Opel brengt in 2023 volledig elektrische Astra uit

Autofabrikant Opel, onderdeel van het Stellantis-concern waar bijvoorbeeld ook Fiat, Peugeot en Citroën onder vallen, komt in 2023 met een volledig elektrisch aangedreven versie van zijn Astra-hatchback. Het bedrijf geeft nog weinig nadere details of specificaties over de accu-auto.

Opel zegt dat de volledig geëlektrificeerde Astra, of Astra-e, een jaar na de marktintroductie van de zesde generatie van het Astra-model zal verschijnen. De reguliere en hybride versies van de Astra verschijnen vanaf begin volgend jaar; dat betekent waarschijnlijk dat de volledig elektrische versie begin 2023 beschikbaar komt.

In 2023 zal ook de vergelijkbare Peugeot E-308 op de markt komen en komt er ook een elektrische variant van de DS 4-hatchback. Ook die auto's komen uit de stal van Stellantis. In dat jaar zal het bedrijf ook het nieuwe, modulaire, voor elektrisch aangedreven auto's bedoelde eVMP-platform introduceren. Het ligt echter meer voor de hand dat de nieuwe, volledig aangedreven hatchbacks zoals de Astra-e nog op een verder ontwikkelde versie van het EMP2-platform worden gebouwd. Dit platform is ook de basis voor reguliere versies met uitsluitend een verbrandingsmotor. Het eVMP-platform is bedoeld voor auto's in het c-segment, zoals de Astra, en het d-segment en biedt plaats aan accu's met een capaciteit van minimaal 60kWh en maximaal 100kWh.

De van oorsprong Duitse autofabrikant geeft nog geen nadere specificaties over de nog te verschijnen Astra-e, zoals de capaciteit van het accupakket. Het bedrijf zal vanaf 2028 enkel nog elektrische auto's aanbieden in Europa en belooft dat tegen 2024 van alle modellen ook geëlektrificeerde versies leverbaar zullen zijn, waarbij het ook plug-inhybrides kan betreffen. Opel heeft momenteel al verschillende volledig elektrisch aangedreven modellen, zoals de Corsa-e en Mokka-e.

De zesde generatie van de hatchback betekent ook de introductie van twee plug-inhybrides. Deze komen begin volgend jaar beschikbaar en hebben beide een 12,4kWh-accu aan boord. Daarmee is volgens Opel op basis van voorlopige bevindingen en op grond van de WLTP-norm tot maximaal 60 kilometer volledig elektrisch rijden mogelijk. Het verschil tussen de twee versies zit in het motorvermogen van de nog aanwezige turbobenzinemotor. Het opgegeven brandstofverbruik zou bij beide op gemiddeld 1,1 tot 1,4 liter per 100km uitkomen. De prijzen worden in oktober bekendgemaakt.

Door Joris Jansen

Redacteur

01-09-2021 • 15:39

85 Linkedin

Submitter: ronaldm3

Reacties (85)

85
85
36
2
0
39
Wijzig sortering
Eigenlijk is dit geen nieuws meer. Het loont eigenlijk niet meer om nu nog een nieuw model op basis van een benzinemotor te lanceren. Vanaf 2030 sluit de markt voor benzineauto's in meer en meer landen. Maar afgezien daarvan, de elektrische auto is nu bijna volwassen. Hij overklast de benzineauto eigenlijk overal, behalve op actieradius en zelfs dat valt steeds meer weg. Dus wie nu nog een explosiemotor in een nieuwe auto zet is of volledig de weg kwijt of heeft een business model met kleine oplages en snelle terug verdien tijd.

Als ze nou een elektrische Opel Ascona zouden lanceren, dan zou de vlag uit gaan!
Het marktaandeel EV's was vorig jaar 20%. Dat betekent dat de overgrote meerderheid van de verkochte auto's nog gewoon benzine of diesel verbrandt. Dat die er uiteindelijk uitgaan heeft wel als gevolg dat fabrikanten niet meer investeren in zuiniger brandstofmotoren dus op korte termijn heeft deze policy misschien zelfs een negatieve impact.
Nee, elke elektrische auto is zoveel zuiniger met een zoveel lagere uitstoot van alles wat slecht is, dat we sneller moeten overstappen in plaats van dieseldampen blijven snuiven
Je vergeet een heel belangrijk punt, de prijs, deze is van een EV vele malen hoger (of beter gezegd, voor een kleinere klasse betaal je meer dan een brandstof versie van een klasse daarboven).
Straks zal de wegenbelasting voor EV ook wel hoog uitvallen (immers hoog gewicht en de regering zal toch ook het wegvallen van accijnzen willen opvangen.).
En nog een punt: de infrastructuur. Ik woon in een rijtjeshuis en heb dus geen oprit waar ik een laadpaal kan plaatsen. In mijn wijk staan 2 laadpalen, dat vind ik gewoon te weinig. En ik heb niet altijd tijd om 20 minuten bij een laadstation te wachten. Tot die tijd vind ik een hybride zonder plug-in de meest interessante optie.
Prijs of Total Cost of Ownership? Kijk naar de private lease prijzen om 5e zien wat het echte verschil is
Leaseprijzen zijn een indicatie maar lopen (volgens mij) achter op de werkelijke prijzen. Eén van de redenen is dat EV's nog redelijk nieuw zijn, leasemaatschappijen nog weinig ervaring en dus data hebben en de risico's incalculeren in de leaseprijs. Mijn verwachting is, gebaseerd op de voorspellingen van meerdere experts, dat de TOC van EV's inderdaad fors lager is dan die van ICE's en dat dat op korte termijn door zal druppelen in de lease-prijzen. Daarnaast zullen de nieuw-prijzen van EV's ook gaan zakken waardoor het allemaal nog interessanter wordt.
Vertekend beeld, EV betaald nog geen wegenbelasting. Overigens, alle autos waar je de EV variant ipv de hybrid pakt zijn bij mij duurder.
maar niet vele malen duurder en niet zo veel duurder als je zou verwachten op basis van de volle prijs van de auto
Wegenbelasting kunnen we dan ook andere gaan berekenen natuurlijk. Auto gewicht, exclusief batterij. Of wegenbelasting op basis van gewicht + * vermogens factor van motor. En dit vermenigvuldigen met het aantal kilometer wat je hebt gereden. Meer vermogen meer wegenbelasting o.i.d. Er zijn allerlei varianten te bedenken waardoor "lichte" gebruikers minder betalen.
Wegenbelasting kunnen we dan ook andere gaan berekenen natuurlijk. Auto gewicht, exclusief batterij. Of wegenbelasting op basis van gewicht + * vermogens factor van motor.
nog niet zo lang geleden was dit dus precies het geval. Wegen belasting was ex batterij, nu betaal je het volle pond (letterlijk). Daar gaat de winst van de hybride/EV
Het loont eigenlijk niet meer om nu nog een nieuw model op basis van een benzinemotor te lanceren.
De verkoopcijfers van de Dacia Sandero 2021 vertellen een heel ander verhaal! En die is toch echt niet als EV verkrijgbaar, wel met 'af fabriek' LPG overigens... ;)

https://www.autovisie.nl/...erkochte-auto-van-europa/

Het zeer vriendelijke prijskaartje (zeker i.v.m. EV's) zal voor de niet-leaserijder (particuliere autokopers dus) daar ongetwijfeld een hoofdrol in spelen, en 'de typische grootstedelijke laadonmogelijkheid' heeft vast ook geen bijrolletje...
De Sanders is wanneer gelanceerd? Jawel 2 of meer jaar geleden! Duurt even om van model tot aflevering te komen. Opel neemt 2 jaar.

Verder wijs ik je op de Dacia Spring
De Sanders is wanneer gelanceerd? Jawel 2 of meer jaar geleden!
Sorry hoor, maar dat is echt totale BS...
De eerste preview (en dat is dus nog voor 'lancering', maar OK) was September 2020, precies 1 jaar geleden dus en niet "2 jaar of meer"
Zelfs de eerste 'spionage foto's' zijn van Oktober 2019! Dus waar heb je het over?
Verder wijs ik je op de Dacia Spring
Bedankt, maar niet nodig, ik ben wel prima bij v.w.b. Dacia. :P
Een EV is voor ons ook (nog) geen optie vanwege 'de typische grootstedelijke laadonmogelijkheid' (wonen zonder eigen laadmogelijkheid en, realistisch gezien na veel informatie verzamelen en overleg, voor de komende jaren ook geen enkel uitzicht op voldoende openbare laadmogelijkheden).
En dat is dan nog los van (behalve op prijs) 'de totale onvergelijkbaarheid' van de Spring en de Sandero, waarvan absoluut sprake is voor eventuele geïnteresseerden.
Ik ben dan volledig de weg kwijt, voor 2030 ben ik nog van plan een Mustang V8 te kopen.
ook mooi voor de zondagen. Priegel er maar eens mee door A'dam ofzo. Dan is een 107 Ka handiger.

[Reactie gewijzigd door divvid op 1 september 2021 23:24]

Zag je "kleine oplage"? En ik neem aan dat je het 2015 model bedoeld? Gezien de grootspraak zal het wel een Mustang Mach E worden, want de echte zal nieuw buiten budget zijn :D
Ik heb een EV en voor veel dingen zijn ze inderdaad al geschikt. Maar voor net zoveel dingen zijn ze echt niet geschikt. Caravans, paarden trailers. Begin er maar niet aan. Lange ritten in de winter? Of uberhaubt lange ritten, nu komt het nauwelijks voor dat de fastchargers bezet zijn, als iedereen en alles straks EV rijdt, man... Wordt een drama.

en dna zijn ze ook nog eens gesubsidieerd omdat er geen wegenbelasting betaald wordt en bijtelling laag is. Als dat straks ingevoerd wordt dan gaat de prijs ook giga omhoog.
Ik rijd ook een EV en ik zie juist voordelen als meer mensen een EV kopen. Je zal namelijk op meer plaatsen snelladers gaan krijgen. Zo veel dat je op een gegeven moment niet meer hoeft te plannen, maar de eerste de beste afslag neemt en de kabel er in hangt.

En als het gebruik van caravans afneemt door de introductie van EV's dan lijkt me dat iets wat we uit klimaat oogpunt zouden moeten toejuichen.
> En als het gebruik van caravans afneemt door de introductie van EV's dan lijkt me dat iets wat we uit klimaat oogpunt zouden moeten toejuichen.

Zo werkt dat niet, mensen zien een auto niet als een doel maar als een middel.
Bovendien, volgens mij is een weekje op een camping nog beter dan ween vliegvakantie als we het over het klimaat hebben.
Klopt, maar als het middel benzine/diesel auto binnenkort niet meer verkocht wordt is het caravan gebruik ook een aflopende zaak.

Wie zegt dat al die mensen een all-inclusive vliegvakantie gaan doen? Dat zal tegen die tijd ook niet zo goedkoop meer gaan denk ik. Een weekje op diezelfde camping in een huurcaravan/glamping tent is dan een veel beter idee. En er is natuurlijk ook nog de vouwwagen optie.

Het is gewoon goe

[Reactie gewijzigd door Pierz op 2 september 2021 18:53]

En als het gebruik van caravans afneemt door de introductie van EV's dan lijkt me dat iets wat we uit klimaat oogpunt zouden moeten toejuichen.
Dit zul je wel sarcastisch bedoeld hebben. Toch denk ik dat hele volksstammen het niet eens zijn met zo'n uitspraak. Nederlanders zijn nu eenmaal een 'sleurhut' volk.

Maar goed, verder zijn er natuurlijk ook mensen die een paard of een boot hebben. Die zullen ze toch moeten kunnen vervoeren. Gaat gewoon niet met een EV. En als je er dan al een geschikte EV voor hangt (model X is de enige momenteel die boven de 2 ton kan trekken) dan kom je de grens niet over. Amsterdam-Duitse grens ga je gewoon niet halen op 1 acculading met 2 ton achter een model X. Sta je elke 150km te snelladen.

En dan zijn er nog de volksstammen die voor hun werk iets zwaars achter hun auto/busje hebben hangen: Denk aan (markt)kooplui, mensen met frietkramen en dergelijke, maar ook mensen in de bouw, groenvoorziening, etc...

D'r zullen nog heel wat dieseltjes met een trekhaak blijven rijden hoor! Maak je daarover maar geen zorgen.
En toch he, laatst eens een nieuwe Mercedes van binnen bekeken en zeker voor kinderen op de achterbank is het erg behelpen zo'n elektrische Mercedes. Een kind langer dan 1.10m moet al met de benen in de nek zitten omdat de vloer achter de voorstoelen zo hoog is (ik neem aan dat de batterij er onder ligt) dat je er niet normaal in kan zitten. Zeker als je langer dan een paar minuten wil rijden in zo'n ding is het echt niet te doen om achter in zo'n ding te zitten.

Nu weet ik niet hoe dat bij deze Opel zit maar als Mercedes het al niet voor elkaar kan krijgen om een fatsoenlijke botsauto te maken dan verwacht ik eerlijk gezegd niet veel van Opel. Ik hoop voor Opel dat zij het beter voor elkaar hebben want ik zie het nut echt niet in van een 5 deurs coupe zo als Mercedes die maakt.

Voor de rest vind ik het toch jammer dat de auto er niet wat leuker uitziet. Alle moderne auto's zien er het zelfde uit, of gaan al snel richting de Fiat Multipla. Ik denk dat je als auto fabrikant die graag wat meer wil verkopen het echt niet moet zoeken in Apple carplay of Android auto maar eindelijk weer eens een ontwerper een mooie auto zou moeten laten ontwerpen.
Ja ik weet het aerodynamisch en dus net even zuiniger, goedkoop omdat het allemaal op het zelfde frame gebouwd wordt en simpel omdat het een serie plastic onderdelen zijn die je als lego steentjes in elkaar klikt met een zo dun mogelijk laagje metaal er omheen om het nog een beetje op een auto te laten lijken.
Maar denk je nu eens in dat Opel morgen een auto op precies het zelfde frame zou verkopen die er wel anders en mooi uit zou zien. Een waarbij niet de deuk in de deur net even hoger of lager ligt de accent lijn op de motor kap niet net even strakker of juist minder strak is maar gewoon een fris nieuw ontwerp. Voor de rest mag men het ding geheel gelijk maken aan de Astra. Welke auto zou er beter verkopen, een auto waar je niet aan kunt zien welk merk het is omdat ze allemaal het zelfde zijn of een auto die er gewoon mooi uitziet, een auto waar aan je meteen kunt zien welke wagen het is.

Ik denk echt dat veel auto fabrikanten enorme kansen laten liggen. Concurreren met exact het zelfde product waar alleen de afwerking van sommige onderdelen net even anders is dan bij de rest van de producenten is een zwakte bod en niet een manier om eindelijk weer eens wat meer markt aandeel te pakken.
Volgens mij is Mercedes nog niet zo ver met elektrische auto's. Wat je vaak ziet (ook bij hybride overigens) is dat er een normale benzine auto als basis gebruikt word, en daar moet vervolgens op de een of andere manier een accupakket in gepropt worden. Daardoor zie je inderdaad beperkte beenruimte etc. Bij de doorontwikkeling zie je dan auto's die vanaf het begin opgebouwd zijn als elektrische auto. Daarbij is de accu veel meer onderdeel van het geheel en beter weggewerkt waardoor die nadelen een stuk minder worden. (Bijvoorbeeld speciaal ruimte vrijgelaten voor de achterpassagiers.)

Wat je tweede punt betreft betwijfel ik dat, je ziet dat Opel het probeert met hun opel adam, wat eigenlijk gewoon een corsa is maar dan iets meer design. Je ziet ze wel eens rijden, maar ik zie nog steeds veel meer corsa's.
De elektrische Mercedessen zijn zover ik weet allemaal ontworpen als elektrische auto (en niet als aangepaste brandstofauto) en hebben inmiddels verschillende modellen. Ze zijn verder dan menig andere fabrikant.
De tijd van de auto als opwindend designobject (voor zover ooit mainstream) is misschien voorbij. Nicheproducten daargelaten. Consumenten stemmen met hun beurs voor auto's a la cup-a-soup: verschillende smaakjes van hetzelfde product uit dezelfde fabriek. En waarom niet? Het is uiteindelijk een praktisch vervoermiddel, meer niet. Electrisch rijden heeft dit versterkt omdat rijgedrag nu ook niet meer zo onderscheidend is (wat voor blok, bak etc).
Je kunt beter even kijken bij de concurrenten. Merk of badge zegt tegenwoordig veel minder.
Probleem met uniek uitziende auto's is dat iedereen altijd wel enthousiast is bij de aankondiging maar dat niemand ze koopt. De particulier koopt relatief weinig nieuwe auto's. Fleetmanagers en zakelijke rijders kopen of leasen massaal vertrouwde auto's vanwege restwaarde en leaseprijs. Zelfs particulieren denken hieraan voor een groot deel. En
Mooie auto, en ben wel benieuwd naar wat dat modulaire "VMP-platform" gaat inhouden. Modulair alsin later zaken eenvoudig(er) vervangbaar?

Wel gemiste kans dat ze het niet het MVP-platform hebben genoemd :+
Modulair voor de fabrikant, niet eind gebruiker. Er is voor de fabrikant veel voordelen te behalen met een modulair platform. Zo kan er gevarieerd worden met wielbasis/spoorbreedte maar blijven andere delen behoorlijk hetzelfde wat weer scheelt in de ontwikkeling.
Voordeel voor de fabrikant, maar is het ook geen nadeel voor de klant?
Hoe zit het dan met wegligging? Als ik iets verschrikkelijks vindt rijden zijn het wel de meeste franse auto's. Rijden alle auto's op dit platform dan ook hetzelfde?
Bedenk dat bijvoorbeeld de VW Golf, Skoda Octavia, Seat Leon en Audi A3 allemaal op hetzelfde platform staan. Dit zijn dus in basis dezelfde auto's, maar zien er behoorlijk anders uit dan hun broertje of zusje. Maar ze rijden ook behoorlijk verschillend, denk bijvoorbeeld aan Skoda vs Seat welke aan de uiterste van het spectrum zitten (binnen dit platform, comfort vs sportief).

Renault / Nissan zijn 1 fabrikant. Dus vergelijkbare auto's (Kadjar / Qashqai) staan op hetzelfde platform, dus als je de Renault slecht vind rijden dan de Nissan waarschijnlijk ook... volgens jouw stelling, maar dat gaat gelukkig niet op. Er zijn nog een hoop vrijheden te vinden binnen een platform.

https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_MQB_platform
Niet persé. Ophanging, schokdempers, stuurbekrachtiging e.d. zijn uiteraard wel aanpasbaar voor de fabrikant (Opel). De Astra zal dus behoorlijk "Duits" rijden.

Zo is de Opel Corsa in vergelijking met de Peugeot 208 een compleet andere auto op gebied van sturen en rijden terwijl ze allebei op dezelfde basis staan.
En los daarvan kan dezelfde auto in verschillende uitvoeringen (binnen hetzelfde platform dus) helemaal anders rijden. De BMW X1 16d rijdt heel anders dan de BMW X1 Xdrive 18d. Dus zelfs bij hetzelfde platform, hetzelfde merk en hetzelfde model kan je heel grote verschillen tegenkomen in wegligging.
Aha, ok dus eigenlijk wat nu ook al jaren gebeurt (met bv. dat er 10-20 jaar geleden al automerken waren die elkaars chassis deelden?

Maar goed, op zich een goede ontwikkeling. Ik kan mij voorstellen dat het fijn kan zijn als je na bijv. 5 jaar je accupakket kan laten verwisselen of de boordcomputer kan vervangen.
Gebeurt al een stuk langer. GM past dit al sinds de jaren '60 toe, en in Europa kwam het ook wel eens voor. De Peugeot 405 staat bijvoorbeeld ook op het hetzelfde chassis als een Citroen BX, alleen met andere vering natuurlijk.
Hahaha!! Inderdaad. Ik heb meerdere 405's versleten, en 1 BX. Ze gingen allebei even hard kraken na ongeveer een ton gereden te hebben. :)
Geef mij maar deze manta maar in productie :P wat een gave bak. Back to those days :)

https://youtu.be/YdgHbBC-D3Q
Hopelijk met een wat beter bereik als de corsa - die 330km waren wel een redelijke dealbreaker waardoor ik uiteindelijk maar ben uitgeweken naar een Captur. Afijn, volgende lease contract maar eens bekijken wat er mogelijk is...
Het hangt er vanaf wat je met een elektrische auto wil doen.
Wij moeten een paar keer per jaar op 1 dag 1000+ km naar het buitenland afleggen, en daarvoor hebben we dus expres een auto op benzine (net als jij een Captur).
We willen graag een elektrische auto er bij voor werk/boodschappen (alles binnen straal van 100km) en dan voldoet een Opel Corsa of Fiat 500e prima.

Echter: huurhuis, 1 richtingverkeer, dichtstbijzijnde laadpaal 200m (leuk met je boodschappen aangezien de paal ook nog eens tegen verkeer in staat, dus blokje om), gemeente die geen laadpaal wil plaatsen, woningcorporatie die oprit weigert (dus geen laadpaal aan huis, want een stroomkabel over openbare weg van je huis naar de auto mag niet).

Je begrijpt dat voor mij elektrisch rijden (en dus een tweede auto) een gigantische no-go is in dit land.

Hopelijk mag jij wel een laadpaal aan je huis bij je volgende lease contract.
Ik had ongeveer dezelfde afweging te maken - laadpaal was het probleem niet want die kon aan huis, echter, met een theoretische 330km die in praktijk wel eens richting de 240 kon zakken en een dagelijkse enkele reis naar kantoor van 100km…ervan uitgaande dat je dan een keer per ongeluk niet kan laden op kantoor, de verwarming aan moet en je een mogelijk een tijdje staat te ronken in de file - dat is wel erg krapjes allemaal. Plus het feit dat een Corsa qua passagier en koffer een stevige stap achteruit was tegenover hetgeen ik al jaren reed… tja, dan nog maar een rondje benzine.
Voor de toekomst:
- stilstaan kost zo goed als niets. Vorst/Wind/regen/hard rijden = negatief voor de range. Stadsverkeer en veel remmen vind je auto alleen maar leuk.
- Snellaadpunten en openbare laadpunten bestaan voor die specifieke reden dat je niet voor de deur kan laden.
- hoe is die weg naar kantoor opgebouwd? 1000 mtr 0-50 98 km 100-120 1000 mtr 0-80 ? de soort weg scheelt enorm in verbruik. 80 km/u en je EV rijdt echt makkelijk zijn range. Boven de 100km/u zakt elke EV in met range.
- op de 'reserve' kon ik nog een x aantal km rijden, dus vaak is leeg op de teller niet leeg in de praktijk. Dit om te voorkomen dat je dead on the asfalt komt te staan.

Kan echt goedkoper zijn hoor E-rijden. Ik doe het al jaren en de range neemt steeds meer toe van de beschikbare modellen. Zodra je op 400+ km komt op 1 lading a snelweg only dan kun je makkelijk afstappen.

Mocht je een keer 1000+ km rijden, dan is dat ook prima te doen, je moet alleen rekening houden met stoppen en even uitzoeken dat je 2 stops hebt mocht je eerste stop vol/kapot/ zijn.
Ik vond het vroeger spannend volledig elektrisch rijden, tegenwoordig maakt het me niet zoveel meer uit of ik nu een keertje 15 minuten langer erover doe omdat ik een snellaad sessie nodig heb.

[Reactie gewijzigd door logix147 op 1 september 2021 17:29]

Thx - alle informatie is welkom. Dat soort vragen kon een dealer mij toen alleen met raar starende ogen beantwoorden…

Laten we zeggen dat 90% van die enkele reis 100/120 is.

Was er toen een optie geweest om een wagen met 400km bereik te nemen was het waarschijnlijk de EV geworden maar de volgende lease ronde ga ik het zeker weer eens goed overwegen…
Ik rijd sinds Maart als 'auto van de baas' (dus voor werk en geen privé gebruik) een Seat Mii electric.
Ik heb het geluk van een eigen oprit bij mijn huurhuis en kon dus een laadstation aan de muur laten bevestigen.
Afgelopen 3 weken dagelijkse tour van 200-250 km en ik los dit op door bij mijn eerste of tweede bezoekadres waar ik minimaal 1½-2 uur verblijf de auto aan een openbare paal te leggen.
Ik kom dus na ongeveer 115 voornamelijk snelweg kilometers aan met een accu 45% en is weer 80-100%(afhankelijk van laadsnelheid van de betreffende paal) vol wanneer ik weer instap. Daarmee kan ik mijn bezoekronde ter plekke afwerken en weer naar huis rijden.
Één keer geen laadpaal te bekennen óf bezet, toen heb ik bij een Fastned aangelegd onderweg naar huis waarbij de accu van 30% naar 75% gaat in een half uur.
Volledig stressvrij , alleen even plannen en via Maps zoeken waar een laadpaal in de buurt is bij de te bezoeken adressen (heb ook al eens 700 meter moeten lopen maar dat boeit me niet).
- Snellaadpunten en openbare laadpunten bestaan voor die specifieke reden dat je niet voor de deur kan laden.
Er staan welgeteld 6 publieke laadpalen in mijn buurt. Dankzij de geniale beslissing van de overheid om hybrides aan te moedigen die elke dag twee keer moeten opladen, zijn er hiervan meestal 0 beschikbaar.

Op kantoor opladen? Consulting, dus niet altijd mogelijk. Niet alle klanten hebben zelfs een parking, laat staan een laadpaal.

Langs de snelweg opladen? Het dichtstbijzijnde snellaadstation is 50km enkele reis.

Thuis opladen? Appartementsgebouw.

Dan maar op benzine? Vanaf 2025 zijn nieuwe wagens van de zaak verplicht volledig elektrisch.

Tja.
En hoe zit het met het batterijverbruik bij veelvuldig optrekken/stoppen in bv. een file?
Mijn ervaring is dat dat je batterij heel snel leeg krijgt.
Het kost meer energie dan netjes uitrollen, wel veel minder dan wanneer je met een verbrandingsmotor in de file staat en continu optrekt en stopt.
Ligt aan jezelf, of je het gaspedaal een duw geeft of dat je 'm aanraakt.
En rijden zonder je remmen te gebruiken dus tijdig gas los om uit te rollen zodat je ook veel minder energie nodig hebt om weer op gang te komen.
Als je 5 kilometer file hebt, ben je ook 5 kilometer actieradius kwijt (maar die heb je dan ook daadwerkelijk afgelegd....)
Kachel en airco aan kost dan natuurlijk beetje meer omdat je wel verbruikt maar in verhouding weinig kilometers maakt in file.
Maar op een afstand van 100 km. maakt dat ook echt niet het verschil van wel of niet op je bestemming aankomen.
Mijn auto’s reden in de file zelfstandig, dus dat was verwaarloosbaar het verbruik.

A echt intrappen kan niet anders zit je 2,5 auto verder.
B onder de 80 km/u winnen ze veel terug met remmen.
Ik ben in de bergen wel eens van 70 > 35 uphill en terug naar 60 downhill gegaan.

Je gaat verschil pas echt merken met de snelweg en vorst+wind tegen. Dan klapt je range enorm omlaag maar ook hier raak je aan gewend en als je eenmaal weet hoe jouw EV hierop reageert met range dan kom je wel thuis. Er zijn laadpalen genoeg en tig apps met snellaad opties in de buurt. Alleen is Limburg helaas nog zo’n vlakte en in Gelderland zit een stukje waar snelladen relatief zeldzaam is/was zo’n 2 jaar geleden.

@Enai ik zit ook in een appartementencomplex echter heb ik hier een laadplein weten te realiseren middels overleg met de 3 VVEs en in elke funda advertentie word daar al te graag mee gepronkt… dwz dat momenteel we 4 laadpalen hebben en 8 auto’s vol EV. Dus iedereen kan laden. Mocht er weer wat bijkomen dan moeten we weer langs de gemeente maar die is niet zo moeilijk.
Snellaadpunten en openbare laadpunten bestaan voor die specifieke reden dat je niet voor de deur kan laden.
Imo zijn snellaadpunten geschikt voor je lange ritten. Maar als je die elke dag moet gebruiken omdat je thuis of op kantoor niet kan laden, gaat de lol er wel snel af denk ik. Ook besparing aan brandstof maak je voor een deel (zo niet geheel) teniet als je elke dag bij Fastned of Ionity aan de stekker hangt. Komt daarbij nog dat je rit naar werk/thuis ineens elke dag minstens een 15 minuten langer wordt.
Dat is deels waar, stroom zelfs bij Fastned is goedkoper dan brandstof. Zeker als je de juiste passen ervoor gebruikt.
- Snellaadpunten en openbare laadpunten bestaan voor die specifieke reden dat je niet voor de deur kan laden.
Maar ja, voor mensen zonder eigen laadpunt is dat ook wel een bummer hoor. Openbare lader kost je bijna het dubbele van de kilowatt prijs thuis, en bij een snellader het drievoudige of meer.

Daar gaat je voordeel...
Kan echt goedkoper zijn hoor E-rijden. Ik doe het al jaren en de range neemt steeds meer toe van de beschikbare modellen. Zodra je op 400+ km komt op 1 lading a snelweg only dan kun je makkelijk afstappen.
400km+ snelweg only? Ik heb een Opel Ampera-e (560km range wltp) en in die kar mag ik blij zijn als ik 's zomers 300km haal in de praktijk. 's Winters kom je niet eens aan de 200. Tenzij... Ik 70 of 80 ga rijden, verwarming/airco uitschakel. Tja, dan kom je opeens een stukje verder. Maar dat is dus complete onzin om op die manier te rijden. In dit opzicht ben ik niet zo van die 'hosanna' verhalen over elektrisch rijden.

Noem eens een EV die 400 kilometer lang met 120 over de snelweg kan gaan?

Goedkoper absoluut. Ik heb een eigen laadpaal op mijn oprit en 33 zonnepanelen, dus mijn auto rijdt volledig op zelf opgewekte energie. (financieel gezien dan, want salderen. Realistisch te stellen dat ik zonder grijze stroom mijn auto niet kan opladen, want die zonnepanelen doen niet zo veel 's nachts). Dus zo 'groen' kun je dan ook weer niet zijn. Tenzij je de luxe hebt overdag thuis op te laden, of bij de baas.

1000 km rit ga ik niet eens aan beginnen met die Ampera-e. Heb je zo'n 6 tot 7 stops nodig. Sure, minder stops als je 'energiezuinig traag' gaat rijden, maar dan is het effect nog steeds hetzelfde: Je doet er echt (veel) langer over.

Voor zulke ritten heb ik nog een dikke 3.0 TDI staan. Dat scheelt ZO veel tijd op een rit door Duitsland. En is nog leuker ook.
Voor die ene dag een auto kopen is wel zonde.
een paar keer per jaar op 1 dag 1000km rijden...kwestie van lezen hoor
Dan nog is het vreemd om je autokeuze van een paar keer (2x? 3x?) per jaar te laten afhangen, daar zijn vast oplossingen voor om niet 2 auto's te hoeven en niet op benzine te rijden als dat niet nodig is.
1 op waterstof, maar vind eens een tankstation...
Wij moeten een paar keer per jaar op 1 dag 1000+ km naar het buitenland afleggen, ...
Serieuze vraag; gaat dit over iets anders dan vakantie?
Want bij vakantie is van 1000+ km weg moeten geen sprake, en is in 1 dag ook geen 'moeten' maar evengoed een keuze.

Is geen kritiek, wij maken die keuze (1000+ km rit) soms ook, maar niet altijd en zeker niet in 1 dag.
Overigens rijden wij ook (nog) niet elektrisch vanwege 'de typische grootstedelijke laadonmogelijkheid' zoals ik het maar ben gaan noemen. ;)
Familie in europa, vrijdagavond heen zondag/maandag terug.

En vakanties natuurlijk (geen moeten).

Alternatief is natuurlijk nachttrein en vliegtuig.
Vliegtuig vervuilender dan auto, trein duurder dan benzine (wel relaxt met slaapcoupe).

Met benzine ben ik met 1x tanken binnen 8 uur in Zwitserland.
Of in 10 uur in de franse alpen.
Elektrisch daarentegen...

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 1 september 2021 22:08]

1000km op 1 dag lukt zelfs met een e-Up! nog wel.
het kan soms lastig zijn, maar kijk verder als de neus en soms zijn er toch nog leuke dingen mogenlijk. ;)

voor een boodschappen auto is dit misschien iets:
https://sonomotors.com/en/sion/

door de zonnepanelen op dak hoef je een stuk minder aan de laadpaal.
mijn conservatieve berekening geeft toch al snel een 4000km per jaar aan wat niet geladen hoeft te worden.
en als ik boodschappen doe, dan kan ik hem gratis opladen bij de supermarkt.
(mijn berekening geeft aan, dat ik waarschijnlijk maar 5x per jaar hem hoef op te laden om al mijn kilometers te kunnen voldoen. maar veel km rij ik niet, dus is zo persoonlijk.)
Die elektrische corsa haalt echt geen 330km.

Het haalt in de winter circa 170km. En zomer 220km.
De stikker gaf toen “Theoretisch 330” aan… na onderzoek idd onder de 240 in de praktijk dus ja, dan begrijp je precies waarom hem dat niet geworden is :)
Renault ZOE haalt 280-340km… zolang je niet boven de 100 komt :P
Het wordt er niet mooier op. Ook al een grotere SUV achtig iets. dat is de Astra nooit geweest in mijn optiek.
Veel langer lopende auto series worden iedere generatie een tikje groter. Iets met 'meegroeien met je klanten' (of in ieder geval hun gemiddelde budget).
Klopt maar als mensen een SUV willen kopen ze toch wel een Crossland? Er blijven iig steeds minder modellen over waar de inspiratie niet een baksteen is geweest. Natuurlijk mag ie groter zijn naar de Astra was altijd een redelijk sportieve gezinsauto. Dit ziet er niet sportief uit. Eerder een crosslander waar iemand op het dak heeft gezeten.
Tsja, de auto kopende massa (ok boomers? :) ) lijkt op dit moment redelijk voor SUV's te gaan. In combinatie met een batterijpakket wat ergens weggewerkt moet worden gaat het ontwerp dan snel de hoogte in (geldt voor vrijwel alle nieuwe electrische wagens: ID3/4, Ford Mach-E, Volvo XC40/C40, Kia EV6, Hyundai ioniq 5, Mazda MX30). Persoonlijk geef ik ook de voorkeur aan lager, lichter en wat sportiever rijdend dus mijn droomauto zit er ook nog niet bij. Je vraagt je af hoe Tesla het voor elkaar krijgt redelijk klein ogende wagens te bouwen met zoveel batterijcapaciteit...
De Porsche Taycan is toch wel heel tof. Maar voor de gewone consument zijn de model 3 en de polestar denk ik het meest realistische, hoewel dat nog steeds luxe bakken zijn.

Ik vrees dat er te weinig markt is voor een elektrische hot hatch, maar wie weet dat er over een aantal jaar wat meer goedkope opties bij komen.
10 jaar geleden zou je voor gek versleten zijn als je auto's met een nieuwprijs van 45k 'realistisch voor de gewone consument' zou noemen. Bedenk wel dat er massa's mensen rondrijden in 10 jaar oude occasions van hooguit een paar duizend euro en ook geen geld hebben om 'even' een nieuwe te kopen.
Ja dat heb ik dus ook. Ik was dan toch al niet meer van plan om een Opel te kiezen nadat het Peugeot is geworden (zeker na dat lelijk ding wat ze pas hebben laten zien) maar er zijn maar weinig sedans die en EV zijn en gewoon er nog uit zien. Ik ben overigens benieuwd wat Mercedes binnenkort gaat uitbrengen. Daar heb ik dan nog mijn hoop op gevestigd.
Het klinkt ook veel beter als je zegt "3cm hoger en breder" dan wanneer je moet vertellen dat er 10 liter minder in de kofferbak past dan bij het vorige model.
"Het bedrijf geeft nog weinig nadere details of specificaties over de accu-auto."

Misschien dan even wachten met het nieuwsbericht? Ik denk dat tal van merken aankondigen dat er over twee jaar EV's uitkomen.

Wacht, het artikel is verkeerd overgenomen van Autoweek. Opel brengt een nieuwe Astra uit, het nieuwe model. En daarvan komt later een EV.
bron: https://www.autoweek.nl/a...pel-astra-e-komt-in-2023/

[Reactie gewijzigd door Blasterxp op 1 september 2021 16:06]

Hybride lijkt mij voor de meeste mensen op dit moment een realistischere optie dan volledig elektrisch.. Dan kan je dus wel volledig elektrisch rijden als je wilt maar je hebt toch altijd nog de backup van het oude vertrouwde ICE gebeuren.. Het beste van beide werelden..
Het beste van beide werelden..
Maar ook het gewicht van twee werelden, en de techniek van twee werelden. En het onderhoud van twee werelden.

Meeste (plug in)hybride rijders doen niet eens moeite de auto op te laden. Rijden gewoon lekker op brandstof, en slepen dus elke kilometer die hybride technologie met zich mee.

Volledig elektrisch is the way to go... ooit. ;)
En als dat bereikt is gaan ze weer zeiken over teveel stroom gebruik etc.. Het is toch nooit goed voor bepaalde activistische mensen..
@Koekiemonsterr
Het opgegeven brandstofverbruik zou bij beide op gemiddeld 1,1 tot 1,4 liter per 100km uitkomen.
dat lijkt me wel érg weinig?
Klopt, maar het staat er toch echt :) Feit is natuurlijk wel dat dit soort plug-in hybride met accu capaciteiten van rond de 15kWh best hele stukken elektrisch kunnen rijden, mits de afstand niet te groot wordt.
@bzzzt Hoe wordt dat dan omgerekend naar l/100km?
Klopt, maar het staat er toch echt :) Feit is natuurlijk wel dat dit soort plug-in hybride met accu capaciteiten van rond de 15kWh best hele stukken elektrisch kunnen rijden, mits de afstand niet te groot wordt.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 1 september 2021 18:01]

Geen idee hoe ze het precies berekenen, maar het zou me niks verbazen als ze gewoon het WLTP verbruik (rit van 23 km) extrapoleren.
Waarschijnlijk gewoon de calorische waarde van de batterij omgerekend naar benzine. Uit mijn hoofd bevat een liter benzine ongeveer 10 kWh, dus bij een WLTP verbruik van 15 kWh/100 km zal je rond die waarde uit komen.
WLTP cyclus op basis van een plug-in hybride met volle batterij?
Anoniem: 428562
1 september 2021 16:47
Fugly, het interieur is nog lelijker dan een volkswagen ID3.

Knopjes op het stuur lijken echte knopjes ipv touch dingen, dat is positief.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 1 september 2021 16:50]

Zit inderdaad ergens tussen ID3 en Ioniq in qua interieur. Bij aankondiging in juli leek het er nog op dat ook de EV al dit najaar besteld kon worden. Even over getwijfeld want reed toen nog een Astra K. Toch gezwicht voor de Enyaq.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee