Ford wil in Europa elektrische versies van alle automodellen uitbrengen

De Amerikaanse autofabrikant Ford laat weten dat het van plan is om in Europa van alle bestaande voertuigen een elektrische versie uit te brengen. Het is nog niet duidelijk wanneer dat de elektrische versies beschikbaar komen.

Ford zegt dat het hierbij gaat om alle automodellen, dus bijvoorbeeld de Focus, maar ook de kleinere Fiesta en het Transit-transportvoertuig. Al deze modellen krijgen een elektrische variant, maar Ford zegt niet wanneer dat gaat gebeuren. Het kan hierbij gaan om volledige elektrisch aangedreven versies, maar ook om verschillende hybride-opties.

De autofabrikant is alleen concreet over een volledig nieuw model dat het in 2020 in Europa gaat uitbrengen. Dit betreft volgens Ford een volledig elektrisch aangedreven sportief model dat door de bestaande Mustang is geïnspireerd. Nadere details daarover ontbreken vooralsnog.

Ford maakte ook bekend dat het het in Europa nogal wat banen gaat schrappen. Hoeveel banen er precies gaan verdwijnen is niet bekendgemaakt, maar volgens de directeur van Ford Europa gaat het om duizenden banen, zo zei hij tegen de Financial Times. Dit hangt samen met een verlies van omgerekend 213 miljoen euro, dat Ford in Europa in het derde kwartaal van 2018 moest incasseren. Ford heeft in Europa 53.000 werknemers in dienst.

Inmiddels lijkt het erop dat Ford en Volkswagen de banden gaan aanhalen en nauwer gaan samenwerken, onder meer op het gebied van zelfrijdende technologie en elektrische auto's. Naar verluidt heeft de raad van commissarissen van Volkswagen vrijdag ingestemd met de samenwerking, zo meldt het Duitse Handelsblatt. Volkswagen gaf nog geen commentaar; naar verwachting wordt volgende week meer bekend, wellicht tijdens de autoshow in Detroit. De samenwerking zou niet in de buurt komen van een fusie en vooralsnog relatief beperkt zijn. Oorspronkelijk zouden de gesprekken puur gericht zijn geweest op bedrijfswagens, maar inmiddels zou de samenwerking zich ook uitstrekken tot andere divisies.

Door Joris Jansen

Redacteur

11-01-2019 • 20:16

153 Linkedin

Reacties (154)

154
147
65
5
0
72
Wijzig sortering
Anoniem: 310408
11 januari 2019 20:34
Wat ik maar niet wil snappen is dat iemand een elektrische versie van een ICE auto wil maken. Als de motor, versnellingsbak, assen, banden, koeling, ophanging etc etc etc anders zijn maak je toch meteen een nieuwe auto? Die er uit ziet als een EV en niet een ICE met afgeplakte grill?

Met een EV wil je optimale stroomlijn, een hele lage neus omdat je er geen motor kwijt moet, een iets verhoogde middensectie omdat er 10 Cm aan accu's onder zit. Je wilt de achterkant iets verlengen om de 'bolling' tegen te gaan. Wat je NIET wil is een Ford Focus met de motor eruit en een electrische aandrijving erin geprut. Zoals Renault nog wel eens wil doen.

Of denk Ford dat de naam van hum modellen zo sterk is dat je gewoon een hele andere auto Ka, Fiesta of Focus kan noemen. De Fiesta is bijvoorbeeld door zijn bouw totaal maar dan ook totaal ongeschikt als EV. De motor ligt zo ongeveer boven je enkels.
Wat ik maar niet wil snappen is dat iemand een elektrische versie van een ICE auto wil maken. Als de motor, versnellingsbak, assen, banden, koeling, ophanging etc etc etc anders zijn maak je toch meteen een nieuwe auto? Die er uit ziet als een EV en niet een ICE met afgeplakte grill?

Kosten.

Als je verwacht dat <1% van de verkochte modellen EV zal zijn maak je niet 'meteen' een nieuwe auto. Het maken van een nieuwe autoplatform kost letterlijk miljarden.

Merk verder op dat Ford bij veel van die modellen ook een plug-in hybrid gaat leveren. Dan is de EV weliswaar deels beperkt op bepaalde gebieden door het compromis in het ontwerp, maar anderzijds zal men flink kosten kunnen besparen.
Het maken van een nieuwe autoplatform kost letterlijk miljarden.
Uh, nee hoor.
Hoe zouden anders bedrijven als Koenisegg, Donkervoort, Aston Martin, en andere meer exotische merken in staat zijn een eigen auto te ontwikkelen?

Puur het ontwikkelen van een auto is best voor minder dan miljarden te doen, het is maar net hoe uitgebreid je je onderzoek doet, hoe uitgebreid je ontwikkelt, enz.
Wat je verder moet weten is dat de fabrikanten van de grote volumes vaak ook de kosten van de (verbeterde of nieuwe) productiefaciliteit meenemen in de marketingpraatjes.

Overigens ben ik het volledig eens met mensen die zeggen dat je beter een nieuw platform kunt ontwikkelen. Een elektro-auto is qua architectuur een heel ander ding.
Massaproductie auto's staan op een bepaald platform, bodemgroep, hoe je het ook wil noemen, waar meerdere modellen of merken gebruik van maken. Het maken van een dergelijk platform kost inderdaad miljarden, omdat de veiligheid van de auto daar ook grotendeels van afhangt. Vaak wordt bij een dergelijk platform ook de motorisering meegenomen en die kosten zitten er dan ook in verwerkt. Het maken van een nieuw platform kost jaren en moet zeer extensief getest worden. Maak je hier fouten, dan gaat dat voor je gehele productielijn voor het komende decennium issues opleveren. Meeste autobedrijven hebben tegenwoordig een modulair platform dat voor grotere en kleinere modellen geschikt is en daarmee langer mee kan.

Alleen voor de ontwikkeling van een nieuwe Golf wordt 1.8miljard uitgetrokken. Kan je nagaan hoeveel geld er in een nieuwe platform gestoken wordt, als deze nodig is.

Bedrijven als Koenigsegg, Donkervoort, Aston Martin en andere exotische merken vallen onder andere regelingen, omdat ze een veel lagere productie kennen en (een deel) van het werk handmatig gebeurd. Dan moet je aan andere eisen voldoen dan een massaproduct waarvan er 2000 per dag worden uitgespuugd, zoals bijvoorbeeld de Golf.
Maar dat heeft VW toch ook gedaan met hun MEB platform. Dit gaat in de gehele VW group gebruikt worden en nu dus ook naar Ford. De bouw en maken ervan heeft wat jaren geduurd mede hierdoor spreken veel nog altijd van "vapourware" bij de VW I.D. Neo welke op dit moment al behoorlijke testen achter de rug heeft in zowel zuid Afrika als in Lapland. Dat platform gaat ook voor veel andere modellen gebruikt worden.
Tja het is net geen appels met peren vergelijken. Maar de merken die je noemt zijn zulke andere auto's met zo'n andere doelgroep (die $200.000 uitgeven ipv $20.000) met ook nog eens een ander productieproces dat ik graag zie hoe je een dergelijk plaatje bij Ford zou toepassen (niet zeggende dat ik de miljard van @Armin goed onderbouwd vind, maar ergens nog wel aannemelijk)
Mijn miljard was wat overdreven in sommige gevallen. Maar een platform ontwikkelen kost wel degelijk een flink bedrag. Of dat een miljard is, is afhankelijk van de tijd die men in ene bepaald model steekt. Bij het meest winstgevende automodel in hun lineup de F150 platform zal Ford er moeiteloos een miljard in steken. Bij het Ford Ka platform niet, en dan werkt men samen met een concurent.
Hoe zouden anders bedrijven als Koenisegg, Donkervoort, Aston Martin, en andere meer exotische merken in staat zijn een eigen auto te ontwikkelen?

Omdat die handgemaakt worden, en ook handmatig door goedkeuringen gaan. het zijn dan ook geen autoplatformen, maar meer individuele maatauto's voorliefhebbers. En daar zit dan een prijskaartje aan.

Ford wil voor de grote massa produceren, en moet dus een platform hebben. En dan is het met de huidige markt niet aantrekkelijk om voor EV's een reeks platforms te maken speciaal voor EV's, maar meer rendabel een bestaand platform uit te breiden. Je kunt dan zowel diesel, benzine, EV, hybride en plug-in hybride aanbieden met relatief weinig aanpassingen aan andere onderdelen van het auto-ontwerp. En dat maakt het goedkoper.
Um, ja hoor. Ik ben vanuit mijn studie meerdere malen bij o.a. Volkswagen plants geweest, en de grootste kostenpost by far is het platform. Niet voor niets dat deze meerdere modellen / generaties meegaan.

Je zegt het zelf al: 'exotische merken' die kennen een geheel andere business case en doelgroep, niet met elkaar te vergelijken.

Dus ik snap het wel van Ford. Ik zou bv de huidige Mondeo station wel in EV vorm met groot bereik willen zien. Als ik namelijk iets niet snap is het waarom de meeste EV's een soort van 'hello kitty' uiterlijk moeten hebben. De Kia Niro-e is bij voorbeeld een uitzondering.

@Armin , https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_MQB_platform 1e zin....

[Reactie gewijzigd door renegrunn op 12 januari 2019 09:31]

Verschil is is dat die merken vaak de motoren inkopen bij andere merken en die hoogstens lichtelijk aanpassen. En de automerken die dat niet doen daar kan je geen 30.000 km per jaar mee rijden 5 tot 10 jaar lang.

Omdat ze simpelweg het geld niet hebben om een hele eigen moderne en betrouwbare motor te ontwikkelen.

Koenigsegg met een focus vergelijken really? Een supercar ontwikkelen is niet echt een kunststukje, als je de hype maar achter je hebt staan zijn er zat Arabieren die veel teveel willen betalen, er wordt toch nauwelijks in gereden dus je hoeft je niet druk te maken dat ie 50.000km mee kan. Een lijn zoals de focus ontwikkelen is veel knapper en ingewikkelder.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 12 januari 2019 12:01]

Bij de massamerken moet je een platform ontwikkelen dat en heel goed is, en voor weinig geld valt te produceren. Iets ontwikkelen dat weinig kost om te produceren is niet zo moeilijk, maar dan is het niet zo goed. Iets goeds maken dat niet duur is om te ontwikkelen kan ook prima, maar dan zijn de productiekosten heel hoog (en vraag je heel veel vakkennis van het personeel dat de auto's in elkaar zet).

Voor die kleine merken is het geen probleem als een platform misschien wel voor de helft met de hand moet worden gemaakt. Maar bij een gewone consumentenauto kan dat natuurlijk niet.
En merk beleving, en veiligheid.
De auto's moeten er uit zien als Ford, en door alle veiliheidstests komen met kreukelzones e.d. wat met een bestaand model makkelijker te realiseren is dan een nieuw ontwerp.
Dat eerste: ja. Dat laatste: er verandert behoorlijk veel in de constructie, dus al die veiligheidszaken moet je toch opnieuw doen.
Het aanpassen van een bestaand model naar een EV lijkt mij niet gemakkelijk. Een elektromotor drijft de wielen heel anders aan dan een verbrandingsmotor. De motor, versnellingsbak koppeling, tank, enz. zijn ineens niet meer nodig, maar de ruimte die daarmee vrijkomt kan je niet zomaar benutten voor accu's.
Het gewicht en de verdeling daarvan is ook ineens heel anders. Daar moet je ook rekening mee houden met de wielophanging, remmen enz.
Eigenlijk komt het aanpassen van een bestaand model al neer op het ontwikkelen van een halve nieuwe auto. Het ontwerpen van een hele heeft als voordeel dat je die gelijk helemaal af kunt stemmen op de eigenschappen van een EV.
Ja wellicht komt er een ander onderstel maar dan compatible met het plaatwerk. Een EV is inderdaad zo wezenlijk anders.

Ze zullen wel geloven dat de modellen zo mooi zijn.... (ik moet zeggen dat de laatste update van de fiesta en focus het hele sportieve karakter van de modellen er af gehaald heeft, met name de achterkant is echt een saaie ouwe opa uitstraling).
Ze kunnen inderdaad wel een ‘semi offroad’ model maken maar een fatsoenlijke EV is ze te duur of te moeilijk. Überhaupt loopt ford achter qua EV technologie. De PHEV modellen kwamen ook niet lekker uit de verkoop.

Als ze nou echt willen differentiëren dan een EV met een fatsoenlijk trekvermogen en ook een vakantie vriendelijke range. Maar ik denk dat daar nog geen enkele EV geschikt voor is. - tijd voor caravans met een eigen accupakket en hulpaandrijving plus een fatsoenlike stroomstekker om de auto te voeden, hoef je meteen geen dure Mover meer aan te schaffen -
Denk je niet dat de kosten nu wellicht lager uitvallen, maar dat het later veel duurder gaat worden? Het zullen namelijk geen optimale EV's worden zoals hierboven beschreven, en hierdoor wellicht geen verkoopsucces...
Het zullen namelijk geen optimale EV's worden zoals hierboven beschreven, en hierdoor wellicht geen verkoopsucces...

Ik denk dat Ford - terecht - aanneemt dat 90% van alle auto's nog steeds benzine/diesel zal zijn, al dan niet met (plug in) hybrid aandrijving. 8-)

Immers EV mag dan wel heel hip zijn, maar qua verkoopaantallen is het net zoiets als een Porsche 911. Leuk spul, maar niet waar de grote aantallen zitten.

Ford wil dus meedoen met de ontwikkelingen, maar heeft geen zin te investern in en markt die vanwege de techniek inherent opg niet echt winstgevend is. Geen enkel EV - inclusief Tesla - is immers echt winstgevend anno 2019.

Qua (plug-in) hybrids is de techniek van Ford echter absolute wereldtop, en zijn ze al sinds het allereerste begin (samen met Honda en Toyota) actief. In Europa zijn die modellen niet geleverd, maar in de VS rijden ze al bijna 15 jaar rond met (plu in) hybrides. Het heeft dus meer zin om daar de komende 10 jaar op in te zetten terwijl de volledige EV techniek nog wat rijpt.
Ik denk dat Ford - terecht - aanneemt dat 90% van alle auto's nog steeds benzine/diesel zal zijn, al dan niet met (plug in) hybrid aandrijving. 8-)
In welk tijdsbestek? Binnen nu en 5 jaar? Over tien jaar zal dit getal, iig in Europa, veel lager zijn
Laat ik het anders zeggen: de algemene verwachting is dat hybrides en plug-in hybrides een signifiant grotere groei zullen doormaken dan EV. Laad net Ford daar een top-speler zijn.

Ipv primair op EV in te zetten, zet men hier als secundaire techniek op in. Men is dan klaar zodra EV's echt significant worden, maar in de tussenjaren kan men vol profiteren van hun voorsprong qua hybride techniek tov diverse andere merken. Want die voorsprong hebben ze tov o.a. de Duitsers, Italianen/Chrysler, en de Fransen.

Men accepteerd dan mindere verkopen in het EV segment, omdat hun echte EV's wellicht minder aantrekkelijk zijn, maar veracht dit ruim te compenseren met de veel grotere verkoopaantallen elders. Als dat al gebeurd, want ondertussen zijn Tesla en Nissan de enige die echte EV's lijken te ontwikkelen. En ondertussen ontwikkeld men wel de techniek.
@BasZer • 13 januari 2019 06:16
Laat ik het anders zeggen: de algemene verwachting is dat hybrides en plug-in hybrides een signifiant grotere groei zullen doormaken dan EV. Laad net Ford daar een top-speler zijn.
Ik denk niet dat dat de algemene verwachting is.
EV zal de komende jaren de snelste stijger blijven.
Hybride is alleen maar het oprekken van je oude techologie maar verder trekken aan een dood paard.
Het probleem is dat accu's nog duur en zwaar zijn. Plus dat laden nog steeds traag is en moeilijk voor mensen die niet een eigen garage hebben. Een EV begint met alle belastingkortingen en subsidies bij zo'n 30K, terwijl een benzine bij zo'n 10K met belastingen en zonder subsidies begint. Dat is erg moeilijk om snel te overbruggen.

Ook zijn range en trekvermogen een probleem. En bij grote auto's is het helemaal lastig.
merk op dat Nederland dankzij de BPM in onevenredig kleine auto's rijdt tov de rest van de westerse wereld. Daarom is de algemeen verwachting van vrijwel alle analisten dat hybrides, plug-in hybrides en EV met range extender de komende 20 jaar de boventoon gaan voeren. Uberhaupt qua verkoop-aantallen is EV ondanks de onevenredige media aandacht een niche product. Zelfs met een exponentiele stijging van EV's duurt het nog vele jaren alvorens EV een serieus aandeel in de totale wereldwijde autoverkopen heeft.

Besef verder dat West-Europa qua welvaart en CO2/milieu-doelstellingen een uitzondering is in de wereld. De rest van de wereld heeft uberhaupt nog moeite om voor iedereen ene auto te bekostigen, laat staan dat men peredure speeltjes wat EV's momenteel nog zijn, plus een dure betrouwbare stroom-infrastructuur kan aanleggen.
Afgezien van da accu hoeft een EV niet duurder te zijn dan een ICE. Productie van een accu kost nog maar 100 euro per kWh. Een kleine auto kan met 40 kWh accu dus prima voor dik onder de 20.000 verkocht worden bij massaproductie
En in brandstof en onderhoud zijn EV's goedkoper
Een kleine auto kan met 40 kWh accu dus prima voor dik onder de 20.000 verkocht worden bij massaproductie

Dat is inderdaad de hoop. Doch geen enkele fabrikant lukt dat tot nu toe. Daarom in combiantie met andere genoemde nadelen, is de verwachting bij vrijwel iedereen dat EV's ondanks hun exponentiele opmars benzine/diesel nog vele jaren niet zullen verdringen. En hybrides en plug in hybrides een gouden overgangsperiode gaan doormaken.

Overigens is 20K nog steeds het dubbele van de kale prijs van een benzine auto.

En in brandstof en onderhoud zijn EV's goedkoper

Dat is natuurlijk PR praat. Meest onderhoudskosten op langere termijn zijn reparaties, en er is geen enkele reden om aan te nemen dat die bij een EV lager zijn. En met steeds complexer wordende auto's is het grootste gevaar een storing in de electronica waar een dure monteur enkele uren naar moeten zoeken. Niet voor niets wordt dan vaak gewoon een gehele printplaat/stuk electronica maar vervangen, want dat is goedkoper. De benzine/diesel specifieke onderhoudskosten zoals olie vervangen en bougies zijn immers de kosten niet.

Brandstofkosten zijn enkel lager in landen zoals Nederland waar de overheid enorme belastingen op benzine en diesel heeft. Diezelfde belastingen gaan echter 1-op-1 over op EV's. Niet voor niets staat in het lente-akkoord dat er een km-heffing moet komen. Exact diezelfde miljarden aan accijnzen en BTW moeten 1-op-1 namelijk overgeheveld worden naar EV's.

In de USA alwaar accijnzen een fractie zijn van Nederland, zie je de eerste speciale EV belastingen daarom ook al verschijnen.
Er zijn ook weinig kleine hybrides.
Hybrides zijn veelal middenklassers en crossovers of SUV's.
Het segment waar de meeste hybrides nu rijden zal dus de komende twee jaar wel door de EV worden geraakt.
Voor de kleinere auto's is het ontwikkelen van een tussenliggende variant niet zinvol meer.
Over 5 jaar moet je in het A segment ook EV's uitbrengen.
Er zijn ook weinig kleine hybrides.
Hybrides zijn veelal middenklassers en crossovers of SUV's.


Dat klopt, want daar heeft het het meeste effect! Verder zijn accu's duur en zwaar en dus een belemmering. Dezelfde vooruitgang die EV's aantrekkelijker maakt, zal dus ook hybrides en plug-in hybrides aantrekkelijker maken. Deze zullen dus eerst de nieuwe segmenten binnentreden.

Dus een kleine EV van d egrond ontwikkeld gericht op het sub 15K segment die concurreert met een bestaand ultra-goedkoop platform wat diesel, benzine, hybride en plug-in hybride kan hebben is dus inderdaad weinig zinvol. Geen auto-fabrikant die dat gaat doen. EV zal dus op datzelfde platform gebaseerd zijn.

Je ziet nu hybrides de ultra-kleine en juist grotere segmenten instappen. Denk ook aan de inNeerland populaire 10K+ auto's waar EV's nog véél te duur zijn, en denk ook aan de grotere auto's zoals pickups, echte SUV's en bestelauto's. Nederland rijdt internatyionaal in veel auto's dan buurlanden laat staan grote delen van Azie en de USA. Volledig EV is daar nu minstens 10 jaar weg van het mainstream zijn vanwege praktische bezwaren.
150 jaar ontwikkeling gooi je niet zomaar overboord dat kost tijd. In principe heeft een ouderwetse aandrijving net zoveel voordeel bij de punten die je noemt als electrisch. Je bent met batterijen tov een tank alleen iets flexibeler met de gewichtsverdeling.

[Reactie gewijzigd door -36- op 11 januari 2019 21:21]

Als de Amerikaanse en Duitse automerken niet op tijd schakelen rijden we over 20 jaar grotendeels in Aziatische, electrische auto's
Wat ik maar niet wil snappen is dat iemand een elektrische versie van een ICE auto wil maken.
Omdat er een hele subgroep van 'autoliefhebbers' een pesthekel hebben aan elektrische auto's, en neit willen dat 'ze er zo stom uit zien'.

Nu, ergens snap ik het wel dat je niet in deze ufo wil rondrijden. Maar het gemekker van 'liefhebbers' over auto's die er een beetje anders uit zien heb ik echt een pesthekel aan.

Echter, fabrikanten spelen er op in: zoals je zegt zie je op zo veel EVs een grill die aerodinamica inruilt voor looks om de conservatieve benzine-junkies tevreden te houden.

Deze stap van Ford is dan ook genomen met deels dat in het achterhoofd: "een nieuw ontwerp is een risico, misschien vindt men het te anders.... laten we deze ontwerpen die al decennia verkopen gebruiken". De grootste reden is echter al genoemd: het bespaart kosten als je dezelfde onderdelen kan gebruiken.
Anoniem: 455617
@kiang12 januari 2019 05:34
Deze stap van Ford is dan ook genomen met deels dat in het achterhoofd: "een nieuw ontwerp is een risico, misschien vindt men het te anders
Dat is iets waar Ford inderdaad ervaring mee heeft.
Hyundai heeft verschillende modellen die als hybride, plug-in hybride en EV beschikbaar zijn. Daarmee laten ze de keuze voor de aandrijflijn bij de consument. Dat is slim want niet overal ter wereld is de adoptie van EV's even ver gevorderd.
Dat is nu maar de visie voor de toekomst moet toch volledig EV voertuigen bevatten anders red je het niet tegen bedrijven die hun EV voertuigen wel hebben ontworpen als EV platform
Puur elektische auto's als de tesla zien er anders ook akelig conventioneel uit.
Ik heb altijd zo iets van waarom moeten die elektrische auto's meteen van die lelijke Cor mobielen zijn. Beetje een soort grote Canta LX's. Ik snap dat de auto anders in elkaar moet zitten, maar het kan toch wel wat mooier dan wat er nu is? Lijkt soms alsof ze niet willen dat het goed verkoopt.
Model S & X zijn niet lelijk maar de 3 vond ik hier in de VS niet echt een mooie en practische auto. Nu een Ford Edge ipv een Escape vanwege de ruimte, maar had liever een Discovery of de F150 gehad, maar de prijs en hun verbruik. Meer ruimte, ook meer ruimte om de batterij in the bouwen. Als je een electrische pendel auto nodig hebt dan zoiets als een VW XL1? zijn maar weinig modellen die ik mooi vind die een lage Cd hebben en geen sport auto zijn. Dan liever een stoere Raptor met een hoge Cd, wat minder laadgewicht en prima te rijden of de B wegen.
Maar wat moet je met een slurpende Raptor op een NL snelweg? Met 4500km per maand wil je gewoon een zuinige gestroomlijnde bak. EV of ICE of hybride, maakt niet uit. Voor die keer per jaar húúr je er gewoon één.
Hij woont in de VS.
Woon dan ook niet in NL. De wegen hier in connecticut zijn Kilo Uniform Tango. 54k per jaar is meer dank ik de agelopen 10 jaar in Duitsland reed. Hier zit ik met de lease aan max 17k vast of natuurlijk extra betalen. Ik loop naar het werk en kan niet meer even het weekeinde naar NL rijden. Een slurpende raptor or een slurpende Mustang zijn de auto's die ik even over de duitse A1 zou willen sturen :) Voor dagelijks gebruik vindn ik het wel fijn om niet te hoeven tetrissen.
Voor lange stukken snelweg is een goede drag resistance inderdaad in de stad is dat minder een issue. En daar gaan worden de Ka's, fiesta's etc het meest gebruikt.
Ik zie de argumenten van Armin & co. De kosten van “even” een nieuw modelletje teontwikkelen, productielijnen opzetten en opstarten zijn gigantisch. Als overgangsmaatregel is het dus handig te kijken of je batterijen motoren in een bestaand model kunt wriemelen zolang de omzetten nog bescheiden zijn. Natuurlijk is een dergelijke oplossing suboptimaal en uiteindelijk zul je pure electroauto modellen moeten ontwikkelen om mee te kunnen met de markt.
Omdat niet iedereen dat typische ev uiterlijk mooi vind. Zet de tesla suv naast een dikke audi q7.. Keuze makkelijk gemaakt kwa uiterlijk.
Zet een leaf naast een Fiesta.. Weer een makkelijke keuze.
Het is en blijft persoonlijk uiteraard. Maar uiterlijk blijft een dingetje lijkt mij.
(ICE was toch In Car Entertainment dacht ik?).
Internal Combustian Engine

Interne Verbrandingsmotor. Dus Diesel, Benzine/Otto, Atkinsons, Wankel en nog een paar anderen
Dat had ik ook wel bedacht. Maar weer zo'n afkorting die 1001 dingen kan betekenen waar overal maar aangenomen wordt dat men weet wat het betekent. Gewoon brandstofmotor typen te moeilijk?
Naar mijn weten is ICE net zo als CPU en RAM. Heel gangbaar binnen kringen die enigszins verstand heeft van het onderwerp en abracadabra voor mensen die weinig met het onderwerp hebben.
Ik werk als monteur en heb nog nooit een collega 'ICE' horen zeggen. Gewoon verbrandingsmotor, of als het specifieker moet een benzinemotor of een 'dieseltje'. ;)
Dat is nu het verschil tussen mensen die echt in de branche zitten en mensen die er graag over lezen en ook mee willen doen met de trend: "hoe kunnen we het Engels en daarmee interessanter laten klinken". :+ Niemand gebruikt de term ICE, zelfs de mensen op de ontwikkelafdelingen van de grote merken niet, totdat ze misschien eens ergens een presentatie houden. Dat wordt dan opgepikt en gaat verder als een zogenaamde doodnormale term... 8)7
Toevallig heb ik het een paar weken geleden namelijk eens met een kennis (die op de ontwikkelafdeling van MB in Stuttgart werkt) hierover gehad. Zelfs daar praten ze nog over Benziner, Diesel, Hybride of Elektro...
Nu is het volgens mij wel redelijk gebruikelijk om in deze specifieke vergelijking te spreken over een ICE en een BEV (of gewoon EV)
Absoluut niet.

Het is ook een compleet brakke vergelijking. Een ICE (Internal Combustion Engine) is een specificering van een type verbrandingsmotor (een alternatief op een ICE zou bijvoorbeeld een ECE zijn, zoals een Stirling motor), terwijl een BEV/PHEV een specificering is van het soort aandrijflijn dat een auto heeft. Zo heeft een PHEV naast een elektrische aandrijving ook nog een "ICE" aan boord voor het geval dat de gevraagde last hoog is of het accupakket leeg is, terwijl dat bij een BEV niet het geval is.

ICE is echt stoerejongens-praat. Er zal geen monteur je begrijpen als je vraagt of hij de ICE van je PHEV wilt nakijken.
Ik snap dat je stoerejongenspraat een leuk woord vindt ofzo, maar ik heb sinds ik een klein jaar geleden een EV besteld heb waar ik lang op heb moeten wachten letterlijk honderden reviews en YouTube videos erop nageslagen om me bezig te houden en me te informeren en in nagenoeg alle gevallen waarbij de algemene kenmerken van een EV vergeleken worden met die van een willekeurige verbrandingsmotor wordt over een ICE gesproken.

Wellicht dat dit komt omdat het Engelse kanalen zijn, maar dat zijn geen kanalen/platformen waar populaire taal een doelstelling is.

Kijk maar eens wat video's van EV opinion, of fully charged, of transport evolved.
ICE is inderdaad een term die in engelstalige wereld gebruikt wordt. Vooral op het internet, als afkorting voor wat we in correct Nederlands verbrandingsmotor noemen, in disucssies over electrische auto's. Het inzetgebied van het woord is dus nogal beperkt. Ook engelstalige fabrikanten gebruiken het woord niet omdat ze zoals @Peatsmoke meteen specificeren welk type verbrandingsmotoren. Engelstalige termen als BEV en PHEV zijn zelfs in de Duitstalige autowereld inmiddels gangbaar (levert het internet ook nog eens een positieve bijdrage).
Ik heb stoerejongenspraat eenmaal gebruikt (nu twee), naar voorbeeld van een van de mensen waar ik op reageer. Beetje kansloos hoe je jezelf daarmee probeert te verwaardigen.

Dat 'ICE' doorgaand veelvoorkomende taal is op Engelse YouTube kanalen die veel praten over hybride en elektrische voertuigen is een vrij belangrijke nuance die je nu pas voor het eerst aanhaalt. Het zal best dat zij de term 'ICE' veelvuldig gebruiken. Dat maakt het echter nog geen veelvoorkomende taal; anekdotisch bewijs is geen bewijs. In vergelijking met die YouTube-kanalen die jij aanhaalt, heb ik het bijvoorbeeld Engineering Explained nog nooit horen zeggen.

Blijf ik bij wat ik eerder zei, dat een ICE een type-aanduiding is voor een motor en dat een ICE geen volledige auto is; je zou het als een 'ICE-car' kunnen omschrijven maar ik blijf erbij; als je een Nederlandse monteur (of een Engelse, want daar spreken ze over een 'petrol motor' bijvoorbeeld) vraagt om je 'ICE' even na te kijken, zal je met een scheve blik vol onbegrip worden aangekeken.

PHEV en EV zijn wel bekende taal, maar dat is meer voortgekomen uit de populariteit van 'de PHEV', waarmee de Mitsubishi Outlander PHEV wordt bedoeld. Andere termen zijn 'Twin Engine' (Volvo Hybride), Zero Emissions (Renault), en andere.
Kwam ik vandaag toevallig tegen om even een voorbeeldje te geven:

https://www.bloomberg.com...s-guzzlers-in-seven-years

Zie de afbeelding.
Ik zie de term vandaag voor het eerst.
1001 dingen is misschien een beetje overdreven, maar het heeft wel aardig wat betekenissen.... :+
 • Immigration and Customs Enforcement (US Department of Homeland Security; formerly parts of Immigration & Naturalization Service and US Customs)
 • In Case of Emergency
 • Information and Content Exchange (W3C protocol)
 • Internal Combustion Engine
 • Information Center for the Environment (UC-Davis)
 • In Car Entertainment (Sony)
 • In-Circuit Emulator
 • Iron Crown Enterprises (role-playing game company)
 • In-Circuit Emulation
 • Istituto Nazionale Per Il Commercio Estero (Italian Trade Commission)
 • Ice, Compression, Elevation (medical; sprains, injuries, etc.)
 • Interactive Customer Evaluation
 • Interactive Connectivity Establishment (network protocol)
 • Independent Cost Estimate
 • Information Communications Entertainment (industries)
 • Innovative Clean Energy (various organizations)
 • Istituto per il Commercio con l'Estero (Italy)
 • Isoflavone Clover Extract
 • International Certificate of Education (University of Cambridge; UK)
 • Inventory of Conflict and Environment
 • Intrusion Countermeasure Electronics (coined by Tom Maddox; popularised in William Gibson's SF novels)
 • In Class Essay
 • Institute for Community Economics
 • Index of Consumer Expectations
 • Instrumentation and Control Engineering
 • Institute for Continuing Education (Illinois)
 • Image Correction & Enhancement (ASF)
 • Internet Content Exchange (protocol for content syndication)
 • Iridocorneal Endothelial Syndrome (proliferation of corneal endothelium)
 • Imperial Crystalline Entombment (band)
 • Interdisciplinary Cooperative Education (Indiana)
 • International Chemical Environment
 • Information Collection and Exchange (US Peace Corps)
 • Indian Cultural Exchange
 • Icelandair, Iceland (ICAO code)
 • Intercambio Científico Educacional (Cuba)
 • Instituto de Ciencias del Espacio (Spanish)
 • International Collaborative Effort on Injury Statistics
 • Interfaith Coalition on Energy
 • I Catch Everything (college football wide receiver motto)
 • InfoChain Express (Avery Dennison)
 • International Cryptography Experiment (founded in 1994)
 • Internal Consistency Evaluator (Microsoft Windows)
 • Internet Chat Exchange
 • Interaction and Concurrency Experience (workshop)
 • Ice Cold Enforcers (gaming clan)
 • Intelligent Content Engine
 • Integrated Computer Engineering
 • Intergovernmental Committee of Experts (UN Economic Commission for Africa)
 • Integrated Child Exploitation unit (Canada)
 • Intracardiac Echocardiogram
 • Industrial Communications Engineers
 • Infection Control Examination (Dental Assisting National Board)
 • Instrument Control Electronics
 • Integrated Cab Electronics (Rockwell Automation, Inc.)
 • Illinois CIO Exchange
 • Industrial Combustion Emissions Model
 • Interpret Chinese-English (software)
 • Insane Creators Enterprises
 • Indoor Cycling Experience (indoor cycling class)
 • Independent Checking Engineer
 • Ifosfamide Cisplatin Etoposide (chemotherapy protocol)
 • Iturralde Crater Expedition
 • International Congress of Egyptology
 • Intrusion Countermeasure Enhancements (Network ICE)
 • Isentropic Compression Experiment
 • Integrated Cost Estimation
 • Iowa, Chicago and Eastern Railroad Corporation
 • Individual Chemical Equipment
 • Inventory Control Effectiveness
 • Intelligence Community Engineering
 • Increased Combat Effectiveness
 • Interactive Configurable Environment (OSIsoft)
 • Instance Creation Expression
 • Implicit Continuous Eulerian
 • Integrated Component Environment (Java software)
 • Interactivity Connectivity Establishment
 • Interface Control Element (Job Entry Subsystem 2; IBM)
 • Intrusion Countermeasures Equipment
 • Integrity, Commitment and Excellence
 • International Counter Espionage (gaming clan)
 • Image Communications Equipment
 • Indian Council of Education
 • Innovations in Chemical Education
 • Intelligence Concept Extraction
 • Information, Communication and Extension (Team)
 • Image Creation Engine
 • Inverted Coaxial Magnetron
 • Inductosyn Electronics
 • Internet Center of Expertise (USACE)
 • Institute for Construction Economics
 • Interactive Constructive Environment
 • Interdiction Control Element
 • Integrated Customer Evaluation
 • Interactive Internet Collaborative Environment (Insoft)
 • Isolated Compliance Environment (for Y2K testing)
 • InfiniStream Capture Engine
 • Instant Cash Exchange, LLC
 • Intersection Control Enforcement (Dalton Police Department)
 • Investigation & Criminal Enforcement (Kansas)
 • Impact Correlation Engine (ILOG)
 • International Commentary Explorer
 • Integrated Curriculum Environment
 • Immediate Consequent Event
 • Irate Customer Evaluation
 • Intranode Circuit Edge
 • Ingenieros Consultores Especializados (Guatemala)
 • Islamic Center of England
 • Current Capacitive circuit Voltage (mnemonic for the phase relationship of the current (I) and voltage (E) in capacitive circuits(C))
 • Ingenieros Consultores Especialistas (Guatemala)
 • In-orbit Communications Equipment
 • Internet Content and Exchange Format (National Seminconductor/W3C)
 • Interest, Commission, Extras (lending)
 • Integrated Compliance Environment (formerly TIES)
 • Insertion Communication Equipment
 • Intelligence and Community Engagement (police training)
 • Instant Customer Engagement
 • Internal Compiler Error
 • Integrated Cooling Engine
 • Inter-City Express
 • Intercontinental Exchange
 • Industrial Control Equipment
 • Integrated Command Environment (US Navy C4I program)
 • International Christian Embassy (Jerusalem, Israel)
 • Inner-City Education (hockey; Chicago, IL)
 • International Cosmetic Expo
 • Interleukin-1 Beta-Converting Enzyme (cell physiology)
 • International Currency Exchange
 • Internet Child Exploitation (Saskatoon Police)
 • Integrated Circuit Engineering
 • Inter City Express (Germany)
 • Internal Character Encoding
 • Institute of Culinary Education (New York, NY)
 • Integrated Clothing Ensemble (Canada)
 • International Corpus of English
 • Information and Consultation of Employees (regulations)
 • Infobright Community Edition (open source computing)
 • Intellectual, Cultural and Educational
 • Improving the Customer Experience (various companies)
 • Institute for Chemical Education
 • Integrated Computer Environment
 • Insight Control Environment (software)
 • Industrial Commercial Equipment (various locations)
 • Intelligence Center Europe
 • Institution of Civil Engineers
 • Instituto Costarricense de Electricidad (Costa Rican Electricity Institution)
 • InterCity Express (Deutsche Bahn AG)
 • Interface Configuration Experiment (USML)
 • Internet Commerce Enabled (Nortel)
 • Internet Commerce Exposition
 • International Cometary Explorer
 • International Chess Enterprises
Nice. Goed gevonden moet ik zeggen. _/-\o_ _/-\o_
Daar gaan we weer.

Dit is toch een complete verspilling van de bandbreedte & tijd?
Ford heeft helemaal geen plan of niks, het is gewoon een beetje marketing prietpraat. Over 2 dagen kunnen ze iets anders roepen.

Als er nu geen bedrijven zouden zijn die elektrische auto's maken, dan zou dit idd nieuws zijn. Maar er is zelfs een bedrijf die al 10 jaar alleen maar elektrische auto's maakt.
Ford heeft helemaal geen plan of niks, het is gewoon een beetje marketing prietpraat. Over 2 dagen kunnen ze iets anders roepen.

Ford levert al jaren een groot aantal modellen als hybrides in de USA en ook al enige tijd EV's. In 2019 komt er een nieuwe serie auto's op de markt tot aan pickups toe met plug-in hybrides. Ford's techniek is dus behoorlijk volwassen.

Dus dit is veel meer dan marktingpraat. Dat men in Europa men tot nu toe weinig deed, zorgt daarom wellicht voor de verrassing. Dit is niet een VAG die opeens in paniek haar diesel-programma's moet omgooien naar electrisch, en dan met inferieure accu-techniek komt aanzetten.
En ook niet geheel irrelevant, een paar maanden terug kwam Ford naar buiten met het nieuws dat het al zijn modellen in de VS zou stoppen te maken, behalve de Mustang en een nieuwe Ford genaamd de "Active". Tot op heden was er nog geen duidelijkheid wat dat voor de Europese tak van Ford zou betekenen. Wel was duidelijk dat dat statement enkel voor Noord-Amerika gold, maar een duidelijke strategie voor de Europese en Zuid-Amerikaanse markt bleef uit.

Nu zou het niet te verwachten zijn dat de Fiesta, de Focus en de Fusion (die hier in Europa de Mondeo heet) snel uit de showrooms zouden verdwijnen. Deze modellen doen het waanzinnig goed hier in Europa en juist met de nieuwe redesign kan het model nog wel een tijdje door. Maar dan hebben we het over een jaar of 6-7 (met na drie jaar een facelift). En dan? De hybride- en elektrische autogekte is ook in Europa behoorlijk aan het aanslaan (wat goed te merken is als zelfs merken met grote trots voor hun benzinemotoren als Mazda en BMW zich gaan wagen aan hybride en elektrische auto's) en het zou dus niet compleet ondenkelijk zijn dat ook hier op termijn het gamma van Ford zou veranderen. Immers, de auto die wat hoger op de wielen staat wint ook hier in Europa behoorlijk in populariteit. Daar zijn dan auto's als de Renault Captur, de Peugeot 3008, de T-Roc en de Q2 goede voorbeelden van: neem een platform, maak de koets iets hoger en verhoog de carrosserie iets, en men heeft een crossover. En die populariteit gaat ten koste van de MPV (zo heeft Ford de Europese Fusion vervangen met de EcoSport) en ook zeker voor een groot deel van de hatchback.

Met dit statement wilt Ford duidelijk maken dat het het gamma niet ingrijpend zal veranderen voor de Europese markt: wij kunnen de compacte hatchbacks zoals de Fiesta en de Focus en de sedan/stationcar in de vorm van een Focus gewoon blijven kopen, maar er zullen hybride of elektrische varianten komen van die modellen. En dat is fijn te weten voor de persoon die zich al zorgen maakte of het leuke, hippe betaalbare hatchbackje volledig zou gaan verdwijnen in de komende jaren.
Een auto ontwerpen onthullen en daadwerkelijk levenbaar zit aardig wat tijd in.
Waarom denk je dat de aandelenkoersen van de legacyautofabrikanten dalen, en die van het verliesgevende Tesla stijgen? Die hebben al zo'n voorsprong met EV's dat de anderen nu zoveel moeten investeren dat het bijna niet mogelijk is wil je ook nog gezonde cijfers halen als bedrijf. Toch weer een beetje het Kodakeffect. Bij iedere bedrijfskunde opleiding zou het eerste semester over Kodak moeten gaan (en vergelijkbare bedrijven). Bij iedere verandering worden door bestaande bedrijven altijd weer dezelfde fouten gemaakt.
Het is helemaal geen prietpraat. Mijn Ford dealer heeft ook mij (eerder dan dit bericht) al verteld dat Ford in Q1 een elektrische auto's zouden gaan onthullen en in de 2e week van januari een nieuwsbericht zouden verspreiden. In mijn optiek werd het hoogtijd dat Ford zich meer ging richten op deze markt. Ford loopt gewoon achter maar dat komt omdat het een oud Amerikaans merk is waar de afzetmarkt voornamelijk SUV's zijn. De Ford Fiesta deed het afgelopen aantal jaren goed, maar ze moeten niet stil gaan zitten op andere vlakken. Met de Ford S-Max / C-Max en B-Max staat het er veel minder rooskleurig voor, ook in de EU.
ben benieuwd naar de prijs van de elektrische ford f150 raptor
Rivian lijkt ze voor te zijn.
Zo, vet ding zeg! Heerlijk al die opberg ruimte.
Ja, met de transitie naar EV's is er een hoop ruimte (cabin space) en mogelijkheden om te innoveren of bestaande (technische) aspecten anders in te vullen. Dit soort nieuwe fabrikanten zijn goed voor de kwaliteit van de markt. De aandrijflijn lijkt ook erg indrukwekkend; niet alleen erg krachtig en compact maar ook slim met bijv. torque vectoring.

[Reactie gewijzigd door KleineJoop op 11 januari 2019 21:18]

Ja inderdaad, en zo gek duur is het niet eens met een vanaf prijs van 62K $..
Ook Tesla heeft dit jaar, naast de Model Y, een Pickup in de pijpleiding zitten.
Zelf erg gecharmeerd van de Rivian, gaaf ding.
Een Tesla pickup zal nog wel enkele jaren weg zijn. Tesla werkt op dit moment aan de Semi, de Roadster en de Model Y welke naar verwachting de crossover/SUV markt moet gaan bedienen. Daarnaast lijkt Rivian de R1T enorm agresief te gaan prijzen met een startprijs van rond de $70 000 terwijl de specs hem beter maken op papier dan pak em beet een Model X die veel meer kost.
Ik bedoelde meer dat zij hem dit jaar presenteren, productie zal volgens geruchten niet eerder dan 2021 starten.
De semi, roadster 2.0 (interessant hoe die gaat concureren met o.a. de PB18 E-tron) en Y lijken volgend jaar wel in productie te gaan.

Mooie tijden voor de electrische auto industrie!
er is ook een kans aanwezig dat Ford Rivian over gaat kopen. hangt alleen er van af of ook beide partijen dat zouden (willen) doen
_/-\o_

Maar het gaat hier waarschijnlijk om de Europese modellijn. Voor diverse grote SUV's en de F-series pickups komt er in 2019 overigens in de USA reeds een plug-in hybrid, dus zo héél gek is het ook weer niet.

Vergeet niet dat in Europa Ford wellicht nog weinig met hybrides en EV's gedaan heeft, maar in de USA men al bijna 15 jaar hybrides levert, inclusief in kleine SUV's. De techniek heeft men us al goed onder de knie.
Het is te hopen dat Ford de EV varianten dan wel opnieuw designed. De ervaring leert dat de huidige geconverteerde modellen (type: sloop benzinetank eruit en gooi er een accu in) niet echt prettig zijn. Verkeerde gewichtsverdeling. Zie ook de Ampera-e: ondanks dat het een pure EV is heeft het ding een afzichtelijk hoge MPV achtige hoge rechtop zithouding en een nare hoge instap. De wegligging op de snelweg is beroerd en stuitert alle kanten op.
Volgens mij zijn SUV’s net zo populair omwille van de hoge instap. Ik wil alvast nooit meer zo “lig-auto”
Die hoge rechtop zithouding is juist wat ik wil in een auto (zwakke/slechte rug). Wacht maar tot uw rug niet meer pijnvrij is zal je direct merken waarom modellen waarin je kan stappen zonder te bukken en zitten (niet liggen) zonder te vergaan van de zeer per keer er toch een schok door de vering komt(in België zal dat wss meer voorvallen dan nl) of wanneer je langer in je auto mag genieten van het uitzicht op de koffer van de auto voor u (files zijn bij ons wss ook populairder)
Nou, ik heb een pijnvrije rug maar kwam gebroken uit de Ampera-e. Een hoge instap kan prettig zijn, maar de wegligging moet er ook naar zijn.
Ik snap niet zo goed wat er bedoeld wordt met dat je in de auto ligt. Zowel in een SUV als bv een sedan zit je gewoon rechtop. Alleen kunnen je benen vaak wat verder naar voren in de gemiddelde sedan of hatchback.
Ik pas vaak niet eens in SUV's of kleine stadsauto's met 'hoge zit' omdat de pedalen dan te ver naar je toe staan. Ik heb lange benen dus dat moet ik wel ergens laten.
Voor stadsverkeer, iets waar de a/b segment auto's het meerendeel gebruikt worden kun je er prima gewoon een elektra motor in droppen.
Van meerdere bronnen hoor je dat de Fiat 500e de beste fiat 500 is die je kunt kopen. Ondanks dat het een "compliance car" is. Enkel de Abarth versies zijn leuker maar kosten ook vele malen meer.

Ford heeft al behoorlijk mooie modellen en die in EV vorm zouden ook al fijn kunnen zijn mits kleine aanpassingen.
Ford is altijd al sterk geweest in hun rijeigenschappen. Ik denk dat ze de plank niet snel misslaan aangezien ze de rijeigenschappen aardig kunnen overzetten naar andere productlijnen dan de Fiesta en de Focus. Het is een kwestie van het frame juist balanceren.
Je zou zeggen goed voor de werkgelegenheid maar 'Duizenden banen weg bij Ford'
https://nos.nl/artikel/22...en-jaguar-land-rover.html
Ford Europe zegt dat het de Europese Ford-tak weer winstgevend wil maken.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 11 januari 2019 20:20]

Tja, elektrische auto’s zijn ook een stuk minder gecompliceerd. 1 of 2 elektromotoren en een accu i.p.v. een ICE en bijbehorende zaken...
Snap ik, staat ook in het NOS artikel
Ford stopt hoogstwaarschijnlijk met de ontwikkeling van nieuwe dieselmotoren voor de kleinere modellen en wil voor alle modellen een elektrische of hybride versie ontwikkelen
Maar het opzetten van de elektrische versies van alle automodellen lijkt me nogal een klusje waar een hoop (andere) mensen voor nodig zijn
Maar dat is typisch Amerikaans. Eerst lekker een boel mensen eruit pleuren. Om vervolgens weer 'nieuwe' mensen te zoeken.
Kan ook gewoon gaan over verschillende fabrieken. Dat er mensen (of FTE's) wegmoeten, maar weer een deel wordt aangenomen op een andere of dezelfde locatie.
Typisch Belgisch ook, Belgacom will 2000 werknemers ontslaan en er 1250 nieuwe aannemen.
Ja en dan? Als je huidige werknemers niet voldoen aan het profiel dat je nodig hebt(Proximus wil meer digitaliseren) dan kun je niet anders dan ze ontslaan en nieuwe aannemen met het juiste profiel of de bestaande moeten omgeschoold kunnen worden. Proximus heeft het zeer moeilijk om op te boksen tegen Telenet dus ze moeten iets doen om competitief te blijven. Dat ze daarom veel werknemers moeten ontslaan is spijtig maar waarschijnlijk noodzakelijk.
Ford is het automerk van de opties. Je kunt alles krijgen volgens het boekje, maar bij de dealer staat alleen wat de dealer zelf een keer bij elkaar heeft geklikt. Of je moet geduldig zijn en echt de prijs uit het boekje willen betalen.

Dat zie je ook terug bij de Focus Electric bijvoorbeeld: stond in de boeken, maar niet bij de dealer.

De Mondeo Hybrid is zelfs de goedkoopste Mondeo. Kom hem bijna niet tegen. En als je hem al tegenkomt als koper dan merk je dat het een vrij kaal model is, en dat zodra je hem wilt aankleden (zeg Adaptive Cruise Control ofzo) dat niet mogelijk is.

Daarnaast lijkt er tot nu toe alles aan gedaan te zijn om de hybrides ook niet interessant te maken, kijk maar eens naar de achterbak ruimte bij bv. de C-MAX hybride: je mist gewoon de achterbak!

An sich is het nieuws (EV bij Ford) dus goed, maar ik vraag me af in hoeverre dit voor de bune is.
Want het merk heeft in z'n historie natuurlijk wel vanaf dag 1 de competitie tegen EV gevoerd (google maar eens op Henry Ford en z'n vrouw die elektrisch reed).


(full disclosure: ik rijd een Ford).
Voor de Mondeo komt er in Europa geen nieuwe variant meer. Er is te weinig interesse voor het D-segment van Ford.

Een Focus is tegenwoordig bijna net zo ruim van binnen als de Mondeo, maar minder plomp aan de buitenkant. Vroeger was dat zeker niet het geval, hoewel de Focus Wagon uit 2000 die ik heb een beduidend grotere kofferbakcapaciteit heeft dan veel moderne D-segment stationwagons, mede omdat de lijnen tegenwoordig lager en sportiever zijn.

Zo'n beetje iedere denkbare optie is te krijgen voor de Focus, die in de station-variant en full-options qua aanschaf rond de 30K kost. Er is zelfs een Vignale van te koop. Waarom je dan 10-20K meer zou betalen voor een Mondeo is mij dan ook een raadsel.
Dat komt ook omdat de Focussen qua afmetingen een beetje gebaseerd zijn op de Mondeo's die er aan vooraf zijn gegaan. Als je een Mondeo 1 Wagon en een Focus 2 Wagon naast elkaar zet dan zijn ze nagenoeg even groot.
Dat de opties hier in Europa zo karig zijn, is een resultaat van hoe Ford Europe (en bij extensie NL) er in zitten. Ford USA is een heel ander verhaal.
Zeker. De dealers bepalen wat er ingekocht wordt en Ford NL bepaald welke modellen er beschikbaar zijn.

Zo kan ik mij ook niet voorstellen dat in de USA de combi van een hybrid met adaptive cruise control niet te krijgen is, maar hier is het onmogelijk.
Er wordt hier gepraat over USA modellen maar dat staat niet in het artikel, hier praat men over de Europese modellen..
Klopt. De uitspraak van Ford gaat dan ook concreet over Europese modellen. :)
https://electrek.co/2019/...ions-all-vehicles-europe/
Beetje jammer dat dit EVs zijn van bestaande modellen.
Bij een EV kijken kopers toch voornamelijk naar het bereik, het beste bereik haal je alleen door andere vormen en andere materialen te gebruiken. Door je accu's en aandrijflijn te optimaliseren. En dan is er een stukje laadtechniek en de software die erin zit die interessant moeten zijn. Dit klinkt meer als een excuus auto, om op de lange termijn als relevante autobouwer te worden gezien, zodat je nu nog ICE auto's kan verkopen.
Dat ligt er aan; er zijn ook diverese auto's met reguliere verbrandingsmotor die gemiddeld ruim boven de 1 op 20 rijden, zeker als er cylinderuitschakeling aanwezig is.

Je hebt op zich wel gelijk. Persoonlijk denk ik dat er met andere materialen, gewichtsbesparing en slimmere technieken meer te bereiken valt (dubbele betekenis :*) ) dan enkel andere vormen, maar er is natuurlijk niemand die zegt dat het een het andere uitsluit.
maar ook de kleinere Fiesta
Klein is dan een relatief woord, die is net als een polo al wat jaren formaat oude focus/golf.

Maar een Focus RS met hybride systeem.. doe maar :D
Oh, een electrische versie van de Ford Ranger zie ik wel zitten..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee