'Twee derde van bezitters van een elektrische auto heeft thuis een laadstation'

Twee derde van alle Nederlandse bezitters van een elektrische auto heeft thuis een laadstation, wat neerkomt op zo'n tachtigduizend thuislaadstations. De afstand van het huis van een EV-bezitter tot een openbare laadpaal bedraagt gemiddeld genomen 313 meter.

De populairste aanbieder van thuislaadstations is NewMotion, dertig procent van alle thuislaadstations zou van dit bedrijf zijn. Op de tweede plaats staat EVBox, dat zeventien procent van de markt in handen heeft. Tesla staat derde met vijftien procent, gevolgd door Alfen en Ecotap met ieder zeven procent marktaandeel. Een laadpaal kost gemiddeld twaalfhonderd euro. Dat schrijft marktonderzoeker Multiscope op basis van 6.057 Nederlanders.

Van alle bezitters van elektrische auto's zou 62 procent gebruik maken van een openbare laadpaal. Uit het onderzoek wordt niet duidelijk hoe vaak deze bezitters een openbare laadpaal gebruiken. Het ligt voor de hand dat bezitters met een thuislaadstation minder vaak een openbare laadpaal gebruiken. De helft van alle Nederlandse EV-bezitters gebruikt op het werk een laadpaal, een kwart laadt op bij een tankstation.

Gemiddeld betalen elektrische-autobezitters jaarlijks 924 euro aan laadkosten. Dit is inclusief de kosten voor het thuisladen, laden op het werk en bij openbare laadplekken. Of hierbij de aanschafkosten voor een thuislaadstation zijn inbegrepen, is niet duidelijk. De werkgever betaalt volgens het onderzoek gemiddeld 61 procent van deze laadkosten.

Volgens de ANWB staan er op moment van schrijven 58.000 openbare laadpunten in Nederland. De overheid wil dat dit er in 2030 1,7 miljoen zijn. Dan moeten er 1,9 miljoen volledig elektrische auto's in Nederland rondrijden. Tweakers schreef eerder een achtergrondverhaal over onder meer laadpalen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-01-2021 • 18:41

336

Lees meer

Reacties (336)

336
326
102
20
1
201
Wijzig sortering
Hoe zit het nu met het stroomnetwerk?
Dat zou er toch uitklappen met al die afname. Of zijn we weer voor de gek gehouden?
Gebruik een slim laden App, zoals Stekker.app. Die zorgen dat je auto automatisch op het meest groene&goedkope moment opgeladen wordt. Met veel zon en wind gaan er veel pieken en dalen in de productiekant van de markt komen. Elektrische auto's passen perfect aan de andere kant, want staan veel stil en hebben gigantische opslagcapaciteit. Afgelopen nacht kon bijvoorbeeld weer een tijdje laden voor 0 cent (EPEX tarieven)!
Of Jedlix dan verdien je er zelf ook nog (extra) aan.
Dat vraagt wel om wat meer uitleg (laden tegen 0 cent).
De marktprijs (wat energieleveranciers betalen) lag op 21 januari rond 3.00 in de nacht onder de 1ct / kWh. Soms worden de prijzen zelfs negatief. De energie markt werkt met uurprijzen die per dag worden aangekondigd: https://www.epexspot.com/...0&data_mode=table&period=
Ik ben deze marktprijs sinds een aantal maanden aan het monitoren om, in de toekomst, over te stappen op een energieleveranciers die deze prijzen rechtstreeks door berekend naar de consument. Je kunt hier dan het gebruik van je grootverbruikers (auto laden, maar bijvoorbeeld ook vaatwasser en wasmachine) op afstemmen. Ik heb hier een screenshot staan van een gemiddelde week: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2043804.

[Reactie gewijzigd door Supermario16 op 22 juli 2024 18:12]

Even een ‘domme’ vraag.

Als de energieleverancier het direct doorberekent naar de klant. Waarom zouden ze dat doen? Wat verdienen ze zelf eraan?
Door de uurprijzen door te berekenen aan de klant verdienen ze er inderdaad zelf niet aan. Anderzijds lopen ze ook geen risico. Want nu betaal jij waarschijnlijk een vaste prijs voor elke kWh die je in een jaar afneemt: of dat 's nachts in januari is of midden overdag in juni. Supermario16 geeft aan dat de prijs van een kWh kan dalen onder de 6 cent die jij betaalt per kWh (de rest is belasting + toeslagen). Maar die kWh prijs kan ook stijgen!

Zo kostte 1 kWh vannacht van middernacht tot 1 uur in de ochtend 8,7 cent in plaats van 6. En haal je 'maar' 4,2 cent vandaag, en dan alleen tussen 12 en 14 uur. Door die variërende prijzen door te berekenen aan de klant schuif je ook het risico naar de klant. En bedrijven houden niet van risico's.

Merk op dat in 2019 de prijs van 1 kWh in Texas kort de 9 dollar aantikte tijdens een hittegolf waarbij iedereen de airco vol aan had staan. Nou hebben wij niet zoveel airco's, maar wel energiecentrales die gekoeld worden met water uit onze rivieren. En dat koelwater mag niet te warm worden want dan gaan de vissen dood. Dus ook bij ons kan een hittegolf de prijs van een kWh doen stijgen. En jij als klant betaalt dat dan als je je Tesla volgooit...

https://www.reuters.com/a...bakes-state-idUSKCN1V41HV
Dat is inderdaad het risico. In een ideale wereld kunnen we (samenleving) de vraag en het aanbod van energie op elkaar afstemmen en bij pieken in de vraag bepaalde activiteiten uitstellen. Dit vergt echter ook een verandering in ons gedrag.
Door de uurprijzen door te berekenen aan de klant verdienen ze er inderdaad zelf niet aan.
Als dit het enige zou zijn, dan klopt dit, echter zullen ze hier altijd een kleine opslag berekenen waardoor inkoop en verkoop toch nog 0,0001 cent verschilt. Daarnaast verdienen ze toch ook aan leveringskosten. Dus zal het per KW wellicht minder zijn, verdienen doen ze heus wel. Zodra dat (verdienen) stopt gaan ze failliet en zal er niet meer geleverd worden.
Ik ben niet gerelateerd aan nieuwestroom, maar ze zeggen in onafhankelijk onderzoek (wij van wc-eend...) dat ze verdienen aan het vastrecht.
(https://www.nieuwestroom....ek-roland-berger-2018.pdf)
Ik wil dit wel geloven omdat hun kosten onafhankelijk lijken te zijn van het daadwerkelijke gebruik.
Dat is de marktprijs zonder belastingen. Uiteindelijk komen daar gewoon de vaste belastingen die de overheid heft gewoon bij. Grootverbruikers betalen naar mate het gebruik groter is steeds minder belastingen.

Dus zelf al is voor jou als consument de stroomprijs 0, je zal toch meer betalen.
Het klink natuurlijk leuk app die dit berekend, maar naar mate er meer mensen komen die het op deze manier doen gaat de prijzen ook stijgen. Het betekend ook dat als je je hele huis zo van dagprijs stroom voorziet je in piekuren weer heel veel meer gaat betalen.
energiebedrijven geven jou (met hun marge) een gemiddelde prijs voor het hele jaar. Maar wie weet komen er slimme apps waardoor je 1 of 2 cent per kw goedkoper bent over het hele jaar. Maar ja de belastingen op stroom en btw zijn al bijna 2/3 van de prijs die je betaald.
Klopt. Belastingen komen er nog bovenop. Gratis zal het dus inderdaad niet worden. Ik kijk er echter wel naar uit dat iedereen dit soort apps gaat gebruiken. Dit zal er namelijk voor zorgen dat de energie vraag afgestemd gaat worden op het (verwachte) aanbod. Dit is een van de uitdagingen in de energietransitie.
De energievraag bij het laden van een ev zal afgestemd worden. Jou energievraag voor de rest van je huis toch echt niet.
Ongeveer de helft van mijn elektriciteitsverbruik komt voor rekening van een elektrische boiler. Het zou een fluitje van een cent zijn om automatisch de day-ahead prijzen op te halen en de boiler te laten opwarmen als de energieprijzen het laagst zijn. Daarnaast kun je met een heel klein beetje goede wil de vaatwasser en wasmachine ook wel op goedkope tijdstippen draaien.
Als je een warmtepomp hebt (of airco) kun je die ook zo regelen dat hij op de duurste momenten automatisch op een lage stand gaat, en daarvoor en daarna misschien iets harder.

Dus ook met je huishoudelijke verbruik valt behoorlijk te sturen. Maar als je een EV hebt en redelijk wat kilometers maakt, dan neemt dat zomaar 60-80% van je elektrisch verbruik voor zijn rekening. Dus ook zonder je huishoudelijke verbruik slim te sturen zou het dan al ontzettend veel kunnen schelen.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 22 juli 2024 18:12]

Klink leuk maar koken als je dat op inductie doet, doe je ook gewoon. Als het koud is zul je toch moeten stoken.
Maar de oplossing is natuurlijk of een dikke thuisaccu zelf 30kw om pieken en dalen op te vangen en accu bij te laden als het goedkoop is. Je auto als thuisaccu kan dan ook een soort buffer zijn.
Hoezo is dat een "maar"? Er is niets op tegen (een deel van) je verbruik gewoon in te zetten wanneer het het beste uitkomt. Dat doen we met z'n allen al jaren. Als je een ander deel wel kunt sturen en daarmee nog een voordeeltje kunt halen ook, is dat alleen maar mooi meegenomen. Het is niet zo dat deze oplossing in zijn geheel "mislukt" is als je één keer kookplaat aanzet.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 22 juli 2024 18:12]

Net gekeken maar heb niets aan die app, werkt niet bij de dichtbijgelegen laadpaal paar straten van hier.

Thuis laden gaat niet lukken of er moet op de stoep een lift vvor de auto komen naar 1 hoog, maar buren onder ons zullen dat niet leuk vinden 😁
In principe kunnen Apps werken als je auto online is en de laadsnelheid aanpasbaar is, dan werkt het op elke (ook openbare) laadpaal. Dus even uitzoeken of jouw automerk dit kan. Hopen dat de laadpaal zelf er ook snel bij komt binnenkort.
Heb hem een jaar aangehad, 0 euro verdient. Dus hier (regio Zwolle) speelt de krapte blijkbaar helemaal niet.
Wat heb je een jaar aangehad precies? EPEX energiehandel en bijvoorbeeld Jedlix zijn landelijke systemen.
Vandebron slim laden.
Dat laten de doemdenkers je wel geloven. Feitelijk heeft ons huidige netwerk nog wel voldoende capaciteit, hoewel het plaatselijk wel krap wordt. Maar waar je een beetje voor moet uitkijken is dat bij berekeningen van de belasting die EV's zouden veroorzaken, er soms van wordt uitgegaan dat je je auto elke avond volledig op moet laden. Dat is natuurlijk niet zo en met wat slimme laad-scenario's kun je de belasting ook spreiden. En er wordt hard gewerkt aan de capaciteit van het net, want EV's zijn niet eens het probleem. Hier in de buurt kunnen zonnepanelenparken niet worden aangesloten omdat ze de stroom niet kwijt kunnen. Zelfde probleem.
Zonnepanelen zijn een groter probleem dan auto's De gemiddelde auto rijdt maar 62 km per dag (dit jaar zelfs maar 51). Dat kost bij 3 fasen opladen net geen uur om op te laden. Het opladen van meerdere auto's kan over ca 12 uur verspreid worden. Per nacht is het overigens nog minder dan de gemiddeld 62 km, want daar moet je al het opladen bij snelladers en bij de paal van de baas nog vanaf trekken.

Als het zonnetje even gaat schijnen, leveren alle zonnepanelen ineens allemaal maximaal stroom aan het net. Dat geeft een serieuze belasting als iedereen in de straat zijn dak vol heeft liggen.
Voor het laden van de auto wordt het pas echt een probleem als vrachtwagens over gaan schakelen op elektrisch rijden. Op het industrie terrein hier zijn meerdere distributie bedrijven. Als er dan elke nacht tegen de 200 vrachtwagens opgeladen moeten worden om de volgende dag weer 300 tot 600 km te kunnen rijden, dan heb je wel een probleem. Dat trekt het elektriciteitsnetwerk inderdaad bij lange na niet.
Daarom hebben EV's loadbalancing. Hier klapte de stroom eruit als je een waterkoker aan zette (ja, de waterkoker had geen kortsluiting). Maar een Leaf en een Tesla konden wel tegelijk.
Dat probleem wat je benoemd gebeurd in de praktijk niet.
Een aantal personenwagens opladen gaat door de loadbalancing inderdaad prima, maar als het zonnetje gaat schijnen vliegen er wel steeds meer omvormers uit omdat het net dat niet aankan. Als er meer EV's bijkomen wordt daar het probleem ook groter. Loadbalacing op de laadpalen zorgt er dan wel voor dat het net niet overbelast wordt, maar ook dat elke EV maar voor een klein deel worden bijgeladen.
Met vrachtwagens die tussen 18:00 en 19:00 binnen komen en de volgende ochtend om 5:30 weer op pad moeten heb je de luxe van loadbalancing nauwelijks.
Probleem van zonneparken zit vooral op middenspanning (10000-50000 volt ong.) probleem van EV is voornamelijk gelijktijdigheid in de wijken, dus op laagspanning (400 volt).
Met andere woorden : als er in jouw straat 10 auto's tegelijk laden dan is er kans dat het daar lokaal mis gaat.
Ik bedoelde niet de zonneparken, maar de zonnepanelen bij particulieren op het dak. Daar zijn nu al problemen mee en is het goed uitproberen om ze over de verschillende fases te verdelen, anders loopt de spanning te veel op en slaan de omvormers uit als er te veel stroom wordt opgewekt.
Eén windmolen zoals die vandaag de dag gezet worden kan al gauw 2.000+ gezinnen van stroom voorzien. Keer vier is 8.000 huishoudens. Kost het dus 1 meter graafwerk per gezin. Wat is je punt?

Ik begrijp dit soort kritiek sowieso niet. Alsof elektrische auto's, windmolens, zonnepanelen etcetera alleen toegestaan zijn als ze 100% beter zijn, in alle mogelijke opzichten. Spoiler alert: Nee, dat zijn ze niet. Maar ik ben al blij als we van die dieselstank en een hoop fijnstof af zijn.
Gelukkig kan een elektrische auto tijdens z'n levensduur vergroenen, als we daar als maatschappij aan werken. Met een diesel- of benzinewagen is dat potentieel er niet of nauwelijks.
Het is een transitieperiode waar we in zitten. Accu's in autos worden beter, accu's die weer voor grotere auto's en graafmachines geschikt zullen zijn. Deze technieken helpen elkaar allemaal om beter te worden en op een gegeven moment komen we in een cyclus terecht waarin het bouwen van groene energievoorzieningen ook met alleen groene energie gebeurt. Vliegtuigen zullen ook op hun beurt komen. Kan alleen als we door deze transitieperiode heen komen. Denk je dat we opeens van de ene op andere dag alles groen hebben? Of dat we eerst de Kool centrales moeten sluiten voordat we mogen beginnen met groene stroom?
Ik geloof in kernenergie voor de toekomst. Niet dit veel te dure spul wat in verhouding veel te weinig oplevert.
Foutje! Kernenergie is zo ongeveer de duurste vorm van energie, momentaal bij zo'n € 0.14 /kWh voor een moderne centrale, komt vooral door de ongelooflijke veiligsheidseisen. Ter vergelijking: Onshore Windenergie ligt bij ongeveer € 0,06 /kWh. En het afval is dan maar even niet meegerekend, verzekerd zijn ze ook niet: wie kan tegen een Chernobyl / Fukushima verzekeren?

Ja, maar: wind energie is niet altijd voorhanden! Waar, maar kernenergie is altijd voorhanden - ook als je het niet nodig hebt omdat die ondingen niet fatsoenlijk te regelen zijn ... dus ook nog eens waardeloos in combinatie met duurzame energie.
Nu overdrijf je de productie van kerncentrale weer een beetje.

Het probleem met de kosten van kerncentrales is dat de marginale kosten ongeveer nul zijn. De vaste kosten zijn wegens de veiligheidseisen bij de bouw en de ontmanteling extreem hoog. Dat is waarom de Belgen altijd zulke goed verlichte snelwegen hadden. 't Kostte toch niets

Maar het is dus probleemloos om de productie binnen 5% te matchen met het voorspelde verbruik, en die laatste procenten kun je opvangen met Noorse waterkracht. Of, om on-topic te blijven, door de laatste procenten variatie op te vangen door de laadsnelheid van auto's een beetje te varieren.
Die marginale kosten klopt natuurlijk, maar ik had begrepen dat de regeling van die dingen ook echt heel langzaam is. Waar een gas centrale vrolijk hoog en laag geregeld kan worden binnen een paar minuten, schijnt dat bij een kerncentrale veel langer te duren: geen probleem voor een basislast, maar volkomen ongeschikt om vraag- en aanbod met elkaar in evenwicht te houden.
Het is inderdaad een stukje langzamer. Nu weten we redelijk goed wat het verbruik de aankomende 24 uur wordt, dus daarop kun je redelijk regelen. Voor de fijn-regeling wil je inderdaad de optie openhouden om het laden van elektrische auto's een paar minuten uit te stellen. Daar mag dan ook best een vergoeding tegeonver staan, bijvoorbeeld 5% korting.
Weet je ook hoe snel of langzaam zo'n ding te regelen is? ik weet het namelijk niet. Het verbruik is de ene helft van het verhaal, de productie de andere helft. Juist duurzame energie varieert qua productie en dat is ook lastig voor het systeem. met een gascentrale kun je vrolijk bijregelen, maar ik had begrepen dat een kerncentrale daarvoor volkomen ongeschikt is. Wind is redelijk goed te voorspellen, maar wolken en dus zon zijn verschrikkelijk lastig te modelleren, je zou in de hele atmosfeer vochtigheid en temperatuur moeten modelleren om te zien of er wolken ontstaan, of dat die zich juist oplossen. Vandaar dat de weersvoorspelling qua wind en temperatuur voor een paar dagen aardig klopt, maar de hoeveelheid zon altijd weer een verrassing is...
Mag ik vragen waar je die cijfers vandaan haalt? Ik kan me namelijk vinden in je redenering over risico's van kerncentrales, maar een vriend van mij werkt als inkoper bij Gulf Gas and Power (alleen grootzakelijk) en die zegt dat kernenergie uit Frankrijk (als goedkoopste "groene" (CO2 neutraal) bron) en de duurste NLse windenergie zo'n 15ct per mWh (ja, megawattuur) scheelt voor hun, inkoop.
Voornaamste kosten schijnen in het balanceren / onderhouden van het netwerk te zitten.

Op hun verkoop site scheelt het letterlijk TIENDEN van CENTEN of je grijs of volle groene NL windenergie wil xD

https://www.gulfgasandpower.nl/ <- probeer zelf maar.

Consumenten worden zo opgelicht, door alle administratieve rompslomp (en belasting) eromheen.

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 22 juli 2024 18:12]

Ik werk bij het Fraunhofer instituut voor windenergie en houd me dus met zulke zaken ook wel eens bezig...
Ik vermoed toch echt dat je €0.15/ kWh = €150/MWh bedoeld (overigens zeker geen mWh schrijven, want dan heb je het over milli Wattt i.p.v. Mega Watt!), anders zou dat de goedkoopste prijs op de markt zijn. Ik heb het daarbij over de prijzen die een turbune-eigenaar krijgt.
Zie b.v
https://www.windindustrie...om-fuer-viel-weniger-geld weleswaar in het duits, maar met wat puzzelen goed te lezen, denk ik.
Dat gaat over onshore wind: dan zit je op zo'n €0.06/kWh tot zelfs onder € 0,04/kWh.
Wat een gebruiker ervoor betaalt is een heel ander verhaal!

Ik zie in de link van Gulf overigens helemaal geen prijzen voor stroom uit kernenergie of wind of wat ook, waar moet ik precies zoeken?
Dat oplichten is gedeeltelijk waar: de aanleg van een stroomnet naar elk huis kost geld, al heb ik ook de indruk dat consumenten wel fors meer betalen dan bedrijven, waarbij dat verschil in Duitsland nog groter is dan in Nederland. Zit ook nog een leuke dot belasting op.
Ik bedoelde centen verschil per MWh tussen grijs en groen.
Hun tarief per kWh voor grijs is € 0,06688. Hun tarief voor Nederlandse zonne en windenergie is € 0,06888.
Aka 2 tienden van een cent opslag per kWh voor groene energie. 2 euro per MWh aan de verkoopzijde dus.

Groen: https://tweakers.net/i/GG...lFepYUZA.jpg?f=user_large

Grijs: https://tweakers.net/i/lC...sfg2J4no.jpg?f=user_large
Ah zo! maar dat kan dan toch? Dat verschil is vrijwel verwaarloosbaar. De reden dat franse kernenergie goedkoop is is denkelijk dat Frankrijk veel oude kerncentrales heeft... die dingen staan er en lopen vrijwel "gratis" door - de afbraak en het afval is nog een probleem dat even niet meegerekend wordt. De door mij genoemde kosten zijn voor een nieuwe centrale in Finland, die aan veel hogere veiligheidseisen moet voldoen. Je ziet nu b.v. in de UK dezelfde trend bij Hickley point, waar de kosten ook gestadig stijgen.
https://www.greenpeace-en...sheet_Hinkley_English.pdf
Als er kernenergie over is omdat de zon schijnt kunnen ze mooi waterstof produceren.
Kerncentrales zijn wel verzekerd. Dit is één van de 3 wettelijke verplichte verzekeringen, naast de WA-verzekering voor een motorrijtuig en jachtvergunning.

Dit is ongetwijfeld een van de redenen dat kernenergie zo bizar duur is t.o.v. echt duurzame energie.
Dat dacht je maar! Dat is geen Klaverblad maar een Vijgeblad verzekering: lees en huiver!

https://en.wikipedia.org/...tor_Insurance_Association
"Despite the slight probability of losses resulting from an insured event in the nuclear industry, in the event of an insured event does occur the possibilities for damages are considerable. As such a single insurance company is unable to bear such risk alone. Under German law, the transfer of a nuclear risk of an insurer to a reinsurer is prohibited. In 1998 the Atomic Energy Act established the maximum insurance liability of nuclear insurer at about €2.5 billion; for damages above that cap the Federal Government is liable according to § 34 of the Atomic Energy Act. If the total damage exceeds the stipulated maximum sum of €2.55 billion, the German Federal Government pays the German Nuclear Reactor Insurance Association for the excess losses. The insurance payments include the cost of evacuating people."

Dus als het maar een klein beetje mis gaat mag de belastingbetaler voor de schade opdraaien! De verzekering die die dingen hebben zijn leuk voor als er wat afbreekt in een storm en je auto raakt o.i.d. maar € 2.5 miljard is natuurlijk een geintje als er echt wat gebeurd!

Oh ja: "Fukushima I Nuclear Power Plant was insured for some tens of millions of euros with German Nuclear Reactor Insurance Association. Under the terms of the insurance policy, the policyholder was not insured for damage caused by earthquakes, tsunamis, and volcanic eruptions. Therefore, the German Nuclear Reactor Insurance Association had no resulting liability to Tokyo Electric Power Company, the owner of the Fukushima I Nuclear Power Plant, because of Fukushima I nuclear accidents.[1]".

Dus bij aarbevingen Tsunami's e.d. is er ook niemand thuis....

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 22 juli 2024 18:12]

De kosten zijn zo onduidelijk.
Het is net wie je het vraagt. Hier wat tegenlicht https://www.climategate.n...-duurder-dan-kernenergie/
Eh, als het inderdaad een goed onderbouwd stuk zou zijn prima. Dat is dit niet. Ze gaan allerlei dingen voorbij. Windmolens kun je heel makkelijk en vooral snel in en uitschakelen. En ook bij de kosten rekenen ze niet echt fair. Maar dat hebben ze ook in hun stukken rond elektrische auto's niet op orde zoals experts erop wijzen.
Foutje! Kernenergie is zo ongeveer de duurste vorm van energie, momentaal bij zo'n € 0.14 /kWh voor een moderne centrale, komt vooral door de ongelooflijke veiligsheidseisen. Ter vergelijking: Onshore Windenergie ligt bij ongeveer € 0,06 /kWh. En het afval is dan maar even niet meegerekend, verzekerd zijn ze ook niet: wie kan tegen een Chernobyl / Fukushima verzekeren?

Ja, maar: wind energie is niet altijd voorhanden! Waar, maar kernenergie is altijd voorhanden - ook als je het niet nodig hebt omdat die ondingen niet fatsoenlijk te regelen zijn ... dus ook nog eens waardeloos in combinatie met duurzame energie.
@batteries4ever zoals je nickname laat zien ben je niet helemaal onafhankelijk in deze.
Ga even met mensen in Zeeland praten die naast de kerncentrale wonen. Al de argumenten die jij noemt kunnen grotendeels de prullenbak in. Kijk naar Merkel en de ellende die haar Energiewende heeft veroorzaakt. Een veel grotere milieuschade dan een gevalletje Fukushima, want de co2 is enkel gestegen door de Duitse bruinkoolcentrales.
Zeker, een kerncentrale bouwen is niet goedkoop, maar dat is een windmolenpark (op zee) ook niet. De meeste duurzame iniatieven zijn niet haalbaar zonder subsidie. Feit is dat we nu grijze stroom met een groen certifcaat uit het buitenland moeten importeren omdat we onvoldoende stroom zelf beschikbaar hebben.
Nu woon ik zo ongeveer tussen Borssele en Doel in, en ik heb nou niet het idee dat ik in een gevarenzone woon. Het leeft sowieso niet bij heel veel Zeeuwen hier. Natuurlijk, als er iets gebeurt zitten we hier wel in de evacuatiezone, maar als je nagaat dat de wind hier voornamelijk uit het zuidwesten waait, denk ik dat bij een calamiteit men in bijvoorbeeld Brabant, Utrecht en Gelderland misschien wel een veel groter probleem heeft.
Inmiddels worden ook windparken op zee zonder subsidies gebouwd omdat het economisch haalbaar is.
Wat ik ook las is dat ene bedrijf bezig is of het commercieel interessant is om kleine kerncentrales te bouwen zoals we die in onderzeeërs vinden. Dus meer centrales en meer verspreid over het land. Kosten nog altijd een paar miljard per stuk maar dan heb je ook wat. Zou misschien kunnen als basis aangevuld met wind/zon energie.

Duitsland schroeft al een tijdje de bruinkool weer dicht ook.
Duitsland schroeft al een tijdje de bruinkool weer dicht ook.
Nee, dat gaan ze pas over een jaartje of 15 uitfaseren. Het is dweilen met de kraan open wat de Duitsers doen: "Duitsland zal mogelijk al tegen 2035 stoppen met steen- en bruinkool. Dat staat in een nieuw akkoord tussen de bondsregering en de deelstaten rond de uitfasering van de vervuilende brandstoffen. "
Dat is jammer, ze hadden namelijk initieel plannen om dat veel sneller te doen.
Kernenergie is niet zo ongeveer de duurste vorm van energie. Ook niet de goedkoopste, maar zeker niet de duurste.

Lastige is dat er een overvloed aan rapporten te vinden is op de internets die allemaal nèt even wat anders laten zien. In een recent onderzoek van de IEA (Zie link hieronder) komt off-shore windenergie er niet best vanaf, en biomassa ook niet. Daar blijkt overigens kernenergie wel goedkoop, en voorspelbaar qua prijsniveau.

Dat de Engelsen nu bezig zijn met een geldverslindend project op het gebied van kernenergie (Hinkely Point?) is nog niet in de cijfers meegenomen ;)

https://www.iea.org/repor...nerating-electricity-2020

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 22 juli 2024 18:12]

Tja, het glas is voor sommigen altijd half leeg.... Ik zou ook voorbeelden kunnen zoeken van zonneparken of windmolenparken waarvoor maar een paar honderd meter kabel gelegd hoeft te worden, dan middelt dat weer mooi uit. Maar ik neem de moeite niet.
Voor dat kleine percentage EVs wat er rond rijdt wel ja. Wanneer het wagenpark voor 95% uit EV zou bestaan, is dat wel anders. Maar voordat we zover zijn, is de elektriciteitsinfrastructuur mogelijk ook alweer een stapje verder.
Wanneer het wagenpark voor 95% uit EV zou bestaan, is dat wel anders
Ongetwijfeld, maar zoals je zelf al terecht zegt: voordat we op die 95% zitten, is er waarschijnlijk al voldoende capaciteit bijgeschakeld.
Bovendien kun je met slim laden ook al een deel van het probleem oplossen en onderstaand artikel beweert zelfs dat elektrische auto's het netwerk gaan redden (!)
https://www.change.inc/en...-auto-netverzwaring-33337
Dat is de hele truc.
Mijn favoriete merk levert zonnepanelen, batterijen en auto's. :P
Zijn hier meerdere parken van?
Gemiddeld wordt er 13.500km per jaar gereden in een auto. Daar is ongeveer 2200kWh aan elektriciteit voor nodig. Als je dat verdeeld over het jaar laad (en dat gebeurd in de praktijk want niet iedereen laad tegelijk) heb je 250 Watt aan vermogen nodig gemiddeld per auto.

Stel dat alle 9 miljoen personenauto's elektrisch worden in NL dan is daar jaarlijks zo'n 20 TWh voor nodig. Het huidige totale elektriciteitsverbruik van NL al jaren rond de 120TWh. Daar staat tegenover dat voor rafinage van brandstoffen ook elektriciteit verbruikt wordt. Hoeveel dat precies is verschilt nogal per onderzoek maar het is wel een feit dat daar een deel weg valt.

Eén Haliade-X 14 MW windturbine kan 74GWh per jaar produceren. Daar zouden dus ongeveer 270 van nodig zijn om het elektriciteitsverbruik van alle NL personenauto's mee op te wekken. (Borselle 1+2 zeewindpark, net opgeleverd bevat 94 turbines van 8 MW)
Wel leuk die 13.500km, alleen zijn zo'n beetje alle elektrische auto's nu leasewagens, en die maken gemiddeld een heel stuk meer kilometers.

Of we ooit 9 miljoen elektrische auto's gaan krijgen in Nederland is nog maar de vraag, er rijden zat auto's op de weg van 15 a 20 jaar oud. Ik wil de accu's van Model 3's over 15 a 20 jaar wel eens zien.
Die auto's van 15-20 jaar oud zijn straks sneller weg dan je verwacht. :P
Maar dat moet wel betekenen dat 9 miljoen autobezitters even calc.exe erbij moet pakken en kijken hoeveel ze daadwerkelijk per km betalen. En dat kan nog even duren.
Je kan wel een voorbeeld geven dat een elektrische auto van 40k goedkoper is per kilometer, maar dat wil niet zeggen dat iedereen zomaar 40k heeft liggen. Realiteit is dat er genoeg auto's van onder de 2000 euro op de weg rijden. Een elektrische auto zal nooit zo goedkoop zijn, want al meer waard aan accu's.
Mobility as a service komt eraan, Waymo en Tesla zijn al aardig ver met hun level 4 en level 5 autonomy.
De aankoop gaat binnen een paar jaar verdwijnen.

Maar inderdaad, je moet wel even sparen, zo heb ik zelf me auto verkocht, werk op 5g en brommer ik overal naar heen. Ja, het is heel nadelig voor mij op de korte termijn, maar heel mooi op lange termijn.
Leuk voor in de randstad misschien, maar voor de rest van Nederland totaal niet realistisch.
1 AEV rijd gemiddeld 12 uur per dag op de weg. Een ICE/EV 20 minuten.
Alleen de ochtend/avondspits gebeurt niet in een korte tijd. Maar over een gehel dag kan een AEV 36x zoveel ritjes aanbieden.
Simpele rekensom waarbij totaal geen rekening is gehouden met behoefte, en dus totaal nutteloos. Zolang half Nederland weer om 8 uur op het werk moet zijn, vanuit het dorp naar de stad (en nooit andersom, dus de terugweg is gewoon weer leeg), gaat het niet opschieten. Daarnaast wil je niet in stoelen zitten waar iemand anders net met z'n zweetreet heeft gezeten, ik niet in ieder geval.
Als je hele straat tegelijk gaat laden, dan is het natuurlijk een probleem. Zo ver is het helemaal nog niet en er wordt ook vaak gesteld dat iedereen bij thuiskomst gaat laden. Ik laad zelf ook thuis, maar begin pas diep in de nacht te laden. Dat heeft een aantal voordelen:
  • Geen problemen met loadbalacing thuis.
  • Valt in het lage nachttarief, waardoor je goedkoper kan laden (scheelt niet veel, maar toch).
  • Als je het slim timed is je accu warmer bij het wegrijden, waardoor die niet opgewarmt hoeft te worden.
Daarbij hoef je ook niet elke nacht de auto 100% te laden. Bij een reguliere werkdag laad ik max. 50-60% van de capaciteit.
nice, je hebt dus de accu op reguliere werkdagen maar amper geheel nodig.
je weet dan waarschijnlijk ook hoeveel uren hij thuis aan de lader hangt.
maar kun je dan ook berekenen hoeveel W je zou moeten laden om je reguliere werkdagen te kunnen rijden?

ik kom op laden met 1kW uit en dat voor 12 uur wat weer ruim voldoende is voor 50km per dag te kunnen rijden.
wat voor mij ongeveer werken in de volgende grote stad zou zijn.
neem ik dan nog een weekend mee als ik de auto niet zou gebruiken, dan zakt het nog verder.
dan kom ik op 108uren laden uit per week.
doe ik dat weer met 1kW kan ik die week 500km rijden en dat is al best wel veel, dit is per werk dag een 100km, dus op 50km afstand van het huis.
hoe komt zo een berekening bij jouw uit eigenlijk (mijn cijfers zijn virtueel en een schatting of uit de duim gezogen, jij kunt dit beter doen.)?

(ik zelf zie nog geen model voor elektrisch rijden voor me zelf, dit komt doordat ik maar <5000km per jaar de auto gebruik, met zo weinig km is de dure aanschaf me nog iets te veel.
jammer, maar het is zo maar gewoon nog even, zal vast veranderen als er meer ev op de markt komen.)

edit:
eigenlijk deze berekening: (deze week x km gereden = x kWh) / uren aan de laadpaal gehangen.
kan wel eens een erg lage (k)W uit komen als men eigenlijk denkt.
hoor vaak dat 3fase en 11kW laden nodig is, maar betwijfel of dat wel realistisch is in de praktijk. :?

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 18:12]

Met een 75kWh accu kan ik in de praktijk ongeveer 350km rijden (winter wat minder, zomer wat meer). Maar ik laad normaal nooit boven de 80% en probeer ook boven de 10% te blijven. Dus ik gebruik hooguit 2/3 van de capaciteit (is beter om degradatie tegen te gaan). Op een "zware" dag zal ik dus 50kWh moeten laden en dat is voor mij ongeveer 4.5-5 uur. Ik begin pas om 2 uur 's nachts met laden en dan zit die de volgende ochtend om 7 uur zeker vol.

Het verbruik wordt redelijk netjes bijgehouden door de auto, maar je hebt ook wat laadverliezen. Ik kom ongeveer op 205Wh/km. Het is afhankelijk van de temperatuur, snelheid en efficiënt rijden (regenereren ipv remmen, rustig optrekken, ...).

Mijn vrouw rijdt ook onder de 10.000km en ik heb wel eens gekeken naar een Renault Zoe, maar dat kan echt niet uit. Pas als je wat meer rijdt, dan is electrisch goedkoper. Maar de grootste kostenpost is altijd afschrijving... Als je het om de kosten doet, kan je beter een tweedehands benzine auto rijden met die kilometrage.
Dat nachttarief is hier in België afgeschaft, dusja hier niet voordeliger
Waar haal je dat? Ik en vele anderen hebben nog steeds een dubbele teller. In het weekend is het trouwens ook nachttarief.
Wordt wel degelijk dit jaar uitgefaseerd, en is vanaf 1 januari 2022 helemaal niet meer mogelijk.
Akkoord, maar op vandaag is het nog steeds geldig toch? Het artikel gaat over de situatie tot vandaag en ik reageerde op Cricque die beweert dat het reeds afgeschaft is. Aangezien hij reageert op Bugboy die reeds thuislaadt, heeft hij een prima punt dat nachttarief een voordeel is als je al een tijdje een elektrische auto hebt.

Ik moet trouwens ook nog zien of het wel degelijk zal afgeschaft worden, want hier in België draaien ze met de wind...
Neen hoor dat gaat afgeschaft worden en tegelijk gaat het capaciteitstarief ingevoerd worden.. Dat zal de energiefactuur nog verder doen stijgen.. Bedoeling is de vaste kosten verder te verhogen.. Een piek trekken gedurende 15min en je hangt er voor een jaar aan vast..
Het capaciteitstarief wordt aangerekend op basis van de ‘gemiddelde maandpiek’ (kW). Deze gemiddelde maandpiek wordt maandelijks berekend als het gemiddelde van uw 12 laatste ‘maandpieken’. De maandpiek is het hoogste kwartiervermogen (ofwel ‘piekvermogen’) dat u in een maand hebt

Als ik het goed begrijp, zal er een jaargemiddelde worden berekend. Dus je hangt er niet aan vast voor een jaar na een piek van een kwartier. Dat zou er juist voor moeten zorgen dat pieken (zowel naar boven als onder) afgevlakt moeten worden. Al is de ondergrens vast gelegd op 2.5kWh.

Belangrijk detail is dat er veel toestellen zijn die niet continu hun vol vermogen verbruiken. Dat is ook de reden (zoals je zelf al aan geeft) dat ze werken met kwartiervermogen, zodat je niet onmiddellijk gestraft wordt als je bv even je waterkoker bij op zet (=voorbeeld van hun site).

Ik mis nog redelijk wat belangrijke zaken om een correct beeld te kunnen vormen.
Over welke bedragen gaat het juist (het zou wel agaan om een lineair tarief)?
Bij welk verbuikspatroon wordt het duurder tov het huidige systeem?

Gaat er veel veranderen? Ja
Gaat het duurder worden? Het gaat zeer afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie, maar nu heb je het tenminste in de hand.
Is de kostenverdeling in principe eerlijker voor iedereen? Ja, als de tarieven navenant zijn en bedrijven ook hun bijdrage doen.
Valt er iets over de nieuwe regeling te zeggen? Ja, vooral de mensen die hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en/of elektrische wagen, worden nogal afgestraft voor hun "milieuvriendelijke" keuzes.

Wanneer alle info over het capaciteitstarief bekend is, kunnen we over gaan tot een oordeel. Nu is er nog veel te veel speculatie volgens mij.

In mijn ogen is het ongeveer te vergelijken met een all-in vakantie tov een huis huren (remember those times?) . De all in vakantie kan leuker oven omdat je een vast bedrag betaald en je moet naar niets kijken. Bij een huis huren heb je zelf controle over hoe duur je vakantie uiteindelijk wordt. Afhankelijk van je persoonlijke keuzes, zal je bij het ene beter af zijn dan bij het andere. Meestal zijn het echter grootverbruikers die er het meeste profijt uit halen.
In het weekend is het trouwens ook nachttarief.
Daarom heet het (in NL) daltarief ;)

@cricque is dat niet per aanbieder zoals in NL?
Is inderdaad een logischere naam die jullie nederlanders hanteren ;)
Nopes, het zal worden afgeschaft
In België staat er in 2022 een grondige verandering gepland van hoe elektriciteit gefactureerd wordt. Hierbij zal het niet alleen mogelijk worden om dynamische prijzen aan te bieden aan de consument (verschillende tarieven per uur) maar worden ook de kosten voor gebruik van het netwerk anders berekend. Bij deze aanpassingen zal ook het nachttartief alsook het exclusieve nachttarief (een nog lager tarief voor mensen met een elektrische acumulatieverwarming) verdwijnen.
Het exclusief nachttarief is op 1 januari 2021 alreeds verdwenen.
Het tarief voor exclusief nacht was al hetzelfde als het gewone daltarief en niet "nog goedkoper". Misschien dat het ooit wel zo was. Enige verschil is dat apparatuur die op die exclusief nacht meter aangesloten zat ook gewoon geen spanning krijgt buiten de daluren.

Vanaf 2022 gaan we in Vlaanderen inderdaad over naar een nieuwe manier van berekenen, gebaseerd op piekafnames (en piek injectie) maar die zal enkel mogelijk zijn met een digitale meter. Zolang je nog met een analoge meter zit blijft er gefactureerd worden volgens het klassieke systeem want die meter kan enkel het verbruik meten.
Het tarief voor exclusief nacht was al hetzelfde als het gewone daltarief en niet "nog goedkoper". Misschien dat het ooit wel zo was.
De elekriciteitsprijs was inderdaad gelijk, maar in distributiekost scheelde het wel. Kon toch 2 à 4 cent/kWh schelen.
Momenteel is het er nog maat volgend jaar is het weg, daarbij iemand met zonnepanelen heeft al lang geen dubbele teller meer.
Daarmee vervalt maar één van zijn drie voordelen. Blijven er twee over. En vooral zijn laatste opmerking is belangrijk: de gemiddelde auto rijdt overdag 50 km. Dat is ongeveer 15% van de capaciteit. En dus hoef je 's nachts maar 15% bij te laden. En sommige dagen helemaal niets en sommige dagen flink wat meer.
Exclusief nacht is afgeschaft sinds 01/01/2021 (tenzij ik een update gemist heb dat het zou uitgesteld zijn).
Het dubbel tarief wordt afgeschaft vanaf 01/01/2022, aldus de vreg, dus in Vlaanderen, niet in België.
Anoniem: 1248692 @cadsite21 januari 2021 22:10
Exclusief nachttarief is al afgeschaft... In 2022 komt het capaciteitstarief er bovenop.. En dat daltarief, er zijn best al wat energieleveranciers die een heel weekend dat tarief aanrekenen. De prijs van elektriciteit is bijkomstig aan het worden op de rekening.
niet iedereen laadt op hetzelfde moment. Ik denk dat de meeste mensen die thuis laden dat 's nachts doen wanneer het stroomnetwerk over het algemeen voldoende capaciteit heeft doordat de industrie dan stil licht.

Indien morgen alle vervoer elektrisch zou gebeuren dan heb je een stijging in het elektriciteitsverbuik van ongeveer 20%. Dat is niet onoverkomelijk.
niet iedereen laadt op hetzelfde moment. Ik denk dat de meeste mensen die thuis laden dat 's nachts doen wanneer het stroomnetwerk over het algemeen voldoende capaciteit heeft doordat de industrie dan stil licht.

Indien morgen alle vervoer elektrisch zou gebeuren dan heb je een stijging in het elektriciteitsverbuik van ongeveer 20%. Dat is niet onoverkomelijk.
13% naar wat ik weet, absoluut geen groot probleem. Het industrie gebruik is overigens nooit een probleem, we kunnen genoeg stroom maken. Het probleem op enkele plekken zit in de levering naar woonwijken. Daar is men hard mee aan het werk. Overigens is daar de overgang naar een gasloze toekomst duidelijk uitdagender dan het laden van een EV.

Persoonlijk (Tesla) zou ik twee keer nadenken over een EV als ik niet thuis kon laden (90% via zon). Ik heb nog drie jaar gratis superchargen dus betaal op dit moment met mijn reeds afbetaalde zonnepanelen vrijwel niets. Dacht dat het in totaal 190 euro was in 2020 met 25.000 km afgelegd. Dan word EV rijden wel erg goedkoop. Veel minder dan een cent per kilometer aan 'brandstof'. Geen onderhoud was in 2020, dus naast de ruitenwisser vloeistof en de ruitenwissers (vast gevroren) rij ik extreem goedkoop.
De 13 procent is misschien niet zo'n probleem, maar de pieken die erbij komen zijn wel degelijk heftig. Genoeg elektriciteitshuisjes die doorbranden omdat de pieken te groot zijn.

Maar goed, we importeren toch al veel meer stroom dan dat we zelf genereren in Nederland, dus dan kan dit er ook nog wel bij. Dat vinden de gascentrales in de rest van Europa geen probleem. Het is alleen niet zo schoon als dat velen willen geloven.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 18:12]

Daarom is Nederlands nu bezig om een heleboel windmolen partijen te laten bouwen, waardoor de verwachting is dat we in 2025 ongeveer weer exporteur van stroom worden.
Snel gezocht bronnetje: (kan het originele artikel even niet meer vinden:
https://jaspervis.wordpre...in-nederland-hoe-dan/amp/
Moeten we niet naast elk molenpark een datacentrum bouwen dat de opbrengst opslokt :/
In de zee staan ook weinig datacenters ;)
In de zee staan nog weinig datacenters. Microsoft is er ondertussen al mee bezig.

nieuws: Microsoft brengt onderwaterdatacenter na twee jaar weer naar boven
We zitten eind van het jaar op eenderde volledig duurzame elektriciteit. Het gaat erg hard met zon en wind (op zee), dus de cijfers kunnen je verbazen.
Dit is een mooi overzicht van de heftige verschuiving in een paar jaar tijd:
https://twitter.com/BM_Vi...47550023865823233/photo/1
Netto import is echt weg. Kolen bijna weg. Wind op land neemt minder toe dan ik had verwacht. En kijk eens naar de gemiddelde CO2: dat zet zoden aan de dijk.

[Reactie gewijzigd door Peetke op 22 juli 2024 18:12]

Dat is natuurlijk de toekomst voor EV's: laden zonder nadenken. Laden bij het winkelcentrum, laden bij je familie, laden bij je baas, laden thuis en als je een keer slecht gepland hebt, snelladen onderweg bij een broodje koud gehakt.
En ja, dat kan nu nog niet helemaal, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat de technologische ontwikkelingen vandaag gierend tot stilstand zijn gekomen :)
https://www.youtube.com/watch?v=uMM0lRfX6YI Daarom bestaat dit apparaat. EV's zijn een tussenfase :9
Bereik, eigenlijk hetzelfde euvel als nu, hoewel het nu wel beter is dan 100-150 jaar terug uiteraard. Benzine en diesel kwamen toen in trek en bleken op dat moment betrouwbaarder te zijn en vooral een grotere reikwijdte.

De accus van die tijd waren niet alleen log en zwaar met mindere capaciteit dan nu per kg, maar ook veel onbetrouwbaarder.
Allemaal waar, maar mijn vraag was meer retorisch. Je hebt de ironie gemist en dus hier maar direct: waarom zou je een situatie van meer dan honderd jaar geleden willen vergelijken met de situatie nu?
En als je dan toch vergelijkt, doe het dan wel volledig. Hier bijvoorbeeld het oordeel van de ANWB over de eerste elektrische auto's:
Zo schrijft De Kampioen in de zomer van 1898: 'het is te voorzien, dat het vervoermiddel der toekomst voornamelijk door elektrische drijfkracht zal worden bewogen.' Elektrische auto's zijn mechanisch betrouwbaarder en veel comfortabeler dan auto's met verbrandingsmotoren. De auto schudt minder, maakt veel minder lawaai en de inzittenden hebben geen last van uitlaatgassen.

Bovendien hoeft in elektrische auto's niet geschakeld te worden en zijn ze sneller dan benzine-auto's. Zo is Camille Jenatzy de eerste mens die de snelheidsbarrière van 100 km.h doorbreekt. Op 29 april 1899 rijdt de Belg met z'n elektrisch aangedreven raketauto 'Jamais Contente' maar liefst 105,88 km/h.
Bovendien werd de EV niet uitsluitend om het bereik vervangen door de ICE. Een paar andere nadelen: benzine was goedkoper dan elektriciteit (dat is nu omgekeerd!) en brandstofauto's bleken sneller te kunnen rijden (dat is nu omgekeerd).
Er zijn inderdaad wel heel veel verschillen, maar in ruim 150 jaar auto is er in de tussentijd op verbranding heel veel ontwikkeld en elektrisch relatief weinig. Waarschijnlijk omdat daar minder te behalen was of juist veel lastiger. Het hele proces is vrij eenvoudig, van oudsher al, waar de mechanise motoren veel complexer en kwetsbaarder waren. De enige achilleshiel van EV is de accu.

Je laatste zin klopt niet helemaal: de hoogste snelheden en snelste accelaratietijden zie je nog altijd bij wat exclusievere brandstofauto's. Voor 99,99999% van de bevolking niet relevant. Voor mij is eigenlijk alleen maar koppel interessant, ik kom prive van 460 Nm af en dan is de lease bak met een schamele 280 Nm wel een afgang. EV scoort daar hoger, maar er zijn geen EVs die een beetje aanhanger mogen trekken :(

Voor dagelijks gebruik zie ik EV wel zitten, maar de wat bijzonderdere zaken, met name vakantie, hang ik de komende jaren nog vast aan diesel.
Er zijn inderdaad wel heel veel verschillen, maar in ruim 150 jaar auto is er in de tussentijd op verbranding heel veel ontwikkeld en elektrisch relatief weinig. Waarschijnlijk omdat daar minder te behalen was of juist veel lastiger. Het hele proces is vrij eenvoudig, van oudsher al, waar de mechanise motoren veel complexer en kwetsbaarder waren. De enige achilleshiel van EV is de accu.
Grappig hoe jij er naar kijkt. Ik zie twee technologische ontwikkelingen, waarvan die van de brandstofmotor vrijwel tot stilstand is gekomen en ik zie een elektrische ontwikkeling die nog maar in de kinderschoenen staat.
En die achilleshiel van de EV *is* niet de accu, dat *was* de accu, gezien de actieradiussen van de laatste modellen en de verwachte levensduur.
De levensduur is in 20 jaar nauwelijks toegenomen. Actieradius is nog steeds bedroevend. De elektromotor is al 100 jaar vrijwel ongewijzigd, waar bij zuigermotoren nog wel eens iets is gewijzigd, geen revolutionaire zaken, maar wel grotere stappen dan de elektromotor. Nou is de laatste gewoon heel erg veel eenvoudiger (en dus robuuster).
80.000 thuislaadpalen op ongeveer 8 miljoen huishoudens. Was niet best als het net er nu als uitklapt. De impact van 8 miljoen koffiezetapparaten die om 20:00 aangezet worden is vele malen groter.
Wat dacht je van elektrische kookplaten. Onze rijk bedeelde wijk is 20 jaar oud en het netwerk is nu echt een probleem aan het worden. Ik ben op een andere fase overgezet omdat de spanning nu al onder de 210 volt zakt af en toe. Dan worden er nu ook gasloze woningen gebouwd die vol liggen met zonnen panelen.

Volgens de monteur zijn er echt enorme uitdagingen want de netvervuiling door LED licht is ook enorm, en daarnaast veroorzaakt moderne apparatuur ook een berg harmonischen bij de een waar de laadpaal van een ander door uitvalt.

Daarnaast gingen we anderhalve week geleden europees breed door het oog van de naald toen de netfrequentie tot 47,1 Hz zakte, nog 1/10 verder en we hadden in de EU zwart licht gehad.
Daarnaast gingen we anderhalve week geleden europees breed door het oog van de naald toen de netfrequentie tot 47,1 Hz zakte, nog 1/10 verder en we hadden in de EU zwart licht gehad.
Heb je hier meer info over?
Dank! Erg interessant stuk.
Oh, ik ontken ook niet dat we een probleem krijgen in de toekomst. Maar dat het net er uit klapt omdat 1:1000 huishoudens een laadpaal heeft is overdreven.
Daar waren we vorige week dan wel bijna, en het heeft te maken met de totale transitie waar we heel snel doorheen gaan, en gebrekkig of geen onderhoud op de plekken waar het nodig is.

En de oorzaak er van lag niet eens in Nederland maar het buitenland. Het net is een europese aangelegenheid en al heel lang geen lokale aangelegenheid meer.
En de oorzaak er van lag niet eens in Nederland maar het buitenland.
Dus niet aan die "paar" laadpalen bij de mensen thuis.
Nee dat niet, het net lijkt achter te liggen wat onderhoud betreft en de moderniteit.

Maar het kan per wijk verschillen, zoals eerder gezegd, volgens de storingsmonteur is onze goed bedeelde wijk wel problematisch. Veel laadpalen, zonnepanelen. Het netwerk is er niet op voorzien en heeft nu al aanpassingen nodig die we vast terug gaan zien in het leveringsdeel van de rekening.

En dan ook nog gasloze nieuwbouw die een aanslag op net netwerk pleegt. Het zal in andere delen van NL niet anders zijn denk ik.
Daarnaast gingen we anderhalve week geleden europees breed door het oog van de naald toen de netfrequentie tot 47,1 Hz zakte, nog 1/10 verder en we hadden in de EU zwart licht gehad.
Zit je zelf in de energie branche, of een bovengemiddelde interesse erin?
Opleding en werk in die richting lang geleden en interesse in wat andere mensen doen.

In Nederland is de gebeurtenis niet gecommuniceerd, in Duitsland bijvoorbeeld wel. Als ik dan bepaalde mensen tegenkom ga ik doorvragen.
Interesse om iets in de energie te gaan doen? ;-)
In het geheel niet.
Zwart licht? Waar haal je dat
Niet waar, maar met wat. In een emmer natuurlijk, als je gevaren hebt kon je het weten :)
... de netvervuiling door LED licht is ook enorm ...
Zou je dat kunnen onderbouwen met een reden of link? LED zijn veel zuiniger dan gasontladingslampen, laat staan gloeilampen.
Gloeilampen hebben de ideale arbeidsfactor want ze gedragen zich als weerstanden. Gasontladingslampen waren veel slechter in het verleden door de voorschakelspoel, maar tegenwoordig moet elk apparaat voldoen aan veel strengere eisen m.b.t. deze power correction factor (PFC). Kijk maar eens op de etiketten van de geschakelde voeding van je PC. Een echt slechte PFC wordt niet meer toegelaten in de EU. Voor LEDs gelden deze regels ook, deze diodes zijn altijd voorzien van en of andere stroomregulatie circuit dat ook de PFC correct bijstuurt.
Mijn onderbouwing lig in gesprekken met mensen die hier mee te maken hebben, maar zoals je zelf al aanvoelt is veel apparatuur de gloeilamp voorbij.

De netmonteur aan huis was bv bezig met onderzoek met een situatie waarbij een aardappelfabriek zijn machinerie op start, waarbij zoveel harmonischen op het net komen dat de laadpaal van een boer in hetzelfde segment er op afslaat omdat te veel harmonischen op het netwerk komen door de apparatuur van de fabriek. Deze harmonischen liggen zelfs boven bij wat er aan normering zou zijn.

Ik kan mij daar best wat bij voorstellen als ik de transitie van vermogenselektronica kijk bijvoorbeeld. Neem bijvoorbeeld de apparatuur in een flinke (10KVA) UPS van 30 jaar geleden en eentje van nu die naar buiten toe lang zo schoon niet is.

Hetzelfde zie je in de aansturing van machines of zoals bij ons op radarposten waar een gearbox met standaard 3 fase electromotor word vervangen door direct drives en ook enduris komt meten wat voor effect die op het net hebben in de praktijk.
Netbeheerders hebben ook niet met de armen over elkaar gezeten...
Volgend de monteur die we in huis hadden zijn de uitdagingen enorm, niet allen qua capaciteit, maar ook wat betreft wisselingen in belasting en harmonischen die steeds meer vervuiling en onbalans geven.
De uitdaging zit hem er ook in dat ze geen (gekwalificeerd) personeel kunnen vinden om al die extra capaciteit te realiseren. Dan komt er ook nog eens complex vergunningstraject bij.

Allemaal dingen die we hebben zien aankomen (of hadden kunnen zien) maar we met zn allen blijkbaar niet genoeg aan willen doen totdat er straks een paar woonwijken uitklappen. Iets met kalf, put en dempen.

Kijk voor de grap eens bij Liander, Stedin, Enexis maar ook TenneT naar het aantal open vacatures en de bijbehorende omschrijvingen.
Het zit nog veel verder daarvoor, de normering voor de huidige situatie is er zelfs nog niet eens.
Netbeheerders worden helaas tegengehouden in de wetgeving. Batterijen zijn heel onlogisch gedefinieerd als energie-opwekker.
Dit is niet van de ene op de andere dag ontstaan. Er wordt flink gebouwd aan het electriciteitnet en het is best bij te benen.

Het gaat natuurlijk niet altijd goed, maar stiekem weten die netbeheerders het best goed te doen in vergelijking met andere landen.
Anoniem: 30722 @paulmes21 januari 2021 20:17
Als je van vandaag op morgen alles op EV zou gooien heb je geloof ik maar 6% meer stroom nodig. 🤷🏻‍♂️
Hoe zit het nu met het stroomnetwerk?
Dat zou er toch uitklappen met al die afname. Of zijn we weer voor de gek gehouden?
Het grootste probleem in het hoofddistributienet.
Er wordt veel wind- en zonne-energie geproduceerd in het noorden en op zee, die in het midden of zuiden gevraagd wordt. Daar is transport capaciteit nodig en die begint op te raken.

Op wijkniveau zijn er ook wel problemen, maar daar lees ik vooral problemen aan de aanbod kant: het net kan de groei aan zonnepanelen (hier en daar) niet aan. Meer laadpalen zouden wat dat betreft alleen maar helpen.
Er zijn in onze wijk 4 of 6 laders op 250 huizen. Dus dat gaat wel degelijk mis als de andere 200 ook een lader willen. Plus de helft heeft geen eigen parkeerplek.
Dat beetje dan dus dat er maximaal 100 bijkomen natuurlijk, als de rest geen eigen parkeerplaats heeft.
Dat zou er toch uitklappen met al die afname. Of zijn we weer voor de gek gehouden?
Is de bron toevallig een willekeurige gek op facebook? "We" zijn zeker niet voor de gek gehouden, want ik heb me wel goed geïnformeerd. Zou jij ook kunnen doen.

Sorry voor mijn zure reactie, maar dit is echt onder elk niveau. Je kunt ook zelf vrij makkelijk uitrekenen dat een paar procent EV de Nederlandse stroomverbruik niet echt spectaculair verhoogt. Of je informeert je fatsoenlijk. Of je kunt het gewoon laten zitten en er van uitgaan dat de regering er wel over nagedacht heeft.

Maar je wat onzin laten aanpraten en dan op het eerstbeste forum een verklaring eisen van de toevallig aanwezigen... Nee.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 22 juli 2024 18:12]

Je kan zelf sommetjes maken over het gereden aantal km van het Nederlandse wagenpark. In 2019 legden Nederlandse personenauto's 122,5 miljard kilometer af in binnen- en buitenland. Ga je uit van 7 km per kWh in een Duracell op wielen, dan kom je dus uit op 17.5 miljard kWh ofwel 63 PJ aan energieverbruik als alle kilometers electrisch zouden zijn. In Nederland verbruiken we 3100 PJ op jaarbasis aan energie. Het wagenpark zou dan maar iets meer dan 2% van het totaal verbruiken.

Echter piekbelasting van het net is een ander verhaal, op locale schaal. als iedereen op zelfde moment z'n gewielde Duracell gaat opladen, dan zullen sommige kabels in de grond wel warm worden :-).
Hoe zit het nu met het stroomnetwerk?
Dat zou er toch uitklappen met al die afname. Of zijn we weer voor de gek gehouden?
Ik weet dat het in sommige delen van Amsterdam lastig is extra laadpalen te installeren, de infra kan het niet aan.
De 150.000 EV op de Nederlandse wegen gebruiken minder dan 400 GW en dat is ongeveer 0,3% van ons jaarlijkse stroomgebruik. Daar gaat ons netwerk nog niet van schrikken.
Uiteindelijk zullen alle auto's in Nederland ongeveer 20-24 TWh per jaar gebruiken en dat is 17%-20% bozen ons huidige stroomgebruik. Ook dat kan ons netwerk nog wel hebben als we bottlenecks oplossen

Wel is het wenselijk dat auto's niet op piektijden in het begin van de avond of in het begin van de morgen geladen worden en dat laadpalen worden ingericht om dat te ondersteunen via meer centrale sturing of dat er dan in die tijden vaker een piektarief wordt geheven.
Het netwerk moet piekbelasting aankunnen. Ja, het zal ook een beetje doemdenken zijn, maar het is niet heel erg gek om ruim van te voren al aan te geven dat als wij op de huidige koers doorgaan er problemen kunnen ontstaan als iedereen met een EV om 18:00 z'n auto aan de lader hangt.
We gaan straks toch richting variabele tarieven zodra de slimme meter goed ingeburgerd is, men kan het dan gaan bijinvloeden en op piekmomenten de prijs verhogen waardoor het zal afvlakken en mensen kiezen op een ander tijdstip op te laden.

Niet iedereen gaat om 18:00 thuis opladen dat kan ook gewoon overdag op kantoor, alle electrische auto,s zijn niet meteen "leeg" na 1 rit, ik rij mijn benzineauto ook niet elke dag leeg...

Dus dat geloof ik gewoon niet dat iedereen om 18:00 dat ding aan stroom zal doen.
Internet bij providers is ook niet berekend dat iedereen op dezelfde tijd volle bak zit te downloaden(gebeurde dat wel knalde de boel eruit of wat het super langzaam) en dat gaat dus ook altijd goed.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 18:12]

Nee, dat gaat niet gebeuren omdat men nu al doorheeft dat het handig is om andere oplossingen te zoeken, maar zou jij uberhaupt weten dat er een probleem zat aan te komen als dit soort berichten niet de wereld ingestuurd werden?
Netbeheerders zijn ook niet gek en timmeren ook aan de weg, we hebben niet vandaag op morgen pats boem 16 miljoen EV auto,s opeens.

Bericht in de media is ook nogal overdreven, en iedereen leest het direct als sensatienieuws en maakt zijn eigen draai eraan.

Het is een kip/ei verhaal wat wel goed komt.
Trouwens van waterstof gaat ook nog een hoop gebeuren maar daar hoor je niemand wat over.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 18:12]

We worden voor de gek gehouden. Matt van Undecided heeft het goed uit elkaar gezet in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=3FSMG5KbQkM

TLDR; het is niet dat het stroomnet met factor x capaciteit moet stijgen, maar ongeveer 2x de capaciteit die het nu heeft. Juist vanwege het feit dat niet iedereen tegelijk zal laden, verschillende gebruikspatronen, slim laden etc.
Dat beweerden vooral alle criticasters destijds. Alle petrolheads schreeuwden dat ons netwerk dat nooit aan zou kunnen. Veel experts beweerden het tegendeel. Voor in ieder geval de komende jaren. Tegen de tijd dat IEDEREEN elektrisch rijdt zijn we al lang over op smart grids.
De huidige aantallen elektrische auto’s geven nog geen probleem. Als er 2 miljoen elektrische auto’s rondrijden wordt het een ander verhaal.
Veel Tweakers hier net als ik gebruiken al Jedlix om het laden slim te plannen. Daarnaat ook zo dat nu natuurlijk nog steeds maar een paar % van de complete vloot elektrisch is. Het zal zeker gebeuren dat er krapte komt in bepaalde wijken. Op zich geen probleem, als land geven we miljarden uit aan benzine. Daarvan kan je een hoop extra kabels trekken.
Ik mag aannemen dat netwerk inmiddels wel flink omgesleuteld is al.

Ze willen ook over naar gasloos immers, dus iedereen op de electrische kookplaat/oven en de airco's/warmtepompen voor verwarming van woningen.
Dat gaat ongetwijfeld veel harder slaan.
Niet zo vreemd aangezien de meeste early-adopters van EV's niet de armste Nederlanders zijn.. Die wonen dus ook op plekken waar ze hun auto wel voor of naast de deur of in eigen garage kunnen parkeren.. Dat 2/3 van de laadkosten betaald wordt door de werkgever zegt ook genoeg, het is vooral zakelijke lease die EV's rijdt..
Wat natuurlijk ook helpt is dat bij een eigen laadstation het vele malen goedkoper opladen is dan aan een openbare laadpaal (~45 cent t.o.v. ~21 cent thuis). Daarbij tikt het lekker aan zodat je ook zeg halverwege het jaar in het 10-50MWh belastingtarief valt (~15 cent) voor je hele huishouden

M.a.w. een electrische auto opladen kost met eigen laadpaal 1/3 t.o.v. een publieke paal.
(https://www.anwb.nl/auto/...adpas-abonnement/tarieven)

Dus als je het terrein er voor hebt hoef je het voor de kosten van die paal (<1000,-) niet te laten.
Precies.
De mogelijkheid om thuis te laden is een fikse stimulans om een EV te nemen, dus mensen met een thuislaad optie zijn in de kopers groep oververtegenwoordigd. En die zijn niet pre se welgesteld.
Openbare laadpalen kun je via NewMotion vrijwel altijd voor €0,37 per kWh laden via AC (niet snelladen).

Voordat je 10MWh in je auto geladen hebt moet je toch wel redelijk wat rijden. Als je ~ 3000 kWh rekent voor de rest van het huis moet je toch nog 7MWh laden, wat richting de 35.000 kilometer gaat, voordat je in dat voordelige tarief komt. De gemiddelde Nederlander haalt dat niet.

Goedkoper, ja. Een derde, onwaarschijnlijk. Eerder richting de helft.
Gemiddelde Nederlanders rijden 13.000 km per jaar volgens het CBS.
Dat kan in een Tesla model 3 voor ongeveer 2 MWh (=154 Wh/km)

[Reactie gewijzigd door TWyk op 22 juli 2024 18:12]

Dat klopt zeker voor nu. Los van dat de rijkere Nederlanders natuurlijk ook best vaak in de grote steden wonen. Die huizen zijn duur, maar hebben nog steeds geen oprit :).
Volgens mij heb ik gezien dat 30 % van de huizen/hiushoudens een oprit heeft, autobezit zal natuurlijk wel een stuk hoger liggen. Dan kom je waarschijnlijk op iets van 45 van de auto's met de mogelijkheid voor thuisladen...
Stel je hebt twee EVs dan zou ik zeker overwegen om een eigen oprit te hebben indien je kijkt naar een nieuw huis. Publiek laden is niet slecht geregeld in NL, maar ik zou voor twee auto's zou ik toch anders kijken...
Die 924 euro per jaar is een beetje waardeloos als je niet weet hoeveel er gemiddeld per jaar wordt gereden :s
Zo kan ik dat niet vergelijken met mn Aygo waarmee ik 1:24 rij.
Je kan het met 30 vermenigvuldigen. Eerst keer 5, want 1kWh is ongeveer 20 cent, en dan nog eens keer 6 want een electrische auto doet ongveer 160-170Wh/km. Mijn Tesla 3 doet in de winter 180-210 en in de zomer zit ik meer rond de 130-150.

Al met al is 924 euro goed voor 25.000-30.000 km per jaar. Als jij 1:24 rijdt dan is dat 1000-1250 liter benzine, welke momenteel 1.56 kost. Je bent dus 1.5-2 keer zo duur uit.
Er zijn echt heel weinig benzine auto’s die een gemiddeld verbruik van 1:24 halen. Over het algemeen red je dat alleen met de allerkleinste auto’s. Zelfs met een 208 haal je dat al bijna niet meer, laat staat een Passat.
Ja maar @DirtyBird geeft aan in een Aygo te rijden die 1:24 rijdt, dus dan is dat toch logisch dat zijn antwoord daarop toegespitst is.
Die berekening gaat alleen op aan n eigen laadpaal.
En waar gaat dit artikel over... een eigen laadpaal.

En zolang jij dagelijks minder rijdt dan je range hoef je nergens te laden. Ik heb in al die 30.000 km afgelopen jaar een keer of 5 aan een snellader gestaan. Deels om eens te proberen en een paar kaar om thuis te komen. De laatste keer daarvan was eigenlijk niet nodig als niet iemand het boodschappenmobiel op de laadplek had neergezet.
Dus, net even anders opgeschreven met de getallen die jij noemt:
Electrisch: 0,032 - 0,034 euro / kilometer
Benzine: 0,065 euro / kilometer
De Tesla is een klasse D auto.
Ik denk dat een klasse C auto straks de norm zet voor verbruikt en dan kom je op 150 Wh/km uit
Een kleine klasse A auto zal straks onder de 120Wh per km kunnen rijden zeker als het gewicht van accu's nog flink wat daalt.
Ga ik jou vertellen dat Tesla bizar efficient is wat betreft de accu. Als we WLTP vergelijken dan komt de Model 3 SR+ met 55kWh accu 448 km ver en de ID.3 (formaatje Golf) komt met 62kWh (of 58 kWh netto) 420 km.

Nu verbloemt iedere fabrikant de werkelijke cijfers maar dat geeft een beetje een beeld.
De Tesla is heel efficiënt maar meeste accu's zijn nog sub 300 Wh per kilo en in 2030 zullen accu's waarschijnlijk 400 Wh per kilo zijn Dat kan zo 40 kilo schelen op een klein auto'tje.
De gemiddelde prijs van elektriciteit in Nederland bedraagt 22 cent/kWh. Voor dat geld heb je dus 4200kWh aan elektriciteit. Afhankelijk van de wagen kan je daar toch een 25 a 30 000km mee rijden.
Vergeet niet dat je aan zo’n publieke paal veel meer geld kwijt bent.
En bij je werkgever vaak gratis kunt laden. Daarom dat ik gewoon van de gemiddelde prijs voor een consument uit ga. Je moet bij het interpreteren van dat cijfer nu eenmaal een keuze maken en zonder verdere details is dit de snelste schatting van enige waarde die je kunt maken.
Leuk dat jij gratis kunt laden bij je werkgever maar dit gaat voor heel veel mensen niet op. En hoe zit dat wanneer meer dan de helft van het personeel met een elektrische auto komt, mogen ze dan ook allemaal nog gratis laden?
Na de lunch moet je van parkeerplek wisselen ;)
Dat zijn wel de plannen ja.
Hoe meer elektrische auto’s er komen hoe meer dat gratis laden bij de baas aan banden wordt gelegd.
Stroom zit veelal bij de leasebedrag in.
En met een publieke paal op je huisaansluiting krijg je 35ct/Kwh, mijn collega lacht zich een drol.
En voor een kuub gas is dat maar 8.5 cent per kWh. Dus gas is veel goedkoper.
Bart ® Moderator Spielerij @DirtyBird21 januari 2021 18:52
Er zijn ook geen weinig elektrische auto's in dezelfde klasse als een Aygo, dus het is sowieso appels met peren vergelijken.

Edit: er zijn wel degelijk elektrische auto's in dezelfde klasse, maar uiteraard is het zinloos om alleen de brandstofkosten te gaan vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 22 juli 2024 18:12]

E-up?
Qua prijs niet dezelfde klasse, maar als je uitgaat van vorm en up doelgroep wel toch?
Bart ® Moderator Spielerij @boschhd21 januari 2021 19:10
Qua formaat inderdaad wel in dezelfde klasse, maar niet in aanschafprijs inderdaad. Om überhaupt een vergelijking te kunnen maken moet je naar het totaalplaatje kijken, oftewel de totale lifecycle cost van een vergelijkbaar model, en niet alleen de brandstofkosten van een totaal aan elektrische auto's in Nederland. Maar je hebt gelijk, er zijn wel degelijk elektrische auto's in dezelfde klasse :).
Toch wel: De Smart ForTwo en Fiat electric 500 :)
Die Aygo en is natuurlijk lekker zuinig, maar wat betaal je voor de benzine ? € 1,50 of zo, dan rijdt je toch voor ca. 6 ct. per kilometer, een vergelijkbare EV, neem de nieuwe Twingo, doet ongeveer 6 km op 1 KWh. a 22 cent, dus ca. 4 cent per kilometer.
Dus zijn de verschillen minimaal, waarbij de aanschafkosten van een EV hoger liggen. Onderhoud van EV lager.
Om een idee te geven: Vrouwlief heeft een Toyota kuch Nissan Leaf uit 2019. (Is echt stukken groter dan het oorspronkelijke, oudere model Leaf trouwens, dus vergelijken met een Aygo gaat sowieso niet op.) Hiervoor had ze een Yaris. Nu een maatje groter genomen omdat de kleinere modellen meestal minder actieradius hebben. Kost ongeveer 6,5 cent per kilometer aan stroom bij thuisladen. Op benzine zou een vergelijkbare auto zo'n 10 cent aan benzine kosten.

Verder is de wegenbelasting nul want 100% stekker-auto. Tweedehands 1 jaar oud gekocht voor € 27.000 - € 2000 subsidie teruggehad. Heel complete auto met geregelde airco en allerlei snufjes zoals rondom camerabeeld bij parkeren. Voor € 845 een eigen oplaadpunt aan laten sluiten.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 18:12]

Een Toyota Leaf ? Is het niet een Nissan Leaf?
:P goed punt… Ben nog in de war met haar vorige auto en de Ago van @DirtyBird
Ja dacht ik ook. Mijn schoonmoeder tankt 4 keer per jaar dus rijdt voor rond de 200euro per jaar aan brandstof. Is ze dus 5 keer goedkoper uit met benzine :P
Het is zeker meer dan 5 keer goedkoper :)
Een elektrische auto verliest zijn lading tijdens het stil staan. Mijn MX 100D verliest 60% van zijn lading op 1 maand tijd (9km per dag gemiddeld). Op een jaar verlies ik bijna 8 laadbeurten zonder 1 enkele km te rijden (meer dan 3000km). Andere merken weet ik niet, maar Tesla blijft me vertellen dat dit normaal is.
Het is zeker meer dan 5 keer goedkoper :)
Een elektrische auto verliest zijn lading tijdens het stil staan. Andere merken weet ik niet, maar Tesla blijft me vertellen dat dit normaal is.
De meeste andere merken hebben daar zo geen last van, dit is een eigenschap van Tesla. (En met sentry mode is dit fenomeen nog veel duidelijker merkbaar)
Waarom verbaasd mij dit helemaal niets,
En als je nu 2 maanden niet rijdt, is de accu dan volledig leeg? Is dat niet slecht? Wat gebeurt er dan? Ben wel nieuwsgierig...
Zijn er trouwens regels enzo over laadkabels? Maat van mij heeft geen oprit, wel een wallbox. Legt de kabel dus over de stoep.
Vraag ik me ook af, misschien moet de gemeente is denken over kabel goten die van gevel tot stoeprand komen.

Best wel lastig/gevaarlijk voor voetgangers met rolstoel/kinderwagen en lopende kinderen
Er zijn speciale stoeptegels verkrijgbaar met een kleine goot voor de laadkabel, verschillende gemeenten doen daar proeven mee:

https://www.omroepbrabant...el-voor-elektrische-autos
Lijkt me toch iederkeer een gedoe die kabel erin te drukken in de goot.
De variant die ik ken heeft een goot van zo'n 2-3cm breed, daar leg je de kabel heel makkelijk in (als die tenminste soepel is).

Mooiste is natuurlijk als je op de eigen oprit kan parkeren maar volgens mij is dit een prima werkbare oplossing. Ik zou het wel weten, op eigen stroom laden (€0,22/kWh) of aan aan laadpaal (€0,30-0,50/kWh).
tjah, als dat al te veel moeite is.... dan maar verbieden.
Dat is per gemeente geregeld. Als je wilt weten of het mag moet je bij de gemeente zijn. Vorig jaar rond deze tijd was dat een hot topic. Hier kan je er meer over vinden: https://nos.nl/artikel/23...uto-toestaan-of-niet.html Er zijn meer artikelen rond deze datum die dit behandelen. Conclusie is dat je gemeente bepaalt wat wel/niet toegestaan is.
Kan nog knap vervelend zijn als iemand letsel oploopt door jouw kabel op de stoep.
Gedegen afgedekt is er volgens mij niet echt een probleem (een rubberen mat dus). Dan is de kabel lager dan de gemiddelde uitstekende stoeptegel.
Dat kan zo zijn, maar in Den Haag mag dit bijvoorbeeld niet.
Klopt en in grote steden kan ik de gedachtegang wel begrijpen, maar in veel dorpen zou het geen enkel probleem zijn.
Gedegen afgedekt is er volgens mij niet echt een probleem (een rubberen mat dus). Dan is de kabel lager dan de gemiddelde uitstekende stoeptegel.
Niet iedereen dekt ze goed af. In Utrecht kun je er soms echt je nek over breken.

Vooral als het regent, dan wordt die kabel er toch even wat minder netjes afgedekt.
Tja, daar moet op gehandhaafd worden. Bij mij om de hoek ligt er een kale kabel elke nacht, dat is ook erg vervelend voor de acceptatie van elektrisch laden.
Klopt, maar zo zijn er nog wel zaken. Hier in Utrecht zijn er in de wijk waar ik woon meer auto's dan parkeerplaatsen. Wordt ook nog wel een dubbelgeparkeerd, doet men ook niets tegen. En daar zal zeker nu de capaciteit niet voor zijn.
Jazeker, maar wat ik bedoelde: een verbod van kabels over de stoep helpt waarschijnlijk weinig tegen mensen die nu hun kabels kaal over de stoep neerleggen, aangezien dat zelf ook al niet de bedoeling is.
Daar zijn oplossingen voor zoals deze: kabelgoot

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 22 juli 2024 18:12]

In Belgie is dit sowieso niet toegestaan.

En terecht lijkt me, zou een mooie boel worden wanneer iedereen kabels over de stoep gaat leggen. Stoep hoort gewoon vrij te zijn, zeker voor bij invalide mensen met een rolstoel.
En dat is nu exact het probleem in mijn buurt. Spaghetti van kabels over de stoepen, niet afgedekt, niks. Over de straat lopen is fijner.
Dit mag volgens mij niet want dat is een obstakel. @mux weet er meer over
Is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Sommige staan het toe als je het veilig maakt, anderen staan het niet toe en zullen je uiteindelijk gaan beboeten.
Ik meen zelfs dat @mux een laadput had omdat een verlengde huisaansluiting toegestaan was in zijn gemeente. Dat zijn er echter maar heel weinig vrees ik. Ik vind dat gemeentes echt dramatisch langzaam zijn met betere oplossingen verzinnen (of uitproberen/goedkeuren), die zijn er inmiddels toch wel. Mooiste is de kabelgoottegel denk ik.

Die Allego (die staan hier in de omgeving) publieke palen zijn echt de oplossing niet.

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 22 juli 2024 18:12]

Bart ® Moderator Spielerij @Ruw ER21 januari 2021 18:50
Dat staat in de APV. Die dus even doorlezen. Doorgaans mag het niet.
Dat verschilt per gemeente en is volgens mij opgenomen in de APV. In Zaanstad is het gedoogd of toegestaan mits er geen publieke paal binnen 300m is en je de kabel afdekt met een mat of goot. (En er geen klachten komen, ik zie ze geregeld ook in de buurt van een paal liggen omdat het thuisladen goedkoper is)
Zijn er trouwens regels enzo over laadkabels? Maat van mij heeft geen oprit, wel een wallbox. Legt de kabel dus over de stoep.
Haha, hier in Amsterdam moet ik dan een kilometer kabel uitrollen met de fiets :-)
Een vriend van mij in Den Haag zei dat er bij hem in de straat recentelijk iemand een boete van €250 had gekregen omdat zijn laadkabel over de stoep lag en daarom een gevaar vormde voor voetgangers. Volgens hem verschillen de regels per gemeente.
Wat me het meest verbaast is dat er gemiddeld maar 313 meter verder een laadpunt is. Dat vind ik wel heel mooi.
Ik ben benieuwd hoe dit zich verhoudt tot de gemiddelde afstand voor alle autobezitters en in hoeverre dit meespeelt als overwegingen bij aanschaf. Er zit ongetwijfeld een soort survivorship bias in deze cijfers. Tweederde van de huidige elektrische auto bezitters laadt thuis, een derde kan in de buurt laden, maar wat als we de rest van Nederland ook snel over willen halen om electrisch te gaan rijden? Lukt dat wel als het laaghangend fruit weg is? (dit zijn voornamelijk thuisladers lijkt me).

[Reactie gewijzigd door AllesIsVoorbij op 22 juli 2024 18:12]

En dan moet je bedenken dat Nederland al extreem veel laadpalen heeft ivm België bv. Begin 2020 waren er in België slechts 2500 publieje laadpalen. Amsterdam alleen al heeft meer dan 3000 publieke laadpalen.
Daarentegen verwacht ik dat men in België wat meer palen bij huis zal hebben? Amsterdam heeft er 3000 omdat in hartje centrum thuis laden alleen een optie is voor de rijken. En dat geldt voor het gros van de randstad, waar men eerder een elektrische wagen zal hebben door de gemiddeld kortere afstanden dan 't oosten van het land.
Alleen publiek helaas, nou ja, hoe dan ook goed nieuws.
In Vlaanderen nu 4262. Nog steeds niet zo heel veel.
Eind 2020 waren er in het Vlaamse Gewest 4.262 publieke laadpunten voor elektrische wagens.
3000 laadpalen in Amsterdam klinkt als veel. Het auto bezit in Amsterdam is veel lager dan in de rest van Nederland maar toch zijn er in Amsterdam meer dan 200.000 personen auto's geregistreerd. Dan klinkt 3000 laadpalen ineens helemaal niet meer als veel...
Hier is de dichtstbijzijnde paal op 25 minuten lopen, voor de deur mag het niet. Daarnaast bij geen enkele klantlocatie een laad mogelijkheid. Ik hoef nog even niet.
Interessante vraag. Als je kijkt waar auto's geparkeerd worden, dan is dat deels eigen terrein waar makkelijk een laadpunt te maken is, want het is je eigen oprit, schuurtje, garage etc. OF het is vaak een straat waar elke zoveel meter een lantaarnpaal staat.

Ik herinner me dat we hier in de commentaren al vaker uitgerekend hebben dat, als je bestaande lantaarnpalen voorziet van een paar EV-stekkerdozen, je al snel een dekkend netwerk hebt.

En ja, natuurlijk zal het netwerk verzwaard moeten worden daarvoor, maar wat dan nog? Dat is vaak toch al nodig vanwege zonnepanelen en achterstallig onderhoud. Anderzijds kunnen die natrium-lampen vervangen door LED's. Van dat verschil alleen al kun je al een hoop auto's opladen. Bovendien duurt het in dit tempo nog wel tien, twintig jaar voordat het leeuwendeel van de auto's elektrisch is. We zitten nu pas op 1,2%.
Het heeft mij zeker beinvloed bij mijn aanschaf, nou ja, private lease. Bij mij in de wijk heb ik zo'n 4 oplaadpunten op zo'n 300 meter afstand, helaas niet iets echt dichtbij maar dichtbij genoeg. Als dat niet het geval was zou ik geen EV genomen hebben.
Dat kan natuurlijk statistiek zijn: dit is waarschijnlijk de gemiddelde afstand onder bezitters van een EV. Dat betekent dat daar die grote groep in zit met een eigen laadpaal (afstand = 0). De rest van de EV-eigenaren kijkt natuurlijk wel een beetje of er een laadpaal in de buurt is voordat ze een EV kopen. Of, anders: als de dichtstbijzijnde laadpaal op 5 km ligt, denk je wel even na voordat je een EV gaat rijden.

Ik ga er van uit dat de gemiddelde afstand naar een laadpaal voor alle huishoudens in Nederland wat meer is dan die 313 meter.
De afstand van het huis van een EV-bezitter tot een openbare laadpaal bedraagt gemiddeld genomen 313 meter.
Dat is dus niet zo.

Binnen steden is er naar mijn idee vaak vrij dichtbij een laadpaal (zeg 313 meter). Buiten de stad hebben meer huizen een eigen oprit, maar anders zal de laadpaal wellicht een stuk(je) verder zijn.

[Reactie gewijzigd door Stefan-Z op 22 juli 2024 18:12]

Ah, ik zie het nu, je hebt gelijk dat het hier de groep met een eigen oplaadpunt niet wordt meegerekend. Maar dan zou het eigenlijk wel weer moeten kloppen. Het kan best zijn dat die 313 volgens jouw idee niet klopt, maar als ze werkelijk gekeken hebben naar de gemiddelde afstand (dus simpel alle afstanden optellen en delen door het aantal), dan klopt die 313 gewoon.
Gelukkig gaat je voorbeeld niet op. Een indicatie vind je in de 41.543km2 die Nederland groot is en in 2020 waren er volgens de ANWB 58.000 laadpalen. Dat zou om de 716 meter een laadpaal zijn. De afstand tussen twee palen zou dan 358 meter zijn.
Natuurlijk gaat die berekening op exact niveau mank op vele vlakken zoals concentraties inwoners (waar ook vaak grotere concentraties met laadpalen zijn), maar het geeft wel een indicatie. Overigens is publiek laden bij veel gemeenten prima geregeld en kan er een laadpunt aangevraagd worden voor de buurt als er geen laadpaal is. Dat proces is ook al jaren in gang.

Verder heeft Nederland één van de beste (snel)laad netwerken van de wereld. Al met al ga ik er vanuit dat de gemiddelde afstand prima 313 meter kan zijn. Dat beeld krijg je overigens laadapps (Smoov, Shell recharge, etc.) ook wel want zelf met inzoomen in een dorp waar je nagenoeg alle straten kunt zien zijn er meerdere laadpalen en dat is uiteraard excl. privé palen.
Ik denk ook dat het wel klopt.
Maar toch: een stukje van mijn redenatie zou nog waar kunnen zijn, als ze bedoelen de gemiddelde afstand die een EV-bezitter moet afleggen om bij een openbare laadpaal te komen. Waar ik woon bijvoorbeeld, in de polder, haalt niemand het in zijn hoofd een EV aan te schaffen zonder een eigen laadpunt. De gemiddelde afstand hier tot een openbare laadpaal loopt in de kilometers. Dat betekent dat onze regio niet, of in inder geval onder-vertegenwoordigd is in deze cijfers.
Ik vind 313 meter lopen naar mijn auto best een stuk. En dan is dit een gemiddelde. Dan zijn er ook mensen die 500 meter moeten lopen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 18:12]

Hier ook en dichtste publiek laadpunt is hier 1,8km en dat is net buiten Leuven, dat is nu zeker geen allergrote stad, maar het is niet dat we hier in the middle of nergens zitten ofzo. En ja het is hier ook dichtbevolkt. En ik ken genoeg plaatsen bij klanten waar ik minstens 10-15minuten zou moeten stappen voor het dichtste laadpunt
Je kan een gratis laadpaal aanvragen als je binnen een straal van 250m geen openbare laadpaal hebt in Leuven:
https://www.leuven.be/laa...-openbare-weg-aanvragen-2

Voor België heeft netbeheerder Fluvius ook een project voor een gratis paal binnen een straal van 500m:
https://www.fluvius.be/nl...blieke-laadpaal-aanvragen
Ik ga zeker geen e wagen kopen met de laatste farce van de zonnepanelen. Gedaan met groene investeringen voor mij. Een plugin wil ik nog wel kopen, maar zolang ik niet zonder laden op zijn minst 700km kan rijden (en dan heb ik het niet onder ideale condities) en zeker met de stroomprijzen nu zal het geen e wagen worden
En dan moet hij ook nog vrij zijn.
Ik zou zelf echt niet aan de elektrische auto gaan zonder de mogelijkheid thuis te laden... Behalve misschien als ik op het werk zou kunnen laden of dat de baas betaalt voor gebruik van snelladers onderweg.
Ik denk 300m in een rechte lijn. Door huizen en andere obstakels vast meer lopend.
Een privé paal of een publieke paal waar je gebruik van mag maken?
Dat maakt nogal uit met die 300 meter "gemideld"...

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 18:12]

Ik denk alleen dat de afstand het probleem niet is. Dat zijn momenteel de kosten (bijna dubbel zoveel als thuis laden) en de capaciteit. Je kunt met een straal van 300 meter om de laadpaal vrij veel huishoudens afdekken, maar dat betekent niet dat iedereen kan laden bij die paal.
Gemiddeld betalen elektrische-auto-bezitters jaarlijks 924 euro aan laadkosten.
En hoeveel kilometer rijden ze dan gemiddeld per jaar?
Dat is een makkelijke rekensom. Laten we even uitgaan van 22 cent per kWh. Een totaal bedrag van 924 euro betekend dan dus een totaal van 4200 kWh per jaar.

Een middenklasse elektrische auto (bijvoorbeeld de Kia e-Niro) verbruikt zo'n 17 kWh per 100 kilometer. 4200 kWh gedeeld door 17 kWh maal 100 levert dus een totaal aantal kilometer op van 24706 km, afgerond naar boven.

Enigszins een schatting, maar lijkt me niet zo’n gekke schatting.


Een benzine auto rijdt gemiddeld 1 op 14. Dus op 1l benzine 14km. Kortom, voor een afstand van 24706km is 1764 liter benzine nodig. En dat dus maal 1,57 euro is 2769 euro.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 18:12]

In de winter ligt het verbruik een stuk hoger lijkt me? dit lijkt me dan ook wel een heel optmistische schatting.
Dit is gemiddeld verbruik, dus dat zou rekening houdend moeten zijn net met de winter.

Lijkt me niet een heel vreemd verbruik. Ik zit met een model 3 op 16.61 kWh in de afgelopen 1,5 jaar.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 18:12]

Dat is zuinig :S Ik zit op 20.5kwh per 100km met een model3.

En daar komt nog bij dat de laadpaal vaak 20-25% meer verbruik aangeeft

[Reactie gewijzigd door CaptainCapslock op 22 juli 2024 18:12]

20 neem ik aan dan? 205 zou echt schrikbarend hoog zijn! Dan zou je 36 kilometer met een volle accu kunnen rijden....
Er was inderdaad een komma verloren gegaan ;)

Mijn auto geeft het aan als 205wh/km
cc @cmegens M'n vrouw heeft sinds kort een Leaf uit 2019. Voor zover ik het uit kan rekenen na die paar ritten (want thuiswerken ivm corona) zit ze nu op ongeveer 24 kWh / 100 km.

Het maakt overigens veel uit of je op binnenwegen 50 à 80 rijd, op de snelweg rijdt met 100 of 120 à 140 rijdt en ook of je in de 'economy' stand rustig aan doet of hem juist flink op zijn staart trapt, maar ja dat is met alle auto's.
Met mijn E-Tron zit ik al gemiddeld op 33 kWh/100km, uitschieters naar gemiddeld 50
De e-tron staat er dan ook wel om bekend niet heel zuinig te zijn. Daarnaast zul je met dat verbruik ook niet heel zuinig rijden.
Denk vooral negatief over benzine (nieuwe auto vergelijken met een gem. van alle autos is erg eenzijdig beeld) niet zo zeer te positief over de elektrische auto.

Deze gebruiker komt (uit ervaring) tot dezelfde km met een elektrische auto:
asing in 'nieuws: 'Twee derde van bezitters van een elektrische auto heeft th...

Maar daar is de benzine ook wel wat zuiniger in de vergelijk en scheelt het dua ook wat minder.
Op echt koude dagen? Ja, maar zoveel echt koude dagen zijn er niet meer. Ik denk dat ik deze winter het aantal dagen met een significant hoger verbruik nog altijd op mijn vingers kan tellen.
Die 22ct geldt alleen voor thuisladen. Werkelijke aantal km zal dus lager liggen.
Op het werk is het ook die prijs voor mij. Hangt dus sterk af van wie het laadpunt is en hoe deze wordt ingesteld. Fastned is bijvoorbeeld aanzienlijk duurder, maar de lokale laadpaal hier in het centrum is 0,24 per kWh.
Mensen die in een appartementencomplex wonen met inpandige parkeergarage, kunnen helaas vaak ook geen eigen oplaadpunt voor hun auto gebruiken. Dit heeft te maken de potentieel grote consequenties bij brand bij electrische auto's. (Ik ben voor electrische auto's, maar dit is wel een lastig op te lossen probleem.)
https://www.bnnvara.nl/ka...autos-vanwege-brandgevaar
Laden in parkeergarages is absoluut uit den boze, dat is dom, dat is dwaas, dat durf ik zelfs crimineel te noemen. Hier gaan vele doden vallen als de overheid niet ingrijpt.
https://www.ifv.nl/kennis...angedreven-voertuigen.pdf
Elektrisch aangedreven voertuigen gebruiken veelal lithium-ion battery packs als energieopslag. Branden in dergelijke battery packs wijken af in met name het brandverloop en de brandduur. Daarnaast wijkt de samenstelling van de zeer giftige en bijtende stoffen die vrijkomen bij een brand in een elektrisch aangedreven voertuig af ten opzichte vandie van een conventioneel voertuig. Deze risico’s dragen eraanbij dat brandbestrijding, zeker in parkeergarages, mogelijk beperkt of helemaal niet kan plaatsvinden.
De situatie kan dan dusdanig gevaarlijk zijn dat brandweer zich gaat richten op evacuatie van het gebouw en dat het zich verspreidt naar omliggende gebouwen, i.p.v. het bestrijden van de bron. De brand van de elektrische auto kan dan nog dagen lang doorbranden, waarbij ook giftige rook vrijkomt.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 22 juli 2024 18:12]

Hoe doen ze dat nu dan in parkeergarages ?
Ik zie ze overal als paddestoelen uit de grond schieten de laadpunten in garages.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 18:12]

Het hangt van de VvE af. Het probleem is dat er geen duidelijke regels of richtlijnen zijn, maar dat experts het zien als een groot gevaar. Bij brede lage parkeergarages, met weinig verdiepingen en met veel buitenlucht openingen etc, zal het probleem niet zo groot zijn als bij een hoog appartementencomplex vol met woningen er boven.
Anoniem: 310408 @Cyb21 januari 2021 19:55
Mensen die in een appartementencomplex wonen met inpandige parkeergarage, kunnen helaas meestal ook geen eigen oplaadpunt voor hun auto gebruiken. Dit heeft te maken de potentieel grote consequenties bij brand bij electrische auto's. (Ik ben voor electrische auto's, maar dit is wel een lastig op te lossen probleem.)
De reactie van de brandweer hierover was overduidelijk. Ze zien geen groot probleem en niet veel verschil tussen 75 liter E95 en een accu. Beide niet lekker in een garage. In de praktijk komt brand in een benzine auto veel vaker voor en de korpsen zijn getraind in dit soort zaken. Meestal trekken ze de auto naar buiten terwijl ze hem koelen.

Het rapport waar je een quote uithaalt is overigens zeker niet pessimistisch over deze zaken zoals je welicht uit een enkele qoute zou kunnen denken. Een goed werkende sprinklerinstallatie (met een groot vermogen) verhinderd de meeste problemen. Nederland loopt hier een beetje achter. Ik parkeer mijn Tesla vaak in hotelgarages met 'Tesla Destination Chargers' en daar is vrijwel altijd een extra sprinkler leiding aangebracht. Gaat de auto dan in de fik dan kan de situatie gedurende uren onder controle gehouden worden.

De brandweer maakt zich veel meer zorgen over de vele kleine accu's die de meeste tweakers om zich heen hebben. Op de Duitse TV was verleden week een rapportage over de totale zooi die via AliExpress binnenkomt. Goedkope accu's voor je DJI drone die na een enkel schok al in de brand gaan... een vacuumverpakker voor in de keuken die bij de eerste keer laden en vlam van 50 cm gaf..... een Bleutooth transmitter die met zijn piepkleine accu toch een indrukwekkende vlam gaf. En dat zit allemaal in je huiskamer en niet in een betonnen garage die ontworpen is om schade te beperken.
Misschien ook goed om de diverse experts van de uitzending te bekijken. Die zijn duidelijk negatief tot zeer negatief als het om veiligheid gaat. De brandweerman in de uitzending is het meest voorzichtig en subtiel in zijn uitspraken, maar de rest van de experts heeft een negatieve tot zeer negatieve mening als het om veiligheid gaat.

Het IFV rapport blijft nog voorzichtig en subtiel door te zeggen dat verder onderzoek en regelgeving nodig is, maar voor hoogbouw is dit een groot probleen: "Deze risico’s dragen eraanbij dat brandbestrijding, zeker in parkeergarages, mogelijk beperkt of helemaal niet kan plaatsvinden."
Tijdens ontwerp is er meestal geen rekening gehouden met het effect van brand bij elektrische auto's i.t.t. conventionele auto's.
Brandbestrijding? De brandweer zelf zegt notabene dat het niet meer uitmaakt als de brand eenmaal is ontstaan.

En een basaal natuurkundig inzicht vertelt je ook zoveel. De uitdaging van elektrische auto's is dat het accu-pakket in energie-inhoude een bezineauto moet benaderen. Elektrische auto's hebben het voordeel dat elektromotoren duidelijk efficienter zijn, dus je kunt met minder energie net zoveel kilometers rijden. Bij een brand maakt de efficiency van de motor niet meer uit, dan worden al je kWh alsnog warmte.
Brandbestrijding? De brandweer zelf zegt notabene dat het niet meer uitmaakt als de brand eenmaal is ontstaan.
Waar zie je dat precies staan?
De brandweerman die in de Kassa uitzending is uitgenodigd, zegt wel degelijk dat er verschil in zit. Hij zegt alleen heel subtiel dat ook benzineauto's een probleem zijn om te blussen, maar hij zegt ook dat dat bij electrische auto's extra moeilijk is. De andere experts in de uitzending zijn duidelijk minder subtiel en uiten negatiever hun mening.
Bij mijn vve heb ik dat eens nagevraagd. Het mag wel, maar de meterkast van de parkeergarage moet er voor aangepast worden om er meerdere van stroom te voorzien. Daarnaast moeten er nieuwe leidingen komen. Mijn parkeervak ligt op ruim 100 meter van de meterkast. Die kosten zijn voor de eerste die zo’n laadpaal wilt. Dus zit iedereen te wachten. Ik ga het in ieder geval niet betalen voor mijn leaseauto, dus mijn volgende wordt gewoon benzine.
Of het mag hangt af van VvE. In veel woning hoogbouw laten ze opladers niet toe vanwege deze situatie.
Niet om het te bagatelliseren, maar wat is de kans dat een ladende elektrische auto 'spontaan' vlam vat? Die dingen worden juist heel gecontroleerd opgeladen, want te snel laden = warmte = kortere levensduur.
De kans is klein, maar de impact kan zeer groot zijn. Momenteel wordt bijv. aangeraden om als een elektrische auto's in parkeergarages worden geplaatst, dat zo dicht mogelijk bij de uitgang te doen, en om daar dan ook de laadpalen te plaatsen. Maar steeds meer mensen stappen over op elektrisch, dus op een gegeven moment is dat advies niet meer mogelijk, omdat er dan te veel elektrische auto's zijn in de parkeergarage.
Maar wat je zegt draagt inderdaad wel bij in het verkleinen van de individuele kans per auto.
Hier twee EV’s op de oprit, en ook twee laadpalen die elk op maximaal 11kW kunnen laden. Beide laadpalen hebben een loadbalancer maar we hebben het in de EV’s gewoon zo ingesteld dat ze na elkaar laden in de nacht. Nog nooit problemen gehad met onze 3x25A aansluiting. En inderdaad hoeven ze bijna nooit volledig geladen te worden. De twee laadpalen hebben we dan ook vooral voor het gemak en om in de ochtend de auto’s voor te kunnen verwarmen met netstroom. De eerste paar maanden hebben we het met één laadpaal gedaan en dat ging ook prima maar dan moest je voor het naar bed gaan nog even de stekker in de andere auto steken.. luxe problemen zeg maar :D

Maar weet inderdaad niet of we allebei een EV (een lease, een privé aankoop) zouden rijden als we niet op de eigen oprit zouden kunnen laden. Het heeft de beslissing in ieder geval wel een stuk gemakkelijker gemaakt. En de ene auto rijden we geheel op zonne-energie en de andere op kosten van de zaak :*)
Ik heb mijn laadpaal zelf geïnstalleerd. Kosten +/- 600 euro aan materiaal en natuurlijk reken ik mijn uurloon dan niet meer. Verrekening van de stroomkosten gaat via een losse meter in de meterkast. De lader zit op een losse groep met eigen meter.

Dit is simpelweg het goedkoopste. Ik geef maandelijks of (later als ik dat wil) de Kwh stand door en dan krijg ik de stroomkosten terug van Leaseplan. Simpel en duidelijk.

Ik heb ook een lader met een vaste kabel en GEEN pas. Als ik thuis kom is het letterlijk 2 seconden werk om te stekkerren. En na 23h start het opladen i.v.m daltarief.

Zeer tevreden zo. Alleen incidenteel dat ik onderweg oplaad bij een Supercharger Vrijwel nooit bij de laadpalen op straat. Die zijn schrikbarend duur per Kwh in verhouding tot thuis laden of op de zaak.
"Volgens de ANWB staan er op moment van schrijven 58.000 openbare laadpunten in Nederland. De overheid wil dat dit er in 2030 1,7 miljoen zijn."

Vindt dat toch wel een enorm optimistisch streven. Dan moeten er de komende 10 jaar elke werkdag gemiddeld 631 bijkomen, vindt het een mooi streven maar zie het niet gebeuren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.