Microsoft België wil tienduizend kinderen vertrouwd maken met programmeren en ai

Microsoft is in België een project gestart om kinderen vertrouwd te maken met de basisbeginselen van programmeren en artificiële intelligentie. De eerste DigiKids-les vond vrijdag plaats en werd bijgewoond door zo'n dertig leerlingen. In totaal wil Microsoft zo'n tienduizend kinderen bereiken.

Met DigiKids wil Microsoft België kinderen op jonge leeftijd inspireren om een wetenschappelijke opleiding te kiezen die hun essentiële vaardigheden bijbrengt voor hun latere loopbaan. De technologiereus zal elke vrijdag van het schooljaar een DigiKids-les organiseren in zijn nieuwe thuishaven, het Microsoft Home op de luchthaven van Zaventem. Het bedrijf gaat er jaarlijks zo’n tweeduizend leerlingen ontvangen. Ook van hun leerkrachten wordt verwacht dat ze actief aan de sessies deelnemen, zodat zij op hun school ook zelf met de leerstof aan de slag kunnen. Daarnaast rekent Microsoft op zijn partners om nog eens achtduizend kinderen per jaar les te geven.

"Creativiteit, samenwerking en coderen zijn drie essentiële vaardigheden die kinderen helpen om zich optimaal voor te bereiden op de toekomst", zegt Didier Ongena, general manager van Microsoft België en Luxemburg. "Met DigiKids willen we bepaalde percepties over wetenschap veranderen, het enthousiasme bij jongeren aanwakkeren en hen aanmoedigen om een STEM-richting te kiezen." STEM staat in het Belgische onderwijs voor Science, Technology, Engineering, Mathematics en omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen.

Vrijdag kreeg een dertigtal kinderen van de Gemeentelijke Basisschool Omnimundo uit Antwerpen als eerste een DigiKids-les bij Microsoft. Het project richt zich op jongens en meisjes tussen zeven en twaalf jaar. In deze leeftijdscategorie krijgen zij meer interesse in technologie en wetenschappen, maar volgens onderzoek van Microsoft haken kinderen, en dan met name meisjes, vaak alsnog af bij gebrek aan praktische ervaring en inspiratie. Ervaring met programmeren is niet vereist. In de sessies wordt vooral gebruik gemaakt van het spel Minecraft, dat onder jongeren bijzonder populair is. Naast coderen en ai gaat er in de lessen ook aandacht uit naar veilig gebruik van internet.

DigiKids

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

14-12-2018 • 17:51

118 Linkedin

Reacties (118)

118
102
57
2
0
20
Wijzig sortering
Jammer dat dit vanuit een bedrijf komt. Hun bedoeling is waarschijnlijk alleen om ze zo jong mogelijk naar hun kant te krijgen zodat als ze ouder zijn ook in de Microsoft wereld (DOTNET, MS Office, Windows, etc) blijven. Had liever gezien dat dit vanuit de regering kwam en dan zo breed mogelijk, dus niet alleen Microsoft maar ook macOS, Unix (Linux, BSD), etc.
Had je Java wel goed gevonden? Ook als je weet dat bijv. dat getrokken zou worden door Oracle?
Java is zo’n beetje de default op een HBO IT-opleiding. Op zich niks mis mee. Ik vind de hele houding dat alles maar gratis, open source en gemaakt door 3 man in een kelder maar een beetje een giftige instelling die hier, en in een bepaalde leeftijdscategorieen in operations in de echte wereld nogal heerst.
De tijd waarin Linux platformen door 3 man in een kelder geschreven worden is ondertussen toch ook al 20 jaar geleden. De overgrote meerderheid van Linux developers (of het nu kernel is, of applicaties die op Linux draaien) doet dat gewoon als full-time betaalde job in een bedrijfsomgeving. Dat is echt gewoon een job als een ander. Zelfs Microsoft heeft tegenwoordig toch wel een heel aantal developers in dienst die aan Linux bouwen...

Maar op zich ben ik wel akkoord dat het elitaire rond programmeertalen en platformen soms heel contraproductief is. Noem een taal, en plots hoor je duizenden mensen schreeuwen wat er allemaal wel niet mis mee is en welke taal beter is. Ik denk dat we daar allemaal iets te religieus over doen... Zeker aangezien de meeste bezwaren die ik hoor over talen die ik ken gewoon out-dated zijn. Je zou er van versteld staan hoe dicht veel van die talen naar elkaar toe gegroeid zijn...
Het gaat niet om de taal, maar om de omgeving. Ikzelf ben ook geïndoctrineerd door Microsoft en heb heel lang zo'n "iedereen heeft toch Windows" instelling gehad. De afgelopen 10 jaar heb ik veel meer met Linux gewerkt, en ook al zijn de IDE's minder gelikt dan Visual Studio, ik werk toch veel liever op Linux tegenwoordig. De taal maakt daarbij niet zoveel uit, ik gebruik C, C++, C#, Python, shell, php enzovoorts net wat er handig is.

Wat belangrijk is, is begrijpen hoe dingen in elkaar steken. Er is behoefte aan programmeurs over het hele bereik van low-power embedded toepassingen zoals een hartmonitor, geïntegreerde high-performance systemen zoals een MRI, tot aan desktops, web en mobiele telefoon applicaties. Het is zonde om de jeugd met maar een aspect te laten werken. Zeker aangezien de programmeurs voor de eerste twee categorieën niet aan te slepen zijn. Sommige kinderen vinden het leuk om een video blog te maken, anderen halen liever de camera uit elkaar om te kijken hoe die werkt.
Je kunt ze sowieso nooit elk OS gaan leren en een scripting/programmeertaal op elk platform. Ik weet niet hoeveel uur je denkt dat dat gaat kosten... met een drukkert in de juiste richting komen ze al heel ver. JavaScript zou een goeie zijn. Makkelijke syntax, resultaten gelijk te zien in een browser. Daarnaast of daarna misschien Python, alles lekker multi-platform houden. Een app in JS en Python draait overal.
alles lekker multi-platform houden
Precies dat bedoel ik. Ik ben bang dat Microsoft ze heel erg op hun eigen platform houd terwijl er genoeg talen zijn die prima multi-platform werken zonder problemen. Python lijkt mij persoonlijk een perfecte taal om mee te starten. Ben benieuwd wat Microsoft hiervoor gaat gebruiken.
het is gebaseerd op minecraft en dat is multiplatform
https://news.microsoft.co...men-deel-aan-het-project/
Is toch geen probleem? Alleen maar goed als ze er bekend/vertrouwd mee zijn! Ookal is het een MS taal, als ze dat kunnen is switchen vrij makkelijk.

Het gaat om de logica en (data) structuren

[Reactie gewijzigd door Wesle op 15 december 2018 00:05]

Veel belangrijker dat ze de onderliggende concepten gaan begrijpen. Die komen in elke taal ook weer terug en dus boeit het veel minder welke taal ze nou beginnen. Dan nog liever een taal eigenlijk die wat rijker is zodat je al die concepten ook kan aanleren.

Dan nog over JavaScript waarvan word gezegd dat het zo makkelijk is maar zo zie ik het niet. Ik zie het als een taal waarin je van alles mag maar of het dan ook werkt? Veel meer manieren om je in de voet te schieten wat dat betreft. Als je het zo bekijkt is een taal als C# juist weer makkelijker op te pakken door de kortere feedback loop. Dan heb ik het nog niet eens gehad over een aantal rare constructies (lees valkuilen) in JS.

Het enige grote voordeel van JS is dat je niet meer dan kladblok en een browser nodig hebt.
De “rariteiten” van JS loop je ook niet echt tegenaan in simpele applicaties. Deze kinderen gaan geen applicaties van 10k+ regels schrijven. Ik noemde juist JS omdat het inderdaad toegankelijk is. Geef ze allemaal Atom en een browser, en ze hebben binnen no-time een eigen rekenmachine, homepage of spelletje op het scherm getoverd die op hun telefoon/tablet/mac/pc gewoon werkt.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 15 december 2018 10:19]

Geef ze een strikte taal, zodat ze leren hoe het moet en hoort. Daarna afzwakken naar een taal die alles maar goed vind.
Je kunt ze sowieso nooit elk OS gaan leren en een scripting/programmeertaal op elk platform. Ik weet niet hoeveel uur je denkt dat dat gaat kosten...
Dat valt reuze mee, want welbeschouwd zijn er niet zoveel. Als ik een opsomming probeer te maken:
1. Desktop Windows
2. Desktop Linux
3. Android
4. iOS
5. Embedded Linux
6. Embedded bare-metal
Oke... en stel ze krijgen 2-3 uur per week “programmeren”, denk je dan dat ze elke native taal van deze platformen gaan leren? Ten eerste mag je ze dan 3 computers gaan geven, 2 telefoons om aan de slag te kunnen, en krijgen ze 100-150 uur in een jaar om elk OS te leren gebruiken, Powershell te leren, Bash te leren, Objective C te leren, Java te leren... ik weet niet wat jij allemaal kan in 150 uur, maar dit allemaal leren geloof ik niet.
Je leert ook geen vloeiend Duits of Frans praten in 5 jaar VWO, dus dan hoef je ook niet alles van elke progammeertaal en omgeving te weten.

Een introductie moet toch kunnen. Je hoeft niet een complete pacemaker te programmeren om met bare-metal aan de slag te gaan, maar je zou wel wat stukjes eruit kunnen lichten om gewoon eens kennis te maken. Bijvoorbeeld een LED lichtslang aansturen met een arduino, heel leuk voor de kerstdagen, als je dan zorgt voor een omgeving waar de kinderen dan hun eigen lichtpatroon in kunnen programmeren, zien ze in een paar lessen wel wat je met zo'n platform kunt doen. Zoals elders gezegd, het gaat in de eerste plaats om het ontdekken van interesse en vermogen.

Ik pleit juist voor diversiteit. Dan krijgen misschien ook wat minder sollicitanten die reageren op een "embedded C" vacature terwijl ze alleen maar Javascript kennen...

Ik stelde bij een presentatie eens wat vragen aan pakweg 50 studenten informatica. Ongeveer 10 van hen hadden wel "iets" in C gedaan, en welgeteld 2 hadden een vaag idee wat een FPGA is. Dat vind ik zwaar triest voor zo'n vakgebied.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 16 december 2018 11:23]

Het artikel gaat over bassischoolkinderen. Die krijgen over het algemeen ook niet Frans en Duits. Die zitten ook nog een heel eind weg van solliciteren, dus ik vind het onzin om ze zo gericht talen/OS te gaan leren. Als ze echt interesse hebben, is een scriptingtaal en kennismaking met een enkel OS prima. Ze vinden zelf hun voorkeuren daarna wel. You know, wanneer ze niet meer 8 jaar oud zijn. Zelfs op HBO en verder krijg je niet zo divers veel talen. Dat zou ook niet te doen zijn.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 16 december 2018 11:35]

Moet de overheid dat wel willen doen. Maar of Microsoft kinderen al met .Net in aanraking laten komen. Lijkt mij voor kinderen toch een paar stappen te ver. Laat die beginnen met iets als Scratch. Programmeren gaat om logisch denken het taaltje maakt geen moer uit ... voor een goede programmeur. Den goede programmeur kan met iedere syntax iets moois maken.

Ps: macOS, Unix (Linux, BSD) dat zou moeten zijn Unix (macOS, BSD), Linux. ;)
het is op basis van minecraft - multi platform - en niks .net
https://news.microsoft.co...men-deel-aan-het-project/
Zoals iets doen met MS Powershell Core?

"PowerShell Core 6.0 is a new edition of PowerShell that is cross-platform (Windows, macOS, and Linux), open-source, and built for heterogeneous environments and the hybrid cloud."
Werkt helaas niet zo goed als reguliere Powershell, op wat essentiele functies ontbreken er nogal wat zaken. Ik kan zelf redelijk PS, maar zou het buiten Windows om niet inzetten. Op Mac/Linux hou ik het bij Bash/Python.
Als de regering dit zou doen, zou een bedrijf het niet hoeven doen.

Hoewel het zeker een vorm van marketing is, MS probeert deze wel goed in te zetten. Ik heb liever dit soort marketing dan de alternatieven zoals andere partijen.

Google heeft niet bepaald een nettere aanpak om hun meuk die markten in te krijgen met het uitdelen van Chromebooks en Google Apps aan opleidingen e.d. Apple die veel opleidingen klem gezet heeft in het verleden met dat je hun laptops nodig had.
Want alles wat niet gratis is of open source, is troep? Wat een onzinnige post.
Nu klinkt dit natuurlijk leuk. Zeker als je bedenkt "Dat we toch iets aan dat tekort moeten doen"

Echter geloof ik hier niet meer in. Keer op keer is bewezen dat je geen IT'ers kweekt door ze les te geven erin.

Het grootste gemis IMHO, is dat tegenwoordig alle apparaten zo ingenieus, zo briljant en zo perfect in elkaar zitten, dat alle mogelijkheid tot (entree) hacken onmogelijk is.

Die lust kweek je, door te kijken wat ze leuk vinden, ze een probleem te laten uitkiezen en ze daarbij te helpen. Daarmee kweek je namelijk die "hacker"-mindset

"Why? because we can!"
Punt is dat deze vakken een interesse kunnen opwekken, dat kinderen kunnen ontdekken of ze aanleg hebben of er beter van weg blijven. Je kan zeggen dat je er niets aan hebt, maar het gaat er niet om dat iemand na een jaartje orientatie zomaar even zijn eigen OS gaat schrijven, het gaat erom dat ze wat ervaring opdoen en in hun verdere studiekeuzes er rekening mee kunnen houden als ze dat zouden willen.

Of heb jij je studiekeuze misschien bepaalt met een darts pijltje naar een overzicht te gooien?
Wanneer is dat dan bewezen?

Je zegt zelf dat je moet kijken wat ze leuk vinden. En dus laten ze de kinderen eens programmeren*, om te kijken of ze het leuk vinden en er verder in willen gaan.

*geen idee hoeveel programmeren mindcraft is...
Het lijkt me dat leren programmeren in bv Python een nuttige basiskennis is voor iedereen. Dat vervolgens maar een klein deel er werkelijk gebruik van zal maken is logisch. Dat is ook zo met wiskunde, scheikunde of aardrijkskunde. Ook voor mensen die niet in de IT gaan werken kan deze kennis nuttig zijn. Je weet alleen niet voor wie.
Er waren vroeger nog geen echte programmeer lessen.
Dus hoe zijn al die veteranen dan aan hun kennis gekomen?
Door een behoefte te creëren en deze te vervullen.

Abstract wat Python aan proberen te leren, zal hoofdzakelijk weerstand opleveren ("Wat moet ik hier mee? Ga het toch nooit gebruiken.")
Diegene die je er wel mee wint, had waarschijnlijk toch al die kant opgegaan.

Volgens mij willen we juist meer mensen aantrekken en niet voorsorteren voor bedrijf, wat dit in wezen is.
Datzelfde geld voor frans, wiskunde en alle andere vakken. Die geven we ook. Python (of iets dergelijks ‘eenvoudigs’, zou een goede basis zijn voor een ieder om in ieder geval een beetje een idee te hebben.
Mee eens, er mee in aanraking komen is een pré.
Ik denk dat de proritering ook moet gaan veranderen op scholen.

Frans moeten ze afschaffen, Duits promoten. Aan wiskunde, programmeren en Nederlands moet veel meer tijd besteed worden.
Frans weg, Duits promoten? Als we het toch over nuttige zaken gaan hebben, dan strepen we Frans en Duits allebei weg, en leren we men Spaans of Chinees (of beide) want daar kun je veel meer mee.
Duitsland is onze buurman, Frankrijk niet. Daarnaast is de kans klein dat iemand zich met middelbare school Frans kan redden in Frankrijk.

De kans dat een Nederlander met Duitsland in aanraking komt is vele malen groter dan met Spanje of China.
Daarnaast is China oneindig veel moeilijker te leren en uit te spreken dan Duits.
Sommige Belgen spreken ook Frans, dat is ook onze buurman.
Uiteraard is dat land wel veel kleiner, maar je kunt je ook meteen redden in het grote Frankrijk en delen van Afrika.

Frans maakt ook het leren van bijvoorbeeld Spaans makkelijker.

[Reactie gewijzigd door -World- op 15 december 2018 08:26]

Voor ons volwassenen wel ja. Kinderen pakken taal veel beter op.
En wat moeten al die Nederlandse kinderen met Chinees? Moeten die allemaal de handel in?

Voor een enkeling is Chinees handig. Geen reden om daar alle leerlingen mee lastig te vallen.

We leren kinderen ook niet allemaal hoe ze televisies moeten repareren.
Om heel bot te zijn... “nou en”? Het zijn onze buren, maar als je er niet voor je plezier heengaat, heeft 99.99% van het volk niets aan Duits. Zelfs dan kun je je daar prima redden met Engels. Het lijkt ook genoeg op Nederlands om veel te begrijpen. Het is niet alsof we massaal naar Duitsland aan het emigreren zijn.

Er is wat mij betreft geen goede reden om Frans en/of Duits aan te bieden op middelbare scholen boven andere, veel meer gebruikte talen.
Wat zijn volgens jou veel gebruikte talen en hoeveel procent van de Nederlanders komt daarmee in aanraking?

En zal dat percentage hoger zijn dan van de Nederlanders die met Duitsland in aanraking komen?
Ik kijk gewoon naar de bruikbaarheid van Franse les, en naar de noodzaak van Duits.

Ik ken weinig mensen die zich met hun middelbare schooljaren Franse les kunnen of ooit moeten redden met Frans.

Het is dus voor de meesten tijdverspilling.

Duits daarentegen wordt zwaar onderschat. Het is notabene onze buurman waar we veel zaken mee doen.

Met filosofie kun je geen programma maken. Bedrijven worden steeds meer IT-bedrijven. Daar zijn logische denkers nodig.

Waarmee ik niet wil zeggen dat filosofie geen nut heeft.

Hoe Python het wereldbeeld verbreedt ontgaat me.
Python verbreedt je wereldbeeld niet, is alleen een handige tool. Filosofie wel. Filosofie is nuttig omdat het je onafhankelijk(er) leert denken, en dat is hard nodig in deze wereld waarin veel manipulatie via social media plaatsvindt. Maar ook los van social media is het nuttig om onafhankelijk te zijn, van baas of ouders of externe druk. Het maakt je sterker, en dat is over het algemeen goed. Dat er geen direct nut is zoals bij Engels, dat doet er niks aan af. Dat is juist waar het om gaat, dat ons hele denken tegenwoordig bepaald wordt door economisch nut - hoeveel geld gaat het opbrengen, is het efficient?

In deze wereld van Trump en Brexit en noem ze maar op is het niet in hún belang dat wij onze eigen mening leren bepalen. Trump en z'n kompanen willen niks liever dan dat wij gehoorzaam accepteren wat hij ons te vertellen heeft. Dat gebeurt al op grote schaal, en daar moeten we ons tegen wapenen.

En Frans is wel degelijk een relevante taal voor ons. Als ik de grens oversteek naar België wordt daar echt Frans gesproken. Dat zijn onze directe buren. Door kinderen een basis in het Frans mee te geven geef je ze een flinke duw in de rug op een moment dat het weinig moeite kost.

Ik ken trouwens maar weinig mensen die Duits nodig hebben voor hun werk of leven. Engels is dan de enige relevante taal. Op die manier kan ik alle vakken schrappen. Wie doet er ooit iets met scheikunde? Ik ken niemand. Weg ermee! Bullshit natuurlijk. Het verrijkt me op allerlei manieren.

[Reactie gewijzigd door sumac op 15 december 2018 10:07]

Met middelbare school Frans kun je bitter weinig beginnen in het buitenland. Op het HBO wordt het zelden gegeven. Hoeveel nut heeft het als je er toch niets mee kunt?

Laat de enkeling die het nodig heeft zelf Franse les nemen in de plaats van alle leerlingen daar mee lastig vallen.
Geef ze meer wiskunde en Nederlands, want beide zijn niet op niveau.

Frans is iets van vroeger, een hobby van verlichten die het land beidealiseerden.
Tsja, eindeloze discussie dit, we gaan elkaar echt niet overtuigen.

Ik ben ontzettend blij met m'n vier jaar Frans, ook al vond ik het toen niet leuk. Idem met Duits wat ik nog veel erger vond. Ik gebruik Frans met regelmaat professioneel, ook al kan ik geen volwaardige discussie voeren. Ik heb er dan wel interesse in, iets wat nooit gebeurd was als ik die drie jaar niet had gehad. Frans bleek ook een goede basis om Spaans te leren, maakte dat een stuk makkelijker. Dat pikte ik in weken op.

Wat wiskunde betreft vergeet je even voor het gemakt dat 99% van de mensen nooit meer iets met tweedegraads vergelijkingen, sinussen, integralen of kansberekening doet. Basisschool-rekenen is alles wat je gebruikt. Ik heb in al die jaren dat ik in de IT gewerkt heb zelden iets ermee moeten doen. Ik kan het me niet herinneren. Echt heel veel mensen zijn slecht in wiskunde. Voor hen is het net zo nutteloos als Frans of geschiedenis voor jou.
Linkse leugens (bv anti-vaxxers en anti-pharma) of rechtse leugens - allebei slecht. Ik maak me meer zorgen over Trump en de aanval op de democratie omdat dat iets is wat de samenleving totaal kan ontzetten, tot oorlogen en grote armoede kan leiden, ook hier in Europa, ook op kortere termijn.

De arbeidsmarkt gaat compleet naar exacte wetenschappen? Ben je de zorg vergeten? Of denk je dat robots dat allemaal gaan oplossen? Genoeg andere sectoren waar wetenschap - ook exacte - niet de oplossing is.
Ohh flauw hoor, naar beneden modden van de een non-linkse mening.

Als je consequent wilt zijn, mod je of alle reacties hier -1 of alles 0/1. Niet alleen degene die je eigen politieke voorkeuren aanstaan omhoog modden en anderen omlaag modden, daarvoor is het niet bedoeld.
Progammeren is iets dat je leert door te doen sommigen hebben er meer talent voor dan anderen. Hetzelgde geldt voor photoshoppen of videobewerken. Cursussen, opleidingen en trainingen zijn leuk maar als je het niet leuk vind en het talent er niet voor hebt zal je er imho nooit goed in worden. Microsoft wil via dit soort projecten het ‘jong geleerd, oud gedaan’-effect creëren. Dat legt ze bij Office immers ook geen windeieren op.
...Het grootste gemis IMHO, is dat tegenwoordig alle apparaten zo ingenieus, zo briljant en zo perfect in elkaar zitten, dat alle mogelijkheid tot (entree) hacken onmogelijk is...
Dat, maar ik zou dan niet woorden als "briljant" en "perfect" gebruiken. Ik neig meer naar "bekrompen", "gesloten", "beperkt" en "afstompend".
Zou dat niet gewoon op iedere school moeten gebeuren, net als rekenen en taallessen?
programmeren (in pseudocode ten minste) is deel van de eindtermen voor het derde of vierde middelbaar (15 a 16 jarigen) als ik me niet vergis. toen ik een jaartje in het middelbaar les gegeven heb was dit mbv pseudocode en javascript.

dus dit gebeurd al in zekere mate op iedere middelbare school, dit initiatief beoogt echter lagere scholen.
digikids is gericht op de lagere school 6-12 jarigen
uhuh
dit initiatief beoogt echter lagere scholen
Toen ik in de vierde zat hebben we inderdaad m.b.v. Coach een natuurkundig model moeten maken. Dit was echt zo simpel dat ik het amper programmeren durf te noemen. Het hele concept if statement of loop kwam er niet in voor, laat staan functies, er is dan ook niet veel meer dan een les aan besteed.

De mate waarin het dus gebeurd is echt verwaarloosbaar.
De basis van programmeren stelt toch weinig voor op scholen.
Gaat eigenlijk meer om logisch denken, heb je geen computers voor nodig.

En schijnbaar denken er meer zo over.

https://www.dailymail.co....s-DONT-use-computers.html
Anoniem: 310408
14 december 2018 19:12
Nu ben ik niet meer een van de jongsten en kan me nog herinneren dat mijn dochter octaal moest leren rekenen omdat dat voor de toekomst belangrijk zou zijn (geen grap), maar ik heb werkelijk nog nooit een door de overheid gestart programma gezien dat IT en de achterliggende technieken heeft kunnen leren aan kinderen.

Het voorstel is niets meer dan lachwekkend. De materie is zo belachelijk complex en 'vreemd' dat we amper universiteit professoren hebben die het kunnen onderwijzen. Wil je een voorbeeld? Geef me drie boeken die AI uitleggen op een niveau dat iemand die net zijn middelbare school heeft afgemaakt het kan volgen. Als je al boeken vind, spreken die elkaar op de meest fundamentele zaken tegen. Zelfs de definitie is omstreden.

Kinderen moeten moderne toepasbare wiskunde leren, dan heb je de helft al gedaan. Zelfs basisprincipes als hoe je zo snel mogelijk een database kan sorteren lijken geheel alien voor veel scholieren die toch goed onderwijs hebben genoten.
Nu ben ik niet meer een van de jongsten en kan me nog herinneren dat mijn dochter octaal moest leren rekenen omdat dat voor de toekomst belangrijk zou zijn (geen grap)
Octaal???
Mijn god, dat is sinds het begin van de jaren 70 al niet meer relevant geweest...
Kleine shout-out naar de vrijwilligers bij CoderDojo die zich al jaren inzetten om gelijkaardige gratis sessies te organiseren. Het is minder in een les-formaat, maar heeft hetzelfde idee om jongeren (tussen 7 en 17/18) spelenderwijs (onder andere met scratch, lego mindstorms, arduinio's, minecraft (educational version), ...) kennis te laten maken met programmeren en techniek.

Voor de geïnteresseerden (zowel als coach of als ouder), kan je in Nederland en België wel altijd een dojo in de buurt vinden: https://www.coderdojobelgium.be/nl en/of https://coderdojo.nl/
In mijn richting in het middelbaar hadden we een beetje programmeren, namelijk Visual Basic. Op het examen moesten we een calculator programmeren. Veel medestudenten begrepen er maar niks van, of hadden er totaal geen interesse in. In een klas van 30 hadden er maximaal 2 studenten interesse in programmeren na deze cursus, namelijk ik en nog iemand.

Niet iedereen kan programmeren. Ik begrijp niet waarom er zo'n hype is om iedereen te leren programmeren. Het vereist inzicht en logica, dat zijn eigenschappen die niet elke persoon draagt.
Zou me niet gek staren op programmeren is DE toekomst, dat zeiden ze van Scheikunde ook begin jaren 80. Je moet gewoon geluk hebben.
Zeiden ze dat serieus van Scheikunde toen? Waarom? Heb ik een scheikunde boom (pun intended) gemist rond die jaren?
Slim van Microsoft.

Jong geleerd is oud gedaan (Jong in aanraking met MS producten komen is ze blijven gebruiken)
het zou me niks verbazen als dat de reden is.
Dat is voor een groot deel exact de reden, en ook de reden dat je zoveel Microsoft en Cisco ziet bij de gemiddelde MBO-ICT opleiding, alsof er niets anders is. Daar zit heel veel sponsoring achter.
Dat is niet zo vreemd wat het overgrote deel van het bedrijfsleven werkt gewoon met Windows en MS producten.
En als je als bedrijf de volgende generatie al van jongs af kan indoctrineren, dan kan je toekomstige alternatieven en concurrentie meteen al een hak zetten.
Dit heeft imho weinig met indoctrineren te maken. Let's face it, voor end user systemen zijn er, zeker in grote ondernemingen, niet zomaar alternatieven te vinden rondom Windows waarbij ook nog eens alles netjes met elkaar valt te integreren.

Zelfs een bedrijf dat hoofdzakelijk met documenten werkt. Je hebt daar niet alleen je office pakket nodig, je hebt ook nog je document beheersystemen, je hebt vaak tijdsbeheer en ga zo maar door. En met de juiste software doe je dan alles integreren in 1 pakket. Dit jaar nog een demo gezien waarbij Outlook de basis werd voor alle werk dat men in zo een bedrijf kan doen. Ik was onder de indruk. Maar die oplossing hangt af van zovele andere producten die allemaal alleen op Windows te verkrijgen zijn. Ga je dan aanmodderren met een Apple computer en Google docs gewoon om tegen de stroom in te zwemmen? Of ga je wat meer uitgeven aan je licentiekost zodat mensen efficienter kunnen werken?
Wel ik gebruik beide: in en uit de MS wereld.

En ik ben net NIET onder de indruk van integratie.

Office producten werken NIET goed. Word crasht nogal eens, prentjes springen rond, nummering van secties loopt brak...

Probeer eens 25 prentjes automatisch in een document te stekken. En dan worden er terug metingen gedaan, en mag je de 25 prentjes updaten... Ik wens je veel succes in Word of Excel.

Zoeken in Outlook is ook een drama: het is traag (vooral tegenover Gmail bijvoorbeeld). En het hangt allemaal als je van vast netwerk naar wireless gaat (of is het de bedoeling dat je je computer moet terug opstarten als je naar een meeting gaat?).

Excel is geen database tool (vaak wordt het daarvoor misbruikt), omdat het een mooi 'overzicht' geeft. Vaak vindt je vreselijke constructies via formules, waar enkel de bedenker het kan gebruiken (en dan nog, enkel als dat recent was). Opent eens een oude Excel file met ietswat moeilijk dingens, het is gewoon onleesbaar. En dan VB code, dat is gewoon ... slecht. Excel grafiekjes zijn vooral mooi, maar vak slecht leesbaar.

Op werk en met de collegas, zijn we het erover eens: als we het met iets anders dan MS producten kunnen doen, dat doen we dat ook anders. Enkel als de klant eist dat het daarmee gedaan wordt, dan doen we het ermee. En we rekenen er extra tijd voor in dat geval, omdat het gewoon MINDER efficiënt is.

Als het gaat om document te genereren, dingen te automatiseren, ben ik blijer van bijvoorbeeld een Linux omgeving, met tal van super tools. Revisie controle is ook een reden om geen MS producten te gebruiken.

Bij MS ligt de focus op hoe het eruit ziet, fancy features en zo. Maar de core functionaliteit werkt gewoon niet perfect, en schaalt niet goed.
indoctrineren? Ze leren logisch denken "programmeren" op basis van minecraft ... please
https://news.microsoft.co...men-deel-aan-het-project/
Maar ze doen het wel op een Surface tabblad, waardoor de perceptie bij de kinderen bestaat dat programmeren het best op dat toestel werkt.
Ik hoop toch dat de toekomstige programmeur beter kan nadenken dan "ik heb toen ik 7 was met minecraft gespeeld op een surface tablet, dus ik kan in de toekomst het beste een surface tablet kopen om te programmeren".
Ik ben wel benieuwd wat jij dan ziet als alternatief?

Daarnaast ben je als bedrijf vaak ook afhankelijk van andere bedrijven. Dus dan kun je wel allemaal alternatieven zoeken voor MS maar waarom? MS producten werken over het algemeen prima in alle soorten en maten.
Als (op OS) het marktaandeel van alle andere opties in totaal minder dan tien procent is (https://www.techzine.nl/n...windows-10-nadert-30.html) dan is het niet gek dat je daar minder aandacht voor ziet in de opleidingen (op HBO niveau zie ik overigens ook genoeg Unix e.d. voorbij komen in de curricula, maar bij praktisch gerichte opleidingen richt men zich op de praktijk van 90+% Microsoft)
Dat klinkt logisch, totdat je je gaat realiseren dat dat op de server/hosting markt totaal anders is.
Dan is het ineens wel heel raar dat er op een hele MBO-ICT opleiding van 4 jaar, maar 6 uurtjes 'Linux' op het rooster staan (in die hele 4 jaar dus).

Misschien is het inmiddels anders natuurlijk, maar dat was wel mijn ervaring.
En daarom zitten er 11.000 Microsoft gecertificeerden met WW thuis en een veelvoud zit als ZZP'er hun spaarcentjes op te eten om volgende recessie om te vallen.

Overigens op HARVARD en andere genomineerde universiteiten gebruiken ze Google en toekomstige generaties managers zullen niet begrijpen waarom je zoveel geld aan licenties en resources kwijt bent als je voor Microsoft kiest.
Waarom moet Harvard met all caps, en wat is “Google gebruiken” en wat heeft het te maken met licenties? Voor programmeertalen betaal je geen licenties, ook bieden zowel Microsoft als Google niet voor elkaar’s product een (bruikbaar of volledig) alternatief.
Want Google gebruiken in een enterprise omgeving is gratis? En denk je dat een Google of Apple geen programmas voor scholen hebben opgezet? Waarom denk je dat er in de VS zoveel Apple computers in klaslokalen te vinden zijn terwijl vele scholen er amper geld hebben voor studieboeken?
Het levert ze miljarden op.
Het ironische in mijn geval is ik ben begonnen op de iPad van mijn ouders(ik ben 17) maar ik ben uiteindelijk op Android gekomen maar met alle 2 kan ik goed overweg.
De ware reden is dat ze mensen eruit kunnen pikken en vormen tot de ideale werknemer zoals Snowden vóórdat hij de boel uit liet lekken.
ook dat verbaasd me niks, het heeft nogal een grote impact gehad op de betrouwbaarheid van de CIA
het zijn 6-12 jarigen, beetje jong om ze eruit te pikken als werknemer. Wat een achterdocht lees ik hier toch in de commentaren
Beetje jong? Het wordt nu al onze strot ingeduwd genderneutraal dit, nepnieuws dat. Feminisme hier, duurzaam daar. Ik ken de tijd van een paar jaar geleden nog wel dat dit niet aan de orde was. De jeugd en kinderen vinden dit achterlijke gedrag héél normaal. Ze weten immers niet beter, wij wel.
Kennis maken met programmeren voor Windows is ook slim van Microsoft.
ze leren "programmeren" met minecraft, dat heeft niks met windows te maken https://news.microsoft.co...men-deel-aan-het-project/
Dat gaat zeker een reden zijn. De IT lessen vroegah op school waren meer een veredelde cursus MS Office. Erg jammer gezien de alternatieven op de markt maar ja...
Dat was volgens onze docent ook de reden dat studenten korting krijgen op diverse software, maar ook dat ze niet snel achter individuele mensen aan gaan de illegaal word (of office algemeen) installeren.

Als je eenmaal aan word gewent bent, wil je het ook op je werk gebruiken. En daar kan men het niet maken om het illegaal te downloaden.
Al die taal en code van MS is grotendeels een evolutie geweest, en MS heeft een vrij standaard stijl en aanpak met hun projecten. Als je in dat wereldje zit, is bijblijven relatief makkelijk.
Als ITer moet je altijd blijven bijleren, alles veranderd en vernieuwd. Hardware en software, de development manieren blijven echt niet achter. C wordt nog maar bar weinig gebruikt, maar een generatie of 2 geleden zweerden nog bij Pascal.

MS is 1 van de partijen die voor (heel erg) veel vernieuwing en verbetering in de IT heeft gestopt en nog steeds verantwoordelijk is voor een vrij groot deel. Het oude moet soms helaas vervangen worden om het nieuwe mogelijk te maken. En in dat opzicht, MS ondersteund hun zut doorgaans tergend lang. Je kunt nu nog heel hun OS managen met wat vb scriptjes. CMD, de 'DOS manier' is zelfs nog aanwezig. C# is ook antiek en nog prima bruikbaar.

[Reactie gewijzigd door batjes op 14 december 2018 18:53]

Oud en nieuw is 1 ding, maar UWP, .Net, Visual Basic/C++/F# en alles gebruiken ze door elkaar. En als ik Tweakers.net mag geloven zijn er mensen zat die stapeldol worden van de wispelturigheid van MS op gebied van standaarden.
;( Wacht even. Sinds wanneer is C# antiek? C# is gewoon nog heel veel gebruikt. Microsoft voegt er nog steeds nieuwe frameworks aan toe (.NET Core) enzovoort.

Voor de rest kan ik me redelijk in je verhaal vinden

[Reactie gewijzigd door Jantje2000 op 14 december 2018 19:00]

Ik zou toch durven beweren dat er nog aardig wat in C geschreven wordt. Als je een beetje library bekijkt is de core toch vaak C. (OpenCV, ffmpeg, linux, v8 etc.). Mede dankzij dat eigenlijk alles wel binding kan maken voor een C lib. En als C echt niet OO genoeg voor je is er het altijd nog de keus voor C++ (met alle vrijheden en valkuilen die daar mee meekomen) en dat zie je toch ook echt wel heel veel. Zeker in bepaalde sectoren is alles Java, Javascript, C# of juist Python, maar laten die runtimes/engines zelf nou ook grotendeels in C/C++ geschreven zijn.
Hele Iot wereldje, unix/linux, embedded software, rtos’en, drivers en noem maar op. Allemaal C
Met .net code die 15 jaar terug geschreven werd kan je vandaag nog perfect overweg. Hoewel de .net omgeving een evolutie heeft doorgemaakt is deze in de basis nog altijd dezelfde als bij de eerste release. Er zijn nieuwe concepten bijgekomen maar je kan vandaag nog altijd perfect applicaties schrijven in C# of VB.net icm WinForms en die zijn nog altijd modern en met de tijd mee.

En waarom 1 taal? Er zijn meerdere talen voor meerdere doelen. Je kan gaan voor C++, je kan gaan voor een C# of een VB.net, je kan gaan script in PowerShell, websites bouwen in ASP enzoverder. Elke taal heeft zijn doel en zijn publiek.
Weet iemand of dit ook in Nederland gaat gebeuren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee