Microsoft is in België een project gestart om kinderen vertrouwd te maken met de basisbeginselen van programmeren en artificiële intelligentie. De eerste DigiKids-les vond vrijdag plaats en werd bijgewoond door zo'n dertig leerlingen. In totaal wil Microsoft zo'n tienduizend kinderen bereiken.
Met DigiKids wil Microsoft België kinderen op jonge leeftijd inspireren om een wetenschappelijke opleiding te kiezen die hun essentiële vaardigheden bijbrengt voor hun latere loopbaan. De technologiereus zal elke vrijdag van het schooljaar een DigiKids-les organiseren in zijn nieuwe thuishaven, het Microsoft Home op de luchthaven van Zaventem. Het bedrijf gaat er jaarlijks zo’n tweeduizend leerlingen ontvangen. Ook van hun leerkrachten wordt verwacht dat ze actief aan de sessies deelnemen, zodat zij op hun school ook zelf met de leerstof aan de slag kunnen. Daarnaast rekent Microsoft op zijn partners om nog eens achtduizend kinderen per jaar les te geven.
"Creativiteit, samenwerking en coderen zijn drie essentiële vaardigheden die kinderen helpen om zich optimaal voor te bereiden op de toekomst", zegt Didier Ongena, general manager van Microsoft België en Luxemburg. "Met DigiKids willen we bepaalde percepties over wetenschap veranderen, het enthousiasme bij jongeren aanwakkeren en hen aanmoedigen om een STEM-richting te kiezen." STEM staat in het Belgische onderwijs voor Science, Technology, Engineering, Mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen.
Vrijdag kreeg een dertigtal kinderen van de Gemeentelijke Basisschool Omnimundo uit Antwerpen als eerste een DigiKids-les bij Microsoft. Het project richt zich op jongens en meisjes tussen zeven en twaalf jaar. In deze leeftijdscategorie krijgen zij meer interesse in technologie en wetenschappen, maar volgens onderzoek van Microsoft haken kinderen, en dan met name meisjes, vaak alsnog af bij gebrek aan praktische ervaring en inspiratie. Ervaring met programmeren is niet vereist. In de sessies wordt vooral gebruik gemaakt van het spel Minecraft, dat onder jongeren bijzonder populair is. Naast coderen en ai gaat er in de lessen ook aandacht uit naar veilig gebruik van internet.