Ford introduceert elektrische F-150-pick-uptruck die 9,6kW kan terugleveren

Ford komt in de VS met de F-150 Lightning, een elektrische aangedreven variant van zijn F-150-pick-uptruck. Wat onder meer opvalt is de capaciteit om in totaal 9,6kW terug te leveren, waarmee het voertuig kan dienen als een thuisaccu om het gehele huis van stroom te voorzien.

Er komen twee verschillende accu-opties, meldt Ford. De exacte capaciteit wordt niet genoemd, maar de fabrikant noemt een bereik van 370km en 482km. Dat is op basis van de in de VS gebruikelijke EPA-standaard, die afwijkt van de Europese WLTP-norm. Bij deze Europese norm wordt er meer rekening gehouden met korte afstanden, zaken als starten en stoppen en stadsverkeer. Bij de EPA-norm wordt meer de nadruk gelegd op het afleggen van lange afstanden. Conform de Europese norm zou het bereik waarschijnlijk wat hoger uitvallen.

Ford F-150 Lightning

Ford zegt niet wat de exacte capaciteit is van de twee accu-opties, maar de website Electrek houdt het op basis van een eigen berekening op een capaciteit van 170 tot 180kWh voor de optie met de grootste capaciteit, en ongeveer 138kWh voor de andere optie. Met een snellader bij een maximaal beschikbaar laadvermogen van 150kW zou de grootste accu van 15 tot 80 procent zijn te laden in 41 minuten. Gelet op de relatief grote accu-capaciteiten biedt Ford onder meer een Charge Station Pro-thuisladersysteem met een vermogen van 19,2kW.

Ford F-150 LightningFord F-150 LightningFord F-150 Lightning

De automaker wil het relatief eenvoudig maken om de F-150 Lightning in te zetten als thuisaccu tijdens piekuren. Daarvoor is het zogeheten Intelligent Backup Power-systeem, dat in samenwerking met de Charge Station Pro werkt. De duurdere modellen van de auto zullen 9,6kW kunnen leveren, maar goedkopere edities gaan niet verder dan 2,4kW. Als het Charge Station detecteert dat er geen stroom voorhanden is, bijvoorbeeld bij stroomuitval, zal de auto automatisch stroom leveren voor het huis. Dit gaat via de laadkabel en een gateway in samenwerking met het bedrijf Sunrun.

De F-150 Lightning met de grotere accu krijgt een vermogen van 420kW of 563pk. Daarmee is een sprint van 0 naar 100km/u af te leggen in een tijd tussen de 4 en 5 seconden. De reguliere versie moet het doen met een vermogen van 318kW of 426pk.

De truck komt in de VS beschikbaar in de lente van volgend jaar, voor een startprijs van 39.974 dollar voor de goedkoopste versie. Een duurdere versie begint bij 52.974 dollar. Uitgaande van 39.974 dollar kan de uiteindelijke nettoprijs voor een koper wel eens onder de 30.000 dollar uitkomen, uitgaande van de beschikbare federale en statelijke subsidies.

Door Joris Jansen

Redacteur

20-05-2021 • 13:08

275

Submitter: SteenMSc

Reacties (275)

275
273
118
17
1
136
Wijzig sortering
WLTP is meestal juist hoger, omdat stadsverkeer gunstiger uitvalt voor EV’s. De berekening op Electrek klopt waarschijnlijk niet omdat de ze de aanname doen dat de laadsnelheid altijd constant is, wat redelijk uniek zou zijn.
In dit geval kan het wel kloppen hoor. De laadcurve van een accu heeft een aantal karakteristieken, één daarvan is dat de laadsnelheid afneemt naarmate de accu "voller" raakt. Maar dat voller raken kan nog iets strakker gedefinieerd worden. In de praktijk neemt de laadsnelheid pas af als de laadmodus overgaat van "constant current" (CC) naar "constant voltage" (CV). In andere woorden: zolang de celspanning van de parallel geschakelde cellen onder de maximale spanning blijft, is stroom de meest waarschijnlijke beperkende factor.

Wat daarnaast nog meespeelt is dat deze batterijen enorm groot zijn. Dat is van belang, omdat hierdoor het laadvermogen van 150 kW relatief lager uitvalt. De spanningsval over de interne weerstand van de batterij is daardoor kleiner, wat tot gevolg heeft dat de laadcyclus voor een groter gedeelte in CC zal opereren. Hierdoor zal de laadsnelheid pas later in de cyclus dalen; die daalt immers pas wanneer CC niet meer kan worden volgehouden als gevolg van bereiken maximale celspanning en moet worden overgegaan op CV. Ik kan het helaas niet beter uitleggen dan dit zonder teveel in detail te gaan en ik heb hier en daar wat shortcuts genomen maar in een notendop is dit de reden dat je hier op zich wel een constante laadsnelheid aan mag nemen.

[Reactie gewijzigd door Japperrrr op 24 juli 2024 21:36]

Ik denk inderdaad ook dat het best een redelijke aanname voor een (min of meer) constante 150kW, maar dan om een andere reden dan CC vs CV. Elke fabrikant kiest namelijk zijn eigen laadcurve als zijnde een laad-strategie. Gebruikelijk heeft een accupakket een top- en bottom-buffer van ca. 5-10%. Bij zo'n mega-grote accu van de F-150 zijn dat gewoon ontzettend veel kWh's in vergelijking tot de daadwerkelijke laadstromen. Een Tesla Model 3 met z'n kleine 53kWh accu kan ook met max 170kW snelladen, maar de accu zal dan zodanig snel opwarmen dat deze curve nooit lang vastgehouden kan worden.

Het voorbeeld van Electrek houdt het op 15-80% in 41 minuten. Dat is dus ca. 117kWh in 41 minuten, wat neerkomt op een gemiddelde laadsnelheid van 171kW. Het zal zeker geen perfecte platte lijn zijn, maar een gemiddeld laadvermogen van 150-170kW is voor zover ik kan inschatten makkelijk haalbaar met zo'n beest van een accu.

Die strategie waar ik het over had wordt overigens continu bijgesteld via OTA updates naarmate de inzichten in de prestaties van de accupakketten van de gehele vloot toenemen. Tesla is heer en meester vanwege de mega grote dataset. Maar VW schijnt dit als relatieve nieuwkomer ook bijzonder goed voor mekaar te hebben. Ik ben benieuwd wat Ford gaat doen...
WLTP is vooral hoger omdat de WLTP berekening door de fabrikant wordt gedaan, terwijl de EPA alle tests zelf uitvoert. De WLTP is een simulatie rit, terwijl de EPA een fysieke rit uitvoert (op eigen terrein). Daarom heeft Tesla in het verleden verzoeken bij de EPA neergelegd om het bereik van hun auto's lager te formaliseren, dan de EPA in hun test had bereikt. Voor Tesla was het belangrijk dat het bereik in de praktijk dicht in de buurt van de officiele cijfers ligt. De EPA vereist ook dat een fabrikant een auto aflevert welke ook daadwerkelijk in de showroom terecht komt. Deze eisen zijn er officieel ook voor WLTP, maar er is geen overkoepelende Europese organisatie welke dit controleert..

Dit was ook de reden dat Volkswagen sjoemelsoftware nodig had om 'gunstig' door de EPA test heen te komen. In Europa was dit niet nodig omdat ze de Europese test zelf hebben uitgevoerd. Het is een beetje als een leraar welke de leerlingen vraagt om hun eigen examen na te kijken en er een cijfer voor te geven en dat te accepteren als waarheid. Je kunt als leraar de leerling niet heel boos aankijken als deze zichzelf het hele jaar door zichzelf elke keer een 10 heeft gegeven, terwijl in werkelijkheid meer dan de helft van de opdrachten fout was. Daarom waren de boetes in Europa erg laag, terwijl in de VS zelfs gevangenis straf is opgelegd (oplichting federale overheid).

Het verschil tussen de EPA cijfers en hetgeen wat consumenten kunnen halen is een stuk lager dan met de WLTP of NEDC. Zelfs na het dieselgate debacle mogen autofabrikanten nog steeds zelf de WLTP testen uitvoeren, met alle trucjes welke ze kunnen verzinnen..

Maar voor ons Nederlanders is het een klein voordeeltje, want de emissies zullen ook wat lager zijn, dus betaal je minder wegenbelasting/BPM. Althans enige tijd geleden werd gesproken om BPM niet alleen afhankelijk te maken van gewicht, maar ook uitstoot. Weet niet of dat al was doorgevoerd..
Dat is niet waar, de cijfers van EPA zijn gebaseerd op wat fabrikanten aanleveren. Ze doen af en toe een steekproef maar testen zeker niet alle auto's. Er is meerdere malen bewezen dat EPA de meest inconsistente test methode is aangezien er verschillende soorten zijn. WLTP is consistent te hoog.
Hier een link die EPA vergelijkt met praktijk testen: https://static.ed.edmunds...leaderboard-infograph.jpg
Ook Tesla Bjorn onderschrijft dat.
In Nederland dan vanaf €108.000
Je doelt waarschijnlijk op een hoge BPM, maar die zit niet op electrische auto's (tot 2024).
Deze F-150 zal ongetwijfeld duurder zijn in Europa (als die er al komt omdat trucks hier lang niet zo populair zijn), maar niet zo extreem als wat jij noemt.
Huh, pick-ups niet populair hier? Dat is achterhaald:
https://www.rtlnieuws.nl/...rijden-zeer-aantrekkelijk
https://www.rtlnieuws.nl/...aalt-haast-geen-belasting
Oké, we zitten nog niet op Amerikaanse cijfers, maar het gaat er om dat de verkoop behoorlijk in de lift zit.

Zelf zie ik dat ook terug, want ik zie regelmatig pick-ups op de weg hier.
Zolang je de belachelijk hoge bpm niet hoeft te betalen zijn het uitstekende auto's. Je kan er alles in meenemen en ze kunnen (afhankelijk van het model) heel veel meer trekken dan de europese en aziatische alternatieven, en met vierwielaandrijving, dus ideaal voor de bouwplaats. Een Iveco daily met dubbellucht is leuk als je een grote aanhanger mee moet nemen, maar in een plasje modder heb je er niets meer aan. Hoewel je er in Nederland een groot rijbewijs voor nodig hebt, kan je met bijvoorbeeld een Ford F350 met dieselmotor om en nabij de 10 ton trekken met de trekhaak, en zelfs meer met een 5th wheel trailer. De meeste pickups hier zijn een maatje kleiner, maar ook dat zijn betere trekautos dan de meeste opties die we hier hebben. Ze bevatten veel handige snufjes voor het trekken van aanhangers.
Helemaal met je eens! :)

Maar heb je voor alle pick-ups een groot rijbewijs nodig? Want ik kan me toch herinneren dat de mensen van RWS die in die Isuzu-pick-ups rijden meermaals op tv gezegd hebben geen groot rijbewijs te hebben.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 21:36]

Nee dat hoeft pas boven de 3500kg.

Voor de gewone pickups zoals een F150 of Dodge Ram hoeft dat niet.
Heb een Dodge ram 2500 gehad en die mocht nog net met B rijbewijs. Woog van zichzelf al 3300kg dus inderdaad maximaal 200kg meenemen of je zat boven je max :( best wel jammer met zo'n grote laadbak en 6 zitplaatsen
Gaat over MTM, niet eigen gewicht.... Je mag je bak dus laden en 6 personen meenemen met een B rijbewijs
Gaat over MTM, niet eigen gewicht.... Je mag je bak dus laden en 6 personen meenemen met een B rijbewijs
MTM?

Er zijn voor de auto 4 gewichten van belang
1) leeg eigen gewicht, hoeveel weegt het voertuig zonder belading (en zonder brandstof)
2) maximaal eigen gewicht, hoeveel mag het voertuig maximaal beladen wegen
3) maximum trekgewicht, hoeveel mag het voertuig trekken
4) maximum treingewicht

2, 3 en 4 zijn technische specificaties volgens de fabrikant.
Vervolgens is er voor de aanhanger 1 gewicht van belang
5) hoeveel mag de aanhanger beladen wegen - volgens specificaties van de fabrikant. Dat kan om technische redenen meer zijn dan hetgeen de auto zelf weeg, al komt dat - behalve bij vrachtwagens en bijzondere voertuigen - nauwelijks voor.

