Coolblue begint met installatie van laadpalen in Rotterdam, Utrecht en Tilburg

Coolblue begint vanaf dinsdag met de verkoop en installatie van laadpalen. De webwinkel begint daarmee in de omgeving van Rotterdam, Utrecht en Tilburg, maar later dit jaar moet het worden uitgebreid naar de rest van Nederland.

Pieter Zwart, ceo van Coolbue, zegt dat klanten met een eigen oprit of garage bij zijn bedrijf terecht kunnen voor een laadpaal. Coolblue begint hiermee in Rotterdam, Utrecht, Tilburg en in de omgeving van deze drie steden. 'Daarna breiden we in stroomversnelling uit naar de rest van Nederland', zegt Zwart. Het is nog niet duidelijk wanneer Coolblue precies zijn werkveld zal uitbreiden naar heel Nederland. Het bedrijf plaatst nog geen laadpalen bij woningen die zijn aangesloten bij een VvE, bij hotels en restaurants, op bedrijventerreinen en in de openbare ruimte.

Er zijn vier laadpalen beschikbaar. Dat zijn de Alfen S-line en Alfen Pro-line voor respectievelijk 700 en 1290 euro en de EVBox Elvi met een Basis- of Full Package-optie voor 850 en 1150 euro. Voor meer geld kunnen klanten ook kiezen voor load balancing, een fysieke paal, en een vaste kabel. Load balancing, waarbij het laadvermogen automatisch wordt aangepast aan de hand van de beschikbare hoeveelheid stroom, kost 200 euro extra. Als de laadpaal niet aan de muur wordt bevestigd, maar op een paal, komt er nog eens 275 euro bij. En een vaste kabel aan het laadpunt kost 75 euro. Dat zijn stuk voor stuk optionele kosten, maar de installatie kost sowieso 549 euro als het kabeltraject tussen de 0 en 10 meter zit. Is dat 10 tot 15 meter, kost het 649 euro en tussen de 15 en 20 meter zijn de kosten 749 euro. Boven de twintig meter is alleen mogelijk op aanvraag en bij graafwerkzaamheden van enkele meters komen er nog honderden euro's bij.

Er zijn ook verschillende maandelijkse abonnementen af te sluiten, waarbij gebruikers onder meer de mogelijkheid krijgen zelf een tarief in te stellen, kunnen kiezen uit laadprofielen en software-updates kunnen uitvoeren, maar het afsluiten van een abonnement is niet verplicht.

Het is niet de eerste keer dat Coolblue begint met het aanbieden van diensten en producten op het vlak van duurzaamheid. Zo begon het bedrijf in september vorig jaar met de verkoop en installatie van zonnepanelen. Dat was destijds in het begin ook nog beperkt tot een paar steden, maar breidde zich later uit.

Coolblue laadpalenCoolblue laadpalen

Door Joris Jansen

Redacteur

03-11-2020 • 08:00

154

Reacties (154)

154
145
115
8
0
8
Wijzig sortering
Oh, ik dacht eerst even bij het lezen van de titel dat het om publieke laadpalen gaat, maar het gaat dus puur om laadpalen voor eigen terrein/gebruik.
Als het gaat om externe diensten dan ben ikzelf niet heel tevreden over Coolblue. Recent was ik op jacht naar een set met zonnepanelen met installatie. Coolblue belde keurig, ze konden spreken als brugman maar een exacte prijs en verwachte opbrengst konden ze niet geven. De exacte prijs zou pas bekend zijn zodra de monteurs op observatie waren geweest (tegen kosten). Ik heb gewoon een plat dak met exacte m3 en afmetingen paraat dus heel speciaal was het allemaal niet.

Coolblue mag hier echt in gaan verbeteren want dit soort situaties werkt hen niet in hun voordeel.

Verder een erg goed bedrijf hoor!
Als zij jou een prijsopgave kunnen sturen op basis van je uitleg aan de telefoon, betaal je waarschijnlijk altijd teveel. Zonder het met eigen ogen gezien te hebben bouw je als bedrijf altijd een flinke risicodekking in en dat kost geld.
Je hebt ook nog zoiets als Google earth met streetview. Door daar gebruik van te maken kan je toch een goede indruk krijgen van het pand en de omliggende omstandigheden.
Nee dat helpt nauwelijks, je hebt namelijk geen idee wat de onderliggende constructie van een dak is op basis van de satellite foto's, die tevens oud kunnen zijn. En je krijgt ook geen idee hoe je de leidingen moet trekken naar de meterkast etc.
En de installatie in huis is zeker een ding, die geeft Google niet.
Kon je bij andere partijen wel een exacte prijs krijgen? ZO ja, verbaast me wel. Geen enkel respectabel bedrijf kan je een prijs geven voor iets wat ze niet gezien hebben.

Je mag dan wel een plat dak hebben, maar ik neem aan dat er meerdere factoren aanwezig zijn die impact kunnen hebben op de prijs.
Ik heb m’n panelen bij Zonneplan aangeschaft. Prijs was vooraf bekend en ze hadden via Google Earth al keurig alles gemeten en ingetekend en uitgerekend...

Verwachte opbrengst is lastig als ik al kijk naar de verschillen in de 2 jaar dat ze nu liggen. Gemiddeld klopt het redelijk maar per maand kun je er geen peil op trekken.
Klopt metdezon deed dat ook bij ons.

Zij nemen dus het risico dat er tijdens installeren het toch niet kan en dat is dan voor hun kosten.

Maar geloof mij dat dat risico ingecalculeerd wordt in de prijs. Nou snapte ik dat wel destijds en maakt me ook niet uit, scheelde mij ook een dag vrij nemen voor die inspectie namelijk.

En ik zit nagenoeg precies op de voorspelde opwekking nu.
Als je als bedrijf veel panelen legt weet je vaak wat je wel en niet tegen kan komen. Denk dat ze best goed moeten kunnen inschatten wat een prijs zal zijn.
Het moeilijkste in te schatten lijkt mij het aanleggen van de bekabeling van de meterkast naar de inverter. Van de meterkast zelf kan natuurlijk nog een foto worden gevraagd.
Ik had ook aangegeven dat ze bij ons op de aangebouwde garage op het schuine dak wel wat panelen kwijt konden.. maar dat was niet interessant omdat het grootste deel van het jaar dat stuk grotendeels in de schaduw zou vallen gaven ze aan op basis van hun metingen, dus raadden ze het af om daar nog wat paneeltjes bij te plaatsen. Ach ja. Ook prima :) en ja misschien kóst het iets meer maar je bent wel van een hoop geneuzel af.
Ik heb een veelvoud aan offertes ontvangen voor een zonnepaneleninstallatie voor een nog te bouwen woning.
In de praktijk is dit dus nooit bekeken, alleen op papier waarbij de afmetingen niet 100% zeker waren.

Als de specificaties duidelijk zijn, kan daar prima een offerte voor gemaakt worden. Als partij kun je eventueel nog navragen indien er onduidelijkheid is.
Het komt ook vrijwel nooit op de euro en enige marge is altijd ingebouwd in de prijs.
Maar je weet ook dat leveranciers erg goed zijn om spontaan dingen te vinden die niet in de offerte stonden maar wel nodig zijn. Als er niet superexpliciet staat dat er geen euro extra bovenop komt, echt gegarandeerd, dan moet je er rekening mee houden dat er kosten bij komen als ze echt gaan beginnen.
Ik heb zelf zonnepanelen geplaatst bij een bedrijf dat daarom gekend is. De initiële offerte gebeurt gewoon op basis van doorgestuurde parameters. Daarna kwam een verkoper langs om het contract op te stellen en de nodige observaties en aanpassingen te doen, kosteloos.

Ik heb al vaker vakmannen over de vloer gehad voor werken, nog nooit heb ik daar een forfaitaire kost voor moeten betalen, ik zou dus ook meteen afhaken.
Bij Zonneplan krijg je een all-in prijs terwijl alles digitaal wordt ingemeten. Reeds 60.000 woningen in Nederland op deze manier van PV voorzien. Hoezo geen enkel respectabel bedrijf?
Ik heb talloze installateurs aan de hand gehad die keurig op basis van tekeningen een aanbod konden doen. Dat men terplekke wilt kijken is een keus, persoonlijk vind ik het zelfs een onverstandige keus immers die extra kilometers/tijd gaat in je offerte zitten. Dus als je een aanbod kunt doen op hetgeen wat bekend is (heel normaal in de bouwwereld) waarom zou je dan komen kijken.

Het gevolg is dan wel dat je mogelijkerwijs meerwerk krijgt, immers misschien is de meterkast verouderd, misschien geen makkelijk toegang, misschien is het dak niet toereikend maar al deze maren wederom voor een installateur zouden geen issue mogen zijn.
Kon je bij andere partijen wel een exacte prijs krijgen? ZO ja, verbaast me wel. Geen enkel respectabel bedrijf kan je een prijs geven voor iets wat ze niet gezien hebben.

Je mag dan wel een plat dak hebben, maar ik neem aan dat er meerdere factoren aanwezig zijn die impact kunnen hebben op de prijs.
Ja, andere partijen konden dat wel. Sterker nog, doordat het een plat dak 2 hoog was en er geen bomen etc waren konden ze daardoor juist zonder vooraf inspectie een prijs geven.
En toch. Wat jou betreft moeten ze er dan maar van uitgaan dat ze het dak veilig kunnen bereiken en dat de kwaliteit van je dak goed genoeg is om je panelen aan te bevestigen, laat staan een veilige werkplek voor de mensen die het moeten aanbrengen.

Je doet alsof je een nieuwe telefoon koopt.
Google google maps earth kan men al goed zien hoe jou dak er uit zal zien en of hoe en waar het te benaderen is.

Ik weet niet wat je onder kwaliteit van een dak verstaat maar huizen zijn toch gebouwd met bepaalde voorschriften zeker de laatste 40 jaar qua stabiliteit constructie enz. als er nu zaken echt naar voren komen.

Er zijn tig bedrijven die zich hier dagelijks mee bezighouden. sowieso zou ik nooit voor coolblue kiezen als je zonnepanelen wil. Uiteindelijk bij grote bedrijven als deze betaal je voor de hele marketing, de hele dure organisatie en denk dat er aanbieders zijn die tegen dezelfde kwaliteit goedkoper kunnen werken.

Coolblue is een mooi voorbeeld van markt proberen te kopen via marketing en hun naam. Dat ze daardoor beter zijn nee niet echt.
De kwaliteit van platte daken in Nederland zou je nog verbazen.
Ik heb liever dat ze langs komen, dan dat ze in het wild wat roepen.
De meeste bedrijven die ik spreek komen gelijk met een offerte zonder in mijn huis te kijken of de kabels naar de meterkast gelegd kunnen worden en hoe mijn meterkast en dak eruit zien. (is nogal een unieke situatie hier volgens mij, ik woon vanaf de 1ste verdieping en heb dan 3 woonlagen, dak is geisoleerd en kom je niet zomaar bij.. en er lijkt geen loze buis naar de meterkast te lopen en het lijkt erop dat er electrisch is gekozen om de cv/afzuiging op zolder op dezelfde groep te hangen als de wasmachine/wasdroger)

Vervolgens vraag je of ze eerst langs willen komen om wat dingen door te spreken voor ik ja zeg, maar dat weigeren ze tot nu toe allemaal. Eerst tekenen, dan komen we kijken.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 03:43]

Dit is wel vaker bij Coolblue. Ze zijn heel flexibel binnen de grenzen van hun eigen systeem/proces, maar als hun eigen proces/systeem ergens geen mogelijkheid toe biedt houdt het ook snel op. Waarschijnlijk is het proces zo ingericht dat je altijd eerst gaat kijken, ongeacht hoe simpel de situatie is.

Coolblue was een keer een pakketje kwijt, ze zouden het voor mij gaan uitzoeken en terugbellen, niet gedaan. Uiteindelijk is het wel opgelost, maar je zou zeggen dat een 'vermist pakketje' voor hun een standaardprobleem is waar ze ook een standaardproces voor hebben.

[Reactie gewijzigd door TMC op 23 juli 2024 03:43]

Ik heb vorig jaar mijn panelen via Ikea laten aanleggen (dus door SolarCentury).
Die hebben een app op de site en dan kan je via Google foto's aangeven waar je de panelen wilt hebben.
En als je daarna verder gaat, dan komt er gratis iemand langs om een site survey te doen.
Vervolgens worden de spullen gewoon heel netjes geplaatst en aangesloten.
Vreemd dat jouw ervaring haaks staat op die van mij; ik heb telefonisch contact gehad met Coolblue. Digitaal alles ingemeten. 2x heen en weer met wat vragen (zat een pijpje op het dak op een vreemde plek op de sateliet foto). Stroomplan gemaakt aan de telefoon + back up optie.

Offerte in de mail - 6 weken laten panalen op het dak, omvormer in het washok & aanpassing meterkast. Geen euro meer of minder dan begroot. Perfecte service. Prijs ook zeer concurrerend ten opzichte van andere aanbieders,
Het probleem is alleen dat, zodra zij een exacte prijs geven jij ze daar aan gaat houden. Blijkt dan dat jouw omschrijving toch niet helemaal goed was en dat platte dak ook nog op 4 plekken onbruikbaar is, of dat het gewoon niet 100% is overgekomen, dan klopt die prijs niet meer. Coolblue kan dan nooit voor die prijs leveren die ze hebben beloofd, omdat die is beloofd op basis van foute informatie.

Als een bedrijf je voor zulke specifieke werkzaamheden aan de telefoon een vaste prijs geeft, dat moet echt alarmbellen afzetten. Bouwwerkzaamheden zijn nooit standaard en zijn altijd extreem afhankelijk van de situatie, zeker bij iets als zonnepanelen. Ook verwachte opbrengst, een inschatting is leuk maar over de telefoon vrijwel altijd waardeloos. Stel dat jij even vergeet te melden dat er een gigantische boom staat, dat hakt er wel in voor je opbrengst. En nu zeg ik niet dat jij persoonlijk verkeerde informatie door zou geven, maar met de hoeveelheid klanten die Coolblue heeft gaat dat gegarandeerd gebeuren, zeker omdat veel mensen totaal niet weten wat er komt kijken bij zonnepanelen (en daarom een bedrijf inhuren).

Je kunt nog zeggen dat ze misschien gratis langs moeten komen, maar daar kan ik niet zo veel over zeggen want ik heb geen idee hoe lang zo'n observatie duurt. Als ze constant overal maar gratis langs moeten dan wordt het vrij snel niet meer rendabel.
Mja het is ook duidelijk dat hun retouren-afdeling het veel te druk heeft (te klein is wellicht). Vorig jaar een monitor besteld. Was duidelijk defect, dus ik stuur de doos terug. Duurde lang voordat ie blijkbaar was aangekomen (hier geloof ik nog steeds geen snars van) en vervolgens kreeg ik het commentaar dat er niet alles bij zat en ze dus niet mijn geld terug konden geven. Uiteindelijk met veel moeite en regelmatig contact toch nog gelukt, maar het was duidelijk dat je er niet meer moet zijn voor goede ondersteuning. Ik weet niet of het ondertussen verbeterd is, maar ik ga er eigenlijk niet vanuit gezien de gesprekken die ik destijds had. Tuurlijk, zo'n retouren-afdeling is voor een bedrijf duur (het levert immers geen geld op), maar was toch 1 van de redenen om vroeger Coolblue over de concurrentie te kiezen. Maar nu deze zo goed als verdwenen zijn, is het bij Coolblue ook allemaal een stuk minder geworden.
Bij mij deed Coolblue bij voorbaat niks op een plat dak. Al was dat wel een dakkapel, misschien maakt dat verschil maar ze wilden uberhaupt niet langskomen om te komen kijken.
Typisch dit. Meneer wilde even over de telefoon horen wat zijn precieze rendement zou worden. Zodat hij achteraf kan zeiken dat het niet is geworden wat gezegd. Iedereen weet dat dit onmogelijk is. Juist goed dat Coolblue niet meegaat in die loze beloftes die sommige partijen doen.
Typisch dit. Meneer wilde even over de telefoon horen wat zijn precieze rendement zou worden. Zodat hij achteraf kan zeiken dat het niet is geworden wat gezegd. Iedereen weet dat dit onmogelijk is. Juist goed dat Coolblue niet meegaat in die loze beloftes die sommige partijen doen.
Ik spreek over montageprijzen en niet over een rendement.
maar een verwachte prijs en verwachte opbrengst konden ze me niet geven.
Je hebt het ook over de opbrengst. Maar voor de montageprijzen geldt hetzelfde relaas. U komt over alsof u op basis van een belletje een sluitend verhaal wilt hebben, Coolblue brandt haar vingers daar (in mijn ogen terecht) niet aan.
Prijs hangt van vele zaken af: afstand tot de meterkast, beschikbare groepen in de meterkast, zwaarte hoofdzekering etc. Moeilijk om zonder inspectie vooraf een prijs te bepalen.
Niettemin prima ontwikkeling. Wanneer CV ketels vervangen?

[Reactie gewijzigd door Geim op 23 juli 2024 03:43]

Ik heb even rondgeklikt, en de goedkoopste paal (700,-) wordt hierdoor minimaal 550+ duurder omdat je altijd graaf/herstelwerkzaamheden hebt en het te-leggen kabeltraject. Het is op zich transparant, maar alleen als je de configurator erbij pakt en uitspeelt.
De prijzen zijn echt vanaf €1.250,-; en dat is als alle sterren voor jouw woning goed staan. Metertje erbij graven? €100,- alstublieft. Verder dan twee meter? 350,-.
Edit: en dan hebben we het niet eens gehad over je meterkast dit aankan (ook al selecteer je loadbalancing)

[Reactie gewijzigd door Mday op 23 juli 2024 03:43]

Je kunt ook zelf ff een sleuf graven natuurlijk voor die paar honderd euro!
Als je elektricien bent kan je alles zelf uitvoeren!

Ik snap je reactie hoor, maar laten we wel wezen: de gemiddelde consument besteed zoiets uit. Soms kan je een deel van de werkzaamheden, zoals graafwerkzaamheden, zelf uitvoeren en bespaart dat in overleg meestal op de totale offerte. Maar om nu te gaan doen alsof iedereen "het wel eventjes zelf kan doen" is niet realistisch.

Het aanbod van Coolblue verandert niks aan bestaande aanbieders, het is gewoon de zoveelste die op de vraag inspeelt. En het feit dat dit soort pakketten aangeboden worden, komt nu eenmaal omdat er vraag naar is. Nogmaals: de gemiddelde consument besteed zoiets uit, zelfs onder Tweakers staan de EV/PV/laadpaal topics vol met "ik heb er zelf geen verstand van" reacties. En ook ik steek mijn vinger daarbij op, ik snap een deel van de theorie, maar het zelf uitvoeren? Nee, dat besteed ik liever uit aan de professional. En ja, dat kost altijd meer dan wanneer je het zelf kan, maar ik heb ook geen enkele behoefte om me avonden lang in te gaan lezen in hoe ik een laadpaal moet installeren en waar ik allemaal rekening mee moet houden. En als straks mijn zonnepanelen aan de beurt zijn zou ik wederom hetzelfde moeten doorlopen en ook rekening houden hoe dat i.c.m. de laadpaal eventueel effect heeft. Kortom: ik besteed dat maar al te graag uit, kost me wel geld, maar bespaart me tijd, tijd die ik aan andere dingen kan besteden.
Klopt heb ook even gekeken en je hebt idd altijd +euro 549 kabeltraject 0-10 meter.
Het is dus weer typische marketing leuke lage prijzen die in werkelijkheid minimaal 549 euro hoger liggen.
Ik heb even op de Coolblue site gekeken en er wordt nergens geadverteerd met die goedkope prijzen. Sterker nog, pas bij het starten van het offerte proces komen er pas prijzen naar voren. Ook in het Coolblue reclame filmpje geen enkele prijzen. In dit geval is het dusTweakers die iets te voorbarig is met de prijzen in het nieuwsbericht.
Men noemt overal de "vanaf" prijzen. Als je iets laat installeren is het (bijna) standaard dat er kosten bijkomen. Als er staat inclusief montage, dan is dat standaard ongeveer naast de meter, zonder boor- of graafwerk en zonder extra kabellengte. Wie mazzel heeft, heeft de meterkast in of tegen de garage. Die is dan goedkoop uit, anderen moeten bijbetalen of het voorbereidende werk zelf uitvoeren.
Het is idd tweakers die voorbarig geweest is, het het ondertussen doorgegeven.

Wat mij in de configurator wel opvalt, graafwerkzaamheden, geen optie om dat zelf uit te voeren of moet je dat niet aanklikken.
Over het algemeen stuurt zo'n grote toko als Coolblue zelf een persbericht rond wat dan zonder vrij veel aanpassingen word geplaatst door verschillende nieuws sites. Dus ik gok dat dit niet persé aan Tweakers zelf ligt.
Ik gok dat dat niet klopt. Andere media noemen namelijk geen bedragen. Enkel Tweakers.
Dat hoeft echt niet zo duur te zijn. De kabel kost je vaak nog geen 100 euro. De meeste kosten zitten dus in de uren. En we zijn hier op tweakers: een laadpaal aansluiten is ook iets wat je prima zelf kunt! Heb het zelf inmiddels 2 keer gedaan, zowel 1 fase als 3 fase en het is eigenlijk heel eenvoudig.
Check de link in het artikel en het minimum wat erbij komt is volgens de configurator gewoon 549 euro. Iets anders kan ik er niet van maken het staat er gewoon bij.
Dat het zo duur niet hoeft te zijn is natuurlijk wat anders maar bij coolblue kan het dus schijnbaar niet anders.
Niet elke tweaker is even handig. Ik ken een aantal Tweakers die alles met software kunnen doen maar zelf een computer in elkaar zetten vinden ze te moeilijk.
Momenteel kijk ik naar een nieuwe paal en ik vind het bedrag niet schrikbarend. Het is een goede ontwikkeling dat cool blue hierin stapt. Hierdoor gaan de prijzen zeker verder omlaag.
Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht waarbij het kabeltraject wordt aangelegd, maar de laadpaal zelf niet. Ik snap dat het minder vaak voorkomt, maar die kosten voor het kabeltraject komen er dus niet altijd bij.
CV ketels worden vervangen door bijvoorbeeld warmtepompen wanneer mensen daar aan toe zijn. Of dat kan is ook erg afhankelijk van het huis en de locatie. En er zijn vaak andere zaken die eerst aangepakt moeten worden alvorens een alternatief effectief kan zijn. Tienduizenden euro's ophoesten voor een huiseigenaar is veelal ook problematisch.

Mijn huis heeft energielabel A en ik ben er vrij content mee dat ik in 2018 nog een nieuwe CV ketel heb laten installeren.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 23 juli 2024 03:43]

Ja maar door het minst efficiënte systeem, een captatie er of put is veel beter voor een warmtepomp, haal je veel meer uit. Natuurlijk moet je er wel de plaats voor hebben en is het een pak duurder door de graafwerken en net.

Anyway Coolblue = de Amazon van de lage landen ? Na zonnepanelen nu ook laadpalen ... ik vraag me af wat ze nog allemaal gaan doen
Disclaimer: ex-werknemer, lang geleden.

Coolblue en Amazon zijn toch op veel punten diametraal tegenovergesteld.

Coolblue wil graag alles voor de glimlach. Dat betekent dat ze niet zo snel onderdelen van het proces uitbesteden, tenzij ze daar zo duidelijke afspraken mee kunnen maken dat ze ook de verantwoordelijkheid daarvoor kunnen dragen. Daarom hebben ze eigen mensen rondrijden voor het bezorgen van witgoed. Daarom staat nergens op de site 'op voorraad bij leverancier'. Nee, Coolblue heeft zélf de voorraad, of ze hebben het zo goed geregeld met hun leverancier dat er zo goede en duidelijke afspraken zijn over beschikbaarheid en de mogelijkheid tot direct leveren dat wij als consument daar niets van hoeven te weten.

De verantwoordelijkheid nemen van A tot Z is het DNA van Coolblue. Nou gaat er vast wel eens wat fout maar ik heb als klant nooit meegemaakt dat het niet geprobeerd is recht te zetten. Ik ga ervanuit dat ook de installatie van laadpalen goed geregeld is.

Bij organisaties zoals Amazon heb je in dit soort situaties al snel te maken met een 'Verkoper' die dan weer ergens inkoopt en een aannemer aanstuurt die weer een zzp-mannetje regelt. Zo zou ik ook echt nooit zonnepanelen kopen bij Ikea, ik geloof gewoon niet dat ze echt verantwoordelijkheid nemen verder dan het verkoopproces. Ik denk niet dat Coolblue dat zou doen.
Anyway Coolblue = de Amazon van de lage landen ? Na zonnepanelen nu ook laadpalen ... ik vraag me af wat ze nog allemaal gaan doen
Coolblue = amazon van de lage landen.

Als ik naar prijzen kijk is Amazon eerder de lidl en aldi en coolblue de AH qua prijzen. Bij Coolblue heb ik voor zaken als zonnepanelen toch het idee voor de naam, grote organisatie en reclames veel meer te moeten betalen.
Amazon buit zijn werknemers uit, Coolblue werknemers zijn gewoon volgens de Nederlandse maatstaven, daar hoort een prijskaartje bij. Maak liever het bedrijf van eigen bodem groot.
Als je over uitbuiting spreek zou ik toch nog maar eens goed rondkijken, bol.com coolblue Nederlandse maatstaven klink leuk. Ze maken ook allemaal gebruik van postnl dpd en anderen die weer met schijnzelfstandigen werken die het ook niet breed hebben. Daar nemen ze ook geen afstand van.
Ook bij andere Nederlandse bedrijven heb je gewoon misstanden met uitzendpersoneel uit andere landen. Zou dus niet snel roepen volgens Nederlandse maatstaven, die zijn soms ook rot.
Dus als jij een brief op de bus doet draag je bij aan uitbuiting van postnl personeel?
Het is een ander bedrijf. Zo kan je net zo goed uitgebuit personeel die straten heeft aangelegd erbij betrekken omdat postnl daar wegenbelasting voor betaalt.
Zijn er pakketdiensten die super goed met hun personeel omgaan? En mocht Coolblue ervoor kiezen om daar gebruik van te maken voor 20 euro per pakketje, denk je dat er nog iemand bij Coolblue bestelt dan?
Is je doel met kromme vergelijkingen iets te bereiken.

Postnl brieven worden zoals jij zou moeten weten door eigen personeel bezorgd.
post.nl pakketten waar we het over hebben voor het grootste deel door schijn zelfstandigen. Daar doet coolblue aan mee net zoals andere bedrijven en wij kopen bij die bedrijven idd omdat het goedkoop moet. Het is wel onderdeel van het hele proces.
Zijn er pakketdiensten di geen zzpér uitbuiten. Ja, zijn die duurder ja, leveren ze heel Nederland, nee. Je geeft het zelf al al als transport te duur is bestellen we niet meer ook niet bij coolblue.
Transport is en blijft een probleem als je naar lage lonen kijkt en dat is niet exclusief voor coolblue zo ook voor anderen is dat zo en wij consumenten doen er ook aan mee.
De laatste keer dat ik iets bij Coolblue bestelde werd het door een Coolblue-fietskoerier bezorgd. Dat zal misschien niet voor alle artikelen opgaan maar om te stellen dat Coolblue gewoon meedoet met zo goedkoop mogelijke pakketbezorging klopt toch niet helemaal.
Zeker, wij doen ons best hier ook. Zijn van D naar A gegaan zonder vloerverwarming, voorzetwanden met rotswol (hebben massieve muren), condensatieketel, HR++ glas, nieuw dak met isolatie, zonnepanelen en nieuwe deuren...
maar de CV ketel eruit flikkeren is geen optie. Veel te duur en dan zouden we sowieso nog vloerverwarming inclusief nieuwe dekvloer en tegels moeten leggen. Dat komt inderdaad neer op tienduizenden euro's.
We hebben nou wel één radiator vervangen door een bio ethanol haard van 3.5 kw.
Losstaande van deze commerciele paalinfo.
Gezien de problematiek (veel onderhoud) met warmtepompen en allerlei nadelen die er aan kleven zie ik eerder in Nederland veel eigenaren overstappen op electrische radiatoren en warmwater voorziening, waarbij de electrische auto wel eens een grote rol kan gaan spelen bij het zorgen voor de benodigde stroom.
CV ketels worden door bijna niemand vervangen door warmtepompen, sterker nog er zijn nog nooit zoveel nieuwe CV ketels geplaatst.
Ik ken de cijfers niet, maar mogelijk door de wetgeving die bepaalt dat er geen vr ketels meer geplaatst mogen worden waardoor in veel veel appartementen complexen de afzuiging gerenoveerd moet worden en iedereen dan tegelijk over moet naar hr. Dan krijg je wel een aardige spike natuurlijk.
En warmtepompen zijn volgens mij niet echt een optie in de meeste appartementen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 03:43]

Dat is de laatste stuiptrekking. Mensen die nog even snel de laatste CV ketel op gas installeren en dan binnenkort er achter komen dat de gasprijs (inclusief energiebelasting) onbetaalbaar wordt.
Ik denk dat dat tegenvalt maar ik moet direct ook toegeven dat ik er niet super veel verstand van heb.

Waarom ik denk dat het tegenvalt: Ik heb zelf net een nieuw huis gekocht waar de CV ketel aan vervangen toe is. Letterlijk geen enkele installateur (0 van 10) raad iets anders dan een CV ketel aan.

Ik sta open voor adviezen maar ik zie het ook niet. Ook vind ik dat de huidige warmtepompen de toekomst niet zijn (teveel Db).
No shit, CV-ketels zijn wat ze installeren. Een Fiat-dealer zal je ook geen Citroën aanraden.
na de olie en het gas halen we nu de warmte uit de aarde...top
[offtopic] wat een onzin. Warmtepomp is prima te betalen al dan niet mbv een duurzame lening of in het verduurzamingsdepot van je hypotheek. Ik ben van 380 naar 60 euro per maand gegaan. Waar de 60 euro de aflossing bedraagt voor mijn systeem. Heb geen cent er zelf extra bijgelegd.”
Ik betaal maandelijks 150 euro aan gas en electriciteit. 2/3 a 3/4 van die kosten zijn gas. En van die gaskosten is het grootste deel belastingen.

