Peugeot introduceert elektrische hatchback en stationwagen E-308 met 54kWh-accu

Peugeot heeft de elektrische versies van de 308 en de 308 SW geïntroduceerd. Het gaat om respectievelijk een hatchback en een stationwagen. Beide modellen krijgen een 54kWh-accu. De fabrikant spreekt over een actieradius van ruim 400 kilometer.

Het is niet duidelijk of die wltp-actieradius van ruim vierhonderd kilometer geldt voor beide modellen, of alleen voor de hatchback. Het ligt voor de hand dat de stationwagen SW minder ver komt dan de hatchback, aangezien de stationwagen langer en daardoor zwaarder zal zijn dan de hatchback.

Peugeot zegt dat beide modellen een 54kWh-accu krijgen, waarvan 51kWh bruikbare capaciteit. Deze 400V-accu's hebben een nieuwe chemische samenstelling, bestaande voor tachtig procent uit nikkel, tien procent mangaan en tien procent kobalt. De fabrikant spreekt verder over een gemiddeld energieverbruik van 12,7kWh per honderd kilometer, nogmaals met de kanttekening dat dit vermoedelijk alleen voor de hatchback geldt.

De modellen krijgen een voor Peugeot nieuwe motor, een die 115kW of 156pk vermogen levert en 260Nm koppel. De auto's krijgen standaard een driefasenlader die auto's met maximaal 11kW kan laden. De fabrikant zegt niet met welk vermogen de auto's maximaal kunnen snelladen, maar het lijkt erop dat 100kW het maximaal haalbare is. Peugeot zegt namelijk dat auto's met zo'n snellader in minder dan 25 minuten van 20 naar 80 procent kunnen worden opgeladen.

De 308-lijn is niet nieuw voor Peugeot; vorig jaar onthulde het bedrijf de derde generatie. Het bedrijf gaf ook al eerder aan elektrische varianten van de 308 te willen maken, maar gaf toen geen details. De auto's gebruiken het EMP2-platform, een platform dat oorspronkelijk voor auto's met verbrandingsmotoren is ontwikkeld. De fabrikant zegt onder meer de aerodynamica, voornamelijk de voorzijde en de onderkant, te hebben aangepast voor de elektrische aandrijflijn en zegt ook rekening te hebben gehouden met het gewicht van de auto. Peugeot ontwikkelde nieuwe 18"-aluminiumvelgen voor de E-308-modellen, deze zijn volgens de fabrikant aerodynamisch efficiënt.

Er zijn nog niet veel relatief goedkope elektrische stationwagens. Inmiddels is wel de MG 5 Electric te koop, deze kost minstens 34.585 euro en komt 320km ver op een 50,3kWh-accu. Met de duurdere 61,1kWh-accu kan de auto 400 kilometer rijden. Dit model kost minimaal 37.585 euro. Peugeot heeft nog geen prijzen voor de E-308-modellen bekendgemaakt, maar zegt wel dat ze medio volgend jaar beschikbaar zullen komen. Wanneer ze naar Nederland of België komen, is niet duidelijk.

Peugeot E-308 en E-308 SWPeugeot E-308 en E-308 SWPeugeot E-308 en E-308 SWPeugeot E-308 en E-308 SW

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-09-2022 • 15:26

496

Reacties (496)

496
477
164
20
0
214
Wijzig sortering
Wel een leuk bedrag voor de bijtelling als zakelijke auto.
Maar mijn god, nog steeds geen leuke e-auto met minimaal 600KM range (in de winter) voor een ietwat normaal bedrag...
Voor die 2x per jaar dat je 600+ km op een dag rijdt heb je de snellader, de rest van het jaar begin je thuis of bij de publieke paal om de hoek met een volle accu. 300+ km rijdt je bij normaal dagelijks forenzen niet zo snel leeg, maar er zijn natuurlijk altijd randgevallen.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 23 juli 2024 10:52]

Anoniem: 1661954 @RulazZ13 september 2022 16:04
Er zijn genoeg mensen die veel rijden op een dag, de opgegeven afstand haal je alleen met wind mee of regen, extra glad asfalt etc etc. Auto's met een accu blijven gewoon producten met een ingebouwd mankement.
ICU's hebben ook nogal een gigantisch mankement, maar dat lijkt me duidelijk toch?
Er zijn nog altijd verschrikkelijk veel meer mensen in Nederland die dat niet rijden, niet voor niets is de gemiddelde woon- werkverkeer afstand in Nederland 19KM. Dat er ooit langer gereden wordt lijkt me evident, maar daarvoor koopt men doorgaans geen auto. Ik koop ook geen pickup truck omdat ik 3 keer per jaar naar de IKEA of bouwmarkt ga en dit niet in mijn sedan past.
Het is echter altijd zo dat bij dit soort artikelen al die randgevallen uit het houtwerk kruipen en met allerlei casussen komen "waarom dit voor hun echt niet werkt!!". Nou prima, voor jou duizend anderen, dan wacht je even lekker met het kopen van een EV, toch?
En alle EV fanatics komen onder hun steen vandaan gekropen om even uit te leggen dat alle argumenten om geen EV te kopen eigenlijk helemaal geen hout snijden om vervolgens met rare vergelijkingen te komen die kant noch wal raken.
Een EV met deze range is leuk als je een eigen laadpaal hebt, kun je hem elke dag opladen. Heb je geen eigen laadpaal dan zit ik er niet op te wachten om, om de andere dag op zoek te moeten naar een laadpaal, hopende dat ie niet bezet is. Het schijnt er bij sommige mensen maar niet in te gaan dat een EV voor een hoop mensen helemaal niet praktisch is.
Als je denkt dat ik een "EV fanatic" ben dan sla je de plank volledig mis. Ik heb er geen. Sterker nog, ik heb onlangs een nieuwe benzineauto besteld omdat een EV mij te duur was. Dan is de aanschafprijs ook direct de enige reden dat ik niet voor een EV gegaan ben. Als dat dus een argument is, begrijp ik dat volledig. Waar ik mij aan erger zijn de mensen die op al dit soort artikelen moeten reageren met de meest bijzondere claims over hun dagelijkse gebruik. Blijkbaar kloppen alle statistieken niet want aan de reacties te lezen rijdt iedereen meerdere keren per week 600KM+ per dag naar vage bestemmingen waar nooit een laadpaal in de buurt of snellader onderweg te bekennen is.
Nu zijn het natuurlijk de mensen die anti-EV (of eigen anti-verandering) zijn degene die het hardst schreeuwen, dat besef ik ook wel. Maar die kunnen dan ook tegengas (!) verwachten.
Inderdaad verbazingwekkend wat EV-haters allemaal aan onzin uit hun dikke duimen zuigen...

Zo hebben wij zelf ook geen EV, vorig jaar nog een nieuwe 'dino-gas&sap auto' gekocht.
Ons huis verkopen (locatie; grote stad, met extreem weinig laadplaatsen in verhouding met de al aanwezige hoeveelheid EV's en geen enkel uitzicht op verbetering in zicht...) en verhuizen naar een 'EV-vriendelijke plek' is, op dit moment, voor ons echt geen realistische optie.

Ondanks dat nog lang niet alles klaar is op dit moment; de toekomst is elektrisch personenvervoer (niet alleen de elektrische auto dus), eventueel i.c.m. waterstof waar dat logisch is (want; waterstof is nogal inefficiënt). Natuurlijk is aan batterijen ontegenzeggelijk nog heel veel verbetering nodig, daar zijn zelfs de grootste EV-fanaten het mee eens, maar ook die ontwikkelingen zijn in de maak!

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 23 juli 2024 10:52]

Ik denk ook niet dat de mensen op Tweakers een representatieve afspiegeling zijn van de maatschappij. Er zullen vast mensen zijn die veel kilometers per dag moeten rijden en die zullen, zoals je zelf al aangeeft, het hardst roepen dat een EV nog steeds niet geschikt is voor hun situatie, lijkt me verder niks mis mee.

Verder is een EV voor de meeste mensen in Nederland momenteel toch ook niet de meest praktische oplossing aangezien de meeste mensen gewoon geen eigen laadpaal hebben. Ik zie dit niet als anti EV maar het mag toch duidelijk zijn dat de infrastructuur gewoon nog ontoereikend is.
Je kan natuurlijk wachten tot je een ons weegt. Mensen zijn bang dat ze straks de vrijheid van een auto niet meer kunnen betalen. En gelijk hebben ze. Die auto met een bereik van 400 km voor zeg eens 20k komt er niet. Net zoals de empathie van de mensen die het allemaal wel kunnen betalen er nooit komt.
Nou, die auto komt er wel, alleen de komende paar jaar nog niet.
Met deze inflatie mag je dromen van een nieuwe EV van 20k.
Mensen zijn bang voor het onbekende, dat heeft niet zo veel met de range te maken.
Dagelijks 400km of meer afleggen in een auto die 20k kost? Daar moet mijn baas niet mee aankomen. Zulke afstanden rij je toch in een fatsoenlijke auto?
Nou, een (ICE) auto van 20k kan rustig fatsoenlijk zijn, en ken genoeg mensen die niets geven om luxe. Maar ook in de hogere klasse is genoeg troep hoor.
Young Professional ? ;-)

Wat is er mis met een VW Caddy?
Huh? Ik ga er wel vanuit dat de komende 3 a 4 jaar dit in de prijsrange gaat komen. Waarom?
5 jaar geleden was een auto met een range van 200 tot 250 km nog 30k en meer. Inmiddels zijn waren die op de tweedehands markt voor 16k te krijgen (er is wat tekort aan EV's nu helaas).
Op dit moment is de EV markt overspoeld met 43 - 70 kWh autos die allemaal een range tussen de 400 tot 600 km hebben. Tesla's (3), Chinezen, Hyundais, Skoda's. Wat al niet meer. Deze auto's zaten rond de 40 tot 60 k. Die zijn voor een deel de leasemarkt ingegaan. Na 3 tot 4 jaar gaan ze eruit, veel hebben 100.000 km gereden. En dan ben ik benieuwd of ze dán of een paar jaar later rond de 20k euro gaan kosten. Zeker omdat dan vrijwel alle nieuwe auto's EV's zullen zijn en er geconcurreerd moet worden op prijs.

Ik heb geen glazen bol, maar ik heb goede hoop en heb inmiddels al veel prijsbubbles doorgeprikt zien worden.
Een EV is niet veel schoner dan het huidige voertuigen-park, het word vooral door politici als schoner aan de man gebracht. De vervuiling van het produceren van de accu's en na hun productieve leven dumpen van de accu's is enorm vervuilend,
Aii, als je de feiten nu nogsteeds niet weet dan houdt het een keer op. Het feit is dat zelfs met volledig grijze stroom een EV nogsteeds beter is voor het milieu dan ICE over de volledige levensduur van de auto. Dit komt, omdat een EV veeeeel efficienter met zijn energie omgaat dan een ICE. Een ICE kan je een kachel op wielen noemen met als je geluk hebt 30% efficientie.

[Reactie gewijzigd door Quitzcused op 23 juli 2024 10:52]

Je hebt gelijk dat de efficiëntie van een elektromotor in een auto veel hoger ligt dat een brandstof auto. Zie ook: https://www.autoweek.nl/a...a-efficiency-de-beste-is/.

Maar volgens mij wordt daar een stuk overgeslagen. Een energie centrale die heeft tussen de 50 en 60% rendement (bron: wiki). Waardoor het rendement van een elektrisch aangedreven auto in de buurt komt van een brandstof auto.

Ik neem even energieverlies van transport niet mee, noch aanleg van infrastructuur, noch de verliezen van winning van de primaire brandstof voor auto of energiecentrale. Secundaire energiebronnen hebben altijd dubbele verliezen. En met een extra backup accu erbij, wordt het een derde opslag, waarmee het rendement helemaal slecht wordt.

Ik weet te weinig hoe je energie uit zonnepanelen die je direct opslaat en de accu van je auto qua efficiëntie uitkomt, maar door de accu die er tussen zit, zou me het verbazen als dat icm het rendement van de motor, boven de 50% uitkomt.
Ja maar wacht even, als je bij een EV de inefficiënties van het opwekken van de 'brandstof' meerekent, dan moet je dit bij een ICE ook doen.

Die 30% efficiëntie is volgens mij namelijk vanaf het moment dat de benzine al in de tank zit. Het oppompen, raffineren en verplaatsen van de brandstof maakt het geheel nog veel inefficiënter.
In de ICE vs EV vergelijking well-to-wheel is met naar ratio grijze energie (dus kool, olie en gas) de EV een paar procentpunten meer efficiënt (de meeste studies hebben error bars waar je u tegen zegt en dan komen ze op 3-5% uit gemiddeld) dan de ICE. Zodra je daar ook maar een beetje groene (zonne of wind) bij stopt word het al heel snel veel procenten meer en dat kan je met een ICE niet echt verbeteren en word het heel veel voordeliger.
Deze link https://youtu.be/2rywz73vwKw van engineering explained heeft een mooi rekenoverzicht van het verschil in rendement en emissies van verschillende soorten auto's. Hij heeft ook nog andere video's waarin hij de mythes over de enrome uitstoot van de accusproductie onderuit haalt, hoewel een gemiddelde Amerikaanse bak heel wat dorstiger is dan een gemiddelde Europese auto.
Exact. Die 30% / 40% haal je in een luie vtec motor als je lief rijdt, de meeste halen dat niet eens. Dit geldt ook indd voor wanneer het in de tank zit, dan heb ik het nog niet eens over de rest.

[Reactie gewijzigd door Quitzcused op 23 juli 2024 10:52]

Ik gooide alle primaire brandstoffen inclusief transport op 1 hoop. Dus kolen/gas bij de centrale en diesel/lpg/benzine bij het pompstation. Daar gaat dan nog iets verlies af voordat het in de tank zit. Dus ja, dat had ik bij beiden meegenomen.

Maar elektriciteit centrale van ca 50-60% x 70-80% van de elektrische auto maakt 35 a 48%. Wel iets, maar qua rendement niet veel beter dan een brandstof auto.

Uiteraard moet in het hele plaatje ook CO2, NOx, etc etc meegenomen. Het plaatje zal in het voordeel van de elektrische auto uitvallen, maar als we de reductie doeleinden van het kabinet willen halen is het veel te weinig.

[Reactie gewijzigd door kdekker op 23 juli 2024 10:52]

Mooie animatie over de vergelijking ICE vs EV.
https://youtu.be/mk-LnUYEXuM?t=98
Je trekt allemaal dingen in twijfel die al lang duidelijk zijn. Een elektrische auto is veel beter voor het milieu, zelfs met grijze stroom. Wordt die stroom groener, dan wordt de winst nog enorm veel hoger.

Oud onderzoek van TNO...we zijn inmiddels 7 jaar verder met ontwikkelingen.

https://www.rvo.nl/sites/...ktrische%20Voertuigen.pdf

Dus, tijd om je mening te veranderen.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 23 juli 2024 10:52]

Je trekt allemaal dingen in twijfel die al lang duidelijk zijn. Een elektrische auto is veel beter voor het milieu, zelfs met grijze stroom. Wordt die stroom groener, dan wordt de winst nog enorm veel hoger.
Ja hoor, 90 procent van de EV's is zakelijke lease die vrolijk op kolenstroom worden opgeladen.
Je moet wel een erg groen brilletje ophebben om dit te classificeren als zijnde "veel beter voor het milieu"
Nope. Het gros van de lezers hier weet ondertussen dat EV's vrijwel altijd beter zijn voor het klimaat dan brandstofauto's. Daar zijn meerdere, onafhankelijke onderzoeken naar gedaan en daar zijn hier op Tweakers al heel regelmatig linkjes naar geplaatst. Kennelijk heb jij daar overheen gelezen.

Jouw gebruik van "kolenstroom" is een erg opzichtige en goedkope manier om het beeld in de discussie te bepalen. Feit is dat de energiemix heel snel vergroent. De prognose voor 2022 is dat we 35% van onze electriciteit uit zon en wind halen. Dat is meer dan het aandeel kolen.

En dat er een verschil is tussen zakelijke lease en de rest van de EV-eigenaren, die begrijp ik niet. Leg eens uit?
En dat er een verschil is tussen zakelijke lease en de rest van de EV-eigenaren, die begrijp ik niet. Leg eens uit?
Simpel. Als ik privé een EV rij dan kan ik hem met mijn eigen zonnepanelen opladen.
Als ik zakelijk een EV rij dan wordt de EV in de meeste gevallen op kantoor opgeladen. En dan komt er geen zonnepaneel aan te pas. Maar goed blijf vooral ontkennen..
En dan komt er geen zonnepaneel aan te pas
Huh? Veel kantoren, veel bedrijven hebben ondertussen hun dak volliggen met zonnepanelen. En heel veel zakelijke EV eigenaren laden gewoon thuis op, dus ook via zonnepanelen. En veel prive-eigenaren hebben geen zonnepanelen. En zelfs als je geen zonnepanelen hebt kun je je energieleverancier zo kiezen dat je geld naar groene energie-oplossingen gaat.

Je hebt dus (weer eens....) een "feit" verzonnen en loopt daar lekker mee te paraderen.

Maar zelfs dat is allemaal niet relevant: jij ging nogal opzichtig los op de zogenaamde vieze stroom uit kolencentrales en daar zat je dus volledig mis. Het grootste deel van de EV's in Nederland, of dat nu zakelijk is of prive, rijdt gewoon op een redelijk schone electriciteitsmix, die ook nog eens steeds schoner wordt.
[...]
Huh? Veel kantoren, veel bedrijven hebben ondertussen hun dak volliggen met zonnepanelen.
Lang niet allemaal hoor.
En heel veel zakelijke EV eigenaren laden gewoon thuis op, dus ook via zonnepanelen.
Waarom zou je dat doen als je op de zaak of onderweg gratis kunt laden met een pas?
En veel prive-eigenaren hebben geen zonnepanelen.
Oh nu zijn er ineens veel eigenaren zonder zonnepanelen? Bijzonder..
En zelfs als je geen zonnepanelen hebt kun je je energieleverancier zo kiezen dat je geld naar groene energie-oplossingen gaat.
Een 'groen' certificaat betekent nog geen groene stroom maar dat hoef ik jou vast niet uit te leggen met je groene tunnelvisie..
Lang niet allemaal hoor.
Nee, dat klopt, maar dat zei je niet in je eerste reactie. Je bent al aan het nuanceren, dat had je beter in je eerste post kunnen doen. Daar zij je namelijk:
En dan komt er geen zonnepaneel aan te pas
Daar is geen woord spaans aan.
Waarom zou je dat doen als je op de zaak of onderweg gratis kunt laden met een pas?
Omdat veel zakelijke leaserijders ook gewoon thuis kunnen laden en de kosten vergoed krijgen van de baas.
Oh nu zijn er ineens veel eigenaren zonder zonnepanelen? Bijzonder..
Jij maakte een kunstmatig onderscheid tussen "vieze" zakelijke rijders en "schone" privérijders. Ik vertel je dat het thuis laden niet zoveel van doen heeft met het wel of niet hebben van zonnepanelen. Thuis laden is gewoon ontzettend gemakkelijk.
Een 'groen' certificaat betekent nog geen groene stroom maar dat hoef ik jou vast niet uit te leggen met je groene tunnelvisie..
Zullen we proberen wat niveau in de discussie te houden?
Als je een "groene" leverancier kiest, dan betekent dat inderdaad niet dat je stroom groener is. Het betekent wèl dat jouw centjes naar het opwekken van groene stroom gaan en niet naar de producenten van vieze stroom.
[...]
Zullen we proberen wat niveau in de discussie te houden?
Als je een "groene" leverancier kiest, dan betekent dat inderdaad niet dat je stroom groener is. Het betekent wèl dat jouw centjes naar het opwekken van groene stroom gaan en niet naar de producenten van vieze stroom.
Nee dat betekent het helemaal niet. Een Eneco haalt zijn zijn groene stroom gewoon uit kolencentrales:
https://www.eneco.nl/grootzakelijk/duurzame-inspiratie/weekvisie/steenkolenrevival-na-teruglopen-russisch-gas/
Ik denk dat je twee dingen door elkaar haalt:
- De stroom uit je stopcontact verandert niet als je een groene energie-leverancier neemt of hebt. Die stroom is voor alle nederlanders hetzelfde en bestaat uit een mix van vieze en schone stroom. Dat die mix nu (hopelijk tijdelijk) wat viezer is omdat we kolencentrales moeten bijschakelen is een feit.
- Als je een groene energieleverancier hebt, dan gaan jouw centen naar de opwekking van groene energie. Dat zei ik al. Een Greenchoice bijvoorbeeld garandeert dat jouw energiekosten uitsluitend ten goede komen van duurzame energiebronnen.
- Als je een groene energieleverancier hebt, dan gaan jouw centen naar de opwekking van groene energie. Dat zei ik al. Een Greenchoice bijvoorbeeld garandeert dat jouw energiekosten uitsluitend ten goede komen van duurzame energiebronnen.
Ik heb het over Eneco en niet over een Greenchoice.
Eneco geeft zelf aan pas in 2035 van het aardgas en andere vuile energie af te kunnen stappen. Het woordje duurzaam wordt vooral gebruikt als marketingterm.
Een 'groen' certificaat betekent nog geen groene stroom maar dat hoef ik jou vast niet uit te leggen met je groene tunnelvisie..
Je had het helemaal niet over Eneco, je had het over groene certificaten.
Feitelijk maakt het niet uit of het de leaserijder is of consument. Het is alsnog beter voor het milieu. Dat is gewoon zo
En we schudden wat percentages uit onze mouw zonder enig bronmateriaal natuurlijk.
Allemaal onjuist, misschien even een ander brilletje opzetten?

Het aandeel van de kolencentrales was in 2014 nog maar 14%. En er zijn genoeg particuliere rijders in het electrische segment. Verwar je persoonlijke voorkeur niet met de feiten.
Allemaal onjuist, misschien even een ander brilletje opzetten?

Het aandeel van de kolencentrales was in 2014 nog maar 14%. En er zijn genoeg particuliere rijders in het electrische segment. Verwar je persoonlijke voorkeur niet met de feiten.
Hallo, we leven nu in 2022 en niet in 2014. Kolencentrales zijn door het kabinet weer vol open gezet ivm gestegen gasprijs.
Verwar je persoonlijke voorkeur niet met de feiten.
Ik heb mijn EV nog nooit opgeladen met grijze stroom! Ik heb thuis groene stroom en voor de rest gebruik ik Shell of Allego, wat ook altijd groen is. Beetje raar om dit dan te beweren, of heb je een bron met een goed onderzoek waar dit uitgehaald is?
Het is niet voor of tegen of zo he? Persoonlijk: ik heb het budget niet (over) voor een elektrische auto, dus in die zin is het een non-discussie.

Van het rapport (dank voor de link) heb ik de samenvatting gelezen. Ik kan niet achterhalen of energieverlies ook co2 uitstoot oplevert? Indirect wel, maar of infrastructuur als geheel meetelt?

Wat met vooral stoort aan de discussie over elektrische auto's is dat we menen groen te doen door op elektrisch rijden over te stappen. Ook al is de elektrische auto op dat vlak minder slecht, het is nonsens om dit groen te noemen. Qua materiaal gebruik en energie verbruik blijft het te veel. En - ik zeg het even enigszins gechargeerd - de 'intrinsieke luiheid' van een mens, zal ondanks alles alleen maar voor zorgen dat er meer energie verbruikt zal gaan worden. In die zin houden we ons voor de gek door een elektrische auto groen te noemen.

Voorbeeld: waarom is er zo'n enorme groei in het gebruik van elektrische fietsen? Een gewone fiets is een stuk groener, maar dat willen we kennelijk niet. Al met al lijkt een verzwaring van de elektrische infrastructuur onvermijdelijk zeker als we en-massa van het gas moeten. Ik weet niet of die kosten meegenomen zijn?

De uitrol van het gasnet in Nederland duurde zeg 10-20jaar, voordat een aanzienlijke groep had had. Toen was Nederland een stuk minder bevolkt en vergunningen gingen waarschijnlijk makkelijker. Als nu binnen10 jaar (de doelen spreken over 2030 ipv de verplichte 2035) een transitie naar stroom moet gebeuren in een sterker bevolkt land met gebrek aan geschoolde mensen en beschikbaarheid van materiaal, dan vraag ik me af waar ze in Den Haag mee bezig zijn. De noodzaak begrijp ik, het gebrek aan realisme niet.

[Reactie gewijzigd door kdekker op 23 juli 2024 10:52]

Anoniem: 1661954 @kdekker13 september 2022 22:33
Mijn gedachte heb je beter omschreven. EV's zijn niet schoon hoog uit minder vervuilend als is dat ook nog van het type onderzoeker afhankelijk. Het is natuurlijk fijn dat de uitstoot op een beheersbare plek gebeurt en niet meer in een stad.
Het is wachten op een energiedrager waar de energiedichtheid die van koolwaterstoffen benaderd.
“Veel beter voor het milieu.”
Dat zouden ze eigenlijk moeten veranderen in “minder slecht voor het milieu”
Legio mensen denken nu dat rijden met een EV goed is voor het milieu, net zoals ze denken dat chips light gezond is |:(
Nee mensen, rijden met een EV is niet goed voor het milieu. Het is minder slecht.

[Reactie gewijzigd door tilburgs82 op 23 juli 2024 10:52]

De loodaccu's uit ICU-auto's worden al tientallen jaren gerecycled. Ik kan me niet voorstellen dat de accu's van EV zomaar gedumpt gaan worden. In de accu's van deze Peugeot's zit Mangaan, Nikkel en Kobalt. Lijkt mij dat het op welke manier dan ook hergebruikt kan worden.
Onder het artikel:
Digital Society is a digital magazine exploring how technology is changing society. It’s produced as a publishing partnership with Vontobel, but all content is editorially independent.


Dit is meer marketing dan een serieus artikel. Even verder blijven lezen.
Kun je aangeven waar die accu’s gedumpt worden? Dan ga ik ze ophalen, ze zijn veel geld waard. :)
Als je verder in de reacties leest daar word naar een link verwezen waar in een Scandinavisch bedrijf dat probeert de afgedankte accu's te recyclen, het is dus op dit moment veelal dumpen, net zo als zonnepanelen worden gedumpt en wieken van windmolens.
Huidige zonnepanelen zouden grotendeels recyclable moeten zijn, daar wordt mee geadverteerd (meen tot 80% van de materialen zou terug te winnen moeten zijn) en je kan ze los inleveren. Ik weet niet hoever dit ook geld voor de oudere panelen en of het daadwerkelijk gebeurd.
Volgens mij heb jij het nog steeds niet begrepen:

https://youtu.be/1oVrIHcdxjA

En tot het einde kijken he! :+
Geniale video. Had persoonlijk geen idee dat olie oppompen zoveel elektriciteit kost.
Bedankt voor je link naar een verhelderend verhaal.
Ik ben fervent petrolhead, en zelfs ik zie dat dat niet meer houdbaar is.
Dus ik heb afscheid genomen van mijn oldtimer, mijn grote SUV met V8 staat te koop en mijn leaseauto wordt ook elektrisch. Ik heb zelfs mijn vintage Vespa ingeruild voor een elektrische scooter.

Het enige wat ik nu nog over heb is een klein licht sportautootje op benzine. Daar zijn nog niet echt heel erg goede (betaalbare) alternatieven voor. En eerlijk gezegd bevallen al die EV's prima en het gevoel van je zelf meewerkt aan een minder vuile toekomst geeft toch wel echt een goed gevoel.
Een EV is niet veel schoner dan het huidige voertuigen-park, ...
Jammer maar helaas... Bij deze heb je jezelf gediskwalificeerd.

Misschien eerst eens fact-checken voor je zomaar wat roept! En ik ga het je nu niet 'voorkauwen'. :+
Onderzoek van TNO.

https://www.rvo.nl/sites/...ktrische%20Voertuigen.pdf

Hier heb je je uitleg "expert", in 2015 waren EV's al schoner, alles meegenomen.

Kortom, pas je mening aan en stop met schreeuwen.
Er zijn diverse onderzoeken, buiten de TNO, die schrijven over EV vs ICE en wanneer de CO2 uitstoot elkaar passeren, De productie van de accu's en de manier waarop de elektriciteitproductie plaatsvind is de bepalende factor. De periode dat EV's groener worden dan ICE's is erg rekbaar van een paar maanden tot een jaar of 5. Als de onderzoekers eens helder en eensgezind, niet gekleurd door politiek of de olie-industrie, een onderzoek publiceren waar duidelijk wat alles meeweegt zou dat al veel schelen. Als de EV of ICE het einde van hun nuttige leven benaderen en worden gesloopt moet ook de impact hiervan mee worden genomen, het hergebruik van de materialen, hergebruik accu is nog in een beginstadium en misschien niet kosten eefectief. EV's rijden keurig op asfalt en dat is ook een mooi olieproduct dus helemaal zonder olie is het dan ook niet.
Het is dus allemaal erg rekbaar en blijkbaar zijn de onderzoekers niet altijd even helder wanneer het omslag naar groen is. En ja in steden vindt ik dat EV de voorkeur verdient want ik sta er ook niet op te wachten de stank van oude/slecht onderhouden auto's op te snuiven. Ook het koppel is erg leuk.
Behalve dat je van alles roept, kom je nog steeds niet met onderbouwing. De enige twijfelachtige onderzoeken die ik ken, waren gesponsord door de ICE autofabrikanten, die voornamelijk productie van benzine e.d. buiten beschouwing lieten. Dat was ook ergens tussen 2015 en 2017, voordat o.a. volkswagen het licht zag en toch maar BEV ging.

Dus, als je je gehoord wilt voelen, link naar zo'n (niet door de autofabrikanten gesponsord) onderzoek. Hetzelfde blijven herhalen zonder daadwerkelijk onderbouwing gaat je niet helpen, het toont alleen aan dat je flink last hebt van cognitieve dissonantie. Kortom je hebt moeite om je overtuiging los te laten, het is menselijk, maar je maakt je eigen leven een stuk makkelijker als je dat leert herkennen en op basis van feiten toch je mening aanpast.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_dissonantie

En ik pas graag mijn mening aan, dus als je me een onderzoek laat zien waarin ICE's schoner zijn ga ik direct weer ICE rijden. Al zal dat niet gebeuren, het is natuurkundig simpelweg onmogelijk, zeker met de steeds groener wordende energie. (de setbacks naar kolen door het Ukraine gebeuren even daargelaten)

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 23 juli 2024 10:52]

Je probeert te geweten te overtuigen, en mij, dat als je elektrisch rijdt de wereld red en niet meer vervuilt terwijl je hooguit kan aangeven dan je waarschijnlijk minder vervuilt maar nog steeds vervuilt. Met droge ogen volhouden dat de wereld gered is met EV's is een mooie droom maar nog steeds een droom. Dus de link waar je naar verwijst moet je eerst eens op jezelf toepassen, dat jij gewend om geen tegen geluiden te accepteren moet je eens overheen groeien of een je licht op doen in een andere omgeving waar tegengeluiden zijn. Elke onderzoek van een niet onafhankelijker onderzoek zal altijd gekleurd zijn, je zal dus vele onderzoeken tegenkomen die het tegendeel beweerd van wat de ander beweert.
Niemand beweert dat de wereld gered wordt met EV's, ook dat is (weer) een verzonnen argument. EV's vormen een deel van de oplossing om fossiele brandstoffen uit te faseren.

Hier is een interessante link: https://theicct.org/publi...-electric-passenger-cars/
Dit is een onafhankelijk, groot onderzoek naar de broeikasgas emissies van auto's, waarbij gekeken wordt naar de volledige keten, van winning, productie, gebruik en verwerking van afval. De uitkomst wordt opgesplitst per regio en er wordt een voorspelling gedaan voor 2030. Het resultaat: electrische auto's zijn (veel) beter voor het klimaat dan brandstofauto's. Zelfs in India.....

[Reactie gewijzigd door multikoe op 23 juli 2024 10:52]

De periode dat EV's groener worden dan ICE's is erg rekbaar van een paar maanden tot een jaar of 5.
Bovenstaande (overigens wel altijd in meerdere jaren, echt niet in een paar maanden[!]) is inderdaad altijd de conclusie als je een life cycle assessment gaat doen; de EV is uiteindelijk altijd groener dan dinosap stokers! Dus wat was nu eigenlijk je punt precies? :+
Ja, minder is, ook in dat zeer onwaarschijnlijke voorbeeld, inderdaad groener! 8)7
Een hele geruststelling dat je vervuiling accepteert als je het maar groen kan noemen maar dat het nog steeds vervuilt is dan maar een bijzaak want je geweten is gesust, het is groener.
"groener", inderdaad. We accepteren altijd, overal, iets dat beter is. Meer bereik, sneller laden, grotere kofferbak.

En dat gemekker over "geweten sussen", dat wordt wel erg vaal nu. De meeste mensen kopen helemaal geen EV omdat ze hun geweten willen sussen. Dat is een argument dat jij hebt verzonnen (of waarschijnlijker: overneemt van anderen). De meeste mensen kopen een EV omdat het gewoon heerlijke auto's zijn om in te rijden, omdat ze met zonnepanelen erbij een stuk goedkoper rijden, of omdat ze door hun werkgever gedwongen worden. En ja, er is een klein clubje dat het werkelijk doet voor het klimaat. Tot die laatste club hoor ik en ik heb daar zelfs hogere maandlasten voor over. En ik "sus" mijn geweten niet, ik weet, op basis van onafhankelijke onderzoeken, dat ik een bijdrage lever aan het voorkomen van een temperatuurstijging.
Sorry, maar als je dit soort dingen nog roept, dan heb je blijkbaar die 100 keer dat de onderbouwing al gegeven is niet gelezen. Kleine kans dat je het nu wel gaat doen 🤷🏼‍♂️
Probeer dit niveau vol te houden zou ik zeggen, ik raak al bijna overtuigd! :P

Zo goed onderbouwd ook...
Hele life cycle assessment (hint hint) erbij enzo...
Je hebt wel erg veel moeite met feiten onder ogen zien, niet?
Je hebt geen mening, een mening is, je vindt blauw of groen mooier. Je moet duidelijk nog leren waar je een mening over kan hebben, en wat een feit is. Het hele probleem van de huidige tijd is dat mensen zich maar beroepen op vrijheid van meningsuiting zonder te snappen wat het inhoud. Je hebt een mening hebben, en misinformatie verspreiden.

Je kan niet de mening hebben dat een ICE schoner is. Het feit is namelijk dat een ICE vervuilender is, punt.

Dat jij liever in een ICE rijdt omdat je dat leuker vindt, of je houdt van het geluid, helemaal top, die mening mag je hebben. Ik vind een ferrari v12 ook vetter dan een Tesla.

Maar die Tesla is feitelijk gezien wel schoner.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 23 juli 2024 10:52]

Je mening hier doet niet ter zake en is niet relevant, het gaat over feiten. Laat meningen aan de roepers in de marge.
Ik hoop dat mensen rekening houden met de mogelijkheid om op vakantie te gaan met de vakantie. Anders dan doen ze goed hij best om door het jaar heen "groen" te rijden en pakken ze daarna 3x per jaar het vliegtuig om dit ruimschoots te compenseren...

En als je dan rekening wilt houden met een vakantie, dan zal je toch moeten kijken naar de significant duurdere modellen (i.v.m. een bezinemodel).
Anoniem: 1661954 @Xirt13 september 2022 20:00
Als je zo heerlijk door het buitenland aan het toeren bent is toch al verbazingwekkend hoe menig EV rijder zich door het verkeer begeeft, op snelwegen 90 a 100, in de bergen zie je ze nauwelijks. De hele dag maar uitzoeken waar je kan laden, het liefst snelladen want anders moet je er bijna een hotelovernachting bij nemen. De gezichten en ergernis die je ziet als de (snel)lader bezet of defect is, de campingstoeltjes uit de auto ziet komen met tablet of boek. Ja het is heerlijk vakantie met zo'n EV. En we noemen het ook gewoon groen.

En ja ik ben een persoon die veel rijdt dus voor mij is gebruiksgemak en reikwijdte erg belangrijk. Het is niet dat ik elke dag 600 km rijdt maar dat is wat de gemiddeld EV ook niet haalt.

Waterstof is naar mijn mening toekomstvast, accu's zijn een een ingebouwd mankement en enorm vervuilend. Daarbij is de energiedichtheid van accu's meer dan bedroevend met de huidige techniek

Bezinemotoren zijn niet duurder op het moment
Dat eerste stuk is volledig verzonnen. Echt verzonnen.
Ik ben deze zomer naar Zwitserland gereden. Gewoon overal de maximum snelheid gereden, in Duitsland de CC op 135 km/h. In Zwitserland is een EV hemel op aarde, het rijden op bergwegen is werkelijk fantastisch: enorm veel vermogen, one-pedal driving zorgt voor een erg soepele rij-ervaring. Laden langs de snelweg kan bij elk benzinestation, er waren in mijn geval overal palen vrij (overdag, vrijdag), in Zwitserland konden we op onze bestemming gratis laden. Ik vertrok dus met een volle tank heen en ik vertrok met een volle tank terug.
Drie keer laden, 35 minuten per keer. Meestal net genoeg om te plassen, even wat drinken te kopen, een rondje te lopen en even op je telefoon te kijken. Heerlijk.
En dat is niet alleen mijn ervaring, dat is wat ik van heel veel meer EV-eigenaren hoor.
Door Duitsland met de CC op 135 km/h. Daar stopte ik met lezen.
Ik had ook nog kunnen vermelden dat ik de topsnelheid even heb uitgeprobeerd. Grappig hoe die sterk gelimiteerd is. Maar dat had je dan niet gelezen.
Anoniem: 1661954 @multikoe13 september 2022 21:37
Mijn ervaring is tegengesteld en dus niet verzonnen, de enige auto's die ik in Oostenrijk en Zwitserland de Alpen heb zien beklimmen zijn Tesla's. En blijkbaar ben jij een van de personen die het beter heeft getroffen of meer ervaring met buiten NL rijden met een EV bij laadstations heb ik menig file gezien. Het is dan ook periodeafhankelijk maar dat kan je ook zeggen van brandstof tanken.
Volledig verzonnen...
Veel EV's gezien in Zwitserland, ook in de bergen, en echt niet alleen Tesla's!
Zo geredeneerd zou iedereen een vliegtuig moeten hebben, gezien alle beperkingen van een diesel auto.
Als vliegen voldoende belast wordt blijft met de auto gaan interessant. En als je dan per se ver weg wilt met je sleurhut, dan laadt je onderweg maar een aantal keren op, het hele idee van dat ding achter je auto is toch dat je vrij bent in te gaan waar je wilt en je alles bij je hebt? Onderweg stoppen is echt geen probleem. Ik begrijp dat verandering lastig is voor velen want het doorbreekt hun routine, maar met een beetje goede wil is het prima te doen.
Een benzine of dieselauto haalt ook zonder probleem 600 km range. Dat vindt jij dan ook compleet bezopen want dat heeft de gemiddelde mens niet nodig? En waarom zou een auto 1500 kg moeten kunnen trekken? Dat heeft bijna niemand nodig!
Mensen willen een fatsoenlijke range omdat niet iedereen twee onder een kap of vrijstaand woont om elke nacht te laden. De enige laadpalen bij mij in de wijk zijn die bij mensen in de tuin of aan de muur die hun auto op de oprit kunnen parkeren. Ik rij soms 300 km per dag en vind het wel erg prettig dat ik niet elke dag mijn Kangoo vol hoef te gooien met diesel. Lang leve de grote range van die auto!
Je legt me woorden in de mond en dat moet je niet doen. Ik zeg nergens iets over "compleet bezopen" en insinueer dat zelfs niet. Jouw reactie is ook typisch weer datgene waar ik op doelde met je "ik rij soms 300 km per dag!!!11!1!". Randgevallen aanhalen en alle oplossingen zoals onderweg snelladen, bij je werk of op al die publieke laadpalen als je een keer wat verder weg moet zijn maar lastig. Nou prima, lekker benzine blijven rijden dan!
Er zijn genoeg mensen die veel rijden op een dag, de opgegeven afstand haal je alleen met wind mee of regen, extra glad asfalt etc etc.
Altijd weer die onzin over de kleine groep mensen die 'wel meer rijdt dan dat'. Onderbouw anders even je argumenten met cijfers en onderzoeken. Hier, ik help je wel:
https://ec.europa.eu/euro...atistics#Distance_covered

Je bouwt een voertuig voor de meest gangbare doelgroep, niet de niche. De niche die meer rijdt moet naar de duurdere niche modellen kijken. En ook daar is genoeg te kiezen....

Je snapt volgens mij ook niet dat je er wel een grotere batterij in kan stoppen maar dat je dat ook weer mee moet slepen overal heen. Je efficiency gaat dus achteruit en waarom? Omdat er een paar mensen zijn die veel rijden? Je snapt dan duidelijk niet het probleem dat men wil oplossen.
Om dit maar even aan te vullen met een klein beetje ervaring:

Vrouwlief had een Leaf1 met een radius van ongeveer 100 echte kilometers. Dat voelt in het begin als mega weinig, alsof je daar helemaal niets mee kan.

Ze ging een week weg, dan rij ik met dat ding naar m'n werk en terug. Ik moest m na 3 dagen pas opladen, en als ik echt voorzichtig had gedaan had ik ook een 4e dag gered (het vermogen speelt lekker :9).
En ik kan dus thuis en op werk elke dag opladen. Nou weet ik dat dat een luxe is, maar het begint toch steeds meer de norm te worden dan i.i.g. 1 van de twee kan.

Zelfs de toch wel kleine accu (24kwh) bleek in praktijk prima bruikbaar. En die paar keer dat we verder moesten namen we of mijn auto, of konden we van auto ruilen met iemand (veel mensen willen wel een weekje elektrisch, zeker als ze leren dat ze nabij gratis rijden). In de verste verte niet een uitdaging.

Nu (nadat iemand besloot hun auto in de Leaf1 van vrouwlief te parkeren) heeft ze een Leaf1 met 32kwh, maakt ongeveer 150 echte kilometers: Voor 97% van het jaar is dat meer dan genoeg. En dat laatste stukje is ook het soort probleem dat mijn kleine ICE autootje zou kunnen hebben (e.g. ik kan geen aanhanger trekken, moet ik nu een grote auto kopen voor slechts dat moment?).

Schoonmoeders heeft een e-corsa, 340 echte kilometers. Daar is t al zo ver dat ze enkel aan het begin van de week 1x laadt. Dus met 'normaal' gebruik moet je eens per week een laadmoment vinden. Dat klinkt overkomelijk. Deze zal ik je tegemoetkomen: Dit is wel nog uit de prijsklasse van veel mensen ja.

Heel soms wil je een aanhanger mee...
Heel soms wil je twee fietsen verslepen...
Heel soms wil je acht mensen meenemen...
Heel soms wil je een bank verplaatsen...
Heel soms wil je een stapel bouwmateriaal naar je huis rijden...

... En toch rijdt niemand in een vrachtwagen met hijskraan :)
Ik heb een Model 3 Long Range en laad ik soms gewoon weken niet op...
Mogelijk reageer ik misschien wel een beetje te bot. Ik dacht initieel zelf ook dat ik een LR nodig zou moeten hebben... Thuis ook direct een dikke lader gekocht... En dan blijkt dat je eigenlijk die dingen helemaal niet nodig had (zeker hier in NL niet)...

... En toch rijdt niemand in een vrachtwagen met hijskraan :)
Die opmerking ga ik stelen!
Het is niet zo ingewikkeld dus daar heb je ook geen onderzoeken voor nodig. Als je geen eigen laadpaal hebt en je woont op een dusdanige afstand van je werk dat je dat ding meerdere keren per week moet opladen, is een EV gewoon niet praktisch vergeleken met een ICE. Je hoeft geen honderden kilometers per dag te rijden voordat een EV onpraktisch word.

Dat er een handjevol mensen zijn die het ok vinden dat ze tijd aan het verspillen zijn bij een laadpaal, prima. Er zijn dus ook mensen die dat niet willen en wel wat beters te doen hebben. Volgens mij zijn dat nog steeds de meeste mensen. Ik zou dus eerder zeggen dat er een klein groepje mensen is waarvoor een EV praktisch is.
Als je geen eigen laadpaal hebt en je woont op een dusdanige afstand van je werk dat je dat ding meerdere keren per week moet opladen, is een EV gewoon niet praktisch vergeleken met een ICE.
Mijn argument is dat mensen die ver weg wonen van hun baan, een niche zijn (en dat onderbouw ik). Verder werken veel mensen thuis en zijn ze echt niet meer ouderwets iedere dag op hun werk.... Dus het scenario dat je schets komt bijna niet voor. Als je anders wil claimen, kom dan met onderbouwing...

Je hoeft geen honderden kilometers per dag te rijden voordat een EV onpraktisch word.
Je snapt dat je dan juist de grootste doelgroep bent van het probleem dat men hier probeert op te lossen? Als jij veel moet rijden, dan moet je ook maar meer je portemonnee trekken om een dikke batterij in je elektrische auto te kopen. Dan hoef jij niet meer te klagen dat het 'onpraktisch' is plus dat je er achter komt dat het allemaal helemaal niet zo erg is (zoals ik daar 5 jaar geleden achter kwam).
Heel misschien ga je dan zelfs wel eens nadenken over de impact die eigenlijk hebt op het milieu door die benzineauto hele dagen heen en weer te tuffen.... Want waar doen we dit allemaal voor? Misschien ga je zelfs wel even aan je werkgever vragen om een laadpaal op de zaak.... Of nog beter, je zoekt een baan dichter bij huis of meer thuiswerk mogelijkheden...

Ik vind het zo bizar dat mensen excuses blijven zoeken om hun 'slechte' manier van leven te verantwoorden zonder ook maar zelf iets te willen doen of veranderen... Ik eet ook wel vlees maar heb geen illusie dat dit ergens goed voor is of dat ik dit moet verdedigen...

Dat er een handjevol mensen zijn die het ok vinden dat ze tijd aan het verspillen zijn bij een laadpaal, prima.
Klinkt als iemand die echt nog nooit electrisch heeft gereden... Er staat niemand bij een laadpaal, dat is het hele ding juist... Ik heb in 5 jaar minder bij een laadpaal gestaan dan in de 5 jaar daarvoor bij die pomp, benzine te tanken.... En de keer dat je bij een laadpaal staat (omdat je letterlijk van de ene kant van Nederland naar de andere rijdt) dan sta je daar niet lang (voor mij minder dan 10 minuten). Want je laad op tot je naar huis kunt, je laad de auto niet vol...

Ik zou dus eerder zeggen dat er een klein groepje mensen is waarvoor een EV praktisch is.
Kijk, dit is nu echt desinformatie verspreiden. Zonder onderbouwing of bewijs dingen beweren die totaal niet kloppen.
Heb je wel eens gezien hoe groot Noorwegen is? Nederland is slechts 12% de grote van Noorwegen en daar hebben ze geen probleem om elektrisch te rijden.. Bizar hé? Maar al die mensen zijn allemaal onpraktisch bezig... Zo onpraktisch dat ze adviseren om het te bezoeken met een elektrische auto:
https://www.visitnorway.c...und/by-car/electric-cars/
Onpraktische boefjes...
Mijn argument is dat mensen die ver weg wonen van hun baan, een niche zijn (en dat onderbouw ik). Verder werken veel mensen thuis en zijn ze echt niet meer ouderwets iedere dag op hun werk.... Dus het scenario dat je schets komt bijna niet voor. Als je anders wil claimen, kom dan met onderbouwing...
Ik heb het over het feit dat als je meerdere keren per week moet opladen, ik een EV niet praktisch vind. Jij zegt dat dat amper voor komt maar dat hangt dus helemaal af van welke EV je hebt en op welke afstand je van je werk woont. Een tesla heeft de langste actieradius en zal dus voor minder mensen onpraktisch zijn als een EV met een mindere actieradius. Als de actieradius dus minder wordt zal je een grotere groep mensen hebben waarvoor deze EV onpraktisch wordt.
Je snapt dat je dan juist de grootste doelgroep bent van het probleem dat men hier probeert op te lossen? Als jij veel moet rijden, dan moet je ook maar meer je portemonnee trekken om een dikke batterij in je elektrische auto te kopen. Dan hoef jij niet meer te klagen dat het 'onpraktisch' is plus dat je er achter komt dat het allemaal helemaal niet zo erg is (zoals ik daar 5 jaar geleden achter kwam).
Heel misschien ga je dan zelfs wel eens nadenken over de impact die eigenlijk hebt op het milieu door die benzineauto hele dagen heen en weer te tuffen.... Want waar doen we dit allemaal voor? Misschien ga je zelfs wel even aan je werkgever vragen om een laadpaal op de zaak.... Of nog beter, je zoekt een baan dichter bij huis of meer thuiswerk mogelijkheden...
We hebben het hier niet over het probleem dat we willen oplossen maar over of een EV momenteel praktisch is ja of nee. Ik moet helemaal niks en hoef me portemonnee ook helemaal niet te trekken. Er zijn zat ICE's die voorzien in mijn behoefte voor een fractie van de prijs van een nieuw EV en die vele malen praktischer zijn.
Ik ben me prima bewust van de impact die ik heb maar ik leef niet in de illusie dat ik de wereld ga redden als ik nu in een EV ga rijden. Ik hoef me dus ook tegenover niemand te verdedigen over het feit dat ik een ICE rij.
Als je verwacht dat mensen maar even ergens anders gaan werken om het milieu te redden dan snap je heel weinig van mensen en zou je even onder je steen vandaan moeten kruipen en wat minder thuis moeten gaan werken zodat je een beetje onder de mensen bent. Ik wil helemaal niet thuis werken. Ik ben liever in een sociale werkomgeving met collega's die hetzelfde doel hebben.
Ik vind het zo bizar dat mensen excuses blijven zoeken om hun 'slechte' manier van leven te verantwoorden zonder ook maar zelf iets te willen doen of veranderen... Ik eet ook wel vlees maar heb geen illusie dat dit ergens goed voor is of dat ik dit moet verdedigen...
Lol, alsjeblieft, bespaar me je hokjes denken en je ongelooflijke bekrompen manier van denken. Volgens mij leef jij in een nogal klein wereldje waarin het onmogelijk is dat een EV als onpraktisch wordt bestempeld. Je vlees voorbeeld geeft precies aan waar het probleem zit. Een soort aangepraat schuldgevoel wat we sinds enkele jaren ineens moeten hebben omdat we zijn opgegroeid met een bepaalde manier van leven die we nu opeens direct moeten veranderen.
Het feit dat je aangeeft dat je je vlees eten niet hoeft te verdedigen is nogal vreemd, want dat kun je namelijk wel, hoe pijnlijk dat ook moge zijn voor je. Als ik vraag waarom jij vlees eet, heb je je antwoord. Dus bij deze, waarom eet jij vlees ?
Klinkt als iemand die echt nog nooit elektrisch heeft gereden... Er staat niemand bij een laadpaal, dat is het hele ding juist... Ik heb in 5 jaar minder bij een laadpaal gestaan dan in de 5 jaar daarvoor bij die pomp, benzine te tanken.... En de keer dat je bij een laadpaal staat (omdat je letterlijk van de ene kant van Nederland naar de andere rijdt) dan sta je daar niet lang (voor mij minder dan 10 minuten). Want je laad op tot je naar huis kunt, je laad de auto niet vol...
Ik heb nog nooit elektrisch gereden, is ook niet nodig trouwens. Ken genoeg mensen die een EV hebben en de ervaringen die zij hebben gehad. Waarom heb jij minder vaak bij een laadpaal gestaan als bij de pomp ? Volgens mij kan dat alleen als de actieradius van je ICE minder was als je EV. Waarom heb je het nu weer over laden totdat je thuis haalt ? We hadden het over mensen zonder persoonlijke laadpaal. Je moet dus langer laden.
Kijk, dit is nu echt desinformatie verspreiden. Zonder onderbouwing of bewijs dingen beweren die totaal niet kloppen.
Heb je wel eens gezien hoe groot Noorwegen is? Nederland is slechts 12% de grote van Noorwegen en daar hebben ze geen probleem om elektrisch te rijden.. Bizar hé? Maar al die mensen zijn allemaal onpraktisch bezig... Zo onpraktisch dat ze adviseren om het te bezoeken met een elektrische auto:
https://www.visitnorway.c...und/by-car/electric-cars/
Onpraktische boefjes...
Haha, stel je niet zo aan. Lees de context nog even voordat je met je desinformatie vlag begint te zwaaien. Ik geef aan dat een hoop mensen geen zin hebben om te wachten bij een laadpaal totdat de auto opgeladen is. Volgens mij zijn dit nog steeds veruit de meeste mensen waardoor dit voor veel mensen als onpraktisch word ervaren.
Je vergelijking met Noorwegen slaat natuurlijk helemaal nergens op. De maatschappij zit daar op veel vlakken anders in elkaar en kun je dus helemaal niet met elkaar vergelijken.
Ik heb het over het feit dat als je meerdere keren per week moet opladen, ik een EV niet praktisch vind. Jij zegt dat dat amper voor komt maar dat hangt dus helemaal af van welke EV je hebt en op welke afstand je van je werk woont
En nog snapt hij het niet.. Je koopt de auto die bij je rijgedrag past... Als jij echt meer kilometers maakt dan 90% van andere weggebruikers, dan moet je meer betalen en daar is niets mis mee. Maar goed, zoals ik het lees ben je zo'n type dat zijn afval langs de kant van de weg gooit want dat was de enige praktische oplossingen. Er was immers geen prullenbak in de buurt....

Je geeft aan dat je liever 'onder de mensen bent' maar ondertussen interesseert je je directe omgeving niets... Succes, kerel. Wat ga je, een voor jou onbegrijpbare toekomst tegemoet.
Wauw, iemand verdedigt ICE rijden en wordt automatisch iemand die afval langs de kant van de weg gooit en is niet geinteresseerd in zijn directe omgeving, hoezo bekrompen.

Met zulke bekrompenheid en gebrek aan mensenkennis ben ik niet degene die een lastige toekomst tegemoet gaat, sterkte daarmee.
Yep, lezen is blijkbaar ook al te lastig.. Ik vergelijk je met zo iemand, iemand die te lui is om zijn gewoontes aan te passen aan omstandigheden en die niet verder wil nadenken dan hun neus lang is.

Met zulke bekrompenheid en gebrek aan mensenkennis ben ik niet degene die een lastige toekomst tegemoet gaat, sterkte daarmee.
Haha, niet nodig maar bedankt. Ik weet tenminste nog wel wat zelfreflectie is en steek m'n kop niet in het zand. Ik maak mij verder ook geen zorgen want ICE is verleden tijd, daar zorgen klimaatakkoorden wel voor.
Een keer zul jij ook over moeten en denk dan nog maar eens: die willekeurige persoon op internet had gelijk, dit is allemaal helemaal niet echt een probleem zoals ik beweerde. Ik was eigenlijk iemand die een sector verdedigde die decennia de wereld kapot maakte en heb ernstige schade aangericht aan het milieu van mijn kinderen die zullen de prijs daarvoor betalen. Maar ho, zelfreflectie... :+
de opgegeven afstand haal je alleen met wind mee of regen, extra glad asfalt etc etc. Auto's met een accu blijven gewoon producten met een ingebouwd mankement.
Zucht ... altijd weer dit argument. Neen. De opgegeven afstand halen is een kwestie van je rechtervoet in bedwang houden. Niet meer, niet minder. Ik ben vandaag teruggekeerd vanuit Hamburg, heb een 540km gereden en heb een verbruik gereden van minder dan 9kWh/100km op die rit. Dit terwijl de wagen op papier een verbruik heeft van 14,7kWh/100km. Wanneer gaan mensen eens leren dat je gaspedaal volledig intrappen en 150 rijden op de snelweg datgene is wat je verbruik omhoog drijft?
Je hebt helemaal gelijk met die rechtervoet - maar wel op 2 manieren: je moet constant rijden, maar je moet ook vooral niet hard rijden...

Maar ik zou ook wel eens willen weten welke auto dat is? Ik heb toch al best veel EV's gereden of mee-gereden, maar 9 kWh/100 klinkt me wat onrealistisch in de oren?
Dat haal je toch zelfs in een Model 3 niet als je 80 rijdt (dat is volgens https://ev-database.nl/ de zuinigste EV in de praktijk)...?
9 kWh/100 km is echt heel onrealistisch. Er zijn misschien mensen die dat halen, maar alleen als je de verwarming en/of de airco uit laat en geen snelwegen rijdt. Dus: het kan, maar het is niet realistisch.
En het mooie is ook nog dat je in de praktijk niet eens zoveel meer opschiet als je 150 over de autobahn blaast. Overal zijn wegwerkzaamheden, moet je afslagen nemen. En die stukken dat je wel hard kan win je maar een paar minuten op de 100 km/u rijder. En als je agressief gaat rijden en na wegwerkzaamheden "wegspuit" kan je weer eerder laden (en tanken, dat kost ook energie voor ICE's) wat weer een oponthoud is waardoor je netto weinig winst zal hebben.

Tip: zet een interessant boek aan, podcast, je favoriete muziek en geniet van de rit. Je komt 15 minuten later thuis en bent geheel relaxed. En je ploft iets later in je luie stoel }>
Ik kan uit je opmerkingen eigenlijk alleen maar concluderen dat je niet spreekt uit praktijkervaring.

Ik heb een periode van een jaar of 3 wekelijks een afstand van zo'n 400-450 km Duitse autobahn gereden en zelfs met de nooit aflatende wegwerkzaamheden is het verschil in reistijd met 150 km/u t.o.v. 100 km/u minimaal 45 minuten en vaker meer dan een uur.

Je lijkt te denken dat iedereen die wat sneller rijdt als een opgefokte jonge hond achter het stuur zit of gestrest en agressief is maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.
Zeker in de zeer vroege ochtend of rustige avonduren kun je op de lange stukken snelweg net zo relaxed 150 of harder rijden.
Ik weet niet wat je met 'genieten van de rit' precies bedoelt maar je bent wel nog steeds een auto aan het besturen om een afstand te overbruggen. Het simpele feit dat je minimaal 3 uur gewoon niets anders kunt dan naar podcasts of muziek luisteren en naar die saaie snelweg kijken is per definitie niet 'genieten'.
Fijn dat jij een bericht over hoe ik rijden met een EV ervaar meteen inzet met een persoonlijke aanval. 150 vindt ikzelf niet relaxed, ook niet als het rustig is. Ik spreek voor mezelf. Ik geef de ervaring van mezelf. En ja, ik rij met een EV. Waar haal jij de moed vandaan om mij te beoordelen?

maar ik weet dat er mensen zijn die alleen hun eigen mening willen horen, en bij een ander geluid gelijk er met een gestrekt been ingaan. Wenu, succes ermee!! }:O
meteen inzet met een persoonlijke aanval
Ik reageer op jouw eigen specifieke bewoordingen. Jouw mening. Mijn mening.
Als je die kritiek al als aanval ervaart dan weet ik ook meteen met wat voor persoon ik te maken heb.
maar ik weet dat er mensen zijn die alleen hun eigen mening willen horen, en bij een ander geluid gelijk er met een gestrekt been ingaan.
Ten eerste is het geen kwestie van mening maar een simpel feit dat je op een rit van honderden kilometers echt wel 'zoveel meer opschiet' als je sneller rijdt.
Ten tweede gebruik je uitdrukkingen als 'blaast', 'agressief' en 'wegspuit' die jouw uitdrukkelijke mening maar al te duidelijk maken.
En ja, ik rij met een EV. Waar haal jij de moed vandaan om mij te beoordelen?
Want omdat je een EV rijdt ben je speciaal en boven kritiek verheven of zo?
Ik zou wel willen weten welke auto je rijdt. Aangezien ik nog geen productie auto heb gezien die minder dan 10 kWh/100 km haalt. En welke snelheid natuurlijk.

Indien een auto zo'n lage verbruik zou halen, zou dat al ruim en breed uitgemeten zijn.

Mij klinkt het erg ongeloofwaardig.

Deze concept car belooft 10 kWh/100 km.
En die is nog lang niet in productie:
https://www.autoweek.nl/a...000-kilometer-elektrisch/

[Reactie gewijzigd door Ozzy20 op 23 juli 2024 10:52]

Mits rustig rijden: de Ionic Classic kan dit en de Tesla 3. Kijk maar op het forum van de classic waar er mensen zijn die dit breed uitmeten. Ik zit zelf op de 11 / 100 op dit moment.

edit: @Anoniem: 1661954 Ik trek af en toe lekker op bij een verkeerslicht als er een audi naast me staat die optrekgeluiden staat te maken om er snel vandoor te zijn. Dan vindt ik het altijd wel lekker om dan ruim ervoor te zitten (en meteen op de max-snelheid te eindigen). De audi stuift me dan altijd voorbij in eindeloze alfamannetjes drift }> . En ik rij gewoon 105 op de snelweg. En nooit achter een vrachtwagen.

[Reactie gewijzigd door oltk op 23 juli 2024 10:52]

Genoeg ICE's die zowat elke EV helemaal zoek rijden, van begin tot einde ja (afgezien van de eerste 1 a 2 sec van een ludicrous Tesla bijv....ludicrous jaja vooral als je 100% het beloofde/verwachte omgekeerde resultaat op je deksel krijgt). DAT is pas echt hilarisch. Kom niet meer bij als ik dat soort filmpjes zie. De anticipatie/verwachting en vaak ook zelfvoldaanheid van veel EV rijders zo in in fractie van een seconde in een zure frons zien veranderen... priceless.
Ja dat zijn weliswaar geen stock/standaard motoren maar gezien de relatief lage kosten om er enorme bergen extra vermogen uit te halen neem ik die niet standaard motoren gewoon mee in de vergelijking.

Daarbij meet je vooral een ''alfa mannetjes'' drift aan (audi) ICE wagens maar gezien je reactie ga je daar gewoon in mee?!

Tja....
haha. Mooie reactie. Dank.
Even snelladen is toch wel vrij eenvoudig en, in mijn ervaring, ook echt snel genoeg.

Het ingebouwde mankement van ICE's met hun tientallen kilo's co2 uitstoot voor een wat langere rit vind ik bezwaarlijker.
Ja de hele vluchtstrook staat vol met EV's die hun bestemming allemaal niet gehaald hebben.
Het werkt gewoon goed voor 90+% van alle binnenlandse scenario's, alleen is het niet ideaal voor die twee ritten per jaar naar de Alpen of met de vouwwagen naar Frankrijk.
Deze auto laadt niet snel, toch?

Edit: en je kunt ook niet altijd overal opladen. Je bent niet iedere nacht thuis, zelfs als je wél thuis kunt laden (Wat de meesten niet kunnen)

[Reactie gewijzigd door NoobishPro op 23 juli 2024 10:52]

Hierboven en bij een andere website staat toch echt dit.
"Peugeot zegt namelijk dat auto's met zo'n snellader in minder dan 25 minuten van 20 naar 80 procent kunnen worden opgeladen"

https://topgear.nl/autoni...e-308-sw-elektrisch-2022/
"Bij snelladers kun je van 20 naar 80 procent laden in 25 minuten met een maximale snelheid van 100 kW."
Inderdaad, het lijkt erop dat je met 100kW kan laden. Dat is officieel snelladen.
Of je dat zelf snel vindt is natuurlijk subjectief, want je laadt dan 60% van je accu (dus pakweg 240 WLTP km's) in een half uur. In de winter zal dat gerust 20-30% minder zijn qua actieradius dus 160 a 180 km in een half uur.
Bij veel merken is de snellader een duur betaalde optie, dus ik ga er vanuit dat het basismodel dat niet ondersteunt.
100KW snelladen is gewoon standaard. Was het op de E-208 ook al en ik kan me niet voorstellen dat dat hier anders is.

Bij welke merken moet je nog bijbetalen voor een DC-lader?
Mij werd verteld dat bij o.a. de Kia en de Skoda je extra geld neer moest tellen voor sneller laden. Waarschijnlijk zit het er gewoon altijd in, maar schakelen ze het vrij bij het kiezen van de optie. Een collega koos dus voor de snellader en omder het budget te blijven niet voor het grotere accupack (Skoda).
Dit is gewoon foute info.

Snelladen = DC laden. Dan gaat de stroom rechtstreeks van de lader naar de batterij. Hiervoor is een dure snellader nodig en deze zul je enkel langs de autosnelweg vinden. Dit is onmogelijk om bij u thuis te plaatsen. Hier spreek je dan ook over vermogens boven de 50kW.
Sneller laden zoals uw collega bedoelt = AC laden via de laadpaal. Dan plaats je thuis een laadpaal en kan je sneller laden dan een gewoon stopcontact. Typisch voorbeeld: 11kW laden ipv 2,4kW.
Bij dit laden loopt de AC stroom door de interne omvormer van de wagen. Deze vormt dan om naar DC en laadt de batterijen op. Soms kun je bij een model nog kiezen of je een enkelfasige interne omvormer wil (7,2kW) of een driefasige (11kW) tegen een meerprijs. Mogelijks doelde uw collega hierop. Maar deze laadsnelheden hebben niets te maken met het snelladen waarover het hier gaat.
Belangrijk is de laadcurve. Hiervoor heeft Fastned een mooie database opgezet: https://support.fastned.n...cles/360012789898-Peugeot

De link hierboven voert naar de e2008, een ander model met kleiner accu dan de e308. Echter wel met hetzelfde pieklaadvermogen. 100kW is daarbij behoorlijk vertekenend wanneer deze bij 30% SoC reeds afschaalt naar 75kW.

Bij sommige modellen zie je echter ook dit effect andersom. De EQC van Mercedes wordt snel afgewaardeerd voor z'n lage laadsnelheid (110kW), maar dit weet het model wel flink langer vol te houden:
https://support.fastned.n...60009674054-Mercedes-Benz

De BMW i4 pronkt met 200kW+, maar dat oogt als pure marketing:
https://support.fastned.nl/hc/en-gb/articles/204784718-BMW

De 20%-80% indicatie is wat dat betreft een stuk beter dan het opgegeven snellaadvermogen, welke ongeveer net zo belangrijk is als de topsnelheid van 215 km/h van een 1.5 diesel.
Handige website die op zijn beurt duidelijk laat zien dat we nog in een sneu tijdperk zitten met EV's, speciale apps om de beste route te bepalen zodat je maar niet zonder prik komt zitten. Nog een hoop werk te verzetten voordat de wereld hier daadwerkelijk klaar voor is.
Ik denk dat je geen ev hebt en het voor jezelf probeert te rationaliseren. Feit is dat ik inmiddels 5 jaar elektrisch rijdt en helemaal geen enkele app gebruik en ik overal door heel Europa naar toe rij (inclusief in de winter naar Spanje).
Het gaat heel snel en nog steeds sneller qua uitrol van de infra laadstructuur.

In NL en DE kan je eigenlijk wel bij bijna alle tankstations naast de snelweg snelladen bijvoorbeeld. Daar hoef je niet echt meer een app te gebruiken om te plannen.
Voor kostenoptimalisatie en voor andere landen is een app nog steeds wel nodig en daar ben ik het met je eens daar nog veel te verbeteren valt.

Ik vind dat, als early adopter, geen probleem, maar je moet niet zomaar naar Spanje op vakantie zonder je een beetje voor te bereiden denk ik (tenzij je een tesla hebt).
Ik laad mijn auto elke nacht op aan een normale stekker, geen laadpaal thuis. Dat kan op heeel veel plekken. 200km in 12 uur ongeveer. En daarmee is ie bijna altijd weer vol s'ochtends. Zoniet kan ik minimaal 200km en bijvullen bij een snellader.
Hoe vaak ben jij niet 's nacht thuis dan? En wanneer rij je nu 600km? Gemiddelde woon-werk verkeer in Nederland is 19km, dat kun je met een (e-)bike nog af.

Je focust je op de uitzonderingen.

[Reactie gewijzigd door FastFred op 23 juli 2024 10:52]

De uitzonderingen zijn de vrijheid van een auto.
Jij zou dus een auto kopen met een bereik van 50 km?
Als ik alleen maar woon-werk en boodschappen zou doen ja.
Als je je EV uitzoekt op een model die ook echt heel snel kan laden (EV6, Ioniq5, i4..), dan is 1000km op een dag prima te doen.

2 stops van 15mins en je hebt bijna 250% accu-bereik op een dag..
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat 1000 km heel goed op één dag is te doen. Drie stops van 35 minuten.
Je kan ook niet overal tanken zover ik weet? Kijk even naar chargemap: om de 30 km heb je wel opladers onderweg in Duitsland en Nederland. In Oost Europa, stukken Frankrijk en de binnenlanden van Spanje en Italië is inderdaad nog werk aan de winkel.
Je wilt toch ook wat reserve hebben? In geval van stroomstoring, zodat je toch de dag erna naar je werk kan? Of dat je je vlucht niet hoeft te annuleren, omdat je auto niet kon opladen die nacht? Of als je eens een weekendje weg gaat en geen laadpaal in de buurt is?
Ik rij nu een paar maanden electrisch (MG5 station long range) en alleen je laatste geschetste probleem is realistisch maar zeer overkomelijk met een granny-lader. De rest van je problemen is gewoon slechte planning van de berijder. Net als dat je moet plannen om je benzinetank vol te gooien. Je rijdt toch ook niet met een lege tank naar Schiphol?
Je kunt natuurlijk op weg naar Schiphol op een tiental punten op je route in vijf minuten genoeg tanken om tien keer die rit te kunnen doen.

Ja, het is een planningsding, maar gewoontes van mensen (hier: ik tank wanneer de tank leeg is) verander je niet zo snel.
De grap is dus dat je daarin gelijk hebt en dat die gewoonte niet echt hoeft te veranderen. Ik laad als de batterij bij aankomst thuis <20% is. De rest van de week parkeer ik gewoon ergens in de straat waar plek is. Als ik zo rondkijk naar de andere EVs in de buurt is dit de beproefde methode en niemand lijkt dagelijks op te moeten laden. Met m'n vorige auto tankte ik ongeveer 1x per week (BMW 320i uit 2004). Nu laad ik 1x per week op. Situatie is natuurlijk anders voor iedereen. Mijn WWV is maar ~70km per dag.

De andere kant van de medaille is dat ik voor m'n woonwerkverkeer nooit meer hoef te tanken tijdens het forenzen (je zou maar te laat komen bij je klant omdat je pas tankt als de tank bijna leeg is) en 1x per maand een mooie factuur krijg al m'n laadkosten.

En het is vooralsnog ook nog eens aanzienlijk goedkoper (voor mij) voor een vergelijkbare benzine-auto zolang de benzineprijs niet onder de ~1,35/L komt.
Met die benzineprijs hebben we een scenario dat ook de stroomprijs aanzienlijk gedaald zal zijn :D
Een stroomstoring is nu eenmaal lastig te plannen. Als ik plan de dag van te voren m'n auto op te laden, maar de stroom ligt eruit, dan sta ik stil met m'n planning.
Gelukkig komen de stroomstoringen nauwelijks voor en als het gebeurt, is dat snel genoeg opgelost om genoeg op te laden om minstens 1x naar werk heen/terug te rijden of het op z'n minst tot de eerste beste snellader te komen. En zelfs dit kun je voorkomen door te plannen om je auto te laden voordat je rijbereik onder je dagelijkse WWV afstand komt.
Pssst, de benzinepomp werkt ook niet bij een stroomstoring...
Kans op stroomstoring lijkt me even groot als kans op technisch defect aan je wagen of lekke band?
En dan geraak je waarschijnlijk nog wel op tijd aan een snellader.

Grootste probleem is nog steeds de infra en laadtijd, tijdens de drukke periodes in vakanties is het al aanschuiven aan de benzine-stations en die bedienen elke 5min een wagen. Vraag is natuurlijk of het economisch rendable is om dergelijk grote laadstations te voorzien voor die 10 zaterdagen op een jaar...
In dat geval is er altijd nog een snellader. Een paar minuutjes aan de snellader is zelfs voor mijn eGolf (40 KW) voldoende om weer 40-50 km verder te komen. Naast mijn eigen laadpaal zijn er bij de klanten waar ik kom altijd wel een laad faciliteit. Soms om een paar minuten afstand maar in geval van nood is dat een prima alternatief.
Je kan gewoon naar een snellader rijden en dan op hoog tempo genoeg bijladen. Kost even tijd. Maar komt bij mij maar paar keer per jaar voor dat dat nodig is.
Tijdens het wedstrijdseizoen rij ik voor mijn sport in het weekend 150-200km naar een wedstrijd met een kar van 750kg aan mijn wagen. Daar liggen boten op tot 11m lengte dus die kunnen we op geen enkele andere manier vervoeren. Bij alle auto's waar ik tot nu toe mee gereden heb verdubbelt dat gemakkelijk het verbruik.
Volgens mij is er geen enkele elektrische auto waarmee dit mogelijk is zonder tijdens het weekend mijn auto op te laden? Als ik al heen geraak zonder opladen door het hogere verbruik.
Hetzelfde probleem stelt zich voor iedereen die met een caravan op reis gaat, dan blijft er volgens mij niet veel meer over van het WLTP bereik.
Ik vrees dat er voorlopig voor dergelijke use case geen andere betaalbare oplossing is dan een auto op benzine of diesel..
Dat kan, maar dat geldt niet voor iedereen. Ik zoek ook nog een EV die 3500 kg mag trekken, maar dat zal nog een paar jaartjes duren (die komt gegarandeerd). Voor 95% van de bevolking volstaat minder.

Na meer dan 15 jaar diesel ben ik nu genoodzaakt om benzine te rijden en die range komt al angstvallig in de buurt (niet in positieve zin....) bij een EV. Elke 650 km mag ik tanken. Dat is echt enorm kut als je dat niet gewend bent! Je staat gewoon 3 a 4 keer in de week bij de pomp.
Gek, ik rijd een oh zo vervloekte, oorzaak-van-al-het-kwade SUV, op benzine, en haal makkelijk 750 km :o Met wat constantere snelheden soms ook wel 800 km, denk aan de autosnelweg op vakantie bijvoorbeeld. Betreft het een motor met grote cilinderinhoud? Of een ouder model?
Eind juli 2022. Ze zijn 1 cilinder vergeten in te bouwen en volgens mij is de tank 30 of 35 liter. Het is echt dramatisch. Zeker als je eerst gewoon 1300 km kon rijden op een tank in een diesel ( had ook een veel grotere tank).
Vandaar waarschijnlijk, ja. Al die nieuwere "eco" blokken met drie cilinders moeten volgens mij veel harder werken (vooral als je hogere snelheden rijdt?) en zijn daarbij onzuiniger dan dat je gewoon vier cilinders ter beschikking zou hebben. En een kleine brandstoftank helpt daarbij natuurlijk niet... :/

Vroeger ook met diesel gereden en dan zie je het tankstation inderdaad amper. 't Is inderdaad wennen. Net zoals elektrisch rijden ook wel wennen zal zijn. Daar moet je 'm gewoon inpluggen van zodra je de kans hebt. Of de batterij nu echt leeg was of niet, denk ik dan.
Ja ik snap wel waarom ze het gedaan hebben, praktisch is het niet. En die krimpende tanken zijn ook wel iets van afgelopen jaren....

Ach, zo wen je met je benzine auto wel een beetje aan elektrisch rijden straks: beperktere range, dus een beetje slim keuzes maken.
Dit klinkt als een Toyota Corolla, station met 35 liter tankje erin.
Bijna goed, een VW Polo waar volgens mij een colafles als tank in zit :(
Tanken vind ik al ruk als je elke 500 kn moet, maar een elektrische bereik van 200 km bevalt mij prima. Thuis laden is zo veel comfortabeler dan tanken. Ik hoef nooit om te rijden of rekening te houden dat ik nog moet tanken maar als die onder de 100-125 staat prik ik gewoon de lader er in.
Je kunt altijd iets van bi-fuel uit de renooit groep leasen, als je zowel lpg als peut hebt getankt kom je ook rond de 1200km ver.
Je klinkt erg verwend samen met zo te klinken een loodzware rechtervoet. Mijn 2006 bak met echt geen super zuinige motor haalt al 780km als je normaal rijdt.
Om 1300 km te rijden, moet je weinig oponthoud hebben en de cruise control op de max snelheid, anders haalde ik dat ook niet. Als ik 180 rij, gaat dat echt wel zienderogen achteruit.
Ik kan wel EVs bedenken die het kunnen, maar geloof niet dat die hier al verkocht worden. Maar daar heb je natuurlijk ook weer 1 van de vele uitzonderingsgevallen te pakken. Terwijl het overgrote deel van de bevolking perfect uit de voeten kan met een wagen met een relatief klein bereik, ga je altijd uitzonderingen hebben die dagelijks honderden kilometers afleggen of regelmatig zware, grote lasten willen slepen.
Het is voort wel slecht gesteld met ons als we niet meer willen tanken. Ik bedoel, kom op zeg. Er zijn autos als de Polestar of de MB die prima zo'n aanhanger kan trekken en dan nog een goede range hebben. Ben je echt zo verwend dat de auto met -40 met 11 meter aanhanger net zo ver moet kunnen halen als een bezine auto, dan ben je niet meer de doelgroep van de veranderende wereld.

Doet me denken aan een huil stuk in de krant laatst van een jong gezin dat moeite had met de gestegen gasprijs. Vertelt die vrouw doodleuk dat ze halverwege het douchen ook al tegen de grenzen van de boiler aanliep, het was allemaal heel erg. Het leuke was dus dat die halveren na 18 minuten was. Waar hebben we het dan nog over.
in de praktijk ligt het toch anders. Ik heb een Skoda Enyaq met een 58kWh Accu, de range zou 390km WLTP zijn. ik rij wel eens van Friesland naar Gelderland. in mijn geval is dat 160km. In de praktijk is heen en weer rijden zeer krap en haal het in de zomer alleen met rustig rijden (daarbij je wilt echt niet tot 0% rijden, iedergeval ik niet, dat is met geknepen billen rijden ;)). in de winter haal ik het zeker niet. Nu kan ik natuurlijk ergens gaan laden, maar waar ik heen ga is niet een laadpaal in de buurt. Dus ik had toch wel graag een ruimere accu willen hebben. Ik kan de opmerking van LongTimeAgo mij daarom goed voorstellen!

[Reactie gewijzigd door Dr C op 23 juli 2024 10:52]

Ik heb dezelfde auto, maar dan de VW ID.4 77kWh. Mijn minimum was 200km kunnen in de winter (naar schoonfamilie). Ik haal zo'n 250 in de winter (hoef ik niet echt heel erg op de snelheid te letten).

58kWh was voor mij idd ook niet een optie geweest en heb ook lang gewacht totdat een electrische auto groot genoeg was + genoeg bereik. M'n ID.4 voldoet daar wel aan (alleen de software valt me erg tegen en parkeersensoren :X )
Andere fabrikanten hebben nog een hoop van Tesla te leren. Binnenkort komen er zoveel model Y's uit de fabriek in Duitsland dat het er hier niet meer wordt nagedacht over anderen. Het bereik per euro is gewoon het hoogst.

Bijvoorbeeld:
  • Een frunk, indicatief aan efficiënt design
  • Lichtgewicht componenten, en het hoofdframe uit slechts 2 grote delen
  • Ergonomie van de auto

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 23 juli 2024 10:52]

En andersom heeft Tesla nog een hoop van andere fabrikanten te leren. Maar hee, nuance en persoonlijke voorkeur, waarom zou je daar rekening mee houden he? :+
En andersom heeft Tesla nog een hoop van andere fabrikanten te leren. Maar hee, nuance en persoonlijke voorkeur, waarom zou je daar rekening mee houden he? :+
Zoals wat?
Ik heb nog wat feiten toegevoegd aan mijn initiële post. Nuance is alleen maar relevant in verzadigde markten, de EV markt is nog een markt waar 100% de focus ligt op productie en 0% op het creëren van vraag.
Even voorop: ik heb er zelf geen, maar wel wat in m'n omgeving.

Ik hoor klachten over de afwerking, die qua luxe achterblijft bij sommige concurrenten en om onduidelijke redenen soms rammelt of gevoeliger blijkt dan zou moeten. Iedere reparatie is vaak veel duurder dan verwacht, deels omdat er zoveel unieke onderdelen in zitten die niet via non-Tesla kanalen te verkrijgen zijn, deels omdat de plastic bumper zo bomvol elektronica zit.

Verder moet de ontwerpfilosofie je liggen. Jij zegt dat in deze markt creëren van vraag niet belangrijk is, maar ik ken toch vrij veel mensen die goeddeels een auto kiezen op basis van wat ze mooi en comfortabel vinden. Dat zijn toch echt persoonlijke dingen: ik ken jou niet, maar ik kan je toch nu al garanderen dat wij andere dingen mooi vinden. Ditto met comfort, ik vind zelf de stoelen van Tesla niet de meest comfortabele autostoelen die ik ken - verre van - en zal dus eerder kijken wat de concurrentie doet op dat vlak.

Dit is verder niet een discussie die de ene of andere kant op te besluiten valt, natuurlijk, maar nuance is altijd op z'n plaats. Blinde zekerheid en heilige overtuiging zijn het voorrecht van religieuze fanatiekelingen, verder is er altijd ruimte voor discussie.
Tesla is echt fantastisch op het gebied van software (en updates...) en drivetrain (motor, accu), maar als auto en dan met name de afwerking is het wat ik hoor niet altijd even fraai.
Met m'n ID.4 krijg ik inderdaad van Teslabezitters wel eens die opmerking dat het toch wel beter voelt. Maar de ervaring van rijden in de Model 3 was mij goed bevallen, vooral de acceleratie. Maar ik vind die ondergeschikt aan verder comfort.

Maar als techneut doet het trage systeem, het slechte navigatiesysteem (ik gebruik echt alleen maar Android Auto), de veeeeeeel te trage parkeersensoren echt best wel pijn. Volgende keer zal ik toch wat beter opletten dat dit meer in orde is, maar ik ben wel gewend dat bij niet-teslafabrikanten dit gewoon bagger is (misschien dat het bij BMW en Mercedes beter is, geen ervaring mee)
Een frink is helemaal niet indicatief aan een efficient design. In tegendeel zelfs. Een VW bijvoorbeeld houdt de ruimte vooraan zeer beperkt en plaatst de nuttige ruimte in de cabine waar die centimers die je wint een veel groter effect hebben op beschibare ruimte.

Een Tesla is zeker geen lichtgewicht te noemen.

Over de ergonomie van een Tesla kan je veel zeggen, maar dat is deels toch ook weer persoonlijk. Heb ook al vele mensen horen klagen daarover. Het blijft een Amerikaanse wagen uiteindelijk.
Tesla maakt inderdaad superieure elektrische autos. Maar een model Y kost zo'n 50.000 euro. Een MG ZS begint bij 34.000 euro.

De MG is prima bruikbaar voor heel veel mensen en Tesla zet er dus geen alternatief tegenover.
Niet iedereen wil in een Y rijden, of sowieso in een Tesla.
Om deze redenen heb ik een Berlijnse Y besteld.
Ben zeer benieuwd.
Ik kreeg toevallig van de week van de dealer een bericht voor een software update. Wordt een 12 volt accu vervangen zodat je de in de winter verder komt met de ID4. Hopelijk werkt dat goed.

Zag op YouTube al wat mensen die de nieuwe software aan het testen zijn. Ziet er goed uit
daarom is er dus een enyaq 80 serie met zwaardere acu
Is het verbruik in een hete zomer niet meer vanwege de airco? Daar klaagde een collega in elk geval over, dat hij voor z'n dagelijkse range de airco uit moest zetten, anders ging hij het niet halen. Voor mij is dat een no-go.
Vaak compenseert een warme accu dat ruimschoots, zeker als je zoals de meeste auto's tegenwoordig een warmtepomp airco hebt.
Mijn huidige EV heeft geen warmtepomp.
In de zomer haal ik ongeveer 400km range met veel gebruik van de airco.
In de winter is dat maximaal zo’n 300km. Dat door het ontbrekend van een efficiënte warmtepomp.

Eigenlijk is wat mij betreft een airco niet zo’n grote verbruiker.
Er is nog één voordeel van een groot accupakket - de battery lifecycles tellen minder snel op, waardoor een groter accupack effectief meer jaren meegaat voordat het vervangen moet worden.
Aan de andere kant (maar correct me if I'm wrong): een accupakket dat 600 km in de winter mee moet gaan, zou twee keer zo groot zijn en dus twee keer zo zwaar en (ongeveer) twee keer zo duur. Ja, de extra range is uiteraard mooi, maar ik twijfel over de winst wat betreft langer meegaan. Want maakt het uiteindelijk echt uit als je op een gegeven moment je accupakket moet vervangen voor x duizend euro als je er bij aanschaf ook x duizend minder voor hebt hoeven betalen?

Plus, vanwege het lagere gewicht (= minder energie per kilometer), zal elke accucel voor hetzelfde aantal gereden kilometers iets minder gedegradeerd zijn. Dus tenzij ik iets vergeet, zou je netto met een keer je accu vervangen er langer mee kunnen.

(Aanname is natuurlijk wel dat een accu vervangen niet significant duurder is dan een dubbel zo grote accu bij aanschaf)

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 23 juli 2024 10:52]

Daar gaat het dus niet om, altijd maar dat argument dat niemand ooit behalve met grote regelmaat meer rijdt dan 300km op een dag.

In de praktijk is een groter bereik gewoon ontzettend handig:
  • Minder tijd kwijt aan oplaadplek/paal (als je die al hebt in je straat) zoeken en daarover nadenken
  • Je houdt veel meer marge over door het grote inkorten van je bereik in de wintermaanden
  • Je kunt daadwerkelijk makkelijker en relaxter langere afstanden rijden
  • Ook al wordt de range van een accu met gebruik en levensduur korter, blijft hij langer geschikt voor woon-werkverkeer
Extra punt:
Je 20-80% SoC, dus het bereik waarin in de regel opladen het snelst gaat, is groter.
80% van een 60kWh accu is 48kWh.
80% van een 80kWh accu is 64kWh.

Die 16kWh die je bij de kleinere accu onderweg niet snel bij zult laden maken wel een flink verschil voor je tussenpauzes wanneer je daadwerkelijk langere afstanden rijdt. Als je vrienden / familie op langere afstand hebt, of regelmatig het halve land door gaat in verband met hobby, sport of evenementen, dan is wat extra capaciteit wel gewenst.
Zeker waar, en in NL heb je echt niets meer nodig ook niet in de winter.

Maar even naar Val Thorens in januari met deze bolide is echt wel een dingetje. Zijn gewoon niet genoeg palen langs de franse autoweg, met een 54kWh accu kom je in de winter niet veel verder dan 200km met een volle lading en met 100kw laden sta je veel te lang stil. En natuurlijk kan je dan een auto huren voor die ene vakantie, maar een auto huren zit je ook al ruim aan 800 euro voor een week (eentje waar je gezin en skispullen in passen tenmniste) en dat houdt na 2030/2035 ook op als brandstofauto's niet meer gemaakt mogen worden.

Wat mij betreft moeten autofabrikanten wat meer vooruit kijken en dus nu al auto's gaan maken met fatsoenlijke accupacks en daadwerkelijk "snel" snelladen.
Wat mij betreft moeten autofabrikanten wat meer vooruit kijken en dus nu al auto's gaan maken met fatsoenlijke accupacks en daadwerkelijk "snel" snelladen.
En dan? Dan heb je een 'normale' auto van 3 ton die niemand koopt/leaset :)

Grote extra stokers in de winter/zomer zijn verwarming/airco. Zet die niet op crematie/diepvries standje en het scheelt je al snel een hoop kilometers is mijn ervaring.
Of ruil je auto voor vakantie met de buurman of een vriend, er zijn zat mensen te vinden die het leuk vinden om eens een weekje of twee een electrische auto te proberen.
Ben in September 2020 naar Zurich gereden, bijna 1000km met een wagen met een batterij van 28kWh. Dan haal je geen 200km op tussen 2 stops, en toch zonder problemen op bestemming geraakt. Maar droom gerust verder dat zoiets niet mogelijk zou zijn.

Ben vandaag vanuit Hamburg terug gekomen. Elke 2 uur even de beentjes strekken aan een lader kan echt geen kwaad. Even naar het toilet, iets fris te drinken halen en tegen dat ik terug aan de wagen ben kon die ook alweer van de laadpaal af. Ideaal.
Het is zeer zeker mogelijk, alleen minder praktisch. Met dinosap ben je in 8u in Oostenrijk in de winter, met moderne elektronen doe je er 12u over. Niets mis mee uiteraard, je komt ook een stuk uitgeruster aan.
De Franse Alpen zijn echter wel een dingetje want daar komen nog een paar uurtjes bij wat het eigenlijk niet verantwoord maakt om op 1 dag te rijden en helaas is mijn potje verlof geen bodemloze put.
Tja. En met een privé vliegtuig ben je nog sneller. Wat is het punt?
Mijn punt is dat een EV (en in bijzonder deze auto) voor bepaalde ritten minder praktisch is.
"Wat mij betreft moeten autofabrikanten wat meer vooruit kijken en dus nu al auto's gaan maken met fatsoenlijke accupacks en daadwerkelijk "snel" snelladen."

En dan een ton meer betalen voor een auto die iets bied wat je normaal maar een paar dagen per jaar gebruikt en wil je 3 koffers in de kofferbak dan eerst je kenteken aanpassen en een groot rijbewijs halen...
Beetje rare reactie... Wat weet jij nou van mijn rijgedrag en benodigdheden op wekelijkse basis om te kunnen oordelen dat 400KM zat is? Tevens: deze auto ondersteund geen "snel" laden. In ieder geval een stuk minder snel dan andere e-auto's.
Je hoeft niet in 1 ruk xxx km te rijden, het gaat erom of je tussentijds kan opladen. Hoe groter het bereik hoe meer kans dat het geen probleem is als je 1 of 2 keer niet tussendoor kan opladen.

Ons hoofdkantoor is 200KM verder, als ik daar volledig oplaadt en terug naar huis rij moet is het allerminst zeker dat er een laadpaal vrij is in de straat. Als dat niet het geval is dan is mijn range de volgende dag 200km minder. Laat het effectief 500km zijn die de accu haalt, dan blijft er 300km over.

De keer dat ik 600km+ op 1 dag rij is niet groot (absoluut vaker dan jouw 2x per jaar), maar de kans is zeker wel aanwezig dat 300km voor mij niet toereikend is. Beetje simpele drogreden dat je niet vaak de max nodig hebt op basis van 1 dag.

Het is zeker wel fijn als EV's dezelfde range krijgen als ICU's, 1000km per tank beurt van 5 minuten.
Wanneer je 2,5 a 3 uur aan een stuk met de 130 a 140 km/u kan rijden en gebruik kan maken van een snellader die je auto binnen 20 a 30 minuten van tot 80% kan laden dan ben je er. Kortom een actieradius van 400km is voldoende.

1 omdat langer dan 2 uur aan een stuk rijden niet verstandig is een pauze van 20 a 30 minuten is dan ideaal. Plus je hebt de marge in het geval dat het nodig is.
Randgeval hier!

Verder is het vinden van een laadplek op kantoor en bij klanten steeds lastiger
2014: "nog steeds geen leuke e-auto met minimaal 200km range (in de winter)"
2016: "nog steeds geen leuke e-auto met minimaal 300km range (in de winter)"
2018: "nog steeds geen leuke e-auto met minimaal 350km range (in de winter)"
2020: "nog steeds geen leuke e-auto met minimaal 400km range (in de winter)"


2022: "nog steeds geen leuke e-auto met minimaal 600km range (in de winter)"

Zodra er een auto met 600km range uit komt staat er hier op Tweakers een comment van iemand die elke winter met een caravan op skireis naar Oostenrijk wil kunnen op één lading.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 23 juli 2024 10:52]

Vele fabrikanten zeggen het vaak al. 600KM is de sweetspot. Dus leuk al die strike-through onzin comments, maar ik roep al sinds 2014 om die 600KM normaal geprijsde auto. Ook mede omdat veel Benzine auto's er momenteel al zo'n range op nahouden. Dan is de overstap met minimale beperkingen ook veel prettiger.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 23 juli 2024 10:52]

Daar staat tegenover dat je geen angst heb om met een halve tank benzine te vertrekken terwijl je EV vaak vol is.
600km is niet zo gek (WLTP, is netto zo'n krappe 500km snelweg). Een gemiddelde benzine auto heeft soortgelijke range op een volle tank en een diesel komt vaak nog verder.

100+ kW accupakketten worden lastig ivm kosten en gewicht. Niemand gaat een EV kopen waar je een C rijbewijs voor nodig hebt. Dit is ook de reden dat de F150 Lightning, Rivian, Cybertruck, etc. niet op de markt komen in Europa.
600km is niet zo gek (WLTP, is netto zo'n krappe 500km snelweg). Een gemiddelde benzine auto heeft soortgelijke range op een volle tank en een diesel komt vaak nog verder.

100+ kW accupakketten worden lastig ivm kosten en gewicht. Niemand gaat een EV kopen waar je een C rijbewijs voor nodig hebt. Dit is ook de reden dat de F150 Lightning, Rivian, Cybertruck, etc. niet op de markt komen in Europa.
Ben benieuwd wat ze daar aan gaan doen overigens. Wegenbelasting op gewicht prima maar groot rijbewijs gebaseerd op gewicht lijkt niet meer van deze tijd te zijn.
Welke wegen- of motorrijtuigenbelasting bedoel je exact, volledige EV's betalen nog steeds geen wegenbelasting wat al ronduit belachelijk is. Daarbij is de hoogte van de wegenbelasting al lang niet meer alleen gebasseerd op gewicht.

Hoewel het gewicht misschien wat omhoog zou kunnen is het toch prima dat er onderscheidt gemaakt wordt op basis van gewicht. Dit bepaald over het algemeen wat voor type voertuig je rijdt, zonder het allemaal te ingewikkeld te gaan maken. Laten we a.u.b. niet nog meer gekke uitzonderingen of regels toevoegen.

En als we dan bezig zijn, misschien moet het mogelijke gewicht voor EV's juist wel omlaag, of een speciaal rijbewijs gezien de hoeveelheid zwaardere ongelukken die er zijn door EV's. Ik zie het niet zitten dat jan en alleman met een zwaarder voertuig de straat op mag, helemaal niet met de vermogens en acceleratie die EV's hebben. En nee ik ben totaal niet van de regels, maar ik heb weinig vertrouwen in mensen, helemaal als het gaat om veiligheid, een fout is nog sneller gemaakt en de consequenties zijn nog groter.
Welke wegen- of motorrijtuigenbelasting bedoel je exact, volledige EV's betalen nog steeds geen wegenbelasting wat al ronduit belachelijk is. Daarbij is de hoogte van de wegenbelasting al lang niet meer alleen gebasseerd op gewicht.
Het sleutelwoord is hier nog, want die wegenbelasting komt er gewoon aan voor elektrische auto's.
Je moet het dan ook niet met een bezineauto vergelijken. Een benzineauto rij je totdat de tank bijna leeg is, en dan tank je. Een EV rijd je tot je bestemming en dan laad je op, los van hoeveel batterij er nog is. Het doel zou bijna moeten zijn: altijd vol als het kan. Dan loop je vrijwel nooit tegen het scenario aan dat 'ie leeg is.

600km range is voor de meeste mensen daarom overkill, met name in Nederland waar de afstanden klein zijn. Je koopt een auto niet voor de 1x per jaar wanneer je naar Oostenrijk wil, maar voor de 999x dat je binnen Nederland rijdt. Als het mensen puur om die keer Oostenrijk gaat, kunnen ze beter een auto huren en dan de rest van het jaar het OV gebruiken. Stuk goedkoper.
Dan moet er wel een mogelijkheid tot laden zijn. Ik werk ook regelmatig buiten de normale wegen op het platteland en daar kun je dus niet laden. Bij de klanten die op een industrieterrein zitten kun je ook vrijwel nergens laden. Zover zijn we nog niet in Nederland.
Nou ik wil gewoon een wagen waarmee ik de vrijdag na het werk nog voor een weekendje naar de andere kant van België en terug kan rijden zonder tussendoor op te laden met een aanhangwagen van 750kg. Dus 400-450km bereik met aanhangwagen.
En ik wil graag trouwen met een prinsess en de lotto winnen.

Ik weet wel wie van ons 2 het langste zal kunnen wachten.
Er is binnenkort geen sneeuw meer door die mensen die het aankopen van een EV voor zich uit blijven schuiven... 8)7
En geen bergen meer, voor EV rijders, want die worden afgegraven voor de Lithium.
Ik denk dat we er nog lang niet zijn. Veel mensen kunnen thuis niet laden, er zijn nog geen voertuigen welke voldoende bereik hebben en een hoog trek gewicht.
Maar met alle oplossingen bij elkaar, ICE zuiniger, meer EV, en waterstof, gaan we misschien samen naar een betere oplossing
Fiets + trein? De NS overtuigen wat minder kut te zijn?
Nouja minder kut. Minder prijzig.
Kijk wat een achterlijke prijzen de NS tegenwoordig hanteert.
Geen wonder dat de vraag naar Micro hatchbacks gigantisch is toegenomen (Up, Mii, 107, etc)
Je bent goedkoper uit met benzine door die zuinige bakkies, dan met de trein, nog steeds.

OV moet gewoon gratis imo. Maar goed.
OV moet gewoon gratis imo. Maar goed.
Dat zou, als het spoorwegnet het aankan, een veel effectievere besteding van milieusubsidie zijn dan aankoopsubsidie voor EV's (of subsidie op kerosine, of wat voor subsidie op petrochemische industrie dan ook...)
Hierboven noemt iemand met een 77kWh batterij in de winter zo'n 250km in de praktijk. Per WLTP is dat 513km. Het praktijkgebruik komt in je verzonnen ideologie overeen met 2014.

Lijkt best doenbaar ja, maar laat ons dan niet doen alsof een voertuig met 20-something kWh en een 190km WLTP, wederom volgens je verwachting-ideologie, evenwaardig is.

190km WLTP (maar <100 in de winter) vs 250km in de winter is letterlijk het verschil tussen altijd op je gebruik moeten letten en 95% van je verplaatsingen zonder planning uitvoeren.

Bij die eerste mag je voor elke verplaatsing naar de eerstvolgende stad met gedeeltelijk lege accu weeral laders zoeken en inplannen. Bij de tweede is het de derde rit van de week en lukt het wel.

Getekend: iemand die geen privé-oprit heeft en in de wijk nog geen handvol laders.
Hier zijn ze weer, zij die 12 keer per jaar met de paardentrailer naar Kroatië rijden met plasfles en bedpan.
Ik rijd nu 4 jaar met een EV met 500km range (sommige jaren 50.000km gedaan). Ik heb nu een nieuwe in de bestelling met 450km range.
Als je een EV eenmaal gewoon bent merk je hoe langer hoe meer dat een enorme range helemaal niet nodig is.
Ah dus jij hebt de luxe positie om een EV te nemen in het hogere segment aan range en daarom hoeft de rest niet te zeiken met z'n 200-400KM. Ok.
Ah dus jij hebt de luxe positie om een EV te nemen in het hogere segment aan range en daarom hoeft de rest niet te zeiken met z'n 200-400KM. Ok.
Wij zitten met onze budget-EV precies tussen die range in. In onze vakantie hebben we daarmee ruim de door @n0pe genoemde jaarafstand gereden. Ja, op momenten was het makkelijk geweest als we 600 km range zouden hebben gehad, maar nee, ik zou er geen opslag van 30% op de aanschaf van de auto voor over hebben.
De gemiddelde auto rijdt minder dan 14000km per jaar (10500 tijdens corona). Voor de grootste groep mensen is een range van 200-400km dan ook meer dan genoeg indien er thuis of bij kantoor geladen kan worden. Het is zelfs veel goedkoper om elektrisch te rijden in veel gevallen (TCO). Verder wordt er niemand gedwongen om een EV te kopen en zal meer range een hogere aanschafprijs als gevolg hebben aangezien accu cellen nu eenmaal geld kosten.
Het valt wel op dat de meeste zeikers hier niet eens een EV hebben ..
Ik snap dat het als brandstofrijder beknellend over kan komen dat je qua range in gaat leveren. Maar voor 90% van de autorijders zou een accu van zelfs 25kwh al voldoende zijn. Een auto staat bovendien ook 90% van de tijd stil.

Ik heb zelf een 28kwh Hyundai Ioniq, en sinds ik daar mee rijd vind ik het eigenlijk waanzin dat zowel klanten als fabrikanten zo'n enorme drang hebben naar meer rijbereik.
Het is namelijk bizar dat we allemaal non-stop willen rondrijden met een gigantische accu met dito gewicht.

Veel beter, haalbaarder en schaalbaarder zou zijn dat we vééél meer laadpalen zouden hebben; iedere parkeerplek in een woonwijk en in de straat zou een simpel laadpunt moeten hebben. Dat hoeft ook helemaal niet met 11kwh he; als je maar in de 22 uur tijd per dag dat een auto stilstaat, ~22kw bij kan laden. Kortom; het vermogen wat een half stopcontact levert is eigenlijk al voldoende.

Als je dat aanvult met voldoende snelladers en daadwerkelijk vlotte laadsnelheden voor de lange reizen, dan moet je idd om de 1.5u / 2u een pauze nemen van 10 minuten... maar dan heb je eigenlijk in alle* mobiliteitsbehoefte voldaan voor véél minder geld, minder milieuimpact en minder gewicht op de weg.

*Uitgezonderd van de <10% van de weggebruikers die gigantisch veel kilometers maakt die voorlopig fossiel blijft rijden.
Ja, goede punten. Maarrr, 1 grote maarrr.
Die 10% wordt nu en zometeen onevenredig zwaar belast, bestolen en genaaid en later zelfs overal verboden. Terwijl ze wel met goedkopere, lichtere en doch redelijk zuinige auto's rijden voor werkzaamheden ver weg en/of verre familie. Ergens moet het eerlijker worden.

Maar ergens heb je ook een goed punt dat teveel mensen denken een grote accu nodig te hebben.
Ooit hebben 'we' politiek besloten dat we allemaal minder CO2 en stikstof gaan uitstoten. We zijn inmiddels wettelijk verplicht die doelen te behalen en daar is gewoon geen ruimte meer in.

Dat redden we niet met fossiele energie. De echte oplossing is uiteindelijk: minder reizen. Dat betekent ook dat dichter bij elkaar wonen en je reisbewegingen beperken. Uiteindelijk moet daar een financiële incentive aan vast hangen wil je die dat gaan bereiken.

Ben het volledig met je eens dat dit behoorlijk oneerlijk uit pakt voor een aantal mensen en daarbij kan je best vraagtekens zetten bij hoe haalbaar doelen nog zijn na jaren te hebben geslapen. Maar een oplossing zie ik eerlijk gezegd niet zo.

Mijn Ioniq weegt overigens minder dan de gemiddelde SUV (1395kg) en is ook helemaal niet veel duurder, zowel catalogus als occasion. En op lange termijn bakken goedkoper. Althans, tegenwoordig ligt dat een beetje aan je energiecontract 8)7 ook iets wat zo lekker doordacht is opgezet in Den Haag.
Die "het is geen 600KM range?!" voelt anno 2022 echt als de "ik hoef geen mobiele telefoon, ik hoef echt niet bereikbaar te zijn" argument eind jaren 90...
Die paar keer per jaar, max, dat je dit moet rijden, kan je prima ff stoppen.
Even auto aan de stekker, bakkie halen, ff naar de WC, kwartiertje frisse lucht en je kan weer verder.
Met een best leuk % aan extra accu.
Precies dat. een 100kWh accu zodat je op een WLTP van 700km zit, kan je in de winter wel 450-500 mee doen. Samen met een goede snellader van minimaal 200kw of meer en dan heb je de perfecte auto voor alle scenario's behalve als je een caravan hebt.
Ben afgelopen winter met een e-niro naar oostenrijk geweest en 4x een laadstop van 45min omdat dat ding niet harder gaat dan 50kw bij koud weer doet echt pijn. Terugweg zelfs 5x omdat ik niet vol kon vertrekken.

Met een 100kWh accu en 200kw+ snelladen heb je 2 stops van 20-25min, prima te doen.
nee, dan ga je alsnog 4x stoppen, maar wel 150+ rijden.
als je nou je pis en laadpauzes tegelijk maakt verlies je het minste tijd onderweg.
snelheid = tijd = afstand en er is een moment waarbij sneller rijden en vaker laden wint van trager rijden maar minimaal laden ;)
Het is er wel maar je kan het op dit moment nog niet betalen. Leer er dus mee leven (of ga weer op dinosap rijden)... Rome wasn't built in a day!
Bla bla 600km winter.

Die 1 a 2x per jaar dat je ver moet 🤷🏻‍♂️ Dat heet vakantie. Geniet er eens van. En een EV met warmtepomp heeft weinig last van de kou. 👍
De wereld is natuurlijk wel groter dan Nederland, Ik woon nu in Zweden en daar is 600km rijden heel normaal.
Ja? Elke dag weer? Waar haal je de tijd vandaan!
Meeste mensen doen die ritten dus alleen op vakantie, zeker op een Nederlands/Belgische website zoals hier.
Moet je eens bij de buren (Noorwegen) gaan kijken, die hebben ook flinke afstanden maar de hele weg lijkt daar een grote Tesla showroom...
Ik reageerde op iemand die stelde dat die 1 a 2x per jaar ver rijden vakantie is, ik stelde nergens dat EV's niet voor zulke afstanden geschikt zijn.
'Heel normaal' als in; 'iets vaker af en toe dan in Nederland' bedoel je? Ook in Zweden rijden extreem weinig mensen 600km (per dag uiteraard) meerdere keren per week.
Verkijk je niet in de factor 'n=1 omgeving' dat jij er meerdere kent zegt zo goed als niks over 'het gemiddelde in Zweden', het zegt vooral iets over je directe omgeving.
Dat Zweden groter is en er daarom vaker meer kilometers gemaakt worden is niet meer dan logisch, maar 600km per dag is daarmee nog echt niet 'de norm'.
Iets kan dan ook prima normaal zijn zonder dat het de norm is. En ja 600km op 1 dag is hier normalen dan in Nederland al het geval is.
Wat weet jij van mijn rijgedrag op wekelijkse basis om dit voor mij te oordelen?
Ik denk dat je zit te hopen op iets dat er niet gaat komen.
Het zal wel moeten als je niet enkel de gelukkigen met een gesubsidieerde salariswagen aan de elektrische auto wil krijgen.

Mijn Ford stationwagen was nieuw € 18.000* . Waar is dat elektrische alternatief? Zelfs in de nabije toekomst zie ik dat niet gebeuren.

*€ 21.700 inflatiecorrectie nu.

Dit is overigens reddit niet, niet akkoord is niet ‘-1’ ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 10:52]

Tsja, pech voor de onderkant voor de markt, zelf zie ik een vermindering van persoonlijk gemotoriseerd vervoer meer als een zegen voor de leefbaarheid en het milieu.
Wij maken er in NL misschien druk om, maar zolang de grootvervuilers (India/China/USA) niet minder/zuiniger/schoner gaan rijden maakt het geen ene ruk uit of er hier een koekblikje meer of minder rijdt.
NL is maar een mini druppel op de gloeiende plaat.

Luchtvervuiling stopt niet aan de grens....
Een betere wereld begint bij jezelf.
Uiteraard, maar wel realistisch blijven :)
NL is een mini druppel, EU is een grotere druppel en uiteindelijk wordt de techniek nu wel ontwikkeld en steeds beter. Overigens hebben EVs in China een marktaandeel van >25% en meer dan de helft van alle EVs geleverd in 2021 zijn in China verkocht.
Wow, wat een neerbuigende houding.

Mensen die hun wagen zelf moeten betalen en daarbij niet in het ‘statussegemt’ willen zitten, moeten maar het OV nemen zodat autofabrikanten zich lekker vooral op het dure segment kunnen focussen waar vooral salarisrijders van zullen profiteren?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 10:52]

Dan maar neerbuigend, ik vindt het waanzin dat een klein land als Nederland 8.9 Miljoen personenauto's heeft en kan een vermindering alleen maar toejuichen.
Dan pleit ik neerbuigend voor een afschaffing van subsidiewagens in sectoren die uitbulken van het thuiswerk, en waar de wagen dus vooral voor privédoeleinden gebruikt wordt wat met het OV/de fiets zou moeten :)

Nee zonder zever wat meer OT: er zijn zat beroepen die een goedkope privéwagen nodig hebben, boven de hoog-in-de-jobmarkt thuiswerkers met salariswagens. Er is nood aan goedkope elektrische, ruime wagens. In de discussie omtrent elektrificatie van wagens is het meestal glashelder wie hem niet zelf moet betalen en wie wel. En dat zegt genoeg :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 10:52]

Krijg ik alleen maar meer mijn zin, dus je pleit maar een eind weg.
'Betrouwbaar, comfortabel en nog redelijk betaalbaar', dat is een combinatie die auto's bieden en waar andere vormen van vervoer altijd tekort schieten.
Als 'betaalbaar op dinosap' niet meer kan zullen heel veel mensen nog liever een 'Dacia Spring-achtige' gaan rijden dan voor alles het OV of een tweewieler nemen, ook al is die optie ze momenteel lang niet goed genoeg om zelfs maar te overwegen.

Even voor de duidelijkheid; zelf maak ik andere keuzes, je ziet mij maar af en toe achter het stuur van een auto.
Het zal wel moeten als je niet enkel de gelukkigen met een gesubsidieerde salariswagen aan de elektrische auto wil krijgen.

Mijn Ford stationwagen was nieuw € 18.000* .
Ik wil toch @Groningerkoek bijvallen: autorijden tegen onrealistisch lage directe kosten, maar met een grote indirecte kostenpost is noch een natuurwet, nog een godgegeven mensenrecht (zie de miljarden over de hele wereld die dat recht ook niet hebben).

Wat wel zal moeten, is tering naar de nering zetten. In mijn optiek is het niet haalbaar om op de huidige voet door te gaan, met als noodzakelijk gevolg dat er ergens iets moet veranderen. Misschien zelfs wel dingen waarvan we het lastig vinden om te veranderen.
Wel een leuk bedrag voor de bijtelling als zakelijke auto.
Maar mijn god, nog steeds geen leuke e-auto met minimaal 600KM range (in de winter) voor een ietwat normaal bedrag...
In mijn auto heb ik een range van 850 kilometer, .........daarna moet ik weer tanken (Benzine auto).

De range anxiety is bij accu auto's nog steeds enorm, terwijl de meesten in Nederland prima uit kunnen met zo'n 300 a 400 km range. Denk ook aan de verhouding tussen extra gewicht voor meer accu's meeslepen versus grotere actieradius.

Ga je een veel duurdere en zwaardere auto kopen voor iets wat 4 keer per jaar met snelladen op te lossen is?

De nieuwe 800 volt technologie van Kia/Hyundai komt in snellaadtijd al aardig in de richting van tanken bij een station waar je nog in de rij moet bij een kassa.Je wilt onderweg geen 2 uur staan te wachten. Maar ca. 12 minuten laden en dan weer flink doorrijden, hoe erg is dat?

Voor nu kan nog een stap gezet worden in energie zuinigheid. Door de zuinigste motoren en installaties te gebruiken en in de carroserie bouw nog verder op gewicht te besparen en de auto aerodynamischer te ontwerpen, kan je met een kleinere accu verder komen. Met een kleinere accu hoef je minder gewicht mee te zeulen en zal de auto lekkerder rijden (lees kan het onderstel wat prettiger afgesteld worden).

Op termijn zal er gewerkt worden aan accu's die lichter zijn en die nog meer capaciteit hebben. 300-400 kilometer range is nu wel het optimum.
Misschien moet je je rijgedrag aanpassen....? Wanneer heb je dat nu nodig?
Het klopt wat je zegt, maar ik denk dat hij bedoelt dat een 55kw accu 600km kan rijden. Dat scheelt nogal wat laden en de stroom is ook niet zo goedkoop meer als je geen zonnepanelen hebt.
Ik laad om de 2 a 3 dagen tot 80% met mijn phat e-tron(92kw geloof ik, de 55).
Daar haal ik dan 300km mee in de zomer.
Dat hakt er behoorlijk in als je geen pannelen hebt.
Eens. Omwille het bereik én de laadtijden, is de teruggang in comfort voorlopig een veel te groot nadeel om voor een EV te gaan als je thuis geen laadpaal kan of wil plaatsen.

Het bereik van een EV lijkt in de praktijk nauwelijks boven de 400 km uit te komen, dan zou ik zeker eens per 2 dagen de auto ergens in de wijk of bij een laadstation naar 100% op moeten laden om te voorkomen dat ik de derde dag niet strand. Nu tank ik eens per week, dat kost me 5 auto én kan overal in Europa, om vervolgens weer comfortabel minimaal 1000 km verder te kunnen rijden. EV's is zeker voor werk-werk verkeer totale armoe.

Het narratief van een gemiddeld woon-werk verkeer van 19 km in deze context is overigens waardeloos zonder nuance. Haal daar eerst maar eens de mensen vanaf die niet een auto gebruiken voor woon-werk verkeer (lopend of fietsend naar werk haalt dat gemiddelde gigantisch omlaag).

[Reactie gewijzigd door Justinn1988 op 23 juli 2024 10:52]

Er zijn nog helemaal geen prijzen bekend. Gezien de al behoorlijke prijzen van de 308 met brandstofmotoren, gaat deze vast richting de prijzen van een elektrische Megane. €45-€50K
Wat wel een punt blijft waarom meer range wenselijk is, maar wat niks met jouw range anxiety te maken heeft... Je wil je accu tussen 20% en 80% vol houden. 60% van 400 km is slechts 240 en dat maakt om de 2 uur laden bij lange ritten wel noodzakelijk. 600 km range wil ik ook graag in mijn volgende elektrische auto.
Argh. Weer deze discussie aanwakkeren. Enough already.
Lage accucapaciteit, laag motorvermogen en laag laadvermogen...
400km is een prima bereik voor veel mensen. Een caravan wil je toch niet met een EV trekken en snel accelereren trekt je accu leeg. Dat langzame opladen zal de kosten vast drukken. Volgbaar afwegingen hebben ze dus gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 23 juli 2024 10:52]

Die 400km ga je niet halen. Dat is bij 100% -> 0%, wat je nooit doet, en bij ~90 km/u.

EV's zijn zwaar, dus wat extra vermogen is zeer welkom. Daarnaast rijdt een EV heel anders omdat het vermogen altijd meteen beschikbaar is. Het maakt het rijden veel fijner.

Juist het voordeel van snelladen is dat je niet onnodig laadplekken bezet houdt en je ook vrij snel weer onderweg bent.
Zonder eigen oprit met eigen laadpaal moet je mijn inziens sowieso niet aan een EV beginnen.
Opladen aan de thuisstroom is duurder dan openbaar laden, dus why not?
Thuisstroom is gratis als je de eenmalige investering voor zonnepanelen hebt gedaan.
En om een hele hoop gezeur in de buurt en tijdverspilling te voorkomen.
Gratis? Dan wek je wel veel op (incl. terug leveren) en/of je verbruikt weinig. Overigens prima. Maar gratis stroom, nee dat hebben niet veel mensen denk ik. Het duurt best lang voor je je zonnepanelen (en zeker 24+ stuks die je nodig hebt voor "gratis" stroom) eruit hebt qua investering. Uiteraard nog steeds een goede keuze overigens vind ik, maar ik heb de mogelijkheid niet.
Ik woon in een appartement zonder zonnepanelen (dit kan natuurlijk ook niet) en laad publiek, dus op straat. Goedkoper dan mijn thuisstroom, voor 18 euro heb ik een "volle tank".
Als ik op zonnepanelen kan laden (althans, ik laad 's nachts dus dan wek je niks op natuurlijk) zou ik het doen. Gratis klinkt goed.
Welk gezeur en tijdsverspilling bedoel je trouwens? Naar een laadpaal rijden en aansluiten? Sneller dan tanken. Afkoppelen? Sneller dan tanken. En ik slaap tijdens het laden. Geen gezeur en tijdsverspilling.

[Reactie gewijzigd door Soeski op 23 juli 2024 10:52]

Lees de krant maar eens over ruzie in buurten over het laden op de openbare parkeerplekken.
Er zijn er genoeg die het prima redden met een openbare laadpaal. Voor de prijs hoef je het niet meer te laten :)
... Een caravan wil je toch niet met een EV trekken en snel accelereren trekt je accu leeg...
Dat hoor/zie ik veel mensen zeggen maar hier op het EV6 forum lees ik toch mensen die de gok gewaagd hebben en ja het was af en toe zweten maar uiteindelijk ging het prima. En het zweten was meer wegens het gebrek aan palen in de uithoeken van Frankrijk en niet zozeer of de auto het nou wel of niet kon, integendeel; met gemak.
Ik heb anders persoonlijk een BMW i3 rijder bijna een Model X rijder (met afgekoppelde caravan) te lijf zien gaan in Duitsland op zwarte zondag, want hij hield al 45 minuten een laadpaal bezet.
En op de camping waar we zaten was een boel ophef omdat mensen hun EVs aan het opladen waren aan de campingstroom.
Ik denk dat je als caravantrekker toch beter fijn een benzine kan rijden. Is goedkoper in aanschaf en veel minder gedoe. Zeker nu met de fijne energietarieven.
45 minuten laden 🤦🏻‍♂️ “Ik moet en zal naar 100%” geval gok ik. Te veel mensen die dat idee nog niet snappen.
Nou het waren wel openbare fast chargers, maar ik kon wel van een afstandje horen dat het vermogen per "pomp" omlaag ging naarmate er meer stonden te laden. En dat al met slechts 4 laders.
of even lekker uitgebreid lunchen terwijl je auto oplaad en ja, dan maar naar 100%. Scheelt weer lopen naar de lader om hem te verplaatsen!
Bij Tesla vaak genoeg gedaan, maar daar stond nooit iemand te wachten.
Andere openbare snelladers moet je bij 90% inderdaad even van tafel.
EV6 kan dan ook “gewoon” 1600kg sleuren. En met de 70kWh accu heb je dan volgens mij nog een aardige range over. Heb geen caravan, anders was ik het gaan proberen. 😇
Had alleen de 70 onthouden, maar 77,4 inderdaad ;)
Scheelt toch aardig wat kilometers :)
Ach, zal best, laadt altijd maar tot 90% en kom nooit te kort.
Nice, ik moet nog 9-10 maanden wachten op het broertje.
Wel nog even je BE halen en max 80 km per uur omdat je meer dan 3500 kg bent als treingewicht.
Meest EV zitten met een aanhanger van 750 kg al boven de 3500 kg
Geen idee wat voor EV's jij rijdt, maar de meeste zitten gewoo onder de 2000kg en mogen dus op B prima 1500kg trekken.
DE EV's die 1500 kg mogen trekken zitten hier ver boven. Het gaat niet om je gewicht, maar je maximale totale laadvermogen (dus met passagiers en lading).
Net zo goed als je met een lege tandemasser een B nodig hebt als hij 2000 kg mag zijn.
Kia EV6, 1875kg, mag 1600kg trekken.
Aiways U5, 1825kg, mag 1500kg trekken

De Ford Mustang Mach E, Nissan Arayi en Tesla model & zitten allemaal tussen de 2000 en 2100kg, dus "ver er boven" is ook wat overdreven.
Nee, dat is niet zo.
Als voorbeeld de Kia EV6 Weegt leeg 2057 kg, maar de maximaal toegelaten massa is 2580 kg. Met je B mag je er dus maximaal 920 kg mee trekken. Dit is de zwaarste uitvoering, volgens kenteken mag hij 1600 kg trekken maar moet je dus wel je E hebben.
De lichtere uitvoeringen mogen maar 750 kg trekken.
https://autotijd.be/gewic...wh-gt-584-pk-automaat-awd
In de praktijk is snelladen toch niet nodig. Op vakantie, zeker. Maar ik heb in de afgelopen 2 jaar met mijn benzineauto letterlijk nooit ritten langer dan 200km gemaakt. De sleutel is echt dat je thuis of op locatie kan laden, en we niet denken in de mindset van brandstofauto's waar je de tank helemaal leegrijdt en dan weer vol gooit.
Ik weet nou niet of de afgelopen 2 jaar heel representatief zijn, maar ik snap je punt.
De enige keren dat ik uit noodzaak op een andere plek aan het laden ben dan thuis is als ik de landsgrenzen over ga, verder is het meer uit gemak dat ik hem in een parkeergarage op een EV plek neer zet wanneer deze nog ruim beschikbaar zijn.
Das de helft van mijn huidige diesel.
En die gaat niet stuk als ik hem elke keer vol tank en tot het gaatje leeg rij.

Weekendje ardennen wordt een ramp met zo'n auto.
volladen, 230km heen, amper laadpalen ter plekke en 230km terug...
Een dagje ardennen wordt ondenkbaar.
Nee, maar je roetfilter is na enkele jaren ook rijp voor recyclage. Eén keer onzuivere brandstof tanken en je hebt ook wat kosten. en over het gebrek aan laadpalen kunnen we kort zijn: Dat is een vraag- en aanbod-probleem dat zichzelf oplost.
Maar mijn roetfilter kost geen 10000 euro...
Dat is net het probleem; vraag en aanbod.
Je kan laadpalen zetten wat je wil.
Maar als de stroom er niet is zal die auto niet laden.
Leuk langs autostrades, maar er zijn zat plaatsen waar er amper infrastructuur is.
BEV is een tijdelijke oplossing, zodra iedereen een BEV en thuisaccu wil wil worden batterijen onbetaalbaar.
Nee, bij laadpalen speelt nog een heel ander groot probleem mee. Zeker hier in Nederland en ik kan mij niet voorstellen dat België het veel beter doet. De meeste netten zijn niet ttoereikend om dat aantal laadpalen te gaan voeden. Daarbij duurt het nog jaren voordat de netten het wel kunnen, aangezien de netbeheerders tot op de dag van vandaag nogsteeds niet het mandaat hebben proactief de nette te verzwaren (overheid geeft hier nogsteeds geen groenlicht voor).
Aangezien de netbeheerders tot op de dag van vandaag nogsteeds niet het mandaat hebben proactief de nette te verzwaren (overheid geeft hier nogsteeds geen groenlicht voor).
dat groene licht loopt niet op groene stroom /flauw.

Maar regionale netbeheerders hebben - op de gebruikelijke vergunningsperikelen na - geen extra toestemming nodig om hun netwerken aan te passen.
TenneT als hoogspanningsnet beheerder (en in Nederland 100% Staatseigendom) heeft meer last van bezwaarprocedures en de moeizame vergunningstrajecten hier.
Prima toch voor de normale consument?

400km theoretisch bereik is vaak 250km minimaal in praktijk. Ruim voldoende
Wacht maar tot je een stukje verder wil en de laadpalen overal bezet zijn. Eens kijken hoe fijn die 250km dan is....
En de accu na 7-8 jaar nog 60% van zijn capaciteit heeft...
Mijn diesel blijft een tank hebben van 50 liter.
Zo veel degradatie hebben die accu’s niet. Alle merken geven nu al 8 jaar garantie op een capaciteit van 70-80%
Je bent anti EV om anti EV te zijn aangezien je standpunten kant noch wal raken. Ik rij EV en tank nooit, laden terwijl ik slaap of werk. Kijk ook eens naar de gemiddelde degradatie van een tesla na 10 jaar. Zijn er weinig die onder de 90% staan na >100.000km en degradatie stabiliseert juist na de initiële degradatie.
Als jij vindt dat mijn argumenten kant noch wal raken toon je enkel maar aan dat je er blind voor bent.
Moet wel, want je zou moeten toegeven dat uw investering niet zo goed was als initieel gedacht.
Ik ben helemaal niet anti EV, maar wel kritisch. Ik wil een betaalbare EV die een realistisch bereik heeft van 700+ km zonder laden en die na 10 jaar nog steeds die +700km kan rijden.
en dat bestaat nog niet.
Ik blijf denken dat BEV een tijdelijke oplossing is tot we waterstof onder de knie hebben.
Momenteel is een EV een stap achteruit in vergelijking met mijn diesel voor wat ik wil van een auto.
Fanboys horen dit niet graag. Maar een auto is voor mij een tool, geen statussymbool.
Laden op het werk is voor mij geen optie atm, dat het binnen 20 jaar wel kan is NU geen oplossing.
Laden thuis is al helemaal ondenkbaar gezien ik niet voor de deur kan parkeren.
In het centrum van het dorp staan er 2 snellaad punten. Daar kom ik ver mee.
Kilometers betekenen niets als je het goed doet (lees slechts 50% van de capaciteit gebruikt), het zijn de jaren die batterijen het hardst nekken atm.
Voor jou situatie is het inderdaad niet realistisch momenteel. Dat is dan de conclusie. Voorwaarde voor een EV is dat je thuis kunt laden (prive danwel publieke laadpaal), dan heb je die 700km range ook maar incidenteel nodig (voor de meeste mensen). De gemiddelde auto rijdt minder dan 14000km per jaar (10500 tijdens corona) met een range van 700km komt dat neer op 20 keer laden per jaar, dat is toch onnodig veel range indien je op de momenten dat je geparkeerd staat kunt laden? Dat is het grote verschil, je gaat niet "tanken" je laadt de auto als je stilstaat.

Wat betreft degradatie is het inderdaad feitelijk onjuist. Die garantie betekent niet dat de batterij daadwerkelijk maar 70% heeft na 8 jaar. Overigens ben ik ten eerste geen fanboy, heb ik geen investering gedaan (private lease was vreemd genoeg goedkoper*) en een Peugeot e-208 noem ik geen statussymbool :+.

*restwaarde is een ding, als de technologie zich met een hoog tempo ontwikkeld en de auto over 4 jaar achterhaald is dan heb ik geen zin om daar de financiele gevolgen van te dragen.
zie je, zoveel verschillen onze meningen duidelijk niet. ;) Iedere situatie is anders en iedereen bekijkt het vanuit zijn perspectief.
Vanuit het mijne is het NU ondenkbaar. Wat de toekomst brengt is moeilijk vast te leggen.
Maar die range is wel degelijk belangrijk. Als is het maar voor enkele keren per jaar, ook dan moet mijn auto aan mijn wensen voldoen.
Momenteel haal ik mijn verwachtingen bij een ICE, al kan dit altijd veranderen in de toekomst.
Praktijkervaringen van vooral Tesla maar ook andere merken wijst uit dat de degradatie minimaal is. En met minimaal bedoel ik dat je na 500.000 km nog minimaal 90% batterijcapaciteit over hebt. Bij 500.000 km is bij de meeste auto's alles al vergaan of opgeknipt in stukjes en gerecycled.
De vraag is maar of de batterijen van dezelfde kwaliteit zullen zijn in de budget vriendelijke auto's als in de luxe BEV's die er al enkele jaren rond rijden.
Ik ga uit van niet tot het regendeel bewezen is.
In geval van wanneer je thuis/werk kunt laden zal je minder vaak bij een laadpaal staan dan iemand met een brandstofauto bij een tankstation. En dan reken ik lange vakantie trips mee, want anders zal je nooit ergens ander hoeven te landen.
jep, onder die voorwaarden wel idd.
Maar voor veel mensen is dat geen optie atm.
Dat is naast de discussie of een EV echt voordeel biedt aan het klimaat.
Want het is vooral een gevalletje van NIMBY vervuiling.

ik blijf hopen op een waterstof hybride.
BEV voor de short range voor wie kan laden met optie voor waterstof voor de langere trips of gebrek aan oplaad mogelijkheden.
BEV is ook een optie als je niet thuis kan opladen natuurlijk. Zeker in NL waar de laadpaalverzadiging best hoog is.

Niet vergeten dat BEV ook relatief simpel is. Geen verbrandingsmotor of complexe processen. Waterstof tanken is ook niet zo efficiënt als benzine of zelfs LPG. Alles staat onder druk en voordat de volgende kan tanken moet de druk weer omhoog, dit kan lang duren.
Er bestaan bv ook technieken om waterstof in poedervorm op te slaan.
Welgeteld 0x meegemaakt. Er zijn zat snelladers.

En anders moet je een keertje per jaar wachten in een rij. Niet het einde vd wereld.

Ik snap dat veranderingen eng zijn als je ouder wordt, maar het valt echt allemaal wel mee

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 10:52]

Al jaren hoor ik dat onzin argument en ondertussen is het nog steeds geen probleem.
Nog nooit meegemaakt dat ik überhaupt heb moeten wachten, in de meeste laad apps is te zien hoeveel er bezet zijn. Daarnaast worden laadpalen met een gigantisch tempo geplaatst, in januari waren er 81000 openbare laadpunten waarvan 3000 snelladers.
Er zijn 9 miljoen auto's in Nederland.
Enfin, je beseft wel dat er nog werk aan de winkel is...
Ja? De verwachting is dat er rond de 1.8-2 miljoen laadpunten zijn in 2030. Beetje onzinnig om nu meer laadpunten dan dat er elektrische auto’s zijn te installeren
En waar ga je de stroom halen?
Vergeet ook niet de piektarieven die er onvermijdelijk komen.
Snelladen wordt heel duur.
Ja wat is het nu, er zijn er niet genoeg? het is te duur?

Snel laden is een uitzondering voor de meeste EV rijders. 90% van het laden gebeurt thuis of bij kantoor.

Je hoeft geen EV te kopen eh dus je hoeft ook geen argumenten te verzinnen die feitelijk onjuist zijn.
Beide, niet genoeg nu en later te duur.
Ik kan noch op kantoor, noch voor mijn deur laden.
Denk enkel dat traag laden helemaal niet prima is voor de 'normale consument'. Als je in een appartement woont oid ben je namelijk volledig afhankelijk van laadstations
100kW laden traag? Snel zat toch. Een hapje eten bij de McDonalds en je hebt weer een vrijwel volle accu
Reistijd is gewoon werktijd. Gaat niet werken.
Prima toch als reistijd werktijd is? Half uur/uur laden ofwel extra pauze.
Dat is niet hoe de baas erover denkt hahahaha
Tja. Als het vanaf 2025 verplicht is en ik moet vanwege het bereik onderweg laden, dan heeft mijn baas toch echt pech ;)
Ga jij elke keer naar de macdo gaan als uw accu leeg is? Na een paar jaar kunnen ze u rollen ;)
Slechts 15% woont in een appartement en dan zijn er ook nog veel appartementen met eigen parkeerplaatsen/garages
In mijn wijk met rijtjeshuizen (stuk of 200) ben ik een van de weinigen met een eigen oprit. De buurman probeerde zijn Volvo V60 met kabel over de straat op te laden (wanneer het openbare plekje voor zijn woning vrij is) maar kreeg gezeur met de gemeente.
De publieke palen hier zijn redelijk veel bezet dus is snelladen voor EV bezitters vaak een must.

PSA/Stellantis EVs zijn qua accupakket (range) en "snel"laden aan de onderkant van het segment. Die wagens zijn over een paar jaar weinig meer waard ivm inferieure techniek.
En hoeveel van die andere huizen in jouw straat kunnen een oprit op eigen grond realiseren?
Optimistisch en realistisch gezien maximaal 2%
Als ik in mijn omgeving kijk, niemand behalve hoekhuizen of vrijstaand. Tussenwoningen hebben niet de mogelijkheid, omdat de hef van de gemeente er niet uit mag. Precies dit scenario heb ik recent voorgelegd bij een meeting van de gemeente over de energie-transitie. Waarbij de gemeente duidelijk aangaf op de openbare parkeerplekken voorlopig bijzonder weinig palen zouden kunnen plaatsen, vanwege het net dat dit niet aan kan. Dit betreft een woonwijk van waar het oudste deel 20 jaar oud is, schat ik.

Overheid (wij) wil vanalles, maar mogelijkheden? :)
In mijn omgeving zelfs de hoekhuizen vaak niet. Tussenwoningen vrij vaak ook geen voortuin, trouwens, waarbij boven en beneden in hele delen van de stad ook nog eens aparte woningen zijn. Toegegeven, hier in de stad (Haarlem) zijn de oudste woonwijken wel wat ouder dan dat en zijn zelfs de 'ruimere' woonwijken vaak jaren '20-'30 of '50-'60 en ruim voorzien van parkeerproblemen.

Zolang ik hier in de stad woon, zal ik nooit een eigen parkeerplek hebben, laat staan een eigen laadpaal (geeft verder ook niet, mind you, een van de nadelen van in een stad wonen). Algemeen beschikbare laadpalen zijn alleen realistisch als ze iedere lantaarnpaal van 2 stopcontacten voorzien, wat het stroomnet voorlopig inderdaad niet aankan. Tot die tijd zijn de beperkt beschikbare openbare laadpalen een schaars goed, waar ik mensen die braaf hun volgeladen auto verplaatsen regelmatig meerdere rondjes door de buurt zie rijden op zoek naar een gewone parkeerplaats.

Ik denk dat in dit opzicht hier in de stad de bevolkingsdichtheid gewoon te hoog is geworden en autobezit te wijdverbreid om op lange termijn houdbaar te zijn, tenzij er heel indrukwekkende technologische innovaties langskomen. En dan denk ik dat niet eens over het centrum, he, maar gewoon over de 'normale' woonwijken. Hilarisch genoeg is de situatie in het (deels autovrije) centrum eigenlijk beter, omdat veel mensen daar in de parkeergarages parkeren.
Ik ken Haarlem enigszins, mijn broertje woont daar. Hij heeft zelf ook geen mogelijkheden, sterker nog hij mag niet eens zonnepanelen op het dak van zijn eigen woning leggen, omdat het een zogenaamd "beschermt stadsgezicht is". Wat willen wij nu met elkaar? :/
Beperkt beschikbaar omdat de behoefte er niet is of omdat mensen niet de moeite nemen om een laadpaal aan te vragen? Het lijkt er in ieder geval op dat je het aanvraag proces vrij simpel in werking kunt zetten.
https://haarlem.nl/laadpaal-elektrische-autos
dan praat je met de straat over gezamelijke eigen palen gevoed door eigen panelen, ten opzichte van het net voeden en dan palen aan het net hangen is zoiets wel wat lastiger, maar een deelneming starten is geen onmogelijkheid, als je zo'n plan realiseerbaar voor legt aan de gemeente dan moeten ze bijna wel akoord gaan immers was een gebrek aan energie op het net voor hen de reden om het niet te doen..
In het licht van de energie-transitie moeten we prima accoord gaan met private laadpalen buiten het net om... hoe je die uiteindelijk voor elkaar krijgt is dan natuurlijk wel aan jezelf. de kosten van zoiets zullen trouwens realistisch gezien net eens zo heel pijnlijk zijn omdat je een aardige kans hebt om op het gebied van maatschappij en milieu ook nog wel wat subsidie binnen te harken.
Nee, het is niet gebrek aan energie het net is nu juist overbelast. Het net kan geen extra aanvoer aan, zonnepanelen schakelen ook met regelmaat uit, om dat de 253Volt wordt aangetikt. Eigenlijk zijn alle deelnetten ouder dan 2-3 jaar niet toereikend om onze energie behoefte aan te kunnen.

Op één van de laatste bijeenkomsten van de gemeente hier was eigenlijk al de conclusie getrokken, dat wij hier in de omgeving weinig meer kunnen doen (zonnepanelen, laadpalen, etc), eerst zal het net verzwaard moeten worden. Echter tot op heden hebben de netbeheerders nogaltijd niet het mandaad om dit proactief te gaan uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 10:52]

Kabel onder de straat door?
Er is vast wel iets “out of the box” te verzinnen.
Er is zat te verzinnen, maar het moet wel legaal zijn. Een kabel onder gemeente grond leggen mag niet zomaar. Zelfs een stoeptegel lichten moet je toestemming voor hebben.
Heeft de buurman al geinformeerd bij de gemeente of er een laadpaal bij kan komen?
Gaat in veel gemeenten vrij soepel/eenvoudig.
Geen idee maar laden op publieke paal vs je eigen zonnepanelen zit een flink financieel verschil tussen.
Afhankelijk van je contract kan dat op dit moment een flink verschil zijn in het voordeel van publiek laden. Tenzij je flinke overproductie hebt stop je kWh in de auto die je anders in huis had verbruikt.
Voor naar de bakker te rijden wel.
In het weekend veel te krap.
En wat met die batterij binnen 6-7 jaar?

[Reactie gewijzigd door System op 23 juli 2024 10:52]

Zit jouw bakker 125km verderop dan? Batterijen hebben zich allang bewezen lang genoeg mee te gaan. Als jij ieder weekend meer dan 250km rijdt neem je een auto met groter bereik, of je pakt even een snellader voor dat kleine stukje bereik dat je mist die paar keer per jaar wanneer je bereik wat kleiner is ivm kou, of je rijdt die dag even wat langzamer/rustiger om meer bereik te halen uit je accu.

Kunnen de EV sceptici niet eens een keer nieuwe argumenten bedenken? Ze worden een beetje eentonig.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 10:52]

idd, een auto met groter bereik, mijn diesel atm. ;)
Dat is het hem he, wij bedenken geen argumenten, ze liggen er gewoon voor het rapen.
zodra die argumenten verdwijnen verdwijnt ook mijn kritiek.
Ik moet niet trager rijden in de winter, ik raak altijd even ver met mijn auto.

Jullie fanboyen zo hard dat je lijkt blind te zijn voor de problemen van een BEV.
"fanboyen" :P
En nee, we zijn niet blind voor de nadelen van een BEV. We accepteren ze. En passen ons gedrag aan. Dat wil niet iedereen. En dat zullen de volgende generaties ons kwalijk nemen. En dat interesseert veel mensen niet.
idd, ikzelf wil dat niet zolang er een alternatief is.
Dat EV de toekomst is kan best, maar nu verkies ik mijn ICE.
Het enige wat mij interesseert is mijn voordeel nu, niet het eventuele voordeel binnen 5000 jaar.

/typo
De EV is niet "de toekomst". De EV is een noodzakelijke stap op weg naar een beheersbaar klimaat.
Je bent in ieder geval duidelijk in die zin dat je kiest voor jezelf.
Laten we niet naïef doen he, we zijn niet op een miss verkiezing ;)
EV is wel de toekomst, de vraag is waar je die elektriciteit uit haalt?
Uit een batterij, uit een brandstofcel of uit een waterstofcel.
Nu al zou een EV op basis van een brandstofcel op diesel of benzine veel zuiniger zijn dan een ICE. Maar blijkbaar wil niemand die?
Nu al zou een EV op basis van een brandstofcel op diesel of benzine veel zuiniger zijn dan een ICE. Maar blijkbaar wil niemand die?
Een brandstofcel op basis van Benzine? Die bestaan niet, of anders link.
Die bestaan wel, maar niet vaak in massa productie.
In de VS heb je bv de Chevrolet volt.
https://www.autoweek.nl/a...ruik-chevrolet-volt-1625/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Chevrolet_Volt
Ik kan fout zijn, maar ik dacht dat Toyota ook zo'n Prius versie had.
Dat is geen brandstofcel op basis van benzine of diesel, dat is een simpele hybride. Dus feitelijk een EV met een brandstofmotor om de batterij op te laden..... Dat is hetzelfde als je EV opladen met een generator 8-)
Dat lage verbruik is alleen mogelijk als je hem elke dag aan de stekker helemaal oplaad. Die energie wordt niet meegerekend in het verbruik. Een hele vreemde rekenmethode.
Een gewone hybride zou ik het niet noemen gezien de ICE niet rechtstreeks op de aandrijftrein is gekoppeld.
Hoe het noemt weet ik niet, ben niet geïnteresseerd genoeg om het op te zoeken ;)
Het is een beproefde techniek dat dieseltreinen al jaren gebruiken.
Maar om één of andere reden een zeldzaamheid in de automobielindustrie.
Die reden is heel simpel: complexiteit. Net zoals met elke hybride is het een beetje onzin om een volledige brandstofmotor plus brandstoftank en heel regelsysteem mee te sjouwen, plus een batterij en electromotoren.
Bovendien kan het nooit en te nimmer zuiniger zijn dan een BEV vanwege de productie van de brandstof en de inefficientie van de brandstofmotor.
Maar wel lichter gezien er een veel kleinere accu in moet, waardoor ook goedkoper, zie de Chevrolet.
In praktijk hoef ik mijn gedrag vrijwel nooit aan te passen met een BEV. Sterker nog, die paar keer per jaar dat ik bij een snellader stond kostte me veel minder tijd dan iedere week bij de pomp. Iedere dag wegrijden met volle "tank" is heerlijk. Met een EV had ik minder "range anxiety" dan met een benzine auto. Met een EV weet ik dat ik op normale dagen weer thuis kom, hoef ik niet eens naar bereik te kijken. Met een ICE auto moet ik tussendoor soms naar de pomp.

Maar ja je hebt altijd een handje vol mensen die beweren ieder weekend heel NL door te rijden. Prima natuurlijk, dan moet je voorlopig even diesel blijven rijden. Maar weet wel dat er meer mensen bestaan dan jij, en statistisch gezien zullen de meeste mensen (die thuis kunnen laden) totaal probleemloos met 250km bereik rond kunnen rijden.

Als je niet kan thuisladen, neem geen EV.

Oh ja, en neem sowieso geen EV nu, want benzine/diesel is misschien duur, maar elektriciteit is nog duurder.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 10:52]

Zie je, zo moeilijk is het niet. ;)
Iedereen kijkt vanuit zijn perspectief, wat heel normaal is.
In mijn situatie is het (nog) niet interessant of voordelig.
Wat niet is kan zeker komen.
Hetzelfde is gebeurd met zonnepanelen en thuisbatterij. ;)
voor thuisbatterij zou ik juist meer denken om een auto te gebruiken als thuis-accu.

De hoeveelheid kWh uur die je thuis nodig hebt is maar een klein deel van de totale capaciteit van de auto.
ja en nee.
De panelen wekken stroom op overdag, op momenten dat ik niet thuis ben, dus ook mijn wagen niet.
Bovendien kan ik, zoals eerder gezegd, niet parkeren voor mijn deur.
Tenzij je op het werk op laadt en 's avonds thuis die stroom gebruikt.
Maar uw panelen thuis dragen dan weinig bij aan uw eigenverbruik.
Nu al is een installatie van 4.5Wp en een thuisbatterij van 9.6kWh terug te verdienen op 4-5 jaar in België.
Met zo'n terugverdientijd gewoon doen toch! 9.6kWh is echt veel voor thuis; welke accu specifiek gaat het om?
Ik heb het gedaan ;)
Maar 9.6 gaat snel verminderen. De batterij gaat uit op 15%, dus hou je minder over.
Bovendien garandeert de fabrikant slechts een capaciteit van 60% na 10j.
Gaat om 4x US2000 van Pylontech.
https://sfelek.be/product/pylontech-48v-us2000-24-kwh/
Natuurlijk kom je in de winter minder ver dan in de zomer, dat is met een ICE net zo goed - alleen je merkt het minder. Wat je wel merkt is 2 euro de liter tanken elke keer.
Misschien is jouw situatie specifiek niet geschikt voor een EV nog, maar er zijn maar heel weinig mensen die 700km range dagelijks nodig hebben. Weinig mensen rijden 700km per dag.
Voor jou is het dan nog niet handig, dat kan natuurlijk - begrijpelijk dat je niet elke dag wil snelladen ergens om je 700km te halen.
Het merendeel rijdt, zoals eerder gezegd, 20-50km per dag. Misschien 100. Wow. Je laadt terwijl je slaapt of op werk en niet eens elke dag. Nooit meer op een (tochtig/nat/guur) tankstation staan en 100+ euro afrekenen. Heerlijk. Geen hoge garagerekeningen meer voor olie, onderhoud, allerlei filters, koppelngsplaten en ga zo maar door.
Veel discussies over EV gaan puur en alleen over de range, maar in de praktijk is het meer "omdat het niet kan" dan dat het nodig is, en de andere genoemde zaken door mij worden voor het gemak maar even vergeten. Ja EV is nog best duur in de aanschaf. Maar daarna... peanuts.
En mensen die naar een EV zijn overgestapt zeggen in mijn omgeving unaniem: nooit meer een ICE (benzine/diesel).

[Reactie gewijzigd door Soeski op 23 juli 2024 10:52]

Een stationwagen gaat vaak niet om het laadvermogen maar ook de extra ruimte
Wat stop je dan allemaal in die extra ruimte die geen laadvermogen inneemt? :)
Dus als ik zeg dat het niet altijd om het laadvermogen gaat dan denk jij direct aan geen laadvermogen nodig?

Even naar het milieupark, Ikea, uitgebreid boodschappen doen voor een feest, fietsen, planten etc.
Ja in een leuke sedan of hatchback ga je veel van die dingen ook krijgen, maar vaak met moeite omdat de opening waar het doorheen moet kleiner is.
Waar je bij een station vaak het verstand op nul kunt zetten en het met gemak erin krijgt.
Het zal aan mijn definitie van laadvermogen en ruimte/extra ruimte liggen, voor mij zijn vrij uitwisselbaar. Helder verhaal :)
Laadvermogen is doorgaans gewicht/massa. Ruimte is volume.
Lage accucapaciteit, laag motorvermogen en laag laadvermogen...
Wat is er mis met 156pk en 260Nm?
Ja, je gaat er dus geen stoplichtsprintjes mee winnen van sommige andere EV's, lekker belangrijk...
Vergeet niet dat die auto 1000kg meer weegt dan een ice variant.
1: het gewicht is nog helemaal niet bekend gemaakt [!]

2: de (lichtste) ice variant van de Peugeot 308 SW is 1275kg

3: de vergelijkbare (ook in dit artikel aangehaalde) MG 5 Electric SW is 1562kg

4: realistische verwachting op basis van 2 en 3 is dus een verschil van 'ongeveer 300kg', misschien iets meer

5: "1000kg meer dan de ice variant" is dus sowieso onzin
Het feit blijft wel dat het ding veel zwaarder is en dus ook meer pk nodig heeft voor dezelfde ervaring.
Niets mis mee gezien die er ook lijkt te zijn., maar het is niet te vergelijken met een ICE.
Dat is soms een voordeel, soms een nadeel.
Geen idee over wie je het hebt en laat me ook koud.
Maar iedereen proberen belachelijk te maken die het niet met je eens is zal ook niet in uw voordeel spelen.
Wil je deftige range (+500km) zal je er niet komen met die 300kg met de huidige technologie.
Het grappige is dat ik me helemaal niet afgebrand voel, maar eerder bevestigd, waarvoor dank ;)
Jij hierbij ook bedankt, voor de bevestiging over wat eigenlijk al duidelijk was. ;)
En mogelijk erg lage kosten,
Kortom betaalbaar…
Niet iedereen kan een tesla betalen.
Of wil een Tesla betalen
idd, los van de prijs zijn het lelijke autos met een heel vervelende non-tactile interface.
Geef mij maar knoppen...
Range die voor de meeste mensen voor 95% van de tijd genoeg is en een motor vermogen wat voor ICEs al geruime tijd gemiddeld is in deze klasse. Dus als de prijs goed is, dan dit nog wel eens een goede optie zijn voor veel mensen.
Prima accucapaciteit, normaal voldoende vermogen en prima laadvermogen voor het overgrote deel van de weggebruikers.

Mooie stationwagen. Geen gehypt EV-model. Kom maar door graag.
Zo kijk ik er ook naar! Ik heb nu een ID4, maar ik zie zo'n station wel zitten, die tank is écht niet nodig. Ookal heeft ie wat minder berijk, dat komt wel goed. Ik kan met deze op vakantie, dat zal met een e308 sw niet heel veel veranderen.
Precies! Alles gewoon goed, niks bijzonders, maar mits met de juiste prijs een goed product. Daar hebben we er veel meer van nodig.
Technology Connections: A Complete Beginner's Guide to Electric Vehicles heeft er weer een mooie video over dat snelladen eigenlijk nooit nodig is.
Oh dank, leuk had deze nieuwe gemist.
Heerlijk channel.
400km is een prima bereik en waar heb je in godsnaam een EV met 600pk voor nodig? Dat heb ik nooit begrepen, pas nog in het nieuws dat EV's betrokken zijn bij relatief veel ongevallen omdat men niet overweg kan met het vermogen. 156pk en 260nm is helemaal prima
Ja, er zijn betere modellen op de markt.
Maar geen stations. Volgens mij is deze daar uniek in (iig 1 van de weinigen)
De SW uitvoering met die specificaties lijkt mij niets mis mee. De actieradius in de winter zou van mij iets beter mogen (nee, niet voor de wintersport). Een normaal ogende auto met een fatsoenlijk dashboard zonder oerlijk tablet op het midden console, met het alle gegevens netjes recht voor je inzicht.
Mooie marketing.
54kWh haalt de auto echt geen 400km mee. WLTP van 375km at best. Werkelijk zomerbereik met snelweg erbij van 275km, en winterbereik van onder de 200km. Combineer dat met te langzaam snelladen (elke auto die nu nog nieuw geintroduceerd wordt met minder dan 200kw snelladen moet terug naar de tekentafel) en je hebt een "net niet" auto.
Dit is toch ook in wezen geen nieuw geintroduceerde auto, het is de grotere broer van de 208, zie ook het modelnummer '308' oftewel een bestaand model. Ik zou eerder die verwachtingen hebben bij de nieuwe modellen op het STLA platform.
Het model nummer van Peugeot staat al een tijdje stil op de 8. Dus of het een nieuw model is, is daaruit niet af te leiden. Gezien dat de 308 recentelijk vernieuwd is zal het naar alle waarschijnlijkheid gewoon een electrificatie van de huidge wagen zijn. Echter het onderliggende platform was reeds al geschikt voor full Electric.
Het is geen gedeeld platform met de 208, Daarnaast is het een nieuwe aandrijflijn (zelf ontwikkeld in plaats ingekocht).
Tja, snelladen zal voor mij niet relevant zijn als ik gewoon thuis kan laden maar die radius moeten ze gewoon realistisch gaan brengen. dus de winter radius want dat is waar je maanden lang mee te maken heb en dus de realiteit van de auto.
Het is bizar dat ze nog altijd een best case mogen adverteren terwijl dat gewoon een windtunnel droom is.
54kWh haalt de auto echt geen 400km mee. WLTP van 375km at best. Werkelijk zomerbereik met snelweg erbij van 275km, en winterbereik van onder de 200km.
Zelf elektrische rij ervaring? Je hakt de verwachte actieradius door de helft.
PSA krijgt het inderdaad voor elkaar om steeds maar weer een flink optimistisch WLTP rijbereik op te geven.
Als ik de auto's pak waarmee ik ervaring heb is WLTP haalbaar, 450 km met een e-Niro, 260 km met een Mii alleen onze 9 jaar oude Smart heeft nooit zijn NEDC bereik kunnen halen.
Ja zelf ervaring, en inderdaad in de stad is WLTP geen probleem. Richting je vakantie rij ik echter snelweg en geen B wegen, dan is WLTP onhaalbaar (tenzij je met 80 kpu achter een vrachtwagen gaat plakken uiteraard).

Met mijn e-Niro, haal ik in de zomer, als ik vertrek met 100% lading en me netjes aan de snelheid houd, dus 100/120/130 waar toegestaan ca 330 km en dan kom ik met 5% bij de volgende paal aan.
In de winter heeft dat ding met die snelheden een kolk in de tank so to speak. En natuurlijk kan je langzamer rijden, doe ik ook vaak genoeg om minder vaak te laden, maar als je nog 1000km te gaan hebt is 100kpu toch best langzaam.
Ah, onze E-Niro geeft meestal 450 aan, soms 480.
Laatst een retourtje Den Haag gehad, 254 kilometer gereden met nog 196 kilometer over, 13,4 kWh/100km volgens de maximaal geldende snelheid. Zelf rij ik een Mii die 340 in de zomer haalt maar inderdaad in de winter wegens geen warmtepomp verwarming zon 240 kilometer gemiddeld stad-snelweg.

Afhankelijk van je rijstijl kan de actieradius afwijken is hiervan een mooi voorbeeld O-)
Klopt 100%, je voetje bepaald hoe ver je komt (en hoe snel je er bent).
Ik ben absoluut geen max verstappen. Vandaag 14.0 kWh/100km op een rit van 20km waarvan 75% snelweg. Gemiddeld over de zomer (ik reset bij bandenwissel, omdat het merk/type band ook grote impact op het verbruik heeft) 15.3kWh op 7000km dus al met al prima.
Wat jij beschrijft is worst-case scenario, met heel veel snelweg kilometers. Het gros van de mensen zal een verbruik realiseren van tussen de 13 kWh/100 km in de zomer en 19 kWh/100km in de winter. Wat dus resulteert in een gemiddeld bereik van 280 km in de winter en 420 km in de zomer. Ik kan je vertellen: dat is meer dan voldoende voor een gezinsauto.
En dat snelladen? Vrijwel iedereen met een EV vermijd snelladen als de pest, want duur, je kunt maar tot 80% laden en met een klein beetje slim plannen overbodig. De meeste mensen doen als ik: je laadt 's nachts aan de AC paal (publiek of eigen) tot 100%. Indien nodig laadt je onderweg aan de snellader, maar zo min mogelijk bij om thuis te komen. Dus 200 kW laadsnelheid is mooi, maar in de praktijk is 70 kW meer dan voldoende.
Voor de duidelijkheid: wij rijden 25.000 km per jaar en staan alleen aan de snellader als we op vakantie naar het buitenland gaan. En dan heb ik de eerste 9 maanden dat we de auto hadden ook nog thuis met een verlengsnoer aan de 220V stekker geladen....
In de winter naar een ski gebied heb je meerdere DC laadstops nodig anders ben je dagen onderweg.
Afgelopen winter dus 4x onderweg moeten stoppen, en als ik dan kan kiezen voor een auto die 4 stops van 20 min of 4 stops van 45 min nodig heeft dan weet ik het wel. Gaat dus echt om vakanties. In NL ben ik het helemaal met je eens!
Yep, worst-case dus :) :O
Om daar de keuze voor een auto op te baseren vind ik nogal wat. Ik rij 25.000 km/jaar en ben dit jaar naar Parijs en naar Zwitserland geweest. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen: geen enkel probleem. Het is dus, en dat klinkt ook een beetje door in wat je zegt, een heel sterk persoonlijke ervaring. Voornamelijk accepteren dat je een klein beetje moet inleveren.
Ik vraag me af met de huidige stroom prijzen wat er precies gaat gebeuren met de verkoop van EV's. Ook kleine bakkies als dit zijn totaal oninteressant als je naast alle ellende ook nog eens een 2x zo hoge km prijs mag betalen als benzine.

Vergeleken met evs van 10 jaar terug is het fijn om eindelijk 11kW laden, 100kW DC en een snufje meer vermogen te zien.
In België is het heel simpel: ongeacht de prijs van elektriciteit vs benzine/diesel is EV enorm aan het groeien. Wat in NL "bijtelling" heet, is in BE "VAA" (Voordeel Alle Aard). De fiscale voordelen van ICE voertuigen gaan compleet op de schop en enkel EV's krijgen nog fiscaal voordeel. Zowat alle leaserijders gaan dus binnen de 3 jaar overstappen op EV's. En leasewagens bepalen de 2dehands markt voor een groot deel.
Voor EV-adoptie is - alvast in BE- de dijk echt gebroken. Tenzij de overheid hierop terugkomt, wat heel onwaarschijnlijk is, is EV-adoptie niet meer tegen te houden.

Voor particulieren is de introductie van betaalbare niet-F1-achtige modellen, zoals deze Peugeot, prima. In het echte leven rijdt ook vrijwel niemand met een Bugatti (ICE), al is het wel cool wat ze daar afleveren. Ik zie niet meteen een reden waarom mensen in de EV-wereld plots wél zouden wakker liggen van 0-100 acceleratie etc.
Ellende? 🤷🏻‍♂️
Hier gewoon op de zon of 25ct/kWh.
En nooit meer moeten omrijden naar een pomp 😇
Je komt nooit op een weg waar een pomp aanzit? Lijkt me ERG sterk.
Anoniem: 30722 @spNk13 september 2022 16:26
Duur langs de snelweg kom je wel tegen ja, maar ik heb jaren lang 3x per week moeten omrijden om te tanken ja. 5 minuten heen, 5 minuten tanken, 5 minuten terug, je ben zomaar een kwartiertje kwijt, 3x per week.

Nee, ik gooi hem lekker aan de stekker, die rit naar de vakantie pak ik die paar keer 15 minuten snelladen wel voor lief, dan heb ik alle tijd, want vakantie! 😇
Er zijn genoeg bedrijven waar je niet eens langs de snelweg mag tanken. Van de tank passen waar je enkel bij goedkope stations kunt gaan. Best vaak behoorlijk om rijden.

Hadden wij ook even. BP hier om de hoef en goedkoop ook nog. Nee, ik moest 10min heen en terug voor tanken en daarna pas de snelweg opzoeken.

Ben blij dat dit is that ver is.
Hoeveel mensen wonen er aan de snelweg?
Voorheen een Shell tankpas en daarmee ook de verplichting om bij Shell te tanken en vaak omrijden. Nu Shell Recharge en kan zo'n beetje overal laden.
Mooi dat je dan in eigen tuin kan parkeren met je zonnepanelen maar 90% van nederland kan niet laden via zijn zonnestroom. Dat is een beetje het prrobleem dat we hier hebben. ik denk dat als ze echt in willen zetten op EV we hele strate en achtertuinen aan moeten gaan passen. in theorie kan ik in mijn voortuin laden met een kleine ev als de ze bosjes weghalen en me een meter extra voortuin geven of in de achtertuin als ze daar bosjes weg halenj en me een meter extra tuin geven en de vooruinen avn andere huizen verminderen zodat de auto mijn achtertuin in kan rijden. maar de realiteit is helaas dat dit nooit gaat gebeuren en dus worden we weer overgeleverd aan een zonnestroom monopolie aan de weg waar je een premium betaald en mag hopen dat vandaaltjes geen water in je charge port spuiten of je kabel slopen enz enz.

Altijd leuk die comments van mensen die het zo goed hebben met hun dak voor 25+ panelen en eigen oprit maar helaas geld dit voor de meeste niet.
Als 90% niet op eigen stroom kan laden, waarom is de hoge energieprijs thuis dan opeens een issue voor EV? Want dat lees ik hier telkens, maar kennelijk is dat maar voor 10% van de mensen van toepassing, waarvan een deel nog niet eens op die absurde tarieven zit!

Straatpalen staan namelijk rond de 35 a 45 cent.

Dus ben even de draad kwijt, gaat nog al tegen elkaar in.
Als dat 45 cent per kW is dan zijn dat ook behoorlijke prijzen en is een EV vooral voordeliger als je zelf met panelen kunt laden.
Bierviltje:
17kWh per 100km dus 17 x 45 cent maakt EUR 7,65
Bij een benzineprijs van 2,13 heb je daar 3,6 liter Euro 95 voor.
Welke auto doet 100km op 3,6 liter of daar komt daar dicht bij in de buurt?
Stroom wordt duurder maar de benzine prijzen stijgen net zo hard mee.
Euh nee.

Kijk wat de stroomprijs het afgelopen jaar heeft gedaan en wat de benzine/diesle prijs het afgelopen jaar heeft gedaan. Stroom is vele malen harder gestegen.
Precies een 100 kWh tesla kost met een model contract van Eneco al 103 euro om vol te gooien voor met veel geluk 550 km radius. Mijn benzine auto gooi ik voor 54 euro vol voor dezelfde 550 km.
Hoe ga je met deze prijzen ooit die whopping 20 a 25 duizend premium die je voor die accu betaald heb terug verdienen!?

benzine is ongevbeer 33% duurder als een jaar geleden daar waar stroom al snel 180-200% duurder is en bij een nieuw model contract als je de sjaak ben 350% duurder.

zat mensen die nu al 64 cent per kwh betalen en dat is al duurder als benzine en het gaat nog veel gekker worden komende winter.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 10:52]

wat voor modelcontract heb jij het over, als je werkelijk je auto vaker dan ééns thuis volgooit kom je in hele andere (grootverbruiks tarieven terecht)
Grootverbruik voor je ev. 20.000 km is minder als 4000 kWh...
Grootverbruik is groter dan 3x80A en een jaarverbruik van minimaal 100MWh, niet zo moeilijk om je auto dagelijks vol te laden en daaronder te blijven.
Ik "tank" bij kantoor voor 27ct/kWh.

N=1 en nee het is niet representatief maar je beschrijft een worst case scenario (modelcontract op dit moment). Zelfs snelladen kost "maar" 53ct/kWh. Als je moet tanken ga je ook naar het goedkoopste tankstation (voorbeeld: de witte pomp die 4/5km omrijden is). Is de huidige energieprijs bevorderlijk? Nee. Is elektrisch rijden duurder dan benzine/diesel? In de meeste gevallen niet.
Op dit moment niet, maar kans is groot dat het over een tijdje weer meer in balans is. En een EV koop je niet alleen voor dit jaar maar ook voor de komende jaren.
Niemand weet wat de prijzen voor stroom en benzine over 1 of 2 jaar doen. Daar beweringen over doen is dan ook niets anders dan in een glazen bol kijken of tarot kaarten leggen om de prijs te voorspellen. Wat we wel weten is dat op dit moment afhankelijk van je laadsituatie een EV naast de hogere aanschafprijs ook een hogere kilometerprijs kan hebben. In de huidige situatie is een EV voor veel mensen gewoon niet interessant ook al zouden ze het geld ervoor hebben.
Met een dynamisch energiecontract kun je in de nacht op dit moment voor 35 cent per KWH laden, dus dat valt ook wel mee. Is sowieso nog goedkoper dan op benzine rijden.

In een ID3 kun je dan 100km rijden voor 5 euro (15 kwh), dat haal je niet met een benzine auto die bijvoorbeeld 1 op 20 rijdt (en dan heb je een zuinige auto). Dan moet de prijs nog verdubbelen om break even te geraken. En dan is de energieprijs op dit moment ook nog zwaar overpriced, en nu de gasprijs weer hard naar beneden gaat zal de energieprijs ook weer gaan dalen.

[Reactie gewijzigd door Bartske op 23 juli 2024 10:52]

een zuinige auto, de 2008 3clilender 1.3 (2016) noem ik een redelijk zuinige (en redelijk lichte auto) maar met een beetje wind rijdt die gemiddeld over de snelweg met cruise control op 100km/h maar net 1/19 een zwaardere 308 station of bijvoorbeeld de 3008 gaan daar zeker niet overheen.

met de huidge benzinneprijzen heb je dus zo'n 8 euro nodig voor die 100km/h en dan hebben we het over cruisecontrolled op 100km/h (en niet op handmatig remmen rijden remmen in een dorp of stad dan zakt je gemiddelde al makkelijk naar 1:12 dus 16 euro voor die 100km dat is dan ongeveer 3x de prijs van ICE. maar zelfs als in werkelijkheid maar half zo goed gaat zit je met 1,5x de prijs behoorlijk goed, stroom wordt in tegenstelling tot wat groningsekoek denkt logischerwijs steeds goedkoper (in vergelijking met brandstoffen) we leggen niet voor niets de hele noordzee vol met windmolens.

Wat groningsekoek lijkt te vergeten is dat we het niet alleen maar over productie, vraag, en aanbod hebben in deze discussie. We hebben het ook over zaken als de impact die verkeer heeft op milieu en de (al dan niet terechte conclusies die de politiek daaraan hangt) die hele ontmoediging van ICE - terecht of niet maakt dat je weldgelijk kunt voorzien dat de kosten van ICE tov electric de komende 10 jaar aanzienlijk negatief voor de bestuurders zal uitpakken.

één voordeel waar ik wel blij me ben als we het hebben over de elektrificatie van onze samenleving is dat je veel beter specialitisch maatregelen kunt nemen op 1 grote schoorstaan dan op een miljoen auto-uitlaten. en dat gasleiding lekken binnekort tot het verleden gaan behoren. - dat scheelt een hoop bij graafwerkzaamheden.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 10:52]

Stroom wordt in tegenstelling tot wat groningsekoek denkt logischerwijs steeds goedkoper
Het boeit niet wat het kost om stroom te produceren, wat boeit is wat de consument voor stroom betaald, en daar lijk jij even te vergeten dat we vandaag de dag recordprijzen betalen.
Wat groningsekoek lijkt te vergeten is dat we het niet alleen maar over productie, vraag, en aanbod hebben in deze discussie.
Nee dat vergeet ik niet, maar vooralsnog is de kostenoverweging gemiddeld genomen een veel grotere factor dan de milieuvriendelijkheid. Daarbij ging het daar ook niet over.
Dan heb jij nog redelijk wat vasteklanten korting bij je energiemaatschappij. Ik betaal op dit moment €0,69 per kWh tijdens daluren. Nieuwe klanten zelfs €1,22 per kWh.
Dit gaat over een dynamisch contract, dat kan iedereen direct afsluiten zonder vaste klanten korting.
Daar heb ik het ook over. Maandelijks variable prijzen. En die zijn niet voor iedereen gelijk. Bestaande klanten betalen minder.

Vaste prijs contracten zijn niet meer te krijgen. Ga maar eens kijken op gaslicht.com oid.
Je weet duidelijn niet waar ik het over heb: https://www.anwb.nl/huis/...arief-wat-is-het-verschil

Op Tweakers (natuurlijk) ook een heel topic erover: het grote day ahead energie prijzen topic.

Misschien ook interessant voor je om over te stappen met je huidige dure contract.
Mijn excuses, we hadden het idd niet over hetzelfde type contract. Ik wist niet dat dynamisch en variabel bij energieleveranciers iets anders betekenen.

Zal het topic eens doorspitten, zolang we nog kunnen salderen lijkt het me in mijn geval niet voordeliger.
Geen probleem. Zolang je saldeert is het inderdaad niet interessant, maar deze hele discussie ging over de mensen met een EV zonder zonnepanelen... Als je zonnepanelen hebt laad je lekker je EV op op zonne energie en ben je sowieso goedkoper uit dan benzine.
En anderen zitten vast aan een contract waarbij ze het dubbele of zelfs meer betalen.

Je punt?
Mijn punt: je kan redelijk goedkoop onder zo'n contract uit als het vast is, en met een variabel contract kun je zelfs maandelijks opzeggen. Als je naar een dynamisch contract gaat ben je veel goedkoper uit.

Een beetje hetzelfde als met benzine tanken: je kan 'makkelijk' langs de snelweg tanken en de hoofdprijs betalen, of ietsje moeite doen en een goedkopere tank vinden.

Ik snap dat de benzine industrie je graag doet geloven dat het allemaal erg ongunstig is om elektrisch te rijden, maar je moet wel aardig je best doen wil je slechter uit zijn. En dan vergeten we nog even dat de meeste elektrische rijders zonnepanelen hebben waardoor die berekening helemaal niet relevant is voor die personen en die sowieso goedkoper uit zijn, maar ik snap dat niet iedereen die 'luxe' heeft.

[Reactie gewijzigd door Bartske op 23 juli 2024 10:52]

Of dynamisch goedkoper is hangt helemaal van je situatie af.
Ik ben net terug van Hamburg, net geen 1100km op de teller en dat heeft me 45 euro en 34 cent aan elektriciteit gekost. Wil jij eens uittellen wat het jouw kost met je benzine/diesel wagen voor zo een afstand?
En wat heeft dat te maken met het tegengaan van de bewering dat benzineprijzen niet net zo hard stijgen als de elektriciteitsprijzen?
Thuis laden met zonnepanelen. Met het moderne flexwerken is 5 dagen per week op kantoor toch al minder gewoon.
Enkel hebben de meeste mensen geen zonnepanelen... Noch een oprit. Het is gewoon niet reëel op dit moment voor mensen zoals o.a. ik. Ik zou graag elektrisch rijden maar het kan gewoon niet. Gezien de kleine hoeveelheid die ik rij zou een EV met ingebouwde zonnepanelen de mogelijkheden wel vergroten, maar buiten dat is er gewoon 0 chance. Er zijn 6 niet-snelle parkeerplaats laders in mijn dorp welke altijd bezet zijn. Dichtstbijzijnde snellader is al gauw 30km rijden.

Dat vereist niet alleen planning en vooruitdenken, maar ook tijd. Wanneer je als ondernemer (of gewoon werknemer maar b.v. verkoper of on-location werker) met regelmaat op en neer moet is het gewoon echt niet realistisch.
Enkel hebben de meeste mensen geen zonnepanelen... Noch een oprit. Het is gewoon niet reëel op dit moment voor mensen zoals o.a. ik. Ik zou graag elektrisch rijden maar het kan gewoon niet. Gezien de kleine hoeveelheid die ik rij zou een EV met ingebouwde zonnepanelen de mogelijkheden wel vergroten, maar buiten dat is er gewoon 0 chance. Er zijn 6 niet-snelle parkeerplaats laders in mijn dorp welke altijd bezet zijn. Dichtstbijzijnde snellader is al gauw 30km rijden.
eigenlijk is dat dus gewoon een kwestie om op te pakken met je gemeente. (en als je huurt) met je huurbaas of zelfs de huurcommissie.

je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een soort buurt project waarin alle huizen met hulp/subsidie van gemeentes worden voorzien van panelen dat een deel van die stroom wordt gebruikt om een flink aantal laadpalen neer te zetten en dat een ander deel wordt gebruikt om in een klein deel van de energiebehoefte te voorzien. het rendament kan dan worden afgezet doordat je aan deze paal een lager tarief betaalt dan je bij andere aanbieders kwijt zou zijn. het zelfde geldt voor het verbruik dat je in huis verbruikt. vooral ook in flats zou een gemeenschappelijke voorziening met interne verrekeningsmodel en gezamelijke inkoop tenwoordig heel veel goedkoper kunnen blijken dan wanneer ieder voor zich bezig blijft.

De energiemarkt veranderd, de energiebehoefte veranderd, nu de manier van inkopen nog.
Er is hier subsidie voor zonnepanelen maar aangezien ik niet voor de deur kan parkeren heb ik niets aan de panelen om een EV te laden.
Dat is allemaal al gebeurd. Het antwoord kwam neer op "Nee".

Ik kan hier in de details opgaan en een hele discussie voeren, maar dat verandert niets aan het antwoord van de gemeente, huurbazen enz; "Nee".

Het antwoord is dus gewoon "Nee". En dat stroomt door voor ons als 'bevolking'. "Nee tegen een EV". Niet omdat we ze per sé niet willen, maar omdat het gewoon niet werkbaar is.
>Met het moderne flexwerken is 5 dagen per week op kantoor toch al minder gewoon.

Dat valt vies tegen hoor.
Hangt, denk ik, af van de branche waarin je zit. In mijn geval is het 2 dagen kantoor, 3 thuis. 3/2 hoor ik ook wel en uiteraard een hele serie mensen die wel 5 dagen per week op de zaak zitten.
De 308 heeft al een hybride vanaf 38.000 deze zal hier dus nog wel boven komen lijkt me.
Dat is nog helemaal niet zo logisch. Op die hybrid zal een flinke duit BPM zitten. Ik gok deze op onder de 40 mile.
Krap aan dan, bij de e-208 is het verschil tussen normaal en elektrisch ook iets van 8-9k
Klopt, maar daar is geen hybrid (relatief) lage-BPM variant van. Dat maakt het verschil na belastingen hoger.
51kWh en minimaal 400 km bereik? Een gemiddeld verbruik van 12,7 kWh/100km WLTP is erg laag. Met m'n Mii Electric in de zomer 10- maar in de winter zon 15 kWh/100 km, fabrieksopgave is 12,7 kWh/100km. Voor een kleinere en vooral lichtere (1235kg leeg t.o.v. ruim 1600 voor de PHEV variant van de 308 hatchback) auto die voornamelijk in het buitengebied (v<100 km/h) wordt gereden.
Een kilootje of 1200 aan de trekhaak zou ook leuk zijn, eventuele boost aan de verkopen kunnen geven.
Wel benieuwd wat het haalbare bereik met die (caravan?) 1200 kg nog is.
Zo af en toe een aanhangertje voor groen afval of een ritje naar de ikea of bouwmarkt zit er bij ons al 3 jaar niet meer in. Een gemis maar niet groot genoeg voor de aanschaf van een andere elektrische auto of ICE auto.
Een trekhaak ≠ caravanend Nederland natuurlijk, het heeft ook andere praktische doeleinden ;)
tuurlijk. volgens mij zijn de meeste trekhaken als ophangpunt voor een fietsendrager in gebruik.
Ja inderdaad. Gezin + vouwwagen hier en dan beperkt het al je keuzes.

MG5 zou het theoretisch kunnen trekken waar het niet dat het onderste maar 500kg toelaat. Qua trekkracht kan elke EV het. Maar het onderstel van lage KW batterij voeren ze light uit.

Bijvoorbeeld Kia EV6 instap kan 300 of zo dus je moet een zwaardere accu nemen om 1000 te kunnen trekken.
De EV6 kan 1000 in de basisuitrusting, 1600 met de 77,4 kWh accu en 1800 kg als knotsgekke GT met 2* teveel vermogen.
Smart #1 had onze redding kunnen zijn met 1600 kg en een relatief lage aanschafprijs maar die komt maar niet :P
Oh dat is geweizigd dan misschien. Maar kofferbak is eigenlijk teleurgestellend klein met een gezin en zowat elke vakantie er op uit is dat best klein om met kamperen mee te nemen.
Gezien de 308 hybrid al vanaf 39k is, zal deze daar nog een stuk boven gaan zitten. Zal wel onder de lease-grens van 50k blijven, zo tactisch zijn ze ook nog wel ;)

Vraag me alleen af wat de prijzen gaan doen:
12,7kWh per honderd kilometer
0,885 euro per kWh
11,24 per 100km

Beetje benzine auto die dus over de 1:20 kan, rijd goedkoper (minus MRB etc, maar dat zit hem ook in de aanschafprijs).
Als je voor 88ct/kWh laadt, kun je beter een openbare paal gebruiken. Of kijk eens of je in de buurt een met vast contract hebt 😉
Hier op de oprit is het een kwartje. 👌 openbaar en als je aanbelt met gratis koffie 🤣
Of een benzine auto kopen. Afhankelijk van je stroom tarief is het momenteel goedkoper om 2 euro per liter je tank in te knikkeren dan een EV vol te laden met deze absurde tarieven en ook nog eens torenhoge afschrijving te hebben en dan hebben we het nog niet eens over het de 25k die je als premium betaald heb voor je accupack.

Het was voor mensen die niet veel rijden al niet recht te breien maar met deze kwh prijzen is een ev helemaal niet boeiend meer.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 10:52]

Nu nog investeren in een brandstofwagen, vraag me af of het verstandig is.

Daarbij worden nu de extreme tarieven genoemd, die betaal je aan de snellader nog niet eens.
Appels en peren, maar gooi vooral geld naar oude techniek, niet gek opkijken als hij over aan paar jaar fors in waarde daalt of dat de brandstof onbetaalbaar is. Gooi er nog wel wat zonnepanelen bij!
Uiteindelijk bepaald de portemonnee dat natuurlijk.

Momenteel is het aantal voordelen toch serieus in het voordeel van een ICE.

- benzine tanken voor velen goedkoper als laden.
- goedkopere auto bespaart tot wel 25k uit als je 4000> km radius nodig heb.
- ev radius in de winter fors lager.
- goedkopere aanschaf betekend lagere verzekeringskosten.

Je moet echt goedkoop kunnen laden en heel heel veel KM maken wil een ev momenteel rendabel zijn. En onder goedkoop laden valt niet laden met enige zonnepanelen TENZIJ je excessen heb anders is dut stroom die je in huis had kunnen gebruiken. En Als je wel excessen heb is dat pas goedkoop na afbetaling investering en zolang we kunnen salderen.
Ev onderhoud (goedkoper) word ook vaak als argument gebruikt maar onder de streep valt dat allemaal wel mee. Banden slijten door het gewicht harder, te veel mensen overdrijven gewoon met auto onderhoud en als er iets elektrisch niet jovol is in een ev dan zijn de kosten niet grappig en er zit heel veel elektronica in die bakken. dus onderhoud en wegenbelasting en verzekering zullen onder de streep niet veel verschillen.

En velen hebben die plek voor zonnepanelen niet eens, mijn dak heeft plek voor 8 panelen.
Je hebt nu geen ongelijk maar dit is wel een uitzonderlijke situatie wat zich al tientallen jaren niet heeft voor gedaan. En dan gaan we nog niet in op het feit dat Nederland buitensporig duur is en dat de staat der Nederlanden heel veel baat heeft bij deze hoge tarieven.

Het is dan wel te hopen dat deze hoge tarieven van relatief korte aard zijn. Ga jij dan alsnog voor een ICE omdat de tarieven misschien een jaar hoog zijn om vervolgens over de resterende periode dat je die auto nog rijdt dure benzine erin gooit? En lag je hier net zo van wakker toen benzine buitensporig duur was?

Uiteindelijk op lange termijn is EV goedkoper in gebruik maar het zou de overheid onder het mom van duurzaamheid niet mis staan om misschien even niet riant te graaien met belastingen op electriciteit voor EVs.
Het is idd een aparte situatie maar je moet het wel meenemen in je berekening. Het was met 25 cent per kWh als lastig goed te praten met prijzen van 40+ duizend. Die extra kosten moet je wel terugverdienen en voor die meerprijs kan je echt belachelijk veel kilometers rijden. Iers dat velen helemaal niet doen in 10 jaar tijd. En dan moet je accu het nog 10 plus jaar volhouden ook. In mijn auto rij ik 1 op 22 dat is 220.000 km voor alleen de meerprijs die je betaald aan een ev met een beetje radius en dan moet je een ev nog vol laden. Wat met 25 cent al ruim10.000 is gebaseerd op een tesla met 550 km range en 100 kWh accu.

Dus zelfs als per 1 januari de prijs van een kwh naar 20 cent zakt zal het voor mij nog niet lonen omdat ik niet genoeg km af leg om de meerprijs terug te verdienen.

Een apart laad tarief voor een ev kan helpen maar dan nog zijn ze veel en vee te duur. Ik zou alleen niet weten hoe ze dat toe zouden moeten passen. voor laadpalen is het makkelijk al denk ik dat dat flink misbruikt zal worden maar voor thuis laders is het lastig. Prijs loskoppelen en accijnz op stroom flink omlaag of weg voor alle huishoudens kan wel een idee zijn maar dat moet ergens gecompenseerd worden.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 10:52]

Afhankelijk van je stroomtarief is het nog goedkoper om publiek te laden. Even snel gekeken, Eneco laadpas: 3 euro per maand, 021 per kWh bij Eneco en 0,37 bij niet Eneco. Snelladers uiteraard andere tarieven.
Nou ik denk dat hij best in de buurt van die prijs gaat komen...Bij Volvo zijn de XC 40 plugin en EV bijna gelijk geprijsd. Bij de KIA Niro ligt het wat verder uit elkaar.. Vergeet niet dat de BPM vervalt.
Hmm, de nieuwe accuchemie is... bijzonder. Ben benieuwd hoe het zich verhoud tegenover LiPo, Li-Ion, en LiFePo... Kobalt is een nadeel, waar zeker LiFePo en veel Li-Ion zonder kan. 400V is ook wel een nadeel, want dat maakt de snellaad snelheid (voor die paar keer per jaar dat een EV rijder dat nodig heeft...) wel vervelend. Zeker als je ziet dat in de tijd dat bijvoorbeeld een ID.3 z'n 80%-long-range top-up z'n ding doet, er zeker twee EV6-en of Ioniq 5's meer kilometers bij kunnen laden.

Desalniettemin moet binnen de context van een regio-auto dit niet als negatief worden gezien. Het is een mega stap naar voren, en de TCO lijkt ziek laag te zijn mits de auto's ook het typische EV lage onderhoud hebben. Hoop alleen dat we snel wat leren over de nieuwe accuchemie, de rest is erg bewezen en duurzaam te krijgen (hoewel dat per merk verschilt).
Slim om de 308 SW ook elektrisch aan te bieden. Naast de MG M5 zijn er weinig stationwagens in EV beschikbaar. En de gewone 308 ziet er niet verkeerd uit. Er is al een e208 dus een maatje groter geeft de koper meer keuze.
Zeer laag verbruik, 127wH/km. Dat heb ik tot op heden nog nooit gereden. Ja, berg af, wind mee etc. 54kWh accu op 400km, klinkt optimistisch als je het mij vraagt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.