Microsoft en Kano introduceren 'laptopbouwpakket' voor kinderen

Microsoft en Kano introduceren de Kano PC. Dit is een kit met Windows-tablet, toetsenbord, accu en speaker die kinderen in elkaar kunnen zetten om deze als laptop te gebruiken. Het pakket moet onder andere interesse opwekken voor de werking van een computer.

Jongeren moeten de accu en speaker verbinden met het 'moederbord' en ook het toetsenbord in de cover dienen ze te verbinden. De achterkant van de body is transparant om zicht te bieden op wat chips en ook op de passieve koeling van de cpu en gpu. Hierover krijgen de jongeren ook wat uitleg. Het scherm is een 11,6"-touchscreen, de processor is de Atom x5-Z8350, er is 4GB ram, 64GB opslag, twee usb-poorten, hdmi, een 3,5mm-audiojack en een microfoon.

Het doel van het project is om kinderen en jongeren op school een doe-het-zelf-ervaring te geven en ze te interesseren voor computers en programmeren. De Kano PC draait Windows 10 in S-mode en standaard zijn de apps How Computers Work, Make Art voor het werken met Coffeescript, de Kano-app voor programmeren, Paint 3D en Minecraft: Education Edition aanwezig.

De Kano PC verschijnt in oktober in de VS en het VK voor respectievelijk 300 dollar en 300 pond. Ook in Europa komt de kit beschikbaar voor een nog onbekende prijs.

Kano PCKano PC

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-06-2019 • 22:12

118

Reacties (118)

118
116
45
3
0
33
Wijzig sortering
Prima initiatief. Dit is niet specifiek gericht op kinderen die met de genoemde jumpertjes, interrupts en dx2'en aan de slag zouden gaan. De tweakers zeg maar. Dit is gericht op de veel grotere groep kinderen die op zich wel interesse hebben maar voor wie het echte diehard tweaker niveau te hoog gegrepen is.

Ik vind het een beetje snobistisch daarop neer te kijken. Als een grote groep kinderen beter leert begrijpen hoe een cpu uitziet en hoe het zit met ram dan is dat al een flinke winst.

En er valt wel wat te zeggen voor een rpi, maar er is nog een drempel. De ouders moeten het ook als behapbaar zien. Als die het als te ingewikkeld zien wordt dat hele ding niet gekocht, ongeacht of die aanname nu wel of niet terecht is.
dan konden ze toch met modules werken die je op het moederbort clickt in de juiste positie.

dit is redelijk simpel door het volgende type adapter te gebruiken
https://rounded.com/image...11-007173-3711-007173.jpg

hierdoor is het maar mogelijk om het op 1 manier er in te clicken, zonder dat pinnen beschadigen
Het is al heel wat, als ze snappen dat een rechthoekig stekkertje niet in een rond gaatje past bij wijze van spreken. Op dat niveau gaat het bij genoeg gebruikers al fout.
Als ik kijk hoe vaak ik niet in meeting rooms begin met uitzoeken wat de voorganger nu weer heeft uitgespookt, of de HDMI en USB verwarren en ze maar blijven prikken en zoeken.... brrrr.

Net zoals coderen dat ze in het filmpje noemen. Klinkt leuk, en hoeft totaal niet geavanceerd te zijn. Wederom genoeg mensen die al niet een simpel rekensommetje in excel kunnen maken ("ja, ik moest achterhalen hoeveel mensen er waren aangemeld, dus zet achter elke naam die komt eerst een 1, dan een 2, dan een 3...")

Het algemene niveau zit zo enorm veel lager dan wij als Tweakers kunnen inschatten. Pas als je daar gevoel voor hebt snap je hoe belangrijk dit soort kleine initiatieven al zijn om gewoon de basis rond gebruik van computers aan te leren. Zoiets als 'sluit de adapter en speaker aan', iets wat voor velen hier gewoonte is bij laptops, plaatst een aanzienlijk deel van deze kinderen al op een hoger niveau dan hun ouders.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 23 juli 2024 08:46]

Tja.., voor dat geld haal je ook al een gewone laptop/tablet met een normale Windows. En wat leer je eigenlijk van een paar mudules in elkaar prikken?
Dat heb ik dus ook altijd met van die vormensoorterders. Even een paar blokken in de juiste gaten doen. Wat leer je daar nou van? Ik zeg daarom ook altijd, geef een kind een printplaat en soldeerbout, en laat ze hun gang gaan.

Oke dat is wel genoeg sarcasme. ;)
Mijn punt is wel namelijk dat kinderen op verschillende leeftijden, verschillende dingen leren. Hierbij is vooral belangrijk dat technologie niet eng is. Zoals iedereen hier weet, is een PC bouwen niet heel bijzonder. Tevens vond ik dat vroeger ook al niet. Beetje boekje lezen en je kwam er snel genoeg achter waar een jumper moest.
Wat maakt het dat nog steeds heel veel mensen die absoluut niet doen? Omdat het onbekend voor ze is, omdat ze bang zijn dat ze het kapot maken enz.

Dit soort dingen zijn juist mooi, zeker in een tijdperk waar kinderen opgroeien met computers die dicht gelijmd zitten, om te weten wat daar binnen in zit, en dat dit niet eng is.

Ik zit niet in de ICT wereld, thuis zat iedereen wel in zijn/haar computer te zooien, maar daarbuiten allemaal niet. Ik denk dat in al die jaren dat ik vanuit mijn eigen kring, maar 1 iemand ken die zijn eigen computer weleens heeft gebouwd. En zoals technologie nu gaat, zal die hoeveel niet groter gaan worden.
Die vormsorteerders zijn bedoelt voor de allerjongste. Om vormen te leren onderscheiden en motoriek te ontwikkelen. Uiteindelijk lukt dat ook wel zonder zo'n sorteervorm maar op een later tijdstip.

Inderdaad is het in elkaar schroeven van een pc geen rocket-science. Net zomin als je soldeerbout, dus je hebt nog een uitdaging :) Ik betwijfel echter of je daarvan leert dat techniek niet eng is? Ik betwijfel dat te zeerste. Ze pakken de soldeerbout pas als ze al belangstelling voor (die) techniek hebben.

Als ze geen belangstelling hebben, dan krijg je het er ook niet ingeramd. Mijn kinderen zijn letterlijk in de kinderstoel met computers in aanraking gekomen. (En hebben daardoor ook veel computers gesloopt. Ze waren al afgeschreven dus niemand vond het erg dat ik van zo'n oud barrel wat onderdelen mee naar huis nam voordat ik de rest in de vuilstort gooide). Mijn zoon heeft een ICT batchelor titel, mijn dochter een in kunstgeschiedenis. Ze snapt nog steeds niet hoe een computer werkt. Maar er is weinig wat ze niet met haar laptop kan.

Ik zie het ook niet als een probleem als bijna niemand weet hoe een computer er van binnen uitziet; hoeveel van ons kunnen alle onderdelen van hun auto onderscheiden en vervangen? Ik denk dat voor de meesten (zelfs veel autoliefhebbers) met hun oren staan te klapperen als je praat over een MAP-sensor. En ze denken waarschijnlijk aan iets heel anders als je ze vraagt wat hun potentiometer aangeeft. O-)

Verstand van techniek is niet noodzakelijk voor het gebruik van techniek. Alleen voor de ontwikkeling daarvan.
Ik heb het ook niet over er in rammen.
We leren heel veel dingen waar we uiteindelijk niets mee doen. Het is volkomen dat mensen hun auto niet zelf gaan repareren.

Een tijd terug ging ik naar mijn werk, lampje stond aan dat mijn koplamp niet werkte. Toen ik aankwam ben ik eerst even een lampje gaan verwisselen, collegas hadden dit gezien en begrepen niet waarom ik deed, dat liet je toch je garage doen.
Ik vond dit raar en gaf mijn argument. Zij gaven aan dit toch echt niet te doen, want ze waren bang dat ze de auto stuk zouden maken.

Voor ons is dat absurd, maar veel mensen denken wel zo. Daar moeten we vanaf. Dit soort producten helpen daarbij.
Heden ten dage zijn er auto’s waarbij je langs de kant van de weg eigenlijk niet meer lampjes kan vervangen. De New Beetle staat erom bekend dat de makkelijkste manier is om de accu eruit te halen en de wielkast om bij de achterkant van de lamp te komen.
Het is ook nogal gevaarlijk om langs de weg je lampje te vervangen, is ook nergens voor nodig, er is geen enkele lamp die kapot kan gaan, waardoor het opeens gevaarlijk is om door te rijden. Dus je kan gewoon een rustige plek opzoeken.

Maar het punt is meer dat je afweging om de juiste reden is. Heb je er geen zin in en moest die toch langs de garage, prima, lekker doen. Doe je het omdat je het eng vindt omdat anders de elektronica kapot gaat, dan begrijp je niet hoe het werkt.

Computers zijn hetzelfde. Ik zal tegen niemand zeggen dat ze hun eigen PC moeten bouwen, mensen die daar voor open staan, komen daar zelf wel mee. Het punt is meer dat mensen niet bang zijn om het te doen, dat ze denken dat als ze een stekker verkeerd aansluiten, dat de computer ontploft. Mensen zijn bang voor open technologie. Ik heb een vriendin die bijvoorbeeld ook niet een simpele lamp durft aan te sluiten, dat is naar mijn idee geen goede zaak.

Naar mijn idee gaat dit ook niet zozeer over het leren hoe iets moet, maar vooral leren dat het niet eng is. Dus ja accu eruit halen om de lamp te vervangen, is lekker bagger en zeker een ontwerp fout. Eng? Nee.
De parkeerplaats bij de mcdonalds is ook langs de kant van de weg. Ik zeg niet “op de vluchtstrook”.

En eigenlijk zorgt *iedere* kapotte lamp ervoor dat het gevaarlijk is om door te blijven rijden. Alleen niet zodanig dat je het op de vluchtstrook moet doen.

Ook staat tegenwoordig in de meeste gebruikershandleidingen van auto’s dat de lampen geen user serviceable parts zijn. Jij volgt toch ook netjes de handleiding?

En als je random ramreepjes gaat vervangen of stekkers verkeerd aansluit, blaast een PC zich niet op maar hij gaat wel stuk.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 08:46]

Iedere kapotte lamp is gevaarlijk? Iedere moderne auto heeft 3 remlichten, als er 1 stuk is, dan is het echt niet opeens gevaarlijk.

Mcdonalds is ook aan de kant van de weg? Tja mijn huis ook, tevens ook mijn autogarage. Dat is niet de betekenis van 'aan de kant van de weg'.
Ik sloopte mijn eerste PC (De echte IBM XT 4.77 MhZ 256KB ram) uit elkaar om er een "opvoerset" in te bouwen waarnaa je hem kon overklokken naar 6MhZ..

Kijk zo deden wij dat vroegah ;-) gewoon met de soldeerbout wat overbruggingen maken met een schema uit een tijdschrift, zonder enige hulp want tweakers (moesten we nog uitvinden die term)..

Daar leer je wat van, niet kant en klaar 3 delig bouwpakketje ;)
Leuk die nostalgie, maar zodra iets gemeengoed wordt loont het niet meer om zelf te knutselen.
En dat is naast nieuwsgierigheid de belangrijkste reden dat wij vroeger onder de motorkap keken.

Ongeacht of het complex is of niet.

[Reactie gewijzigd door CEx op 23 juli 2024 08:46]

Dit 'kind' heeft er juist alles aan te danken dat Opa hem eens een soldeerbout gaf toen 'ie een jaar of 7 was.

Groetjes, de derde persoon van DeVins :+
Zo leren ze op z'n minst uit welke componenten een pc bestaat, wat toch wel een handige basis is.
Een toesenbord, batterij, speaker en scherm? :+
en: moederbord cpu ram hdd/flash/SSD voeding vergeten?
Volgens artikel:
Jongeren moeten de accu en speaker verbinden met het 'moederbord' en ook het toetsenbord in de cover dienen ze te verbinden.


Volgens mij is ram/flash/cpu op 1 plank gesoldeerd en dus 1 module. Daar ga ik maar van uit, de website zegt er niet veel over maar het moet toch een soort tablet voorstellen.
Waarom zijn er zoveel bedrijven die een tablet- of laptopbouwpakket verkopen? De onderdelen zijn toch te klein om makkelijk zelf in elkaar te zetten? Daarom zet je bij deze pakketten meestal gewoon wat blokken bij elkaar, en wat leert een kind daar nou van? Waarom is er geen (makkelijk) desktop-pc bouwpakket, waar kinderen zelf een eigen pc kunnen bouwen, misschien met een aantal stappen die versimpeld zijn, zoals het plaatsen van de processor, wat makkelijk fout kan gaan met kinderhandjes ;) . Daar leert een kind echt wat van, én heeft er misschien ook wat aan.

[Reactie gewijzigd door Iannis op 23 juli 2024 08:46]

Precies mijn gedachte! Wat leest een kind nou van een USB stekker aansluiten, een 3.5mm Jack kabel inpluggen en het scherm op het toetsenbord klikken?

Komt nog eens bij dat €/$300 per pakket maakt het niet echt levensvatbaar voor het onderwijs. De klassen op de basisschool van mijn kids bevatten ongeveer 26 kinderen. Dus in teams van twee heb je dan 13 pakketten nodig, zit je op $3900...

Ik ben 100% voor het vroeg leren van programmeren in een eenvoudige vorm, maar dat kunnen ze prima op de Chromebooks die ze gebruiken op school.
3900 euro op een hele school, voor meerdere jaren valt denk ik best in een budget te passen. Zo niet, groepjes van 3 en dan daalt de kosten alweer. Daarnaast heb ik vaak genoeg op de basisschool meegemaakt dat de ene helft een uurtje X ging doen en de andere helft Y, waarna dit omwisselde.

Stel je hebt een klas van 26 leerlingen, doet 5 jaar met een laptop en hebt 2 klassen die hier gebruik van maken. Dan heb je bij groepjes van drie: 26/3=9 groepjes. 9 laptops x 300 (btw laat ik even buiten beschouwing)=2700 euro. Hier doe je dan 5 jaar mee 2700/5=540 euro kost het per jaar. Stel je hebt 2 klassen van 26 leerlingen elk jaar, dan kost dit 540/52=10,38 per leerling.

Als nog besloten word om de klas op te delen kan dit nog gehalveerd worden. Lijkt me het overwegen waard gezien het tekort in de ICT sector.
Omdat je het behoorlijk hufter proof moet maken, die dingen moeten jaren meegaan als les materiaal.
Enig idee hoe kinderen omgaan met klasmateriaal?

Voor een basisschool waar mijn collega de IT doet (kinderen jonger dan 12)
- met een hamer op het smartboard kloppen
- usb poorten in netwerkpoorten geramd en ander gedoe, alles wat je los kan trekken word ook los getrokken
- men had de "afkoelruimte" in een aparte ruimte voorzien voor als iemand over zijn toeren was, in dezelfde ruimte stond de modem maar die hing hoog genoeg waar de kindjes niet aan zouden geraken, niet dus.

Ik zeg niet dat kinderen geen opvoeding meer hebben of zich niet gedragen je hebt er maar 1 nodig die besluit zo een ding tegen de muur te gooien of per ongeluk er water over gooit. Iedereen met kinderen weet wel dat die af en toe is brokken gaan maken maar als je er 200 hebt dan kan je maar beter voorbereid zijn.

Daarnaast moet je gaan nadenken wat is mijn doelgroep en wat is mijn doel. Hier is dat duidelijk een eerste kennismaking wilt maken, men visueel wat wilt prikkelen en daar rond een educatief lespakket. Een doorsnee kind van 8 jaar kan een usb poort insteken en daar stopt het meestal wel. En dan nog, ik heb er een in de familie die 2 tablets en 1 Nintendo op 2 maand tijd omzeep heeft geholpen, usb poort / nintendo poort gaven allen geen contact meer.
Dan moet je niet afkomen met een Rasberry Pi educatief pakket, dan moeten ze iets van basis hebben en moet er al interesse zijn. Veel Tweakers gaan terug denken hoe zij waren als ze jong waren en wat zij al aan het doen waren op die leeftijd, echter de meeste hier hadden geen aanzet nodig om interesse op te wekken.
Sinds wanneer kost dat 3900? Ik dacht dat groot inkopen juist voordeliger was?
Ja bij een reguliere laptop kun je ook de accu loshalen. Sluit een externe muis (en/of keyboard) en oordopjes aan. Dan heb je toch eigenlijk hetzelfde als in de video? Die moet je als school wel voor onder de 300 per stuk kunnen regelen?

Of regel wat oude desktops. Haal ze uit elkaar. En laat de kids in de les ze weer opbouwen (en eventueel weer demonteren voor de volgende groep). Lijkt mij leerzamer.
wat leert een kind daar nou van?
Een kind leert daarvan dat een computer niet zomaar een 'black box' is, maar uit bepaalde modules bestaat die specifieke functies hebben. Het doel is "interesse opwekken voor de werking van een computer." Veel meer dan dat kan je van de meeste kinderen niet verwachten, maar daarmee zouden ze wel een voorsprong hebben op veel volwassenen.
Daar heb je inderdaad wel een punt. Theoretisch leren ze natuurlijk wel wat, maar praktisch slaat zo'n pakket naar mijn mening nergens op, omdat het niet in lijn is met de werkelijkheid. Kinderen leren meer als zo'n pakket de praktische en theoretische kant op een goede manier linken.

[Reactie gewijzigd door Iannis op 23 juli 2024 08:46]

Kinderen leren meer als zo'n pakket de praktische en theoretische kant op een goede manier linken.
Kinderen beginnen bij nul, en maken kleine stappen. Een pakket zoals dit kan een eerste stap zijn.
Anoniem: 111246 19 juni 2019 22:21
Toen ik 12 was trok ik nog geen uur nadat ik mijn eerste echte eigen 486DX2/66 bij EsCOM had gekocht, tot ergernis van mijn ouders uit elkaar.
Om vervolgens succesvol weer in elkaar te zetten.
Daar leerde je nog eens wat van, jumpers, dipswitches, ISA en VESA Local Bus sloten. :)

Ze waren dubbel opgelucht dat het gelukt was en niet hun eigen pc betrof. :D
Herkenbaar. Die jumpers waren wel priel dingen en dan had je nog master en slave drive.
Leuke tijd.
master slave? cable select :+
Dat was pas bij Ultra IDE kabels. 40 VS 80 toch? Daarvoor zorgen dat je jumpers goed stonden. En dan werkte het soms nog niet afhankelijk van welke merken je aan elkaar hing. |:(
Niet helemaal. Cable Select kon ook op oudere types ATA kabels, maar pas vanaf Ultra-ATA was het een standaard vereiste. Op zich was het ook wel handig zonder, want de master was meestal de verst afgelegen connector. Soms kwam het echter handiger uit de kortste connector te gebruiken, en de tweede connector gewoon af te knippen, om een kast netjes te bekabelen. Dan was de cable select dus verkeerd (alleen maar 1 slave) en kon je hem handmatig op master zetten.

Overigens waren de 80-pin kabels ook maar voorzien van een 40-pin connector dus feitelijk was er weinig verschil. De overige 40 pins waren gewoon geaard om minder overspraak tussen de datapinnen te krijgen waardoor je een hogere snelheid kon bereiken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:46]

Dit verklaart waarom ik problemen had met oude hdd dat ik niet 2 tegelijk kon gebruiken. Had op de hdd's ingesteld op master/slave maar 1 er van werkte niet. Later zag ik wel dat op de kabel master en slave was. En dat aan het eind master stond. Dat zag ik pas toen ik klaar was. Ik vraag me nu wel af waarom ze die ontworpen hebben zo CS kabel (weet nu waarom er bij zulke kabels een gat is gemaakt). Zie allen niet het nut er van. Ik lees iets over bios instellingen, dat sommige hdd's op de CS stand moet gezet worden, dat maak het niet makkelijker. De hdd/cd-speler in M/S zetten en kabel er in en je bent klaar.
Maar als ik nu in de toekomst tegen zulke problemen kom weet ik nu waar ik het moet zoeken.
Dat was pas bij Ultra IDE kabels. 40 VS 80 toch? Daarvoor zorgen dat je jumpers goed stonden. En dan werkte het soms nog niet afhankelijk van welke merken je aan elkaar hing. |:(
Heeft niks te maken met 40/80 polen... maar met de implmentatie van de AT-bus op de drive zelf. Probeer maar eens een Conner harde schijf met een CDROM te combineren op één IDE kanaal... Lukt niet.

Maar goed, dit soort zaken waren meer uitzondering. Vaak was het met M/S/CS prima.

Dat zul je dus ook nooit meer leren met de komst van dicht gelijmde en 100% gesoldeerde tablets&co. Daarom is jùist dit pakket een mooi project :) En creëer je de interesse. Wie ècht wilt, kan daarna altijd nog een zelfstudie Python doen en een desktop in elkaar gaan schroeven... of een XT-IDE insteekkaart in elkaar solderen.
Ik herinner me nog 386 40 MHz DOS PC
IDD Daar leerde je nog eens wat van, jumpers, dipswitches, ISA en VESA Local Bus sloten. AWE32 sound, HD.
En niet te vergeten de installatie van een applicatie Disk 1 van 12 en meer
Wat leerde je van “insert next disc”? Ik vond computers in die tijd nog overzichtelijk. Je had een paar mogelijkheden en dat was het. Tegenwoordig heb je alleen al tientallen keuzes in de processor categorie, ieder met zijn eigen mogelijkheden voor moederboard, geheugen, enz.
Gaatjes boren in de behuizing van een discette om zo van 720 naar 1,4 te gaan.
Bij installeren die dingen op een stapeltje van 11 of 12 leggen en dan iedere keer maar inschuiven.
Ik ben begonnen met een P2000T en P2000C, met de eerste nog extra geheugen en diskette station ingebouwd.
Mijn eerste (pc) was een ZX 80 meen van sinclar ?? daar heb basic ik op leren programmeren.
1 K geheugen, tape recorder erbij voor opslag.
Maar ja als we de geschiedenis terug kijken en vergelijken wat we nu hebben, is inmiddels je smartphone een pc
https://computergeschiede...echanische-computers.html
Mijn eerste pc was een Amstrad 1520(geloof ik). Wilde spelletjes spelen en had daar een hd voor nodig... Dus die heb ik als 10 jarige een hd ingebouwd. Isa slot kaart erin, Seagate erin zo groot als een koektrommel, low level format, partitioneren, formateren, dos 5.0 erop etc..
Koste me meer dan 3 maanden, de bibliotheek was mijn vriend. Maar toen draaide hij wel :)

Wrlke 10jarige kan daar het geduld nu voor opbrengen 😂

[Reactie gewijzigd door jvr op 23 juli 2024 08:46]

Wrlke 10jarige kan daar het geduld nu voor opbrengen 😂
Volgens mij heel weinig. Ze zeggen wel steeds dat dit de internet generatie is, maar wat ik om me heen zie is dat ze het prima kunnen gebruiken, maar geen flauw idee hebben van de onderliggende technieken....
Niet dat dat heel anders was in mijn jeugd trouwens. :P je kon een aardig zakcentje verdienen als dat handige kind in de familie/uit de buurt.
Maar zelfs dat laatste zie ik eigenlijk weinig meer. Dus zo slecht is het niet om de moderne jeugd weer een beetje in de hardware te krijgen :)
Ach, dat handige kind ben ik nog steeds. Mensen komen nog steeds naar mij toe. Wat dat betreft is er niks veranderd voor mezelf.

Daarnaast of je nu op groeit met Windows of met DOS waarbij je nog de CONFIG.SYS en AUTOEXEC.BAT onder andere moest aanpassen. Om niet te vergeten dat je ook nog eens IRQ conflicten kon krijgen.
Daarnaast als je een virus had in de jaren 80/90... welke virus scanner? Je weet niet wat je overkomt, en je mag eerst uitvogelen wat er aan de hand is, en zelf proberen uit te vogelen waardoor het komt. Je kon het niet op het internet opzoeken en in je omgeving wist al helemaal niemand van toeten of blazen. Iedereen zag je nog als een typische jaren 80 nerd, en moesten dan ook niks van computers hebben. Dat waren ingewikkelde apparaten en boden nog geen meerwaarde aan de normale mens.

Nee, vroeger moest je echt nog weten wat je deed. Boeken lezen als je het niet wist en zo spelendewijs wat handiger worden in het bedienen van de machine.

De jaren 80 en 90 waren toch voor mij wel de leukste jaren, toen de computerwinkels als paddestoelen uit de grond schoten. Helemaal hier in Groningen.
Maar zo had je nog contact met beheerders van BBS'en en ging je op visite om maar wat software te kopiëren. De computer stond te ratelen voor de hele dag en je deelde ondertussen ervaringen, informatie ideeën. De vrouw des huizes zorgde voor een natje en droogje, en als het lang duurde bleef je een hapje mee eten. Maar als er tijd was werd er ook nog even de combat flight simulator gestart en via LAN even een paar dogfights gedaan.
Maar waar beleef je zoiets nog?

Zelfs de HCC dagen en computer beurzen zijn al lang verdwenen, en ook de computerwinkels gaan een voor een weg.

Ik denk echt met weemoed terug aan die goede oude tijd. Het was gewoon echt geweldig om de computer te zien groeien tot wat het is. :)
Ik snap prima waar je vandaan komt. Maar het gaat er juist om daar de jeugd hier nooit mee in aanraking komt.
Ze gaan echt niet hun iPhone of Samsung open schroeven. Dat is de wereld waar de jeugd nu in zit. Niet repareerbare gadgets... Als het stuk is stuur je het terug. Als je iets beters wilt is de enige optie iets beters kopen. Upgraden zit er niet meer in.
Maar juist sites als iFixit (en aliexpress voor de onderdelen) maken dit een stuk toegankelijker. Nog steeds zat mensen die zelf hun scherm repareren in plaats van de vage mobielzaak op de hoek te laten doen. Juist door die informatieverziening en stap voor stap guides wordt het makkelijker gemaakt.

Nee, het is niet voor iedereen weggelegd. Maar dat was het vroeger ook niet. Computers waren in die tijd alleen voor techneuten werkbaar, of mensen met een handig neefje (een fenomeen wat nog steeds bestaat en Tweakers wel eens mee adverteert).

Persoonlijk repareer ik mijn telefoon liever zelf als hij niet meer in de garantie zit dan hem aan een of andere vage gast te geven die er onderdelen instopt waar ik de oorsprong niet van ken. Vooral met accu's ben ik erg kieskeurig vanwege het brandgevaar.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:46]

Dat zouden ze wel moeten doen. Als 3 jarige haalde ik al de linear tracking draaitafel van mijn vader uit elkaar, of dat was de intentie, omdat ik wou weten hoe het ding werkte.
Maar dat is dan ook echt de nerd in mij. Als nerd ben je niet alleen tevreden met dat het werkt, je wil ook verder weten waarom en hoe het werkt.

Het is dat diezelfde jeugd nu opgegroeit is met dat computers er eenmaal zijn, maar het type individu met zulke karakteristieken is hetzelfde type dat vroeger liever sociaal ging doen dan informatie in boeken in de boekenwinkel of bibliotheken opzoeken.

Ik zeg niet dat ze geen interesse hebben in programmeren, maar het zijn gewoon niet de type nerd die verder duikt in het systeem.

Overigens kan je nog steeds wel upgraden hoor. Maar het verschilt van een nieuwe batterij of SSD in een Surface Pro 2 plaatsen, tot en met dat je een zogenaamde zombie mod op een videokaart kan maken om meer stroom te leveren.
Het is maar net hoe ver je gaat.

Dat gezegd hebbende is de weggooi maatschappij alles behalve duurzaam naar mijn mening. Ik kan me er dan ook groen en geel aan ergeren dat niks meer te repareren is.
In moderne auto's kan je nog niet eens een lampje verwisselen zonder de halve voorkant van de auto te demonteren. Echt knettergek gewoon!
Ik denk echt met weemoed terug aan die goede oude tijd. Het was gewoon echt geweldig om de computer te zien groeien tot wat het is. :)
>zucht< Waar is die tijd? In Deventer hadden we een computerwinkel, genaamd Champs. Wat wisten die verkopers véél!!! Wanneer ik daar binnen stapte, hadden ze steeds weer wat vragen voor mij, zoals: "O fijn dat je er bent, weet jij hoe je bij die printer daar de cartridge kunt vervangen?"
"Ja hoor, gewoon zo. >klik<"
Is dat niet nog zo? Nu heet zo'n vergelijkbare toko Mediamarkt geloof ik. :P
Je leerde aan de ene kant ook meer juist door gebrek aan internet. Even de error googlen en een fix doorvoeren die iemand anders had bedacht zonder het probleem daadwerkelijk te begrijpen, was er niet bij.

Aan de andere kant heeft internet het ook wel makkelijker gemaakt om wel dingen te leren door ook documentatie e.d. veel toegankelijker te maken. Zoveel dagen in de bibliotheek besteed met computerboeken (had ook thuis gekund maar dan moest ik ze ook terugbrengen en dat vergat ik wel eens :) )
Ach ja, zoals Kruif zei... elk voordeel heb een nadeel.

Het is gemakkelijker geworden, maar het ontneemt ook het leer process. Vooral ook het aanleren van efficiënt en effectief diagnoses te stellen.
"verdienen als dat handige kind in de familie/uit de buurt."

het is ook minder nodig, omdat je ouders nu vaak ook deze skills beheerst.

kinderen ontdekken dus minder omdat iemand anders zijn/haar probleem wel even oplost. Net als dat papa vroeger veel sneller je bande plakte dan jij. dus je het maar aan hem overlaat dan zelf een halve dag zitten prutsen xd
In mijn geval is dat niet zo. Als kind kon ik bij niemand terecht en werd ik dus vaak op mezelf gewezen. Op zich wel frustrerend want had soms van die momenten waarbij mij werd gevraagd waarom ik voor een Packard Bell pc ging. Serieus? Hoe moest ik dan weten welke merk wel en niet goed is. Uiteindelijk heb ik dan ook niemand nodig wanneer ik een pc of software probleem heb. Mijn ouders hebben 0 verstand van pc's laat staan smartphones. Ik ben ook letterlijk de enigste in de hele familie met een i7 4770, GTX1080Ti en 16GB RAM.

En of het aan de internet generatie ligt, tja dat ligt ook wat anders maar heel veel kinderen en jong volwassen zitten liever continue te instagrammen, appen, fakebooken en te snapchatten. Ze weten wel donders goed hoe hun smartphones werken maar waar ze Microsoft Office vandaan kunnen halen...
maar waar ze Microsoft Office vandaan kunnen halen...
Ik denk dat de meeste mensen office.com wel weten te vinden hoor. En het staat ook al voorgeinstalleerd op de meeste PC's.

Of bedoel je misschien waar ze het gratis vandaan kunnen halen? ;)
Hahaha, een paar jaartjes geleden ja, waar ze het gratis vandaan kunnen halen of zo maar tegenwoordig hebben krijgen ze Microsoft Office of Word via de school/studie en kunnen ze die een jaar kunnen gebruiken? Ik heb zelf het allerliefst Word 2003. Word 2007 valt ook mee. Maar ik heb de genoemde pc onderdelen voor gaming dus Word gebruik ik alleen als het echt nodig is.

Ik ben zelf klaar met OEM pc's met tig bloatware en laptops met matige koeling dus pc samenstellen all the way.
Ik wil m'n WP terug. }:O
Je bent de enigste? Dat is waarschijnlijk omdat je de enige bent! Ik denk ook niet dat iemand anders in je familie zo’n monster nodig heeft. In tegenstelling tot vroeger kan een mid-range pc tegenwoordig voor 95% van de mensen prima functioneren! Maar al met al, de desktop is achterhaald, daarom proberen ze het nu met bouwpakket laptops.
Voor professionals in een aantal industrieën is de desktop een achterhaald hoor.
tuurlijk zulke families zullen nog wel bestaan maar stukken minder dan vroeger.
Had je flink knaken dan als 10 jarige
Seagate erin zo groot als een koektrommel
Ik had een quantum bigfoot gekocht... paste niet in mijn case en heeft lange tijd via ene lange kabel buiten de case gelegen terwijl hij aangesloten was :P

https://en.wikipedia.org/...dia/File:525HDDn35HDD.jpg
Maar: haalde je ook je vingers open aan de kast? Man, wat een scherpe krengen had je er tussen in die tijd.
Ik heb er nog een paar boven staan die me wel rauw lusten. :Y) :D
Nou, inderdaad. Ik bouwde vroeger computers bij een bepaalde bekende computerwinkel (niet escom) en inderdaad. Die goedkope prulkasten van hen daar moest je echt mee oppassen.
Ik heb de littekens nog op m'n vingers staan :D
De computer eist ten alle tijden een bloedoffer
Mijn 1e computer was een Commodore PET 2001 met cassetterecorder voor de programma's en 8 Kb RAM geheugen. Staat nog steeds in de kast, maar een collectors item zal het niet worden, vrees ik.
Dat grote Buck Rogers geval is wel een collectorsitem hoor! Helaas hem ik niet meer,nu rond de 1000€ waard in werkende conditie
Mijn eerste uit elkaar haal project was een klok met van die kleppers die omklappen. Ik herinner me mijn vader nog in de deur. "Waag het je niet die nog in te steken" "Je gaat dood!" Was ook de juiste reactie daar niet van.

Ik weet nu wel hoe die werkten, maar had niets bijgeleerd over het weer in elkaar zetten :*)
Wat een onzin ding, daar zou ik als school geen 300 euro voor neertellen, daar kun je toch wel iets betere specs voor krijgen. Bovendien wat exact leren ze hiermee, hoe ze een batterij en speaker moeten inpluggen. De eerste stapjes om te programmeren kan op elke computer...
(...) Bovendien wat exact leren ze hiermee, hoe ze een batterij en speaker moeten inpluggen.
quote: Uit het artikel
De achterkant van de body is transparant om zicht te bieden op wat chips en ook op de passieve koeling van de cpu en gpu. Hierover krijgen de jongeren ook wat uitleg. (...)
Het doel van het project is om kinderen en jongeren op school een doe-het-zelf-ervaring te geven en ze te interesseren voor computers en programmeren.
De eerste stapjes om te programmeren kan op elke computer...
Uiteraard, maar de bedoeling is hier combinatie van "bouwen", "interesseren" en "programmeren". Als je de hardware niet exact vastlegt, kan je er ook geen degelijke uitleg over geven (gegeven dat je exact naar, ik zeg maar wat, de processor moet kunnen verwijzen, allicht met beeldmateriaal erbij).
Mee eens, wordt de computer bouwen iets meer ingewikkeld, dan is het teveel moeite als daarna ook nog moet worden geprogrammeerd. Het zijn nog kinderen, dus het is goed dat ze beginnen bij een lage instap met veel positieve resultaten. Wanneer ze dat doorkneed hebben kunnen ze naar een echte computer bouwen gaan.
Je kan beter een raspberry pi kit met scherm kopen, kun je al snel meer mee
Anoniem: 420148 @lololig19 juni 2019 22:57
Een scherm van dat formaat met een degelijke resolutie, een rPi, een accu, speaker, trackpad, toetsenbord en een custom behuizing waar het allemaal mooi inpast zal ook wel redelijk aan de prijs zijn.
Maar dan kun je er ook wat mee
Anoniem: 420148 @lololig19 juni 2019 23:13
Die Kano draait toch een volwaardig OS, met software om te leren programmeren?
Hmm, Visual studio op een atom pc met een scherm van 11”, daar verleid je kinderen mee....?
Kinderen wel, ja. De gemiddelde tweaker natuurlijk niet.
Anoniem: 420148 @rko4u20 juni 2019 13:41
Duidelijk niet het artikel gelezen, of het filmpje bekeken, anders zou je dit soort onzin niet uitkramen, maar goed. Lekker makkelijk domme upvotes vangen :')
De Kano PC draait Windows 10 in S-mode en standaard zijn de apps How Computers Work, Make Art voor het werken met Coffeescript, de Kano-app voor programmeren, Paint 3D en Minecraft: Education Edition aanwezig.
Ik begrijp dat het kinderen zijn van, volgens mij, basisschool niveau. Maar om dit nou een "zelfbouwpakket" te noemen? Een speakertje en een accu aansluiten. Met die logica is zo ongeveer elke desktop PC een zelfbouwpakket. Daarbij, volgens mij zijn PC's tegenwoordig toch dermate eenvoudig in elkaar te zetten dat dit makkelijk met een eenvoudig PC'tje had kunnen worden gedaan? Ik heb mijn eigen PC ook op 14 jarig leeftijd in elkaar gezet, zo ook een stel bekenden van mij rond dezelfde leeftijd.
Het bouwen van een PC is inderdaad tegenwoordig kinderspel. Op de CPU plaatsen (beetje opletten) na kan iedereen het eigenlijk wel, je kunt eigenlijk niets meer verkeerd doen.
Ik vind die "laptop" maar een saai ding.
The Verge heeft bewezen dat je het anno 2018 nog steeds goed fout kan doen....in een videohandleiding voor leken. En de gemaakte fouten daarna glashard ontkennen ook.
God invents better idiots......
Inderdaad. Ik bouwde mijn eerste pentium 90 toen ik 10 jaar oud was. Daarvoor moest je dan in.de bibliotheek een boek halen om wijs te worden over jumpers, ISA settings, harde schijf instellingen, hoe je je geheugen moest plaatsten en configueren, welk type geheugen (luisterde toen nog echt nauw), autoexec.bat, config.sys, etc etc etc. Tegenwoordig is een PC bouwen maar kinderspel. Vind het nog steeds leuk, maar de spanning van de eerste keer aanzetten of ie wel boot is echt een heel stuk minder groot.
Nou toen ik mijn mijn redelijk dure CPU erin zette met waterkoeling was het nog steeds billenknijpen.

Water en electronica, een gouden combinatie om je weer even scherp te krijgen. :)
Jup, maar nog steeds is een boot wel redelijk verzekerd. 20 jaar geleden was een boot sowieso de eerste keer niet succesvol. Dat was een gegeven. En dan aan de hand van de piepjes zoeken wat het was, met alleen de handleiding en je bibliotheek boek. Het internet was er net en stonden dit soort dingen nog niet op.
Dan was ik toch net even voor je aan. Wij moesten het nog doen met alleen de handleiding en misschien een boek, als die er was.
Pas later kregen we een modem, dan kon je inbellen op een BBS'en. Dan kon je nog wel eens wat info uitwisselen, en dan samen wat gewaar worden. Of je kwam bij elkaar op visite om samen even naar het probleem te kijken.

Voor het internet waren het socialer tijden. :)
Mijn eerste computer die ik softwarematig sloopte was ook een Pentium. Ik kwam erachter dat hoe meer je opruimde hoe beter hij liep, totdat ik autoexec.bat verwijderde. Dat kan nu helemaal niet meer doordat hij computeradmin beschermd wordt. Oké als je de rechten aanpast misschien. Maar dat was verdomd leerzaam. Opnieuw installeren ook geleerd daardoor. Stukje voor stukje cmd leren kennen e.d.
Belangrijkste bleef A:/start.bat

[Reactie gewijzigd door Balder© op 23 juli 2024 08:46]

Grootste uitdaging zijn de stekkertjes met pwr en zo. De rest is vrij simpel ... Hoewel dat hele RGB gebeuren.
ja maar niet alle kinderen van 9-12 kunnen iets daarom is dit zelfbouwpakket gemaakt
Ik vind het idee aardig maar idd het zelfbouw wel erg simpek. Maar misschien om iedereen vertrouwen te geven en een goeie ervaring. Doet me een beetje denken aan het Nederlandse Bendoobox. Met een rpi en gericht op het programmeren.
Euh, om logica en enen en nullen te leren had ik in de brugklas zo'n 'bord' met een teller, flink wat schakelingen (en, of, etc). Simpel, doelgericht en effectief. Daar kon je niet zomaar wat aansluiten, het werkte of het werkte niet zoals het moet. Alles wordt tegenwoordig voorgekauwd, het is bijna alleen nog maar kunde om iets op te zoeken ipv eigenkennis...
Aan de andere kant zijn er ook genoeg mensen die enkel weten wat ze ooit geleerd hebben maar heel slecht zijn in het opzoeken en soms ronduit weigeren van nieuwe dingen bij te leren. Ik vind zelf het kunnen opzoeken en door de informatie filteren belangrijker dan veel van buiten kennen. Uiteraard is er een basis van kennis nodig. Iets wat je regelmatig moet doen blijft je dan vanzelf wel bij, de rest kan je makkelijk opzoeken.
Natuurlijk is iets niet hoeven op te zoeken omdat je het al kent een goede zaak :)
Bij specialisaties ligt het dan weer net een beetje anders, maar dan heb je ook een minder brede waaier aan kennis nodig (niet per se minder!).
Je quote mijn werk.
Ja eens dat dit vrij simpel is versus het vanaf de grond af aan een oldschool PC opbouwen. Chapeau voor de vorige reacties die gelukkig vanavond weer gerust kunnen gaan slapen en een schouderklopje aan zichzelf in hun tienerjaren kunnen geven ;)

Los hiervan zie ik hier wel veel positieve zaken in terug: uberhaupt al om kinderen steeds beter voor te bereiden op de steeds sneller gaande omgeving en vroegere blootstelling aan digitalisering. :Y)
Anno nu is het meest complexe item in je eigen pc build de niet standaard cpu koeler.

Op hardware vlak mis ik echt de educatieve waarde in dit product. Ik vind het concept meer een doordacht marketing concept dan een educatie tool voor hardware. Het filmpje met de gecaste kindertjes die met veel plezier dat dit "in elkaar zetten" is mooi gescript.

Sec als interesse voor hardware opwekken vind ik het een miserabel product. Er is geen sprake van iets assembleren maar louter een usb c kabeltje, 3.5mm headphone jack en magnetische pinarray van het toetsenbord vast klikken. Als ik kijk naar mijn neefjes zou dit geen ervaring zijn waar ze iets van leren. Hooguit leren ze wat usb-c is omdat dat niet op hun iphone en ipad zit.

De educatieve factor komt dan hopelijk maar uit de software. Maar als zoals in deze advertorial leus "Het pakket moet onder andere interesse opwekken voor de werking van een compute" echt een doel is dan is het doel met de hardware mislukt.

Gezien de mooie SEO metrics van tweakers.net (Domain Authority van 79, petje af) en de dofollow branded link is dit een advertorial die een mooie SEO boost geeft aan kano.me domein. Wat mooi aansluit bij mijn opinie dat dit product een uitgewerkt marketing concept is en het leerdoel aangaande hardware daar weinig prioriteit bij had.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.