Ikea gaat zonnepanelen in Nederland verkopen

Ikea start 28 oktober met de verkoop van zonnepanelen in Nederland. Naast Nederland breidt Ikea ook uit naar Zwitserland met de verkoop van zonnepanelen, terwijl op een later moment nog zes landen aan dat rijtje toegevoegd worden.

IKEA solarDe verkoopstart van 28 oktober voor Nederland is aangekondigd door Peter Agnefjäll, ceo van de IKEA Group. Hij deed dit in New York voor het starten van de klimaattop in die stad. "Ik ben verheugd dat we betaalbare zonnepanelen voor huizen naar acht nieuwe landen gaan brengen, te beginnen met Nederland en Zwitserland", aldus Agnefjäll. De andere zes landen volgen in de komende achttien maanden.

De vestiging in Haarlem is als eerste aan de beurt, daarna breidt de verkoop gefaseerd uit. Ikea verkoopt de panelen inclusief installatie en garantie. Nederland wordt het tweede land waar de meubelgigant van start gaat met zonnepanelen: in het Verenigd Koninkrijk zijn die al in achttien vestigingen verkrijgbaar. In samenwerking met de Hanergy Solar Group startte Ikea de verkoop daar een jaar geleden met de introductie van een 3,36kilowatt-systeem, waar het concern 5700 pond, omgerekend 7260 euro, voor rekende. Ook zijn er leasemogelijkheden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-09-2014 • 19:20

152

Reacties (152)

152
148
94
18
2
34
Wijzig sortering
Als het hier gaat om dezelfde installatie als ze in het VK aanbieden moet je wel even uitkijken vooraleer je toehapt. De panelen in kwestie zijn namelijk niet de meer courante kristallijne zonnecellen, maar thin-filmcellen.

Die zijn goedkoop, zien er goed uit en zijn even betrouwbaar als hun kristallijne soortgenoten, maar wel fors minder efficiënt - rond de 11% versus ongeveer 20% voor een goed kristallijn paneel. Dan moet je al een aardig dak hebben, geen evidentie in Nederland met zijn naar globale normen erg kleine woningen.

Komt nog bij dat ondanks het gebruik van een in principe goedkopere paneeltechniek de kost toch relatief hoog ligt. Misschien hoopt Ikea een hogere prijs te kunnen rechtvaardigen door haar naamsbekendheid bij een niet altijd even technisch onderlegd publiek te kunnen valoriseren...

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 23 juli 2024 19:05]

20% voor kristallijn? Heb je het dan over onbetaalbare Sanyo, Sunforte (BenQ) panelen of die van Sunpower? Die overigens dan wel 20-21% modulerendement hebben, maar ondertussen ook 35-50% extra euro/Wp kosten. Normale betaalbare panelen presteren nog steeds 14-16% en zijn dus stukken goedkoper. Je kan het net zo goed met een videokaart of Intel Extreme processoren vergelijken, voor wat meer performance mag je aanzienlijk meer betalen... wil niet zeggen dat die paar % extra power dan ook loont.

Bovenstaande percentages maken weinig uit als men garandeert dat het systeem 3360kWh doet. Of de rendementen nu 10 of 50% zijn maakt weinig uit voor de totaal opgewekte energie, alleen dus inderdaad wel voor de oppervlakte die op het dak benodigd is. :)

Amorf panelen presteren overigens wel goed bij diffuus licht, terwijl kristallijn het altijd van zoveel mogelijk direct licht moet hebben. En ze hebben minder te lijden onder hoge temperaturen, dus pakken ze op die moment ook meer (constanter) rendement. Echter zouden typen/series/merken nogal snel degraderen en verkleuren, dat is natuurlijk minder positief. Betrouwbaarheid is hedendaags daarom afhankelijk van het type twijfelachtig, tenminste dat is wat ik ervan heb gelezen.

FYI: nog wel mooi om te weten dat qua celrendementen men nu inmiddels met kristallijn al 27,1% heeft weten te produceren. Een mooi plaatje daarvan vind je hier. Afhankelijk van het thin-film type kan het qua celrendement nog best aardig meekomen.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 23 juli 2024 19:05]

A) natuurlijk beloven ze niet een n aantal kWh, dat kan helemaal niet. Zonnejaren op een jaar kan flink verschillen, hoe jij ze plaatst kan flink verschillen.
B) er staat heel duidelijk watt, niet watt-uur.
Punt A heb je achteraf wel gelijk in, had ik niet aan gedacht.
Punt B: klopt, er staat kW. Dit zal dan misschien wel overeenkomen met (kilo)Watt-piek (geïnstalleerd nominaal STC vermogen). Vreemd vond ik, omdat je dit zover ik weet officieel aanduid in (k)Wp en dat het vermogen dan per paneel raar uitkomt (zie feit 2).

Feit 1: blijft dat de rendementen er niet toe doen als het systeem xx kWp is, dat was eigenlijk de boodschap van mijn verhaal. Simpelweg omdat de (STC) prestatie-outputwaarde feitelijk het maximale vermogen per paneel is, dus bij de meest optimale (instralings)omstandigheden. Als er 3 kWp is genoemd zou dit de theoretisch haalbare (maximaal) vermogen moeten zijn. Of dit dan bijvoorbeeld 5 highend kristallijn panelen met 20% modulerendement zijn of 10 simpele panelen met 15% modulerendement maakt dan niets uit voor de totaal opbrengst, maar enkel voor de benodigde oppervlakte... waar Silmarunya het ook over had.

Feit 2: als de waarde dus wel in kWp is (3,36kWp dus), dan is dit wel een uiterst vreemde waarde. Namelijk 3360Wp gedeeld door 18 panelen is 186,666 Wp/paneel. Nogal bijzonder zo'n kommagetal voor een paneel vond ik. :+ Vandaar dat ik ook twijfel aan de eenheid van het genoemde vermogen, het lijkt eerder alsof er al een percentage af is getrokken, dat de waarde een gemiddelde kWh voor in NL met zuiddak is en dat de panelen daarbij bijv. 210Wp zijn. Dat is namelijk een veel aannemelijker waarde voor een paneel en kom je uit op 88,5% STC vermogen, wat best goed mogelijk is gemiddeld gezien in NL op een zuiddak. Veelal is het normaal om te denken dat je het plaatst op een zuiddak. Ik kan me daarom voorstellen dat de IKEA zodoende met de mooiste cijfers reclame maakt, wat gemiddeld gezien haalbaar moet zijn. Je hebt absoluut gelijk dat dit van veel meer dingen afhankelijk is en helemaal niet zo hoeft te zijn.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 23 juli 2024 19:05]

Zelfs een relatief goedkoop merk als Yingli haalt 20%, dat terzijde.

Dat amorfe panelen beter zouden presteren bij diffuus licht wordt wel eens beweerd, maar is nooit bewezen. In de meeste studies is het verschil zo klein tussen de technieken onderling dat er geen zinvolle vergelijking mogelijk is - al lijken polykristallijne panelen wel een klein beetje achter te lopen op amorfe en monokristallijne panelen (maar dat kan evengoed aan andere variabelen liggen).

De temperatuursafhankelijkheid is voor zover ik weet ook niet beduidend minder bij amorfe panelen. Bepaalde andere thin-filmpanlene (CIGS om er maar eentje te noemen) zijn wel wat meer hittebestendig, maar die hebben dan weer hun eigen nadelen.

Maar soit, ik wil geen afbreuk doen aan thin film en al zeker niet aan polykristallijn. Polykristallijn wint immers ruim van monokristallijn in prijs per watt en dat zonder al te veel extra oppervlakte nodig te hebben en met een vergelijkbare levensduur. Maar thin film is een veel minder aantrekkelijke propositie: de benodigde oppervlakte is fors groter en de technologie heeft haar betrouwbaarheid ook minder bewezen. Ik zou er enkel voor kiezen als het prijsvoordeel echt groot werd en dat is het aan de prijzen die Ikea nu rekent absoluut niet.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 23 juli 2024 19:05]

Bewijs maar dat goedkope kristallijn dat dan haalt. Ik zie het namelijk nergens terugkomen op de grote Photon testdatabase. Alleen de YL225C-24B en YL280C-30B halen 17,...% modulerendement, maar dat zijn de enige Yingli panelen dat zo'n rendement doen... de rest is allemaal 13-16%. En dat zijn dan overigens ook nog de onrealistische STC condities, die je misschien... 5% van de tijd haalt?

En nee dat Ikea goedkoop was heb ik ook nergens gezegd. Zelfs voor mono kristallijn is het veel te duur. Misschien als er een accupack bij zou zitten, dat de prijs dan meer te verantwoorden is. :)
Dat ziet er interessant uit, wel valt de hier genoemde prijs mij enorm tegen.

Ik heb zelf vorige maand een 3,1 KW installatie laten plaatsen (12 stuks BYD 260 Wp met als transformator de Zeversolar Eversol TL3000). Hiervoor was ik Inclusief BTW (die je terugkrijgt) €5500 kwijt.

Ze noemen al dat dit de prijs is van een jaar geleden, wanneer IKEA dit prijsniveau introduceert zal het niet heel aantrekkelijk zijn.
De prijzen in UK zijn zo te zien niet aangepast. Maar IKEA voert lokale prijzen, wellicht is de markt in de UK iets anders waardoor ze wel relatief hoge prijzen kunnen vragen.
Voor de liefhebber voor meer info omtrent datums wanneer het bij andere ikea winkels te verkrijgen is:
http://www.ikea.com/nl/nl...ewsitem/ikea_solar_panels
Yes!! Hoop dat er nu eindelijk doorzichtige prijzen komen voor panelen. Het is nu 1 grote puzzel om uit te zoeken wat je krijgt voor je geld. Heb al een paar keer gekeken maar je kunt nergens makkelijk een vergelijking vinden van prijzen, prijs per watt opbrengst b.v.

[Reactie gewijzigd door GamesBond op 23 juli 2024 19:05]

Lijkt me niet zo moeilijk hoor, panelen hebben een wattpiek waarde, omvormer heeft een bepaalde capaciteit, dus je kan prima bepalen wat je maximaal kunt halen en wat je dat gaat kosten en (theoretisch) opbrengen. Er zijn helaas gewoon nogal wat variabelen die ervoor zorgen dat je je maximale opbrengst niet haalt; positie van je dak, het weer, etc. Ik denk niet dat Ikea dat "doorzichtiger" kan maken. Je zou dan kunnen uitrekenen dat je op z'n snelst in x jaar de zaak hebt terugverdiend, en dan blij zijn als het y jaar wordt. Persoonlijk zit ik niet elke dag uit te rekenen wanneer dat is. Vind het ook vreemd om standaard pakketten aan te gaan bieden, het beste kan je een installatie neerleggen die je verbruik dekt ivm de saldering. Voor ons tweepersoons gezin heeft het niet echt nut om 3,36 kwp neer te leggen (meer dan we verbruiken). Vind voor die waarde 7260 euro ook fors aan de prijs. Misschien leuk voor de bitcoin miner...
Ben wel benieuwd hoe die kit heet, sønny?

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 23 juli 2024 19:05]

Het probleem is vooral dat er maar enkele winkels de prijzen online hebben staan.
Vergelijken is daardoor zeer moeilijk. Wij zijn zelf 2 jaar van panelen voorzien, maar het verschil tussen de ene leverancier en de ander was tussen de €1,80 en €3,50 per Wp incl. Installatie. De laagste prijs was overigens de 5e leverancier die ik langs liet komen.
Het ging hier om 15 Yingli panelen + omvormer met 2 ingangen (oost+west) met in totaal 3975 Wp.

Naar mijn weten was en is de informatie over dit soort prijzen nog steeds niet goed te vinden, vandaar dat veel Tweakers consumenten dit in een soort pricewatch willen zien.
Ah, zo had ik het nog niet bekeken, wat het kost per leverancier per Wp.
Zit ik nog niet zo ongunstig, ik betaalde € 1,93/Wp inclusief installatie en ga nu zelf nog een set installeren voor € 1,72/Wp
Thanks
Ik zal vast iets vaut doen, maar als ik 3360W deel door 7260 euro kom ik op 0.46.
Ik vind het ook een beetje ondoorzichtige materie. Ik zie nog steeds niet dat de terugverdien tijd 10 jaar of minder is. Ik betaal nu 35 euro pm voor electra en krijg ieder jaar ruim 100 euro terug omdat ik maar ca 1800KW verbruikt heb.. Maar stel dat ik 7260 euro betaal voor zo'n set. Grofweg betaal ik voor 1800 KW via het electra net zo'n 300 euro per jaar, dat betekend dat als het systeem 1800 KW produceert ik dus ongeveer 300 euro zou kunnen uitsparen. Dan zit ik nog op 24 jaar terug verdien tijd. Ongetwijfeld gooi ik wat eenheden door elkaar, maar hopelijk begrijpen jullie mijn redenering. Zijn zonnecellen wel rendabel? Ik begreep dat de omvormers ook nog wel eens vervangen moeten worden.
Misschien moet je 7260 delen door 3360?

€2,16/Wp. Best prijzig.

Ik zou op dit moment voor CIS panelen gaan. €0,67 ex BTW ex installatie af groothandel. Goeie constante opbrengst, weinig last van schaduwwerking.
CIS panelen leveren relatief meer energie in schaduwomstandigheden als je ze vergelijkt met poly of multi panelen. Echter, ook als één paneel van je CIS string schaduw ontvangt van een boom of schoorsteen, zal de totale opbrengst van de string instorten. (Gedeeltelijke) schaduw op een PV installatie moet altijd vermeden worden.

Verder is de opbrengst bij diffuus licht niet echt relevant, dit is toch hooguit 30% van de opbrengst bij zon. Leuk dat je dat een paar procent omhoog krijgt, maar het zet geen zoden aan de dijk.
Je zou voor micro-inverters kunnen gaan als je wat last van schaduw op een deel van je string hebt. Prijsverschil is niet zo enorm, terwijl je opbrengst redelijk overeind blijft.

Het aantal zonuren in NL is niet zo gigantisch, dus opbrengst bij diffuus licht speelt wel degelijk een rol.
Ik heb onder 2 panelen idd 2 enecsys omvormers liggen, omdat mijn omvormer boven de Udc max kwam.

3 juli dit jaar, zonnig weer, opbrengst 35.6 kWh, 5 dagen later, 8 juli, bewolkte dag: 3,33 kWh.
Nee, doe mij maar zon op een poly of multi, mag jij de schaduw op een CIS hebben, kijken wie een hogere opbrengst heeft ;)
Oh ja, we hebben gemiddeld 1500 uur zon per jaar in Nederland.
@Irrrj:
Je koopt een veel te zware installatie voor dus te veel geld.
Voor jouw 1800kW verbruik heb je ongeveer een 2000kw installatie nodig.
Dan kom je nog net onder je eigen verbruik uit (= belangrijk).
De Ikea prijs kun je dus bijna door 2 delen voor wat jij verbruikt.
Bovendien kan het elders per Wp nog wel voordeliger
Dan is de terugverdientjd ook veel sneller, gem rond de 8 jaar.

Tips:
Zorg dat je opbrengst onder je eigen verbruik blijft (dan ben je netto verbruiker).
Je oude draaischijfmeter is zijn gewicht in goud waard.
Meldt nooit je panelen aan, nergens, bij niemand.
:
Je oude draaischijfmeter is zijn gewicht in goud waard.
Meldt nooit je panelen aan, nergens, bij niemand.
Denk toch dat het energiebedrijf de wenkbrouwen gaat fronsen, als het verbruik opeens naar bijna nul daalt?
Zou mij niet verbazen als je dan beticht wordt van fraude, of in het beste geval wordt beweerd dat de meter defect is, waarna een op historisch verbruik geschat verbruik in rekening gebracht gaat worden.
Mag je, zonder het te melden, op bepaalde momenten stroom terugleveren aan het net?
Anoniem: 64119 @Toff23 september 2014 02:36
Of ik nou PV op mijn dak heb of een mr. Fusion in de kelder is mijn eigen keuze en eigen verdienste, dat de overheid daar tot in het oneindige belasting over wil vangen is niet mijn probleem.
http://img4.wikia.nocooki...Mr_Fusion_by_emmokapp.jpg

Energie bedrijven mogen echt hun ogen uit de kop gaan schamen dat ze zo lang innovatie hebben tegengehouden.
Nu wij het dan maar zelf doen, gaan klagen dat ze er te weinig aan verdienen is echt niet aan mij besteedt. Ga iemand anders lastig vallen met die jaren 70 ideeen. Mijn meter is niet defect en word om de paar jaar gecontroleerd door de energie transporteur.

Bij draaischijfmeters zijn alleen jaar +/- gegevens van belang.
Of ik nou PV op mijn dak heb of een mr. Fusion in de kelder is mijn eigen keuze en eigen verdienste
Dat geld natuurlijk enkel als die PV niet verbonden is met het elektriciteitsnetwerk. Anders is het voor de beheerder van dat netwerk wel nuttig/belangrijk om te weten hoeveel PV installaties er op aangesloten zijn. (en in ruil voor het gebruiken van dat netwerk als buffer is het niet eens zo onredelijk dat hier in de toekomst een bijdrage voor betaald word. Typisch produceer je in de zomer meer dan je verbruikt, maar in de winter heb je het net nodig. Het is dan wat vreemd dat je niets moet betalen ondanks dat je wel gebruik maakt van de infrastructuur)
Anoniem: 64119 @Adion23 september 2014 14:08
@Adion:

Energieproducenten en levenranciers weten uitstekend wat er aan het net hangt omdat dit constant word bijgehouden via allerlei metingen en daarnaast de verkoop cijfers van o.a. PV in NL gewoon bekend zijn. Daar hebben ze mijn PV installtie "aangifte" helemaal niet voor nodig. Die "aangifte" is wel nodig om daar later oneindig vette belasting over te kunnen heffen.

Een (winter) vergoeding voor energie leverantie betaal ik al ruim in de vorm van standaard overpriced kWh's en alle exotische heffingen. Daar moet eerder vanaf dan bij.

Overigens heb ik ook energie uit eigen windturbine :9
Greenchoice actie: Samen een windmolen kopen
Ik verbruik prive slechts 1200kwh en lever het overschot gratis aan het net, hoef ik niets voor terug. Daar dan ook nog eens vette belasting over dokken is dan een paar stapjes te ver. 7(8)7

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2024 19:05]

Geen idee hoe het zit in Nederland, maar in Vlaanderen ben je verplicht om aan te geven dat je zonnepanelen hebt (hoge boetes!).
En wees gerust dat ze je op termijn vinden, luchtfoto's worden alsmaar meer gebruikt.
(en anders zien ze het wel aan je veel te lage eindfactuur)

[Reactie gewijzigd door catfish op 23 juli 2024 19:05]

Het is bij mijn weten verplicht om aan te geven dat je panelen hebt.
Heb ik ook gedaan, kreeg inderdaad binnen een week een brief dat mijn oude meter "niet geschikt" is voor teruglevering. Ik zou gratis een slimme meter krijgen...
Maar even gebeld dat ik die niet wilde, verder geen last gehad.

Wat wel handig is, om even te melden bij de opstalverzekering dat je panelen hebt. kostte in mijn geval niets extra.
Je doet inderdaad iets fout ;)
Je moet 7260 delen door 3360 en dan kom je op €2,16 i.p.v. op €0,46
Verder maak je nog een denkfout. Je gaat er nu vanuit dat je met 3360Wp maar 1800 kW kunt genereren. Je genereert hier meer mee waardoor je dus zelfs stroom producent wordt en nog geld betaald krijgt. Dus terug verdien tijd is echt wel korter dan je gestelde 24 jaar.
Die 3360Wp gaat over de zonnepanelen. Die 7260 is voor panelen + converter + montage.

Overigens, de 3360 WattPiek die de pannelen kunnen leveren krijg je alleen op de meest gunstige lokatie en de meest gunstige opstelling. In Nederland richting zuid en op een helling van zo'n 50 a 60 graden (dus ongeveer parallel aan de aard-as) en natuurlijk zonder schaduw. Een andere richting, een andere hoek en schaduw verminderen de opbrengst.
Ja, dat klopt. Alleen ik wil weten wat ik voor mijn geld krijg. Er zijn tig merken panelen allemaal met verschillende wattages, efficiency etc. etc. Nu moet je tig merken bekijken, panelen uitzoeken, de prijs per watt opbrengst uitrekenen en dan ook nog verschillende aanbieders vergelijken, Je ziet door de bomen het bos niet meer en er zijn ook nog eens hordes aanbieders (en lang niet allemaal goedkoop).
Nou, ik heb dat een keer gedaan. Had totaal een lijst van zo'n 180 types paneel. Oppervlakte, wattage, degradatie, type paneel, garantie, afwijkingen in prestatie bij temperatuurverschillen..
Paar formules op los gelaten, het merendeel presteert nagenoeg gelijk ook hebben ze allemaal dezelfde keuringen en certificaten.

Er zijn een aantal merken die dan anderhalf keer zoveel opbrengen (BenQ uit mijn hoofd) alleen kosten deze wel 2,5-3,0 keer zoveel. Dus als je daar voor gaat moet je het niet doen voor de terugverdientijd.

De doorsnee 240Wp panelen geven de meeste bang for buck. Het is alleen zo dat er een verscheidenheid aan bedrijfjes is die wel even voor een x-duizend euro iets op je dak willen monteren. Maar of dit ook op een degelijke manier gebeurd?

Ik heb bij diverse aanbieders panelen aangevraagd voor mijn dak. Is nog alleen een nogal aparte situatie qua schaduw. Sommige aanbieders zeggen dat ik 16 panelen kwijt kan (ff snel cashen dus), de andere zegt dat ik er maar 8 op kwijt kan en meer plaatsen alleen maar een verspilling van geïnvesteerd geld is. Dan heb je nog de inschatting hoe de stroomprijs stijgt. Volgens de een 4% per jaar, de ander weer 6%. Dit heeft weer invloed op je terugverdientijd. Je krijgt bijna altijd een totaalprijs nooit een specificatie. De bedrijven zijn allemaal te klein om goed in de gaten te worden gehouden dus gaan lekker hun gang ondoorzichtige aanbiedingen maken.

Energiemaatschappijen die nu panelen aan bieden staan nou niet bekend als klantvriendelijk. Waarom zou je via deze partijen panelen willen kopen die er voor zorgen dat hun inkomsten afnemen. Of ze moeten er zoveel aan verdienen dat het net gemis aan inkomsten goed maakt ... dus wat betekend dat dan voor mij als klant? Ergens moet hun winst dan vandaan komen, dat zal dan wel betekenen dat ik er niks aan ga verdienen.

Een grote organisatie die er bekend op staat dat ze degelijke producten aanbieden voor een scherpe prijs zal wel welkom zijn. Ikea heeft een zeer inzichtelijk prijsbeleid als ze dit ook voor de panelen doen zal het zeker volk trekken. Tevens is deze organisatie groot genoeg om onder de loep gehouden te worden door toezichthouders en consumenten organisaties.

Hou het zeker in de gaten.

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 23 juli 2024 19:05]

Het vreemde is dan weer dat de energieprijs de laatste jaren alleen maar aan het dalen is. Linkje naar een artikel
Jammer van alle taksen en belastingen die de prijs artificieel hoog houden.
Helemaal mee eens. Eigenlijk loont het niet om zuinig aan te doen, omdat het percentage belasting vs. verbruik onevenredig is geworden.

Een kWh kost een paar cent, en moet je aardig je best voor doen om te besparen. De belasting blijft echter substantieel.
Komt voornamelijk door stroom overschot in Duitsland, waar we gretig gebruik van maken ivm het opstoken van dure gascentrales. In Duitsland worden veel kolen gestookt en dat geeft een bepaalde base-load waar ze regelmatig overschotten van hebben. Naarmate Duitsland steeds meer overgaat naar duurzame energiebronnen zal de stroomprijs waarschijnlijk toenemen.
Is nog alleen een nogal aparte situatie qua schaduw.
Kijk eens naar microinverters. Daar heeft ieder paneel zijn eigen omvormer, waardoor bij schaduw er niet gelijk een hele string uitvalt.
Mijn ouders hebben een systeem met Enphase inverters.
(Zij hebben een hele vervelende schoorsteenpijp schaduw die over de panelen schuift, optie was 4 met een normale inverter of 12 met microinverters...)
Anoniem: 629439 @BenVenNL23 oktober 2014 14:46
Goede opsomming van de zonnepanelen industrie aan de ene kant en wij als consument aan de andere kant. Overigens gaat het bij de Ikea zonnepanelen om lagere kwaliteit Chinese zonnepanelen.
Het lijkt allemaal moeilijker dan het is. Zelf heb ik via samenzonneenergie.nl meegedaan met een collectief van zuid holland. Heb een 2000W installatie voor 2700 euro.
Hier zat alles bij inbegrepen: verzending, installatie, aanpassingen meterkast (gratis extra groep etc), meeverzekerde garantie (10 jaar op omvormer, 20 op panelen)!
Daarnaast kreeg ik nog eens 460 euro belasting terug, dus de prijs is scherp.
Heb sinds installatie in februari al 1700kWh opgewekt.
Als je een rekenwonder bent wel ja. Helaas kan ik weinig met cijfers en berekeningen. Ik vind de prijs van deze set hoog. Boel geld. Is er maar een smaak dan?
Anoniem: 627362 @CopyCatz14 oktober 2014 07:51
Ik vind het een berg geld hoor bijna 8000 euro, tenzij er wat kapot gaat betaal je nog veel meer.
Wij geven de zonnepanelen geheel gratis weg in de vorm van een lease constructie en al die nadelen die je dan hierboven noemt heb je bij ons niet.
Alleen al met daglicht kun je meer dan genoeg opbrengst halen om je hele huis te voorzien van stroom, met de zonneboiler maak je het geheel af alleen dit is wel een huurketel.
Je eigen energie wek je dan al op voor slechts 85 euro per maand.
Wij doen de installatie gratis en als er iets kapot gaat komen wij het ook nog eens gratis vervangen.
dgmnederland.eu

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 627362 op 23 juli 2024 19:05]

Wel apart als je 3360/18 doet kom je uit op een rare waarde van 186,66Wp/paneel. Verder is 6 jaar TVT nogal discutabel, zeker met een prijs van ruim 7000 euro. :?
6-7 jaar is standaard. Maakt weinig uit welke panelen je neerlegt. Goedkope panelen>minder opbrengst. Dure panelen>hoge opbrengst.

Het verschil zit in je totaalbesparing op einde levensduur. Panelen met hoge opbrengst (duur) geven een veel hoger eindrendement.
6-7 jaar klinkt toch als bar weinig voor een installatie van 7000 euro. Laten we aannemen dat men hier heeft bedoeld dat de installatie 3360Wp is, wat dus een redelijk gemiddeld opgewekt vermogen is van 90% per jaar... = 3360*0.9= 3024kWh. Daarin zit dan verwerkt de locatie in NL en een gemiddeld rendement voor de eerste 10 jaar, die vanzelfsprekend aflopend is naarmate de spullen ouder worden.

Goed dan. 3024*0.22=€665 besparing/jaar. 7000/665= 10,5 jaar
Nu mag je nog hopen dat tegen die tijd je omvormer het nog perfect doet, anders kan je een nieuwe buiten de garantie kopen en kost je weer 14maand extra TVT.

Stel nu dat ze niet 3360Wp hebben bedoeld, maar een gemiddelde daadwerkelijke opwek in kWh. Dan kom je uit op €740/jaar = 7000/740= 9 jaar en 6 maanden.

Ik snap verder wel wat je bedoeld, maar een goedkoop paneel is misschien bij de IKEA gewoon ontzettend duur en zegt ondertussen 0,0 over de daadwerkelijke opbrengst. Dure panelen of dure systemen zoals deze hier lijken mij gewoon kolder. Leuk misschien als je toch al je hele huisinrichting bij IKEA ging halen, maar in andere gevallen is de performance vs euro om te huilen. Zelfs minus BTW-teruggave via tijdelijk PV-ondernemerschap kom je nog ver over de 8-9 jaar TVT.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 23 juli 2024 19:05]

Goed dan. 3024*0.22=€665 besparing/jaar. 7000/665= 10,5 jaar
Dan ga je uit van een constante stroomprijs. Als je een prijsstijging introduceert wordt de terugverdientijd terug wat minder (alhoewel dat geen 3 jaar gaat schelen).
Dat klopt inderdaad. Maak jij daarom maar even de formule kloppend, inclusief de 300 variabelen die ik voor het gemak ben vergeten die ook van belang zijn voor de daadwerkelijke TVT. :+

Nee maar zonder ironie, je moet ergens vanuit gaan. De grap daarbij kan je nog nemen dat kale kWh prijzen juist zijn gezakt de afgelopen 2 jaar. Neem daarbij de verwachting dat voor overschot na 2017 met de nieuwe (slimme) meter ook misschien wel saldering wordt afgeschaft... tja dan wordt de berekening wel wat moeilijker. Neem daarbij nog een handjevol onvoorziene omstandigheden: kapotte omvormer, kapot paneel, aflopend rendement van de panelen, de buren die opeens een uitbouw op het dak zetten (schaduwen), stormschade, etc, etc.

Een feit is sowieso dat je gaat besparen, de termijn waarover dat gebeurd is discutabel omdat er zoveel variabelen meespelen. Simpel met 22cnt/kWh maakt het makkelijker rekenen, maar wil niet zeggen dat dit de waarheid is... enkel het meest gunstige geval. (volgens mij)

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 23 juli 2024 19:05]

Zo lastig is die berekening nu ook niet, het is in elk geval de TVT-berekening die Ikea en de meeste andere verkopers gebruiken :+
Of het met de realiteit overeenkomt is iets anders ;)
Niet ingewikkeld? Mwah, je kan de TVT van zoveel variabelen voorzien... als je het grondig wilt doen wordt het vanzelf ingewikkeld. Misschien kom je dan wel uit op >15jaar TVT wanneer saldering eraf gaat, je 1 kapotte omvormer mee telt, evt. ipv daarvan 5/10/15/20 jaar verlengde garantie voor de omvormer neemt (=> zie bijv. SMA site), afnemend rendement van de panelen, 20% kapotte panelen, toegenomen kWh prijs (of juist afgenomen... dat is meer ongunstig!!!), Ferraris vs slimme meter (+grillen v.d. energiemaatschappij tbv saldering).

Eigenlijk zou je een ongunstige TVT met alle mogelijke variabelen moeten maken en een gunstige TVT die je snel uitrekent a.h.v. de huidige kWh-prijs. Ergens daartussen zal de waarheid liggen. Uiteindelijk vind ik TVT rekenen met isolatie toch wel stukken makkelijker, simpelweg omdat je van veel minder zaken afhankelijk bent of die de besparing op termijn beïnvloeden.

Vandaar dat ik zeg: maak even de formule compleet. De simpele gunstige heb ik al genoemd. Enige wat je daar nog vanaf kunt trekken is de BTW-teruggave van 21% over materialen en 6% van evt. plaatsingkosten. Stel het IKEA pakket kost 7000 euro incl. 21% BTW en plaatsen kost nog eens 750 euro (incl. 6% BTW), dan zou je nog 1470+45=1515 euro minus ruwweg 1 jaar BD forfait kunnen terugvragen bij de Belastingdienst. Voor 3,36kWp is dat een jaarlijks forfait van 80 euro dat je van het totaal kunt aftrekken (1515-80=1435 euro), na het 4e kwartaal natuurlijk wel ontheffing aanvragen anders betaal je nog eens 80 euro! Vervolgens het totaal delen door (7000-1435)/(3360*0,85*0,22) = 8,8 jaar in het gunstigste geval (dus blijvende saldering, geen onderdelen kapot, max. opwek en Ferrarismeter!). Ben benieuwd naar je complete formule, neem hem maar zo ongunstig mogelijk aan. :)
Helemaal mee eens. Als je teveel betaald voor je installatie is je tvt natuurlijk langer.

Als je goed uitkijkt moet 7 jaar echt haalbaar zijn, zeker als je zelf wat kunt doen aan opbouw/installatie e.d.
Buiten de lange tvt is er mijns inziens met alle panelen nog iets aan de hand: het feit dat ze gesubsidieerd (moeten) worden geeft al aan dat je je over moet geven aan de grillen van de (lokale) overheid! Als die het beleid veranderd (recent voorbeeld: faillissement Catalpa kinderopvang die ook van een eeuwige subsidiepot uitging) dan loop je altijd een risico.

En ja: niet alleen de BTW teruggave, maar ook het salderen van opbrengsten is een vorm van subsidie!
Ik dacht nog even dat het voor mij misschien interessant zou zijn, maar ik lees in 't artikel dat ze alleen een compleet setje inclusief montage verkopen. Ik had liever een schroef-het-zelf-pakketje gehad (want ik wil maar twee of drie panelen).

Toch is IKEA wat dit betreft waarschijnlijk voor een aantal mensen toch een over de streep-trekker.
Het is zeker wel mogelijk om prijzen van lokale installateurs te vergelijken. Vergelijk prijs/wp, reviews over installateurs en vele verschillende merken zonnepanelen, gebaseerd op je eigen dak: http://www.comparemysolar.nl

Ik run CompareMySolar zelf, dus enigszins schaamteloze promotie is dit wel, maar dit is absoluut de beste plek om zonnepanelen te vergelijken, voor je eigen dak.
Dit verrast me omdat IKEA vrijwel uitsluitend binnenshuisspul verkoopt en niets voor bijvoorbeeld tuin of op/aan het huis. Ook hebben ze geen reputatie op het gebied van electronica en doe-het-zelf bouw.

Ik vermoed dan ook dat ze dit als gat in de markt zagen en het maar bij IKEA onder hebben gebracht omdat ze dat nou eenmaal al hadden.
----
Brummetje en hav0c hebben gelijk, als het gaat om electronica- en tuinmeubilair dan verkoopt IKEA dat wel. Enerzijds als onderdeel van hun keukens, anderzijds als seizoenproduct.
Toch zou ik zonnepanelen eerder bij een Gamma/Praxis verwachten.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 23 juli 2024 19:05]

Ikea doet eigenlijk niets in het hele gebeuren. De panelen worden geproduceerd, geinstalleerd en indien nodig onderhouden door een Chinees bedrijf, Hanergy. Ikea biedt zijn naamsbekendheid en een stalletje in zijn winkels aan, niet meer dan dat.

Het is een win-win: Ikea kan een business aanboren die zoals je zelf zegt niet tot haar core competence behoort (en zich een groener imago aanmeten), Hanergy kan zijn gebrek aan naamsbekendheid en distributienetwerk in het westen compenseren door de naam en infrastructuur van een grote retailer te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 23 juli 2024 19:05]

Volledig akkoord, maar ik ben eens benieuwd hoe het zit met de waarborg.
Als ze x- jaar geven via IKEA is het wel een zekerheid. In Belgie zijn er ook al veel bedrijfjes geweest die voor x-aantal jaar garantie gaven, maar al lang niet meer bestaan.
Daar sta je dan als consument.
Ikea zal zo een-twee-drie niet failliet gaan, dus wat dat betreft hoef je je geen zorgen te maken. Verder heb je natuurlijk ook gewoon fabrieksgarantie. Ikea is slechts de verkopende partij. Wat ik wel opvallend vind is dat het een Chinese fabrikant is. De EU wilde hier toch streng tegen optreden? En hoe zit het dan met de importheffing op deze panelen?
Nulkommaniks. Dunnelaag modules zijn immers uitgesloten van de price undertaking van de Europese Commissie... Want dat was nog uit de tijd dat Hanergy nog helemaal niet zo groot was. Ondertussen hebben ze Solibro en Miasolé CIGS platforms opgekocht en hebben ze naar eigen zeggen al 3 GWp productie capaciteit dunnelaag. En zijn zéér ambitieus.

Maar daar gaat het hele import gebeuren van EC dus niet over...

http://eur-lex.europa.eu/...2013:325:0001:0065:EN:PDF

Artikel 27...

Meer achtergrond info IKEA / Hanergy bigdeal:

http://www.polderpv.nl/ni...KEA_met_PV_systemen_NL_in
Hanergy heeft hier in Amsterdam aan de Zuidplein ook een kantoortje en kun je die lui rechtstreeks bellen.
Misschien kun je daar meer korting krijgen dan bij Ikea zelf.
Elektronica ovens, koelkasten etc van IKEA zijn anders prima hoor.. En IKEA verkoopt ook gewoon buiten spullen, tuin sets, tuin huisjes, schuttingen en dat soort ongein.
Dat klopt niet. Ze hebben in de zomermaanden een complete tuin afdeling inclusief houten buitenvloerdelen, tuinsets, etc..

[Reactie gewijzigd door hav0c op 23 juli 2024 19:05]

een lease zonnepaneel, dat zal wel een grote vooruit sprong wezen.
dan kunnen meer mensen zonder teveel hoeven inversteren zonnepanelen op hun dak hebben
een lease zonnepaneel, dat zal wel een grote vooruit sprong wezen.
dan kunnen meer mensen zonder teveel hoeven inversteren zonnepanelen op hun dak hebben
Een grote partij in Nederland doet dit al onder de noemer van "Spaarpanelen".
Helaas blijkt die totaalprijs erg hoog te zijn, zo'n €2000 hoger dan wanneer je even rondkijkt.
Daarnaast verbind je je voor langere termijn aan de betreffende energiemaatschappij en kan je dus niet meer zo makkelijk opstappen waar je ook weer geld mee laat liggen.

Het is fijn dat het toegankelijker wordt voor mensen maar leasepanelen zijn niet vrijblijvend en drukken je financiële rendement.
Tsja, ze zouden het niet doen als ze er geen geld op zouden verdienen.
Lenen om geld te besparen?! Dat is water naar de zee dragen.
Zonnepanelen is alleen zinvol voor twee onderwerpen, of je doet wat voor t milieu of je doet t voor je portemonnee. Maar het ook maar doen omdat er een trend van gemaakt wordt en je maar mee moet doen omdat de buurman het ook heeft lijk me zeer onverstandig.

Ik denk dat het geen succes wordt bij ikea, 1; 7000 euro is serieus geld, (gaat dus om de hoeveelheid, niet om de waarde) zonnepanelen zijn nog steeds geen commodity en ikea verkoopt alleen maar commodity dus ik vind t niet matchen. T blijft een luxe artikel imo.
Dat kan nu toch ook al met de energiebespaarlening vanuit de rijksoverheid?
Nee, want als je alleen maar die lening wilt voor zonnepanelen krijg je die lening niet.

"Voorwaarde bij zonnepanelen is dat hiervoor maximaal 50% van de lening gebruikt mag worden. De andere 50% van het leenbedrag moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen."

Dus als je al heel veel gedaan hebt en alsnog zonnepanelen wilt plaatsen, heb je pech.
Dat kan tegenwoordig wel. Er zijn momenteel meerdere leningen die vanuit de rijksoverheid worden aangeboden. De energiebespaarlening is daar inderdaad eentje van, daarvan mag je inderdaad maximaal 50% voor zonnepanelen gebruiken.

Er is daarnaast echter ook nog de duurzaamheidslening. Hierbij mag wel de volle 100% gebruikt worden voor zonnepanelen. De rente is er ook nog een stuk lager. Laatste keer dat ik keek (twee weken terug) was dat 0.6%. Deze lening kun je echter alleen aanvragen in gemeentes die hieraan meewerken. Haarlem (ook genoemd in dit artikel) is een van de gemeenten die hieraan meewerkt.

De enige eis is echter dat je hiermee een set aanschaft inclusief installatie. Wellicht is dat voor de handige tweaker wat minder interessant (kost natuurlijk ook weer iets meer).
Tja, leuk als je in zo'n gemeente woont... Helaas niet in mijn gemeente (mogelijk als regering eens opschiet met het aardbevingsfonds, dat we wel zoiets kunnen doen.)
Je kunt in Eindhoven een lening krijgen zonder deze extra voorwaarden. Dit is voor een percentage van 2%. Je bent haast gek om daarvoor je zuurverdiende spaargeld voor te gebruiken waarbij je misschien net 2,4% rente op krijgt.

http://www.eindhoven.nl/p...giebesparingslening-1.htm
Leasingformules zijn niet nieuw; in de VS vertegenwoordigen ze in sommige staten meer dan 90% van de markt. In Europa en Australië sloegen ze echter niet aan omdat ze eenvoudigweg niet voldoende lonen: zelfs als je een lening moet afsluiten is het rendement op 20 en zelfs op 10 jaar al gunstiger als je niet least. Bovendien zijn er al problemen geweest met bedrijven die failliet gingen of overgenomen werden. En in tegenstelling tot in de VS is kopen op krediet hier ook nog altijd een beetje een schande.
Er zullen ook mensen zijn die zonnepanelen willen vanuit milieu overwegingen maar dit nu niet kunnen betalen omdat ze de investering niet rond krijgen. Voor deze groep kan lease wellicht een optie zijn :)
Meestal zul je toch eerst een eigen dak moeten hebben, en mensen die een eigen huis kunnen betalen zijn ook vaak in staat om 10k voor zonnepanelen bij elkaar te sprokkelen. Misschien niet binnen een jaar, maar zonnepanelen zijn niet echt nieuw meer, dus begroten kan makkelijk.
Sommige gemeentes gaan nu ook huurders aan de zonnepanelen proberen te krijgen, zoals Apeldoorn http://www.destentor.nl/r...aan-zonnepaneel-1.4539160
Dat is hier in Maarssen ook al. Maar je leaset het van Portaal, die verhoogd je huur, krijgt er zelf subsidie voor, houdt het in zijn voorraad en schrijft het af... De enige die er dus echt beter van wordt is Portaal... de huurder houdt er bar weinig aan over, of schiet er zelfs bij in. Nee, dan liever zelf kopen.
Klopt. Ergens wil men er blijkbaar zelf geld aan verdienen en de huurder andermaal een dikke vinger geven. Want zelf op het dak leggen verbieden ze dan.
Net zoals de overheid waarvan je geen subsidie krijgt voor panelen als je huurt, alleen met een koophuis meneertje.

Wel spijtig dat Ikea geen kleine sets levert volgens hun vertrouwde concept van zelf meenemen en in elkaar setten.

[Reactie gewijzigd door ManiacsHouse op 23 juli 2024 19:05]

Anderzijds: een groot deel van die groep kan gerust een lening krijgen bij de bank, desnoods met een relatief lange looptijd en momenteel aan een bijzonder aantrekkelijke rente. Dat komt nog altijd fors goedkoper uit dan leasen, en het is veiliger omdat je eigenaar bent.

En als je kredietwaardigheid zo bedroevend is dat je geen lening kunt krijgen, moet je je afvragen of je wel een lease aankan. En waarom je nog in een eigen gezinswoning woont.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 23 juli 2024 19:05]

Die rente is helemaal aantrekkelijk als je huiseigenaar bent: hij is aftrekbaar van de inkomstenbelasting omdat het telt als financiering eigen woning. :)
Huurders in bijvoorbeeld Apeldoorn kunnen zonnepanelen 'leasen': http://zonvoorhuur.de-a.nl/

Maar als je een beetje stationair geld op de bank hebt (waar je de afgelopen 10 jaar niks mee gedaan hebt) dan kun je die prima -en met een beter rendement dan sparen- gebruiken voor de aanschaf van zonnepalen.
Veel gemeenten hebben een potje om renteloze leningen voor dit soort dingen te leveren.
Een vergelijkbaar systeem bij een energie leverancier zit al gauw tussen de 5700 en 9000 euro (lees: vanaf) aangezien IKEA verantwoordelijk is zullen het prima panelen zijn.
Ik ben alleen benieuwd of wij dan in Nederland ook subsidie kunnen krijgen als we deze jongens afnemen?

Handig artikel waar gekeken is naar de IKEA panelen : http://www.yougen.co.uk/b...olar+panels+from+Ikea'3F/

UK store: http://www.ikea.com/gb/en/campaigns/solar-panels.html

[Reactie gewijzigd door Distrax1988 op 23 juli 2024 19:05]

Het zijn thin-flim panelen. Die hebben een flink lagere opbrengst per m2 dan de 'normale' panelen. Dus je hebt een flink groter deel van je dak nodig om panelen op te leggen. En dan zijn ze dus nog niet goedkoper. Bij Essent kost je dit 6595,- voor 3380 Wp. Bij metdezon.nl kost je dit iets van 4000 euro.
Zo dat is schreeuwend duur.
Ik heb vorig jaar ergens 2000Wp voor een kennis geregeld voor €3000.
en ook vorig jaar voor een vriendin 3500Wp voor iets van €3500,
nog niet precies uitgerekend.
En mischien binnenkort voor een andere kennis 2500Wp voor ongeveer € 2500,
de prijzen zijn verder gedaald.

Als je meer betaald dan +/- €1/Wp is het erg duur. (volledig doe het zelf)
Als je het laat doen mag er max €350 - €750 bijkomen,
afhankelijk van de grootte van de installatie.

Dit is wel met gewoon de op dat moment goedkope spullen kopen,
maar dat is erg goed voor de terug verdien tijd.
Gezien de opbrengs van de al aangelegde installaties binnen 5 jaar.
Dat lijkt bij IKEA +/- 10 jaar te zijn, PAS OP, vraag voor de door hun gegeven terug verdien tijd zwart-op-wit een garantie! (met de zon zegt ook 5 jaar, maar dat is alleen het materiaal, ex installatie, en dan nog geloof ik het niet.

[edit] kijk maar op het forum hier...

[Reactie gewijzigd door onetime op 23 juli 2024 19:05]

Binnen 5 jaar terug kan prima
Een 3500Wp systeem haal je nu voor 3700 euro.
Via een collectief (www.zoncollectief.nl) krijg je daar 15% korting op dus 3145 euro.
Dan krijg je van de belastingdienst 660 euro (BTW) terug dus totaal 2485 euro netto.
Verwachte optimale opbrengst is 3150 kWh = 700 euro per jaar.
Dus ruim binnen 4 jaar terug.

In de praktijk moet je meestal toch wat extra kabel en connectoren kopen en wat ander installatie materiaal. En daarbij zal de opstelling vaak niet helemaal optimaal zijn waardoor de 700 euro eerder 600 euro per jaar zal zijn maar zelf dan mag je 500 euro extra kosten maken om het in 5 jaar terug te verdienen.

Indien de 7260 euro van het Ikea systeem juist is dan is het buitensporig duur helaas. Dat zijn prijzen van 4 jaar geleden of van energie bedrijven die even snel geld willen maken.

[Reactie gewijzigd door Part op 23 juli 2024 19:05]

Ik heb geen btw terug gevraagd, en dus ook geen €5000 boete gekregen voor het niet / te laat btw aangifte doen... zoals veel te veel mensen.
... aangezien IKEA verantwoordelijk is zullen het prima panelen zijn.
Dat is bepaald niet vanzelfsprekend. Ikea is in sommige dingen goed tot zelfs briljant, maar hun batterijen zijn b.v. zo berucht slecht dat je niet snapt dat ze in de winkel liggen, en mijn slechtste spaarlamp ooit (opwarmtijd enkele minuten, tot oneindig onder de 100 C) kwam daar ook vandaan.

Het ligt meer in de lijn om budget tot onderkant middenklasse panelen te verwachten, dat is hun segment. Maar uiteindelijk doet de efficiency er alleen maar toe als je ruimte beperkt is, garantie en Watts/Euro tellen altijd.
Tsjee, wat ze tegenwoordig al niet kunnen met pershout. :+
Organische cellen voor zonnepanelen waar stoffen uit hout in zitten bestaan al ;)

http://www.news.gatech.ed...able-efficient-solar-cell

Lijm de cellen op een laminaatplaat, houten frame eromheen en klaar is Kees :)
Nog wel zelf in elkaar schroefen natuurlijk :)
Tja, inderdaad waarschijnlijk alles zelf doen en terugverdienen maar.
Hopelijk gaat er niks kapot :) dan word je winst nog veel minder haha.
Gelukkig voor onze klanten werken wij niet op de koop basis maar op lease contracten, eigenlijk heb je voor 85 euro alles "gratis" zoals installatie, panelen en vervanging bij schade.
Gelijk verdienen maar zonder terugverdientijd! dgmnederland.eu
_/-\o_

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 627362 op 23 juli 2024 19:05]

Uiteraard met extra sleuteltjes maat ikea.
Kees komt er niet meer in, die raakt steeds schroeven kwijt, ik vraag Jan wel. :+
Waar komt Kees niet meer in :Y)
*perskarton-met-een-dun-laagje-plastic... :)
Ik denk dat het uiteindelijk toch allemaal erg tegen gaat vallen die zonnepanelen bij consumenten thuis.
Als ik naar mezelf kijk zie ik een enorme afname qua energie behoefte. Mijn top 4 jaar geleden lag op 4800KWh per jaar. Door overal Led verlichting te gebruiken en energiezuinige apparaten terug te kopen is mijn verbruik al gedaald naar 3400KWh per jaar. Ik denk dat deze tendens bij iedereen zich doorzet wat zal resulteren in een energieoverschot bij de traditionele centrales waardoor de prijzen niet meer zullen stijgen maar eerder misschien wel gaan dalen. En dan nog als je het dan zou willen doen om groen te zijn doe het dan collectief. Koop een stuk land aan en koop je in om daar je KW's op te wekken ipv dat iedereen het zelf op zijn dak knikkerd wat er mijn inziens gewoon niet uitziet.
overstappen op LED pakte ook zeer gunstig uit op min energierekening. Daarnaast ook meer A(++++) gekocht na vervanging van defecte apparatuur. Loont echt!
Ja als je een zonne-energie installatie wil kopen die 4000KWh / jaar moet opleveren, kost je dat ca 5000 euro misschien zelfs wel meer. Om 1000 KWh per jaar te besparen kan je dit bereiken door lampen te vervangen door Led lampen en apparatuur die aan vervanging toe is te vervangen door een A+++ rating. De investering die je hiervoor moet doen is veel lager dan die 5000 euro voor je zonne-energie installatie en eigenlijk rendeert dat al 1 jaar. De apparatuur reken ik dan even niet mee want die was toch aan vervanging toe en daar krijg je ook andere dingen voor terug (tv bv LED tv is veel zuiger dan mijn oude TV is veel groter heeft een Smart TV functie etc dus dat is me ook wel wat waard om te vervangen). En dat is dan dus eigenlijk mijn punt. Een aanzienlijke energie reductie is veel makkelijker en goedkoper te realiseren dan jezelf energie-neutraal te maken dmv zonne-energie.
Ik zou er anders niet voor kiezen om het schaarse land te gebruiken om PV-panelen op te zetten. Dat gebruik ik dan liever als landbouwgrond, tenzij we het over woestijn hebben, maar daar komen andere zaken zoals transport bij kijken. Je kan dan beter 'nutteloze' oppervlaktes gebruiken voor zonnepanelen, zoals daken die toch alleen maar water liggen op te vangen.

Aardig initiatief van Ikea, maar wel flink aan prijs. De toegankelijkheid wordt wel enorm vergroot, maar of dat gaat opwegen tegen die hoge prijs...
Ik zie de terugverdientijd nog steeds niet echt zonnig: verbruik 3000kw/h, kostte me afgelopen jaar 500 euro. Nu weet ik niet dat stel dat ik 3000kwh zelf produceer of ik helemaal niks betaal, mogelijk nog wel wat? Als ik die die 3000kwh wil produceren heb ik denk ik gauw een 3600wp set nodig, kost gelegd op pannen 5000 euro? terugverdientijd 10 jaar minstend, en dan gaat de omvormer na 10 jaar als ik wil gaan verdienen. Maak ik een denkfout?
Nee, je maakt geen grote denkfout.
Enige waar je geen rekening mee houdt: de panelen gaan (minstens) 25 jaar mee.
Dus stel dat je na 15 jaar een nieuwe omvormer moet kopen van 1000 Euro, hoe is dan het plaatje? :)
(hint: 5000 Euro aanschaf, plus 1000 Euro vervanging is 6000 Euro investering. Opbrengst is 25*500 Euro...)

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 23 juli 2024 19:05]

Vergeet ff niet dat het net accu's zijn..
Ze slijten, elk jaar minder effectief.
Goedkoop = duurkoop, meer panelen op 1 omvormer, eentje vies? zo maar 25% minder stroomopwekking..

Dit is net als giro blauw past bij jou ooit, door john Cleese, en moet je de telebankier ellende af en toen eens zien. Het kostte banen, nu doe je het zelf En dokt er voor.

In andere landen is er al zonnepaneel belasting.

Oftewel, zelf doen, EN de regering spekken.
In de afschrijving dus ook de slijtage = minder opwekken meenemen !!!
Je roept een hoop, maar ik mis onderbouwing.

Welke landen hebben een "zonnepaneelbelasting"?
Nog nooit van gehoord, wel van plannen om extra te laten betalen voor het teruglevering van stroom.

Wat betreft slijtage: de 5 (!) offertes die ik heb gehad (vorig jaar) garandeerden allemaal een minimale (!) opbrengst van meer dan 80% na 20 jaar...
Dus ja, er is sprake van slijtage, maar niet zo dramatisch als jij suggereert... :)
Je roept een hoop, maar ik mis onderbouwing.
Go fish.
Welke landen hebben een "zonnepaneelbelasting"?
Nog nooit van gehoord, wel van plannen om extra te laten betalen voor het teruglevering van stroom.
Zoekze, is meermaals in div. media geweest,
Wat betreft slijtage: de 5 (!) offertes die ik heb gehad (vorig jaar) garandeerden allemaal een minimale (!) opbrengst van meer dan 80% na 20 jaar...
Dus ja, er is sprake van slijtage, maar niet zo dramatisch als jij suggereert... :)
Thighi, sowieso brengen ze vanaf dag 1 geen 80% rendement op, 't is NL he.
En in optimaforma, juiste tijdstip in het jaar, helling hoek, stand v/d zon, wat is de max. efficiency van zon-panelen dan eigenlijk, haalt dat de 80% wel?
En natuurlijk roepen verkopers dat hun panelen een beter rendement behoud hebben.
En wat ga je doen, besparen op omvormers, en alle panelen over 1 laten lopen?
Reken dan veel schoonmaak uren/middel er bij op.

En tja verder, dit weten een hoop gebruikers ook niet:
Om meerdere panelen tegelijk aan te sluiten op een omvormer is het mogelijk panelen in serie te schakelen. Dat noemen we een string van zonnepanelen. De omvormer 'ziet' zo'n string als één groot zonnepaneel. Op de wat grotere omvormers kunnen zelfs meerdere strings worden aangesloten. Heeft een omvormer één MPP tracker dan moeten de strings een gelijk aantal panelen bevatten. Heeft de omvormer meerdere MPP trackers (bijv. per string 1 MPP tracker) dan hoeven de strings niet gelijk te zijn. Het voordeel van het string concept is dat erminder kabelss nodig zijn. (en dat doen velen)
Het nadeel is dat de string net zo goed presteert als het slechtste paneel. Als in de string een panelen beschaduwd of vervuild zijn dan heeft dat gevolgen voor de hele string namelijk lagere opbrengst.

Omvormers met 1 MPP tracker en meerdere string aansluitingen.
Voor dit type omvormer is het heel belangrijk dat de zonnepanelen in de verschillende strings gelijke orientatie en hellingshoeken hebben. Zo niet, dan zullen de stromen in de verschillende strings ongelijk zijn waardoor de MPP tracker geen eenduidig MPP kan vinden. De opbrengst van het complete systeem zal daardoor lager uitvallen. Omvormers met meerdere MPP trackers hebben hier geen last van.


Dus wil je niet in de verkoop beloften tuinen, ga gewoon voor minstens 50% meer capaciteit.
En als het ff kan, meerdere 'multi' omvormers en kabel.
Anders is het goedkoop duurkoop.
Tevens, voor zo lang het in NL nog mag duren (zie bijv. ook weggevallen voordelen voor de eerste e-auto kopers..) verdien je zo wat meer terug bij overproductie dat weer het netwerk op gaat.

Ik denk niet dat we in NL ooit zOnder netwerk mOgen.
M.a.w. al hangt iemand voor 300% capaciteit oip het dak, ze moeten 'on the grid blijven'.
En dat grid kost onderhoud, dus... belasting t.z.t. net als elders.
Lezen is lastig.
Ten eerste: ik ga geen onderbouwing zoeken bij wat jij beweert. Dus als jij roept dar er landen zijn die een zonnepaneelbelasting hebben, wil ik dat onderbouwd zien, want voor zover ik weet bestaat dat nog niet.

Ten tweede: die 80% is gebaseerd op de productie die ze maximaal kunnen.
Dat heeft dus niks te maken met optimale plaatsing of zo. Vergelijk het met een auto: als je die koopt kan die 200 per uur. Zul je er nooit mee rijden (vanwege wetten en dergelijke), maar na 15 jaar zul je daar nog steeds minimaal 160 mee kunnen halen.

Verder is het verhaal dar mensen verplicht "on the grid" moeten blijven onzin: je kan en mag je huis liskoppelen van het net. Of dat dat verstandig is, is een andere discussie.
Ik citeer e.e.a. want het is al wat verder dan ik verwacht had. :
"BTW-afdracht over elektriciteit
Volgens <iemand van een bedrijf> is de uitspraak vooral van toepassing op bezitters van systemen. Zij zullen veel papierwerk tegemoet gaan zien.
“Zij moeten namelijk voortaan BTW afdragen over zelfopgewekte elektriciteit.
Wel kunnen ze de BTW op de aanschaf van de zonnepanelen terugvragen.
Voor bezitters van grotere systemen kan dit veel gedoe opleveren. Particulieren moeten een BTW-nummer aanvragen bij de Belastingdienst.
Ze moeten de omzetbelasting over hun teruggeleverde zonnestroom gaan uitrekenen en betalen."

(Bronnen: Tweakers / Europese Hof van Justitie / <bedrijf> persbericht")
Volgens iemand van een bedrijf die hoorde dat de kat van de buren van de tantes achterneef waarvan de fiets werd gemaakt door...

En bronnen? Je noemt wat namen. Dat zijn geen bronnen, dat zijn... Namen! Bronnen zijn verifieerbaar. Dus linkjes, graag. En dan ook van de landen waarvan je beweert dat ze al een zonnepaneelbelasting hebben.
Voorbeeldje van een bron: http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Digitale_bron
tweakers europese hof van justitie , geen bronnen?
kopieer een redelijk 'unieke zin' en klik rechts zoek met google en hebben.
Volgens mij ben je aan het trollen.
Zo niet, de Bijbel zei het al, gelukkig zijn de zaligen van geest.

Dit zonnepaneel verhaal word weer gewoon: zelf doen EN de regering spekken.

Oh ja en hier plus wat berichten er onder uiteraard notsonewbie in 'nieuws: Ikea gaat zonnepanelen in Nederland verkopen'

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 juli 2024 19:05]

Zoals ik al eerder zei: ik ga geen bewijzen zoeken bij wat jij beweert. Lijkt mij ook geen normale gang van zaken: jij beweert iets en ik moet het maar gaan onderbouwen?
Als jij het zo goed weet te vinden, is het voor jou geen enkele moeite om je stelling te bewijzen met een linkje. Je toont al perfect aan dat je weet hoe je die moet maken.
Heeft dus niks te maken met trollen, maar met enerzijds gewoon aantonen dat je weet waar je het over hebt, anderzijds een stukje beleefdheid naar de genen waar je een discussie mee voert: discussies op basis van "volgens mij" zijn geen lang leven beschoren en voegen ook niks toe. Discussies op basis van onderbouwde (!) feiten wel.
Leuke serie was dat: "believe it or not"

Er zijn NU AL landen waar je gewoon moet dokken voor je zonnecel installatie, links of rechtsom.

NL is bekend om diens overname van dat soort cash-cows, en om dat dan ook nog eens erger dan elders te maken voor de consument.

Afijn, je merkt het vanzelf, ik weet het al, en dus geen zonnepanelen hier op het dak, dat was een jaar terug nog anders.

Verder is linken dubbelwerk. Terwijl je gewoon een unieke zin arceert en rechtsklikt zoek met google en je leert weer wat bij.

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 juli 2024 19:05]

Er zijn NU AL landen waar je gewoon moet dokken voor je zonnecel installatie, links of rechtsom.
Opnieuw die kreet, opnieuw zonder onderbouwing. Vreselijk jammer: met je voetjes in het zand, je knuistjes diep in je zakken en je hoofd naar beneden "welles welles welles" roepen betekent nog niet dat je gelijk hebt of gelijk krijgt. Daar is toch echt onderbouwing voor nodig.

NL is bekend om diens overname van dat soort cash-cows
Dat ben ik met je eens.

Verder is linken dubbelwerk.
Dat is onzin: ik ken de links niet waar jij je op baseert. Daarnaast is het geen dubbelwerk, want ik hoef niet te zoeken naar de argumenten waar jij je op baseert. Lees het forum hier, lees de reacties: je zal zien dat er voortdurend reacties zijn waar mensen linkjes geven waar ze hun argumenten op baseren. Het feit dat jij verwacht dat anderen de argumenten zoeken bij wat jij beweert, maakt jou uniek. Wel fijn om uniek te zijn, maar in dit geval niet handig, want het vertroebelt de discussie. :+
Is dat inclusief "Teruggave energiebelasting" of exclusief?
Die bedraagt namelijk € 385,53 in 2014, als je elektriciteit zelf opwekt wordt dat bedrag van je gas kosten afgehaald.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.