Volkswagen maakt 360kWh-powerbank om elektrische auto's op te laden

Volkswagen maakt een mobiele laadpaal voor elektrische auto's. Het Mobile Charging Station heeft een accucapaciteit van 360kWh en kan op plekken neergezet worden waar geen stroomvoorziening is. In 2019 start Volkswagen met een proef.

De grote powerbank is bedoeld om op plekken neer te zetten waar tijdelijk een laadpaal nodig is, of waar geen infrastructuur aanwezig is om een permanente laadpaal te installeren. Volkswagen stelt dat de mobiele laadpaal onder andere op evenementen gebruikt zou kunnen worden.

Het Mobile Charging Station heeft een laadcapaciteit van 360kWh en Volkswagen claimt dat dit genoeg is om tot vijftien elektrische auto's op te laden. Er kunnen vier auto's tegelijk geladen worden, twee met gelijkstroom en twee met wisselstroom en het station is ook geschikt om elektrische fietsen te laden.

Volgens de autofabrikant kan het mobiele laadstation snelladen met maximaal 100kW en duurt opladen van een auto 'gemiddeld zo'n 17 minuten'. De fabrikant gaat dan uit van het tot 80 procent volladen van een accu van de Volkswagen e-Golf, wat overeenkomt met 28kWh.

De laadpaal is gebaseerd op Volkswagens eigen Modular Electric Toolkit, het platform voor de elektrische auto's van het merk. De fabrikant stelt dat dit accu's uit elektrische auto's een tweede leven kan geven. Accu's die door slijtage niet meer geschikt zijn voor gebruik in auto's, kunnen nog wel in de mobiele laadstations toegepast worden.

De powerbank is los van het stroomnet te gebruiken, maar kan ook aangesloten worden en kan dan met een vermogen van 30kW via wisselstroom geladen worden. Ook kunnen de powerbanks gebruikt worden om groene stroom op te slaan. Volkswagen gaat in de eerste helft van 2019 bij wijze van proef de eerste mobiele laadstations inzetten in Wolfsburg. Vanaf 2020 wil de autofabrikant de powerbanks in andere steden in gebruik nemen en op grotere schaal produceren.

Volskwagen Mobile Charging Station

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-12-2018 • 13:57

180

Submitter: snippiestgem

Reacties (180)

180
169
68
6
0
66
Wijzig sortering
Hoe meer decentrale accu's om de pieken in het stroomnet(duurzame opwekking) op te vangen hoe beter. Zoiets kun je permanent aan een wat kleiner vermogen aansluiting laten laden in de daluren, en dan leegtrekken als het nodig met 100kW.
Dat is absoluut een belangrijk pluspunt. Het maakt meer snelladers mogelijk zonder per se het net te moeten verzwaren. Die snelladers zijn dan overigens maar door enkele auto's per dag te gebruiken, maar toch.

Ben wel benieuwd naar de prijs...
Het probleem met die soort oplossingen is dat hoewel het het net spaart wel enorme hoeveelheden zeldzame grondstoffen verbruikt (zeker nu we ook enorm veel daarvan nodig hebben om uberhaupt eerst electrische autos op grote schaal te produceren). Ik vind het idee met gebruikte auto-accus wel leuk, maar daarmee zullen waarschijnlijk lang niet aan de vraag kunnen voldoen en dan is er ook maar nog de vraag of het niet misschien beter is om accus te recyclen ipv downcyclen. Wat uiteindelijke slimmer is zou een gedegen analyse die alle facetten van de kosten en verbruikt meeneemt moeten uitwijzen maar ik ben wel best sceptisch hierover.
Op een iets grotere schaal zou het ook een mooie oplossing zijn om snellaadstations uit te breiden. Nu worden een hoop van stations gebouwd met laadpalen die overgedimensioneerd zijn qua piekvermogen, 1 auto aan de paal laad sneller op dan als er 2 autos aan dezelfde paal hangen. Dit is niet erg zolang het gebruik van het station onder de 50% blijft hangen maar zal voor langere laadtijden zorgen als het druk is.

Hiermee kan het piekvermogen worden vergroot zonder dat de aansluiting naar het station vergroot hoeft te worden of dat er nieuwe palen geplaatst hoeven te worden. Ergens rond de enkele MWh aan capaciteit zou een heel eind helpen om de afgenomen energie gelijk te verdelen over 24 uur. Hiermee zouden 350kW snelladers ook op meer plekken te installeren zijn waarmee de auto in een paar minuten opgeladen kan worden.
Kun je die powerbank niet gewoon meenemen in je auto net als je nu doet met je telefoon? :+
Zag ook es een Tesla rijden met een Diesel generator op een karretje aan de trekhaak ...
Zag ook es een Tesla rijden met een Diesel generator op een karretje aan de trekhaak ...
Het klinkt misschien als een grap, maar in Griekenland hebben ze dit principe zelfs bij de nationale spoorwegen in gebruik. Met electrificatie van lijnen in het vooruitzicht werdele electrische locomotieven gekocht die door tientallen jaren vertraging in de electrificatie niet bruikbaar waren. Toen zijn er lorries met een generator achter geplaatst en zo is jaren gereden. Wel op lagere snelheid en met lagere trekkracht dan voorzien, maar het reed.

Waarom dus niet blij een electische auto in een gebied met weinig laadpalen dit truukje uithalen?
Anoniem: 120539 @ucsdcom27 december 2018 19:12
Dieselelektrische aandrijving is zowel voor treinen als boten niet ongebruikelijk; de dieselmotor draait dan zoveel mogelijk op het ideale toerental.
Een elektrische auto is 2 keer zo duur als dezelfde auto met een benzine motor. En dan ga je vervolgens een aggregaat achter je auto hangen? De enige doelgroep waarvoor dit aantrekkelijk is, is een lease rijder die zo met 7procent bijtelling kan rijden maar wel op diesel kan tanken...
Nee, dat valt mee. Je kunt hierdoor de auto veel goedkoper houden door er maar voor zeg 100 km aan accu's in te stoppen. Meer dan zat voor het woon/werkverkeer van veel mensen. Als je eens verder moet neem je die generator mee.

Ik zou er voor tekenen. Helemaal als dat woon/werkhokje als een kleine pickup gebouwd zou worden. Handig voor de generator, geen snelheidsbeperking ivm aanhanger, en als je een keer een wasmachine op moet halen gaat het ook prima.
Dat bestaat toch al? Dat zijn plugin hybrides, zelfs nog handiger want de benzine motor zit onder de motorkap. Ga je toch niet met een aanhanger aan de slag.
Ik wil het eigenlijk breder. Een manier om extra stroom aan je voertuig toe te voegen, of dat nu in de vorm van een reserveaccu of een los aggregaat is. Het is namelijk niet perse nodig dat dat aggregaat ook van mij is. Als we deze ontkoppeling krijgen kunnen EV's veel goedkoper worden omdat ze niet perse zelf zo volgeduwd met accu's als mogelijk hoeven te worden.
Twee keer zo duur is overdreven. Zie de Ioniq hybride: https://m.hyundai.nl/hyundai-ioniq-hev en https://m.hyundai.nl/hyundai-ioniq-ev. Een kleine 10k verschil op een basisprijs van 24k. Dus dat is minder dan de helft duurder.
Kan, en is al gebeurd:

Een Nederlandse gezelschap heeft al een Tesla omgebouwd tot een Hesla: De eerste Tesla ter wereld, die rijdt op waterstof (Hydrogen).

https://www.youtube.com/watch?v=vpFjUGGetxQ

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 24 juli 2024 07:05]

Nog een weetje:
Quasi alle goederentransport in Belgie (en misschien ook Nederland(mijn excusus dat ik er even vanuit ga dat je van Nederland afkomstig bent :D )) gebeurd met diesel locomotieven, dit omdat dit nog steeds voordeliger is als elektrisch EN omdat er niet op alle industrie lijnen bovenlijnen zijn.

Al deze locomotieven hebben een traag draaiende diesel motor die een alternator aandrijft om energie op te wekken, om op hun beurt de locomotief met elektromotoren aan te drijven.
Nederland heeft de belangrijkste lijn (Betuweroute) geëlectificeerd bij de aanleg; zo'n 80% van de treinen daar zijn elektrisch. Diesel is wel handig voor de echt lange afstanden; er is een volledig gebrek aan standaardisatie voor elektrificatie. Elk land doet maar wat.
Eigenlijk gewoon het principe van “onze” trolleybussen in Arnhem. Rijden aan de lijn als het kan, en doorgaan op diesel als het moet.
Caterpillar doet dit al wat jaren. De dieselgenerator is zo efficient mogelijk gemaakt. En aangezien je geen last heb van piekmoment zoals bij optrekken is dit efficienter om electriciteit op te wekken dan om de machine zelf erop te laten werken.
Lol! En laden tijdens het rijden?
Kun je dr net zo goed een dieselmotor in gooien :')
zijn veel voordelen verbonden aan het niet direct koppelen van de verbrandingsmotor aan de aandrijflijn. Treinen zijn om die reden ook vaak diesel-electric, is efficiënter omdat de verbrandingsmotor veel beter in zijn meest efficiënte gebied gehouden wordt.
Alleen is dat bij treinen niet het geval aangezien daar geen enkele buffer is. Die motor moet dus puur draaien op de belasting van de tractiemotoren. De reden dat treinen dat doen is omdat er daardoor geen zware, complexe koppeling gemaakt moet worden tussen motor en wielen.
wist ik niet, bedankt!
Dat lijkt mij niet, had ook allerlei tent spullen mee, dus ik neem aan dat het is om op te laden op de camping.
zo zal de toekomst zien
Ding zal niet echt licht / klein zijn. Lekker thuis laten om op te laden via je cellen op je dak.
Ten eerste moet je dan een heel grote auto hebben, of aanhanger. En wat denk je dat het kost om dit gewicht overal mee naar toe te slepen? En optrekken zal ook niet meer zo snel gaan.
[...]
Ben wel benieuwd naar de prijs...
Begin dit jaar was de grens van 100$ per kWh voor accu's nog voorspeld door Musk.
Dat is voor Li-Ion accu's, wat vermoedelijk hier ook in zit, gezien dat verplaatsbaarheid een must is.
Met andere accu-technieken zou je wellicht al richting de 80 euro per kWh kunnen gaan.
Voor 360 kWh aan accu's zou je dus zo'n 36k moeten rekenen.
Ik denk zelf dat je richting de 50k euro moet rekenen voor het geheel.

Ik weet niet wat de aansluitingen verzwaren kost om 100 kW vermogen te kunnen trekken. Lijkt me dus voor gebruik in een (woon)wijk wellicht nog wel te duur.
Die $100 per kWh is voor de cellen, niet voor een battery pack. Daarvoor verwacht Musk pas in 2020 dat niveau te behalen.

Maar dit geldt alleen voor Tesla en niet voor andere leveranciers van batterijen. Die zitten nu rond $200 per kWh en pas tegen 2025 rond $100 per kWh. Ik denk dus dat het eerder in de orde grootte €80k-100k zit.
Als het te dokken is zou ik hiermee wel los van het net willen. Zijn we af van dat belastinggeneuzel en netkosten enz enz
Zeker sterk punt!
Ook belangrijk is dat ze reeds afgedankte accu's kunnen inzetten voor deze mobiele laadpalen!
laden/ontladen is niet 100% efficiënt, er treed altijd verlies op. Een extra tussenstap is gewoon meer verlies.

Beste is zonnecellen rechtstreeks aan de auto koppelen :D

Nu andersom, er is een markt hiervoor. Overschot aan productie (eigen zonnecellen op het dak bijvoorbeeld, of windmolen) wordt dan niet in het net gepompt (waar ook verlies is) maar gewoon bijgehouden via deze batterij. Dan is het zinvol. Om pieken op het net ter vermijden eventueel. Maar zowiezo via deze batterij, je kan ook gewoon van het net laden, zonder extra verlies.
Plaats zo'n accu in een woonwijk, klein dorpje of zelfs bij bedrijfspand met veel zonnepanelen, als buffer en laadpaal.
Met 4 buren zijn de kosten te overzien. FF een soort 'VvE' opzetten en 'Bob's your uncle...
Aan je zonnecellen koppelen die op je dak de hele dag werken, net als jij dus die stroom blijft anders toch "over". Dus overdag de cel laden en s'avonds je auto :)
Inderdaad, zeker als de saldering wordt afgeschaft, dan heb je er toch niks meer aan om terug te leveren. Beter zelf houden en later gebruiken.
Snap je reactie niet zo goed. Deze zijn bedoeld om stand-alone gebruikt te worden en als ze aan het net hangen kunnen ze alleen bijgeladen worden om een auto op te laden. Er staat nergens dat ze ook pieken kunnen opvangen in het net...
Dat staat juist wel in het artikel, dat ze ook een netaansluiting hebben. En als dat zo is kunnen ze dus ook dienst doen als buffer.
Hoe meer decentrale accu's om de pieken in het stroomnet(duurzame opwekking) op te vangen hoe beter. Zoiets kun je permanent aan een wat kleiner vermogen aansluiting laten laden in de daluren, en dan leegtrekken als het nodig met 100kW.
Je zou zulke laders inderdaad vast aan het net willen hebben, als buffer, maar daar kiest VW uitdrukkelijk niet voor. Misschien dat ze 'premium pricing' nodig hebben om het rendabel te krijgen?
Dat moet dan wel een vette premium zijn, als je na iedere 14 laadbeurten het ding met een vrachtwagen naar een laadpunt mote zeulen.
Dat is wat kort door de bocht. Wat vind je van een liter of 40-70 van een vluchtige, licht ontbrandbare vloeistof die electrostatisch te ontbranden is? En waar 1,2 tankjes van voor een gemiddeld huis staan? ;)
Precies - geen probleem omdat alle risico's voor het overgrote deel zijn afgevangen. Dit kan met alles, van lithiumbatterijen tot en met kernreactoren. Daarvoor doe je PHA's, HAZOP's en engineer je de boel veilig.
Dat is wel een gasleiding maar geen bom. Hooguit dat de gasmeter een klein volume gas bevat maar dat is niet genoeg voor een explosie.
De hoeveelheid lithium in deze powerbanks is genoeg om een huis in een paar seconde uit te laten branden. Met explosieve gevolgen dus want de rookgassen kunnen bij een modern huis lang niet snel genoeg wegkomen.
Niet als het in de leiding zit maar als die leiding lek raakt natuurlijk wel. Gasexplosies komen vaak genoeg voor.
Zouden ze ook zo betaalbaar zijn dat je je eigen opgewekte energie er in kan opslaan? Vooral interessant als het salderen voorbij is. Vermoedelijk pas na een jaar of 3-5 wanneer er voldoende accupakketten gewisseld zijn voor nieuwe.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 24 juli 2024 07:05]

Deze zullen absoluut niet betaalbaar zijn om voor consumenten. Batterijopslag van 1 kWh kost nu ongeveer 150-200 $ voor de grote fabrikanten. Deze 'paal' zal dus 54.000 tot 72.000 dollar kosten, en dat is alleen in batterijopslag. Dat is nog zonder de techniek eromheen.

Tesla heeft wel een 'powerwall' en deze kost 7000 euro in Nederland. Deze heeft 13.5 kWh aan opslag. Vergelijkbare opslagapparaten hebben vaak dezelfde prijsrange.

[Reactie gewijzigd door m8ZBm1Si op 24 juli 2024 07:05]

Opslag wordt steeds goedkoper. Ik verwacht binnen vijf jaar een halvering. Nu is 360KWh een beetje overdreven voor een woning, maar 13,5 vind ik echt te weinig om de winter door te komen. Als ik naar de statistieken van mijn Solaredge kijk heb je toch zo minimaal 150 KWh nodig per woning in Nederland. Dus even wachten en misschien kun je dan over 5 jaar een nuttige batterijopslag voor rond de 15.000 euro kopen. Moet hij wel 20 jaar mee gaan natuurlijk.
Met die 150KWh dek je dan neem ik aan het huidige stroomverbruik af? Die powerwalls zijn iets voor de toekomst, en tegen die tijd wordt er ook elektrisch verwarmd. Dan zit je direct een stuk hoger. Eigenlijk is 360KWh dan nog krap.

edit; eigenlijk ook spuit 11 als ik verder lees :$

[Reactie gewijzigd door Yucon op 24 juli 2024 07:05]

Je moet niet vergeten: In de winter leveren je zonnepanelen ook een stuk minder stroom op. En in de zomer heb je ze minder nodig.

Je gaat in de winter ook echt geen 360kWh verbruiken, ook niet aan warmte. Dat kost je met de huidige tarieven 50 euro per dag! Oftewel 1500 per maand. Zoveel ga je ook bij lange na niet opwekken in de winter dus je zal het moeten aankopen, enige voordeel van zo'n accu is dan dat je hem met nachtstroom kan opladen.

Toen in in Ierland woonde, ging alles op stroom (verwarming gewoon op de 'ouderwetse' manier, geen warmtepomp maar wel vooral 's nachts, en ook heet water en koken) en ik zat in de winter aan 13-15 kWh per dag. Misschien 20 op een heel koude dag. Was niet altijd even warm in huis (16-18 graden) maar ik had ook geen zin om 200 euro per maand te betalen aan stroom.

Ik hield het allemaal scherp in de gaten met een meetsysteem.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 07:05]

enige voordeel van zo'n accu is dan dat je hem met nachtstroom kan opladen.
Dat is dus een aflopende zaak. Nachtstroom dateert van de tijd voordat we zonnepanelen hebben. Het is een kwestie van tijd voordat we dagstroom gaan krijgen.
In de winter krijg je overdag niet genoeg opgewekt voor de nacht. In de zomer bufferen voor de winter is helemaal niet te doen wat betreft aantal KWh's, maar je zult minstens toch genoeg moeten opslaan om de paar echt donkere weken met zon uit de herfst te kunnen afdekken. Overdag bufferen voor de nacht is namelijk zinloos in december. Je komt overdag al te kort.
Wij gebruiken nu gemiddeld 10KWh per dag, maar gaan volgend jaar over naar Warmtepomp met vloerverwarming in ons nieuwe huis. Volgens de installateur moet ik rekening houden met een verdubbeling van het stroomverbruik, dus hebben wij 22 zonnepanelen 300watt piek op het dak besteld. Nu hebben wij er 12 van 290 watt piek. Het dak op de nieuwe woning ligt wel iets gunstiger ten opzichte van de zon met veel minder schaduw. Vooral vanaf november tot februari zullen wij nu misschien wel tot 30KWh per dag gaan verbruiken en maar 15KWh max opwekken. Daar zit dus het verschil. Dan kom je er met een Powerwall van 6KWh dus echt niet. Die 150KWh minimaal per woning zou voor ons nog niet genoeg zijn als wij niet meer willen bijladen van het net. Zonder saldering zou dat toch wel het mooiste zijn. De overtollig opgewekte energie in de zomer willen wij daarom in de toekomst zoveel mogelijk in onze auto's stoppen. Dan leveren onze panelen namelijk op een zonnige dag tegen de 45KWh op.
Ik geloof ook in die halvering. Elon Musk wil de powerwall uiteindelijk hebben tussen de 3K en de 4K.
Wat je wel vergeet in je berekening is dat dit afgedankte auto accu's zijn. Ik neem aan dat de prijs hiervan veel lager is omdat deze niet nieuw geproduceerd worden.
Poosje geleden op een ander nieuwsbericht vrij uitgebreid daarop gereageerd; op dit moment is het opslaan van het overschot welke je in de zomer opwek (zeg 2500kWh) nog zo duur dat het je > €200k €1,25 miljoen aan accu's kost.

https://youtu.be/6s6kN9Ezws0 is overigens wel een leuke video van iemand die een half jaar panelen heeft in combinatie met een powerwall van Tesla. Het energieverbruik van een gemiddelde Amerikaan ligt overigens wel een factor 2-3 hoger dan wij Nederlanders gebruiken; ik kom op een normale dag niet boven de 6-7kWh uit....

Zo'n Powerwall is wel prima om je overschot overdag , savonds te kunnen gebruiken. Terugverdientijd is wel een dingetje..... Vergeet ook niet dat het in Californië weinig regent en de zon bijna altijd schijnt en de business case om echt "off grid" te gaan veel realistischer is. In Nederland kan je opbrengst rond deze tijd van het jaar misschien 1/10e zijn van een zomerse dag? [heb zelf geen panelen].

Om even OT te gaan; leuk systeem om te kunnen snelladen terwijl de elektrische aansluiting feitelijk wat onder bemeten is.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 24 juli 2024 07:05]

In Nederland kan je opbrengst rond deze tijd van het jaar misschien 1/10e zijn van een zomerse dag?
Voor mij:
- heel december tot nu toe: 20kWh (voor 2017: 17kWh)
- een goede dag in de zomer: 15-18kWh

MAW rond de 1/30ste. Afhankelijk van omgeving natuurlijk, ik heb op het zuiden bomen en een flat die nu in de weg staan van de lage zon.
December tot nu toe: 145 kWh
December in 2017: 121 kWh

Juli 2018: 759 kWh
Juli 21017: 602 kWh

December is dus ongeveer 1/5 van de opbrengt van juli.
Dit is voor zonnepanelen met een Z-ZO ligging onder een hoek van 47°, zo goed als geen last van schaduw.
De iets te scherpe hoek maakt dat ik in de zomer iets minder haal dan iemand met een meer ideale hoek van rond de 35°. In de winter is die scherpe hoek dan weer licht in mijn voordeel.

Die 1/30e opbrengst bij jou is duidelijk door het schaduw probleem.

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 24 juli 2024 07:05]

Of een hoek probleem.
Ik heb hier 60 zonnepanelen onder een hoek van 13 graden.
Van de zomer ~2.8079kWh (in juli)
December tot nu toe: 194kWh.

Door de kleine hoek liggen de panelen voor een groot gedeelte van de dag in de schaduw van de voorste panelen. Zolang we kunnen salderen is dit de beste opstelling (hoogste opbrengst in de zomer). Maar mogelijk ga ik ze in Oost-West opstelling plaatsen als dat in de toekomst rendabeler is.
Verstelbare poten geen oplossing? Met 2 vaste standen zodat je snel een ronde kan doen 2x per jaar. Als het zoveel scheelt zul je dat dagje werken zo terugverdienen denk ik dan.
Ik kwam een jaar geleden uit op €500k. Ben benieuwd naar jouw berekening, want wellicht heb ik iets over het hoofd gezien (ik ging overigens uit van de kleine Power Walls à 6,4 kWh, waar je er dan zo'n 111 van nodig hebt).
Nu ik eea nareken, en je uit ga van 2500 kWh opslag kom je op 250 accu's van 10 kWh. Met een kostprijs van €5000/stuk (werkelijke kosten zijn hoger) kom je op €1,25 miljoen.

Zou ook wat geld opzij zetten voor de schuur waar je die dingen in ga plaatsen :D.

(zie dat ik in mijn eerste voorbeeld, wat ik een poosje geleden uitgewerkt had, uitging van prijzen die Tesla in de toekomst dacht te gaan halen; $100 voor 1 kWh). Dan kom je rond de $250k uit.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 24 juli 2024 07:05]

Vergeet ook niet dat je in de winter ook nog gewoon opwekking hebt overdag. Een medebewoner van mijn dorpje heeft dit zelf gefabriceerd met oude lood accu's, een muur vol lood accu's maar op de kortste 3 maanden na (nog, dec, jan) na haalt ie het volledig met de accu's, en het is echt geen klein tussenwoning x :+
Een powerwall achtige constructie met loodaccu's is voordeliger dan met Li-Ion. Om de hele zomer energie op te slaan is ook wat onzinnig dan kan je goedkoper een diesel aggregaat eraan hangen en die laten draaien op de koudste momenten.
Powerwall-achtige oplossingen worden interessanter als over een paar jaar de salderingsregeling verdwijnt. Goed dat er nu meer fabrikanten mee aan de slag gaan. Dan is de prijs over een paar jaar misschien een stuk aantrekkelijker.

Capaciteit is nog wel wat. De zonnepanelen hier (2600 Wp) leveren in de zomermaanden tussen de 300 en 400 kWh, in december tussen de 50 en 75 kWh. Bij een maandelijks verbruik van gemiddeld 225 kWh is er een flinke buffer nodig om off-grid te gaan.
Dat overschot dat je opwekt verbruik je natuurlijk deels 's nachts. Het is niet dat je aan het einde van de zomer in 1 keer 2500kWh over hebt ofzo.
Nog niet maar het zal zeker komen. Telsa heeft het over prijs van 1kw voor minder dan $100 voor de accu's. een 20kw accupakket zou dan $2000 moeten kosten. Daar komst assemblage, behuizing en voor opslag omvormer bij.
Als ik mag gokken zal dat over een paar jaar voor minder dan 5000 euro te koop moeten zijn.

360kw powerbank hangt een ander prijskaartje aan.
Als je die 1kw voor $100 neemt zit je al op $36.000 voor 360kw + behuizing, elektronica, omvormers enz. Lijkt me voor thuisgebruik dus beetje te duur.
Eenheden politie! Een '20 kW accupakket' moet 20 kWh zijn. 20 kW is een vermogen, 20 kWh is een capaciteit. Idem voor '360 kw powerbank', moet zijn '360 kWh powerbank'.

Overigens geldt de $100 per 1 kWh bij Tesla op cell niveau en niet op pack niveau. Er komt dus nog flink wat bij aan hardware, namelijk de behuizing van de cellen inclusief koeling, beveiliging, BMS, etc, etc.
Het gaat om de trend. Volgens dit plaatje zit tesla in 2020 op $100 per kWh en in 2023 op $60 per kWh wat betaalbare electrische auto's mogelijk maakt.
Vergeet niet dat 1 kWh in 2010 nog $1000 kostte. Dat is een immense daling in een hele korte tijd.

Dus dit soort producten van VW zijn natuurlijk voor de lange termijn wanneer de prijzen nog veel verder zakken.
En VW moet toch wat met al die accu's die ze hebben aangeschaft ;)
De $100 per 1kw (tja die eenheden politie :) ) ga ik al aan met de tekst:
Daar komst assemblage, behuizing en voor opslag omvormer bij.
Maar goed om termijn zal het allemaal goedkoper worden. Heb laatst al wat 18650 protected cellen gekocht via china. 3.7 volt 3000 mah = dan ca 11 watt/h
prijs ca euro 3 per cell. Dan zit je aan een prijs voor laag volume van ca $272 kwh
2900mah in Nederland voor 1,50 dat zijn dan echte mAh's wat je uit China hebt gekregen heb je dat ook uitvoering getest? Of is het een legitiem merk en ook geen namaak?
1,50 weet niet waar je dat vandaan haalt. Had het over 3 euro, idd gemeten, eerst discharge, dan charge.

In NL https://www.nkon.nl/lg-inr18650-f1l-3350mah-4-8a.html
euro 3,1, moet je er wel 600 kopen.

Prijzen van 18650 gaan ook omlaag.
30 stuks Samsung e29 betaal je bij nkon 1,95 inclusief btw dat heb ik voor het gemak afgerond op 1,50 excl. is eigenlijk 1,61 volgens de rekenmachine. Ik bedoelde dus dat je 274 dollar per kwh nog best hoog is als je zelfs als consument in Nederland nog minder kan betalen. Hoewel ik aanneem dat die 3 euro inclusief verzending was. Inclusief verzendkosten uit China betaal ik ongeveer 1 euro 40 per 2800mAh cell bij afname van 40 Zijn dan wel Chinese cellen (vermoed ik) maar ze lijken tot dusver betrouwbaar. Ik vermoed dat dit de fabrikant is http://www.bak.com.cn/en/

Meten doe je overigens andersom, eerst charge dan discharge, je wilt tenslotte weten hoeveel energie je uit de cell kan halen, netto. Eerst discharge om em leeg te krijgen dan charge om vol te gooien vanaf leeg en 2 weken later weer leegtrekken is wat ik persoonlijk doe.

Welke cellen heb je eigenlijk? Het zijn protected cells waar je 't over hebt dus ben wel benieuwd

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 07:05]

https://www.aliexpress.co...042311.0.0.5b474c4dlS0Jow

6 stuks euro 15,80 is 2,63 per stuk.
Capacity:3100- 3400MHA

Klopt op lader liitokala engineer lii500 zit een test stand, eerst opladen, dan geheel ontladen en dan weer opladen. Geeft dan netjes mah en voltage aan van de accu. Heb zo al paar oude aaa batterijen ontdekt.
Eenheden politie:
"20 kWh is een capaciteit."
Nope.
Dat is Energie.
Capaciteit is Ah.
Het woordje "capaciteit" zegt niks over welke eenheid het betreft. De capaciteit van een melkpak is in liters, de capaciteit van een condensator is Farads, de capaciteit van een klaslokaal is hoeveel man er in past, en de capaciteit van de powerbank waar dit artikel over gaat kan prima in kWh gegeven worden. De capaciteit van een accu als dit geven in Ah zegt niet bijster veel als je de ontlaadcurve niet kent.
Een accu met een capaciteit van 1 Ah kan bijvoorbeeld 1uur lang 1A leveren, maar bijvoorbeeld ook 30minuten 2A enzovoorts. Afhankelijk van de C-rate is dit wel of niet gezond voor de accu. De C-rate geeft aan hoe snel een accu ontladen kan worden. Een accu met een capaciteit van 1Ah en een C-rate van 20 kan maximaal met 20 x 1 = 20A ontladen worden. Dit kan de accu 1/20 x 60minuten = 3minuten volhouden.
Maar geldt dat ook voor modernere typen accu technologieën zoals li-ion, li-po etc.? Volgens mij niet namelijk, maar kan het mis hebben natuurlijk.
Li-po bv kan niet tegen kompleet ontladen dus er is een cutoff circuit om de accu te beschermen. Maar ook hier geldt. Hoe groter de stroom des te kleiner de Ah van de accu. Je kunt het dus niet 1 op 1 overzetten. Er zijn verliezen. Zie ook.
https://goo.gl/images/8SMpDe
Ik weet van de cutoff bij Li-Po accu's, maar daar wordt, volgens mij, gewoon rekening mee gehouden bij de capaciteit op een beetje dezelfde manier als wat bij SSD's gebeurd. Natuurlijk zijn er verliezen, dat lijkt me duidelijk. Als ik jouw grafiekje zo zie, is het verlies in capaciteit zelfs bij zeer hoge ontlaadsnelheden zeer gering.
Om je volledig off grid te halen zul je in de toekomst met een warmtepomp (en een totaal verbruik van minstens 5000 kWh per jaar) ~2500 kWh aan opslag nodig hebben om de winter door te komen.

Dus ook met die voorgestelde prijs zul je $250k moeten investeren, en een behoorlijke schuur nodig hebben om eea in te plaatsen.
Dat is extreem zwaar overdreven.

Sterker nog, een warmtepomp en totaal 5mwh verbruik? Reken alleen voor de warmtepomp maar meer dan 5mwh.

Waar haal je die benodigde opslag vandaan? Ook in de winter werken je panelen hoor.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 07:05]

In de winter werken je panelen maar als je goed kijkt maar een fractie.
Wanneer heb je de warmtepomp nodig, juist in de winter als je zonnepanelen amper iets opbrengen.
Je zal dus idd aardig wat opslag moeten hebben om de winter door te komen.
Een accu is voor langere termijnopslag totaal onbetaalbaar en zie dat in de toekomst ook niet snel betaalbaar worden.
Je hebt wel een punt opslag, 2000kw aan accu vraagt aardig wat opslag, afgezien van eventueel brandgevaar.

Vergeet ook niet als we van het gas afgaan, inductie koken,, is niet heel veel gas maar 1-2 kw per dag kun je ook al verstoken.
Stel, je hebt een 3500 Wp systeem, en een jaarverbruik van 3500 kWh (=9 kWh per dag gemiddeld) dan wek je in een groot deel van de winter echt niet genoeg per dag op om je verbruik van die betreffende dag te dekken. En dat tekort accumuleert tijdens de winter tot honderden kWh (die je panelen in de zomer teveel opwekken). Ik heb eens een grove berekening gemaakt en kwam tot 700+ kWh. Dan heb je het dus inderdaad over tonnen aan investeringen om dat zelf op te slaan. Je kunt dan nog beter je PV systeem 4x overdimensioneren. Als je zoveel dakoppervlak hebt dan. Maar goed... 100+ power walls nemen ook behoorlijk wat ruimte in...

En NB 3500 kWh is een typisch verbruik voor een huishouden dat niet elektrisch verwarmt en kookt. Verwarmen doe je juist in de winter. Dus met een warmtepomp en inductiekookplaat erbij is je opslagbehoefte dus nog veel groter.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 24 juli 2024 07:05]

3500pw is dan ook a complete joke als je denk aan off the grid, ik had meer 20.000pw in mijn hoofd, 1 euro per pw maakt 20k solar systeem nog prima betaalbaar, plus daarnaast nog 100kwh opslag zit je nog ruim onder de 100k. Bij off the grid denk ik eerlijk gezegd aan ergens met veel ruimte en weinig bemoeienis. Je rijtjeshuis in de randstad off the grid is inderdaad of extreem duur of je bent dan gewoon op alle manieren heel zuinig danwel een combinatie. Dat rijtjeshuis kost met een beetje pech al 200k meer dan de zee van ruimte in je off the grid paradijs je kost.

700kwh past nog wel in een gemiddeld Nederlands tuinhuisje incl beveiliging inverters etc. (past zelfs in mijn wc zonder high end beveiliging als ik zo eens kijk naar de lifepo4 batterij hier naast me, klein blokje maal 10 stuks breed 10 diep 20 hoog maal 384wh, en nog relatief veilig ook omdat het lithium-ijzer is). Op zijn Tesla powerdoos style met waterkoeling etc ben je wel een iets groter tuinhuisje kwijt. Kost alleen extreem veel. 20k aan panelen past idd niet op een gemiddeld dak.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 24 juli 2024 07:05]

Als ik wat prijzen opzoek zit ik nu op 7700 euro voor een effectieve 10 KWh thuis accu PLUS lader is
10 000.= Euro;
In de Nissan Leaf zit komend jaar een 60 KWh accu en kost zo'n 44 000 euro... wat kost die accu los 16000 euro? is dus maar 2700 euro per 10KWh plus kast en lader.
Thuis accu's kunnen vermits voldoende verkoop 40% goedkoper worden.
Op zich nog betaalbaar. Tankstations kosten ook bakken vol geld. En zo’n €50k batterij kan je net zoals tankstation delen voor pakweg 100 auto’s want je kan er 4tegelijk opladen. Dat is €500/aut, lijkt me haalbaar en al zeker als de oplaadpunten op bestaande parkings komen te staan.

Waarschijnlijk gaan ze de stroom in deze accu’s duurder verkopen (want snellader, op locatie) en thuis laden (traag laden) goedkoper maken. Dat was ook de bedoeling de Tesla quick charge stations. Sommige Tesla’s kunnen er zelfs onbeperkt van gebruik maken maar wel op voorwaarde dat je het niet als thuislader gaat gebruiken maar als extra oplaadpunt om na 350km range een quick-charge mogelijkheid te geven aan hun klanten.
Weet niet of je het artikel gelezen hebt maar delen met pakweg 100 euro's staat er toch niet in

350 kwh/100 auto's is 3.5 kwh per auto. Dat schiet niet echt op.
Ik ga er wel vanuit dat die dingen bijgeladen worden of geswapt door een nieuwe lading :) , lijkt me logisch.

Dat is bij een benzinestation toch ook zo? Dat deel je met duizenden auto’s, maar dat moet natuurlijk bijtanken.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 07:05]

Klopt, maar ik ga er vanuit dat van die 100 wagens ook gewoon thuis of op het werk bijladen (want slow charge is goedkoper), dit is een quickcharge punt, dus je stopt even om bij te tanken en weer verder te gaan. ‘S nachts kan die battery pack gewoon bijladen of vervangen worden door een swap. Overdag kan dat ook, maar dan is er ook meer afname.

Dus ik zie het probleem niet met men statement. Als ze per 100 wagens 1 battery pack voorzien in afgelegen gebieden is dat perfect haarbaar.

Niet om 100wagens te voorzien van energie, wel om 100 wagens een quick charge mogelijheid te geven als ze daar nood aan hebben tijdens hun trip.

Jij gaat er vanuit dat die 100 wagens enkel dat laadpunt ter beschikking hebben. Maar in de sfeer van een battery pack en quick charge klopt dat niet.

Het valt onder de noemer ‘opportunity charging’ dus 100 wagens (is het nu iets meer of minder) is geen ondoordacht statement.
Voor thuisgebruik is 360kWh een beetje overdreven denk ik. Daar kan model3 2400km op rijden.
In landen waar je niet kan salderen zijn kleinere versies van dit soort batterijen (10-30kWh) steeds populairder.
Als we over willen op groene stroom (niet de 3% die we nu hebben) dan worden die ook wel belangrijk om het net stabiel te houden.
Sorry maar dit is net zoiets als vragen of een sneltankpomp voor vrachtwagens met bijbehorende tankinstallatie misschien betaalbaar is voor consumenten..
Zouden ze ook zo betaalbaar zijn dat je je eigen opgewekte energie er in kan opslaan? Vooral interessant als het salderen voorbij is. Vermoedelijk pas na een jaar of 3-5 wanneer er voldoende accupakketten gewisseld zijn voor nieuwe.
En niet alleen daarvoor: ik heb een huurhuis en wil een laadpaal. Dan moet de huurbaas echter toestemming geven voor een aanleg en wijziging in de meterkast. Aangezien deze hier zelf geen belang bij heeft wil deze het ondanks dat we de kosten zelf dragen niet echt vlotten met toestemming.

Een powerwall in de huis tuin en keuken 230 voltkunnen hangen, de hele dag de powerwall traag opladen en dan 's-avonds daaruit laden lijkt mij dan een uitkomst.
Dan heb je wel een keer extra verlies. Een AC powerwall heeft 89% rendement.
Buiten de kosten van de powerwall enkel als auto oplader, ga je dan dus 12% meer betalen voor dezelfde KWh.
Oh ik wist niet dat je voor wijziging in de meterkast toestemming nodig had :X
Het is een schande hoe het nu weer verloopt!
Waarom konden niet alle automerken één standaard gebruiken?
Batterijen van S tot XXXL desnoods, voor ieder wat wils.
Als je dan naar de Esso of Q8 rijdt, halen ze je XL batterij eruit en steken een nieuwe volgeladen versie erin.
Je betaalt gewoon voor het gebruik en de stroom en je bent op 2 minuten terug aan het rijden met een volle accu! Geen gedoe met laadpalen.

Maar nee, elke constructeur heeft weer zijn eigen standaard, laadpalen en stekkers.
Om zot van te worden. Zo gaat het nooit exponentieel groeien.
Je weet niet waar je het over hebt.
- Inmiddels zijn vrijwel alle auto's over op Type 2 stekkers voor AC laden en CCS voor snelladen, zelfs de Model 3 van Tesla krijgt CCS. Daardoor werkt in principe elke laadpaal bij elke nieuwe auto
- Hoe beter een batterij geïntegreerd (= efficiënter qua ruimte gebruik, gewicht en zwaartepunt) zit hoe lastiger deze te wisselen is.
- Daarnaast wordt de batterijcapaciteit steeds beter & gebruikt men andere technieken. Hyundai gebruikt bijvoorbeeld Pouches in plaats van cellen zoals Tesla, Tesla heeft ook al het type Cel gewisseld. De eerste BMW i3 had iets meer dan de helft van de capaciteit van de nieuwste versie! Hoe ga je dit in hemelsnaam gesorteerd houden.
- (snel)laadtijden worden al beter, ja het zal iets meer tijd kosten dan het voltanken van je auto maar is dit echt zo een enorm probleem als je 99 v/d 100 keer gewoon thuis/op het werk laden kan?
- de aangekoppelde auto is de energiebuffer van de toekomst.

Prima dat je een mening hebt maar lees je eerst in in de materie
Reageer eens niet zo op de man aub.

Het is namelijk niet helemaal onzin wat hij roept. Toen de EU met de plannen kwamen dat mobiele telefoons dezelfde aansluiting moesten krijgen werd er ook moord en tand geschreeuwd. Ondertussen voldoen alle fabrikanten aan dezelfde standaarden. Roepen dat het technisch niet kan is dus maar ten dele waar: de integratie in de auto is inderdaad een punt wat problemen op kan leveren.

Het feit dat accutechnieken en oplaadtijden verbeteren zijn fijn, maar doen niet ter zake: het gaat om de vraag of auto's niet zodanig gemaakt kunnen worden dat accu's uitwisselbaar gemaakt kunnen worden. Ik denk dat als een grote partij (EU, Amerikaanse regering) dit af zou dwingen, er binnen een tot 2 jaar een prima standaard ligt waar alle fabrikanten mee uit de voeten kunnen.

hoewel ik wisselen binnen 2 minuten dan wel weer erg optimistisch vind :)
Balen ze je batterij waar je 400km mee kan doen eruit en steken ze een slechte terug die met moeite 350km haalt.
Die je dus na die 350 kilometer weer inwisselt voor een andere batterij... :)
Genoeg voor 15 auto's... of vier vrijwel helemaal lege Tesla's.
Hoe groot is de daadwerkelijke capaciteit welke geladen kan worden in die Tesla? Hij zal nooit tot 0% gaan. Daarnaast kun je je ook afvragen hoeveel er met 0km range aan de oplader gaan.
Gemiddeld is die 15 wellicht wat optimistisch, maar alleen worst case gevallen zul je nimmer tegenkomen.
De geadverteerde capaciteit. Tesla zelf houdt al rekening met de derating van de accu's, daarom kunnen ze ook levenslange garantie geven.
Daar heb je dan de reserve-lader voor in de kofferbak

https://imgur.com/DS4v7b6
Of de helft in de winter want tja accus en kou...
Het gaat natuurlijk om de promotie die ze hiermee maken. Tijdens een evenement staan ze enthousiast bij de powerbank terwijl ze flyers en ander promotiemateriaal uitdelen, groot Volkswagen logo erbij en ga zo maar door.

De consument pakt een klein voordeel om zijn auto te laden, VW heeft goedkope promotie.
Accupakket van 360KWh wat 15 auto's zou moeten opladen, vervolgens in het artikel hebben ze het erover dat ze in 17 minuten een e-Golf tot 80% opladen wat overeenkomt met 28KWh.

Simpele berekening: 360KWh/28KWh = 12,85 auto's die dus niet helemaal maar dus 80% opgeladen zijn. En dan heb je nog niet eens het verlies door warmte ontwikkeling meegenomen. Dus die 15 auto's die ze noemen is wel heel optimistisch.
Mensen met een EV gooien hun auto doorgaans bij iedere gelegenheid aan een lader, of hij nu leeg is of niet. Dus dat VW claimt dat je er 17 auto's mee kan opladen geloof ik wel.

Lang niet iedereen die bij zo'n laadpaal staat, heeft een lege accu...
Proton_ Moderator Wonen & Mobiliteit @dangerpaki27 december 2018 22:35
Je rijdt een auto niet helemaal leeg, en je laadt hem niet helemaal vol.
In de praktijk laad je niet meer dan je nodig hebt om je bestemming te bereiken.
Vaak sta ik dus maar 5 of 10 minuten bij een snellader, want op bestemming/thuis laden is 2 á 3 keer goedkoper dan een snellader (en dan hoef je er niet op te wachten).
Datapunt (n=1):
Afgelopen jaar heb ik 7 keer bij een snellader gestaan, daar in totaal 79 kWh geladen (goed voor ca 500 km). Voor het laden van de overige 12000 km heb ik dus niet hoeven wachten.
Aziatische auro's hebben 1 fase laders on- board ! Dus wil je thuis opladen duurt het bij een 60kw ,20 uur !
Proton_ Moderator Wonen & Mobiliteit @draadje28 december 2018 13:46
Dat van de éénfase lader klopt. De 20 uur niet.
Een loadbalanced paal is niet veel duurder dan een normale waardoor elk huishouden 's nachts (en vaak ook overdag icm PV) met minimaal 25A = 5,7 kW kan laden. Als dat niet snel genoeg is, dan is er voor €1500 een laadpaal te krijgen die van 3x11A een 1x32A aansluiting maakt, waarmee het minder dan 10 uur duurt.

Bovendien ga je nooit wachten tot de auto van leeg weer helemaal vol is.
Je komt zelden helemaal leeg thuis en je moet daarna nooit meteen weer 500 kilometer rijden waarbij je geen laadstop/plaspauze kan veroorloven.
Heerlijk om me smartphone op te laden in 1 seconden :P

Mooi systeem, hoe sneller hoe beter.
Kun je deze waarschijnlijk ook gelijk wegflikkeren. Of ~2000x opladen op 1 acculading met een capaciteit van 72000000 mah :+
Nou ik denk dat ik hem niet hoef weg te flikken, ik denk dat hij ontploft :P
Ik vind met name het formaat van deze units interessant. Als je dat vergelijkt met hoeveel ruimte je nodig hebt voor een conventioneel tankstation dan is het verschil gigantisch. Enorm bijkomend voordeel is er veel minder milieu- en veiligheidsmaatregelen nodig zijn om de omgeving te beschermen.
Met een vrachtwagen en een paar van deze units kun je overal in de wereld in een middagje een laadstation neerzetten.
Dat valt wel mee..
Voor 15-20 kWh is ongeveer 2 liter brandstof nodig.
Dus met een tank(je) van ongeveer 100 ltr brandstof 65 x 41 x H 61 cm heb je 3x meer vermogen als deze powerbank (dan zijn de verliezen nog geen eens meegerekend om het om te zetten naar elektriciteit).
Dat valt wel mee..
Voor 15-20 kWh is ongeveer 2 liter brandstof nodig.
Dus met een tank(je) van ongeveer 100 ltr brandstof 65 x 41 x H 61 cm heb je 3x meer vermogen als deze powerbank (dan zijn de verliezen nog geen eens meegerekend om het om te zetten naar elektriciteit).
Een tankstation is meer dan een jerrycan met benzine. Om te beginnen heb je zo'n apparaat nodig met een slang en een meter om de benzine in je auto te krijgen. Die zijn al bijna even groot als deze units. Daarnaast moet je een grote betonnen bak om het hele tankstation heen bouwen om lekkage op te vangen. Vervolgens moet je iedere week met een tankwagen naar dat station toe om de benzine bij te vullen, je kan benzine niet uit de kraan halen of lokaal produceren met een zonnepaneel.
Als je het alleen maar op wil slaan dan is een vat benzine inderdaad handiger, maar om er gebruik van te kunnen maken heb je veel meer nodig.
Met een gewoon tankstation kan je ook wat meer auto's per uur/dag vullen.
Met een vrachtwagen en een paar van deze units kun je overal in de wereld in een middagje een laadstation neerzetten.
Flexibiliteit in het tijdelijk uitbreiden van laadcapaciteit lijkt mij het doel van deze laadstations.

Het is een niche markt, maar dit lijkt me ideaal voor conventies, festivals of sport evenementen. Een aantal vrachtwagens van deze dingen en je kan bijvoorbeeld alle wagens in de tour de France elektrisch maken.
Of als extra laadstations op de snelweg naar het zuiden tijdens de zomervakantie en in de winter verhuizen ze richting de skigebieden.
Ben benieuwd wat ze kosten, inderdaad interessant als thuis accu !
Thuisaccu? 360kWh? Dat zou super inefficiënt gebruik van de beschikbare opslagcapaciteit zijn om zo een gigantische batterij op slechts 1 huis aan te sluiten. Dan heeft iedereen een 360kWh batterij bij zijn thuis staan die 1) onvoldoende is om een hele winter mee te overbruggen 2) in de zomer maandenlang volgeladen niets zou staan doen buiten enkele kWh 's nachts afgeven 3) een enorme druk zet op de vraag naar grondstoffen en bijhorend de prijzen.
Dit zou je minimaal op wijkniveau moeten bekijken, zodat je op slimme momenten stroom kan opslaan (veel zon en wind of lage energieprijs) en je de volledige afnamecapaciteit ook effectief kan benutten.
Ik vraag het mij gewoon even hardop af:

Moeten we nu meer investeren in dergelijke snellaad oplossingen, of zouden we wellicht meer heil moeten zoeken in een generieke (niet merk vaste) en modulaire oplossing om snel een andere accu in een electrische auto te monteren?

Mijn inziens het laatste, maar wellicht wordt de accu technologie steeds beter zodat er (niet schadelijk voor de accu zelf) steeds sneller geladen kan worden?
Accu's wisselen heeft Tesla geprobeerd, dat was geen succes. Universeel gaat hem ook niet worden omdat er simpelweg te veel verschillende autotypes zijn. Probeer maar eens efficiënt alle auto's varierend van een Twizzy tot een Model X te dekken met 2 a 3 verschillende vormen/maten accu's, dat gaat je niet lukken.
De huidige techniek heeft alle cellen in 1 verpakking. Heel veel extra moeite kost het niet deze in 3-5 losse delen te splitsen.

Totnogtoe was dat niet echt nodig. En over 10 jaar heeft een accu met dezelfde omvang een dubbele capaciteit....
Mensen willen het gewoon niet. Het wisselen is lastig. Je moet je wagen tot bijna op de centimeter nauwkeurig parkeren, je zit daarna geblokkeerd in je wagen (voor de veiligheid) maar als er dan iets misloopt zit je ook gewoon vast. En dan nog het belangrijkste: je weet niet wat voor accu je krijgt. Je kan een gezonde accu inleveren en 1 in veel slechtere staat terugkrijgen.
Dat laatste is natuurlijk niet echt een argument: je wisselt bij iedere keer "tanken". Dus als er een slechte tussen zit, heb je 3 dagen later een andere :)

Verder is het de vraag of mensen het niet willen, of dat de commercie het niet wil. Tankstations verdienen bakken met geld aan de verkoop van extras bij de benzine. Als mensen in hun auto moeten blijven zitten zijn die inkomsten dus het raam uit. Als het wisselen binnen 5 a 10 minuten kan hebben mensen geen probleem met in de auto blijven.
In de wasstraat hoef je toch ook niet tot op de cm nauwkeurig te parkeren? Meter nauwkeurig is voldoende, de rest doen de sensoren en armen wel.

Het station moet ook een minimale staat garanderen natuurlijk en dat is voor het station ook makkelijk te testen aangezien ze het ook moeten opladen.

Wat het vooral tegenhoudt is een universeel formaat. Dat is pas mogelijk als er in klein formaat flink meer energie kan zitten, zodat auto's van verschillende formaten dezelfde accu kunnen gebruiken. Aan de andere kant als de technologie zo ver is, is de noodzaak aan accu's verwisselen ook weer weg denk ik. Dus gaat het toch niet gebeuren :)
Misschien moet je niet de hoofdaccu vervangen, maar een optie maken voor een universeel aanvullend blok in de kofferbak. Kost je inderdaad bagageruimte op de momenten dat je hem gebruikt.. maar je kunt je afvragen of dat nu zo'n groot probleem is.
Ik mis het probleem een beetje. Je wil eigenlijk een "Z-formaat batterij". Ongeveer 25 kilo, zodat het te tillen is (bijvoorbeeld als de ANWB er eentje komt brengen). Een Twizzy heeft er 4 nodig, een Tesla 20.
Hoewel het nobel streven is, is dat met zoveel fabrikanten er nooit een uniform standaard zal zijn, elk wil beter/mooier dan de ander zijn en er zal altijd weer wat beters bedacht worden. Heb je nog de gok dat een paar fabrikanten dit samen gaan doen (zoals nu diverse auto's dezelfde motoren hebben).

Secondair, hoe ga je om met accu's die lange tijd in een 'laadgarage' maar liggen? Hoe ga je voorraad bepalen? Hoe lang wil je ze leeg/vol hebben? Even buiten de installaties die je nodig hebt om dit absoluut veilig te houden, zo'n berg accu's bij elkaar lijkt me geen pretje om te blussen :P Ontkoppelbare constructies in auto's lijken me ook niet zo 123 veilig.
Thanks, maar ik kwam door het volgende nieuws op dit idee: https://electrek.co/2018/...apping-electric-scooters/ Ok het gaat hier dan om scooters ipv auto's, maar het kan dus wel.
Er zitten gewoon wat praktische problemen aan die niet zomaar weggaan:

Ik rijd met mijn spiksplinternieuwe Tesla het 'tankstation' in en rijd weg met een 4 jaar oude accu. Of andersom, ik kom met een accu die 'op' is aan en rij weg met een spiksplinternieuwe...
Krijg ik dan een rekening van €10.000? Duur tank beurtje. En kan ik dan nog kiezen? Of wordt het accuhuur, want dat is al gefaald.

En dat is nog even los van de capaciteiten, waarbij elk model auto 2-3 verschillenden heeft.

Gewoon 2x zo snel laden in een 2x zo grote accu (200kwh) voor de km-vreters en de rest van NL gaat thuisladen, want Nederlander. Hoeveel mensen tanken niet al in Duitsland of bij het onbemande tankstation?
Stel even dat een 'tank' dan van €20 naar €40 gaat en dat je dan 10minuten bespaard... dat zijn hele dure minuten die je dan koopt.
Ik zou deze achterin de kofferbak leggen ;-)
Dit zouden goede vervangers kunnen zijn van die Powerwalls voor thuis, zeker als de batterijen (zelf) gemakkelijk vervangbaar zijn.

Het idee om hier lagere kwaliteit/gebruikte batterijen voor te gebruiken is goed. Hergebruik is nog altijd beter dan recyclen (al betekenen de woorden officieel hetzelfde).

Ik zie het wel zitten om zulke batterijen in een veilige temperatuur-regelbare ruimte, afgescheiden van het huis neer te zetten.
Als thuisaccu is dit niet interessant vanwege de prijs en de huidige salderings regeling. Is het ding ook niet voor bedoeld.

Als je thuis een accu wil en zelfvoorzienend wil zijn, dan zijn 2e hands accupakketten een betere optie dan een nieuwe. Voor een vaste plek maakt het formaat en gewicht minder uit dan in een auto. Een oud pakket uit een elektrische auto (of een aantal) met een teruggelopen capaciteit kan dan nog prima heel wat jaren thuis dienstdoen.

Komt voorlopig wel nog wat knutselwerk bij kijken...
https://hackaday.com/2014...sla-battery-hacker-wk057/
Als je thuis een accu wil en zelfvoorzienend wil zijn, dan zijn 2e hands accupakketten een betere optie dan een nieuwe.
Klopt! Zou me niet verbazen als er een forse markt ontstaat voor tweedehands accupakketten :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.