Nah, hij wil gewoon op elk willekeurig moment kunnen besluiten om de dag erna naar Spanje kunnen rijden.
Dat is inderdaad een mogelijke interpretatie van zijn woorden, zo zegt hij het echter niet.
Hij gaat er totaal aan voorbij dat er NATUURLIJK wel een knop gaat zijn waarmee je je auto volledig kan laden ALS dat eens nodig is.
Als die knop er is, dan moet je er natuurlijk wel aan denken om die aan te zetten. Je zou de eerste zeker niet zijn die zoiets vergeet. De paspoortafgifte op Schiphol bestaat vanwege het feit dat mensen vergeten dat paspoort te verlengen of mee te nemen.
Daarbij voorspel ik overigens, dat die knop niet altijd gaat werken. Zodra men inderdaad in staat is om die knop in te bouwen, zal er ook een toetsing zijn. Die knop gaat niet werken als jij
- je mobiliteitsbudget al hebt overschreden.
- je CO2-quotum al hebt overschreden. Dus als je huis onvoldoende geïsoleerd is, en je dus te veel CO2 genereert mag je ook die grote afstanden - die ook meer CO2 veroorzaakt (want opwekking van stroom is nooit CO2-neutraal) niet meer rijden. Dus wie het geld niet heeft om een goed geïsoleerd huis te kopen, en ook geen geld heeft om zijn €100.000 huisje extra te isoleren, die zal niet meer mogen reizen.
Uiteraard gaan overheidsfunctionarissen een groter mobiliteitsbudget krijgen, anders kunnen ze geen studiereisjes* maken. Ook bedrijven zullen voor bepaalde werknemers waarschijnlijk extra mobiliteitsbudget inkopen. Voor wiee voor dat soort dingen niet in aanmerking komt, wordt zijn huis zijn gevangenis, ook al heeft hij niets misdaan .... behalve dan teveel CO2 veroorzaakt.
*voorbeelden
één,
twee,
drie,
vier,
vijf,
zes,
zeven
quote]Hij zegt ook in dezelfde post dat hij geen elektrisch rijdt en dat niet van plan is.[/quote]
Ik ben dat ook niet van plan. De auto's die ik tot nu toe gekocht heb kostten € 4084,02 (omgerekend van Euro's), 4000, 3750, 1500, 1200 en 5000. Zodra er onder de 5000 een elektrische auto is met een bereik van 550km of meer bij -10° (ik heb in NL bij -15° gereden) dan is het waarschijnlijk een no-brainer geworden - tenzij wegenbelasting/mrb nog steeds naar het gewicht gaat.
Nouja dit gaat al lang niet meer over iemand die het nodig vindt om zomaar naar Spanje te kunnen rijden en die zogenaamd zielig zou zijn daarom.
Waar zeg ik dat hij zielig is? Nergens toch. Alleen zullen degenen die een bevoorrechte positie hebben in deze samenleving het zich wel kunnen veroorloven en juist nog meer plezierreisjes gaan maken. Die hoppen voor ieder flauweklulletje* naar Barcelona, Milaan, Rome, Florence, Venetië, Davos, Geneve, Cannes.
Even shoppen, vergaderen of gewoon ontspannen en je laten zien.
Dat we er dingen voor moeten gaan laten dat is zo.
Je weet niet half hoeveel, vooral als je het de gewone burger is die alles moet compenseren.
Maar dat gaat een stuk minder erg worden dan wanneer men alleen maar anderen de problemen wil laten oplossen en de klimaatcrisis nóg harder binnen gaat komen.
Je beseft niet hoe hard de klimaatcrisis nog binnen gaat komen als de landen die nu bezig zijn zichzelf te ontwikkelen meer CO2 gaan veroorzaken omdat ze zich meer gaan verplaatsen (niet alleen reizen, maar ook gewoon woon-werkverkeer waarvan de afstanden toenemen) en men zich steeds vaker vlees gaat (kunnen) veroorloven, kortom in steeds meer opzichten op het westen gaan lijken..
Ik woon zelf al jaren in Indonesië. Denk dat ook de mensen in Nederland die menen dat ze geen geld over hebben nog wel met heel wat minder luxe kunnen zonder dat het echt een probleem wordt.
In Indonesië is het altijd voldoende warm. Daar heb je geen problemen met het moeten verwarmen van je huis. Uiteraard kun je airconditioning willen, maar ook dat is een luxe, en de mensen van daar zijn gewend aan de warmte - en vaak ook aan de kou die dan van de airco afkomt. In de Filipijnen kennen ze maar één stand op de airco: maximaal. Op Lumbia Airport liep ik een zware verkoudheid op in de vertrekhal omdat het volume van de airconditioners het volume van de reiziger, en de rest van de inboedel verre overtrof.
Kijk, aan warmte en kou kun je - tot op zekere hoogte - wennen, de ene wat beter dan de andere. Echter in de Noordse mythologie, en in het "christendom" tijdens de "kleine ijstijd" geloofde men dat de hel koud en bevroren was.
Er is inderdaad een groep waar vermindering van luxe inderdaad probleemloos kan, maar de meesten in die groep gaan dat niet accepteren. Degenen die het wel moeten accepteren zijn degenen die nu al amper hun huis op temperatuur kunnen houden.
nu al 650.000 huishoudens
Veertig procent van de huurders in België
https://www.destentor.nl/...energierekening~a48fb2c0/]Lelystad 15 graden[/url]
https://www.parool.nl/ned...zijn-energiearm~b0770d95/]Parool[/url]
https://www.bd.nl/brabant...e-kou-te-zitten~a59ce968/]geen geld en een koud huis[/url]
https://www.omroepbrabant...-in-de-winter-op-5-graden]Energiearmoede, verwarming op 5 graden[/url]
Niet iedereen vindt het fijn in een huis van
7 tot 13 graden zoals
klimaatburgemeester Harry
Sommigen kunnen dat, de meesten niet.
Zonder pauzes ff naar Spanje kunnen rijden valt in ieder geval ZEKER niet onder activiteiten van dat soort mensen .
Zonder pauzes wordt door hem, nog door mij genoemd. Maar je wordt wel al op een achterstand gezet als je op het moment dat je wilt vertrekken eerst nog moet laden. Dat betekent waarschijnlijk dat je op je bestemming - Spanje of elders - niet aankomt op de geboekte tijd en je verblijfsaccommodatie inmiddels is doorgeschoven aan iemand anders.
Ok, maar de klasse die echt niks te makken heeft, rijdt alsnog niet zomaar even naar Spanje
Er zijn echter genoeg mensen die in Nederland de thermostaat naar beneden zetten en in Spanje gaan overwinteren. Dat scheelt gigantisch op de stookkosten. Alle beetjes helpen.
Ja en dat is ook niet goed. Maar als iedereen alleen maar blijft wijzen en zelf niks wilt doen dan gaat het sowieso mis.
Het gaat zowiezo mis. De rijkste 1% zal nooit minderen. Sinds de corona-crisis is hun uitstoot juist gestegen.
https://www.warmte365.nl/...rmste-helft-64A4ACB4.html
https://www.oxfamnovib.nl...ste-helft-wereldbevolking
https://decorrespondent.n...n/18722238153850-db8aff27
https://www.duurzaamnieuw...eren-voor-veilig-klimaat/
En zelfs dan, de uitstoot van CO2 van de bebouwing (dus woningen, kantoren e.d.) in Nederland bedraagt 13% van het totaal. De landbouw (kassen) is verantwoordelijk voor 16%. Vervoer is 19%, maar daarin zijn meegenomen, dus personenvervoer (privé-auto's) en vrachtvervoer (vrachtauto's). Echter 61% komt voor rekening van elektriciteitsproductie en industrie. Daar is dus de meeste winst te behalen.
Tja en die moeten daar ook mee stoppen. Zolang het nog op kerosine is en niet groen opgewekte waterstof tenminste.
Die gaan dat nooit doen. Dat zijn namelijk de mensen die overal de touwtjes in handen hebben. Dat zijn degenen die macht hebben, niet de democratische parlementen in de wereld. Gaat een land hen tegenwerken, dan trekken ze hun geld terug uit dat land, en stort daar de economie in, dus de regeringen van de wereld kijken wel uit om hen dwars te zitten.
Naast het feit dat ik dus niet denk dat die getallen realistisch zijn, ...
Niet realistisch? [iOver het algemeen heeft de Z.E. 50-batterij een maximale actieradius van 395 km in de zomer en 250 km in de winter*.[/i]
https://www.renault.nl/el...zoe/batterij-opladen.html
En dan
Deze probeer hem zelf eens.
Als je die opent, geeft die een bereik aan van 377km. Dat is dus bij eens snelheid van 50km/h en 20 graden celcius. Als je de temperatuur verhoogt naar 35 graden, dan staat die op 355km, zet je de airco aan, dan wordt het 331km. Zet je de Eco-modus uit wordt het 301km. Verhoog je de snelheid naar 90 (met eco-modus) dan wordt het 279km. De snelheid van 100/h zit er niet op, wel 110, 120 en 130/h waarvoor hij dan opgeeft 229, 216 en 206. Dat valt dus nog wel mee, maar daarmee haal je vanaf mij thuis Schiphol of de helft van de randstad niet. Heb je voor de zomer geboekt in Spanje en je rijdt in de brandende zon daarheen, dan mag je dus om de 200km opladen. Of vindt je dat mensen geen vakantie mogen hebben?
Nu, geen vakantie, ook geen wintersport, wel winter. In plaats van warm wordt het dan koud. Bij 20 graden hadden we 377km met 50km/h, nu bij 5 graden (tussenliggende temperaturen geeft de site niet) gaan we al naar 328km, maar ja, je moet in Nederland voor iedere habbekrats de snelweg op, dus bij 90/h is het 261, bij 110 (je mag maar 100 vanwege stikstof, niet vanwege co2, maar half Nederland smokkelt) is het 208, bij 120 zakken we naar 195 en bij 130 (het maximum op Franse en Nederlandse wegen) houden we 182km over. Dat alles was zonder de verwarming aan, kan prima met een winterjas toch. Echter vanwege de veiligheid wordt aangeraden geen dikke jas onder je gordels te dragen. Dan hou je bij 130/h nog slechts 177km over. Maar nu gaat het vriezen. Bij -5 zakken we naar 172km of met verwarming 161km. Nu, -5 is in Nederland niet uitzonderlijk. Maar van de opgegeven 377km op blijft er dus maar 161km over, dat is 42.7%. Nu, tussenliggende temperaturen geeft de website niet. In Nederland heb ik één keer overdag -10 gehad, en was het 's nachts en 's ochtends -15. In Frankrijk is dat al normaler. Dan hou je van die 377km bij 50/h slechts 149km over, dat is 39,5%. Er zijn genoeg mensen die aan die afstand woon-werk en terug niet genoeg hebben. Als je dat soort cijfers erbij neemt, dan is het niet onrealistisch om een bereik van 400 of 500km WLTP te eisen.
...zijn dit geen wereldproblemen. Massale sterfte wel.
De wereld heeft zich nooit veel van massale sterfte aangetrokken. Amerika leverde wapens aan de Mujahideen, Frankrijk en Groot-Brittannië leverde Irak de wapens voor de Iran-Irak-oorlog. Beiden en ook China en Rusland leverden ook wapens aan landen in conflictgebieden. Amerika bevoorraad vooral het Midden-Oosten. Ook Nederland doet daaraan mee. Het enige dat telt zijn economische belangen. De klimaatverandering veroorzaakt wel klimaatextremen, stormen en orkanen die steeds meer schade aanrichten, en ze gaat veel rijke steden onder water zetten. Beiden raken de economie, ook van de rijke landen.
En dan zijn de legers van de wereld ook nog eens verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Hoeveel, dat is grotendeels onbekend, want militair strategische informatie, dus geheim, maar ...
https://theconversation.c...-machine-is-a-must-119269
https://www.latimes.com/o...tary-fight-climate-change
https://www.sgr.org.uk/re...bon-boot-print-military-0
Tegelijkertijd maakt de honger naar fossiele brandstoffen de militaire systemen ook kwetsbaar voor verstoring van die energievoorziening. Dat de westerse militaire organisaties nu ook hun CO2-afhankelijkheid gaan aanpakken, is meer omwille van het reduceren van de afhankelijkheid van deze brandstoffen, en vereenvoudiging van de logistiek dan om klimaatverandering tegen te gaan.
Nee, jij zit lekker comfortabel daar in het warme Indonesië en hoeft je niets aan te trekken van de problemen die het westen heeft om de energievoorziening, met name de verwarmingsbehoefte op pijl te houden, en hoeft niet een warmer land ver weg op te zoeken, want je zit al warm genoeg.