Vlaamse regering wil tegen 2025 35.000 publieke laadpunten in Vlaanderen hebben

De Vlaamse regering heeft de visienota Clean Power for Transport 2030 goedgekeurd. Deze nota gaat over de verdere plaatsing van laadpalen en snellaadpunten. Met de nota moet de Europese doelstelling van één openbare laadpaal per tien elektrische auto's gehaald worden.

Met de visienota wil de regering volgens de Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters transport in Vlaanderen vergroenen en de laadinfrastructuur uitbouwen. Onderdeel van dit plan is dat er bijvoorbeeld langs snelwegen en gewestwegen verkeersborden moeten komen die weggebruikers informatie geven over laadpunten. Daarnaast noemt Peeters de concrete doelstelling van 35.000 publiek toegankelijke laadpunten. Volgens Statistiek Vlaanderen heeft Vlaanderen nu nog 4262 publiek toegankelijke laadpunten. Daarvan zijn er 111 snellaadpunten.

Peeters wil die doelstelling halen door de uitbouw van publieke, semipublieke en private laadpunten te versnellen. De minister wil bijvoorbeeld meer publieke en semipublieke laadpunten zien op privéterrein. Hiervoor start het ministerie nog in mei een projectoproep, waarvoor minimaal drie miljoen euro wordt uitgetrokken.

De procedure om publieke laadpalen te plaatsen moet daarnaast korter duren, schrijft de minister. Peeters wil dit bereiken door vooraf potentiële locaties voor de laadpalen in kaart te brengen met 'potentieelkaarten'. Deze zomer wil de minister een eerste versie laten zien. Daarnaast moet er een 'systeem van concessies en raamcontracten per regio' komen om het netwerk aan 'langzame' laders sneller uit te kunnen rollen. Samen met de potentieelkaarten moeten er zo laadeilanden in stadscentra komen.

Op Twitter schrijft Peeters dat tegen 2025 elke snelweg- en carpoolparkeerplaats een 'ultrasnel' laadpunt moet krijgen en elke 25 kilometer 'langs de grote verkeerassen' er een oplaadpunt moet zijn. Uiteindelijk moet de nota zorgen voor 23 procent minder CO2-uitstoot in 2030.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-05-2021 • 11:13

241 Linkedin

Submitter: jordy-maes

Lees meer

Reacties (241)

Wijzig sortering
Ter vergelijking: in Nederland staan er op dit moment 66.000 laadpalen.
Dan wil Vlaanderen dus in 2025 zijn waar Nederland nu is (vergeleken met inwonertal)

bron: https://www.anwb.nl/auto/...aar-staan-de-oplaadpunten

edit: typfoutje

[Reactie gewijzigd door Matrexx op 10 mei 2021 11:19]

Het verrassende is dat Nederland blijkbaar 25% van alle laadpalen in de EU heeft.
Misschien wordt het tijd dat er meer geregeld gaat worden op Europees vlak. Een veelgehoord argument is dat men geen elektrische auto kiest, want dat vinden mensen maar lastig als ze op vakantie gaan met de auto. Het zal je verbazen hoeveel mensen vakantie een belangrijk argument vinden bij het aanschaffen van een auto. Ook al is een VW Golf een perfecte auto voor iemand, als diegene er in de zomer er niet mee op vakantie gaan (want te klein) is de kans klein dat diegene een VW Golf koopt.
Ik zie het argument "ik heb geen vaste parkeerplaats" meer. Ja vakantie is een dingetje, maar het grootste probleem is dat veel buurten gewoon te weinig parkeerplaatsen hebben en niet iedereen een eigen oprit heeft. Als je dan ook nog moet vechten om een laadpaal, dan wordt het al snel lastig. Tuurlijk er zijn nog genoeg mensen met wel een eigen parkeerplaats of een buurt waar parkeren niet zo'n probleem is, maar als je geen zekerheid hebt over waar je je auto op kunt laden, dan wordt het verhaal al anders. En als je kijkt dat we nu pas op 66.000 zitten, dan is dat maar een fractie van de 8,7 miljoen auto's die we met zijn allen hebben. Dan kun je op je klompen aanvoelen dat het nog lang gaat duren voordat elke straat een laadpaal heeft, laat staan elke parkeerplaats in de wijk.

Daarom verwacht ik dat de EV markt op den duur wel zijn hoogtepunt bereikt en de rest liever overgaat op waterstof of andere manieren, want dan ben je minder afhankelijk van je woonsituatie.

Daarnaast is het vakantie-verhaal zeker nog wel een dingetje. Als je ziet hoe druk tankstations al zijn tijdens de zomermaanden langs de grote snelwegen, dan kan ik me alleen maar voorstellen hoe bizar lang de wachttijd gaat zijn voor laadpalen. Niet dat het met waterstof momenteel sneller zal gaan (dat is ook 5 minuten tanken en nog veel wachten tot het vat op druk is), maar in de toekomst zal dit wel sneller kunnen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 10 mei 2021 12:26]

Ik denk dat de technische problemen met waterstof een stuk groter zijn dan de problemen die jij noemt met laadpunten. Een ding die mij namelijk altijd opvalt is dat er veel parkeerplaatsen zijn zonder laadpaal, maar dat deze vaak wel (om de zoveel meter) een lantaarnpaal hebben staan.

Als het gaat om overnight charging, dan is de stroombehoefte waarschijnlijk helemaal niet zo groot. Bij een gemiddelde woon/werk rit van zeg 50km tegen 5km/kWh zit je op 10kWh dat een gebruikte auto dagelijks gemiddeld moet laden. Tussen parkeren ~18u en wegrijden ~8u zitten 14 uren dus (gemiddeld) maar 720 Watt per auto.

Natuurlijk is het huidige lantaarnpaalstroomnetwerk nu niet gemaakt om elke paal even een extra kilowatt (afgerond) te laten leveren, maar lantaarns hebben ook (nog) geen stekkers. Dit wil niet zeggen dat het niet mogelijk zou zijn om elke lantaarn te voorzien van een of twee stekkers die een beperkte hoeveelheid stroom kunnen leveren voor EV's.

Dit zullen dus nooit snelle laders worden, maar voor overnight charging hoeft dit natuurlijk ook lang niet altijd.

Dat lijkt mij een makkelijker plan dan een geheel nieuw netwerk aan tankstations op te zetten voor een brandstof waar nu helemaal geen gebruik van gemaakt wordt. Om nog niet te spreken over het feit dat dit plan redelijk eenvoudig stap voor stap ingevoerd kan worden en meteen nuttig is, een waterstoftank-netwerk is pas nuttig bij een bepaalde kritische massa EN als er auto's te koop zijn. Beide zijn nog ver verwijderd.

[Reactie gewijzigd door Robbaman op 10 mei 2021 13:18]

Ook een belangrijk argument. Waterstof is een gigantische verspilling van energie. Slechts 30% van wat opgewerkt wordt, wordt daadwerkelijk gebruikt door het voertuig. We hebben al elk jaar te weinig energie en moeten importeren. Moet je nagaan als we dan ook nog eens 70% extra energie even het raam uit gooien.

Buiten dat waterstof vervliegt, afhankelijk van de opslag kan dit meerder procenten verlies per dag zijn. Tenzij je vrijwel dagelijks genoeg kilometers maakt, is het verlies nog hoger dan 70%.

Als we iets aan het klimaat willen doen, moet de energieverspilling omlaag, niet omhoog. Waterstof voor scheepvaart, luchtvaart en allicht lange afstand vrachtwagens zou een optie zijn. Maar we moeten het idee echt loslaten om dit voor personenvervoer op de weg te gaan inzetten.
Het rendement van een elektriciteitscentrale is anders ook niet bijzonder. Denk aan iets van 33 tot 40% voor een centrale op fossiele brandstof of kerncentrale. Daar komen dan de verliezen van de omvormer en accu voor de auto nog bij. Dan valt rendement van 30% voor waterstof wel mee.
Je maakt een denkfout, het rendement van een elektriciteitscentrale maakt een EV niet slechter t.o.v. waterstof, gezien beide auto's dezelfde elektriciteit gebruiken.

Voorbeeld:
EV:
Bron (100%, 100kWh) -> Energiecentrale (30%, 30kWh) -> EV (90%) -> effectief 27kWh bruikbaar.
Zon -> Zonnepanelen (100%, 100kWh) -> EV (90%) -> effectief 90kWh bruikbaar.

Waterstof:
Bron (100%, 100kWh) -> Energiecentrale (30%, 30kWh) -> Waterstoffabriek (70%, 21kWh) -> Waterstofauto (60%) -> effectief 12.6kWh bruikbaar.
Zon -> Zonnepanelen (100%, 100kWh) -> Waterstoffabriek (70%, 70kWh) -> Waterstofauto (60%) -> effectief 42kWh bruikbaar.

Zoals je ziet is het resultaat onafhankelijk van de bron. Het is niet zo dat een EV op fossiel minder rendement heeft dan een waterstofauto op fossiel, beide hebben dan een lager rendement.
Het rendement van waterstof valt dus ECHT NIET MEE vergeleken een EV, dan heb ik de cijfers nog flink in het nadeel van de EV gebruikt. Je ziet dat de waterstofauto ruim 2x zo veel elektriciteit nodig heeft om tot hetzelfde resultaat te komen!

[Reactie gewijzigd door drocona op 10 mei 2021 17:02]

Er zijn ook andere onpraktische kanten aan een waterstof auto, ze zullen duurder zijn dan volledige elektrische auto, ook een waterstof auto heeft een flink lithium batterijen pack nodig, constante vervangen van lucht filters (waterstof, fuel cell, houd absoluut niet van vuil lucht, heeft algemeen een vaker service interval nodig en duurder in onderhoud), schaarste van waterstof tankstations. Ik zie het niet gebeuren voor personen auto’s. Ander punt, een waterstof tankstation installatie is vele malen duurder tov elektrische station en zie deze niet zo snel un de buurt van woonwijken worden geplaatst.

Maar om over inefficiëntie te hebben, waterstof is zeer inefficiënt. Als de EU zo happig is op efficiënt omgaan met energie en verbannen de wolfraam lampjes voor LED lampjes.... waarom laten ze dan überhaupt waterstof toe.

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 11 mei 2021 01:18]

En waterstofgas reageert met ozon. Weet je dat gat in de ozonlaag door spuitbussen nog?
Klopt, maar ik zie nog niet hoe de waterstof helemaal tot in de bovenste lagen van de atmosfeer komt zonder te reageren met de zuurstof die het onderweg tegenkomt ... om vervolgens in water te veranderen. In een laboratorium ja, maar in de buitenlucht ...
Bij de productie van waterstof komt zuurstof (O2) vrij. Onder invloed van UV en statische elektriciteit kan dit reageren tot ozon (O3). In real-life zal de ozon productie zelfs hoger zijn. Het vrijgekomen zal maar een fractie van zijn van de waterstof die in de atmosfeer lekt. Waterstof is hoog reactief en het zal niet lang duren voordat daar water mee wordt gevormd. De kans dat waterstof op hoogten komt waar de ozonlaag zich bevind is dermate klein dat je daar geen rekening mee hoeft te houden.
Waterstof hoeft helemaal geen gigantische verspilling te zijn. Het grootste verlies zit nu nog in de elektrolyse. Nu gaat daar nog ruim de helft van de energie verloren. Er zijn een aantal ontwikkelingen gaande die de efficiëntie moeten verhogen van tot boven de 90% moeten opkrikken.
Het omzetten van waterstof naar elektra gaat behoorlijk efficiënt. De grote verliespost is straks de compressie die nodig is voor opslag en vervoer. De verwachting is dat waterstof over een aantal jaar een totale efficiëntie van ruim 60% (van bron tot motor) zal hebben. De overige 40% gaat verloren bij de elektrolyse en de compressie.
Dat er energie verspild wordt hoeft niet erg te zijn. Het grote nadeel van zon- en wind-energie is dat ze niet stuurbaar zijn. Er zullen dus perioden van overproductie zijn. Dat zijn de perioden waarbij elke vorm van opslaan van energie eigenlijk pure winst is. In tijden van overproductie kan de energieprijs enorm dalen en zelfs negatief worden.
Het toevoegen van een kerncentrale is geen oplossing als je meer vraaggestuurd wilt produceren. Een kerncentrale is maar heel beperkt regelbaar. Je hebt dan eigenlijk alleen minder zonnepanelen en windmolens nodig voor dezelfde overproductie.

Dat waterstof voor personenauto's geen oplossing is, ben ik met je eens. Alleen voor auto's die eigenlijk continu op de weg moeten zijn (zoals taxi's) kan het een alternatief zijn, maar met de generatie EV's die er nu aan zit te komen is opladen in een kwartier te doen en moet je met tussentijds één à twee keer snelladen de hele dag kunnen rijden.
Een lantaarnpaal is tegenwoordig met wat LED erin niet meer dan een paar volt. Voor het laden van een auto heb je veel meer nodig. Zie maar de plekken waar het transformatorhuisje het niet aan kon toen even een heel bedrijf zijn auto aansloot. Je kunt niet even lantaarns ombouwen, dan moet echt de grond open voor betere kabels. Maar je hebt dan ook veel meer capaciteit nodig op het netwerk ernaartoe. 720 watt per auto is niet veel, maar een gemiddelde stad is toch al gauw 50.000 auto's laden. Dan heb je gewoon een heel zonnepark nodig om dat te compenseren (en die geven natuurlijk in de avond geen stroom).

Verder is het ombouwen van tankstations, zo'n 3 tot 10 per stad een stuk simpeler dan elke straat open gooien en allerlei kostbare materialen gaan gebruiken om auto's op te laden. Zoals ik al zei: het heeft meer zin om het per huis uit te werken dan hele straten. Een extra groep bij een meterkast is wat makkelijker dan een hele straat open te gooien en allerlei elektriciteitshuisjes uit te breiden. Voor Waterstof heb je gewoon 1 of meerdere tanks nodig en een vulsysteem. Dat 10x per stad is een stuk sneller klaar.

Verder ontken ik niet dat Waterstof nog niet echt geschikt is voor consumenten, maar dat komt vanzelf zodra de kwaliteit toeneemt en de problemen verminderen. Het grootste probleem is om meerdere auto's tegelijk en constant te laten tanken ipv een stuk of 6 per uur en dan weer moeten wachten tot alles weer op druk is. Maar overall is een waterstofnetwerk een stuk sneller op te zetten dan overal laadpalen, omdat simpelweg een tank-netwerk al bestaat en het toevoegen bij de meeste stations geen issue is (of wellicht dat we er een paar moeten verplaatsen maar dat is ook niet zo'n ding). Het grote voordeel is dat je met behulp van een paar zonneparken overdag mooi waterstof kunt laten maken en deze de hele dag door kunt laten tanken door het hele land heen. Ja het kost meer stroom en ja het is niet de meest goedkope oplossing, maar de transitie is wel een stuk eenvoudiger en voor de meeste mensen een stuk makkelijker te gebruiken. Met de juiste subsidies (bv speciaal voor mensen zonder parkeerplaats), is het ook geen probleem om dezelfde adoptiegraad als EV te realiseren. Dan praat ik wel over een start van 5 jaar en een redelijke adoptie over 10 jaar. Maar nog ruim op tijd voor de 2050 doelen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 10 mei 2021 16:53]

720 watt per auto is niet veel, maar een gemiddelde stad is toch al gauw 50.000 auto's laden. Dan heb je gewoon een heel zonnepark nodig om dat te compenseren (en die geven natuurlijk in de avond geen stroom).
Vandaar ook dat ik zeg dat je deze oplossing straat voor straat zou kunnen doen (je hoeft ook niet eens elke lantaarn van de straat te doen).
Verder is het ombouwen van tankstations, zo'n 3 tot 10 per stad een stuk simpeler dan elke straat open gooien en allerlei kostbare materialen gaan gebruiken om auto's op te laden.
Eens, behalve dat ik niet helemaal snap welke 'kostbare materialen' je nodig hebt voor een laadpunt in een lantaarn.
Het grootste probleem is om meerdere auto's tegelijk en constant te laten tanken ipv een stuk of 6 per uur en dan weer moeten wachten tot alles weer op druk is.
Ik zou juist zeggen dat het grootste probleem is dat het gebruik van waterstof betekent dat je 50-75% van je groene energie weggooit door conversies en opslag. Het feit dat het vullen van een tank (en-masse) nog langzamer is dan snelladen is meer een ironische bijkomstigheid dan een echt probleem :)
Het grote voordeel is dat je met behulp van een paar zonneparken overdag mooi waterstof kunt laten maken en deze de hele dag door kunt laten tanken door het hele land heen.
Dit is wel echt een oversimplificatie van de oplossing. Die paar zonneparken waar je het over hebt hadden dus ook gebruikt kunnen worden om andere toepassingen van stroom te voorzien (we zijn immers nog niet eens in de buurt van 100% groene stroom) en dan zonder 70% verlies... Zeker als je een toekomst hebt gecreëerd waarin er op elk gegeven moment enkele honderdduizenden auto's actief op het netwerk zijn aangesloten, dan is er ook van lokale overschot eigenlijk geen sprake meer omdat er altijd voldoende buffer is om dit tijdelijk op te vangen.
1. Waarom zouden wagens enkel 's nachts laden? Als ze voor de deur van de firma staan, kunnen ze ook laden op zonne-energie. Moest ik een EV hebben, moet ik nooit laden thuis. Er staan laadpalen bij mijn werkgever (ja, in Vlaanderen; helaas voorlopig nog enkel voor de collega's met firmawagen; als proefproject).
Idem bij winkels bijvoorbeeld.
2. In de stad zijn er geen zonneparken hé. Dus om uw waterstoftankstations te bouwen, moeten de straten ook open gegooid, transformatoren opgeschaald... Snelladers verbruiken slechts 1/3. Dus kan je met dezelfde moeite 3x zoveel wagens laden. Je kunt trouwens ipv waterstoftanks, batterijen plaatsen om pieken te helpen bufferen.
Voordeel van EV is net dat je tot 90% minder keer moet gaan tanken (snelladen).
3. In de stad heb je ook amper/geen snelladers nodig, gezien je daar overal trage laders kunt voorzien en geen lange afstanden doet. Voorzie de trage laders van software en connectie met de netbeheerders en wagen, dan kun je ze slim laten laden (meer/minder, afhankelijk van netwerk en tijd tot vertrek).

Er zijn uitdagingen, maar die zijn helemaal niet onoverkomelijk. Het ideale moment om decentrale opslag te implementeren op straat en wijkniveau...
En aan elke parkeerplaats aan de supermarkt een snellader. Tegen de tijd dat je rond bent in de winkel, kan je auto er weer 400km tegenaan.

Hoe vaak zou een doorsnee automobilist eigenlijk per week moeten laden?
Nee, geen snellader. Niemand rijdt 200km naar de winkel hé.
Veel gewone laders is wat we nodig hebben.
Een snellader zodat de auto tijdens het winkelen zoveel mogelijk opgeladen kan worden. Zodat die auto's er weer enige dagen, of zelfs een week tegenaan kunnen zonder extra laadbeurt.

Het probleem van mensen die geen eigen lader kunnen plaatsen, wordt dan aangepakt. En je vermijdt het issue bij gewone laders dat ze onnodig lang worden ingenomen (opgeladen auto's die uren extra blijven staan). Is ook gewoon 2-in-1: winkelen = laden; geen aparte, in vergelijking met tanken relatief landurige actie nodig.

Voor de winkels is het ook een win-win:
- je behoudt gemakkelijker klanten die anders misschien hun goederen via een koerier zouden laten brengen.
- je verdient aan je parkeerplaatsen

[Reactie gewijzigd door Jack77 op 11 mei 2021 12:39]

Dat zullen dan slechts een paar plaatsen zijn, anders wordt dat heel duur en veel stroompieken. Op zich geen slecht idee. Twijfel alleen of mensen er de meerprijs voor over hebben.
Tja, betalend laden moeten ze toch, dus of het bij de supermarkt is, of ergens op straat.
Qua infrastructuur zal er inderdaad geïnvesteerd moeten worden.
Klopt, maar snelladen zal waarschijnlijk altijd stukken duurder blijven.
Niet dat het met waterstof momenteel sneller zal gaan (dat is ook 5 minuten tanken en nog veel wachten tot het vat op druk is), maar in de toekomst zal dit wel sneller kunnen natuurlijk.
Net zoals dat het snelladen in de toekomst sneller zal gaan. Je ziet dat nu al bij de Hyundai en Kia nieuwe generaties. Dan gaat de laadtijd al een derde minder en is de capaciteit van de laadpunten dus 50% hoger... En die laden op 220 kW, terwijl de standaard tot 350 kW kan leveren. Met betere batterijen kom je dan theoretisch uit rond 10 minuten.

Maar even voor de omvang van het 'probleem': stel een pompstation heeft nu 10 pompen staan; dan kunnen daar per uur maximaal 120 auto's tanken (bij 5 minuten tanken). Met een half uur laadtijd zijn dat 60 laadpunten. Maar als het met 20 minuten klaar is zijn het er nog maar 40.

Nu hoeven die 40 lang niet allemaal op datzelfde tankstation te staan. Ze kunnen ook op de tussenliggende parkeerplaatsen staan (zoals een "Aire" in Frankrijk), of bij een winkelcentrum vlak naast de snelweg, of bij een hotel, of wherever.

Nu heb je vaak bij een tankstation langs de snelweg dat er een enorme parkeerplaats bij is gelegen, dus de ruimte is er makkelijk om voldoende snelladers neer te zetten. En dit hoeft ook pas klaar te zijn wanneer alle auto's elektrisch zijn. Dan heb je het over 2035-2040 (indien er vanaf 2030 alleen nog maar nieuwe EV's worden verkocht).

