Vlaanderen wil verkeersapps inzetten voor sneller groen licht in het verkeer

Het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer wil er met behulp van apps als Flitsmeister voor zorgen dat verkeerslichten sneller groen worden. Het systeem richt zicht momenteel enkel op auto's. Later moet het systeem ook beschikbaar komen voor fietsers en andere weggebruikers.

Door het inzetten van verschillende verkeersapps wil de Vlaamse overheid verkeerslichten intelligenter maken, meldt VRT Nieuws. Met het systeem kan voorkomen worden dat automobilisten en andere weggebruikers onnodig voor een rood verkeerslicht moeten wachten, bijvoorbeeld als er geen of minder verkeer vanuit een andere richting komt.

Het systeem moet werken met apps als Flitsmeister en Karta GPS. De Vlaamse overheid is ook in gesprek met bedrijven achter grote verkeersapps, zoals Google Maps en Waze. Als weggebruikers die een van deze apps geïnstalleerd hebben en toegang geven tot hun locatie, een verkeerslicht naderen, krijgt het systeem dat de verkeerslichten aanstuurt een sein. Daarop kunnen de verkeerslichten beter rekening houden met de verkeersdrukte op dat moment van de dag.

Als het gaat om privacy zegt Flitsmeister-topman Jorn de Vries tegen VRT dat de gegevens van de gebruikers 'enkel anoniem worden bijgehouden' door de app. De overheid zou de data niet bijhouden. Anderzijds waarschuwt privacyexpert Bart van Buitenen in het artikel dat 'geïndividualiseerde locatiegegevens per definitie nooit anoniem zijn'.

Het Agentschap Wegen en Verkeer beheert meer dan 1700 kruispunten met verkeerslichten in België. 250 daarvan moeten volgens het plan in de komende twee jaar intelligent worden gemaakt. In een later stadium moeten nog meer verkeerslichten volgen. De eerste verkeerslichten moeten over enkele maanden gebruikmaken van het systeem.

Flitsmeister voor Android Auto
Beeld: Flitsmeister

Door Sabine Schults

Redacteur

19-05-2023 • 10:24

187

Submitter: masauri

Reacties (187)

187
182
88
6
0
85
Wijzig sortering
Men heeft de mond vol over privacy bij de bekendmaking van dit systeem maar ik vraag me af of de wegbeheerder ook heeft stilgestaan bij de inventiviteit van sommige weggebruikers.

Stel dat virtualisatie op smartphones binnen enkele jaren iets wordt, zullen er dan geen technische slimmeriken zich in het verkeer gaan voordoen als een autofile of een peloton fietsers om snel groen te krijgen? }>

"Opgelet verkeerslicht: er komen 50 fietsers/auto´s aan!"

[Reactie gewijzigd door ejabberd op 22 juli 2024 22:48]

dit is sws al mogelijk
Maar waarom apps gebruiken als je in het wegdek detectielussen hebt liggen? Deze kan je toch ook gebruiken om te meten hoeveel auto's eroverheen rijden de afgelopen X minuten om zo te bepalen hoe druk het is op dat punt?
Lussen liggen relatief dichtbij de stopstreep (<150m), hierdoor is er beperkte tijd aanwezig. Het afbreken van een conflicterende (maar minder belangrijke, lees: zijtak) tak kost tijd: o.a. geeltijd en ontruimingstijd; bij elkaar opgeteld makkelijk 5 seconden. Dan nemen we nog niet mee dat het niet altijd meteen mogelijk (of wenselijk) is om een zijtak direct naar geel te laten gaan.

Op een 80-weg ben je in die 5 seconden al ruim honderd meter verder. Dat is rijkelijk laat om verkeer FCD-data kun je al eerder bepalen of een voertuig het verkeerslicht nadert. Dat levert in theorie en onder bepaalde randvoorwaarden meer speelruimte op.

[Reactie gewijzigd door Rapedapeda op 22 juli 2024 22:48]

Ik snap dat er een theoretische winst te behalen is door data van mobiele apparaten te gebruiken hiervoor, al denk ik dat het op de lange termijn verstandiger is gebruik te maken van de steeds groter wordende digitale verbondenheid van veel auto's. Ik vraag me af of daar niet meer winst te behalen is, zeker omdat apps niet het eeuwige leven hebben. Myspace en Hyves (en in zekere zin Facebook inmiddels) waren ooit ook niet weg te denken in ons digitale landschap, stel je voor dat we onze infrastructuur op basis van die apps hadden ingericht.

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 22 juli 2024 22:48]

Het doel van die hele dataketen is om fabrikantonafhankelijk data te kunnen uitwisselen. Daarnij zijn ook de meeste grote partijen verbonden (tomtom, google, bemobile etcetc). Flitsmeister wordt in het artikel genoemd, maar dezelfde data wordt ook al tijden uit alle (nieuwe) auto’s met een navigatiesystemen geharkt. ;)

Offtopic: De winst gaat nihiel zijn in de spits/tegen de capaciteit van het kruispunt aan. In de dalperiodes kan er wel wat aan winst/comfort worden gewonnen.
(Als we het gaan inzetten op netwerkniveau, door verkeer anders te laten routeren (actief) is er genoeg te winnen, maar dat is een ander verhaal)
Ik neem aan dat onder andere daarom 's avonds bij sommige kruisingen alle lichten standaard op rood staan. Dan kan bij detectie direct het licht op groen en speelt die 5 seconden niet mee.

Maar dat werkt natuurlijk alleen als al het verkeer, inclusief voetgangers en fietsers etc., detecteerbaar zijn. Via een app zal dat niet werken lijkt mij.
Is het ook hiervoor dat je
groen-oranje-rood-groen gebruikt maar niet
groen-oranje-rood-oranje-groen zoals bijvoorbeeld Duitsland en DK?

Nu ik al een tijdje in DK woon is de grootste frustratie van de belgische verkeerslichten:
- je kan niet rustig starten (het gaat van rood direct naar groen)
- oranje betekent bijna altijd bruusk remmen. het lijkt wel dat je maar 2-3 seconden hebt, ipv de 10 ofzo seconden die in DK standaard is. Heerlijk om tijdig op de moter kunnen te remmen ipv dat bruuske gedoe omdat je bang bent voor een rood licht.
Al zijn de detectielussen te traag... ze werken ver van optimaal. Het is me al meermaals voorgevallen dat ik als enige wagen eindeloos stil sta aan een kruispunt terwijl er detectielussen aanwezig zijn, dus als de basis al niet goed zit heb ik alleen maar m'n bedenkingen bij het koppelen aan apps.
In mijn omgeving heb je al een paar slimmere kruispunten. Op de plek van het oranje licht zit ook een paar seconde aftelling voor het licht op groen gaat.

Er zitten meerdere lussen in de weg waardoor je kan door rijden als je niet te hard rijd(en het rustig is).

Lichten springen per baan net iets eerder op groen als berekend is dat het kruisende verkeer die baan al voorbij moet zijn. (Het licht gaat al op groen voor het volledige kruispunt auto vrij is)

Lichten springen opmerkelijk vaak direct na de laatste auto op oranje.

En met de spits lijkt er gebruik gemaakt te worden van detectie lussen vlak na het kruispunt zodat het licht op rood gaat tot er weer ruimte is na het kruispunt en zo niet het kruispunt zelf vol staat met wachtende autos die als de dood zijn dat iemand vanuit een andere richting voor hun gaat aansluiten. Maar wel andere verkeers stromen blokkeren

Misschien niet ideaal allemaal en vast niet overal toepasbaar maar een flinke verbetering ten opzichte van sommige andere kruispunten waar je wel lang staat te wachten zonder dat er kruisend verkeer langs komt, en dat zonder app.

[Reactie gewijzigd door Splorky op 22 juli 2024 22:48]

Dit probleem is voor een groot deel al opgelost door het concept "groene golf". Als je verkeerslichten met elkaar laat praten, kan je het volgende verkeerslicht ruim op tijd laten weten dat er verkeer aankomt.
Ik weet niet precies welk probleem je bedoelt @laurxp, maar een groene golf is niet de heilige graal. In theorie kan verkeer op die richting ongestoord doorrijden, maar dat gaat (uiteraard) ten koste van het verkeer op de zijtakken; en daar zitten grensen aan qua wenselijkheid.

Neem bijvoorbeeld een pelotonnetje auto’s dat bij vri 1 vertrekt richting vri 2. Als bijvoorbeeld de afstand tussen de vri’s maar groot genoeg is, zal dat peloton zóver uitgerekt zijn dat vri 2 aanzienlijk veel langer groen moet houden dan vri 1. Waar dat bij vri 1 bijvoorbeeld 15 seconden is, kan dat maar zo oplopen tot 30 seconden bij de volgende vri…
Daar komt dan nog bij dat er in België meestal slechts 1 lus is voorzien vlakbij de stopstreep en dat die lussen ook stuk kunnen gaan.
Dat en ik heb al vaak gezien dat mensen een stuk voor de streep stoppen en dat betekent vaak ook voor de detectielus, waardoor ze veel langer moeten wachten. Heel leuk als je daar achter staat.
Dan breng je toch gewoon extra detectielussen aan op wegen waar sneller wordt gereden? Bijv al 500 meter voor de kruising om te bepalen of er een colonne auto's aankomt of slechts 1 auto.

Ik weet niet hoe het in België is maar in Nederland zijn de verkeerslichtcycli al behoorlijk efficiënt. Niet alleen door detectie zelf maar ook door goed bedachte wegindeling waardoor je veel verschillende combinaties van verkeersstromen mogelijk maakt. Ik wacht zelden lang en vraag me af of gebruik van apps wel opweegt tegen het voordeel van een tijdwinst van enkele seconden. Wat mij betreft is het prima zoals het is.
Ik ben een paar jaar geleden betrokken geweest bij een voorloper van dit project rond verkeerslichten intelligenter maken, het gaat veel ruimer dan via Waze & co laten detecteren dat iemand aan een rood licht staat te wachten. De hele opzet is net veel meer info krijgen dan wat je al hebt qua lokale verkeerssituatie vlakbij het verkeerslicht (detectielussen en andere detectoren). Het idee is bijvoorbeeld rekening te houden met een gesloten slagboom aan een overweg enkele honderden meters verder, de doorstroming aanpassen aan filevorming door een incident een kilometer verder, rekening houden met spitsverkeer, tijdelijke omleidingen i.v.m. wegenwerken en zo verder. Tot bijvoorbeeld klasgroepen langer groen licht geven om over te steken omdat de leerkracht een app heeft staan die het signaal geeft "hier staat een klas te wachten aan het zebrapad".

Klinkt allemaal mooi maar ze moeten het in de praktijk nog waarmaken en hoe dan ook zit je met de beperkingen qua wegcapaciteit.
Interessant. Zelf heb ik nooit begrepen waarom er geen regenmeters worden gebruikt in de buurt van oversteekplaatsen voor voetganger en fietsers. Zou toch "simpel" moeten zijn bij een bepaalde hoeveelheid water per seconde, het voetgangers- en fietslicht vaker of langer op groen te zetten.
Bart ® Moderator Spielerij @maddope19 mei 2023 17:54
Die worden wel degelijk gebruikt. Het is alleen zeldzaam.
Ik ben ook al een aantal jaren (zijdelings) betrokken bij de implementatie van de iVRI in Nederland. Het ministerie pushte dit en er zijn 1200 iVRI's in Nederland voorzien van hardware die het mogelijk maken dit te gaan gebruiken. Wat ik echter zie is dat men in Den Haag vanwege kosten kiest om de software ervoor toch niet te installeren. In Rotterdam is er weerstand bij de VRI-mensen die het moeten implementeren (mij onduidelijk of dat vanwege kosten of het niet meer hebben van grip op het systeem is).
Ik weet niet hoe dat in de rest van Nederland nu verloopt, maar als dit breder speelt dan komt er voorlopig nog niet zoveel terecht van de slimme VRI. Intussen hebben marktpartijen geinvesteerd in de ontwikkeling van de hard- en software, dus die kunnen ook een probleem hebben als de wegbeheerders hun producten niet afnemen
Bart ® Moderator Spielerij @Frij5fd19 mei 2023 17:57
Dit speelt niet alleen in Den Haag en Rotterdam. De beheerkosten liggen inderdaad significant hoger, terwijl het nut momenteel nog zeer beperkt is. De meeste wegbeheerders maken nieuwe VRI's daarom iVRI-ready, zodat ze in de toekomst relatief simpel kunnen upgraden maar nu nog niet de hogere beheerkosten voor hun kiezen krijgen.
Vlaanderen heeft nogal een achterstand in wegbeheer. Meervoudige detectielussen zijn relatief zeldzaam (rond de 700 kruispunten dacht ik). Je kan dus minuten voor een leeg kruispunt staan wachten.

Ik vermoed dat de app oplossing een quick fix is.

Edit: bijkomende info
https://www.vrt.be/vrtnws...het-groen-aan-een-verkee/

[Reactie gewijzigd door Kapotto op 22 juli 2024 22:48]

Vlaanderen heeft nogal een achterstand in wegbeheer. Meervoudige detectielussen zijn relatief zeldzaam (rond de 700 kruispunten dacht ik). Je kan dus minuten voor een leeg kruispunt staan wachten.

Ik vermoed dat de app oplossing een quick fix is.

Edit: bijkomende info
https://www.vrt.be/vrtnws...het-groen-aan-een-verkee/
In Nederland hebben we gelukkig detectielussen bij bijna alle verkeerslichten, waarna je alsnog minuten lang voor een geheel lege krijsing kan wachten. Of de Hoeflake afstelling van de lichten, waarbij de laatste auto op de afslag telkens het groene licht net niet kan halen.

Wie dit bedenkt!
Lussen zijn leuk, totdat je op sommige kruisingen met de motor aankomt. Niet alle lussen detecteren motoren, knap irritant. Heel soms dan maar de keuze maken om eens door rood te rijden, uiteraard wel na een paar rondjes verkeerslichten én met goed uitkijken.
Met een oudere moto (Aprilia RSV) had ik dit probleem heel erg. Alu velgen, alu kader, alu/magnesium motorblok, alu achterbrug en tank van plastiek. Sta je dan...
Hoe zit dat eigenlijk juridisch? Ik ken best wat stoplichten die 's nachts op rood staan, wachtend op een signaal van een lus, zodat het die kant dan direct op groen kan zetten en je met 80 km/h door kan rijden zonder verspilling met vertragen en optrekken.

In zo'n situatie zou je dus met je motor aankomen en letterlijk oneindig lang voor rood staan, of begrijp ik het dan verkeerd? Wat moet je dan doen, als een stoplicht letterlijk nooit groen wordt?

Het is niet alsof er een backup-knop zit zoals voor voetgangers waar je nog op zou kunnen gaan drukken. Moet je dan de politie bellen (geen 112 want het is niet levensbedreigend) en dan wachten tot ze bij je komen, en dat voor elk kruispunt weer?
In principe bouwt men een backup in voor wanneer de lus/sen defect is/zijn. Zelfs als er niets kan worden gedetecteerd zou het licht af en toe groen moeten worden.
Klopt, zo eentje heb ik er in Den Haag waar ik ergens linksaf op m’n scooter moet waar weinig auto’s dat doen. Ik stap dan af en loop naar de overkant zodra het voetgangerslicht op groen staat. Het ziet er onnozel uit en rijd dan alsnog een stukje tegen het verkeer in maar ik sta er anders echt minutenlang te wachten.
Als er dan eens een auto voor of achter me rijdt gaat ie wel op groen. Ze zouden die lussen weleens kunnen vervangen door camera’s met voertuigherkenning.

[Reactie gewijzigd door Gethijsem op 22 juli 2024 22:48]

Aan de ene kant mag je niet enkel op die lussen vertrouwen, maar moet je er regelmatig van uit gaan dat er toch voertuigen te wachten staan zonder dat de lussen iets gedetecteerd hebben. Niet elk voertuig wordt namelijk goed gedetecteerd.

Daarnaast is afstelling altijd een moeilijke balancering. Geef je te veel tijd omdat mensen vaak niet snel genoeg reageren of snel genoeg versnellen dan riskeer je ook weer dat je heel vaak momenten hebt waarbij er geen wagens op het kruispunt komen terwijl er nog velen staan te wachten voor een rood licht. Ook niet bevorderlijk voor de doorstroming.

Sowieso zijn de lichten in Nederland al vrij goed als je het mij vraagt. Wachttijden worden tot het minimum beperkt en je rijdt conflict vrij over een kruispunt. Er zal altijd ruimte zijn voor verbetering, maar denk niet dat je veel landen gaat vinden waar het nog beter gaat.
Nou, ik kan je wel een aantal punten in Nederland noemen waar het belabberd gesteld is met verkeerslichten en je onnodig lang staat te wachten, zowel voor autoverkeer als voor voetgangers.
Vaak is dat met opzet om automobilisten te ontmoedigen ooit die route nog te nemen.
Een goed voorbeeld is sluipverkeer.
Sluipers lekker pesten met 10 minuten onnodig wachten. Dat ook niet sluipers er last van hebben is niet belangrijk.
Ik heb het niet over sluipverkeerroutes. En ik noemde daarbij ook nog voetgangers, die sluipen sowieso niet.
Bart ® Moderator Spielerij @LurkZ19 mei 2023 17:49
Vaak is dat met opzet om automobilisten te ontmoedigen ooit die route nog te nemen.
Dat is echt onzin. Voertuigen te lang voor rood laten wachten terwijl de kruising leeg is, ondermijnt de geloofwaardigheid van de verkeersregelinstallatie. Dat zorgt weer voor verhoogde roodlichtnegatie. Geen enkele wegbeheerder zal dat accepteren om het sluipverkeer te verminderen. Daar zijn andere middelen voor, die niet ten koste gaan van de verkeersveiligheid.
Hoe lang is onnodig lang wachten?
Wanneer je haast hebt en je niets anders te doen hebt dan je te ergeren dat je moet wachten lijken drie seconden al snel een eeuwigheid.
Ik heb het over 4-5+ minuten.
Ja alles voor de auto afstellen, het kan nog veel sneller. man waar maak je je druk om die paar minuten. je zit droog en warm met je billen op een zachte stoel. muziekje er bij. laten we de verkeers lichten vooral meer op groen laten gaan voor de fietsers en de wandelaars. Die staan echt onnodig lang te wachten op somige kruisingen tot alle auto's minstens een keer aan de buurt zijn geweest en meestal ook veel langer aan de buurt zijn. Dus vind het een beetje een raar plan, a
Als we mensen uit die auto willen halen moet we de fietser en de voetgangers meer de ruimte geven.
Frappant dat je alleen aan auto's denkt. Wat dacht je van bussen? Genoeg plekken waar geen busbanen/-stroken zijn, dus die hebben ook hinder van dat onnodig lang wachten.
Maar verder wel met je eens dat vooral fietsers en voetgangers ook meer voorrang moeten krijgen. Ik erger me er als voetganger (naast busgebruiker) ook genoeg aan dat ik onnodig lang sta te wachten op sommige plekken.

(Ik heb overigens geen auto.)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 22:48]

Ja dat is een heel groot probleem bussen je ziet het gewoon gebeuren dat de bussen niet door kunnen rijden omdat er auto's voor staan. :) meeste bussen hebben in de stad overigens een soort trikker, Als er een bus staat te wachten gaat de verkeerslicht echt sneller op groen.
Niet in mijn stad.
Soms is de wachttijd opzettelijk ondanks dat er geen andere auto's wachten op het kruispunt, puur om verkeer te weren en doseren.
Groene zones is een voorbeeld. Bij Halfweg (NH) is er eentje aangelegd. Ik sta daar altijd voor jan met de korte achternaam voor het rode licht omdat ik in Halfweg moet zijn, en de groene zone voor rechtdoor is. Maar goed, snap de zone wel, want anders moeten al die auto's in de bebouwde kom optrekken.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 22:48]

Ik denk dat de plekken waar het nu nog niet ligt of niet goed gebruikt wordt, alleen maar bewust zo gedaan wordt om autorijden te ontmoedigen. In mijn regio is bijna alles slim en zie je dus ook veel mensen met de auto gaan. Ik vind het vooral debiel om de automobilist te pesten op plekken waar het vrij logisch is dat veel auto's zijn. Denk aan op en afritten van een snelweg of op een industrieterrein. Maar ook bij hoofdwegen door bepaalde steden en dorpen, ligt vaak wel een goed systeem, maar houden ze bewust alles wat meer op zodat (dat is het idee), meer mensen de fiets pakken.

Uiteindelijk hebben ze er alleen zichzelf mee. Er is meer uitstoot, meer fijnstof, meer slijtage van het wegdek, mensen zijn geïrriteerder en meer kans op ongelukken. Het zijn de plekken waar mensen het meest geneigd zijn door rood te rijden of niet genoeg kijken naar fietsers of voetgangers.

Ik merk elke keer weer als ik naar Utrecht of Nijmegen moet, dat het daar gewoon echt minuten langer duurt omdat ze liever de automobilisten onnodig lang laten wachten en door hele woonwijken laten gaan waar dat absoluut niet nodig zou moeten zijn. Maarja, rondweg aanleggen kan ook niet want voor elke meter asfalt wordt geprotesteerd. Terwijl als je gaat kijken daar vaak meer asfalt ligt en auto's stilstaan met hun uitstoot dan elders. Dan rij ik met plezier naar mijn eigen woonplaats waar je in het centrum nog gewoon gratis kunt parkeren, de stoplichten slim zijn en de fietsinfrastructuur ook gewoon top is. Het is alleen jammer dat er alleen bussen komen en waar ooit een tramlijn lag is nu een (schitterend) voet- en fietspad.
Als ik om snachts 3 uur voor een compleet lege kruising zit te wachten in mijn auto, denk ik altijd als aliens nu toevallig meekijken is dit de reden dat er geen intelligent leven wordt gedetecteerd op aarde en ze geen contact met ons opnemen :/
Of ze denken: Hé dat is een plaats waar regels worden opgevolgd, zelfs wanneer er geen directe aanleiding voor lijkt te zijn of directe controle is. Die hebben hun oerdriften onder controle, die moeten wel beschaafd zijn.
Als ik naar mijn huis rijdt zie ik (Belgie dus) het verkeerslicht voor rechtdoor altijd twee keer op groen springen voor ik aan de beurt ben om rechtsaf te slaan. Ook als er niemand rechtdoor moet :'(

[Reactie gewijzigd door Marzman op 22 juli 2024 22:48]

Volgens mij is dat het probleem: op veel plaatsen liggen die lussen er niet. En dan (denkt men) is het makkelijker om een appje en een API'tje eraan te lijmen dan overal de wegen open te breken.
Wat ook kan is een camera/teller ophangen bij het stoplicht. Werkt veel betrouwbaarder en hoeft geen weg voor open. Moet wel de besturing op aangepast worden, maar dat zal hiervoor ook moeten. Dat zullen ze waarschijnlijk achterwege gelaten hebben te vermelden.
Ja, maar dan krijg je dus weer het privacy aspect. In dat gebal is er geen opt-out mogelijk, laat staan opt-in.

En ja die gegevens worden alleen lokaal gebruikt en hoeven niet eens centraal verwerkt te worden (kan gewoon per kruising decentraal worden gedaan), maar je zult gewoon altijd een aantal mensen hebben die dat of niet geloven of het er gewoon niet mee eens zijn.
Ja, maar dan krijg je dus weer het privacy aspect.
Camera's zijn prima bruikbaar voor beeldverwerking zonder de opnames op te slaan. Denk aan bewegingsdetectie, waarbij alleen wellicht het soort voertuig belangrijk is.

Het lastigste is een overheid overtuigen dat nee, die zeer aantrekkelijke gegevens mogen echt voor niets anders gebruikt worden...
Ja eens.

Daar hoef je geen 8K RED camera voor op te hangen. Een relatief simpele webcam voldoet al.

Ik denk dat juist een slechtere camera beter werkt omdat er dan ook geen vraagstukken zijn over privacy, want je kunt simpelweg mensen niet identificeren als je met een aardappel werkt.

Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Voor nu kunnen we dergelijke dingen zo afspreken, maar wat als de EU straks denkt, hee daar kunnen we wel wat mee en men vanuit daar wetgeving op kentekenregistratie gaat maken voor bijvoorbeeld fraudebestrijding (denk aan verzekeringen, uitbreidingen wet financieel toezicht en meer van dat soort ongein). “Hee kijk nou! Ieder kruispunt in België heeft een camera hangen, is dat ff handig”.
Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Voor nu kunnen we dergelijke dingen zo afspreken, maar wat als de EU straks denkt, hee daar kunnen we wel wat mee en men vanuit daar wetgeving op kentekenregistratie gaat maken voor bijvoorbeeld fraudebestrijding (denk aan verzekeringen, uitbreidingen wet financieel toezicht en meer van dat soort ongein). “Hee kijk nou! Ieder kruispunt in België heeft een camera hangen, is dat ff handig”.
Als je echt zo over 'de EU' denkt, dan staat 'de EU' niets in de weg om alsnog te eisen dat ieder kruispunt een camera heeft hangen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:48]

De wetgever zou er bij het nemen van beslissingen altijd van uit moeten gaan dat er na de volgende verkiezingen een slecht regime aan de macht komt, om zo verstandige en competente besluitvorming na te streven. Dus niet van die "we hadden het allemaal niet zien aankomen" onzin. Is het een goed idee dat al deze apparatuur alvast overal hangt? Naar mijn mening niet, want de goede bedoelingen staan niet in verhouding tot de slechte potentie.

Met een app kan je in principe altijd nog besluiten mee te doen of niet. Daarom is een app sowieso beter dan een camera.

Sommige apps laten nu al zien of het stoplicht op groen staat, dus communicatie andersom lijkt me ook een goedkopere oplossing. Zolang het opt-in is. Anders gaat men een andere app gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 22:48]

De wetgever zou er bij het nemen van beslissingen altijd van uit moeten gaan dat er na de volgende verkiezingen een slecht regime aan de macht komt, om zo verstandige en competente besluitvorming na te streven.
Een slecht regime kan alles dat een goed regime (niet) gedaan heeft ongedaan maken. Goed regime besluit om het zekere voor het onzekere te nemen en helemaal geen camera's te installeren. Slecht regime verplicht alsnog de installatie van camera's.
Je bent wel heel bang voor de EU ineens. Onze eigen overheid heeft veel vaker fratsen geprobeerd die teruggefloten zijn door de EU privacy waakhond.

Als je voor iemand bang moet zijn dat ze er iets mee doen is het hun wel.
Hear, hear. Juist de tegenstanders van de EU zijn vaak de mensen die het meest in complottheorieën geloven, maar worden juist het meest op hun wenken bediend door de EU.
Nouja ineens,

We hebben gezien wat voor grappen de Nederlandse overheid kan uithalen als het er op aankomt (denk aan de WIV, waar het volk gewoon is voorgelogen door politici), laat staan waar andere landen tot in staat zijn.

Bedenk wel dat de Benelux echt wel een enorm vooruitstrevend groepje landen is als het aankomt op privacy in infrastructuur tov de rest van europa.

Italië loopt vrij ver voor op de rest als het neerkomt op privacy vs grote organisaties en zo zijn er nog wat andere kleine dingetjes in verhouding (die best wel grote impact hebben overigens), die in het niet staan bij grote plannen van de EU met betrekking tot valuta, toezicht en veiligheid. Het is niet raar om de EU argwanend te bekijken aangezien het grootste deel van de ingezetenen het helemaal niet zo heeft met privacy. Houd er wel rekening mee dat wij als Nederland toch echt aan de bovengrens zitten mbt privacy. Er zijn landen waar het veeeel slechter is geregeld.
Of je hangt gewoon een radar op. Werkt net zo goed, is waarschijnlijker zelfs makkelijker om te bouwen, en onmogelijk om te misbruiken.
Die tellers die bij kruispunten in gebruik zijn, zijn relatief simpel en sturen niks door. Die dingen kunnen bijna geen nummerbord herkennen, laat staan wie er in de auto zit. Tenmiste, de types die ik voorbij heb zien komen.
Er hangen al overal anpr cameras (voor traject controles), dus dat lijkt me geen reden.

Verkeerslichten zijn wel dommer lijkt het dan in Nederland, ik vraag me ook wel eens af wat de reden is. Vooral linksaf slaan is iritant.
Thermische camera's zijn het beste, werken ook snachts, dichtbij en veraf, en privacy is geen issue want op een thermisch beeld kan je toch niemand herkennen
Maar niet goed voor EVs als ik wat videos met FLIR camera’s moet geloven. De auto geeft dan alleen een signature af wat gelijk is aan de buitentemperatuur. Alleen de banden zijn door rolweerstand warmer.

Radar detectie werkt denk ik echt beter.
Je bedoelt zoals die camera's aan verkeerslichten die hier in mijn woonplaats (Nederland) hangen, maar waarvan sommigen al jaren niet meer werken?
Dat kan, maar je hebt ook tellers die op basis van radar werken. Die zie je het meest in gebruik als filedetectie, bijvoorbeeld bij de dynamische filedetectie op snelwegen. Die meten dan het aantal auto's en de snelheid, en passen automatisch de borden aan (70...50 en attentielampen). Die kunnen ook bij een verkeerslicht gebruikt worden. Die dingen zijn heel betrouwbaar, en vergen vrijwel geen onderhoud. Ook zijn ze in de afgelopen jaren veel goedkoper geworden, dat ze hetzelfde kosten als lussen, of minder als de lus nog aangebracht moet worden.

De TU Delfst heeft het al eens onderzocht: https://pure.tudelft.nl/w...rtal/27939731/2017_03.pdf

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 22 juli 2024 22:48]

Als ze geen lus willen leggen, zal een camera ook wel niet in het budget zitten.
Maar overheid en software is vaak ook al geen mooie combinatie gebleken voor het budget. Verder denk ik dat de achterliggende infrastructuur om die data van die apps tot bij je verkeerslicht te krijgen ook niet goedkoop zal zijn, laat staan dat bedrijven als Google die data gratis zullen blijven delen…
Dat klopt niet, intelligente verkeerslichten worden in Vlaanderen enkel uitgerold op plaatsen waar er ook uitgebreide detectie aanwezig is (2 à 3 lussen per rijstrook). Zo zijn er al een kleine 800 kruispunten met uitgebreide detectie, op het totaal van 1700.

De floating car data vanuit de applicaties vormt daarop een uitbreiding. Gezien de ruimtelijke ordening en verzadiging in Vlaanderen is het geen wondermiddel maar zal het in bepaalde scenario's wel een winst opleveren. Bovendien opent een centrale sturing ook andere mogelijkheden zoals onder meer prioriteit voor hulpdiensten.

[Reactie gewijzigd door CedricB op 22 juli 2024 22:48]

Dat is denk ik idd het grootste voordeel, je hoeft niet overal de weg op te breken. Denk dat verder hier in België er amper lussen aanwezig zijn. Dat zou dan betekenen dat ze zowat elk kruispunt kunnen openbreken. Heb hier in de buurt in ieder geval nog nooit iets van gemerkt. Is er in Nederland ook niet zoiets als de "groene stroom" (als je je netjes de snelheid rijdt die toegelaten is krijg je steeds groen, licht na licht)? Ook dat is zover ik weet in België op één hand te tellen. Verkeerslichten lijken eerder volledig geïsoleerd te werken :)

[Reactie gewijzigd door Powerblast op 22 juli 2024 22:48]

Mogelijk ligt er meer achter. Detectielussen geven geen inzicht in hoe verkeer zich van A naar B beweegt deze app zal dat inzicht ongetwijfeld wel geven.

Kan mij lastig voorstellen dat het serieus is om te leunen op apps, die maar een deel van de gebruikers zal installeren, voor het schakelen van stoplichten.

Het systeem zegt dat er twee auto's op stoplicht X afkomen, snel die rijbaan op groen terwijl er op de kruisende weg vier auto's rijden zonder flitsmeister/karta/etc. die nu ineens rood krijgen. Ik heb ook mijn bedenkingen erbij om als overheid het gebruik van zaken als flitsmeister op deze manier te stimuleren.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 22:48]

Ik vraag me af of ze die data dan wel bij mogen houden en willen gaan bijhouden. Daarnaast zijn daar ook gewoon andere meetmiddelen voor. Hier liggen nog regelmatig van die lussen over het wegdek om weer eens wat te meten. Vooral nadat de vernieuwde provinciale weg klaar was, heeft hier nog jaren die dingen regelmatig op verschillende plekken gelegen. Wat uiteindelijk ook aantoonde dat de verbreding van 1 naar 2 rijstroken en het ombouwen van gelijkvloers naar ongelijkvloerse kruisingen een enorm succes was met eerst een gegarandeerde file elke dag, naar vrije baan elke dag. En het ziet er niet naar uit dat er nu ineens veel meer verkeer is. Sterker, er is gewoon veel sluipverkeer weg uit de dorpskernen er omheen en daardoor daar ook een stuk leefbaarder geworden.
Misschien wilt men stiekem meer weten san alleen dat 😉
ja dat kan, maar er is iemand omgepraat binnen een bestuursfunctie door termen als AI, machinelearning etc.

Laatst nog een opmerking gehoord over hoe iemand werd ingezet die "via AI ervoor kon zorgen dat meer mensen gingen reageren op vacatures/zouden solliciteren"
Ik weet niet wie er goed heeft kunnen verkopen, maar dat is toch zielig? 8)7
De vraag is dan waarom de mensen zonder AI niet reageerden.
Zeer vaak is dat geld en arbeidsvoorwaarden.
Aangenomen dat de AI niet de vrijheid heeft het loon te verdubbelen zal er niet veel veranderen.
Wanneer je ziet hoe sommige vacatures geschreven zijn, zal een AI zeker in staat zijn een beter begrijpelijke en gestructureerde tekst kunnen produceren. Een tekst waaruit duidelijk wordt wat het bedrijf je te bieden heeft, wat er van jou verwacht wordt, wat de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn en waar je niet halverwege een teiltje moet pakken omdat je onpasselijk wordt van het aantal buzz-woorden.
Maar dan is het geen pluspunt voor AI, maar een zware diskwalificatie voor de schrijvers van vele vacatureteksten.
Er zijn in belgie nagenoeg geen lussen in de weg, Praktisch alles werkt daar nog op tijds-stoplichten, dus verkeersdrukte wordt niet naar gekeken.
Anoniem: 1883242 @RuubR19 mei 2023 10:34
Ook typisch voor deze tijd, in plaats van fundamenteel iets aan te pakken, hippe schijnoplossingen hogerop in de boom bedenken.
Haha inderdaad. Wij hebben ook zo'n (onder)directeur bij ons bedrijf. Voor ieder probleem denkt hij dat er wel een app de oplossing is. Zo hoef je nooit naar structurele oorzaken (processen, capaciteit, kwaliteit, etc) van problemen te kijken.
Anoniem: 1883242 @Polydeukes19 mei 2023 10:55
Dit dus. Denk dat menig onder ons aan een stoplicht al eens over dit probleem hebben nagedacht.
Oplossingen met eenvoudige onpersoonlijke counters op verschillende punten zoals afritten/opritten, stoplichten, tja, het kost iets meer maar het werkt gewoon altijd.
En nee, dat hoeven geen AI toepassingen te zijn die auto's en motoren kunnen herkennen, "licht"/"donker", een verschil in contrast/signaal, of een percentage verschil in pixels als het per sé met een cheap cameratje moet, een laser en proximity systeem, dat kan relatief goedkoop.

Er vanuit gaan dat mensen apps gaan installeren, een smartphone hebben, hoe waarschijnlijk ook, steunt op aannamen in plaats van feiten.
De mens hoeft maar voor te nemen dat het genoeg is, al het datamining en nieuwe telefoons blijven kopen, daar gaat je slimme wegennet op de laatste tech-bubble die niet zo'n goed idee bleek.
Jan Joker met zijn 8 Android emulators en GPS spoofing die valse traffic signalen het net op stuurt, ook leuk.

Staat me uit principes gewoon niet aan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1883242 op 22 juli 2024 22:48]

Behalve dat het me niet aan staat (maar een deel van de weggebruikers gebruikt de bewuste app, dus behalve dat het geen echte oplossing voor je probleem is, is het ook nog eens discriminerend) is het ook nog zo dat het in de praktijk helemaal niet werkt.

In Breda bijvoorbeeld; ze roepen heel hard dat ze voor fietsers daar een app hebben zodat je "eerder groen krijgt". Voor de gein geinstalleerd, gezorgd dat de telefoon actief is, en vervolgens sta je bij een stoplicht, mag je alsnog op de knop drukken en 10 (ja, ik heb het bijgehouden) minuten wachten. Kijkend naar dat bordje wat de app promoot...
Mja dit was een oplossing op zoek naar een probleem die vervolgens heel halfbakken uitgewerkt gaat worden. Want als ze het wel goed wilden doen, dan hadden de wegen er niet zo bij gelegen. Overigens is dat vooral ook een kostenprobleem. Als België net zoveel als Nederland besteedde aan de wegen, dan was dit nooit een probleem geweest.
idealiter zouden er géén verkeerslichten meer moeten zijn en is er collision avoidance in alle voertuigen.
een stapje lager geeft overal groen, tenzij er een ander voertuig het kruispunt bezet.
weer wat simpeler is sturing met lokale detectie (camera's of lussen).

deze oplossing zit een beetje tussen de laatste 2 in, maar zorgt er wel voor dat je afhankelijk bent van externe partijen, wat serieus wat latency en data met zich meebrengt.

al bij al is het goed dat ze bezig zijn om nodeloos stilstaan te verminderen en is dit nog een relatief goedkope manier omdat je het minste aan hardware op de kruispunten zelf moet investeren
Ehm, voetgangers zijn een ding?

Maar ja, de auto-dystopie blijft maar doorgebouwd worden.
in een voetganger is het moeilijk om een sensor te plaatsen, maar auto's zullen hen nog altijd proberen te ontwijken en drukknoppen zijn ook nog steeds een goedkopere optie.
Dus er vliegen honderden zelfrijdende auto's op millimeters afstand over het kruispunt, allemaal zonder te hoeven wachten, en de mensen die daadwerkelijk groen bezig zijn moeten wachten.

Lekker dan. Het is nu al zo op veel plekken dat je als fietser en als voetganger veel langer moet wachten dan automobilisten, en dan ook nog eens korter groen krijgt.
De sensoren van het fietspad (als ze er al zitten) houden eigenlijk nooit rekening met dat je nog aan komt rijden. Het is echt zichtbaar dat automobilisten vrij vaak geluk hebben en nul secondes hoeven te wachten, terwijl dit als fietser gewoon nooit voorkomt.
veel succes om dezelfde technologie in een fiets of voetganger in te bouwen. Als ik ergens te voet kom en er is een drukknop, dan weet ik dat het maar een paar seconden zal duren. Staat er geen, dan gebeurt vaak dat ik mensen gewoon zie overlopen als het nog rood is. Je zal er netto ook tijd mee besparen, want zoals je nu denkt hebben auto's langer groen en dat is niet on demand.

Je vergeet dat de auto's in een ideale situatie voetgangers en fieters gewoon zullen ontwijken of er gezamelijk voor remmen, technieken die nu al stilaan beginnen op te komen.
Ik kan hier in Nederland ook genoeg punten noemen waar je 5+ minuten voor een verkeerslicht staat, ook als er geen ander verkeer aankomt.
Dat geloof ik best maar dat valt in het niets vergeleken met Belgie. Los van dat is het gewoon ook niet meer aangenaam om je in Belgie in het verkeer te bewegen wegens drukte, prutsers/twijfelaars op de weg en ga zomaar door.

Op het platteland kan het misschien nog net maar als je in een grootstad woont is het chaos in de breedste zin van het woord.
Ik ben vaak genoeg in België geweest, maar vond het niet slechter dan in Nederland, qua verkeerslichten dan (asfalt is een ander verhaal…). En drukte is hier ook zeker. Alleen al in mijn woonplaats (nog net geen middelgrote stad) met veel eenrichtingverkeer, smalle straten, kruispunten/situaties uit 1880 en slecht afgestelde verkeerslichten. Maar wel veel autoverkeer, waar alles steeds vaststaat en je als voetganger/fietser steeds op je hoede moet zijn. En ik ben niet de enige: veel andere inwoners hier klagen ook.

En in andere plaatsen ook veel onoplettende Nederlanders. Kijk maar eens hoeveel tramongelukken er in Den Haag gebeuren en de meeste keren door onoplettende automobilisten.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 22:48]

Nou, ik ben erg benieuwd op welke punten je langer dan 5 minuten moet wachten. Graag een opsomming! Ik vergelijking met België hebben we het vele malen beter, ik kom zeer regelmatig in België (Vlaanderen) en de verkeerslichten daar zijn verschrikkelijk, geen slimme logica te vinden helaas.
Raar, woon al jaren in België en kom nooit stoplichten tegen waar ik 5 minuten moet wachten. Wachten duurt nu eenmaal langer maar overdrijven is ook een kunst.
Het zal her en der wel verschillen in Belgie van hoe lang je gemiddeld moet wachten bij een stoplicht maar in Antwerpen kunnen ze er wat van. Ik overdrijf niet als ik zeg dat je op bepaalde plaatsen in de stad 5 minuten moet wachten alvorens het stoplicht op groen springt.
Bij Brussel zuid rand zoals drogenbos zijn er ook veel zulke lichten , het valt op dat het altijd lichten zijn die in het beheer zijn van wegen en verkeer. De gemeentelijke wegen vallen wel goed mee
Antwerpen is nu ook wel de uitzondering op de regel, het verkeersbeleid is er quasi nul en als Bartje ergens een weg kan openbreken zal hij het ook niet nalaten!
Wat een typisch Belgische zever toch weer, Wie zal voor deze ontwikkeling mogen gaan betalen? De Belgische belastingbetaler natuurlijk, en dit schandaal na schandaal met overbetaalde consultant opdrachten die somme kabinetten aan bevriende of ex politiekers geven...

Een app gaan gebruiken om verkeerslichten sneller op groen te laten gaan... Kom op zeg. Dat ze in de eerste plaats het beter regelen en detectielussen installeren. Straks moet men nog verplicht een app gaan installeren eer je ook maar groen krijgt en blijf je anders op rood staan.

Dan is er ook nog het punt dat vele weggebruikers van detectielussen niks afweten, en er soms net 30cm of zelfs 1 à 2 m voor de detectielus stoppen i.p.v. erover te gaan tot tegen de witte stoplijn. Mede omdat als men in bepaalde situaties soms te dicht gaat bij de dikke witte stoplijn en er net voor de detectielus, men de verkeerslichten niet goed meer kan zien zonder je nek teg aan breken, en dan nog irritanter als het verkeerslicht ook niet aan de overkant bestaat, dan ben je helemaal blind en gedoemd om je nek te breken of terug wat achteruit te rijden, of te wachten wanneer je achterligger toetert. Precies of sommige mensen allergisch zijn aan de lus.
Of in sommige gevallen heb je het geluk dat er aan de overkant van het kruispunt ook verkeerslichten zijn...

Zo heb ik al meermaals mensen op gewezen dat ze erover moet rijden. Met gebaren en ook door uit te stappen omdat het 'echt' niet vooruit ging.

In Frankrijk is dit in de meeste situaties soms veel beter geregeld, met kleinere verkeerslichten op ooghoogte.
Ik heb t idee dat in Nederland vrij veel kruispunten detectielussen aanwezig zijn. maar over de grens toch wel anders is.

Duitsland heb ik vaak dat je soms echt voor helemaal niemand 5 minuten moet wachten.
Maar waarom apps gebruiken als je in het wegdek detectielussen hebt liggen? Deze kan je toch ook gebruiken om te meten hoeveel auto's eroverheen rijden de afgelopen X minuten om zo te bepalen hoe druk het is op dat punt?
Voor apps kan je geld vragen.
Het is best iets waard als jij met een druk op de knop het licht voor jou op groen kan zetten!
Je prioriteit wordt groter als er niet te veel deelnemers zijn, dus maak je het abo niet gratis.
Op commeciële basis kan men ook basis/regular/premium abonnementen uitgeven: hoe meer je betaalt des te sneller staat je licht op groen.
Dit lijkt me een zelf ontwikkelde implementatie van Car2X die nu reeds bij een deel van de nieuwe auto's wordt ingebouwd.
Die detectielussen werken in mijn ervaring vaak te laat: bij mij in de buurt op de N-weg staan de verkeerslichten standaard op rood en pas wanneer ik aangereden kom, over die lus rijd en afgeremd ben tot ongeveer 40Km/h of langzamer springt het licht pas op groen (tenzij er kruizend verkeer eerder was). Daarna weer accelereren tot 80 en terwijl je onder het verkeerslicht door rijdt, springt het al weer op oranje.
Ik heb hier toch mijn twijfels bij dat met het optuigen van zo'n hele software infrastructuur en het koppelen van al die installaties aan het web (op de een of andere manier) we wel van vooruitgang spreken. Is het niet gewoonweg beter om deze punten van detectieapparatuur te voorzien en ook nog eens te kijken of je, waar mogelijk, kruispunten verandert in rotondes (die zijn helemaal vrij van tech, vreet geen stroom en kan niet gehacked worden...).
"Gewoonweg" "even" alle kruispunten in het land van apparatuur voorzien betekent wel dat het vele, vele jaren gaat duren voor dat allemaal klaar is, dat zijn nogal wat punten in België namelijk...

Dat betekent dus ook krankzinnige verkeersopstoppingen omdat de wegen open gelegd moeten worden en alles dus om moet rijden. En dat door het hele land, weliswaar niet tegelijk naar toch.

Dan moet iemand ook de enorme hoeveelheden geld die dat kost nog even ophoesten, en dan moet er óók nog eens voldoende personeel zijn om het allemaal uit te voeren.

Ik weet niet wat het ontwikkelen van een app kost, maar ik denk dat dat én minder tijd kost, én ook aanzienlijk minder geld nodig heeft.
"Gewoonweg" "even" een app ontwikkelen doet natuurlijk niets aan de bestaande crappy infrastructuur. Ik denk dat het minimaal net zo optimistisch is om te vermoeden dat alle kruispunten die momenteel nog geen sensoren hebben zonder enige aanpassing aan apparatuur direct met een app kunnen praten. Dus moet er toch iemand naar al die kruispunten toe om er apparatuur bij te prikken. Als je dat toch al doet zou je eigenlijk beter voor een app-loze oplossing kunnen gaan die niet afhankelijk is van commerciële derde partijen die eigenlijk op elk moment de stekker eruit kunnen trekken, failliet kunnen gaan of door een of ander lek/schandaal in ongebruik raken.
Een teller per rijbaan is echt niks nieuws. Dat kan zo geïnstalleerd worden op de stoplichten zonder de weg open te breken. Dat kan ook zo'n radar ding zijn, die ook voor rijsnelheid en filedetectie word gebruikt. Dan heb je niks met camera's van doen. En het werkt voor iedereen, mensen zonder app worden niet benadeeld.
In Nederland hebben wij dit soort pilots al lopen, opgericht door Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met provincies, gemeentes en private bedrijven. Het project heet: The PartnershipTalking Traffic. Het doel is om bepaalde verkeer sneller door te laten stromen door data uit te wisselen met diverse partijen of toepassen van slimme sensoren. Zo is er ook een piloot dat er voor zorgt dat ambulances sneller groen krijgen bij slimme verkeerslichten. Zover ik begrijp lopen wij voorlopig in Europa met het toepassen van deze technieken, dit komt onder andere dat wij enorm goede infrastructuur hebben.

https://www.talking-traffic.com/nl/
https://www.rijksoverheid...or-slimme-verkeerslichten

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 22 juli 2024 22:48]

In Breda hebben ze de app Schwung. Daarmee krijg je als fietser schijnbaar sneller groen op bepaalde kruispunten. Ik heb zelf niet de indruk dat het ook maar iets doet, maar volgens de bedenkers is het hartstikke succesvol.
Schwung is ook in Eindhoven beschikbaar. Ik zal niet zeggen dat heel veel scheelt, maar bij enkele kruispunten springt de wachttijdmelder (die LEDjes die aftellen tot groen) wel aan als ik het verkeerslicht nader, nog voordat ik over de detectielus fiets. Bij andere kruispunten heb ik overigens ook het idee dat het niks helpt en moet ik nog steeds op een knop drukken.
In Utrecht geldt hetzelfde. Schwung werkt op basis van patroonherkenning in je reizen (privacytechnisch dus ingewikkeld). Daardoor 'weet' de app dat ik op een bepaalde kruising vanaf het fietspad links van de weg altijd rechtsaf sla en dus moet oversteken. Ik mis daardoor de voordetectielus en word normaal pas door de lus bij de drukknop gedetecteerd. Maar sinds ik de app gebruik 'ziet' de VRI me al voordat ik rechtsaf.
En als ik dan een beetje de vaart eruit haal zie ik vaak het licht voor de auto's op oranje springen voordat ik rechtsaf sla en is 'mijn' fietslicht precies op tijd groen.
In Groningen wordt volgens mij RingRing gebruikt.

Ik zet zelf echter meestal Bluetooth en Locatie uit wanneer ik het niet actief gebruik (en wifi wanneer ik lang van mijn netwerken weg ben). Dus zo'n app helpt mij niks bij het dagelijks op de fiets stappen.

Mijn dagelijkse route heeft, normaal gesproken, toch geen enkel verkeerslicht.
Kleine nuance: Talking Traffic is opgericht om de communicatie tussen wegkantsystemem (verkeerslichten bv) te standardiseren. Waardoor het mogelijk is fabrikantonafhankelijk informatie uit te wisselen. Dat was in het verleden niet het geval

De pilot die je noemt is een voorbeeld van het feit dat iVRI’s op basis van de route van de hulpdienst nog eerder informatie heeft over de verkeerslichten die een hulpdienst gaat naderen.

Voordat de de iVRI er was kregen hulpdiensten met spoed ook al voorrang, maar dan op basis van een korte afstandsradio.
Het probleem is dat waar in Nederland we via verschillende opties verkeer "bekijken", in Belgie ligt men gewoon gigantisch achter. Zoals je aangeeft in Nederland hebben we opties, in Belgie niet en dan wordt dit waarschijnlijk in veel situaties de enigste optie. En dan ben je toch wel heel afhankelijk van de vendors in welke informatie je kunt vergaren en daarnaast hoe de gebruiker ermee omgaat. Dit geeft toch wel direct een beperkter beeld, armere mensen zullen waarschijnlijk niet dit soort apps gebruiken (minder goed voor Wallonie), oudere mensen idem en wat dacht je van misbruik? Een handige harrie die 100x dezelfde app draait om zo "traffic" te creeeren om zo voorrang te verkrijgen in verkeer?

Natuurlijk valt hier wel iets van te zeggen, maar het zou voor Belgie veel beter zijn als ze nou eens in hun infra investeren. Rijden in Belgie (gelukkig doe ik het zelden) is echt slecht.
Het ministerie van I&W heeft de iVRI gepusht en subsidie gegeven op de aanpassingen van de hardware voor 1200 systemen. Dat is volgens mij allemaal nu wel geinstalleerd, maar de software-kant blijft achter. Er is wel een landelijk systeem (ingewikkeld met een brooker etc), maar wegbeheerders blijven terughoudend. De gemeente Den Haag vindt de kosten te hoog van de software en neemt die stap dus niet. Ook in Rotterdam is men terughoudend.
Prioriteit voor hulpdiensten was inderdaad een usecase, maar zoals door @Rapedapeda beschreven is is er al jaren korte afstand radio (KAR) waarmee hulpdiensten prioriteit konden krijgen.
Zelf zou ik de usecase om in de haven van R'dam zwaar beladen vrachtwagens (op gegeven moment als data beschikbaar vanuit de CAN-bus) prioriteit te geven wel mooi vinden. Dat scheelt CO2-uitstoot

[Reactie gewijzigd door Frij5fd op 22 juli 2024 22:48]

Ambulances, brandweer en politie hebben al jaaaaarenlang de mogelijkheid om het licht voor hun op groen te zetten hoor; in Nijmegen zit daar een soort sensor voor op de paal.
Zo is er ook een piloot dat er voor zorgt dat ambulances sneller groen krijgen bij slimme verkeerslichten.
Apart dat hier ineens een pilot voor nodig is. Er bestaat namelijk al jaren een landelijke standaard voor hulpdiensten en OV om prioriteit aan te vragen bij verkeerslichten!
Goede evolutie.
In Nederland is het pakken beter geregeld dan in Vlaanderen, heel vaak dat het op groen springt als ik aan kom, in Vlaanderen sta ik vaak te wachten voor niks.
Ja, dat klopt, tegelijkertijd nemen je verwachtingen toe. Als ik aan kom rijden bij rode verkeerslichten op een leeg kruispunt denk ik al direct "waarom is het nog rood en moet ik remmen?"
Er valt nog een heleboel te verbeteren in de afstemming en betere voorspelling van verkeer.
Als ik aan kom rijden bij rode verkeerslichten op een leeg kruispunt denk ik al direct "waarom is het nog rood en moet ik remmen?"
De eerste keer / op onbekend terrein wel ja, maar het is wel vrij snel duidelijk welke van de stoplichten die je 90% van de tijd passeert een lus hebben en waar je met 80 km/h gewoon door kan karren. Die springen voor mij in ieder geval op tijd op groen dat ik nog redelijk normaal zou kunnen remmen als het (nog niet gebeurd) onverwacht toch niet groen zou worden.
Ik denk dat Nederland sowieso een voorbeeld is voor veel landen. Wellicht wereldwijd. We besteden hier dan ook significant meer per inwoner aan het wegennet. Vooral onderhoud is hier veel beter geregeld. Ik kan een foto maken van een stoeptegel waar ik over struikelde en een paar dagen later komt er al iemand aan om het te fixen. Je kunt hier ook niet veel kuilen vinden zoals dat in het buitenland nog wel eens is. Vooral de snelwegen zijn gewoon picobello. Bovendien voeren we het meeste onderhoud in de nacht uit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland waar een heel lang stuk in 1 keer helemaal op de schop gaat met het meeste werk overdag. Op bepaalde plekken is zoveel onderhoud ook wel nodig. Vooral in de randstad wil het door de grond wel veel verzakken. Al zijn ze eindelijk zo slim geworden om nu veel vaker een goede fundering neer te leggen zodat het verzakken minder wordt. Ja is duurder bij aanschaf, maar levert veel voordeel op termijn. En dat is wel zo'n beetje de hoofdoorzaak: We besteden liever wat meer geld om op lange termijn geld te besparen. En ik denk dat dat ook wel te zien is. Tegenwoordig kun je gewoon goed zien als je de grens over rijd. Daarnaast hebben we de verkeersregels veel verder ontwikkeld dan veel andere landen en is bij de aanleg van nieuwe woonwijken veel slimme zaken doorgevoerd. Zo woon ik in een wijk waar automobilisten vanuit zichzelf al rustig rijden en er geen tijd is om op de telefoon te kijken omdat het een beetje bochtig rijd. Veel fietspaden, ook afzonderlijk van de wegen voor auto's met als doel sneller te zijn dan de automobilist.

Al met al is infrastructuur an sich gewoon veel beter geregeld dan alle landen om ons heen. Wereldwijd staan we ook aan de top. Op een Singapore of Dubai na, is het dan ook vaak hoogst gewaardeerd. En ja dat kost wat, maar ik vind dat het op een goed niveau zit en slim in elkaar zit waardoor je er eigenlijk niet meer over na hoeft te denken.
Wat is er goed aan dat een overheidsvoorziening voor verkeersdeelnemers slechts 'slimmer' werkt op basis van voorwaarden van commerciele bedrijven en op geen enkele manier de verkeersdeelnemer wensen te helpen als die niet akkoord gaat met die commerciële voorwaarden?
Waarom net flitsmeister? Kan je dan niet beter samenwerken met Google, Apple en TomTom? In België is flitsmeister niet zo veel gebruikt. Ik ken zelfs niemand die het gebruikt en op autofora zijn het bijna uitsluitend Nederlanders die er gebruik van maken.
Flitsmeister staat misschien het meest open/pricing/snelheid gewijs om dit te integreren.
En eenmaal dat goed werkt, kunnen ze dan wellicht een goed project voorleggen om het te integreren bij de andere. En als het flopt (zoals zoveel IT projecten bij de overheid), dan is het enkel maar op Flitsmeister.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 22 juli 2024 22:48]

Ik denk meer dat het een standaard is die zij aan kunnen leveren en het een kwestie van tijd is dat de rest dat ook doet. Flitsmeister is vrij snel met dit soort integraties. Ik zie bij mij ook op veel plekken de stoplichten in de app staan van waar ik net naartoe rij. Dan staat daar dat het groen of rood is. Ik weet even niet hoe ze dat genoemd hebben, maar in principe is het gewoon een open API waar ze data heen sturen (totdat er misbruik van gemaakt wordt denk ik). Daarom staat er niet alleen Flitsmeister in het bericht.
Dat is een poging die al wel vaker is geprobeerd op andere manieren. Praktisch gezien kun je beter gewoon de lussen in de weg gebruiken, of de camera's/tellers die er toch al hangen. Zelfs voor hulpdiensten werkt het nog niet om dit via online verbindingen te doen, nog veel te gevoelig. 15 jaar geleden werden we al gevraagd dit mogelijk te maken, de route van de hulpdienst zou dan bepalen welke stoplichten alvast groen werden. In de praktijk werkt dat niet. Hiervoor wordt nu korte afstand radio gebruikt.

Wel kun je de stoplichten beter gaan regelen als je de drukke momenten beter weet. Maar daar hebben de aanbieders al heel veel gegevens over, zoals bijvoorbeeld TomTom met de city intelligence.
Ik heb niet het idee dat de technologie 15 jaar heeft stilgestaan :)
Dit lijkt me een mooi alternatief om minder fysieke requirements rondom een kruispunt te hebben. Je hebt alleen een verbonden controller nodig, waar je nu fysieke lussen moet leggen en aansluiten (wat soms echt niet makkelijk of mogelijk is). Bovendien wordt het zo schaalbaar en kan je ook met routes rekening houden (zoals je zelf ook al suggereert), dus het is nog schaalbaar ook om verder te kijken dan alleen het ene kruispunt.
Ik zeg, proberen!
Techniek heeft zeker niet stil gestaan, maar uit ervaring (bouw navigatiesystemen voor hulpdiensten) weet ik dat dit nog steeds niet haalbaar is.

Terzijde: iedereen die dus weigert zo'n app te gebruiken, of dat niet nodig vind, wordt dus benadeeld door veel langer voor stoplichten te moeten wachten. Lijkt me ook niet echt heel vriendelijk.
Ik ben de afhankelijkheid van de apps en dat dit ongewenst is min of meer met je eens.
Ik zie nog wel heil in een app van de overheid. *gasp*
Had niet verwacht dat ik dat ooit zou zeggen :)

[Reactie gewijzigd door Deleon78 op 22 juli 2024 22:48]

Door vanaf het begin de grens tussen voorrang geven of niet af te laten hangen van commerciële voorwaarden is het juist niet schaalbaar. De commerciële partijen bepalen namelijk waar de grens ligt, niet de overheid of de verkeersdeelnemers die niet akkoord gaan met die commerciële voorwaarden.
Welke commerciële voorwaarden doel je op?
De voorwaarden van apps als Flitsmeister, Karta GPS, Google Maps en Waze. Die zijn niet geschreven in het belang van de verkeersdeelnemers of de overheid, maar in het belang van de rechthebbende over de app(s) en diensten. Zowel de overheid als de verkeersdeelnemers zijn dus afhankelijk van die voorwaarden. Bevallen de voorwaarden niet dan geen voorrang.
Die apps bepalen geen voorrang. Ze geven alleen door waar je rijdt en evt waar je naartoe rijdt (beperkt tot x verkeerslichten vooruit).
Ze bepalen wel degelijk de voorrang, omdat de overheid met de keuze voor deze commerciele bedrijven stelt dat verkeersdeelnemers die commerciele voorwaarden maar moeten accepteren voordat je gegevens geaccepteerd worden om de voorrang te regelen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 22:48]

Het klopt nog steeds niet wat je zegt, maar ik begrijp waar je naartoe wilt.
Ik ben zelf ook voorstander van een andere manier van data aanleveren.
Het gaat niet om voorstander zijn van een andere manier van aanleveren, maar dat de overheid de plicht heeft om verkeersdeelnemers gelijk te behandelen door gemeenschappelijke eisen toe te passen. Het zijn nu de bedrijven van de apps die de eisen stellen, en die doen dat niet in het belang van de overheid of de verkeersdeelnemers.
Dat bedoelde ik inderdaad met een andere manier :)
Wat met de mensen die de app niet hebben staan?
Fietsers? (Want het werkt 'voorlopig' enkel met de auto, ondersteuning voor fietser komt later. (/s beloofd!))
Voetgangers? Niet alle punten hebben drukknoppen.
Of iemand met platte batterij of gsm thuis vergeten?
Die mogen dan langer wachten aan te lichten?

Flitsmeister geeft aan dat ze de gegevens 'anoniem' gaan bewaren voor 6 maand.
Waarom 6 maand? Waarom is het nodig om die langer te bewaren dan pakweg 5 min?

Dit is precies een oplossing waarvoor nu een probleem moet gezocht worden.

[Reactie gewijzigd door Elminster op 22 juli 2024 22:48]

Zelf moest ik meteen aan dit bericht denken: .geek: Handkar vol smartphones veroorzaakt nepfiles in Google Maps

Verder vraag ik mij af hoe het onderscheid gemaakt wordt tussen auto's, fietsers en wandelaars die elk hun eigen stoplicht hebben en in een drukke stad ongeveer even snel gaan.

En dan moet ik ook nog denken aan volle bussen en trams :+

Maar alle gekheid op een stokje: Als ze flitsmeister gaan 'gebruiken' dan zou ik daar ook meteen de rood-licht-camera's bij betrekken: Elk stoplicht voorzien van zo'n ding en die altijd aan zetten zodat flitsmeister er voor zorgt dat de auto's in ieder geval netjes voor het rode licht wachten.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 22:48]

Ik had die nog niet gelezen. Zalig.

Straks gaan we nog DDOS aanvallen krijgen op kruispunten...
Ik geloof dat op elk slim kruispunt er sowieso drukknoppen (bedelknopjes) zullen komen.

En dat integratie in apps, specifiek voor de doelgroep voetgangers/fietsers, op een later moment zal worden onderzocht.

(Mijn vermoeden is dat men voor die doelgroep nooit app-integratie zal voorzien omdat men het smartphone gebruik in het verkeer niet onnodig wil stimuleren)
Wat met de mensen die de app niet hebben staan?
Fietsers? (Want het werkt 'voorlopig' enkel met de auto, ondersteuning voor fietser komt later. (/s beloofd!))
Vanuit milieu-oogpunt is er best iets voor te zeggen om gemotoriseerd verkeer extra vaak of langer groen licht te geven. Stoppen en optrekken kost immers meer energie (=verspilling en vervuiling) dan met gelijke snelheid doorrijden. Je zou daarom verwachten dat er na rato van millieu-impact groen licht wordt gegeven:
Prio 1: vrachtwagens
Prio 2: personenauto's
Prio 3: motors
Prio 4: scooters
Prio 5: elektische fietsen
Prio 6: voetgangers / mensaangedreven fietsen

Fietsers en voetgangers hebben ook baat bij een goed millieu, dus zij kunnen een bijdrage leveren door gewoon iets vaker en/of langer te wachten bij verkeerslichten.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 22 juli 2024 22:48]

En dan gaat iedereen een dikke pick-uptruck kopen om maar eerder aan de beurt te zijn bij het stoplicht...
Ik herinner me ook meerdere campagnes van de overheid waarin ze de mensen aansporen hun smartphone uit te zetten in de auto.

Zeer vreemd signaal om die dan toch te willen gebruiken .
Zou dit dan ook te spoofen zijn? Als in: ik bouw een apparaatje (of koop het via een schimmige webshop) waarmee ik mezelf voordoe als 100+ auto's. Altijd groen licht voor mij! O-)
Je zult altijd de wat minder sociale figuren (zullen we het zo maar even netjes noemen) die overal proberen misbruik van te maken in het kader van "ikke ikke ikke, en de rest ken stikkuh", en daar zal vermoed ik ook wel op een of andere rekening mee gehouden worden.

Maar dat mag imho op zich nooit een reden zijn om niet iets te proberen, want dan zijn die figuren de baas. Dat geeft een verkeerd signaal.

Alles wat de doorstroming kan verbeteren lijkt me alleen maar positief, al is het maar om te kijken of bepaalde ideeën in de praktijk ook goed uitpakken. Dit is er dus zo één. Of dit de meest handige methode is, zal dan ook uit de proef moeten blijken.
Ik denk dat je het niet al te serieus moet nemen, maar het is wel slim om er over na te denken hoe je misbruik kunt voorkomen. In principe hoef je niet eens op locatie te zijn om misbruik te maken, je kunt je locatie ook spoofen en doorgeven aan de app. Ik ben benieuwd of ze daar rekening mee houden. Het zet je infrastructuur open voor misbruik uit het buitenland.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 22:48]

Zodra zo een product succesvol wordt is het herkenbaar en wordt het de nek omgedraaid.
Het lijkt me logisch dat het systeem gewoon kijkt naar waar auto's zich bevinden en niet zozeer hoeveel het er zijn. Je kunt het proberen, maar ik vraag me af of het wel gaat werken. Ik zie het al voor me, mensen met hun dashboardkastje vol met telefoons om maar groen licht te krijgen haha.
Ik blijf het vreemd vinden waarom België zo weinig detectielussen in het asfalt heeft liggen.
Bij sommige stoplichten (voornamelijk rondom Antwerpen) zie je wel veel stoplichten met detectiecamera's, maar ik heb af en toe het idee dat die niets doen. Al vaak meegemaakt dat ik simpelweg 30+ seconden (met als record zelfs een keer 2 minuten) zit te wachten terwijl heel het kruispunt vrij is.

Daarbij is het interessant... Gebruik maken van apps om zodoende de informatie te vergaren, maar dan ga je dus stoplichten alsnog in een soort 'schema' afstellen. Het verkeer heeft nogal een dynamisch karakter over verschillende maanden. Tel daar bij vakantieweken bij op en wellicht zelfs nog omleidingen en je gaat dan eigenlijk data verzamelen die wellicht een maand of 3 later al niet meer toepasbaar is op dat kruispunt.
Al vaak meegemaakt dat ik simpelweg 30+ seconden (met als record zelfs een keer 2 minuten) zit te wachten terwijl heel het kruispunt vrij is.
Dat kan bijvoorbeeld zijn om een verkeersopstopping verder op te verhelpen. of een beter flow te krijgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.