BMW en Porsche demonstreren 450kW-station dat auto in kwartier laadt

BMW en Porsche hebben in Beieren een prototype van een snellaadstation onthuld met een capaciteit van maximaal 450kW. Elektrische auto's kunnen hiermee in vijftien minuten geladen worden, claimen de fabrikanten.

Wie nog sneller weer onderweg wil zijn, kan binnen drie minuten voldoende laden om weer honderd kilometer af te leggen, claimen BMW en Porsche. BMW demonstreerde een BMW i3 met accucapaciteit van 57kWh. Een high voltage dc/dc-converter zette de spanning van 800V om naar de 400V voor de BMW i3, die in een kwartier tot 80 procent van zijn capaciteit te laden was. Het resterende deel gaat waarschijnlijk langzamer: dat is standaard zo om schade te voorkomen. Porsche had een testvoertuig met accucapaciteit van 90kWh die een laadvermogen van 400kW wist te bereiken en zo in nog geen drie minuten genoeg geladen kon worden om 100 kilometer af te leggen.

Het laadstation in de Beierse gemeente Jettingen-Scheppach is gratis te gebruiken en bevat Type 2-connectors van de Combined Charging System-standaard zodat de meeste elektrische auto's ermee overweg kunnen.

De laadpaal is onderdeel van het FastCharge-onderzoeksproject waarin BMW en Porsche samenwerken met onder andere Siemens. Het station is te gebruiken voor voertuigen met 400V- en 800V-accusystemen maar het systeem is al geschikt voor hogere spanningen tot aan 920 volt. Volgens de fabrikanten is de verwachting dat toekomstige elektrische voertuigen op hogere spanning dan nu geladen worden.

BMW Porsche FastCharge

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-12-2018 • 16:52

374

Reacties (374)

374
358
181
6
0
114
Wijzig sortering
Het laadstation in de Beierse gemeente Jettingen-Scheppach is gratis te gebruiken en bevat Type 2-connectors van de Combined Charging System-standaard zodat de meeste elektrische auto's ermee overweg kunnen.
Met als gevolg wachttijden van uren voordat je er gebruik van kan maken...

Maar even zonder gekheid: dit is wel de toekomst. Als straks het opladen van een elektrische auto ongeveer even lang duurt als een volledige tankbeurt dan is er qua praktisch gebruik nauwelijks meer een argument om niet voor elektrisch rijden te gaan.
Dan is er nog actieradius, die ik persoonlijk belangrijker vind dan laadtijd.

Die 2 compenseren elkaar enigszins natuurlijk, bij kortere laadtijd is kleinere actieradius minder erg (en andersom), maar aan 1 stuk lange afstanden kunnen afleggen blijft toch ook zeker een belangrijk punt.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Natuurlijk is een grotere actieradius beter, maar er zijn maar weinig mensen die dagelijks honderden kilometers afleggen. Voor de meeste mensen is dat zeer uitzonderlijk. En dan is snelladen wel een optie. Als je op enkele minuten 200km kunt laden dan kan je verder door tot aan je volgende ruststop.

Of om een onbekende te parafraseren: jouw auto mag dan wel 1000km in 1 keer kunnen rijden, jij kan dat niet.
Voor veruit de meeste mensen zijn nog kortere laadtijden sowieso vrij irrelevant, zolang je thuis s'nachts kan opladen.. Want dan zit als het goed is elke ochtend je accu helemaal vol en hoef je dus eigenlijk nooit tussendoor op te laden aangezien je nooit aan het aantal kilometers per dag komt.. Ik geloof dat Nederlanders gemiddeld nog geen 40 km per dag met hun auto rijden.. Maar er zijn natuurlijk genoeg andere situaties waar het wel relevant voor is en dan is het mooi als het sneller kan.. 15 min opladen is b.v. voor vakantieritten al zeer acceptabel denk ik, want je moet na 2-3 uur rijden sowieso toch altijd wel even stoppen ergens, dan kan je dus meteen weer even opladen..

Uiteindelijk zal handmatig laden waarschijnlijk helemaal niet meer nodig worden als we overstappen op laden via inductie en de overheid dat gaat faciliteren.. Dan wordt je auto b.v. geladen als je over de snelweg rijdt via inductiekabels in de weg of iets dergelijks.. Kan de overheid ook weer mooi belasting over heffen, want de auto zal toch zijn werk als financiële melkkoe moeten blijven doen in deze dure sociale verzorgingsstaat.. Goedkoper wordt het niet, schoner wel..
Ik denk dat een belangrijk punt in deze is dat als het laden straks daadwerkelijk een kwestie van 5 minuten is om honderden kilometers te kunnen rijden, het thuisladen overbodig wordt. Ik zie persoonlijk geen toekomst in thuisladen en is mijn inziens een oplossing voor een probleem waar nog geen goede oplossing voor is/was . Zodra die er wel is (écht snelladen) is het vermoedelijk afgelopen met thuisladen.
Wat is dan precies het probleem met thuis kunnen opladen?

Het één sluit het ander toch ook niet uit?
Thuis laden op eigen stroom impliceert dat de auto op eigen terrein moet worden geparkeerd. Geen idee hoeveel procent van de huishoudens in Nederland over een eigen oprit o.i.d. beschikken, maar dat zal niet heel ver boven de 5% komen schat ik.

De mensen die nu heel hard roepen dat thuis laden zo ideaal is behoren waarschijnlijk tot die 5% en projecteren hun eigen situatie teveel op Jan Modaal. Helaas gaat die vlieger niet op. Heb je geen parkeermogelijkheid op eigen terrein, dan ben je afhankelijk van openbare laadpalen.

In de gemeente waar ik woon worden bijvoorbeeld op aanvraag alleen openbare laadpalen geplaatst, op strategische plekken binnen 250m van de woning van de aanvrager. Als zo'n plek 's avonds bezet is (door zo'n fijne Outlander o.i.d.) en je auto bijna leeg, maar je moet wel de volgende dag weg, dan heb je dikke pech.

Ideaal zou zijn als er dusdanig veel plekken voorzien zouden zijn van laadpalen, dat je altijd een plekje hebt. Dat is nu niet het geval, maar als we het aantal plekken fors uitbreiden, dan ontstaat direct een parkeerprobleem, omdat het leeuwendeel van de auto's niet elektrisch is.
Thuis laden op eigen stroom impliceert dat de auto op eigen terrein moet worden geparkeerd. Geen idee hoeveel procent van de huishoudens in Nederland over een eigen oprit o.i.d. beschikken, maar dat zal niet heel ver boven de 5% komen schat ik.
In 2000 was het 40% (bron: VROM), en sindsdien is het beleid om parkeren op de grond ven de woningeigenaar te laten plaatsvinden, in plaats van gemeentegrond. De voor de hand liggende reden is dat de woningeigenaar dan voor de grondkosten opdraait. Het percentage zal dus gestegen zijn.

Nu moet erbij worden gezegd dat dit inclusief garages is, ook wanneer de garage niet daadwerkelijk in gebruik is voor het stallen van een auto.
Als je ziet hoe vaak de garage voor wat anders gebruikt wordt dan is dat een stuk minder 85% zet de auto niet binnen.
Precies en dat vind ik als niet elektricische rijder voor zeker nog wel 5 jaar.. (mijn huidige auto gaat nog makkelijk 5+ jaar mee) zeer irritant als mijn buurman oplossing en privé parkeerplaats zou krijgen voor mijn deur waar ik nu altijd parkeer..

Sterker nog als ik nu door zou krijgen dat zo'n aanvraag er zou liggen zou ik nu zo veel mogelijk bezwaar aantekenen om het maar enorm te frustreren..

Ik vind dat gewoon echt niet kunnen dat er plotseling overal privé plekken komen, want zo zie ik die plekken hier
Wel grappig, jij zou het vervelend vinden als jouw buurman een privé parkeerplaats krijgt waar jij nu jouw auto altijd parkeert.....?? Lijkt erop dat jij wel meent recht te hebben op een “privé” plek en hij niet. Misschien een laadpaal met 2 aansluitingen tussen de twee plaatsen zodat hij nu en jij over 5 jaar kan laden :-)
nee waar ik of alle buren gewoon parkeren
Ja als mijn buurman er staat dan is dat prima
Dan zoek ik er een plek er vlak bij naast
Maar met een laadpaal dit is totaal ander, nu staat mijn buurman met zijn elektische auto er niet
dan kan ik er dus OOK niet gaan staan!!
Wat je mag daar alleen maar parkeren met zo'n auto (en eigenlijk ook alleen maar als je aan het laden bent)
Dus effectief is het zo als 1 buurman van ons blok van zeg maar 14 huizen waar we nu die parkeer plaatsen mee delen, dus een paal aanvraagt, en die komt er ook nog voor een dubbele heeft hij dus effectief altijd een parkeer plek omdat 13 andere huizen daar niet meer mogen staan.
Zal ik dat tot in ten treure aanvechten? zeer zekers..
Ik ben het wel met hem eens. Op de openbare weg heeft iedereen even veel recht op een parkeerplaats, zeker als parkeerplaatsen schaars zijn. Als 'de buurman' dan een eigen parkeerplaats moet krijgen (ten koste van een openbare plek), alleen omdat hij een elektrische auto heeft, lijkt me weinig eerlijk. Hij wordt dan toch bevoordeeld.

Edit:
Niet zo lang geleden moest ik eindeloos rondjes rijden om een parkeerplaats te vinden. Er waren wel twee oplaadpunten vrij. Uiteindelijk heb ik hem daar maar neer gezet. Dan maar risico op een boete.

[Reactie gewijzigd door honey op 24 juli 2024 05:14]

Maar een toekomst beeld van honderdduizenden auto's die op elk moment van de dag ergens kort moeten laden - niet thuis dan.... lijkt mij toch ook geen ideaalbeeld, zowel qua logistiek als qua mobiliteit.
Je bedoelt zoals nu met benzine/dieselauto's? Dat gaat volgens mij prima....
Nice try. Maar net niet zoals benzine/diesel want dat is andere infrastructuur, die bovendien in de overgangsfase er ook nog eens naast de laadpunten zal moeten bestaan. Dus voor het (waarschijnlijk, niet zeker) toenemende aanbod aan e-auto's op de baan, zullen aparte of bijkomende laadpunten gebouwd moeten worden - als zoals Primal zegt (waarop ik reageerde), als thuisladen geen toekomst is.

Mijn punt is, als actieradius niet belangrijk is, en overal op de openbare weg kort (enkele minuten) het halve autoverkeer kunnen laten laden wél, dan krijg je toch situaties die niet te vergelijken zijn met hoe het nu is.

Iets wat je met én langere actieradius én thuisladen veel minder zal hebben.
Maar 100.000 EV’s erbij betekent grofweg 100.000 ICE’s minder. Niet 1-op-1 wellicht maar wel close enough. Dan zijn er minder pompen nodig zodra dat aantal groot genoeg wordt.
Je praat nu over een overgangsfase. Die is altijd lastig, In je post had je het over een " toekomst beeld". Mij lijkt een toekomstbeeld qua tankstations/laadpunten dat er ongeveer zo uit ziet als nu, maar dan elektrisch, volkomen logisch.
Want jij betaald liever de extra kosten van die service en winst van deze aanbieder. Op een plek waar je mkmisschien niet wilt zijn en op een tijdstip dat je niet uitkomt. Dan je eigen goedkope stroom. Al dan niet zelf opgewekt. En jouw auto heeft opgeladen terwijl jij aan het netflixen was?
Ik kijk naar wat kan komen, jij kijkt naar wat er niet is. Dat is een verschil in visie die niet echt op elkaar aansluiten. In het begin van het auto tijdperk stonden er ook niet overal pompstations, dat is langzaam gegroeid samen met het aantal auto's. Ik verwacht dus ook dat wanneer electrische auto's échte gemeengoed zijn daar ook een verschuiving in te zien zal zijn. Of het dan gaat om snelladen, vervangen van accu's of welke oplossing dan ook .. ik weet het niet. Waar ik wel van overtuigd ben is dat die verschuiving gaat komen. Niet iedereen kan thuis kunnen opladen en ik zie niet gebeuren dat hele parkeerplaatsen volgezet gaan worden met laadpalen. Fysiek schaalt het prima, alleen het kostenplaatje wat eraan vast hangt schaalt mogelijk niet zo goed mee.
Maar waarom zou je het gemak van je auto thuis (zometeen maar 1x of 2x per week) even aan de stekker leggen, willen opofferen voor moeten stoppen langs de weg? Zelfs als het laden maar een paar minuten duurt is het toch minder prettig dan gewoon thuis aan de lader (althans, dat is mijn ervaring).

Niet dat die snelwegladers geen belangrijke functie kunnen vervullen, ik denk alleen dat het thuisladen voor de meeste mensen de voorkeur zullen blijven.
Ik zou het niet willen opofferen ;) , maar ik denk dat die verschuiving toch plaats gaat vinden om tal van redenen. In de eerste plaats het financiële stuk: straten vol met laadpalen zie ik niet gebeuren. En nogmaals: niet iedereen kan voor de deur opladen. Daarnaast verwacht ik dat de capaciteit van de accu's in de komende jaren sterk vergroot gaat worden, waardoor grotere afstanden gereden kunnen worden. Als je dat bijvoorbeeld aanvult met mogelijkheden om sneller te laden of accu's te vervangen bij een service station, dan zijn we feitelijk waar we nu ook zijn, namelijk: kunnen tanken waar en wanneer je wil i.c.m. grote afstanden rijden.
Ik denk dat winkelcentra de huidige parkeerplaatsen van een groot deel van de benodigde laadpalen gaat voorzien. Goedkoop laden tijdens het boodschappen doen wordt de norm.
De infrastructuur voor snelladen is niet goedkoop.
De infrastructuur voor snelladen is nog niet goedkoop.
Dat wordt ook niet goedkoop. Een zwaardere wijktrafo kost gewoon veel geld en koper is duur.
Trekken ze natuurlijk wel het vel over je oren voor een laadstationnetje thuis.

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 24 juli 2024 05:14]

Deze snellaadstations hoeven alleen geplaatst te worden bij bestaande winkelcentra en parkeergarages. 1ste uur gratis of goedkoop parkeren, inclusief snelladen.
Thuis hoef je niet te snelladen.

[Reactie gewijzigd door Dark Matter op 24 juli 2024 05:14]

Gratis parkeren is er met een gewone auto al niet bij waarom zouden ze het gratis gaan aanbieden? Je moet laden aan een snellader duurder maken dan thuis anders verdien je het niet terug en gaan die gierige Nederlanders de hele dag de paal bezet houden.
Er zijn genoeg winkelcentra waarbij je de eerste twee uur gratis of goedkoop kunt parkeren.
Het snelladen, eventueel betaald, is dan een extra service om mensen naar het winkelcentrum te trekken. De benodigde infrastructuur is hier relatief makkelijk te implementeren, en zal dus mijns inziens een van de voor de hand liggende ontwikkelingen zijn in de uitrol van een landelijk snellaad netwerk.

De garantie om ervoor te zorgen dat een auto een snellaad plek niet onnodig lang bezet houdt, zal vast wel bedacht worden. Bijvoorbeeld door langer dan twee uur parkeren exponentieel duurder te maken, of een parkeerjongen te gebruiken die auto's van de laadpaal verplaatst wanneer ze opgeladen zijn, of een aparte snellaadzone waar je niet mag parkeren maar alleen kan snelladen, etc.
Maar goed, je kunt overal wel obstakels zien waardoor snelladen er nooit van zal komen.

We zullen zien.

[Reactie gewijzigd door Dark Matter op 24 juli 2024 05:14]

Makkelijk? Een flinke verzwaring van een groepenkast. Je krijgt toch ook geen gratis benzine als je winkelt? Ik dacht dat de middenstand het al lastig genoeg had met de concurentie van het internet en de hoge huren voor een pandje.
Ik heb het over goedkoop laden, niet gratis.
Juist dit soort service kan ervoor zorgen dat er meer mensen naar het winkelcentrum komen, en geeft een boost aan het aantal klanten van de snellaad-provider / energieleverancier.

2 tot 10 cent / kWh voor snelladen. oftewel 1 cent per kilometer.

Goedkoop laden

Fastned naar Albert Heijn

[Reactie gewijzigd door Dark Matter op 24 juli 2024 05:14]

Maar niet iedereen heeft een parkeer plaats naast zijn huis. Niet iedereen zal de kosten van een laadpaal willen betalen, al is dat voor nieuwbouw misschien een minder probleem. En er zullen ook plekken zijn waar kabels tussen een auto en laadpaal en uitstekende kans bieden voor het lokale tuig om rotzooi te trappen.

Ik kan me dus best goed voorstellen dat een deel van de mensen liever 5 minuten ergens gaat laden dan dat ze het thuis doen.
Snel laden is helemaal niet goed voor accu's.
Door thuis op een normale snelheid te laden behoud je een veel langere levensduur van de accu.
Snelladen is dus voorlopig vooral voor "nood" situaties, daar gaat voorlopig geen verandering in komen.

[Reactie gewijzigd door h4ns op 24 juli 2024 05:14]

Ik denk dat het geen kwaad kan als de accu in kleine stukjes opgedeeld, parallel geladen wordt.
Snel laden is snel laden. Parallel maakt niets uit, het gaat over de Ampere's die je over de chemicaliën heen jaagt.
Ik zie persoonlijk geen toekomst in thuisladen en is mijn inziens een oplossing voor een probleem waar nog geen goede oplossing voor is/was.
Ik zie het meer als een luxe. Ik heb thuis geen tankstation staan, maar kan wèl met relatief lage kosten mijn auto vol "tanken".
Die lage kosten vallen nog te bezien.

Als er vele miljarden aan brandstofaccijnzen wegvallen zal dit op een of andere manier gecompenseerd moeten worden.
Ik bedoel het installeren van de infrastructuur om een auto op te laden. ;)
Inductie heeft teveel verlies.

Dus dat zal nooit op grote schaal toegepast worden.
En voor de kleine schaal moet het dan toch worden ingebouwd, wat duur is en de auto zwaarder maakt.
Inductie tijdens het rijden is helemaal duur om aan te leggen en in onderhoud. We de natte droom van een hardwarefabrikant.
In Bordeaux rijdt een tram die gevoed wordt via twee geleiders tussen de rails in. Om te voorkomen dat het te gevaarlijk wordt komt er alleen spanning op als de tram precies boven rijdt.
Volgens wikipedia 750 volt gelijkspanning en 720 kW.
Is een systeem van Alstom (APS). Mooie techniek, maar ook behoorlijk onderhoudsgevoelig. Er mag ook niet met zout op gestrooid worden, en is natuurlijk nogal afhankelijk van de locatie van de stroom afnemer. Dus voor snelwegen met auto’s die niet op precies de juiste plek rijden, is dit niet geschikt.

Het is overigens maar 1 geleider. De rails zijn de 2e geleider

[Reactie gewijzigd door blissard op 24 juli 2024 05:14]

Ik heb 1-2j geleden bij een bedrijf gewerkt waar al 94% efficiente inductielader-prorotypes waren. Kan dus wel al efficient.
Anoniem: 122462 @Stef8715 december 2018 10:21
Die efficiëntie wordt gehaald doordat de afstand slechts enkele millimeters is. Verhoog deze afstand tot 10+ cm, en het rendement gaat zienderogen achteruit.
Ook ligt je smartphone natuurlijk perfect gealligneerd met de spoel in de lader, wat bij rijdende auto's ook niet gaat lukken.
Nee, de afstand was al +\- 20cm
Niet op grote schaal? Heb je gezien hoeveel telefoons hier ondersteuning voor hebben :+
Op een telefoon is het accucapaciteit ook beperkt en niet te vergelijken met een accu in een auto. Het slechte rendement van de energieoverdracht weegt dan minder zwaar dan het gebruiksgemak.
Dat is leuk als je auto voor de deur op eigen terrein kan opladen.
Als er evenveel laadpalen als parkeerplaatsen bij de gemiddelde flat/woonwijk zijn heb je een punt.
Die cijfers die jij noemt over de gemiddelde Nederlander zijn helemaal geen werkelijke cijfers. Dit zijn de feiten volgens CBS:
- Alle Nederlandse particuliere auto’s samen reden in 2017 gemiddeld 11.600km;
- Alle Nederlandse bedrijfsauto’s samen reden in 2017 gemiddeld 23.500km;

Op Tweakers wordt dit keer op keer naar per dag omgerekend waarbij alle dagen dat auto’s helemaal niet werden gebruikt (0km) zeer zwaar op het daggemiddelde drukken.

Neem alle oldtimers waar 3x per jaar een ritje van 300km mee worden gereden. Juist die zouden elektrisch niet zinvol zijn voor de lange zaterdagrit. Maar ze hebben een daggemiddelde van 900/365 = 3km per dag! Perfect voor elektrisch dus.

Zonder echte cijfers kunnen we niet steeds statements maken als: Nederlanders rijden zelden meer dan 30km per rit. Etc.

Met bedlegerige oude vrouwtjes die 5x per jaar naar hun auto kijken (dus elke dag een gemiddelde van 0.0km) help je direct het kilometrage van 10 andere veelrijders om zeep. Dan lijkt de elektrische haalbaarheid voor heel Nederland al snel wat.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 24 juli 2024 05:14]

Cijfers over woon-werk verkeer zijn er wel en daaruit blijkt dat veruit de meeste mensen helemaal niet zo ver hoeven te reizen.. Tel daar wat privé kilometers bij op en je komt nog steeds niet eens in de buurt van wat het bereik is van de meeste elektrische auto's.. Ik ken ook niemand in mijn omgeving die meer dan 200 km per dag rijdt.. Dat zullen alleen mensen zijn met specifieke banen die veel reizen vereisen, zoals chauffeurs of vertegenwoordigers etc.. Zoals gezegd voor veruit de meeste mensen is een bereik van 200+km al meer dan genoeg voor normaal dagelijks autogebruik..
Kijk het is allemaal heel leuk elektrisch rijden, maar zowel zakelijk als privé gewoon echt ff een stap te ver.

Prive is het niet interessant omdat je heel veel moet investeren voor iets wat je never niet terug gaat verdienen en met de beperkte kilometers per dag ook niet echt zoden aan de dijk zetten qua milieu ook.

Zakelijk gezien is het bijvoorbeeld wel interessant als je veel kilometers rijd. Minder fijnstof uitstoot en hele schone kilometertjes. Alleen dan zijn leasecontracten ineens heel duur terwijl je als lease maatschappij ontzettend veel korting krijgt. Ook iets als een e-golf is zodoende duurder dan de normale golf terwijl je op die voertuigen heel veel voordeel krijgt zakelijk gezien.

Voor 40KM per dag is het haales de in estering niet waard privé. Zakelijk is dat weer een ander verhaal want als je niet heel veel rijd is die 4% bijtelling natuurlijk veel aantrekkelijker. Mijn vader heeft bijvoorbeeld de hyundai Kona besteld. Hij zal er wel nog een jaar op moeten wachten maar voor de beperkte zaterdag kilometers die hij verder rijd is heel interessant. Om er ook even op te wachten. Privé zijn die autos echter veel te duur (€40k+) dus voorlopig gaat niemand daar in rijden anders dan zakelijk.

Ik moet zelf ook een nieuwe al een tijd maar de waardeloze levertijden van elektrische autos (of je moet een I Pace gaan rijden) weerhoud mij daar nu van. Dan nog maar een paar jaartjes met een echte auto die dinosaur squeezings rijd rondkarren.
15min is vooral acceptabel omdat je elektrisch kan opladen terwijl je pauze neemt in het tankstation, zelfs met 20min zou ik perfect kunnen leven. Vergelijk met tanken aan een benzinepomp, zo'n slang kan je niet zomaar onbeheerd achterlaten terwijl je auto volloopt. Die tijd, hoe kort dan ook, ben je met klassiek tanken gewoon kwijt, plus de tijd die je doorbrengt om te pinnen. Bij een elektrische wagen kan je deze transactie in principe ook nog digitaal afspreken tussen je wagen en de lader.

[Reactie gewijzigd door blackbaby op 24 juli 2024 05:14]

Zie mijn reactie hieronder. Die cijfers zijn er helemaal niet. Alle dagen dat auto’s helemaal niet gebruikt worden (0.0km), wat vooral voor oude mensen en oldtimers het geval is worden doodleuk meegeteld voor het daggemiddelde. Onzin cijfers dus.

Eigenlijk beweren tweakers dus dat als je 5 dagen je auto niet gebruikt (5x 0km) je dus je accu 5x zo vol kan laden voor die ene rit op dag 6. Immers het gemiddelde kilometrage over die 6 dagen wordt berekend en vertaald als “Nederlanders rijden 6 dagen zo weinig dat ze 6x dat makkelijk kunnen opladen”

Wat relevant is: hoeveel km rijden Nederlanders als ze WEL rijden. Die cijfers zijn volgens mij niet beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 24 juli 2024 05:14]

Je kan er kort of lang over lullen welke cijfers er wel of niet zijn en hoe je die moet interpreteren.. Als je gewoon een beetje logisch nadenkt dan weet je dat Nederland helemaal niet groot is, dat van Groningen naar Maastricht rijden slechts 300 km is, en dat de gemiddelde Nederlander dus nooit zoveel kilometers per dag hoeft te rijden om ergens te komen.. Er zijn maar heel weinig Nederlanders die dagelijks meer dan 200 km autorijden.. Daar heb ik geen officiële cijfers voor nodig..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 24 juli 2024 05:14]

jouw auto mag dan wel 1000km in 1 keer kunnen rijden, jij kan dat niet.
Daarmee wordt wel voorbijgegaan aan het feit dat je dan overal kunt stoppen en niet rekening hoeft te houden met de aanwezigheid van een snellader. Als alle auto's 1000 km actieradius zouden hebben dan zouden we geen snelladers meer nodig hebben. Laden doe je dan enkel nog thuis en op bestemming. Dat scheelt ook weer een boel stress en wachttijd want je bent onderweg van niets of niemand meer afhankelijk voor je energievoorziening.
Autonoom, waarbij de auto zelf rijd. Dan kan jij lekker gamen, krantje lezen, tv kijken, telefoneren, facebooken, whatsappen in jouw auto, en zelfs slapen, terwijl de AI in jouw auto zelf die 1000km rijd.
Hoe veel mensen rijden 600km op een dag? Ik ken er geen. Mijn Max is 400 (retour Groningen) en dan wil je onderweg minimaal 1x even een kleine pauze inlassen, combineer dat met een laadstation (1.5C laden oud) en je kunt weer honderd km verder...
Bedoel natuurlijk de combinatie van de 2. Als je 800km af te leggen hebt en je moet daarvoor 3 a 4 stops maken om een uur per keer te laden, wordt dat snel vervelend. Is dat laden echter nog maar n kwartiertje, dan is dat prima (sowieso goed idee om iedere zeg 200km even pauze te nemen).
Maar zou hij die 800km halen op 1 acculading, dan maakt die laadtijd ook al stuk minder uit.

Dus de vraag is, hoe ver kom je op zon snellaadtijd van 15min? En hoe nuttig is dat? Voor je dagelijkse ritjes van/naar werk zou thuis en op werk laden voldoende moeten zijn (en maakt laadtijd dus ook al niet echt uit). Het is JUIST interessant voor langere afstanden zodat je niet te lang hoeft te wachten op je “tankbeurt”.

Oh en vergeet niet dat Nederland in verhouding een vrij klein land is, zijn genoeg landen waar er veel grotere afstanden naar en van werk afgelegd worden.
800km is met een Kona, Niro of Tesla slechts een enkele tussenstop van een kwartiertje, lijkt me dat het voor de nieuwere EV's al geen probleem meer is.
Met een Tesla zijn dat sowieso 2 stops en dan kom je leeg aan en moet je niet al te hard rijden. Die stop is daarbij geen kwartier, maar zeker 45 minuten. Als het kouder is dan duurt het langer en heb je wellicht een extra stop nodig. Verkijk je niet op de WLTP of NEDC ranges. De praktische range van een Tesla Model S met 75kWh accu is ongeveer 250-300km als je snelweg rijdt en rond de 120-130km rijdt.
Klopt niet. Mijn collega rijdt een Tesla Model S, en rijdt daadwerkelijk dit soort afstanden (500-1000 km). 800 km kan met 1 stop, mits je onderweg van rijder wisselt - de 2 uur rijden norm is de grotere beperking.

Overigens is er wel wat te zeggen voor 2 stops. Je hebt gelijk dat een stop 45 minuten duurt, mits je het hebt over een 1-stop rit. Dat komt omdat je niet de hele 100% kunt superchargen. Met 2 stops van 50% is het 2x 15 minuten. Als je toch wil lunchen is die 45 minuten stop geen slecht idee.
Op je laatste zin na is werkelijk alles wat je schrijft onzin. Er is geen enkele Tesla die 500km snelweg kan rijden op één lading, tenzij je 60km/u gaat rijden. Die 2 uur rijden norm is slechts een advies, maar is met een moderne auto wat overdreven. Ook 50% laden in 15 min is onhaalbaar. Je kunt max. 120kW laden, dus max. 30kWh in 15 min. In de praktijk haal je 120kW vrijwel nooit en 50% laden duurt dus sowieso een half uur (uitgaande van een Tesla 100, want anders zijn jouw beweringen helemaal niet haalbaar).

Ik denk dat jouw collega het EV rijden even iets te rooskleurig voorsteld. Voor lange afstanden is een diesel praktischer, maar voor dagelijks verkeer is een EV erg fijn.
Maar dat zegt hij ook niet. Hij beweert dat 800 KM kan met 1 stop. Een model S 100D kan in principe wel 400Km op een lading rijden ook op de snelweg. Vergeet niet dat veel snelwegen in nederland tijdens spitstijd een maximum snelheid hebben van 100KM/h hier in nl. Dan is 800KM rijden natuurlijk wel lastig in nederland maar maastricht - den helder kan zonder tussenstops.
Anoniem: 310408 @Zoop14 december 2018 18:33
Is dat laden echter nog maar n kwartiertje, dan is dat prima (sowieso goed idee om iedere zeg 200km even pauze te nemen).
Maar dat is nu de praktijk met de betere EV's Kijk bijvoorbeeld eens op https://abetterrouteplanner.com/ en plan een route van Amsterdam naar Parijs met een middelmatige Tesla. Je ziet dat ze dan twee laadsessies van rond de 20 minuten hebt ( 21 en 22 minuten, Lille en Senlis (rottige supercharger btw))

In de praktijk maakt het mijn lange afstandsritten vrijwel niets langer. En ik drink liever koffie in een leuk hotel dan dat ik diesel sta te tanken mij een Shell met vieze toiletten. De laadpauzes zie ik persoonlijk absoluut niet als problematisch.
Dat is ook net een kritieke afstand. Afhakelijk van waar je precies begint en eindigt kun je ook met één 33 minuten stop in Kortrijk toe.
Van de autobezitters die ik ken zijn het er meer wel dan niet. Veel mensen gaan >=1x per jaar ver op vakantie met de auto.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 24 juli 2024 05:14]

Dan rij je toch geen 800km aan een ruk door? (Ben geen vakantie man, en mensen die dat wel doen in mijn omgeving maken max 400km alvorens ze een pauze inlassen) in die tijd kun je dus makkelijk laden. Bijkomstigheid van grotere accu's is ook dan dus dat 1C laden meer bereik geeft
Ik rij de eerste 400/500 km zo snel mogelijk door met maximaal 2 pauzes van 10 min. Dan is mijn auto niet vol als ik elektrisch rij.
Met een Tesla rij je 420 km op een volle batterij (Tesla model S 90D, real life), dus die eerste 400km heb gedaan zonder stoppen (if you want). :)
Nee, in plaats van twee keer 10 minuten kost het je twee keer 20 minuten (https://abetterrouteplanner.com/). Ik kom daar wel overheen, zeker als ik op vakantie ben, jij niet?

Overigens zou je in je twee maal 10 minuten natuurlijk wel kunnen laden met de laders waar het artikel over gaat. Het lijkt er dus op dat je probleem snel opgelost word! yeah.
Het verschild enorm per persoon, Ik moet om de 200km stoppen anders wordt ik gek. Een vriend van mij kan zonder te pauzeren naar Barcelona knallen.
Maar af en toe pauze om ff te laden is denk ik voor niemand verkeerd. Die 10min vertragen je reis echt niet zo veel.
Het verschild enorm per persoon, Ik moet om de 200km stoppen anders wordt ik gek. Een vriend van mij kan zonder te pauzeren naar Barcelona knallen.
Ik zou niet met die vriend mee willen rijden. Dat is werkelijk bijzonder gevaarlijk.
Die vriend kan of héél lang zijn plasje ophouden of heel hard rijden, maar dat is op die route dan wel duur want er staan nu zoveel snelheidscamera's.
Je bent alleen niet goed in je hoofd als je 800KM in 1dag rijd ook met tussenstops. Ik heb het op vakantie naar noorwegen gedaan (amersfoort - kopenhagen) en dat doe ik nooit meer. Ik hoefde bijna niks te doen, want cruise control op 90 (aanhager) en inhalen Is er dan al niet bij, maar zelfs met tussenstops is dat gewoon een enorme impact op je rij vermogen op de laatste paar uur. Als je geen beroeps bent zijn zulke afstanden echt niet even te doen. Vier uur rijden vind ik geen probleem dat overleef ik ook wel zonder pauze, maar toch ff vijf minuten buiten je auto staan scheelt al zo ontzettend veel dat ik het eigenlijk altijd na 2 uur even doe.
Rij al jaren met een fatsoenlijke auto 1100 tot 1400 km in 1 dag (naar onderkant Frankrijk, Gardameer Italie of regio Toscane Italie). 1x stoppen om te tanken (auto gebruikt op de snelweg bepakt met een heel gezin 1:11), 2x (soms 3x) een korte plaspauze. En voor de rest gewoon netjes doorrijden. Kinderen vermaken zich netjes met wat slapen als we in de nacht vertrekken, luisterverhalen, muziek en naar buiten turen, geen schermpje nodig.

Oftwel, het is dus persoonsafhankelijk, doe vooral waar je je goed bij voelt en veilig is. En een fijne reisauto scheelt ook.

[Reactie gewijzigd door JanusJaap op 24 juli 2024 05:14]

Het is een keuze die je maakt. Ik zag ooit een advertentie voor een electrische auto, waarbij je een benzine-auto erbij kon krijgen voor de vakantie. Wil je dat niet, of blijkt dat toch weer veel extra te kosten, dan moet je het inbouwen in de vakantie. Je maakt een extra stop in Luxemburg waar ze vast wel iets moois weten te bouwen voor alle auto's die daar langs rijden.
Eigenlijk best een logisch business model.... "koop een elektrische auto en voor de eerste 10 jaar krijg je 30 dagen per jaar voor een benzine auto te leen". Vereist enkel een integratie van een autoverhuur en een autobouwer. Helemaal niet zo gek.
En toen kwam jet hoogseizoen om de hoek kijken. Dan ineens moet het verhuurbedrijf duizenden auto's klaar hebben staan die anders nooit nodig waren geweest
Ik denk dat we met elektrische wagens (en nog meer met zelfrijdende wagens) moeten stoppen met het concept van wagens bezitten en meer naar een service toewerken. Hierdoor zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om voor de jaarlijkse vakantie je elektrische wagen tijdelijke in te wisselen voor een exemplaar waar je nog gewoon fossielen in kan tanken.
Ja of gewoon halverwege de route je auto omwisselen voor een elektrisch exemplaar.
Mits je niet teveel bagage bij je hebt is dat natuurlijk ook goed te doen.
Voor die lange ritten kun je je auto ruilen met die van iemand anders, die ander vindt het vaak ook gaaf om eens elektrisch te rijden en dat te ervaren :)

Over een decennium ofzo speelt dit probleem niet meer maar nu is het soms nog even aanpoten :)
Inderdaad, net zoals grofweg 12 jaar geleden iedereen nog eindeloos zat te emmeren over wel of niet een LCD kopen, en dat ze er altijd nog een CRT bij zouden moeten hebben, want alleen die gaf zwart goed weer, en alleen die kon verschillende resoluties aan. Want dat zou zogenaamd iedereen destijds nodig hebben; lekker veel en vaak van resolutie wisselen.

Fast forward 12 jaar en niemand die het daar ooit nog over heeft.
Van de autobezitters die ik ken zijn het er meer wel dan niet. Veel mensen gaan >=1x per jaar ver op vakantie met de auto.
Op zich zijn er mooie services dat je voor die paar dagen per jaar een stationwagon op benzine mag lenen, ik dacht bij BMW.

In Duitsland is 600km rijden trouwens wel vrij normaal.
Anoniem: 310408 @kidde14 december 2018 18:41
In Duitsland is 600km rijden trouwens wel vrij normaal.
Gemiddeld rijden ze 41 Km per dag. En 600 km in Duitsland is tegenwoordig 8 uur rijden (de wegwerkzaamheden zijn legendarisch) dus de ICE (in dit geval de trein, lol) is dan wel erg aantrekkelijk!

Maar goed, voor diegene die 600 Km per dag rijd lijkt me een grote diesel inderdaad een betere keuze. Als je het af en toe doet zijn de superchargers prima geschikt om een of twee keer bij te laden en koffie te drinken.
Nee, nee. Je kan gemiddelde kilometrage jaarcijfers niet naar dagcijfers omrekenen voor deze discussie Zie ook mijn andere reacties.

Jij beweert hiermee eigenlijk dat als je 3 dagen niet rijd je je accu 3x zo vol kan laden voor dag 4 als je wel rijd. Immers jij rekent het kilometrage van een dag niet rijden (0km) door in een dag wel rijden. En we weten allebei dat dat onmogelijk is.

Je moet niet kijken naar de dagen dat we NIET rijden maar naar de dagen dat we wel rijden. En inderdaad, die cijfers zijn niet beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 24 juli 2024 05:14]

Goed punt, maar ik vind het milieu toch echt wel belangrijker dan het argument "met de auto op vakantie". Nu gun ik iedereen zn vakantie, maar als iemand met de auto, op vakantie naar zuid frankrijk, wellicht een keer of 6 moet stoppen dan lijkt me dat echt geen slecht offer.

We praten hier wel over de toekomst van onszelf en onze kinderen, ik heb namelijk helemaal niet het idee dat het milieu echt leeft bij mensen.
Elke dag zien we mensen die voor het minste geringste met de auto ergens naartoe gaan omdat ze simpelweg niet willen lopen, voor die 150 meter naar de supermarkt.
Je kan beter geen kinderen nemen of stoppen met vlees eten ipv EV rijden.

Ook is het voor het milieu beter als mensen met de brandstofauto rijden en op vakantie gaan dan dat ze EV rijden en vervolgens met een veel vervuilendere manier van reizen op vakantie gaan: vliegen.

Of wat denk je van de EV rijder die de auto voor 10km naar zijn werk pakt en de brandstofrijder die de auto alleen pakt voor lange afstanden en zijn woon-werk verkeer per fiets aflegt?

EV rijden alleen maakt je niet direct milieuvriendelijker ofzo.
Bewust zijn van de hoeveelheid energie die je verbruikt bij alles wat je dagelijks doet is veel effectiever.
Zo is het inderdaad. We leven met zn allen veel te decadent.
Nu ben ik natuurlijk ook niet 100% uitstootvrij, al laat ik wel veel liggen.

Het bevreemd me simpelweg dat het milieu gewoon niet lijkt te leven onder de mensen, je ziet geen campagnes op tv, op straat merk je er bijna niets van.
Die 2 graden gaan we niet halen, we gaan ruim over de 5 graden heen als we zo doorgaan en ik denk zelfs dat we de 8 wel gaan halen omdat meerdere planningen/prognoses achterhaald zijn na verloop van tijd.

Onze regeringen tonen geen ruggengraat, net als het leeuwendeel van de bevolking.
Alle ecomische redenen begrijp ik, maar dit zal uiteindelijk niet zo revelant meer blijken als we niet per direct de rem erop gooien met zn allen.
Ja, en die zullen allemaal onderweg wel even stoppen om de benen te strekken en wat te eten
Als we dan toch naar de persoonlijke situatie gaan kijken dan heb ik er ook nog wel een.

Heb er dagen bij gehad van 1300km op 1 dag. Met een auto (vw golf station) vol gereedschap wat ook nog eens enkele honderden kilo's weegt.

Sowieso zijn dagen van 200km of meer veel voorkomend.
Hoe moet ik dat doen met een elektrische auto? Heb bij klanten niet de mogelijkheid om te laden.

Bij mij is m'n auto m'n belangrijkste gereedschap, wat er in ligt is een goede tweede. Hij is dan ook voor te werken en moet mij als het even kan zo snel mogelijk van a naar b brengen zonder onderbreking.

Even naar zuid Duitsland? Dat betekent nu de grens over en gelijk door. Op bestemming een 50 liter diesel erin gooien en ik kan zonder te stoppen weer naar huis.

Prima als mensen hun woon werk ritten elektrisch willen doen maar dat is echt niet voor iedereen een optie. Sowieso zet ik nog mijn vraagtekens bij ons nu al maximaal gebruikte stroomnet en wat er gaat gebeuren als iedereen rond een uur of 6 's avonds hun auto wil gaan laden.
Om over de benodigde grondstoffen voor al die accu's nog maar te zwijgen.
Heel veel, alleen niet in ons kikkerlandje...
In Nederland sowieso maar heel weinig mensen.. 600km is van Groningen naar Maastricht en weer terug..

Mijn BMW Z4 heeft ook maar een bereik van +/- 500 km op een tank.. Die 3.0L 6-cylinder zuipt nou eenmaal een hoop benzine.. Toch tank ik hooguit maar 1-2x per maand want Ik rij gewoon niet zoveel.. Ik zou best een elektrische auto kunnen rijden, als er genoeg aanbod was van wat ik leuk vind, ze betaalbaar waren en er genoeg infra was om op te laden (ontbreekt nog bij mij thuis en op mijn werk b.v.).. Maar een leuke Tesla Roadster is mij veel te duur, voor de rest zijn het alleen maar duffe auto's tot nu toe.. Bovendien ben ik nog een beetje verslaafd aan het verbrandingsmotor geluid.. Hopelijk kan je straks nep motorgeluid over de speakers krijgen in elke elektrische auto, dat zou de overgang al iets minder erg maken voor mij, lol..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 24 juli 2024 05:14]

Ga eens op vakantie met de auto, zuid Frankrijk is in een avond en een nacht te doen.
Uitgaande van de (gezonde) regel, 2 uur rijden, 15 minuten rust, zou de actieradius niet zo'n probleem moeten zijn vooropgesteld dat er voldoende snellaadpunten zijn.
Dat is het gewoon, er moet een infrastructuur zijn net zoals nu met tankstations waar mensen altijd kunnen opladen.. Ik denk dat als men begint met het aanleggen van voldoende universele laadpalen waar elke elektrische auto kan opladen bij tankstations en parkeerplaatsen langs de snelwegen dat we al een heel eind komen.. Het is ook een beetje kip en ei verhaal, wil je wachten op genoeg elektrische auto's of ga je eerst genoeg infrastructuur aanleggen zodat er meer elektrische auto's komen.. Grootste vraag zoals altijd is, wie gaat het betalen.. Technisch kan het allang..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 24 juli 2024 05:14]

Actieradius lijkt kort. Maar veel mensen maken een break om de 3-4 uur rijden. Misschien al meerdere stops vanwege "ik moet plassen" vanuit de ergens achterin de auto.
Als je op die momenten even die kabel erin hangt, we gaan er even vanuit dat dit gemeengoed is) dan kun je weer ruim 200km rijden, zo'n paasbeurt ben je wel 10minuten mee bezig.

Het is even anders denken en plannen. 400km rijden doe je best een tijdje over en in die tijd heb je misschien al wel trek in lunch en even je benen te strekken. Dan sta je gemakkelijk 40minuten stil.

400km of meer in één stuk rijden is toch niet aan te bevelen vanwege meerdere factoren.
Maar de toekomst klinkt mooi.
Maar volgens mij werk Rimac ook mee aan dit project.
Heb je er ook over nagedacht of er voldoende plaats is voor al die auto’s, die allemaal tegelijk moeten laden straks? De gemiddelde verzorgingsplaats is nu al overvol. En waar halen we al die megawatts aan vermogen vandaan op een afgelegen stuk snelweg?
Inderdaad, de gigantische tankstations in Luxemburg, op zaterdagochtend in de grote vakantie. Verkeersregelaars om iedereen naar één van de vele wachtrijen dirigeren.
Het zal een hele uitdaging zijn om daar een elektrisch equivalent van te krijgen.
Diesels met een generator.
Er zijn zeker nog veel verbeteringen nodig en dat gaat ook zeker komen.
Die plaatsen dus uitbreiden aan de snelweg, dit kan als je kijkt naar de “route du soleil” daar ligt vaak gewoon land omheen. En zit soms kwa parkeerplaats route niet echt handig in elkaar. En er moet inderdaad nagedacht worden over allerlei zaken die in principe oplosbaar zijn maar dan kom je bij beleidsmakers en politiek die dit vaak niet hebben. Commerciële bedrijven zijn daar beter in in sommige gevallen.
Succes op reis naar de wintersport. Laad je je auto 10 minuten bij, kom je ergens in Zuid-Duitsland in slecht weer in de file terecht en sta je uren vast. Dan word je toch behoorlijk zenuwachtig als je al wat laag in de accu zit.

Verder 40 minuten stil staan? Het is niet voor iedereen, maar 5 minuten tanken en snel weer door.
40minuten stoppen na 4 uur rijden is niet zo gek hoor. Ik snap al die mensen niet, rijden gewoonlijk 40-upkm per dag en gaan dan ineens 100k op een dag rijden. Gevaar voor jezelf en anderen ben je dan in mijn ogen. Want het liefst stoppen ze inderdaad minimaal.

Als ik 90-100k per jaar reed met vele lange stukken reed ik op mijn gemak en had ik bij klanten en tussendoor gewoon pauzes.
De dure EV’s halen al meer km’s dan dat je blaas normaal zou moeten aankunnen. Als je 400km kan rijden zonder plas pauze doe je iets verkeerd en drink je veel te weinig, wat slecht is voor je lichaam.

Het is een feit dat er nog dingen moeten gebeuren, maar dat komt ook. Hier in Europa zijn er verschillende commerciële partijen bezig met aanleg en uitbreiding van snel laad netwerken. Dat gebeurt niet op een dag.
Wintersport in Zweden/Noorwegen is trouwens leuker dan in de Alpen ;) geen gezeur met dronken “after ski” idioten. Maar gewoon lekker relaxen.
400 km rijden in Duitsland kan makkelijk in drie uur, in Nederland buiten de spits trouwens ook. Je drinkt te weinig als je niet drie uur zonder plaspauze kan? Dan zou ik de dokter toch maar eens vereren met een bezoekje.
Hangt totaal van het verkeer af en hoe snel je rijdt. Aan 120kmh, gemiddelde snelheid ligt lager, doe je er gemakkelijk 3,5 uur over.
Als je drinkt wat is aanbevolen, 2-3 liter water zal het wel gaan, tenzij je kinderen/zwangere vrouw mee hebt. Als je veel thee/frisdrank/appelsap drinkt zou je vaker moeten omdat die drankjes je blaas prikkelen.

Het hangt van meerdere factoren af allemaal.
Solid-state batterij in combinatie met nano-grafeen zal dat probleem op oplossen.
Er is dan nog een vrij sterk argument om niet elektrisch te gaan rijden. Niet in de discussie "elektrisch vs. fossiele brandstoffen", maar "elektrisch vs. andere alternatieven": levensduur van de accu en de recycle-cyclus daarvan. Als we met z'n alle elektrisch gaan rijden moeten we een goede voorraad lithium en andere metalen hebben, wat wij in Europa dit niet goed voor elkaar hebben.

Aan het delven van grondstoffen kunnen wij niks doen (we hebben ze gewoon niet zo veel), maar de recycle-cyclus is *voor zover ik weet* te onderontwikkeld om deze druk aan te kunnen.

[Reactie gewijzigd door simthadim op 24 juli 2024 05:14]

Dat we te weinig recycleren komt dan weer omdat die grondstoffen zeer goedkoop te verkrijgen zijn. Het kost meer om ze te recycleren dan om ze gewoon aan te kopen. Maar je kan de aankoop niet zomaar gaan belasten want dan gaat de prijs in Europa weer een heel stuk omhoog en dat terwijl je de verkoop van EVs net wenst te stimuleren.
Levensduur blijkt veel langer te zijn dan vooraf gedacht. Recycleren kan ook door ze in eerste instantie in te zetten als huis batterij. Renault/LG etc doen dit maar daar gebruiken ze in eerste oude Zoe batterijen voor maar daarvan hebben ze te kort omdat die dingen langer mee gaan.

Ze kunnen zowat een hele accu partij recycleren maar het was tot nu toe nog niet echt commercieel interessant. Als er meer EV's zijn wordt dat anders.
Het hele second-use verhaal heeft inderdaad een grote impact op de hoeveelheid accu's die gerecycled worden. Het lijkt realistisch dat je een accu 8 jaar gebruikt in een auto, en daarna 12 jaar thuis. Dat heeft als consequentie dat jaarlijks maar 1/20ste van de accu's gerecycled hoeven te worden (5%) in plaats van 1/8 (12,5%). Het tweede gevolg is dus ook dat recycling pas relevant gaat worden rond 2035. Tot die tijd is het simpelweg niet nodig.
Huh dat is toch een rare vergelijking? 1/20 van de totale batterijen in gebruik ja..
Maar dat betekend gewoon nog steeds in aantallen exact het zelfde!?

10 batterijen per jaar. Geen hergebruik, is dus na 8 jaar (80 stuks op de markt) dat je er dan 10 moet recyclen...
Nu kan ik wel zeggen nog 12 jaar er weer bij, het enige wat dat uitsteld is het punt wanneer we moeten gaan recyclen... Want dan hebben we dus 20 jaar dus 200 stuks op de markt.. na die 20 jaar gaan we per jaar dus 10 doen exact het aantal wat ook instroomt...

Je moet nog steeds gewoon 100% recyclen.. met een 2de hands gebruik stel je het alleen maar uit..
Misschien is het wel zo dat we net heel geïnteresseerd zijn in die grondstoffen om dat we ze hard nodig zijn voor weer nieuwe batterijen en dat 2de hands gebruik eigenlijk 'te duur' is
Klopt, je stelt het recyclen uit. Dat is waarom ik denk dat recyclen rond 2035 pas relevant gaat worden. Het uiteindelijke jaarlijkse recycle-volume zal niet drastisch veranderen, maar het duurt veel langer voordat we op dat nivo komen.
Je vergeet dat wat als beste alternatief wordt geponeerd, waterstof, gewoon een elektrische auto is (met een accu) met een nogal complexe range extender. Met daarnaast heel veel, complexe infrastructuur.
En dan natuurlijk de vraag: Is het mogelijk om die range extender te recyclen? Er zal veel platina in zitten, wat natuurlijk ook een nogal beperkte grondstof is.
Voor Tesla's (ongeveer de enige andere EV die je tegenkomt op de autobahn) is er een 16 station Supercharger vlak in de buurt. Die is ook voor 95% van alle Tesla rijders gratis op dit moment.
Maar daar heb je als gebruiker van elke ander merk elektrische auto dus niks aan.. Dat is ook een van de problemen van elektrisch autorijden nog, er moet 1 standaard komen zodat elke elektrische auto overal kan opladen.. Net zoals elke benzine en diesel auto nu bij elk tankstation terecht kan..
Maar in de toekomst stop je niet meer onderweg om te laden, dan doe thuis of op je bestemming.
De enige manier waarop dat kan is als we miljarden gaan investeren om >elke< parkeerplaats van een laadpaal te voorzien.

Palen delen is nu misschien haalbaar. Maar als je leeg thuiskomt laat op de avond staat de laadplaats sowieso al vol met andere auto's van buren die al op 1 oor liggen.

En sowieso, laat in de avond je auto weer moeten verplaatsen voor een potentiele andere is gewoon kut
Het wachten is op draadloos tanken https://www.technischweek...os-120-kw-laden/item12390 en op goedkopere accu's https://www.technischweek...0-grens-in-2020/item12583

[Reactie gewijzigd door Greenman2014 op 24 juli 2024 05:14]

Laden met een C-rate van meer dan 4?
Dat lijkt me, welke voor auto bruikbare chemische samenstelling van de cellen ook wordt gebruikt, niet echt bevorderlijk voor de gezondheid van het accupakket.
Het huidige snelladen (wat tot op heden veelal onder een C-rate van 2 bleef) is al niet zo heel goed voor de accu, vooral het koelen wordt snel een probleem. Ik ben zeer benieuwd of een volledige laad-sessie vol kunnen houden.

Wel een mooie tech-demo natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door NovapaX op 24 juli 2024 05:14]

Die tijden zijn wel voorbij hoor :-)
Dit zijn natuurlijk ook geen li-ion accu'tjes in een telefoon.

Laden met een C waarde van 5 of zelfs hoger, bij hogere capaciteit cellen, is niet ongebruikelijke meer tegenwoordig. Zie bijvoorbeeld https://hobbyking.com/nl_...ah-1s-15c-round-cell.html, onder product specification.

Gezien de namen die dit presenteren lijkt mij dit zeker geen tech-demo.
BMW en Porsche willen (en moeten) op korte termijn gaan concurreren met Tesla, en gaan hiermee echt niet over dat kleine beetje ijs van vannacht :-)
Het zijn idd niet de li-po accu's uit een telefoon, maar wel gewone li-ion accu's in een 18650-verpakking volgens mij. Alleen dan heel veel. Dezelfde dingen als die in je laptop zitten.
Het zijn de 18650B's rond de 7 duizend cellen opgedeelt in 16 modules.
Li-po te duur en niet veilig genoeg voor gebruik.
https://www.youtube.com/watch?v=CnNId0mDnBo

Als zelf eentje wil bouwen met 18650 cellen:
https://www.youtube.com/watch?v=Mvy3g_NIr8s

[Reactie gewijzigd door Exitz op 24 juli 2024 05:14]

Anoniem: 310408 @Bas_f14 december 2018 18:26
Het zijn idd niet de li-po accu's uit een telefoon, maar wel gewone li-ion accu's in een 18650-verpakking volgens mij. Alleen dan heel veel. Dezelfde dingen als die in je laptop zitten.
Absoluut niet. Ik weet dat nog veel mensen dat denken en dat het ook zo was een tiental jaren gelijk. Maar het zijn tegenwoordig werkelijk andere cellen. Andere chemie. je kan de cellen uit een Tesla model S niet gebruiken in een laptop (al was het alleen maar omdat ze andere leveling software nodig hebben). Dat ze anders zijn kan je ook zien aan het feit dat ze tegen de 15% meer energie bevatten dan de cellen die je voor laptops gebruikt.

Natuurlijk is elke firma we erg geheim over maar Electrotek had niet lang geleden wat goede informatie: https://electrek.co/2018/...ta-energy-density-cobalt/

In elk geval is het verhaal dat het 'gewone' cellen zijn een hardnekkige broodje aap.
Ook daarin heb je kwaliteits verschillen, de ene li-ion cell is de andere niet ongeacht de verpakking.
Het zijn idd niet de li-po accu's uit een telefoon, maar wel gewone li-ion accu's in een 18650-verpakking volgens mij. Alleen dan heel veel. Dezelfde dingen als die in je laptop zitten.
Nee, het zijn niet dezelfde dingen die in je laptop zitten. Er wordt een andere chemische samenstelling gebruikt. Zie: reviews: Elektrische auto’s en hun accu - Achilleshiel of stille kracht?
Het zijn niet exact dezelfde cellen, maar wel vergelijkbaar. In de auto’s worden de 18650 cellen stilaan verdrongen door de nieuwe 21700 cellen. En er is geen enkele reden waarom deze niet ook in laptops ed. gebruikt kunnen worden. De eerste zaklampen op 21700 cellen zijn al te koop.
Ik ken de 18650 en 27000 cellen. Maar het gaat niet om de vorm maar om de chemie die wordt gebruikt. En die is voor laptops (LCO) anders dan voor auto's (NCA/NCM) omdat er andere eisen aan worden gesteld, ze actief gekoeld worden en de levensduur veel langer moet zijn.
Daar trek je wel 15c uit ja, een keer of 30..daarna is het accu pakketje aardig aan zijn einde. Genoeg turnigy pakketen gehad hier.
Tja, als je dat dan 2x per jaar gebruikt voor de vakantie. Dan zal de schade ook nog wel meevallen :)
Europa is groter dan de vierkante meter die Nederland heet...
In Duitsland zijn legio mensen die niet op één acculading uitkomen op een dag, vanwege grotere afstanden en vaak grotere afstanden tussen woon en werk. wat in NL in een heel dag gereden wrdt is in Duitsland normaal als enkele reis WW.
"De Duitser" is vrij honkvast. De uitdrukking "Haus gebaut, Kind gezeugt, Baum gepflanzt" komt niet uit de lucht vallen. Duitsers zijn veel minder snel bereid te verhuizen dan wij.

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 24 juli 2024 05:14]

En toch is de gemiddelde gereden afstand per dag in Duitsland maar iets hoger dan niet. 41 Km tegen 37 Km in Nederland. Met de belachelijke wegwerkzaamheden de laatste twee jaar is de tijd die je in je auto doorbrengt wel veel langer.

Maar Tesla rijden in Duitsland is niet echt leuk. Er zijn duidelijk minder superchargers dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Nederland (per snelweg km) en ze staan vreemd genoeg ook meestal bij McDonalds. In Frankrijk staan ze meestal bij redelijke hotels waar je goed kan eten etc. Word maar deels goedgemaakt door het feit dat de Model S die ik heb op de Bahn met wat verkeer gewoon leuk is. Acceleratie van 100 kmh (vrachtwagen inhalen) naar 180 is gewoon fantastisch. Zelfs de grootste BMW's houden je niet bij.

Natuurlijk kan je niet urenlang met 200 rijden maar ik vind 160 met autopiloot nog altijd geweldig cool. Maar goed ik ben gezien auto's nooit ouder geworden dan 14.
Leuk die acceleratie, maar daarna zul je toch subiet ‘van het gas’ af moeten wil je volgende snellader bereiken. Die BMW blijft gewoon doorkachelen en als dan uiteindelijk de tank leeg raakt ben je na 5 minuten weer op de baan.

Ik rij regelmatig in Duitsland (520i met dus 190pk, en dus geen gruwelijk snelle auto), en geen Tesla die me voorblijft. Prachtige sprintjes hoor, maar uiteindelijk zie ik ze achter me verdwijnen in de verte. Met 200 op de teller loopt’ie 1 op 8 ofzo en kan ik nog zo’n 500 kilometer weg komen.

En trouwens, bij 160 kun je toch echt beter je handen aan het stuur houden. ;)
Ik maak het ook wekelijks mee. Maar toch haal ik ze elke keer weer in. Cruisecontrol 180. Rijd mijn steenkolen stoker lekker 1:12,5. Daarnaast als je in Duitsland aan de laadpaal gaat staan ben je ook lekker CO2 aan het verbruiken. Want mijn god wat kunnen die daar een kolen uit de grond rammen.
Behalve dat die grote BMW wel rustig met 200 door blijft rijden ;)
Welke accu's moet je weggooien? Snap dat argument echt niet. Die in een Tesla gaan 300.000 Km mee (dan heb je nog tussen de 80 en 90% capaciteit) en zelfs daarna zijn ze tegen de $1200 waard omdat veel mensen ze gebruiken met zonnecellen of eigenbouw EV's.

En als ze dat werkelijk helemaal op zijn dan worden ze recycled en komt een goed deel van de waardevolle stoffen weer vrij. Omdat de kosten daarvan steeds hoger worden is die recycling op dit moment al zeer lucratief.

Het is verbijsterend dat zelfs op een tech site als Tweakers de kennis over EV's is blijven hangen in 1995. Het lijkt zo vaak een soort blinde haat die niet te verschuiven is met argumenten. Zoals sommige mensen Apple gewoon klote vinden en je ze ook niet kan uitleggen dat er sinds de Lisa wel het een en ander veranderd is.

Maar goed, er is altijd wel iemand die je een plusje geeft dus zo blijven dit soort onzin verhalen rondzingen.
Accu's worden amper gerecycleerd. Dit is vooral door de weinige hoeveelheid beschikbare accu's en de grote & dure installaties. De komst van veel autoaccu's gaat hier natuurlijk een verandering in brengen maar tot op heden is dit niet het geval. Ook is het niet omdat accu's gerecycleerd worden dat het milieuvriendelijke processen zijn. Het is niet de bedoeling dat autofabrikanten oplaadsystemen ontwikkelen die ervoor zorgt dat de accu veel sneller capaciteit verliest. Accu's produceren blijft een energie-intensieve taak of ze nu uit gerecycleerd materiaal bestaan of niet.
Hier in België worden batterijen toch massaal gerecycleerd.
https://www.bebat.be/
Dit zijn vooral (simpele) huishoudbatterijen, de lithium-ion batterijen laten ze ophalen en laten ze door partners recycleren. https://www.bebat.be/nl/ev-batterijen

Wikipedia zegt: As of 2017, the recycling of Li-Ion batteries generally does not extract lithium since the many different types of Li-Ion batteries require a different extraction process. Another reason why it isn't done is because the extraction of lithium from old batteries is 5x more expensive than mined lithium but efforts are being made to commercialize an industry in expectation of large quantities of disused batteries to come.
https://en.wikipedia.org/...ing#Lithium_ion_batteries

verder kan ik niet direct vinden hoeveel lithium-ion batterijen er nu gerecycleerd worden.
Eens de website van umicore bezoeken daar zal je zien dat men Li-Ion kan recycleren. Door de hoge vraag van lithium zal het steeds interessanter worden om te recycleren
Heb nooit gezegd dat dit niet kan, toch wordt het amper gedaan. Bij umicore gaat het eerder over proefopstellingen en nog niet massarecylage.
Omdat er momenteel nog geen massa is. De technologie is er al
Wat veel mensen vergeten is dat de accu bestaat uit meerdere cellen (batterijen). Als de accu 'stuk' is kan je prima de individuele cellen die nog prima werken inzetten voor diverse projecten. Voeden van een esp8266, raspberry of zaklamp etcetc
Anoniem: 712393 @AOC15 december 2018 15:10
Je accus uit elkaar peuteren, dat is link.
Valt mee zolang je de cellen niet gaat openmaken
Een probleem met al die accu’s is niet zo zeer de de gebruiksduur maar de hoge mate van vervuiling die optreed bij het delven van de grondstoffen voor deze accu’s. Tevens wordt er ook wel een gezegd dat in het huidige tempo van verbruik van grondstoffen we wellicht in enkele decennia door de meeste ‘bereikbare’ kritieke grondstoffen voor accu’s heen zijn. Dus ja recyclen is belangrijk maar alles met accu’s doen is ook maar de vraag of het de oplossing is.
Jij weet er kennelijk veel van. Maar zover ik weet is de bruikbaarheid van welke lading dragende stof dan ook. Meestal worden dat soort stoffen in een accu gestopt. Dat zou dan capaciteit moeten geven dmv ontlading tussen positieve elektronen en negatieve elektronen.

So far so good.

Maar zodra je dat doet corrodeert de stof. Wet van energie behoud. Niets werkt zonder tegen reactie.

Waardoor zou dat ineens met recyclen van de grondstoffen ineens weer helemaal goed zijn? Ik ben niet tegen ik ben zelfs voor maar het is niet helemaal in lijn met wat ik weet.
Ik heb werkelijk geen idee waar je het over hebt? Positieve elektronen? Alle elektronen zijn negatief, per definitie.

En inderdaad, in een accu treedt een vorm van corrosie op. Dat is de chemische reactie die de elektronen produceert, waarmee je auto rijdt. En bij het opladen wordt die corrosie ongedaan gemaakt, dat is de essentie van oplaadbare batterijen. Dat kost natuurlijk energie, precies volgens de wet van energiebehoud. Maar wat heeft dat te maken met recycling?

Hte probleem waarom accu's gerecycled moeten worden is dat de accu's micro-structuren hebben die beschadigd raken in de oplaad/ontlaad cyclus. De gebruikte grondstoffen blijven gewoon binnen de behuzing, maar zitten niet op precies de goede plek. Bij simpele recycling breek je de accu weer af tot de ruwe grondstoffen, en maak je al die structuren opnieuw. Misschien kan dat nog slimmer, maar dat is niet essentieel.
Top dank je wel voor je reactie. Wist niet dat het kon.
Inderdaad. Er wordt net gedaan dat recyclen betekent, je stopt een versleten accu in de recyclemachine, drukt op de knop en er komt weer een nieuwe accu uit...
Je reactie m.b.t. accu's is prima, maar je vergelijking met Apple gaat de mist in. Er zijn voldoende legitieme en actuele redenen waarom veel mensen niet tevreden zijn over Apple producten. Dit had je er dus beter buiten kunnen laten.
Wat ik wou zeggen is dat je beter langzaam kan laden dan hoef je niet zo snel je accu weg te gooien...recyclen.
Uitlaatgassen zijn ook niet beter voor het milieu.

En die accu's worden niet in de zee gedumpt dus zo slecht is het niet voor het milieu.
Wellicht dat dit filmpje je helpt inzien dat je erg ouderwets denkt.... Een accu bestaat uit meerdere vervangbare cellen. https://youtu.be/yRO3PiRVCpE
Volgens mij is de consensus tegenwoordig dat snelladen niet perse slecht is voor cellen. Vooral hoge temperaturen tijdens het opladen zijn schadelijk voor cellen.

Als je het accupakket dus (actief) kunt koelen zodat deze niet te warm wordt, maakt het weinig uit als je zo snel oplaadt.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 24 juli 2024 05:14]

Anoniem: 310408 @NovapaX14 december 2018 17:01
Het huidige snelladen (wat tot op heden veelal onder een C-rate van 2 bleef) is al niet zo heel goed voor de accu, vooral het koelen wordt snel een probleem.
Bij de huidige generatie Tesla is er geen enkel verschil in de slijtage tussen superchargen (tot 12kW) en langzaam laden. Zolang je maar niet tot 100% laad is er geen aanwijzing dat dit schadelijk zou kunnen zijn. Koeling is inderdaad een mogelijk probleem maar Porsche/BMW en Tesla gebruiken allemaal dezelfde techniek waarin individuele cellen gekoeld worden dus het is niet aannemelijk dat dit een beperking zou zijn.
Bij tesla merk je het wel, niet zozeer in capaciteit maar wel in laadsnelheid. Die gaat bij veel snelladen omlaag na verloop van tijd.
Anoniem: 310408 @flippy14 december 2018 18:01
Dat heb ik ook wel eens gelezen maar Tesla heeft het altijd ontkend en hoewel ik maandelijks van Zuid Frankrijk naar Nederland (en terug rij) heb ik het zelf ook nog nooit ervaren. Ik zit na 80.000km nog altijd op de maximale laadsnelheid. Denk dat dit een van de vele broodjes aap over EV's is.
Ik ben erg benieuwd hoe zo'n reis eruit ziet! Ik moet zelf ook regelmatig naar frankrijk en ben geïnterresseerd in EVs maar vroeg me altijd af hoe dat bij dergelijke afstanden bevalt. Je bent de eerste die ik zie die daar ervaring mee heeft?

Welk model/capaciteit rijd je? Hoe vaak en hoe lang moet je laden? Ergens een overnachting of niet? Rijd je overal gewoon max toegestane snelheid of rijd je wat zuiniger? (Of juist niet?) Hoe makkelijk zijn laadstations te vinden?
Geen antwoord.. veelzeggend?
Nee hoor, maar je moet veel snelladen en meer hebben gereden. Die bjorn uit noorwegen op joubuis heeft het bij zijn X al laten zien.
Superchargers kunnen tot 135kW laden, met max 120kW per auto. :-)
source: https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Supercharger
Als je ziet hoe hij dingen voor elkaar krijgt die de gehele industrie 100 jaar niet is gelukt kan je dat wel zeggen ja.
Anoniem: 310408 @acst14 december 2018 18:03
Of ze hebben natuurlijk mensen die natuurwetten wat beter begrijpen dan jij.

Maar goed ik hap. Welke natuurwet precies maakt dit onmogelijk? Er zijn niet zo heel veel 'natuurwetten' dus het kan geen probleem zijn hem even te noemen.
Ik weet zeker dat je daar geen antwoord op gaat krijgen. :P
Wij (mens) hebben deze zogeheten natuurwetten met een pen beschreven.
Wie zegt dat wij het goed hebben ?
De dag dat iemand het beter weet dan newton zal een hele bijzondere dag zijn voor de wetenschap en mensheid.
Nou die dag is al geweest, de originele (vrij simpele) wetten van newton zijn al uitgebreid. Allerhande fijne dingen voor curved space time.

Gelukkig is dat het mooie aan het feit dat het modellen zijn en waarschijnlijk verschrikkelijk versimpelde modellen, maar dat weten we niet altijd. Voor veel dingen "Goed genoeg" maar soms bedenkt toch iemand dat er toch echt een term bij moet.
Uitgebreid ja, maar zijn organieke wetten blijven nog steeds standhouden.
Welnee, Einstein heeft laten zien dat de wetten van Newton gewoon fout zijn. De wetten van Newton geven wel een goede benadering, en de verschillen met de relativiteitstheorie van Einstein komen pas bij extreme omstandigheden aan het licht.
Het mooie van Einstein en zijn relativiteitstheorie is dat hij de hele basis van de natuurkunde, waar niemand aan twijfelde, onderuit haalde, en liet zien dat het eigenlijk heel anders in elkaar zit.
En min of meer hetzelfde geldt natuurlijk voor de quantum mechanica.
Hij is/was perfect dan ?
Kijk hier

[Reactie gewijzigd door partsineed op 24 juli 2024 05:14]

Echt serieus? Ben je een aanstormend flatearther? :D
Of jij bent een gearriveerde, in oneliners grossierende oogklepper.
Klopt. Ik laad al mijn lipos op 4c. Maar dat omdat ik beter 10 nieuwe kan bestellen ipv lang proberen te doen met een duurdere betere accu. Het verwisselen is voor mij in mijn gebruik geen probleem.

Dit is dan voor drones ed. Accu kost 15 euro en de snellere slijtage weegt niet af tegen de wachttijden.

Kost me effectief hetzelfde denk ik.
In 3 minuten kan de temperatuur wellicht nog wel in de hand worden gehouden door de thermische massa van het pakket.
Anoniem: 105188 14 december 2018 20:24
Daar komt verdekt weer het grote probleem met elektrisch rijden weer voorbij. 1 station van 450kW is nog wel te overzien, maar wat gaat er gebeuren als straks iedereen elektrisch rijdt? Nou dan zullen we overal van dit soort stations moeten plaatsen, want anders trek je het niet.

Een gemiddeld tanksation heeft 6 pompen, laten we voor een elektrisch station zeggen dat ze 10 palen hebben (want je moet wel wat langer wachten). Dat is dan direct 4,5 MW aan vermogen wat zo'n station kan opnemen. Op dit moment kent Nederland zo'n 4200 tankstations landelijk, laten we zeggen dat we die dan vervangen met elektrische stations, dat is dan 4,5MW maal 4200 en dat is 18,9GW aan vermogen wat je paraat moet hebben staan.

Dat is dus gelijk aan het huidige opgesteld vermogen van Nederland. Dus alles wat we nu hebben, moeten we er nog eens 2x zoveel bij bouwen. Dat ga je niet halen met je zonnepaneeltje en je windmolen.

Elektrisch rijden is een leuke tussen oplossing, maar het is op dit moment absoluut niet de eind oplossing.

Volgens het CBS gebruiken wij maandelijks 35 PJ aan energie voor onze auto's. Je zal minimaal ervoor moeten zorgen dat je elektrisch kan voldoen aan die behoefte.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Volgens mij heb jij nog nooit elektrisch gereden...
Enkele opmerkingen:
- niet iedereen zal op dezelfde moment laden (beetje zoals internet, je gebruikt ook nooit met hele straat de hele bandbreedte)
- je kan ‘s nachts thuis laden, op traag tempo
- je auto is zelden helemaal leeg dat je zo veel moet laden
- je kan op het werk laden, trager want toch de hele dag de tijd
- aan supermarkt
- cinema
- ...

Ook kan je batterij, in de toekomst, dienen als buffer voor het net.

Samengevat: uw post is voor mij FUD.
Anoniem: 105188 @3_s14 december 2018 22:20
Ik heb nooit elektrisch gereden, behalve dat ik 2 Smart EQ',s een eGolf, een Twizzy en een Fiat 500e heb. Daarnaast heb ik de bedrijfsprocessen van mijn bedrijf zo veranderd dat we het gehele wagenpark hebben vervangen met Kangoo Z.E.'s en nu nog maar 2 Diesel Kangoo's hebben voor lange afstanden. Daar bovenop heb ik 2 Tesla's gehad en heb ik een Lightyear One besteld. Daarnaast heb ik bij mij thuis 2 Ev-Box'en en op de parkeerplaats van mijn bedrijf 4 Ev-Box'en staan die allemaal open zijn gesteld voor publiek laden.

To zover die aanname, het is juist jou post en de manier waarop je erover spreekt dat mij verteld dat jij nog nooit een elektrische auto hebt gehad.

Als alles wat jij zegt waar is, waarom zijn fabrikanten dan bezig met 450kW stations? Waarom investeert Tesla in een Supercharger netwerk?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Ik heb nooit elektrisch gereden, behalve dat ik 2 Smart EQ',s een eGolf, een Twizzy en een Fiat 500e heb. Daarnaast heb ik 2 Tesla's gehad en heb ik een Lightyear One besteld. To zover die aanname.
En laad je die allemaal alleen maar onderweg op?
Als alles wat jij zegt waar is, waarom zijn fabrikanten dan bezig met 450kW stations? Waarom investeert Tesla in een Supercharger netwerk?
Omdat het voor langere ritten wel nodig is. Je kunt meestal de auto wel een lange tijd laten opladen, maar er zijn genoeg situaties waarin dit sneller moet. Dit zal misschien een paar keer per jaar voorkomen, thuis laden is namelijk prettiger en beter voor de accu.

[Reactie gewijzigd door Denni op 24 juli 2024 05:14]

Anoniem: 105188 @Denni14 december 2018 22:33
En laad je die allemaal alleen maar onderweg op?
Aan elke sleutelhanger zitten 3 RFID tags. Dit omdat de toestand van elektrisch laden in Nederland een wilde westen is en de kosten ervan niet te overzien zijn als je niet een RFID tag hebt van die exploitant. Kort antwoord, ja.
Omdat het voor langere ritten wel nodig is. Je kunt meestal de auto wel een lange tijd laten opladen, maar er zijn genoeg situaties waarin dit sneller moet.
Dus het is allemaal niet zo simpel als zeggen dat je thuis op kan laden met een 3,6 of 7,4kW lader. Ook al heb je de wagen niet nodig voor lange afstanden zijn er nog steeds situaties waarin snel laden gewenst is. Mensen gaan onderweg opladen en daar zul je rekening mee moeten houden.

Dat FastNed nu stations bied waar je een uur kan staan, of dat er het en der in de steden palen staan waar je uren kan staan is nu nog geen probleem. Straks als er meer elektrische auto's erbij komen dan is dat gewoon niet meer te doen, dus zal je sneller moeten laden.

Of we rusten elke parkeerplaats in de binnenstad uit met een laadpaal en gaan op een lager vermogen laden. Dan nog zal het gecombineerd vermogen van al die losse laders ongeveer gelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Waar, maar hij heeft wel een punt. Ik rij vrijwel elke dag met m'n elektrische auto, maar het aantal keren dat ik langs de snelweg met maximaal vermogen wil/moet laden is misschien maar 1x per maand. Als zometeen (bijna) iedereen over is naar een elektrische auto, dan zal dit voor het overgrote merendeel van de mensen gelden. De gemiddelde gereden afstand per dag is namelijk bij lange na geen 100km/dag.

Tel daarbij op dat ook het aantal 'langzame'-laadpunten (bijv bij de supermarkt) ook enorm zal toenemen en dan kunnen we alleen maar concluderen dat het aantal pompstations die er nu zijn en hoe druk deze zijn eigenlijk maar vrij weinig zeggen over hoeveel laadpunten we nodig gaan hebben.
Njah dat het allemaal hypotetisch is, is natuurlijk duidelijk. Ik weet ook niet precies hoe de toekomstige invulling van die vraag gaat zijn. Wat er eigenlijk wordt gezegd is dat als we allemaal over zijn naar elektrisch rijden, wij onze infra toch drastisch onderhanden moeten nemen. Meer opwekking is een eis.

Je zegt langzaam laden, ok ipv je een kwartier op 1 plek staat dan sta je er een uur (of ja eigenlijk 3 uur, als we echt 7,4kW aan gaan houden en de gemiddelde accucapaciteit van nu in gedacht houden, de capaciteiten gaan in de toekomst omhoog denk daar aan). De totale energie zal hetzelfde zijn. Of je nou 1 grote lader of 10 kleinere laders hebt maakt voor het eind resultaat niks uit.

Ik had al gelinkt naar het CBS, we verbruiken nu ongeveer 35 PJ maandelijks aan energie voor wegverkeer. Je zult elektrisch moeten voldoen aan die vraag.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Dan heb ik je verkeerd begrepen, ik dacht dat je voornaamste kritiekpunt was dat het lastig gaat worden om al die snelladers van zulke hoge vermogens te kunnen voorzien. Als bijna iedereen z'n auto laadt over een periode van zo'n 14 uur (18u tot 8u), dan is de druk op het net een stuk kleiner dan wanneer iedereen perse in 5 minuten vol wil zijn met 500MW laders
Nee, absoluut niet. Dan heb je ipv 1 lader meerdere laders nodig. ipv je laders kan delen heeft iedereen een lader aan huis. Het totale vermogen zal uiteindelijk niks uitmaken. De belasting op het net is nog steeds hetzelfde.

Energie en natuurkunde werken niet zo.

Wat jij zegt is dat je niet meer tankstations gaat opzetten waar iedereen met een dikke pomp van 2000l/min kan tanken, maar dat iedereen thuis een tuinslang krijgt waar 75l/min uit komt.

Je tankt misschien minder snel, dat klopt, maar uiteindelijk zijn de hoeveelheid liters die erin gaan evenveel. Het is niet zo dat de raffinaderij ineens minder of minder snel hoeft te produceren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Volgens mij klopt je redenering niet.

Als 10 auto's thuis laden met 3kW, dan heb je totaal 30kW nodig. Wel uren lang, maar het vermogen is nog steeds maar 30kW. Als diezelfde 10 autos tegelijk met 500kW staan te laden, dan heb je ineens 5MW nodig. Wel maar een paar minuten, maar toch wel 5MW.

In beide gevallen is het totaal aantal verbruikte MWh hetzelfde (verliezen even buiten beschouwing gelaten), maar het afgenomen vermogen verschilt wel degelijk, en dat is nou het het punt waarover men zich zo zorgen maakt.
Sorry hoor, maar volgens mij begrijp jij de natuurkunde erachter niet. Watt is gelijk aan joule/s, de uiteindelijke opgenomen hoeveelheid energie is nog altijd hetzelfde en je zal dat ook moeten opstellen. Of je nou 1 station hebt met een hele hoge doorvoer of duidzende kleinere stations aan huis die minder opnemen, de behoefte voor die 35PJ is er en daar zal je aan moeten voldoen.
Precies Joules PER SECONDE. Dus lagere laadstroom is minder PER SECONDE, dus minder druk op de krachtcentrales. Je laadt wel meerdere secondes, dus het totaal aantal JOULES is wel gelijk, maar het PER SECONDE stuk is juist waar het hier zo om gaat.

Als ik jou vraag om 100 liter water te drinken, dan is het nogal relevant of je daar 1 minuut, 1 dag of 1 jaar de tijd voor krijgt. Voor elektriciteit geldt hetzelfde.
Ja dus jij houdt 1 plek 5 uur lang bezet, waar moeten de andere 100 laden dan?
Niet op mijn prive plek in ieder geval!
Ja dus iedereen heeft zijn eigen prive plek. Dus doe die 7,2kW maal 100 voor een woonwijk. Maal weet ik veel voor heel Nederland. Het is tegenwoordig zelfs heel gewoon dat een huishouden 3 a 4 auto's heeft. Dus zal je per huishouden al minimaal 2 laders en voor het gemak 4 laders moeten hebben, dat maal huizen in een woonwijk, maal aantal woonwijken in Nederland. Reken het zelf maar uit.

Die 35PJ maandelijks heb je links- of rechtsom nog steeds nodig.

/edit:

Ohja, daar komt nog eens bij dat je tegenwoordig geen gasaansluiting krijgt bij nieuwbouw, dus alles moet elektrisch. Terwijl je auto staat te laden is de warmte pomp hard aan het werk om het huis op te warmen en je wil toch even douche voor je naar bed gaat dus de doorstroomboiler van 28kW springt dan ook weer aan. Dat terwijl moederlief beneden aan het koken is op haar fraaie elektrische kookplaat. Die 3x16A aansluiting die je nu krijgt, ok 2x25A omdat het moet, trekt dat alles niet. Ga dan toch maar richting de 3x32A en je betaalt 180 euro pm aan vastrecht, dus je betaalt al 180 euro pm voor het recht om elektriciteit af te mogen nemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Je hebt hierin wel twee aspecten los van elkaar te beoordelen. De ene is het piek vermogen en het ander is de geleverde energie. Die energie behoefte zal linksom of rechtsom ongeveer gelijk zijn (zij het dat efficiëntie eigenlijk altijd afneemt bij hogere vermogens van opladen). Om die energie behoefte te voldoen moeten idd meer energiecentrales/windmolens/zonnepanelen en dergelijk gebouwd worden. Het totaal daarvan kan echter ook maar een bepaald piek vermogen leveren. Als we met velen tegelijk onze elektrische auto's willen opladen dan zal dat piek vermogen meer zijn dan wat ons dan gebouwde netwerk aan kan. Dat betekent dat je energiecentrales moet bouwen, niet om voldoende energie te leveren, maar om voldoende piek vermogen te leveren. In dit laatste geval is het dus beter als mensen hun auto's thuis of op kantoor langzaam opladen, want dan hoef je in elk geval niet veel meer centrales te bouwen dan wat nodig is voor de energiebehoefte (er zal altijd wel iets pieken zijn in het vermogen waarvoor wat rest capaciteit nodig zal zijn).
Ja maar kijk dat is nou het hele ding. Of je nou een handjevol punten hebt die op een heel hoog vermogen laden of je heel veel punten hebt waar ze op een lager vermogen laden, de som is nog altijd hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Dat is zeker waar. Maar die snellaadstations zullen vooral tijdens de spits gebruikt worden door een grote groep gebruikers en dan een groot deel van de dag niet gebruikt worden. Ik denk niet dat we allemaal netjes met elkaar afstemmen wie wanneer (snel)laad om zo de piekspanning voor het net evenwichtig over de dag te verdelen.
Het ding is dat wij nnu met brandstoffen (heb gelinkd naar de CBS stats) ongeveer 35PJ maandelijks aan energie verbruiken. Links- of rechtsom zal die 35PJ toch echt ergens vandaan moeten komen en als dat elektrische gaat zijn dan zullen we ons net toch echt flink aan moeten passen en bij bouwen want op dit moment gebruiken wij elektrisch volgens het CBS 120 miljard kwh op jaarbasis, dat is 1 miljard kwh per maand en dat is 36 PJ per maand. Daar moet nog eens links- of rechtsom 35PJ bij voor wegverkeer. Hoe je het draait of keer, of je nou snel of langzaam laadt, je infra moet je verdubbelen.
Heel normaal, een huishouden met 4 auto's? Ik ken er geen. En degenen met 3 auto's hebben een klassieker in de schuur staan. Zelfs al zijn er huishoudens met 3 elektrische auto's, dan nog maken die niet allemaal dagelijks de hoeveelheid kilometers die een derde laadpaal nodig maken.

Het gemiddelde is 0,7 in stedelijk gebied tot 1,5 op het platteland (cijfers Planbureau voor de Leefomgeving)

Even uit de lucht gegrepen is die aanname dat elektrisch de enige energiebron wordt in het gas-loze tijdstip. Net zoals veel Nederlanders heb ik vandaag de dag al stadsverwarming; de douche en de verwarming kunnen dus elektriciteitsloos. En in kW zijn dat de grootverbruikers.

[Reactie gewijzigd door MSalters op 24 juli 2024 05:14]

Oh hier in Brabant is anders heel normaal. Vader en moeder hebben beide een auto, afhankelijk van of ze 1, 2 of 3 kinderen hebben kunnen de oudste kinderen ook 1 auto elk hebben. Soms komt het vriendje/vriendinnetje slapen. Dan zit ja al snel op de 3 a 4 auto's per huishouden. Zal in de grote steden misschien niet zo snel gebeuren, maar in de rest van Nederland is het heel normaal.

Wij hebben er 4, ik de eGolf, moeders de Fiat 500e, en de kinderen elk een Smart EQ. Ze kunnen allemaal op 7,4kW laden en dan heb je gelijk dat een doorstroomboiler met 28kW meer instantané verbruikt, maar de auto's staan wel 3 uur lang te laden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Een huishouden heeft 4 auto's omdat het vriendje/vriendinnetje van je kinderen ook een auto heeft?
En als jouw kinderen bij het vriendje/vriendinnetje slapen, telt de auto van je kinderen natuurlijk daar ook als 4e auto? :P juistem :+

Het aantal auto's per huishouden kan je gewoon bij het CBS vinden, dat is 0,7 in de stad en 1.5 op het platteland. Waarbij overigens het platteland langzaam leegloopt en er steeds meer mensen in steden wonen zonder auto.

Je hoeft er geen 2 auto's per gezin bij te verzinnen om je punt te maken :P
Vriendje/vriendinnetje hoeft niet per se een laadpaal te hebben. En de kinderen (if any) kunnen wellicht wel een laadpaal delen met de ouders.
Hoe dan ook is het geen discussie waard: hoeveel auto's er zijn is gewoon online te vinden bij het CBS. Kijken naar gezinnen in de omgeving met N=1 voegt niks toe.

Anyhow, er loopt hier van alles door elkaar, waardoor iedereen elkaar verkeerd begrijpt. Van piekvraag tot totale vraag, van totaal aantal auto's tot totaal aantal benodigde laadpalen... Het zijn verschillende dingen wat resulteert in verschillende problemen wat nu op 1 hoop gegooid wordt. De goalposts worden verplaatst wanneer er op 1 geen antwoord gegeven kan worden.
Dat bevordert de discussie natuurlijk niet.

Over ad hominem gesproken trouwens, check je eigen laatste alinea eens joh. Probeer ik een discussie met je aan te gaan, word ik gelijk weggezet als boze fanboy :') wie is hier nou boos?

[Reactie gewijzigd door Richh op 24 juli 2024 05:14]

Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 02:00
Het gaat mij voornamelijk om: " Je hoeft er geen 2 auto's per gezin bij te verzinnen om je punt te maken :P "." Ik verzin niks, waar ik woon staan de wijken vol met auto's. Of vriendje nou wel op geen laadpaal nodig heeft.
Jouw punt is heel plat gezegd dat er ontzettend veel auto's zijn in Nederland en dat het netwerk niet geschikt is om ze allemaal tegelijkertijd op te laden.

Niemand stelt ter discussie dat er 'ontzettend veel auto's zijn'. Het is duidelijk dat er 8 miljoen auto's + leasebakken in NL zijn aldus CBS, daarmee is je punt duidelijk.
Het is duidelijk dat een gemiddelde gezin 0,7 tot 1,5 auto heeft.

Het is dus niet nodig om te stellen dat er edge cases bestaan waarbij een gezin 4 auto's voor de deur heeft staan. Dat leid af van het punt wat je eigenlijk wil maken en heeft totaal geen nut; het gaat nergens over.
Als je naar het grote plaatje kijkt is het niet relevant of het vriendje/vriendinnetje nou thuis laad of bij jou laad. Het is dus niet nodig om deze auto dubbel te tellen.

Vandaar dus: je hoeft ze er niet bij te verzinnen. Jouw ervaring in jouw wijk is niet heel relevant; er zijn landelijk brede cijfers bekend. Gebruik die dan gewoon...
Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 02:14
Sorry hoor, maar pak aub even je statistische analyse erbij. Zoals ik al zei is 1/4 al 0. Omdat getal op 1,5 te krijgen zal dan dus een substantieel deel over de 2 moeten hebben.
Oké, om op een gemiddelde van 1.5 te komen terwijl een groot deel 0 is, zullen er een hoop zijn met 2 auto's. Dat klopt.
Ontken ik dat dan?

Snap je nou nog niet wat ik eigenlijk zeg? Het heeft geen nut om je hierom druk te maken. Je punt staat los van hoeveel auto's een gemiddeld gezin heeft (of gemiddeld gezien exclusief autoloze mensen, serieus, waarom haal je dat er überhaupt bij?). Je punt was al duidelijk toen je zei dat er miljoenen auto's opgeladen moeten worden en ons netwerk dat nu niet aan kan (als we het hebben over continu vermogen, uiteindelijk was je hier over begonnen om je punt van piekvermogen te maken, maar zoals je nu zelf al hebt toegegeven was dat een beetje overdreven een puur hypothetisch).

Totaal overbodig om deze discussie aan te gaan dus.

[Reactie gewijzigd door Richh op 24 juli 2024 05:14]

Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 02:35
Nou kijk, het ging erover dat mensen thuis gingen laden over een langere termijn. Vind ik best, vind ik ok, vind ik goed. Maar dan zal je er wel rekening mee moeten houden dat mensen meerdere auto's dus meerdere laders zullen hebben. Vader en moeder moeten beide weg, dus de auto moet wel vol zijn.

Per saldo, de hoeveelheid energie die je nodig hebt is gewoon hetzelfde of je nou snel of langzaam laadt. Dat er dan mensen zijn die die disucssie in een aparte richting willen sturen door de getallen te manipuleren is weer iets anders. Als je dan langzaam wil laden is ok, maar dan heb je wel per huishouden een lader nodig.
Wat is het probleem als je per huishouden een lader nodig hebt? Dat het geld kost? Daar is iedereen zich volgens wel bewust van.
Je hebt zelf zoveel EV's gehad zeg je, het gebruik van deze dingen is toch overduidelijk: zoveel mogelijk laden thuis en/of werk.
En in 'noodgevallen' of uitzonderingen ga je bij een fast charger staan.

Jij startte zelf deze hele discussie met het aantal benzinepompen in Nederland maal het vermogen van deze test te doen, helemaal bovenin deze thread.

Dit piekgebruik is logischerwijs niet realistisch om talloze redenen die hier nu heel vaak genoemd zijn. Je bent daar simpelweg terecht op gewezen. Is niet erg, iedereen maakt wel eens een foutje.

Dat jij het nu wil sturen naar dat ook bij maar een paar auto's minder al een probleem gaat worden, prima. Dat het piekvermogen onrealistisch is maakt niet uit, want ook het totale vermogen per saldo zonder snelladers is al een probleem, begrijp ik later in de thread van je.
En hey: je zal er vast gelijk in hebben. Daar gaat het niet eens om...

Uiteindelijk ben jij zelf degene die de goalposts aan het verplaatsen is om je gelijk te halen. Dat (tezamen met ad hominem en passief agressief reageren) weerhoud dan weer een constructive discussie, al is dat volgens jou natuurlijk de schuld van de moderators.
Je zaait wat je oogst ;)
Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 02:54
Njah de enige reden waarom ik thuis wil laden is dat ik thuis 22 cent per kwh betaal en onderweg tot 63 cent per kwh betaal. Eigenlijk wil ik gewoon overal kunnen laden. En dan komen we op een andere discussie, op dit moment is elektrisch rijden lang niet zo goedkoop als mensen denken, volgens een onderzoek betaalt een EV rijder 10% per maand meer voor zijn energie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Je kan in ieder geval wel zo de politiek in met dit soort reacties :)
Off-topic:
Je had het net over een discussie ofzo, maar je gaat nu beetje ad hominems uit de kast halen. Lekker hoor. Bewijst maar weer mijn punt, je kan op tweakers niet een vraagstuk aankaarten zonder dat je fanboys boos maakt. Echt jammer allemaal, zeker omdat de mods het toelaten en mensen die het wel aan het juiste eind hebben op de vingers tikken.
Als ik jouw reacties lees, zie ik de kerel van De Rijdende Rechter voor me die zegt: “Mijn principe is dat ik gelijk heb.”

Degenen die ‘ongelijk hebben’, aka degenen die jouw mening niet delen, worden toegelaten door de mods om hun verkeerde ideeën te ventileren? Een discussie heeft sowieso weinig zin als je zó vol bent van jezelf en heilig overtuigd bent van je eigen gelijk. Dan krijgt het een belerende toon, en die ontdek ik dan ook duidelijk in een deel van je reacties.

Verder zou het je sieren om zelf ook de ad hominem betreffende fanboys achterwege te laten.

Game on. :)

[Reactie gewijzigd door gday op 24 juli 2024 05:14]

Ik hoorde laatst van een collega dat de stroommaatschapij had gezegd dat wanneer alle gezinnen in het huis een laadpaal wilde (Duitsland dus veel van die 4 gezins woningen) de kabel in de straat het vermogen niet aankon. Blijkbaar gaan dus ook de fysieke eigenschappen van ons stroomnet meespelen.
Er zijn geen cijfers over de relevante gemiddelde afstand per dag. Jij refereert naar cijfers waarbij 0.0km dagen meegeteld worden in gemiddeld kilometrage, wat totaal irrelevant is. Dus jouw accu is maandag dubbel zovol omdat je en zaterdag en zondag je auto niet gebruikt hebt?

Ik durf de stelling wel aan dat het gemiddelde zeker wel rond 100km per dag ligt. Mits de auto uberhaupt gebruikt is. Als je alleen al kijkt naar de gemiddelde forens.
Nou, volgens het CBS rijdt de gemiddelde auto 13000 km per dag https://www.cbs.nl/nl-nl/...rkeer/personenautoverkeer

Dat is inderdaad ook dagen waarop niet gereden wordt. Maar als we er vanuit gaan dat een auto gemiddd om de dag gebruikt wordt is dit nog steeds maar 70km per dag.

Maar laten we er zelfs vanuit gaan dat er maar 2x per week van de auto gebruik gemaakt wordt dan is het gemiddeld nog steeds maar 140km/dag, wat je met een elektrische auto makkelijk per dag haalt. Dagelijks thuis laden zal dus in vrijwel alle gevallen prima zijn. En voor de overige dagen zijn er dan snellaadpunten.
Waarom zijn alle fabrikanten er mee bezig?
Simpel: mensen zijn gewoontedieren.
Ze gaan pas met vertrouwen een elektrische wagen kopen als deze dezelfde mogelijkheid biedt als hun benzine/dieselwagen.
(Waarom doet men immers moeilijk over een auto die "maar" 200km ver kan rijden, als de gemiddelde auto per dag maar 40km rijdt?)
Ook is het door concurrentie, snel laden is net als een grotere actieradius een verkoopargument.
En geef toe, het is wel leuk voor noodgevallen als je op 3min weer 100km ver kan :)
Anoniem: 105188 @catfish15 december 2018 00:26
Nou nee, dat is al behandeld lees het hierboven. Dat het met zo'n hoge vermogen gebeurd heeft met doorvoer te maken. Of je nou heel veel auto's heel snel oplaad met 1 lader of langzaam oplaad met meerdere kleinere laders maakt niks uit voor het opgenomen vermogen.
Niet voor de opgenomen energie, wel voor het opgenomen vermogen. Energie is Joules of Wattuur, vermogen is joules/s of Watt. Voor vermogen is de tijd dus wel een belangrijke factor.

Maar dit is al behandeld, dus lees maar even hierboven 😉
Ik rij elektrisch en laadt m’n auto alleen* thuis op, met de granny charger.
Nog geen behoefte gehad aan snelladers, thuis of onderweg.
(ga er wsl wel een zetten, maar twijfel nog)

Maar ik kan uw twee posts niet met elkaar rijmen. Jij mag het, maar de rest niet, want dan komen er voor u nadelen?

*disclaimer: al paar keer onderweg geladen, maar eigenlijk enkel om te testen (en omdat het kan).
Anoniem: 105188 @3_s14 december 2018 22:38
Ik rij elektrisch en laadt m’n auto alleen* thuis op, met de granny charger.
Nog geen behoefte gehad aan snelladers, thuis of onderweg.
(ga er wsl wel een zetten, maar twijfel nog)
Dat is jou persoonlijke situatie, die is niet te vergelijken met de rest van de wereld. Ik heb wel behoefte aan snelladen. Behalve de Twizzy natuurlijk.
Maar ik kan uw twee posts niet met elkaar rijmen. Jij mag het, maar de rest niet, want dan komen er voor u nadelen?
Waar heb ik dat gezegd dan? Lees nog eens goed voor je alweer een aanname doet.
om het absurde eruit te halen:
- is er nu al, in de hele geschiedenis, een moment geweest dat alle 6 pompen van alle 4200 stations tegelijk in gebruik waren?

Nee nog nooit. Dus jouw probleem is enkel theoretisch.

Zou dit gebeuren, heb je volgens mijn ook een serieus probleem (tankstations hebben maar een beperkte vooraad).

Terug electrisch: en na 3 min, zijn er wel heel veel electrische autos genoeg geladen, wat toch weer een paar uren kan rondrijden voor ze terug aan de kabel hangen.

Dus, geen probleem!
Anoniem: 105188 @bjp14 december 2018 22:22
Er is (hoop ik) ook geen enkel moment in de geschiedenis geweest waarin het opgesteld vermogen van 18GW allemaal in gebruik was. Elektriciteit werkt niet als een vloeibare brandstof, als de tank van een station leeg is kan je niet naar een ander station rijden. Je moet absoluut max opstellen wil je problemen met capaciteit vermeiden, dat wil zeggen dat de stroom in Nederland en in grote delen van Europa niet uitvalt.
Zelfs al zou jouw hoogst onwaarschijnlijke theorie uitkomen... Dan kunnen al die laadpalen toch gewoon even wat minder stroom uitpoepen? Moet men maar 10 minuutjes langer wachten.

Dat is niet het einde van de wereld. We accepteren het ook dat tankstations zonder brandstof zitten als het waterpeil laag is.

Er is genoeg bangmakerij te verzinnen tegen EV's, maar dit is voorlopig wel het laatste om je druk om te maken :P
Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 01:15
Ok, hoe is dat nu geregeld dan? Want dan zou ik het wel fijn vinden als we airco's of drogers uit kunnen zetten als er op dat moment energie elders erg hard nodig is. Hoe werkt dat volgens jou? EN welk stukje is volgens jou bangmakerij?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Ik denk niet dat op consumentenniveau zoiets realistisch is. Grote bedrijven hebben hier volgens mij wel degelijk afspraken over, dat kunnen we ook met laadstations doen.

Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe dit technisch realiseerbaar is, maar eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat het zo lastig is. Ik neem aan dat er data beschikbaar is over wat heel NL nu gebruikt (dat zal moeten om bij te schakelen / af te schakelen wanneer nodig), die data kan je toch gewoon delen via een versleutelde verbinding naar grootverbruikers?

Wat is volgens jou precies het probleem?
Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 01:31
Grote bedrijven hebben hier volgens mij wel degelijk afspraken over,
Bronnen aub?
Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe dit technisch realiseerbaar is
maar eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat het zo lastig is
Dus je hebt geen idee hoe het werkt, maar toch is het niet zo lastig...

Laat ik het zo zeggen dat ik de energietransitie van overheid naar privaat heb meegemaakt en het is allemaal niet zo makkelijk als jij denkt.
Ik neem aan dat er data beschikbaar is over wat heel NL nu gebruikt
Welke data heb je nodig, heb genoeg CBS linkjes erin gegooid scroll omhoog.
die data kan je toch gewoon delen via een versleutelde verbinding naar grootverbruikers?
Nee! De laatste keer dat ze dat probeerde om het net te verbeteren (slimme meter), mocht dat niet.
Wat is volgens jou precies het probleem?
Ik snap deze vraag niet zo goed, ik heb een paar vraagstukken aangekaart en als je daar een discussie over wil voeren ben je welkom. Maar zeggen dat het bangmakerij is, is verre van een discussie. Als je opzoek bent naar argumentatie dan scroll omhoog dan vind je genoeg voor en tegen argumenten van meerdere mensen.
In dat geval: leg uit. Stel ik heb hier een TV die 100w verbruikt. Ik druk dat ding in een stopcontact.

Aan de andere kant van het netwerk zal er iets moeten 'weten' dat er 100w meer gevraagd gaat worden. Toch?
Er kan toch sowieso al geen 'reserve' op zo'n netwerk zijn? Stroom moet lopen, toch? Ergo: aan de andere kant is toch duidelijk hoeveel stroom er wordt afgenomen?
Dan is de stap van het delen van deze data naar grootverbruikers toch een hele kleine anno 2018?

Anyhow, ik ben oprecht benieuwd hoe dat nu werkt, en waarom datzelfde principe niet zou kunnen werken voor EV's. Ik zou het namelijk niet weten. Getuige de halve commentsectie die tegen je in gaat, snappen heel veel mensen niet precies waarom dit zo anders is. Ik snap dat het opschalen op deze schaal lastig is, maar ik snap niet hoe het hele energiesysteem nu zou kunnen werken als bij de bron totaal onduidelijk is hoeveel energie er wordt afgenomen.

Gezien jij hierover met al je kennis en ervaring veel verstand van hebt: leg het dan een beetje in-depth uit. Wellicht krijg je dan ook wat serieuzere reacties. Een stukje minder passief-agressief reageren zou ook kunnen helpen.
Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 01:43
https://senfal.com/en/201...ency-containment-reserve/

Zie het zo, als jij je auto zwaarder laad dan zal de motor moeilijker op gang komen en lagere toeren draaien. Dat is bij elektromotoren ook. Een generator is niks anders als een omgekeerde elektromotor. Dus als je die zwaarder belast zal die minder snel draaien.

Die 50hz frequentie die wij nu op het net hebben is nooit exact 50hz, dis is 50,02 of 49,98, hetis niet 1 opwekker maar meerdere. Als een frequentie onder een bepaalde grens valt dan is er te weinig opwekking en dan draaien er meer centrales bij.

Als je het nog moeilijker wil maken, er zijn 3 verschillende opwekker in ons net. De baseload, load following en peakers. De base load zijn de zware kole centrales die 24/7 aanstaan en zo efficient mogelijk alles opwekken. De load followers zijn de opwekkers die inleveren op efficientie, maar wel bij kunnen schakelen. De peakers zijn de minst efficiente maar zijn de noodoplossing, als er zoveel vraag is dan springen die zsm aan, maar eigenlijk wil je dat kosten wat het kost vermeiden.

Kort antwoord de frequentie op het net is wat aangeeft wat de load is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Dus als ik het goed begrijp: andere auto's die aangesloten zijn op het netwerk, en al volledig zijn opgeladen, kunnen met hun batterij als buffer dienen voor stroompieken.

Enneh, als ze dus onder de 50hz dalen weet het netwerk dat er teveel gevraagd wordt. Waarom is het dan zo lastig om in dat geval een signaaltje te sturen naar een serie laadpalen? Serieuze interesse.
Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 01:58
Njah je hebt wel zgn FCR accuparken die inderdaad dienen als buffer, maar die dingen zijn ontworpen om zo efficiënt mogelijk energie op te nemen en terug te leveren. Een accu in een auto is daar absoluut niet voor geschikt omdat de je de efficiëntie niet kan halen, je hebt gewoon teveel verliezen. De spanningen van een elektrische auto en de inverters (elektronica) die je nodig hebt omdat weer terug te zetten naar iets bruikbaars is gewoon niet efficiënt op dit moment.

Daarnaast heb je te maken met dingen als de wijktransformator die niet is bedacht op dit soort dingen. Die zijn historische gemaakt voor 1 richtingverkeer en als je dan weer hoge stromen terug gaat leveren heb je in veel gevallen te maken met dingen dat de kabel of de trafo er niet op is gemaakt.

In theorie kan het wel hoor, niet daarvan, maar dan komen we weer terug op het gene wat ik al zei. De infra is er niet. Dat zelfde is niet alleen een probleem met auto's hoor, maar ook met zonnepanelen. Stel een wijk gaat ineens in zijn geheel zonnepanelen op hun daken plaatsen en dan terug leveren. Jah, verdomme de infra die er ligt is daar niet op bedacht, dus zoalng je de infra niet aanpast heeft het geen nut.

En dan kom je bij een nog groter vraagstuk, wie gaat dat betalen?
Met andere woorden: het kan wel, maar het is gewoon ontiegelijk duur. :P
Tja, niemand die dat ontkent. Aan de andere kant: wat is het alternatief?

Wie het gaat betalen? Waarschijnlijk de middenklasse :+
Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 02:12
Njah, kijk, Weet je wat het hele grote punt is. Als we met z'n alle weten hoe het werkt en hoe het in elkaar zit dan kunnen we gerichte keuzes maken.

Ook al zouden we nu hard investeren in de infra, dan hebben we nog een probleem en dat is dat we het met onze panelen en windmolens nog steeds niet trekken. Dus die kolen en gas centrales zijn nog steeds nodig. De energie voor die auto's en warmtepompen en kookplaten en doorstroomboilers en weet ik veel wat nog moet ergens vandaan komen. Dus het grote probleem van afhankelijkheid is nog steeds niet opgelost, het heeft alleen een andere vorm aangenomen een vorm die uit het zicht is.

Dus we moeten met z'n alle eens een keer een goeie discussie gaan voeren over wat we nou hier exact mee aan willen.

En jah laten we eerlijk, ons energie probleem is gekoppeld aan de trammelant in het midden oosten en daarmee aan een groter probleem als vrede, oorlog, vluchtelingen, etc.

Het is gewoon tijd dat we een eerlijke en open discussie hierover gaan voeren en gerichte keuzes gaan maken.

Wat betreft oplossingen die beter zijn, die zijn in Helmond in de maak:
Lichtyear One
Teamfast
Nou, Tweakers heeft dus met netbeheers en TenneT gesproken. En het komt allemaal goed.

reviews: Van snelladen tot slim laden - Voldoende laadpalen, voldoende stroom?

:)
Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 12:39
Ja dat heb ik gelezen en daar staat dus exact in wat ik al zei.
Het is wel een knelpunt als we dat 'dom' doen, namelijk op het moment dat mensen thuiskomen van hun werk en de auto inpluggen. Dat zal dan leiden tot een gigantische piek rond etenstijd en dat vereist in betrekkelijk korte tijd veel extra energiecapaciteit.
Los daarvan kunnen er op wijkniveau problemen ontstaan als iedereen tegelijk gaat laden. Enexis heeft berekend dat er bij ongestuurd laden al problemen kunnen ontstaan bij tien elektrische auto’s in één wijk. Dat kan betekenen dat het stroom- en kabelnetwerk in de toekomst moet worden verzwaard.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Gelukkig is er gewoon een oplossing mogelijk, en gaat het allemaal niet zo hard, zoals ik al zei.
Anoniem: 105188 @Richh15 december 2018 12:42
2020 is een nog maar een jaartje van ons. in 2018 heeft de overheid hard ingezet op subsidies, met een MIA is het voor bedrijven mogelijk om versneld auto's af te schrijven, dat wil zeggen dat er versneld 2de handse auto's op de markt komen en dus in het bereik van het grote publiek. Het zal allemaal veel sneller gaan als jij wil voor doen.
Dat zal TenneT inderdaad vast niet hebben meegenomen in hun berekeningen in de gesprekken met Tweakers in het bovengenoemde artikel, waar je je ook wijselijk stil houd in de comments.

Desalniettemin is het nu toch wel overduidelijk dat je eerste bericht waar deze hele thread mee start, een berekening gebaseerd op het aantal tankstations in Nederland, totaal onrealistisch is.
Maar probeer de discussie nu vooral om te buigen naar de tweedehandsmarkt en mogelijke gevolgen van incentives om je gelijk te halen.
Je stelt dat het een vorm is die uit het zicht is, maar daar denk ik anders over. Oké, die kolencentrale ligt niet in het zicht, maar dat hij er is en dat hij maar een beetje schoner is dan de verbrandingsmotor, en dat we er vanaf willen, dat snapt echt bijna iedereen wel.

Feit is dat we er niet aan gaan ontkomen. Ooit zijn de fossiele brandstoffen op. Waarom zouden we dan pas beginnen aan de energietransitie? Waarom niet nu al? Puur omdat het duur is?
Tuurlijk is het gekoppeld aan het midden-oosten dat men het nu wil doen... Maar nou en? :P dat is toch prima?

Het fijne aan elektriciteit is dat het op talloze manieren kan worden opgewekt en relatief efficiënt en schoon verplaatst kan worden.
Dit kan niet met fossiele brandstoffen. Verbrandingsmotoren blijven bouwen lijkt mij dus geen optie.
Je kan EV opladen met energie uit zowel een kolencentrale vervangen door kernenergie. Een ICE kan je niet even op andere peut laten werken.

Persoonlijk zie ik een toekomst met een beter en slimmer netwerk, en veel meer kernenergie. Dat gaat miljarden kosten, maar ja. Het is dat, of onze aarde naar de knoppen. Met als gevolg dat volgende generaties zonder fossiele brandstoffen zitten omdat het op is, zodat ze alsnog dezelfde transitie door moeten. Tja. Waar wachten we dan op?
Hier moeten we ook naar toe. De enige manier is elektrisch rijden, tenzij er een manier gevonden wordt om waterstof wat efficiënter op te slaan.

Echter moet de energie die we nu in onze benzine en diesel motoren stoppen, als elektriciteit aangeleverd worden. Dat wordt een wat lastiger verhaal. En als we het kunnen opwekken, dan moet het nog op transport naar de wagens.

Zonnepanelen zijn mooie bijvangsten, maar niet voor continu gebruik bruikbaar. Er zit een factor 20 - 30 tussen de minimale opbrengst op een dag en de maximale opbrengst op een dag (grijze winterdag versus koude zonnige zomerdag). Ook de wind waait niet altijd even hard en is bijzonder variabel.

En dan heb je nog transport. Een hoogspanningsmast kan maar een beperkt vermogen transporteren. Als de wind in de noordzee wegvalt en alle stroom uit noord duitsland gehaald moet worden, heb je kans dat de limiterende factor, een kabel is tussen NL en DE.

Elektriciteit laat zich ook moeilijk opslaan. Veel batterijen is 1 van de weinige opties om opgeslagen energie ook weer readily available te maken. Maar ook dat is lastig aangezien we die dingen straks in onze auto's willen en dat de prijs en beschikbaarheid alleen maar opdrijft.

In mijn ogen de enige op dit moment haalbare optie is dat we die elektrische auto's gaan gebruiken als buffer en inderdaad pas laten laden indien er overschot is. Dat moet slim gebeuren en dus moeten alle auto's met een significante accu aan een centraal systeem geknoopt worden die dat reguleert.
En vervolgens zullen we een enorme berg centrales bij moeten bouwen om aan de nieuwe elektriciteitsvraag te voldoen. Kolen en gascentrales slopen ons klimaatakkoord, dus kerncentrales zijn de enige oplossing.
Anoniem: 105188 @M2M15 december 2018 11:56
http://www.teamfast.nl/

Probleem is, we leven in een vrije markt. De enige echte manier en het enige middel wat de beheerder en aanbieder hebben is prijs. Dus wat je zegt is we gooien de prijs omhoog en de mensen die willen betalen die mogen het hebben. Dat is niet eerlijk omdat elektrische energie een maatschappelijke behoefte is en ten tweede het een kloof creëert tussen arm en rijk.

Op tweede plaats zouden aanbieders en de beheerder daarvoor realtime data nodig hebben, dat mogen ze van de wetgever niet hebben omdat dat privacy gevoelig zou zijn. Denk aan de slimme meter wet waarin de slimme meter hard aan banden is gelegd.
Alternatief is toch wel waterstof denk ik. Ook groter bereik qua kilometers.
Behalve dan dat waterstof gigantisch inefficiënt is om op te slaan, voorlopig als restproduct van een olieraffinaderij gewonnen wordt, en helemaal geen hoger bereik oplevert dan een EV :P

Waterstof is een strohalm van de olie industrie.
Ad van Wijk, deeltijd Professor Future Energy Systems aan de TU Delft denkt eveneens dat de waterstofauto goede papieren heeft. “Hoe goed het batterijpakket van de elektrische auto ook wordt doorontwikkeld, er zijn grenzen aan de mogelijkheden. De energiedichtheid van waterstof zal ongeveer honderd keer zo groot blijven.” Waar je een waterstofauto in 5 minuten voltankt, staat een elektrische auto met batterij minimaal 30 minuten aan de supersnellader.

De belangrijkste reden waarom moleculen (waterstof) het moeten gaan winnen van elektronen (elektriciteit) is dat de infrastructuur die bij waterstof hoort vele malen efficiënter is. Waterstof kun je simpel vervoeren én opslaan. “Je kunt bijvoorbeeld in de Noordzee duurzaam waterstof produceren via wind- en zonne-energie. Dat stop je in een schip en je vaart er overal mee naar toe. Je kunt het namelijk overal bewaren. Wachtend tot een moment dat je het nodig hebt. En in Nederland ligt de infrastructuur voor het vervoer van waterstof er al: je kunt er de bestaande aardgasleidingen voor gebruiken”, aldus Van Wijk.
Tja. Wil je dat ik nu een paar mannetjes opzoek die het tegendeel denken? Hoogleraar zijn zegt uiteindelijk niks.

Waterstof is een oplossing voor een probleem dat niet bestaat, namelijk sneller opladen. En hooguit opslag, al toont ieder praktijkvoorbeeld aan dat dat echt niet zo makkelijk is
Gezien vrijwel iedereen snachts slaapt en vrijwel niemand meer dan 400km per dag aflegt, is een gewone EV al genoeg voor 95% van het consumentenwagenpark. Lijkt mij ruim genoeg.

Daarbij focust de beste man zich blijkbaar niet op de problemen en nadelen, denk aan efficiëncy. De vraag is of dat überhaupt op hetzelfde niveau gaat komen.

Mocht je serieuze interesse hebben, lees dit eens: mux' blog: Why fuel cell cars don't work - part 1
Ik zou zeggen lees dit stuk eens, zeker voor vracht verkeer is elektra voorlopig geen oplossing,

https://fd.nl/advertorial...4/waterstof-als-brandstof
Vrachtverkeer is een ander verhaal (aka vrachtwagens, pakketbussen doen het prima op accu's). De vraag is echter of dat überhaupt gaat werken op waterstof, want die tanks zijn vrij groot, inefficiënt en duur. De hele benodigde waterstofinstallatie is duur.

De vraag is of we dat dan moeten doen met waterstof, of dat we dat voorlopig moeten doen met andere technieken.

De olieindustrie daagde waterstof 20 jaar geleden al aan als oplossing. Hoe kan het dat er nog steeds niks serieus mee gebeurd, ondanks steun van de zeer vermogende olie- en autoindustrie?

Geniaal trouwens wel dat je bron een betaalde advertorial van Mercedes is. Waar zullen de belangen liggen? :)
Aan de andere kant van het netwerk zal er iets moeten 'weten' dat er 100w meer gevraagd gaat worden. Toch?
Er kan toch sowieso al geen 'reserve' op zo'n netwerk zijn? Stroom moet lopen, toch? Ergo: aan de andere kant is toch duidelijk hoeveel stroom er wordt afgenomen?
Dan is de stap van het delen van deze data naar grootverbruikers toch een hele kleine anno 2018?

Anyhow, ik ben oprecht benieuwd hoe dat nu werkt, en waarom datzelfde principe niet zou kunnen werken voor EV's. Ik zou het namelijk niet weten. Getuige de halve commentsectie die tegen je in gaat, snappen heel veel mensen niet precies waarom dit zo anders is. Ik snap dat het opschalen op deze schaal lastig is, maar ik snap niet hoe het hele energiesysteem nu zou kunnen werken als bij de bron totaal onduidelijk is hoeveel energie er wordt afgenomen.
Vraag en aanbod van elektriciteit moeten zoals je zegt "perfect" op elkaar afgestemd zijn. Als dat niet gebeurt dan lopen de turbines trager (te weinig) of sneller (te veel). Dus geen hogere of lagere spanning zoals velen denken. De frequentie van het net wordt dan 49,9...9 Een hele kleine verandering die niet zo gemakkelijk te meten is.

Energieleveranciers hebben afgesproken dit te compenseren. Afhankelijk van gemiddelde afname want het is onmogelijk te weten welke gebruiker hier voor verantwoordelijk was. Dit kunnen ze doen door zelf capaciteit bij te schakelen of in te kopen (elke 15 min?) op een veiling. Pas als de prijs op deze veiling hoog of laag genoeg is gaan grootverbruikers (hoogovens, chemie) hun verbruik aanpassen. Dit is voor zover ik weet nog een grotendeels handmatige actie.

Er bestaat dus nog geen systeem om verbruiksdata te delen. Smartgrids zijn de technische oplossing voor dit probleem. Alleen zijn die nog volop in ontwikkeling en is er nog geen duidelijke standaard. Er zijn dus ook nog geen (grootschalige) afspraken om deze oplossing ook effectief te gebruiken. De eerste leverancier die dit gaat gebruiken zal minder afwijkingen veroorzaken maar toch nog steeds evenveel moeten betalen voor frequentieregulatie. Tenzij ze samenwerken zal niemand dus de eerste willen zijn.

Een conflict over wie moest betalen voor deze frequentieregulatie heeft er vorig jaar voor gezorgd dat alle klokken in europa een paar maanden enkele minuten verkeerd liepen.


Technisch kan het dus perfect om laadsnelheden te variëren om het elektriciteitsnetwerk te stabiliseren. In de praktijk is er nog geen systeem om dit te doen. En de bedrijven die dit systeem moeten maken hebben weinig motivatie om dit snel te bouwen.
hier hoeft geen data over de totalen ofzo voor te zijn,
de vraag / aanbod op het net wordt volgens mij gereguleerd via de wisselstroom frequentie.
Je probeert gewoon alle generatoren in sync te laten lopen op 50 hz en zodra de vraag hoger wordt komt er meer vraag en dus "drag" op je generatoren die dan dus afremmen en je op bv 49hz uitkomt (eerder, 49,999 hz) en moet je dus een tandje bijschakelen.

enorm simplified en er zijn wel smart systemen, maar het zo dus betrekkelijk dom kunnen werken.
Blijkbaar is dat dus wel het einde van de wereld. Het hele feit dat er zo wordt ingezet op snel laden is omdat mensen snel willen tanken en weer door. Het probleem met huidige betaalbare EVs is ook dat de laadcapaciteit voor veel mensen niet voldoet. Dat hoopt men zo op te lossen
Dat "stroomuitval" verhaal is wel het allerkleinste probleem. Ook al doe je geen teruglevering, al die tegelijk ladende auto's geven je wel een fantastische mogelijkheid om de vraag op heel korte termijn te reguleren. Je kunt probleemloos even een minuutje 10% langzamer laden. Dat is nu nog niet mogelijk; je kunt nu niet 10% van het elektriciteitsverbruik instantaan afschakelen.
- SizzLorr zegt ook niet dat iedereen tegelijk aan het tanken is, maar dat alle bestaande tankstations vervangen worden door electrische stations. Op dit moment kan ook niet iedere Nederlander tegelijk tanken.

- Als iedereen 's nachts op traag tempo laad, maakt dat per saldo geen verschil met laden op hoge stromen in een kortere tijd voor het totale energieverbruik.

- hoe ver de accu leeg is verschilt van auto tot auto, dus daar kun je geen regel voor maken.

- een vertegenwoordiger hangt niet de hele dag op het werk rond maar gaat op pad. Verplegers idem dito. En wie zegt dat de werkgever voor elke werknemer een laadpaal gaat plaatsen? Heb je enig idee hoe duur dat is?
Even een toevoeging, de CBS links zijn her en der te vinden. Op dit moment verbruiken wij landelijk 10 mijard kwh of wel 36 PJ aan elektrische energie maandelijks. We verbruiken 35 PJ aan energie in de vorm van fossiele brandstoffen voor ons wegverkeer.

De stelling dat wij 2x zoveel moeten opwekken klopt dus wel, of je het nou bekijkt uit het oogpunt van totale of instantané opwekking maakt helemaal niks uit.
Ehh even kijken. Ik sta soms bij een tankstation gewoon te wachten op tot er 1 vrij is..

Alle 4 of 6 in gebruik...

Daar komt bij dat het misschien theoretisch is maar het kan wel stel dat er redelijk in de buurt van elkaar plotseling een x aantal laadstations vol gebuikt worden?
Gaat er dan ergens een zekeringen klappen😉?
De pro elektra is wel weer oververtegenwoordigd lijkt wel. Elektrisch rijden uit een elektrisch laadstation is een utopie. Grote onzin, wat verschrikkelijk veel mensen hebben bord voor hun kop ;) (en dan ook nog subsidie voor mensen die uberhoubt een elektrisch voertuig kunnen kopen, waar zijn we mee bezig). Ik zet in op waterstof.
Reken ik goed dat 450 kw x 15 min een goede 110kwh is? Dan betekend een slordige 25 euro? En hoe ver kun je daar mee rijden? 350 km? Ik tank met mijn auto voor 45 euro brandstof en rij daarmee zo'n 700.
mijn zoe doet met 40kWh al 200-250 km, dus denk dat je met 350 km voor 110kWh wel aardig verkeerd zit.
Afhankelijk van de auto kun je meestal 5-7km per kWh. Met 110 kWh kom je dus zeker wel 600km.
Grote onzin die je uitpraat. Een electrisch tank station zal uiteindelijk ook een high capacity discharge station worden. Dat betekend dus een enorme accu cell onder de grond van het station. Die vormen een buffer voor peak momenten. Met tien tot honderduizend cellen realiseer je dit absoluut. Je moet wat verder denken dan alleen de auto en het huidige stroomnetwerk. Want er zijn talloze oplossingen voor de problemen die je schetst.
Maar, die accu's die nemen geen vermogen op?
De kans is ook groot dat de elektriciteitsprijs elke minuut kan wijzigen aan deze stations, afhankelijk van de vraag op het net. Op die manier kan je regelen dat niet iedereen tegelijk de auto oplaadt. De thuis- en bedrijfslaadpalen kunnen bijvoorbeeld pas in gang schieten aan 50% als de prijs <0,2€/kWh en volledige capaciteit als prijs <0,15€/kWh. Zo kan je perfect vraag en aanbod op elkaar afstemmen. De elektriciteitsleveranciers zullen hier heel blij mee zijn. Dit zorgt voor stabiliteit op het. De stabiliteit die we momenteel missen door de windmolens en de zonnepanelen die te pas en onpas energie leveren
Het probleem daarmee is dat het wettelijk onmogelijk is gemaakt voor de beheerder en de aanbieder om te weten wat de vraag is. De slimme meter is wettelijk aan banden gelegd dus kunnen ze niet beschikken over realtime informatie. Als dat wel het geval was dan konden ze vraag en aanbod strakker aan elkaar afstemmen inderdaad en ook realtime pricing toepassen op de markt. Op dit moment is er elke ochtend een energie markt waarop de beheerder een x hoeveelheid energie vraagt voor die dag en de aanbieders hun bod inleggen. Laagste bieder wint.
Mensen zoals jij zullen altijd wel weer wat vinden waarom elektrisch rijden niet de toekomst is. Ga het nou eerst eens proberen, man komop! De technologie is niet het probleem die komt er wel, mensen zoals jij zijn het probleem.

Het probleem wat jij nu noemt is natuurlijk erg overdreven, je vergeet namelijk dat mensen hun auto nu ook gewoon thuis kunnen opladen. Dit is langzamer, maar wel stukke beter voor de accu. Nu de eerste auto's al een bereik van 500km hebben zul je zien dat laden bij een snel laad station maar een aantal keer per jaar voorkomt.

Daarnaast zal het mij niks verbazen als er een aantal accupacks bij de laadstations komen. Deze zullen ervoor zorgen dat het net nauwelijks wordt belast. Deze packs worden dan opgeladen in de daluren. Dit heeft zelfs een positief effect op het stroomnet.

Tot slot wil ik je echt aanraden om een keer een proefrit te maken in een elektrische auto. Het rijd namelijk fantastisch!
als alle fosiele energie wordt vervangen door elektrische, moet die ook worden geleverd. Warmtepompen, inductiekookplaat, auto. Dit lukt gewoon niet
Laten we eerst maar zorgen dat het elektrisch rijden echt zoveel schoner wordt, want voorlopig is het vooral grijze zeer vervuilende elektriciteit dat daar voor gebruikt wordt en zijn de accu’s ook nog niet zo milieu vriendelijk te maken en af te breken.
Het opwekken van deze stroom is nu inderdaad groot en deels vuil. Maar nogsteeds lang niet zo vervuilend als een normale verbrandingsmotor. Eén enorme "motor" (de kolencentrale) is vele male effiënter dan heel veel kleine motoren(ICE auto's). Zie de volgende link.

De hoeveelheid groen opgewekte energie neemt alleen maar toe, dus de elektrische auto's worden alleen maar schoner en schoner.

Het volgende artikel zegt het volgende:
“Manufacturing a midsized EV with an 84-mile range results in about 15% more emissions than manufacturing an equivalent gasoline vehicle. For larger, longer-range EVs that travel more than 250 miles per charge, the manufacturing emissions can be as much as 68% higher.”
Dus het klopt inderdaad wat je zegt de productie is een beetje vervuilender. Maar dit wordt binnen een korte periode gecompenseerd door de kleine uitstoot.
"Battery electric cars make up for their higher manufacturing emissions within eighteen months of driving — shorter range models can offset the extra emissions within 6 months"
De eerste link gaat over auto's in America die over algemeen wel ff wat meer uitstoten dan de auto's in Europa vanwege andere regels.
Wat ze daar ook in aangeven dat de vergelijking hoe 's hoon een elektrische auto is afhangt van hoe de energie in het land wordt opgewekt.
In NL werd in 2016 maar 12% van de elektriciteit groen opgewekt. Zie https://www.hier.nu/thema...-er-in-nederland-opgewekt
88% is dus smerige lucht. Dat zal nog niet heel veel gestegen zijn de afgelopen jaren.

Daarnaast, als er meer elektrische auto's komen stijgt de vraag naar elektriciteit en daalt het percentage groene stroom. Kolencentrales kunnen immers sneller opschalen dan windmolens en zonnecellen, tenzij de groene stroom opwekkers aanbouw harder stijgt dan de elektrische auto's aan stroom vragen. En dat zie ik zo snel niet gebeuren.
Ongeveer 3% van die 88 is ook heerlijk schoon en de energie die ik wil hebben (zeg ik altijd als er weer zo'n mannetje aan mijn deur staat): kern

Waarom er niet als een gek al jaren bezig zijn om super moderne kerncentrales te bouwen als het kan thorium gebaseerd (msr) maar een paar moderne hoge druk water reactoren zouden om al goed helpen
ik heb verschillende artikelen gezien dat als je alles mee telt van de productie tot in het gebruik hebben van een EV eigenlijk niet schoner is dan een gewone auto.

het zal best dat de productie van stroom schoner gaat worden, maar de productie van een EV blijft voorlopig meer energie kosten en die schaarse grondstoffen ....

het grootste voordeel is dat een EV waar ie rijd niks uit stoot , al geven de banden en remmen wel fijnstof af
en dat was nou net een ding wat zo vervelend is.
ik heb een aantal elektrische auto's demo gereden,, het rijden gaat wel, al rijden de meeste wel gevoelloos , al zijn ze wel vlot genoeg ,, maar die range ,, je bent steeds bezig waar kan ik (bij) laden.

zolang je niet voor een acceptabele prijs een EV kan kopen die fluitend een 500 km ten alle tijden kan rijden vergelijkbaar zoals een benzine auto

Zolang ze geen moer gedaan hebben om de infra te verzwaren ,, die 450 is leuk maar een 20 a 35 kw lader is al een opgave wat denk je dat er gaat gebeuren als iedereen tussen 5 en 7 de auto aan de lader hangt ? en dan moet je weten dat in de winter de zonnecellen geen stroom geven.....

zolang een EV te duur is, schaarse grondstoffen nodig heeft en veel energie kost voor de productie

er moet wat geregeld word met laadplekken op gezamenlijke parkeerplekken.
word het gewoon niet wat ,, het idee is leuk maar niet realistisch dat iedereen over een paar jaar overstapt... al weet ik dat de roverheid wel brandstof auto's zo duur maakt dat mensen geen keuze hebben en er ook zijn die de investering niet kunnen doen en dus hun mobiliteit kwijt raken.

dan ben je niet het probleem maar realistisch !

[Reactie gewijzigd door dj.verhulst op 24 juli 2024 05:14]

Vervelend dat je op de man speelt, even afgezien van dat je betreffende SizzLorr niet verder van de waarheid af kan zitten wat je geweten had als je zijn posts had gelezen.
Echt een pessimistisch opmerking... Let maar op we gaan voor jouw "problemen" een oplossing vinden
Anoniem: 105188 @BasZer14 december 2018 22:34
Wat is er dan zo pessimistisch aan en hoezo zou dat mijn probleem zijn? Ik beschik prive over 2 en bedrijfsmatig over 4 laders die voldoende capaciteit bieden.
is de eind oplossing dan toch gewoon gas ?
Waterstof als gas inderdaad.

Of een laad station van 1.21 GigaWatts om je Delorean mee op te laden. :p
20 kerncentrales zoals borsele er bij en we kunnen +- 21500 autotjes tegelijk opladen lol
schiet nog niet op dus dat electrisch rijden is niet eens haalbaar:)

En dan nog dat electrisch rijden is heel groen :D want niemand wil 20 kerncentrales dus worden het 20 kolencentrales hoezo co2 :D. of gas centrales in groningen lol :D ja

[Reactie gewijzigd door BruceLee op 24 juli 2024 05:14]

ik denk dat je wat kort door de bocht gaat om alles te maximaliseren.
1. de bezetting van tankstations is véél lager, als je met 3 tegelijk aan het tanken bent, dan is het al druk.
2. het aantal voertuigen dat zo'n vermogen kan trekken is misschien 1% van het totale wagenpark en dan ben ik waarschijnlijk nog optimistisch
Dit is weer het probleem van iedereen gaat naar de WC tijdens de pauze in de wedstrijd.
Elektrisch koken is een grotere gebruikspiek.
Het meeste laden gebeurt tijdens de daluren, prima voor evenwichtig elektriciteitsgebruik, minder pieken en dalen.
Leuk die cijfertjes. Je vergeet even dat de meeste snel laad stations van accu’s en/of supercaps zijn voorzien om de piekbelasting op te vangen.
Daarnaast is een een electrieche auto vele malen efficiënter in de energieomzetting dan een brandstof moter (ca 20% vs 90%) dus van die 35pj blijft er “slechts” 8pj aan vraag over.
Als electriesch rijden niet de oplossing is wat zie jij dan wel als eind oplossing voor mobiliteit?
Misschien kun je zelf niet rekenen. Bij een brandstof auto gaat 80% verloren aan warmte ipv beweging. Bij een electrriche auto <10%. De totale energie vraag in PJ is dus 4,5 keer lager als we massaal overstappen naar electriche auto’s.
Elektromotoren zijn nogal compact, kijk maar eens naar die kleine klompjes van de Tesla. Aan de andere kant hebben ICE's een geweldige koeling door de luchtstroom; een significant deel van de warmte gaat met de verbrandingsgassen mee naar buiten. Daarom is het niet zo gek dat je een elektromotor nog steeds actief moet koelen, ondankt de efficiency. De passieve koeling is gewoon beroerd.

Je hebt een punt dat je well-to-wheel efficiency moet vergelijken, maar vergeet je dan ook niet om de energie mee te rekenen die het kost om brandstof in de auto te krijgen? Tennet verliest een paar procent, Shell verliest geloog ik zo'n 25% onderweg naar de pomp. Dat komt in het bijzonder doordat er geen benzine in de grond zit, maar aardolie.
Het gaat hier om het feit dat hij beweert dat elektromotoren <10% efficiënt zijn, dat is natuurlijk onzin. Dat ICE's 40% efficiënt zijn en dus luchtgekoeld worden is vanzelfsprekend.

Zoals ik al zei, als je beide op systeem niveau benadert dan zijn ze ongeveer gelijk, elektrisch heeft dan weer een paar extra dingen als regen waarmee je er extra uit kan halen. De voornaamste reden waarom je elektrisch wil is de uitstoot en dat je ook energie kan halen uit alternatieve bronnen, misschien zelfs ITER (ooit).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Veel van wat je (in andere posts) schrijft lijkt behoorlijk goed te kloppen. Hier sla je de plank echter mis. Moderne ICE's kunnen idd efficiënties bereiken van 40%, maar dit is voor de gemiddelde auto eerder een piek dan een gemiddelde efficiëntie. Bij het rijgedrag van de meeste automobilisten haalt een diesel tussen de 30% en 35% en een benzine 25% tot 30% (ik haal zelf met een diesel een efficiëntie van net boven de 35% bij ritten van rond de 150km en enkel snelweg, dus vrij ideale omstandigheden). De elektromotor en omvormer van een elektrische auto kan wel tot net boven de 90% efficient zijn. Daar komen natuurlijk nog wat verliezen bij in het accu pakket en het kost energie om de accu's en motor te koelen/verwarmen, maar een efficiëntie van 80% is vrij reëel. Daar komen idd nog verliezen bij van het laden, het net, etc. maar ook het traject om brandstof in de auto te krijgen kost energie. Het resultaat is zeker in het voordeel van de elektrische auto.
Bronnen aub?
En vergeet niet als we er grijze stroom instoppen van kolen dat dat volgens mij ook maar max 45% is of zo?
Anoniem: 105188 @joco15 december 2018 11:40
Natuurkundig kan de efficiëntie van een stoomturbine centrale nooit boven de 62% uit komen, dat heeft te maken met natuurkundige aspecten van water. We zitten nu erg dicht tegen die 62% aan. Je hebt wel 5% transport verliezen en daarbovenop heb je verliezen in je lader en accu's. Zoals gezegd, als je beide benadert vanuit een systeem niveau dan zijn ze beide ongeveer even efficiënt.
Ok die 90% is wellicht overdreven. Een model s zit op ongeveer 62% en ja er zijn moderne brandstof motoren die tegen de 40% halen maar het gemiddelde Nederlandse wagenpark haalt de 20% niet eens. Dan hebben we het nog steeds over een factor 3 reductie.

Ik kaart alleen maar aan dat de berekeningen die je maakt en de getallen die je aanhaalt niet een realistisch scenario schetsen.
Natuurlijk gaat het nog steeds om een gigantische berg energie waar onze infrastructuur nog niet klaar voor is maar er zijn talloze oplossingen voorhanden.
Daarom heeft Tesla een koelsysteem ingebouwd in zijn accu's en motoren. Daarom worden elektromotoren olie gekoeld. 8)7

Ik zal even een paar mythes uit de wereld helpen. Moderne ICE's zijn ongeveer 40% (denk aan dingen als EGR, directe inspuiting, variabele timing) efficiënt gemiddeld. Vaak wordt er over elektromotoren gezegd dat ze 80% efficiënt zijn, maar dat is in industriële toepassingen waarin een constant toerental en load wordt aangehouden. In auto's zijn ze ongeveer 65 tot 70% efficiënt, maar dat is geen eerlijke vergelijking want dan concentreer je je alleen maar op 1 aspect en dat is de motor zelf. Als je de verliezen over transport en verliezen over de accu erbij telt en dus beide op systeem niveau benadert dan zul je zien dat beide ongeveer even efficiënt zijn. De winst in elektrische auto's zit hem in de regen-breaking en dat de uitstoot niet door meerdere kleinere bronnen in de binnenstad gebeurt maar op 1 grote centrale en gecontroleerde plek in de buitenstad gebeurt.

Er wordt door mij overigens niks gezegd over de efficiëntie, ik kaart alleen maar het infra vraagstuk aan.
Allemaal goede reacties zover. Toch even een nuance aanbrengen. De efficiëntie van de moderne ICE's zou je dan ook op systeem niveau moeten benaderen en dan moet je de olie raffinaderij, het stroomverbruik van de olie raffinaderij en het transport van olie/brandstof naar de pomp ook mee berekenen.

En inderdaad positief dat je het infra vraagstuk aankaart. Dat is een grote uitdaging om in de komende periode op te lossen. Wel eentje die geen onmogelijke dingen vraagt maar enkel goed beleid. (wat je ook als onmogelijk zou kunnen bestempelen maar dan ben je pessimistisch ;) )
Geen probleem, zelf ben ik ook een klein beetje een reclame poster ;) https://electricroadmovie.atavist.com/en (video is offline zie ik nu, maar dat was toch meer een sfeer impressie van een elektrische roadtrip door europa.)
Er zitten een paar mensen bij lightyear one waar ik mee heb samengewerkt tijdens mijn studie dat maakt ook dat Ik erg benieuwd ben wat voor impact dit project gaat hebben!
Ik ken de oprichters van Lightyear ook prive en ik kan je zeggen dat ik 100% absolute vetrouwen heb in wat ze zeggen. Dat ik vertrouwen in ze heb zegt natuurlijk niet veel, voor mij staat er niks op het spel, maar dat er hoog geplaatste mensen van de TU/e hetzelfde zeggen en daarmee hun imago en carrière op het spel zetten zegt al veel meer.

Ik heb ooit tegen een van de oprichters gezegd: "Ja dat stella is leuk, maar dat is een doodskist op wielen. Als je de wereld echt wil veranderen dan wil je dat" en ik wees naar een BMW 5 serie. En ik was mega sceptisch, hoe wil je dat doen jongen? Je hebt airbags, je hebt een airco, je hebt kreukelzones, je hebt een hogere instap voor comfort, je hebt isolatie zowel voor warmte als geluid. Allemaal dingen die de Stela niet heeft. Stela schuift onder de eerste beste vrachtwagen die hij tegen komt, dat kan je met een massaproductie auto niet maken!

Het is zelfs zover gekomen dat ik ooit heb gezegd, als jullie een auto kunnen maken die net zo comfortabel is als mijn BMW, dan koop ik hem. En ik heb er eentje gekocht...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 05:14]

Vanuit mijn werk hou ik me dagelijks met duurzame energie en energieopslag bezig en dit is inderdaad dus precies de kern waar het over gaat SizzLorr, spijker kop. We hebben nu een aantal energie technieken die in rap tempo volwassen aan het worden zijn. Zowel aan de duurzame opwek als vervoer kant. Wat we nog niet hebben is grootschalige inpassing. En dan bedoel ik dat relatief gezien. Het gros van de energievoorziening is nog, het woord zegt het al coventioneel. Het gros van de auto's nog afhankelijk van de Otto-cyclus. De echte inpassings problemen moeten dus nog komen. Waar we trouwens ook nog aan het begin staan is grootschalige energie opslag en netinpassing: stel je eens voor, zo'n groot tankstation aan de route de soleil op zwarte zaterdag, maar dan met elektrische auto's. De uitdaging is niet alleen de opwek, maar ook het daar krijgen wanneer je het nodig hebt terwijl je met wisselende activiteitspatronen te maken hebt. En dit op een manier waarop alles nog wel een beetje uit de kosten kan komen qua investeringen in infrastrucuur uiteraard: een hele dikke lijn ergens naar toe leggen die vervolgens slechts een paar keer per jaar echt gebruikt wordt kan natuurlijk niet uit.
Ha SizzLorr, leuk om te lezen. Ik vermoed dat ik wat later bij KEMA rondliep dan jij en dat het op een andere afdeling was ;), ik heb iig. nooit load flow berekeningen gedaan of aan elektrische installaties gerekend. Voor wat betreft wat mensen weten wat er allemaal komt kijken bij de energievoorziening... ik zeg met enige regelmaat: "het elektriciteitsnet is iets waar weinigen zich druk over maken, totdat er een stroomstoring is, en uiteraard is dat bij een goed net bijna nooit het geval". Zie daar de tegenstelling tussen perceptie en kennis bij het grote publiek. Toen ik zo rond 2007 tijdens mijn studie met dit thema bezig ging moest je mensen echt uitleggen wat de uitdaging van fluctuerende enenergieopwekking is, het was voor velen een totaal wereldvreemd concept waar ze nooit bij stil hadden gestaan en op dat moment natuurlijk totaal nog geen issue, alsof je elektriciteit gewoon uit een tank kon halen als ware het water uit een watertoren. Gelukkig is dat concept ondertussen meer ingeburgert, maar er zijn nog genoeg uitdagingen over: dat er er in een batterij überhaupt zoiets is als een energieomzetting is, is iets waar veel mensen nog steeds niet bij stil staan (ook als ze een technische achtergrond hebben). En ik leg mensen ook met enige regelmaat uit dat als er over langere termijn grootschalige energieopslag gesproken wordt er denkfouten van ordegrotes worden gemaakt. Maargoed, voor wat betreft de overheid, los van het politieke proces: die is natuurlijk altijd op zoek naar draagvlak. Keuzes worden dus m.n. gemaakt aan de hand van waar veel mensen die bij een thema betrokken zijn achter staan, niet per sé op de inhoud. Dat kan vanuit technisch en ontwerp oogpunt soms tragisch zijn, maar als je de overheid ziet als ook gewoon een organisatievorm die aan enige vorm van zelfbehoud moet doen begrijpelijk. In de ideale wereld zou het anders werken uiteraard.

[Reactie gewijzigd door XElD op 24 juli 2024 05:14]

Elektrisch is niet helemaal schoon (en kom ook weinig mensen tegen in mijn eigen kring die dat denken), maar het is zeker een stuk schoner dan diesels en vooral benzine auto's. Het rendement van een energiecentrale en elektromotor ligt gewoon een stuk hoger dan dat van verbrandingsmotoren in auto's. En een van de grootste problemen die we hebben met auto's is plaatselijke luchtvervuiling en juist die los je voornamelijk op (al doe je dat ook niet 100% want een deel van die luchtvervuiling komt ook van de remmen en banden, en die heeft een elektrische auto net zo goed).
Porche = Volkwagen, + BMW... met de opkomst van de EV is samenwerking noodzaak kennelijk, voelen ze de hete adem van Tesla?
Waarom zou ieder apart een laadsysteem moeten bouwen? Samenwerken betekend kosten delen in een markt die op dit moment nog relatief klein is.
Is het niet enkel aan toe te juichen dat ze dit testen? Tesla heeft hele goede dingen laten zien. Maar Porsche kan ook wel eens hele gave dingen gaan doen op EV gebied.
VW eerste EV van hun aankomende line-up is gespot in Zuid-Afrika waar journalisten hem mochten test rijden. Grote van een Golf is het.
Een Golf zal het alleszins niet zijn want de e-Golf (die nu al bestaat) krijgt geen opvolger...
want de e-Golf (die nu al bestaat) krijgt geen opvolger...
Er komt waarschijnlijk geen speciale 'e-Golf' omdat het volgende Golf platform een elektrische auto zal zijn.
ik hoop het, het is een dramabak.
Nee het heet de I.D neo of zo. Dat is kwa grote ongeveer gelijk aan de golf. Als je de foto’s hierboven ziet zijn er ook gelijkenissen al zal deze de ruimte van een passaat hebben.

De e-golf bestaat inderdaad maar is een golf waar ze gewoon dingen verwisseld hebben.
De nieuwe EV modellen zijn op een speciaal gemaakt platform gezet.
Kijk, het gaat echt razendsnel de goeie kant op, uiteraard is dit maar een Prototype om aan te tonen dat het 'kan'. Er zal uiteraard nog veel gedaan moeten worden om de levensduur van de accupakketten te beschermen, maar alsnog vind ik dat de snelheid van de innovatie rondom elektrisch rijden echt mega rap gaat. :)
Nou, dit is al op de markt, alleen nog niet voor auto's. Maar VDL's elektrische bussen laden al op met 450kW, dus...
Probleem is dat er vaak niet zulke dikke kabels getrokken worden naar laadstations wegens kosten.

Vrijwel altijd zijn laadstations shared. Ben je in je eentje dan laad je auto snel op, maar wanneer je samen staat dan gaat het al langzamer, en met 4 auto's ...... Vul zelf maar in.
En dat kan je weer oplossen door accupaketten aan die stations te zetten. Die kunnen als buffer dienen om de pieken en dalen van het laden op te vangen en af te vlakken op het net.
Die tankstations van de toekomst moeten wel haast halve energiecentrales worden.
Hoe gaat dat uit het net komen als er 20 auto's of een veelvoud ervan per uur gaan laden met die wattages?
Nu is elektrisch rijden nog best leuk, want langs de snelweg zie ik zelden elektrische auto's 'tanken'.
Lokale opslag.
Dat doen de tankstations nu ook, er komt af een toe een tankwagen met energie die in een lokale (ondergrondse) tank wordt gedumpt.
Ik denk dat de belangrijkste reden dat je momenteel nog weinig mensen ziet 'tanken' langs de snelweg is dat Fastnet gewoon duurder is dan thuis laden of aan een langzamere openbare paal. Daarnaast zullen de meeste Tesla's vaak de voorkeur geven aan een Supercharger als die in de buurt is.

Maar als er straks meer EVs op de weg komen die wél snel kunnen laden (100kW of meer), maar geen gebruik kunnen maken van Tesla's Superchargers zul je zien dat het steeds drukker wordt bij Fastned.

Overigens zijn er in NL allang Superchargers met 28 stalls, zonder halve energiecentrale ernaast. Wat denk je dat het stroomverbruik is van een groot kantoorpand met meerdere verdiepingen, laat staat een fabriek, daar staan toch ook geen energiecentrales naast?
Mooie stap! Ben wel erg benieuwd wat dit doet met de levensduur van die accu's.
Daar blijft weinig van over. Met zon demo is het leuk maar die accu kan je afschrijven.
Dat valt wel mee denk ik. De grootste boosdoener bij accuslijtage is hitte. Als je de accu's actief kan koelen en de hitte in de laadapparatuur kan stoppen (zoals met dash charging en vanaf quick charge 3.0) is de slijtage voor het meeste deel te mitigeren.
Hiit is een gedeelte, chemie is de andere en daar kan je niet met koeling of zo werken.
flippy zal het wel weer beter weten dan de grote spelers uit de duitse auto industrie.
Lekker vanachter je PCtje slecht onderbouwde meningen ventileren als waarheid.

Edit: Ik neem dat laatste terug, dank je voor je reactie. Het gaat hier, en elders, vaak echter wel zo mensen die het beter denken te weten dan grote multinationals. Krijg ik soms de kriebels van ;)

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 24 juli 2024 05:14]

ik heb zelf een bedrijf die maakt lithiumaccus en ik ben hierdoor behoorlijk goed op de hoogte van het verschil tussen tech demo's en daadwerkelijk verkoopbare producten. ik krijg ook vaak verzoeken om accus te maken met specs die mensen "ergens" hebben gezien zoals bmw hier demoot en moet mensen dan helaas informeren dat men zo'n product gewoon niet kan combineren met een levensduur die langer is dan een pak melk. de accu die hier is gedemoot is na maximaal 10 cycli gewoon versleten.
ik heb zelf een machine die 24/7 cellen aan het verslijten is met verschillend gebruiksprofielen. zelfs de beste cellen die momenteel op de markt zijn kunnen zelfs met actieve koeling niet eens de helft aan van wat hier is laten zien zonder een extreem verval in capaciteit en extreem verhoogde interne weerstand. en bmw is op zich goed bezig maar ze hebben echt niet zelf een cel gemaakt die 4x zo goed is dan tesla's cellen. zelf hebben ze niet eens een R&D afdeling die cellen maakt. zelfs tesla is zo snugger om dat uit te besteden aan panasonic.

en ik zeg niet dat ik het beter weet dan bmw, maar ik weet wel te herkennen waneer de marketingjongens bezig zijn en waneer een daadwerklelijke product op de markt word gebracht.

[Reactie gewijzigd door flippy op 24 juli 2024 05:14]

Klinkt mooi wel benieuwd wat het effect is op lange duur voor de accu's.
Nu nog een betaalbare elektrische auto!
De Porsche hier gebruikt is een prototype (gebaseerd op de Macan) welke niet te koop is, maar de aanstaande Taycan van datzelfde Porsche zal al een snellaadcapaciteit 350kW aankunnen.
Vanaf 150.000,- euro. Dat wordt doorsparen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.