Elektrische stationwagen MG 5 Electric met 320km actieradius kost 33.985 euro

MG heeft de prijzen bekendgemaakt van de 5 Electric, de eerste elektrische stationwagen die in Nederland verkocht gaat worden. De auto komt in twee versies, met een accupakket waarmee 320 of 400km te rijden is, en die respectievelijk 33.985 en 36.985 euro gaan kosten.

De MG 5 Electric komt als Standard Range of Long Range, waarbij consumenten behalve uit de twee accupakketten ook uit een Comfort- en een Luxury-uitvoering kunnen kiezen. Het Luxury-pakket kost 1500 euro meer dan de Comfort-versie. De auto's krijgen een 50,3- of 61,1kWh-accupakket mee. Het model met de 61,1kWh-accu is vanaf maart leverbaar; de auto met 50,3kWh komt later.

Alle 5 Electrics krijgen standaard een driefaseboordlader waarmee met tot maximaal 11kW is op te laden. De auto's kunnen ook snelladen met maximaal 87kW. Van 5 tot 80 procent opladen duurt dan zo'n 40 minuten. De laadpoorten kunnen niet alleen gebruikt worden om de auto op te laden, maar door middel van v2l ook worden ingezet om externe apparaten van energie te voorzien. Hiervoor levert MG een laadkabel met een Type 2-stekker en aan de andere kant een stekkerdoos. Met v2l kan maximaal 2200W vermogen worden geleverd. De 5 Electrics kunnen ook andere auto's opladen.

De auto wordt altijd voorwielaangedreven door een elektromotor die 280Nm koppel levert en 115kW bij de Long Range. Bij de Standard Range levert de elektromotor 15kW meer vermogen. Ondanks het verschil in vermogen en accu geeft MG voor beide auto's een acceleratie tot 100km/u op van 8,3 seconden en een topsnelheid van 185km/u.

De auto wordt in het wit, zwart, rood of zilver geleverd en krijgt standaard airconditioning, ledkoplampen en -achterlichten, verwarmbare voorstoelen, parkeerhulp, een 7"-instrumentarium, keyless entry en 16"-velgen. Alle auto's krijgen adas-systemen als adaptive cruisecontrol, front collision warning en lane keep assistance. Ook krijgen de auto's een 10,25"-infotainmentscherm met Apple CarPlay en Android Auto, vier USB-poorten en ondersteuning voor een smartphoneapp. Bij de Luxury-uitvoeringen krijgen kopers onder meer climate control, een 360-gradenparkeercamera, automatisch dimmende binnenspiegels en 17"-velgen.

De 5 Electric is MG's derde elektrische auto in Nederland, na de ZS EV en de Marvel R Electric. MG verkocht vorig jaar 21.946 auto's in Europa, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk. Een jaar eerder verkocht het bedrijf in Europa nog 7200 auto's.

MG 5 ElectricMG 5 Electric
MG 5 ElectricMG 5 ElectricMG 5 ElectricMG 5 ElectricMG 5 ElectricMG 5 ElectricMG 5 ElectricMG 5 Electric
Standard Range Long Range
Max. vermogen 130kW (177pk) 115kW (156pk)
Max. koppel 280Nm
Acceleratie 0-100km/u 8,3 sec
Topsnelheid 185km/u
Accucapaciteit 50,3kWh 61,1kWh
WLTP-actieradius 320km 400km
Energiegebruik 179Wh/km 175Wh/km
Boordlader (AC) 11kW
DC-laadtijd 5-80% 40min
Lengte 4600mm
Breedte 1818mm
Hoogte 1543mm
Wielbasis 2659mm
Laadvolume 479 tot 1367 liter
Leeggewicht 1562kg
Max. trekgewicht 500kg

Door Hayte Hugo

Redacteur

16-02-2022 • 16:00

502

Reacties (502)

502
477
188
22
0
195
Wijzig sortering
Is dit een Chinese of een Brits merk?
Van oorsprong was MG (Morris Garages) Brits maar is 2006 volledig overgenomen door het chineese bedrijf Shanghai Automotive Industry Corporation.

Bron: MG wikipedia
SIAC heeft MG gekocht voor 53 miljoen pond. MG was toen al lang en breed alweer failliet. MG heeft tot 1980 bestaan toen is het failliet gegaan. In handen gekomen van Rover die hebben nog de MG F uitgebracht die was redelijk populair van 1995 tot 2000 ongeveer. Rover is natuurlijk ook failliet gegaan hiermee ook MG. Maar ja het is eigenlijk alleen de naam die SIAC kocht, want veel heb je niet veelal techniek van 30+ tot 80 jaar oud.
Het is zo'n populair merk dat je zelfs hier in China nergens ziet. Is dit dan ook een auto gemaakt van Chinese bodem met na verwante veiligheid en onderhoud?
De MG ZS EV, heeft 5 sterren behaald in de Euro NCAP test van 2019.

De MG Marvel R heeft 4 sterren behaald in de Euro NCAP test van 2021.

Ter info; de Euro NCAP test wijzigt elke 2 jaar en wordt in de regel steeds strenger. Gemiddeld verliezen modellen 1 tot 2 sterren elke keer als de test gewijzigd (en dus strenger) wordt. De Renault Zoe, een auto die in 2013 5 sterren haalde, heeft in 2021 0 sterren behaald.
De Zoe is inderdaad bedroevend. Als je in 2013 een 5 sterren auto koopt, denk je terecht of onterecht na een aantal jaar nog steeds dat je een 'veilige' auto hebt. 'oudere' auto's kun je simpelweg niet vergelijken met nieuwere. Grootste probleem met het 2021 model was het ontbreken van een noodremsysteem in de basisuitvoering, dat is nu opgelost, maar het blijft een dingetje voor een fabrikant die over het algemeen heel hoog scoort.

Misschien moeten ze meer verklikker lampjes toevoegen: VW heeft vorig jaar overigens een extra ster binnengehaald door een veiligheidsgordelverklikkerlampje toe te voegen aan de Golf....

In de praktijk rijden er nog auto's rond van 30 jaar of ouder. Met mijn volvo 240 ben ik ooit op de kop in een greppel beland. Gelukkig ging het niet hard. Een vriendelijke boer heeft het ding er uitgetakeld en weer rechtop gezet. Gedeukt en wel, ik kon er gewoon mee wegrijden. (en ja daarna is ie naar de schroot gegaan). Zou je dat durven met je 5 sterren ID3?
Zou je dat durven met je 5 sterren ID3?
Voor de ID3 zie ik geen tests terug, maar bijvoorbeeld van de ID4 is kracht wat het dak kan verdragen gemeten op 5x z'n eigen gewicht (pakweg 11.000kg).

Op het stuk om ermee op de kop te landen zou ik persoonlijk ja antwoorden. Verder rijden ermee lijkt mij vrij eng omdat de accu's dan een klap hebben gekregen en het risico om een (verlate en/of spontane) accubrand te krijgen hierna zeg ik nee tegen.
Misschien was je met een ID.3 niet eens in de greppel belandt dankzij lane keeping assist ;)
Op het desbetreffende weggetje was er geen ‘lane’, één groot modder bad ivm de bieten campagne
Is dit dan ook een auto gemaakt van Chinese bodem met na verwante veiligheid en onderhoud?
Uiteraard, als de auto voldoet aan Europese regelgeving - want dat moet voor de Europese markt - , lijkt me dat prima.
Voldoen is een ruim begrip.

Voor deze auto is geen ncap test bekend nog euroncap.com
Genoeg auto's die voldoen aan regels maar slechte crashtest hebben.
Het is dus maar net hoe je voldoen aan de regels wil zien ?
Het zegt weinig over crashtest waar toch een stuk veiligheid bij een auto in zit.
Op dat gebied hebben de Chinese merken inclusief MG geen beste naam
Ik denk dat je de zaken niet helemaal op een rijtje hebt. EuroNCAP is een aparte consumentenorganisatie, ze maken geen deel uit van de wetgevende instanties die de typegoedkeuring voor de EU beheren. Dat is ook niet hun doel, het is niet zo dat een auto bij EuroNCAP een bepaald niveau moet halen om 'veilig' te zijn, ze zeggen ook:
Euro NCAP heeft het veiligheidsbeoordelingssysteem met vijf sterren gecreëerd om consumenten, hun gezinnen en bedrijven te helpen op een eenvoudigere manier voertuigen te vergelijken, zodat ze gemakkelijker kunnen zien wat de veiligste keuze is voor hun behoeften.
Daar zit de crux, het is dus niet een vergelijker voor een minimale veiligheid, maar om, door steeds hogere eisen te stellen, een wedstrijd te organiseren wie de maximale veiligheid kan leveren. Dat betekent dus ook dat de sterrenbeoordeling niet moet worden gelezen als 0 = matig en 5 = perfect, het betekent dat ten opzichte van de vorige generatie eisen, 0 = gelijkwaardig of slechter betekent en 1 tot 5 = nauwelijks beter tot veel beter.

Daarom haalde de Zoe 0 sterren, er werd slecht gescoord op tweetal onderdelen die in de voorgaande minimale eisen tot een aftrek van 1 of 2 sterren had geleid (dus men scoort dan 3 ipv 5). Maar aangezien ze nu een nieuwe testgeneratie toepassen, betekent dat automatisch dat je alle sterren kwijtraakt.

Maar om dan de situatie voor te stellen zoals jij schetst, stel dat MG een auto produceert die daadwerkelijk onveilig is en we dat door het ontbreken van de EuroNCAP niet zouden weten: dat is simpelweg niet mogelijk door de eisen aan de typegoedkeuring. Immers die vereisen een voor een productiemodel (dus niet van die zonneauto's of andere prototypes die een aparte goedkeuring krijgen) een minimaal niveau van crashbestendigheid. Dat is onder andere sinds het Landwind debacle van 2005 aangescherpt. En die eisen tegenwoordig een enorm eisenpakket aan de resultaten van verscheidene crashtests, zie de precieze regulering hier, die veel verder gaan dan het sterrensysteem van de EuroNCAP.

Dus lang verhaal kort: het is kul dat er onveilige auto's een typegoedkeuring hebben die een slechte crashtest hebben. Het enige wat er desnoods kan gebeuren is dat ze 0 sterren halen bij EuroNCAP, net als dat je als atleet ook 0 medailles by de Olympische Spelen en alle nationale en internationale kampioenschappen kan halen. Maar het is de omgekeerde wereld om dan te beredeneren dat je dan automatisch een beroerde atleet bent, want ook voor die toernooien zijn minimale eisen gesteld.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 14:07]

"Bedrijf" (SAIC) is in dit geval zelfs de Chinese staat.
Iets om extra rekening mee te houden als je denkt een auto van een Brits merk denkt te kopen.
zelfs riedeltje van iedereen die denkt dat polestar gemaakt word door volvo.
worden ze ook, Polestar is gekocht door Volvo, maar Volvo is van Geely, en dat is niet Zweeds.
Het hoofdkantoor van Volvo staat in Göteborg Zweden, met Zweedse ontwerpers en Zweeds personeel.
De Volvo XC40 wordt bij Volvo Cars Gent gebouwd. De Volvo XC60, V90 en XC90 komen uit Göteborg. De V60 wordt zowel in Gent als in Göteborg gebouwd. De S60 komt uit de nieuwe fabriek in de Verenigde Staten

Alleen de sedanversie van de V90, de S90 wordt in China wordt gebouwd.

Dus zo Chinees is Volvo niet hoor.

Polestar HQ zit ook Göteborg Zweden en de Polestars worden gebouwd in Chengdu China.
....Hoofdkantoor van Ikea staat in Delft. Is het daardoor een Nederlands bedrijf?
Volvo is gewoon Chinees en de invloeden zijn er. Naast dat heeft Geely er voor gezorgd dat Volvo techniek door de andere submerken gebruikt kan worden (voorbeeld lynk & co).

Zo Chinees zijn ze niet, maar toch zijn ze dat gewoon wel inmiddels.

[Reactie gewijzigd door Phntm op 22 juli 2024 14:07]

Volgens mij is Ikea sinds 2018 inderdaad Nederlands: (Alhoewel natuurlijk met verschillende constructies; is is zelfs onderdeel van ene Stichting.)
The Stichting INGKA Foundation is a Dutch foundation founded in 1982 by Ingvar Kamprad, a Swedish billionaire and founder of IKEA, and his corporate attorney Linnea Walsh. INGKA is one of the largest charitable foundations in the world and used to be one of the largest nonprofit organisations in the world.[2][1] The name "INGKA" comes from a contraction of Ingvar's name (INGvar KAmprad), while stichting is the Dutch language word for foundation. The stated purpose of the foundation is "To promote and support innovation in the field of architectural and interior design"; however, the organization has recently[when?] expanded its philanthropic agenda towards well-being of children in the developing world.[citation needed]
https://en.wikipedia.org/wiki/INGKA_Holding

[Reactie gewijzigd door Illegal_Alien op 22 juli 2024 14:07]

Dat IKEA haar hoofdkantoor nu in Nederland heeft, maakt het niet ineens een 100% Nederlands bedrijf (hoewel de stichting/fonds achter IKEA inmiddels daadwerkelijk Nederlands is).
Volvo is van oorsprong Zweeds, en resideert nog altijd in Zweden met Zweedse productiefaciliteiten. Hun auto's worden daarnaast ook in België, de VS en ja, ook in China geproduceerd. Ik zeg daarmee niet dat Volvo 100% Zweeds is, want ze moeten natuurlijk al hun kennis delen met het Chineese Geely, die dat weer hergebruiken in hun andere auto's. En omgekeerd zal Geely ongetwijfeld wat in de melk te brokkelen hebben als het gaat om strategie en beleid bij Volvo. Daarnaast sluit ik niet uit dat in de toekomst er steeds vaker Volvo's (net als Polestars) uit China gaan komen.

Mijn punt is ook niets meer dan dat Volvo op dit moment nog behoorlijk Zweeds is. En dat het hebben van een Chinese 'moeder' niet automatisch betekent dat alles ineens Chinees is. Veel mensen associeren alles wat Chinees of 'made in China' is met: lage kwaliteit, kopieergedrag en hoge kans op spionage. Daarmee doe je, als je puur naar de feiten kijkt, Volvo in haar huidige vorm enorm tekort mee.
Ze hebben het wat slimmer aangepakt door het naar de buitenwereld meer zweeds te doen laten lijkt. Ze je hoofdkantoor in zweden en lijkt zweeds. De Chinese invloed neemt natuurlijk alleen maat toe.
Klopt, maar zolang ontwerp nog grotendeels in Zweden plaatsvindt met Zweeds personeel en productie in Europa, valt er iets voor te zeggen dat het een 'Europeser' merk is dan een merk waarvan de eigenaar zich bijv. in Frankrijk bevindt, maar ontwerp en productie in China plaatsvinden met Chinees personeel. Vraag is wel of de eigenaar van Volvo dit nu tijdelijk (met hogere kosten) gebruikt vanuit marketingdoeleinden, of dat ze de relatieve zelfstandigheid van Volvo als kracht van het merk zien en intact laten.
Polestar wordt momenteel in China geproduceerd, Volvo is weer ander verhaal.
Dat weet ik. Ik reageerde op t feit dat Polestars niet door Volvo gemaakt zouden worden ;)
De bazen zijn Chinees. Volvo maakt het de Chinezen echter niet zo moeilijk als Saab deed bij General Motors.
Als een bedrijf Chinees is dan heeft de CCP direct invloed. Punt uit.
Wordt het ook.. alleen is Volvo van Geely nu.. Geely and Volvo hebben samen Polestar verder ontwikkeld
Maar Polestar is gewoon een Chinese Geely met wat Volvo inbreng voor de bühne..

Behalve de naam is er niks Zweeds aan.
Dat klopt ook niet...

"Polestar is een autofabrikant en het performancemerk van Volvo Car Corporation, gevestigd in Göteborg in Zweden. Het merk richt zich op het bouwen van sportieve elektrische auto's. Daarnaast neemt deze autofabrikant onder de naam Polestar Engineered de taak op van huistuner voor Volvo zoals Mercedes-AMG en BMW-Motorsport dit zijn voor Mercedes en BMW: het ontwikkelt op basis van Volvomodellen high-performance auto's, en levert onderdelen voor bestaande Volvomodellen om deze zowel technisch als cosmetisch sportiever te maken."

https://en.wikipedia.org/wiki/Polestar
Daar zit wel een groot verschil in. MG is van de Chinese staat, terwijl Volvo van een Chinees bedrijf is.
dat verschil is nog dunner dan de vloei die ik gebruik om een joint te draaien.
Zie mijn reactie hierboven. De enige Volvo die in China wordt gebouwd is de S90. De rest wordt gebouwd in Europa of de VS. Ook 't hoofdkantoor van Volvo staat gewoon in Göteborg Zweden. En ja, Volvo is eigendom van het Chinese Geely,maar Volvo is zeker niet Chinees.
Dat met hoofdkantoor zegt niets, stelantis is dan ook Nederlands aangezien hoofdkantoor (waarschijnlijk om fiscale redenen) in Nederland zit.
Polestar is weer ander verhaal, dat heeft meer link met China dan Volvo.
Dit blijft inderdaad steeds maar terug komen, als er ook maar iets van een Chinese invloed is te bespeuren komen onmiddellijk de '(spionerend) Chinees staatsbedrijf' opmerkingen, ook als daar heel duidelijk geen sprake van is zoals inderdaad bij Volvo.

Over Medion (waar hetzelfde over werd gezegd) zei ik ongeveer hetzelfde als jij nu:

Medion is een Duits bedrijf, onder Duitse leiding, gevestigd in Duitsland en moet voldoen aan alle Duitse en Europese wetten en regels. En ja, aandelen in handen van Lenovo.

Is Guerrilla Games sinds Sony het in 2005 kocht dan ook 'niet meer Nederlands'? Tweakers onlangs:
"Horizon Forbidden West, van de Nederlandse gamestudio Guerrilla Games, moet op 18 februari op de markt komen. Het spel is het vervolg op Horizon Zero Dawn, dat in 2017 uitkwam voor de PS4."

Ik denk dat de feiten op een rij zetten ook weinig tot niks gaat uithalen, maar proberen kunnen we toch? ;)
...
De Chinezen proberen steeds meer geheim te houden dat zij er achter zitten.
Had ik al gezegd dat bijvoorbeeld (en daar gaat ie weer, sorry! ;) ) de overname van Medion door Lenovo in bijna ieder voor tech relevante media en daarnaast ook veel 'normale media' stond? }>

Dat is nou niet bepaald "geheim houden"... :+

Bij de Volvo overname door Geely was dat overigens niet anders, stond ook gewoon overal duidelijk te lezen.

Misschien is het handig om met concrete voorbeelden te komen als je dat soort beweringen doet?

Edit: van eBusco.com :

"De samenwerking met China is wel een politiek gevoelig onderwerp, zeker sinds de ophef rondom de Chinese bussenbouwer BYD in de concessie ..."

Echt heel "geheim" allemaal! 8)7

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 22 juli 2024 14:07]

Geheim is misschien niet de juiste omschrijving. Niet realiseren wat de (toekomstige) impact is/kan worden als een groot deel van allerlei veelgebruikte bedrijven eigenlijk aangestuurd wordt door buitenlandse mogendheden, dáár zit een probleem. En voordat daar naar gehandeld wordt is het al laat, of te laat. China is nog maar amper zijn status als 'arm landje dat geholpen moet worden' kwijt - waar ze gretig gebruik van hebben gemaakt - terwijl ze binnen 10 jaar de grootste economische macht kunnen/zullen zijn. Dat was een foute inschatting van jewelste, één van de dingen waar Trump wel goed oog voor had.
My thoughts exactly. Jaaaaaaren geleden op studiereis (vraag me niet meer welke stad) zag ik in een restaurant een paar gezinnen naar een andere tafel gedirigeerd worden omdat er een partijlid binnenkwam die aan die tafel wilde eten met z'n kameraden.

Zoveel anders gaat het waarschijnlijk niet binnen bedrijven in China...
Dat wordt wat als je straks met je MG bij de Amerikaanse ambassade wilt parkeren.

Ooit gelezen dat Tesla's in China geweigerd worden bij gevoelige locaties. Als je vervolgens ziet hoe Huawei wordt aangepakt lijkt het mijn een kwestie van tijd dat ook chinese auto's aan de beurt zijn.
misschien zitten er cameras in de koplampen
Dat wordt wat als je straks met je MG bij de Amerikaanse ambassade wilt parkeren.
Parkeren mag natuurlijk wel, maar als je hem dan probeert op te laden gaat gelijk het alarm af. ;)
Maar ze lopen wel allemaal met een iPhone...
Ook even ncap checken er is nog geen crashtest bekend voor dit model.
Pas maar op. Kruidvat is ook in Chinese handen. Je paracetamolletje spioneert vast ook voor de Chinese staat!
Kruitvat is in handen van as Watson. Dat onderdeel is van CK Holdings. Li Ka-Sing is de sleutelfiguur achter de groei. Hij heeft in het afgelopen decennia een groot deel van zijn zaken terug getrokken uit mainland China. Ook spreekt hij zich nooit uit in het voordeel van CCP en Winnie de Pooh.
Ik dacht altijd dat het Massive Gearnoise betekende... :+
"Meeting Garagists" :)
nee MG staat voor Minder Garantie
Dat hoeft niet slecht te zijn. Volvo is tegenwoordig ook Chinees.
Chinezen die het Britse merkrecht hebben gekocht.
MG is vertrouwder dan wat ze van Rover hebben gemaakt; Roewe...

Maar volgens mij is de prijs niet zo verkeerd. Goedkoop is een nieuwe auto anno 2022 nooit.
Alleen 320 km actieradius. Vraag me af wat daar in de praktijk van over blijft, zeker in de winter. Ik denk dat je constant aan de laadpaal hangt.
Uit tests van Autoreview.nl blijkt dat de opgegeven actieradius bijna altijd aan max 100km/u is en bijna halveert bij 130km/u. Hier in Nederland geen probleem, je mag maar 100. Maar de rest van Europa moet ofwel blijven kleven tussen de vrachtwagens terwijl iedereen aan 128km/u voorbij raast. Of zelf ook net als nu gewoon 128km/u rijden en ongeveer 40% inboeten aan actieradius. Blijft er dus net geen 200km over van die (optimistische) 320km actieradius.
Wat in principe geen enkel probleem is, aangezien iedereen in Europa datzelfde ondervind en het niet enkel een NL-probleem is.

Dus of iedereen gaat kleven tussen de vrachtwagens of iedereen gaat 128 km/u rijden en dan met 40% actieradius.

Dus jij bent op dat moment niet de uitzondering, maar gewoon de norm.
Ha. Europa gaat niet op één nacht omschakelen naar 100% EV. Je gaat nog minstens 10 jaar een mix hebben van EV & ICE, dus mensen die wel 128km/u rijden en ik met mijn betaalbare EV tussen de vrachtwagens, omdat ik anders het verkeer ophoud met mijn niet-hypercar EV met gemiddelde batterij.

Ik snap de logica ook niet van "iedereen gaat dit moeten doen, dus het is niét minder goed". Het gaat niet om een burgerlijke competitie of ergens aankomen op de eerste plaats, het gaat om wat ik kan en niet kan doen en hoe ik moet rijden.
Je gaat dit toch ook niet zeggen als plots 5G, 4G en 3G verboden worden en we allemaal op 2G moeten blijven. "Het is oké want iedereen moet op 2G, je bent gewoon de norm". Neen, je protesteert want je mogelijkheden zijn beperkter.

Bijkomend sappig detail, is dat in tegenstelling tot nu, waar kleine tot medium grootte betaalbare wagens een uitgebreid ICE rijbereik hebben dankzij kleine cilinderinhoud & beperkte motorkracht en dure luxe- of sportwagens een beperkt bereik hebben op een tank (50% ongeveer), het bij EV's helemaal omgedraaid wordt. Nu zullen dure luxe wagens 600-800-1000km doen op één laadbeurt en zal de 50% duurdere "betaalbare" wagen het bereik van een Porsche of Corvette hebben (350-450km in ideale omstandigheden).

Nee, met nieuwe technologie kijk je naar wat de nieuwe mogelijkheden of nieuwe beperkingen zijn per persoon en per situatie.
Ha. Europa gaat niet op één nacht omschakelen naar 100% EV. Je gaat nog minstens 10 jaar een mix hebben van EV & ICE, dus mensen die wel 128km/u rijden en ik met mijn betaalbare EV tussen de vrachtwagens, omdat ik anders het verkeer ophoud met mijn niet-hypercar EV met gemiddelde batterij.
Het is niet populair, maar de simpele oplossing is de maximumsnelheid verlagen. Eigenlijk is dat sowieso een goed idee omdat het beter is voor de veiligheid, de doorstroom van het verkeer, het milieu, slijtage van de weg, en direct en indirect, onze portemonnee.

Dat we de snelheid naar 130 hebben verhoogd was vooral politiek gemotiveerd, een stunt om kiezers te trekken. Het klopt dat het iets sneller is als je op een verder lege snelweg rijdt maar de gevolgen van extra en zwaardere ongelukken wegen eigenlijk zwaarder als dat kleine voordeel, maar dat ervaar je niet zo als individu.
Best wel ironisch dan om wagens die bijna 500kg meer wegen dan hun ICE equivalent te promoten en alle nadelen tov slijtage en veiligheid er maar bij te nemen dan.

En ivm de snelheid. Extra ongelukken? Gebaseerd op welke cijfers? Laten we de werkelijke cijfers er even bijnemen, ipv opnieuw gewoon ongefundeerd te wezen.

In 2014 vond 11% van de dodelijke ongevallen plaats op 100, 120 of 130km/u. In 2020 na de verlaging naar 100km/u overdag, is dit nog steeds exact 11%. Letterlijk nul verschil, ondanks dat de meeste ongelukken in die drie categorieën nu logischerwijs gebeuren rond 100km/u.

De cijfers vóór de omschakeling naar 100km/u wijzen er op dat er veel meer dodelijke ongevallen gebeuren op wegen waar de maximumsnelheid 50 of 80 (bijna 30%) is dan waar het 120 of 130 was (5%)

Dus van alle dodelijke ongevallen met personenvervoer, is er minder dan 10% op de snelweg, de rest is op andere wegen. Waar er wél fietser, kruispunten, bochten en verkeerslichten zijn.

Benieuwd hoe dit allemaal zal evolueren als de groep die rijdt met sportwagenprestaties in een loodzware EV, significant toeneemt.

Bron: Rijkswaterstaat

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 22 juli 2024 14:07]

Best wel ironisch dan om wagens die bijna 500kg meer wegen dan hun ICE equivalent te promoten en alle nadelen tov slijtage en veiligheid er maar bij te nemen dan.
Nee, je gooit dingen door elkaar. Mijn voorstel om de maximale snelheid te verlagen heeft niks te maken met ICE vs EV. Ook in een wereld zonder EV zou ik daar voor zijn. Het lost een hoop problemen op/maakt ze kleiner, inclusief jouw zorgen over snelheidsverschillen.


De overstap van ICE naar EV doen we voor het milieu, niet voor de veiligheid of het geld.
Dat EV zwaar is, is inderdaad een nadeel, maar dat weegt niet op tegen de milieuvoordelen.
Die overstap moet gemaakt worden (onverwachte technologisch doorbraken daargelaten) voor het milieu en ik neem aan dat we daar niet over in discussie hoeven te gaan.
Dus als je die overstap toch moet maken en je inderaad meer slijtage krijgt door zwaardere voertuigen dan is de snelheid verlagen een manier om daar voor te compenseren.
In 2014 vond 11% van de dodelijke ongevallen plaats op 100, 120 of 130km/u. In 2020 na de verlaging naar 100km/u overdag, is dit nog steeds exact 11%. Letterlijk nul verschil,
Je zou dus ook kunnen zeggen dat die snelheidsverhoging alle verdere verbeteringen van de verkeersveiligheid te niet hebben gedaan. Je hebt natuurlijk gelijk dat de meeste ongelukken op de lagere snelheid gebeuren want er zijn maar een beperkt aantal wegen en tijden waar je 130 mag. Dat kan dus niet meer dan een heel klein aandeel zijn.

Maar je negeert alle tussenliggende jaren. Je negeert ook dat in de meeste jaren er meer ongelukken plaatsvinden bij 130km dan 120km, terwijl er minder plekken zijn waar je 130 mag rijden.
ondanks dat de meeste ongelukken in die drie categorieën nu logischerwijs gebeuren rond 100km/u.
Sinds de snelheidsverlaging wel. Er zijn genoeg jaren waarin dit niet waar was.
De cijfers vóór de omschakeling naar 100km/u wijzen er op dat er veel meer dodelijke ongevallen gebeuren op wegen waar de maximumsnelheid 50 of 80 (bijna 30%) is dan waar het 120 of 130 was (5%)
Je wil daar vast niet mee zeggen dat hogere snelheden veiliger zijn dan lagere snelheid.
Het probleem zit in snelheidsverschillen. Het grootste zijn die verschillen bij kruisingen en zijwegen en die heb je niet op snelwegen. Dat is dus geen goede vergelijking.
Dus van alle dodelijke ongevallen met personenvervoer, is er minder dan 10% op de snelweg, de rest is op andere wegen. Waar er wél fietser, kruispunten, bochten en verkeerslichten zijn.
Ik heb nooit beweerd dat de snelheid verlagen een grote bijdrage is aan de veiligheid en het ook niet geimpliceerd. Ik heb alleen maar gezegd dat het veiliger is, en daar sta ik nog steeds achter. Misschien is het verschil verwaarloosbaar klein, dat zou kunnen, maar het is niet onwaar.
Goede bron, maar ik ben niet overtuigd door je intepretatie. Ik zal er maar direct bijzeggen dat mijn interpretatie ook niet geweldig is maar dat is ook een beetje met opzet om te laten zien dat de niet heel overtuigend is.

Maar laat ik nog even afsluiten dat ik geen grote discussie over de voor- en nadelen van een zekere snelheid of situatie wil voeren. Je stelde dat die snelheidsverschillen een probleem vormen, daar gaf ik een oplossing voor, samen met andere argumenten voor die oplossing. Ze zijn misschien niet allemaal even sterk of significant, maar wel correct.
Nee, met nieuwe technologie kijk je naar wat de nieuwe mogelijkheden of nieuwe beperkingen zijn per persoon en per situatie.
Agreed, zolang je naar de reeële mogelijkheden en beperkingen gaat kijken.
Niet als je het huidige beeld stug vasthoudt en denkt dat er in de toekomst niets gaat veranderen.
Ik snap de logica ook niet van "iedereen gaat dit moeten doen, dus het is niét minder goed".
Tja, jij zegt dat je achtergesteld wordt tov de rest. Terwijl dat niet van toepassing is.
Tja, jij zegt dat je achtergesteld wordt tov de rest. Terwijl dat niet van toepassing is.
Ik vergelijk gewoon tov de huidige mogelijkheden van ICE wagens (en de aankomende onbetaalbare luxe EV's met een hoge actieradius). Toch logische dat ik mijn huidige mogelijkheden vergelijk de mogelijkheden die ik heb of verlies als ik full EV ga?
Dat noemt men dus ook wel kortzichtig.

ICE heeft (buiten hobby etc) gewoon een einde levensduur. Dat is alom aangekondigd en acht ik bekend.
Waardoor het toekomstbeeld van ICE afgaat naar EV waardoor jouw huidige bezwaren dat jij achtergesteld wordt niet meer van toepassing zijn.

Maar ik wens je veel plezier als je over x jaar in een ICE een stadsgrens mag naderen tot 10km en dan over moet stappen op een elektrische bus oid omdat een ICE geen stad meer in mag.
Dan is hele EU bevolking overgestapt op EV, maar kun jij stoer links rijden met 130 km/u want jij hebt geen 40% radiusverlies alleen heb je wel vijf jerrycans in je achterbak liggen want de tankstations die zijn er ook iets minder.
Dat noemt men dus ook wel kortzichtig.
Best wel ironisch, als ik jou de hele tijd met gegevens en voorbeelden uitleg wat de negatieven gevolgen voor een bepaalde groep.
ICE heeft (buiten hobby etc) gewoon een einde levensduur. Dat is alom aangekondigd en acht ik bekend.
"Buiten hobby etc..." Dit zegt ook alles over jouw kennis of inschatting. ICE gaat de komende 20-30 jaar nooit helemaal verdwijnen. EV is gewoon zuiver onpraktisch en onhaalbaar voor industrieel gebruik en groot transport. Zo zou een bulldozer van 50ton ongeveer 10 ton aan batterijen nodig hebben om dezelfde up time te hebben als een huidige ICE versie. En de prijs zou 2x zo hoog zijn, dus gewoon meerdere kopen en elkaar afwisselen terwijl de andere oplaadt is economische zelfmoord. Hetzelfde met vrachtvervoer of groot industriële machines. EV is helemaal niet bruikbaar op dat niveau. Daarvoor is waterstof de oplossing. Dit interview is best een eyeopener. Lokal mobiele herlaadstations en huidige ICE motoren kunnen eenvoudig omgebouwd worden in vele gevallen. Zonder de nadelen van EV power.

En opnieuw pittig detail, het particuliere transport is maar een fractie van de algemene uitstoot - de meeste gebeurt door industrie en industrieel transport - die niet allemaal door EV's kunnen vervangen worden. Dus de winst richting milieu is ook best overschat. Minder uitstoot in de stad, dat wel. Maar dat heb je evengoed als iedereen hybride rijdt of je alleen moderne wagens toelaat.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 22 juli 2024 14:07]

ICE gaat de komende 20-30 jaar nooit helemaal verdwijnen.
Een veilige stelling waarmee je geen ongelijk zal krijgen. Ze zegt alleen weinig. Met een rijdend museumexemplaar is je gelijk al gemaakt. ICE is niet meer houdbaar, en de samenleving gaat hard meehelpen ICE ten grave te dragen.

In die zin is de omschakeling naar EV disruptief. Door deze ICE - EV discussie klinkt namelijk nog iets anders door. Dat is de onbetaalbaarheid van autorijden. Eigenlijk is dit een have - have not discussie aan het worden.

ICE verwordt tot een steeds minder effectief wordend mobiliteitsbolwerk voor ieder die de koop van een EV nog niet heeft kunnen verantwoorden. Maar er is een catch. Ook ICE gebruik gaat nu hardlopend duurder worden door de almaar stijgende brandstofprijzen. Het dus maar de vraag of deze overgang voor velen een zachte landing kan maken.

Met andere woorden: mobiliteit met auto als middel gaat onbereikbaar worden voor een gedeelte van de bevolking. Misschien komt onze overheid ter redding. Analoog aan brood en spelen in het oude Rome kan onze overheid zorgen dat we auto kunnen blijven rijden, om te voorkomen dat we in opstand komen. Dit meen ik serieus, kom mensen niet aan hun auto. In het verleden was dit een bezwering die aan het adres van onze overheid was gericht. De huidige factoren die de prijs van autorijden beïnvloeden liggen echter buiten onze overheid en laten zich ook moeilijk door haar beïnvloeden.

Voor de groep met weinig inkomsten wordt een ICE minder effectief (stadscentra) en slechter betaalbaar. Deze groep gaat voor autobezit over de rand vallen. Een andere groep weinigrijders kan misschien een ICE/EV auto betalen maar gaat zich afvragen of de kosten nog wel opwegen tegen de baten. Raakt een auto afgeschreven wordt de vraag misschien wel/geen auto in plaats van wel/geen EV.

De andere grote groep van veelrijders met een gemiddeld salaris zal bakens moeten gaan verzetten, want die komen, zoals je zelf ook al opmerkt, in een fuik terecht. Diegenen die altijd tweedehandsjes hebben gereden moeten concessies gaan doen bij het volgende exemplaar. EV heeft een capaciteitprobleem en ICE kan binnenkort niet overal meer komen.

In dit licht is die 130 vs. 100 km/u discussie een soort achterhoedegevecht uit een tijd die voorbij is. Behalve dan misschien voor de happy few. Die hebben in alle tijden altijd meer gekund. Iets met een onnavolgbare maatschappelijke orde die zichzelf automagisch in stand weet te houden.
Met die uitspraak bedoel ik uiteraard niet één iemand die een oldtimer bijhoudt, maar gewoon een doelgroep die blijft rijden met z'n ICE uit principe of uit noodzaak. En de hele industrietak die om praktische redenen gewoon niet kan omschakelen naar EV. Hetzelfde met reisbussen en ander groot personenvervoer. Ik lees nog bitter weinig over inspanningen daarrond. Een paar elektrische bussen in de stad die korte ritten maken en na een paar uur aan de stekker gaan. Of een bedrijf dat een vuilniswagen ontwikkeld op elektriciteit. Ja dat wel.

Je hebt helemaal gelijk ivm de have & have nots. Er komt gewoon een nieuwe kloof qua mobiliteit. En dat is wat mij ook stoort aan de hele discussie, de gelatenheid van iemand die ongenuanceerd pro EV is en dit bekijkt van ofwel een geprivilegieerde positie of een gebrek aan inzicht. Of beide. Ik ben helemaal niet tégen EV - hoewel ik fan blijf van het zintuiglijke en het (oude) design van een ICE, maar voor mij is een wagen vooral praktisch. Als ik betere praktische mogelijkheden krijg? Perfect, waar is die EV.

Maar de realiteit toont mij gewoon een paar keiharde pijnpunten of althans geen oplossingen daarvoor op korte & middellange termijn:
  • De véél hogere kostprijs van een equivalent EV van de huidige ICE. En het algemeen gebrek aan gewoon rationele praktische wagens. De markt lijkt verzadigd met premium EV's of piepkleine alleen-voor-in-de-stads EV's.
  • De logistieke omschakeling van tankstations naar laadpalen en de overmijdelijke problemen
  • De prijzen van snelladen. Laatste artikel dat ik zag gaf als titel "€17 per 100km" - dus duurder dan wat ik nu gewoon tank. Ongetwijfeld clickbait titel of worst-case scenario. Maar het vraag & aanbod mechanism zal er uiteindelijk niet ver naast zitten.
  • Hoe velen denken dat iedereen kan thuisladen en daarmee het probleem is opgelost.
  • Het overschatten van de impact van het kleine personenvervoer in het grote verhaal van uitstoot en broeikasgassen en hete hele klimaatverhaal (nauwelijks 10%).
Ik ben er nog steeds van overtuigd dat een uitontwikkelde hybride wagen (beter dan het huidige aanbod) de betere oplossing is: verplicht elektrisch - kan bijvoorbeeld met sensor - in druk bewoonde omgeving en een moderne benzine/diesel/waterstof motor voor de lange ritten. Het argument voor de gezondheid en het milieu is dan gewoon te verwaarlozen. Evenals de nadelen van zuivere EV's.

En dan verder ook nog kleine zaken louter subjectieve zaken, zoals hoe lelijk het straatbeeld er uit zal zien, als er zoveel palen en thuisinstallaties bijkomen. Dit werd bijvoorbeeld aangekondigd als "ideale oplossing". Afgrijselijk toch? En uiteraard door lokale politici gesteund en een fotomomentje erbij. Maar lange termijnoplossing? Ho maar.

Ook het subjectief gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid om met een ICE wagen te rijden, ipv een rijdende smartphone vol touchscreens-om-de-touchscreens en "Wie heeft ergonomie nodig?" en met een constante dataverbinding met het automerk HQ. Ongetwijfeld zal het lease systeem alleen maar groeien en valt het echte bezit weg.

Persoonlijk vind ik 100km/u slaapverwekkend. En als ik als Belg in Nederland rij op zo'n baan, vind ik het gedrag gewoon nog meer opgefokt dan in België. Ik haal dan in aan 105-110, word ik bijna van de weg geduwd door iemand die toch 120 rijdt. Uiteraard weet ik dat die indruk louter subjectief is, maar hij is er wel. Als ik mij correct herinner, was de snelheidsverlaging vooral gemunt op uitstoot beperken en doelstellingen halen. Dus als we dan toch naar verplicht EV (en hun extra veiligheidssystemen) gaan, mag deze opnieuw naar omhoog. Ja toch?

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 22 juli 2024 14:07]

Eerder achtergesteld t.o.v. de huidige situatie (waar je met 130 km/u een fatsoenlijk rijbereik hebt).
Dat is voor bijna iedere BEV. Verder hang er wat achter, caravan of aanhanger, en het gaat nog harder. Er zit gewoon niet zo veel energie in een KG accu in verhouding met een KG brandstof.
Mijn 1.2T auris rijd bij 100 km/h 1 op 23 en bij 130 km/h ongeveer 1 op 15. Dat is toch een waardig verschil. Misschien moeten we eens gewoon onthaasten en niet zo jagen.
Hier in Nederland geen probleem, je mag maar 100
Niet helemaal waar, op veel stukken mag je tussen 19.00 en 6.00u 130km/u.
Zolang dat 's-nachts thuis kan lukt het wel.

En in 40 minuten weer bijna vol is ook te doen als je het met een hapje eten combineert.
Uiteraard allemaal op kosten van de zaak... ;)
Nadeel van EV is de actie radius, alleen wat heb je nodig.
Mijn woon werk verkeer is 5km dus via enorme krul omweg met stuk autoweg wordt mijn auto net warm. Voor die korte ritten is EV juist idealer.
Dus USA youtuber met 2010 focus ev met 75mijl bereik zou al voldoende zijn. Hij is iig tevreden.
Enigste probleem wat ik heb, ik heb geen eigen oprit. Dus ik wacht wel op de tijd dat er genoeg oplaad palen ook bij huurhuizen zijn. En of mijn favo merk serieuze hybride of EV heeft.
Voor die korte ritten is EV juist idealer

Of je pakt een (elektrische) fiets op dat soort korte afstanden, scheelt weer verkeersdruk en in tijd maakt het niet zoveel uit.
Eens. Veel korte ritjes wordt een verbrandingsmotor niet blij van...

Dat gezegd hebbende gooien we in NL een auto meestal weg als de teller de 200.000 passeert, omdat we nog steeds met z'n allen denken dat een auto dan op is....
Waarom ga jij voor 5km met de auto?
Waarom moet hij verantwoording aan jou afleggen :?

Wij rijden ook alleen maar korte ritjes, waarom? Omdat ik geen 2 kinderen, 3 rugtassen en een kinderwagen op de fiets ga vervoeren. Zo zijn er nog legio redenen te bedenken om met de auto te gaan :?

Combineer dat met een EV die efficiënter met energie is dan een benzine wagen zeker op korte stukken en je hebt wat mij betreft een ideale combi.

[Reactie gewijzigd door sapphire op 22 juli 2024 14:07]

Heb je de afgelopen maanden naar buiten gekeken? Met dit weer fietsen is hondenwerk. Ook voor één kilometer zou ik in Nederland de fiets op gaan. Hooguit in de zomermaanden.

[Reactie gewijzigd door dindr op 22 juli 2024 14:07]

Een goed regenpak doet wonderen.
Nou zeg dat nog een keer na een ritje tegen de wind in.

Ik ben ff naar de LIDL, maar ik loop nog net niet achteruit. Nee ik begrijp het wel. Beetje regen oké maar met die rukwinden van de afgelopen maanden stap ik niet op de fiets.
Ik fietste voor corona elke dag 10km enkele reis naar mijn werk. Is goed voor je lichaam, je maakt je hoofd even leeg en meteen beter voor het milieu dan met de auto rondrijden.
Ja Zeker waar.

Ik werk echter in amsterdam. Met de fiets 75 km enkele reis. Mij niet bellen.

Toen ik nog in veenendaal werkte ging ik ook mrt de fiets. Vond ik heel irritant, zeker in de winter.
Die rukwinden zijn er vandaag ja. Maar verder vrijwel nooit.
Vrijwel nooit? Volgens mij is dit de derde keer al dit jaar.

Ooh enne. Het knmi geeft code geel af tot zaterdag nacht: https://www.knmi.nl/waarschuwingen

Dat betekent dus winden tot 100 km/u en in het bericht melden ze winden tot 130. “Vrijwel nooit” is dus nu een halve week? En twee welen geleden hadden we Corrie nog.
Ja, vrijwel nooit. Dat er nu toevallig drie stormen in een week of twee tijd overkomen is toeval. Op een jaar is het nog steeds uitzonderlijk.
Onze hond wil met dit weer niets eens naar buiten!
Als het droog is is het prima te doen. Al helemaal als je ebike hebt.
Ach, regent het echt op elk moment?
Maargoed, genoeg mensen die voor elk kort ritje de auto pakken uit gemakzucht. Stel je voor dat je wat beweging krijgt.

Ik ben het wel met @RitBit eens. Ik heb een leasewagen maar doe alles binnen de stad (en dat is tussen de 0 en 12km) op de fiets). Vind het beter voor mijn lichaam maar ook iets met het milieu.

Heb jaren elke dag naar mijn werk gefietst en echt iets van 10 a 15 keer een regenpak aangehad omdat het regende.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 14:07]

Hoezo eens met @RitBit ?

Hij stelde een vraag, ik zie hem nergens een mening geven, zou ook hondsbrutaal zijn om te denken dat hij verantwoording aan hem zou moeten afleggen.

Dus waar ben jij het precies eens mee?
Ik zal tegen niemand zeggen "jij moet dit..." qua milieu e.d. maar vind wel dat mensen veel meer mogen laten zien om het klimaat te sparen. We hebben er uiteindelijk allemaal weer profijt van.
Ook ik fiets al jaren door regen en wind om mn boodschappen te doen e.d.

Nu huren we soms nog wel eens een auto, niemand is heilig en wij zijn geen uitzondering. Maar we gaan gewoon niet meer zoals 10 jaar geleden 330x per jaar met de auto er vandoor.
Nu komen we gemiddeld op 6x per jaar autorijden uit.
Bespaart ook veel geld, maar de hoofdmotivatie is en blijft voor ons het klimaat.
Fietsen is lekker als het kan en het een beetje weer is, mee eens dat meer mensen dat zouden moeten doen. Als je echter twee kleine kinderen hebt die mee moeten (en nog niet zelf kunnen fietsen) en ook nog een zooitje boodschappen nodig hebt dan is een auto toch best handig ook al gaat het maar om een paar KM. Zo zijn er vast nog wel meer mensen met een goede reden om voor een kort ritje de auto te pakken.

Als jij trouwens in jaren fietsen maar 10 of 15 keer een regenpak aan hebt gehad omdat het regende dan woonde je of niet in Nederland of ben je gewoon de allergrootste geluksvogel die er bestaat op het gebied van fietsen en regen ;)

Overigens vraag ik me op basis van je laatste zin nu wel af wat voor redenen je nog meer hebt gehad om je regenpak aan te doen behalve omdat het regende.
Meerdere kinderen die naar de opvang, school, zwemles, etc. gaan. Gewoon een normale gezinssituatie. 🙄
6 maanden, 2 en half en 4 jaar? Kortzichtig.. En dan heb ik het nog niet over alle spullen die mee moeten.

[Reactie gewijzigd door Noord27 op 22 juli 2024 14:07]

Die van 4 kan zelf fietsen, die andere twee passen op een stoeltje voor en achter. Of met z'n allen in een bakfiets natuurlijk.
Die van 4 kan echt nog niet zelf fietsen. Afstand is ook een serieuze issue. Zit tussen 3 en 7 jaar gemiddeld dat ze dat lukt voor korte stukjes. En waar laat je alle spullen? Een bakfiets past nog niet de helft in. Ook erg kortzichtig hoor..
Laat ze, niemand die het begrijpt.
Kortzichtig? Zelf jaren gedaan. Inmiddels fietsen ze zelf (9 en 6).
Ja een kind van vier kan zelf fietsen, maar als je best een stuk moet fietsen om (op tijd!) bij zwemles te komen en je daarna een doodmoe kind (ja ze worden moe van zwemles) ook nog terug moet laten fietsen dan kom je er vanzelf achter dat dat echt een heel slecht idee is.

Bakfiets zou misschien nog kunnen maar die heeft niet iedereen.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 14:07]

Prijs is 1 ding, service, betrouwbaarheid, restwaarde zijn net zo belangrijk. Wat dat betreft heeft MG weinig om op terug te vallen.
MG in dit geval staat ook niet voor Morris Garage maar voor Modern Gentleman. (geen grap)
Ik wou dat ik mijn geheugen kon wissen, en dit nooit meer te weten kon komen.
MG is al een tijdje Chinese makelij.
Chinees. Ik vermoed dat het na Volvo/Polestar een van de populairste Chinese merken is in Europa.

Hopelijk wordt deze beter ontvangen dan hun vorige EV.
60kWh (long range). Dat haalt toch nooit 400km? Ik schat met een lichte rechtervoet ongeveer 300, uitgaande van 200Wh/km.
In Engeland is de MG5 al op de markt (inmiddels in de 2e versie) en daar komt hij dicht bij de opgegeven waarden. De MG is ook lager dan een SUV en dat scheelt iets in gewicht en nog wat meer in luchtweerstand.
Prijzen vallen me wel een beetje tegen. Het instapmodel zou volgens de aankondiging (nu bijna een jaar geleden) onder de € 30000 liggen.
Nissan Leaf 30wh accu in de winter 140/150km dus 300 moet wel mogelijk zijn.
De Leaf heeft 37kWh bruikbare accu (van de 40).
ik heb een leaf met 30kwh accu uit 2016. dus die heeft inmiddels ook al wat capaciteit verloren.

Anyway in de winter zitten wij op de 20kwh per 100km gemiddeld.
Je vergeet 1 ding,dit is een lage stationwagen, de meeste EV's zijn SUV achtige types en dus een stuk minder aerodynamischer en dus ook minder efficiënter, zeker op hoge snelheid.
Lijkt me dus niet onmogelijk, werd eens tijd. Nu nog de monovolumes :)
In de zomer rijd ik rond de 14-15 Wh/km
In de winter 18-20 Wh/km.
En dat met een ZS EV die minder goed gestroomlijnd is dan deze MG5.
Zou het kunnen dat er een nul ontbreekt in uw waarden?
In de zomer rijd ik rond de 140-150 Wh/km
In de winter 180-200 Wh/km.
En dat met een ZS EV die minder goed gestroomlijnd is dan deze MG5.
Je hebt gelijk.
Moet inderdaad een 0 bij. Komt omdat ik alles aflees als KW/100 km.
Het varieerd wel enorm door de weers omstandigheden.
Snelweg is nadelig(geen regeneratie van energie)
Tegenwind heeft ook veel invloed en evenzo dus slipstreamen of forse wind mee.
Temperatuur en dan eventueel kachel aan of airco aan.

WLTP waarde van de MG is niet erg onreeel.
Bij andere merken varieerd dat ook. Zo schijnt de Peugoet , Opel en polestar wel erg te overdrijven met de WLTP waarde. Maar daar heb ik geen eigen gebruiks ervaring mee.

De meeste mensen hebben ruim voldoende aan 250 km bereik.
Dat varieerT inderdaad, net als bij een ice. Met tegenwind, airco, ... verstook je ook meer fuel.
Naar wat ik heb gelezen is de WLTP een beste benadering.
De meeste mensen hebben ruim voldoende aan 250 km bereik.
Inderdaad. Vroegah moest je ook stoppen om je paard te laten drinken en haver te geven.
Beetje onthaasting kan geen kwaad.
Model Y LR hier, in de winter zit ik ook op 18 - 23 wh/km 70vs120km/h in de zomer ergens tussen 11-14wh/km. En ik heb dan toch een zware voet.. vooral in het optrekken. 400Km is toch een beetje ongeloofwaardig.
Vergeten jullie een 0? 18-23 of 180-230 Wh/km?
18Wh/km is 1,8kWh/100 km. Dan zou je 5.555 km op een volle accu (100 kWh) kunnen rijden. Voor zo ver ik weet haalt Tesla iets van 600-650 km op een accu?
Mijn speedpedelec doet 16Wh/km, en de bus op het werk (VDL SLFA-E) 800Wh/km.
JoeroenSpock, Idd een 0'tje vergeten.. :) 22u zou toch nog niet zo laat moeten zijn.
Ik haal in de winter ergens 370-410km.. De zomer (september) gaat dat wel naar 470+.
Dit heb ik nog wel niet volledig getest. Echter zover rij ik zelden. Ik laat de charge altijd ergens op 60-70% staan. Zelfs met een ritje van 400, stop ik vaak even bij de SuperCharger. 5-10min toppen. Even naar de wc en een drankje halen. Toch veel relaxter rijden.
Is ook beter voor de accu, deel ladingen. Doe ik met de speed pedelec ook.
Schakelklok ertussen bij het opladen. Even grofweg berekenen hoeveel uur/minuten er in moet, en hij schakelt uit rond 80%. Eens in 2 of 3 weken een nachtje aan de lader op 100% om te balanceren.
Nu 18 maanden en 13.000 km verder, en de accu heeft een SoH van 99%.
200Wh/km is anders al een behoorlijke rechter voet hoor ;)
(of een heel onzuinige EV, maar dat is deze wagen hoe dan ook qua specs)
200Wh/km is anders al een behoorlijke rechter voet hoor ;)
(of een heel onzuinige EV, maar dat is deze wagen hoe dan ook qua specs)
https://ev-database.org/c...-consumption-electric-car

Ik zie dat MG iets zuiniger is, maar bijvoorbeeld een XC40 / C40 zit op 210-220 Wh/km.
Ja, dat zijn tractoren joh 🤪🚜
Het verbruik is heel netjes. Als je je focust op de cijfers met koud weer scoren andere EV's ook slechter:

Real Range (between 240 - 515 km)
City - Cold Weather 340 km
Highway - Cold Weather 240 km
Combined - Cold Weather 285 km
City - Mild Weather 515 km
Highway - Mild Weather 310 km
Combined - Mild Weather 390 km
Ontwerp: jaren 90
Acceleratie 0-100km/u: 8,3 sec = veel te traag
accupakket: 320km
prijs: € 33.985

Voor zulke prestaties is dat het geld echt niet waard. En dan ziet het er ook nog niet uit ook... Ben benieuwd hoe oud de ontwerpers en ontwikkelaars zijn die daar werken. Lijkt net of ze al met pensioen moesten.. maar toch nog een elektrische auto op de markt willen brengen
Het lijkt wel alsof sommige Tweakers de laatste jaren geen nieuwe auto meer hebben gekocht.

Wat is dan wél nog "het geld waard"?

Een Astra SW kost nieuw minstens 30K. Dan heb je een 130PK gebakje. Krachtiger motor? Hop, en al duurder dan deze MG én nog steeds langzamer.
Golf Variant? Allerkaalste uitvoering én meer dan 10 seconden nodig voor de nul naar 100? Duurder dan de MG.
Mégane? Zit kaal en met de goedkoopste motor nog nét onder de Long Range MG, maar dan mag je niets aanvinken.
Octavia dan? 30K met een 1.0 TSI, onder de 10 seconden (nog steeds een stuk langzamer dan deze MG), hop, weer duurder dan de MG.

Dus eigenlijk zijn deze prestaties prima het geld waard, en goedkoper dan bijna alle benzine concurrenten met fatsoenlijke motor en niet de allerlaagste uitvoeringen met 16" stalen velgen.
daarintegen op je pluspunten zoals:
- Geen belasting tot 2025.
- Goedkoper rijden dan benzine (vooral met huidige prijzen).
- Minder onderhoud want minder onderdelen

Ik zou het wel weten als ik niet al een elektrisch auto had.
Persoonlijk boeit snelheid mij absoluut niets, maar die actieradius is om te janken. Verder geldt daarbij dat hoe kleiner je batterij is, hoe sneller hij versleten is onder gelijk gebruik (rijstijl + afstand etc). Komt ook nog bij dat zelfs met de duurdere uitvoering van dit type, na een jaar of 5, onder realistische slechte omstandigheden je actieradius niet aan 300km geraakt en dat met volledig opgeladen batterij. Als je dat ding zijn best mogelijke leven wil laten hebben, dan rijd je dus tussen de 20 en 80%, wat slechts 60% van het totaal is, als je daar echt rekening mee wil houden, dan rijd je met de goedkoopste uitvoering van deze wagen volledig nieuw en onder optimale labo-omstandigheden dus 190km... Realistisch, na een jaar of 5 à 10, kom je dan dus aan 100 tot 150 km. Kan je net naar je werk en terug en hopen dat je thuis goedkope stroom hebt, want als je aan een publieke laadpaal moet hangen ben je eigenlijk nog niet eens noemenswaardig goedkoper af in prijs per kilometer als dat je op fossiel rijdt.

En even voor de duidelijkheid, ik ben absoluut voorstander van elektrisch, maar de economische realiteit is nog niet bijna op het niveau waar het moet zijn opdat het voor de gemiddelde persoon een realistische optie wordt, ook niet met wagens zoals in dit nieuwsbericht.

Edit: om ook weer niet te negatief te klinken, dit is natuurlijk wel voortuitgang op prijsgebied, dus wat dat betreft positief, ik denk iets van een €5000 goedkoper dan een Kia. Helaas, wat mij betreft, nog altijd te duur met te lage actieradius.

[Reactie gewijzigd door TetsuoShima op 22 juli 2024 14:07]

Waarom denk jij dat die duurdere NMC accu variant zo hard achteruit gaat? Wellicht geven ze alleen netto capaciteit op.
Mijn Opel Ampera-e wordt later dit jaar 5 jaar oud, heeft 120dkm, en zit nog op bijna zijn originele accu capaciteit.
Waarom denk jij dat die duurdere NMC accu variant zo hard achteruit gaat? Wellicht geven ze alleen netto capaciteit op.
Mijn Opel Ampera-e wordt later dit jaar 5 jaar oud, heeft 120dkm, en zit nog op bijna zijn originele accu capaciteit.
Ik denk dat @TetsuoShima zelf niet electrisch rijdt; het blijft anecdotisch natuurlijk, maar onze vorige Zoe (22 kWh) zat na 8 jaar op 99% capaciteit. En dat is dus een van de eerste generaties 'moderne' electrische wagens, met 'oeroude' technologie en inzichten.
En een lucht gekoelde accu toch.
De vloeistof gekoelde accu's gaan veel langer mee.
Ik bekijk het puur theoretisch vanuit het oogpunt dat dezelfde fabrikanten elektrische en fossiele brandstof wagens maken. Als een fabrikant opgeeft dat een wagen op fossiele brandstof 6L/100km verbruikt, dan zal de gemiddelde consument onder realistische omstandigheden niet aan die 6L komen, maar eerder 7L of iets dergelijks. Ik kan me heel moeilijk voorstellen dat iets vergelijkbaars niet gebeurt bij elektrisch rijden, dus als ze 400km opgeven, dan vermoed ik dat de gemiddelde consument eerder iets van een 350km haalt. Daar reken ik dan bij dat elektrische wagens duidelijk minder ver rijden bij vriestemperaturen (realistische slechte omstandigheden) en dat de gemiddelde consument niet continu op zijn lader zit te kijken hoe goed dat hij de batterij aan het sparen is (wat ik vermoed dat de early adopter veel sneller zal doen) en dat er dus wel degelijk slijtage is aan de batterij na een jaar of 5 à 10. Batterijen slijten trouwens niet enkel met laad-ontlaadcycli maar ook met leeftijd alleen. Zo schat ik dan dus minder dan 300km vertrekkende van de oorspronkelijke opgegeven waarde onder, zoals ik het noem, realistische slechte omstandigheden. Er zijn bergen videos te vinden van testen op elektrische wagens nieuw en na x jaar en bij vriestemperaturen enzoverder, dit is echt niet uit de lucht gegrepen.
Als je die actieradius dagelijks nodig hebt, dan moet je een andere auto kopen. Maar voor 90% v.d. mensen zal het zat zijn. Als je ver weg wil, dan is FastNed prima voor een dagje uit of dagje weg. Alleen ja, je moet niet met de caravan naar Frankrijk willen. Ga je elk jaar naar de zon met t vliegtuig, prima gezinswagen!
Dat hele gevlieg is toch een luxe. Je zou hopen dat mensen die bewust een elektrische auto aanschaffen zich niet verlagen tot vliegreizen maar gewoon kiezen voor de trein als er perse een lange afstandsreis voor vakantie noodzakelijk word geacht. Die treinmogelijkheden zijn overigens sterk verbetert de afgelopen tijd, ondanks corona.

Maar goed, zolang prive vliegtuigen toegestaan worden te landen in Nederland, kan ik niet vreemd opkijken als burgers zelf een chartervlucht boeken.
Acceleratie 0-100km/u: 8,3 sec = veel te traag
Hoezo is dit veels te traag? Rij al jaren in auto's die minder snel zijn, gaat helemaal prima. Je moet alleen niet je auto als een bezopen aap naar de linkerbaan gooien, maar dat moet je sowieso niet doen. Als ik wil ben ik bij stoplichten alsnog als eerste weg.
[...]acceleratie mumblemumble[...]
Hoezo is dit veels te traag?
Nouja, spreekt voor zich toch? Volgens AutoRAI rijden auto's bij 100 km/u zuiniger, je wil dus zo snel mogelijk op 100km/u zitten.

Ik ken helaas geen enkele 100km/u-weg met stoplichten, dus de efficientiewinst door (theoretisch) 5 seconden langer met 100km/u te kunnen rijden vervalt daarmee ;-(
Holymoly, ik hoop dat je een grap maakt.

Een acceleratietijd die richting 0 gaat vereist een koppel welke richting oneindig gaat. en dus ook een oneindig hoog vermogen.

Dus nee, je wil er juist zo lang mogelijk over doen om op de 100Km/U te komen.

Daarbij is een AC motor zoals hier toegepast prima efficiënt over zijn volledig bereik. Dus dat artikel slaat niet op EVs.
Dat artikel geld ook niet voor mijn Clio. Meeste Nederlandse gebakjes met kleine blokjes rijden zuiniger met 80 km per uur.

Eigenlijk gewoon hoogste versnelling bij een toerental waar de motor prima koppel kan leveren.

5de versnelling 2000 toeren is ongeveer 80 km per uur met m’n Clio
Holymoly, ik hoop dat je een grap maakt.
Hahaha, sorry, ik verloor Poe uit het oog.

Je hebt helemaal gelijk, juist omdat ik me afvroeg waarom @moonlander zo in z'n maag zit met het tijdverlies. Zoals @BarnET aanhaalt: bij 70-90 km/u rijden veel brandstofauto's (die ik gereden heb iig) het zuinigste. Met electrische auto's geldt in mijn ervaring eigenlijk hetzelfde; het verschil in reistijd net onder 80 vs net boven 100 is niet zo groot, maar het verschil in verbruik is wel behoorlijk.
Correct, een oneindig hoog vermogen gedurende 0 seconden. En dat betekent voor de energie?

wankel heeft een punt voor ICE's met versnellingen, maar niet voor ICE's.
Zelfs met oneindig koppel zal je rond de 2 seconde naar de 100 blijven haken. Uiteindelijk kan je ook maar zoveel kracht kwijt op de weg via de banden.
Voor brandstofmotoren is het meestal rond de 70-80 km/u, destijds was er een "club van 90" waarbij de snelheid met name bepaald was om het vrachtverkeer niet in de weg te zitten (idem met aanhangers).

Voor een elektrische auto ligt de interne weerstand véél lager en denk rond de 50 km/u het laagste verbruik per km. Daarboven neemt de luchtweerstand steeds harder toe terwijl de aandrijflijn niet efficiënter wordt.
Ik vraag mij altijd af hoe oud mensen zijn die dit beweren. Leuk als je auto in 4 seconden op de 100 zit, maar praktisch heb je er eigenlijk echt geen ruk aan. 10 seconden is meer dan voldoende om goed mee te komen met het verkeer.
Je moet het niet vergelijken met oude verbrandingsmotoren. Dit is nieuwe techniek.
Natuurkundige wetten gelden net zo goed voor elektrische auto's.
Al drijf je de auto aan met hamsterwielen, dat maakt geen verschil of iets snel genoeg is of niet.
Pk’s en nm bieden je wendbaarheid (in ieder geval in de voorwaartse beweging haha). Dat heeft lang niet altijd met snel optrekken bij het verkeerslicht te maken. Dat biedt dus ook een stukje veiligheid.
Tenzij je aan het scheuren bent en je al rubber slijtend de bocht "in wil vreten" zie ik niet wat snel op kunnen trekken met wendbaarheid te maken heeft?
Dan heb je denk ik nog nooit in een langzame auto gereden of motor gereden :)
Niet in alle gevallen is remmen het juiste antwoord op een situatie!
Dan heb je denk ik nog nooit in een langzame auto gereden of motor gereden :)
Niet in alle gevallen is remmen het juiste antwoord op een situatie!
Ik denk niet dat wij dezelfde definitie hanteren omtrent "een wendbare auto" als mensen het bijvoorbeeld hebben over de meest wendbare auto's dan hebben ze het over die kleine stadsbakjes en of er dan een 1.0 of een 1.8 TSI in ligt maakt voor de wendbaarheid van de auto geen bal uit.
Wenbaar geld natuurlijk niet alleen voor zijwaarts maar ook voorwaards. Met een acceleratie van 7-8s naar de 100 ben je een stuk flexibeler in het verkeer om ergens voor te komen, zeker wanneer de koppel direct is.
Wenden is draaien/keren.
Ik vrees dat u de openbare weg verwart met een rally track.
Dan heb je denk ik nog nooit in een langzame auto gereden of motor gereden :)
Niet in alle gevallen is remmen het juiste antwoord op een situatie!
Het is in zo verre 'leuk' dat jij, je passagiers, en al je bagage gelijk tegen de stoelen en tegen de achterklep zitten gesandwicht, omdat je met 0,75 keer de zwaartekracht naar voren wordt getorpedeerd.

Dat is één keer heel erg grappig en heel stoer als je 18 bent. Maar genoeg mensen kopen een auto niet om te patsen.
Het scheelt wel een paar kermistickets per jaar, die besparing kun je weer in je zak steken!
Het zijn electromotoren, en alle BEV's kunnen regeneratief remmen. De remvermogens daarbij zijn hetzelfde als de vermogens bij het optrekken. Die 8.3s is dus ook een indicatie van de 100-0. Sneller dan dat is een niet-regeneratieve noodstop. Beetje een dingetje dus - het verslechtert de real-world range.
Het is een station , geen racebak.
Hoezo "te traag" ?
Vele mensen denken: EV, dat moet zoals een Tesla Model S Plaid, in minder dan 3 seconden. Anders is het traag.
Voor dat geld mag je wel wat verwachten
Kun je een concreet voorbeeld noemen van een nieuwe station welke aanzienlijk minder kost met een hogere acceleratie?
Voor die prijs kan je 2de hands vast wel een BMW M4 op de kop tikken maar aan welke EV had u gedacht?
Voor die prijs is een M4 niet eens mogelijk :+

https://www.gaspedaal.nl/bmw/m4?srt=pr-a
Ik heb een vermoeden dat u het Fiat Panda 35, de gewone golf of astra tijdperk uit de jaren 80 en 90 niet als autorijden hebt meegemaakt? Alles onder de 10s naar de 100 is voor een normaal persoon meer dan zat.
Exact, we leven nu in 2022. En voor zo'n prijs die je er voor betaald mag je wel wat beters verwachten. En het is elektrisch, dat is totaal wat anders dan een verbrandingsmotor. Dus die vergelijking kun je niet maken. Maar kijk ik naar andere elektronische auto's dan is deze behoorlijk traag

[Reactie gewijzigd door moonlander op 22 juli 2024 14:07]

Of je auto nu rijdt op benzine, diesel, stroom of kerosine maakt niets uit voor je reactievermogen of dat van andere weggebruikers.
De versnelling hoeft echt niet zo hoog te zijn om veilig te reiden, wel in tegendeel.
Een instap Ford Focus station kost 28.000 en gaat in 12,8s naar de 100 (zoals een benzine motor, met veel herrie, geschakel en niet linear). Hoe kun je dit dan traag en een slechte deal noemen?
Anoniem: 30722 @Bigs16 februari 2022 16:54
En is elke kilometer 5x duurder 🤣
Prima deal!
En is elke kilometer 5X2,5 maal duurder 🤣
Prima deal!
Anoniem: 30722 @OxWax16 februari 2022 17:44
2.5 als je openbaar moet laden ja... en zet dat weg tegen mensen die over de grens tanken, is het nog weer een ander getal... Laad je op grootverbruiktarief is het 12x goedkoper... je moet ergens de lijn trekken, want er zijn zo veel situaties...

5x is bij thuisladen, zie het draadje hier boven/onder/waar stond het?
Kan je dat ook onderbouwen, of roep je maar wat?
Dat is toch een heeeeele grove berekening die je daar maakt.
5x zo duur per km, dat klopt gewoon ècht niet.

Hier een vergelijking bij de (e) 208:

208: 34.1 ct / km
e208 26,2 ct/ km

https://www.autoreview.nl...-e-208-en-208-12-puretech

[Reactie gewijzigd door Prosperot op 22 juli 2024 14:07]

Deze berekening lijkt anders wel erg gekleurd om de benzine modellen er beter uit te laten springen. 🙈
Dat zijn wederom aannames...

In ieder geval is dit uitgebreider onderbouwd dan de "berekening" waar jij mee schermt.

Maar ik laat me graag overtuigen als je wel een complete berekening kan laten zien waarin de km prijs idd 5x goedkoper is....
Moet je geen turbo op grasmaaiermotor nemen :p

Herrie? Dat is muziek, mits niet te veel gedempt.

Schakelen is ook gewoon rijplezier. Mits goede bak.

Mis m'n mx5 toch wel :)
8,3 sec = veel te traag
Als dat 'veel te traag' is dan ben je wel erg verwent. Al helemaal qua type model en prijsklasse.
8,3 naar de 100 is veel te traag? Dat is zeker niet trager dan gemiddeld. Voorbeeldje: Mercedes A200 benzine. 163 pk, 0-100 in 8,2 seconden. En dan heb je nog 2(!) versies lager, die 0-100 doen in 9,2 ( A180 ) en 0-100 in 10,9 ( A160 ). En dan heb ik de diesels nog niet genoemd waarvan de instapper 0-100 in 12,4 seconden ( A160 d ), dus waar heb je het over.

Ik durf er zelf vergif op innemen, dat de 0-50 tijd van die MG dan ook nog eens behoorlijk sneller is dan alle bovengenoemde modellen. Zelfs de allergoedkoopste elektrische auto, de Dacia Spring met z'n 44 pk, doet 0-50 in 6 seconden. Terwijl dat dat absoluut niet snel te noemen is, moet je wel even beseffen dat de 0-100 tijd 19,1 seconden is, wat in dit geval wél traag te noemen is. Mijn punt is dat elektrische auto's - zelfs de lichtste versies - heel snel vertrekken, en dan wat inzakken qua acceleratie, wat het zeer geschikte stadsauto's maakt.

[Reactie gewijzigd door SimonMc op 22 juli 2024 14:07]

moet je wel even beseffen dat de 0-100 tijd 19,1 seconden is, wat in dit geval wél traag te noemen is.

Dat is niet alleen traag. Daar is amper veilig mee in te voegen
Jij rijdt zeker in een BMW 3 serie die van 0 naar 100 in 3 seconden gaat voor 40.000 euro ? hahahaha
Is toch persoonlijk, ik vind het bedrag wel hoog, maar ik zie de auto toch niet als ik aan de binnenkant zit.

De acceleratie is ook niet zo belangrijk vind ik.
Ik heb juist liever een auto met minimale specs, gewoon lekker basic en alleen als vervoermiddel.
Dit is voor ons weer een uitdaging, omdat veel E-auto's allerlei snufjes hebben waar ik geen boodschap aan heb zoals grote displays of een entertainment installatie.
Ik ga deze auto ook niet kopen omdat ik het een lelijk ding vind, maar 0-100 in 8 seconden is toch best netjes? Natuurlijk is 3 of 4 seconden leuker, maar mijn vorige auto (V70 T5) had een 0-100 tijd van iets minder dan 8 seconden en dat was echt geen trage auto.

Als je gaat vergelijken met EV's die twee keer zo duur zijn dan is hij traag, maar als ik kijk naar een 5 serie station die vanaf (vanaf!) 70K wordt geleverd dan is de 0-100 tijd....8,3 seconden (ja kan sneller maar dan zie je die prijs van 70K niet eens meer in je achteruitkijkspiegel).
0-100 8,3 te traag. 8)7
Je vooruit want het is erg zinvol voor iedereen om binnen de 5 sec aan de 100 te zitten ?
Haha ik heb auto's gehad die er 15 seconden over deden. Gaat prima hoor, ja het vereist wat aanpassing in je rijstel maar meer niet. 8 seconde is echt snel zat. Waarom moet je in 3 seconde naar de 100?

Ik heb motor gehad die zat in 6 seconden ofzo op de 200. Dat doe je dan een paar keer en is de lol ervan af.
Ja het heeft idd wel wat maar als je zo woon/werk rijdt gaat dat er snel uit. Zeker door die draaikolk in je tank :+
In BE is een motor 100% fiscaal aftrekbaar (zo zeggen wij dat haha)
Behoorlijk aan de prijs, daarnaast is de laadsnelheid in relatie tot het verbruik behoorlijk magertjes.
33k aan de prijs? Net zo duur als een kale golf op benzine! En weinig andere ruime EV's te koop voor die prijs.

De laadsnelheid is wel kak inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 22 juli 2024 14:07]

33k aan de prijs? Net zo duur als een kale golf op benzine! En weinig andere ruime EV's te koop voor die prijs.

De laadsnelheid is wel kak inderdaad.
Hoezo is de laadsnelheid kak? In 40 minuten 80% vol en kan je weer +300km verder.

Na 300km ben je echt wel blij als je even kan stoppen voor een rust pauze.
Op Tweakers zitten blijkbaar veel mensen die het liefst 1000km aaneen in de auto zitten, met alleen hoogst noodzakelijke stops voor sanitair en even de bestuurderswissel. Misschien krijgen ze de vrije tijd per uur afgerekend?
1000 km is inderdaad overdreven maar als in dan toch even stop na 400km is dat toch echt maar 5 minuutjes om te plassen en dan gewoon weer verder al dan niet zelf achter het stuur of mijn vrouw die even overneemt.

Dus zo extreem is dat ook weer niet en al helemaal niet als je ‘s bachts rijdt

Dus 3keer laden tijdens de winter op weg naar Oostenrijk is best wel veel. Hopelijk komen er snel beter batterijen

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 14:07]

Of je pakt de nightline en huurt en kleine ev als je in innsbruck aankomt kan natuurlijk ook.
Er zijn al betere batterijen!
Maar betaal je echt driedubbel voor capaciteit die je dan twee keer per jaar nodig hebt?
De meeste mensen me dunkt niet.
En een fabrikant kijkt gewoon naar wat er verkoopt.
300 km is eigenlijk ook al heel ruim als 90% van de ritten onder de 80km blijft…
300 km is eigenlijk ook al heel ruim als 90% van de ritten onder de 80km blijft…
Het probleem is echter dat het in de praktijk om de max van 99% gaat en niet om het gemiddelde van 90%.

Het is heel leuk dat je woon-werk verkeer minder dan 80 km is.

Alleen waarschijnlijk wil je ook wel eens met de kids naar de Efteling of een dierentuin of een verjaardag van een ver familielid.

Die ene keer per jaar op vakantie, die is nog wel te overbruggen met een huurauto / vliegtuig / trein weet ik veel. Maar die ritjes die je 1 a 2x per maand doet daarvoor wil je niet halverwege laden, ten minste zo denk ik erover en ik hoor ook velen rondom mij die een EV met actieradius onder 300km (denken) te veel gedoe te vinden.

Je wilt niet hebben dat je van huis wel naar je schoonouders komt, maar daar dan 11 uur moet blijven omdat hun granny-charger dan pas voldoende stroom heeft afgegeven voor de thuisrit :)
Tja. Als je instelling is om in een keer door te tuffen is 3x laden veel.

Zelf laad ik met een kleinere accu 3x onderweg naar Berlijn of Parijs, 3x een 20 minuten. Even plassen, koffie. Een wandelingetje is al snel teveel want dan kan ik weer verder. Zeker als je de laadstops mooi plant kan je voor weinig of gratis op bestemming aankomen. Lidl, Aldi, Ikea (en in Frankrijk nog meer) winkels bieden gratis laden aan.

Ik vind het stoppen onderweg of vaker laden geen probleem. Voor mij is een doorslaggevende reden EV te rijden dat ik serieus kan besparen. Tijdens vakanties is dat nog marginaal: voor mij is 700 km 3x laden en met een gemiddelde conservatieve prijs van 50 ct / kWh een prijs van 50 euro aftikken. Voor een benzinerijder is dat met een benzineprijs van 1,60 ongeveer 80 euro (met een 1:14 auto). Dat is in de marge denk ik.

Thuis is de echte besparing. Dan rijd ik voor 22 ct per kWh terwijl mijn medeweggenoten zwoegen voor 2 euro de liter. Dezelfde ICE van 1:14 rijdt dan 14 ct per km. Terwijl de EV 3 ct de km doet. En omdat ik geregeld overdag de auto kan opladen op zonnepanelen heb ik in de zomer meermalen een "gratis" lading.
Al met al bespaar ik tussen 300 en 500 euro / maand op de vaste autokosten. Dat is een fijne vakantie per jaar erbij.
Dus jij stopt na 400km 5 minuutjes, met je vrouw ernaast. Ofwel, je eet in de auto, poepen doe je niet, want geen tijd, en je vrouw heeft welgeteld 2 minuten op de wc.

Ik denk dat je behoorlijk overdrijft. Na 400km ga je waarschijnlijk eten en wat drinken en ben je pas na 45 minuten weer in de auto. Ik tel dan bewust niet het tanken van de auto, want dat doe je 2 uur later alsnog wel, en daar ben je in het meest gunstige geval tussen de 5 en 7 minuten mee bezig.

Maar goed, blijkbaar is "pauze elke 2 uur" niet voor iedereen bedoeld, dat blijkt wel.
Inderdaad ik stop niet meer dan 5min en al zeker niet als de rest ligt te slapen.
En als ik moe ben maak ik mijn reisgenoot wakker en neemt die het stuur over. Eten en drinken in een wegrestaurant … nee bedankt :X

Ik denk echt niet dat ik de enige ben, die op die manier reist.

Maar goed dat maakt ieder voor zich uit. Doch een auto die in perfecte omstandigheden “slechts” 300km doet , hoeveel gaat er in de winter bij 0 graden dan nog overblijven van die afstand. Dat was eigenlijk mijn punt.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 14:07]

Even los van het bereik en de uitdagingen die een ev met zich meebrengt, maar ik mag hopen voor jou dat je dit niet regelmatig doet. Misschien even googlen naar trombose.

Als ik jou zo hoor gaat het hier om een vakantie, 1 of 2 keer per jaar? Ik heb afgelopen zomer voor het eerst 2500km enkele reis gegaan met een ev. In totaal was ik 4 uur langer bezig dan mijn eerdere leren met benzine en diesel auto's. Het verschil? Ik kwam totaal uitgerust aan op locatie met de ev. Bij de benzine en diesel auto's was ik de aankomst dag behoorlijk uitgeput (gevaarlijk op de weg ook nog eens) omdat ik niet om de 2 uur een korte stop maakte.

Het is echt niet zo dramatisch om een lange afstand met een EV te doen.
"dat toch echt maar 5 minuutjes om te plassen"
Is dat echt 5 minuten? :-)
Mijn vrouw zegt ook vaak 5 minuten, maar in de praktijk is dat toch al snel 30 minuten of langer.
Ik probeer even te waken hier voor een versimpeling.

Wij deden ook regelmatig plaspauzes op de route vroeger, maar dat was altijd langer dan 5 minuten.
Of ze kunnen thuis niet laden en willen niet iedere week 40min bij een laadpaal hangen.
Dat mag, maar heeft weinig te maken met de snellaadsnelheid.
Dat heeft er heel veel mee te maken. Ruk snellaadsnelheid = veel verspilde tijd bij de paal
Normaal laden doe je gewoon op 11kW terwijl je slaapt, kookt, werkt etc. Snelladers heeft een regulier gezin eigenlijk bijna niet nodig. Tenzij je idee van een weekend is zoals voor sommige Tweakers hier te lezen om 400 km retour te gaan rijden naar Duitsland, 300 km naar de zee, je alleen op vakantie kun als je 1000 km enkele reis aan één ruk door wil rijden etc.
Tenzij je in je wijk geen laadpaal hebt en geen vaste parkeerplek hebt die je als laadplek kunt gebruiken ;)

Lees de comment waar je op reageerde nog eens "Of ze kunnen thuis niet laden"

Een regulier nederlands gezin heeft een snellaadpaal zeer zeker wel nodig. Een regulier nederlands gezin woont namelijk in een rijtjeshuis waar ze dus geen oprit hebben waar ze de auto op kunnen rijden naast hun eigen laadpaal.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:07]

Ik heb ook geen eigen oprit. Dus ik ben gewoon afhankelijk van de publieke laadpaal (zo'n ding dat ze plaatsen als er een EV in de wijk komt). Ik kan op m'n vingers tellen hoe vaak ik bij de snellader heb gestaan afgelopen jaar, en ik rij 40K km per jaar.
Is daar een of andere regeling voor dan? Er staan in mijn wijk tientallen EV's en nul publieke laadpalen. Tevens is er in mijn wijk ook eigenlijk nooit een parkeerplek vrij als iedereen weer thuis is van werk. Dus de laadplekken vrij houden is ook geen optie. Lekker makkelijk als EV eigenaar zonder oprit

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:07]

Bij de gemeente navraag doen, al zal dat per gemeente wel verschillend zijn. Een wijk met tientallen EVs en geen laadpalen lijkt me ook redelijk uniek, maar goed, als jij het zegt...
Kan je ook op je vingers natellen hoeveel keer je je auto hebt laten staan op de laadplaats terwijl die niet meer aan het laden was?

Want hier in de buurt is de laadsituatie (en parkeersituatie) nijpend en je hebt gegarandeerd een print te pakken als je je auto een half uur te lang laat staan op de laadplaats, want de volgende die moet laden die heeft dan namelijk de handhaving al gebeld.

En alhoewel het anders zal zijn als je de enige in de omgeving bent met een EV, vermoed ik toch dat het laadpalen probleem steeds groter gaat worden de komende jaren en dat je straks echt niet meer 5 minuten te lang er kan staan, dan moet je als je telefoon zegt klaar te zijn eropuit om je auto te gaan verplaatsen van laadplek naar vrije parkeerplek.
Snellaadpaal is alleen nodig voor onderweg.
Thuis laad je aan je huis of aan een paal op loopafstand.
Ja, maar een regulier Nederlands gezin heeft ook geen Stationwagon nodig ...

Een stationwagon gebruik je om mee op vakantie te gaan. En als je veel op vakantie gaat verdien je niet het geld waarmee je dit kan betalen.

En alles bij elkaar nemend; het is opvallend hoeveel lucht er verplaatst wordt in Nederland. Want hoe vaak ik grote SUV's en sedan's zie waar maar één iemand in zit...

Het zou een goed ding zijn om eens een kleinere, meeer luxueuze electrische auto op de markt te zetten. Die Smart was zo gek nog niet. De Zoë komt dichtbij mar is dan weer wat teveel een boodschappenwagentje.
Wachten is mischien niet fijn, maar heb je niet het idee dat er hier grotere belangen spelen dan onze persoonlijke voorkeuren?

Nu weet ik niet hoe je exact bent enzo, maar ik krijg soms het idee bij mensen dat klimaat altijd maar op de 2e plek komt en ik vind dat vaak niet terecht.
Nu snap ik ook dat, als we allemaal electrisch rijden het ook niet helpt voor klimaat, maar dat is weer een andere discussie.
het klimaat komt bij mij bij auto aankopen/bestedingen niet op de tweede plaats hoor. Het komt op de aller laatste plaats. Het is niet dat het klimaat me niet interesseert, maar bij dit soort mega aankopen bespaar ik liever wat meer. Mijn kwaliteit van leven en die van mijn familie gaat mijlenver voor.

Ik koop gewoon een auto die kan wat hij voor mij moet doen, niet te veel kost en van een merk is waarvan de dealers/garages bij mij in de buurt zitten. Daar vallen op dit moment 0,0 niet benzine auto's onder

Als ik in de ev-database kijk en mijn eisen invul
- 500 kilometer range (ja, hard eis. Geen enkele discussie mogelijk.)
- trekhaak
- 1500kg trekgewicht
- dakdragers

komt daar 1 auto uit. Een bmw van meer dan een ton. 400% duurder dan een benzine auto die aan al die eisen voldoet.

Als ik mijn range eis dan toch laat vallen, for science, want ik ga die concessie echt niet doen, dan heb ik de keuze uit een volvo xc40 of een polestar 2 of een hyundai ionic 5 long range. Allemaal te duur.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:07]

Dank voor je eerlijkheid.

"Mijn kwaliteit van leven en die van mijn familie gaat mijlenver voor."
Dat is ook een motivatie die ik gebruik om het klimaat hoog op de priolijst te houden. En ik trek het verder door, we doen het ook voor anderen, vooral voor de kinderen.

[Reactie gewijzigd door fastbikkel op 22 juli 2024 14:07]

Oke, cool man. Als ik een EV koop die aan mijn eisen voldoet, ben ik financieel geruïneerd. Als ik gewoon met mijn hoofd nadenk, koop ik een benzine auto en kan ik verder met mijn leven.

Daar houdt het op. Ik word een beetje gestoord van mensen die het geld ervoor over hebben om te verspillen aan idealen, of die voor 0% bijtelling een EV leasen bij de baas en dan een beetje neerbuigend gaan lopen doen naar iedereen die "het lef heeft" nog een benzine auto te rijden of te overwegen.

Maar nee man, we doen het voor de kinderen. Die dan op straat mogen slapen omdat papa zijn huis moest verkopen om zijn milieuvriendelijke EV te betalen.
Nee sorry, we gaan dit jaar niet op vakantie, of eigenlijk misschien over 10 jaar pas weer. Nieuwe kleren want je past ze niet meer? Nee sorry, we moeten aan het milieu blijven denken natuurlijk. Daarom rijden en wonen we in onze caravan achter onze polestar 2 op een parkeerplaats. Want benzine?? Dat kan écht niet meer.

Dat is voor de overgrote meerderheid van de nederlandse samenleving de keiharde realiteit. Dat het bedrag wat ze moeten afdragen voor een geschikte EV hoger is dan wat ze uberhaupt kunnen uitgeven aan een auto.
Ik zit bepaald niet krap bij kas. Ik heb het een stuk beter dan een hele koop mensen in dit land. Maar 50K voor een auto? HAHAHAHAHAH

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:07]

Neerbuigend doen vind ik ook niet fijn, als mensen dat gaan doen dan vraag ik ze vriendelijk of ze daarmee willen stoppen en anders haak ik af.
Ik probeer altijd constructief en respectvol te zijn.

"Die dan op straat mogen slapen omdat papa zijn huis moest verkopen om zijn milieuvriendelijke EV te betalen."
Dit is een uiterste, ik denk dat niemand van je mag verwachten dat je op straat gaat wonen omwille van een auto.

"Nee sorry, we gaan dit jaar niet op vakantie, of eigenlijk misschien over 10 jaar pas weer. Nieuwe kleren want je past ze niet meer? Nee sorry, we moeten aan het milieu blijven denken natuurlijk. "
Ook dit past binnen context. Nieuwe kleren prima toch?
Je hoeft niet alles op te geven lijkt me, doen wij thuis ook niet.

Ik snap niet goed waarom je die uitersten erbij pakt, heb ik blijk gegeven dat ik dat nastreef? Ik hoop het niet.
Wij doen het met vakanties ook anders, voorheen gingen wij elk jaar met t vliegtuig, nu nog 1x per 5 jaar ongeveer.
En met de trein kunnen we ook weg.
Die kleine van ons snapt inmiddels wel dat we wat willen doen voor het klimaat, maar dat betekent niet dat we op een houtje hoeven bijten.

En als ik geen electrische auto kan betalen, nou jammer dan. Een benzine/diesel komt er bij ons in elk geval niet meer in, dat willen we niet meer.

Die kleine van ons gaat ooit aan ons vragen "wat doen jullie eigenlijk voor het klimaat? "
Dan wil ik niet tegen hem zeggen dat we er met de pet naar gegooid hebben. We nemen onze verantwoordelijkheid en bouwen zoveel mogelijk af.
Niemand is heilig en dat kan ook niet, ook al zou je willen. We hebben elkaar nodig hierin en het zou echt helpen als mensen wereldwijd eens flink de schouders eronder zetten, lijkt mij wel zo netjes.
Geen auto kopen omdat je geen elektrische kunt betalen en geen benzine of diesel wil uit principe.
Ik lig gevouwen. Mijn auto voldeed gewoon aan de euronorm toen ik hem kocht. Het is geen 40 jaar oud lijk zonder katalysator, maar gewoon een euro3 auto. Ik ga echt mijn auto niet inleveren omdat de grote bedrijven zich rotlachen en doorpompen met de uitstoot terwijl ze reclamespotjes maken over hoe groen ze wel niet zijn.

Sorry meneer, maar wij kunnen geen zinnig gesprek met elkaar voeren. Agree to disagree, fijne dag verder

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:07]

Dank je.
Ik denk dat we prima een zinnig gesprek kunnen voeren, maar "ik lig gevouwen" voegt niet zoveel toe volgens mij. Dit is een serieus probleem waar we als mensheid mee zitten en ik hoop maar dat er nog wat gaat gebeuren zodat de mensen na ons nog wat overhouden.

"Ik ga echt mijn auto niet inleveren omdat de grote bedrijven zich rotlachen en doorpompen met de uitstoot terwijl ze reclamespotjes maken over hoe groen ze wel niet zijn."
Dat is je goed recht.
Ik snap wat je bedoelt met die bedrijven en dat je met eigen inzet hun niet zomaar laat veranderen.
Echter, ik kan daar niets mee. Ik heb nog steeds mn eigen verantwoordelijkheden.
Voor de rest moet ik maar hopen dat de politiek er dan maar wat mee gaat doen, al verwacht ik hier ook niets.
We hopen dat de mensen na al die jaren eens in actie komen om ook die bedrijven te stimuleren te veranderen. We hebben de macht grotendeels in handen, maar we doen er (nog) niets mee en dat komt voornamelijk door een stukje mentaliteit.

Wij vinden het thuis prettig om een goed voorbeeld te zijn voor onze zoon, wat een ander daarvan vindt is niet aan mij.
Dat "Ik lig gevouwen." kan geinterpreteerd worden als neerbuigend, als je me probeert uit te lachen.
Jij was notabene zelf iemand die zei dat je neerbuigend zijn niet fijn vond.
Dan mag ik hetzelfde verwachten van jou, zeker ook omdat ik niet neerbuigend naar jou ben.
Of bedoelde je er iets anders mee?

Ik kan overigens prima een electrische auto betalen, maar ik heb er nog geen gevonden die bij me past.
Ik ben vandaag op verplaatsing geweest. Enkele rit 225km.
Ter plaatse was ik ongeveer anderhalf uur.
Voor mijn terugrit stapte ik naar de wagen en reed ik naar kantoor.

Eenmaal op kantoor kreeg ik te horen dat ik morgen naar een vergadering op 110km moet gaan.
OK, dan doe ik dat.

Elektrisch had ik vandaag ter plaatse moeten kijken om bij te laden en vannacht ook aan het infuus gaan hangen. De wagen die ik mag gebruiken is een diesel, dus ik doe helemaal niets.

Dat is een beetje de verwachting dat autorijders die (nog) niet met een EV rijden hebben. Ik besef goed dat we richting elektrisch gaan, maar het is blijkbaar héél moeilijk voor EV rijders om toe te geven dat er niet enkel voordelen zijn.
Tja, en op kantoor is er geen plek om te laden? No-brainer voor de baas om daar een tweetal laadpunten te laten installeren, als dat betekent dat hij per maand flink bespaart op brandstofkosten.

Thuis ook nergens een plek om de hele avond te laden?

Het is wel fijn als de rest in problemen blijft denken, dan blijft het lekker rustig bij de laadpaal :P
Er is een laadpaal, maar ik nam de wagen mee naar huis, dan kon ik de ochtend erop van thuis vertrekken waardoor ik zo'n klein uur win.
Thuis zou ik kunnen laden, maar ik ga echt niet op mijn kosten opladen.

Ik weet dat we in een omslag zitten, waardoor er voordelen en nadelen afkomen. Blijkbaar mogen de nadelen niet gezegd worden.

Ik denk niet in problemen. Ik denk.
Zodra ik het kan betalen rij ik elektrisch, maar voorlopig is het voor mij echt (ja ik heb mijn rekening gemaakt) te duur.

Ook op kantoor hebben we gekeken of elektrisch haalbaar en betaalbaar is, maar voor onze markt is het voorlopig nog niet aan de orde.
Ehm, je zegt dat je "denkt".

Maar "ik ga echt niet op mijn kosten opladen". Hoe denk je dat de meeste mensen dat doen? Je laat het bedrijf een laadpaal installeren, en vervolgens factureert de paal netjes naar het bedrijf. Dan hoef je niet "op je eigen kosten" te laden.
Die auto is voor iedereen die de auto nodig heeft.
Dat is dus niet mijn bedrijfswagen, noch salariswagen.

Ik gebruik die zo'n 10 à 20 keer per jaar. Van die 10 à 20 keren vertrek ik misschien de helft van thuis uit.
Mijn werkgever gaat hiervoor echt geen laadpaal betalen bij mij thuis hoor.

Als ik een rit moet doen is een enkele rit van 250km eerder regel dan uitzondering. Dus 500km op een dag, waarbij ik ter plekke meestal op een werf sta. Daar ben ik nog geen laadpalen tegen gekomen. Dat zal allemaal wel komen, dat weet ik ook wel, maar daar ben ik nu niets mee. Vandaar, voorlopig blijft het diesel. Niet volledig van harte, maar uit noodzaak.
Hoe zie je het voor je als heel Nederland elektrisch rijd.. met de groei van het aantal laadpalen momenteel langs de weg is het straks dus in de file staan om op te laden. Dan is het fijn als je minimaal 4x je rit kunt maken, ipv elke dag te moeten laden.

En dan nog niet eens gesproken over ons elektriciteitsnet. Dat draait nu super! Maar als we afhankelijk worden van zon en wind energie, en we hebben slechte dagen dat er elektriciteit armoede is.. ook dan wil je je kunnen verplaatsen. Het is nu nog niet aan de orde, maar het netwerk krijgt het wel ontzettend moeilijk zodra iedereen warmtepomp, auto's oplaad etc..
Dat werd vier jaar geleden exact hetzelfde geroepen.

En ondertussen zijn er veel laders bijgekomen, en zie ik het Supercharger netwerk eigenlijk nauwelijks gebruikt worden als voorbeeld. Locatie met 24+ laders, waarvan er 8 gebruikt worden.
Ik hoef niet in de file om te laden, want ik heb een eigen oprit, zoals meer dan 40% van de auto bezitters in Nederland. Een grote deel zal dan in de buurt laden, een ander deel zal dan bij de snellader terecht kunnen. Vergis je trouwens niet, waar je nu misschien een tankstation hebt met 8 pompen heb je straks wellicht 30 parkeerplaatsen met een snellader.
"Hoe zie je het voor je als heel Nederland elektrisch rijd.."
Zolang niet alle stroom groen wordt opgewekt dan hebben we nog steeds een probleem qua klimaatproblematiek.
ZOals het nu gaat is het zaak dat we de brandstof wagens zo snel mogelijk uitfaseren en ook electrisch rijden sterk ontmoedigen.

1 op 1 overstappen met zn allen zal niet t gewenste resultaat bieden qua klimaatproblematiek.
Ik doe nu in 15 a 20 minuten die 300km er bij ;)
Die wagen kan tot 250kWh snelladen geloof ik, en juist op lange ritten is dat wel heel fijn.

Een rit Italie > NL (1500km) kost je dus gewoon zo'n 2 uur extra met de MG.
Dan is elke keer 40 minuten stil staan best wel vervelend aan het worden, die eerste 15 a 20 ben je met het hele gezin aan toilet bezoekjes zo kwijt, dus die kosten relatief gezien niet echt meer tijd dan tanken (behalve dat je een stop meer moet maken misschien)
[...]

Hoezo is de laadsnelheid kak? In 40 minuten 80% vol en kan je weer +300km verder.
Na 300km ben je echt wel blij als je even kan stoppen voor een rust pauze.
300km aan maximaal 70-100km/u, warme temperatuur en niet volgeladen. Plus, dit reduceren tot "Mensen die per se 300km in één ruk willen rijden" is wel heel simplistisch. Ik doe soms 250km op een dag met verschillende stops en ik heb helemaal geen tijd om te laden tussendoor. Tenzij ik van werk verander, moet ik dus kijken naar auto's van 2 segmenten hoger om het nog min of meer haalbaar en stressvrij te houden.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 22 juli 2024 14:07]

[...]
300km aan maximaal 70-100km/u, warme temperatuur en niet volgeladen. Plus, dit reduceren tot "Mensen die per se 300km in één ruk willen rijden" is wel heel simplistisch. Ik doe soms 250km op een dag met verschillende stops en ik heb helemaal geen tijd om te laden tussendoor.
Ik zou eens met je baas gaan praten, want je hebt gewoon recht op minimaal een half uur lunchpauze en daarin zou je EV dus al 30 van de 40 minuten kunnen vullen.

En voor de rest is het voornamelijk een kwestie van hoe de laadpalen uitkomen en wat je zelf wil.
Ik ken een grote winkelketen die gewoon voor intern vervoer achter bij het magazijn een laadpaal heeft neergezet, omdat elk onderling ritje toch al snel 10 minuten stilstaat op de locatie en dan heb je dus met 5 locaties alweer voor 80% geladen.
Meeste personen die ik ken stoppen toch minimaal voor 5 min en dan is het enkel maar hoeveel stops maak je daadwerkelijk en als je je lunch erbij pakt red je het dan nog niet?

Het principe van heel vaak een beetje werkt ook goed bij een EV.
[...]

Ik zou eens met je baas gaan praten, want je hebt gewoon recht op minimaal een half uur lunchpauze en daarin zou je EV dus al 30 van de 40 minuten kunnen vullen.
Zo werkt het niet, ik ben mijn eigen baas. En ik ben echt geen verwaarloosbare minderheid in deze situatieschets.
Heb je nog wat kromme vooroordelen?

Wat heeft een voorkeur voor voldoende & betaalbaar rijbereik nu te maken met ongezond werken? Nu sla je wel helemaal door. Ik zeg toch nergens dat ik graag 72u wakker blijf en liever 800km in één ruk door rij?

Mij gaat het gewoon om het feit dat ik soms 250km moet doen, met tussenstops waar nu totaal geen laadpaal is en ook niet de komende 5 jaar. Dan zit ik gewoon met een probleem en moet ik de pechdienst bellen op het einde van de dag, of bij iemand aanbellen en vragen of ik 14u aan hun woonkamerstopcontact mag hangen.

Tenzij iemand een nieuw type batterij uitvindt dat 50% meer biedt of een zeer gebruiksvriendelijke en betaalbare service aanbiedt waar ik met mijn wagen naar een plek kan rijden en verder kan met die EV op lokaal niveau. Maar dat betekent dat ik in vele gevallen mijn eigen wagen moet uitladen en inladen in de deel/leen EV. Bijzonder onhandig en zuiver tijdsverlies.
Wat heeft een voorkeur voor voldoende & betaalbaar rijbereik nu te maken met ongezond werken?
Niets, alleen als je jezelf als eigen baas al geen half uur lunchpauze kunt toekennen, in hoeverre ben je dan eigen baas?
Mij gaat het gewoon om het feit dat ik soms 250km moet doen, met tussenstops waar nu totaal geen laadpaal is en ook niet de komende 5 jaar.
Of die laadpalen er ook niet gaan komen de komende 5 jaar dat is dus net het grote vraagstuk van EV.

Heel simplistisch gezegd, als NL in 2030 alleen maar nieuwe EV's wil toestaan en nieuwe ICE's wil verbieden, dan moet er als de sodemieter begonnen worden met het uitrollen van laadpalen en dan moet je die over 5 jaar ook op de meest onverwachte locaties tegen gaan komen, anders ga je die doelstelling gewoon niet waar kunnen maken.
Het grote probleem van EV in de toekomst is niet de laadtijd van jouw auto (zoals ik al zeg, met een lunchpauze van een half uur kom je al heel dicht bij die 40 minuten voor deze auto uit), maar meer de vraag of er een vrije laadpaal is.
Want 40 minuten laden is niet echt een probleem over een dag verdeeld, alleen op 1 locatie 40 minuten moeten wachten omdat iemand je net voor was om daarna zelf nog 40 minuten te moeten staan, dat is echt compleet killing.

En datzelfde speelt zich nu al af in huurwoningen buurten etc. Heel leuk dat er ergens in een buurt 2 laadpalen komen, maar als er 10 EV's in die buurt zijn dan wens ik de medewerker die 5 over 6 weggaat ipv exact 6 uur veel geluk, want die ziet als hij thuiskomt de laadplaats bezet en als iedereen de regels volgt (en de auto weghaalt na laden) dan kan hij 's avonds nog 4 rondjes gaan lopen voordat hij wellicht kan opladen.
En omgekeerd 10 laadplekken voor 10 EV's in 1 buurt is ook weer niet handig, want dan is er geen ruimte meer voor ICE's en EV's om te parkeren.
Dat gaat de grote balanceertruc worden waar gemeentes uit moeten komen. En als dat goed gaat dan zie je ook wel binnen 5 jaar laadpalen op de meest vreemde plekken komen.
En op dat moment is range vanaf zeg 200 km in de winter bij 100 km/u geen enkel probleem meer. Omdat je gewoon tussendoor kan laden.

Het is idd nu deze dag / uur / seconde een probleem, maar het is wel een probleem waar heel snel een oplossing voor moet komen, omdat het probleem steeds groter gaat worden hoe meer EV's er komen.
Oftewel het moet opgelost worden anders haal je de doelstellingen voor 2030 of 2035 per definitie niet.
Dat is de 50kWh met 320km WLTP, voor hetzelfde geld heb je een ID3 45kWh met 30km meer WLTP en een aanzienlijk hogere laadsnelheid in kmh.
ID.3 is vanaf 44k...
dus hoe 11k verschil 'voor hetzelfde geld' is, die bankier trucjes moet je me nog even uitleggen dan O-)
Ach, voor 10x 'hetzelfde geld' heb je dan weer een polestar. Ik snap niet dat iedereen daar niet op over gaat...
Geef eens even de correcte prijs van jouw "ID3 45kWh met 30km meer WLTP"?
Hoezo behoorlijk aan de prijs? Dit is vergelijkbaar met andere autos voor die prijs.
Tja, leg er nog een paar mille bij en je hebt een Model 3, nog een paar mille meer en je hebt een i4, nog een paar mille meer en je hebt een EQS. :+

34K voor een stationwagen die in minder dan 10 seconden naar de 100 gaat is erg netjes. Dat doet geen Megane, Astra, Golf, Octavia etc je na.
inderdaad, mijn Megane station zit 'maar' in 7.9 sec op de 100 en dat is maar een bescheiden 1,3 benzine..
Ik zou niet weten welke Megane dat dan is, want de momenteel sterkst verkrijgbare versie is de TCe 160, en die heeft er ruim 9 seconden voor nodig.

Overigens was het ook meer bedoeld om te schetsen dat 34K voor een C-segment stationwagen helemaal geen gekke prijs is.
Dat is de hybride.. ik heb de TCE160 EDC...
En die doet er ook geen 7.9 seconde over... maar als hij snel voelt, is dat mooi voor je meegenomen toch?

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 22 juli 2024 14:07]

Nee? toch eens beter kijken.. anders kan je een keer meerijden en Flitsmeister of de g-Tech in de gaten houden..
" Leg er een paar duizend euro bij "

ŠKODA Enyaq iV: Consumentenadviesprijs: vanaf € 42.725

Da's 8740 Euro meer.
Ik zie een hihat voor me die keihard gemept wordt.
Wat wil dat zeggen, Chinese makelij? Waarom zou dat negatief zijn? Zowat alle Tesla's die de laatste jaren hier geleverd zijn komen ook uit de fabriek in China. En er zijn ook andere westerse merken die sommige modellen laten fabriceren in China. Is dat nu echt zo erg?

En een paar duizend bijleggen kan ook alleen maar als je die paar duizend hebt liggen natuurlijk. En als je dan bij die Enyaq wat opties aantikt sta je zo 10k af van de prijs van deze MG.
Producten ontwikkelt in het westen en geproduceerd in China hebben doorgaans betere kwaliteit dan producten designed and made in China.

En dan nog niet gesproken over mogelijke backdoors door de Chinese overheid, iets met sociale krediet.
En waar denk je dat deze MG ontworpen is? Het ontwerp van MG gebeurdt nog altijd in Longbridge, Groot Brittanie.
20 jaar geleden misschien, maar wij hebben ze de afgelopen decennia alles geleerd wat wij weten en zij leren nu nog sneller zelf bij.
Xiaomi, OnePlus en zelfs TikTok. Zodra ze Chinezen zich richten op de Westerse markt dan kunnen ze prima concurreren hoor..
Het gaat een stuk verder dan Chinese makelij. Dat bedrijf is (i.t.t. de meeste andere Chinese bedrijven) in handen van de Chinese staat, d.w.z. dat je extra rekening moet houden met privacy, security, spionage en fysieke veiligheid.
Vreemd dat deze post zo gemind wordt :? Prima argumenten
Die is voor hetzelfde bereik v.g.m. wel significant duurder. Een ID3 of 4 is vergelijkbaar (iets beter wellicht, maar niet reuze).

Dat het Chinese makelij is (en daardoor minder wil betalen), is een ander argument. Waar ik enigszins in mee kan gaan. Echter zou ik hetzelfde hebben met Amerikaanse makelij (wellicht nog meer zelfs), maar daar is ook niet iedereen het mee eens.
Merk op dat de concurrentie alleen maar lompe SUVs biedt. Dit is bij mijn weten de eerste elektrische station en ik zou dan ook nog eerder voor dit ding gaan - ik heb een schurfthekel aan SUVs.
En smaken verschillen, maar ondanks dat ik een stationwagon fan ben, kan ik dit niet een mooie auto vinden..
Snap vooral niet zo waarom hij voor van die qua look interessante achtergronden gefotografeerd wordt daar hij zelf heel hard z'n best lijkt te doen er zo doorsnee mogelijk uit te zien.
Stationwagenfan... doet jou dit niet heel erg denken aan de Auris TS?
Je kan beter een tweede-hands Opel Ampera-E kopen. Dat is dezelfde range - niet enorm snelladen (25-50kW) - maar wel een stuk goedkoper.
Kanttekening van de Ampera is dat hij enkel fase laadt, dus meestal maar 3.6kWh in Nederland. (1x16A)
Hij kan wel 1x32A laden, maar de meeste woningen met 3 fase hebben 3x25A aansluitingen, verzwaren naar 3x40 is kostbaar.
Dan moet je een lader nemen die van 3fase/16a omzet naar 1fase/32a. Die zijn idd ook niet heel goedkoop, maar ik verwacht ook al wel 2e hands te krijgen.
Dan kun je beter naar 1 X 40A verzwaren, dat kan (los van de eenmalige kosten) voor hetzelfde capaciteitstarief.
Behoorlijk aan de prijs? Volgensmij mis ik wat, want dit zijn zowat de goedkoopste EV's die je hier kunt krijgen die dan ook nog een beetje wat betreft formaat zijn. Niet mijn auto, maar dit is voor een stationwagon toch echt wel betaalbaar.
Nog steeds hebben die stekkerbakken te weinig bereik.

Duw er een 100KW accu in, en geef ze een 600km bereik, dan zijn ze van leeg tot vol in een werkdag (8 uur) of nacht op te laden, en kan je er een week mee vooruit en af en toe 'spontaan' leuke dingen mee doen zoals een dagje weg om op zee te gaan vissen (voor mij 420km voor een retourtje Vlissingen) of naar de Messe in Düsseldorf (360km retour) zonder range anxiety of het zoeken naar een laadpunt.

En nee, na een lange visdag wil ik niet 40 minuten met een emmer vis in de auto gaan zitten wachten tot de accu weer vol genoeg is om naar huis te rijden. En 10 uur lang een laadplek bezet houden is ook niet netjes.
Duw er een 100KW accu in (Daar gaat je betaalbare stationwagen), en geef ze een 600km bereik, dan zijn ze van leeg tot vol in een werkdag (8 uur) of nacht op te laden, en kan je er een week mee vooruit en af en toe 'spontaan' leuke dingen mee doen zoals een dagje weg om op zee te gaan vissen (voor mij 420km voor een retourtje Vlissingen) of naar de Messe in Düsseldorf (360km retour) zonder range anxiety of het zoeken naar een laadpunt (zijn er in Vlissingen of Düsseldorg nergens laadpunten te vinden waar je de auto simpelweg laat staan terwijl jij je ding doet?).

En nee, na een lange visdag wil ik niet 40 minuten met een emmer vis in de auto gaan zitten wachten tot de accu weer vol genoeg is om naar huis te rijden (maar het is geen probleem om diezelfde emmer vis ruim 210km lang te ruiken?). En 10 uur lang een laadplek bezet houden is ook niet netjes. (Je zou natuurlijk op de heenweg vlak voor Vlissingen alvast weer vol kunnen gooien, maar dat is veel te praktisch gedacht natuurlijk)
De hele toon van je bericht zegt me eigenlijk al genoeg... "stekker bakken"

Maar hoe vaak doe je 600km zonder pauze?
Ik heb een tijd een buitendienst functie gedaan met zo'n "stekkerbak", elke dag het hele land door, pak je zo'n 400km max. en zelden tot nooit tussendoor hoeven laden.

En als je een dag gaat vissen, pleur hem aan de stekker terwijl je op zee zit, is hij vol als je met je vis in stapt.

Je zoekt echt de extremen op op "het is allemaal K*T" te kunnen roepen, je zult dan nog wel elke week de kolenboer op de stoep hebben voor het persoonlijke contact bij het verwarmen van je huis, zoals mensen in de jaren '50 riepen bij de opkomst van het gas.
Je kunt een half uurtje eerder weg gaan en dan vlak voor Vlissingen, in Arnemuiden, langs de snelweg, de auto tot 80% volladen terwijl je een kop koffie drinkt. Vier laadpalen. Koffie, WC en lekkere broodjes. Dan heb je voldoende bereik voor de terugweg en hoef je ook niet een half uur langer met die emmer vis in de auto te zitten. Bovenop de minimaal twee uur die je toch al met die emmer in de auto zit.
Of je zit een halfuur in je auto met je duimen te draaien. Koffie, broodjes... Mensen met EV drinken en eten vaak onderweg lijkt me aan de reacties hier. Bij mij is er niets belangrijker dan tijd.
Was het maar zo simpel.

Het is de economie die de energietransitie in de weg zit. Zolang onze economie gekoppeld is aan ons energieverbruik ben ik nogal pessimistisch over onze toekomst.

https://gathering.tweaker...message/64178130#64178130
Defiant in deze thread op GoT zet het goed uit een. Imo is hij degene die het beste weet waar hij over praat. Ik heb nog maar op weinig plaatsen iemand zoveel sense weten maken. Lees de reactie bovenaan de pagina als je doorklikt op de link.

https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/69053014
nog een reactie van hem die laat zien hoe moeilijk het gaat zijn, die energietransitie.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 juli 2024 14:07]

Oh, maar ik zeg ook niet dat het simpel is. Maar jouw onvermogen om je gedrag aan te passen terwijl je de ramp gewoon op je af ziet komen is de basis voor de conclusie van Defiant:
Economische krimp is extreem impopulair, er zal dus altijd een enorme vraag blijven naar energie.
Omdat die koppeling er op dit moment zo keihard is, tussen welvaart en energieverbruik, klopt zijn conclusie. Met de ramp die ons afkomt is de keus waar we voor staan: economische krimp nu of economische krimp later. Het blijkt dat wij niet in staat zijn om ons nageslacht te beschermen, we kiezen liever voor een niet-ruikende auto dan dat we kiezen voor droge voeten voor onze kinderen om het even enorm te overdrijven. We willen vooral geen luxe inleveren en nog steeds met onze sleurhut op vakantie kunnen naar Zuid-Frankrijk, na ons de zondvloed.
"Het is de economie die de energietransitie in de weg zit. "
Het is voornamelijk een mentaliteitskwestie over de gehele breedte van de mensheid.
Mensen willen over t algemeen niet inzien dat er heel veel nodig is aan inperken van dingen.
Nu is dat niet altijd even eenvoudig, snap ik, maar voor velen is het een keuze om iets te willen doen.

Ik kan onze eigen voorbeelden opnoemen voor de prive situatie, maar ik weet uit ervaring inmiddels wel dat mensen vaak geirriteerd raken als we vertellen wat wij thuis allemaal doen voor het klimaat.
Wij leggen onszelf een scala aan limieten op om onze uitstoot af te bouwen, al meer dan 12 jaar.
En wij leven voor de rest echt niet armzalig of heel beperkt vinden wij en we houden veel geld over.
Door een stukje discipline erbij houden we nu 1400+ eu per jaar over en we stoten veel minder uit.
Voor mij zou hij juist erg geschikt zijn!

Goede prijs, eindelijk een praktisch station model Bereik voldoende voor 99% van mijn ritjes. En die keer dat het bereik te kort schiet, bv vakantie, dan wissel ik wel even met de brandstof auto van bv mn ouders.
Er zijn genoeg mensen die met minder bereik een geweldige vakantie hebben gehad. De range zou echt niet je pret hoeven te bederven. Misschien wel beter om gewoon te genieten en het rustig aan te doen met genoeg tussenstops. dan rust je misschien écht uit,

https://www.natuurenmilie...che-auto-naar-denemarken/

https://www.pindat.com/re...t-de-leaf-naar-oostenrijk

https://www.dutchcowboys....-met-een-elektrische-auto
dan zijn ze van leeg tot vol in een werkdag (8 uur) of nacht op te laden, en kan je er een week mee vooruit
Dit is typisch de gedachte van iemand die gewend is om iedere week 10 minuten bij de pomp te staan en verder geen andere werkelijkheid kent of accepteert. Bij elektrische voertuigen boeit dit totaal helemaal niets. De eindsituatie is dat je aan het eind van je dag of tijdens je dagelijkse bezigheden je auto op de plek waar je die normaal gesproken neerzet kunt opladen, waardoor je netto die 10 minuten per week weer terug hebt.

En nee, de voorzieningen zijn daar momenteel nog niet. En nee, kom niet aan met het standaard argument "jamaar ik heb geen oprit." Die auto van jou die staat ergens overdag en die staat ergens 's nachts. Daar kunnen laadvoorzieningen gerealiseerd worden. Dat er wat onwil is vanuit gemeentes, woningbouwverenigingen of VVE's, dat is iets waar de komende jaren aan gewerkt moet worden.
Je kan ook gaan vissen vanuit Harderwijk. dat is bij je om de hoek ;-)
Ik ben niet zo van de electrohokken maar dit vind ik nou een stap in de goede richting. In plaats van een luxe €100k+ super crossover te maken met 500pk en 2500kg is dit een normale praktische station voor een haalbare prijs. 0-100 in 8,5 sec. en 185km/u is snel zat. Als ze nu nog de Focus e en Golf e terug brengen hebben we tegen de tijd dat ze nieuwe benzines en diesels willen verbieden misschien een beetje normale occasionmarkt al heb ik daar een heel hard hoofd in.
Waarom zou je een e-Golf willen als de ID.3 bestaat, dat is toch in alle opzichten een betere auto?
Zesduizend euro goedkoper (de e-Golf werd verkocht voor 30.000€ op het eind), mooier exterieur, mooier interieur. Ik snap wat je bedoeld, maar de ID.3 is gewoon een Polo met Golf hoeveelheid binnenruimte.
Grappig ook dat de EG trager optrekt (blijkt hier issue te zijn)
De e-Golf accelereert van 0 naar 10 km/h in 9,6 seconden
Maar dat ding heeft radius van 150km gemengd 8)7

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 14:07]

Dat is de eerste generatie, er was ook een tweede. Prima auto kan je uit persoonlijke ervaring vertellen, zelfs met dedicated knopjes voor de raambediening achterin. Tegenwoordig is dat luxe bij het VW concern.
Omdat een E-Golf voor 330 euro per maand full option over de toonbank ging, zelfs 299 kaal met een cataloguswaarde van 42k (heb er hier 1 staan). Voor 2e auto lach je je kapot. En is er iets mis? Dan haalt de dealer hem maar op.
Iets over de toonbank gaan , betekent bij ons : "kopen"
U bedoelt lease?
Yep. Het leasecontract ging over de toonbank.
Maar 180? km range las ik net ...
Nee? Bij mij niet in iedergeval. Maar ik heb ook de warmtepomp. Dat scheelt ook nogal qua range. Regelmatig 250 km’ers nonstop gereden.
Voor hoofdgebruik hebben we een echte auto :’)
Behalve dat de id3 ronduit lelijk is. Beetje categorie multivla.
Mwah, praktisch... De kofferbak heeft een enorme drempel en dat is bij een stationwagon niet handig. Dan moet je alsnog tillen. Ik ben heel blij met de vlakke overgang van onze 207SW, je schuift alles zo recht naar binnen. Maar goed, da's ook maar mijn mening hè.
Mooie prijs voor een electrische station maar qua looks vind ik het 10x nix. Wat een enorme saaie auto vooral van buiten.
Eerlijk? Ik ben blij dat we eindelijk wat saaie elektrische stationwagens beginnen zien. Te lang was het elektrische aanbod beperkt tot luxewagens, kleine stadsauto's en enorme SUV's/crossovers. Ik zit sterk te denken van elektrisch te rijden met mijn volgende auto maar er is gewoon weinig aanbod om mijn basic Skoda Octavia te vervangen.
maar er is gewoon weinig aanbod om mijn basic Skoda Octavia te vervangen.
Exact dit inderdaad. De marge in dit segment is vaak te laag dus worden deze wagens over het algemeen nog niet geproduceerd in een elektrische versie maar de dag dat er een elektrische Skoda Octavia op de markt komt die rond de prijs van deze MG hangt, garandeer ik Skoda een instant verkoopsucces.
Hier ook. Momenteel een volumewagen met 7 zitplaatsen of 2 zitplaatsen en gigantisch veel kofferruimte voor mijn werkmateriaal (audiovisueel). Ik doe 850km op een tank en soms qua werk een lange afstand op één dag (200-250km). Alle noodzakelijke comfort met medium uitrustingsniveau. Hij was net geen 30K nieuw en uiterst zuinig op de snelweg.

Hier is gewoon nog geen EV alternatief voor. Niet qua prijs, niet qua comfort, niet qua kofferruimte en niet qua stressloos rijbereik op de snelweg. Ik snap het ridiculiseren en minimaliseren van dit probleem niet echt. Voor mij lijkt het dat heel veel kantoormensen met Teslas denken dat iedereen dezelfde middelen of prioriteiten heeft als hen. Beetje wereldvreemd.
Plus dan ook nog eens een hele resem aan verplichte maatregelen rond je eigen woonst. En de politici zichzelf maar op de borst kloppen van "we verhogen de koopkracht van de mensen in de straat". Als mijn huidige auto nul restwaarde heeft, een nieuwe 50% meer kost en ik tienduizend euro moet investeren in m'n huis, dan ben ik zeer benieuwd naar waar mijn koopkracht toeneemt. Ik heb niets tegen vooruitgang, zolang het vooruit en niet achteruit gaat.
Inderdaad, voor mij is een auto ook puur praktisch. Dus qua looks maakt het mij niet uit. Ok ik zou waarschijnlijk geen roze auto kopen ;) Maar zolang de hond en de kinderen er maar in passen en hij veilig en betrouwbaar is.
Precies dit. Wat ik zou geven voor een elektrische Fabia Combi of Octavia met een beetje range....
Zoals iedere middenklasser tegenwoordig dus. Natuurlijk is het een saaie auto, dat spreekt de meeste mensen aan (en verkoopt dus het beste)
Een Peugeot 308 SW lijkt me in hetzelfde segment te zitten en die is toch allesbehalve saai. Hier volg ik RippleXrp. De kleur helpt hier ook niet natuurlijk, maar zelfs in het rood is het een saaie boel. Ook daar is de 308 SW standaard kleur echt wel een statement denk ik en zet zich helemaal af van het bompa imago van de station wagon.
Dat is volgens mij erg persoonlijk. Niet dat ik deze MG nou zo mooi vind, maar daarentegen vind ik de meeste Peugeot's ook erg saai en de 308 SW kan er mee door, maar meer ook niet.
Een 308 SW is niet saai, maar mooi zou ik hem zeker ook niet durven noemen.
Dat is net het punt, het is niet saai, dus polariserend :)
De 3008 is alles behalve saai, de 308 zou ik nog niet in dood gevonden willen worden. Jammer alleen dat de motoren van Peugot bagger zijn, anders zou ik zeker een 3008 of 5008 overwegen.
Ben ik niet met je eens. Heel veel merken maken echt geweldig mooi ontworpen middenklassers. Denk b.v. aan Kia, Hyudai, Renault, Citroen en Volkswagen.

Deze doet me een beetje denken aan de eerste generatie Dacia's.
Die eerste generatie Dacia's legden wel een fundament voor een nieuwe generatie.
Ik vind het ontwerp van deze auto's ook erg begin 2000s, maar als het goedkoop is kan het een nieuwe doelgroep aanspreken en zo de weg vrij maken voor mensen die per sé een nieuwe auto willen maar geen groot budget hebben om een dure elektrische auto te kopen.
Ik heb er ook geen enkel probleem mee. Ze zullen ongetwijfeld een doelgroep hebben en ben blij voor de mensen die gelukkig zijn met deze auto.

Het is ook niets meer en minder dan mijn persoonlijke mening.
De buitenkant vind ik wel aardig, maar waar ik me aan stoor is die tablet die zo is neer gezet, in mijn Kia Niro 2020 zit de touchscreen geintegreerd en verzonken in de dashboard, dat is mijn persoonlijke voorkeur.
Ik vind dat ook niet mooi. Het begon met de Tesla. Vind het verschrikkelijk.
Zelfs de nieuwe Mercedes modellen hebben het met uitzondering van de EQS die een fantastisch volledig geintegreerde scherm heeft van links naar rechts.

Ik wil ook een auto met een echt dashboard. Porsche doet er gelukkig ook niet aan mee de nieuwe Taycan en Macan.
Pff 40(!) minuten laden om er 300 KM bij te krijgen? Zo wordt het met elektrisch rijden natuurlijk nooit wat...
(En om er nou dagelijks op te moeten hopen dat er toevallig een publieke laadpaal in de buurt van huis eens een keer beschikbaar is...De loterij winnen geeft meer kans)

Nee hoor, ik rij mijn dieseltje wel langs de pomp, kan ik na max 5 minuten weer 1000KM rijden :)
Nou 300 km in 40 minuten gaat mijn EV niet lukken hoor, ik ben al blij als er 200 km uit de accu komt. Meestal is snelladen maar 5 tot 15 minuten om thuis te komen, al natuurlijk sterk afhankelijk van je gebruik.
5 tot 15 minuten om thuis te komen fair enough, maar je moet toch de volgende dag weer naar het werk? Als je net voldoende snellaadt om thuis te komen heb je de volgende ochtend toch weer hetzelfde probleem?

(Tenzij je dus die loterij een keer wint en er een laadpaal voor de nacht vrij is als je thuis komt - Iets wat ik bij mijn thuis in de buurt misschien eens in de week zie gebeuren)
Als er zo'n drukte is bij de laadpalen kun je de gemeente of het laadpaalbedrijf vragen om extra palen te plaatsen. Zij hebben de gebruikscijfers ook.
Op mijn planeet is er tussen thuiskomen en weer vertrekken een donkere periode van ongeveer 12 uur.
De auto heeft geen schrik in het donker en kan dan langzaam en goedkoop worden opgeladen.
Zucht... Niet wéér zo een.... :'(
Zeg mij na:

Niet.
Iedereen.
Kan.
Thuis.
Laden.
Nope, dat klopt. Van alle auto-eigenaren heeft iets meer dan 40% een eigen oprit of een eigen parkeerplaats.
Bron
Ik
ook
niet
maar
op
minder
dan
200m
zijn
er
5
laadpalen :Y)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 14:07]

Maar als die er zijn én er is ook nog eens een kans dat er daar van eentje ook af en toe beschikbaar is, dan kun jíj gelukkig dus wél thuis laden.

(Zoals elders genoemd, ik heb 2 laadplekken op die afstand die nagenoeg altijd bezet zijn... (Al dan niet door de lokale laadpaal aso die het hele weekend blijft staan af en toe))
Steek eens briefje onder z'n ruit?
Is dat niet geregeld met een of andere fee? (betalen om te staan, als je niet meer laadt?)
Als het goed is niet. Er staat hier ook zo'n bordje bij dat het echt alleen is waar je mag staan "gedurende opladen"

Briefjes onder de ruit helpen niet of maar een paar dagen. (Dat geldt voor zowel briefjes van buren als over briefjes van parkeerbeheer)

Inmiddels zelf geen last meer van, ik heb eerder een tijdje een plug-in hybride gereden toen gebruikte ik die plek af en toe eens (op de zeldzame momenten dat er een plek vrij was) maar die phev was met twee uurtjes wel weer vol (waarna ik hem wel weer netjes weghaalde)
Melden bij de gemeente/handhaving. laadpaalkleven is niet toegestaan. Toen hier een paal die nauwelijks werd gebruikt geupgrade moest worden werden het gelijk twee plekken.

Heerlijk voor de parkeer druk behalve voor de e-auto's want die gingen dar lekker parkeren. Niet eens de moeite doen om de stekker er in te steken zelfs.

Heb geen idee of het werkt, maar gezien de parkeer aso's overal in de wijk wordt er best streng gehandhaafd met direct boetes. leren het snel af.
Mijn dorp heeft 0 publieke laadpalen.
De parkeerplekken in mijn wijk laten het niet toe een kabel te trekken naar mijn eigen woning.
Op mijn werk zijn geen laadpalen.

Het werkt voorlopig voor veel mensen gewoon niet.
Dat is inderdaad het probleem omdat mensen met hun stinkende ICE in 'groen' gaan wonen.
Binnen paar jaar is dat allemaal verleden tijd
Ik kan in mijn voortuin wel 100 auto's parkeren :Y).... teveel mensen in de stad, te weinig ruimte...

evengoed zou die laadpaal stress niks zijn voor mij.. stel je voor dat je een paal moet reserveren bij thuiskomst... eerst uur wachten en dan je auto ook nog 6 straten verderop moeten parkeren..
Er staan in de straat 3 dubbele laadpalen en daar is eigenlijk altijd wel plek, maar gelukkig heb ik ook zelf een laadpaal waarvan de kavel illegaal over de stoep gaat naar een openbare parkeerplaats en begripvolle buren. De volgende ochtend is de auto dus altijd weer vol en voorverwarmd (als ik dat wil). Gelukkig hoef ik niet na elk kort ritje meer te laden zoals ik wel met de PHEV's deed.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 22 juli 2024 14:07]

Wees blij :)
Ik heb geen lang genoeg verlengsnoer hier om vanaf de 5e verdieping over het hek van de galerij naar beneden te hangen :P
Maar alle gekheid; Als je inderdaad die mogelijkheid hebt zie ik de voordelen (qua kosten, comfort en milieu) er ook wel van hoor. Er zal echt op een gegeven moment wel een toekomst in zitten, maar het geforceerde we moeten en zullen allemaal aan de EV zie ik echt niet binnen afzienbare tijd gebeuren.

Op de langere termijn wel, maar wanneer straks zoals sommigen hopen er alleen nog maar EV's op de weg zijn, zal toch echt de infrastructuur daarop berekend moeten gaan zijn.
We verbruiken nu met zijn allen nog steeds meer electriciteit dan dat we groen kunnen opwekken. Als dat straks door alleen nog maar EVs met ik weet niet hoe veel toe neemt, dan zullen we toch echt ook veel en veel meer groene energie moeten gaan opwekken omdat het anders alleen maar verplaatsen van het probleem is? Op een gegeven moment, wanneer er alleen nog maar EVs gemaakt en verkocht worden, en de meeste brandstofauto's naar de sloop zijn verdwenen, zal elke parkeerplaats in het land ook een laadpaal moeten hebben, met de dikke kabels erbij die daarvoor allemaal de grond in moeten.
Gelukkig gaat de transitie niet over één nacht ijs. Het zal langzaam voor steeds meer mensen uitkomen, zelf heb ik inderdaad het geluk dat het in mijn gebruik uit komt.
Ik denk dat u laadKABEL bedoelt?
Die discussie komt elke weer weer terug, je zou bijna een soort disclaimer bij elk artikel willen zien. Beetje als bij elk topic over supercomputers de vraag is "Wat doen ze ermee?".

Het is onzinnig om als jij 5 kilometer van huis zonder sap komt te zitten, 45 minuten aan de snellader te gaan hangen. Dan laad je 'm 5 minuten op, tuft naar huis en hangt 'm daar aan de granny charger.

Het hele tankgedrag is bij elektrisch niet zoals brandstof helemaal leeg -> helemaal vol, maar juist altijd laden waar mogelijk omdat je inplugt in 20 seconden. Snelladen doe je dan alleen in die unieke situatie dat je meer dan 300km moet rijden zonder daar tussendoor te stoppen op een plek waar je kan laden. Wat voor mij minder dan 3x per jaar voor komt.
Iedereen komt elke keer maar weer met die dooddoener "als je thuis komt hang je hem aan de lader"
Hou daar nou toch eens mee op..... :(
Dat is misschien weggelegd voor de lucky few met een eengezinswoning of vrijstaand huis met eigen parkeerplaats in de voortuin... Maar de rest van het volk in rijtjeshuizen met parkeerstroken, en in appartementencomplexen en flatgebouwen kunnen daar niet op vertrouwen.
Staar je niet blind op die 40 minuten. Elektrisch rijden is niet hetzelfde als op dinosap.

Snelladers dienen niet om je auto weer helemaal vol (of tot 80%) te laden, maar om net genoeg te laden om op je bestemming te geraken. Ik sta in de praktijk nooit meer dan 5-10 minuten aan een snellader, net genoeg om 40-50km bij te laden zodat je geraakt waar je moet zijn, bv thuis. Daar laad je je auto weer helemaal vol.

Ik heb volgens mij nog maar 1x tot 'vol' aan de snellader gestaan.
Snelladers dienen niet om je auto weer helemaal vol (of tot 80%) te laden, maar om net genoeg te laden om op je bestemming te geraken..
Hoe doe je dat dan als je b.v. met je auto op vakantie gaat?
Snelladen onderweg en langzamer laden op bestemming. Je bent toch met vakantie, niet met een wedstrijd bezig..
Wintersport begint pas op de bestemming, niet onderweg.
Pak dan het vliegtuig en sowieso geen auto…
Geef dan geen reactie....
Maar, serieus. Als je vakantie niet begint op het moment dat je vertrekt, kun je er toch maar beter zo snel mogelijk zijn? Pak dan het vliegtuig.
OK, ligt aan het type vakantie. Zomervakantie zeg ik ja, wintersport nee, dan wil je zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn. 2 dagen extra reistijd (met 4 personen) maakt e.e.a. een stuk kostbaarder. Zelfde gaat voor vliegen. Dichtstbijzijnde vliegveld is hier ruim 200 km vandaan en de transfer in land van aankomst is bijna vergelijkbaar. Praat ik niet eens over de bagage.

Daarom zou ik ook graag een PIH willen hebben met een iets grotere accu. In 90% van de gevallen zou ik aan een actieradius van ~100 km voldoende hebben en dan kan hij thuis weer aan de lader. Voor die 10-15x per jaar dat ik grotere afstanden per dag rijd, heb ik dan de ICE.
3 per dag aan de snellader om op de plaats van bestemming te komen zie ik nog als een groot probleem.
Dan heb je dus nog nooit een echt lange trip gemaakt. Dan is sneller kunnen snelladen prettig, maar 87kW is alsnog prima. Mn e-Niro doet "slechts" 77kW en dat was echt prima te doen naar Noorwegen met meerdere laadstops van 30-40 minuten.
We willen zelf dit jaar ook naar Noorwegen (Renault Zoe hier). Ben wel een tikkeltje benieuwd hoe het in Denemarken gaat.. wel wat ingelezen maar echt goedkóóp is het daar ook niet begreep ik.

Mja nog altijd goedkoper dan brandstof. En in Noorwegen is het wel helemaal feest wat elektriek betreft.
Ja ik was in de tijd gegaan dat Ionity nog een fixed price van 8 euro per laadbeurt had.
En Noorwegen hadden we niet toevallig gekozen om als eerste vakantie met de EV te doen, echt genieten daar en volop laadpleinen met snelladers. Door de lage maximum snelheid is je range ook nog eens hoger dan je gewend bent hier.
Nee hoor, ik rij mijn dieseltje wel langs de pomp, kan ik na max 5 minuten weer 1000KM rijden :)
Karig dieseltje heb jij... ;)

Ooit had ik een 508SW Diesel met 75l tank. Met een beetje mazzel hoef je 1500 km niet te tanken! Zo ben ik ooit eens vanaf vlak voor de Spaanse grens naar huis (in NL, dus niet Perpignan) gereden zonder te tanken.
Oh da's ook wel meteen een lekkere auto voor zo'n ritje :)
Ik doe het met een 45L tankje (of 50L... Bij het laatste streepje+lampje gaat er zo'n 43L in) in een V40; maatje kleiner maar toch ook best lekker touren.
O, een Volvo V50 heb ik daarvoor gehad. Die had veel betere stoelen dan de 508SW, dus ik denk dat je met de V40 uitgeruster aankomt dan met een 508SW!
Als de palen daar zo goed gebruikt worden: vraag een extra paal aan bij de gemeente!
En met het Nederlands gemiddelde van 30km per week, hoef je maar 1x per week geluk te hebben ;)
Daarnaast is er nog een oer oud principe dat onwijs handig is bij publieke laadpalen: Sociaal doen!
Weet dat het lastig is, maar het lijkt toch steeds beter te lukken ;)
Lekker kort door de bocht. Nu rij ik ook in mijn dagelijkse leven geen 1000KM per dag (nu al helemaal niet), maar op vakantie wisselen we af als rijder. 200-300km rijden, 5 a 10 minuten pauze, wisselen en door. Dat is met deze auto geen doen. Ik ben het dus eens met @SambalBij
En een WLTP range van 400km, dat zal in de praktijk aanzienlijk lager zijn.

Maar voor dat geld en die prestaties vind ik het beslist geen lelijk hok.
Kan natuurlijk prima anders:

Vertrekken met een volle accu
Na 300 km even een koffiepauze bij een leuk wegrestaurant, auto aan de snellader.
Rond middageten even ergens stoppen en auto aan de lader en lekker lunchen
En vervolgens weer 300 km rijden.

Echt een non-issue, en iets wat iedere keer weer veelvuldig wordt herhaald door mensen zonder eigen ervaring, óf door die ene vage kennis van die ene oom van die tante die je kent van een verjaardag die met z'n e-Golf naar Spanje probeerde te rijden en die geen enkele laadpas meehad.
Het is absoluut geen non-issue. Al mijn collega's hebben een elektrische wagen ( Tesla ) maar ik heb nog een benzine wagen omdat ik eerder aan de beurt was.
Ik heb 1 collega die zijn verlof letterlijk heeft afgeblazen omwille van de veel langere rijtijd naar Kroatië. Dan heb ik een andere collega van wie de ouders in Hongarije wonen die er altijd heengaat met de wagen van zijn partner omdat het met de Tesla "niet te doen" is. En dan moet je bedenken dat hij voor de Tesla te laden niets betaald en voor de wagen van zijn partner zelf moet opdraaien.

Ik rij dan weer met mijn benzine auto naar Roemenië zonder ooit tijd te verliezen. ( ben een roadtrip persoon die houd van enorme afstanden doen ).

Ik ben helemaal voor Elektrische wagens en je hoort me geen slecht woord zeggen over de vooruitgang die ze vertegenwoordigen, maar dit een non-issue noemen is echt gewoon omdat jij het geen probleem vindt. Het is wel degelijk een issue dat het rijgedrag en de keuzes beïnvloed. Dat is daarom niet slecht, maar het is wel zo.
Misschien moeten je collega's niet zulke enorme watjes zijn ;)

Met een Tesla is het helemaal makkelijk. Route ingeven en gaan. Auto plant zelf laadstops. En ja, dan ben je misschien op papier iets langzamer dan de idioot die zonder pauzes 1200km doorknalt. Maar in vergelijking met een normaal gezin wat ook gewoon stopt voor middageten, koffie etc is de schade echt minimaal.

Ik heb het zelf getimed bij de wintersport met een paar vrienden in een benzine wagen. Met pauzes meegerekend was ik een whopping kwartier langer bezig op een reis van ruim 9 uur. Nou, poeh, afzien hoor.
MKBHD was met z'n Tesla 1,5 uur langer onderweg op 1600 km, dan een auto op benzine. En dan heeft hij z'n auto nog niet eens bijgeladen terwijl hij aan het slapen was, want anders was het verschil 0 minuten. Ofwel is jouw verhaal wat aangespekt, ofwel ben je wat details vergeten in het verhaal.
Ik zou het iets ludieker houden OxWax, of je nu een punt hebt of niet.
Feiten noemen is prima volgens mij, maar ik zou die flauwe toon eruit laten, daar komen we verder mee.
Quote dan even mijn hele post, en onderstreep dan het stukje 'zonder stops'
Ah ja dat dacht ik al ja... geloof niet dat ik dat ergens beweer...?

Ik rij, alleen woon/werk, 100km per dag. Dan moet ik dus elke 3 a 4 dagen ergens mijn 35-40 minuten enkele reistijd verdubbelen(!!) omdat dat ding op te laden.
(Aangezien ik op het werk niet kan laden, en thuis nauwelijks)
Of ik sta eens in de twee weken een paar minuten bij de pomp... Nou dan weet ik het wel :)
Je hangt hem toch gewoon elke dag als je thuis komt aan de lader? Dan heb je 's ochtends weer 300km bereik. Als je maar 100km per dag rijdt is dit juist de ideale auto voor je 😜. Hoef je nooit meer te stoppen om te tanken, bespaart je zelfs tijd
Niet iedereen kan thuis laden. Denk vb. aan mensen in appartementsgebouwen die geen garage of staanplaats hebben. Net de groep voor wie een elektrische wagen potentieel het meest interessant kan zijn mist de nodige infrastructuur.
Je kan toch ook niet thuis tanken of wel dan?
Ik kan inderdaad niet thuis tanken.
Ik heb een tankstation op mijn weg mijn werk naar huis, de tank volgooien (65l) duurt zo'n 5 min, en dan kan ik weer 1100 km verder (= 1 maand).

Volgens dit artikkel duurt het snelladen van 5% naar 80% 40 min.
Dat betekend dus zo'n 240 km erbij op 40 min.

Of concreet toegepast: ik zou 4-5 keer per maand 40 min moeten gaan "tanken" (= 2.5-3u), tegenover 5 min met mijn ICE wagen.
Of concreet toegepast: ik zou 4-5 keer per maand 40 min moeten gaan "tanken" (= 2.5-3u), tegenover 5 min met mijn ICE wagen.
Stel je voor. In die tijd kan je in je zetel een heel pak chips leegvreten.
En dan heb ik het niet eens over de giftige uitstoot.
40 minuten? Dat ben ik op jaarbasis kwijt om de stekker ff aan te sluiten.... damn.
Tja dan moet gewoon lekker brandstof blijven rijden gun het iedereen van harte.

Ben blij dat wij ons leven zo ingericht hebben dat we makkelijk met 1 EV en zonder mogelijkheid om thuis te laden toch makkelijk uit de voeten kunnen.

Beetje sneu voor de mensen die die mogelijkheid niet hebben.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 22 juli 2024 14:07]

Niet iedereen kan thuis (op de oprit) laden, @SambalBij geeft al aan dat hij thuis nauwelijks kan laden.
Bestond er maar een soort aansluiting waar je gewoon een stekker in kon steken en waar elektriciteit uit kwam… zoals een… stopcontact of zo! 😯
Nou inderdaad, en dan bij voorkeur ook nog daar waar ik de auto kan parkeren.
Want op dit moment past mijn auto niet in de lift van mijn flatgebouw, dus ik kan hem niet opladen aan dat stopcontact in de woonkamer.
En daar waar ik mijn auto wel kan parkeren zijn er maar liefst 2 van die stopcontacten... Op iets van 200 parkeerplaatsen, bij 240 woningen, waarvan er zeker al een stuk of 10 EV's zijn die om die twee stopcontacten moeten vechten... (En waar er ook nog een stuk of 2 asociale laadpaalklevers zijn die hun opgeladen EV rustig het hele weekend laten staan op een laadplek)

Ik heb niks tegen het idee van EV'S hoor, maar het moet eerst praktisch bruikbaar worden.
(En ik heb echt de (slechte) ervaringen hier met die schamele 2 laadplekken. Paar maanden een plug in hybride gereden, die ik zoveel als mogelijk wel aan de stekker hing, maar als dat 2 keer in de week lukte was dat echt veel)
Kom kom, dat valt ook allemaal wel weer mee he? Niet iedereen heeft 20k+ liggen voor een nieuwe auto (of 2e hands EV, plus geld om huis te isoleren + warmtepomp.

Niet doen alsof je morgen dood gaat doordat SambalBij een diesel auto rijd. 10 jaar geleden was dit nog dé oplossing voor alle problemen volgens de staat (belastingvrij voor euro 6 diesels) en nu is het ineens een grote doodzonde.

Iets realistischer in het leven en leven met wat minder superlatieven en uitroeptekens mag denk ik wel.

[Reactie gewijzigd door Seesar op 22 juli 2024 14:07]

Meneer of mevrouw is nog nooit op reis geweest met de wagen waarbij er van bestuurder gewisseld is onderweg?
Jawel, vaak zat. En dan is het alsnog fijn om even je benen te strekken onderweg.
Nee tuurlijk niet ben geen tokkie.

Genoeg vrije tijd om een dagje eraan te plakken als dat nodig is en genoeg geld om te kunnen vliegen wanneer dat makkelijker is.
Ik heb van de zomer een roadtrip gedaan van 5100 km. Dan wil je echt niet elke 300 km stoppen.
Wat heb je daar aan als je niet de tijd neemt om ergens te stoppen?
Sukkel zou ik u niet noemen maar met 50k jaarlijks wel een grootvervuiler die het grootste deel van z'n leven, na slapen, in z'n auto doorbrengt... 8)7
Je/jullie begrijpen het punt wat sommigen, en ik dus ook, maken niet. Nee, ik (alleen) rijd geen 700km achter elkaar. Zo achterlijk ben ik niet. Wel ong 300km en over de snelweg is dat zo'n 2,5 uur. Dat gaat prima. Dan stoppen we 5 a 10 minuten, strekken de benen, wisselen van plek en rijden weer door.
Met deze MG kan je in 40 min voor 80% bijladen. Dat is 240 km. Dus je doet 240km in ong 2 uur + 45 minuten laden (aansluiten enz). Daarmee worden lange afstanden gewoon praktisch onhaalbaar. Er staat immers ook niet elke 240km een laadpaal. In de praktijk rijd je daarom waarschijnlijk nog minder dan die 240km.
Zodra laden in 10 minuten kan, wordt het interessanter. Tot die tijd rijd ik gewoon allerlei oude auto's af. Ook beter voor het milieu. Tot aan de coronatijd reed ik 50.000 per jaar en dat heb ik 35 jaar gedaan. Daarmee ben ik geen goede chauffeur, wel ervaren. Ik weet waar mijn grens ligt en die ga ik niet over. Zelfs gewoon in woon-werkverkeer ben ik wel eens gestopt omdat ik te moe was. Ik zie gekkere dingen op de weg.
Je zegt letterlijk:
Nee, ik pauzeer niet elke 300 km (wat met deze auto overigens elke 240 km en 40 min laden) maar wel elke 700 km voor een half uurtje.
.

Dus hoezo snap IK het punt niet? Het enige dat hier niet begrepen wordt is dat je een gevaar op de weg bent.
Onzin, ook jij rijdt geen 1000 km achter elkaar zonder stops. En als je dat wel doet A) lieg je dat je barst en B ) ben je een levensgevaar op de weg en zou je rijbewijs ingenomen moeten worden.
Hier ben ik het helemaal mee eens!
Met een béétje mazzel mag je over een paar jaar geen enkele bebouwde kom meer in met je antieke roestbak. Kan niet snél genoeg gaan. Maar vóór die tijd gaat diesel nog wel €3 de liter kosten, hopelijk nog even wat meer zelfs.
Dit deel heeft je waarschijnlijk -1 opgeleverd...
[...]
Dit deel heeft je waarschijnlijk -1 opgeleverd...
Met dat deel heeft hij ook helemaal gelijk. Elke stad heeft een LEZ en die wordt steeds strenger dus ...
Tsja daar komt men vanzelf wel achter 😂 en meestal te laat.
Je beseft toch wel dat diesel de brandstof van schepen, tractoren, vliegtuigen, vrachtwagens en nog veel meer belangrijke machines is? Dat de economie piepend tot stilstand zou komen als we vandaag alle diesel zouden verbieden?
Ook al komen ze niet in de stad, de wind zorgt er wel voor dat hun uitlaat stofjes daar wél komen.
Wat vliegtuigen betreft, als je recht onder een vliegroute woont waar ze vol gas over heen vliegen tijdens het stijgen merk je vanzelf wel dat die vlieg-tuigen geen roetfilter hebben.

Het milieu is een verdienmodel waar men miljarden aan verdient. En de brave burger maar ja en amen knikken.
Eindelijk een elektrische stationcar. En gelijk of niet veel duurder dan een vergelijkbare grote auto met benzine. Een schoonheid is het niet, maar zijn vergelijkbare benzineauto's dat nu wel? Een Corrola ofzo?
Inderdaad, mooie gezinswagens bestaan niet ;)
Maar voor hetzelfde geld als een benzine wagen een EV kopen, tel uit je winst! Want elke kilometer die je aflegt is 5x goedkoper dan op de benzine variant.
Dan maar wat minder mooi, wel mooi voor je bankrekening en dat gezin dat er in zit, want je wilt je kinderen toch een leefbare planeet doorgeven 😇
VIJF MAAL?
Dat wil ik graag in cijfers zien _/-\o_
Anoniem: 30722 @OxWax16 februari 2022 17:07
EV: 164Wh/km, 21ct/kWh > 3ct/km
Benzine: 1:16, 2,17 per liter > 0,14ct/km, en dan nog je wegenbelasting er bij.

En als je doorrekent in je TCO en onderhoud mee neemt is het nog groter.
(Ja, stroom kost hier nog gewoon 21ct/kWh, kan meer zijn, maar ook minder als je zelf opwekt)

(Cijfers komen uit een vergelijking tussen een Golf en een Model 3, kunnen per model wat wisselen natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 22 juli 2024 14:07]

Dan mag je zeker niet snelladen aan een paal. (en zelf opwekken : die panelen zijn niet gratis)
Anoniem: 30722 @OxWax16 februari 2022 17:15
Snelladen is duur, maar hoe vaak rijdt je meer dan die 300km per dag? ;)
Je hoeft niet te wachten met laden tot hij leeg is, dus je moet even het oude patroon "Lampje gaat aan, ik zoek een pompstation" weglaten en omzetten naar "Ik zie een vrije paal en kan bijladen!" :)
Anoniem: 30722 @OxWax16 februari 2022 17:26
Goed, is het 2.5x goedkoper per kilometer voor je.
Maar zou toch eens kijken of je thuis stroom kunt krijgen, gaat echt wel de uitvinding van de toekomst worden hoor :+
Ook handig voor de (af)was, licht en tal van moderne toepassingen als televisie, de computer.... ;)
En dan kun je thuis je auto opladen.
Thuis stroom is volgens mij al een keertje gedaan door Edison ergens begin 1900 dacht ik. :+

Ik ben al lang om maar i hou van correcte cijfers, zeker nu met die idiote prijsstijgingen.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 14:07]

Anoniem: 30722 @OxWax16 februari 2022 17:42
Openbaar laden is duurder ja, dan gaat de 5x lagere prijs er niet meer uit.
Hoewel, met de stijgende brandstof prijzen in Nederland.... 🙈
Hoor mijn vrienden steeds harder klagen.
I know I know maar 21cent?
Standaard tarieven ALLEGO
Standaardtarief openbaar laden (Laadsnelheid tot 22 kW)
€ 0,39 per kWh incl. BTW
Dit tarief is van toepassing op ca. 80% van de Allego laadpunten in Nederland.
Standaardtarief semi-publiek laden (Laadsnelheid tot 22 kW)
€ 0,39 per kWh incl. BTW
Dit tarief is van toepassing op laders die in semi-publieke ruimtes staan. Denk hierbij aan hotels, restaurants en sportclubs.

Standaardtarieven openbare snelladers (Laadsnelheid tot 50 kW)
€ 0,65 per kWh incl. BTW

Standaardtarieven openbare ultrasnelladers (Laadsnelheid >50 kW)
€ 0,69 per kWh incl. BTW

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 14:07]

Anoniem: 30722 @OxWax16 februari 2022 17:22
21ct ja, bij Vattenfall ;)
Gewoon thuis!
Snelladen kost met 24 of 25ct/kWh, afhankelijk van welke supercharger locatie ik kies.

En veel (bijna alle) bedrijven hebben een grootverbruik aansluiting, die betalen zo'n 8ct/kWh, met geluk geven ze je die 1:1 door en kun je op je werk spotgoedkoop laden! 🥳
Heel beperkt in locatie dat tarief 8)7 en snelladers zijn 55 of 69cent lees ik
Omschrijving Prijs
per kWh
Vattenfall InCharge in Amsterdam
€ 0,3388
Vattenfall InCharge in Noord-Brabant en Limburg
€ 0,2178
Vattenfall InCharge in Metropoolregio Amsterdam (MRA)
€ 0,3400
Vattenfall InCharge in Utrecht
€ 0,3388

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 14:07]

Ik kan me goed voorstellen dat een heleboel mensen met een gezin hier op zitten te wachten. Ruimte voor een gezin en en binnen het leasebudget van velen. De specs zijn niet enorm. Vooral voor lange ritten nog mager incl de oplaadtijd. Maar we gaan deze denk ik best veel zien rijden binnenkort!
En daarna hoor je weer op het internet al die horror verhalen over de slechte kwaliteit.

Zoek maar eens wat voor ramp de Polestar is. En dat is echt een dure auto. Ik wil al helemaal niet eens weten hoe de goedkopere Chinese auto's in elkaar zitten.
Ik rij al een jaar in een MG ZS, helemaal niks mis met de kwaliteit hoor!
Daar kun je na een jaar dus echt helemaal niets zinnigs over zeggen. Dat auto's er na 1 jaar nog uitzien en functioneren als nieuw is het minimum van het minimum. Het zou werkelijk schandalig zijn als er na een jaar al iets gerepareerd zou moeten worden.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:07]

Het bedrijf achter MG, SAIC, is wel vrij groot en produceert onder andere auto's van VW voor de Chinese markt. In de MG ZS zie je dan ook allerlei onderdelen van VW terug. De kwaliteit zal waarschijnlijk een stuk beter zijn dan bij de vele nieuwe autoproducenten.
Het is algemeen bekend dat Chinese Tesla Model 3's beter in elkaar zitten dan degene die uit de US komen...
"algemeen bekend"

Ik heb daar nooit iets over gehoord.
Tot nu toe is de afwerking in MGs redelijk te noemen. De software heeft wel gekke dingen maar als je alleen radio luistert heb je daar niet veel last van. De hulpsystemen houden de auto goed in de baan en van de auto voor je, maar luisteren ook heel nauw dus als je toch aan je stuur trekt zonder eerst netjes je knipperlicht te gebruiken zal je al snel allerlei piepjes horen. Bij aflevering zijn er wel redelijk wat klachten (lijmplekken, rubbertjes in deur die zijn vergeten waardoor er water in loopt, etc) maar die zijn allemaal te verhelpen.

Er zijn wel veel mensen die klagen over het dealernetwerk van Van Mossel. Elke locaties lijkt andere standaarden te gebruiken. De ene voert wel software-updates uit en de ander niet, sommige behandelen wel de carrosserie preventief tegen roestplekken en andere niet. Ze zijn een keer de mist in gegaan met een update waardoor het praktische bereik van de auto's na elke laadbeurt zakte tot bij sommige mensen onder de 30 kilometer.

Zit jij net bij de juiste garage waar ze depunten die af fabriek niet helemaal goed zijn, juist aanpakken, dan zijn het prima wagens voor woon- werkverkeer en in het weekend een langere rit naar familie aan de andere kant van het land.
Dat zou kunnen, behalve dat behalve de problemen die af-fabriek voorkomen geen nieuwe problemen lijken te ontstaan terwijl er al genoeg eigenaren zijn die meer hebben gereden dan veel eigenaren in 10 jaar doen.

Of er na 5 jaar opeens metaalmoeheid ontstaan kan ik natuurlijk niet zeggen, maar de auto komt met 7 jaar garantie dus een groot deel van het risico hoef je zelf niet te lopen. Net als in andere elektrische auto's zijn er weinig bewegende delen.
Ik heb er 1 en ik kan zeggen dat het op zich een prima auto is ... Het probleem zijn de kinderziektes in de software maar als ik zo lees hebben bijna alle EV daar mee te maken .... Het interieur is een mengelmoes van Volkswagen en Audi. Deze auto komt namelijk uit de zelfde fabriek waar de Chinese Volkswagen en Audi vandaan komen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.