Overigens valt die drukt bij tankstations wel mee. Ik zie zelden een wachtrij voor de pompen (Luxemburg uitgezonderd). Heel misschien op twee dagen in het jaar. Maar juist doordat je eenvoudig ook op de tussenliggende rustplaatsen laders kunt isoleren is de drukte ook wel weer te verspreiden. Of laten we gewoon op een andere manier (in ons gedrag) sturen dat we niet als idioten allemaal op dezelfde dag dezelfde kant op moeten rijden:
- Onderwijsinspectie hoeft maar toe te staan dat je op de vrijdag voor vakantie wel je kind mee mag nemen en dat probleem van zo'n zwarte zaterdag is (wat NL betreft) grotendeels opgelost.
- Huisjes en campings in vakantielanden krijgen een A, B of C. A wisselt op vrijdag, B wisselt op Zaterdag en C wisselt op zondag. Hupsakee: zwarte zondagen voor heel Europa opgelost.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 10 mei 2021 14:41]

Maar je gaat die snelle laadtijden niet halen met de doorsnee openbare laadpaal. Die 350kW gaat geen enkele normale paal halen want dat trekt het stroomnet niet. En upgraden is veel te duur. Ja de laadpalen op diverse locaties zullen vast die upgrade krijgen, maar het gaat hier dus vooral om mensen die geen eigen parkeerplaats hebben. Dat zijn er enorm veel in Nederland. En nog meer in de rest van de wereld.
Of laten we gewoon op een andere manier (in ons gedrag) sturen dat we niet als idioten allemaal op dezelfde dag dezelfde kant op moeten rijden
Haha leuk idee, maar niet uitvoerbaar.
Onderwijsinspectie hoeft maar toe te staan dat je op de vrijdag voor vakantie wel je kind mee mag nemen en dat probleem van zo'n zwarte zaterdag is (wat NL betreft) grotendeels opgelost.
Dan verplaats je misschien iets aan drukte, maar reken maar dat mensen de vakantie dan gewoon op vrijdag beginnen ipv zaterdag.
Huisjes en campings in vakantielanden krijgen een A, B of C. A wisselt op vrijdag, B wisselt op Zaterdag en C wisselt op zondag. Hupsakee: zwarte zondagen voor heel Europa opgelost.
Ik denk niet dat die huisjes daarop zitten te wachten, bovendien kun je alsnog hebben dat mensen weggaan op een bepaalde dag ongeacht of het dan gebruikelijk is. Of dat ze gewoon ergens op een parkeerplaats wachten tot ze bij hun lappie grond mogen. Leer mij Nederlanders kennen, die gaan zich niet aanpassen.

Zwarte zaterdag blijft gewoon een probleem, daar zijn mensen veel te stoïcijns voor. Ze doen het al 40 jaar, dus waarom zouden ze iets anders doen.
Maar je gaat die snelle laadtijden niet halen met de doorsnee openbare laadpaal. Die 350kW gaat geen enkele normale paal halen want dat trekt het stroomnet niet. En upgraden is veel te duur. Ja de laadpalen op diverse locaties zullen vast die upgrade krijgen, maar het gaat hier dus vooral om mensen die geen eigen parkeerplaats hebben. Dat zijn er enorm veel in Nederland. En nog meer in de rest van de wereld.
'Upgraden is veel te duur'... want een hele waterstofinfrastructuur aanleggen is zoveel goedkoper???
[...]

Zwarte zaterdag blijft gewoon een probleem, daar zijn mensen veel te stoïcijns voor. Ze doen het al 40 jaar, dus waarom zouden ze iets anders doen.
Als we niets doen kunnen we Nederland over 100 jaar afschrijven... Dan worden we lekker vluchteling in Limburg met z'n allen. Dat is waarom we iets anders moeten gaan doen. Op een andere dag op vakantie gaan , zodat je niet een hele dag in de file staat is dan wel een heel klein 'offer'.
Niet iedereen of elke parkeerplaats hoeft een laadpaal te hebben, want je hoeft niet op elk moment te laden. Als je normaal woon-werk verkeer hebt, zul je misschien 2-3 keer per week te auto op moeten laden. Veel mensen zullen ook op hun werk kunnen laden, dus dat kan ook schelen.

Voor vakantie/lang afstanden zijn er snelladers die steeds sneller kunnen laden. Nieuwe modellen kunnen in een kwartiertje al 350 kilometer erbij laden. Bij lange ritten wil je toch elke 300-400 kilometer even je benen strekken, dus je hoeft niet eens te wachten. (Want die pauze deed je toch al)

Er zullen zeker meer laders erbij moeten, maar het is echt niet zo dramatisch gesteld. Waterstof klinkt altijd leuk, maar is voorlopig nog veel duurder dan benzine. Dus behalve dat je iets sneller kan tanken heeft het ook niet eens veel voordeel.

En als je nu waterstof tankt (maar 5 tankstations in NL), is dat gekraakt uit aardgas waar de CO2 in de lucht komt. Vraag me af of dat nou veel schoner is dan rijden op stroom.
Niet iedereen of elke parkeerplaats hoeft een laadpaal te hebben, want je hoeft niet op elk moment te laden. Als je normaal woon-werk verkeer hebt, zul je misschien 2-3 keer per week te auto op moeten laden.
Misschien niet elke dag, maar wel voorspelbaar genoeg.

En daarbij heeft menig inwoner schijt aan anderen. Die parkeren hem lekker op een laadplek terwijl ze hem niet nodig hebben, laten hun auto er dagen/weken staan of hebben net voordat jij thuis komt de plek al bezet. Dit werkt alleen als je buren ook meewerken en ik denk dat we allemaal wel een plek in de buurt kennen waar dit gewoon niet gaat werken. Zelfs op het werk zag ik al regelmatig collega's klagen dat mensen hun auto niet weghaalden als ie vol was.
Veel mensen zullen ook op hun werk kunnen laden, dus dat kan ook schelen.
Waarmee je dus al een heleboel mensen elimineert die niet met de auto naar het werk gaan of geen werk hebben.
Voor vakantie/lang afstanden zijn er snelladers die steeds sneller kunnen laden
Ja want je gaat altijd alleen op vakantie en populaire bestemmingen hebben duizenden laders voor de mensen die er langs komen rijden. Je hebt nu al tijdens spits dat bepaalde locaties vol staan, dat is met drukke dagen niet anders.
En als je nu waterstof tankt (maar 5 tankstations in NL), is dat gekraakt uit aardgas waar de CO2 in de lucht komt. Vraag me af of dat nou veel schoner is dan rijden op stroom.
Dagelijks is gemiddeld 11% hernieuwbare energie dus hoe schoon is je Tesla dan? Verder leek het me logisch dat ik het niet had over Waterstof op dit moment, maar over enige tijd als er wat meer ontwikkelingen zijn geweest die het interessanter maken voor consumenten. Het staat nu nog steeds in de kinderschoenen voor wat betreft adoptie. Ja er zijn weinig tankstations en ja die wordt niet schoon opgewekt, maar dat is een stuk makkelijker aan te passen dan elke straat in Nederland te voorzien van tientallen laadpalen.
Energie != Elektriciteit. In 2020 kwam 25% van de stroom uit hernieuwbare bronnen. CBS link..
Lekker makkelijk als Biomassa er bij wordt gerekend.
Die blamage mag zo spoedig mogelijk opzouten.
Ik heb de luxe van een eigen plek, maar we merken wel dat het soms wel even wachten is ja. En zeker als je thuis zit na een dag hard werken, heb je niet zin om af en toe je auto te verplaatsen zodat de buurt kan laden.

Ikzelf denk dat de oplossing veel simpeler is: Laden op werk.
- Het is vaak een industriegebied, dus stroomvoorziening is vaak redelijk tot goed
- Het is waar je bent als de zon schijnt! Veel handiger om alles direct in en auto te stoppen ipv dat iedereen overdag lekker opwekt als niemand echt veel stroom verbruikt, en het dan terug wilt als de zon onder is/gaat.
- Het is makkelijk voor werkgevers als mooie secundaire voorwaarde, of vervanging van kilometervergoeding
- Je staat er toch een uur of acht, met een beetje een slim systeem kun je de stroom verdelen over de auto's zodat je niet in 1x 20autos laadt en dan 7u niets (en bovendien hoef je niet perse elke dag te laden).

En natuurlijk werkt dit niet voor elk bedrijf. Maar we hoeven niet alles in te zetten op 1 oplossing :)

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 11 mei 2021 13:21]

En wat als je niet 5 dagen in de week werkt? Of geen vaste parkeerplaats hebt? Genoeg bedrijventerreinen waar parkeerplekken tekort komen en je dus niet echt er van op aan kunt dat je ergens kunt parkeren met laadpaal. Ik zou willen stellen dat het merendeel van de bedrijven dit heeft (uit eigen bescheiden ervaring).

Feit blijft dat het behelpen is waar mensen opladen terwijl de mensen die je probeert te bereiken, prima te voorzien zijn met waterstof. Ja het is wat duurder (nog), maar ik zie niet waarom het exclusief moet zijn. Waterstof werkt voor de een beter dan de ander. Nu heb je ook dat diesel beter werkt dan brandstof voor iemand zijn rijgedrag of doel. Ze kunnen best naast elkaar bestaan en daarmee bespaar je een heleboel problemen en overlast.
Angst voor het onbekende ;) Want langs de snelwegen kom je vaak prima van plek naar plek met snelladers ;)
Langs snelwegen wel, maar in sommige steden en vooral ook dorpen en gehuchten is dat een ander verhaal.
Klopt, been there, done that, got the t-shirt.

Vooral in Oost-Duitsland (Hoekje met Tsjechië/Oostenrijk), dramatisch! Maar goed, op de camping met 6A kom je een heel eind.
En gewoon de laatste snellader voor de afrit waar je moet zijn even lurken zodat je niet direct krap zit.
Zijn gewoon nog gebieden waar ze een decennia of 2 achter lopen ;)

Maar uiteindelijk is er echt altijd wel een oplossing te vinden.
Italië heb ik het ook gehad, geen laadpaal, maar ze hadden wel een paar lege plekken die ze op 16A konden schakelen. Enkel fase, maar geef het een nachtje dan kun je gewoon op 100% naar huis vertrekken.
Niet alleen daar. In het grootste deel van Europa kun je niet zorgeloos een rondrit te maken zonder te moeten gaan rekenen met afstanden, temperatuur en hoogtemeters. Als je in Frankrijk vanaf de kust 100 km de bergen in rijdt gedurende de winter ben je alleen maar bergop aan het rijden bij 8 graden. Dan gaat het heel hard.
Hangt van de auto af.
Al kom je met https://abetterrouteplanner.com voor bijna elke auto wel aardig uit.
Kun je ook rekening laten houden met weer, wind, bagage etc. ;)

En het leuke, rij je die berg weer af, laadt hij gewoon weer op. Nog nooit gehad dat er onderaan de berg meer diesel in zat t.o.v. toen ik er nog bovenop stond :+
Jammer alleen dat vanuit Nederland gezien, de meeste buitenlandse bestemmingen bergopwaarts zijn. ;)
En het leuke, rij je die berg weer af, laadt hij gewoon weer op. Nog nooit gehad dat er onderaan de berg meer diesel in zat t.o.v. toen ik er nog bovenop stond :+
Moet je gewoon vlak voor je beneden bent even een tankstation opzoeken :D
Hangt van de auto af.
Al kom je met https://abetterrouteplanner.com voor bijna elke auto wel aardig uit.
Kun je ook rekening laten houden met weer, wind, bagage etc. ;)
De meeste mensen rijden zorgeloos met een fossiele brandstofauto. Bij de pomp binnen twee minuten weer weg, en ze zijn overal te vinden. Geen gehannes met kaarten, (potentieel overvolle) laadpunten vinden, lang wachten, ...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 mei 2021 16:27]

Grappig, want ik rijdt zorgeloos met een EV.

Geen smerige handen van het tanken.
Niet elke week 2 a 3x naar de pomp hoeven rijden, gewoon elke dag vol van huis.
Stekker er in, pas er langs en binnen 10 tellen ben je klaar.

En met vakantie, die 1 a 2x per jaar, dan heb ik vakantie! Boeien dat ik 2x een extra stop moet maken op 1500km. Ik joeg de diesel ook in 2 a 3 stops naar de Ardèche, maar nu we er 5 stops voor nodig hebben zijn we veel relaxter aan het rijden! Kinderen vinden de dag in de auto niet eens meer erg, omdat ze er elke 3 uur even uit mogen, voor mij nog minder vermoeiend ook ;)

#omdenken #wennen
#omdenken #wennen
#inlevenineenanderzijnsituatie #geenruimtevooreenlaadpaal #nieuwprijsishogeprijs #detechniekisernogniet

Verder, vieze handen bij het tanken...? Ik weet niet hoe je dat doet. Dat is mij nog nooit gelukt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 mei 2021 17:58]

Tank eens diesel. Die pomp zit er meestal onder. Euro95/8 heeft dat dan weer niet. Zo’n vettig handvat. Zelfs met die plastic handschoenen stonken je handen na het tanken altijd.

En duurder in aanschaf, reken even je Total cost of ownership door. 😉
Tank eens diesel.
Nee. Met een diesel kom ik niet waar ik wil zijn.
En duurder in aanschaf, reken even je Total cost of ownership door.
TCO is enkel interessant als je zakelijk reist en 'oneindig en vrij' kan lenen. De meeste mensen kunnen niet zomaar een nieuwe auto kopen, en zeker niet voor zulke bedragen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 mei 2021 19:15]

Natuurlijk hangt dat van de auto af.
Maar zo’n rit is natuurlijk niet één lang weg bergop en daarna weer één lange weg bergaf. Daarnaast wordt het terugwinnen van de energie al meegenomen in de berekeningen van reikwijdte. Daarnaast denk ik niet dat je in het geval van een EV met een vollere accu thuiskomt dan toen je vertrok…
Mijn EV (Tesla) is in de bergen veel efficiënter in energiegebruik dan in Nederland, constatering van vorig jaar vakantietje Frankrijk. Het verbaasde mij heel erg, maar er wordt bergafwaarts aardig veel energie terug gegeven aan je accu.
Je Tesla is niet efficiënter in de bergen dan op vlak land. Komt puur omdat je waarschijnlijk iets niet mee hebt genomen in die vergelijking, zoals berg op of temperatuur. Wil niet zeggen dat regeneratie erg leuk is bergafwaarts en dat je dan meestal je batterij oplaad. Echter je bent meer verloren op de weg naar boven :)
Puur op basis van stats, de app om je tesla uit te lezen, waaronder zijn efficiëntie.
Jazeker, dat is zo mooi aan een EV, maar het is onberekenbaarder. Het is een groot verschil of je een rit maakt van een lager gelegen deel naar een hoger gelegen deel, of dat je weer terugkeert naar het lager gelegen deel. Of andersom.
Je moet daar dus altijd op voorbereid zijn terwijl je met een IEC gewoon gaat rijden en als je ziet dat de wijzer naar de reserve gaat, je gewoon ergens in een klein dorpje gaat tanken.
Precies.. Natuurlijk was het 'als pionier' ook een deel van de uitdaging, maar als het mij lukte om in 2018 1000 km binnen 24 af te leggen tijdens een ritje naar Italië, met een e-up! (die een praktisch bereik heeft in de zomer van cira 125km) dan moeten hele volksstammen inmiddels probleemloos op vakantie kunnen in Europa met hun praktische 300+ km EV's. ( en dat doen ze ook, afgelopen jaar daadwerkelijk nederlanders gezien in Zwitserland, Oostenrijk, Italië en (zuid-)frankrijk met Leaf, Zoe, Tesla S+3 & Ampera-E. )

Angst voor 't onbekende, maar vergeet ook niet dat er hordes mensen nu PHEV's kopen, privé,. omdat ze al wel willen proeven aan het EV rijden, maar nog niet 100% durven, én ook begrijpen dat nu een neiuwe volledig ICE kopen niet meer de toekomst is.
Enige reden waarom men nu EV rijdt is vanwege de prijs (subsidie). Niemand koopt ook voor de lol een PHEV, op een lading rij je met geluk 20-30 km en dat is al veel. Bovendien zijn ze zo zwaar dat ze op de brandstofmotor ook nog eens enorm veel slurpen. Ik heb ook een PHEV maar enkel voor het belastingvoordeel.

Je kunt zeker met een EV op vakantie als je alleen of met z'n 2-en bent. Maar probeer een gezin met 3 kinderen met bagage en dan evt. nog een caravan/vouwwagen. Dan wordt het al een stuk lastiger. Misschien met een Model X maar dan mag je meer dan een ton op tafel leggen.
Enige reden waarom men nu EV rijdt is vanwege de prijs (subsidie). Niemand koopt ook voor de lol een PHEV, [...]
Hier wel voor de lol een EV gekocht. ICE kan echt niet meer. Het geeft mij een enorme kick (lees: lol) als het overschot van mijn zonnepanelen rechtstreeks de EV in gaat :9
Een ver weg vakantie met 5 man heb ik nog niet kunnen maken sinds vorig jaar mei, maar ik voorzie geen substantiële problemen.
Oh, en nog ff mijn uitsmijter: als je eenmaal een EV gereden hebt wil je echt niet meer terug naar een ICE 8-)
Wat betreft de PHEV ben ik het wel met je eens: dat is het net niet. Een beetje zwanger, dat werk.
Mja, blijkbaar denkt 20% van de EV rijders er toch anders over.

Dus once you go electric, you may go back.
Dat is een onderzoek uit de VS, waar benzine geen drol kost (vergeleken met de prijzen hier), waar de afstanden veel grotere zijn en de laadpaaldichtheid nog een stuk lager is per km2, dus of dat onderzoek representatief is voor Nederland durf ik te betwijfelen (en dan nog blijft 80% wel bij BEV)

Hier weer duidelijk dat je op het internet altijd wel een onderzoek kunt vinden dat je dusdaning kunt verdraaien dat het jouw standpunten lijkt te ondersteunen.
Ja, glas halfvol/half leeg. Blijkbaar denk 80% van de EV rijders hetzelfde. Het is maar hoe je het verwoord :)

(En dat is los van het aandragen over stats in Amerika, Nederland heeft een andere cultuur)
Jij vindt dat ICE niet meer kan, maar jij hebt de luxepositie dat je een ICE kan kopen en gebruiken.

1. EV's zijn over het algemeen een stuk duurder; niet iedereen kan dat betalen.
2. Je hebt zonnepanelen en een eigen laadpaal; lang niet iedereen heeft een eigen laadpaal en zal dus geen EV kiezen.

De reden dat ik geen EV kies (zakelijk) is dat ik geen eigen laadpaal heb of kan krijgen. Ik heb echt geen zin om iedere dag een laadpaal ergens in de buurt te moeten gaan zoeken. En dan moet ik nog het geluk hebben dat ie vrij is.

Nee hoor, zo lang ik geen eigen laadpaal heb rij ik lekker een ICE.

[Reactie gewijzigd door Sito op 10 mei 2021 13:38]

Same hier, enkel met een eigen laadpaal en gegarandeerde laadplaats zou ik full EV gaan rijden.
Klopt. Ik had de luxe een EV te kunnen kopen. Overigens mijn eerste nieuwe auto in ruim 30 jaar autobezit. Ik wilde persé een EV, maar de markt is nog niet volwassen, laat staan de ocasi-markt.Qua gebruiks- en verbruikskosten is de EV natuurlijk superieur aan de ICE. Zie het als een investering: nu duur, op termijn goedkoop.
Je punt met de paal snap ik goed, al is dat wel afhankelijk van je gebruik: als je in je reguliere gebruik aan 1 of 2 keer laden per week genoeg hebt is het te overzien. Maar dagelijks op een paal azen en je ergeren aan klevers.....

@deneys : wat @NuEffeNiet zegt: grootste punt van die 20% is de laadinfra en die is nou net uitzonderlijk goed in NL. Al kan het altijd beter.
Overigens begint het artikel ook met: "Nou is de Amerikaanse situatie natuurlijk niet gelijk aan die in Nederland, (...)"
Daarvoor is er laadpaalnodig.nl
Oh, en nog ff mijn uitsmijter: als je eenmaal een EV gereden hebt wil je echt niet meer terug naar een ICE
heb elektrisch gereden maar ben blij dat ik weer een benzine heb.
Niet iedereen kan voor de deur opladen of op het werk.
nu geen stress meer of ik het haal of niet. benzine slang erin en vastzetten, en 5 minuten later weer rijden.
Niemand koopt ook voor de lol een PHEV,
Dat was wellicht indertijd zo maar plugins zijn in mijn omgeving ook aan het opkomen omdat dat korte bereik niet per se allesbepalend is. Een collega rijdt een tweedehands Outlander omdat hij bijna gratis z'n woonwerk mee kan rijden (thuislaadpaal met zonnepanelen en gratis laden op kantoor), hij haalt overigens wel tegen de 40 km op een volle lading. Een vriend van me rijdt een Golf GTE omdat hij er alleen korte ritjes mee hoeft te maken maar ook op vakantie 'gewoon' kan tanken als vanouds, met een bonus als hij toevallig ergens 's nachts kan bijladen. Overigens valt dat 'slurpen' ook wel mee met 13, 14 gemiddeld. Ja het is wat meer dan een lichte moderne diesel of een benzine mild hybrid, maar overdrijven is ook een vak. Met slurpen denk ik aan 1 op 8, misschien 10 wat vroeger doodnormaal was voor een flinke auto.
Ik kocht voor de lol, zonder subsidie die EV. Jep, privé, zonder subsidie, bijtellingsvoordeel of whatever.

Dus niet helemaal 'niemand'.
Maar het gaat niet alleen om jou... Het gaat om hordes mensen die privé een PHEV kopen. Ik heb er geen cijfers van, evenmin als jij, maar ik gok dat mkools24 gelijk heeft dat het bij het grootste gedeelte van de PHEV of EV rijders gaat om het belastingvoordeel.

En toegegeven... als ik het geld had reed ik ook elektrisch. Het lijkt mij heerlijk om stil over de snelweg te glijden in plaats van mijn dik tien jaar oude rammelbak waarvan ik soms het idee heb dat de tank lekt...
Ik heb ook net een EV besteld, omdat ik gewoon zo snel mogelijk en zoveel mogelijk fossielvrij wil leven.
Die rit naar Italië verloopt langs grote wegen of grotere plaatsen. Maar ga eens een flinke tour maken door de Italiaanse, Franse of Spaanse bergen.
Duh.. Bergen zijn echt wel lekker met een EV! Been there, done that!
Ik ook. Met een volle accu vertrokken en met 7% teruggekomen. Gewoon normaal gereden en maximaal geregenereerd. Dat is voor mij geen vakantie als de accu van de auto gaat bepalen of ik terug naar het hotel moet en tot hoever ik de bergen in kan rijden.
Dat is dus het grote verschil: als je EV minimaal moet kunnen doen wat je diesel deed, dan is je mindset ongeschikt.

Sowieso.. 7%,.. tssk.. aankomen met 0km range is natuurlijk het doel! :-)

Wat mij opviel (Forclaz pas) is dat bergen heel vervelend zijn voor je range: Berg op lijk je 't nooit te halen, maar berg af (met regeneratie) loopt 't verbruik weer terug naar 'wat je op 't vlakke land gewend bent' (En dat is in mijn geval zo ongeveer 11 à 12 kWh/100km...

Anyhoe: ieder z'n eigen ding he.
Klopt helemaal, maar de mindset die je nodig hebt voor een EV staat daardoor de vakantiemindset in de weg terwijl de dieselmindset dat niet deed. Vanuit Nice naar de Gorges du Verdon rijden, aldaar de toerische route rijden en 's avonds weer terug is een probleem met veel EV's.
Precies. En het is dus de vraag of je dat wel moet willen (met een EV of überhaupt)

Maar ik zie hordes mensen klagen dat het bereik van 350km te weinig is. Terwijl je in de praktijk 360 dagen per jaar minder kilometers per dag maakt, en die paar dagen jakkeren op de Duitse autobahn of Franse peage zijn het echte probleem niet: om de 200km / 2 uur rijden een korte pauze nemen is veel gezonder. Als er voldoende snelladers zijn, is dat geen probleem.


En nu niet gaan janken over files. Want die staan er natuurlijk in Luxemburg nooit bij de pomp

(wachten of onvoldoende of gewoon géén snelladers zijn voor vakanties een groter probleem dan de actieradius).
Het gaat ook niet over de reis er naartoe om om de beperkingen die je dan lokaal krijgt als je niet drie weken aan het strand wil gaan liggen.
Als je in Luxemburg in de file gaat staan, spoor je sowieso niet. Enkele kilometers verder is een afslag en een dorpje waar het nog goedkoper is en je direct aan de beurt bent.
En is de prijs van je rit ook plots zoveel duurder.
100km opladen
Thuis 230v 3.42€
Gewone laadpaal 6.30€
Snellaadpaal 11.70€

En dit is dan voor 100km, ben je met snellader 1u13 verder.
Voor maar 100km ....

Met de diesel tank je op 5 min en rijd je bijna 1000km aan 1 stuk als het moet.
Pakken goedkoper duswel
Thuis laadt ik voor 22ct/kWh, de snellader (regio afhankelijk) tussen de 24 en 30ct/kWh.

En 100km aan stroom, dat is minuten, geen uren.

Een rit Italie > NL (kleine 1500km) koste me een uurtje extra aan laadtijd.
Meeste van die tijd was ook meteen de toiletstop, lunchen en avondeten etc.
Heb ELKE stop staan wachten op vrouw en kinderen, op 1 na.
Zou met 3% thuis komen, dat was krap. En aangezien ik toch wel toe was aan een bak koffie, heb ik in de tijd dat ik koffie tapte staan laden. 5 minuten om met een iets geruster gevoel thuis te komen.
Eem dijk van 30km met wind is wat onhandig om 11 uur in de avond met een lege accu, liever op safe.
Op zich heb je een punt dat wanneer je met alleen snellaadpalen laadt, dat je dan niet optimaal profiteert van het goedkopere laden, maar ik zie niet helemaal waar je bijna €12 vandaan haalt als je snellaadt.

Misschien als je maar weinig snellaadt, dat je dan dat bedrag betaalt, maar dat wordt dan natuurlijk gecompenseerd voor het feit dat je weer goedkoper uit bent als je niet snellaadt.

Sta je echter vaker bij (bijv) Fastned, dan neem je daar een abonnement en is het veel goedkoper laden dan het standaard 1-off-tarief.
Ik neem t gemiddelde van enkele bronnen.
18kwh tellen ze voor 100km.

Voor thuis namen we het goedkoopste nachttarief van 19 eurocent/kWh, voor de publieke laadpalen de gemiddelde marktprijzen van 35 eurocent/kWh voor gewone en 65 eurocent/kWh voor een snellaadpaal.

Kan je je tesla thuis volladen 100kwh?
19€
Publiek 35€
Snellader 65€

Ik neem 100kwh om snel te tellen.
Klopt ook allemaal als een bus, behalve dus dat je bij een snellader alleen €65 betaalt als je dit incidenteel doet. Sta je vaker dan 1 of 2 keer per maand bij Fastned te laden, dan neem je voor een paar euro per maand een abonnement en betaal je ook daar €35 voor de 100km
wel, ik spreek uit persoonlijk standpunt,
hier in een rijtjeswoning , 1 richtingsstraat, voor zover ik weet ,
de dichtsbijzijnde laadpaal is een 10min wandelen.

op het werk is er nog geen laadpaal,
ik zou vaker de snellader moeten gebruiken langs de snelweg ,dus duurder tarief.
en daarbij ook de duurdere cola koffie ofzo nuttigen :)
Er zijn veel goedkopere snelladers (Shell Recharge, Tesla Superchargers, ENBW pas), hoewel het erg afhangt van waar je naartoe rijdt. Er zijn soms zelfs nog gratis laders bij Lidls of McDonald's restaurants.

Maar hoe dan ook, qua kosten is benzine/diesel ook niet goedkoop. Diesel 1/20 is 5L voor 100 km is ongeveer €7. Benzine 1/16 is dan ongeveer €10. Dus ja als je op vakantie duur moet laden ben je iets duurder uit (hoewel je ook bespaart doordat je bijvoorbeeld bij je hotel waarschijnlijk goedkoper kunt laden). Maar de rest van het jaar bespaar je dat dubbel en dwars terug.

Een terecht pijnpunt is de huidige wirwar aan passen en tarieven. Daar mag de EU wel eens wat aan doen: maximum tarief €0,49 per kWh, verplicht afficheren van het tarief voor de afrit, verplichten dat je gewoon met je credit/debetkaart kunt betalen (naast plug & charge diensten).
Laat nou toevallig superchargen van een Tesla veel goedkoper zijn met 24 ct/kWh ;)
Ik reed vanaf Italië volledig gratis naar huis door van Gratis snellader naar Gratis snellader te rijden (Lidl maar ook langs de snelweg in Duitsland)
alleen moet je je daar in het buitenland en ook in België dan wel op voorbereiden. In Nederland kun je een redelijk willekeurige route rijden en heb je ondertussen overal wel snel laders. Ik kom voor mijn werk in regio Antwerpen en ik laad de auto dan bij laatste snel lader in Nederland dan zo vol mogelijk. Zeker wanneer ik niet weet of ik op mijn bestemming kan bijladen.
Begin dit jaar weer in Antwerpen geweest. Op locatie was geen laadpaal en eenmaal aangekoppeld aan een Antwerpse snel lader bleek deze 22kW te doen. Voor een beetje range sta je dan heel lang te laden.
Ben blij dat in Nederland de uitrol van FastNed en vergelijkbare snelladers voorloopt. Komt waarschijnlijk door de belastingvoordelen waardoor er in Nederland meer elektrisch wordt gereden. Is voor mij i.i.g. wel de reden om nu in een ID3 te rijden.
In België verbetert het wel. Ik rijd veel langs de E17 en daar waren eerst alleen oude 50 kW laders bij een paar tankstations, nu zijn er meerdere High Power Chargers geïnstalleerd. Waaronder een 175 kW Total precies bij onze favoriete stopplaats.

En Vlaanderen heeft ook onlangs besloten flink te gaan investeren in de laadinfrastructuur.
Hoe ga je anders op vakantie? En dan ben ik benieuwd naar de praktische kant.

(En dan ben ik niet op zoek naar de mogelijkheid om een auto te huren, want je kunt niet verwachten dat verhuurmaatschappijen een half miljoen auto’s op voorraad hebben om te kunnen verhuren gedurende 3 weken per jaar.)
Trein? Trein naar vliegveld? Taxi naar vliegveld? Noem maar op. Er zijn genoeg alternatieven.

Voor diegene die gaan camperen, ok auto is dan wel handig ja.
Vliegveld? Dan kan je nog beter beter CE blijven rijden. Weet je hoeveel een vliegtuig uitstoot? Blijkt maar weer dat EV rijden weinig met het milieu te maken heeft en meer met de subsidie, waardoor het goedkoper is.
Dat een EV rijden weinig met het milieu te maken heeft, dat ben ik met je oneens. Veel mensen in mijn omgeving (waaronder ikzelf) zijn intrinsiek gemotiveerd om hun CO2 footprint en overige milieu impact zo laag mogelijk te krijgen omdat ze de urgentie van de grote wereldwijde problemen (global warming, afnemende biodiversiteit, luchtverontreiniging e.d) voelen en er alles aan willen doen om hun bijdrage te leveren. Subsidie is soms een middel die de mogelijkheden vergroot of de drempel verlaagt om een stap daadwerkelijk te zetten, maar zal de meesten er niet van weerhouden om er toch mee aan de slag te gaan.
Je geeft aan dat je intrinsiek gemotiveerd bent om je CO2 te reduceren, maar je gooit wel je functionerende apparatuur weg. Ik vraag me dan altijd af: kun je dan niet beter stoppen met apparaten vroegtijdig af te danken?

Voorbeeld: ik kan wel ieder jaar nieuwe lampen kopen die 0,5W minder verbruiken, maar ik gooi dan wel een berg aan “ongebruikte” branduren weg. Lijkt me ook niet echt goed voor het milieu.
Dat hangt van het apparaat en het verbruik af. Er zijn berekeningen voor dat je bijvoorbeeld een oude koelkast beter wel kunt vervangen, omdat de nieuwe zo ontzettend veel minder verbruiken.

