Ruim elfduizend Nederlandse kinderen verbreken wereldrecord programmeren

De organisatie CodeUur heeft bekendgemaakt dat 11.368 Nederlandse kinderen het wereldrecord programmeren op de basisschool hebben verbroken. Dat stond tot nu toe op naam van 9782 Australische leerlingen.

CodeUur laat weten dat kinderen uit groepen zeven en acht meededen onder begeleiding van enkele honderden gastdocenten. In totaal waren ze een uur lang aan het programmeren. Dat deden de leerlingen aan de hand van lesmateriaal, waarin opdrachten zijn opgenomen voor de programmeertaal Scratch. Dat is een visuele taal, aan de hand waarvan de kinderen bijvoorbeeld interactieve verhalen kunnen creëren. Scratch is ontwikkeld door het Amerikaanse MIT en werkt in plaats van tekst met sprites.

De leerlingen gingen met de taal aan de slag met een opdracht om een olifant te redden. Om dat voor elkaar te krijgen moesten zij bijvoorbeeld eerst een drone een stroper laten opsporen. De recordpoging was het begin van de Europese CodeWeek. Dit project is gericht op het bevorderen van programmeren door kinderen en geeft aanbevelingen op welke manier dat op school of daarbuiten kan plaatsvinden. Oud-Eurocommisaris Neelie Kroes nam in 2013 het initiatief voor CodeWeek.

Voorbeeld van een Scratch-les

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

14-10-2016 • 18:10

133 Linkedin

Submitter: marcvangend

Reacties (133)

133
130
71
2
2
12
Wijzig sortering
nuttige sites voor docenten die willen bijscholen en die willen programmeren in de klas:

http://www.informaticavo.nl
http://gamescool.nl
http://ictoblog.nl
http://www.edublogs.be
http://www.edubloggers.nl
http://seriousgames.startpagina.nl

Er gebeurt dus gelukkig wel het een en ander. :-)
Als ze dit nou eens in plaats zouden doen van het huidige oudbollige vak 'informatica' waar ze leren wat e-mail is..
Het zou best kunnen dat er scholen zijn waar men dat leert, maar dan gaat het eerder over protocollen (zoals http(s), ftp, ...). 'The act of e-mailing' hoef je een vierdeklasser niet meer te leren.
Al mijn leerlingen hebben een Raspberry Pi, maken websites met html5, JavaScript, php en MySql. Aan het eind programmeren ze redelijk tot zeer goed in Lazarus, python en soms Java.
We starten wel eenvoudig met theorie over talstelsels en logische schakelingen. Via logo, SonicPi, scratch en small basic komen we dus een heel eind.
Overigens hebben ook 150 brugklassers van onze school met het record meegedaan op hun Chromebooks. Het was een zeer geslaagde ochtend.
Jaloers! Ik heb geleerd hoe ik een WordArt plaatje kan invoegen.
Wij mochten websites maken in Word!
In de tijd dat ik Informatica deed, 2009 ofzo (edit: in klas 1), had onze middelbare school nog XP.
Wat we eigenlijk moesten doen varieerde van werken met excel (dit was nuttig, beetje met excel leren werken is echt handig) tot werken met word (dit was niet nuttig, vooral vanwege onzinopdrachten zoals 'maak een reisgids' (al leerde je hier wel goed van copy-pasten van het internet, dus dat had ook wel een functie)). De IKEA huisplanner was echt totaal zinloos, maarja, onze lerares vond het leuk ofzo.

In plaats hiervan werd het grootste gedeelte van de les besteed met computers van andere leerlingen en de leraar uit te zetten met telnet commando's...

(vooral een countdown starten van 5 seconden en dan kijken of je vrienden op tijd een commando konden typen om de shutdown te cancellen zodat ze hun 'reisgids van *insert bullshit country*' niet kwijt zouden raken)

Edit: All the unmatched parentheses

[Reactie gewijzigd door dj__jg op 14 oktober 2016 19:34]

WOW... XP!.... Bij ons hadden die computers in het begin nog geen harddisk (terwijl dat wel al kon) en starten ze op met floppy's (MS-DOS)....
Bij ons op school hadden ze nog de Phillips P2000. Met alle data op een casettebandje. Altijd baas boven baas he ;)
Jullie hadden computers?
Ja, op de LTS nota bene. Toen ik overstapte naar Havo/VWO was er geen computer te bekennen!
Bij ons hadden ze nog niets, heb zelf alles moeten leren.
En dat je moest betalen per printjes en dat je een batch script maakte die onzin printte en die in de achtergrond op PC's bij het opstarten aanzetten. Leuk om de docent helemaal gestrest uiteindelijk de printer los trok...
Wij mochten met WP aan de slag.....Joepie..... ;(
F7 document bewaren? Nee
Volgens mij ben je aan het printen :P An nee dat was Shift +F7.... zo ingewikkeld allemaal.... tegenwoordig met een muis is dat toch wel ff iets handiger :P Ik heb wel geleerd om sneltoetsen te onthouden, iets waar ik vandaag nog veel aan heb...

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 14 oktober 2016 19:07]

Was ook een ramp. Ik herinner me dat als je een printopdracht wilde onderbreken er een dialoog verscheen met "Doorgaan? ja/nee". Briljant gewoon.
F7 was bewaren en afsluiten en F10 was afsluiten in wordperfect 5.1http://www.techadvice.com/apps/WP51/WordPerfect51_main.htm
Offtopic. Bert Visser
jaa, met het fantastische onderwater scherm!

zit hier nog wekelijks op dat k.. Word / office/ outlook te vloeken als de opmaak weer eens een eigen leven gaat leiden.
jeez, na 20+ jaar nog steeds ruk!!!
Natuurlijk gebruik ik veel liever iets als LaTeX of Markdown (What you mean is what you get), maar dat is de hoofdreden dat ik Writer al zeker een decennium veel liever gebruik dan Word. Tuurlijk, Word heeft ook stijlen, maar in Writer voelt het fatsoenlijk gebruik van stijlen tenminste niet als tegen de stroom inzwemmen.
Zoiets had ik ik ook in de eerste klas. Alleen dan op Apple computers.
In de onderbouw was het van belang dat je office en works leerde.
Toen ik in het 3de jaar een keuze vak had gekozen kreeg je pas zinnige dingen aangeleerd. Als FPC X en Adobe PS AE ect. ;)
(Op het basis onderwijs vond ik het al wat dat ik drietalig ben opgevoed.)
Hetzelfde hier, maar dan met FrontPage.
Anoniem: 170109
@FearMe15 oktober 2016 01:27
Ik mocht/moest een document opstellen exact zoals het op papier stond maar moest wel zelf zoeken hoe ik de dingen moest invoegen en dikte van de lijnen en een tabel moest maken dat dan weer wel :S en tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds niks programmeren of uberhaupt maar een website maken. Heb zelf nog wel even wat geprobeerd maar had het liever toen ik jonger was op school geleerd.
BIj ons was het HTML, en java apps maken. :)
Situatie in België hetzelfde
Het is dat ik je niet kan modereren, hulde aan je school voor het gebruik van chromebooks!
Ik zal het doorgeven aan mijn directrice. We zijn dit jaar pas in de brugklas begonnen.
De informatica-leerlingen hebben Raspberry pi's.
Chromebooks worden gezien als een dichtgetimmerde laptop, maar met crouton hebben de informatica-leerlingen over drie jaar een topwerktuig. Beter dan de Windows-pc's waarop je via de ict-afdeling iets mocht laten installeren (wat regelmatig niet lukte....)
Geweldig! Kan niet wachten tot mijn kids (1 & 2 jaar) dit soort lesstof gaan krijgen. Kunnen ze die ouwe van ze mooi de 21e eeuw intrekken.
Jammer genoeg is het vaak op initiatief van goeie leerkrachten (proficiat!) dat deze initiatieven van de grond komen... het zou in iedere basis opleiding moeten zitten.
Op de middelbare hadden we alleen in de 1e en 2e 'Informatica', en dat waren dan wat feitjes over Babbage en wat Office-lessen. Kan me herinneren dat we verschillende computer-termen in het Zuid-Afrikaans moesten leren... 8)7 Gelukkig mochten we op de basisschool een uurtje per week een website in Word bouwen, en dat heeft mij aangezet om daar verder mee te gaan.

Ik ben blij dat andere scholen veel dieper op dit vak in gaan. Ik word er ook wel een beetje nerveus van... Zo te horen moet ik als developer flink aan de bak om niet door de volgende generatie aan de kant gezet te worden! :o

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 14 oktober 2016 21:56]

Mijn ervaring in het basisonderwijs is helaas anders. Naast het enorme aantal digibeten onder collega's valt het me al jaren op hoe niet-computerwijs de meeste leerlingen zijn. WhatsApp, Facebook, Instagram en Snapchat kunnen ze feilloos gebruiken, maar een e-mail sturen, of zelfs maar een Word-document opslaan, is voor veel leerlingen al een enorme horde.
Bij mij op school bestond informatica uit het leren van de basis van Open Office, denk aan hoe je tekst cursief maakt, en hoe je bestanden van het ene naar het andere mapje verplaatst. Stelde dus weinig voor.

Edit: Dit was in onderbouw vwo. Informatica wordt bij mij op school, helaas, niet gegeven in de bovenbouw

[Reactie gewijzigd door palygr op 16 oktober 2016 10:20]

De toekomstige set aan Tweakers gaan door jouw handen, besef je dat? Op mijn ETS (Electro Technische School) had ik één docent met echte liefde voor het vak, ook al is dat 30 jaar geleden, die baas heeft het vuur in me aangestoken om van "leuk" ook "werk" en "hobby" te maken. Met veel plezier denk ik nog aan zijn lessen terug. Al ontsteek je maar bij één iemand het vuur, daar heeft hij zijn leven lol van. Passie in je werk is het mooiste wat er is.

Ik heb overigens diep, diep respect voor de leraren van vandaag waar ze mee te maken hebben qua werkdruk, omgeving, onverschilligheid bij leerlingen en ouders. Maar net die ene leerling die je op het juiste spoor helpt ... _/-\o_
Ik ben zo'n leerkracht en neem jouw lof graag aan. :)
Tweakers passeert dan ook regelmatig in mijn lessen. Als is het maar om te verwijzen naar een nieuwsartikel of een gave tweakblog.

Mijn hoogtepunt was vandaag dat elf, twaalfjarige meisjes en jongens vrijwillig achter hun Chromebooks bleven zitten tijdens de middagpauze. Niet om te gamen, maar aan hun eigen scratch-game te sleutelen.
Fijn dat er docenten zijn die weten wat ze lesgeven en niet verwijzen naar internet.
Niet anders dan lof!
Anoniem: 170109
@slowdive15 oktober 2016 01:28
helemaal tof man had gewild dat jij mijn docent was geweest 15+jaar geleden :)
Anoniem: 145867
@slowdive15 oktober 2016 08:55
Zeer veel respect! Dit soort dingen brengt zeer veel rendement in onze samenleving. Zeker waar de toekomst heen gaat. En jij leert ze de toekomst in plaats van oude dingen. Ga zo door. :) top!
Oplossingen voor reële problemen komen voort uit denken op een andere manier.
Dít is precies wat je leert van programmeren!! Het stimuleert probleem oplossende creativiteit, inzicht in doorgaande verandering, inzicht in zeer complexe systemen, samenwerken met anderen, leren hulp vragen, leren fouten te maken en ze zelf kunnen oplossen.

Programmeren is essentieel om de wereld van nu en in de toekomst te begrijpen en aan mee te bouwen! Natuurlijk moet je niet alleen maar achter de pc zitten, beweging en gezondheid zijn ook erg belangrijk. Maar je betoog is gevaarlijk kortzichtig. Software en systemen zijn helemaal verweven in de maatschappij. Het is nu al erg ingewikkeld, kijk maar naar hoe organisaties reageren op grote storingen en hacks, maar dat wordt de komende jaren nog veel erger door de neurale netwerken en AI ontwikkeling. We kunnen niet meer terug, tenzij de wereld crasht en we in de middeleeuwen belanden.

Leren programmeren heeft hetzelfde effect als een vreemde taal leren. Het leert je om flexibel te denken en actief mee te doen in een onbekende steeds wijzigende omgeving.
Anoniem: 399807
@FvdM15 oktober 2016 16:06
Wat je zegt in zoveel woorden is 'accepteer de wereld zoals die is, probeer hem niet te veranderen, dat proberen is mogelijk gevaarlijk en het gaat je toch niet lukken'.

Programmeren is heel nuttig, maar is uiteindelijk een vorm van taal. Taal is per definitie lineair. Je bent dus creatief op een lineaire manier, dus binnen de grenzen van wat taal als concept is.

Anders gezegd, taal bestaat uit woorden die beschrijven wat je waarneemt. Een woord als beeldscherm is niet het beeldscherm. Het woord computer is niet zelf de computer. Taal is dus een schil om de werkelijkheid. Net zoals een GUI een schil is om een CLI.

Wat je die kids ziet doen is op volgorde iets laten gebeuren. Lineair. Je kunt instructies mengen, door het herhaal dingetje er bij te halen, maar de volgen instructie moet daar weer onder. De grafische bokjes die je kunt spelen zijn een schil om wat er aan code onder zit. Maar het lijkt dus creatief, maar het programma is lineair. "Lines of code'.

Bij taal zet je gedachten om in op elkaar volgende woorden op een logische gestructureerde manier. Dit programma biedt causaliteit, oorzaak en gevolg, lineaire tijdsbeleving.

Een beelddenker is creatief omdat de gedachten niet lineair opkomen. Je ziet een plaatje met allerlei dimensies van ruimte, tijd en emotie.

Dus, je kunt creatief zijn binnen de lineaire dimensie, door de instructies op originele manieren te plaatsen en zo originele 'code' genereren, zoals een poëet woorden op nieuwe onverwachte manieren rangschikt. Maar je blijft binnen de lineaire grenzen van taal.

Onze wereld is lineair. Wij denken in lineaire tijd, de klok bepaalt ons leven, onze computers, werktijden, gadgets, alles is cijfermatig en temporaal gerangschikt. Daarom zeg ik wel eens dat een weg een klok van asfalt is. :)

Als je problemen in die wereld ziet die je wilt oplossen, terwijl die wereld lineair tot stand kwam, dan kun je niet door meer lineariteit toe te voegen die problemen oplossen. Het enige wat je kunt is een techno-fix, een lineaire GUI-oplossing over de problemen heen programmeren. :|

Ik denk dat het beter zou zijn om kinderen aan te leren dat hun hersens niet lineair hoeven te werken. Het is bewezen dat prestaties van kinderen omhoog gaan na meditatie. Laat kids op school meer mediteren en geef ze handvatten om om te gaan met interne processen. Leer ze associatief denken.
Wat je zegt in zoveel woorden is 'accepteer de wereld zoals die is, probeer hem niet te veranderen, dat proberen is mogelijk gevaarlijk en het gaat je toch niet lukken'.
Nee, dat is niet wat ik zeg. Maar ik geloof dat we wel hetzelfde denken hierover, alleen ieder een ander perspectief. De tegenstelling is dat ik vind dat programmeren een noodzakelijk onderdeel is in het totale aanbod van de basisschool en wat ik van jou begrijp is dat je het juist niet in de basisvorming wil?

De wereld is continu in beweging en door creativiteit te stimuleren kan je bijdragen aan die groei en ontwikkeling. Iedereen heeft invloed in welke vorm de lokale en globale wereld aanneemt. Programmeren is daarin een stuk gereedschap. En al draag je niet actief bij, dan helpt het je wel om een deel van de maatschappij te begrijpen en mee te komen. Door te programmeren en scripten leert je meer dan alleen kleine spelletjes maken of de zoveelste Twitter client. Het integreert in je leven. Ik geloof niet dat lineair leren je een lineair mens maakt, een robot of zombie zoals je het omschreef. Daar zijn onze sociale structuren en maatschappelijke problemen te ingewikkeld voor, die dwingen het af om niet rechtlijnig te denken.

Soms lijkt het alsof de wereld door alle automatisering alleen nog maar niet zelf nadenkende bewoners heeft, dat is altijd al zo geweest. Al duizenden jaren. Ze vallen alleen meer op en vaker door de mand omdat ze proberen mee te komen in een snel veranderende wereld die meer inzicht heeft in de werking daarvan terwijl zij zelf die basis kennis missen. Ik zie het bij veel ouderen hoe zij hun best doen om alles wat relateert aan computers en vooral internet te begrijpen, maar het lukt ze niet omdat ze de technologische ontwikkelingen niet aandachtig hebben meegemaakt. De computer was geen onderdeel van hun basisvorming. Twee generaties later is de computer helemaal ingeburgerd en is het manipuleren van computers en internet (of things) belangrijk om te leren.

Alles is in de basis en eindresultaat lineair, maar het mooie complexe zit in de interactie tussen systemen. Als het direct foutloos werkt, oké goede implementatie, maar daar leer je niet veel van. Zodra het gaat botsen en complicaties ontstaan, dan begint de uitdaging, het gepuzzel, en komt de creativiteit naar boven. Dan ontstaan nieuwe toepassingen, soms zelfs ontdekkingen.

Ik ben het met je eens dat een educatief programma zoals Scratch alleen de basics leert: lineair programmeren. Het is een simpele opstap, want lesmateriaal op de basisschool moet universeel zijn. Ieder kind heeft een andere leerstijl, tempo, interesses. Degene die het programmeren aanspreekt die zullen het blijven doen en de andere hebben dan toch nog íets ervan opgepikt. Wat later kan helpen als ze met automatiseringsproblemen in aanraking komen. Of bij keuzes maken. Bij het kiezen van een zorgverzekering kijk ik o.a. naar hoe de site in elkaar steekt. Als ik in de html 180 jQuery plugins zie staan, totaal geen optimalisatie, en 'Generated by X' dan haak ik af. Die organisatie probeert mee te dansen maar snapt er geen donder van. In ieder geval blijken ze niet instaat om de juiste mensen aan te stellen voor die taak, hoe moet het dan met al hun andere taken? Als je html kan lezen heb je het zó door, anders ga je alleen af op het rooskleurige marketing praatje. Misschien een stom voorbeeld, maar het punt is dat als je meer achtergrond weet dan kan je keuzes maken die beter bij je passen.

Als je je in de materie verdiept zoals op school dan pik je er toch wel íets van op. Ook als het je geen bal interesseert. Programmeren stelt niet zoveel voor, inderdaad gewoon een taal. Maar je kan er zo ontzettend veel mee doen. Ik denk zelfs hoe eenvoudiger het concept is des te groter de mogelijkheden. Neem heel cliché de uitvinding van het wiel, dat zie je nu terug in gordijnrails, draaiknop dimmers, ventilators, rollators, hijskranen, noem maar op. Het is zó simpel, zó rechtlijnig (kromlijnig?) maar wat een mogelijkheden. Het product wordt een gereedschap voor de creatieveling.
En over welk niveau en welk leerjaar praten we dan?
Havo en vwo vanaf de vierde klas.
Dat is handig, want op de uni leren ze vaak ook Python :)
Geeft ze een mooie voorsprong!
Die voorsprong valt ook wel mee.
Ik heb leren programmeren in 3GL's maar het laatst toen ik zonnepanelen kreeg in 1 dag een python script gemaakt (mbv voorbeelden op het internet) om mijn omvormer uit te lezen terwijl ik daarvoor nog nooit een letter pythonscript had gezien (en sindsdien ook niet meer).
Als je kan programmeren maak het niet zo veel uit in wat voor taaltje of script dat is.
Dat klinkt tof kunnen wij dat lesmateriaal ook inzien als we willen leren programmeren?
Het materiaal is algemeen beschikbaar en afgelopen week meerdere malen op twitter en facebook genoemd: http://wr.codeuur.nl en www.codeuur.nl/wereldrecord

Op mijn school vroeger was nog geen computerles, computers waren zo groot als een basketbalveld.

Ik ben gastdocent geweest bij groep 7 van een basisschool in Alphen aan den Rijn.
Fascinerend was het enthousiasme van de kinderen en de snelheid waar mee ze het programmeren doorhadden.

[Reactie gewijzigd door lsluijter op 15 oktober 2016 13:43]

Geen probleem, alles is freeware en open source, deels zelfgeschreven, deels van internet geplukt.
Je hebt een Pm.
Zomaar een goedbedoelde opmerking: maar als jij hier nu eens een tweakblog(je) over schreef (dus dat 150 van jouw leerlingen hieraan hebben meegedaan, over zelfgeschreven lesmateriaal enz, enz). Ik weet zeker dat er hier een hoop geïnteresseerden zijn. _/-\o_
ook ik ben best wel geïnteresseerd dus zou ook gaar zo'n pm/dm willen hebben alvast bedankt _/-\o_
Ik heb ook wel interesse:)
Ik ben ook wel benieuwd slowdive :)
Mag ik ook een pm, a.u.b? O-)

[Reactie gewijzigd door 2Fast. op 14 oktober 2016 21:47]

Kan ik deze ook eens inkijken a.u.b.?
Super interessant! ik ben blijkbaar niet de enige die interesse heeft. Zou je mij ook een pm kunnen sturen als dit niet teveel moeite is? _/-\o_
Wil je mij ook een pm sturen? Ik heb wel interesse ;)
Ik heb nog niks ontvangen, heb jou een berichtje gestuurd ;)
Ik kan jou vertellen dat je dan toch echt de uitzondering op de regel bent...
In mijn tijd [kuch], anno 1997, hadden we al een extreem gedateerd Informatica vak, gegeven door de Engels docent die toevallig wel handig was met gadgets. Als Informatica software hadden we Babbage Plus... mijn god, wat een nietszeggende kolder was dat. Geen enkele relatie tot daadwerkelijk omgaan met computers. Had was gewoon een stuk software waarmee je leerde typen.
Wij hebben ook Babbage Plus gebruikt in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs (zal rond 2007/08 geweest zijn) en dat is idd de grootste mogelijk troep die je je maar kunt voorstellen...


Zo erg dat het dus vraagt of je weet hoe je tekst kopieerd in Word en als je het niet goed doet moet je een 20(!!) minuten cursus volgen anders mag je door. Ik druk Ctrl+C zegt ie dat het met de muis moet en je die cursus kan volgen 8)7. Qua diepgang ging het ook niet verder als dat, zelfs stijlen maken/beheren(wat nog vrij simpel is) kwam totaal niet aan bod...

Snap echt niet dat scholen dat soort onzin geven, een verspilling van tijd voor zowel de docenten als leerlingen imho

[Reactie gewijzigd door !mark op 14 oktober 2016 18:40]

Haha, die 'te goede' antwoorden hebben mij ook voor de eerste toets een onvoldoende bezorgd. Op de vraag "welk onderdeel van de computer berekent alles" (oid) was "de processor" fout, het moest "de systeemkast" zijn 7(8)7
Ik wil die makers van die bagger software wel eens een lege "systeemkast" voor de neus zetten. Mogen ze dat stuk metaal 1+1=2 laten berekenen.

Als iemand die als kind opgegroeid is met een Amiga 2000 was dat vak echt een lachertje. Ik was dan ook diegene die de leraren moest ondersteunen. Maar ja, als je zelfs op de basisschool zelfs al als systeembeheerder ingezet word als kind, en uit de lessen geplukt word... niet zo verwonderlijk.
Ja maar dat waren nou nog is de tijden, toen de Amiga's nog alles waren in de computer wereld, ik mis wel die Commodore/Amiga tijd.

Tijden zijn echt verander zeg.
Tijden zijn inderdaad veranderd. Of het er zoveel leuker op is geworden? Ik weet het niet. In die periode wist je als computer gebruiker echt hoe je machine werkte en geconfigureerd was. Je had daar immers dikke handleidingen voor meegeleverd gekregen met de computer die je kocht. In tegenstelling tot nu... als er nu een garantie papier bij de doos in zit is dat veel.

Ondanks alles en hoe het nu is... ik ben blij dat ik de hele computer wereld heb zien op groeien terwijl ik mee groeide. Van BBS tot Internet, van 2D tot 3D, van Speaker Sound tot Soundblaster... van Chriet Titulaer zijn Wondere Wereld tot de wereld van YouTube en Roboticen, en niet te vergeten 'Het Huis van de Toekomst' tot zelf het in huis hebben van wat we nu kennen als Domotica. Het was echt een geweldige reis die ik heb mogen meemaken. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door LogiForce op 17 oktober 2016 01:52]

Ben ik helemaal mee eens, ik denk zelf dat het niet leuker geworden is, vooral niet door social media, ik denk dat social media meer kwaad doet dan goed.

Ik mis die tijd nog dat we lekker met zijn alle op de Amiga Club zaten, en van elkaar spellen en andere software aan het kopiëren waren, tjonge wat keek ik toen uit zeg toen ik met een goede vriend weer naar de Amiga Club konden gaan, en ja ik vond het in de 80/90 veel socialer dan nu.

Ik heb alles ook zien groeien van de Commodore C64/128 computers naar de Amiga en nu PC, weet nog toen mijn vader de Commodore 128 mee nam naar huis, en toen later de Amiga 2000, en dat mijn vader de Amiga CD32 + SX-32 Pro + 64MB RAM + 512MB 2,5" HHD voor mij kocht, wat was ik blij, ben hem daar nog steeds dankbaar voor, al vind ik het erg jammer dat ik de Amiga CD32 + SX-32 Pro verkocht heb.

Al heb ik nu wel weer een Amiga CD32, met aardig wat spellen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 17 oktober 2016 02:09]

Ja, al die sociale media doen er geen goed aan. Eigenlijks is het met de komst van het internet helemaal niet beter geworden. In tegenstelling tot het BBS systeem dat mensen in hun eigen huis vanuit hobbie perspectief opzetten zijn er op het internet enkel alleen bedrijven echt actief, en die hebben weer financiële redenen om ons als gebruiker in te zetten voor financieel gewin. Of in ieder geval om hunzelf overeind te houden, zoals Tweakers afhankelijk is van reclame inkomsten bijvoorbeeld.

Ik was zelf nog te jong om naar clubjes te gaan. Ik ben zelf van bouwjaar '86... een niet al te best jaar met Tsjernobyl die destijds nog ontplofte. Maar vanwege grove eczeem klachten die ik geërft had van mijn vader werd ik door mijn ouders de ICT kant ingelootst als het ware. Mijn vader begon ooit met een Sinclair ZX Spectrum en kocht daarna de Commodore Amiga 2000, welke nog steeds werkt en in bezit is. Daarna heeft hij een Vobis Hiscreen 286SX2 gekocht, en die hebben we samen (zodat ik het ook leerde) geupgrade.
Echter in de Amiga 2000 periode had hij daar een modem in gebouwd en is aan de slag gegaan om naar locale BBS'en te bellen. Via chats had hij een tweetal studenten getroffen, en daarvan had hij toen veel opgestoken. Nog meer mensen leren kennen via BBS'en, en zelfs hier en daar thuis afgesproken omdat downloaden van bepaalde software gewoon te lang duurde (en teveel telefoontikken zou kosten). En zo was alles toch veel socialer destijds.

Om maar niet te beginnen over de computer beurzen in de begin jaren. Dat was toen allemaal veel interessanter als later, en nu zijn ze er volgens mij niet eens meer. Je zag interessante hardware, maakte praatjes met mensen en soms stak je ook nog even weer net dat leuke weetje op.
Als nu wat vraagt dan word je met de neck aan gekeken als je niet eerst Google erbij pakt. Wat al eigenlijk getuigd van het de-socializeren van deze generatie aan mensen, of beter gezegd... het de-socializeren van de huidige samenleving. En tjah, als een samenleving niet meer sociaal is, hoe kan men dan nog tezamen leven?

Om niet al te diep af te sluiten. Ik kan nog zeggen dat mijn tante bij Commodore heeft gewerkt, al was dat toen al lang niet meer het Commodore van toen. Het heeft me uiteindelijk nog wel een Commodore 64 stick opgelevert met alle games en BASIC erop.
Ik had nog geadviseerd dat ze toch geld in de ontwikkeling van een nieuwe Amiga moeten steken om Commodore weer groot te maken als vanouds, maar helaas. Ook was nog gevraagd of ze onze Amiga 2000 mochten lenen om te laten zien op Cebit destijds, maar dat is er ook niet van gekomen.

Daarnaast heb ik nog ooit met Andre Lamothe ge-emailed over het een en ander geluidschip gerelateerd, en bleek dat hij toevallig bevriend was met Jay Miner die dus de Amiga OCS (Original Chip Set) had ontworpen. Toen had ik toch echt het gevoel heel dicht bij het spreekwoordelijke vuur te zitten.

Maar het was al met al een geweldige rit. Van de computer leren kennen tot de mensen daarom heen leren kennen. Ik zou het graag nog een keertje over doen. :)
Ik was denk ik tussen de 10 en 13 jaar toen ik naar de Amiga Club Hoorn ging voor het eerst, dus tussen 1990/93, ik kwam met computers in aanraking omdat mijn vader er interesse in begon te krijgen in de jaren 80s, al deed hij niet veel op ze, ik deed bijna alles op ze, vooral de Amiga 2000, en later Amiga CD32 en toen later Amiga 1200, nu heb ik sinds +/- 2001/02 een PC, al vind ik nog steeds de Amiga OS lekkerder werken.

Ik wou dat ik niet van migraine last had vanaf mijn 8ste, en dat ik nooit geluisterd had naar die stomme leraar, en gewoon doorgeleerd had om in de computers te gaan werken.

Maar je heb heel wat mee gemaakt, En ja kleine wereld was het toen, bijna iedereen kon elkaar hardware en software makkers ontwerpers.

Maar ja heb een leuke tijd gehad, en ik zou ook het graag nog een keertje over doen. :)
Babbage ja dat hadden wij ook op de middelbare school.
Ik moet eerlijk zeggen dat dat programma eigenlijk enkel bedoeld was om ons mensen kennis te laten maken met computers.
Informatica is dus ook wat anders dan ICT toen.

Maar waar ik me wel kapot aan kan ergeren is dat toen ik ICT ging studeren op de hogere school. Er toen in de eerste leerjaar geen een leraar was die er kennis van had. Wij als leerlingen hadden meer kennis dan de leraren zelf toen. In het 2e leerjaar hadden ze 1 lerares binnengehaald die systeembeheerder was maar die moest wel ff 2 klassen helpen zowel de mensen van het eerste leerjaar als het 2 leerjaar.

[Reactie gewijzigd door A11ert op 15 oktober 2016 07:58]

Idem hier, middelbare school ergens 93 of 94 nog een lokaal vol gebruikte ibm xt's. En de leraar was eigenlijk de sport leraar die ook "verstand" had van computers. Veel verder dan enkele dos commando's en jawel wordperfect kwamen we niet.
Behalve een paar leerlingen die meer verstand van die dingen had, en eigen 5.25 floppies meenamen :+
Mooie tijd, een hoop mensen vonden het maar eng en niet echt nodig die 'computerlessen'
Idem hier, middelbare school ergens 93 of 94 nog een lokaal vol gebruikte ibm xt's. En de leraar was eigenlijk de sport leraar die ook "verstand" had van computers.
De onze gaf ook muziekles. Dan weet je het wel.
Ik heb het maar zelf gedaan. Zal rond 1991 zijn geweest. Computerlokaal aanwezig met IBM XT's, maar werd nooit ergens voor gebruikt. Dus zelf maar een soort cursus opgezet. Beetje theorie over besturingssystemen, leren werken met directories en bestanden, simpele programma's maken in BASIC en natuurlijk wat spelletjes. Waren een stuk of 8 geinteresseerden uit allerlei klassen. Leuk om te doen!
onze gaf inderdaad ook (was in 91-93) sport. Wel grappig dat ik haar tijdens de les dingen mocht uitleggen, omdat zij het niet snapte...
Babage is een methode voor informatiekunde, een vak voor de onderbouw. Informatica is een vak voor de bovenbouw van havo en vwo.
Dat ligt echt enorm aan je docent.
Mijn Informatica docent liet ons tekeningen plotten dmv een Java programma te schrijven, en voor de rest hebben we SQL leren gebruiken met JOINS en subqueries.
Dat ligt echt enorm aan je docent.
Mijn Informatica docent liet ons tekeningen plotten dmv een Java programma te schrijven, en voor de rest hebben we SQL leren gebruiken met JOINS en subqueries.
Wij hadden een docent die ons citaten liet opdreunen uit het lesboek, waarvan hij zelf de auteur was. Nou; dan weet je het wel, heh...
Dat durf ik zolangzamerhand bijna een probleem te noemen. Van die docenten die zo vol van zichzelf zijn dat ze een middelmatig theorieboekje gaan schrijven en dat dat dan verplichte kost word.
Het is geen probleem als ze daadwerkelijk goed zijn, maar in de helft van de gevallen is het volgens mij vooral goed voor de portemonnee van de docent in kwestie, en komt het niet ten goede aan het onderwijs.
Ja, wij deden ook dergelijke zaken in de hogere klassen van het VWO (zeg maar rond '02-'04). Maar dat was in informatica als keuzevak, de verplichte informatica van eerder was toch wel iets saaier. :P
Je krijgt toch geen informatica in groep 7 en 8 (want dat was namelijk de doelgroep van deze actie)? Verder met je eens hoor, informatie-onderwijs loopt meestal behoorlijk achter de feiten aan.
Als je al informaticales krijgt! Op mijn lagere school en middelbare school (havo) heb ik nooit enige les gehad op dit gebied, en ik weet dat beide scholen nog steeds niks doen.
Ik kreeg de eerste twee maanden van de tweede klas informatica. Toen crashte het computerlokaal en kon het maanden niet gebruikt worden, en we hebben nooit meer informatica gekregen :)
Er is ongetwijfeld veel te verbeteren, maar je kunt onmogelijk weten dat er (nergens) niets gebeurd.
Ben zelf leerling informatica op het VWO, we begonnen eerst met de basis (Talstelsels, digitale vaardigheden etc) maar kregen al snel HTML/CSS en bijv Ruby. Nu in de 5e klas gaan we in snel tempo door javascript heen. Informatica is al lang geen oudbollig vak meer heb ik het idee..
Weet je docent wel dat JavaScript als servertaal net zo'n lachertje is als ontbijten met spelt- en quinoabrood?
Anoniem: 11447
@Ofyles215 oktober 2016 08:29
Vandaar dat ze het bij een ook alleen kleine supermarktketens als Wallmart gebruiken voor hun web backend.

/sarcasm off

Het is een ideale taal voor op de server, google maar eens op node.js en npm!
Ik heb deze discussie vorige week ook al voorbij zien komen. En ik ben het absoluut niet met je eens. Javascript gebruik je omdat het moet niet omdat het kan. Dus als backend wil je het echt niet. Node.js en npm zijn extensies op de taal die er zijn omdat javascript an sich niet zo heel bijzonder is.

Voor een back-end gebruik je veel liever Java. Veel stabieler, enorm veel beter te schalen, beter te testen, beter te onderhouden en veel beter te deployen op grote schaal. De tools voor java zijn veel breder dan die voor javascript en dergelijke.
Gebruik jij dan maar java, ik vind programmeren in node.js met typescript in visual studio code vele malen sneller en fijner gaan.

Persoonlijk vind ik java een moloch, een waardige opvolger voor cobol in de enterprise omgeving (persoonlijke mening, geen feit).

Als je voor ruwe performance moet gaan (number crunching), dan kan java beter zijn, maar is een taal als C++ nog beter.

Ik denk dat je de kracht van javascript onderschat. Het is in veel situaties meer dan voldoende krachtig en met tools als typescript een genot om mee te werken.
Informatica zou geen vak moeten zijn. Het zou zo moeten zijn dat elke docent ICT basisvaardigheden verweeft in zijn lessen. Helaas hebben te veel docenten zelf ook te weinig know how...
Daar heb je deels gelijk:
Leren typen kan perfect geïntegreerd worden in taalvakken. Maar het schrijven zelf mag niet verwaarloosd worden. Een beetje leesbaar kunnen schrijven kan toch van pas komen, denk ik zo.

Wiskunde is een ander voorbeeld. Het is in veel gevallen makkelijker om op papier te werken. Echter als het op functies en ruimtemeetkunde aankomt kan de pc van pas komen. Iets uitgetekend zien als je je er niets bij kan voorstellen is soms erg handig.

Het enige vak waar ik het nut nie zie is geschiedenis. Dan heb ik het wel over de leerlingen. Interactieve geschiedenisspelletjes klinken leuk, maar zijn in mijn ogen niet echt praktisch.
Een beamer is uiteraard wel handig. Foto's en een powerpoint kunnen die lessen al een beetje luchtiger maken.
Jij mist mijn punt volledig. Informatica als vak is erg interessant maar bij de doelgroep waar dit artikel over gaat is informatica vaak niet meer dan basisvaardigheden aanleren.

Ik heb het er dan ook niet over dat een docent zijn les volledig met digitale hulpmiddelen moet inrichten. Juist niet. Ik heb het over iets simpels als een leerling die een verslag digitaal moet inleveren bij de docent. Dan heb je het over basisvaardigheden als e-mailen, werken met een tekstverwerker en het vervolgens inleveren als PDF.

Je zult je er over bijvoorbeeld over verbazen hoeveel docenten niet weten wat het nut is van een PDF t.o.v. een Word-bestand.

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 14 oktober 2016 19:37]

Verslagen inleveren als PDF is een heel slecht idee. De systemen willen juist dat je geen pdf gebruikt maar wordt aangezien PDF documenten beveiligd kunnen worden tegen anti-plagiaat software. Super eenvoudig te doen en niemand die er ooit achterkomt.
Hier was vroeger (in jouw schooltijd?) misschien sprake van maar als je tegenwoordig een fatsoenlijke plagiaatcontrole hebt dan gaat die vlieger niet op.
Dat zou niet mogelijk moeten zijn als ze de pdf specifcaties goed implementeren, en dus bepaalde security measures niet negeren. Daarnaast neem ik aan dat ze geen OCR software aan boord hebben oid. Pdf to text word lastig als er geen tekst in staat ;)
Ict-basisvaardigheden zijn zeker belangrijk, maar het vak informatica gaat over iets wat die basisvaardigheden overstijgt.
De informatica waar jij op doelt wordt pas interessant bij hogere klassen en ook dat kun je niet op alle niveaus aanbieden.

Edit:
Kijk we zitten hier op een website voor tweakers, met liefde voor dit onderwerp. Het is echter gewoon realiteit dat kids van 11 12 jaar vaak geen idee hebben wat mogelijk is of hoe dingen werken op het gebied van informatica . Dit begint al bij het gebruik van de smartphone en tablet. Alles is tegenwoordig kant en klaar ze hoeven er geen moeite voor te doen om iets aan de praat te krijgen. Ze hoeven zelf niks te tikken. Een muis of een vinger is vaak voldoende om het voor elkaar te krijgen.
Alle achterliggende kennis die veel tweakers hier in meer of mindere mate hebben is dan ook niet direct noodzakelijk en wordt ook op geen enkele wijze getriggerd.

Dus wat jij doet is hartstikke gaaf, leuk en de ervaringen die je hebt zijn erg mooi, maar geven wel een vertekenend beeld van de realiteit.

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 14 oktober 2016 20:21]

Vandaag in de les(2 vwo) was de vraag wat een loshangend snoertje was, ik was de enige die wist dat het een internet(ethernet) snoer was. Hetzelfde ging met een ethernet ingang. Kortom sommige dingen zijn niet meer logisch voor iedereen.
maar veel vakken hebben niets te maken met computers..
maar veel vakken hebben niets te maken met computers..
Met Gym iedereen aan de hartslag meter en daarmee je doelen halen/maken.

Nee niet in elk vak heb je IT nodig. Maar een degelijke basis zou je toch mogen verwachten. Ik heb zelf op school ook enkel Office gehad en typen. Dat typen was echter zo vervelend, weet helaas niet meer welk programma dat was. Nee, MSN hééft mij leren typen: blind en snel :)
ahja op die manier.. maar ik denk dat kinderen sowieso al wel op worden gevoed met computers, op die manier. juist het 'net iets dieper gaan' zoals met programmeer-basics is wat er (imho) mist :)
Dat ben ik geheel met je eens hoor!

Ik ken ook mensen van rond de 20-25 die amper weten hoe je een USB gebruikt of hoe je vensters kan resizen etc. Je computers worden gebruikt maar er zijn er nog altijd die niet in basis weten hoe het werkt. Natuurlijk hoeven we niet allemaal tweeakters te zijn maar een basis principe van een computer moeten we toch wel weten vind ik.

Zo loop ik me ook vaak te ergeren aan mensen die zeggen last te hebben van alle straling van computers/wifi. Laatst nog tijdens een reünie van mijn vriendin haar middelbaar kregen we een rondleiding door de school, best leuk. Komen we langs de dienst ICT van de school wordt er gezegd "Ja ze zaten eerst daar waar de server staat. Maar dat is zo ongezond dus moesten ze daar zo snel mogelijk weg want ja, de straling en hitte/geluid." Natuurlijk een server hoor je en kan best irritant zijn maar je gaat daar niet dood aan. Hitte, ja, daarom moet je koeling neerhangen. Straling.. right. Heb mijn mond maar gehouden.
Heb ook al eens een AP moeten verhangen omdat iemand die daar zat last had van hoofdpijn en dat kwam toch echt door dat AP. Die heb ik dus boven het false plafond gehangen en ze had nergens meer last van. Dat hebben we toen met al die AP gedaan. It's all in the mind.
haha ik ken het type, ze zijn ook niet echt te overtuigen, dus idd maar gewoon even slikken en niet teveel aan ergeren :P
Heel veel vakken hebben juist te maken met de dezelfde basisvaardigheden die ontbreken.

Laat een leerling maar eens een fatsoenlijk verslag maken in Word waarbij ze bewust gebruik maken van de mogelijkheden die het programma biedt. Dit overstijgt alle vakken.
Ik weet niet waar jij op school heb gezeten, maar wij leerden gewoon programmeren in Pascal en QuickBasic destijds...
Wij leerden bij Informatica op de Havo (15+ jaar geleden) anders ook al hoe we (html, css en jacascript) webpagina's in elkaar moesten sleutelen. Nu, 15 jaar later, ben ik magento ontwikkelaar 😁

[Reactie gewijzigd door Dan0sz op 15 oktober 2016 09:53]

Hier nog een informatica docent. Bovenbouw havo en vwo. Het vak bestaat bij mij uit HTML5/CSS, Javascript, .NET, PHP, MySQL en theorie over de opbouw en werking van de hardware en het internet (inclusief protocollen etc..).
Er zijn niet veel scholen meer waar men nog leert wat e-mail is. Zo wel, dan is dit een onderbouw vak "computerles" ofzo en niet het vak echte informatica zoals dit in het examenprogramma is opgenomen.

Ik heb zelf een bachelor Informatica en een master in Science Education (Universiteit Utrecht) en sta nu dus fulltime voor de klas.

[Reactie gewijzigd door SpeedySK op 15 oktober 2016 12:13]

Het vak informatica heeft mij geleerd dat je het beste op je eigen computer kloot en niet op die van iemand anders. En zeker niet kloten met het netwerk als de systeembeheerder van de school toch echt wel wat slimmer is en ook nog eens heel erg slechtgehumeerd. Ik heb nog geprobeerd de taakstraf leraar te overtuigen om mijn regels af te printen maar nee het moest allemaal met de hand.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 15 oktober 2016 09:15]

Als je gaat kloten met het netwerk en de sysadmin, doe dat dan niet op je eigen account. Dat scheelt je blokrooster en een aanklacht wegens fraude.
Wij hebben op school niet eens informatica of iets wat er op lijkt. Ik zit trouwens op 5 Vwo. Onze systeembeheerder is ook wel een beetje een rund. Ik ging laats naar hem toe omdat ik een oplader voor mijn laptop nodig had en hij wist niet eens wat ik bedoelde. |:(. Ook is het zo dat ons systeem zo lek is als een mandje. Ik ben nou toevallig een zorgleerling die er als een van de enigste gebruik maakt van een laptop tijdens proefwerken, als ik dan toevalig zon ding opstart is de eerste melding of ik verbinding wil maken met internet. Nou ben ik niet zo stom om dat te doen omdat ik sta ingelogd onder mijn eigen naam, gewoon voor het geval dat ze het ooit controleren. Nou denk ik niet eens dat ze dat doen aangezien er nog een leerling is die ook van een laptop gebruik maakt en hij gebruikt ook internet. Oftewel, onze school is nogal digibeet. Edit: typfout
Oh dat doet de HAN anders ook hoor. Ik gebruik ook een laptop bij de tentamens, maar ik doen wat ik wil en het is nog ontraceerbaar ook.
Eigen account? Hij stond op eens achter mij. Ik schrok me rot.
Mijn informatica bestond oa. uit het spelen van Supaplex op een 486.

Verder heb ik er niet veel van onthouden, zo interessant was het.
Natuurlijk een heel mooi initiatief om programmeren binnen het onderwijs op de kaart te zetten. Echter heeft het gros van de docenten geen idee hoe ze programmeren in het curricullum moeten verwerken en wordt er weinig ingezet op scholing door scholen zelf. Daarnaast wordt er al dusdanig veel van docenten verlangd dat dit al snel een ondergeschoven kindje wordt of onjuist wordt geïmplementeerd. Het zijn daardoor vooral de bedrijfjes die hierop inspringen die goudgeld verdienen.

Hetzelfde zie je terug in het vak techniek op de basisschool.

Het lijkt dus of we al hard op de goede weg zijn dat is echter schone schijn...
Wat een alternatief zou kunnen zijn is de inzet van vakdocenten. Dit is tegenwoordig behoorlijk gangbaar in het basisonderwijs. Voor het geven van gymlessen op de basisschool heb je naast de PABO zelfs een speciaal certificaat nodig. Vakdocenten zie je verder veel terug in de creatieve vakken als muziek en zaken als tekenen / knutselen / etc. Voor techniek kan dit ook hoewel je veel ziet dat dan toch eerst op de "handige" ouders wordt geleund (didactische kennis is hier blijkbaar geen vereiste). M.i. is programmeren bij uitstek een creatieve bezigheid en vakdocenten zouden dan ook zeker op hun plaats zijn.
Je vergeet denk ik even over welke sector je praat. De scholen krijgen een lumpsum en daar mogen ze meedoen wat ze willen. Echter is deze lumpsum verre van echt toereikend. Een van de redenen waarom scholen nooit echt mee kunnen met nieuwste technologieën en pas tot aanschaf over gaan als het al gemeengoed is.

Deze zelfde scholen moeten dus al vaak op de centjes letten. Een vakdocent aan stellen is dan ook een dure grap. De formatie van een school wordt namelijk groter terwijl de financiën hetzelfde blijven dus waar haal je het geld wat je toch al erg hard nodig hebt dan vandaan.
Je vergeet denk ik even over welke sector je praat. De scholen krijgen een lumpsum en daar mogen ze meedoen wat ze willen. Echter is deze lumpsum verre van echt toereikend.
De lumpsum is natuurlijk in basis wel toereikend, maar moet gebruikt worden waarvoor deze oorpronkelijk bedoeld is: docenten betalen! Geen dure managers of consultants, docenten weten zelf wel hoe ze moeten lesgeven. Helaas dringen de managers zich na het bedrijfsleven nu ook op in het onderwijs en de zorg.

Ook prestigieuze schoolgebouwen hebben de neiging om qua kosten uit de hand te lopen. Laatst nog gezien hoe ze een of ander kunstwerk aan het bevestigen waren aan een schoolgebouw. Allemaal geld dat niet naar het onderwijs gaat...
Waar jij nu op doelt zijn met name de hogeronderwijs instellingen waar dit soort zaken plaatsvinden.

Er zijn in NL vele schoolgebouwen die gewoon regelrecht ongezond zijn of achterstallig onderhoud hebben puur omdat er geen geld voor is.

Wel leuk dat jij consultants noemt. Want het onderwerp is programmeren waar veel docenten geen kaas van hebben gegeten en waarbij dus allerlei bedrijfjes (consultants) grof geld vragen om dit op school te komen geven of docenten hierin te scholen.

Daarbij zijn de nieuwe speerpunten die de overheid in het onderwijs neerlegd niet bij te houden en overal moet wat meegebeuren maar de lumpsum... daar gebeurd niks mee.
Sinds 1999 worden er vakdocenten (eerstegraads) voor informatica opgeleid. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid om een educatieve minor in een hbo- of wo-opleiding op te nemen.
Wat zou ik graag willen dat ik dit vroeger op school had geleerd. Moest het doen met godsdienst en informatica. Ik ben nu 25 en probeer het programmeren zelf aan te leren maar dat valt niet mee.
Een vervolg studie informatica is natuurlijk ook gewoon mogelijk
Ik had in 2009 de fout gemaakt Informatica te volgen en ondertussen mijn boekenkast vol te stouwen met IT-boeken. Toen technische studies in zwang raakten...
Anoniem: 428562
@Mister E14 oktober 2016 20:53
Wat vind je zo moeilijk aan programmeren ?
Kan Tweakers niet een Hall of Fame maken, waarin we die mensen kunnen zetten die ons het best geholpen hebben de liefde voor Informatica en prorgrammeren te ontwikkelen?

Mijn nominatie: Dhr. Schrage, natuurkundeleraar die ons op de middelbare school (Nassau College in Assen) in 1985 buiten het curriculum om al liet programmeren op een C64.
_/-\o_ _/-\o_ _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Videopac op 15 oktober 2016 08:02]

Mijn nominatie: wijlen Jan Gladdines, beeldend kunstenaar bij St. Joost Breda. Was aan het klooien met lasers, stappenmotoren en spiegeltjes, aangestuurd door een Apple. Hij introduceerde me rond 1981 in de wondere wereld van software, hardware en electrotechniek. Op school was ik daarna een van de pioniers, samen met mijn wiskundeleraar en nog enkele leerlingen.
Goed initiatief! Heb zelf m'n zoontje op code.org laten kijken en spelenderwijs heeft hij zo leren programmeren. Deze site is nu ook één van de sites die ze mogen bezoeken tijdens de computertijd.

Wel jammer trouwens dat ze de Nederlandse CodeWeek in de herfstvakantie plannen... 8)7
In mijn tijd (begin jaren 80) heb ik op een linotype machine mogen werken en de linotype linotronic 300 mogen programmeren. Dus dat er in 30 jaar wat veranderd is in les materialen kan ik best geloven.
Goede zaak, ik wou dat ik die lessen vroeger kreeg.
Wat een verschil met mijn tijd! Kregen we dit toen maar op school!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee