'Britse overheid gaf scholieren laptops geïnfecteerd met Gamarue-virus'

Laptops die de Britse overheid aan kwetsbare kinderen van basisscholen en middelbare scholen gaf om thuis te kunnen studeren, zijn mogelijk geïnfecteerd met een variant van de Gamarue.l-worm. Dit virus laat kwaadwillenden andere malware zoals spyware installeren.

Het gaat volgens The Telegraph om laptops van het bedrijf XMA, dat 95.449 laptops aan scholieren zou leveren. Het is onduidelijk of alle laptops van dit bedrijf zijn geïnfecteerd met het virus. De krant stelt dat meerdere scholen verspreid over het Verenigd Koninkrijk over de geïnfecteerde laptops rapporteren, waaronder het in West-Yorkshire gelegen Bradford en een school in Lincolnshire. Bij de scholen die de geïnfecteerde laptops melden, zou tien procent van de laptops het virus hebben. Het is niet bekend of er kinderen zijn die de geïnfecteerde laptops in ontvangst hebben gekregen.

Microsoft sprak in 2012 voor het eerst over de Gamarue-worm, die via e-mailspam of geïnfecteerde USB-sticks verspreid wordt. Het virus communiceert met voornamelijk Russische servers en kan andere virussen downloaden en installeren. Een variant van deze malware werd eerder gebruikt in een in 2017 neergehaalde botnet, die onder meer de ransomware Petya en Cerber verspreidde. Volgens Bleeping Computer heeft het virus onder meer ondersteuning voor een keylogger en rootkit en kan het de controle van geïnfecteerde apparaten overnemen via een Teamviewer-plug-in.

Het Britse ministerie voor Onderwijs zegt tegen BBC News het probleem te onderzoeken. Het ministerie gelooft niet dat er veel geïnfecteerde laptops in omloop zijn. De verspreide laptops zijn onderdeel van een programma van de Britse overheid, waarmee kwetsbare kinderen die thuisonderwijs moeten volgen vanwege het coronavirus de apparatuur krijgen om dit te kunnen doen. Het gaat onder meer om basisschoolleerlingen en leerlingen die in de laatste twee jaar van de middelbare school zitten. In totaal wil de overheid 1,3 miljoen laptops verdelen, nu zijn er meer dan 800.000 laptops verdeeld.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-01-2021 • 20:01

65 Linkedin

Reacties (65)

Wijzig sortering
Kwalijke zaak, even snel ervan uitgaande dat die 10% op bijna 100k representatief is hebben we het over 10.000 geïnfecteerde laptops, uitgerust met camera, microfoon & all, in de handen van minderjarigen.. :/

So much voor de quote van de Department of Education: "We believe this is not widespread."

[Reactie gewijzigd door Sneek op 21 januari 2021 20:17]

De overheid heeft +/- 400 pond per laptop betaald die gewoon naar de school opgestuurd word waarna de school er zijn plan mee moet trekken. Ik heb de forums terug gevonden, Celeron, 4GB en 32GB eMMC geheugen.

Het virus stond er al op net na manufacturing en is nog het minste van hun problemen, de hardware is niet gelijk en sommige ondersteunen geen booten van het netwerk, bij andere kan je de bios niet locken, bij andere slaagt de USB tilt. Al worden er ook totaal andere opgestuurd maar de meeste zijn een obscuur merk met vergelijkbare kwaliteit.

Lang verhaal kort, er is ergens veel geld blijven plakken en de scholen krijgen de grootste rommel dat je maar kan inbeelden. Waar dat geld is blijven plakken moet je ook niet lang voor zoeken, iets met Brexiteers die het heft in eigen handen nemen nogal heel letterlijk nemen.

Bron 1: https://schoolsweek.co.uk...went-to-tory-donors-firm/
Bron 2: http://www.edugeek.net/fo...-pre-installed-virus.html

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 januari 2021 00:01]

32GB eMMC. Zelfs al installeer je daar Windows 10 schoon op dan heb je nog te weinig ruimte om de halfjaarlijkse Windows update uit te laten voeren.
Daarnaast is deze combinatie hardware belachelijk traag. In de winkel waar ik werk heb ik al genoeg klanten zien terugkomen met die problemen bij deze cpu/ram/eMMC combo.
Zelf heb ik zoeen systeem met 32GB aan eMMC, de halfjaarlijkse updates kun je instaleren maar je hebt externe usb nodig om de update te kunnen downloaden.
Maar 32GB blijft erg krap. Een webbrowers en een office packet, veel ruimte schiet er dan niet meer over.

Is het windows niet die de systeem eisen verplicht oplegt om lager licentie? Was vroeger ook zo bij de netbooks.
Heeft niets met Windows te maken, Office 365 A1 is gratis, de full option Office 365 A5 voor educatie is ergens 5 euro per maand wat dan ook het duurste is wat je kan krijgen. Prijzen voor het MS 365 verhaal waar Windows en intune inzitten voor educatie vind ik niet meteen terug maar het zal een vergelijkbare prijs setting zijn.

De enigste limitatie is dat je een onderwijsinstelling moet zijn maar dat is het ook, of je het dan leerlingen zijn of leekrachten of administratieve medewerkers, maakt niet uit. Er zitten ook geen limitaties op in aantallen zoals de niet enterprise abbonementen voor kleine bedrijven (max 300 users dacht ik?).

Dat wil zeggen dat je Azure AD, Exchange mail, Office, Onedrive, Teams gewoon gratis krijgt terwijl het hosten van al die services in de cloud toch echt wel geld kost. Pas als je echt all in gaat moet je een beetje betalen maar het is peanuts.

Uiteraard haalt MS er voordeel mee als hun aanbod de standaard is binnen educatie zodat de generatie van morgen met hun software vertrouwd is, er is uiteraard ook concurrentie maar MS zit tegenwoordig zo laag dat het sponsoring is. Ze winnen er goodwill mee en onderwijs, globaal gesproken, die hebben nooit geld dus dat is veel gezever terwijl er niets te verdienen valt.

Het enigste waar 32GB eMMC met Windows 10 werkt is als je op de IoT versie zit in embedded devices maar daar zit dan wel een CPU in die wel gemaakt is om een Windows te draaien. Dit is het type laptop dat je voor 200 euro kan kopen, heb er ooit 1 voor mijn neus gehad, nog maar een applicatie openen en het ding slaagt al tilt terwijl het een gloednieuw toestel was, wat mij betreft zou dit soort toestellen die duidelijk niet in staat zijn hun functie te vervullen gewoon verboden mogen worden.

Edit: dat zijn dan nog listing prijzen, uiteraard worden er ook nog kortingen gegeven aan grotere onderwijsinstellingen bovenop die prijzen.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 januari 2021 13:01]

Gewoon geen Windows installeren dus. Ubuntu past prima in 32GB, heb je nog ruimte voor een home directory ook.
Interessant en zeer goed opzoekwerk maar hebt u ook een bron voor die "Brexiteers" claim?
Zie bron 1 in mijn reactie dat erover gaat dat het contract is gegaan naar een bedrijf dat de Tory partij (de conservatieven, rechts, de brexiteers) financieel gesteund heeft.

Op zich is dat nog niet meteen een ramp maar het contract is niet via een openbare aanbesteding gegaan maar is rechtstreeks gegeven.
The government does not have to follow the usual tender rules because of the urgent need for services to respond to the coronavirus pandemic.
Het gaat niet enkel om deze aanbesteding
The government has been warned against using coronavirus as a “blank cheque” to avoid accountability after handing out £1 billion of state contracts without tender, with firms connected to the Conservatives scooping up millions.
Lang verhaal kort, naast de bevolking in 2 stukken te scheuren en tegen elkaar op te zetten is men niet beroerd om Corona te gebruiken als excuus om vriendendiensten te verlenen aan bedrijven die hun steunen. (en dan schrijf ik het nog héél vriendelijk)
“£96,000,000 on 230,000 of these things which is over £417 for a 11.6" Celeron netbook type of thing!”

Pijnlijk.. vooral voor een laptop die je waarschijnlijk voor minder dan €100 uit China kan bestellen. Die huidige laptops is ook een beetje van het niveau Windows op een SD kaart draaien.. dat werkt gewoon voor geen meter.
Ze moeten er zelf verantwoordelijkheid voor nemen maar ik vind het wel erg voor die scholieren.
Je kan er net zo goed van uitgaan dat er enkele leerlingen elkaar het virus hebben doorgestuurd en dat het een lokaal probleem is. Minder spectaculair, dat wel.
Als je die forum posts leest dan dan kom je te weten dat de IT'ers het ontdekt hebben tijdens het klaarmaken van de toestellen, alvorens ze aan leerlingen werden uitgedeeld.
De scholen die minder goede IT dienst hebben, die geven ze wellicht zo mee zonder virusscanner.
Het zal niet de eerste keer zijn dat er een virus meelift op een gloednieuwe distributie.
Dat is al eens gebeurd bij een game ooit. Hele pallets vol besmet vanuit "de fabriek".
Het ministerie gelooft niet dat er veel geïnfecteerde laptops in omloop zijn. -knip- ...nu zijn er meer dan 800.000 laptops verdeeld.

Als het laptops zijn die allemaal op dezelfde deployment image draaien...
Het is onduidelijk, het is niet bekend ...
Het is weer een van die artikels... :(
Betekent "we hebben het niet vastgesteld dus het is niet gebeurd".

Mea culpa.

Wij ontkennen alles.

[Reactie gewijzigd door Hukkel80 op 21 januari 2021 21:52]

Hij reageerde op de kwaliteit van het artikel, niet op de stellingname van het bedrijf/de overheid.
Mea culpa betekent juist dat je een fout toegeeft. Verder eens.
Not really.
Mea culpa is namelijk een schuldbekentenis
mea culpa, mea máxima culpa. = through my fault, through my most grievous fault.
Wij ontkennen alles.
Als je dan gaat vertalen, waarom dan naar Engels?
Nee er zijn verschillende merken gebruikt. Hier lijkt het te gaan om het merk "Geobook".
Er vanuit gaande dat dit Windows is, en Microsoft jaren terug al over dit virus sprak, waarom is dit niet door de antivirus gedetecteerd? Defender zou hem moeten herkennen, en de geavanceerdere scanners toch zeker, al was het maar op heuristics.
Vreemd verhaal :?
Dit virus wordt nog nog steeds doorontwikkeld en te koop aangeboden. Het is dus niet zo dat we het hebben over een oud en reeds bekend dingetje maar over een virus met actieve ontwikkeling wat goed meeloopt in de wedloop omtrent detectie/preventie.
Het is de UK-variant van het virus. Er is nog niet veel over bekend. Op dit moment wordt nog oderzocht of de huidige virusscanners hier voldoende immuniteit tegen bieden :P
Hahaha, hardop gelachen!
Misschien is het virus van de tijd voor Defender en de definitie ervan daarom nooit opgenomen geweest in de software.
Bootable USB maken en Windows er opnieuw op, inderdaad het is een werk. De prodkey zit mogelijk al ingebakken dus daar zit de moeilijkheid niet.

Helaas geen check wat deze kwetsbare groep toch wel kan gebruiken. Voordeel is dat je gelijk weet hoe je een systeem weer fris krijgt.
In België niet veel beter hoor.
Hier mogen ze alsnog de gratis laptop achteraf betalen.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201217_91998371
Het ministerie gelooft niet dat er veel geïnfecteerde laptops in omloop zijn.

Het komt tientallen keren voor dat in dit soort situaties de werkelijkheid altijd onderschat wordt.
In dit soort gevallen altijd zeker voor onzeker en rigoureus her-installeren.
Slordig dat dit is gebeurd. Maar wie is hier verantwoordelijk voor? Zit er een custom installatie op of is dit de standaard configuratie van de fabrikant?
Het was gewoon een open vraag. Misschien dat iemand er meer toevoeging op had :)
Het was gewoon een open vraag. Misschien dat iemand er meer toevoeging op had :)
XMA Gamarue in google levert hoop 'open info' op ;)
Schandalig dat dit gewoon maar kan en dat is het gevaar in plaats van schone installaties. Dat niemand over het risico ooit heeft nagedacht want vroeger was dit ook bij Lenovo toen het geval en is er verder geen ruchtbaarheid aangegeven terwijl vele laptops/PC's geïnfecteerd waren.

Daarvoor geef ik Microsoft een dikke plus dat er nu een gratis programma is om schone Windows installaties te creëren op een USB stick en/of ISO.

Virusscanner zijn ook niet heilig want vandaag gaf Avast aan dat de officiële Eset installer geinfecteerd was en rapporteerde dat dit een virus is en schadelijk voor de PC is, ook goede detectie :? dus zelfs betaalde virusscanners falen ook nog en willen graag van de concurrentie af.

[Reactie gewijzigd door itsalex op 22 januari 2021 09:09]

Streng verboten hier.
Daarom 14 keer ongewenst. :X
Ik weet het... soms is het sterker dan mezelf :)
Ja, lekker meegeven aan kwetsbare kinderen, die kunnen er vast makkelijk mee omgaan 8)7
Linux Mint is echt wel toegankelijk
Ook de programma's die de kinderen gaan gebruiken? Begrijp me niet verkeerd over toegankelijk, tuurlijk zal linux niet alleen maar moeilijk zijn. Maar als je met zo'n comment denkt dat alles opgelost is moet je even verder kijken dan je neus lang is.
Onze leerlingen gebruiken Teams, dus ik vroeg me af, is die er voor Linux en zowaar:
https://techcommunity.mic...ble-on-linux/ba-p/1056267

Geen idee hoe goed die werkt, maar onze gasten zouden hier voldoende aan hebben.
ik gebruik het dagelijks op linux voor telewerk. Af en toe heb ik wat issues maar dat geld ook voor collegas met mac of windows computers.
Ook de programma's die de kinderen gaan gebruiken? Begrijp me niet verkeerd over toegankelijk, tuurlijk zal linux niet alleen maar moeilijk zijn. Maar als je met zo'n comment denkt dat alles opgelost is moet je even verder kijken dan je neus lang is.
Niemand zegt dat Linux een oplossing voor alles is ... 8)7
Het zou een (goedkopere) oplossing kunnen (geweest) zijn.
De software is het probleem niet, MS geeft zo'n beetje de hele management stack en software suite weg voor educatie. Voor dit soort grote Linux EDU deployments zul je toch een stuk meer (en andere) expertise nodig hebben.
True true ...was ik helemaal vergeten ...
En welke programma’s bedoel je dan, een tekstverwerker in linux is even makkelijk als bvb MS word. De webbased programma’s werken ook allemaal en zelfs teams bestaat voor linux (en werkt, ik gebruik het erg vaak en kom zelden problemen tegen).

De gewone scholieren gebruiken niet veel meer dan dat denk ik. Dus ja, ik heb verder gekeken dan mijn neus lang is, dat mag je misschien zelf ook doen ;)
Succes met het constant aanvullen van jouw expertise op de comment waar ik origineel een reactie op gaf, kom maar door iedereen, succes
Goh, wat een sterke comeback. Ik reageer op jouw comments, waar je mij zegt dat ik verder moet kijken dan mijn neus lang is.

Ik gebruik windows en linux naast elkaar en heb ervaring met afstandsonderwijs. In het secundair onderwijs... jij vast ook.
Comeback? Reageer jij eens op de man waar ik op heb gereageerd? Ik heb nergens aangegeven dat linux niet of minder toegankelijk is als OS.

Waar ik op doel is, als er een artikel wordt geplaatst in deze context, mensen maar doelloos wat typen. Als er een artikel over een vulnerability op iPhones staat, wil je dan dat mensen posten met, Tsjah dan had je android moeten nemen? Dat bedoel ik met verder kijken dan je neus lang is. Dat jij mijn reactie op Bux666 persoonlijk neemt, sja, dat is GEHEEL aan jezelf. 8)7 maargoed. Comebacks he keyboardwarrior?

Begrijpend lezen is ook een vak. :+
Ik heb nergens aangegeven dat linux niet of minder toegankelijk is als OS.
Ja, lekker meegeven aan kwetsbare kinderen, die kunnen er vast makkelijk mee omgaan
Euh?

Ik neem jouw reactie niet persoonlijk, ik geef aan dat Linux Mint toegankelijk is. Daarop reageer jij dat de programma’s die kinderen gebruiken waarschijnlijk te moeilijk zijn op linux, of niet bestaan.... daar reageer ik dan weer op... hoezo is dat persoonlijk?

Jij zegt dat ik verder moet kijken dan mijn neus lang is....in een “inhoudelijke” reactie op mijn post. ik argumenteer waarom linux een goeie optie. Ho maar, dat mag blijkbaar niet.

Enne keyboard warrior? Ik zie er maar eentje hier. Fijn weekend nog.
Ze moeten het gebruiken , niet zelf installeren.
Internet, textje, tekening, ...geen enkel verschil met Win
Dat is een goeie aanname, in het artikel staat basisschool en middelbaar onderwijs. Ga er dan inderdaad vanuit dat er geen specifieke applicaties zijn die voor zowel windows als linux beschikbaar zijn.

Tuurlijk kan er een kans zijn dat ze via VM/remote/thin clients werken, maar alsnog. Aannames.
In België, bij het katholieke onderwijsnet, worden er (speciale richtingen buiten beschouwing gelaten, maar die zijn vast niks met een laptop met deze specs) geen programma’s gebruikt die niet werken in linux of die geen alternatief hebben in linux.
Het grote verschil is dat MS 365 zo goed als gratis is inclusief alle management tooling (Intune, Autopilot etc) Dat is wel een stuk lastiger te realiseren binnen een Linux environment. Sommige MDMs doen het op zich wel maar lang niet gratis.
Het probleem zou meer zijn dat je het niet echt op kunt nemen in een domein.
moet dat kunnen in dit geval?
Denk niet dat als je een kind, beginnend aan PC interactie, veel verschil merkt, beide zijn erg gebruiksvriendelijk en je leert ermee omgaan. Het is alleen dat iedereen Windows gewend is. Je moet mij nu ook niet MacOS proberen te gebruiken of iOS, ik kan daar nog steeds niet de back-knop vinden of custom widgets toevoegen aan het hoofdscherm (beschamend maar de werkelijkheid).

Oude lullen als ik (30+) passen zich erg moeilijk aan aan vernieuwingen. Wanneer je jong bent maakt het allemaal niets meer uit en leer je gewoon omgaan met hetgeen wat je voor je hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee