Persoonlijke data van mogelijk vijftienhonderd Nederlandse gebruikers van AEG Solar-inverters zijn al maandenlang via internet toegankelijk. De gegevens staan op een Chinese server met verouderde en slecht beveiligde software.
Het datalek werd ontdekt door een tweaker die de redactie tipte. Mark Blokker kwam al in november vorig jaar achter het lek en probeerde dat via officiële kanalen van het bedrijf te laten dichten, maar dat is na maanden nog niet gebeurd, ook niet na meldingen van Tweakers.
Het lek zit in inverters van het Duitse bedrijf AEG Industrial Solar. Die worden gebruikt om stroom van zonnepanelen om te zetten in netstroom. AEG heeft zijn inverters niet zelf ontwikkeld, maar gebruikt inverters van het Chinese bedrijf INVT, die het bedrijf zelf rebrand. "Dat doen we omdat de inverters van dit bedrijf nu eenmaal erg goed zijn en weinig verlies kennen bij het omvormen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Er zijn in Europa vrijwel geen fabrikanten die inverters van deze kwaliteit leveren." Opvallend is echter dat het bedrijf niet alleen dezelfde hardware gebruikt, maar ook dezelfde software. Dat betekent dat gegevens van klanten van AEG Solar op een server in China staan.
Veel van de software die INVT gebruikt, was lange tijd verouderd of onveilig. De server draaide op MySQL 5.6.35, een versie uit 2016 waar bekende kwetsbaarheden in zitten. Ook gebruikte de server geen ssl-verbinding en is op Android te zien hoe de app gebruikmaakt van een oude manier van permissies vragen die al heel lang niet worden gebruikt. Bovendien stonden er op de server zestien poorten open naar internet, waaronder de ftp-poort, waar geen uniek wachtwoord op zat.
Mede door de slechte beveiliging was het mogelijk gegevens van iedere gebruiker op de server te verkrijgen, inclusief gegevens van gebruiker #1, het admin-account, waar bovendien alle andere gebruikers een koppeling mee hebben. Met een simpele HTTP GET-request was het mogelijk gegevens op te vragen. Dat is ook mogelijk via de url, zonder dat daar een limiet of captcha op zat. Deze procedure kon geautomatiseerd worden, zodat de data van alle accounts op de server in één bestand komen te staan. Na meldingen van Tweakers heeft het bedrijf hier maatregelen tegen genomen.
Op deze manier was veel informatie van gebruikers te achterhalen. Het ging om standaardinformatie, zoals de loginnaam en het serienummer of -type van de inverter, maar ook om informatie die klanten zelf kunnen invullen, zoals hun naam, e-mailadres, postcode en huisnummer. Zeker die laatste zijn interessant, want sommige installateurs gebruiken die gegevens als wachtwoord om in te loggen op de portal. Naast het aflezen van informatie was het mogelijk om met een HTTP POST-request de inverter zelfs te manipuleren. Het was dan mogelijk die helemaal uit te schakelen, of de spanning te verhogen of te verlagen.
In totaal zijn op deze manier de gegevens van 19.000 gebruikers te achterhalen. Hoeveel van hen uit Nederland komen, is niet met zekerheid te zeggen, maar er staan wel 1542 records in de database met 'Netherlands' als country ingesteld. "Maar het echte aantal Nederlandse klanten ligt waarschijnlijk zo'n 300 lager. Dat zijn bijvoorbeeld ook testaccounts of dubbelingen", zegt AEG. Het is niet bekend hoe lang de data op deze manier openbaar was, maar volgens AEG zijn er geen signalen dat onbevoegden toegang tot de data hebben gehad. De tweaker die ons tipte, ontdekte het lek al in november 2018. Hij kreeg meerdere malen te horen dat er 'aan een oplossing gewerkt werkt', blijkt ook uit mailwisselingen die Tweakers heeft ingezien. Over die maatregelen kreeg hij echter geen details.
Ook tegen Tweakers bevestigt het bedrijf dat het nog steeds bezig is met het verhelpen van het probleem. Het bedrijf heeft in Duitsland een softwaremaker in de arm genomen om nieuwe software zoals een app te ontwikkelen en om de data te migreren van de server uit China naar een Europese. Dat moet nog gebeuren, zegt het bedrijf. "Het probleem zit in de wifisticks die de inverters gebruiken om met de server te communiceren. Als we alles naar nieuwe servers overzetten, moeten er nieuwe wifisticks komen. Die worden in de komende weken getest in China en daarna geleverd aan onze klanten in Europa." Pas daarna worden gebruikers gemigreerd naar de nieuwe, Europese server. Volgens AEG Solar kan dat tot vier weken duren. Tweakers heeft het bedrijf twee weken de tijd gegeven om te reageren, maar kreeg donderdag te horen dat de migratie alsnog een maand op zich liet wachten. Daarop is besloten te publiceren.
In de tussentijd zijn er wel maatregelen genomen om de beveiliging van de server te verbeteren. De portal om in te loggen is tijdelijk offline gehaald, en wordt daarna voorzien van ssl en nieuwe software op de server. Wel is een ander deel van de server nog onbeveiligd zolang de oude wifisticks daar nog verbinding mee maken.