Kabinet wil alle rijksoverheidsgebouwen zonnepanelen en extra laadpalen geven

Rijkswaterstaat is een aanbesteding gestart om alle gebouwen van de Rijksoverheid van zonnepanelen te voorzien. Daarnaast moeten er bij alle overheidskantoren in totaal vierhonderd laadpalen komen om elektrische auto's te kunnen opladen.

Rijkswaterstaat wil de komende jaren het wagenpark verduurzamen en heeft als doelstelling dat in 2022 de helft van alle overheidsauto's elektrisch moet zijn. Vijf jaar later moeten alle RWS-voertuigen accu- of waterstofelektrisch zijn. Daarom wil de overheid nu investeren in de uitbreiding van het aantal zonnepanelen en start het overheidsorgaan de aanbesteding. Met de aanbesteding wil de overheid vierhonderd wisselstroomlaadpalen plaatsen bij de parkeerplaatsen van RWS-kantoren. Eventueel wordt de aanbesteding uitgebreid met gelijkstroomsnelladers van tussen de 50kW en 350kW.

Omdat het kabinet daarnaast wil dat alle rijksoverheidsgebouwen zonnepanelen krijgen, wordt de aanbesteding van de zonnepanelen gecombineerd met de laadpalen. Zo hoopt Rijkswaterstaat dat er op minder plekken een verzwaring van de netaansluiting nodig is. Daarnaast wordt de met zonnepanelen opgewekte energie meteen ter plekke benut, schrijft Rijkswaterstaat.

Volgens de aanbesteding moeten de laadpalen en zonnepanelen via een energiemanagementsysteem samen kunnen werken. Het EMS moet op basis van de zonnestroomproductie de timing van het laden van de elektrische auto's kunnen aansturen. Zo wil het overheidsorgaan garanderen dat de EV's met zonne-energie worden opgeladen.

Per locatie moet er een EMS komen, het gaat in totaal om 77 locaties. Rijkswaterstaat verwacht dat er rond de 3077 zonnepanelen geplaatst kunnen worden.Daarvoor stelt het overheidsorgaan een miljoen euro exclusief btw beschikbaar, voor zowel de zonnepanelen als de omvormers, bekabeling en het montagesysteem. Mocht er na het plaatsen van die 3077 zonnepanelen nog genoeg geld over zijn, dan is er een lijst van gebouwen waar optioneel in totaal 14.730 zonnepanelen geplaatst zouden kunnen worden. Rijkswaterstaat kijkt dan samen met de winnaar van de aanbesteding waar nog zonnepanelen kunnen komen.

Naast het plaatsen van de materialen, wordt er met de winnaar van de aanbesteding ook een beheer- en onderhoudscontract afgesloten van vier jaar. Rijkswaterstaat wil dat de overeenkomst op 1 november ingaat.

Door Hayte Hugo

Redacteur

12-05-2021 • 11:30

156

Reacties (156)

156
152
67
9
0
63
Wijzig sortering
Vraag me af in hoeverre de laadpalen nodig zijn, aangezien de overheid ook voornamelijk blijft thuiswerken nadat iedereen gevaccineerd is.
Denk dat je je daar toch in vergist. Thuiswerken zal inderdaad blijven bestaan, maar naast kantoorwerk. Denk dat er niet veel werkgevers zijn, inclusief de overheid, die zomaar permanent thuiswerk zullen toestaan. Een ideale balans zou zijn om halftijds op kantoor te zijn en halftijds van thuis uit te werken. Van thuis uit is de dynamiek uiteindelijk helemaal anders en is het moeilijker om eens spontaan iets te vragen.
Anoniem: 1578568 @Blokker_199912 mei 2021 12:21
en is het moeilijker om eens spontaan iets te vragen.
Dat is voor mij een van de grootste voordelen van thuiswerken. Ik kan niet kiezen wanneer iets voor mij klikt, en dan werk ik het liefst 3 uur ongestoord door voordat ik weer beschikbaar ben. Op kantoor "kan dat echt niet" want "je moet waarde aan het team toevoegen"... in de vorm van vragen die ook een paar uur later beantwoord konden worden, of opgedrongen meetings waar ik eigenlijk niks te zoeken heb. Het argument is dan "het is wel belangrijk dat je dit weet ondanks dat je zelf niets kan/mag inbrengen" maar daar zijn de notulen voor.

Veel werkgevers geven werknemers gewoon niet de vrijheid om hun werk effectief en efficiënt te doen, en op kantoor werken is voor mij extreem vermoeiend ondanks dat ik minder dan de helft van het werk gedaan krijg.

Nu thuiswerkend doe ik 1,5x zo veel, ben ik 10 uur per dag beschikbaar voor vragen die ik via instant messaging meestal binnen 15 minuten beantwoord (en soms pas na een paar uur), en voel ik me veel prettiger.

En dat is los van dat ik nu als ik ergens niet uit kom het rustig in mijn hoofd kan laten malen terwijl ik de was doe of schoonmaak, en daar op kantoor uberhaupt geen mogelijkheid voor is want "waarom ben je niet aan het werk".

en dan hebben we nog:
- Met de lunch rustig twee uur een rondje wandelen omdat je dat gewoon even nodig hebt
- s' Avonds ineens inspiratie? Dan doen we nu direct even. Compenseert meteen voor dat extra uurtje wandelen.
- Luid muziek luisteren, op je stoel wiebelen, met een pen tikken, of andere irritante tics die je helpen met concentreren? Je collega's hebben er geen last van.
- Gigantische impact op het milieu door minder onnodig reizen
- Minder kantoorruimte en dus minder overhead voor bedrijven en meer plek voor woningbouw
- Werknemers en werkgevers kunnen betere matches vinden omdat fysieke locatie veel minder uit maakt

Sorry hoor, maar doe mij maar het nieuwe werken 90% thuis. En dan bijvoorbeeld elke week een middagje op kantoor meeten met het team, en dan nog een twee-wekelijkse meeting met de hele afdeling? Heerlijk.

Ik snap natuurlijk ook wel dat dit niet op gaat voor beroepen waar fysieke aanwezigheid noodzakelijk is zoals electrical/mechanical/whatever engineers, mensen die in productie werken, etc. Maar veruit de meeste mensen zitten op kantoor puur naar een scherm te staren.

Zo, dat is er ook weer uit. Bedankt voor bij bijwonen van mijn TED talk. :+
Bij ons vroegen ze al hoeveel wil je naar kantoor komen na Corona. Zei al als het aan mij ligt 1x per maand ofzo.
Tsja, dat werkt voor jou (en veel anderen). Er zijn er ook veel die de reuring, het sociale van kantoor echt enorm missen. Zoals ik :P
Mijn bedrijf (1800 werknemers in Nederland) wordt de "nieuwe normaal" aangenomen op 2 dagen thuiswerken per week. Dus in geval van de overheid, 3 dagen auto opladen op zonnestroom bij werkgever.
Anoniem: 1578568 @DropjesLover12 mei 2021 18:18
Oh ja dat heb ik niet benoemd maar voor de types die dat sociale contact echt nodig hebben (en dat zijn er veel) moet het natuurlijk ook niet geforceerd thuiswerken worden. Het hele punt is eigenlijk om mensen meer in hun eigen stijl te laten werken zodat iedereen uiteindelijk minder stress ervaart bij dezelfde werkdruk.

Ook mensen bij wie het werk hun leven wegdrukt, moeten natuurlijk niet s'avonds nog even iets afmaken. Mijn voorbeeld gaat voor mezelf als software engineer op omdat ik soms ineens inspiratie heb en anders toch zou zitten netflixen. En mooi dat ik dan de volgende ochtend lekker uitslaap (tenzij ik nog een zonnige wandeling te compenseren heb :9 )
Ik vind juist als vrijgezel heerlijk om thuis te werken. Ik hou op die manier juist meer tijd over voor mijn sociale contacten.
Ik snap ook niet waarom een werkgever dit zou moeten aanbieden. Staat ook nergens in de arbeid voorwaarde.
Milieu-impact: ja - die is minder.
Minder belangrijk waar het bedrijf gevestigd is: check.

Luid muziek luisteren: dan ben je dus alleen thuis...

's avonds doorwerken: dat is juist funest. We moeten af dat we steeds meer tijd van de dag eigenlijk aan het werk zijn. De druk om altijd maar direct (of na 15 min) te reageren levert veel stress op.

Geen onnodige meetings: Alsof notulen altijd de lading dekken... Communiceren gebeurt daarbij ook veelvuldlig non-verbaal.

Lange middag-pauze: dat zou ook op kantoor geen probleem hoeven zijn.

Maar bovenal:

De sociale impact is heel erg negatief: je ontmoet dus bijna niemand meer. Langzaam verandert iedereen dus ook in een asociaal iemand - want elke afleiding is vervolgens te veel. En je bent gewend om je nergens meer aan te storen.

Nog verder vooruit kijkend
Veel relaties ontstaan toch echt wel op de werkvloer. Zonder relaties geen kinderen...
Veel relaties ontstaan toch echt wel op de werkvloer. Zonder relaties geen kinderen...
Sorry maar dat vind ik wel de meest hilarisch slechte reden om werken op kantoor aan te moedigen. Alsof ik als ontwikkelaar ben gaan werken voor de vrouwen. Alsof werkgevers peperdure kantoren op centrale locaties moeten gaan onderhouden zodat het personeel een beetje onderling van Wippensteyn kan gaan.

Aan de andere kant; ik heb al een vrouw en kinderen. Mag ik nu meer thuiswerken omdat ik al voorzien ben?
Het geldt natuurlijk niet voor iedereen. En een relatie is niet hetzelfde als
onderling van Wippensteyn
...

Vraag: hoe heb jij je vrouw ontmoet? Niet dat dit altijd op de werkvloer zal zijn (gelukkig niet) maar het feit is dat sociale interactie noodzakelijk is voor onze soort. Dus of men ontmoet een partner tijdens school/studie/werk/hobby/sport/uitgaan. Zodra die activiteiten tot weinig sociale interactie leiden zal dus ook het ontmoeten van partners en vrienden teruglopen.
Het ontmoeten van mensen leidt tot relaties in het algemeen (al dan niet sexueel van aard).

Maar jij mag best thuiswerken hoor. ;)
Maar ben je dan klaar als je voor nageslacht hebt gezorgd en hoef (wil?) je dan dus het huis niet meer uit?
Vraag: hoe heb jij je vrouw ontmoet?
Spam. 8-)

Het is een lang verhaal dat ik hier verder niet wil uitlichten maar spam was er een onderdeel van.

Hoe dan ook, ik heb zelf een keer met een dame van HR hier over gepraat en die gaf aan dat, met name voor de vrijgezeliigen onder ons, het thuiswerken moeilijk uitpakte. Want die hadden inderdaad geen sociaal contact; hun werkdag begon en eindigde zonder ook maar een enkel persoon fysiek te ontmoeten.

Voor mensen met een gezin zoals ikzelf is het anders. Mijn dag begint met het directe fysieke sociale contacten met mijn gezin. De kinderen wakker maken, mijn vrouw wakker maken, de luier van de kleinste verschonen, mijn vrouw en de oudste weer wakker maken, etc etc.

Uiteindelijk zal het individueel zijn. Sommige mensen achten werken op kantoor wenselijk. Ikzelf ga het liefst maar eens per twee weken naar een kantoorpand vol met brakke flexplekken, slechte koffie en dat ook nog eens een keer voor de zachte prijs van 1u heen en weer reizen in eigen tijd.
Heel begrijpelijk maar een bepaalde trend is langer zichtbaar (bron).
Nu zijn alleenstaande ouders niet direct een reden voor toenemende vergrijzing natuurlijk. Het blijven ouders en hebben dus kinderen voortgebracht.
Maar als dat nog verder wordt versterkt [het niet meer ontmoeten van medemensen] dan kan dat wel voor problemen zorgen (en gelukkig niet voor iedereen). Buiten de psychologische problemen is vergrijzing ook een probleem natuurlijk.

De nadelen die je noemt zijn natuurlijk voldoende redenen om thuiswerken te omarmen. Maar toch begrijpen veel werkgevers wel dat de koffie niet naar rioolwater zou moeten smaken en is reistijd natuurlijk altijd jammer. Maar reizen an-sich is niet zo fout. Natuurlijk is het zonde als dat onevenredig veel tijd in beslag neemt (al dan niet door files). En natuurlijk kost het relatief veel energie als je met gemotoriseerd vervoer reist.
Maar het tijdelijk verlaten

(overigens: ik heb mijn inmiddels ex-vrouw wel ontmoet op het werk - dus misschien preek ik voor eigen parochie :P )
Sorry hoor maar die sociale interactie interesseert me geen zier. Sociale interactie doe ik wel met familie / vrienden na werktijd. Die sociale interactie op kantoor is vermoeiend, voegt over het algemeen niets toe aan mijn leven behalve ruis. Beter ben ik na 8 uur thuiswerken lekker klaar, kan ik daarna weer aan de slag met dingen die echt belangerijk zijn in mijn leven. Een hoge uitzondering daargelaten zijn dat niet mijn collega's, maar mensen die ik bewust gekozen heb om dichtbij me te mogen staan.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 22 juli 2024 16:05]

Vooral reistijd mis ik echt niet. En vergaderingen waar ik niet bijdraag en met moeite wakker kan blijven. Laat me gewoon lekker doorwerken, ik volg de vergadering wel terwijl ik werk. Op kantoor met een laptop gaan werken tijdens een meeting is not done maar thuis kan het prima.
Hier is het precies andersom.

Ik liep altijd naar collega's bij vragen nu moet je bellen en hopen dat ze opnemen (überhaupt niet aan het werk of in gesprek zijn) of anders maar gokken en bellen en vragen wie op welke afdeling werkt en antwoord zou kunnen geven etc.

Thuis ben ik gigantisch snel afgeleid, van werk komt heel weinig en als ik mij er aan toe kan zetten dan is het maar kort.

Mijn werk is veelal fysiek en ik ben dus al die tijd al op kantoor, dat kan ik mooi afwisselen met af en toe achter de PC kruipen en volledige vrijheid m.b.t. mijn eigen agenda.

Wat ik dan weer storend vind is helemaal geen sociaal contact meer want er is verder niemand op kantoor. Geen regelmatige pauzes en soms gewoon helemaal verloren raken in werk en niet eten (kantine is dicht of serveert alleen fastfood op een industrieterrein) en dat er van alles geregeld wordt voor thuiswerkers en o.a. ik overal naast de pot pies (geen thuiswerkvergoeding, geen recht om een gedeelte van een aan te schaffen werkplek te declareren etc. Maar wel de boel op locatie draaiende houden incl. een hoop extra taken welke nu uitgevoerd kunnen/moeten worden omdat er niemand aanwezig is.

Ergste is nog het verschil per onderdeel of soms zelfs afdeling. Van de aanwezigen is het gros bewust beloond voor het draaiende houden van de noodzakelijke diensten op locatie, maar dit gebeurd ogenschijnlijk in volledige willekeur.

Nee geef mij maar weer de situatie zoals deze voor de crisis was, ik vind het helemaal niks.

[Reactie gewijzigd door sanscorp op 22 juli 2024 16:05]

Nu je kaas nog ontbevriezen, want dat is helemaal niet nodig om hem te bewaren, scheelt energie ;) Verder helemaal mee eens.

Ik doe in 80% van de tijd 1,5 keer zoveel werk (en dan ook nog veel minder reistijd gemiddeld) en kom er vaker aan toe collega's echt helpen in plaats van acte de presence te moeten geven op nutteloze bijeenkomsten 'omdat we nou eenmaal die vergadering hebben' (nou ja dat blijf je houden, maar minder iig).

En mn kamergenoot heeft idd ook geen last van mijn irritante tics of telefoongesprekken en ik niet van zijn twijfelachtige muzieksmaak (verder is het een prima vent ;) ).

Ik ga echt maximaal aansturen op max 2 dagen kantoor voor de toekomst.

't werkt inderdaad alleen niet voor iedereen, maar die kunnen dan iig met minder file heen en weer.
Een ideale balans zou zijn om halftijds op kantoor te zijn en halftijds van thuis uit te werken. Van thuis uit is de dynamiek uiteindelijk helemaal anders en is het moeilijker om eens spontaan iets te vragen.
Of 50-50 een ideale balans is, ligt toch echt aan het werk. Een ontwikkelaar kan in veel situaties gerust 80% van de tijd (vier dagen per week) thuiswerken. Dat zal anders zijn voor de meneer/mevrouw van de catering op kantoor.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:05]

Ik zou als developer juist liever 4 dagen in de week (of zelfs de hele 5) op kantoor zitten.

Heb tijdens de pandemie wel kantoorverlichting en een nieuwe bureaustoel aangeschaft, maar ik mis wel echt de grote open ruimte die we op kantoor hadden en het sociale contact. Ook lekker strak in nette kleding is goed voor productiviteit, maar dat vind ik thuis niet de moeite waard.
Ik vind zo'n grote open ruimte (kantoortuin) juist verschrikkelijk want je wordt veel te veel afgeleid door langslopende mensen en storende geluiden.
Kleinere ruimtes met max 3 collega's vind ik veel prettiger (en dat geldt voor de meeste collega's waar ik daarmee over gesproken heb).
Mee eens. Maar eigenlijk is het een vreemde ontwikkeling. Mensen zijn sociale dieren en zouden juist om moeten kunnen gaan met langslopende mensen en willekeurige geluiden (mist binnen bepaalde normen natuurlijk - geluid kan ook de pijngrens overschrijden).
d.m.v. concentratie is het prima mogelijk - maar niet voor iederen - om zelfs in een kantoortuin met veel omgevingsgeluid te werken.
Draai het eens om: moet de hele wereld [of in ieder geval alles en iedereen in de nabijheid] stil zijn als iemand moet werken? Dat zou beteken dat anderen niet meer kunnen werken als die persoon werkt. Want lang niet alles is geluidloos.

Het is ook een kwestie van verdraagzaamheid. Natuurlijk zijn daar grenzen aan. Maar jezelf volledig afsluiten van de buiitenwereld- door bijv. thuis in een geluiddichte kamer te zitten - is maar een tijdelijke oplossing.
Mee eens. Maar eigenlijk is het een vreemde ontwikkeling. Mensen zijn sociale dieren en zouden juist om moeten kunnen gaan met langslopende mensen en willekeurige geluiden (mist binnen bepaalde normen natuurlijk - geluid kan ook de pijngrens overschrijden).
Het probleem is juist dat we sociale dieren zijn. Als er iemand anders iets doet dan letten we daar op. Dat is belangrijker dan ons eigen werk. Omdat we sociale dieren zijn hebben we ingebouwd dat we elkaar voortdurend in de gaten houden en voortdurend opletten of er niet iemand iets zegt of doet waar we op moeten reageren.

We zijn inderdaad sociale dieren met een maximale "kuddegrote" van ongeveer 150 personen met een veel kleinere "familie" als dagelijkse omgeving. Een beetje kantoortuin is fors groter dan die familie-eenheid. Dan moeten we heel veel energie in het sociale aspect steken.

We kunnen er wel mee om gaan, maar dat is iets anders dan optimaal functioneren in een kantooromgeving. Als de jagers van vroeger op jacht gingen namen ze ook niet de hele familie mee. Dat is niet efficient.


Mensen zijn ook niet gemaakt om de hele dag op een kantoor te zitten en moeilijke berekeningen te doen. Als we het 100.000 jaar volhouden dan past ons DNA zich hopelijk aan ;)
d.m.v. concentratie is het prima mogelijk - maar niet voor iederen - om zelfs in een kantoortuin met veel omgevingsgeluid te werken.
Dat kan ook wel maar het kost veel efficientie.
Uiteraard verschilt het van mens tot mens en van baan tot baan.
Draai het eens om: moet de hele wereld [of in ieder geval alles en iedereen in de nabijheid] stil zijn als iemand moet werken? Dat zou beteken dat anderen niet meer kunnen werken als die persoon werkt.
Want lang niet alles is geluidloos.
Dat klopt. Daarom zetten we mensen bij voorkeur in kleine kantoren zodat ze ook door kunnen werken als anderen geluid maken.

In een kantoortuin kunnen twee pratende mensen de concentratie van een hoop anderen verstoren. Als andere mensen praten is zelf nadenken het eerste wat sneuvelt. Sociale dieren gaan zich er dan toch even mee bemoeien.

En we houden het natuurlijk niet bij zuiver zakelijke gesprekken. Het is heel normaal dat we ook even praten over het weekend, voetbal of het weer. Hoort er ook bij. Maar als er te veel mensen in een ruimte zijn dan is er altijd wel afleiding.

De enige plek waar ik het ooit heb zien werken was bij een computervereniging waar mensen urenlang konden zwijgen en alle onderlinge communicatie via de chat ging.
Juist bij communicatie zie je dat heel veel afhangt van de non-verbale communicatie en ook het niet-officiele overleg. Beiden kunnen wel d.m.v. chat maar is veel moeilijker. Nuances aangeven is echt een probleem.
Sociale interactie is veel meer dan woorden uitwisselen. Dat het kan afleiden is zeker waar maar toch hebben we het nodig denk ik.

Misschien dat onze DNA zich nog aanpast :) maar voorlopig is het noodzakelijk.
Misschien dat onze DNA zich nog aanpast :) maar voorlopig is het noodzakelijk.
De verbetering is er al maar er wordt tegen gediscrimineerd door de achterblijvers. De dragers worden vaak afgeserveerd als "autist" en de maatschappij behandelt ze als halve gehandicapten. Maar dat is een rant voor een andere dag.
Afwijkingen van de norm zoals mensen die zelf zien worden vaak afgeserveerd. Eigenlijk dus een gebrek aan empathie bij henzelf terwijl juist het probleem bij autisme het gebrek aan empathie kan zijn...ironisch toch?

Maar bij echte autisten is sociale interactie dan ook beduidend moeilijker. Dat mensen die zich bewust kunnen en willen afsluiten van de rest van de wereld (dus met DNA aanpassing ;) ) niet zo netjes worden behandeld is een gevolg van verstoorde sociale interactie.
Wij hebben op kantoor niet echt een kantoortuin, maar wel een wat grotere ruimte dan ik thuis heb met een hoger plafond en veel natuurlijk licht. Ik denk dat als ik die situatie na zou kunnen bootsen het al veel zou schelen, maar helaas moet dat nog even wachten want onze tweekapper heeft daar de ruimte niet voor.

Het gaat mij er dan ook vooral op dat het kantoor niet ook direct leefruimte is, waar mijn zolder toch ook meteen een slaapbank voor logé's heeft en flink wat andere spullen die we nergens anders kunnen.

Maar vooral het natuurlijk licht, gezonde lucht (goede ventilatie, genoeg ruimte voor de lucht die er is om ook echt rondgeblazen te worden), niet echt het gevoel dat je 'binnen' zit en net dat beetje sociale druk om aan het werk te blijven maken voor mij kantoor toch wel de ideale situatie.
...Ik denk dat als ik die situatie na zou kunnen bootsen het al veel zou schelen, maar helaas moet dat nog even wachten want onze tweekapper heeft daar de ruimte niet voor....
Daarom wordt er al een tijdje gepropageerd dat iedereen in een tiny huis gaat wonen, dat is goed voor het milieu.

Thuiswerken is vervolgens ook goed voor het klimaat en milieu want die zwaar vervuilende auto's, vooral de zuinige diesels, stoten broeikasgassen uit. ...
En zo is je woon- en werkruimte gereduceerd tot 3×5m en mag je nooit meer buiten komen vanwege de mogelijke volgende pandemie. Mooie toekomst heeft men hier voor ogen.

Ondertussen mogen de happy few nog steeds maandelijks of wekelijks op zakenreis met de vlieger en worden we overspoeld met prullaria dat hier per schip heengebracht wordt, en stoken we onze elektriciteitscentrales "duurzaam" met houtpellets die per schip hierheen gebracht worden vanuit Canada.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 16:05]

Verrassend hoe verschillend dat kan zijn.

Ik heb ooit tegen mn baas gezegd - als je me in zon kantoor tuin douwt meld ik me 'bereid maar niet in staat gesteld' te werken. 1 Collega op kamer is fijn voor t contact en ff een keer wederzijds je gedachten tegen te kaatseballen, maar gemiddeld vind ik het irritant en afleidend als er meer mensen zijn. Ik moet nogal eens echt lastige teksten lezen met zero ruimte voor foutjes of gewoon echt onafgebroken een uurtje nadenken over iets (ook al lijkt het dan vooral of ik alleen glazig naar de muur zit te staren) Hangt echt van werk, persoonlijkheid en nog veel meer dingen af.

Wat me wel is opgevallen: Die managementtypes die kantoortuinen een goed idee vinden hebben vrijwel altijd zelf wel een eigen kantoor...

[Reactie gewijzigd door BuZZem op 22 juli 2024 16:05]

Ja precies. Ik zeg altijd tegen collega's: degenen die beslissen dat wij in een kantoortuin moeten zitten, zitten er zelf nooit!
En ik zie veel mensen in een kantoortuin die een koptelefoon op of (ANC-)oordopjes in hebben. Dat vind ik ik echt armoe lijden..
"strak in nette kleding goed voor de productiviteit"

ik neem aan dat je een grapje maakt he?

ik loop spontaan weg als ik ergens binnen kom waar ik eventueel zou kunnen werken en ik zie daar alleen maar developers straks in pak zitten.. Dan vertrouw ik het zaakje meteen totaal niet meer, proberen ze hun onkunde te verbergen door uiterlijk vertoon?
Strak in pak is niet wat ik bedoelde. Het gaat mij er vooral om dat ik er een beetje verzorgd uit wil zien, dus niet een trainingsbroek en een oude shirt met gympen (of wandelschoenen zoals veel developers dragen om de een of andere reden) eronder.

Ik ben toch zeker heel veel productiever wanneer ik een spijkerbroek en een overhemd aan heb in plaats van dat ik in m'n pyjama achter m'n PC zit, en ik vind dat dat toch wel te verwachten is wanneer je op kantoor bent. Driedelig pak is overdreven, maar ik zou me echt niet fijn voelen in mijn weekendkleding op kantoor.
Ik ben toch zeker heel veel productiever wanneer ik een spijkerbroek en een overhemd aan heb in plaats van dat ik in m'n pyjama achter m'n PC zit, en ik vind dat dat toch wel te verwachten is wanneer je op kantoor bent.
Dat verschilt denk ik van persoon tot persoon, maar ook van functie tot functie.Productiviteit is voor mij absoluut niet gelinkt aan hoe ik gekleed ben, al ben ik het wel eens dat je op kantoor sociale conventies hebt waardoor verzorgd er uit zien wel belangrijk is en het impact zal hebben op je productiviteit. Ik werk thuis rustig even hard als op kantoor (no pun intended) en ben zelfs thuis vaak productiever maar niet omdat ik helemaal opgedirkt ben. Voordeel van makkelijke kleding is dat het makkelijk zit, voor het oog zal het minder plezant zijn, maar niemand die daar thuis last van heeft.
't is voor mij vooral psychologisch omgekeerd. Beetje beschaafd gekleed hoort bij m'n functie (en dan hoef ik er verder ook niet over na te denken, want mij boeit het weinig), maar jasje dasje vermijd ik zoveel mogelijk (wat er aan mn lijf hangt zegt niks over de kwaliteit van wat er in m'n hoofd gebeurd).

Het voordeel van kantoor netjes is als ik dat kloffie dan thuis uittrek ik op dat moment ook mentaal echt 'off-duty' ga. Dat lukt me minder goed als ik gewoon thuis in mn normale burgersmanskleren zit - dan loopt het in elkaar over. Das eigenlijk het enige dat echt lastig is aan zoveel thuiswerken.

[Reactie gewijzigd door BuZZem op 22 juli 2024 16:05]

Anoniem: 162126 @Oon12 mei 2021 12:32
Nette kleding vind ik op kantoor ook niet de moeite waard ;)
Het is ook niet of ik in een driedelig pak op kantoor zit, maar wel altijd op z'n minst een spijkerbroek en m'n nette schoenen aan
heb alleen geen iedee hoe dat je performance zou moeten beïnvloeden. Als iemand die nooit een net pak aan heeft of nette schoenen en die redelijk stevig verdient in de IT... Kun je me dat uitleggen?

Note: Heb nu net je antwoord ergens beneden gezien, dank!

[Reactie gewijzigd door rvt1 op 22 juli 2024 16:05]

Het is vrij simpel, en zal ook zeker niet op iedereen van toepassing zijn, maar ik denk dat het overgrote meerendeel van de werkende mens toch wel de wetenschappelijk bewezen motivatieboost krijgt van professionele kleding in een professionele setting.

Als jij je fijner voelt in kleding die daar voor jouw idee niet onder valt dan is dat super, maar als je je niet kan inbeelden dat dat voor andere mensen niet precies hetzelfde werkt dan denk ik niet dat ik het je uitgelegd ga krijgen.

Edit: Nu ik het terug lees klinkt dit bericht misschien een beetje te direct, maar de kern is dat je je er zelf fijn in moet voelen. Voor mij is het pushen van hoe ik gekleed ben ook weer pushen van hoe ik er in sta qua werk, als ik echt relaxte kleding aan heb voel ik gewoon geen of weinig druk om te presteren. Het enige wat ik van collega's verwacht is dat ze er enigszins verzorgd uit zien, maar ik heb er natuurlijk helemaal geen moeite mee als die wel gewoon een t-shirt en gympen aan hebben. Al vind ik een trainingsbroek dan ook wel net iets te ver gaan..

[Reactie gewijzigd door Oon op 22 juli 2024 16:05]

Het is vrij simpel, en zal ook zeker niet op iedereen van toepassing zijn, maar ik denk dat het overgrote meerendeel van de werkende mens toch wel de wetenschappelijk bewezen motivatieboost krijgt van professionele kleding in een professionele setting.
, voor sommige beroepen kan dat invloed hebben idd maar meer hoe anderen naar je kijken (bijv hoe wij anders naar een arts/dokter kijken vanwege vanwege de doktersjas). De werkplek/omgeving (dus ook beschikbare tools en ruimte) lijkt me belangrijker, maar ook dat is weer beroep afhankelijk. Als ik bijv iets complex ga programmeren dan is vooral een rustige werkplek essentieel voor goede concentratie. Zelfde met het lezen van sommige literatuur. Als het iets met afspraken of plannen maken dan liever op de werkplek zodat ik snel kan schakelen met collega's. Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik thuis ook altijd wel netjes tot redelijk netjes gekleed ben.
OP kantoor hebben we gelukkig geen kleding voorschriften voor de meeste collega's die niet met klanten werken. Gewoon verzorgt is dan prima (spijkerbroek t'shirt is prima). Korte broek alleen als het erg warm is, maar als de dames een rok mogen dragen, mogen wij ook een korte broek :)

trainingsbroek is bij ons 'not done', kwa schoenen is het bij ons denk ik van belang dat het comfortabel is.. Een bij ons liep altijd op zo'n sokken... prima wat mij betreft..
Je moet de relatie ook niet zoeken in directe productiviteit maar in de algehele status van het geest en lichaam.

Mensen presteren over het algemeen gewoon beter wanneer ze in goede conditie zijn; fit en gezond. Dus ideaal gewicht; veel beweging; goede voeding etc etc.

Ze zijn daardoor zelfverzekerder en zullen in veel sectoren dus ook meer positieve output (productiviteit) genereren.

Het is natuurlijk dat iedereen daar anders in is; maar ga jij maar eens op date iemand. Dan doe je toch ook je best? In dat straatje moet je het zoeken van het goed gekleed naar werk gaan.
Anoniem: 162126 @Oon12 mei 2021 12:54
Trainingsbroek doe ik nog net niet, maar wel een tshirt en gympen oid. Heb er ook geen moeite mee dat anderen dat anders willen zolang ze niet teveel van mij verwachten. :)
Daar is ook niks mis mee, uiteindelijk moet je gewoon aan hebben waar jij je fijn in voelt. Ik verwacht alleen wel van mijn collega's dat ze er enigszins verzorgd uitzien, want anders dan tast dat ook mijn gevoel op kantoor aan. Gelukkig weinig situaties gehad waar dat niet zo was, maar ik heb wel eens een sollicitatie afgebroken omdat bij het eerste gesprek op locatie bleek dat het echt geen team was waarin ik me fijn zou voelen.
Net op kantoor betekend dus: Vandaag bedek ik mijn kont.

We zijn gewaarschuwd.
Bijna wel ja, thuiskantoor is op de niet-geïsoleerde zolder dus als het deze zomer weer 35 of hoger wordt dan worden er weinig kleren gedragen
Grappig, ik heb juist precies het tegenovergestelde. Al dat gepraat van collega’s, laat mij maar lekker geïsoleerd programmeren 😛
Ik vind dat juist fijn. Zelfs met alle 'verloren' tijd door sociale interactie meegerekend kom ik toch zeker op meer werk verzet uit op kantoor dan thuis
Ben een ontwikkelaar, maar ik zou echt geen 80% van mijn tijd thuis willen werken. Je mist het sociale contact, context bij het chatten en het snelle schakelen met collega’s.

Na de pandemie ben ik wel voornemens om meer thuis te werken, maar dan maximaal 2 dagen.
Ben een ontwikkelaar, maar ik zou echt geen 80% van mijn tijd thuis willen werken. Je mist het sociale contact, context bij het chatten en het snelle schakelen met collega’s.
Algemene denkfout. Je redeneert in je tweede zin vanuit 'je'. Het ligt natuurlijk ook aan de persoon. Niet iedereen zal de balans wensen die jij wenst.

Verder was mijn opmerking gebaseerd op het werk, niet op de persoonlijke voorkeuren. Voor het werk zouden de meeste ontwikkelaar prima een 80-20 balans kunnen hebben. Snel context, chatten, etc. Er zijn allemaal mechanismes en manieren om dat op afstand voor elkaar te krijgen, zeker met moderne project- en ontwikkelmethodes. Die 20% is voor de overige zaken waarbij dit niet opgaat.

Wat is nodig voor het werk en hoeveel persoonlijke keuze wordt er gefaciliteerd? Bij gebrek aan facilitering, wat wordt opgelegd? Dat zijn vragen die organisaties zichzelf moeten stellen. Er zijn organisaties die het licht gezien hebben en er vanuit gaan dat het personeel niet 100% op kantoor is. Er zijn organisaties die vastzitten in oude denkwijzes en methodes, en iedereen koste wat het kost op kantoor willen hebben. Soms komt dit vanuit een sunk cost fallacy, want ja... peperdure gebouwen en campussen op AAA locaties waar men nog 10 jaar aan vastzit dankzij een contract, die zullen gevuld worden. ;)

Er is geen eenduidig antwoord, want daarvoor zijn er te veel variabelen. Daarom schrijf ik ook over 'in veel situaties' en 'de meeste ontwikkelaars', en enkel geredeneerd vanuit het werk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:05]

Sterker nog, ik werk als dev al meer dan 14 maanden 100% thuis (geen een keer op kantoor geweest) en dat gaat prima.

Natuurlijk is het leuk om eens naar kantoor te gaan voor het zien van collega's maar puur naar de uitvoering van mijn werk kijkend kan ik gewoon 100% remote werken. Het werkt natuurlijk wel een stuk beter als iedereen remote werkt ipv dat jij de enige bent.

Sowieso heeft mijn opdrachtgever meerdere kantoren dus als je iemand van team X nodig hebt dan is dan kans groot dat hij ergens anders zit, en de gebouwen zijn zo groot dat je ook niet even naar toe wandelt mocht hij/zij in het zelfde pand zitten.

Bijkomend voordeel: als je collega's aan het bellen zijn heb jij er nu geen last meer van omdat je er niet naast zit

[Reactie gewijzigd door GrooV op 22 juli 2024 16:05]

Het werkt natuurlijk wel een stuk beter als iedereen remote werkt ipv dat jij de enige bent.
Daar heb je helemaal gelijk in. Als manager moet ik straks een thuiswerk plan maken en dan heb je het probleem dat wij merken dat thuis werken echt goed gaat maar dan moet de meerderheid thuis zijn.

Als je een team van 10 man hebt waarvan er 3 thuis werken en 7 op kantoor en je gaat evalueren dan geven de thuiswerkers stuk voor stuk aan dat ze het er tegenaan lopen dat ze er niet bij horen, worden overgeslagen, gezelligheid missen etc...

Met een team van 7 thuis en 3 op kantoor is het probleem ineens weg...

Daarom denk ik dat het thuiswerken / kantoor werken straks op vaste dagen moet. Je kan nog steeds kantoorruimte sluiten doordat verschillen teams/afdelingen niet op dezeflde dag op kantoor hoeven te zijn.
Maar 2x per week het hele team samen op kantoor zou ik wel aanraden.
Het ligt natuurlijk ook aan de persoon. Niet iedereen zal de balans wensen die jij wenst.
Nou ja, niet alleen de persoon, ook de organisatie. Ik kan me wel voorstellen dat de organisatie enige fysieke momenten wil hebben terwijl iemand dat graag meer of juist minder wil. Dus algemene denkfout is dan wel een beetje te kort door de bocht. Want als ik dat wel graag wil en jij niet, hoe ga je dan verder?
Hoezo denkfout? Hij (@Sito zegt toch het om hemzelf gaat?

Maar zelfs voor de mensen die het prima vinden dat ze met bijna niemand in contact komen... uiteindelijk is het resultaat dus een maatschappij waarin de sociale interactie ontbreekt... Ik vraag me echt af of dat verstandig is.
Ik denk dat je gelijk hebt. Ik roep al jaren 4 dagen thuis, 1 dag kantoor voor softwareontwikkeling best goed kan werken.
Nadeel is dat we al een >jaar zitten te wachten op die vijfde dag.

Voor mij persoonlijk merk ik gewoon dat de verbondenheid minder wordt, en ik denk dat dat voor heel veel collega's geldt. Je doet meer op routine, en grotere (organisatie?) wijzigingen gaan gewoon heel lastig, en kosten heel veel moeite omdat je elkaar niet in de ogen kan kijken, en je merkt dat men óf gewoon hun mond niet open doet of hele verhalen afsteken, en ze niet meer doorhebben dat mensen afhaken, wat in een gewone vergaderzaal wel gebeurt.

En het ophangen van meetings gelijk als we klaar zijn, terwijl je normaal bijna nooit een vergaderzaal uitrent zonder een moment over koetjes kalfjes. Daarnaast zitten vergaderingen rug-rug geboekt, en dat zou normaal ook niet passen, ivm het rennen door de gangen. Daar zit weer een gedeelte van de 'productiewinst'....
Je hebt gelijk! Ik had 'je' moeten vervangen met 'ik'.

Ik kan best begrijpen dat mensen het prima vinden om 80% thuis te werken, maar die vlieger gaat voor mij niet op. Hoe relaxt ik het thuis ook vind, ik merk dat ik (en bijna alle collega's) het thuiswerken onderhand beu beginnen te worden. Waarbij de meesten wel aangeven ze wel vaker thuis willen gaan werken na de pandemie.
Als introvert en collega die vaak collega's aan het buro krijgt omdat ze snel willen schakelen en niet zelf kunnen bedenken hoe iets moet vindt ik het eigenlijk wel prettig... Nu kan ik ze een linkje sturen en klaar, anders is het babbelen en uitleggen en ben je direct uit je focus..
En dan hebben we het nog niet over de reistijd...
Krijg je dan het resultaat wat je wilt? Andere mensen hebben andere dingen nodig om ze aan het werk te krijgen, en dat kan 1,2,3 keer goed gaan, maar het kan ook tegen je werken. Soms heb je die social call nodig om iets gedaan te krijgen..
En dan kan ook prima door ze de juiste kant op te sturen...

Die social call heb ik bijzonder weinig nog zelf, maar begrijp wel dat sommige collegas wel graag van zich laten horen, ook daar heb ik een babbel me.. Maar gelukkig minder vaak en lang dan op kantoor.
Ik bedoelde met de opmerking "andere dingen nodig" juist de personal touch. Ik loop best wel een paar keer als mensen me een vraag stellen via mail, maar weet wel dat daar een grens aan zit/zat. Anders gezegd, ik loop echt harder voor mensen waar ik iets een klik mee heb, die me even bellen, of even langslopen en vragen of ik tijd heb, waar ik tegenaan loop, of misschien later hoe het met me gaat.

En van die mensen me bellen en mij altijd gelijk een zakelijke vraag stellen neem ik na verloop van tijd steeds lastiger op. "Alles goed?" of "Is het vol te houden thuis" is meer dan voldoende, en je krijgt gelijk een goed, of wel oke, en als je dan door gaat doe ik alles voor je, maar als je dat niet doet, doe ik ook erg weinig.

Sorry, we hebben allemaal een handleiding, en mensen die me aangeven hier geen behoefte of zelfs afkeer van te hebben is ook ok, maar meldt het wel, dan weet ik het, en dan kan ik het wel hebben.
Voor de kwaliteit van het teamresultaat is 80% thuis werken bewezen niet ideaal. Voor een korte periode kan dat wel maar op een gegeven moment gaat de samenwerking er onder lijden. Voor een developer die alleen werkt kan het wel natuurlijk. Mits die 20% op kantoor/locatie superefficient wordt gebruikt voor de contacten met de stakeholders.
Anoniem: 162126 @Frame16412 mei 2021 12:31
Heb je ook bronnen voor dat bewijs? Lijkt me wel interessant om dan te bedenken dat de meeste opensource software nagenoeg volledig remote geschreven is. En dan denk ik vooral aan de grotere projecten zoals bijv. de linux kernel. Ik denk zelf dat het voor bepaalde ontwikkelaars veel minder een probleem is.
Maar zou het efficienter zijn geweest als het niet open source was en alles op kantoor zou gebeuren? :)
Maar zonder gekkigheden, software ontwikkeling is uitermate geschikt om thuis te doen, aangezien toch veel al digitaal is. Andere zaken kun je minder goed thuis doen, ook overleg met collega's is soms erg belangrijk en in mijn ervaring gaat dat toch het makkelijkst als je tezamen bent. Bij ons bedrijf zien we wel dat er mensen zijn die erg genieten van home office, maar ook dat er mensen zijn die hun collega's missen en daarom worden er online activiteiten bedacht om de team spirit omhoog te houden. Dus ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt, maar de meningen zijn er erg over verdeeld.
Het ligt ook heel erg aan de aard van werkzaamheden. Is er een design en plan gemaakt en gaat iemand lekker aan de slag met de implementatie? Dan kan dat prima 4 of zelfs 5 dagen in de week remote.

Bij het begin van een project of als er problemen optreden, is het toch handiger om op locatie te zijn. Op "hoger niveau" problemen oplossen doe je vaak toch niet in je eentje.

Maar ja, ook hier zit weer een flink stuk voorkeur in.

Wellicht dat (voor developers) het dus meer is van "kom wanneer je wil".
Mijn teams zijn door COVID juist effectief beter gaan werken. Ik koos voor 100% zelfsturende teams..

Men was verplicht een uurtje per week zonder manager te meten. In begin kregen we als feedback dat nog wel eens als zinloos werd bestempeld maar door de tijd heen werden zelfs issues openlijk uitgesproken. Verandering kost tijd (en dus geld maar das een zaak die ik zelf met hogere management moet aanvliegen).

Ik heb destijds iedereen gemeld dat die verplichte uren er zijn zodat iedereen normaal in contact met elkaar kan zijn zonder tussenkomst van een gezaghebbende. Ja tis tricky om je gezag en sturing los te laten maar als de rapporten, harde cijfertjes en klant feedback pre Corona <60-70 en nu 80-90 ligt dan vind ik het nieuwe werken wel prima.

Mij zal het nul komma nul interesseren wanneer men gaat wandelen en werk verzet: alleen de volgende afspraken golden er:

- je persoonlijk voortgang gesprek is op kantoor. En tussentijds via teams.
- de afdeling is verantwoordelijk voor de openingstijden: willen jullie dicht zoals aanstaande vrijdag? Dat kan met argumentatie in het teamoverleg en dan kijk ik wel of ik dit vanuit management kan fixen. Resultaat is dat mijn bedrijf vrijdag voor klanten gesloten is. Zo kan er gewerkt worden door wie wil, de rest neemt een dat extra vrij.
- ik heb zelf veel meer tijd om 1:1 met mensen te zitten die dat ook echt willen. De rest doet gewoon zijn werk en wanneer dat privé-werk het beste uitkomt. Als de factuur afdelingen s avonds al pay runs willen doen- moeten ze doen. Enige wie een nadeel heeft is de klanten ingang. Maar daar word zonder mijn tussenkomst elk probleempje opgevangen dus ik ben supertrots dat ons bedrijf dit zo doet.

Je kan altijd zaken zien als obstakels maar leven brengt uitdagingen, om te overwinnen, niet om als een zak zout tegen aan te blijven kijken: hoe nu verder… dat doet een ander bedrijf namelijk wel voor je als we niet uitkijken. Maar dat is hoe ik persoonlijk tegen zaken aankijk.
Dit is duidelijk een reactie van een werkgever. Dat de productiviteit goed is natuurlijk belangrijk. Ook lees ik dat nog wel rekening wordt gehouden met de tijd voor prive-zaken. Maar het is duidelijk ondergeschikt.
Maar alleen het voortgangsgesprek is op kantoor? En waarover wordt dan gesproken? Alleen over de cijfertjes... welke cijfertjes? Hoe meet je de productiviteit?

En dat men 's avonds al pay-runs wil doen is natuurlijk een voordeel voor het bedrijf maar op die manier vervaagt dus het verschil tussen werk en prive. Nou is dat voor een bedrijf geen direct probleem maar uiteindelijk zal dat wel een probleem kunnen worden (mensen raken overwerkt).
Hoezo is 's avonds werken alleen voordeel voor het bedrijf? Als men zelf vraagt of ze 's avonds mogen werken, omdat men overdag andere zaken wil doen, zoals een verbouwing regelen, dagje uit - hondencursus - wie ben ik om dan te zeggen: neem maar een vrije dag. Als het werk maar gedaan is op een manier hoe je er zelf ook tevreden mee zou zijn.

Hoe wij de productiviteit meten, op verschillende manieren. Wat we zien is dat ongeveer 45% minder openstaande taken zijn dan zeg een jaar geleden vs een groei van 30-40% aan eindgebruikers (niet klanten). Er wordt intern wel gekeken (en gelogd) of men niet alleen maar aan het werk is, als een login bij ons langer dan 8 uur actief is krijg ik een melding hiervan en dat houd ik bij, omdat ik 8 uur werken lang zat vind - persoonlijk, waarom zou ik een minuut meer verlangen van de mensen die ik aanstuur.

Motto hier is: klant voorop, kan jij het goed en in 6 uur per dag, prima - we betalen dan ook gewoon je uren uit. Alleen bij overuren ga ik checken of zaken niet anders kunnen.

Ik weet nu meer van mijn mensen dan ik ze op kantoor zag, want dan had je toch weer een drempel dat mensen langskomen, ik had mede doordat ik veel doorloop had/kreeg veel te veel te doen en te weinig tijd. Eerste wat ik gedaan heb is onthaasten, procedures aanpassen zodat er echt balans is tussen werk en privé - en ja daar heb ik de nodige vergaderingen voor gevoerd en 'risico's' voor genomen door te stellen dat deze aanpak uiteindelijk vruchten gaat afwerpen. Men is tevreden, HR hoort niets geks. Ik zie iedereen nu elke maand en heb naast de cijfertjes en rapporten ook gewoon de tijd om eens te vragen hoe het gaat met iemand die een geboorte heeft ipv dat ik iemand van HR maar 'namens ons' laat tekenen - ik koop dat kaartje nu zelf.

Voordeel is dat wij in de IT werken, bedrijven ons letterlijk nodig hebben anders valt er geen werk te verzetten.

Geloof mij maar dat ik je 's middags ga lastigvallen als ik zie dat je structureel 8+ uur werkt zonder dat iemand weet waarom. Niet omdat het geen geld mag kosten maar ik vind oprecht dat je voor je plezier naar je werk moet gaan en dat je salaris een grote factor is, prima - maar als je voor 500 € naar een ander verhuisd zonder met ons het gesprek aan te gaan waarom, dan doe het management iets fout. Ik zeg niet dat ik iedereen zomaar €500 kan bijgeven maandelijks, maar als iemand weet te verklaren waarom die dat zou moeten verdienen, dan kun je een gesprek aangaan.

Goed personeel draagt een bedrijf in tijden van nood, scheelt dat wij een brand gehad hebben en dat iedereen van vrijdag op maandag eventjes het bedrijf opnieuw opgebouwd hebben zodat we weer open voor business zijn, maar sindsdien heb ik praktisch een blanco kaart om te doen wat ik goed acht te doen: zorgen dat balletje blijft rollen en dat men (intern) wil spelen.

Daarentegen ben ik ook weer iemand die na een week proeftijd kan zeggen: volgens mij gaat dit voor zowel jou als mij niet werken en hierom: reden X - willen we hieraan gaan werken of is er iets anders wat ik moet weten.

Ik hoef niet alles te monitoren en weten van de teams, ik wil gewoon dat mensen me weten te vinden en dat ik niet op een meeting hoor: Hey X is overspannen en die is er een tijdje niet - ik zou me als management dan schamen dat je zoiets niet eerder opvalt. Daarom zie ik ook positieve dingen aan verplicht hebben moeten thuiswerken, ja het is heel flexibel en vraagt veel van mensen. Daarom mag je dat gedrag en houding belonen - vind ik dan. Dit plan/idee/manier van werken had ook in mijn gezicht kunnen backfiren en dan had ik mijn bureau kunnen opruimen. Ook dat weet ik.
Ik heb ook een (klein) bedrijf gehad in de IT en had dezelfde instelling. En dat werkte omdat veel mensen in de IT:
  • hun werk leuk genoeg vinden
  • verantwoordelijk zijn
  • zelf de balans tussen werk en prive in de gaten houden
Echter gaat dat lang niet altijd op vermoed ik. En dan is het een stuk moeilijker. Want ingelogged zijn is ongelijk aan 'werken'.

Het gaat mij meer om het probleem dat naar huis gaan dan niet meer gelijk staat aan 'niet meer aan het werk'.
Huis is thuis, maar kantoor is mobiel anno 2021, of je nu thuis zit of op kantoor of op t terras - werken mag je van mij overal - mits dit verantwoord kan. Dus met VPN, privacy in acht nemend etc.

Kantoor is geen heilige gouden kooi.. als mensen zichzelf prettig voelen is het prima :-)
Daar heb je allemaal prima tooling voor. Die menig organisatie inmiddels al lang gebruikt. Daarmee is vragen stellen juist laagdrempeliger dan iemand aanspreken op kantoor. Werken vanuit huis is in alle opzichten veel efficiënter. Het is alleen zaak dat je werkgever financieel bijdraagt aan een goede thuiswerkplek, in de vorm van een vast maandelijkse vergoeding.
Dat is wel degelijk het geval.
1 a 2 dagen op kantoor en de rest thuis werken.
Laadpalen staan al ruimschoots op de percelen.
Zonnepanelen is vaak rendabel en maar de helft van de panden staat grotendeels leeg.
Het gaat alleen maar om laadpalen voor bedrijfsauto's. Als prive persoon (eigen auto of leasebak maakt geen verschil) mag je er - momenteel, iig daar waar ik kom - niet aan laden. Verboten.

Gezien het toenemend aantal electrische auto's llijkt me dat op termijn niet houdbaar hoewel 400 laadpalen op een paar honderd duizend werknemers natuurlijk geen echt verschil gaat maken.
precies wat ik dacht, met 400 palen sla je net geen deuk in een zacht pakje boter. Misschien dat ze dan nog in Ster-vorm kunnen gaan laden, (Met meerdere wagens aan 1 paal en dan verdelen naar behoefte en beschikbaarheid.)
Dat laatste gaat inderdaad nog puzzelen worden. Een vaste agenda reminder om je auto te verplaatsten is als lange termijn oplossing ook niet ideaal.

Misschien is het voor kantoorpanden dan eerder een uitkomst om iedere parkeerplek te voorzien van een trage laadpaal en enkele plekken (voor bijv. bezoek) te voorzien van snelle laadpalen om de kosten te drukken. Als jij 8u werkt maakt het natuurlijk weinig uit of jouw auto in 1u of in 8u opgeladen is.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 16:05]

Overheid =/= alleen maar kantoorpersoneel.
Nee hoor, er zijn ook boten en je hebt weginspecteurs, meldkamers etcetc
Dat zegt hij ook, =/= betekend namelijk dat het niet gelijk is aan.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 16:05]

Nee hoor, er zijn ook boten en je hebt weginspecteurs, meldkamers etcetc
=/= betekent 'niet gelijk aan'. Je kan het ook lezen als !=, als je een programmeur bent. ;)

[edit]
Spuit 11 met @CH4OS. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:05]

=/= betekent 'niet gelijk aan'. Je kan het ook lezen als !=, als je een programmeur bent. ;)
Offtopic: Of in Erlang programmeert. ;)

Strict genomen is in sommige talen (bijvoorbeeld PHP) het uitroepteken een zogenaamde "negator", het draait het gewenste effect om. ;) Met een if (!true) zegt het dus eigenlijk if (negate/not true). ;) In wat technischer termen is het een logical not. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 16:05]

Oeps, gereageerd op de verkeerde reactie.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 16:05]

De gebouwen van RWS zijn gespreid door het land. Op sommige van deze locaties kan ik mij voorstellen dat de extra laadpalen ook lokaal aantrekkelijk kunnen zijn, voor mensen die niet RWS bezoeken.

Het zou mij logisch zijn om dat mogelijk te maken, maar ik weet niet of dat ook daadwerkelijk het doel is.
Bij de laadpalen van Rijkswaterstaat kunnen ook externen laden tegen € 0,33 per kwh
Dat thuiswerken blijft niet eeuwig

Mogelijk zal het enige impact hebben op het aantal Mensen dat er op kantoor aanwezig is om elk gegeven moment maar uiteindelijk zal elke medewerker uiteindelijk weer regelmatig op kantoor komen
Voor efficiëntie, voor controleerbaarheid en voor teambuilding.

De overheid kennende gaat thuiswerken na covid een stuk minder ver 1á 2/5 ipv 3 á 4/5 dagen dan wellicht zou kunnen

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 16:05]

Vergeet de boa's en handhavers niet. En zelfs (in sommige gemeenten) de vuilnismannen en -vrouwen of de medewerkers van de groenvoorziening en (woning)inspecteurs niet. ;) Een gemeente is voor meer zaken verantwoordelijk dan je denkt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 16:05]

De wereld is niet zo zwart-wit. Nederland BV in ontzettend groot, en er zijn banen waar je 0% voor op kantoor hoeft te komen, en er zijn banen waar je 100% op kantoor zit.

En dan natuurlijk het scala aan variaties er tussen die per baan en persoon verschillen. Ik ga straks veel op kantoor zitten, ik woon in de standplaats, maar mijn collega blijft veel thuis, want die moet een uur reizen.
Volgens mij gaat het hier om de bedrijfswagens van de overheid, niet de auto's waarmee mensen dagelijks naar kantoor rijden. Thuiswerken is dus niet zo'n issue. Die auto's zijn er omdat ze nodig zijn om het werk uit te voeren. RWS is verantwoordelijk voor zo'n beetje alle infrastructuur in Nederland dus die rijden heel wat af om dijken en snelwegen te inspecteren.

Ik neem aan dat ze die infrastructuur ook wel zullen gaan gebruiken om prive-auto's op te laden als er capaciteit over is en het anders wel terugleveren aan het net, maar dat is niet waar dit project op mikt.
Succes met thuiswerken als je aan een balie/loket zaken moet overhandigen of fysiek controleren bijvoorbeeld. Trouwen, scheiden, paspoorten, rijbewijzen, vergunningen, veel wat je zelf ziet en in contact mee komt (maar ook ander de schermen, productie/leveringen) is niet per definitie thuis te doen.

Daarnaast omvat de overheid.. nouja.. alles. Dus ook bijvoorbeeld zaken rond schoonmaak, afval, groenvoorziening, riolering, wegennet, spoornet, of wat te denken aan de ondersteuning/onderhoud van al het materiaal en materieel.

Genoeg overheden zitten met een reden in een gigantisch gebouw - niet omdat die pakweg 20 man waar jij mee tijdens je leven mee in aanraking komt elk een eigen kantoor hebben ofzo. Je hebt het zo over 500-1000 man in vaste dienst bij kleinere gemeentes of overheidsdiensten (de groten, als zeg een Gemeente Amsterdam, gaan met gemak >10.000). Rijksoverheid zoals hier is ook zo'n grote jongen met zeg 8-9.000 man personeel.
Lang niet alleen maar thuiswerk baantjes, en zowel nu als post-covid veel woon-werk verkeer.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 22 juli 2024 16:05]

Post? Internet? Apps?
Wat is dat fysiek controleren waar je het over heeft, de gemiddelde cryptoapp scannend je paspoort met algoritmen.
Er zijn altijd wel mensen wat daar parkeren anders zou je de overheidgebouwen ook niet meer nodig hebben lijkt mij.
Bij mijn werkgever (ook overheid) gaan ze uit van ongeveer 50-50. Op het moment dat de wereld weer een beetje normaal is dus. Werk nu al ruim een jaar 99,9% van de tijd thuis. Meer dan 2 dagen per week naar kantoor wordt in de toekomst ontmoedigd door nog maar 2 dagen reiskosten te vergoeden.

Dat zijn de voorlopige plannen in ieder geval.

En wat betreft de laadpalen: vergeet niet dat de overheid zelf ook een flink wagenpark heeft dat steeds meer elektrisch wordt. Wagens van Rijkswaterstaat, gemeentelijke plantsoenendienst, auto’s voor sociale zaken die op huisbezoek moeten etc. Lang niet iedere functie bij de overheid is een kantoorbaan ;)
Bij ons wil het personeel niet permanent thuiswerken, ze willen een 50/50 mix komt uit de laatste survey.

Daarnaast zijn er genoeg overheidsfuncties die niet thuis kunnen werken, denk aan weginspecteurs bij Rijkswaterstaat in hun gele voertuigen.
De overheid heeft in de Corona wet expliciet een uitzondering geplaatst voor thuiswerken voor de overheid zelf. Om die reden vergaderen ze daar ook nog gewoon in den haag, en niet via videosessies.
Kan best zijn maar niet iedereen heeft thuis beschikking over ruimte voor een laadpaal. Met de range van elektrische auto's die steeds groter wordt kan je dan op kantoor opladen op de dagen dat je er wel bent.
bron?

want dit zegt
https://kennisopenbaarbes...a/omvang-publieke-sector/
nog geen 1 miljoen mensen die werken in de publieke sector (dus ook onderwijs, wat meer als de helft van de publieke sector is)

En we hebben een beroepsbevoking van 9 miljoen. kom ik nog niet eens aan 1 op de 9, laat staan 1 op de 7.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 16:05]

Klopt ,ik had me vergist en wilde iets anders aantonen.
Ook zijn er namelijk 4,5 miljoen mensen met een uitkering .
Dus het aantal mensen dat van de overheid maandelijks geld krijgt is ongeveer 5,5 miljoen.
En in de zorg kun je stellen dat ,huisartsen voornamelijk door de overheid betaald worden net zoals allerlei therapeuten. Dus die misschien er ook bijtellen.
En die verhouding tussen overheden en privaat vindt ik wel bizar.
https://opendata.cbs.nl/s...0794NED/table?fromstatweb

voorlopige cijfers van september 2020 zeggen 5 miljoen mensen.
echter zijn daarvan 3.5 miljoen voorbij de AOW leeftijd en dat is dus niks meer als pension.

Blijven er 1.5 miljoen over.
De helft daarvan is echter arbeidsongeschiktheidsuitkering. mensen die (mogelijk tijdelijk of deels) niet kunnen werken dus.

Daar komen nog 250.000 mensen bij met een werkeloosheidsuitkering. een tijdelijk inkomen ter overbrugging naar (meestal) een nieuwe baan.

Lijken mij allemaal prima zaken voor de overheid om geld aan uit te geven.
En in de zorg kun je stellen dat ,huisartsen voornamelijk door de overheid betaald worden. Dus die misschien er ook bijtellen.
Ik zou stellen dat huisartsen ons juist geld opleveren door als filter te dienen voor de veel duurdere ziekenhuizen en specialisten.
net zoals allerlei therapeuten
regering bezuinigt op geestelijke gezondheidszorg.
jaar later:
polite heeft het ineens veel drukken en er is meer overlast!

VVD: 'surprised pikacu face'
En die verhouding tussen overheden en privaat vindt ik wel bizar.
En wat zou je precies veranderen dan? Geen onderwijs meer? Geen huisartsen? Arbeidsongeschiktheid afschaffen? AOW afschaffen?

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 16:05]

Bovendien worden niet alle ambtenaren uit publieke gelden betaald. Het (rijks)onderdeel waar ik werk moet haar eigen broek ophouden.
Omdat er mensen zijn die wél een kosten-batenanalyse maken
Waarom staan er geen kerncentrales in dit land?
Nederland had er zelfs twee. Momenteel zijn er drie kernreactoren actief waar een van gebruikt wordt om energie ermee op te wekken (de kerncentrale in Borssele); zie ook https://www.autoriteitnvs...ernreactoren-in-nederland. De tweede kerncentrale (voor stroomopwekking) was in Dodewaard, deze gaat echter na een wachttijd ontmanteld worden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 16:05]

Het bedrijfsleven zijn commerciële bedrijven die gewoon geld verdienen en daar alle ruimte voor hebben als ze hun werk goed doen, die zoeken het maar even lekker uit. Eenmanszaken daargelaten.

Kerncentrales hebben we maar niet voor grootschalige energievoorziening.. mag wat mij betreft wel komen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 16:05]

Om een kerncentrale te bouwen zouden we duizenden ambtenaren aan moeten stellen om het allemaal te regelen. Het zou een tientallen jaren durende juridische strijd worden want geen enkele gemeente wil een kerncentrale in de buurt hebben. Als je naar andere kerncentrales kijkt dan moet uitgaan van minstens 30 jaar en in NL waarschijnlijk nog wel langer.

Dat zou dus bakken en bakken met geld kosten. Geen enkele private partij wil daar aan meerwerken, de investering vooraf is veel te groot en de terugverdientermijn veel te lang. Bedrijven moeten op korte termijn geld verdienen, niet pas over 80 jaar (30 jaar om een kerncentrale te bouwen + 50 jaar om de inverstering terug te verdienen). Niemand heeft iets aan geld dat pas binnenkomt als ie zelf al lang dood is.
Wie graag een kerncentrale wil bouwen doet dat wel in een ander land.

Gedurende die 30 jaar die nodig om de centrale te bouwen moeten we onze energie ergens anders vandaan halen en het liefst CO2-neutraal want anders blijft het probleem alleen maar groter worden. Die zonnepanelen moeten er dus toch wel komen.

Ondertussen daalt de prijs van zonnepanelen snel. Als je geld investeert in zonnepalen dan komt er direct geld in het laadje en is de hele investering in 5-15 jaar terugverdient. Dat is veel aantrekkelijker.

Daarmee wil ik niet zeggen dat kernenergie geen toekomst heeft. Alleen dat het op korte termijn niet gaat helpen. De voordelen van kernenergie zijn groot genoeg dat we er serieus naar moeten blijven kijken. Misschien moeten we inderdaad een kerncentrale gaan bouwen om in de energiebehoefte van 2070 te voorzien. Maar we kunnen er niet op wachten.

Het zou een hoop helpen als we moderne techniek kunnen gebruiken zoals thorium centrales. Maar die zijn gewoon nog niet ver genoeg ontwikkeld, daar willen investeerders al helemaal niet aan mee doen. Nederland zou de gok kunnen nemen er 100 miljard (ik roep maar iets) in investeren maar dat blijft een gok. Het kan weggegooid geld zijn. En ondertussen moet de stroom ergens vandaan blijven komen.
NIMBY, Not In My Back Yard. Er zijn 2 plekken aangewezen vanuit de overheid, waar een nieuwe centrale mogelijk zou kunnen zijn, en dat wordt nu onder een enorm vergrootglas uitgewerkt. Maar elke keer als ingenieurs er serieus naar gaan kijken, gebeurt er een ramp, en wil niemand kernenergie nog met een stok aanraken, laat staan een politicus.

Veel van de genoemde stappen vooruit, zijn theoretische ontwerpen, die nog nooit tot een proof of concept zijn uitgewerkt, en al helemaal niet getest zijn op economische haalbaarheid. De huidige gen 3 kernreactoren zijn in de kern 30+ jaar oude ontwerpen, echt fundamenteel nieuwe (gen 4) ontwerpen zijn alleen nog maar theorie, en tegen de tijd dat er uit een van beide processen een fatsoenlijke stap vooruit komt, zijn we vele jaren verder.

Elke keer is er wel een nieuwe gemakkelijke technische worst die wordt voorgehouden, waarmee een complex probleem als de klimaatverandering "even" gefixt kan worden. Zo liggen we nog te wachten op het strand van Amersfoort aan zee over 40 jaar.
NIMBY, Not In My Back Yard. Er zijn 2 plekken aangewezen vanuit de overheid, waar een nieuwe centrale mogelijk zou kunnen zijn, ...
Ja, Borsele (waar de huidige verlies draait, destijds vooral neergezet om Aluminiumbedrijf Pechiney binnen te halen) en Groningen, waar deze de komende 40 jaar aardbevingen mag trotseren.
Er is zelfs een derde lokatie: de Maasvlakte
Ook daar zijn weinig omwonenden om bezwaar te maken.

Nee, de volgende zou moeten komen aan de Heulstraat 14, postcode 2514 ER. Als hij daar kan staan is er geen enkel probleem meer.
Het bedrijfsleven kan aanspraak maken op subsidies om schoner te worden. Tweakers staat bol van de irritatie over de financiele voordelen die bedrijven krijgen als ze EV's aanschaffen.
Investeren in waterstof auto's is weggegooid geld.
Waarom als ik vragen mag?
Je kan waterstof prima combineren met een accu.
Een 100kwh accu kan je in 1 auto doen.
Of je doet in 2 auto’s 50kwh accu en waterstof tech.
De laatste 50kwh is toch bijna nooit nodig.
Zo heb je met dezelfde hoeveelheid grondstoffen voor 2x zoveel auto’s geproduceerd.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 22 juli 2024 16:05]

Van 100% energie die je erin stopt komt 33% uit. Bij EV 80%.
De waterstof pompstations kosten 1.2 mln per stuk. Waterstof kost evenduur als benzine prijs. Waterstof auto's kan alleen voor grote auto's omdat er grote tanks nodig zijn. De middentunnel is zelfs groter dan bij conventionele auto's. Het onderhoud is duurder dan een EV. De waterstof tanks moeten na 10 jaar vervangen worden.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 16:05]

Wat je zegt was ook van toepassing bij BEV. Dit zijn puur ontwikkelingspunten die verbeterd kunnen worden.
Die 33% efficiency heb je bijna nooit nodig. Alleen op lange reizen. Terwijl je elke dag een zware accu meesjouwt, ook al ga je 5min verderop boodschappen doen.
De eerste tankstations waren ook niet goedkoop.
Nee. Een EV heeft veel minder onderhoud nodig. Puur omdat er geen klein fabriek in zit. Das permanente voordeel. Als EV efficiënter is is het verspilling van energie bij waterstof. Probeer dan niet recht te praten. Efficiënter waterstof creëren kan niet. Je hebt te maken met de wetten van natuur. Een laadpaal plaatsen blijft altijd goedkoper dan een pompstation met hoge druk. Met zonnepanelen kan je de opgewekte energie voor je EV gebruiken. Waterstof kan je als consument niet zelf fabriceren.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 16:05]

Huh, wat probeer ik recht te praten? Ik zeg dat het zonde van de elektriciteit is om elke keer een zware accu mee te sjouwen.
Niemand ontkent dat EV efficiënter is, ik weet niet waarom jij woorden in mijn mond legt.
Je vergelijkt een laadpaal met een waterstofstation. Wat een scheve vergelijking is. Je moet snelladers van bv fastnet vergelijken met waterstofstations. Daarnaast vergelijk je een beginnende techniek met een reeds ontwikkelde techniek. Allemaal slechte argumenten. Enige wat klopt zijn de hogere onderhoudskosten voor waterstofauto’s.
Als je alle punten naast elkaar zet wint de EV. Hopend dat de waterstof techniek voortschrijdt is nodeloos. Want de EV ontwikkelt zich ook. Sterker nog. Er zijn maar 2 autoproducenten met 2 waterstof auto's die op waterstof gokken.
10 jaar geleden was maar 1 producent die op EV gokte. Wat probeer je daarmee te zeggen?
Nee, de productie van waterstof, de opslag en het transport leveren gewoon verliezen op die je niet kunt vermijden. Daarom zul je heel, heel veel moeite moeten doen om de "well-to-wheel" efficientie van waterstof ook maar in de buurt te krijgen van een accu.
Daarom zal waterstof per kilometer altijd duurder zijn dan een accu.
Eh, niemand ontkent dat. Daarom zeg ik 50kwh accu en waterstof ipv een 100kwh accu. Die extra range heb je misschien 2 weken per jaar nodig. Dan gebruik je 2 weken per jaar inefficient elektriciteit. Ipv dat je 50 weken in het jaar 200kg extra balast meesjouwt.
77 locaties met in totaal 3077 zonnepanelen, dat is maar 40 panelen per locatie, dat is nou niet echt een super grote hoeveelheid. Is de investering in een extra EMS met beheer en onderhoud dan niet veel meer dan de besparing?

[Reactie gewijzigd door jwillemsen op 22 juli 2024 16:05]

77 locaties met in totaal 3077 zonnepanelen, dat is maar 40 panelen per locatie, dat is nou niet echt een super grote hoeveelheid.
Je gaat uit van een gemiddelde per locatie. Sommige locaties hebben geen ruimte voor 40 panelen. ;)
Volgens mij passen op de bijgebouwen bij elkaar toch nog wel 40 stuks hoor ;-)
Moeten ze er wel zijn. :)
Dat was ook mijn gedachte. Als je uitgaat van het gemiddelde dan kun je zo'n 40 panelen kwijt. Doe dat x300wp en je zit op een piek van 12kWh. Als je dan een EMS gebruikt om ervoor te zorgen dat de laadpalen alleen laden als er stroom wordt geproduceerd, dan heb je een behoorlijk traag systeem. Je introduceert alleen maar problemen:
  • Je kunt niet normaal vertrouwen op de laadtijd
  • Je moet het weer in de gaten houden om te zien of je auto gaat laden?
  • Áls er wordt geladen, gaat het tergend traag, met 12kWh (MAX!) verdeeld over enkele palen
Kortom, leuk idee, slechte uitvoering.
kWh is een hoeveelheid energie, geen vermogen. Jij doelt op 12 kW. Als je 12 kW aan vermogen een uur lang hebt, dan heb je 12 kWh aan energie opgewekt.
Laat de overheid ook maar eens investeren in laadpalen in woonwijken. Hier is geen laadpaal in 3 KM omtrek te vinden.
Als jij een eigen oprit hebt moet jij er zelf voor zorgen anders kan jij een aanvraag indienen bij jouw gemeente.
@inversions zoals Caeyn al zegt; aanvragen kan! Als er binnen -ik meen- 250 meter geen openbare laadpaal is kun je bij je gemeente een aanvraag indienen. Grote kans dat er dan eentje in de buurt komt. De gemeente doet dat niet proactief , je moet er wel zelf even om vragen…

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 16:05]

Heb er gewoon eentje op mijn oprit
Autonoom rijden komt eraan. Straks hoef jij je auto niet meer op te laden. ;)
Dat is aan een lokale overheid, we willen volgens mij ook niet een ministerie in Den Haag die in elk van onze ~370 gemeenten, even plekken voor palen aan gaat zitten wijzen? Dat lijkt me nou juist iets, wat wél decentraal opgelost moet worden.
Het verbaast mij eerlijk gezegd dat die zonnepanelen nog niet standaard waren op alle overheidsgebouwen (en ik zou het ook niet willen beperken tot rijksoverheidsgebouwen, maar gewoon alle overheidsgebouwen),
Het verbaast mij eerlijk gezegd dat die zonnepanelen nog niet standaard waren op alle overheidsgebouwen
RWS heeft ook niet oneindige fte's waarmee ze alles kunnen regelen. Had je liever gezien dat ze eerst dit deden, en bijvoorbeeld daarna pas een windpark op de tweede maasvlakte lieten maken? Deze zonnepanelen doen 1 GWh per jaar ofzo? Het windpark 350+ GWh ofzo? Het is maar waar je je prioriteiten wil hebben...
Of vind je dat alle gebouwen tijdens de bouw al zonnepanelen moeten krijgen? Tsjah, ik heb niet gekeken, maar ik ga er van uit dat er genoeg gebouwd zijn in een tijd dat niemand naar zonnepanelen keek. En zo zijn er nog wel wat dingen te verzinnen 😉
en ik zou het ook niet willen beperken tot rijksoverheidsgebouwen, maar gewoon alle overheidsgebouwen
Want dit is iets wat de andere overheden niet voor zichzelf kunnen bepalen? Dit is iets wat de rijksoverheid de andere overheden moet opleggen...?
In de praktijk hebben de meeste gemeentes dit allang voor zichzelf besloten hoor (waterschappen enz. idem dito). Maar ja, het blijven overheden, dus dat duurt nog even. Als het überhaupt al gebeurt.
Rijkswaterstaat wil de komende jaren het wagenpark verduurzamen en heeft als doelstelling dat in 2022 de helft van alle overheidsauto's elektrisch moet zijn.
Hoe realistisch is dit met 110.000 medewerkers?
Hoeveel van die 110k medewerkers heeft een dienstauto..
Daarvan hebben er bijna 109.000 mensen geen auto van de zaak.

Rijkswaterstaat heeft ongeveer 1400 auto's rondrijden, zie dit artikel, waar ze 100 electrische auto's hebben gekocht, en men meldt dat dat 7 procent van het hele wagenpark is.
400 laadpalen verdeeld over 77 locaties voor 1400 auto's lijkt best veel. Een paar uur laden per auto is vaak genoeg.
Die auto's worden overdag gebruikt en staan 's nachts op een centrale parkeerplaats. Het lijkt mij niet heel praktisch om overdag op te laden bij een beperkt aantal palen. Het lijkt me veel en veel handiger om die auto's aan het eind van de dag aan het stopcontact te hangen zodat ze de volgende dag weer gebruikt kunnen worden. Toch?
Als elke auto elke avond zijn eigen lader moet hebben dan is 400 voor 1400 auto's te weinig. Maar zo hoeft het niet. Auto's staan overdag vaak genoeg stil zodat ze kunnen laden. Met een 11Kwh is 60 km per uur realistisch en met een 22Kwh lader is 120 km per uur voldoende. Meeste auto's rijden niet meer dan 120Km per dag. Een auto hoeft niet 8 uur per dag of 16 uur per dag aan een lader.
Anoniem: 30722 12 mei 2021 12:05
Zou een overheid niet voorop horen te lopen met dit soort zaken?
Inmiddels zijn (snel)laders bij bedrijven gemeen goed, veel hebben het dak ook al lang en breed vol liggen met panelen.

Dus goed dat ze het doen, maar voor het mooie zijn ze jaren te laat.
Zou een overheid niet voorop horen te lopen met dit soort zaken?
Inmiddels zijn (snel)laders bij bedrijven gemeen goed, veel hebben het dak ook al lang en breed vol liggen met panelen.

Dus goed dat ze het doen, maar voor het mooie zijn ze jaren te laat.
Met je eens dat het niet snel genoeg gaat, maar ik weet niet of dit een eerlijke vergelijking is.
Het gaat hier namelijk om de bedrijfswagens, niet de prive-auto's van de medewerkers.
Dit is dus ook een verplichting om over te stappen op elektrische auto's.
Mijn indruk is dat elektrische auto's nog maar weinig gebruikt worden als bedrijfswagen.
Het is niet echt mijn wereld dus misschien heb ik het helemaal verkeerd.

Ik weet ook niet hoe het wagenpark van RWS er uit ziet. Ik vermoed dat daar relatief wat "bijzondere" voertuigen bij zitten zoals off-road wagens om door drassige uiterwaarden te rijden, het zou wel eens lastig kunnen zijn om goede elektrische tegenhangers te vinden. Daar is dus een kans om een voortrekkersrol te nemen. Maar of dat echt de bedoeling is weet ik niet, laat staan of het in praktijk ook zo zal uitpakken.
Genoeg EV in de lease te vinden hoor ;)
B(estelb)usjes nog niet, maar personenwagens, barst er van.
Menig kantoorpand heeft een hele sliert aan laadpalen staan tegenwoordig.
Misschien is "bedrijfswagen" niet de juiste term. Ik doelde meer op de werkauto's die echt eigendom van het bedrijf zijn en geen halve prive-auto. Dus inderdaad de bestelbusjes, vuilniswagens, sneeuwschuivers, brandweerwagens en dat soort voertuigen.
Ja, daar is de overgang naar EV nog niet heel erg op gang gekomen helaas.
Busjes en bestelwagens zal wel lukken, maar hoe kleiner de markt, hoe langer het zal duren.
Dus inderdaad de bestelbusjes, vuilniswagens, sneeuwschuivers, brandweerwagens en dat soort voertuigen.
Dat, en vrachtwagens, shovels, touringcars e.d. zijn inderdaad de echte bedrijfswagens.
Personenwagens die enkel gebruikt worden voor klantenbezoek (accountants, vertegenwoordigers e.d.), woon-werk en/of privé (secundaire arbeidsvoorwaarde) zijn geen bedrijfswagens. Wel worden die meestal aangeduid als "leasewagens" of "wagen van de zaak". Strikt genomen heeft de term leasewagen ook een andere betekenis, want een bedrijf dat least zal ook die bestelbusjes leasen, maar waarschijnlijk betreft is 90% van de leasewagens personenvoertuigen (wat jullie "luxewagens" noemen).
Er zijn genoeg ministeries waar zelfs voor de coronacrisis er stelselmatig te weinig werkplekken werd gecreëerd. Goed voorbeeld is de Rijnstraat in Den Haag.. Zitten verschillende ministeries/agentschappen in, en daar was al te weinig te plek. Zeker op maandag, dinsdag en donderdag en als je dan wat later op kantoor was, kon je lang zoeken om een werkplek te vinden..

Over de Rijnstraat gesproken, ook wel het horrorministerie (trappen die niet veilig waren, glazen ruiten die naar beneden richting Den Haag CS vielen, bij hitte en/of harde wind en er in het nieuwe gedeelte of meer dezelfde constructie gebruikt is als bij die parkeergarage in Eindhoven) genoemd, verwacht ik dat daar juist geen zonnepanelen op het dak worden gelegd..
Het is goed dat de overheid gaat doen wat ze zelf hard roepen, meehelpen de CO2 uitstoot te reduceren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.