En dan mag je
* met een B-rijbwijs een aanhanger trekken die volledig beladen niet meer weegt als het leeg gewicht van de auto*. Sinds 1 januari 2013 is daar aan toegevoegd dat het maximum treingewicht van de combinatie dus niet hoger mag zijn als 3500kg, voorheen gold dat niet. * Met deze wetswijziging is de regel dat de aanhanger beladen niet zwaarder mag zijn dan het leeggewicht van de auto vervallen. Dit staat echter niet meer op het rijbewijs vermeld, dus weten de meeste mensen dit niet. Ook hanteren organisaties zoals de ANWB dit (of zelfs maximaal 70% van het leeggewicht van de auto) nog steeds als veiligheidsadvies.

Als voorbeeld, een bepaald type caravan wordt geleverd
- met Chassis 1, dat 150kg weegt krijgt dan een eigen gewicht van 850kg en mag maximaal beladen worden tot 1150kg
- met Chassis 2, dat 200kg weegt, krijgt dan een eigen gewicht van 900kg en mag dan maximaal beladen worden tot 1350kg.
Als iemand met rijbewijs B een auto heeft met een leeg gewicht van 1300kg mocht hij daarmee de caravan met Chassis 2 niet trekken, maar...
De (fabrikant/)importeur kan op het kentekenbewijs van de caravan een maximaal laadgewicht van 1250 kg zetten, de desbetreffende persoon mocht dan wel met diezelfde combinatie rijden, en profiteerde dus van een hoger laadvermogen t.o.v. chassis 1. Als deze persoon later een auto koopt van 1400 kg, dan blijft het maximum gewicht wat de caravan beladen mag wegen volgend de RDW dus 1250kg, maar deze kan via de importeur aanvragen de kenteken-registratie bij de RDW aan te pasen naar 1350kg.

Ook dit is sinds 2013 niet meer geldig. Het aanpassen van de kenteken-registratie heeft nog wel effect als daarmee het totaal treingewicht boven de 3.500kg (of 4.250kg, zie B+) uit komt

* met een B+ rijbewijs, code 96, ingevoerd per 1 januari 2013 mag het maximum treingewicht vervolgens maximaal 4.250kg zijn. Het examen is gelijk aan dat voor een BE-rijbewijs. Iemand die slaagt krijgt automatisch rijbewijs BE tenzij deze vraagt om B+.

* met een BE-rijbewijs gehaald na 1 januari 2013 mag een aanhanger getrokken worden tot 3.500kg, met een BE-rijbewijs gehaald voor 1 januari 2013 is er geen limiet, mits het trekkend voertuig het gewicht aan kan (volgens kentekenbewijs) en zelf beladen niet meer weegt dan 3.500kg.

Wat betreft die Dodge van @harley, als deze leeg 3.300kg weegt, dan zit hij met brandstof en zijn eigen gewicht al tegen het maximum van 3.500kg, één andere persoon (bijrijder) gaat nog net als je beiden niet al te zwaar bent. Als deze een kenteken voor een personenwagen heeft, dan zal dat ook maximaal beladen gewicht zijn dat op het kentekenbewijs staat (ook al kan de auto technisch gezien veel meer hebben). Met 6 personen zit je daar dan dik overheen.

Als die Dodge leeg minder weegt (bv 2.500kg), en het maximaal beladen gewicht is 3.300kg, dan ligt de grens natuurlijk helemaal anders, en dan kan het best, mits uiteraard niet alle zes inzittenden 150kg o.i.d. wegen.
https://www.rdw.nl/nrd/he...categorien-per-19-01-2013
Duidelijk - bedankt voor je antwoord! :)
Nee ik heb het dan vooral over de zwaardere modellen. In het geval van bijvoorbeeld Ford heb je de F150 welke hier in Nederland veel wordt verkocht, hier is geen groot rijbewijs voor nodig, maar de F250, F350 en F450 zijn veel zwaarder (zwaarder frame, grotere wielbasis, zwaardere assen en in sommige gevallen dubbel lucht) dan komt het leeggewicht heel dicht bij de max van 3500kg. Weegt hij 3300kg, dan betekend dat dat je met een bestuurder van ~100kg max 100kg lading mee mag nemen, dat maakt de pickup nogal nutteloos. Als deze modellen hier al verkocht worden (zeldzaam) dan worden ze vaak op vrachtwagen kenteken gezet. Een F150 of RAM 1500 is een beetje het maximale dat nut heeft met een normaal rijbewijs.
Alsnog een enorme niche voor de Nederlandse markt natuurlijk. Hoeveel mensen hoeven daadwerkelijk veel te kunnen trekken hier? Verder, sure, prima auto’s, maar totaal niet nodig en qua grootte flink onhandig.
Het is geen grote markt, maar onder aannemers en hoveniers is er zeker een hoop vraag naar pickups. Een grote grasmaaier, kleine graafmachine, bobcat etc, allemaal dingen die je met een personenauto beter niet kan trekken, zeker niet door een bouwput. Ook voor paardentrailers is het heel prettig, die zijn hoog en vangen veel wind, moeten vaak op boerderijen en maneges zijn waar veel modder ligt, dan is een pickup ideaal. De grootte valt wel mee, vergelijkbaar in lengte met een gemiddelde bestelbus en 10 tot 20cm breder. Ze staan alleen hoog op de wielen waardoor het een stuk groter lijkt. De breedte is niet zo'n probleem aangezien de aanhanger meestal net zo breed is.
Koop je de auto gewoon voor het leuk, tsja dan is het vrij nutteloos, al zou ik als ik met een caravan de alpen in zou gaan 100% zeker liever in een pickup zitten dan in een normale personenauto. De recente diesels hebben bijna allemaal de mogelijkheid voor engine exhaust braking en zijn bergaf met een caravan extreem veel stabieler dan normale autos, maargoed met een gebrek aan bergen in Nederland heb je daar dan weer niet zo veel aan.
Koop je de auto gewoon voor het leuk, tsja dan is het vrij nutteloos, al zou ik als ik met een caravan de alpen in zou gaan 100% zeker liever in een pickup zitten dan in een normale personenauto.
Als je met een caravan de alpen in gaat zijn er twee dingen belangrijk
1) trekkracht van de motor
2) stabiliteit.
Een grote factor in die stabiliteit is het eigen gewicht van de auto, maar niet iedere auto heeft, ondanks gelijk eigen gewicht dezelfde stabiliteit. Dat is de reden dat ze bij o.a. de ANWB vroeger daarvoor tests uitvoerden, en een trekauto van het jaar verkozen. Bij een pick-up is dat eigen gewicht uiteraard hoger, maar de stabiliteit hoeft dat niet te zijn, het hoge zwaartepunt werkt nadelig.

Ook een personenauto kan echter voldoende eigen gewicht hebben. Met de moderne personenauto's, die door toevoeging van kreukelzones, deurbalken, airbags, airconditioning en allerlei elektronische gadgets zwaarder zijn geworden, is ook de stabiliteit beter geworden, maar met het downsizen van de motoren is de trekkracht verdwenen. Ja op papier hebben ze dankzij moderne motortechnieken zelfs meer koppel, maar dat is dan bij benzineauto's pas bij 3000-3500 toeren (diesel 1800-2500) maar daaronder is de trekkracht bijna helemaal weg.
De recente diesels hebben bijna allemaal de mogelijkheid voor engine exhaust braking en zijn bergaf met een caravan extreem veel stabieler dan normale autos, maargoed met een gebrek aan bergen in Nederland heb je daar dan weer niet zo veel aan.
Ook met een benzinemotor kun je op de motor remmen, al zal het minder zijn dan bij een compression release brake of exhaust brake, die je beiden niet op gewone personenauto's tegen komt.

Maar wie met een caravan op vakantie gaat zal zeer zelden in Nederland blijven, en dan kom je toch al gauw in de bergen terecht.
Stabiliteit is bij moderne pickups absoluut geen probleem meer, ze beschikken veelal ook over lane keeping assist, trailer sway assist, auto leveling luchtvering etc. En juist een exhaust brake helpt enorm bij het rijden in de bergen. De warmteproductie van het afremmen komt zo niet in je remmen terecht, maar in je motorblok dat goekoeld wordt door de radiator. Je kan zelfs de cruise control instellen en hoeft de rem niet eens meer aan te raken als je heuvel af rijdt in veel moderne trucks. Met een benzinemotor kan je ook op de motor remmen, maar je kan er niet volledig op vertrouwen en personenautos hebben niet de koelcapaciteit om de warmte af te voeren als je met 30+ graden uren door de bergen rijd met een zware caravan, je bent dan vaak alsnog op je normale remmen aangewezen. Personenautos worden steeds zwaarder en zijn zeker geschikt voor het trekken van een caravan, maar de ANWB stelt als eis dat de auto een personenauto is, terwijl de pickups expliciet zijn ontworpen op het trekken van zware ladingen. Het feit dat je probleemloos aanhangers van 10+ ton kan trekken met een "one ton" pickup zegt genoeg.
Stabiliteit is bij moderne pickups absoluut geen probleem meer, ze beschikken veelal ook over lane keeping assist, trailer sway assist, auto leveling luchtvering etc.
Van die dingen welkt alleen trailer sway assist.
En juist een exhaust brake helpt enorm bij het rijden in de bergen. De warmteproductie van het afremmen komt zo niet in je remmen terecht, maar in je motorblok dat goekoeld wordt door de radiator.
Oké, maar personendiesels hebben dat dus niet.
Met een benzinemotor kan je ook op de motor remmen, maar je kan er niet volledig op vertrouwen
Alles heeft zijn grenzen
en personenautos hebben niet de koelcapaciteit om de warmte af te voeren als je met 30+ graden uren door de bergen rijd met een zware caravan,
Dat hangt af van merk en ontwerp. Peugeots zijn heethoofden, en dus inderdaad zeer ongeschikt, maar eigenlijk alle Europese merken doen dat fout. Die beginnen pas te koelen als de motor te warm wordt. Japanners zijn in die zin anders, dat ze altijd koelen, behalve als de motor nog niet op temperatuur is.
Daarnaast is er uiteraard de capaciteit, hoeveel warmte het koelsysteem kan afvoeren. Ook dat is bij Europese merken vaak minder als bij merken die gebouwd zijn voor Japan, waarvan het zuiden op dezelfde breedtegraad ligt als Iran en Irak, en waar het dus goed warm kan zijn.
Personenautos worden steeds zwaarder en zijn zeker geschikt voor het trekken van een caravan, maar de ANWB stelt als eis dat de auto een personenauto is, terwijl de pickups expliciet zijn ontworpen op het trekken van zware ladingen. Het feit dat je probleemloos aanhangers van 10+ ton kan trekken met een "one ton" pickup zegt genoeg
Ik wil je daar niet tegenspreken, maar personenwagens worden de laatste tijd wel zwaarder, maar vanwege downsizing van de motoren steeds minder geschikt. Je hebt het over 10+ ton, nu dan praat je over gewichten die een caravan nooit gaat hebben, die pickup is dan zware overkill, en de kosten die er aan hangen dus ook, zeker met het ridicule systeem in Nederland (alleen betaalbaar als grijs kenteken).
Ben reuze benieuwd wat ze in Noorwegen gaan kosten, hier zijn ze op het platteland wel interessant. :)
Noorwegen is sowieso het walhalla (pun intended) voor EV-rijders. Heb er familie wonen, al een tijdje, maar door allerhande omstandigheden is het er nog niet van gekomen om er naartoe te gaan. Nu we zelf ook elektrische rijden en landen langzaam aan weer open gaan staat het écht bovenaan m'n to-do lijstje.
Wij zijn er 2 jaar geleden geweest met een EV, en gaan dit jaar (als het mag) weer!
Dit jaar met een Daktent.

Heb aan de mooiste superchargers gestaan daar, uitzicht op een fjord, super helder blauw water. Perfect!

Tip: Vraag op tijd een Tolweg kastje aan, kan je doorscheuren bij de tolpoortjes en krijg je (vaak) korting op de veerboten

[Reactie gewijzigd door patatman12 op 24 juli 2024 21:36]

Tolpoortjes? Dat is toch allemaal met camera? En als je zo'n kastje niet hebt, hoor je er ook niks meer van..
Of mis ik nu iets?

Doorscheuren is er in Noorwegen trouwens niet veel aan... Denk je dat je er bijna bent aan 120km/h, verlagen ze vrolijk de snelheid naar 70/50km/h... dan schiet het dus niet op... :D
Ja klopt, voornamelijk camera's, maar volgens mij om de EV korting te krijgen moest je je registreren(volgens mij ook andere voertuigen, zodat je in de juiste belasting categorie valt).

Uiteindelijk krijg je de rekening sowieso, alleen duurt het dan wat langer, en kan het dus zijn dat je teveel belast word. (https://www.autopass.no/visitors-payment)

Doorscheuren heeft inderdaad niet zoveel nut, wij pakken toch meestal de binnenwegen en zien amper een snelweg :)
Ja dat deden we met de benzineauto's die we gehad hebben ook altijd al ;) (we komen al heel wat jaartjes in Noorwegen.. alleen de afgelopen 4 jaar niet meer)
€55.000 ongeveer als je kijkt naar transport en belasting. Als ze in de VS worden gebouwd.

De gewone F-150 is hier zo duur omdat de BPM afhankelijk is van de CO2 uitstoot. En die trucks zijn niet echt zuinig. Maar daar heeft een elektrische dus geen last van.
En die trucks zijn niet echt zuinig. Maar daar heeft een elektrische dus geen last van.
Dat is wel een rare denkwijze; het gros van onze stroom wordt "vies" opgewekt, dus een truck verbruikt veel meer vieze stroom dat een kleine auto, dus ook veel meer CO2-uitstoot.
Ja en nee.

Neem 1liter diesel dat geeft 10 kw aan warmte.
Zet je het in een ice om naar vermogen dan die een ice max 40% effectief, dus hou je uiteindelijk 4 kw aan energie over.

Een kolencentrale zit ook op 40% maar dan omgezet naar stroom.
Zou je dus die stroom voor je ev gebruiken betekend dat idd onder de streep netto geen co2 winst.

Komt het in de USA uit kernenergie die wel co2 neutraal is, dan is een ev qua co2 uitstoot altijd beter.

https://www.electricitymap.org/map
Hier zie je Frankrijk met veel kernenergie laag co2 uitstoot hebben. Dus hangt idd af waar de stroom vandaan komt.
als je dan per land of regio kijkt kun je zien hoe de totale stroom echt is.
Sterker nog, het gaat om de additioneel opgewekte energie. Uitgaan van de bestaande gemiddelde energiemix is niet eerlijk noch relevant, want die verandert als jij meer stroom uit het net haalt. Weliswaar minimaal, maar geldt wel voor de het totale energieverbruik.

Je moet dus kijken naar waar de energie vandaan komt als jij meer energie gebruikt. Voorlopig is dat met name gas en kolen centrales, omdat zo'n en wind afhankelijk is van aanbod en nucleair al maximaal baseload genereert juist omdat dat dat beter is voor milieu (en portemonnee)
... en nucleair al maximaal baseload genereert juist omdat dat dat beter is voor milieu (en portemonnee)
Dat zal niet de reden zijn. Nucleair is gewoon niet zo flexibel en moet gewoon altijd zijn baseload leveren.
Of het beter is voor de portemonnee kan ik niet zeggen, de kerncentrale in Borsele draait verlies. Of dat verlies minder of meer is als je maximum load draait weet ik niet.
https://www.laka.org/nieu...rncentrale-borssele-13530
Feit is wel dat zon, en vooral wind erg wisselend zijn, en je dus voor eens stabiel stroomnet voorspelhaarheid en regelbaarheid van de kolen, gas en nucleair niet kunt missen. Als meer kolencentrales en gascentrales worden ontmanteld vanwege CO2-uitstoot wordt nucleair dus steeds essentiëler.

Probleem bij dat laatste is natuurlijk dat biomassa, ofwel kleinschalig is (stroom uit koeienvlaai), ofwel eigenlijk nog slechter dan fossiel.
Dus? Je kan daar niet zomaar van uit gaan. Wellicht heeft de eigenaar van de truck ook geïnvesteerd in een ruim dak vol zonnepanelen. Dus beter is om grijze stroom extra te belasten.
Maar als deze eigenaar die zonnepanelen had genomen en gecombineerd met een Zoe, dan was het milieu er nog veel beter aan toe geweest. Net zoals de gedachte "ik heb zonnepanelen dus ik rij gratis/goedkoop" eigenlijk gewoon "ik heb een EV, dus ik verdien minder aan m'n zonnepanelen" betekent, geldt ditzelfde ook voor CO2 natuurlijk.

Ook met 1000 zonnepanelen op je dak is het beter voor het milieu om een kleine zuinige EV te rijden dan een grote onzuinige EV. Die groene stroom die je niet gebruikt wordt anders ergens anders wel gebruikt en verdringt daar dan het gebruik van fossiele brandstoffen.
En een Zoe met een trekhaak? Je koopt je een Pick-up om regelmatig een zware aanhanger te trekken, uiteraard. Ik zie niet in waarom je dat als patserbak zou aanschaffen.

Idealiter heb je dan nog een kleinere gezinswagen voor het gewone verkeer. Maar het extra ijzer kost uiteraard allemaal apart bij. Ook telkens weer aan belasting en verzekeringen. Er is een tijd geweest dat je een moto kon meeverzekeren in je autoverzekering zonder meerkost in de wetenschap dat je of de ene of de andere gebruikte. Dat zou met de andere kosten ook eventueel kunnen?
Klopt natuurlijk helemaal, en je moet natuurlijk allereerst kijken waar je de auto voor wilt gebruiken en daarbinnen naar de meest efficiënte oplossing te kijken.

Ik zie echter maar al te vaak mensen die denken dat wel wat groter/onzuiniger kunnen gaan leven want 'het is toch gratis door de zonnepanelen', terwijl dit, zeker zo lang we nog kunnen salderen, natuurlijk onzin is.
Idealiter heb je dan nog een kleinere gezinswagen voor het gewone verkeer. Maar het extra ijzer kost uiteraard allemaal apart bij.
Afgezien daarvan, een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot die een auto veroorzaakt wordt veroorzaakt door de productie ervan, vooral bij elektrische. In de praktijk kun je daarvoor beter die oude auto nog een paar jaartjes langer mee laten gaan dan een nieuwe zuinigere, of elektrische auto kopen. Uiteraard hang het er ook vanaf hoe lang die in gebruik gaat zijn. Als je een auto moet weg doen omdat die van onderen is doorgeroest, of omdat reparatie/onderhoud economisch gezien te duur is, dan is dat CO2-technisch gezien heel jammer.
Op een gegeven moment wordt het vervangen van versleten delen van de ophanging (schokbrekers, vering, fuseekogels, aandrijfassen, aandrijfashoezen, e.d.) een gigantische kostenpost, meestal vooral door het arbeidsloon.
Als we zoveel mogelijk van vieze stroom af gaan (ligt ook aan het land trouwens), valt dat toch wel mee? Als je half de VS al elektrisch kan krijgen, is dat in ieder geval al een dikke win.

https://www.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=427&t=3

40% komt al van duurzame energie in de VS, toch een stap in de goede richting om elektrisch te gaan rijden?
Uiteraard, maar zelf met grijze stroom is deze auto nog schoner dan een vergelijkbare ICE ford 150. En, deze kan potentieel steeds schoner als de stroomtoevoer groener wordt. Een ICE heeft die luxe niet, en zal vanaf zn bouw waarschijnlijk vooral vuiler worden. (biodiesel daargelaten)
Wel een beetje. TNO schrijft dat een elektrische auto in Nederland gemiddeld 30% minder Co2 uitstoot per kilometer:
https://www.tno.nl/nl/aan...ische-personenvoertuigen/

Dat wordt denk ik steeds gunstiger naarmate we meer groen energie opwekken, maar voor nu neem ik die 30% even voor waarheid aan.

Deze auto heeft een 180kWh accu nodig om 482 kilometer ver te komen. Een tesla heeft voor een vergelijkbaar bereik slechts 90kWh nodig en komt daarmee in de praktijk zo'n 550 kilometer ver. https://ev-database.org/car/1404/Tesla-Model-S-Long-Range

Dus ja, die F-150 is veel zuiniger dan ie was geweest als er een brandstofmotor in zat, maar ik denk dat het niet zo knip-en-klaar is dat deze elektrische f-150 per kilometer minder Co2 uitstoot dan bijvoorbeeld een toyota Yaris. Wat op zich ook niet vreemd is gezien je dan appels en peren vergelijkt, maar de strekking moet wel zijn dat elektrisch rijden niet automatisch 0% co2 uitstoot.
Vergelijken is eigenlijk heel eenvoudig.

Grofweg 1 liter diesel heeft 10 kwh aan energie.
ICE is zeg 40% effectief, dus.
Dus een F150 die zeg 12 liter diesel per 100 km verbruikt gebruikt dan netto 4x12 = 48Kwh aan energie.
Wil je met F150 dan ook 100 km ver komen heb je 48khw aan accu's nodig.

Uiteindelijk zul je met EV iets verder komen aangezien remmen betekend energie terug. Om die reden komt verbruik in de stad meer remmen voor een ev gunstiger uit.

Grootste probleem voor F150 is natuurlijk de luchtweerstand, die veel te hoog is waardoor het verbruik ook met een ICe al hoog is.
Ca 20% engine to road voor een diesel.
Iets lager voor benzine.
ICE is echt geen 40% effectief en een 4x4 al helemaal niet.
Een elektromotor is veel efficiënter dan een ICE. Een grote centrale is veel efficiënter dan een ICE. De hitte die bij een ICE verlies is, verlies je niet bij een batterij-elektromotor-systeem. De vergelijking die je maakt is helemaal krom, de elektrische variant gaat met gelijk welke aerodynamische vorm in combinatie met normaal rijgedrag nooit 48kwh/100km verbruiken..
De exacte capaciteit wordt niet genoemd, maar de fabrikant noemt een bereik van 370km en 482km
[quote]
maar de website Electrek houdt het op basis van een eigen berekening op een capaciteit van 170 tot 180kWh voor de optie met de grootste capaciteit, en ongeveer 138kWh voor de andere optie.[/quote

138/370 x 100 kom je uit op 37.29 kw per 100 km
180/482 x 100 kom je uit op 37.34 kw per 100 km

vooruit zit er 10 kw boven per 100 km maar f150 is zwaar geen lage cw waarde en verbruik ook ev is dan hoog.
Je moet wel zuiver vergelijken: je moet dus de F150 EV vergelijken met de F150 ICE.
Het gaat om de keus die je als autokoper maakt: EV of ICE. Bij die keus heb je al een bepaald model in gedachten.

Die link naar het TNO rapport is wel interessant. Het is een rapport uit 2015 en je mag dus wel wat vraagtekens zetten bij de gegevens die ze gebruikt hebben. Maar de conclusies zijn helder: over de totale levensduur van een EV is die vrijwel altijd schoner dan een vergelijkbare ICE, alles meegerekend (productie, verbruik, afvoer, verschillende energiemixen). Er van uitgaande dat de energiemix de afgelopen jaren over de hele linie schoner is geworden zou de uitkomst van dit rapport alleen maar gunstiger uitpakken.

Een hele interessante conclusie van het rapport:
"Er blijkt geen toenemend hoger risico op aanrijding van voetgangers vanwege
het ontbreken van motorgeluid."

[Reactie gewijzigd door multikoe op 24 juli 2024 21:36]

Voor zakelijke rijders is de F-150 anders helemaal niet zo duur:
https://www.rtlnieuws.nl/...aalt-haast-geen-belasting
Voor zakelijke rijders is de F-150 anders helemaal niet zo duur:
https://www.rtlnieuws.nl/...aalt-haast-geen-belasting
Bewijst gewoon dat het systeem ziek is.
Nieuw daar 39.974 Amerikaanse dollar is gelijk aan 32.781,28 Euro

Zou je er daar dus 3 kunnen kopen en hou je nog geld over..............BPM wat een draak voor Nederland.
En ook nog even bedenken dat je loon in Amerika zo'n 2 tot 3x hoger is dan hier met veel lagere inkomstenbelasting.
Daar zou ik wel bronnen van willen zien. :)

Dat ze in Sillicon Valley belachelijk veel geld verdienen betekent niet dat de rest van Amerika dat ook doet.
Klopt, maar als je hetzelfde sociale vangnet / voorzieningen wil als in onze contreien dan vrees ik dat het plaatje er al wat anders uitziet.
En als je dat sociaal vangnet niet nodig hebt dan ziet het plaatje er een stuk rooskleuriger uit kan ik je vertellen ;)
Uiteraard. Maar dat is dan ook het hele punt van het sociale vangnet.

Anders krijg je die zorgverzekering taferelen die je in de VS ziet.

Het gaat allemaal goed totdat het niet goed gaat en dan gaat het ook hard fout. Iets simpels als insuline is daar gewoon niet betaalbaar.
Ook ons sociale vangnet is niet zaligmakend. Alles heb zijn voor- en nadelen ;)
Dat klopt niet helemaal. Ja, loonbelasting is lager, maar in de VS betalen velen per maand wat jij per jaar betaald aan zorgverzekering. Een Amerikaanse collega van mij betaald elke maand 2100 dollar (2 volwassenen, 1 dochter van 8/9 jaar) voor zijn zorgverzekering. Zijn hypotheek is 1800 dollar.. Zijn dochter gaat naar een priveschool waarvoor hij 12,500 dollar per jaar mag neertellen. Openbare scholen zijn zeer ondermaats in de VS..

Dat zijn kosten welke hij zelf moet dragen en voor een deel ook zelf voor kiest. Maar infrastructuur (bruggen, wegen, stations, etc) in de VS staat op instorten.

In Nederland hebben veel kritiek op onze overheid (soms terecht, soms niet), maar wij leven in een goed georganiseerde samenleving. Daar heeft onze overheid een hoop geld voor nodig en dat wordt opgehaald via belastingen.

Maar als je kijkt naar besteedbaar inkomen (hetgeen wat je overhoud na alle vaste lasten en levensonderhoud) zal dat van de VS niet veel schelen ten opzichte van Europa..
Inkomstenbelasting is maar een deel van het verhaal. Kennis van me woont in Jersey City (New Jersey) en moet op z'n huis van $4 ton meer dan $35K gemeentelijke belastingen aftikken.
Komt nog wel sales tax bij in de VS (~10-12% afhankelijk van de staat).
Ik denk niet dat er een BPM boete (of hoe dat ook mag heten) bijkomt vanwege te hoge uitstoot :)
Dat veroorzaakt bij dergelijke auto's vaak het grote verschil in aanschafprijs tussen NL en andere landen.

[Reactie gewijzigd door SniperGuy op 24 juli 2024 21:36]

ik kan het op een briefje aan je geven. Een BPM-tax of iets met een andere naam gaat er ook komen voor de elektrische auto's. BPM geeft een hoeveelheid belasting die op ten duur weg valt, benzine auto's worden dan niet meer verkocht). Dan moet het ontstane gat gevuld worden. Resultaat: elektrische auto's worden minimaal net zo duur als de benzine varianten.
Klopt! hetzelfde hebben we gezien met hybride auto's en MRB.
Als er te weinig geld in het laatje komt gaan ze de eerder gunstige zaken zwaarder belasten.
En daarmee valt direct de incentive om het goede te doen weg. Als Nederland zijn klimaatdoelen nog wil halen moet het doorgaan met de salderingsregeling en vooral geen extra tax leggen op elektrische voertuigen. Geldt ook voor leasewagenbijtelling. Die is echt belachelijk hoog.
pas als ze ook de benzine auto verkoop gaan verbieden. Dus maakt niet echt wat uit in de discussie.
Waarschijnlijk een stuk lager. Er zit tot 2025 geen BPM op en dat scheelt behoorlijk t.o.v. een pick-up met verbrandingsmotor.
Waarschijnlijk zijn de dollar prijzen gewoon euro prijzen. Dat is bij Tesla ook zo. Bizar goedkoop dus voor een auto. De duitse auto fabrikanten gaan het nog erg moeilijk krijgen.
9,6kWh is genoeg voor 3 dagen, zegt het filmpje. Dan weet ik niet welk huishouden ze in gedachten hadden maar in ieder geval niet het mijne. Die accu redt het bij mij net een dag!
hij kan 9,6Kw vermogen leveren, oftewel 9.6Kwh per uur. Uitgaande van de grootste accu van 180Kwh zou je 60Kwh per dag kunnen gebruiken. Ik denk dat de meeste mensen daar wel genoeg aan hebben. Ik zelf zou het er bijna 3 weken mee kunnen redden.
In dat geval wel ja. Zowel in het artikel als in de video wordt specifiek gesproken over 9,6kW terug leveren. Niet per uur. Vandaar mijn verwarring.
9.6 kW terug leveren houd juist in dat je een vermogen van 9.6 kW terug levert. En als je dat dus een uur lang levert is dat pas 9.6 kWh.

Ik denk dat de verwoording wat onduidelijk is waardoor de verwarring komt. Maar natuurkundig staat het er inprincipe goed.
Eenheden bij energie en vermogen zijn vaak bron voor verwarring. kWh had eigenlijk MJ moeten zijn of 1kWh=3.6MJ. Maar goed dat is iets moeilijker rekenen als je wil weten hoeveel een apparaat kost als je het een paar uur laat aanstaan.
KW is een vermogen, niet een hoeveelheid. Vermogen is niet per uur. KWH is weer een hoeveelheid, al kun je die natuurlijk ook in meer of minder dan 1 uur gebruiken.
Een Watt als eenheid is al een maat voor energie over tijd (joule per seconde). Het is dus juist niet nog weer per uur want het is al per seconde. 9,6 kW is voldoende voor twee groepen van 16 A en eventueel nog een groep van 10 A, maar die hebben we hier eigenlijk niet meer.
De prijs en capaciteit matchen niet echt toch?

In het artikel zie ik:
"170 tot 180kWh" en laten we het hoogste bedrag nemen "52.974 dollar".

Een ID3 gaat voor ergens rond de $35.000 met een capaciteit van ongeveer 45 kWh.

Als we even er vanuit gaan dat de prijs van een elektrische auto puur de batterij is dan is de Ford bijna een vierde van de prijs per kWh. Dat lijkt me simpelweg niet kloppen.
Maar daar kan je dus niet even vanuit gaan toch?
Even gegoogled, de kosten per kWh zijn nu zo'n $137 (src).

Dan zou 180kWh pack toch mogelijk moeten zijn.

45kWh = ongeveer $6.100
180kWh = ongeveer $25.000

Je hoort altijd dat de prijs voornamelijk van de batterij afhangt. Zoveel dat sommige auto's met verlies verkopen. Maar de invloed van de batterij is wel een stuk minder dan ik dacht.
De prijs van een auto is nooit alleen de kosten van de onderdelen. VW is altijd al relatief duur voor wat je krijgt.
Anoniem: 30722 20 mei 2021 13:11
Plan van Rijkswaterstaat om geheel EV te gaan wordt hiermee een stuk makkelijker ;)
Want in dit segment was nog niet echt iets voor handen :)
Het lijkt me een beter idee dat overheids aankopen lokale innovatie stimuleren. Hoop dat Rijkswaterstaat daar ook over nadenkt.

edit:

Fijn dat mijn offtopic toch iets is wat leeft. Ik dacht inderdaad aan Europa.
En ik hoop dat er een nieuwe fabrikant kan opstaan. Een order als rijkswaterstaat zou toch een aardige start kunnen zijn voor een nieuwe fabrikant. Dus dan de vraag waarom zou die niet Nederlands kunnen zijn?

[Reactie gewijzigd door Hengst op 24 juli 2024 21:36]

Nou lijken een Canta, Spyker of Donkervoort me niet de optimale auto voor Rijkswaterstaat. We hebben simpelweg geen lokaal merk wat een pick-up bouwt.
DAF hebben we toch ?
Hoeveel pick-ups heeft DAF de afgelopen 20 jaar gemaakt, volgens mij valt dat aantal tegen ;)
Met een lf frame kan je aardig wat kanten op.
Wel is het zo dat je zelfs voor de lichste versie een vrachtwagenrijbewijs nodig hebt.
Dus naast dat je de lokale bouwer support, moet je ook de lokale rijschool supporten.
DAF is onderdeel van Paccar, dus ook USA ;)
Als je elke wegbeheerder in een vrachtwagen laat rijden wel ja ;)
Je vergeet EU? Genoeg Europese fabrikanten die we kunnen steunen ipv de Amerikanen.
Dus allemaal aan de Volkswagen Amorak... Maar die is niet elektrisch. Is er een EV Pick-up uit de EU ?
Zie ze al gaan met een opgevoerd Canta :+
De Amerikaanse post zet voor hun eigen gewoon een project uit waar verschillende partijen zich op kunnen inschrijven. Wat belet om de Nederlandse overheid soort gelijk iets doet? Tien jaar geleden hadden we geen Tesla, nu hebben ze vanalles in de pipeline. Met de overheid als opdrachtgever zou je juist lokale partijen zoals DAF de gelegenheid geven om iets te ontwikkelen wat ze nu nog niet hebben en tegelijkertijd ook lokale productie stimuleren.
Projecten van die omvang bij de overheid komt doorgaans neer op Europese aanbestedingen. Dat heeft wel voeten in de aarde en niet gegarandeerd een lokale productie, tenzij je Europa als lokaal beschouwd + dat het maar de vraag of de aanbestedings winnaar de productie überhaupt wel in Europa doet.

Wel interessant dat ook deze categorie wat meer elektrische voertuigen krijgt.

[Reactie gewijzigd door JW1 op 24 juli 2024 21:36]

En hoeveel Nederlandse electrische pick-up trucks zijn er beschikbaar?
Neerlands trots: Spijkstaal!
Je moet geen haast hebben, maar ze hebben wel een lange traditie. :-)
Klik eens op die link zou ik zeggen.

Kijk eens bij de genoemde voordelen:
Made in Italy.

Volgens mij ligt dat toch echt niet in Nederland.
Je hebt gelijk! :-)
Denk dat hij/zij/x bedoelt lokaal = eu :-)
Welke pickup wordt er in de EU gemaakt dan? Volgens mij heb je alleen die Mercedes X klasse, wat een omgebadgde Nissan is...

Edit: VW Amarok vergeten...

[Reactie gewijzigd door KingFrogzz op 24 juli 2024 21:36]

Dacia maakt ook een soort gekrompen pick up :-). Jeep is van Fiat, die maken er nog geen denk in IT maar het zou perfect kunnen. En dan heb je nog de Fiat Fullback (ook iets rebranded denk ik (dodge?))


Efin, denk dat de opmerking meer was: laten we eens Europees shoppen ipv ergens anders te shoppen en het is meer een denkwijze natuurlijk.
Fiat Fullback is een Mitsubishi. Pickup trucks zijn sowieso iets van de USA, doorgaans zijn ze op Europese wegen niet handig. Degene van Europese fabrikanten zijn doorgaans rebadges van Aziatische merken en verder rijdt er Amerikaanse import rond op grijs kenteken met een LPG tank. De vraag is wie zo'n ding nou echt nodig heeft...

PS: Land Rover vergeten, hun defender pickup zie je nog wel eens rijden maar wordt ook niet meer gemaakt. Wel zo'n beetje het enige Europees ontworpen model volgens mij :) .

[Reactie gewijzigd door Andros op 24 juli 2024 21:36]

VW Amarok wordt niet meer geproduceerd, zou mogelijks later terug komen als rebadged Ford Ranger.
Dan moet Tesla 'gewoon' in Berlijn de Cybertruck gaan bouwen.

Moet ie nog wel een typegoedkeuring voor de NL'se wegen krijgen... wat niet zo heel erg waarschijnlijk lijkt...
Dat het ding in Duitsland gebouwd wordt maakt het naar mijn mening niet automatisch een Europees product. Ja Europa krijgt wat werkgelegenheid in die fabriek, maar alle winst en kennis gaat gewoon naar Amerika (waarschijnlijk ook nog eens via Nederland voor wat extra belastingontwijking)...
Uiteraard. Denk dat die Cybertruck sowieso niet in Europa of in elk geval Nederland mag gaan rijden zoals die nu is.. helaas.. maar zo kun je alles wel wegredeneren. Er zijn dan nog maar bar weinig écht Nederlandse bedrijven over.

VDL bouwt ook auto's in Nederland, maar dat zijn BMW's en dat is weer Duits..
Als Nederland denk ik dat we inderdaad bijzonder weinig te bieden hebben, maar als Europa zou dat anders moeten zijn. Hier (Europa) zit zo veel kennis die nu naar Amerika/China gaat dat we steeds afhankelijker worden. Dat lijkt me niet een wenselijke ontwikkeling, maar helaas is daar binnen Europa nog niet heel veel aandacht voor...
Dan moet Tesla 'gewoon' in Berlijn de Cybertruck gaan bouwen.
Waarom Berlijn? Beter in Bergen op Zoom, of Breda of zo.
Daar heeft Tesla geen Gigafactory staan…..
Zou inderdaad mooi zijn als een Nederlands bedrijf ( startup of niet ) dit oppakt. We hebben de kennis maar het lijkt dat een NLer graag iets uit het buitenland koopt.
Hoop flauwe reacties op je post, maar iets van Stellantis kopen is ook de lokale markt supporten (Europa).
Cybertruck mag volgens mij zoals het er nu uit ziet niet op Europese wegen rijden.
Dat is het leuke zoals ie nu is in america ook niet :)P

Maar ik wil wel een tug of war met deze F150 zien , Denk dat hij hem met 2 batterijen in zijn neus bergop weg sleept .

Waarom heeft deze pickup zoon lage accu , zoveel plaats en dan zo een kleine accu pack ???
180kWh accu, 2x een Tesla Model S, klein?
ga je nu een F`150 met een model S vergelijken ??

Enn F150 dot 480 Km met accu, een cybertruck doet 800 KM met een accu,

ja dan is de pack van de F150 klein of energy slurpend.
Is dat ding uberhaupt wel legaal hier in Nederland? Dacht dat het hoekig/stalen ontwerp als te onveilig beschouwd wordt?
Ik meen te herinneren dat het niet alleen om de vorm gaat, maar ook om de materialen. Hard klinkt goed in de verkoop, maar is nogal een probleem als je in een crash komt. Een kreukelzone is namelijk bedoeld om de klap op te vangen zodat je lichaam die niet krijgt, plus dat je hiermee een andere auto natuurlijk echt vermorzeld met vrij weinig kans dat iemand dat overleeft.

Het idee is grappig, maar ik zie het een beetje hetzelfde als concept auto's die wel eens worden gepresenteerd. Cool dat het kan, maar in de echte wereld vaak een slechtere oplossing dan alles wat we al hebben :)
dat valt nog wel mee, zeker als je kijkt dat trucks als deze toch ook op veiligheid gebied een heel stuk veiliger zijn door de AI en autonome functies.

probleem zit hem meer in de achterlopende wetgeving.

Cybertuck heeft bijvoorbeeld geen enkele spiegel meer. Dit is in EU verplicht, zo zijn er nog wat dingen die je mist die verplicht zijn heb lijstje niet bij de hand.
Is dat niet aangepast?
Audi Q8 heeft toch ook camera's ipv achteruitkijkspiegels (of toch als optie).
probleem zit hem meer in de achterlopende wetgeving.
Ben ik het niet helemaal mee eens, want een autonome auto werkt eigenlijk pas echt autonoom in een wereld waarin iedereen autonoom rijdt. Als jij in deze stalen bak rijdt zonder te weten wat er achter je rijdt, dat is opzich best een probleem als je moet ingrijpen.

En AI qua functies zijn geen totale vervanger voor veilige auto's. Ook in autonome auto's dienen wat mij betreft dingen als kreukelzones verplicht te blijven. Die zijn er niet omdat auto's zo vaak crashen, maar voor het geval dat ze doen. Zolang auto's niet in een totaal gescheiden netwerk rijden zullen mensen nog steeds irrationele dingen doen, iets waar AI op dit moment natuurlijk nog weinig mee kan.

Ik ben helemaal voor autonome auto's en ik kan me eigenlijk geen toekomst voorstellen waarin we niet allemaal een autonome auto hebben. Maar ik vind wel dat de verandering andersom moet: eerst auto's met overbodige functies die dan aantonen dat het niet nodig is, daarna de wetgeving aanpassen op die functies. Dingen als spiegels zijn namelijk ook weer niet zo'n grote moeite om er op te zetten, maar zijn toch nog best handig zolang je niet 100% autonoom rijdt.
spiegels zijn cameras met schermen,

dat is ook waar de wet in achter loopt,

juist schermen kunnen veel duidelijker zijn dan spiegels dmv enhancements en meerdere camera modulsen, (nacht camera etc. ) en maken spiegels totaal overbodig. echter mag dat van de wet Nog niet.
Anoniem: 30722 @John_Otters20 mei 2021 13:20
Oke... is een optie, maar of we die snel in europa op de weg krijgen...
dan maar op een americaans kentenen zodra hij daar wel de weg op mag :)
Dat wil niet zeggen dat die hier de weg op mag. En als nederlander mag je helemaal niet standaard met een buitenlands nummerbord hier rondrijden.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 24 juli 2024 21:36]

define standaard,

Je mag gewoon met een duitse auto hier rijden die je in duitsland huurt, Zelde als je ook op auto vacantie gaat naar engeland of met de auto naar china rijdt.

Je hoeft de auto niet op jouw naam te hebben staan laat de politie maar bewijzen dat je hem permanent rijdt.

Ze kunnen hooguit vragen om er spiegels op te plakken

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 24 juli 2024 21:36]

Maar dat wil je niet ;)
Ooit na een ongeluk in Duitsland een week in een auto met Duits kenteken gereden.
Je wilt niet weten hoe asociaal Nederlanders zijn tegen Duitsers 8)7
Nouja, dat is dus gewoon fraude plegen (zelf in bezit zijn van de auto, huur auto is een andere situatie).
defineer fraude,

auto is op naam van een persoon in America, hij heeft hem alleen aan jouw gegeven om namens hem in te rijden.
Het is fraude omdat jij deze hier gewoon als normale auto gebruikt, niet incidenteel, naast dat je dan bv ook geen importbelasting hebt betaald EN vooral de verzekering, dat kan een behoorlijk probleem gaan worden als je een ongeluk maakt.
Hoe dan de auto is immers niet van jouw dus je hoeft hem niet te verzekeren dat is voor de eigenaar,

Waarom imp[ort belasting hij is niet in de NL geimporteerd hij is hier alleen als toerist.

Zelfde constructie als vele vrachtwagens hier op een pools kenteken rijden met een NL oplegger er aan en dan op registratie op een pools brievenbus adress.
Zoals ik al zei, je bedenkt een constructie die gewoon fraude is. Je mag als nederlander niet permanent in een auto rijden welke geen nederlands kenteken heeft.
dat is geen fraude maar een loophole in de wet,

Zoals ik al aangeeft wordt het in de transport sector goed gebruik van gemaakt.

Zelfde als een bedrijf op richten om je BTW zonnepanelen terug te vragen en dan na 1 jaar je bedrijf weer eindigen, Aangezien je niks met je bedrijf doet is dat ook niet de bedoeling en zou je dat ook als fraude moeten aan merken, Toch doet heel NL het en wordt het toegestaan omdat het een loophole is in de wet.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 24 juli 2024 21:36]

Zoals ik al zei, je bedenkt een constructie die gewoon fraude is. Je mag als nederlander niet permanent in een auto rijden welke geen nederlands kenteken heeft.
Zelfs niet incidenteel (huur uitgezonderd)
Hoe dan de auto is immers niet van jouw dus je hoeft hem niet te verzekeren dat is voor de eigenaar,
Klopt, maar steeds meer verzekeraars willen op schrift hebben staan wie er regelmatig met die auto rijdt. Als je als gezin beide in een auto rijdt, is dat niet zo'n probleem, maar als 90% van wat er met de auto gereden wordt, gedaan wordt door de zoon die net zijn rijbewijs heeft dan zullen ze toch echt niet de volledige schadevrije jaren meer accepteren, zeker als die zoon uitwonend is.
Waarom imp[ort belasting hij is niet in de NL geimporteerd hij is hier alleen als toerist.
Als jij met woonadres in Nederland gaat rijden in een auto met buitenlands kenteken, dan wordt dat al als ontduiking gezien, enige uitzondering misschien als je de auto huurt. Ook wie werkt in het buitenland en van de zaak een leaseauto krijgt, moet een ontheffing aanvragen en een percentage van de waarde bij zijn inkomen optellen. Zeker zodra een rit volgens de overheid niet meer zakelijk is (bezoekje aan supermarkt, instappen van familieleden), hang je.
Zelfde constructie als vele vrachtwagens hier op een pools kenteken rijden met een NL oplegger er aan en dan op registratie op een pools brievenbus adress.
Dat is allemaal zakelijk, dan mag alles. Dit is Nederland hè.
je huurt de auto toch gewoon voor het symbolische bedrag van 1 euro van je Americanse vriend.
je huurt de auto toch gewoon voor het symbolische bedrag van 1 euro van je Americanse vriend.
De grote vraag is of dat men daarmee akkoord gaat. Zodra de belastingdienst vindt dat het permanent gebruik is hang je. En ook als het nog wel binnen de grenzen van incidenteel gebruik valt, zal je moeten kunnen aantonen dat je een zakelijk tarief betaalt.
Je amerikaanse vriend is geen bedrijf en voor de verzekering gelden dan ook andere regels.
Blijf er bij dat het er gaaf uit zien maar praktisch is anders. Een pickup is met name een utility vehicle waarbij het platform de basis kan zijn voor veel soorten opbouwen en aanpassingen. Dat zie ik in de Cybertruck niet echt gebeuren.

Kijk wat RWS er opbouwt bijvoorbeeld.
Het kan natuurlijk zijn dat 99% van de pickup bezitters niets monteert in/op hun laadbak...
Maar dan heeft RWS er dus niks aan, en dat is waar dit hele comment draadje over gaat :)
En je denkt dat dat by de cyber truck niet kan , kijk een naar de default kampeer optie bijvoorbeeld:

https://th.bing.com/th/id...DcR5wzZWjrJAiQ&pid=ImgRaw
Het is een geweldige foto, had zo uit een game kunnen komen :D
Of uit een catalogus van een kartonhandelaar :D
Apart dat hij op de Nederlandse website staat. Hij zou hier volgens tesla niet verkocht worden.
Het ontwerp zou moeten worden aangepast voor de Europese markt. In de huidige vorm komt hij namelijk niet door de Europese keuring. Tesla heeft aangegeven dat er niet genoeg vraag is om zo'n versie te maken.

Er zou misschien ooit een kleinere cybertruck komen die wel in Europa verkocht gaat worden. Maar dat is niet iets dat binnen 5 jaar gaat gebeuren.

[Reactie gewijzigd door RocketKoen op 24 juli 2024 21:36]

Ik geef eerlijk toe. het is wel zon lomp ding dat k m eigenlijk wel wil hebben. gewoon omdat het kan.
Anoniem: 30722 @Torakk20 mei 2021 13:23
Als je glazenwasser of amateur crimineel bent, dan snap ik je wel :+
Dat is toch de doelgroep van dit soort wagens, naast mensen als RWS en een enkeling voor het slepen van boten, bouwmateriaal etc.
Nee, de doelgroep zijn niet amateur criminelen, het zijn mensen die hard werken. Het zijn de bouwvakkers, de timmermannen, de loodgieters, etc. Naast uiteraard de boeren, de paardenbezitters, etc. Bij mij in de regio rijden er ontzettend veel pickups rond. Allemaal van aannemers, etc etc.
"Werklui" rijdt hier veelal in busjes rond.... ;)
Aan het werk wel maar er zijn er genoeg die prive ook nog een auto rijden. En als ze goed boeren kan zo'n ding er ook nog wel vanaf. Uiteraard op grijs kenteken op de zaak :) .
Die werkbusjes kunnen niet zo veel gewicht aan en grote spullen vervoeren werkt vaak ook niet. Vandaar dat hier veel pickups gebruikt worden met grote aanhangers. Ze zijn vaak officieel een vrachtwagen volgens de RDW.
In Nederland wel, maar daar is de F-150 dan ook niet voor gemaakt. Je kan 'm vast in NL kopen, maar de primaire markt is nog steeds de VS. Dat wordt wat mij betreft ook onderstreept door de mogelijkheid terug te kunnen leveren. Dat is hier een veel groter ding dan in NL gezien de grootte en extremiteiten van het land qua weer, geografie en infrastructuur.

Hurricane season staat voor de deur en ik zou graag zo'n truck voor m'n huis hebben staan voor als de stroom uitvalt. Hoef ik niet met batterijen te zeulen of een aggregraat te kopen.
Dat wordt wat mij betreft ook onderstreept door de mogelijkheid terug te kunnen leveren. Dat is hier een veel groter ding dan in NL gezien de grootte en extremiteiten van het land qua weer, geografie en infrastructuur.
Dat wordt hier misschien ook nog wel een ding.
Onze VVD zal echter alles er aan doen om dat te verhinderen, alles is hier voor een groter bedrijfsleven, liefst met een zo groot mogelijke geldstroom naar het buitenland (bij voorkeur USA, maar Griekenland of Italië mag ook, mits het daar een bodemloze put is)
Niet alleen, je kan een pickup registeren als vrachtwagen (of kon, volgens mij werd of word dit aangepast), lekker goedkoop.

Ook zijn pickups 1 van de weinige type auto's die 3,5 ton mag trekken.
Neuh niet per se. Hulpverleningsvoertuigen kunnen op deze manier ook gemakkelijk groener worden. Bijvoorbeeld strandbewaking, veel nieuwere reddingsposten hebben een flinke hoeveelheid zonnepanelen op dak (bij ons gemiddeld 4kwh ongeveer). Prima om over het jaar verspreid je wagen op lading te houden en te gebruiken. Idem voor brandweerwagens voor in het terrein.

Ik mis helaas in het bericht enkele gegevens.

Leeggewicht (in de VS geldt geek 3500kg max voor je rijbewijs, in de eu doorgaans wel, tenzij je voor C of C1 gaat).
laadvermogen gewicht (idem reden boven).
vrije rijhoogte met die cellen in de vloer?
Heeft de wagen een difflock? echte 4x4 wagens hebben deze om doorslippen te voorkomen.
Anoniem: 30722 @Pat-Juh20 mei 2021 16:36
Vraag me ook af hoe lang de 3500kg grens nog houdbaar is hoor. Moderne auto heeft genoeg systemen om in te grijpen verplicht, daarbij is de grens echt een uitdaging aan het worden. (Ev met caravan?) Ook ambulance loopt hier tegenop, moeten alle mensen eerst op rijles sturen 🙄
Voor professionals vind ik het nog tot daar an toe. Voor particulieren is het een duurdere aangelegenheid. C1 is ook niet goedkoop, dat gaat ongeveer 7 á 7,5 ton uit mijn hoofd... Ik kan me voorstellen dat op auto's met verschillende veiligheidssystemen zoals ESP, ABS, e.d. een hogere grens aangehouden gaat worden op termijn. In de oude camper van mijn ouders (3,4ton enkel rembekrachtiging) rijd ik niet erg veilig.. In mijn eigen 3,2ton wegende camperbus wel. Dat is een normale auto qua besturing en remweg....

Afijn ik ben benieuwd naar de F150. Als de prijs er naar is en als "bijna nieuwe occassion" eenmaal te koop is zie ik mij hier wel voor gaan. Dan gaat mijn huidige camper de deur uit en komt er een opzet camper achter waar de laadbak zit. Wij reizen per dag max 500km en nemen het er op het gemakje van op allerlei lichte off-road stekkies. Perfect om zo'n bak te hebben. 1,25-1,5kwh Zonne-energie op dak en je kan off-grid wonen voor een paar weken (afgezien van het rijden...)
Anoniem: 30722 @Pat-Juh20 mei 2021 16:55
Zijn ook al 4 a 5 panelen 🙈 fors dak voor een auto 🙈
Opzet camper en geoptimaliseerd legplan. Op onze bus zit ook 600w, en als we een dakraam minder hadden genomen had er 900w op gepast.
Vraag me ook af hoe lang de 3500kg grens nog houdbaar is hoor. Moderne auto heeft genoeg systemen om in te grijpen verplicht, daarbij is de grens echt een uitdaging aan het worden. (Ev met caravan?) Ook ambulance loopt hier tegenop, moeten alle mensen eerst op rijles sturen 🙄
Met deze elektrische F150 ga je idd geen caravan mogen trekken met normaal rijbewijs.
3500kg blijft 3500kg ;) dat blijft gewoon een cruciale factor bij overlevingskansen in het geval van een botsing samen met de snelheid. Nee, liever niet verhogen voor de gemiddelde burger...
3500kg blijft 3500kg ;) dat blijft gewoon een cruciale factor bij overlevingskansen in het geval van een botsing samen met de snelheid. Nee, liever niet verhogen voor de gemiddelde burger...
Personenwagens worden ook al jaren zwaarder, en nu met een accupack helemaal. Een elektrische limousine zou ook zo boven de 3.500kg uitkomen.

Is dat een gewenste ontwikkeling, eigenlijk niet, maar onafwendbaar. Hoe goedkoper accu's worden hoe groter de accupacks. Straks heb je een Zoe of een elektrische Alto met 800-900 range en dan weegt die ook 2.000-2.500kg, een Corsa of equivalent weegt straks 3.000kg.
Anoniem: 30722 @Torakk20 mei 2021 13:36
Zei ook amateur crimineel, de profs hebben de Audi's etc. (en de ak47) :+

De bouwmarkt, afgelopen tijd veel geweest, balken 8x8x300cm passen prima in een model 3 met de bank plat O-)
ah k zit te geinen. al vind k het wel een dikke bak als ik eerlijk ben. maar van die tesla moeten ze een keer een station maken.
Volgens mij is Nederland zo'n beetje het enige land ter wereld waar een station verkoopt. De meeste kleinere merken (zoals Mazda, Honda, Tesla) maken daarom nooit een station. Hatchbacks en sedans verkopen wereldwijd vele malen beter. Crossovers al helemaal.

Ik snap zelf die station fetisj in Nederland niet. Ding zit nooit vol bij de meeste kopers.
Ik zie die dingen anders heel veel in amerikaanse tv. Volvo maakte ze voor de zweedse markt. Ik denk dat het wel meevalt. Ik denk dat het kampeer land moet zijn. Dat zijn ook lang niet alle landen
Maar die stations zijn juist ideaal. ze zijn in tegenstelling tot een suv niet meteen idioot lomp. (dat wil zeggen dat je bij Qpark je auto nog uitkomt als er iemand naast je staat).maar je hebt wel veel ruimte. Mazda maakt trouwens gewoon stationwagens. De kwestie is alleen dat een auto wel een bepaalde lengte moet hebben om een station van te maken.

Kijk een Mazda 3 is er in sedan uitvoering. Maar die is niet perse lang. dus het alternatieve model is een hatchback. De 6 is wel lang. en daar is een station van. En ik ben van mening dat een Tesla ideaal is om een station van te maken. De neus van de auto is best wel kort in verhouding tot de rest van de auto. (vanwege zoemer ipv broemer, geen moterblok enzo). Maar dat betekend dat juist over de lengte van de auto je heel veel cabine hebt zegmaar. Daar kan je echt de perfecte station van maken.
Mazda heeft keurig een station toch? De Mazda 6 heb je in sedan en station uitvoering (sportbreak).
Ik dacht dat ze daarmee gestopt waren, maar dat had ik fout.
Volgens mij is Nederland zo'n beetje het enige land ter wereld waar een station verkoopt. De meeste kleinere merken (zoals Mazda, Honda, Tesla) maken daarom nooit een station. Hatchbacks en sedans verkopen wereldwijd vele malen beter. Crossovers al helemaal.
Crossovers zitten nu helemaal in de lift. Maar wat hatchbacks en sedans betreft, in Europa zie je nauwelijks sedans, is het allemaal hatchback, maar daarbuiten is het omgekeerd.
Ik snap zelf die station fetisj in Nederland niet. Ding zit nooit vol bij de meeste kopers.
Stations zijn tegenwoordig, in Europa een lifestyle-vehikel, je laat daarmee zien dat je het kunt lijden. Recente stations zijn daarom vrijwel allemaal klein, er past net een golftas in, meer hoeft ook niet.
Meest opmerkelijk vindt ik in deze zin wel de huidige Volvo V40. Bij Volvo staat/stond de S voor sedan, de C voor coupe en de XC voor cross-country/suv/cross-over maar de V voor stationwagen. De oude V40 en de V50, V60 en V70 waren en zijn allemaal stationwagens maar de huidige V40 hangt een beetje tussen een coupe en een hatchback in.
In Nederland (/EU) wordt dit waarschijnlijk niet mogelijk omdat de auto's hier een gewichtslimiet hebben.

Aangezien een Tesla met ongeveer een half zo grote batterij al zo'n twee ton weegt zal dit apparaat al dichtbij of over de 3500kg komen, en dat is nog zonder enige bagage.
En RWS is overheid, dus het is ook denkbaar dat het middels een vrijstelling geregeld wordt.
als je in 41 minuten met 150kW 65% kan laden, is de accucapaciteit dus niet 180, maar (150*41/60/0.65 ) 157kWh ;)

[edit]
OK, voor wijsneuzen hier onder, ik weet dat het niet lineair is. Gemiddeld zal het dus lager zijn, wat betekent dat de capaciteit dus nog minder is dan 157 kWh (precies mijn punt).

Of anders geredeneerd, als je accu capaciteit 180kWh is, dan is 65% daarvan 117kWh, als je dat in 41 minuten wilt laden, heb je een gemiddeld vermogen nodig van 117 * 60/41 = 171kW.

[Reactie gewijzigd door borft op 24 juli 2024 21:36]

Dan ga je uit van een continu pieklaadvermogen. Afhankelijk van het model verlies je die piek ergens tussen 20-50% al. Zie ook https://cleantechnica.com...model-s-most-of-the-time/

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 24 juli 2024 21:36]

precies, dan is de capaciteit dus nog lager dan 157 ;) (want het gemiddelde laadvermogen ligt dan onder de 150)
Ah, ik zie wat je bedoelt. Yep.

Hoewel, als ik de cijfers er ook eens doorneem en het traagte voorbeeld neem: 32A*240V*19h = 145kWh voor de grootste accu. Aan 7,6kW dus, dat is helemaal niet zo hoog. En da's volgens Ford 15-100%. Dat zou ook op ~171kWh uitkomen, zonder enige marge.

Misschien is die 180 toch niet zo gek.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 24 juli 2024 21:36]

Ga uit van 120V voor amerikaanse standaarden.
Er staat héél specifiek dat het om een 240V/32A aansluiting gaat. Linkse kolom, voetnoot.

Amerikaanse huizen hebben doorgaans allemaal de 240V mogelijkheid voor "zware" apparaten. Een autolader wordt dus ook zo aangesloten.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 24 juli 2024 21:36]

Huizen in de VS krijgen split-phase 240V: https://www.buildmyowncab...nce-voltages-110-220.html. Vanaf daar kan je of 240v of 120v op een circuit zetten.
Dan ga je ervan uit dat het laadproces lineair verloopt, dat is dus niet. Hoe verder de accu is opgeladen, hoe langzamer het laadproces gaat.
Laden gaat niet liniear over de hele capaciteit, dus die vlieger gaat niet helemaal op.
Elektrische wagens met batterijen die kunnen terugleveren naar een huishouden zijn voor Belgen erg interessant. Want de terugdraaiende teller voor zonnepanelen is afgeschaft, dus kan je zo een gratis batterij gebruiken als buffer. Ook om de pieken van verbruik af te vlakken, want er komt binnenkort ook een capaciteitstarief in Belgie.

De F150 is bovendien een van de populairste wagens in de VS, dus als die al zulke functionaliteiten heeft, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de evolutie en adoptie van EV's

[Reactie gewijzigd door Lulukai op 24 juli 2024 21:36]

Joh, voor een klein aandeel dan. Die mét een eigen oprit én zonnepanelen én een situatie waarin de auto niet elke ochtend klaar moet staan met een minstens halfvolle accu.

Er is nu al zoveel gedoe over mensen die niet eens hun auto thuis kunnen opladen, mogelijk niet eens voor eigen deur kunnen parkeren om een kabel uit te rollen... Nagenoeg iedereen met vrijstaand huis + oprit + zonnepanelen zal de investering van een thuisbatterij op maat (dus niet oversized) ergens in de komende jaren ook wel kunnen doen als de kosten/baten goed uitdraaien.
En dat ding kan dan 24/7 helpen in plaats van énkel als de auto thuis is én de batterij voldoende energie heeft én niet net dan opgeladen moet worden.
Er is nu al zoveel gedoe over mensen die niet eens hun auto thuis kunnen opladen, mogelijk niet eens voor eigen deur kunnen parkeren om een kabel uit te rollen...
Inderdaad, velen zijn blijkbaar in de overtuiging dat de meerderheid 'vrijstaand met garage/carport/oprit' woont o.i.d. :?

Wij hebben ook nagedacht over mogelijk een EV, en dat wel ongeveer een halve seconde! ;) Met als uitkomst dat het vooralsnog toch echt niet kan...

Als je 'op 2 hoog in Amsterdam' woont met al jaren 2 publieke laadplekken (en vooralsnog geen uitzicht op meer) per vele honderden aanwonenden (om over hun bezoekers nog maar niet te spreken) en ook geen mogelijkheid om te laden 'op het werk' (omdat het werk niet op een vaste plek is maar 'overal' kan zijn).

On topic:
Een F150 zou bij ons voor de deur overigens zo ver buiten de zeer smalle parkeerplaatsen/laadplekken uitsteken dat er niemand meer door de straat kan. :+
De Ford F-150 Lightning is enorm. De lengte bedraagt 5,91 meter. De breedte is 2,02 (zonder spiegels) en 2,43 met de spiegels.

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 24 juli 2024 21:36]

[quote]
Inderdaad, velen zijn blijkbaar in de overtuiging dat de meerderheid 'vrijstaand met garage/carport/oprit' woont o.i.d. :?
[quote]
Dat is niet zo heel moeilijk te onderbouwen. Uit cijfers van het CBS kun je halen dat van het totale woningaanbod:
Ongeveer 10% bestaat uit appartementen
Ongeveer 40% bestaat uit een tussenwoning of een hoekwoning (rijtjeshuis)
Ongeveer 20% woont in een twee-onder-een-kap
Ongeveer 30% woont in een vrijstaande woning

Je kunt er dus in ieder geval van uitgaan dat 50% van de woningen een eigen oprit heeft.
Daarbij komt dat van de appartementen een deel een parkeerplaats heeft in de parkeergarage en daarbij dus ook laadpalen kan laten plaatsen. Het zou mij dus niet verbazen als er een meerderheid is die een eigen laadpaal kan krijgen.
Ik zou net zeggen dat je nogal optimistisch denkt. Lang niet elk rijtjeshuis/tussenwoning heeft een eigen oprit danwel vaste privéparkeerplaats voor de deur.
Ook al genoeg gelezen over ondergrondse parkeerplaatsen waar men erg moeilijk doet over installatie van een laadpaal.
Misschien kan ik niet rekenen, maar 20% twee-onder-een-kap plus 30% vrijstaand is 50% met een eigen oprit. Dat zijn gewoon koude cijfertjes, daar is niets optimistisch aan.

Van de overgebleven 50% die in een flat/appartement of rijtjeshuis woont zal ongetwijfeld ook een deel een eigen laadpaal kunnen krijgen, hetzij in de parkeergarage, hetzij omdat hoekhuizen van rijtjeswoningen soms ook gewoon een oprit hebben.
On topic:
Een F150 zou bij ons voor de deur overigens zo ver buiten de zeer smalle parkeerplaatsen/laadplekken uitsteken dat er niemand meer door de straat kan. :+
Dan zou ik hem, in Amsterdam wonend, hem gelijk aanschaffen.
Helaas, te duur, woon gelukkig niet in Amsterdam.
Joh, voor een klein aandeel dan. Die mét een eigen oprit én zonnepanelen én een situatie waarin de auto niet elke ochtend klaar moet staan met een minstens halfvolle accu.
Drie keer check! :)

En hij kan mijn speedboot ook nog eens trekken.
Nagenoeg iedereen met vrijstaand huis + oprit + zonnepanelen zal de investering van een thuisbatterij op maat (dus niet oversized) ergens in de komende jaren ook wel kunnen doen als de kosten/baten goed uitdraaien.
Dat sowieso. De Tesla Powerwall is op AliExpress al behoorlijk betaalbaar geworden. Uiteraard anno 2021 nog niet zinvol, maar ooit zal dat wel zo zijn.

Al verwacht ik met "thuis accu's" niet echt off-the-grid te kunnen gaan. Daar zijn onze winters nu eenmaal te lang voor. Als je dan ook nog eens een 'grijze' maand eroverheen krijgt als deze maand Mei, dan heb je wel heel wat kilowatts nodig.
En dat ding kan dan 24/7 helpen in plaats van énkel als de auto thuis is én de batterij voldoende energie heeft én niet net dan opgeladen moet worden.
Nou ja, deze auto zou als extra buffer kunnen dienen, of wellicht wel kunnen helpen off the grid te kunnen gaan, door te 'tanken' bij een snellader langs de snelweg als je accu's het niet meer trekken om de avond/nacht door te komen.

Toegegeven, is dure stroom, en een kwestie van uitrekenen hoe vaak je kunt snelladen voor de kosten van energiebelasting, vastrecht en transport die je wel zou hebben als je on-the-grid blijft.

Wat dat betreft is het een rijdende accu! :)

Ook zie ik mogelijkheden voor kampeertripjes met zo'n auto. Naast het praktisch nut, heb je dus altijd een 9,6kw stroombron bij je!
[...]
De Tesla Powerwall is op AliExpress al behoorlijk betaalbaar geworden.
Sorry, wat? 8)7
Toch maar eens gecheckt. Ik weet niet of ik die dingen hier zou durven aansluiten.

Zijn de prijzen zo veel lager dan lokaal, als je rekening houdt met verzending, 21% BTW, invoerrechten (en geen garantie)?
De helft ongeveer...
Eindelijk een reden om een Pick-up aan te schaffen!
Mijn zonnepanelen leveren teveel stroom en deze capaciteit is wel bruikbaar hier voor.

Met de 138kWh optie kan ik 14 dagen aan een stuk off-grid... not too bad
Moet je de auto alleen overdag niet gebruiken om naar je werk te gaan want anders kun je zonne-energie niet kwijt...
Een voor op de oprit en een om mee te rijden :9
Voor deze prijzen nog best haalbaar. 1 Model X kost het dubbele!!
Best bizar eigenlijk. Je kan beter zo’n ford kopen dan een aantal thuisaccu’s met een vergelijkbare capaciteit.
Het is wachten op iemand die zo slim is het batterypack van een afgeschreven EV dusdanig kan ombouwen dat je het als thuisaccu kunt gebruiken.

Neem nu een Tesla 100kw model S met nog 60% accucapaciteit over. Niet meer interessant als auto (vanwege het hoge amperage wat je trekt) maar altijd nog goed als accu voor een woning waar je een veel lagere en constant verbruik hebt.

Hier zit best een businessmodel in.
Het is wachten op iemand die zo slim is het batterypack van een afgeschreven EV dusdanig kan ombouwen dat je het als thuisaccu kunt gebruiken.

Neem nu een Tesla 100kw model S met nog 60% accucapaciteit over. Niet meer interessant als auto (vanwege het hoge amperage wat je trekt) maar altijd nog goed als accu voor een woning waar je een veel lagere en constant verbruik hebt.

Hier zit best een businessmodel in.
Dat doet Tesla zelf al, noemen ze Powerwall.
Nee joh, dat zijn nieuwe cellen, en bovendien dermate duur dat het (vooralsnog) geen oplossing biedt in een omgeving waar je on-the-grid kunt zijn.
Een voor op de oprit en een om mee te rijden :9
Om de beurt met de ene, en met de andere. Wel zorgen dat ze verschillende kleuren en verschillende kentekens hebben (even/oneven, want dat werd een tijdje geleden in andere landen gebruikt voor rijverboden tijdens smog en zo).
Gewoon miningrig plaatsen. Met wat handigheid kan je ervoor zorgen dat hij afspringt wanneer er niet voldoende zonlicht is, of je een bepaald aantal kWh hebt bereikt.
39,974 dollar voor zo'n bakbeest met een 138KWH accu vind ik erg goedkoop, prijzen (voor accu's) gaan blijkbaar hard omlaag. Hoop voor Ford dat ze voldoende chips en accu's kunnen krijgen.
Was ook mijn initiële reactie. Zit een flinke accu in en de prijs is vrij laag. Dit wordt zeker een hit.
Die 39k is het ‘commercial’ model, helemaal kaal dus en zal zeker een kleinere accu hebben.

De goedkoopste consumentenuitvoering zit rond die 50k, ex vat.

Reken je dus nog niet rijk, zo’n grote accu en lage prijs klinkt leuk maar ze adverteren altijd met de features van het topmodel en de prijs van het instapmodel..
In de USA zijn prijzen van auto's altijd zonder BTW/VAT omdat die per staat verschilt. Dus je mag er nog zijn 10-20% bij rekenen.
Tenzij je m dus in NL (EU) koop, want dan is het export vanuit USA en betaal je de VAT niet.
De betaal je vervolgens in NL wel weer als BTW (gok 21%).
Vergeet ook de invoerrechten niet.
40000$ is ~32500€. Plus 21% BTW is ~40000€.
https://www.handiricars.b...erk=ford&filter_staat=new
Goedkoopste hier is ~65000€, komt met BTW dus op bijna 79000€. Dik meer dan het dubbele kwijt dus. :/
Dan nog is het een heel scherpe prijs.

Neemt niet weg dat pick-up trucks in de USA onder een andere regeling dan personenauto's vallen, waardoor ze veel goedkoper te produceren zijn. Minder veiligheidseisen, minder emissienormen en noem maar op. Vaak rijden deze dingen nog rond met bladveren.
Probleem is dat het verbruik bij towing of zware belading enorm toeneemt. Hier ga je niet je boot of grote caravan interstate mee vervoeren, dan ben om de 200km aan het laden.

Achja alles voor een lagere CO2 boete lijkt het. Elektrisch rijden is ontzettend geschikt voor normale auto's, niet voor pick-ups en vrachtwagens die lang een zware last moeten voortbewegen, of kleine lichte sportauto's.
Elektrisch rijden is juist erg geschikt voor pickups vanwege de enorme vermogen dat beschikbaar is bij lage snelheden. Daarnaast is de vier-wiel aandrijving bij een EV veel simpeler en waarschijnlijk ook beter te regelen.
90% van de pickup eigenaren jn de VS trekken (nagenoeg) nooit iets met hun pickup. Gewoon een dagelijks woon werk verkeer voertuig en status. Niet veel meer dan dat.

Maar u heeft zeker een punt voor die overige 10% en ben benieuwd of het grotere formaat van een pickup ook significante reductie zorgt jn de aërodynamica voor een eventuele trailer
Vraagje: stel dat deze (en andere EV's) super populair worden en minstens een miljoen nederlanders zo'n ding aan de lader hangen, zou dat het voldoende kunnen ondersteunen om geheel af te komen van grijze energie in de nacht? Of is zoiets nog geen % van wat nodig zou zijn?
Het scenario dat je voorstelt is onzin.
1) Er zullen geen miljoenen van deze bakbeesten rond gaan rijden in Nederland. Het gros van de EV's zal een heel stuk zuiniger omspringen met de electriciteit.
2) Voordat er uberhaupt een miljoen EV's rondrijden in Nederland zijn we tientallen jaren verder en tegen die tijd zijn er meerdere oplossingen beschikbaar om de belasting van het netwerk te verlagen
3) Lang niet iedereen laad 's nachts. Een groot deel van de auto's staat overdag stil en straks vrijwel altijd in de buurt van een laadpaal. Het idee dat je alleen thuis oplaad en niet bij je werkgever, niet bij de supermarkt, niet bij de Efteling, niet op de parkeerplaats bij het strand, is onzin.
4) Slim, gestuurd laden zal de norm worden. Auto's zullen gaan laden gebaseerd op tijdstip, locale netwerkbelasting, verschillen in tarieven 's nachts en overdag, etc.
5) Met die 40 km die we allemaal gemiddeld per dag rijden hoeven die accu's ook maar kort te laden.
Tientallen jaren verder voordat er een miljoen EV’s zijn? Denk je dat echt?
Yep, tenzij ze een manier vinden om alle nu rijdende ICE's en alle nog te verkopen ICE's versneld af te voeren. Vergeet niet dat op dit moment de totale verkopen van EV's ongeveer 10% is van het totaal. Het duurt nog jaren voordat er geen ICE meer verkocht worden. Een ICE heeft een gemiddelde levensduur van 18 jaar.
Maar tientallen jaren, hoor je wat je zegt? Je weet dat er in 2020 al bijna 300k waren hé? En dat is zo’n 100k meer dan in 2019.
Aantallen zeggen niet zoveel, percentages des te meer:
Op 31-12-2019 reden er 105.000 EV's rond in Nederland. Dat was toen 1,22 % van het totaal
Op 31-3-2021 reden er 177.000 EV's rond in Nederland. Dat was 2,04 % van het totaal.
Dat is een stijging van nog geen 0,8 % over 15 maanden.
Extrapoleer dat eens?
(bron)

Voor de volledigheid: het gaat hier om volledig elektrische auto's, dus geen hybrides.

Voor de volledigheid (2): dit gaat natuurlijk veel te langzaam. Ik ben dan ook groot voorstander van maatregelen die dit versnellen.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 24 juli 2024 21:36]

Als ik naar alle cijfers uit dat lijstje kijk, van puur batterij-elektrische auto's, zie ik eerder een trend die neigt naar jaarlijks een verdubbeling:

2016 0,16 %
2017 0,25 %
2018 0,51 %
2019 1,22 %
2020 1,98 %

2021 kun je na 3 maanden weinig van zeggen en lijkt me dat we het eens kunnen zijn dat vanwege corona dit geen normale economische omstandigheden zijn.

Als het ongeveer in dit tempo door gaat, zou het van 2% nu naar in 2 tot 3 jaar/verdubbelingen al naar 11 à 12 procent kunnen stijgen = een miljoen auto's. Dus ergens in de loop van 2023.

2021 4 %
2022 8 %
2023 16 %

Als het dan weer in een jaar verdubbeld zit je in de loop van 2024 op 2 miljoen auto's.

In werkelijkheid gaat het vaak niet lineair edit: ik bedoel uiteraard exponentieel – maar even goed is tientallen jaren wel aan de heel conservatieve kant.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 24 juli 2024 21:36]

Het blijft koffiedik kijken, mijn lineaire voorspelling is net zo betrouwbaar als jouw exponentiële voorspelling. Er zijn teveel factoren die die groei beïnvloeden. Als mijn hoop uitkomt dat de overheid nu eens doorpakt en zijn verantwoordelijkheid neemt, dan zou het zomaar eens heel snel kunnen gaan. Een jaarlijkse verdubbeling is overigens dan evengoed onwaarschijnlijk, alleen al omdat de logistiek (infrastructuur, fabrikage) dat niet zal kunnen bijbenen.

En let even op wat ik aan het einde van mijn post schreef:
Voor de volledigheid (2): dit gaat natuurlijk veel te langzaam. Ik ben dan ook groot voorstander van maatregelen die dit versnellen.
Ik wordt nu een discussie ingetrokken op basis van een van vier punten die ik aanvoerde in mijn oorspronkelijke post. Als ik dat "tientallen jaren" nu eens nuanceer tot "nog wel een tijdje", is het dan goed?
Ja leuk dat er nu een opwaardse trend zichbaar is, maar logica dicteert dat verdubbeling onmogelijk is. Je zegt lineair, maar je beschrijft exponentieel. Je dataset is simpelweg te beperkt om een goede extrapolatie te doen. Er zijn ook heel veel tegenargumenten te bedenken.

1. Veel lease auto's gaan naar het buitenland, de huidige trend van EV's gaat afvlakken als gevolg van deze verplaatsing naar het buitenland. Ze leveren gewoon meer op in het buitenland. Er is geen verplichte verkoop in Nederland opgenomen als onderdeel van leasesubsidies.
2. Slechts een fractie is lease. Prive bezit van EV's neemt veel minder hard toe omdat men zich die EV niet kan veroorloven. Je curve zal stagneren omdat de primaire markt (lease) verzadigd raakt.
3. Right to repair. Ik ben huiverig voor een 2e hands EV omdat ik niet naar de dealer wil gaan. Mijn ICE kan ik goedkoop onderhouden dankzij de concurrentie die ontstaan is. Dit stagneert ook het 2e hands bezit.
4. Het energienet kan het simpelweg niet aan. De kabels zijn totaal niet toereikend voor de piekcapaciteit die nodig is.
5. De installatiebedrijven kunnen de vraag niet aan. Wachttijden lopen nu al op en niet alleen door traagheid van gemeenten.

Oke, orginele punt: Terugleveren met accu's is leuk, zoals Hornsdale in Australie. Er zijn momenten geweest dat terugleveren aan het net $14k/MWh opleverde. viertien duizend dollar voor energie die ingekocht is tegen tientjes. Dat is een best lekkere marge en de enige motivatie: Geld! Geschat wordt dat HPR jaarlijks 18 miljoen oplevert. Kostte ook serieus geld om op te zetten, maar dat is zaken doen.

Maar stel je eens voor dat je dat met auto's zou kunnen doen? Miljoenen verdienen terwijl de consument de opslag betaald en ook nog verbind aan het energienetwerk? Geld verdienen zonder investering. Nou vooruit je geeft ze een acculading terug, gekocht op de EPEX tegen tientjes terwijl je zelf duizenden euro's verdient hebt aan het opvangen van een piek. Elon Musk is niet gek hoor .....
Ja leuk dat er nu een opwaardse trend zichbaar is, maar logica dicteert dat verdubbeling onmogelijk is.
Zoals je ziet is het prima mogelijk ;)
Je zegt lineair, maar je beschrijft exponentieel.
Klopt, ik heb het intussen aangepast.
Je dataset is simpelweg te beperkt om een goede extrapolatie te doen.
Aangezien dit over 5 jaar en 177.000 auto’s gaat, kun je daar best wel een extrapolatie van doen, maar meer ook niet: Het is en blijft een projectie.
Er zijn ook heel veel tegenargumenten te bedenken.
Wacht even: Ik heb geen argumenten genoemd. Alleen geëxtrapoleerd.

Nederland exporteert pakweg 300 K auto’s maar importeert er ook 200 K. De auto’s die weggaan zijn vaker oude rokende barrels die naar Afrika en Oostblok gaan dan de ‘betere’ auto’s die we importeren uit Duitsland, heb ik de indruk, maar kan ik geen link bij vinden. Als dat waar is, worden ‘we’ er eerder beter van dan slechter. Maar uiteindelijk is het doel natuurlijk overal het milieu beter te maken, niet alleen in Nederland. Ook is het een relatief klein netto verschil van 100 K op 9 M NL auto’s.

Verder is dit een tijdelijk verschijnsel aangezien andere landen uiteraard ook elektrisch gaan rijden. Je kan er op wachten dat er een heffing op de import van ‘vieze’ auto’s komt als het te gek wordt. Waarschijnlijk niet nodig want straks koopt niemand meer een nieuwe benzine / diesel omdat het (aanschaf)prijsverschil met elektrische binnenkort zo klein is dat niemand meer een auto op fossiele brandstof wil.

Daarna gaat de omslag nog veel harder want qua ‘tanken’ / prijs per km is elektrisch sowieso significant goedkoper.

Daarom denk ik dat de groei voorlopig juist niet zal afremmen.

Dat het net het niet aan kan, dat punt is nog lang niet bereikt, dus tot dat moment remt dat de verkoop niet af. Want vrijwel niemand zegt: Ik koop wel een nieuwe diesel, ook al is die duurder, anders is straks het stroommeter overbelast. Nee, zo werkt het niet.

Wat betreft Elon Musk geld laten verdienen aan jouw auto als accu: Daar ben je toch zelf bij? Gewoon niet aan mee doen, tenzij je leuk meedeelt in de winst :)
Helemaal met je eens dat percentages meer zeggen, daarom moet je ook kijken naar de groei.

Ik denk dat we er binnen 5 jaar makkelijk zijn. Dan hoeft het dus niet eens echt hard te groeien want 7 jaar dezelfde hoeveelheid als in 2020 zou ons er al brengen. Ik snap dus nog steeds niet hoe absolute percentages ook maar enigszins relevant zijn.
Totdat ze bpm verhogen, benzine accijns en wegenbelasting verhogen als je graag benzine wilt blijven rijden. Diesel is zowiezo al “not done” op dit moment als je de trend ziet in Duitsland.

Denk dat wat gebeurd is met pickup trucks voor particulieren in jaren 90 wel een goede indicator is wat met ICE autos gaat gebeuren in de toekomst. Gewoon onaantrekkelijk maken voor “jan met de pet”.

Zou wel eens rapper kunnen gaan dan je denkt.
Dat is natuurlijk het altijd eeuwige antwoord, verhogen en belasten. Maar gaat het helpen? Nee. En ik weet niet of je om je heen gekeken hebt, maar het wemelt van de pickups (omdat ze belastingtechnisch vreselijk goedkoop zijn).

Diesel not done? Niet voor de vrachtauto's (lange afstanden), die zijn by far de zuinigste en schoonste optie voor dat type vervoer. En dan nog, diesel is hoe dan ook een product dat gemaakt wordt bij de raffinage van ruwe olie. Geen afname in Europa? Dan neemt China het wel af. Idem voor de afgedankte ICE auto's, die gaan gewoon naar Afrika (en de catalysator gaat er ook gelijk vanaf)

Ik snap het wel, je wilt groener, beter en schoner en dat is een nobel doel. Maar leg het op de juiste plek neer. Regel dingen op een goede manier en niet die idioterie van nu. Belast de burger niet, belast de producent.

De werkelijke vervuilers zitten in China en India. Voor elk bierblikje dat wij gescheiden inleveren gooit een Indier zijn vuilniszak in de rivier. Voor elk accucelletje groeien de gifmeren in China (en wij maar zeuren over de hoogovens). Zolang het opertuun is om grondstoffen en producten vervuilend te produceren in derde wereldlanden, zal het milieu er op achteruit blijven gaan. Idem voor de kindslaven in Afrika of de Oeigoeren in China, zolang het oppertuun is zullen ze misbruikt worden.

Al decennia neemt de europese CO2 uitstaat gestaagd af, maar de uitstoot van China en India? Explosief gestegen. De toegenomen milieuvervuiling in die landen is niet te rijmen met bevolkingstoename en er is maar een logische conclusie, die milieuvervuiling is een direct gevolg van onze drang tot consumptie, opgedrongen door forced obsoletion. Want forced obsoletion levert geld op en veel ook.

Wasmachines gaat maar 5 jaar mee, Ledlampen worden bewust te zwaar belast, ICE's worden gedwongen afgevoerd, allemaal draagt het bij aan een toename in grondstof gebruik omdat we onze zogenaamde oude inefficiente apparatuur moeten vervangen. Zonnepanelen op het dak om je energie op te wekken? Investeer liever in isolatie, wat je niet gebruikt hoe je ook niet op te wekken.

En de voorbeelden zijn zo gemakkelijk te vinden:
- XPS isolatie panelen uit china geproduceert met CFC11. Een paar cent goedkoper, maar een milieubelasting die 25000 keer zo hoog ligt.
- Staal industrie van Duitsland naar India. Van regulering naar open schoortsteen. Van efficient naar gooi er nog maar wat kolen op.
Quote: "Nee. En ik weet niet of je om je heen gekeken hebt, maar het wemelt van de pickups (omdat ze belastingtechnisch vreselijk goedkoop zijn)."

Daarom heb ik het ook over particulieren. "Alle" pickups die je nu ziet rijden staan op "grijs" kenteken. Als je een pickup "geel" rijd dan betaal je volle pond wegenbelasting wat voor een particulier niet aantrekkelijk is.

En diesel is "not done" omdat je in Duitsland steeds minder steden in kunt met een diesel. Wij beginnen daar nu ook mee.
We hebben ongeveer 7,9 miljoen huishoudens, met een gemiddeld gebruik van 1500kWh in de 'nacht' per jaar. Dus 1500/365=4,1kWh per nacht. De dure versie heeft een capaciteit van 170kWh. Dus dan zou je elke nacht ~200.000 van dit soort auto's volledig vol tot je beschikking moeten hebben. Klinkt als erg weinig, maar ik heb weinig kennis van stroom dus ik vergeet vast iets.

Uiteraard is verbruik in de zomer ook anders dan in de winter en ga ik er vanuit dat mensen niet meer dan die 9,8KW verbruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.