En wie zegt dat @sousapro iets voortijdig weggooit? Als ik een EV koop en een Euro 5 diesel inruil, dan komt die in de tweedehands markt terecht bij iemand die een Euro 3 diesel afdankt. Per saldo is het wagenpark schoner geworden. Auto's hebben nu eenmaal een bepaalde levensduur.
We hebben het hier over vakantie. Het gros van de mensen gaat liever verder dan Frankrijk en doet dit 1x per jaar. Daarbij hebben ze dan ook de mogelijkheid om hun uitstoot te compenseren (al vraag ik me af hoeveel van een hussle dat is).

Het zou meer helpen als we de servers bij alle "social media" uitzetten :+
Het zou ook helpen als we niet massaal troep uit China kopen dat en vervuilend wordt geproduceerd en op zeer vervuilende schepen vervoerd moet worden. Ik denk alleen dat dat een utopie is.

Het blijft wel zo dat dit niet vanuit de burger zelf geregeld moet worden en ook niet alleen in Nederland. Dat is een druppel op de gloeiende plaat. Zelfs al is heel Nederland CO2 neutraal gaat de planeet alsnog naar de knoppen. Daarom moet je globaal iets regelen en dat gaat niet zolang er welvaartsongelijkgeid is. Arme landen worden veel harder geraakt door duurzaamheidsmaatregelen dan rijke landen.

Oftewel, we komen er nooit, tenzij duurzaam goedkoper wordt dan vervuilend. En niet accijns op vervuilend, maar echt doordat duurzaam goedkoper is. Dan krijg je de landen en de bedrijven wel mee. Daar zijn we nu helaas nog ver vanaf.
Volgens mij is een vliegtuig (mits vol) helemaal niet zo slecht als het gaat om CO2-uitstoot per km per persoon. Als alle mensen in het vliegtuig met de auto zouden gaan was er sprake van veel meer CO2-uitstoot.

Het is natuurlijk de vraag of ze in dat geval wel zouden gaan en of ze dan net zo ver zouden gaan, maar vliegtuigen zijn op zich redelijk efficiënt omdat er zoveel mensen in gaan.
Dat kan wel zo zijn, maar wat altijd voor het gemak vergeten wordt bij dat soort berekeningen is dat je ook van je vertrekpunt naar het vliegveld moet komen en van het vliegveld weer naar je bestemming. Tevens moet zoals je al stelt het vliegtuig wel vol zitten.

Voor echt lange afstanden zal dat nog wel gelden, maar voor korte vluchten durf ik dat te betwijfelen.
Wie stoot er minder CO2 uit? Iemand die met de EV naar Schiphol rijdt om vanaf daar op vakantie te gaan? Of diegene die met z'n brandstofauto naar Schiphol rijdt om met hetzelfde vliegtuig te pakken?

Alle beetjes helpen. Bovendien zal een EV rijder de rest van het jaar ook minder uitstoten dan de brandstofrijder.
Er zijn zat mogelijkheden, maar mensen willen gewoon een grote krachtige auto en proberen dat vervolgens te rationaliseren. De vakantie is daarbij een welkom excuus om toch maar voor die 400pk SUV te gaan ipv een simpele hatchback, want je wil toch wel die caravan een beetje fatsoenlijk kunnen trekken (caravans en grote tenten het continent doorslepen is overigens sowieso extreem inefficiënt).

Om maar wat van die mogelijkheden te noemen: bus, trein, vliegtuig (niet duurzaam, wel een mogelijkheid), boot, fiets, auto ruilen gedurende de vakantie, auto huren, imperiaal, aanhanger, minder troep meenemen.

Vakantie kan zonder auto, misschien niet zoals jij het het liefst hebt, maar het kan zeker.

* dezero ging pre-covid ieder jaar op vakantie, dat verdient duidelijk een prijs!
Wacht, moet ik een andere reden hebben dan FUCK YEAH EAT MY DUST SUCKERS!!!? :D :D
Nou een goede en degelijke (Europese) infrastructuur op gebied van opladen lijkt mij het meest voor de hand liggend. Het feit dat elk EU-land dezelfde stekker gebruikt is al een hele mooie stap in de goede richting :)

In Amerika is dit bijvoorbeeld voor elk merk weer anders.
Dat is toch ook een goed argument? Waarom zou ik een auto kopen en dan vervolgens eentje moeten huren omdat die niet geschikt is voor vakantie?

Natuurlijk is het niet enkel vakantie, maar je maakt de afweging op meerdere punten. Wij hebben bijv twee kinderen en een hond van 45 kg. Succes dan met een Golfje.
Ik zit zelf die afweging nu ook te maken, we hebben nu een kleine auto. Maar als ik dan kijk wat we op maandelijks kosten besparen met de kleine auto, dan kan daar je een paar keer een aardige auto van huren.

Even snel:
Mini klasse vaste lasten volgens nibud 144,-
Klein midden klasse vaste lasten volgens nibud 260,-
Fort focus station € 300,- per week (incl. 770 km. vrij)
Met 3 weken huur op jaarbasis kom ik op 492 euro voordeliger uit dan het bezit van de kleine midden klasse.

Maarja, een grotere auto is in meer situaties handiger dan enkel op vakantie. Maar als dat het enige argument zou zijn ben ik klaar, en toch twijfel ik nog.
Plus huren is ook niet ideaal. Vaak een hoop rompslomp. Plus er komt weer een hoop extra bij, afkopen eigen risico, extra kilometers etc. Het blijft vaak niet bij die 300 euro.

En 3 weken huur dan ga je uit van 1x per jaar op vakantie. Wellicht heb je vaker een grotere auto nodig. 500 euro per jaar dat is 40 euro per maand. Moet je daar al die moeite voor gaan doen.
Dit argument wordt nog groter voor mensen met bedrijfswagens. Waarom zou ik een kleinere auto nemen op kosten van het bedrijf als ik daarna 1 moet huren als ik ook gewoon gratis kan rijden met een kloefer van een auto?
Naja 'gratis'. Een grotere bedrijfsauto is privé vaak wel een stuk duurder.
Dat zou je denken, maar met die plug-in hybrides is dat dus niet meer het geval. Die kosten evenveel als kleine opel corsa in VAA
nieuws: Regering België: enkel elektrische bedrijfswagens vanaf 2026 volledig...

in 2026 wil België voor aftrek van autokosten alleen voor EV. Zie bovenstaande link.

België wil dus wel maar aantal palen blijft dan toch nog heel ver achter als je het zo ziet.
Nederland heeft ook twee van de grootste spelers op het gebied van laadpalen.

Alfen en EVbox
- Dat artikel gebruikt 'Europa' en 'EU' door elkaar.
- Titel klopt niet; volgens het plaatje in de artikel heeft 'Nederland kwart van alle laadpalen in de EU'.

- Het artikel is gepubliceerd in oktober 2020. Het VK is uit de EU gestapt in januari 2020. Daarmee zou het aandeel van het VK (14,3%) niet mee mogen tellen voor de EU. En dat zou dan weer moeten betekenen dat het aandeel van de andere landen stijgt, dus ook dat van Nederland.

[Reactie gewijzigd door YStec op 10 mei 2021 13:01]

Maar ze zijn niet evenredig verspreid over Nederland. Dichtstbijzijnde publieke laadpunt bij mijn huis is een wijk verder, 15 minuten lopen. Ik ga binnenkort verhuizen en ook daar is het dichtstbijzijnde publieke laadpunt een wijk verder.

Heb nog geen elektrische auto, was wel van plan deze aan te kopen maar dit weerhoudt mij er nog van.
ik denk dat we dan ook zoveel lease autos hebben. Want een electrische auto is bepaald niet haalbaar voor prive aanschaf. Ook omdat heel veel gezinnen een occasion kopen en niet de nieuwprijs voor een auto betalen.
Ja niet heel gek ook. Het verbaasd me ook vrij weinig om eerlijk te zijn. Wat ik tot op heden gemerkt hebt is dat het erg lastig is om bijvoorbeeld in de ardennen op te kunnen laden. Palen zijn schaars en stroom is duur.

Het is makkelijker om door te rijden naar luxemburg en daar een supercharger te pakken en dan weer terug te rijden.

In NL kom ik op mijn rit naar werk een kleine 60 Superchargers tegen, en 4 tot 5 anderen. Shell is hard bezig met recharge uitbreiden dus vrijwel ieder pompstation langs de snelweg heeft nu een snellader. Daarnaast alle Hotels met Superchargers (en ook Recharge of Allego). Nederland heeft echt een serieus goede dekking wat dat betreft.
Wij Belgen lopen altijd achter jullie aan, jullie Nederlanders zijn veel vooruitstrevender.

Moeten we nu opladende Belgen in Nederland verwachten ipv tankende Nederlanders in België? :+
lol.Triest, maar wij Nederlanders rijden gerust 20km om, om een paar cent goedkoper te kunnen tanken. Omdat bij ons geld een groot deel van onze levenshouding bepaald. Wat dat betreft doen jullie het een stuk beter (vind ik) .
Heeft de gemiddelde Vlaardinger niet vaker een eigen oprit en dus eigen laadmogelijkheden?
Ik weet niet hoe het in Vlaardingen zit, maar in Vlaanderen is dat niet ongebruikelijk nee. Maar er zijn ook genoeg plekken in Vlaanderen waar dat niet zo is: ga maar eens kijken in bijv. de binnensteden van Antwerpen of Gent. Een eigen garage is daar al luxe, laat staan een eigen oprit. En ook in de buitenwijken en voorsteden is een eigen oprit daar niet gegarandeerd.
Parkeren is in het algemeen een probleem van steden of dat nu België of Nederland of weet ik waar is.
Maar nieuwe woonwijken in Nederland krijgen ook steeds minder parkeerplaatsen. Wordt er dus niet beter op.

Misschien gaat men nu al uit van situatie over 10 jaar, autonoom waarbij de auto zichzelf dan ergens moet parkeren en zelf kan opladen.
In Antwerpen proberen ze net strenger te zijn op de "minimum parkeerplaatsen per appartement/huis" norm. Maar in praktijk blijkt dit soms onmogelijk te handhaven omdat ze dan voor 4 appartementen al een ondergrondse parkeergarage zouden moeten voorzien wat het project niet meer rendabel maakt.
In steden hebben mensen vaak zelfs geen parkeerplek voor de deur... en indien ze die al hebben mag men geen laadkabel over de stoep leggen (wegens gevaar).
geen idee wat "Vlaardinger" is, maar als je Vlaming bedoelt zeker en vast niet. De gemiddelde bevolkingsdichtheid is 487/km² en het merendeel van de bevolking is vooral in de steden geconcentreerd waar privé-parkeerplaatsen met elektriciteit niet zo vanzelfsprekend is
Mijn tante is een Vlaardinger. Ze woont in Vlaardingen. ;)
Binnen de stedelijke omgeving zeker niet.. misschien heb je een punt hoor.
Hier in het dorp is het aantal publieke palen inmiddels nog net op 2 handen te tellen, maar alleen in mijn eigen straat komt het aantal niet publieke stopcontacten al in de buurt ( in mijn straat heeft vrijwel iedereen een eigen oprit,. paar straten verderop een stuk minder).

In het dorpje van m'n ouders zijn maarliefst NUL publieke palen te vinden.
Hier in Antwerpen hebben we 2 laadpalen in een hele grote wijk. Daar is het vechten om een plekje en meestal staan er deelauto's te laden van bijv Poppy of Cameo. Of er zijn laadpaalklevers die er 11-12 uur blijven staan dus laden kun je meestal wel vergeten. Ik rijd een hybride Diesel, ik heb het een paar keer geprobeerd maar door het gebrek aan laadmogelijkheden rijd ik enkel nog op Diesel en laad ik nooit meer.

Voor de deur is geen optie, ik heb geen oprit en er is al te weinig plaats dus voor de deur parkeren lukt 9 van de 10 keer niet maar dat had toch niet uitgemaakt want een laadsnoer over de stoep leggen is verboden.
Het gaat enkel over Vlaanderen, 6.6M inwoners, tov Nederland 17.3M inwoners (volgens Wikipedia). Dus in verhouding zouden er in Vlaanderen dan 25k moeten zijn ipv 35k. Blijft wel evengoed ondermaats natuurlijk. Mss zijn er wel meer opritten in Vlaanderen?
Ik vermoed dat die 66.000 laadpalen werkend zijn? Het Vlaamse plan spreekt niet van werkende palen. Gewoon van palen.
Hele discussie over laadpalen ed is onnozel. Investeer in standaardisatie van accu's en plaatsing in voertuigen, zet accu-wisselstations op en robotiseer alles. Geen gezeik met laadpalen, kabels, piek verbruik, laadtijden, enz. Kost allemaal wss net zoveel tijd en moeite maar heeft grote voordelen. Bovendien verhoogt het de acceptatiegraad van EV's.
Triest dat we nu nog geen systeem van verwisselbare accu's hebben.

Wel volop berichten hier over zelfrijdende autos die vele malen complexer zijn dan een robot die in 2 minuutjes een nieuwe accu plaatst.

Een abbonement op een bepaald cross-platform accuwisselsysteem, zou dat niet geweldig zijn? De accuwisselstations kunnen gedeeltelijk autonoom zijn door eigen zonne energie.

Vanuit de industrie is er toch maar weinig wil hiervoor en de politiek heeft de mond vol over iedereen laten betalen voor co2.
Vraag me af of ze dit überhaupt wel aankunnen aangezien ze schandalig aan het kloten zijn met de digitale meter en de zonnepanelen. De verhoudingen staan allemaal erg krom nu. Krijgen maar een paar cent terug per opgewekte kWh maar als we verbruiken betalen we zoveel meer... En niet vergeten dat er nog een speciale 'boete' gaat komen voor in de ochtend en avond als je dan veel stroom verbruikt aangezien het net het niet meer aankan. Belachelijk!
Hoe is dat belachelijk? Dat is gewoon het doorberekenen van de daadwerkelijke kosten aan de eindgebruiker. Met zonnepalenel dump je enorme hoeveelheden energie op het net tijdens momenten dat er juist geen vraag naar is, en vervolgens verwacht je korting als je in de spits die energie er weer uit haalt. Het stroomnet is geen persoonlijke accu voor gratis gebruik, iemand betaalt die kosten.

Als ik in NL kijk naar de daadwerkelijke stroomprijzen dan is die in de zomer geregeld negatief overdag, en fors hoger dan wat ik betaal in de piekmomenten.
Begrijp ik, maar dan moeten ze je niet verplichten om zonnepanelen af te nemen en vergoedingen er tegen aan smijten. En dan na 3 jaar een 'turteltax' invoeren.
In mijn ogen wordt er veel te lang stilgestaan voordat er actie wordt ondernomen en iets gedaan wordt aan het 'gebrek'. Pas als het erg nipt begint te worden gaat men pas iets doen. In Belgie is het al langer zo dat het stroomnet net zoals in NL het net trekt. Waarom dan wachten tot het laatste moment?
Je bent niet verplicht. Niemand is verplicht. Van overdrijven gesproken...
Bij een nieuwbouw ben je verplicht om een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen te halen. Dit kan op verschillende manieren maar t/m vorig jaar was de efficienste manier hiervoor om zonnepanelen plaatsen (zeker met de "garantie" dat we 15 jaar een terugdraaiende teller zouden houden).

Nu dat ze die terugdraaiende teller hebben vernietigd, is dat helemaal niet meer rendabel.
Als ze volgend jaar het capaciteitstarief gaan invoeren, is het opladen van een elektrische auto ook niet gewenst/betaalbaar op uw thuisaansluiting (want heel uw maandverbruik gaat verrekend worden aan het tarief dat verbonden is aan het kwartier waar je het meeste verbruikt hebt die maand).
Exact. Hernieuwbaar. En die discussie over de teller is al genoeg gevoerd: iedereen die zich een béétje probeerde te informeren wist dat die teller op zijn minst discutabel was. De VREG heeft zich er continu en publiekelijk tegen verzet.
Van wat ik kan lezen was de minumumeis in 2019 bvb ook minstens 15kWh/m2/jaar, als je koos voor zonnepanelen. Dan heb je al snel met 2,5kWp genoeg. En dat is een rendabele investering.

Toch kiezen mensen vaak voor 6kWp of nog veel meer, want ze denken het met de op dat moment reeds aangevochten terugdraaiende meter te "verdienen". Niet gek dat als een systeem op grote schaal misbruikt wordt, er toch eens iets moet gebeuren.

Nee, je bent niet verplicht en zeker niet om een installatie op te zetten die veel meer afdekt dan je eigen verbruik. Dat zijn keuzes.

En die elektrische wagen: klopt ook weer deels. Een slimme stekker die kijkt hoeveel er uit het net getrokken wordt. Ja, da's trager, maar het werkt ook. En als de zon schijnt kan je overschot weer wel gebruikt worden in plaats van te hopen dat iemand anders op het net niet ook injecteert en massaal gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 10 mei 2021 13:09]

Je uitleg is correct, maar je vergeet wel een paar aspecten. We willen toch met zijn allen de stroomproductie vergroenen? (Al dan niet opgelegd door quota van de Europese Unie.) Jaren lang heeft de overheid iedereen aangemoedigd om zonnepanelen te leggen om die doelstellingen te halen en zodoende boetes te vermijden. Als overheid kan je dus kiezen, ofwel zorg je zelf voor die groene energie ofwel vraag je aan je burgers om ook hun steentje bij te dragen. Door allerlei subsidies aan te bieden heeft de overheid principieel gevraagd aan de bevolking om ook een deel van de groene energie te leveren en daar een vergoeding voor te betalen.
Ik vind het dan ook verkeerd om dit vanuit een individueel standpunt te bekijken. Laat ons niet vergeten dat dit in principe over het klimaat gaat en dat is in het belang van iedereen.
Ik hou van simpele vergelijkingen: Vorig jaar vroeg ik jou om mee te spelen met onze voetbalploeg, we hadden immers een man te kort. Jij wou de ploeg wel helpen, bovendien betaalde ik je er ook nog eens voor. Nu hebben we genoeg voetballers, dus ik betaal je niet meer. Vanaf nu mag je mee gaan betalen aan het onderhoud van het veld. Dat is gewoon het doorberekenen van de daadwerkelijke kosten aan de eindgebruiker.

Ik weet dat de vergelijking niet perfect is, maar hopelijk zie je ook in dat "gewoon" niet altijd zo gewoon is.
Weer typisch dat dit niet op federaal vlak wordt geregeld. Ga je de taalgrens over of rijd je het Brussels gewest binnen, dan zijn er weer andere regels en andere spelers.
Het zou nog beter zijn als het op Europees vlak geëxploiteerd wordt en dus over de grenzen heen, wat een voorbeeld kan zijn voor de Europese eenheid, die nu vooral op papier bestaat.
Wegen zijn nu eenmaal een gewestelijke bevoegdheid in België. Bewegwijzering verschilt zelfs per provincie. Alleen vraag ik me wel af waarom laadpalen Europees aangepakt moeten worden terwijl tankstations al sinds jaar en dag een commerciële aangelegenheid zijn. Waarom zou dit met palen niet kunnen? Het is immers hetzelfde.
Alleen vraag ik me wel af waarom laadpalen Europees aangepakt moeten worden terwijl tankstations al sinds jaar en dag een commerciële aangelegenheid zijn. Waarom zou dit met palen niet kunnen? Het is immers hetzelfde.
Het is de bedoeling dat de markt het uitvoert, net als bij tankstations. Dat kun bijvoorbeeld zien aan dat het hebben over "een systeem van raamcontracten".

De overheid helpt alleen om het wat sneller te laten gaan om zo het kip-ei probleem te voorkomen. Dat probleem is dat niemand laadpalen wil aanleggen als er geen elektrische auto's zijn en dat niemand zo'n auto wil kopen als er geen laadpalen zijn.
Daar heb je op zich gelijk in, maar ik denk dat de roep om Europees/federaal vlak hier vooral is omdat zíj doelen stellen. En doelen worden doorgaans (enkele uitzonderingen daargelaten) sneller behaald als er financiering voor is.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 mei 2021 11:50]

Dat is meer een politieke dan een technologische uitdaging. Maar Belgie is helaas het bokje als het op groene energie aan komt: weinig kust / zee voor windmolens (zoals NL doet). Weinig zon zoals zuidelijke landen het doen. Weinig hoogteverschillen voor hydro energie. Dan is het juist slim om te kijken naar je politieke bondgenoten voor samenwerking. Waarom hier voor (fictief) 2000 euro aan inefficiente zonnepanelen bouwen als je dezelfde opbrengst hebt voor 1000 euro aan panelen in zuid Europa? Juist over grenzen denken en samenwerken gaat ons allemaal helpen.

Dat wil niet zeggen dat Belgie niets hoeft te doen voor de energietransitie, maar ze hebben het wel moeilijker dan andere landen. Dan vind ik het volstrekt logisch om op de korte termijn het laaghangende fruit elders te plukken in de verwachting dat diezelfde landen Belgie weer helpt als dat het gedaan is. Dat is deels waar we Europa voor hebben. Maar nogmaals, dan verzanden we in een politieke discussie en dat is denk ik niet waar Tweakers sterk in is.

[Reactie gewijzigd door Michael_OsGroot op 10 mei 2021 11:59]

wanneer je naar de CO2 uitstoot kijkt hoort België voorlopig wel tot de besten van Europa. Dit omdat de beide kerncentrales daar meer dan de helft van de elektriciteit produceren. Met die kerncentrales kun je ook prima laadpalen van stroom voorzien. Moet je de kerncentrales alleen wel open willen houden ;)
En je kunt je natuurlijk ook gewoon richten op het energiegebruik in plaats van de opwekking. EV's stimuleren is daarvan een onderdeel, maar in het grote plaatje moeten we heel simpel van de fossiele brandstoffen af en daar kan ook Belgie zijn bijdrage aan leveren.
kunnen we noodschip op kolen terug hier halen, die eigenlijk bedoelt is om 3de wereld landen na rampen van stroom te voorzien ...
Overgang naar welke andere technologie?
Dan kopen we energie in Duitsland. Of Denemarken (in aanbouw). Of godbetert Nederland. Of wie weet kan Luxemburg voor ons ook wat windmolens extra laten draaien.

Ze zijn natuurlijk ook gewoon bezig met een extra windmolenpark op zee dat de energie uit wind capaciteit zal verdubbelen. En de procedures voor extra gascentrales lopen ook. En dan wil ik het wel eens zien dat ze effectief de kerncentrales zo snel gaan uitschakelen...
Dat lijkt enorm veel, als Tesla er wereldwijd nog maar 25.000 heeft (berichtje van een paar dagen geleden). Dat is dus inclusief de Verenigde Staten, wat toch net iets uitgestrekter is dan Vlaanderen. En daar is toch ook een redelijke dekking, voor Tesla-rijders althans. Maar ik zal waarschijnlijk wel appels met peren aan het vergelijken zijn...
25000 snelladers, het gaat hier voornamelijk over langzame laders waarvan er veel meer dagelijks gebruikt worden.
Nope, in dit artikel gaat het ook over heel veel snelladers
Op Twitter schrijft Peeters dat tegen 2025 elke snelweg- en carpoolparkeerplaats een 'ultrasnel' laadpunt moet krijgen en elke 25 kilometer 'langs de grote verkeerassen' er een oplaadpunt moet zijn.
De 35.000 die genoemd wordt in het artikel is inclusief snelladers, gezien er ook gepraat wordt over
4262 publiek toegankelijke laadpunten. Daarvan zijn er 111 snellaadpunten.
.
België loopt achter qua infrastructuur in Europa. Qua digitale adaptatie, qua inrichting van de buitenruimte, qua duurzaamheid en nu weer dit Europees gezien niet-ambitieuze plan.

Echt ambitieus zou zijn 50% van alle openbare parkeerplaatsen in 2030 voorzien van oplaadinfra, verkoopverbod auto's met een uitlaat en 2040 totaalverbod op dergelijke auto's.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 10 mei 2021 13:50]

Gokje; als je jouw post niet was begonnen met “België is een achterlijk land” denk ik dat je +jes had gekregen.

Een beetje respect ten aanzien van een ander of ander land is altijd goed.

Sterker nog… doe de test! Probeer het eens uit door jouw eerste zin aan te passen, dan zal je post alsnog in het groen gaan. :)
Ik heb voor onze zuiderburen veel respect, ze lopen alleen op de genoemde punten aantoonbaar zwaar achter.
Zal de eerste zin aanpassen, het is misschien de toon die de muziek maakt, dank voor de tip!

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 10 mei 2021 13:49]

In ieder geval in de + 😄👍🏼
Daar voel ik mij persoonlijk op aangevallen.
Ik ga mijn oude V8 (op LPG) voor geen goud wegdoen.
Zelfs als er een EV voor de deur komt te staan voor woon-werk verkeer.
Die auto's verbieden gaat voor heel veel mensen een hoop plezier bederven ('68 Corvette, MG's, etc. etc.)

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 10 mei 2021 13:43]

Reken er maar om dat dit gaat gebeuren.
Net zoals de verplichtte snelheidsbegrenzer binnen een aantal jaar ook verplicht gaat worden voor oldtimers.
Je hoeft hem niet weg te doen, je komt vanaf 2030 veel steden gewoon niet meer in.
Dát vind ik niet erg.
Dat is ook precies niet waar ik heen wil met die oude wagens, most of the time.

Echter; wat is beter?
Om de 5 jaar een nieuwe auto kopen of 1 auto 25 jaar lang afrijden?
Voor het milieu is denk ik een zo schoon mogelijk wagenpark het beste :)
Wat dat is, is niet zo simpel. Iedereen op de fiets is het beste haha.
Vanwaar de fetisj voor 100% electrisch rijden. Volgens mij lijkt een hybride diesel variant beter haalbaar en niet “veel” slechter.
Niet mijn fetish, maar doelen vanuit de EU, VN en de afzonderlijke naties. Om CO2 doelstellingen te halen hebben ze als subdoel een verkoopverbod in 2030 (o.a. Nederland) vastgesteld. Zoek maar op. Steden gaan soms nog veel verder.
Amsterdam verbiedt vanaf 2030 fossiele brandstofauto's de stad in te komen. Vanaf 2025 zelfs al de benzinescooters.
Ik blijf het een bizar fenomeen vinden, zelfs iet of wat populistisch.

25% van de co2 uitstoot in Belgie wordt veroorzaakt door verkeer en van die 25% wordt slechts 13% veroorzaakt door autoverkeer.

Wat kost dan het optuigen van hele deze electrische infrastructuur uitgedrukt in CO2 en hoelang duurt het dan voor we werkelijk impact gaan hebben.
Ben het met je eens dat er op zijn minst vraagtekens bij gesteld zouden moeten worden.
Maar eeeuh, is dat dan als straatdecoratie bedoeld of zo? Want werken zullen die laadpalen niet hoor ... Elke winter staat ons landje in brand: stroomtekort, afschakelplan, blablabla. Waar gaan ze die stroom vandaan halen?
Uit de accu' s van elektrische auto's de ook als batterij kunnen functioneren (andere dingen opladen)
Ik geef toe dit is wel heel optimistisch voor het overeind houden van een landelijk elektriciteitsnet, maar misschien ooit wel de werkelijkheid :).
Laatst hier bij T.net een artikel hierover waarin ze in Utrecht, een grote stad in NL, die deelauto's voor vehicle to grid willen inzetten.

Alles bij elkaar gaat de electriciteitsconsumptie van het net enorm omhoog door elektrisch rijden ja, maar ik denk juist dat elektrische auto's een stabiliserend effect op het net kunnen hebben. Al die accupakketten van 40, 50 of zelfs 60kWh waar je enorm sterk vraag/aanbod kan sturen haalt op piekmomenten misschien juist de scherpe randjes er af.

Denk aan een kustdorpje waar een kabel ligt van 100kiloWatt (fictief) naar de centrale. Als daar om 17:00 alle auto's energie aan het net leveren en om 21:00, als de piek er af is, weer opladen, dan komt die volle 100 kiloWatt weer ten goede voor de plekken waar er misschien geen auto's aan het net hangen.

[Reactie gewijzigd door Michael_OsGroot op 10 mei 2021 11:51]

Voor de pieken en dalen over de periode van één dag beschouwd, daar kan ik inkomen. Maar niet over piek (winter) en dal (zomer). Daar helpen die accu's niet.
Nee, in België hebben we in de winter tekorten, omdat er geen alternatieven zijn als meerdere kernreactoren uitvallen omwille van veiligheid/onderhoud/...
Edit: hoe wil je dan al dat bijkomende verbruik opvangen? Sowieso moet je je autoaccu vaker laden in winter, aangezien de lagere temperaturen de capaciteit doet afnemen.

[Reactie gewijzigd door Bl4ckSunr1se op 10 mei 2021 12:13]

Dan moet het net ter plaatse daar ook op voorzien zijn.

Als er maar een kabel van 100KW loopt, dan zal het net in dat dorpje ook maar voorzien zijn om daarmee overweg te kunnen.

Als dan om 21u00 alle wagens beginnen laden, maak je eigenlijk weer een piek.

Het klinkt allemaal wel goed in theorie maar praktisch lijkt het me toch moeilijk
Dat is nou juist mijn punt: het net moet er op voorzien zijn, maar je kunt het net veel beter gebruiken. Nu is het net er op gebouwd dat iedereen om 19:30 max verbruik heeft. Wat automatisch betekent dat we om 4:00 gigantische overcapaciteit hebben. Maar als ik mijn auto inplug dan maakt het me niet uit of deze nou om 19:00 of om 4:00 begint met laden: als ik maar naar het kantoor kan om 8:00. Je kan met deze accu's de vraag spreiden over de dag en zelfs de vraag doen dalen op piekmomenten door terug te leveren. Als er dan tussen 21:00 en 6:00 99% capaciteit van het net benut wordt, tja. wat is dan het probleem?
Helemaal mee eens, maar dan moet de overheid er wel eens werk van gaan maken.
Pas recent heeft men een eerste studie gemaakt om bedrijventerreinen een sleutelrol te geven in de energiematrix: https://archief-algemeen....e/xmlui/handle/acd/449282

Dat had al 10 jaar geleden onderzocht moeten zijn en op dit moment uitgebouwd zijn/worden.

Ondertussen wat zitten morrelen met teruglopende tellers, capaciteitstarieven waardoor de energietransitie nog langer gaat duren. Als ik objectief kijk, wil men kennelijk enkel de winsten van de energieleveranciers waarborgen, niets meer.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 10 mei 2021 12:11]

Oef... "ooit". Men is al jaren bezig met de uitrol van een simpele digitale stroommeter thuis en dat gaat volgens de planning nog minstens 13 jaar duren in Vlaanderen (nog niet eens heel België!). De Vlaamse energiebedrijven kennende zal het waarschijnlijk nog langer dan dat zijn. Een distributienetwerk dat kan wat jij voorstelt is zeer verre toekomstmuziek in Vlaanderen.
Het probleem vandaag is dat de uitbating van laadpalen vaak niet rendabel is. Of deze kost door de maatschappij moet worden is nog maar de vraag.
Er zijn ook gewoon heel weinig elektrische voertuigen in België.
Volgens het Belgische statistiekbureau stonden er op 1 augustus 2020 in totaal 23.983 volledig elektrische personenwagens ingeschreven. Op een totaal wagenpark van 5.888.589 komt dit op een aandeel van slechts 0,41%.
https://www.egear.be/hoeveel-elektrische-wagens/

Door https://tweakers.net/nieu...-volledig-aftrekbaar.html gaat dat aantal heel snel stijgen, aangezien een heel groot deel van ons wagenpark bedrijfswagens zijn.
In 2018 waren 18 % van de personenwagens in Vlaanderen bedrijfswagens
https://www.milieurapport...rken/aantal-wegvoertuigen
Dat is dus zonder vrachtvoertuigen meegerekend.
Het probleem vandaag is dat de uitbating van laadpalen vaak niet rendabel is. Of deze kost door de maatschappij moet worden is nog maar de vraag.
Het is zeker niet rendabel want anders was dit plan niet nodig. Of deze kosten door de maatschappij gedragen moeten worden zal je moeten afzetten tegen de vraag hoeveel het de maatschappij kost om het niet te doen. Als je bv een dijk moet verhogen door zeespiegelstijging dan kost dat ook veel geld.
Het wordt vanzelf rendabel als je de juiste prijs vraagt in combinatie met een verbod op verkoop van fossiele brandstofauto's.
Amai, dat is vooruitgang he.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee