Coolblue verkoopt en installeert zonnepanelen in vier steden in Nederland

Coolblue begint met de verkoop, levering en installatie van zonnepanelen in de omgeving van vier Nederlandse steden: Rotterdam, Amsterdam, Apeldoorn en Tilburg. Later dit jaar wordt dat verder uitgebreid.

Coolblue zegt dat het is begonnen met installeren van zonnepanelen bij klanten in de vier steden. Ergens later dit jaar wil het bedrijf in heel Nederland zonnepanelen verkopen en installeren, al is nog niet precies duidelijk wanneer dat zal zijn.

Een woordvoerder van Coolblue zegt tegen Tweakers dat het de bedoeling is dat vanaf volgend jaar ook zonnepanelen in België worden aangeboden. Welke zonnepanelen de webwinkel precies aanbiedt, is niet duidelijk. De woordvoerder zegt dat het gaat om panelen die een vermogen tussen de 300 en 400 wattpiek hebben.

Prijzen noemt Coolblue niet. Klanten die zonnepanelen willen laten installeren door Coolblue moeten contact opnemen om advies aan te vragen. De prijs hangt volgens de woordvoerder af van de omstandigheden. Het e-commercebedrijf werkt voor de installatie van de panelen met eigen installateurs en heeft daarvoor nog duizend vacatures.

Door Joris Jansen

Redacteur

05-09-2019 • 13:28

199

Reacties (199)

199
192
107
2
0
61
Wijzig sortering
Met de bekendheid en goede imago van Coolblue zal dat best een tegenslag zijn voor diverse andere installateurs en energiebedrijven die zich ook in deze markt begeven.
Heeft Coolblue nou echt een goed imago? Met die kinderachtige teksten op de dozen en de smilies ipv merklogo's op de busjes krijg ik er de kriebels van, alsof je wat bij een kleuterschool bestelt. Als ze zichzelf niet serieus nemen dan neem ik hen ook niet serieus en zoek ik een ander bedrijf, er zijn immers webshops zat.
Anoniem: 343919 @mashell5 september 2019 13:50
Ik heb nog nooit gezeik gehad met Coolblue. Ze doen echt je best je zo snel mogelijk te helpen en zo goed mogelijk te helpen. Ik heb zat dingen besteld die kapot waren of dat ik het verkeerde product van heb gekocht. Geen enkel gezeik. Meteen omruilen of een beter alternatief bedenken. Het voelt soms inderdaad wat Amerikaans-nep aan(overdreven lachen, "teveel service"), maar van de grote ketens de beste service, altijd dingen op voorraad en altijd op zoek naar een passende oplossing/meedenken.

Uiteraard anekdotisch, maar om goede service, innovatie en klantvriendelijkheid staan ze vrij hoog.
Naast natuurlijk goede ervaringen zijn er ook slechtere en die heb ik ook meegemaakt.

Als alles goed en volgens het script loopt geen probleem, maar heb je echt problemen dan begint de ellende pas. voordat iemand een beslissing neemt bij je tijdje verder en wijkt een oplossing af kunnen ze die niet bedenken.

Vergis je ook net elektronica verkopen is iets anders dan boven op een dak spul neerzetten waarbij iedere installatie anders is, ene kan meer ander kan minder kosten. Dan 10 jaar garantie geven op panelen en dus ook kapotte vervangen.

Vriend Musk heeft Solar City die doen niets anders en er moet al jaren dik geld bij. Musk is de man die alles eenvoudig doet overkomen en vraag me dus af voor coolblue of dit niet een heel groot risico is.

Kijk je naar de omzet en winst van coolblue dan is de winst. Omzet 2018 1,35 miljard, winst 12,1 miljoen, Dat is minder dan 1% marge.
Groot in deze markt instappen kan dan ook een heel groot risico zijn.
Het doet mij denken aan IKEA die ook in de zonnepanelen zitten. Het is gewoon een herkenbaar merk. Mensen associëren het daardoor eerder met betrouwbaar.
Dat zal zeker 1 van de redenen zijn. Of dat echter voldoende is om daarmee succesvol te zijn is iets anders.

Daarbij komt nog dat ikea een wereldmerk is en coolblue groot in Nederland.
qua inkoopkracht zal ikea het dan normaal beter voor elkaar moeten hebben dan coolblue.

Maar we zullen het zien.
Ik las in deze thread al iemand die een prijs gekregen had die te hoog was in vergelijking met andere aanbieders.
ikea die deed eigenlijk geen zonnepanelen verkopen. ;)
ikea verhuurde een hoekje van de winkel aan een zonnepanelen installateur die ze verkocht en installeerde. ;)

(waarvan ik wel een paar goede voorbeelden van heb gezien, maar ook een stuk mindere.
ach, gebeurd overal. maar over het algemeen was het niet veel bijzonders.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 12:35]

ikea verhuurde een hoekje van de winkel aan een zonnepanelen installateur die ze verkocht en installeerde
Prima toch? Van Ikea weet ik dat ze niet volgend jaar failliet zijn en ik mijn garantie op de zonnepanelen kwijt ben.
Voor de willekeurige zonnepalen installateur is dat heel anders.

en "deed"? Ze verkopen ze ook nu nog. Niks geen verleden tijd.
ik heb er geen enkel probleem mee. ;)
maar als de hurende zonnepanelen installateur van de ikea failliet gaat, dan hoef je niet aan te kloppen bij ikea.
dus de bescherming die jij geloofd daar te hebben, die is er niet.
hmm lekker misleidend van Ikea dan. Ik zit daar de faq nog eens te bekijken en dan zie ik dit:
De installatie wordt van a tot z door Solarcentury beheerd en je koopt je systeem bij hen.
Ondertussen geven ze het een lekker ikea naampje zodat het lijkt of je het systeem bij Ikea koopt. Nou dan is het inderdaad niks waard.
Maar als Ikea je inderdaad in de kou zou laten staan als Solarcentury failliet gaat dan levert ze dat een gigantische reputatie schade op.
Ze zullen dat solarcentury wel gekozen hebben in de overtuiging dat die niet failliet gaat of zo.
of solarcentury heeft het meeste geld geboden aan ikea om die hoek van de winkel te huren?
wie weet wat er in de hersens van het management van ikea omgaat. :+

nu hoor ik geen hele slechte verhalen van solarcentury, maar ook niks waar ik nu zo speciaal blij van word.
dus geen foute partij, gewoon een club die zzpers je dak op stuurt. ;)
Inmiddels kun je via Ikea wel degelijk zonnepanelen voor je huis kopen. Ze werken samen met een onder aannemer en zijn behoorlijk scherp geprijsd heb ik gezien. Zal zeker bij hen een offerte vragen als we in ons eigen huis kunnen.
moet je zeker doen, maar vraag ook bij andere een offerte.
(ik vind de scherp geprijstheid erg tegen vallen.)

de onderaannemer die huurt gewoon een hoekje van de winkel.
het is niet ikea die het jouw verkoopt, maar de onderaannemer. ;)
Ja dat klopt en gaan we zeker doen. Maar eerst nog even doorsparen. 30k krijg je niet zomaar bij elkaar om zelf in te leggen voor een alle kosten die vroeger gewoon bij geleend konden worden :/
30k WTF?
dat worden dan een +/-100 zonnepanelen op dak?

dat word wel een hele grote installatie?
dat past niet meer op een 3x25A wat je als particulier een beetje de betaalbare max is. :P

ik dek al mijn elektra gebruik al af (+warmtepomp) met nog geen 6k. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 12:35]

Ah mijn fout 8)7 30k is voor een huis aan eigen inleg xD 30k aan zonnepanelen leg je wel een boerderij schuur mee vol lijkt me?
De verhouding tussen omzet en winst is alleen van belang wanneer je inzicht hebt in de uitgaven die ze doen. Ik snap dat je weinig winst maakt als je een groot deel van de winst terug stopt in het bedrijf om sneller te kunnen groeien, uitbreiden, automatiseren e.d.

Een groot bedrijf komt niet zonder negatieve ervaringen, helaas ben jij een van de ongelukkigen. Maar dat betekent niet dat er iets mis is met het bedrijf.
Winst terug stoppen in het bedrijf is eigenlijk onderdeel van ieder bedrijf. Genoeg fabrikanten die veel in R&D investeren. Coolblue geeft ook veel aan reclame en marketing uit. TV reclame is ook niet goedkoop en zeker in de branche waarin coolblue zit met krappe marges krijg je dan uiteindelijk ook dat er niet veel winst overblijft.
Of zoals in dit voorbeeld is Coolblue aan het investeren in een compleet nieuwe bedrijfstak die zonnepannelen installeert. Blijkbaar zetten ze deze tak op, groeien in de rest van hun business en maken nog gewoon 1% winst.

Vind ik wel netjes.
We zullen zien of het iets wordt.
Bij Solar City zit ook een stukje R&D waardoor er geld bij moet. Daar heeft CB als het goed is geen last van.

https://www.latimes.com/b...nstalls-plummet-new-story
En het is heel andere manier van werken. Ze leggen een gevoelig en cruciaal onderdeel bij de installateurs neer en dat zijn de monteurs.
Overigens, bedoel je soms de netto winst?
Van de marge moet namelijk nog een en ander af.
Ik vind je vergelijking van marge=winst/omzet nogal kort door de bocht.
Amazon maakt eigenlijk nooit winst, en dat is een prima strategie als je wil groeien; investeren.
Je kan daar geen conclusie over marge aan hangen.
Amazon maakt eigenlijk nooit winst. toe maar jij bent goed geïnformeerd, niet dus. Zou zeggen zoek even omzet winst amazon en als je eens winst van 13 miljard te verwaarlozen noemt tja wat moet ik daar dan op zeggen.

De strategie investeren geen winst om te groeien is geen garantie op succes. Er zijn altijd een paar voorbeelden waarbij dit succesvol gebleken is, maar een veelvoud waarmee het niet gewerkt heeft. toch komt het altijd weer als een soort verdediging naar voren, je hoeft geen winst te maken als je maar groeit.

Daarnaast op een gegeven moment zul je winst moeten maken omdat groei ook kan afvlakken. Dan komt ook nog de vraag in welke markt zit, je hoe zijn de marges, concurrentie
Zie https://qz.com/1196256/it...e-fourth-quarter-of-2017/
Hier zie je dat Amazon eigenlijk nooit echt winst gemaakt heeft. Als je het vergelijkt met de omzetten, ligt dat gemiddeld lager dan 1%, en was het regelmatig zelfs negatief.
Alleen wijzen op de laatste tijd vind ik wederom wat kort door de bocht. Het gaat over de strategie van een bedrijf; dat loopt over langere tijd dan alleen afgelopen jaar.

Mijn punt blijft; winstcijfers zeggen niets over je marge op producten. Ze zeggen iets over je bedrijfsstrategie.

Voorbeeld 1: je kan het hele jaar producten met verlies verkopen, en daarom een miljard van je eigen geld in je bedrijf stoppen, en daardoor positief het jaar eindigen. Het resultaat zegt niets over je marge.
Voorbeeld 2: je kan enorme marge maken op je producten, maar alles her-investeren en het jaar zonder winst eindigen. Het resultaat zegt niets over je marge.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 23 juli 2024 12:35]

In Amazon is veel geld gepompt en het heeft lang geduurd voordat ze winst gingen draaien. Nu draaien ze winst en zullen dat blijven doen.
Zalando idem, veel geld ingepompt en pas recent break-even en winst.

Dit zijn leuke voorbeelden die keer op keer aangehaald worden, het gaat om omzet groei en geen winst.

Zowel bol.com alsook coolblue moeten heel veel reclame maken om op die manier marktaandeel te kopen. De marge die ze hebben is door deze hoge kosten vrij laag. Natuurlijk investeren ze ook in nieuw distributie centra, die ze weer nodig hebben vanwege de groei. Dus wil je groeien zul je wel moeten investeren. De vraag is echter hoe lang kun je daarmee doorgaan, er komt een verzadigingspunt. Dan zul je een keer geld moeten gaan verdienen. Bij amazon heeft dat land geduurd maar die zijn ondertussen zo groot, een wereldspeler. Coolblue is oneerbiedig gezegd een hele grote nederland/belgische speler. Er zit een einde aan die groei. Of de winst net als amazon dan gaat komen is de grote vraag.

Maar om een leuker voorbeeld te geven. lees eens over vida xl. Ook online: https://www.emerce.nl/nie...-nieuw-distributiecentrum
2017 omzet 180 miljoen, winst 22 miljoen. die investeren ook in nieuw distributiecentra maken 12% winst op de omzet tegen 1% voor coolblue. Verschil andere producten met meer marge.
die omzet vidaxl is in 2018 ook al weer hoger. Dus ze bewijzen dat groei en winst maken wel kan.
Hoe zit het met de omzet en winst van concurrenten van Coolblue? Wat is je bron?
Als ik dat makkelijk had kunnen vinden, dan had ik het niet gevraagd.

Hebben Amazon en Bol.com ook niet jarenlang met zeer weinig winst geopereerd, puur om te groeien? Doet Amazon niet nog steeds hetzelfde?

Verder, wat je in een post hierboven ook schreef over krappe marges. Geldt dat niet voor de gehele technische branche? Concurrentie is moordend. Geen wonder dat er steeds minder kleintjes overblijven.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 12:35]

amazon makkelijk vinden, kom op, www.google.com amazon profit 2018
zie daar 11.2 miljard in 2018
Bestel ook regelmatig en al heel lang via Coolblue. Nog nooit problemen gehad met ze, leveren zoals is voorgesteld/aangegeven. Dat is met o.a. Bol.com wel anders.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 23 juli 2024 12:35]

Ik niet hoor. Wou ooit iets net buiten omruil termijn retourneren of omruilen en kreeg een dikke doei. Voor al dat gepraat van "meer service dan wettelijk verplicht" heb ik daar niks van gemerkt. Zal nooit meer iets bij Coolblue halen.
Ik heb zat dingen besteld die kapot waren
Eigenlijk heb ik de indruk dat zoiets een "eens in je leven" ervaring zou moeten zijn. Misschien ben ik ouderwets maar bij mij heeft een goed bedrijf een helpdesk bestaande uit 1 persoon, die zich heel de dag te pletter verveelt, want gewoon niet nodig.
Ik denk dat je ouderwets bent. Klachten zijn niet te voorkomen, je kunt alles perfect doen en nog steeds klachten krijgen omdat de klant iets anders in gedachten had, of omdat de leverancier een kapot product heeft geleverd. Of mensen zijn irrationeel en willen te veel. Of proberen de boel te flessen.
Als je met "ouderwets" onrealistisch en een tikje cynisch bedoelde dan, ja. ;)

Anyway, als je zoveel omzet naar particuliere klanten hebt als Coolblue doet dan is het juist heel erg knap dat ze zo goed scoren op service en klanttevredenheid!

Verhaaltjes over
"...een helpdesk bestaande uit 1 persoon, die zich heel de dag te pletter verveelt, want gewoon niet nodig."
verzinnen en overal kritiek op hebben (de humor/zelfspot is iets wat de meeste mensenen juist blijkbaar wel kunnen waarderen) is heel erg makkelijk, echt goede service bieden op zo'n grote schaal als Coolblue is dat zeker niet.
Onzin. Ook webshops zijn mensenwerk daar gaan ook dingen mis.
Wat als je iets onder WKOA wil terug sturen en je daar vragen over hebt?
Wat als je vragen hebt over een product en je wilt een persoon spreken?

Zo kan ik nog wel wat dingen bedenken.
Anoniem: 343919 @mashell5 september 2019 14:03
Ik heb in totaal meer dan 100 dingen besteld bij Coolblue en als de dingen kapot waren kan ik Coolblue echt niet de schuld geven maar de fabrikant. En de kans is eenmaal groter als je veel dingen besteld. hebt/(Ik bestel er al sinds de tijd dat het MP3-shop heette, of PDA-shop of what-ever shop)Een speaker die niet aan ging, SSD wat niet herkend werd, oortjes die het niet deden. Een tikkende harde schijf. Tja. In hoeverre kan Cooblue hier wat aan doen? Die bestellen ook bij de leverancier.
Je gaat nogmaals voorbij aan het punt dat Coolblue niets kan doen aan het feit dat een fabrikant een defect product levert.Coolblue kan dan alleen de service afhandeling doen, en dat doen ze in mijn ogen erg goed.
Soms gaan producten gewoon stuk.. dat kan gebeuren, Coolblue is dan in mijn ogen toch echt de webshop die het minst zeurt en gewoon voor je klaar staat.
Ook belangrijk, terug gestuurde producten worden niet als nieuw verkocht maar als tweedekansje!
Ook belangrijk, terug gestuurde producten worden niet als nieuw verkocht maar als tweedekansje!
Daar is Coolblue niet uniek in. Bepaalde elektronica kun nu eenmaal niet nogmaals als nieuw verkopen.
En zelfs de service daarop is top. Ik had een tweedekans Lumia 950 met tikkende oplader. Na 1 telefoontje kreeg ik een luxe aparte Belkin oplader ervoor in de plaats en de kapotte hoefden ze niet terug; ik werd op mijn woord geloofd. Topshop!
En daarboven krijg je van Coolblue zelfs leuke dingen die de hele beleving ook dat net wat leuker maakt:

Nieuwe droogkast besteld.
Plaatsing natuurlijk door Coolblue, 2 enthousiaste en vriendelijke mannen die nadien ook bezig waren tegen onze 5 maand oude dochter.
4 weken later krijg je een handgeschreven (!) kaartje in de brievenbus van de installateur waarop staat dat we hopelijk al veel plezier gehad hebben aan de nieuwe droogkast en of alles goed is met onze dochter.

Een soortgelijke ervaring toen onze Kobo ereader defect was.
Na het opsturen ook een kaartje ontvangen van Coolblue met tekstje (terug handgeschreven) dat onze reader op weg was naar Kobo voor herstelling.

Bestel er al jaren met veel plezier. Zelfs de verpakking brengt je aan het lachen, wat een leuke touch is.
De voorbeelden die @Anoniem: 343919 aangeeft kunnen bij Amazon net zo goed overkomen. Zowel Amazon als Coolblue zijn een soort 'dozenschuivers' die de doos niet eerst voor je openen, het product testen en dan pas opsturen.
Het kan heel goed gebeuren dat in de doos iets zit wat defect is, net zo goed als dat kan gebeuren als je iets bij de lokale elektronicaboer koopt. Waar Coolblue imho onderscheidend in is vergeleken met de andere grote jongens is die after-sales.
Product niet goed? Wij sturen alvast een nieuwe toe, zou jij de defecte terug willen sturen?
Apart dat je juist dit voorbeeld geeft ("Product niet goed? Wij sturen alvast een nieuwe toe, zou jij de defecte terug willen sturen?").

De enige keer dat ik te maken had met een aankoop die ik wilde omruilen vond men toch echt dat ik eerst de oude moest terugsturen alvorens men het vervangend exemplaar wilde opsturen. Dus gewoonweg de standaard dozen-schuiver mentaliteit. Nu is dat geen punt, maar juist van Coolblue had ik verwacht dat zij zich hierin zouden onderscheiden met excellente after-sales service. En dus gelijk dat vervangend exemplaar toesturen, zoals jij aangeeft. Ik ben kortom toch benieuwd hoe het kan dat jij deze ervaring juist wel hebt? :?

[Reactie gewijzigd door Eix op 23 juli 2024 12:35]

Nee dat werkt niet. Ik heb dit vroeger gedaan in mijn winkels:
fraude gevoelig tot en met.
- ook goede klanten met een uitstekend trackrecord (bestellen en achteraf betalen) moest je toch vaak achter de vetten zitten om de producten te retourneren.
Als 4% van de leveringen een DOA is, dan ga ik me wel afvragen of die dovenschuiver niet wat voorzichtiger moet gaan schuiven.

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit iets online heb besteld dat defect was bij levering.
Heb je wel eens goed gekeken naar de pakketdiensten die deze pakketjes bezorgen?
Busjes tot aan het dak volgestouwd met pakketten, dozen en andere spullen.
Denk dat je beter de pakketdiensten de schuld kan geven dan Coolblue.
Alleen heb ik geen 4% DOAs bij levering door de standaard pakketdiensten. (DHL PostNL)
Anoniem: 343919 @mashell5 september 2019 14:11
Ik zie dat gewoon als pech. En zullen misschien wel meer producten zijn weet ik allemaal niet meer. Gaat mij meer om hoe Coolblue het met mij oplost. En dat doen ze gewoon keurig en klantvriendelijk. Ik weet niet of je ooit bij de Media Markt geshopt hebt maar daar ben je bijna altijd zelf schuldig of je moet 6 weken wachten op reparatie.

En hoeveel spullen heb je daadwerkelijk bij Amazon besteld? En wat is nu precies het verschil met Coolblue? NU is het ook gewoon netjes en zakelijk afgehandeld?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 343919 op 23 juli 2024 12:35]

Zo waar inderdaad! Vroeger was de MediaMarkt onderscheidend tov andere elektronicawinkels door hun klantgerichtheid. Ruilen of terugbrengen was snel en eenvoudig. Dat is nu voorbij. Ik snap het enigszins wel. Het kost gewoon ontzettend veel geld om alle retouren af te handelen en weer in de winkel te krijgen.
Dat moet dan heel lang geleden zijn want wat ik me herinnerde van de klantenservice waren vreselijk lange rijen en een uur wachten totdat je aan de beurt was en in de tussentijd waren de reguliere kassa's overbemand.
Misschien was het niet op iedere locatie hetzelfde en het was ook echt in het begin. Ik kwam voornamelijk in Rijswijk.
Dat is toch een helemaal uit zijn verband getrokken percentage? Je kan pas over een DOA percentage spreken van een hetzelfde product uit een batch en niet willekeurige producten uit een enorm breed scala aan producten.

Daarnaast vind ik je idee van een helpdesk ook nergens op slaan. Aftersales/Helpdesk is gewoon een fulltime job en hoe beter het bedrijf hoe meer mensen hier zitten om niet alleen defecte producten terug te nemen, dat is behoorlijk kortzichtig.

[Reactie gewijzigd door Mistacal op 23 juli 2024 12:35]

Je kan pas over een DOA percentage spreken van een hetzelfde product uit een batch en niet willekeurige producten uit een enorm breed scala aan producten.
Natuurlijk niet. Zowel fabrikant, distributeur, webshop als klant willen niet dat een product DOA aankomt en zullen dus hun best doen om dat te voorkomen. Het is dus de bedoeling dat het nagenoeg nooit voorkomt en dat mag je als klant ook verwachten.
Aftersales/Helpdesk is gewoon een fulltime job en hoe beter het bedrijf hoe meer mensen hier zitten
En dat vind ik een nogal boude stelling. Het hoogste doel van een bedrijf zou moeten zijn dat de klanten zo tevreden zijn dat ze helemaal geen aftersales of helpdesk nodig hebben.
Natuurlijk niet. Zowel fabrikant, distributeur, webshop als klant willen niet dat een product DOA aankomt en zullen dus hun best doen om dat te voorkomen.
Welkom in de 21ste eeuw, waar dit allang en breed niet meer van toepassing is omdat alles steeds maar snel sneller snelst moet.
Het is dus de bedoeling dat het nagenoeg nooit voorkomt en dat mag je als klant ook verwachten.
Sterker nog, van een bedrijf waar je een overeenkomst mee hebt, mag je eisen dat je een deugdelijk product krijgt. Je kunt niet verwachten dat er nooit iets stuk of DOA is, dat kan je zelfs niet verwachten van de fabrikant, dus ik vind het eigenlijk best raar om te lezen dat jij dat wel verwacht? Natuurlijk is het streven om zoveel als mogelijk goed te laten zijn, maar het is ook niet zo dat er meer stuk / DOA is dan dat een product goed / deugdelijk is. ;)
En dat vind ik een nogal boude stelling. Het hoogste doel van een bedrijf zou moeten zijn dat de klanten zo tevreden zijn dat ze helemaal geen aftersales of helpdesk nodig hebben.
Een bedrijf heeft ten doel om zoveel als mogelijk winst te maken, daar heb je niet per se tevreden klanten voor nodig. Dit is in elk geval veel te utopisch.
Natuurlijk niet. Zowel fabrikant, distributeur, webshop als klant willen niet dat een product DOA aankomt en zullen dus hun best doen om dat te voorkomen
Dat is bij veel bedrijven niet meer het geval. Deze 3 partijen hebben vaak als doel zoveel mogelijk winst maken. En als het goedkoper is om de klant het product te laten testen zullen ze dat doen.

Met als hoogste doel klanttevredenheid maakt een bedrijf zichzelf snel kapot. De verkoopprijs kan namelijk naar 0 voor de hoogste klanttevredenheid.
Heb ook niet de beste ervaringen met Coolblue. Vorig jaar een twee maanden zonder werkend scherm gezeten. Toen ik hem terug kreeg was de voet beschadigt en miste er schrofjes om de voet aan het scherm te maken. Terug gebeld en foto's gemaakt van de schroefjes die ik nodig had. Krijgen we een paar dagen later een doos met volgens mij alle schroefjes die in dat scherm verwerkt zitten. Op zich leuk, maar zoek dan maar eens uit welke je nu moet hebben.

Ook nog wel andere dingen voor gehad met online bestellen.
En hoeveel spul bestel je normaal bij amazon? Als je iets 2x per jaar bestelt zegt dat alsnog niks.
Een bedrijf ter grootte van CoolBlue kan anno 2019 echt geen 1 persoon aan de helpdesk hebben, daar is het te groot voor. Idem dito voor andere minder grote webwinkels.

Vroeger ging men inderdaad naar de lokale winkel, maar men wil anno 2019 het huis niet meer uit om hun spullen te krijgen terwijl de postbode letterlijk aan de deur komt... ;) Zie bijvoorbeeld De zonsondergang van fysieke winkels. :)
Als je dan ook even verder leest dan de eerste alinea... ;)
Waar je het nog erger maakt bedoel je?
Ik denk dat je het dan echt compleet mist.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 23 juli 2024 12:35]

Ik vind die "kinderachtige" woordgrapjes wel leuk. Kijk nou naar die bus.

ZONNEPANELENBUS
Zit watt in


Dat is toch gewoon grappig? En ja, daar krijg je een beter imago van. Als je je beloftes dan nog waar maakt ook dan valt er weinig aan af te dingen. Zie ook de shopreviews van Coolblue. Die liegen er niet om.
Ja dat had ik ook. Zag er laatst een rijden, moest echt wel even grinnikken. Maar ja wat de een ziet als humor is voor de andere groep 5 kinderspel. je kunt niemand tevreden stellen met alles wat je bedenkt.

Bestel al jaar en dag bij CB. Nog nooit issues gehad. Terug sturen geen probleem. Zelfs de dozen hebben een retour-plakband rand zodat je het makkelijk in dezelfde doos kunt terug sturen. Ideaal. Geen duct-tape of wat nodig.

Bol.com regelmatig wel wat.
Dubbele zendingen (stuur ik niet terug ;) en bedankt nog…), kapotte verpakkingen (CD, DVD en ook apparatuur) in de hele buitenverpakking welke ik direct terug stuur want is dus niet in transport gebeurd.
Gewone mooie voorbeelden van gezonde zelf spot daar bij Coolblue. Ik kan best een zeurpiet, maar die Coolblue grapjes laten ook bij mij best een mondhoek omhoog gaan, even...

En bol.com is dat al best aardig (al een stuk minder goed) aan het na-apen. Dat zegt genoeg over de waardering.
Ik vind het ook wel grappig. Maar humor is een moeilijk concept. Voor een ieder is dat anders. Sommige vinden 'dark-humor' leuk.. anderen weer niet. Ik kan ook prima snappen dat mensen het een beetje kinderachtig vinden. Smaken verschillen nu eenmaal. Maar om nu dan meteen maar de webshop te meiden omdat hun humor je niet aanstaat.. Dat heb ik nog niet eerder gehoord en vind ik persoonlijk ook wel een beetje extreem. Maar goed.. ook daarin geld weer.. eenieder zijn eigen mening.
Tis heel simpel. Het is gewoon marketing. Je wilt jezelf in de markt zetten, bekendheid genereren, je bedrijf een gezicht geven. Een busje van CB is herkenbaar. Dus missie geslaagd lijkt mij. Hoezo is dat kinderachtig? Zijn genoeg mensen die niets moeten hebben van kille onpersoonlijke bedrijven. Als dit ergernis oplevert dan is er iets anders mis lijkt mij.
Tja, kinderachtig gedoe is natuurlijk subjectief.

Het mag allemaal wel wat losser.
Coolblue heeft bij mij niet een goed imago. Een review geplaatst waarin ik best wel wat aandachtspunten had, maar ook pluspunten. Deze werd niet geaccepteerd zonder redenen. Navraag gedaan waarom de review er niet tussen stond.. bleek dat die al verwijderd te zijn en ze niet terug konden kijken waarom hij niet goedgekeurd werd. Rare strategie..
Ik heb in een ver verleden handmatig reviews goedgekeurd en ik kan je vertellen dat je waarschijnlijk gewoon niet aan de voorwaarden voor een review voldoet. Zoals bijvoorbeeld het noemen van prijzen, links plaatsen, verwijzen naar concurrenten, grof taalgebruik of dat je review alleen maar over de service ging en niet over het product.

Negatieve reviews van een product worden zeker wel gewoon geplaatst, mits goed onderbouwt. Dat is juist het hele punt van die reviews: klanten laten weten wat wel en wat niet goed is aan producten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 23 juli 2024 12:35]

Ik had een nette uitgebreide review geplaatst. Alleen had ik wel wat negatieve punten tov het product.
Het maakt het alleen dubieus dat ze de hele review niet eens meer kunnen terugvinden. 2 weken later een ander product gekocht en weer een review geschreven. Nu was het positief en binnen een half uur online te zien.
Het blijft mensenwerk, dus dat kan gebeuren. Kan je in ieder geval verzekeren dat het niets te maken zal hebben gehad met het feit dat er negatieve punten in een review stonden.
Als je alleen maar een opmerking over de service hebt zou ik daar ook alleen wat over zeggen.
Idiote voorwaarden dus.
Bij een review over een product? Lijkt mij een belachelijke plek daarvoor. Reviews over een winkel kan je kwijt in de Pricewatch, Google, Trustpilot, Kiyoh. Maar goed als jij graag in een review bij een product wil lezen dat de bezorger (CB, PostNL, BPost, wie dan ook) te laat was en niets over een product...

Een review waarin je aangeeft dat levering blabla was én een fatsoenlijke recensie van het product geeft zal wel goedgekeurd worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 23 juli 2024 12:35]

Zoals bijvoorbeeld het noemen van prijzen
Een prijs is nogal een essentieel onderdeel van een product en een product review.
Je mag meer verwachten van een relatief duur product. Dus erg vreemd als dat niet genoemd mag worden in een review.
Prijzen variëren dagelijks en al helemaal over de loop een paar maanden. Het noemen van prijzen levert alleen maar een hoop onnodig klantcontact op. "Joe, ik heb deze Black Friday gekocht voor 100,- i.p.v. 150,-". Je wilt niet weten wat dat aan onnodig contact oplevert (Nederlanders..), behalve als je verwacht dat het product dan voor altijd voor 100,- over de toonbank zou moeten gaan. De regel is ook weer niet zo hard, aangeven dat je voor een product van bijna 2000,- wel x of y verwacht is wel prima.
Juist bij 100 vs 150 euro is de prijs heel belangrijk voor de review. 50% duurder is nogal belangrijk of je vind dat een product waar voor zijn geld biedt.

Dus nee, ik vind het nog steeds onterecht dat daarom een review geweigerd word.
Jammer dat je dan extra klantcontact krijgt.
Als ik merk dat een bedrijf om die reden reviews weigert dan is dat al bijna voldoende reden om dat bedrijf links te laten liggen.
(waarschijnlijk laten de meeste bedrijven dat soort voorwaarden voor reviews niet duidelijk op hun website zien)
Je kan nog steeds zeggen dat je het in de aanbieding hebt gekocht en je het voor het volle bedrag het product te duur is.

Mag ik vragen hoe lang jij al in de e-commerce zit bij een grote toko? Aangezien je het zo goed weet te vertellen.
Mag ik vragen waarom jij denkt dat consumenten geen mening mogen hebben over het wel of niet plaatsen van een review?

Als jij in de e-commerce beslissingen neemt waardoor consumenten een negatief gevoel over jouw toko krijgen dan ben je verkeerd bezig.
Natuurlijk mag je een mening daarover hebben, alleen blijkt het uit je posts dat je geen goed beeld hebt van wat voor effecten het toestaan van bepaalde dingen in reviews kan hebben. Daarom vraag ik naar je ervaring in e-commerce, om een beter beeld te krijgen van je kenniskader.

Ik kan je ieder geval op een briefje geven dat het vermelden van prijzen een groter negatief gevoel, en hogere kosten, oplevert dan het niet plaatsen van prijzen ;).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 23 juli 2024 12:35]

precies... hogere kosten in extra telefoontjes.
Dat is makkelijk meetbaar voor een bedrijf en dat zijn de punten waar vaak beslissingen worden genomen.

Het negatief gevoel over het weigeren van normale reviews is niet makkelijk zichtbaar voor een bedrijf. Er zitten geen extra kosten aan.
Alleen zijn ze na een tijdje verbaast dat klanten toch niet zo'n positief gevoel over ze hebben en niet zo vaak terug komen. (of ze zijn er niet verbaast over en denken dat het normaal is bij elke online winkel en niets te maken heeft met hun bedrijfsvoering)
Dat bedoel ik dus, jij rekent alleen de kosten van een telefoontje of een mail en wat men ziet op de website. Maar je vergeet even rekening te houden met het antwoord wat de klantenservice zal moeten geven en wat dat voor impact zal hebben op customer lifetime value.
Nee nee nee en nee. Uiteraard reken ik niet alleen de kosten van het telefoontje, maar reken ik de totale kosten daarin. Dus ja, ook de klantenservice die daar achter zit.

Blijkbaar denk je dat er alleen maar tieners op Tweakers zitten, als jij je niet voor kan stellen dat ook andere mensen beseffen wat voor extra kosten er aan zitten?
Je rekent nog steeds niet alle kosten mee. De directe kosten van de klantenservice zijn maar een deel van wat het uiteindelijk kost. Je vergeet het effect van het resultaat van het gesprek. Ik wil het best voor je voorkauwen als je wilt, maar aangezien we geen tieners zijn doe ik dat niet.
Aangezien Coolblue in 2017 tweede op de markt was ga ik er wel vanuit dat ze een goed imago hebben..
Jij ziet het misschien als kinderachtig, maar ze bedoelen het juist speels en persoonlijk. Ik ken weinig webshops die zo'n goede service leveren. Ik heb al heel wat spullen bij CoolBlue besteld, van Wasmachine/vaatswasser/koelkast tot computer randapparatuur en huishoudspullen. Natuurlijk kan er soms iets mis zijn met het product, maar ik ben altijd super goed geholpen en kreeg binnen een dag een vervanging of kon het product direct omwisselen in de winkel in Eindhoven. Ook vaak een handgeschreven postkaart in de brief gekregen dat ze het vervelend vonden dat er iets mis was met het product.
Wat een zeikerige houding. Juist leuk dat ze grappige teksten op hun dozen etc zetten. Service nemen ze erg serieus, altijd goede ervaringen met Coolblue.
Ach, zo ben je tenminste anders dan de rest. Er zijn al zoveel 'standaard' webshops. :)
Het valt op en is speels. Ik denk dat dat juist de bedoeling is van Coolblue.
Kan misschien kinderachtig zijn maar ik kijk toch altijd eerst of Coolblue het heeft voor ik verder kijk. Nooit gezeik met terugsturen zelfs al koop je het zakelijk waardoor je rechten als consument eigenlijk vervallen.

Tenzij het prijsverschil echt heel erg groot is maar anders koop ik eigenlijk alles bij Coolblue.
DIe kinderachtige gedragingen werken....dat heet marketing...appelleren aan het onbewuste.
Ja, Coolblue medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam. Die service zorgt ervoor dat je snel overgaat tot een herhaalaankoop.
Coolblue is inderdaad een beetje een vreemde 'één in de byte'. Hun algemene uitingen zijn 'joviaal'/'lollig'/'fun'. Hun woordgrapjes zijn uiteraard enerzijds heel flauw, maar anderzijds doorgaans er sterk gevonden. Van rondrijdende bezorgbusjes met "Klopt" er op tot de aangeboden 'wachttherapie' als je je bestelling hebt gedaan en suggesties voor extra uitpakpret op de bezorgdozen.

Echter is hun service en informatieverstekking gewoon goed tot zeer goed (er zal ongetwijfeld iemand dit lezen die andere ervaring heeft, maar uitzonderingen houd je altijd). Je kan vrij eenvoudig iemand te spreken krijgen die daadwerkelijk verstand heeft van wat je probeert te kopen.,
Ze doen het eens anders en op een leuke lachwekkende manier. Ik ben nog geen zuurpruim tegen gekomen die het niet leuk vind. Tot nu.
Jammer, ik vind ze niet alleen anders dan al die anderen, ze bieden betere service dan de rest.
In mijn omgeving hebben ze zeker een goed imago. Beter dan een gemiddelde Bol.com of Mediamarkt.
tja of coolblue nu een goed of slecht imago heeft, het doet er niet veel toe. ;)

uiteindelijk moet er gewoon iemand langs het huis gaan, checken hoe en of het geïnstalleerd kan worden.
niet een domme knuppel die even via satellietfoto's checkt of het kan.

(je wil niet weten hoe slecht de kennis is van zonnepanelen bij klanten.
die willen hem soms onder een boom hebben hangen, want dat is zuid.
terwijl ze een perfecte oost-west kunnen leggen wat beter is als een zuid set onder een boom. 8)7 )

dan ben je niet afhankelijk van coolblue maar van de persoon die langskomt, en goed personeel vinden is daar erg lastig voor.
je hebt dan een mix nodig van: verkoop en techniek.
en die zijn zeldzaam voor elke club die wil installeren. ;)
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat @mashell5 september 2019 14:43
Het is niet interessant wat jouw mening is of van iemand anders die hieronder reageert als je deze vraag wilt beantwoorden. Coolblue groeit, opent winkels waar andere retailers sluiten. Kortom blijkbaar doet coolblue iets goed

Ik zou zeker een offerte aanvragen als ze tzt ook in mijn stad gaan leveren
Ik begrijp ik dat ik de Coolblue fanclub voor het hoofd gestoten doro kritiek te hebben op hun uitsraling en klantenbenadering heb maar probeer wel te begrijpen dat de hun joviale houding naar klanten toe ook sommige klanten kan afstoten en als ze daar happy mee zijn prima.
Er is geen enkele marketing strategie waarmee je alle consumenten blij maakt. Dat is ook de reden dat niet alle bedrijven naar dezelfde marketing manager op zoek zijn.
Maar als je niet voorbij een woordgrapje kunt kijken en Coolblue daarom niet wil beoordelen op hun kwaliteiten dan moet je jezelf toch echt eens afvragen wat je belangrijker vind, de tekst op een doos of de dienst die een bedrijf levert.
Maar als je je niet realiseert dat er duizenden webshops zijn, velen ervan net zo goed of beter dan Coolblue dan blijf je ergeren aan die kinderachtige huisstijl terwijl dat niet hoeft.
Als je een betere webshop kent vooral daar bestellen. Ik ken niet veel webshops die zelfs beter zijn dan Coolblue, als ik die zou kennen zou ik daar wel bestellen.
Maar net doan alsof Coolblue een slechte webshop is vanwege de huisstijl komt kortzichtig over.

De meeste mensen beoordelen een webshop op gebruiksvriendelijkheid, prijs, service, klantgerichtheid. Niet op de teksten die een bedrijf op een doos of een vrachtwagen zet.
als ik die zou kennen zou ik daar wel bestellen
Nou maak je me nieuwsgierig? Waarom dan?
Coolblue is heus niet de enige goede webshop en ook niet de allerbeste. Ik beweer ook niet dat ze slecht zijn, alleen wat joviaal waardoor het op mij een wat minder professionele uitstraling heeft. Het zal ongetwijfeld veel mensen aanspreken maar mij jaagt het weg.
De meeste mensen beoordelen een webshop op gebruiksvriendelijkheid, prijs, service, klantgerichtheid.
Ik ook. Dan zijn er nog altijd een behoorlijk aantal om uit te kiezen. Bij verder verfijnen komt dan uitstraling als criterium.
Coolblue is voor bijna iedereen, behalve jij dan blijkbaar, gewoon een hele goede toko om je spullen te kopen, punt. De shopreviews hier op Tweakers liegen er niet om.

Ik ben niet van welke "winkel fanclub" dan ook en de meeste anderen die hier op je reageren zeer waarschijnlijk ook niet...

Je reacties op dit artikel en de reacties van anderen zijn een beetje zuur en onrealistisch. Ook kan je er blijkbaar slecht tegen dat men je op je foute aannames en onzinverhalen aanspreekt, die mensen dan maar als "fanboys" gaan wegzetten is, naar mijn persoonlijke mening, opnieuw een zwaktebod.

Dat is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen! :+
Jij positioneert jezelf wel erg hoog. Ik ben helemaal niet zuur. In tegendeel zelfs. Maar je hoeft toch niet dwingend Coolblue leuk te vinden? Ik vind ze door het kinderachtige gedoe een onprofessionele uitstraling hebben. Van reacties hier begrijp ik dat ze fantastisch reageren als ze een slecht product leveren maar dat het ook geen zeldzaamheid is als ze een slecht product leveren, niet zoals ik het zou willen. Doe maar gewoon een werkend product in een grijze doos zonder flauwe grap.
ik heb juist het tegenovergestelde, ik doe liever zaken met een bedrijf dat zich zelf niet "serieus" neemt, houdt het personeel en bedrijf zelf fris.
Het is ook nooit goed.
Perfecte klantenservice, altijd bereikbaar. Doen nooit moeilijk en zoeken altijd voor een oplossing. Dat er een smiley op jouw doos je irriteert.......................
lekker boeien als de rest maar goed is. Megekko doet dat ook.
Uit ervaring bestel je ook bij een kleuterschool :+. Zou ze in elk geval hiermee niet vertrouwen. Dat doe ik inmiddels met gewone bestellingen ook niet meer :).

Maar goed, ervaringen verschillen vast.
Al ben ik het compleet eens met de busjes en de lompe slogans op alle verpakkingen (uuuuggghhhh) is het wel een erg goed bedrijf met hele goede klantenservice.

Dus die slappe teksten kijk ik maar overheen..
En dát is nu juist wat Coolblue anders en succesvol maakt. Ik vindt het grappig en veelzeggender dat die niet zeggende slogans van sommige bedrijven. Ook bol.com neemt zichzelf vaak niet serieus en dat heeft wel wat. Zolang ze hun werk goed doen, mag een beetje humor best.

Met coolblue heb ik nog nooit slechte ervaring gehad. Je wordt snel en vriendelijk geholpen. Producten zijn vaak wel duurder dan bij de concurrent, maar service is ook wat waard.
Ze zullen je vast niet missen. Coolblue en service in 1 zin is een match en ze willen een glimlach op ieders gezicht toveren. Gisteren nog een pakket verwacht, krijg je via de mail de tekst in de trant van: de pakketbezorger van post nl komt tussen x en x, doe je hem de groeten van ons?

Als je dat al niet kan handelen.. Misschien moet je dan bij de V&D wat gaan kopen of de videotheek of al die andere serieuze winkels die failliet zijn.
Is dat wat je noemt niet heel persoonlijks en eigenlijk ook totaal irrelevant voor het imago? Of het blauwe of rode doosjes zijn, kleine of grote busjes en wel of geen kinderachtige teksten, imago wordt met name bepaald door het resultaat. Wat is de service, hoe goed is de verzening etc etc. Er zijn inderdaad webshops zat, maar lang niet allemaal voldoen niet aan de standaarden die Coolblue aantikt. En nee, dat is niet persoonlijk, even gekeken wat mede Tweakers vinden: https://tweakers.net/shopreview/

Overigens over kinderachtig: Kijk eens naar de media markt, zag laatst een bus rijden met: Het is rood en onderweg naar je huis. Volledig gekopieerd en afgekeken bij Coolblue. Kennelijk worden concurrenten ook wakker :)
Heeft Coolblue nou echt een goed imago?
Kort samengevat: Ja.

Voordat Coolblue kwam was het normaal een paar dagen te moeten wachten op je bestelling. Slechte klantenservice was de norm. Bij het doorsnee bedrijf stond je 10-20 minuten in de wacht en meestal konden ze je niet in twee of drie gesprekken helpen met je probleem. Terugsturen was een drama wat wekenlang voortsleepte en ik heb meerdere keren mijn rechtsbijstand nodig gehad.

Coolblue is, net zoals IKEA een bedrijf wat zichzelf niet heel serieus neemt maar de klantervaring wel en met groot succes. Maar: bestel er gewoon eens wat en oordeel zelf.
Ik heb ooit zelf mijn hele installatie gedaan. Ligt er nu anderhalf jaar op met volle tevredenheid. Heb daarna zelfs overwogen voor mezelf te gaan beginnen om complete installaties te bouwen bij particulieren. Echter, regels die aan het veranderen zijn met het oog op certificaten voor veiligheid e.d., (niet dat mijn installatie onveilig is, ik heb gewoon niet een certificaat), heb ik daar van afgezien.
En dan dit soort berichten maakt het helemaal moeilijk voor kleine bedrijven in deze markt.
Goede zet van Coolblue.
Hoewel men al een jaar of twee (?) ook een installatie via Ikea kan kopen maar ik vraag me af of daar wel gretig gebruik van gemaakt word.
Hoe ziet jouw (brand)verzekering dat? Oprechte vraag, ik kan me voorstellen dat die niets uitkeren als de boel door kortsluiting afbrandt en er geen certificaat overlegd kan worden.
De technische installatie van het gebouw zelf? Dan is een NEN1010 keuring echt wel verplicht. Ook wel zo fijn voor je buren dat de boel verzekerd is...
Klopt volgens mij, maar ik ben niet gecertificeerd. Maar voor mezelf is het een veilig idee dat mijn installatie ruim volgens de voorschriften is geplaatst. En ik durf er bijna een rechtzaak aan te wagen mocht het ooit zover komen. :-) Aantoonbaar veilige marges qua kabels, ontwerp, materiaal. Ik weet zeker dat menig erkend installateur met dus een certificaat qua dit, mindere marges hanteert.
Dus maak ik me daarover niet zo'n zorgen.
1. ik weet dat het een veilige installatie is, want ik stond er met de neus boven :-)
2. als ik meer marge inbouw dan erkende installateurs....
Ik begrijp je en je zal helemaal gelijk hebben. Wellicht nog veel beter aangelegd als een officiële installateur.

Maar een verzekeringsmaatschappij heeft maar één doel in het leven... Niét betalen. En dit is een duidelijke en harde reden om het niet te hoeven doen... achteraf zal het alleen maar om het papiertje gaan.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 12:35]

Zelden een bedrijf gezien dat zijn imago zo goed heeft weten stand te houden, en sinds ze weer steeds minder met dynagroup samenwerken kan dat alleen maar beteren. Hopelijk gaat die laatste zsm failliet en kan coolblue dit misschien overnemen :P
Een keer problemen gehad met de levering van een TV via Dynalogic. Normaal stuurt een webwinkel je dan terug naar de transporteur met de opmerking dat het product bij hun al verscheept is.

Bij coolblue werd gewoon gezegd dat ze een nieuwe order gingen maken met dezelfde TV (tegen het kortingstarief van het moment van de eerste bestelling, ook al was deze inmiddels verlopen) En zouden ze zelf met Dynalogic zorgen dat de andere bestelling geannuleerd zou worden.

En de volgende dag 3 ontzettend vrolijke chauffeurs die mijn nieuwe TV kwamen leveren.

Bij mij is het ook eerste keuze Coolblue, en als ze het niet hebben dan pas bij een andere winkel gaan kijken. En dat hebben ze dik verdiend met alle bestellingen die zakkelijk en prive naar volle tevredenheid zijn afgehandeld.
Ik ben in iedergeval al om.
Al woon ik niet in die regio's :(. Maar al die sites met zonnepaneel koningen e.d... daar krijg ik nou twijfels van. De enige die ik nu dat soort installaties laat doen is mijn lokale installateur, maar daar zit dan wel weer een stevige prijs aan. Dus een wat centralere leverancier die scherp kan leveren en ook de service van Coolblue bied heeft echt wel een kans.
Je kunt tegenwoordig ook bij Ikea terecht ;) Die zijn best scherp geprijsd als ik het zo zag.
Ja, maar ik heb meer vertrouwen in de kwaliteit van coolblue... imago is alles ;)
Dat is persoonlijk. Ikea heeft erg degelijk spul maar je moet niet voor het goedkoopste gaan. En zelfs dan krijg je best prijs kwaliteit spul.
Ik vind het maar vreemd, lijkt totaal uit de richting te liggen van hun huidige aanbod te liggen. Als iemand interesse heeft in zonnepanelen dan ga je toch eerder naar een bedrijf dat hier veel ervaring mee heeft?
Expansiedrift. Vroegah waren Amazon en Bol.com (online)boekenwinkels. Je zou vooraf kunnen twisten of cloud computing dan een markt is waar een boekenwinkel (Amazon) zich op zou moeten richten, maar wel gebeurd en de rest is geschiedenis.
Ik denk dat de goede naam van Coolblue dit best tot een succes zou kunnen maken.
Voordeel is in mijn ogen inderdaad ook dat Coolblue een naam heeft op te houden, itt wat anoniemere installateurs.
En onderschat dat niet: bij een collega van mij is pas het huis tot op de grond afgebrand, oorzaak volgens de brandweer: kortsluiting in de zonnepanelen van de buren.
En, zo voegde de brandweer eraan toe, dat is tegenwoordig zo in de helft van de gevallen dat er uitgerukt wordt voor brand in een woonhuis.
Een betrouwbare bekwame installateur lijkt mij daarom een kwestie van levensbelang.
Dat zal wel los lopen. Het zal heus voorkomen, maar 1 brandweerman die claimt dat de helft van de branden door het plaatsen van zonnepanelen komt is natuurlijk niet zo'n heel betrouwbare bron.
Je legt me woorden in de mond. Dit is wat de woordvoerder van de brandweer mijn collega vertelde na het technisch onderzoek. Ik weet niet hoe vaak de brandweer uitrukt voor een brand in een woonhuis en welk percentage daarvan te wijten is aan zonnepanelen, maar het achteloze wegwuiven van jou lijkt me niet in overeenkomst met wat mijn collega te horen heeft gekregen.
https://www.brandweer.nl/...d_kan-dat-ook-bij-mij.pdf

Vind ik iets betrouwbaarder dan wat jij gehoord hebt van een collega die het van een brandweerman heeft gehoord...
Maar dat gaat over 2015, hoeveel zonnepanelen waren er toen?
zou zeggen dat je collega niet goed voorgelicht is, want dezelfde brandweer en elke ehbo-er eigenlijk weet dat keuken en schoorsteenbrand ruim de helft van alle meldingen betreft en zie hier een standaard brandweer foldertje https://www.brandweer.nl/media/5548/folder-woningbranden.pdf 2% dak. dat er een verdubbeling is wil ik wel geloven.
TNO rapport 2019 P10287:
Bij TNO zijn 23 brandincidenten bekend met woonhuizen die hoofdzakelijk in 2018 hebben plaatsgevonden. Daarvan een derde bij in-dak PV systemen. Ondeugdelijke verbindingen met connectoren zijn een veelvoorkomend euvel (cross mating). In werkelijkheid ligt het aantal waarschijnlijk nog stukken hoger omdat dit niet goed wordt bijgehouden.

https://www.rtlnieuws.nl/...nelen-huizen-record-brand

https://www.rtlnieuws.nl/...Nederland%20%28002%29.pdf

Overigens meldt het CBS in 2013 4.837 woningbranden per jaar. https://www.brandveiliger...woningbrand-in-nederland/

En het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) in 2017 95.964 claims op inboedel- en opstalverzekering waarbij brand de oorzaak was. https://www.verzekeraars....onitor-woningbranden-2018

Duidelijk is wel dat er steeds meer woningbranden door zonnepanelen zijn en dat dit vaak vermijdbare branden zijn: prutswerk door de installateur. En dat in-dak systemen een hoger risico hebben.
Tesla heeft hun eigen solarcity dat ook panelen verkoopt. Er moet tot op vandaag nog zwaar geld bij.

Je moet je dus afvragen hoeveel ruimte er ook in Nederland in die markt is.
Coolblue zal op prijs niet gaan concurreren maar zal het van hun naam moeten hebben.

Of ze succesvol zijn, zullen we zien.
Vergeet niet je hebt met garanties van 10 jaar te maken, los kleine problemen op, vervangen kapotte panelen. Er komt van alles bij kijken.
En Wallmart kotst van ze omdat die dingen om de haverklap in de fik gaan.
Schreef het net ergens anders coolblue omzet 2018 1,35 miljard, winst 12,1 miljoen. Dat is minder dan 1%.

Tesla Solar City, er moet geld bij.
Wallmart geef je zelf al aan.

Met de omzet / marge die coolblue nu heeft is het een hele gewaagde zet. De krappe winst kan zo maar eens een verlies worden op die manier.

Maar goed ze voelen misschien de adem van amazon die nu ook in Nederland actiever aan het worden is. Als je niet beter weet zijn ze nu al hard op zoek naar alternatieven inkomsten.
Een hoop aannames. Ik denk dat een bedrijf als Coolblue niet op een verloren woensdagmiddag heeft besloten om te gaan beginnen met zonnepanelen. Daar zullen wel wat analisten hele uitgebreide berekeningen over gemaakt hebben.

Ze zouden er ongetwijfeld niet mee beginnen als het zo'n groot risico was dat ze van winstgevend ineens verlieslijdend kunnen worden. Lijkt me ook een risico waar een investeerder als HAL (inmiddels 49% eigenaar) niet van houdt. We gaan het zien.

Overigens is het marktaandeel van Amazon verwaarloosbaar in Nederland. Voor Tweakers en echte koopjesjagers is het leuk, maar de gemiddelde consument zit hier niet te wachten op een half vertaalde Duitse site, lang wachten op een pakketje en hoge verzendkosten. Daarnaast denk ik, maar dat is een aanname, dat een groot deel van die omzet van Coolblue komt uit wasmachines en televisies. Daarvoor is Amazon geen concurrent. Ik geloof niet dat Coolblue (of Bol, Mediamarkt en al die anderen) nu al wakker liggen van Amazon. Daar moet nog wel wat meer voor gebeuren.
Nederland is voor amazon natuurlijk een druppel maar als ze er distributiecentrum neerzetten, website vertalen, voor amazon beetje geld tegenaan gooien kan het er ineens anders uitzien.

Coolblue is natuurlijk een bekend merk geworden, pomp veel in reclame zoals ze doen en je merk wordt bekender. Net als kpn en andere a merken kun je dan gewoon marktaandeel kopen. Mensen kopen soms liever een merk met het idee dat het beter vertrouwder is. Dat is de aanname die coolblue doet of onderzocht heeft.

Er zijn natuurlijk genoeg aanbieders van zonnepanelen en in deze thread las ik al iemand die aanbieding had gehad van coolblue die veel duurder was. Op prijs gaat het hem dus niet worden, de tv reclame moet immers ook betaald worden.

De vraag blijft echter of mensen dan massaal via coolblue aan de zonnepanelen gaan. Vergis je ook niet dat after sales heel anders is dan de wasmachine of tv.
Kapot paneel, waar nog garantie op zit. Moet iemand het dak op, vervangen. Dat zijn ook hele andere kosten kan een wasmachine. Daarbij een wasmachine geeft de fabrikant vaak nog garantie.

Of de zonnepaneel fabrikant ook de kosten van verwijderen kapot paneel en plaatsen op zich neemt vraag ik me sterk af. Dat zal uit de marge moeten komen. Als er dan keer probleem is en meer uitval dan normaal kan het snel in de papieren lopen.

Solar city van musk draait ook al jaren verlies met verkoop en installatie van panelen.
Jij kan het een boel aannames noemen maar er zit zeker een risico aan vast aan zonnepanelen.
Jij kan het een boel aannames noemen maar er zit zeker een risico aan vast aan zonnepanelen.
Ik zeg nergens dat er geen risico aan vastzit, maar jij lijkt eraan voorbij te gaan dat bij een bedrijf waar (volgens Wikipedia) 3600 mensen werken echt wel wat analisten aan het werk zijn gezet om dit allemaal uit te rekenen. En die zullen ook gekeken hebben naar aftersales, vervangen van defecten en hoe dat betaald wordt.

We hebben het over een van de grootste retailers van Nederland. Die zorgen wel dat ze dat straight hebben voor ze ergens aan beginnen. Dat snap je zelf neem ik aan ook.

Overigens, als je het over marktaandeel kopen hebt. Dat is precies wat Solar City doet. Die investeren ontzettend in groei en nemen hun verlies. Met een grote geldschieter achter je kan dat.
Dus omdat het een groot bedrijf is er zo veel mensen werken ze analisten aan het werk gezet hebben zit het wel goed. Beetje kromme redenatie.

AH had dan ook in die markt kunnen duiken of een ander groot bedrijf. Als het zo een fantastische markt is met zo een groot potentieel en hele mooie marges denk je dan ook niet dat anderen er al massaal opgedoken zouden zijn ?
Of heeft iedereen zitten slapen en heeft coolblue nu het gat in de markt gevonden dat de rest heeft laten liggen ?

Solar City investeren in groei en verlies gaat niet eindeloos. Maar coolblue werkt met hun omzet van 1,35 miljard en winst van 12,1 miljoen bijna op dezelfde manier. Dat is op zich al een redelijk groot risico. Er komt namelijk een tijd dat je wel een keer normaal geld zal moeten verdienen of de kans dat er een grote concurrent komt, lees amazon en je ineens toch klappen krijgt. Dan wordt die winst snel een verlies.
Dus omdat het een groot bedrijf is er zo veel mensen werken ze analisten aan het werk gezet hebben zit het wel goed. Beetje kromme redenatie.
Ik zeg niet dat het wel goed zit.

Maar zo gratuite als jij het doet voorkomen is natuurlijk onzin. Alsof het gaat om een stel cowboys die op een regenachtige donderdagmiddag besluiten om in de zonnepanelen te gaan, lijkt me nog veel minder waar.

Dat andere bedrijven het niet doen zal een andere reden hebben. Bijvoorbeeld omdat een groot deel van de kosten ook in het proces van busjes op pad sturen ligt. Iets waar Coolblue met een eigen bezorgdienst wel ervaring mee heeft, maar een Bol.com niet.
hahah grappig omdat je ervaring hebt met busjes op pad sturen. Sorry maar na het busje komt de installatie die per huis heel anders is, iedere keer anders. Totaal niet te vergelijken met even 10 wasmachines op 1 dag aansluiten tegen misschien 1 klant per dag het dak op. Daarbij moet je met planning rekening houden, mooi weer, slecht weer, winter enz. Die parameters kun je niet vergelijken.

De reden dat andere bedrijven het niet doen zal er misschien eerder in liggen dat het groots aanbieden een groot risico is en het rendement niet zo hoog is.

Las hier iemand die een prijs opgevraagd heeft die dus veel hoger ligt dan grote andere aanbieder. De vraag is dan kunnen ze met een hogere prijs wel marktaandeel krijgen puur op de naam coolblue of gaan consumenten als ze paar duizend euro uitgeven toch vergelijken en shoppen.
Anoniem: 282679 @bbob5 september 2019 14:16
Bedrijven willen vaak zo weinig mogelijk winst maken. Het gaat om het laten groeien van de omzet.
Dat is idd van toepassing op sommige bedrijven die zo marktaandeel willen kopen.
Model amazon of zalando waar in het begin bakken met geld bij moest.
Amazon verdiend nu bakken met geld.
Zalando begin winst te maken.

Genoeg andere voorbeelden waar dit niet werkt. Uiteindelijk zul je een keer gewoon leuke winst moeten gaan maken. De markt waarin coolblue zit is natuurlijk een markt waar offline al klappen gevallen zijn. Met de minder dan 1% netto marge die ze hebben is het ook niet echt veel dat ze overhouden.

Zoals gezegd wat doet amazon dadelijk in Nederland. Het kan bij meer concurrentie daarvan snel een verlies worden.
Zonnepanelen is ook een markt met veel concurrentie waar veel grote bedrijven liever vanaf blijven of waar gewoon geld bij moet.
Anoniem: 159816 @bbob5 september 2019 14:34
Wanneer een bedrijf investeert in groei zal de winst altijd lager uitvallen.
Die dingen lagen er al voordat Tesla/solarcity dat overnam. Ze waren slecht gelegd blijkbaar.
https://www.rtlnieuws.nl/...nelen-huizen-record-brand

21 keer in heel 2018, waarvan 12 op huizen. Meestal door karige installaties. gezien er in 2016 geschat al 400000 instalaties waren, en het met wat geluk ongeveer verdubbeld is sindsdien valt me dat alles mee. Het is een nieuw gevaar, maar geen ontzettend groot gevaar. Verzekeraars vragen ook geen hogere premies bijvoorbeeld.
Expansiedrift. Vroegah waren Amazon en Bol.com (online)boekenwinkels. Je zou vooraf kunnen twisten of cloud computing dan een markt is waar een boekenwinkel (Amazon) zich op zou moeten richten, maar wel gebeurd en de rest is geschiedenis.
Ik denk dat de goede naam van Coolblue dit best tot een succes zou kunnen maken.
Als ze dat niet gedaan hadden bestonden ze wellicht niet meer.
Helemaal met je eens.
Dat is ook waar ik in eerste instantie aan dacht, Bol punt com.
Of je gaat naar een bedrijf dat het aanbiedt waar je zelf veel (goede) ervaring mee hebt ...
Grote elektronica winkel zoals Coolblue hebben ervaring met (eigen) bezorging van redelijk grote producten (TV's, wasmachines en koelkasten) en de installatie daarvan. Voor het installeren van zonnepanelen zijn weliswaar nieuwe skills nodig, maar een een groot deel van het proces is hetzelfde.
Neuh joh, prijs is superieur aan panelen tegenwoordig. Genoeg mensen die canadian solar of de ikea zooi willen laten leggen omdat de prijs gewoon veel lager is. Met wie je samenwerkt maakt tegenwoordig vrijwel geen drol uit.
Nou wel dus, je hebt niks aan zoveel jaar garantie als de aanbieder na een paar jaar failliet is.

Daarom gaat dit gewoon een succes worden, een bekende en vertrouwde naam met een prima reputatie. Mensen hebben geen zin om 5 offertes bij relatief onbekende bedrijven op te vragen als je het ook via een bekende webshop kan regelen waar je daarna ook weer terecht kan.

Het zal vast niet het goedkoopste zijn, maar iedereen en z'n grootmoeder zal de komende jaren aan de zonnepanelen gejaagd worden, en die snappen zo'n offerte toch niet maar willen geen gedoe.
Daarom is tesla met solarcity zeker ook zo een succes dat er al jaren geld bij moet.

Het is een gevoelige markt en zeker niet zonder risico.
Zo denk jij, maar zo denkt de markt niet. En net daarom is het geen probleem om er als nieuwe speler bij te komen. Als Coolblue met zonnepanelen komt kan het wel eens de eerste stabiele speler op de zonnepanelen markt worden.. Nu al een goede naam, stabiele organisatie,... dat nemen ze gewoon mee.
Mijn gevoel is iets met schoenmaker en leest.
Dit is iets totaal anders dan witgoed en pretelectronica.
Ze hebben er ongetwijfeld goed over nagedacht, maar ik moet nog zien dat dit goed gaat en goed blijft gaan.
Geloof mij, Coolblue is hier achter de schermen al heel lang mee bezig. Die doen niet zomaar iets. Wasmachines e.d. was eerst ook niet hun Core business , maar 2 jaar geleden kwam 1 op de 3 witgoed producten in NL en BE bij Coolblue vandaan.
Iets met nieuwe markten aanboren.

Maar volgens jou hadden ze het destijds bij hun mp3spelers moeten houden?
Waar zei ik dat?

Coolblue is groot geworden door goede marketing en met producten waar je in de garantieperiode kan terugvallen op één partij als er iets niet goed blijkt te zijn.

Ontwerpen en installeren van PV-installaties is een heel andere tak van sport waarbij je met twee jaar carry-in garantie niet wegkomt. Het vereist (denk ik) ook een andere organisatie dan enkele magazijnen en een paar winkels die snel en leuk spullen willen leveren.

Maar misschien lijd ik wel aan beroepsdeformatie doordat ik jaren in een QA-afdeling heb gewerkt :)
Dat zei je nergens, daarom vraag ik het.

Coolblue is begonnen met mp3spelers. Als service kon je destijds bij hun kantoor het product ook ophalen. Naast goede marketing zijn ze vooral groot geworden door (voor destijdse begrippen) uitmuntende service. Dat was vanaf begin af aan. Mijn afstandsbediening van mijn Soul DMP-01 was na 2 jaar defect (kabelbreuk, wellicht eigen schuld?). Zonder morren kreeg ik gratis een nieuwe afstandsbediening.

De stap naar andere simpele artikelen is dan wellicht snel gemaakt, maar het is toch wel apart dat je opeens fitnessapparatuur naast je elektronica gaat verkopen, maar oke. Prinicipe van verkopen is hetzelfde.

Echter zijn ze ook hun eigen bezorgservice begonnen. Dat is toch wel een hele andere tak van sport. Daarnaast nemen ze oude elektronica mee, of kunnen ze je wasmachine aansluiten. Weer een andere tak van sport. Of het openen van diverse fysieke winkels, ook een stukje anders dan een webwinkel

Toch is de kwaliteit van deze diensten uitmuntend. Als je een goede organisatie kan opzetten met de juiste experts, waarom niet? Ze hebben bewezen dat ze nieuwe diensten met goede kwaliteit kunnen aanbieden. En geloof me, voor slechte kwaliteit doen ze het niet, dat schaadt het bedrijf. Dus het zal echt uitvoerig getest zijn.
Ze hebben wellicht eerst ervaring opgedaan op hun eigen dak? Daar hebben ze een mega-installatie op liggen...
Er zijn ook aardig wat medewerkers die als proef zich konden aanmelden zodat Coolblue ervaring kon opdoen.
Ik denk dat je hier zeker even de spijker op zijn kop slaat. Vakantieperiode, klantenservice was waardeloos. Had momenten met 50 wachtende voor mij. Whatsapp? Gemiddeld een week. Je core moet goed zijn voordat je, focus op een nieuw project. Coolblue is hier al heel lang mee bezig( ze zoeken al maanden installateurs). Dus in dat opzicht, maar ik heb meer zoiets van, neem geen genoege met twee, zet je vol in voor de nummer 1 positie(grootste van Nederland worden) Daar ben je goed in. En daarna pas komen met compleet iets nieuws.

Maar Pieter is een goede ondernemer en ja misschien hebben ze naam mee, en vinden mensen het niet erg om er (teveel) geld voor te betalen. Als de service, garantie er ook naar is.
De vraag is of ze er goed over nagedacht hebben of misschien een hele grote fout maken.
Gewone zonnepanelen zijn wel nuttig, maar ik wacht liever op roterend zonnepanelen die met richting van onze zonlicht meebeweegt. Zo haal je meer zonne-energie binnen.
Die zijn er al, zie er hier in het dorp eentje staan, echter hele installatie en totaal niet rendabel als je ziet wat er aan ijzer zit om die panelen te laten draaien. De kleine meeropbrengst valt in het niet bij de kosten van het systeem en de installatie daarvan.
roterende zonnepanelen zijn er al langer. Het maakt het alleen duurder waar door het langer duurt eer je het eruit hebt.
Je kunt er ook voor kiezen om ook de andere kant van je dak met panelen te voorzien.
Als je voor lagere WP panelen kiest kun je zelfs goedkoper uit zijn, en toch nog 50% meer stroom opwekken :+
Dit bestaan al lang volgens mijn. Enige nadeel is dit extra sensoren en motoren toevoegd aan de installatie.
Laat nu net die bewegende delen zijn die meer gevoelig zijn voor slijtage/storing.
Mijn vraag is natuurlijk gelijk welke omvormers gaan ze gebruiken. ;)

Voorbeeld:
https://tweakers.net/nieu...ligde-chinese-server.html
Je kunt je omvormer natuurlijk ook gewoon niet aan internet hangen. Mijn omvormer doet het prima zonder.
Dat kan natuurlijk altijd, maar de average consumer (de markt van coolblue) zal hier niet over nadenken en ze gewoon laten aansluiten want dat is handig.
True. Maar dat probleem hou je toch. Daar zou de overheid meer eisen aan mogen stellen. Grote rode stickers met negatieve aanbevelingen op apparaten die gegevens versturen naar onbetrouwbare diensten, net als met sigaretten zullen we maar zeggen.
Dat is zeker waar, uiteindelijk is dit toch de verantwoordelijkheid van de fabrikant van het spul. Die moeten de zaken op orde hebben anders zijn ze in strijd met de wet in Europa. Dus die security eisen zijn er al.
Alleen komen nu veel dingen er nog makkelijk mee weg omdat de AP het te druk heeft om al deze zaken te behandelen.

Ik vind namelijk ook dat de leverancier (in dit geval coolblue) hier ook enigszins in verantwoordelijk is aangezien zij de verkopende partij zijn. Dus als er iets niet deugt moeten zij indirect voor een oplossing zorgen. Het zou toch een rotzooi zijn als iedere consument naar de fabrikant moet om support te krijgen in plaats van de webwinkel support.
Growatt omvormers, voor mijn offerte waren ze niet de goedkoopste (hoeft ook niet natuurlijk) en garantietermijn was prima en vergelijkbaar met andere aanbieders. Na eerste offerte aangegeven dat ik bij een andere partij dezelfde panelen alleen dan eentje meer kon krijgen voor hetzelfde geld hadden ze ineens een ander CMS waardoor ze een andere/nieuwe offerte konden uitbrengen. Ik ben fan van Coolblue maar hier had ik toch mijn twijfels bij.
Ik ben nog bezig met het onderzoek naar Growatt. Ik heb ook bij deze partij ernstige twijfels. Meer hierover later. Ik heb ook aan coolblue nu gevraagd welke omvormers ze allemaal aanbieden.
Nog 1000 vacatures! Hoe gaan ze die invullen? Tegenwoordig niet gemakkelijk aan te komen.
En vanaf volgend jaar wordt de belasting op elektriciteit lager en is de terugverdien tijd dus ook langer.
Dit wordt nu nog maar zelden meegenomen in de offertes.
Ik stel me de vraag bij die 1000 vacatures, ik zie maar 11 functies staan en ongelijk verdeeld over vestigingen. Zie: https://www.werkenbijcool...tures?division=28&size=11
Even voor de gedachte, wat zou de verdeling zijn bij 1000 vacatures: 1 projectmanager stuurt aan: 5 teamleiders + 2 accountmanagers, zij weer 10 voormannen en de voormannen in totaal 90 installateurs? Per projectmanager dus 107 mensen en dat maal 10? Best heftig voor een gloedjenieuwe divisie die zojuist pas is aangekondigd en dan meteen 1000 (fte?) te vullen... een enorm risico denk ik dan. Zeker als je nagaat dat er in 2018 3600 mensen werkten... dat is een expansie van meer dan 25%!
Opvallend vond ik nog dat voor de hogere functies niet gelijk zijn verdeeld over alle vestigingen (suggereert dat hier al mensen voor rondlopen of dat zij het vanuit 1 vestiging regelen?).

Zijn er überhaupt dergelijke webwinkels in NL die op zo'n schaalgrootte eigen volk in huis heeft voor de montage?
Lagere functies worden doorgaans uitbesteed.
Doorgaans maar niet hier...
Het e-commercebedrijf werkt voor de installatie van de panelen met eigen installateurs en heeft daarvoor nog duizend vacatures.
Misschien uitbesteden in combinatie met 'hier, trek deze polo aan'?
Snap niet dat ze niet kiezen om met installatie-partners te werken. Hetzelfde dat bijvoorbeeld CV-Totaal en talloze andere webwinkels doen. Je koopt materiaal + installatie online en vervolgens komt er een lokale installateur langs voor de montage.

[Reactie gewijzigd door t_captain op 23 juli 2024 12:35]

Best wel handig, ik zit al een tijd na te denken over de aanschaf van zonnepanelen maar het ontbreekt me aan tijd en zin om daar ook nog eens in te duiken.
Da's nice. Nu laat je 't voor je doen.
Mooie vooruitgang van Coolblue. Ze verkopen immers alles met een stekker. Zonnepanelen zijn ook nog eens goed voor 't milieu, Nederland wordt er een beetje groener van. :)

[Reactie gewijzigd door zonnignederland op 23 juli 2024 12:35]

Ik heb een maand geleden een offerte van ze ontvangen (wat dan aan de hand van het nieuwsbericht vreemd is, want ik woon in Nijmegen), en qua prijs was het nou niet echt bijzonder scherp. Ik vraag me dan ook af waar ze zich op willen differentiëren, want het offertetraject was eigenlijk ook precies hetzelfde als bij andere aanbieders. Alleen naam en reputatie ga je het ook niet mee redden denk ik, aangezien er al aardig wat grote en betrouwbare partijen op de markt zijn.
Ik denk dat Coolblue naar mate ze groeien in de zonnepanelen markt, wel degelijk een grote slag kan slaan. Ze kunnen scherp inkopen (want groter afzetvolume) dus de kleine of middelgrote MKB installateur gaat hier wel last van krijgen. Veel consumenten kennen Coolblue toch als betrouwbaar en van de goede service.

Overigens ben ik benieuwd of Coolblue de hoge kwaliteit kan waarmaken, want bij 1000 openstaande vacatures voor monteurs is mijn vermoeden dat er niet heel kritisch naar het personeel wordt gekeken.
Anoniem: 343919 5 september 2019 13:44
Goede zaak dit. Hoe meer bekendheid en bereikbaarheid hoe beter. Ik weet dat de productie van zonnepanelen niet heel milieuvriendelijk zijn(van welk product dan wel). Maar zodra je het geplaatst hebt genereer je wel stroom zonder zelf veel moeite voor te doen. En op een dak kom je toch nooit. En je verdiend het per maand stukje bij beetje terug. Zeker als je ook nog eens zelf zuinig omgaat met energie en zuinig apparatuur hebt.

Samen voor een betere wereld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.