Bij zo'n laag verbruik, hoe kan ik de aanleg van vloerverwarming op 3 verdiepingen en een warmtepomp en het slaan van een put economisch verantwoorden?
het is niet simpel te verantwoorden, maar het kan wel.
mijn oud gebruik was: 4000kWh + 900m3. wat op +/-1500€ per jaar uit komt.
dit heb ik langzaam veranderd in 9 jaar tijd naar: 1kWh + 231m3. wat op +/-80€ per jaar uit komt. }>

ja dit heeft mij veel geld gekost, ik schat zo een 14k€ heeft gekost. (70% waren de kosten voor zonnepanelen, maar die waren nog duur 10 jaar geleden, die prijs is nu meer dan gehalveerd.)
maar daar staat al een opbrengst(besparing) tegen over van 11k€.
het is jammer dat ik 10 jaar geleden niet alles in 1x heb gedaan (kon ik niet betalen) dan had ik nu alles al terug verdiend. ;)

de echte klapper komt voor mij pas over een jaar of 2, dan kan ik volledig van het gas af.
en ga ik mij op de 80€ per jaar nog een 250€ extra besparen.
dus ja dan krijg ik geld in plaats van dat ik moet betalen.
(het is vreemd geregeld in Nederland als je alle regels begrijpt snap je dat pas.)

verder heb ik geen put nodig voor mijn warmtepomp. :?
er zijn veel meer warmtepomp technieken, denk b.v. aan een airco die ook kan verwarmen.
dat is ook een warmtepomp en kun je al kopen voor minder als 1,5k€ geïnstalleerd en wel. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 03:43]

"dus ja dan krijg ik geld in plaats van dat ik moet betalen."

Van wie krijg je dat geld dan, van het gasbedrijf?

[Reactie gewijzigd door iceblink op 23 juli 2024 03:43]

rechten van de mens. ;)
ieder persoon mag de eerste basis behoefte aan energie belasting vrij kopen.
grofweg de eerste 1000kWh + 500m3gas.

in Nederland hebben we dat opgelost door een vast bedrag per jaar van de energie rekening af te trekken.
dit doen we op de elektra rekening, omdat anders mensen met b.v. stadsverwarming naast het net grijpen.
(vrijwel iedereen heeft een elektra aansluiting. ;) )
zie: https://www.belastingdien...3b-4c97-bc7a-802790bd1110
kopje "Belastingvermindering per elektriciteitsaansluiting"

nu vastgesteld op € 435,68 en dit bedrag word op je elektra rekening van het ex BTW bedrag afgetrokken.
daarna word er pas BTW gerekend, dus in feiten moet je de BTW er nog bij optellen en kom je uit op € 527,17 korting.

is dan je elektra rekening lager als die € 527,17 dan word het overige bedrag van je gasrekening af getrokken, heb je geen gas, dan krijg je het uitbetaald door je energie leverancier.
(in mijn ogen is een energie leverancier eigenlijk meer een belasting kantoor, maar dat is een ander verhaal.)

in mijn geval gebruik ik per jaar maar 1kWh en 231m3.
dit kost 0,22€ voor die kWh, hier komt nog 235€ netbeheerder kosten bij en 35€ leverancier kosten.
maakt 0,22 + 235 + 35 -527.17 = +/- 250€ aan korting op mijn gas rekening.
gas kost mij nu nog 330€ per jaar, maar gas gaat er bij mij elk jaar meer en meer uit. :P

edit:
oke, dit is theorie, praktijk is iets weerbarstiger. :X
door een conflict met de leverancier verplichten ze mij nu 40€ per maand te betalen.
(hier staat een protest van mij tegen over. nog geen uitspraak die proberen ze steeds te rekken.)
dus ik moet 480€ per jaar betalen aan voorschotten, maar hun moeten straks mij een 400€ van terug betalen.
dit zijn ze verplicht te doen, en dan win ik meteen mijn protest.
lullig dat het soms zulke eikels zijn die leveranciers en de wetgeving de particulier een beetje in de steek laat, het zij zo.

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 03:43]

Nu nog niet, maar die prijs gaan ze vanzelf omhoog duwen om het zo steeds aantrekkelijker te maken.
Dus ze gaan de gasprijs omhoog duwen door middel van belastingen om een alternatief aantrekkelijker te maken. Lijkt mij de verkeerde weg. Maak de alternatieven maar aantrekkelijker.

Als de gasprijs nog verder stijgt door zulke politiek dan plaats ik gewoon een spekstenen houtkachel en verlaag ik mijn gasverbruik zo wel drastisch.
begrijp dat gas en elektra super goedkoop zijn in Nederland.
elektra kost +/- 5ct per kWh
gas kost +/- 30ct per m3. (1m3 = +/-8kWh na alle verliezen die je hebt)
(in direct is de gas prijs gekoppeld aan de olie prijs en kolen is ook gekoppeld aan de olie prijs.
van kolen maken we weer de meeste elektra, dus alles hangt aan de olie prijs.
volg de olie prijs en een half jaar later stijgt of daalt de gas/elektra prijs mee.)

maar dan komt de belasting nog even langs.
en gaat er een leuk bedrag op de kale prijs:
zie daar voor:
https://www.belastingdien...3b-4c97-bc7a-802790bd1110
en dan nog een 21% BTW er op.
elektra kost dan +/-22ct per kWh
gas kost dan 70ct per m3.

ze hebben de belasting op gas verhoogt, dus gas word duurder.
maar ze hebben ook de belasting op elektra verlaagt dus elektra word goedkoper.
(het verschil wat ontstond tussen de verhogingen en verlagingen is dan weer bij de "Belastingvermindering per elektriciteitsaansluiting" op geteld.
een korting die je krijgt op je energie gebruikt, flink bedrag geworden. zie eerdere link.)
voor gemiddeld gebruik zou je ongeveer gelijk moeten blijven in kosten.

grofweg betalen hier door mensen die veel gas gebruiken meer en mensen die weinig gas gebruiken minder.
jep, en worden warmtepompen effectiever.

van mij mag je gerust een speksteen houtkachel gebruiken. (geen probleem mee)
maar dat is niet goedkoper als gas gebruiken, hout is niet gratis.
dan komt niet zomaar aangevlogen door een pijpje.
heb zelf heel mijn jeugd in een huis gewoond met alleen maar een houtkachel.
al die zomer avonden dat we hout moesten kappen, daar zaten veel uren in, dus ondanks het gratis hout uit de tuin wat we hadden was het toch best duur stoken.
die uren stoppen in een gewone baan met minimum loon is voordeliger. ;)
Hout kan ik gratis aankomen. Dus buiten de uren dat ik ermee bezig ben is het voor mij gratis. Scheelt wel sportschool.

Maar ook hout stoken willen enkele politieke partijen verbieden.
hout stook verbieden, vind het ook een beetje overdreven.
ik snap het wel, sommige stokers maken er echt een potje van, en dat soms in gebieden waar ze gewoon echt overlast veroorzaken.
nat hout in open haarden, de gemiddelde Nederlander is echt heel dom bezig.

maar dit kan ook heel anders, bouw een rocket stove, en doe een na verbranding in de pijp.
gebruik gewoon goed gedroogd hout. (goed gedroogd heeft bijna niks met drogen te maken, maar met het barsten van de houtcellen. ;) )
en je hebt zo een goede verbranding dat overlast tot een minimum beperkt blijft.
(pas op met speksteen kachels, klinkt leuk maar een rocketstove brand speksteen gewoon kapot.
en sommige speksteen kachels zijn nog slechter als een openhaard.
de warmte opslag is wel leuk, maar dat kan ook met iets anders als speksteen.)

maar pas op met je rijk rekenen, zelfs gratis hout heeft een prijs. want ook uren die je er in stopt kun je niet ergens anders in stoppen.
je wil niet weten hoeveel hout we er per jaar doorheen jaagde en hoeveel uren dat kost om dat te kapen/zagen/drogen. ;)
snap verder de romantische gedachten er wel bij, maar de prijs is hoog en gas blijft goedkoop.
(ik heb er geen romantische gedachten meer bij, brrr in de ochtend de houtkachel eerst moeten aanstoken voordat er een potje thee gezet kon worden, nop keteltje op de gas pit is zo tof ik heb die tijd wel gehad en hoef het niet meer terug.)
Nou als je daarmee overlast veroorzaakt vind ik dat inderdaad terecht. Je vind het toch ook niet normaal als ik tegen je voordeur aan sta te zeiken? Waarom vind jij het dan wel normaal dat je buren in de lucht en roet van jouw openhaard moeten zitten?

Als je hout gratis is omdat je het uit je eigen bos haalt en dat groeit weer aan, en je buren wonen ver genoeg van je vandaan om er geen overlast van te ervaren heb ik er geen enkel probleem mee overigens. Maar binnen de bebouwde kom lijkt het me geen gek verbod.

Het zijn niet 'enkele politieke partijen' die dat willen verbieden. Het zijn andere mensen die daar op stemmen omdat ze dat óók vinden. Ik begrijp best dat jij geen boodschap hebt aan wat andere mensen vinden, maar dat zegt meer over jou dan over die politieke partijen.
Lijkt mij de verkeerde weg. Maak de alternatieven maar aantrekkelijker.
Waarom moet het allemaal maar goedkoper? We willen een betere wereld alleen als we er zelf aan verdienen en het mag niks kosten?

In mijn ogen dus onzin om gas niet duurder te maken, van mij mag het nog veel duurder, gewoon milieu heffing er op. Het is niet zo dat de prijs in euro's de prijs is die we met z'n alle betalen...

Onder aan de streep betalen we toch wel, of je extra voor gas betaald of een andere belasting omhoog moet om iets goedkoper te maken zodat het kan concurreren met gas.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 03:43]

Onze Duitse buren gaan vrolijk met z'n allen over op gas :+
Dat is dan ook een prima idee. Rusland kan ook voor nog een hele lange tijd gas leveren. Nederlandse politiek is doordrenkt van activisme ipv realisme.
In mijn ogen dus onzin om gas niet duurder te maken, van mij mag het nog veel duurder, gewoon milieu heffing er op. Het is niet zo dat de prijs in euro's de prijs is die we met z'n alle betalen...
En dat terwijl aardgas een van de schoonste vormen van energie is die we kennen die we constant kunnen gebruiken.
Waarom het allemaal maar goedkoper moet worden? Omdat alles al zoveel duurder wordt misschien? Want de gasprijs is bepaald niet het enige wat men duurder maakt of gaat maken om iets te ontmoedigen. Het is ondertussen het standaard middel geworden daar in Den Haag. Sowieso is het te belachelijk voor woorden dat men iets buitenproportioneel duurder moet maken om ergens draagvlak voor te krijgen onder de bevolking. Dan is er namelijk helemaal geen draagvlak, maar dwingt men die draagvlak gewoon af.
1) vloerverwarming is geen noodzaak. Convectoren zijn een goed alternatief.
2) mijn warmtepomp doet beneden de vloerverwarming en boven de radiatoren. Die worden warm genoeg. Dat is een fabel dat radiatoren helemaal niet werken. In mijn situatie slapen wij boven en hebben daar niet veel warmte nodig.
3) put? Lucht-water. Systeem met een buitenunit. Hier in Groningen mogen we niet eens Putten meer slaan.

Ik verbruikte €380 per maand. Meer dan het dubbele dan jij verbruikt, financieel ben ik nu een derde kwijt van wat jij betaald.
Je zou nog steeds €1200 besparen op jaarbasis. De terugverdiendtijd in jouw geval zal hoger uitkomen.
Of het dan in jouw geval aantrekkelijk is zal zich moeten laten rekenen. Mijn punt was enkel dat het onzin is dat je een miljonair moet zijn om een warmtepomp aan te kunnen schaffen. Het nadeel is de Saldering die er uiteindelijk af gaat. Ik zal in 2030 zo’n 800 per jaar extra kwijt zijn. Nog steeds een fractie van wat het was. Dus zelfs dan bespaar ik lekker door.
Ik geloof dat je vooral gemind wordt omdat mensen het niet met je eens zijn, maar inhoudelijk klopt het gewoon ook niet helemaal. Je gaat véél te kort door de bocht. Nee, er zijn vast situaties waar je niets kúnt doen, omdat je niet de eigenaar van je huis bent, of omdat je een gedeelde installatie met vve hebt, geen eigen dak of een leven in de bijstand. Duidelijk, en niemand zegt dat dat niet zo is.

Als je in een jaren 70 woning een warmtepomp wil installeren heb ze zo'n enorme installatie nodig dat het inderdaad totaal onbetaalbaar is. Dat moet je dus ook niet doen.

Er zijn heel vele verschillende oplossingen, maar die beginnen allemaal met het verbeteren van je huis. Dat heeft direct effect op je gasverbruik en je wooncomfort. Als je goed uitzoekt en handig bent kun je dan ook héél veel zelf doen, of redelijk goedkoop zelf regelen. Zolder isoleren, vloer isoleren, glas vervangen. Bijvoorbeeld oud dubbel glas (en meteen de oude ventilatieroosters!) vervangen kan al best interessant zijn en is niet moeilijk, of duur. Zelf EPS korrels in je kruipruimte storten kan ook een hele goede oplossing zijn. Of bijvoorbeeld een poreuze muur impregneren zodat je niet altijd het vocht eruit moet verwarmen. Er is veel mogelijk, ook als je klein wilt beginnen.
Het fijne van alles wat je doet om je huis beter te maken zich direct op korte termijn vertaald in meer comfort. Als je verwarming minder hard moet werken heb je minder temperatuursverschillen in huis. Dan hoeft je ketel niet vól aan 's ochtends met een bloedhete radiator in de ochtend, maar kan je de watertemperatuur gewoon wat lager zetten.
Voldoende mensen klagen dat die warmtepomp niet te betalen is... komt niet van kaboutertjes toch?
Nou, als je het mij vraagt zijn het vooral mensen die andere mensen na-papegaaien. Zoals jij nu ook doet. Want uitgezocht heb je het zeker niet, maar dat weerhoudt je niet om er hier iets van te vinden.

Als je een laag gasverbruik hebt, heb je geen enorme warmtepomp nodig en zijn de kosten daarvan ook redelijk te overzien, en zeker de moeite waard om uit te zoeken als je toch je ketel moet vervangen.
Er lopen dan best veel miljonairs rond op Tweakers...
Ik vind het helemaal geen prima ontwikkeling. Ze gebruiken gewoon zzp'ers die dit al doen en doorgaans een betere prijs hanteren. Vervolgens pakken ze goedkoop personeel en zetten ze de lokale installateur voor het blok, goedkoop voor hun werken en Coolbleu er met de winst vandoor.
Coolbleu is verre van goedkoop en is ook in niets beter.
Mensen schakel gewoon een lokale installateur in.
Gaan ze dit overal zelf doen? Lijkt me nogal een dure grap als ze hier zomaar een ander bedrijf voor laten langs komen zoals ze bij veel witgoed en keukenapparaten doen.

Toen wij onze wasmachine bestelden kwamen ze van Dynalogic, hebben ze 'm een vloer lager in de hal neergezet (want ondanks dat Cooblue aangaf dat ze tot en met de 4e verdieping deden, vond Dynalogic dat ze maar 'tot' de 4e verdieping hoefden) en ben ik een week bezig geweest om te regelen dat er iemand kwam om 'm aan te sluiten, die daarna ook nog eens geen gereedschap bij had en dat van mij moest lenen..
Daar tegenover hebben ze van Coolblue zelf onze vriezer afgeleverd, aangesloten en getest binnen 10 minuten van de aangegeven bezorgtijd, dus daar zit wel echt een enorm verschil in.
Coolblue heeft inmiddels een eigen bezorgservice, zodat ze bij bezorging van witgoed tegenwoordig niet meer afhankelijk zijn van externe bezorgers. Dus als je nu je wasmachine zou bestellen komen ze wel van coorblue zelf.
Niet voor alles. De (combi)magnetron die we bij ze gekocht hebben werd gewoon door een transporteur geleverd, met als gevolg dat de oude niet werd meegenomen. Volgens Coolblue mocht ik hem goed verpakt naar PostNL brengen, mits niet zwaarder dan 30 kg. Hij was idd 1 kg te zwaar. Hadden ze geen oplossing voor,
Officieel is Coolblue bij wet VERPLICHT hem mee te nemen.
Ik snap niet zo goed waarom ze jou een 0 geven. Het klopt namelijk als een bus:
Soms kunnen bezorgdiensten, vervoerders en ophaalpunten niet direct uw afgedankte producten meenemen. Er zijn 2 mogelijkheden om uw oude apparaat in te leveren:
  • De online-verkoper haalt binnen 2 weken het apparaat alsnog op.
  • De online-verkoper levert een verpakking zodat u het apparaat kosteloos kan verzenden naar het meegegeven adres.
bron: rijksoverheid.nl
Dat was toen ook al zo, daarom hadden we 'm specifiek bij Coolblue besteld. Er stond ook nergens aangegeven dat ze 'm niet zelf zouden leveren/aansluiten, en zelfs hun eigen service werd geadverteerd. Het probleem was toen dat hun eigen bezorgdienst nog niet in onze regio actief was, maar dat stond er verder niet bij vermeld
De rillingen lopen over mijn rug bij het lezen van "Dynalogic"
Ik denk dat het werkelijk waar de slechtse bezorg ervaring in mijn leven is geweest.

De bezorgers spraken geen Nederlands of deden alsof, hielden zich niet aan de afspraken en waren zelfs agressief. Op klachten wordt niet gereageerd.

Daarna zelfde product bij een andere webwinkel besteld, en meteen geannuleerd toen de bezorging toch via Dynalogic zou lopen. (Had dat natuurlijk eerst nagevraagd bij de klantenservice maar daar wisten ze niet dat er met Dynalogic werd gewerkt blijkbaar.)

Tegenwoordig bestel ik dat soort grote producten inderdaad bij Coolblue, en wil de BCC binnenkort ook wel een kans geven. Die hebben ook een eigen bezorgdienst
Het internet staat ook (terecht) bomvol negatieve berichten over Dynalogic. Ze moeten wel heel goedkoop zijn als grote bedrijven zoals Coolblue hier nogsteeds mee werken, want het is gewoon echt een partij die niet te vertrouwen is
Gaan ze dit overal zelf doen? Lijkt me nogal een dure grap als ze hier zomaar een ander bedrijf voor laten langs komen zoals ze bij veel witgoed en keukenapparaten doen.

Toen wij onze wasmachine bestelden kwamen ze van Dynalogic, hebben ze 'm een vloer lager in de hal neergezet (want ondanks dat Cooblue aangaf dat ze tot en met de 4e verdieping deden, vond Dynalogic dat ze maar 'tot' de 4e verdieping hoefden) en ben ik een week bezig geweest om te regelen dat er iemand kwam om 'm aan te sluiten, die daarna ook nog eens geen gereedschap bij had en dat van mij moest lenen..
Daar tegenover hebben ze van Coolblue zelf onze vriezer afgeleverd, aangesloten en getest binnen 10 minuten van de aangegeven bezorgtijd, dus daar zit wel echt een enorm verschil in.
Hoelang geleden is dit? Ik begrijp namelijk dat Coolblue juist door de ontevredenheid voer Dynalogic het heft in eigen handen heeft genomen. En ondertussen hoor je daar veel positievere reacties over.

Ik denk dat het goed is dat Coolblue kijkt naar welke mogelijkheden er zijn om bepaalde services in eigen huis te nemen. Dan heb je veel meer controle over de geleverde kwaliteit en sluit het veel beter aan op wat Coolblue wilt bieden: goede service, waar men voor wilt betalen!
Zie mijn eerdere reactie: Oon in 'nieuws: Coolblue begint met installatie van laadpalen in Rotterdam, U...

Dit was al nadat ze hun eigen bezorgdienst gestart waren, maar wel nog in het begin ervan
Voor installatie van zonnepanelen hebben ze ook eigen mensen in dienst, dus vermoedelijk doen ze dit ook zelf. Het zal één van de redenen zijn waarom ze beginnen in drie steden.
Nou dan hadden ze van mij dat ding weer in kunnen laden en mee kunnen nemen.

Doei doei. :Y)
Anoniem: 159816 @Oon3 november 2020 09:25
Dit doen ze 100% met eigen mensen, net zoals ze met zonnepanelen doen. Ze beginnen niet overal met de installatie van deze laadpalen, omdat ze nog geen landelijke dekking hebben.
Is hier nou een grote markt voor direct bij particulieren? Heb het idee (niet onderzocht) dat overgrote deel van het electrische wagenpark uit lease auto's bestaat. Dan zit de laadpaal plus abonnement (voor facturering en terugbetaling kosten gebruikte energie) toch meestal in het lease contract?
Electrische auto ja. Laadpaal nee. Ik woon in een appartementen complex met een garage eronder. No way dat in onze garage laadpalen komen. Denk aan brandveiligheid (geen sprinklers etc) en de aanleg wordt erg duur.

Als ik een vrijstaand huis had, ja laad maar komen. Zou zowiezo als ik nu een nieuwe huis kocht, zo'n ding al aanleggen.
Haha, "laad maar komen". I see what you did there...
Er is 'een markt', welke blijkbaar nog interessant genoeg is om als Coolblue daar in te stappen, kan prima dat ze niet meer dan gewoon soort van reseller zijn, dit toevoegen aan hun website zal geen grote investering zijn vergeleken met een nieuw opgericht bedrijf die dit uitsluitend aan de man wil gaan brengen.

De verkopers krijgen nog wat extra schermen voor wat info en kennis op hun PC erbij voor de vragen, weer een nieuwe tak in je verkoop.
Soms zit de laadpaal bij de auto (Renault geeft volgens mij een gratis laadpaal bij de aanschaf van een Zoe) en je kan inderdaad de paal ook leasen. Als je al boven je leasebudget zit, want een elektrische auto is niet bepaald goedkoop, dan betaal je hier alsnog per maand voor. Bovendien ben je dan niet de eigenaar van de paal, terwijl je waarschijnlijk na afloop van het leasecontract elektrisch wil blijven rijden. Sommige leasemaatschappijen weten nog niet precies wat ze gaan doen met de "leasepalen" omdat het hen ook weer geld kost om de palen te demonteren.
Tegelijk komen de eerste elektrische auto's nu ook op de 2e hands markt terecht, waardoor het voor particulieren ook langzaam interessant kan zijn om een (2e hands) EV aan te schaffen. Zeker voor mensen die vooral korte ritjes maken kan een oudere leaf, die door geen/slecht batterijmanagement niet veel range meer heeft. heel interessant zijn. Dankzij het weinige onderhoud en wegenbelasting zijn je vaste lasten erg laag. Zet een laadpaal in de voortuin en je brandstof is ook voordelig.
Interessant. Ik ben benieuwd of Pieter (eindelijk) denkt dat hij over 5 a 10 jaar niet meer met Amazon, Alibaba en een beetje Bol.com (als die het volhouden) kan concurreren. Dus start die met nieuwe producten en diensten (zonnepanelen + installatie, wasmachine met installatie etc). Kan die over een paar jaar stoppen met simpel dozen schuizen, zoals Philips heeft gedaan met hun lampjes.

We hebben inmiddels wel geleerd dat de EU niet ingrijpt als de big tech te groot wordt, dus uiteindelijk kun je niet meeconcurreren als je standaard Amazon Prime, 'same day delivery', Twitch etc krijgt voor 3e per maand en ook nog eens scherpere prijzen.

Hoe denken jullie dat dit gaat uitpakken? Ik koop zo nu en dan bewust bij Bol.com en Coolblue i.p.v. Amazon om de Nederlandse economie te steunen, maar denk niet dat iedereen dat blijft doen.
Ik vrees dat het moeilijk wordt voor hen.

Vanuit business oogpunt heeft Coolblue begin dit jaar een verstandige zet gedaan door de prijzen van bepaalde producten te verhogen in covid-tijden. Zo hebben ze geen voorraadproblemen gekend en er toch nog een flinke cent aan verdiend.

Daar tegenover staat natuurlijk dat Amazon op veel vlakken serieus goedkoper is en dat Coolblue hier zal moeten volgen op termijn. Op dit moment is mijn ervaring met Amazon dat ze over het algemeen trager zijn in levering (dus dringende bestellingen zijn vaak Coolblue).

Wat ik ook merk: het aanbod bij Amazon (vooral Duitsland dan) is gigantisch veel breder. Bol heeft met zijn partners een gelijkaardig business model als Amazon maar ze kunnen in de verste verte niet tippen aan het aanbod van de concurrentie.

Het wordt dus moeilijk voor ze maar als ze het hoge serviceniveau kunnen aanhouden in combo met goeie (niet noodzakelijk laagste) prijzen, dan komen ze er volgens mij wel.
Het is grappig dat veel mensen denken dat snelle bezorging altijd belangrijk is, maar dat hangt ook af van het product. Bij bijvoorbeeld lampen, toetsenborden, ventilatoren, stofzuigers etc. vind ik het prima als mijn product er pas over 2-3 dagen of soms 1 week is. Mocht er iets kapot gaan en moet spoed vervangen worden dan is zelfde dag of volgende dag wel handig en kun je daar rekening mee houden, maar dat is niet bij alle producten zo.

Het laatste jaar heb ik bij bol.com (zonder op te letten) 3x iets bij een partner gekocht en 3x was het product vies en/of beschadigd en kon ik het niet terugsturen naar bol.com. Als die mee willen groeien krijgen zo ook steeds meer gedoe daar. Ben benieuwd hoe deze markt zich gaat ontwikkelen in NL.
Die partners zijn vaak net zo goed legitieme webshops. Hangt er net vanaf welke je hebt.
Dat denk ik ook! Ik had 2 bonnen van Coolblue gekregen die samen €20,- vertegenwoordigde. Deze zijn verlopen omdat de producten die ik in de tussentijd heb gekocht alsnog goedkoper waren bij de concurent zelfs al zou ik de bonnen besteden. Recent wilde ik de bonnen wel besteden en heb ik ze gebeld maar geen coulance mogelijk. Hoe kan een bedrijf als Coolblue die pretendeert een geweldige service te hebben de giftcards maar een geldigheid van 1 jaar mee geven?
Met 'die' bedoel je hij?
Ja, hij moet toch ook de hete adem voelen van de toenemende concurrentie vanuit het buitenland.
Die concurrentie valt behoorlijk mee. Ander productaanbod, ander serviceniveau, er kan prima voor beiden een plek zijn. Kleine gadgets, prima, maar een wasmachine haal je nog niet zo snel bij Amazon vandaan.
Ja tuurlijk, dat was toch al bij Bol.com toen zij van een simpele boekenwinkel ook van alles gingen aanbieden? Dat was ook vlak na Amazon dat ging doen. Daarnaast heeft Coolblue heeft Coolblue wel duidelijk een andere propositie dan Amazon. Waarbij Coolblue zoveel mogelijk persoonlijke aandacht heeft (echte winkels, zeer goede klantenservice) gaat het om Amazon om zo goedkoop mogelijk (dus met zo min mogelijk contact met de klant) een gigantisch volume te verschuiven.
Misschien is het juist zo dat Bol.com en daarna Coolblue zo succesvol waren (en zijn) in Nederland, dat juist Amazon besloot om eerst alles in Duitsland goed op orde te krijgen de afgelopen 5 of 10 jaar ofzo, en dan pas Nederland ook te proberen.
Daarom is Coolblue nu ook actief in Duitsland en daar hard aan het uitbreiden (Coolblue.de).

Blijkbaar stellen Duitsers service toch wel op prijs na jarenlang alleen de waardeloze service van Amazon te hebben ervaren...
Denk persoonlijk dat bol.com wel een sterke positie heeft in de Vlaamse en Nederlandse markt, en dat het ook de reden is dat amazon zo weinig energie steekt in deze markten.
Amazon heeft prime, Bol.com heeft select. Het prime pakket is veel uitgebreider met series, twitch en al dit soort dingen, maar is ook veel duurder, select is slechts 10 euro per jaar.
Toch zou ik dan Amazon boven bol.com verkiezen als ik zou moeten kiezen tussen select en prime omdat je met prime zoveel meer erbij krijgt.
Ja[, persoonlijk vind ik die extra services maar niet en wil ik hier dus ook niet meer van betalen, ik heb al netflix en disney plus, twitch kijk ik nooit, maar de zondag en avond levering van select vind ik gewedig
Zolang dozen schuiven belachelijk veel geld opbrengt, blijft hij het doen. Waarom zou hij ermee stoppen?
Ik heb al jaren niets gekocht bij Coolblue omdat die toko in veel dingen rampzalig duurder is dan de concurrent.
Anoniem: 1463186 @M3m303 november 2020 10:19
Maar dan ben je ook niet de doelgroep van Coolblue. Ze proberen geen Amazon te zijn die alles met verlies verkopen om de markt te veroveren (en dan in Nederland 'lanceren' maar de moeite niet nemen om bepaalde teksten te vertalen uit het Duits).

De insteek is heel anders, wil je goedkoop maar boeit service je niet: Amazon, wil je service en hoop je dat mensen in het warenhuis nog kunnen lopen na 10 jaar: Coolblue

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1463186 op 23 juli 2024 03:43]

Ik heb gekeken naar witgoed, keuken apparatuur etc. niet bepaald goedkoop... concurrenten waren goedkoper en was gewoon nieuw uit de fabriek.
Die brachten de droger die ik zocht, wasmachine, koelkast etc sloten hem aan en testen hem of alles goed werkte.
Fornuis werd niet aangesloten omdat zonder dat ik dat doorhad de gasaansluiting raar liep.. kreeg daardoor kleine korting aangeboden.
Anoniem: 1463186 @M3m303 november 2020 10:50
Dat is wel vervelend, maar niet gek toch. Coolblue kan ook niet vooraf ruiken of jouw gasleiding raar loopt, maar als iemand daar aan gaat kloten die dat helemaal niet kan heb je wel een kans op een veel groter probleem. Ik denk dat het alleen maar goed is dat een bedrijf wat daar niet in gespecialiseerd is niet het risico neemt dat jouw hele huis opblaast.
Was door de stichting zo aangelegd... mijn vader wist daardoor het gasfornuis alsnog veilig en wel aan te sluiten.
Ben erg tevreden over hoe ze hier de zonnepanelen hebben gelegd, dus mocht ik ooit een EV aanschaffen dan ga ik dit zeker eens bekijken! :)
Alfen leverde hun laadpalen in het verleden zelf (onder de naam ICU), inclusief montage indien nodig. Ze hebben nogal wat ervaring met grotere vermogens, de meeste transformator stations in Nederland zijn ook van hen.
Fijn nieuws. Je ziet dat allerlei producten die onze uitstoot op termijn kunnen verlagen veel gangbaarder worden. Zonnepanelen, laadpalen, binnenkort misschien batterijsystemen om de piekspanning te voorkomen, etc.
Goede zaak dat er meer partijen komen. De energiekosten zullen misschien niet heel veel verschillen maar wel de kosten voor infra die je nodig hebt. Deze kosten kunnen op termijn omlaag waardoor het aantrekkelijker wordt elektrisch te gaan rijden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.