Het Rijk en de mobiliteitssector leggen volgens de NOS de laatste hand aan plannen die het kopen van elektrische auto's betaalbaarder moet maken voor veel Nederlanders. Zo zou er in 2021 een aanschafsubsidie van 6000 euro moeten komen.
De subsidie moet gaan gelden voor nieuwe elektrische auto's die voor privégebruik aangeschaft worden. Het bedrag van 6000 euro daalt jaarlijks, tot 2200 euro in 2030. Dat staat in documenten van de Mobiliteitstafel, waarin het Rijk en de mobiliteitssector overleggen. De NOS heeft deze ingezien.
Andere maatregelen die voortkomen uit het overleg en die elektrisch rijden moeten stimuleren zijn dat elektrische auto's tot 2025 vrijgesteld blijven van de belasting van personenauto's en motorrijwielen en van motorrijtuigenbelasting. Deze laatste vrijstelling geldt voor tweedehands elektrische auto's eveneens tot 2025.
Ook zakelijke rijders komen in aanmerking voor een aanschafsubsidie. Deze bedraagt 3430 euro in 2021 en is tegen 2024 verlaagd naar 1830 euro, als de plannen doorgang vinden. Daar staat tegenover dat de milieu-investeringsaftrek voor elektrische auto's of laadpunten na 2020 vervalt. Tegelijk met het aantrekkelijker maken van elektrisch rijden, lijkt het gebruik van diesel- en benzineauto's duurder te worden.
Zo zijn er voorstellen om de motorrijtuigenbelasting voor deze voertuigen te verhogen en de accijns op benzine en diesel vanaf 2020 met 1 cent te verhogen. Over met name het verhogen van de accijns zou de Mobiliteitstafel nog discussiëren. Aan het overleg doen onder andere ANWB, BOVAG, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Stichting Natuur en Milieu, Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen en RVO.nl mee.