'Brussels stroomnet schiet tekort voor laden van elektrische auto's'

Burgers en bedrijven uit Brussel klagen dat ze geen zwaardere aansluiting voor het laden van elektrische voertuigen krijgen. Brussel beschikt voornamelijk over een 230-voltnet in plaats van 400-voltnet. Netbeheerder Sibelga vindt dat het probleem niet al te groot is voor particulieren.

"Wij wilden twee laadpalen plaatsen, maar kregen als antwoord dat dat zeer moeilijk is omdat in de buurt niet de juiste elektriciteitskabels liggen", zegt een woordvoerder van een Brussels bedrijf tegen De Tijd. "Onze twee trage laadpunten volstaan niet. Om een elektrische wagen zoals een Tesla op te kunnen laden hebben we een zwaardere aansluiting nodig, maar dat gaat blijkbaar niet", klaagt hij.

Dit hangt samen met een keuze die in het verleden is gemaakt. In het begin van de twintigste eeuw werd bij de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk in Brussel gekozen voor 230 volt in plaats van 400 volt. Dat betekende de aanleg van minder koperkabels en was dus goedkoper. Ook werd in die tijd 400V vooral gebruikt om spanningsvallen over lange afstanden te vermijden en dat was overbodig in Brussel. Er wordt wel stap voor stap omgeschakeld, maar momenteel ligt in 88 procent van de Brusselse straten nog een net met 230V. Gedurende de laatste twintig jaar geeft Sibelga naar eigen zeggen de voorkeur aan 400V bij nieuwe woonwijken of bij het aansluiten van nieuwe grote gebouwen.

Sibelga is van mening dat het Brusselse elektriciteitsnet niet verouderd is en geen obstakel hoeft te zijn voor de doorbraak van de elektrische auto, mede omdat 230V volgens het bedrijf voldoende is om thuis te kunnen laden. Het bedrijf wijst daarbij ook naar de Noorse stad Oslo, waar de elektrische auto volop aanwezig is en waar net als in Brussel ook nog een netspanning van een 230 volt is. Sibelga erkent wel dat 400V beter geschikt is voor hogere laadvermogen. De beheerder zegt ook dat zijn netwerk van hoogspanningscabines zodanig is vertakt, dat voldaan kan worden aan de behoeften van klanten die een groter elektrisch vermogen wensen in de vorm van een snellader voor hun auto.

Volgens Alex de Swaef van laadpaalbedrijf EV-Point loopt Brussel 'hopeloos achter'. "De hoofdstad is cruciaal om pendelaars te kunnen laten opladen, maar met 230 volt duurt het gewoonweg te lang. Het probleem valt wel te omzeilen door bij iedere laadpaal een transformator te installeren, maar die oplossing heeft een stevig prijskaartje", zegt hij. Voor een laadpunt bij iemand thuis kost zo'n transformator 1200 euro, waarbij zo'n scheidingstransformator ook de jaarlijkse energiekosten met zo'n 400 euro laat stijgen. Bij grotere vermogens voor de snelste laders kunnen de kosten voor een transformator oplopen tot 20.000 euro.

Een snelle oplossing lijkt niet in zicht, omdat Sibelga jaarlijks ongeveer een procentpunt van zijn netwerk ombouwt naar 400 volt. Daarmee duurt het meer dan 80 jaar voordat de 'oude' 230 voltkabels volledig zijn verdwenen. Een alternatief is er volgens de beheerder niet, omdat een snellere omschakeling miljarden euro's zou kosten, schrijft De Tijd.

Overigens spelen de problemen niet alleen in Brussel. Ook in delen van Vlaanderen is nog een eenfasig 230-voltnet aanwezig, maar dit gewest is al een behoorlijke tijd geleden begonnen met de omschakeling. Dat betekent dat momenteel nog zo'n 20 tot 25 procent van het net in Vlaanderen op 230V zit, al zijn er volgens de distributienetbeheerder Fluvius altijd oplossingen als iemand een zwaardere aansluiting nodig heeft, zoals het plaatsen van een scheidingstransformator of een trekken van een 400V-kabel.

De problemen in Vlaanderen zouden vrij klein zijn, mede omdat die vooral spelen bij rijders van een oudere versie van de Renault Zoë of een elektrische Smart. Deze auto's zijn voorzien van een beveiliging waardoor ze niet kunnen laden bij 230V, al heeft Renault daarvoor eerder een speciale Flexi Charger uitgebracht, een speciale laadkabel. De meeste elektrische auto's kunnen hier wel mee overweg, maar zeker in het geval van accu's met een relatief grote capaciteit duurt het met 230V erg lang voordat de accu geheel is opgeladen.

Door Joris Jansen

Redacteur

17-01-2020 • 10:59

275 Linkedin

Submitter: Mylan Piron

Reacties (275)

275
265
112
29
4
132
Wijzig sortering
In mijn ogen suggereert het artikel onterecht dat 230V het probleem zou zijn. Wat het daadwerkelijke probleem is, is dat er maar 1 fase beschikbaar is (waardoor je 230V hebt t.o.v. de nul). Als er meerdere fases beschikbaar zijn (in NL zijn heel veel huizen 3-fase voorbereid) dan kun je deze fases tegenover zetten waardoor je 400V krijgt. Hoe hoger het voltage, hoe lager het amperage (en dus de kabel) kan zijn om dezelfde hoeveelheid vermogen te transporteren. 3 fase + dikke kabels is de oplossing om veel vermogen te transporteren, ook in Nederland kan dit een uitdaging worden. Door aansturing van het laadproces van de auto, vooral laden buiten de piekmomenten in het netwerk die we al kennen, is een oplossingsrichting.

Een Renault Zoë kan overigens prima op één fase (230V) laden. Wat een oudere Renault Zoë niet kan is lager dan 12A per fase laden (terwijl de norm een minimum van 6A voorschrijft), of dit nou 1 of 3 fase is maakt niet uit. Los van het feit dat een Renault Zoë enorm veel blindvermogen heeft zodra de accu bijna vol is. Dat zorgt ervoor dat kabels en transformatoren wel belast worden, maar deze stroom niet afgenomen wordt. Kleinverbruiker worden in NL niet afgerekend op blindvermogen, grootverbruikers wel.

Power quality (PQ) is in Nederland de uitdaging. Elektrische auto's genereren (zeer hoog frequente) harmonische verstoringen, vaak op frequenties die in geen enkele norm gereguleerd worden. Tel daarbij op veel blindvermogen door sommige auto's... ook in Nederland moet nog veel gebeuren om massaal elektrisch rijden in goede banen te leiden!

[Reactie gewijzigd door XeriuM op 17 januari 2020 11:18]

En daarmee benoem je gelijk de achilleshiel van de EV, niet alleen in België, en die iedereen met een beetje technisch inzicht allang zag aankomen.

Begrijp me niet verkeerd, de EV is een mooie ontwikkeling, maar wellicht dat bovenstaande ietwat te lichtzinnig is opgevat.
Onzin, België heeft het gewoon ruk geregeld (goedkoop toen is duurkoop nu), hier is NL is het geen enkel probleem.

Er zijn al meerdere onderzoeken geweest dat het net in NL het prima aankan met wat upgrades hier en daar, maar absoluut niet zoals in België waar 80% vervangen moet worden.

Een simpel voorbeeld: Mijn huis is uit 1973, en zelfs hier ligt al 3 fase tot in de meterkast geschikt voor 3x80A! (55 kW) (niet dat ik het gebruik, heb 3x25 (17,2 kW), gewoon standaard, maar in principe is de aanvoer er al geschikt voor)

En nee, als heel de straat 3x80 gaat trekken gaat er wat mis, maar ten eerste gebeurd dat niet en ten 2e als dat wel zo zou zijn hoeft er alleen centraal e.e.a geupgrade worden maar alle kabels in de grond naar de huizen (dure stap) niet.

Ik laad al jaren mijn EV gewoon snachts op in het daltarief, op een rustig gangetje van 3x8A (5,5 kW) en dat gaat prima, is elke ochtend vol. (Meestal zou 3x6 al voldoende zijn, je auto is niet elke dag helemaal leeg) Gigantische vermogens trekken doe je onderweg, bij laadpalen en superchargers, niet thuis.

[Reactie gewijzigd door Navi op 17 januari 2020 11:41]

Onzin, België heeft het gewoon ruk geregeld (goedkoop toen is duurkoop nu), hier is NL is het geen enkel probleem.
België misschien ruk geregeld (andere dingen weer beter) maar Nederland is zeker niet probleem vrij hoor.
Er zijn al meerdere onderzoeken geweest dat het net in NL het prima aankan met wat upgrades hier en daar, maar absoluut niet zoals in België waar 80% vervangen moet worden.
de staat is hier minder erg, ook al omdat het nieuwer zal zijn. Toch zal er ook hier heel veel vervangen moeten worden. Dat percentage is slechts een functie van het verwachtte stroomverbruik, en hoe langer je vooruitkijkt, hoe meer stroomverbruik je mag verwachten door
- elektrisch rijden
- elektrisch verwarmen
- bevolkingstoename
Een simpel voorbeeld: Mijn huis is uit 1973, en zelfs hier ligt al 3 fase tot in de meterkast geschikt voor 3x80A! (55 kW) (niet dat ik het gebruik, heb 3x25 (17,2 kW), gewoon standaard, maar in principe is de aanvoer er al geschikt voor)
Veel huizen wel, nog veel meer huizen niet, Kort door de bocht kun je stellen dat de meeste huizen, omdat er gasgestookt werd, ook alleen voorzien waren om op gas te koken. Een enkel huis waar men voor koken 3-fase heeft aangelegd toen als er daar nog gestookt werd op kolen of olie. Elektrisch koken was echter altijd duurder.
En nee, als heel de straat 3x80 gaat trekken gaat er wat mis, maar ten eerste gebeurd dat niet en ten 2e als dat wel zo zou zijn hoeft er alleen centraal e.e.a geupgrade worden maar alle kabels in de grond naar de huizen (dure stap) niet.
Ten eerste, dat gebeurt niet... No daar moet je dus wel van uitgaan dat dat gaat gebeuren, misschien niet meteen, maar naarmate er meer mensen ofwel elektrisch willen gaan rijden, ofwel elektrisch willen gaan koken en/of verwarmen zal dat gebeuren. Zodra de gaskraan definitief dicht gaat zal iedereen over moeten zijn.
Ik laad al jaren mijn EV gewoon snachts op in het daltarief, op een rustig gangetje van 3x8A (5,5 kW) en dat gaat prima, is elke ochtend vol.
Klopt, in jou situatie gaat dat, en dat gaat ook als je iedere dag voldoende lang kunt laden maar er zijn ook veel mensen met flexibele werktijden, moeten de ene dag beginnen om 5h 's morgens (vrachtwagenchauffeurs nog vroeger) en zijn de andere dag pas na 23h thuis.

Er zijn ook veel mensen die geen eigen oprit hebben en dus kunnen laden vanaf dat ze thuis komen totdat het donker wordt en ze geen zicht meer hebben op hun auto en hun openstaande voordeur. Die koppelen aan als ze thuis komen en koppelen na het 8h-journaal de boel weer af, dan moet de auto dus op 2 uurtjes vol zijn. Iemand met een Tesla Cybertruck Tri Motor (er zijn nu ook mensen die soortgelijk benzinemonster rijden) zal dus twee uur lang gemiddeld 100kW moeten trekken - als de accu van de Tesla dat al aan kan uiteraard.
Er zijn ook veel mensen die geen eigen oprit hebben en dus kunnen laden vanaf dat ze thuis komen totdat het donker wordt en ze geen zicht meer hebben op hun auto en hun openstaande voordeur
Openstaande voordeur ???

Het lijkt me een triviale ingreep om een geschikt stopcontact buiten naast je voordeur te maken, of desnoods in je voordeur. Eigenlijk is een klein gaatje van 10mm of zo al voldoende om een kabel door te halen. Dan kan die voordeur gewoon dicht. Een electronische schakeling erin, zodat je hem binnen aan moet zetten, en dat als de opgenomen stroom te laag wordt, of te hoog, het opladen van binnenuit automatisch uitgeschakeld wordt om electriciteitsdiefstal te voorkomen.

Als die voordeur het probleem is, dan doe je iets niet goed.
Elektriciteitsdiefstal is nog niet eens hetgeen ik als eerste aan dacht.

Vandalisme, kabel doorknippen.
Ook staat de auto niet op je oprit of zelfs niet voor je deur maar 100 meter verder, want in je eigen straat is er geen plaats.

En dan heb ik het nog niet gehad over mensen die in een appartement wonen, op 10 hoog en beneden op een parking staan die 20×50 auto's groot is, en dus nooit op dezelfde plek. Uiteraard zijn dat sociale huurwoningen, dus die 20×50 is niet voldoende om alle appartementen van een parkeerplaats te voorzien, maar omdat bewoners van sociale huurwoningen eigenlijk ook niet geacht worden een auto te bezitten (die ze dus voor hun werk wel nodig hebben ... alleen niet volgens de normen van de overheid) investeren gemeente en woningbouwvereniging daar ook niet in laadpalen. De laadpaal vind je aan de andere kant van de stad, en nee dat zijn dan geen snellaad-palen.
Ik woon hier in een flat met 160 koopwoningen/appartementen, en waar veel mensen een baan hebben en de rest met pensioen. Te weinig parkeerplaatsen. En laat staan enige regeling voor EV. 1 publieke laadpaal voor 18.000 inwoners in het hele dorp. Dat gaat het hier gewoon nooit worden. Simpel.

[Reactie gewijzigd door rvl1980 op 20 januari 2020 17:45]

Precies, het zijn niet alleen de sociale huurwoningen. Maar om een scenario te schetsen waar het zeker fout gaat klopt die wel. Jouw dorp heeft 18.000 inwoners, maar valt waarschijnlijk onder een grotere stad waar alle aandacht van de gemeente naar uitgaat.
Hier is de stad 25.000 inwoners en hebben we er 3 (waarvan één openbaar) en 5 in aanvraag.

Maar dat is ook waarom de beëindigd leven euthanasiewet er zo snel mogelijk moet komen, dan kunnen die mensen met pensioen vervangen worden door werkmigranten. Één auto op 5 werknemers, want ze gaan altijd gezamenlijk naar de werkplaats. Dat scheelt al in auto's. Die kant gaan we op.
Ook staat de auto niet op je oprit of zelfs niet voor je deur maar 100 meter verder, want in je eigen straat is er geen plaats.

En dan heb ik het nog niet gehad over mensen die in een appartement wonen [etc ...]
Ik reageerde op het feit dat de voordeur open zou moeten staan. Dát is een non-probleem wat triviaal op te lossen is. Alle andere problemen blijven inderdaad. Een eigen garage, of een beveiligde laadlocatie (waar een Tesla tzt zelfstandig naartoe kan rijden, en later weer elders een parkeerplek zoeken. Kan dus ook ergens op een industrieterrein zijn, of helemaal buiten de stad) zijn dan wellicht de enige goede opties...
Waarom zou je toezicht moeten houden? Bang dat iemand je stekker zou uittrekken en in plaats van je auto, zijn/haar smartphone zou beginnen opladen aan jou stopcontact? Nu blijft iemand met een elektrische auto toch ook niet continu kijken naar de auto terwijl die oplaadt.
Auto's die steeds over de kabel rijden, wat logisch is als ze over straat gaan, klojo's die kabels doorknippen. Je komt van alles tegen in Zeeland. Vandalisme is groot.
Voordeur moet open staan om toezicht te kunnen houden.
Doen de meeste mensen nu ook niet. Die doen gewoon boodschappen terwijl hun auto ergens langs de straat staat op te laden. Ik heb daar nog geen negatieve berichten over gehoord.

En toezicht houden kan ook door een raam, of met een camera en app. Mensen gaan echt niet op een stoeltje in de deuropening zitten totdat de auto opgeladen is.
Dat zelfstandig laten rijden kun je vergeten. Naar de laadlocatie toe rijden lukt nog wel, maar tegen de tijd dat hij daar is, komt net een andere aan die twee minuten eerder is.
Dan wacht je auto gewoon totdat die andere (autonome ?) auto klaar is. Maakt echt niet uit of de auto om 19:00 begint met laden, of bijv. om 22:00. Als ie de volgende morgen maar weer vol is. En als je snel wilt laden, dan betaal je extra voor voorrang.
Naar de parkeerplek rijden, die vrij was bij vertrek, blijkt de parkeerplaats bezet bij aankomst.
Is niet erg. Je hebt je auto geprogrammeerd dat je hem de volgende ochtend om 8 uur nodig hebt. Dan staat ie netjes voor de deur te wachten. Waar ie de nacht doorbrengt is eigenlijk van secondair belang.
Dat betekent dus dat je een half uur of een uur voor vertrek de auto naar je toe moet laten rijden.
Auto's buiten de stad houden willen de grotere steden zowiezo al, beter is dan maar gewoon om buiten de stad te gaan wonen, echter dat wilt de planologie niet.
Waar jij gaat wonen is jouw keuze. Als je ergens wilt gaan wonen waar weinig ruimte is voor parkeerplekken, dan moet je óf geen auto nemen, of accepteren dat de auto 's nachts niet voor je deur staat. Dat is nu ook al zo. En met een autonome auto heb je dan het grote voordeel dat je 's avonds gewoon voor je eigen deur kunt uitstappen, en ie 's morgens als je weg gaat ook weer voor je deur staat. En als je hem ineens nodig hebt, ja dan duurt het een half uur. Nogmaals: jouw keuze om in de binnenstad te wonen. Er zijn ongetwijfeld zat mensen die dat een prima deal vinden. De anderen wonen in een buitenwijk, of in een klein stadje of dorpje waar ze wel een eigen oprit hebben.
Is niet erg. Je hebt je auto geprogrammeerd dat je hem de volgende ochtend om 8 uur nodig hebt. Dan staat ie netjes voor de deur te wachten.
En dan kan er dus niemand meer door de straat. Dat is trouwens eenrichtingsverkeer, de rest van de buurt ook dus die rijden daar ook allemaal door.
Waar jij gaat wonen is jouw keuze.
Vooral een kwestie van wat je kunt betalen.
Als je ergens wilt gaan wonen waar ...
Voor de meeste mensen is het pakken wat je kunt krijgen. Wachtlijsten voor sociale huurwoningen mag je inmiddels tellen in decennia. Alles wat vrije sectorhuur is, is onbetaalbaar. Koopwoningen zijn inmiddels ook schaars.
..., dan moet je óf geen auto nemen,
Ik heb sinds 3 jaar dat ik op de fiets kan, daarvoor was de afstand altijd te ver en openbaar vervoer is ook geen optie, het is hier niet de randstad.
of accepteren dat de auto 's nachts niet voor je deur staat.
Waar wel? Dat is de vraag. Buiten de stad. Nu, dan kun je er zeker van zijn dat die vernield wordt. Dat is geen kwestie van of, maar van wanneer.
Nogmaals: jouw keuze om in de binnenstad te wonen.
Ik woon niet in de binnenstad hoor. Trouwens ook dat maakt niet uit, diverse gemeentes zijn al druk bezig straten opnieuw aan te leggen om het aantal parkeerplaatsen te verminderen.
Er zijn ongetwijfeld zat mensen die dat een prima deal vinden.
De meesten zullen geen keus hebben. Ja in de randstad zijn er jongeren die het prima vinden omdat ze met OV wel overal kunnen komen waar ze naartoe willen.
De anderen wonen in een buitenwijk, of in een klein stadje of dorpje waar ze wel een eigen oprit hebben.
Hier klein stadje (sinds 16e eeuw stadsrechten, in een vlaag van verstandsverdwazing gegeven), niet in de binnenstad maar geen eigen oprit.
Succes als je op 5 hoog in een flat woont.
"En nee, als heel de straat 3x80 gaat trekken gaat er wat mis, maar ten eerste gebeurd dat niet en ten 2e als dat wel zo zou zijn hoeft er alleen centraal e.e.a geupgrade worden maar alle kabels in de grond naar de huizen (dure stap) niet."

Volgens mij is dit het omgekeerde van wat je eerder zegt:

"hier is NL is het geen enkel probleem."

Het is toch de bedoeling dat we op EV overgaan? Dan lijkt me dat heel veel mensen 3x80 willen.
Dat is dus typisch het beeld van mensen die geen EV rijden, die denken dat ze thuis met 100 kW moeten laden en stipt om 18:00 als ze thuiskomen hem op vol vermogen vol moeten stampen.

In de praktijk is dat met een EV helemaal niet zo, mits deze een fatsoenlijk bereik heeft.

Met een goed bereik kan 90% van de mensen prima hun dagjes rijden, thuiskomen met nog 50% lading, aansluiten en s'nachts op een rustig moment het laden starten met een rustig gangetje zodat hij s'morgens rond 07:00 weer vol is. Nu plan je die tijden en snelheden zelf nog in, in de toekomst zal dat via een smart-grid gaan waarbij je aangeeft wanneer hij geladen moet zijn, en het netwerk bepaald wanneer je auto laad.

Moet je opeens toch nog een keer weg? Geen probleem, er zat nog 50% lading in, en voor noodgevallen pak je 10-20 min een supercharger onderweg die hem wel met 250 kW volstampt.

Los van dit alles is extreem snelladen thuis helemaal niet mogelijk, de auto beschikt niet over een omvormer die zoveel kan verwerken. Zelfs Tesla's laden max 22 kW op AC, snelladen is allemaal DC. Nissan's, Renault en Jaguars is helemaal lachwekkend wat die op AC accepteren. Super laag.

[Reactie gewijzigd door Navi op 17 januari 2020 13:46]

Dat is dus typisch het beeld van mensen die geen EV rijden, die denken dat ze thuis met 100 kW moeten laden en stipt om 18:00 als ze thuiskomen hem op vol vermogen vol moeten stampen.
Nee, het gros zal dat niet hoeven doen. De huidige EV-rijders hoeven dat al helemaal niet, meestal laden ze overdag op kantoor en is de accu nog nagenoeg vol. De huidige EV-rijders zijn ook allemaal de wat beter verdienenden met een wat groter huis met eigen oprit waarop de auto veilig de hele nacht en het hele weekeinde kan laden.

Zodra de gewone burger EV moet gaan rijden, die de ene keer aan het begin, en de andere keer aan het eind van de straat moet parkeren omdat er 5 keer zoveel huizen zijn als parkeerplaatsen en ieder huis bewoond wordt door een tweeverdienersgezin met inwonende kinderen (er is immers een huizentekort met 22 jaar wachtlijst) die ook allemaal een baan en een auto hebben (veel plaatsen kun je niet komen met OV, zeker niet als je ploegendienst of wisselende uren werkt) dan moet je dus per huis 3, 4 of 5 auto's tegelijk laden, via een kabel vanuit je voordeur naar de overkant van de straat of verder, en dat wil je niet doen zonder toezicht, dus als het donker wordt moet je de kabels afkoppelen. Dan moet je dis wel in 1 uur alle vier je accu's vol kunnen trekken.
In de praktijk is dat met een EV helemaal niet zo, mits deze een fatsoenlijk bereik heeft.
Er zijn altijd mensen die ook dat bereik in één dag leeg rijden.
Met een goed bereik kan 90% van de mensen prima hun dagjes rijden, thuiskomen met nog 50% lading, aansluiten en s'nachts op een rustig moment het laden starten met een rustig gangetje zodat hij s'morgens rond 07:00 weer vol is.
Dat het voor de meerderheid uit komt, betekent niet dat het voor iedereen uitkomt.
Nu plan je die tijden en snelheden zelf nog in, in de toekomst zal dat via een smart-grid gaan waarbij je aangeeft wanneer hij geladen moet zijn, en het netwerk bepaald wanneer je auto laad.
Zover zijn we nog lang niet.
Moet je opeens toch nog een keer weg? Geen probleem, er zat nog 50% lading in, en voor noodgevallen pak je 10-20 min een supercharger onderweg die hem wel met 250 kW volstampt.
Noodgevallen ... dus jij gaat als je dringend naar het ziekenhuis moet eerst naar de supercharger?
Los van dit alles is extreem snelladen thuis helemaal niet mogelijk, de auto beschikt niet over een omvormer die zoveel kan verwerken. Zelfs Tesla's laden max 22 kW op AC, snelladen is allemaal DC.
Dat komt vanzelf.
Kabels over de straat is natuurlijk geen oplossing, ook helemaal niet nodig.

En ja zoals in mijn reply ook staat, het ritje naar het ziekenhuis is geen probleem, je auto heeft namelijk nog zat lading over voordat hij begint met laden. Rijd je hem wel helemaal leeg kun je hem bv overdag tot 50% laden, en de rest snachts of de grid het laten bepalen.

Zo moeilijk is het echt allemaal niet, het is gewoon een kwestie van spreiden van de load, schedulen, en iedereen die nu EV rijdt weet allang dat het panische "heb een stukje gereden EN MOET NU WEER SNEL TOT 100% LADEN" onzin is.

Een brandstofauto tanken de meeste mensen toch ook maar 1x per zoveel tijd en niet na elke rit? Nou, met een EV is hij elke dag vol! Wat een gemak!

En nee het is niet voor iedereen, er zullen altijd uitzonderingen blijven, de accountmanager die 900 km per dag rijd vind wel een andere oplossing, maar dat is een minderheid.

Ook als je geen eigen oprit hebt zijn er oplossingen te bedenken, op parkeerterreinen kun je met slim geplaatste palen per paal 4-6 parkeerplekken dekking geven. In straten komt er vast ook iets slims. Ik denk eigenlijk zelfs dat het hele laadpalen concept met kabels gaat vervallen en er iets in de parkeerplekken zelf komt. Een laadpaal met kabels in de grond neerzetten of een soort speciale stoeptegel in de grond zal qua kosten niet veel maken, de auto's sluiten dan zelf de stekker aan onder de auto, via een camera onder de auto zie je of je goed geparkeerd staat boven de tegel. (Roep maar iets)

En wederom, nee het is niet nu direct voor 100% van de mensen opgelost, en dat zal ook niet in 1x zo zijn, maar dat geeft niet, het gaat harder dan je denkt.

[Reactie gewijzigd door Navi op 17 januari 2020 15:12]

Kabels over de straat is natuurlijk geen oplossing, ook helemaal niet nodig.
Ik zie de gemeente nog geen voorzieningen treffen in mijn wijk (2 huizen per parkeerplaats, parkeerplaatsen aan één zijde van de straat)

Dat gaat toch echt elektriciteitskabel over de straat spannen worden als je wilt opladen.
En ja zoals in mijn reply ook staat, het ritje naar het ziekenhuis is geen probleem, je auto heeft namelijk nog zat lading over voordat hij begint met laden.
Niet iedereen woont dichtbij een ziekenhuis.
Rijd je hem wel helemaal leeg kun je hem bv overdag tot 50% laden,
Overdag laden kun je vergeten, want de meeste mensen kunnen niet op hun werk opladen. Sterker nog,ik kan bij mijn werk niet eens parkeren. Ja er zijn plaatsen, maar ik kan geen vergunning krijgen daar, alleen bewoners kunnen dat en bedrijven die 2 jaar geleden daar al een vergunning hadden à 380 per jaar. Sterker nog, die laatste moeten hun auto daar op zondag weg halen.
Zo moeilijk is het echt allemaal niet, het is gewoon een kwestie van spreiden van de load, schedulen, en iedereen die nu EV rijdt weet allang dat het panische "heb een stukje gereden EN MOET NU WEER SNEL TOT 100% LADEN" onzin is.
Dat hangt er echt vanaf hoe groot het bereik is dat je nog kunt rijden, wanneer je weer weg moet en hoe lang het laden (minimaal) duurt.
Een brandstofauto tanken de meeste mensen toch ook maar 1x per zoveel tijd en niet na elke rit? Nou, met een EV is hij elke dag vol! Wat een gemak!
Het verschil is en blijft dat je in geval van een onverwachte situatie die brandstofauto op 5 minuten vol hebt en die EV dus uren nodig heeft.
En nee het is niet voor iedereen, er zullen altijd uitzonderingen blijven, de accountmanager die 900 km per dag rijd vind wel een andere oplossing, maar dat is een minderheid.
Die moet dus straks ook EV gaan rijden, snap je, die zelfs eerst.
Ook als je geen eigen oprit hebt zijn er oplossingen te bedenken, op parkeerterreinen kun je met slim geplaatste palen per paal 4-6 parkeerplekken dekking geven.
Geen ruimte voor in de meeste straten in woonwijken.
In straten komt er vast ook iets slims.
Lantaarnpalen staan nu aan de ene kant van de straat en parkeerplaatsen aan de andere kant.
Van lantaarnpalen ook laadpalen maken zal dus niet zomaar gaan.
Ik denk eigenlijk zelfs dat het hele laadpalen concept met kabels gaat vervallen en er iets in de parkeerplekken zelf komt. Een laadpaal met kabels in de grond neerzetten of een soort speciale stoeptegel in de grond zal qua kosten niet veel maken, de auto's sluiten dan zelf de stekker aan onder de auto, via een camera onder de auto zie je of je goed geparkeerd staat boven de tegel. (Roep maar iets)
Gemeente hier zal daar niet aan meewerken.
"de accountmanager die 900 km per dag rijd vind wel een andere oplossing, maar dat is een minderheid."

Juist voor de veelrijder is de EV qua klimaat de beste oplossing.

En nu kaart jij het probleem van de EV onbedoeld aan:
Mensen die heel weinig rijden zijn beter af met een ICE.
De EV past echter ook niet bij de veelrijder.
De Renault Zoe kan tot 43 kW op AC, dus niet laag.
Het is toch de bedoeling dat we op EV overgaan? Dan lijkt me dat heel veel mensen 3x80 willen.
Eh nee. Er is zo goed als geen auto die sneller dan 3x16A kan laden (11 kW) met een type 2 aansluiting. Oftewel dan is een 3x25A netaansluiting ruim voldoende.

Sneller laden gaat normaal gesproken met gelijkstroom (DC) wat je kan vinden bij de Fastned / Ionity / Tesla Super Chargers bij de snelweg.
Elke Renault Zoë kan op 22 kW laden, sommigen zelfs op 43 kW AC. Maar het is inderdaad eerder een uitzondering.
Langs de andere kant, als echt alles op stroom over gaat (dan spreek ik dus ook over bestelwagens en vrachtwagens) zijn dat peanuts laadvermogens. Er zijn heel wat vrachtwagenchauffeurs die hun vrachtwagen mee naar huis nemen, en die willen natuurlijk met een volgeladen accu de weg op 's ochtends. Stel dat een accu 500 kWh is (en da's nog klein, dacht dat de Long Range Tesla Semi bijna het dubbele heeft) in een volledige nacht (lees: 9u voor een chauffeur) moet opgeladen worden heb je al continu 50 kW nodig, zonder verliezen door de batterij op temperatuur te houden o.i.d.
Ik rijd EV en zou niet weten waarom ik 3x80 zou moeten hebben dus waarom mijn buren dan wel? Als je in 2 uur je auto wilt kunnen laden misschien maar ik laad 's-nachts en dan is 50-60 km/uur laden (ofwel max. 8 uur) De meerkosten wegen voor mij niet op tegen het voordeel dat ik 2x zo snel kan laden als het een keer nodig is...
Je moet even lezen waar ik op reageer.
Dat we overgaan in de komende 20-30 jaar.
Dat geeft ook veel ruimte aan netbeheerders om het netwerk te upgraden.

100% elektrische auto's geeft ongeveer 15%-20% extra stroom gebruik.
In woonwijken kan dat oplopen tot 50% meer.
Voor een belangrijk deel kan dat opgevangen worden door het laden te spreiden over de daluren maar in aanvoerkabels richting een aantal woonwijken en parkeerterreinen zal er de komende tien jaar wel geupgrade moeten worden.

Daarnaast moet er nog geupgrade worden tav de opwek kant. Hoge opwek is meestal niet te spreiden dus levert vaak een meer accuut probleem op. Daar zal voorlopig wel de focus liggen voor de energiebedrijven.
Nederland heeft andere problemen. Vanmorgen bnr radio ging het over zonnepanelen plaatsen in Ommen. Dat ging dus niet omdat het netwerk te weinig capaciteit heeft.
In gebieden met minder mensen is het ideaal om zonnepanelen te plaatsen maar in die gebieden in het netwerk weer te krap.
Energiebedrijven leggen kabels in de grond die ze denken nodig te hebben (+veiligheidsmarge), gigantische overcapaciteit in de grond leggen is gewoon duurder.
Vervolgens blijkt er te weinig capaciteit in de grond te liggen voor duurzame energie. Er wordt soms gedaan alsof EV's een capaciteitsprobleem creëren, maar eigenlijk wordt dat veroorzaakt door energiebedrijven die achter de feiten aan hobbelen.

Die ellende met capaciteit van kabels is een kip-ei verhaal. Net als opslag van duurzame energie overigens, of de beschikbaarheid van laadpalen, of überhaupt het opwekken van duurzame energie.
Ik kijk hier uit over een bedrijventerrein met wel een hectare aan leeg dak. Dat is een veel betere locatie voor die zonnepanelen; het bedrijventerrein had toch al een dikke aansluiting voor alle energiegebruikers die er zitten.
Wat een onzin is deze reactie. Heb je het artikel wel gelezen? 1 stad in België niet 80% van België heeft een 230v netwerk...

Rest van België heeft net een zeer sterk netwerk. Qua hoogspanning kent de connectiviteit van het netwerk geen gelijke. Verbindingen naar huisaansluitingen zijn hier ook gewoon met 3 fasen mogelijk en worden mensen zelfs gemotiveerd om 'te upgraden' bij renovaties.
De laagspanningshoofdkabels in de straat (waar alle woningen op worden gelast) zijn maximaal afgezekerd op 250A per fase. dat betekent dat maar 4 woningen de volle 3x80 kunnen trekken. Waar nu 30 woningen kunnen zitten op een hoofdkabel kunnen dat er in de toekomst nog maar 7 of 8 zijn. Ook zijn de meeste woonwijken voorzien door een 400kVA of 630kVA trafo per 100 a 140 woningen dus ook daar gaan we enorm vermogen te kort komen voor straten vol met EV’s. En als nagel in de kist zijn in z’n beetje alle woonwijken de middenspanning voorzieningen (kabels, schakelaar, etc) niet berekend op een verdrievoudiging in afname waardoor ook dit allemaal moet worden vervangen.

Het is allemaal niet zo simpel als jij probeert voor te schotelen. Brussel loopt momenteel tegen problemen aan maar wij in de komende 10 jaar. Zelfs nieuwbouw wijken zijn niet voorbereid op deze verdriedubbeling van afname die door EV’s gaat worden gecreëerd
Exact!

Er ligt een dikke 70, 95 of 120 kwadraat 3-fase kabel in de stoep, en alle huizen worden hier vanaf afgetakt, met een 6 of 10 kwadraat ofzo, zonder dat deze kabel apart beveiligd wordt.
Dit is compleet tegen de NEN normen in, maar omdat het de installatie is van de netbeheerder zelf, zijn ze er zelf volledig aansprakelijk voor.

Dus mocht ieder huis een EV auto willen laden, zal op een gegeven moment ook deze kabel in de straat dikker moeten, of kabels erbij en opsplitsen.
Maar uiteraard kan een aangesloten EV aangeven hoeveel hij nodig heeft om weer vol te laden, en pas starten als er voldoende capaciteit aanwezig is, dit kan softwarematig prima opgelost worden.
Brussel is België niet... Zoals gezegd staat Vlaanderen er bv beter voor.
Onzin, België heeft het gewoon ruk geregeld (goedkoop toen is duurkoop nu), hier is NL is het geen enkel probleem.
Nederland heeft het zo goed geregeld dat ze 10x meer stroomstoringen en onderbrekingen hebben dan in België. |:(
Verder gaat dit artikel over Brussel, niet over België. Wij hebben gewoon 3x65A gekregen in onze huis zonder problemen (Vlaanderen)
In Nederland is het ook niet goed geregeld, wat een onzin 1 de bekabeling in de straat is is Niet dik genoeg om iedereen 3 fase te geven. Omdat we temaken hebben met piek belasting savonds als iedereen thuiskomt auto, oven/ elektrische koken tv verlichting ect ect..
Het net moet ook kompleete vervangen worden want het kan de belasting niet aan.
3 er zij. Plekken in Nederland waar geen zonne panelen meer bij kunnen... Geeft al aan dat we een probleem hebben..
We hebben niet genoeg centrales voor al die EV auto's.. Kerncentrales moesten dicht.. En al die pieken savonds gaan met Kolen gestookt worden... Dus het effect van een EV is 0,0
4 er zijn niet genoeg oplaad punten
5 de oplaad punten die er zijn, zijn zo duur dat een diesel goedkoper is om te rijden.

Nee Nederland is totaal niet klaar voor massaal aan de ev gaan.
Lijkt me heel sterk dat in die nieuwbouwwijk niet gewoon 3-fase aangelegd is. Kan zijn dat hij 1x35A heeft in de meterkast maar de upgrade naar 3x25A kost meestal niets of een klein eenmalig bedrag (tientjes), je vastrecht blijft hetzelfde i.i.g. Dat wordt pas meer bij 3X35A en hoger.

En met 3x25A kan hij gewoon een 11 kW laadpaal aansluiten.
In nieuwbouw legt men volgens mij tegenwoordig nog maar 230V monofase 40A in België.

Het idee is trouwens om zwaardere aansluitingen extra te gaan belasten 8)7

@Navi vandaag is laden geen probleem omdat je waarschijnlijk de enige EV bezitter bent in een ruime omgeving, het verhaal is natuurlijk totaal anders als morgen de helft van de straat een EV zou bezitten.
Je moet ook een beetje vooruitziend zijn. Hier nieuwbouw waar we sinds enkele weken naar verhuisd zijn en heb gevraagd naar een 3x32A/400V+N (22.2 kVA) aansluiting. Ik heb wel een eenmalige meerkost van 178 eur excl. btw vermogensrecht betaald omdat ik een zwaardere dan standaard aansluiting vroeg.
Met een inductiekookplaat met piekvermogen van 11 kW, warmtepomp en eventueel binnen enkele jaren 1 of 2 EV's met laadpaal zal dat geen overbodige luxe zijn denk ik.
Momenteel ga je nog niet zwaarder belast worden, maar wanneer de digitale meter er komt is de kans groot dat verbruik op piekmomenten duurder wordt en er een hoger vermogensrecht komt.
Overigens: een kookplaat van 11 kW :o 5 of 6 'bekkens'?

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 17 januari 2020 16:36]

Wat men in de toekomst vooral wenst te doen is nagaan of je aansluiting is afgestemt op je verbruik. Heb je dan een 22kVa aansluiting maar gebruik je nooit meer dan 10kVa zal je veel mogen betalen omdat je aansluiting veel te zwaar is uitgevoerd. Daar moet men investeringen voor doen (het net is berekend op maximaal gebruik van alle aansluitingen en wordt indien nodig verzwaard).
5 zones en dat piekverbruik is als je ze alle 5 in boost modus zet (https://www.aeg.nl/kitche...induction-hob/ike95454fb/ ). Beetje extreem maar je weet maar nooit.

Kan zijn dat er in de toekomst bijkomende kosten komen terwijl ik het vermogen niet gebruik en dan kan ik nog altijd een minder zware aansluiting afnemen maar omgekeerd kost verzwaren een stuk meer omdat je volledige binnenhuis installatie opnieuw moet gekeurd worden.
In nieuwbouw legt men volgens mij tegenwoordig nog maar 230V monofase 40A in België.
Dat denk ik niet, tegenwoordig wordt altijd 400V geïnstalleerd. Wel is het vaak zo dat je maar 1 fase laat aansluiten vanwege lagere vastrecht kosten. Op die manier kan je later upgraden naar een zwaardere aansluiting met een beperkte investering van enkele honderden euro's voor nieuwe meter en zekeringen. Een nieuwe kabel laten trekken kost behoorlijk wat meer.
Inderdaad, op de hoofdaansluiting komt 3x 400 binnen, maar er is er maar 1 fase doorgetrokken naar de verdeelkast, in mijn geval 1x 64A.
Nee hoor, heel het net is voorzien op 3x400V+N. Dat is hoe standaard alles wordt uitgerold. Vele huizen worden wel monofase gekableerd maar als je de vraag stelt voor 3-fase krijg je, zeker in nieuwbouwwijken, gewoon 3-fase geleverd.
Tjah, hou oud is een nieuwbouwwijk? 10 jaar oud? Is de buurman diegene die de woning heeft laten zetten? Wist hij op het moment van bouwen al dat hij een EV ging kopen? Welke netspanning komt er binnen en welke is er beschikbaar? Vele variabelen die meespelen over waarom de buurman aan het laden is met een granny.
Ik weet niet waar die nieuwbouwwijk ligt, maar niet in Nederland.

In Nederland wordt alles standaard in 3 fases uitgevoerd en kun je kiezen voor een drie fase aansluiting of 1 fase. De aansluiting is in principe even duur, net zoals het vastrecht. Indien je een fase afneemt worden de 1 fase aansluitingen netjes over alle huizen verdeeld zodat de 3 fases evenredig belast worden.
Interessant! Ik had dit artikel gesubmit(ted?), en had eruit opgemaakt dat er in Brussel wel 3-fasen ligt, maar dan op 230V, maar dat klopt dus niet als ik jouw comment juist begrijp. Heb stroomfases altijd al ingewikkeld gevonden |:( Had men wat duidelijker in het oorspronkelijke artikel mogen uitleggen. Dat verdient een +3 ;)

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 17 januari 2020 11:28]

Als electricien zijnde in België vermoed ik dat het wel degelijk het oude 3x230v net is, ipv het tegenwoordig meer gangbare 3x400v +N net.

Bij huidig werk op film sets is dit steeds het probleem dat ik tegen kom in Brussel.
Zijn dit dan oude stroomnetten met 127V (wat vroeger uit het stopcontact kwam) tussen Fase en Nul en 230V tussen de fases waarbij tegenwoordig alle woningen tussen 2fases zijn aangesloten?

In Nederland heeft het ook tot ruim na 2000 geduurd voordat de laatste van deze constructies gemoderniseerd waren.

[Reactie gewijzigd door !mark op 17 januari 2020 12:18]

Klopt, het gaat over een 3X230V net met 230V tussen de fases en 127V tov de grond. Een nul is er niet overigens.
Ik vind het artikel ook zeer vaag. Een enkelfasig net, daar had ik nog nooit van gehoord. Hier krijgen we ook de oude 3x230V binnen, maar wel alle 3 de fases (via een 4-aderige kabel) waarvan er 2 zijn aangesloten in de meterkast.
Misschien is in Brussel het probleem dat de aansluitingen - dus de kabel die binnenkomt - enkelfasig zijn. Vermoedelijk, want dan heb je slechts 2 koperdraden nodig per aansluiting ipv 3 of 4.
Het is we wel nog steeds niet duidelijk waarom er een transfo zou moeten geplaatst worden. Die kan een enkele fase toch niet opschalen naar 3?
De reden is dat de huidige snelladers alleen op 3x400V werken (AFAIK). Met een transformator kan je van 3x230V naar 3x400V opschalen. Maar dit heeft een kostprijs, zowel aanschaf als nullast-verliezen van een transformator welke onder spanning staat.
Is een net zonder nul. Is dus een 3-fase net waarbij tussen elke fase gewoon 230V loopt en geen nulgeleider beschikbaar is. Als die er wel was dan zou je mogelijks rond die 127V kunnen uitkomen (geen zin om rekenmachine erbij te nemen).

En het probleem voor de netbeheerder is nu dat wanneer zij dit aanpassen ook elke binnenhuisinstallatie moet aangepast worden. Het is daar dan ook dat de grote kost zit voor de netbeheerder.
Men gaat wachten tot er vraag is van de klant uit, dan kunnen ze kosten aanrekenen
XeriuM verdient dus geen +3 }>
Het is 3 x 230V of eerder 3 x 220V.
Mijn tante heeft dat in schaarbeek. Het stadswater komt er ook aan met loden leiding, ook nog een erfenis uit het verleden.

Ik heb in West-Vlaanderen ook 220V door 2 fasen en geen neutre of nulfase. Ergens nog een oude transformator ooit geplaatst voor een fabriek die nu weg is. Ze kunnen dus niet zomaar 380V erop stoppen zonder de bekabeling naar mij en de buren aan te passen.
Oeps, nja zoals ik zei vind ik die fases bij stroom verwarrend 8)7
Men is ook niet zo maar op die manier gekomen.
Een elektrische kring moet altijd gesloten zijn. Gebruik je 1 fase, dan heb je ook nog een kabel terug naar de bron nodig.
Door gebruik te maken van de eigenschap van wisselspanning dat je sinusoïdale fasen tov elkaar kan verschuiven, kan je door twee 180° verschoven fasen te gebruiken dezelfde kabels dubbel gebruiken en het vermogen verdubbelen. Je spaart een kabel uit. Om motoren soepeler te laten draaien, gebruikt men beter 3 fasen die 120° verschoven zijn. Dus van de elektriciteitscentrale komen er 3 kabels, je krijgt 3 maal het vermogen over 1.5 maal het aantal kabels. En je kan dan wisselspanning nog eenvoudig transformeren naar hogere spanningen zodat de transportverliezen veel kleiner worden en je ziet waarom wisselspanning het won van gelijkspanning.

In Europa hebben we het gestandaardiseerd dat de normale werkspanning 3x400V is. De 3x220V is een erfenis van vroeger, er zijn er waarschijnlijk ook in andere landen die hoger zijn dan 400V, maar geen enkele constructeur houdt dus met die afwijkingen rekening.
Omdat het aan de ene kant veiliger is een lagere spanning in huis te gebruiken hebben we 230V in huis. Je hoeft aan de andere kant hiervoor slecht 1fase kabel en de nulgeleider naar het huis te trekken, minder kabels dus, maar ook minder vermogen. Meestal heeft men in het huishouden die vermogens niet nodig, totdat je je wagen wilt laden natuurlijk.
Juist. bekabeling in de grond is overigens afhankelijk van de stroom en heeft vaak een maximum van 1000V.

daarbij:
"Het probleem valt wel te omzeilen door bij iedere laadpaal een transformator te installeren"

hoezo omzeilt dit het probleem? als er niet meer getransporteerd mag worden in het net, zal de stroom bij de uitgang (de laadpaal) omlaag moeten.
dit betekent hetzelfde vermogen. hierbij zal er dus niet sneller worden geladen.

[Reactie gewijzigd door raceeend9 op 17 januari 2020 12:16]

Ik begrijp eruit dat het net wel voldoende vermogen over de 230V kabels kan trekken (dus voldoende dik uitgevoerd), maar dat sommige laadpalen enkel met een ingangsspanning van 400V werken. In dat geval kan je lokaal wel een transformator naast de laadpaal zetten die 230V omzet naar 400V. Dat geeft wel een extra kost voor de transformator en omzettingsverliezen (zoals vermeld in het bericht).

Snelladen zal op deze manier "gewoon" werken, maar met een grotere stroom op het 230V net dan wat deze op 400V zou geweest zijn (+omzetverlies). Een transformator zal voor de eindgebruiker dan wel duurder uitkomen in installatie en gebruik dan een 400V aansluiting en dat levert natuurlijk klachten op.
Ik denk dat vele 50kW snelladers een 3F+N 400V nodig hebben om te kunnen werken. Met een transfo kan je daar geraken maar dat is dus een bijkomende, forse investering.
In mijn ogen suggereert het artikel onterecht dat 230V het probleem zou zijn. Wat het daadwerkelijke probleem is, is dat er maar 1 fase beschikbaar is (waardoor je 230V hebt t.o.v. de nul). Als er meerdere fases beschikbaar zijn (in NL zijn heel veel huizen 3-fase voorbereid) dan kun je deze fases tegenover zetten waardoor je 400V krijgt.....
Het probleem is dat er 3x230V ligt, de suggestie is dus terecht.
Door tussen de fasen te werken ("tegenover elkaar zetten") heb je in dit netwerk 230V, tussen fase en nul (als die bereikbaar is) heb je 127V.
Is het niet gewoon een oud net waar 3-fase 220 V ligt met 127 V tussen fase en nul? Als je dan twee fases aansluit krijg je 220V. 3-fase 380 V is hier niet meer te maken.
Zulke netten hadden we in Nederland vroeger ook. https://nl.wikipedia.org/...nd:_van_127_naar_220_volt
"In mijn ogen suggereert het artikel onterecht dat 230V het probleem zou zijn. Wat het daadwerkelijke probleem is, is dat er maar 1 fase beschikbaar is (waardoor je 230V hebt t.o.v. de nul)."

Onzin, de netspanning is zeker het probleem.
Men heeft daar wel degelijk een draaistroomnet alleen is dat 230V tussen de fasen in plaats van 400V. Tegenover de nul (als die al aanwezig is) meet je dan 130V

Dat zijn historische 130/230 netten in plaats van de "moderne" 230/400, in Nederland kom je die in bepaalde wijken van Amsterdam bijvoorbeeld ook nog tegen.
"Dat zijn historische 130/230 netten"

127/220 :+

Vroeger was het inderdaad: 380, 220 en 127
Dat is nu: 400, 230 en 130.
Dat de Renault Zoe niet kan laden bij 6A is niet meer correct. Dit is met een software update al jaren geleden verholpen. Mijn 2014 Zoe laadt met 6A.
Heb jij een Zoe Q210 of R240? Ik denk de R240, want de Q210 kan niet met 6A laden.
Ik kan me niet voorstellen dat je in Europa een product op de markt kan brengen wat niet aan de EMC richtlijnen voldoet.
Ik zie ook niet in hoe harmonischen in een rijdende Tesla een probleem kunnen vormen.
Bij het laden zal er wel gebruik gemaakt worden van een geschakelde voeding maar ook die moeten voldoen aan de EMC richtlijnen.
In mijn ogen suggereert het artikel onterecht dat 230V het probleem zou zijn. Wat het daadwerkelijke probleem is, is dat er maar 1 fase beschikbaar is (waardoor je 230V hebt t.o.v. de nul). Als er meerdere fases beschikbaar zijn (in NL zijn heel veel huizen 3-fase voorbereid) dan kun je deze fases tegenover zetten waardoor je 400V krijgt.
Dit klopt dus NIET. Bij een 230v netwerk heb je geen nulgeleider en tak je steeds af tussen 2 fasen (wordt ook wel driehoek genoemd). Bij een 400v netwerk heb je wel een nulgeleider, en tak je steeds af tussen een fase en nulgeleider (ook wel ster genoemd). Als je bij een 400v netwerk tussen 2 fasen aftakt, heb je daadwerkelijk 400v.

Een 230v netwerk is dus goedkoper omdat de nulgeleider ontbreekt en er dus maar 3 draden door de straten lopen ipv 4.

Beide netwerken zijn dus 3-fase (althans in straat, soms komen er slechts 2 draden binnen, maar dat valt wel eenvoudig aan te passen), alleen kan je een 3x230v netwerk nooit zo aansluiten dat je 400v hebt, terwijl je bij 400v de keuze hebt tussen 230v en 400v afhankelijk of je ster/driehoek aansluit.

Dat is dus het probleem in Brussel, dat er 1 draad (nulgeleider) ontbreekt en dus de hele hoofdkabel vervangen moet worden in de straten.

Ik spreek over België, schiet me niet af als het in Nederland anders is :)
Brussel loopt inderdaad jaren achter als het om laad-infrastructuur gaat.
In nederland kom je zelden plaatsen tegen waar het zoeken is naar een laadpaal, maar in Brussel heb ik er werkelijk nog nooit een kunnen vinden die werkte, en publiek bereikbaar was.

het grootste verschil in laden tussen 230v en 400v is natuurlijk het 3fase verhaal.

Amersfoort is overigens ook een drama vergeleken met andere Nederlandse plaatsen, zelfs de hotels / parkeergarages hebben geen laadplekken aldaar.

[Reactie gewijzigd door killercow op 17 januari 2020 11:07]

In Brussel waren er eind november 18 publieke laadpalen ( !!! )
Triestig als je weet dat Brussel zich profileert als "groene" regio en in 2035 alle auto's op benzine en diesel wil verbieden.

Naast het niet aangepast stroomnet, zijn er ook nog volgende problemen :
- Een exclusiviteitscontract dat is toegewezen aan Pitpoint
- Transformatoren plaatsen is niet altijd een oplossing want ze nemen plaats in op het voetpad en ze kosten extra geld waardoor een publieke paal niet meer rendabel is
- Veel distributiecabines zitten nu al aan hun maximaal vermogen
- Administratie: Brussel Mobiliteit kampt met een personeelstekort waardoor de aanvragen voor laadpalen blijven liggen.

Bron
We zijn dan ook zeer goed in het verbieden of bestraffen van zaken (lage emissie zones, traject controles, uitstoot van leasewagens tijdens lopende contracten zwaarder belasten...) en zeer slecht in het voorzien of opbouwen van deftige alternatieven. Investeren in openbaar vervoer en infra voor EV's. De netwerken klaarmaken voor de toekomst (denk bvb maar aan het ganse 5G debacle dat nu aan de gang is) en ga zo maar door.

Misschien zie je het te pessimistisch in wanneer je er middenin zit en het gras altijd groener lijkt aan de overkant :). In NL lijken zulke zaken toch een pak beter te worden aangepakt, met overschotten op de begroting als gevolg, terwijl wij hier nog met een immense overheidsschuld zitten en er niet meteen veel lijkt te veranderen.
Ik denk dat zolang we zonder regering zitten (wat nog wel een extra jaar kan duren), je niet moet hopen op een federaal plan inzake (groene) mobiliteit.
Het gat in de begroting gaat er overigens ook niet op dichtgroeien tijdens deze regeringsloze periode.

We kunnen alleen maar hopen nu, dat er op gewestelijk vlak wat wordt geregeld, of dat er genoeg private investeerders in de markt bijkomen zodat we de infrastructuur t.o.v. andere landen bijbenen.
Al weet ik niet of dat laatste snel zal gebeuren, wie weet? Misschien zelfs als gevolg van al die LEZ's.
2035 duurt nog 15 jaar. Waarom denk je dan het niet zou lukken om in 15 jaar tijd meer laadpalen neer te zetten?
Omdat dus in 15 jaar 88% van het netwerk aangepast moet worden, waar dat nu 1% per jaar gaat. Ofwel, de kosten om dat te versnellen worden bijna 6x zo hoog, en er is al personeelstekort...
Maar dat kan allemaal worden opgelost en opgeschroefd binnen 15 jaar.
Ze lossen het nie op door 1% van de aansluitingen/kabels aan te passen per jaar. Dus gaat ongeveer 80j duurder anders zou het miljarden € extra kosten
Ik zie niet waarom het miljarden extra zou kosten, men dient investeringen naar voren te halen, maar de uitgave moet men toch doen.
Omdat het men wrs nu combineert met andere geplande werkzaamheden bv riool of wegenwerken. Dus ofwel moet men in Brussel volledig in 1 keer alle wegen heraanleggen ofwel doet men voetpaden of wegen open voor aanpassingen te doen, waardoor er extra kosten zijn.
Even vergeten dat men in België wegonderhoud nog moet ontdekken, in Nederland gaan de wegen veel vaker open dan eens in de 80 jaar ;)
Dan mogen ze wel eens in bepaalde delen van mijn wijk langskomen, want een aantal straten in mijn wijk ligt er behoorlijk beroerd bij: flinke scheuren in het asfalt, gaten in het wegdek, boomwortels die het asfalt omhoogduwen... De snelweg en belangrijke verkeersaders houden we misschien beter bij in Nederland, maar wegen in wijken dus niet, zoals mijn voorbeeld duidelijk maakt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 17 januari 2020 20:00]

Geneuzel de snelheid nu is prima 230v(wat met veel zonnepanelen toevoer 240 of zelfs 253v doet) zeg 250v ook 230v apparatuur kan 99% 250v doen.= bij 16ampere =4000watt per uur dus een laadsnelheid van 15 tot 20km op 10 uur snachts laden is dat zat(150 tot 200km daar rijd je het laad mee uit(belgie). 90% van de tijd( dat is dus bijna 20 uur per dag staat de auto stil). Gewoon genoeg laadpalen bouwen. Traag laden maakt dan niet uit. Enkel snellaad stations langs de snelweg 400v. Probleem opgelost doe 10-20 laders 1 snelweglader ala fastned per 2 maanden(zoals in belgie en je hoeft de komende 5 jaar geen zorgen te maken

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 17 januari 2020 23:39]

Laadpalen zetten is 1 ding, ze van voldoende stroom kunnen voorzien is een ander dingetje (zowel productie als distributiegewijs).
Klopt, maar dat duurt toch ook geen 15 jaar? In ieder geval de belangrijkste plekken hebben ze tegen die tijd echt wel goed voorzien.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 17 januari 2020 12:34]

In België zouden we er nog in kunnen slagen om daar niet in te slagen :+
Omdat je dan elk jaar 5% (100%/15jaar) van de autos moet voorzien van een laadpaal.

Je kunt niet over 15 jaar alles in 1 keer vervangen.

Op 230 opladen levert iets van 3.6 Kw/h op, dus iets van 20 km per laaduur. Als je 120 km heen en 120 km terug moet op een dag red je dat net.(12 uur laden per dag)

Een 3 fase aansluiting (400v in verhaal) levert 11Kw/h, 3* zo veel.
Maar vergeet ook niet dat er voor bussen ook steeds meer laadpalen komen. Die gebruiken doorgaans wel ander soort laadpalen, maar de aansluitingen moeten toch ook 400 zijn om een beetje deftig te kunnen laden. De Lijn alleen al heeft 200 hybride bussen besteld bij VDL waarvan de accu een bereik heeft van 30 km, en MIVB zal heus niet achterblijven met hybride/elektrisch. Dus dan nemen ze vanzelf ook omliggende straten mee voor auto's waardoor het alweer wat opschiet.
Het probleem is idd groot in Brussel en gekend. Om het tekort aan koperleidingen wat op te vangen zitten sommige wijken al boven de 240 Volt.
Typisch België: er is een duidelijk probleem en de provider zegt: "niet waar!". Einde verhaal
Amsterdam gaat ook heftig moeten investeren in de infrastructuur als daar meer mensen een electrische auto gaan rijden. In gesprekken met netbeheerder geeft deze aan dat wanneer de groei doorzet het gehele netwerk zwaar geupgrade moet worden. Van grondkabels, wijkverdeelstations tot en met de hoogspanningsmasten en transformators toe. Heel veel huizen hebben nog een 1-fase aansluiting, als deze naar een 3-fase aansluiting moet, dan valt het als een kaartenhuis in elkaar. De gehele keten is er op dit moment niet op berekend.
Ik zie nu toch echt niet iedereen EV rijden met overal laadpalen om iedereen te kunnen voorzien.
Tuurlijk hoor ik genoeg mensen roepen dat gaat wel goed komen, gaat lukken etc etc etc, maar tot nu toe zie ik weinig van die positivo's bij me op straat aan het werk om bekabeling aan te leggen, of geven mij weinig vertrouwen dat ze zich de grond situatie wel juist kunnen beoordelen

Ik sta dagelijks kabels te leggen in diverse gemeentes, en zeker buiten gebieden zal echt wel gaan lukken, maar de grote steden, zeker Amsterdam... Ik weet niet hoe men denkt dat te gaan leggen, of dit soort mensen uberhaubt een idee hebben wat ze aantreffen als je bv op de grachten gordel de stenen verwijderd je aantreft, maar knappe jongen die daar nog kabels bij kan leggen, en de bestrating weer netjes kan terug plaatsen.

Op bepaalde punten heb je niet meer nodig als een stootijzer en een bezem om het kabelbed bloot te leggen in de grond.
Ondertussen is Vattenvall ook al bezig om stadsverwarming aan te leggen, ikzelf ben druk bezig om de boel te verglazen, en hebben al een probleem in de grote steden, knal daar nog een paar duizend KM aan electrakabel bij, en vermoed rond 2040 bestrating alleen nog maar kabel is, geen ruimte meer voor stenen.

Zo jammer dat vaak diegene die het hardste roepen, het minste ervaring hebben met dit soort zaken en daar geheel aan voorbij gaan en wegwuiven.
Amsterdam (gemeente) investeert niet in infrastructuur. De nebeheerder investeert in kabels en stations in het verzorgingsgebied waar Amsterdam onder valt.
Waar Amsterdam wel in investeert (eigenlijk investeren moet) is openbare ruimte beschikbaar stellen voor trafostations en onderstations. Vooral die laatste is een heikel punt. Stel maar even een ruimte beschikbaar ter grootte van een fabriekshal. Als we de ambitie vertalen in een vermogensvraag is er niet 1 nodig, maar ca. 5 :)
Alleen is die netbeheerder verantwoordelijk voor zowel gas als electriciteit.

Met name in de grote steden liggen veel verouderde gasleidingen.

Ipv deze te vervangen wordt er massaal gekozen voor een upgrade van het elektrisch netwerk. Zo ‘kiest’ Amsterdam er voor om ‘versneld’ van het gas af te gaan.

Maar dat is eerder een centenkwestie dan een vanuit het milieu-aspect. Dat er massaal in de binnensteden zal worden opgeladen is een utopie. Je kunt er niet voldoende laadpalen kwijt. Dat de geisers en gasketels in de binnensteden massale vervuiling veroorzaken is ook nonsens.

Eentje uit de oude doos;
https://www.at5.nl/artike...leidingen-zijn-gevaarlijk
Oude grijze gietijzeren gasleidingen moeten versneld vervangen worden. Het materiaal breekt te makkelijk bij verzakkingen van de grond.

Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag gezegd. Het was niet de eerste keer dat een soortgelijke gasleiding explodeerde. In 2002 gebeurde zo'n ongeval ook al in Amsterdam.
Drie keer raden hoe ver ze al zijn en/of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren met de nieuwe ideeën waarbij je zelfs geld toe krijgt om van het gas af te gaan.
https://www.at5.nl/artike...ngen-aardgasvrij-te-maken
Kleine kanttekening, wel van de site van Liander zelf:
In het verzorgingsgebied van Liander zijn alle grondroeringsgevoelige gasleidingen met een groot risico op lekken inmiddels vervangen. Met de grondroeringsgevoelige gasleidingen die er nog wel liggen kan er, net als bij gasleidingen van ander materiaal, weinig gebeuren.
https://www.liander.nl/gasleiding
Het is ook mogelijk om oude onderstations te upgraden.
De apparatuur zal nu meestal aanzienlijk minder ruimte innemen dan in de tijd dat deze onderstations zijn ingericht en daarom kunnen ze ook verzwaard worden binnen dezelfde locatie.
Trafo's, verdeelinrichtingen en schakelaars zijn amper kleiner geworden. De techniek is ook amper veranderd, wel veel meer elektronische sturing maar daarmee verklein je de apparatuur niet, de basiswerking en de principes zijn onveranderd en dus is ook de apparatuur niet veel kleiner dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden.
Ik doelde op regio Amsterdam en niet Amsterdam stadsbestuur. Excuus voor de onduidelijkheid.
Ik zal anders wel heel blij zijn als de meeste auto's de binnenstad uit zijn in Amsterdam, je hebt er echt veel last van bij het fietsen, omdat de straten gewoon niet gemaakt zijn voor auto's, veel te smal. Als er iemand langzaam fietst, met daarachter een auto, kun je die als gewone fietsen vaak onmogelijk inhalen. En al die taxi's rijden expres de hele tijd langzaam, om klanten op te pikken. Als ze al niet stilstaan op de rijbaan, en de toeristen de deuren opengooien zodat je er tegenaanfietst.

Maar het gif dat benzine- en dieselauto's uitstoten vind ik het ergste. In Nederland kost de uitstoot van auto's gemiddeld 9 maanden van je leven, stond onlangs weer in NRC. In Amsterdam zal dit nog veel erger zijn, aangezien het een stad is. Weg ermee! O, ja, scooters eerst weg, want die veroorzaak nog veel meer kanker per gereden km.
Ik zal anders wel heel blij zijn als de meeste auto's de binnenstad uit zijn in Amsterdam, je hebt er echt veel last van bij het fietsen, omdat de straten gewoon niet gemaakt zijn voor auto's, veel te smal. Als er iemand langzaam fietst, met daarachter een auto, kun je die als gewone fietsen vaak onmogelijk inhalen. En al die taxi's rijden expres de hele tijd langzaam, om klanten op te pikken. Als ze al niet stilstaan op de rijbaan, en de toeristen de deuren opengooien zodat je er tegenaanfietst.
Spreek je stadsbestuur er op aan die sinds de opkomst van de auto, begin jaren 60 nooit fatsoenlijke planologie heeft uitgevoerd om de stad aan te passen aan de nieuwe ontwikkeling.

En vooruitlopend op je volgende opmerking, dat speelde in die tijd nog helemaal geen rol.
Maar het gif dat benzine- en dieselauto's uitstoten vind ik het ergste.
Dat is de laatste jaren al gigantisch minder geworden. De lucht is nu vele malen schoner als 10 jaar geleden en toen was die vele malen schoner al de 10 jaar daarvoor, ondanks dat het autoverkeer is toegenomen.

Denk ook niet dat het beter wordt als auto's elektrisch worden. Ja de benzine- en diesel-verbrandingsproducten (CO2, H2O, NOx e.d. wordt minder, maar je krijgt er meer fijnstof door want elektrische auto's zijn zwaarder waardoor remmen en banden sneller slijten en er dus meer fijnstof komt.
In Nederland kost de uitstoot van auto's gemiddeld 9 maanden van je leven, stond onlangs weer in NRC.
En mensen zijn de afgelopen decennia juist steeds ouder geworden vanwege beter voedsel, betere verwarming (wat ook gebeurd met fossiele brandstoffen die gifstoffen bevatten), lichter werk doordat vervuilende machines het zware werk overnamen.

Een non-issue wil ik het zeker niet noemen, maar men kan ook overdrijven. De kans dat je overlijd aan sigarettenrook is groter, ook als niet-roker.

En ook vervuilt de industrie vele malen meer als de auto ... maar dan is het argument altijd dat we die industrie nodig hebben voor de export en voor de werkgelegenheid en dan blijven ze weer 10 jaar buiten schot.

En als je het echt zo urgent vindt, dan verhuis je toch naar ergens waar er geen auto's zijn, de Takla Makan of zo. Helaas, dat kost je nog meer jaren van je leven.
In Amsterdam zal dit nog veel erger zijn, aangezien het een stad is.
Precies, daar blijft de troep hangen omdat men bij de planologische uitbouw van de stad er de afgelopen 60 jaar geen rekening mee heeft gehouden.

Oh en waarmee wil jij de stad gaan bevoorraden. Auto's vervuilen immers, dat wordt dan paard-en-wagen, ik denk niet dat je dat acceptabel vind, want die gaan nog langzamer als taxi's en laten overal poep achter.

Nee, dat er wat moet gebeuren is zeker, maar de hetze richt zich veel te eenzijdig op de auto als boosdoener. Ongebreidelde groei van de steden is echter zeker een van. Hoe meer mensen dicht op elkaar hoe meer problemen. Geluidsoverlast, stikstof-problemen, ziektes verspreiden zich sneller, precies wat men nu al ziet in de grootschalige vleesindustrie en waar men nu een rem probeert op te zetten. Wat er nu in Wuhan gebeurt met het Corona-virus is tekenend.
het grootste verschil in laden tussen 230v en 400v is natuurlijk het 3fase verhaal.
Klopt, maar b.v. een Tesla of een Jaguar kan alleen maar via 1 fase laden, dus maximaal 3,7kW, tenzij je d.m.v. een "slim kastje" 2 fasen combineert, waarmee het laadvermogen stijgt naar ~7kW

Edit: Correctie. Tesla kan wel met 3-fase laden. Bedankt allemaal hieronder.

[Reactie gewijzigd door Geim op 17 januari 2020 12:28]

Alle Tesla's kunnen 3-fasen laden. Er zit wel wat verschil in vermogen; je had 'vroeger' duo-laders (22kW), de S en X kunnen 16,5kW (25 Ampere) laden. De Model 3 kan 11kW laden. Die laatste is echter weer zoveel zuiniger dat de laadsnelheid in km/kWh alsnog ongeveer evensnel is (en met een wat kleinere accu dus gewoon even snel vol zit).

Nog enkele overwegingen waarom 1 fase 230V niet erg handig en verstandig is:
-Op 1 fase 230V zit een 100kWh accu van een Tesla pas weer in 27uur helemaal vol.
-Een Zoe kan simpelweg efficienter laden op 3 fasen dan op 1.
-Er komen nu al DC laders op de markt, waarmee je ook thuis sneller kunt laden (10kW / 15kW / >). Deze worden rap betaalbaarder, zijn nu nog dubbel zo duur als een gewone AC lader. In de toekomst kan dit een betere standaard worden. Ook thuis een CCS stekker gebruiken heeft duidelijk voordelen (vooral combinatie batterijopslag en zonnepanelen!)
Gewoon om een beeld te vormen: wat kost een beetje DC lader?
AC-laadpaal (vanaf €1.200 excl. installatie)

1x40A aansluiting: laadtijd minimaal 12 uur
3x25A aansluiting: omdat de auto maar 5,3kW/u kan krijgen bedraagt de minimale laadtijd 16 uur.
3x35A aansluiting: laadtijd 12 uur, als er een fase volledig wordt vrijgehouden voor het opladen van de auto.

DC-lader (vanaf €10.000 excl. installatie)
Alleen bij 3-fase aansluitingen en i.c.m. Dynamic Load Balancing

3x25A aansluiting: de auto kan minimaal 11kW laden waardoor de laadtijd maximaal 8 uur bedraagt.
3x35A aansluiting: de auto kan minimaal 17kW laden waardoor de laadtijd maximaal 6 uur bedraagt.

Mobiele DC-laders (Aanschafprijs €4.200)
Er zijn ook mobiele DC-laders beschikbaar. Deze kunnen maximaal 20A leveren vanuit een AC (CEE) stopcontact. Dit resulteert in maximaal 8,8kW laadvermogen voor een Jaguar I-Pace, waardoor de laadtijd van de Jaguar I-Pace minimaal 10 uur bedraagt. Of je dit thuis haalt hangt af van het beschikbare vermogen in huis. Een mobiele lader kan handig zijn als je veel onderweg bent, en als er op de eindbestemming geen laadpaal aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door wow7 op 17 januari 2020 12:44]

Ik doelde eigenlijk meer op gelijkstroom "snel" laders, 22KW of 50KW bijvoorbeeld. Zit dan meer naar zakelijke toepassing te kijken (we hebben een zeer forse aansluiting op kantoor, afdoende om met 150kW te kunnen snelladen :P)
Een ac laadpaal van tesla kost je 530e, en laad 11kw of 22kw op afhankelijk van welke auto je er aan hangt.
Hoe jij aan die minimale en maximale laadtijden komt zonder een auto erbij te noemen is me een raadsel of bedoel je in al die gevallen een i-pace?

https://www.tesla.com/nl_...edirect=no#wall-connector

Anyway, ook een i-pace kan aan zo'n (goedkoop?) tesla punt hangen, je beperkt jezelf dan uiteraard wel aan 1 fase, want dat is wat de i-pace maximaal doet.
-Op 1 fase 230V zit een 100kWh accu van een Tesla pas weer in 27uur helemaal vol.
Daarmee kan je dan ook 600km rijden.
Zelfs als je slechts 8 uur per dag thuis bent kan je alsnog dagelijks 180km bijtanken.
Voor de meeste mensen lijkt me dat nog steeds ruim voldoende. Enkel als je verschillende dagen na elkaar verder rijd zal je dan eens moeten stoppen bij een snellader.
Accu's hebben een beperkte oplaadcycli. Je wilt dus niet continue een klein beetje bijladen. Dat is namelijk slecht voor de capaciteit van de accu. Nu heeft een tesla accu wel minder degradatie dan een hybride accu van Mercedes. 4 jaar geleden had deze een capaciteit van 22km, nu is dat nog maar 15km. Met creatief motor management (elektrisch rijden tot +/- 45km/u dan overschakelen naar sport stand zodat ICE motor bijspringt, dan terug naar Comfort en ron d80km/u terug naar Eco mode waarna elektrisch systeem alleen nog maar de snelheid hoeft te behouden) kom ik dan nog tot zo'n 19km elektrisch.. Ik laad zowel thuis (indien mogelijk) als op kantoor op.

Helaas vertelde de dealer dit pas vorig jaar en niet in 2015 toen ik de auto mee kreeg..
Wel zat er bij de auto direct een 230V stekker en een 400V stekker.
Bij Li-Ion tellen deze cycli als 100% opladen voor 1 cycle, maar 50% opladen voor 0.5 cycles etc...
Bovendien is ontladen tot onder de 10% en laden boven de 90% schadelijker voor de levensduur van de batterij. Je wil dus net wel regelmatig een klein beetje bijladen.
De meeste merken voorzien ook dat je standaard stopt met opladen op 80% bijvoorbeeld, en enkel als je een lange rit plant laad je hem dan tot 100% laden.
-Op 1 fase 230V zit een 100kWh accu van een Tesla pas weer in 27uur helemaal vol.

Natuurlijk enkel indien je ook aanneemt 16A.

Die Testla zelf kan op 230V fors sneller laden. Alleen al omdat op veel andere plaatsen op aarde 30A 230/240V standaard is.

Nu weet ik niet hoe de wetgeving in Belgie is, en of je een soort speciale 30A groep mag aanleggen?

Zeker omdat laden 's nachts gebeurd kun je dan toch al in een nacht behoorlijk ver komen. In die zin is het hebben van 'maar' 230V an sich geen enkel belemmering voor een EV adoptie. Dat is enkel zo indien men tegelijk ook verhinderd zwaardere aansluitingen te hebben.
Kan perfect. Monofase gaat je aansluiting al snel naar 40A of zelfs 64A. Dan kan je zonder veel problemen een kring opzetten die 32A aankan (oppassen met andere grote verbruikers in huis) zolang de draad maar een voldoende grote diameter heeft. Vermoed 6mm² in dit geval.
Elke Tesla (muv Roadster) kan met 3-fasen laden. Jaguar kan dit inderdaad niet. Waarom zij hiervoor hebben gekozen is mij nog steeds een raadsel. Wellicht dat in de UK er weinig drie-fase aansluitingen zijn?
Klopt in de UK is 3-fasen ongebruikelijk
Want auto's produceer je alleen voor de thuismarkt 8)7
Nee, voor een wereldwijde markt waarin 3-fase aansluitingen aan huis eerder uitzondering dan regel zijn.
Nee, dat uiteraard niet
Ik kan me daarnaast ook voorstellen dat een 3-fasen lader in de auto duurder dan is een 1 fase lader.
Nu zal het verschil in inkoopsprijs niet zo hoog zijn maar voordat het eindproduct bij de consument op de stoep staat, zit er veel schijven (die geld willen) tussen. Daardoor kan het verschil van 10 euro in inkoopsprijs maar zo een paar honderd euro in de verkoopprijs betekenen.
Internationaal is 3-fasen niet zo gebruikelijk. Zelfs binnen breder Europa is het vaak niet beschikbaar.

Met name in de belangrijke Amerikaanse markt is 30A 240V split phase de norm. Je laat dan thuis op een gewoon appliance stopcontact met 7,2kW. Dan krijg je de meeste EV's gewoon in een nacht vol terwijl je in je huis 's nachts ook gewoon nog de airco en elektrische waterboiler aan hebt staan.

En in inderdaad in de UK zit je dan met 240V single phase ook lekker goed. En Japan heeft ook 200V split-voltage vergelijkbaar zoals de USA dat heeft. En ook in Nederland met een oud huis kun je met een traditioneel gasgestookt huis met 35/40A aansluiting op 230V goed uit de voeten mits je een speciale groep plaatst. Etc.
Spanning in de US is 120V/60Hz.
Onjuist O-)

Ik schreef dan ook: Je laat dan thuis op een gewoon appliance stopcontact met 7,2kW.

Spanning in de USA is namelijk niet 120V zoals veel mensen denken, maar 240V split-voltage, hetgeen voor gewone stopcontacten gesplitst wordt in 2 x 120V single-voltage. Maar hoeft niet, en elk huis heeft dus ook gewoon beschikking over 240V voor zwaardere apparatuur.
Weer iets geleerd!
Tesla kan prima 3 fasen laden
Ik laad thuis mijn Tesla op via 3x 400V +N hoor
Slim kastje? Interessant! Ik heb zelf een leaf die ik altijd laad aan het stopcontact, dus aan een dikke 3 kWh, maar hij kan dus wel tot 7 kWh laden. Daarvoor kan ik een thuislader installeren, maar dat kost nogal wat. Is zo'n "kastje" goedkoper? Of is het net een thuislader wat je bedoelt?
Niet goedkoop: https://www.snelautoladen...smart-charger-type-2-6kw/ Overigens zei ik 7 kW, maar het is blijkbaar 6 kW.
Dat is humor. Een thuislader kost 700 euro ofzo.
Ik laat deze kelk maar aan mij voorbij gaan... :)
"In nederland kom je zelden plaatsen tegen waar het zoeken is naar een laadpaal"

Kom maar even in mijn stad langs dan. In mijn stadsdeel alleen al geen enkele laadpaal te vinden, en dit is een groot stadsdeel. En in de rest van de stad heb ik er ook nog maar weinig gezien.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 17 januari 2020 12:22]

Wel benieuwd, welke stad is dat dan?
Ik ben vorig jaar September op een plek geweest vaar 5 palen stonden.. van 5 verschillende aanbieders, waarvan met mijn 3 laadpassen er een enkele werkte. Het lijkt me dat er naast de infrastructuur nog heel wat andere problemen zijn ;)
Ik kom uit Amersfoort en het wemelt hier van de laadpalen!
Je kan Brussel beter mijden met de auto. Elektrisch of niet...
En sommige delen van Brussel moet je gewoon mijden, met of zonder auto :P
Ik ga geregeld naar brussel en vind dat eigenlijk 1 van de aangenaamste steden in belgie, nu is maar mijn mening.

Het openbaar vervoer is mss volzet maar het werkt tenminste, veel beter dan de lijn
Er naar toe gaan is iets anders dan er wonen/verblijven.
Ik kan vertellen uit eerste hand/familielijn dat Brussel (agglomeratie) een kl... stad is om te wonen/verblijven.

Dat wat @sprankel zegt kan ik dus beamen, meer dan eens op (familie)bezoek geweest en veel gezien van de verschillende heuvels ;)
Het heeft nog zijn charmes jazeker en zijn verborgen plaatsjes die het zich niet laat afnemen maar het hangt sterk af waar je moet zijn en wat je er komt doen.
Aan de basis mist Brussel een visie, 50% van de werknemers zijn pendelaars, dagdagelijks komen er 200.000 pendelaars per auto en 100.000 per trein. Heel dat pendel gedoe stropt het verkeer/OV op en zorgt ervoor dat Brussel geen cent ziet van al die inkomens die onder een ander gewest belast worden waardoor ze continu rode cijfers draaien. Brussel had moeten inzetten op betaalbaar en leefbaar wonen voor zijn werknemers maarja, de visie is de stad onderverdelen onder 19 burgemeesters en 6 poltiezone's waarbij iedere burgemeester doet alsof hij een apart dorp is, pure kafka is het.
De vele pendelaars zijn hun eigen fouten uit het verleden, men wou alle diensten in Brussel, dus veel personeel nodig, ipv de diensten te verspreiden over het land. Dan ging Brussel leefbaarder gebleven zijn.
Amersfoort is overigens ook een drama vergeleken met andere Nederlandse plaatsen, zelfs de hotels / parkeergarages hebben geen laadplekken aldaar.
Heeft het er daadwerkelijk relatief weinig, of is dit vooral een puur (op anekdoten gebaseerd) gevoel?

Toevallig woon ik in Amersfoort, en ik zie ze overal en nergens staan. Ook meen ik te weten dat de stroomvoorzieining in Amersfoort redelijk oke is. In ieder geval rondom het oude centrum is voldoende 10kV te vinden.

Mocht iemand het leuk vinden, hier is ook het volledige (Nederlandse) hoogspanningsnet te bekijken.
Het viel mij op dat de hele regio rond het eemplein wel duizend parkeerplekken heeft, maar 0 nuttige laadplekken.
Er zitten er 20 op het "De Nieuwe Stad Laadplein" maar dat is niet publiek.
Flevostraat 14 mag je niet parkeren als bezoeker, want das een wijk met parkeervergunning.
Drentsestraat, Nicolaas Pienemanstraat het zelfde verhaal.
Binnen de gracht zijn er zelfs geen laadpalen, en in de directe ring er omheen, maar een stuk of 10 in totaal inc die in de parkeergarages als die aan de Soeverein 36.

https://www.prettigparkeren.nl/kaart/#!Amersfoort//
https://iframe.chargepoin...e7-4f74-9e28-44ea3aff4d33
Volgens mij is er in heel België een uitdaging, gezien er sowieso regelmatig een te kort aan elektriciteit is. De laatste tijd gaat het beter, maar het is nog niet zo heel lang geleden dat er gewoon gezegd werd dat er op bepaalde tijdstippen afgeschakeld werd op een paar plekken.

En dan de extra vervuilende oude centrales maar aan zetten om dat op te lossen.

Lijkt mij dat ze daar nog even moeten wachten met elektrisch rijden.
Het voorbije jaar heeft België electriciteit uitgevoerd ipv ingevoerd. Dit omdat de kerncentrales toen grotendeels actief waren ( in tegenstelling tot het jaar daarvoor ) .
Dan ben ik wel benieuwd hoe België het gaat doen als ze Tihange en Doel sluiten. Dan is er toch helemaal een energietekort?
Momenteel is 50 procent van onze energie afkomstig uit kerncentrales. Dat aandeel daalt traag, meede door de bouw van een aantal nieuwe windparken op zee en een afgenomen energieverbruik. Algemeen wordt echter aangenomen dat de volledige energieproductie niet direct kan vervangen worden door alternatieve energiebronnen. Momenteel wordt er dan ook voor gepleit om een aantal kerncentrales 20 jaar langer open te houden. Indien er toch een kernuitstap zou komen, dan wordt er gedacht aan de bouw van gascentrales én aan de invoer van energie uit het buitenland ( onlangs werd er bijvoorbeeld een stroomkabel gelegd tussen Engeland en België ) . Echter moet hier de bedenking worden gemaakt dat de energieproductie in bijvoorbeeld Frankrijk ook gaat dalen als gevolg van een sluiting van kerncentrales daar.
Hier in Oslo hebben wij inderdaad hetzelfde probleem als in Brussel, namelijk een 230V net. Ik laad mijn Tesla Model 3 gemakkelijk in een avondje naar 100%. Ik snap het probleem dus niet. Daarnaast heb ik nog nooit iemand horen klagen daarover (en er zijn behoorlijk veel Tesla's hier).

Gelukkig kon ik wel beschikken over een 3-fase aansluiting. Dit is niet overal het geval (ook niet in NL). Anders zou de laadtijd met zo'n 40% toenemen. Dat is nog steeds voldoende voor pakweg 98% van de dagelijkse ritten.

[Reactie gewijzigd door kaasboer09 op 17 januari 2020 11:20]

In het begin van de twintigste eeuw werd bij de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk in Brussel gekozen voor 230 volt in plaats van 400 volt. Dat betekende de aanleg van minder koperkabels en was dus goedkoper.
Dat lijkt mij niet te kloppen en moet juist andersom zijn. Bij 400V kan je 73% meer vermogen transporteren dan bij 230V over de zelfde hoeveelheid koper kabel, aldus de wet van Ohm.

Wat misschien gebeurde is dat alles isoleren voor 230V ipv 400V iets goedkoper en makkelijker is. Maar dat verschil is zo groot dus een vreemde keuze destijds.
Uiteraard hebben ze geen 400V 1-fase netwerk. Dan zouden alle apparaten kapot gaan. "400V" is een 3-fase netwerk waarbij de spanning tussen elke twee fases 400V is, maar de spanning ten opzichte van neutraal is 230V. Het grote voordeel van 3-fases boven 1-fase is dat met een 1-fase systeem er een groot deel van de cyclus geen of weinig stroom door beide aders loopt. Met een 3-fase systeem heb je 3 aders waarvan er op elk moment door twee veel stroom loopt. Het is dus een betere benutting van je kabels, mits je fases in balans zijn.
Misschien bedoel je het goed, maar schrijf je het wat ongelukkig op.
Bij een 230/400v in een huisinstallatie heb je altijd nog de N. Dit omdat de 230v uit het stopcontact dan 230v wil hebben en niet de 400v tussen twee fasen.
Als je de ballast op de fasen goed gebalanceerd zijn, gaat er echter niets door de nul, waar inderdaad de efficiëntie vandaan komt. Als er onbalans is, gaat er alsnog een stroom door de N.
Overigens worden bij oude huisaansluitingen met 1-fase aansluiting, de huizen doorgaans over de fasen verdeeld, waardoor op straatniveau hetzelfde effect ontstaat.
3 aders ten opzichte van 4 aders. Dus je spaart een ader uit in je kabels en spaart dus koper uit. En toen dat net werd aangelegd had bijna niemand ook maar iets van hoog vermogen nodig. Enkele lampen in huis en dat was het vaak.
Bij 400V kan je 73% meer vermogen transporteren dan bij 230V over de zelfde hoeveelheid koper kabel, aldus de wet van Ohm.
Bij 400V ipv 230V door dezelfde kabel moet je wel dikkere kabels gebruiken (en zoals je aangeeft dikkere isolatie). Koper is duur dus dat zal zeker uitmaken.

Daarnaast gaat het om 3-fasenstroom. tegenwoordig is dat 400V waarbij het verschil ten opzichte van neutraal (zoals @msalters al zegt) 230V is, en je dus met 2 van de 4 kabels 230V hebt. Het Brusselse 3-fasen systeem is dus geen 3×400V+N maar 3×230V. Dat zijn dus 3 kabels ipv 4 en ze zijn dunner.
Net niet, voor hetzelfde vermogen worden je kabels net dunner, maar met 3x400V+N heb je een ader extra ten opzichte van 3x230V.
De afzekering blijft op 16A, 32A of 64A staan dus zal je toch die dikkere kabels moeten hebben.

Dat van die extra kabel zei ik al.
Klopt niet wat je zegt. Bij 400V heb je voor hetzelfde vermogen minder stroom nodig en dus een kleinere kopersectie.
Het verschil in dikte van het isolatiemateriaal is marginaal (als er al een verschil is) en weegt totaal niet op tegen de prijs van koper.
De afzekering blijft op 16A, 32A of 64A staan dus zal je toch die dikkere kabels moeten hebben.
Isolatiemateriaal is inderdaad marginaal, vandaar dat ik het tussen haakjes zette, maar @Arm1n noemde isoleren voor 230V ipv 400V.
Niet alleen de elektrische infrastructuur, maar ook het opwekken van energie is niet toekomstbestendig of CO2 neutraal...dus ook al wil de EU 1000 miljard euro uitgeven om in 2050 CO2 neutraal te zijn, de kosten daarvan zullen de 1000 miljard makkelijk overstijgen.

Dit soort nieuwsberichten verhelderen slechts de problemen van de 'milieu-vriendelijke' energietransitie. De kosten ervan zijn gigantisch. Uiteindelijk zal China en de USA niet meedoen aan dergelijke projecten en leent de EU zich de afgrond in.

Het wordt tijd dat de EU en onze overheid eens realistisch omgaat met het milieu en gewoon kerncentrales gaat bouwen van het geleende geld om te voldoen aan de steigende vraag naar energie, o.a. van elektrische auto's.
Terug naar de studiebanken.
China is juist *wel* aan het bouwen aan schone energie.

* https://www.theguardian.c...ldwide-us-china-uk-europe
* https://en.wikipedia.org/wiki/Growth_of_photovoltaics

Niet dat ik de shortcut dmv kerncentrales niet als een zinnige keuze zie hoor, maar de rest van je betoog is niet echt te staven met feiten.
Dit soort berichten zijn leuk voor de bühne, maar:

Ik denk dat u zelf teruggeroepen wordt door de realiteit: zoek maar eens op 'china coal plants'.
China is enorm snel aan het vergroenen, mede onder druk van de eigen bevolking. Denk maar terug aan de periode van de Olympische Spelen in Peking en het smogprobleem. Dat heeft de Chinese overheid doen inzien dat het zo niet verder kan.

Ja, er worden nieuwe kolencentrales gebouwd in China. Maar deze vervangen oudere, minder efficiente centrales. Tesamen met vormen van groene energie zoals zon, wind en waterkracht. 100% groen zal nog jarenlang een utopie zijn. Op een windstille winteravond wil iedereen nog altijd alles kunnen doen.
Vergroenen is relatief gezien: inderdaad stelt China steeds meer eisen aan de bevolking om vooral in drukke steden elektrische auto's te gaan rijden. Daar staat echter tegenover dat ze voor de energielevering nog steeds afhankelijk zijn en worden (door nieuw te bouwen) fossiele brandstof centrales.
De enige goede maat is het de totale CO2 uitstoot. En die stijgt in China, simpelweg omdat het energieverbruik veel en veel harder stijgt dan de 'vergroening'. Misschien verandert dat op termijn, maar voorlopig nog niet.

Uiteindelijk is anno 2020 de mens technisch nog niet in staat fossiel te vervangen. We hopen dat het wél kan per 2050, en hopen dan secundair dat behalve technisch het dan ook economisch haalbaar is.

Probleem is, dat als je deze feitelijke realiteit noemt, je meteen weggezet wordt als iemand die onderdeel van het probleem is, terwijl het volgens mij juist het prille begin van een oplossing is, om het probleem zelf accuraat te beschrijven. O-)
"de bühne" is dat niet zo'n populistisch stopwoordje?
Ik ga niet discussiëren over mijn woordgebruik, maar ook de link die je stuurde geeft weer: 50% meer zonne energie, terwijl zonne energie zoals het er nu voor staat maar een paar procent van de totale energie levert, is dus eigenlijk nog maar een druppel op een gloeiende plaat.

Al gezocht op China coal plants?
De feiten staren u dan gewoon aan:
https://www.google.com/am...e-climate-pledge-capacity

[Reactie gewijzigd door DeArmeStudent op 17 januari 2020 17:20]

Koken deze mensen wel electrisch als er maar één fase aanwezig is?
Ja tuurlijk wel, in België zijn er 3 systemen in gebruik:
- 1 fasig (230V + N)
- 3 fasig (230V zonder N)
- 3 fasig (400V + N)

Ik weet niet wat de standaard aansluiting is, maar in mijn omgeving zie ik zowel 63A als 40A
Zelf thuis is het 1 fase (230 + N) op 63A en hier wordt elektrisch gekookt en daarnaast kunnen we nog makkelijk de droogkast en wasmachine laten draaien.

Een "kookgroep" zoals in NL vaak gebruikt wordt mag in Belgie niet.

[Reactie gewijzigd door DinoBe op 17 januari 2020 11:41]

Een "kookgroep" zoals in NL vaak gebruikt wordt mag in Belgie niet.
In Nederland mag dat ook niet altijd. In de straat van mijn ouders mocht geen enkele sociale huurwoning een kookgroep krijgen bij de recentste renovatie.
wat is een "kookgroep"
Een aparte stroomgroep met een eigen zekering, die alleen in de keuken gebruikt wordt. Vergelijkbaar met een "natte groep" voor wasmaschines en drogers etc.
Een afzonderlijk afgezekerde stroomgroep op 3-fase in de keuken, met een speciale 5-polige stekker voor een elektrische fornuis. Huizen met een kookgroep hebben dus zowel 230V 2-fase als één vijfpolig stopcontact voor dat fornuis.

Zoals @TheVivaldi is dit in sociale huurwoningen en voormalige sociale huurwoningen vrijwel nooit aanwezig.
In nieuwbouw woningen wordt er tegenwoordig al een 2x16 A kookgroep aangebracht. We moeten immers van het gas af en de mensen willen toch graag wat eten koken. Iedere dag van thuisbezorgd gebruik maken is niet op te brengen.

Oh ja, de politiek heeft de mond vol dat we EV moeten gaan rijden en dat we van het gas af moeten. Maar bij beide gedachten geeft het al aan dat ze er dus nul komma nul verstand van hebben.
Brussel en Drente zijn echt niet de laatste voorbeelden waaruit blijkt dat deze transities wat meer behoeven dan wat loze kreten die nu uitgedragen worden.

[Reactie gewijzigd door yalerta op 17 januari 2020 18:21]

In nieuwbouw woningen wordt er tegenwoordig al een 2x16 A kookgroep aangebracht.
Ik weet niet vanaf wanneer dat gedaan wordt, maar dat is zeker nog niet lang.
We moeten immers van het gas af en de mensen willen toch graag wat eten koken.
Dat we van het gas af moeten is nog maar heel kort de consensus, in ieder geval minder dan 5 jaar (als ik er toch een getal op moet plakken).
Wat er de afgelopen 10-15 jaar nieuw is gebouwd is ook voornamelijk hogere prijsklasses, er is nauwelijks nog aan sociale woningbouw gedaan. De woningbouw heeft geen geld meer en projectontwikkelaars verdienen meer naarmate de verkoopprijs hoger is.
Iedere dag van thuisbezorgd gebruik maken is niet op te brengen.
Onze niet-werkende ('afgekeurde') Turkse buurvrouw doet dat hoor. Ze is niet in staat om zelf te koken of de betegelde tuin op orde te houden, pleurt al haar afval gewoon in de tuin.
Oh ja, de politiek heeft de mond vol dat we EV moeten gaan rijden en dat we van het gas af moeten.
We moeten vooral van het gas af vanwege de betalingsbalans. Die werd altijd lekker gespekt door de gasverkoop, net als de staatskas trouwens, en nu dat weg valt moeten we vooral dat laatste beetje dat hier nog uit de grond komt aanwenden voor buitenlandse verkoop.

Als we gas gaan importeren is er een grote kans dat de betalingsbalans negatief wordt, vooral als we dat gas omslachtig en extra milieubelastend via schepen uit Amerika halen in plaats van uit de Nordstream 1 of 2 pijpen vanuit Rusland, en vooral Rutte wilt dat laatste niet. Sterker nog, als na Duitsland ook de andere Europese landen dat gaan doen, bestaat de kans dat de USA Trump uit de NAVO stapt.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50875935
President Donald Trump has signed a law that will impose sanctions on any firm that helps Russia's state-owned gas company, Gazprom, finish a pipeline into the European Union.

The sanctions target firms building Nord Stream 2, an undersea pipeline that will allow Russia to increase gas exports to Germany.

The US considers the project a security risk to Europe.
Maar bij beide gedachten geeft het al aan dat ze er dus nul komma nul verstand van hebben.
Klopt, en om de burger geven de meesten ook niet. Dat mogen ze trouwens ook niet, want ze moeten stemmen volgens de partijdiscipline en die wordt bepaald door de partijleiding. Wie toch anders stemt is na twee keer zeker dat hij bij de volgende verkiezingen niet meer op een verkiesbare plaats op de lijst staat.
Een mooi voorbeeld dat de de partijleiding niets om de burger geeft vinden we in het onlangs gehouden debat tussen Rutte en de 2e-kamer, met name SP-er Renske Leijten.
https://www.ad.nl/politie...lvrij-verklaard~a508ac35/
Om het even in perspectief te plaatsen, de column van Özcan Akyol.
https://www.ad.nl/binnenl...in-toeslagenrel~a58571d4/
Brussel en Drente zijn echt niet de laatste voorbeelden waaruit blijkt dat deze transities wat meer behoeven dan wat loze kreten die nu uitgedragen worden.
Die opmerking kan ik even niet plaatsen, wat je daarmee bedoeld. Drenthe wordt ook gas gewonnen, en bij mijn weten zijn er nog geen plannen om daar te stoppen, ook al zijn er daar ook aardbevingen.

Brussel, dat wordt vooral vaak gebruikt om zich achter te verschuilen, vaak voor regelgeving waar van de Nederlandse regering één van de aanvragers/initiatiefnemers was. "We weten dat de burger het niet wilt, maar het moet van Brussel." Recentste voorbeeld daarin is die van het tractorkenteken, de Haagse regelgeving gaat veel verder als dat van Brussel moet.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 januari 2020 13:34]

Fijn dat we het eens zijn over veel punten.
Wat korte antwoorden. De 2x16A kookgroep is iets van het laatste jaar, wat wil je anders in "gasloze" wijken waarover ze zich allemaal op de borst staan te kloppen i.p.v. op het holle (hersenloze) hoofd.

Met mijn opmerking omtrent Drente die je niet kon plaatsen is mee bedoeld dat in die regio, ongeveer als eerste, werd aangegeven dat er op het huidige electra-net onvoldoende capaciteit is om de energie van al die windmolens en zonnepanelen te benutten. Was dus een opmerking, los van "gas"

off topic
En over de indruk omtrent "de politiek" die je in je reactie geeft bemerk ik ook dat je over de huidige regring met leugenaars helemaal op mijn lijn zit. Als pensionado mag ik op deze zelfde dag lezen over een 40 miljard aangroei van het PFZW fonds maar dat er door "de rekenrente" geen (ooit) waardevaste pensioenen verhoogd mogen worden. Dus niet alleen leugenaars maar ook dieven.
Tsja ... tot 10 tellen gaat mij inmiddels goed af.
/off topic
Fijn dat we het eens zijn over veel punten.
Wat korte antwoorden. De 2x16A kookgroep is iets van het laatste jaar, wat wil je anders in "gasloze" wijken waarover ze zich allemaal op de borst staan te kloppen i.p.v. op het holle (hersenloze) hoofd.
Flessengas?
Met mijn opmerking omtrent Drente die je niet kon plaatsen is mee bedoeld dat in die regio, ongeveer als eerste, werd aangegeven dat er op het huidige electra-net onvoldoende capaciteit is om de energie van al die windmolens en zonnepanelen te benutten. Was dus een opmerking, los van "gas"
Tja, dat hangt dan weer samen met het droevige feit dat het land blijkbaar voor de landbouw minder oplevert als voor zonnepanelen (ik weet niet of er daar ook meer windmolensturbines staan, maar daar kom je er dus niet mee) en dat het blijkbaar wel 'goed' is die zonnepanelen in een weiland te leggen onder beheer van een energiemaatschappij, als op daken van woningen waar ze geen anders bruikbare ruimte innemen.

Over het esthetisch aspect van zonnepanelen, ze maken er dus nu al die er uit zien alsof het gewone dakpannen zijn, dus dat mensen zeggen dat ze lelijk zijn is ook achterhaald.
off topic
En over de indruk omtrent "de politiek" ...
offtopic:
De eerste keer dat ik mocht stemmen deed ik dat vol enthousiasme op Wim Kok, die heeft de boel toen zo verraden en zijn opvolgers (o.a. Wouter Bos) waren al net zo in de zak van het grootbedrijf.
Rutte maakt het echter helemaal bont. Aangekondigde belastingverlagingen waarin blijkt dat de laagste schijf is samengevoegd met die daarboven, waardoor voor iedereen die in die onderste schijf zat het in de praktijk een verhoging is. dat heeft hij al enkele keren gepresteerd. Er zijn nu nog 2 schijven over (van de 7 begin jaren 80 voor de hervorming Oort. Maar ja al sinds eind jaren 70 wilt men naar een vlaktaks.

Er zit een groot verschil tussen het werkelijke programma en dat op papier. Het werkelijke programma is ongeveer dat van de ARP, dwz de koning en de elite terug zoals in een absolute monarchie, enkel verantwoording schuldig aan God. Willem I was zo'n koning en zijn beleid is wat de Belgen aanzette tot afscheiden. Naast de koning en zijn vertrouwelingen, de familieadel is er dan nog ruimte voor fabrieksdirecteurs die geld mogen hebben. De rest van het volk moet gewoon terug vervallen tot plebs zonder bezit of vrijheid. Een auto hebben mag dus alleen die koning en zijn ministers en de fabrieksdirecteur.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 januari 2020 17:42]

[quote]
[...]
Flessengas?
[...]
_/-\o_

Dan halen we de CO2 reductie helemaal nooit. Al het transport wat er dan nodig is. Flessen vullen in Duitsland op Nordstream 2 of in de Rotterdamse haven waar Trump zijn gastankers laat afmeren.
Bestellen via Coolblue of Bol.com ?? Wel veel banen erbij bij PostNL, DHL, UPS en al die andere aflever jodokus-sen. Gelukkig hebben we dan slimme meters die ons middels een app op onze phone vertelt dat de fles bijna leeg is. Hoeven we geen kou te lijden. Jammer voor de deurwaarders, die hoeven niet meer te komen wegens wanbetalingen. :+
Helaas kan ik hier geen plaatjes zetten, maar voor in de serre vorig jaar bij boerenbond (nee op de website van boerenbond vind je ze niet terug) een kachel voor isoparafine gekocht van Qlimaomdat elektrisch zo duur is. https://www.qlima.nl/assortiment/verwarmen/

Ze noemen het op de website petroleumkachels maar het stinkt echt niet zo als die dingen van vroeger, juist omdat het isoparafine is. https://www.qlima.nl/info...s-nooit-zomaar-petroleum/

Die CO2-reductie die komt maar ergens anders vandaan.
Power-2-gas projecten bijvoorbeeld.
Volgens mij word bij 3 fasen de kookplaat gewoon op 3 fasen aan gesloten en word alleen in het geval van een 1 fase aansluiting gebruik gemaakt van een speciale kookgroep die ook eigenlijk alleen in nederland toegestaan is.
Dat is eigenlijk 2 normale 16A groepen, allebei op dezelfde fase aangesloten die met een koppelstukje met elkaar verbonden zijn waardoor ze gezamenlijk in en uitschakelen.
Dat is verplicht omdat hiermee de 2 groepen door 1 buis met 5 draden (2xF 2xN 1xPE) naar de kookplaat gebracht kunnen worden waar een speciale 5 Polige perilex stopcontact word gebruikt.
Door de 2 groepen met elkaar te koppelen voorkom je dat bij werkzaamheden maar de helft van de draden spanningsloos gemaakt kunnen worden maar altijd alle draden onder spanning staan, of afgeschakeld zijn.
In veel andere landen gebruiken ze gewoon 32A groepen met dikkere draden, maar dat is in nederland juist weer niet toegestaan zodat altijd overal dezelfde standaard draaddikte en apparatuur gebruikt kan worden en gevaarlijjke situaties hopelijk voorkomen worden.

Dat betekent dus dat ook sociale huurwoningen met een 1 fase aansluiting prima met een kookgroep uitgerust kunnen worden. Daar is een kookgroep juist speciaal voor.

[Reactie gewijzigd door LANnerd op 17 januari 2020 18:43]

ok, hier in mijn huis hebben we 63A monofase 230V binnen.
Kookplaat zit op 32A afgezekerd en oven op 20A...
dus ruim voldoende.
En de kabels voor 3F liggen er al. (als we met een elektrische auto willen rijden of een sauna willen zetten...)

rare systemen tussen alle landen, In België wordt dit allemaal beschreven in het Arei, in NL zal er dan ook zoiets zijn.

Toch erg, twee landen van een voorschoot groot die zo verschillend zijn... randaarding vs penaarding bvb.
Ja heb zelf een tijdje terug wat onderzoek naar gedaan voor dus precies zo'n kookgroep voor m'n sociale huurwoning en volgens mij staat dat in nederland beschreven in de NEN1010.

De situatie die je omschrijft zou volgens de nen1010 volgens mij verboden zijn omdat we hier dus max 16A per groep mogen schakelen en dus altijd de standaard 2,5mm2 draden gebruikt kunnen worden.
Bij jouw situatie met een 32A groep heb je dikkere bedrading nodig (of dubbele bedrading, geen idee of dat is toegestaan, maar zou technisch wel kunnen).
Ik denk dat ze dat bedacht hebben omdat zo voorkomen word dat 32A groepen met te dunne en dus gevaarlijke bedrading word aangesloten.

Alleen is een kookgroep ook al dusdanig ingewikkeld dat je dat sowieso door een erkent installateur of iig iemand met verstand van elektra moet laten aansluiten en die zou ook wel moeten weten dat 32A niet op een 2,5mm2 draadje mag.
Zo kunnen ze naar mijn mening altijd wel iets verzinnen waarom het weer anders moet als bij de buren. Toevallig laatst nog een leuk stukje over de treinen in europa bij Zondag met Lubach. is al net zo'n geklooi.
Toch erg, twee landen van een voorschoot groot die zo verschillend zijn... randaarding vs penaarding bvb.
Randaarding is een Duits systeem, wordt ook Schuko genoemd.
Pinaarde is een Frans systeem.

Toen België zich in 1830 afscheidde was de bedoeling van de inititatiefnemers om zich bij Frankrijk aan te sluiten. Men heeft zich sindsdien voor diverse zaken op Frankrijk gericht. Als tweede voorbeeld kan het in Vlaanderen alom gebruik van azerty-toetsenborden genoemd worden.
* Enige reden dat we hier AZERTY gebruiken is een federale beslissing uit de tijd dat Wallonie nog het economisch zwaargewicht van het land was. De bevoegdheid hierover is tot op vandaag niet geregionaliseerd. https://userbase.be/forum/viewtopic.php?t=53774
Dat Europa zich hier eens mee bezighoud...
Duitsland en Frankrijk houden elkaar in evenwicht. De meeste landen zitten op Schuko/randaarde.
https://en.wikipedia.org/...lectricity_plug_types.png

Inmiddels zijn de meeste stekkers compatible met beide stopcontacten, de markt heeft een oplossing gevonden voor de regelgeving. Meestal echter levert de markt ongewenste bij-effecten.
...Dat is eigenlijk 2 normale 16A groepen, allebei op dezelfde fase aangesloten die met een koppelstukje met elkaar verbonden zijn waardoor ze gezamenlijk in en uitschakelen.
Dat lijkt mij vooral gevoeliger voor storingen als één zekering.
Dat is verplicht omdat hiermee de 2 groepen door 1 buis met 5 draden (2xF 2xN 1xPE) naar de kookplaat gebracht kunnen worden waar een speciale 5 Polige perilex stopcontact word gebruikt.
Op https://en.wikipedia.org/wiki/IEC_60309 lees ik onderaan
See also
...
• Perilex, obsolescent DIN connector

Perilex, 16A en 25A is volgens Wikipedia verouderd.
https://en.wikipedia.org/wiki/Perilex
Perilex is the tradename for an approved indoor three-phase electric power connector system used in Germany (West Germany), the Netherlands and Sweden. It has mostly been superseded by the IEC 60309 system used throughout Europe.
...
Usage of the Perilex connectors is usually confined to small businesses (e.g. bakeries, restaurants), medical facilities (hospitals, laboratories) and homes, where it has the advantage of a smaller form factor and better cleanability. However, at construction sites and industrial facilities, the IEC connectors are preferred due to their better robustness and due to being approved for medium-term outdoor use. Furthermore, it is unwise to connect three-phase electrical motors to Perilex sockets due to the afore-mentioned ambiguity regarding the phase sequence. Since 1 January 1975, the use of the Perilex system has been outlawed in Germany for new industrial installations but continues to be legal in homes, hospitals and small businesses. However, even there, it is being superseded by the IEC 60309 system used throughout Europe


Het is wel typisch Nederlands dat men er hier nog aan vasthoud.
In veel andere landen gebruiken ze gewoon 32A groepen met dikkere draden,
Dat is 6mm bij kabels langer dan 25m en 4mm bij kabels korter dan 25m volgens https://www.bouwplaats-in...te-van-krachtstroomkabels

Nu is dat een site over stroomvoorziening op bouwplaatsen. Zelf heb ik gewerkt bij een bedrijf waar 3-fase aanwezig was (rode IEC 60309 stekkers) van 32A en 64A.
maar dat is in nederland juist weer niet toegestaan zodat altijd overal dezelfde standaard draaddikte en apparatuur gebruikt kan worden en gevaarlijjke situaties hopelijk voorkomen worden.
De IEC 60309 wordt op grote schaal gebruikt in bedrijven. Als dat in Nederland niet is toegestaan, dan is dat waarschijnlijk vooral om onderscheid te maken tussen bedrijven (heilig) en consumenten (vies woord).

Een tweede reden is dat men het hier altijd precies anders wilt regelen om ervoor te zorgen
Voor de Europese harmonisatie was het zo dat een auto in Frankrijk witte koplampen mocht hebben, maar om verblinding te voorkomen, moesten halogeenkoplampen worden uitgevoerd met geel glas. Nederland draaide dat om, halogeen mocht (en werd net als in Frankrijk de meest voorkomende) maar dat mocht niet met geel glas. Als het geen halogeenlampen waren, mocht het glas in Nederland wel geel zijn.
Dat betekent dus dat ook sociale huurwoningen met een 1 fase aansluiting prima met een kookgroep uitgerust kunnen worden. Daar is een kookgroep juist speciaal voor.
Nee, zo'n dubbele kookgroep is een manier om ondanks verouderde regelgeving toch voldoende stroom te kunnen bieden, het is een noodoplossing. Typisch Nederlands houden we zoiets vervolgens al 60 jaar in stand.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Perilex
Het Perilexsysteem is in de handel vanaf begin 1960. De laatste jaren is het systeem meer en meer op de achtergrond geraakt, omdat steeds vaker stekkers volgens IEC 60309-2 (kraagsteekverbindingen) gebruikt werden. Het systeem heeft eigenlijk ook alleen in Zweden, Duitsland en Nederland toepassing gekend, de rest van Europa was al langer op de IEC60309-2 stekker overgeschakeld.
...
Sinds 1 januari 1975 mogen de Perilex-stekers niet meer in nieuwe installaties in de industrie toegepast worden,...
...
In de woningbouw wordt de niet-gestandaardiseerde Perilexcontactdoos vooral gebruikt voor;
• Het aansluiten van de voeding van een centraal ventilatiesysteem (ook wel mechanische ventilatie genoemd) met drie standen. ...
• Ingezet bij vermogensapparaten als elektrische fornuizen, bedoeld voor – of te gebruiken met – één fase. Dit komt voor als de opgenomen stroom van een toestel een waarde van 16 ampère in de voorbeveiliging te boven gaat, zoals in de meeste woonhuizen het geval is. Het vermogen wordt dan verdeeld over twee groepen en vervolgens samengesteld in een zogenaamde kook- of fornuisgroep. De perilexstekker voert dan twee fasen, twee nulgeleiders en de aarding. Met een tweepolige spanningzoeker kan dit vastgesteld worden. Vaak wordt aangehouden: klem "N" voor de eerste nul, klem "L1" voor de tweede nul, en klem "L2" en "L3" voor de beide fasen. Ook komt voor: klem "N" voor de eerste nul, klem "L2" voor de tweede nul, en klem "L1" en "L3" voor de beide fasen.
• Het aansluiten van een kooktoestel op 3 fasen en 1 nul (krachtgroep).

Het gevaar in Perilex zit hem dus vooral in het feit dat de aansluiting niet eenduidig is.
Voor de industrie geldt dan nog:
De aansluitingen van elektromotoren aan dit systeem is niet raadzaam vanwege de onzekerheid over de draairichting.
Dat komt dan weer omdat
As the German industrial norm VDE 0100 prescribed the phase sequence for all types of three-phase connectors in a way incompatible with the original Perilex pinout, the R and T connectors may have been swapped.

Kortom, chaos. Hoe eerder het verdwijnt hoe beter.
Zo kunnen ze naar mijn mening altijd wel iets verzinnen waarom het weer anders moet als bij de buren. Toevallig laatst nog een leuk stukje over de treinen in europa bij Zondag met Lubach. is al net zo'n geklooi.
Dat stukje had ik graag gezien.
offtopic:
Spanje voerde in 1845 bij de aanleg van hun spoorwegennet een spoorbreedte in van 1.672mm, naar gezegd wordt om een eventuele Franse invasie te verhinderen (de Fransen gebruikten 'normaalspoor' van 1.435mm. Op hun beurt legden de Portugezen hun spoor aan op 1.665mm om invasie vanuit Spanje te verhinderen, maar dan zo dat het Portugese materieel dus wel op het Spaanse spoor kon rijden. Sinds 1952 is dit trouwens allebei omgebouwd tot 1668mm. De Spaanse hogesnelheidslijn AVE rijd overigens op normaalspoor maar aanvankelijk was dit ook het Iberisch breedspoor 1668mm en de eerste treinen hadden een ingewikkeld systeem om de spoorbreedte aan te passen, wat dan over een stuk spoor van enkele kilometers vlak achter de grens gebeurde. Vanaf 1992 noemde men deze eerste treinen Euromed. Naast de spoorbreedte kunnen deze ook aanpassen aan de twee voltages die dus op het TGV-spoor en het Iberisch spoor aanwezig zijn. Dat laatste is niet opmerkelijk, dat doen NS en DB ook met treinen die de grens over gaan. Het Nederlandse voltage is gebaseerd op het Franse, de Duitsers gebruiken een ander systeem. Dat is ook de reden dat de TGV tot Amsterdam/Schiphol rijd maar de ICE nooit naar Nederland zal komen pas decennia later naar Nederland kwam.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 24 januari 2020 09:16]

Voor de industrie is Perilex idd verouderd en word het niet meer gebruikt om alle redenen die je aanhaalt.
Maar zie je het al voor je om zo'n dikke rode stekker achter in je keukenkastje te bouwen?
Dat is dus waarom ze in keukens nog de Perilex gebruiken. is veel kleiner en veel makkelijker schoon te maken.

Zo'n dubbele kookgroep is dus een manier om met een enkele fase toch meer dan 16A te kunnen gebruiken zonder 32A groepen te moeten gebruiken. heeft niks met verouderde wetgeving te maken.

Sowieso had ik het in bovenstaande verhaal alleen over enkel fasige aansluitingen, dus je hele verhaal gaat niet op. Ook in nederland word het CEE systeem gebruikt voor zowel 1 als 3 fasen. alleen niet voor normale stopcontacten in huis. Heeft niks met verouderde regelgeving te maken.

Ik zou de volgende keer eerst even rustig lezen voordat je ergens op reageert...

*edit*
De ICE rijd gewoon in nederland hoor. heb er al eens in gezeten.

[Reactie gewijzigd door LANnerd op 23 januari 2020 19:27]

Voor de industrie is Perilex idd verouderd en word het niet meer gebruikt om alle redenen die je aanhaalt.
Maar zie je het al voor je om zo'n dikke rode stekker achter in je keukenkastje te bouwen?
Ja
Dat is dus waarom ze in keukens nog de Perilex gebruiken. is veel kleiner en veel makkelijker schoon te maken.
Dat is echt de reden niet. Dat is vooral dat het lastig is omschakelen van het ene naar het andere systeem en dus vooral wat je in het volgende zet:
Zo'n dubbele kookgroep is dus een manier om met een enkele fase toch meer dan 16A te kunnen gebruiken zonder 32A groepen te moeten gebruiken. heeft niks met verouderde wetgeving te maken.
Heeft ALLES met verouderde wetgeving. Dit is een truckje, een omweg om ondanks de wet- en regelgeving toch elektrisch koken te kunnen realiseren in woningen.
Sowieso had ik het in bovenstaande verhaal alleen over enkel fasige aansluitingen, dus je hele verhaal gaat niet op.
Het hele artikel gaat over 3-fase, daar is het verhaal van de kookgroep hier een afgeleide van.
Het is trouwens ook veelzeggend dat dit overal in Europa is verboden maar in Nederland wel voorkomt en bijna verplicht is als je een kookgroep wilt.
*edit*
De ICE rijd gewoon in nederland hoor. heb er al eens in gezeten.
I stand corrected here. ik heb het aangepast. Maar ... [/offtopic]
De TGV uit 1981 reed in 1994 al naar Londen wat pas kon na de bouw van de kanaaltunnel (1986-1994), als Thalys vanaf 1996 naar Amsterdam, maar daarvoor hadden er al TGV-treinstellen in Nederland gereden (al is daarvan niets meer te vinden op internet). De ICE uit 1985 (vertraagd na veel Frans juridisch getouwtrek) en vanaf december 2006 rijden er aangepaste ICE-modellen ICE 3M / BR 406, geschikt voor VIER verschillende bovenleidingspanningen, op één lijntje naar Nederland en de eveneens aangepaste ICE 3MF / BR 406F en BF 407 op één lijn naar Parijs.[/offtopic]

Wat betreft kromme Nederlandse wetgeving voor elektriciteit, nog zoëen (naar aanleiding van de reactie van @DonnyBe op mijn reactie)
Geaarde, en ongeaarde stekkers en stopcontacten.
Vroeger hadden stopcontacten geen aarding. Dat was onveilig en dus heeft is men met stopcontacten met pinaarde (België, Frankrijk, Polen, Tjechië, Slowakije, Marokko) en randaarde (ook SchuKo genaamd, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Moldavië, Oekraïne, Roemenië, Bulgarije, Turkije, Griekenland, Macedonië, Kosovo, Servië, Bosnië-Herzegovina, Koratië, Slovenië, Hongarije, Spanje, Portugal, Algerije) ingevoerd en dit verplicht gesteld, aanvankelijk in keukens en badkamers, later ook in alle nieuwbouw.

Een ongeaarde stekker past terecht niet in een geaard stopcontact, behalve als het een (aangegoten) eurostekker of een contourstekker is zoals bij dubbel-geisoleerde apparaten (veiligheidsklasse 2).

Echter een geaarde stekker past wel in een ongeaard stopcontact waarbij dus de veiligheid van de aarding wegvalt. Dat dit gevaarlijk kan zijn wordt ook getoond door het feit dat toen ik enkele jaren geleden een PC aansloot, uiteraard met een geaarde stekker, echter op een ongeaard* stopcontact, ik steeds een schok kreeg als ik de metalen behuizing aanraakte.
* aangezien ik buiten de keuken en de badkamer nergens geaarde stopcontacten had

Inmiddels woon ik in een nog ouder huis, en zelfs de stroomaansluiting in de badkamer heeft hier geen aarding (wel een trekschakelaar overigens)
Anders zet je je Aluminium hoedje even op...
Dat slaat nergens op, trouwens aluminium helpt zeker niet, lood misschien wel.
Nog zoéén. Ik woon in een huis uit de jaren 50. De bekabeling is als volgt:
aarding: geel-groen (net zoals de huidige standaard, dat is omdat die meestal later is bijgelegd, officieel had dit grijs of wit moeten zijn)
schakeldraad: zwart (net zoals de huidige standaard, toevallig)
nul: rood
fase: groen
Dat was toen (tot 1970) de standaard. Degene die dat bedacht heeft, die had echt wel een steekje los. Rood is de kleur voor gevaar, maar de nul voert geen spanning. Groen is de kleur voor veilig maar de fasedraad voert wel spanning, is dus niet veilig.
Volgens mij is een standaardaansluiting 40A in Belgie dus dat kan prima zolang je niet een uur lang 4 pannen tegelijk aan de kook aan het brengen bent.
Ik (Belg) heb 3 fasen, afgezekerd op 20A op 400V als ik het juist heb. Maar ik woon niet in een oude stadskern, maar op het platteland. Is niet echt een standaardaansluiting, maar ik denk dat de meeste mensen überhaupt geen idee hebben op wat ze aangesloten zijn.
400V? Dat lijkt me niet echt een zinnig plan. Je weet dat er een veel hogere stroomvraag aan zit te komen, met al die elektrische auto's. Dan is zo'n kleine upgrade de moeite niet echt. Het lijkt me verstandiger dat ze meteen naar 1600V toe gaan. Dat is nog geen echte hoogspanning, maar het is al wel een orde meer dan nu. Je netwerk verliezen worden dus ook vier keer lager.

Sommige moderne laadpalen doen al 800V, dus die 400V die ze aanleggen is zelfs lager dan dat. Dan heb je dus een transformator nodig om de spanning lokaal te verhogen - precies omgekeerd aan wat je eigenlijk wil. En ik vermoed dat die 800V niet het eindpunt is voor laadpalen, dus vandaar dat ik voorstel om meteen naar 1600V te gaan.

[Reactie gewijzigd door MSalters op 17 januari 2020 11:39]

Dan is zo'n kleine upgrade de moeite niet echt. Het lijkt me verstandiger dat ze meteen naar 1600V toe gaan.
Eens, maar dat betekent dan een 2e net er naast aanleggen, want je wilt toch niet de spanning op het bestaande net verhogen?
Wat je doet is op de grens van het oude en nieuwe netwerk transformatoren plaatsen. Die converteert de 1600V naar 400V.
Dat is dus in de meterkast. Lijkt me niet echt een praktische oplossing. Hoe had je dat in gedachten?
Ik zou het niet in elke meterkast doen. Dat kan prima op straatnivo. Die laatste paar meter tot de indviduele meterkasten kan best op 400V.
Dan los je het probleem niet op, juist de huisaansluiting is te licht voor het plaatsen van een fatsoenlijke laadpaal.
In Brussel misschien niet, maar met 3x25A (Een standaard aansluiting in Nederland) kun je in principe 16.5KW laden. Ik kan zonder probleem 3x65A krijgen, dan heb je het over > 40KW.
(Alleen is die zo duur per maand ;-)
3x25A hoofdzekering in de meterkast is maximaal 3x16A aansluiting voor je lader vanwege selectiviteit, kom je uit op een totaal vermogen van ongeveer 11kW
Klopt, 11kW op een 3x25A.

Maar 3x63A (ipv 3x65) is zelfs in een gehucht is Zuid Limburg geen probleem.
En deze mogelijkheid is redelijk standaard in Nederland.
Enexis:
Vastrecht voor 3x25A is €16,32 per maand
Vastrecht voor 3x35A is €70,54 per maand
Vastrecht voor 3x63A is €133,82 per maand

Wordt een duur grapje.
Ik zei ook niet dat het gratis is. :)
Die sluit je dan ook apart aan, niet via een huisaansluiting. Sowieso wil je per paal twee laadkabels voor twee parkeerplekken, anders heb je veel te veel palen nodig.
Dan praat je over openbare laadpalen en niet over een laadpaal bij je huisaansluiting.
Wat je doet is op de grens van het oude en nieuwe netwerk transformatoren plaatsen. Die converteert de 1600V naar 400V.
Je bedoelt iets als een distributienetwerk? Dat werkt momenteel op 15 000 Volt.
Je hebt inderdaad een distributienetwerk met een "middenspanning", tussen de 100-300kV hoogspanning en de 230-400V standaard netspanning. Ik denk dat het verstandig is om daar nog een laag tussen te hebben, op straatnivo. De stromen worden te groot op 400V, maar 15kV in elk straat is weer wat onhandig.

Overigens is het distributienetwerk niet alleen 15kV, je ziet ook wel 10kV, en hoger dan 15kV komt ook voor. Thalys bijvoorbeeld gebruikt 25 kV.
In Brussel ligt een uitgebreid tramnetwerk. Ik ken er zelf te weinig van, maar zou het geen optie zijn om dat stroomnetwerk (deels) ook te gebruiken voor laadpalen ?
Als er toch een uitgebreid tramnetwerk ligt, waarom niet gewoon met de tram gaan.....
400V lijkt me net heel zinnig, aangezien dat een gangbare spanning is die bij huizen binnenkomt (230V tussen lijn en nul, 400V tussen fasen onderling) en waar veel elektrische toestellen gewoon mee overweg kunnen. Zware elektrische verbruikers zoals inductiefornuizen en zwaardere elektromotoren (van bijvoorbeeld zagen en pompen) kunnen meestal gewoon op 400V aangesloten worden.

Hogere spanningen kan je gewoon niet in huizen binnen brengen zonder overal een transformator te gaan plaatsen.
Is bij mij zo. Bepaalde zaken zoals de warmtepomp, de steamer en het inductiefornuis zitten op 400v. De rest van de woning op 230v. Heel tevreden van.
Wij hebben nu een Nissan leaf, maar gezien die toch enkel monofasig kan opladen heb ik nog niet de moeite gedaan om een thuislader te installeren. De enige EV volgens mij die drie fasig kan worden opgeladen is Tesla. Jammer in feite, dat zou standaard moeten zijn.
Enige voorbeelden van plekken waar een overstap naar 1600v gepland staat of reeds een deel van is uitgevoerd?
Ik weet niet of je recent nog een op de stickers van je elektrische toestellen thuis gekeken hebt, maar ik ben er nog geen enkel tegengekomen dat 1600V zou aankunnen. De verdeelstations krijgen een middenspanning, maar van daaruit ga je toch echt met maximaal 3x400V+N naar de aansluitpunten van je klanten.
Een alternatief is er volgens de beheerder niet, omdat een snellere omschakeling miljarden euro's zou kosten, schrijft De Tijd.
Het alternatief is er wel; meer geld uitgeven aan een snellere omschakeling.

Kwestie van prioriteiten (van zowel de overheden als Sibelga zelf).
Of transformators aanleggen zoals ook in het artikel staat. Dat mensen die voor een elektrisch voertuig kiezen niet snel kunnen laden lijkt mij geen probleem van Brussel zelf.
Werkelijk? Alle grote steden incluis Brussel kampen met een mate van vervuiling die niet acceptabel meer wordt gevonden (er is niet voor niets een milieuzone). De makkelijkste manier om dat op te lossen is mensen in een electrische auto krijgen. Juist Brussel ook heeft veel 'lange-afstand' forensen die dus veel moeten laden, voor de weg terug.

Netwerk niet capabel, geen laders beschikbaar, geen electische auto's -> geld besteden aan milieumaatregelen die alleen maar symptoom bestrijden en op lange termijn duurder uitpakken. Gezondheidskosten, productiviteitsverlies etc.

Dus ook Brussel zelf heeft een belang bij dit fixen. Das weer anders dan dat ze voor de hele kosten zouden moeten of kunnen opdraaien, maar dan wordt deze discussie veel ingewikkelder.
De makkelijkste manier om dat op te lossen is mensen in een electrische auto krijgen.
Nee, de makkelijkste manier is auto's verbieden in de binnenstad en dat daadwerkelijk onmogelijk maken door het blokkeren van de wegen.
Tuurlijk joh, lekker onrealistisch.
Als particulieren elektrisch willen rijden moeten ze dat zelf bekostigen wat mij betreft.
Een verouderde infrastructuur is wel degelijk een probleem van de beheerder.
Ik woon in een gehucht en kan gewoon 3x65A krijgen.
Ligt gewoon in de grond (al een jaartje of 20).
Probleem is vaak dat het achterliggende netwerk te licht is waardoor er in de infrastructuur veel veranderd moet worden (op middenspanning). De vergunning aanvraag van een uitbreiding of extra onderstation in Nederland kan zo 10 jaar duren.... dit zal in België wel niet veel anders zijn verwacht ik.
[...]


Het alternatief is er wel; meer geld uitgeven aan een snellere omschakeling.

Kwestie van prioriteiten (van zowel de overheden als Sibelga zelf).
In een Brusselse context is dit niet enkel een kwestie van prioriteiten leggen, maar is dit een erg groot politiek spel: het meeste van de voertuigen die in Brussel rijden zijn van pendelaars die niet in Brussel wonen. Waarom zou Brussel extra geld moeten investeren voor pendelaars die toch niet in Brussel wonen en er ook geen belastingen betalen (zo wordt er gedacht)? Van het federale geld zullen de extra investeringen alleszins niet komen... Het beperken van rijstroken, het instellen van voetgangerszones, instellen van een LEZ, ... zijn allemaal veel goedkopere alternatieven om wat te kunnen werken aan de luchtkwaliteit in de stad.
In een Brusselse context is dit niet enkel een kwestie van prioriteiten leggen, maar is dit een erg groot politiek spel: het meeste van de voertuigen die in Brussel rijden zijn van pendelaars die niet in Brussel wonen. Waarom zou Brussel extra geld moeten investeren voor pendelaars die toch niet in Brussel wonen en er ook geen belastingen betalen (zo wordt er gedacht)? Van het federale geld zullen de extra investeringen alleszins niet komen... Het beperken van rijstroken, het instellen van voetgangerszones, instellen van een LEZ, ... zijn allemaal veel goedkopere alternatieven om wat te kunnen werken aan de luchtkwaliteit in de stad.
Je kunt bijvoorbeeld ook de parkeerkosten ('parkeerbelasting') verhogen, en ook bedrijven belasten voor elke parkeerplaats, en met die inkomsten de electrische infrastructuur voor diezelfde forensenauto's financieren. Er is altijd wel iemand die er belang bij heeft dat al die auto's naar Brussel toekomen. Dat zijn ook precies de mensen die je ervoor moet laten betalen. En als je het geld niet in een grote pot stopt, maar enkel voor dat doel gebruikt, dan hebben ze er waarschijnlijk ook minder bezwaar tegen. Ze profiteren er ten slotte zelf van.
Iedereen heeft het hier over Brussel en Nederland. Alleen als CO2 zo'n groot probleem is, waarom kijken we dan niet buiten de EU. Daar stijgt elk jaar de uitstoot nog fors. In EU, wonen maar 400milj van de 7 miljard mensen. Ik weet niet of een van de reageerders ooit in de tropen is geweest.

Situatieschets, veel armoede, heeeel veel mensen, oude autos, 110V, 1 fase, veel uitval van stroomnet en wisselende voltages....
M.a.w. hier steken we veel geld aan het plakken van een klein gaatje in de band. Aan de andere kant ligt het ventiel eruit, heeft men geen plannen en amper geld
Daarnaast doen landen als VS, Ruslan en China niet mee.

Zo lang er geen alternatief komt dat continu energie levert, schoon is, weinig onderhoud vergt, lage investering kent en minder euro/kwh kost, is het een totaal kansloos project dat CO2 verminderen.

Vorige week werd er olie voor de kust van Suriname gevonden. Alsof het goud betrof, zo werd er geschreven, geen engel woord over duurzaam. Wel dat zo de verkiezingen gewonnen kunnen worden. En dat is maar een landje ergens in Z amerika

CO2 uitstoot verminderen lijkt dus alleen maar belangrijk, daar waar veel geld te halen is.......

[Reactie gewijzigd door gepebril op 18 januari 2020 08:36]

Zo lang er geen alternatief komt dat continu energie levert, schoon is, weinig onderhoud vergt, lage investering kent en minder euro/kwh kost, is het een totaal kansloos project dat CO2 verminderen.
Er zijn er, om het gemakkelijk te stellen is zonne-energie zeer interessant voor het opwekken van energie. De uitdagingen zijn minder voor het opwekken, maar veel groter voor het transport en voor de opslag van die groene energie.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door elmariachi op 20 januari 2020 12:11]

Volgens mij leveren zonnepanelen, ideaal gezien maar een paar uur energie in de zomer. Daarnaast doen ze in de winter helemaal niks.
Volgens mij leveren zonnepanelen, ideaal gezien maar een paar uur energie in de zomer. Daarnaast doen ze in de winter helemaal niks.
Je kijkt niet ver genoeg. Er zijn genoeg plaatsen op de wereld waar de zon langer schijnt en dan komt het erop aan om je opgewekte elektriciteit te transporteren en op te slaan. Er zijn al zonnepanelen die intern waterstof omzetten.
Een paar uur energie in de zomer is ook wat erg geminimaliseerd ;-)
Ik probeer dit te snappen:
'Een snelle oplossing lijkt niet in zicht, omdat Sibelga jaarlijks ongeveer een procent van zijn netwerk ombouwt naar 400 volt. Daarmee duurt het meer dan 80 jaar voordat de 'oude' 230 voltkabels volledig zijn verdwenen.'
Het duurt dan dus óf 100 jaar of het gebeurt nooit omdat één procent van het resterende netwerk steeds minder wordt en je het einde nooit haalt (of is dit een limietenstelling?). Mis ik iets?
Waarschijnlijk gaat het om procentpunten. Maar aangezien er sinds twintig jaar aan gewerkt wordt en nu 12% klaar is klopt dat dus schijnbaar ook niet.

Maar goed, als de mentaliteit is dat iets wat geld kost meteen onmogelijk is, wordt het natuurlijk nooit wat.
Het artikel zegt dat slechts 12% van de straten voorzien is van 400V (want 88% is 230V). Als je elk jaar ongeveer 1% van het totale netwerk omvormt kom je aan 88 jaar, wat effectief meer is dan 80 jaar.

Het zou me niet verbazen dat dit komt omdat men nooit de bestaande delen van het netwerk upgraden, maar wel 400V aanleggen bij nieuwe delen in het netwerk. Verder moet ik persoonlijk vaststellen dat men in Brussel eigenlijk niet al te vaak de wegen/voetpaden openbreken. Ik heb dat zelf in elk geval de afgelopen jaren nog maar nauwelijks zien gebeuren.

Zonde uiteraard, want net in een stadsomgeving zal een omslag naar elektrische wagens de grootste impact hebben op de luchtverontreiniging.
"ongeveer een procent", dus als dit 1,2% is, duurt het 83,333 jaar
Ze hoeven niet alles om te bouwen, want er verdwijnt ook wel eens wat. En als 20% al op 400V zit, hoef je dus niet 100% om te bouwen.
Mis ik iets?
Ja: de Belgische politiek. Zie ook mijn post wat verder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee