Elektrische auto's zijn bezig aan een flinke opmars. Plug-in hybrides niet meegerekend rijden er op dit moment ongeveer 36.000 elektrische auto's (ev's) rond in Nederland en alleen al dit jaar zijn er tot nu toe zo'n 16.000 verkocht. Afgaande op de verkoopcijfers van 2016, 2017 en 2018 tot dusver, verdubbelt het aantal ieder jaar. Als die trend zich doorzet, zullen er in 2020 minstens 80.000 verkocht worden en zit het totale aantal ev's dan boven de 150.000 stuks. Vooral relatief gezien is dat een grote stijging in korte tijd. Daarom zijn we begonnen met een reeks achtergrondartikelen over automotive, waarvan het artikel over waterstofauto's de aftrapper was.
In dit artikel behandelen we de ontwikkelingen rondom de accu. In hoeverre verschilt deze chemisch van de accu's die voor smartphones en laptops worden gebruikt? Hoe snel kun je laden en hoe zit het met de levensduur? Ook gaan we in op de uiteenlopende ontwerpen, de plaatsing van de accu en hoe de capaciteit kan worden opgeschaald naar een groter rijbereik. Tot slot werpen we een blik in de toekomst, naar een technologie die momenteel nog niet productierijp is: solid state.
In volgende artikelen gaan we - met de focus op techniek - in op (snel)laden en (supersnelle) laadpalen, specifieke ev-rij-eigenschappen als one-pedal-driving en een mogelijke toekomstige 'invasie' van onbekende Chinese auto's. Ook (semi)autonoom rijden komt aan bod.
Andere artikelen in deze reeks
(1) De grote belofte van waterstof
Hoe werkt een waterstofauto, hoe wordt waterstof geproduceerd en hoe zit het met de efficiëntie, de infrastructuur en de kosten?
(2) Elektrische auto's en hun accu
Over accucapaciteit en luchtweerstand, auto-ontwerp in relatie tot de plaatsing van de accu en accuchemie en levensduur.
(3) Van snelladen tot slim laden
Wat is het verschil tussen laden en tanken, hoe werken laadpalen en -passen, hoe snel is snelladen en is er eigenlijk wel genoeg stroom als er miljoenen ev's zijn?