Opel brengt elektrische tweezitter uit in Nederland voor minder dan 10.000 euro

Opel gaat de eerder aangekondigde Rocks-e na Duitsland ook in Nederland uitbrengen. Het bedrijf zegt dat deze elektrisch aangedreven kruising tussen een scooter en een auto minder dan 10.000 euro gaat kosten. Het betreft een stadsvoertuig voor twee personen.

Opel meldt dat de Rocks-e na Duitsland ook in Nederland zal uitkomen. De leveringen beginnen in het tweede kwartaal van dit jaar, al zegt het bedrijf nog niet precies wanneer de voertuigen precies beschikbaar komen. Ook wordt nog geen exacte prijs genoemd; Opel zegt alleen dat de prijs onder de 10.000 euro zal zitten.

Het gaat om een elektrisch voertuig met een motorvermogen van 6kW en een piekvermogen van 9kW tijdens accelereren. Er is een 5,5kWh-accu aanwezig die volgens Opel in ongeveer 3,5 uur volledig is op te laden via een normaal stopcontact uitgaande van een laadvermogen van 1,8kW. Met deze accucapaciteit zou een bereik van 75km mogelijk zijn, al is dat nog een voorlopige actieradius op basis van de Europese WLTP-testprocedure.

De Rocks-e is gebaseerd op de vergelijkbare Citroën Ami en heeft een lengte van 2,41 meter en een breedte van 1,39 meter. De scooterauto gaat niet harder dan 45km/u en valt volgens Opel binnen de EU-regelgeving voor lichte vierwielers. Het model mag bestuurd worden door iedereen vanaf zestien jaar met een bromfietsrijbewijs of rijbewijs B.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-01-2022 • 09:06

444 Linkedin

Reacties (444)

444
422
128
7
0
203
Wijzig sortering
Zoals in het artikel staat: als er reviews nodig zijn om een beeld te vormen over wat dit eigenlijk is, dit is eigenlijk een gerebadgede Citroën Ami, die al wel in België en Frankrijk te vinden is: https://www.citroen.be/nl/ami.html. Kennelijk zie Stellantis er meer in deze onder de Opel badge uit te brengen in Nederland.

[Reactie gewijzigd door KrazyJay op 28 januari 2022 09:20]

Beetje vreemd, ik associeer Citroën (nu vooral DS) veel meer met gedurfde en experimentele auto's dan Opel, wat toch een beetje stoffig imago heeft...

Op zich helemaal geen onaantrekkelijk idee voor als je in de regen naar de andere kant van de stad moet, maar in steden is er al geen overschot aan parkeerruimte en deze wagentjes zijn duidelijk meer voor 'er bij' dan in plaats van een gewone auto.
In Amsterdam rijden er al duizenden biró's rond: net als dit kleine elektrische tweezitters. Vaak inderdaad aangeschaft als tweede auto voor erbij binnen de stad.

Wat mij betreft een hele prima ontwikkeling: minder uitstoot en grote auto's in de stad, en houdt veel meer ruimte over.
"In" de stad Groningen wordt er verwacht dat de ringweg (70km/h, en met een klein 'foutje' zit je op een autosnelweg) gebruikt wordt om van wijk naar wijk te rijden. Maar daar kom je natuurlijk niet met zo'n 45km/h karretje.

Hiermee wordt de weg in de stad dus juist voller.

Verder ben ik het eens dat we minder grote auto's zouden moeten hebben.

Ik zoek een degelijke betaalbare EV die zo'n 120km/h kan en minimaal zo'n 200km aflegt.
Je mag met een 45km/h auto, ofwel brommobiel, gewoon op 70 en 80 wegen rijden. Alleen niet op de autoweg of snelweg. Anders zou je nooit de bebouwde kom uit kunnen, aangezien je niet op het fietspad mag.

"Met een brommobiel moet u op de rijbaan rijden. U mag niet op het fietspad rijden. Op autowegen, autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer mag u ook niet rijden."

https://www.rijksoverheid...egels-voor-een-brommobiel
En er is een verschil tussen wat mag en wenselijk is. De 45 km/h autootjes zijn een gevaar op de 80 wegen in mijn optiek. Ik wil daar ook niet achter zitten en haal dus in (als dat kan uiteraard0. Erg lastig als je van die twijfelaars tussen jou en dat karretje hebt zitten. Ze kunnen wel, maar ze durven niet, en dan gaan ze op eens toch terwijl het inmiddels eigenlijk niet meer kan.... 8)7

Nee 45 km/h auto's zo weinig mogelijk op 80 wegen graag. Of wees dan als bestuurder van dat traagverkeer zo fatsoenlijk om de tractor parkeerplekken om de zoveel km o.i.d. te gebruiken om de rest van het verkeer voor te laten gaan.
Ik ben er ook zeker geen voorstander van, die karretjes op een 80 weg. Zeker nu steeds meer 80 wegen een dubbele doorgetrokken streep krijgen.
Hij vervloekt niemand, hij zegt alleen hoe hij zich een goede verkeersregeling voorstelt.
Een bevel is een bevel, helemaal eens. Geen discussie.
TIL Er is geen minimum snelheid op de Nederlandse wegen, zolang je het overige verkeer niet in gevaar brengt.

[Reactie gewijzigd door gesmurfed op 29 januari 2022 19:53]

Nee 45 km/h auto's zo weinig mogelijk op 80 wegen graag. Of wees dan als bestuurder van dat traagverkeer zo fatsoenlijk om de tractor parkeerplekken om de zoveel km o.i.d. te gebruiken om de rest van het verkeer voor te laten gaan.
Nee, jij dient je aan te passen. Er is ook niemand die, indien men een alternatief heeft, voor zijn plezier met een 45kmh wagen daar zit te rijden. Blijkbaar vind je, jezelf een goede chauffer (vermits je anderen twijfelaars noemt) dus dan zou het geen enkel probleem mogen zijn om even geduldig te wachten en dan een simpel inhaal manoeuvre te doen. Die paar seconden dat je daar mee verliest zullen heus geen probleem zijn hoor
Gewoon inhalen, zo moeilijk is het niet.
Bij ons is dat helaas ook een ding, inhalen doe ik niet want dubbel doorgetrokken streep. Soms krijg je dan van die kamikaze piloten die 2-4 auto’s gaan inhalen.

Meestal is daar bij ons ook helemaal geen plek voor, vandaar dus ook dat inhalen (terecht) niet mag.

Maar ik snap goed dat het gevaarlijke situaties oplevert vanwege de oplopende irritaties… mijn inziens zou 45KM gewoon niet elders van binnen bebouwde kom of dubbele rijbanen thuis horen. Pas de wet/ auto aan zodat ie 75 kan en dan is het al een stuk minder vervelend.
Staat daar niet heel vaak zon bord met gesloten voor langzaam rijdend verkeer?
De ring hier is een autoweg, met een maximumsnelheid van 70km/h. Mag je daar nou wel of niet komen? :)

Er komt telkens vaker een 'knip' tussen wijken onderling, om verkeer over de ring te forceren (en uit de wijk). Dus dan kom je nog haast nergens.
Nee daar mag je met een 45km wagentje niet komen
Dan mag het inderdaad toch niet. Dus Groningers met een brommobiel zitten haast gevangen in hun wijk.
Mag zo een brommobiel dan niet door de knip rijden? Zoals een fietser of een scooter?
Mee eens. Binnen de stadsring, alles wordt misschien wel max. 30km/u, wel handig. Maar waar parkeer je deze dingen dan?
Buiten de stad of dorp, is de 45 km/u te beperkt. Als ik boodschappen doe, een dorp verderop in het buitengebied, is het 80 of 60 km/u. Dan zit je het normale verkeer al snel in de weg. Op het fietspad gaat denk ik niet. De gemiddelde bromfiets hier gaat sneller.
Ik zie ook graag een kleine EV die zeker 100 km/u moet kunnen. Zoals vroeger de Vespa's.
Probleem van zo'n wagentje is dat het gebruikte materiaal e.d. absoluut niet goedgekeurd gaat worden voor snelheden hoger dan 45. Als je met 80 ergens tegenaan rijdt ligt het spul waarschijnlijk zo in de kreukels dat je geen schijn van kans hebt. Oplossing is zwaardere kooiconstructie, meer vermogen en de verplichting voor rijbewijs B te hebben, oftewel: een personenauto.
Maar met mijn motorfiets wil ik ook niet met 80 ergens tegenaan rijden. Ik neem aan dat het verschillende wetten zijn voor 2 en 4 wielen maar een beetje vreemd is het wel.
Motorfiets is bij 80 nog prima te besturen. Zon 45 karretje gaat alle kanten op zwabberen als je 80 rijdt en er is wind.
Het Nederlandse Carver heeft een EV die tachtig kan, de Carver S+.

[Reactie gewijzigd door gesmurfed op 29 januari 2022 19:39]

Als de gemiddelde bromfiets sneller gaat, is dat illegaal. Dit voertuig is bedoeld voor mensen die de luxe van een auto willen, maar om wat voor reden dan geen rijbewijs kunnen halen of de kosten van een auto te duur vinden. De max 45 km/u is een vereiste om als bromfiets te mogen worden verkocht.
Haha, klopt. De jongens in de buurt zijn bedreven in opvoeren...
Ik geloof inderdaad dat dat de doelgroep is die je schetst. Daarvoor i.d.d. heel geschikt.
Mijn voorkeur is een kleine/compacte EV voor lokaal gebruik, die wel enigszins kan meekomen met het verkeer. Als 2e auto, om niet steeds mijn grote diesel te hoeven pakken (= caravantrekker). Als het even kan pak ik nog wel steeds de fiets.
Die is er allang (sinds 2012!): https://en.wikipedia.org/wiki/Renault_Twizy

Ik kan je ten zeerste aanraden, echt heel leuk ding en verrassend praktisch in gebruik.
Precies. Als deze 100km/h had gereden had ik direct 1 met bedrijf striping besteld via de Citroën link van @KrazyJay

Ik vindt het concept geweldig maar als hij de autoweg niet op kan heb ik er niets aan.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 29 januari 2022 09:17]

Volgens mij kan dat wel, de "Twizzy 80" variant kan 80 rijden, en mag dan de snelweg toch op?
Das toch een heel ander concept?

MY AMI CARGO
https://youtu.be/xDDDkjWAJAI

De Twizzy is meer een motor met een dak en kan je niets in vervoeren. En wordt volgens mij ook niet meer nieuw verkocht.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 29 januari 2022 21:47]

"van wijk naar wijk". Dat soort afstanden zou je gewoon moeten fietsen, al dan niet elektrisch. Sterker: alles tot zo'n 25km zou je op de fiets moeten doen. De ring staat in de spits vol met auto's met 1 inzittende, op weg naar Leek of Roden of Assen.
Want een fiets kan je zo makkelijk een krat boodschappen op meenemen (goed, nu is dit hokje ook niet ruim) en zit je lekker droog als het met bakken uit de lucht komt.
Er bestaat niet zoiets als een rugzak, een bagage drager met zijvakken of zelfs een voordrager voor je "kratjes". We kunnen vandaag de dag ook niet kijken wat voor weer het de aankomend uur word zodat je niet nat hoeft te worden.

Mensen zijn vaak verwende nesten en lui; Gaan zelfs met de auto naar de sportschool om daar op de fiets te gaan zitten.
Ja tuurlijk, stop jij even je krat bier in je rugzak. Je snapt best wat ik bedoel. Ik ga voor de kleine boodschap met de fiets maar zodra het niet op de fiets mee kan pak ik ook de auto.

Moet je dan weer een bakfiets hebben voor de grotere boodschappen maar dan heb je opeens weer zoveel fietsen, die je niet kwijt kan in je berging van anderhalve vierkante meter.
Hoe doen al die studenten dat dan? Ik zie ze geregeld met een krat bier achterop de fiets door de stad fietsen. Zij kunnen het ook, maar het is pure luxe dat je dit met de auto doet.

Voor de goede orde: ik doe dat ook hoor, de grote boodschappen met de auto, maar ik doe dat niet omdat het totaal niet anders kan.

Uiteindelijk is het aan steden zelf om autorijden onaantrekkelijker te maken dan fietsen. Stadscentra worden al afgesloten voor autoverkeer, wegen krijgen lagere snelheden, meer wegen worden eenrichtingsverkeer of fietsstraat. In Enschede gaan verkeerslichten in de regen zelfs al jaren sneller op groen voor fietsers. Alleen zo krijg je mensen uit de auto en op de fiets.

Als ze in Groningen willen dat er meer van dit soort autootjes komen, maak je de ring 50km/u. Nog altijd veel sneller dan fietsen en comfortabeler, maar je kunt dan rustig in zo'n Ami van de ene naar de andere kant.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 28 januari 2022 14:39]

En waarom stoppen al die studenten er later dan mee? Als we dan toch domme vragen gaan stellen...
En waarom stoppen al die studenten er later dan mee? Als we dan toch domme vragen gaan stellen...
Ik weet niet goed of je nu echt het antwoord niet weet of waarom je deze vraag überhaupt aan mij stelt?

Dus bij deze trap ik de open deur wel in: ze hebben geen auto, is ook niet te betalen als student (uitzonderingen daar gelaten)... Dus tja, dan moet je fietsen (of lopen natuurlijk). Was dat echt zo moeilijk om te bedenken?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 29 januari 2022 22:44]

Omdat ze alleen in hun studententijd alcoholist zijn en samenwonen met meerdere andere alcoholisten. En na hun studententijd burger worden, minder zuipen en gaan samenwonen met 1 andere burger die ook minder zuipt.

Om even antwoord te geven op domme vragen.
Studenten eten en drinken natuurlijk alleen bier en laten eten bezorgen.

Wanneer ik boodschappen voor de komende week ga halen pak ik ook de auto, anders kan ik 7 keer op en neer fietsen.

Doordeweeks even wat bijhalen doe ik wel op de fiets net zoals naar mijn werk op en neer (10KM enkel).
2 kratjewls achter op de fiets en de rest in de rugtas :) je wordt er handig in.
Ja toen ik hem leeg had gedronken was ik er minder handig in :p
En dan kan je nog op een veilige en verantwoorde manier sturen, richting aangeven en remmen? Iets zegt mij dat het antwoord hierop nee is.

Als je dan boodschappen met auto’s wilt verminderen dan kan je beter bezorging kiezen.
Ja tuurlijk, stop jij even je krat bier in je rugzak.
Ik weet niet waar je deze conclusie vandaan trekt maar:
of zelfs een voordrager voor je "kratjes"
https://www.fietsparadijs...ordrager-breed-zwart.html
Binder eromheen en klaar, of je koopt geen kratjes maar paar blikjes en als je zoveel zuipt, fiets je maar even wat vaker want dat heb je dan ook wel nodig. Win-win ipv win-lui.
Moet je dan weer een bakfiets hebben
Deze moeten eigenlijk direct van de weg af, ze sturen gevaarlijk en zijn brekend voor enkels en scheen benen vooral voor aso's die hun bak gewoon er even naar voren douwen. Ik vind ze nog erger dan scooters op een fietspad in Amsterdam.
Waarom geen comfort gebruiken als je het jezelf kan veroorloven?
Zijn we zo ver gekomen technologisch gezien dat je jezelf weer terug op de fiets moet forceren?

Ik praat niet eens over mijzelf. Ik heb geen auto en fiets 12k kilometer per jaar, maar ik kan me voorstellen dat een hele boel mensen gewend zijn aan het confort van het hebben van een auto.

Ik moet je wel gelijk geven dat het niet perse een moeilijke opgave is om alles op de fiets te doen als niet in de middle of nowhere woont.
Vroeger deed ik alles met de auto, maar nu niet meer. Hier is fietsen veel fijner en ook sneller dan autorijden. Even naar de stad fietsend door een park en gescheiden paden. En het enige stoplicht die ik tegen komt heeft een prio voor fietser. Je ziet de auto''s stoppen en het fietslicht op groen gaan als je er aankomt, nice! En de frisse lucht tegen de auto lucht is ook een plus.
dat noemen we vooruitgang.
Hadden ze daar nou maar iets op gevonden. Wat zou het handig zijn om grote, zware boodschappen op een of andere manier gemakkelijk bij je thuis te krijgen. Even denken, hoor. Wat als de supermarkt nou eens boodschappen gaat bezorgen? Is dat een idee? En nee, niet iedereen kan gebruik maken van die service, maar veel mensen wel. En dat scheelt toch weer auto-kilometers.

On topic: een omgebouwde Citroën en slechts tweepersoons. Het zal geen grote doelgroep aanspreken, maar het ombouwen is ook niet alleen voor de Nederlandse markt, zoals ook in het artikel wordt genoemd. Geinig ding, echter, in de plaats waar ik woon is een fiets prima als alternatief, zeker gecombineerd met Picnic, Appie e.d. Woon-werkverkeer is ook minder door het thuiswerken, maar net te ver om te fietsen... (60 km enkele reis). En ook niet echt prettig in zo'n klein autootje.
Geen grote doelgroep aanspreken?
Voorspel dat binnen 1 jaar ze er meer dan 1000 hebben verkocht in de Amsterdam en Rotterdam.
Die Biro's zijn nu al niet aan te slepen en kosten meer dan 15000 (zonder verwarming).

Oftewel dit is een enorme game changer welke ook nog er een stuk leuker uit ziet.
Want een fiets kan je zo makkelijk een krat boodschappen op meenemen (goed, nu is dit hokje ook niet ruim) en zit je lekker droog als het met bakken uit de lucht komt.
Zonder iemand verwijten te willen maken, het is heel goed mogelijk om je leefgewoonten aan te passen zodat je wel gemakkelijk met de fiets boodschappen kan doen, door bijvoorbeeld 2x of 3x per week gewoon de fiets te pakken i.p.v. 1x per week de auto, en inderdaad, ook een kratje bier achterop of voorop lukt prima, al kies ik zelf bij boodschappen liever de fietstas. Ik begrijp heel goed dat je niet zomaar je gewoonten aanpast, die zijn nu eenmaal ingesleten, maar het is wel degelijk goed mogelijk en prima te doen.
En regen wen je ook wel aan, je leert de grote buien vermijden (buienradar), en met de kleine kun je wel leven.
Wat niet kan: Grote bouwmaterialen halen, of je nieuwe 65" flatscreen meenemen (hoewel dat in veel auto's ook al een probleem is).
Ik doe al JAREN (lees 20 jaar) zo goed als alles met de fiets, echter ga ik wel 1x per maand met de wagen naar de winkel om wat in bulk aan te kopen. Nu kan je zeggen: "Dat kan je toch ook met de fiets? Ga gewoon meerdere keren per week". Klopt, maar met de stijgende prijzen in de winkel is en blijft het voordeliger om in bulk aan te kopen. Ik doe al zo weinig met de wagen en die moet toch ook af en toe eens rijden, altijd laten stilstaan is ook niet goed.Ik heb overigens nog een Mondeo Ghia uit 1997 met amper 45k kilometers dus ik kan hier, als de overheid het toelaat, nog jaren mee verder.
Want mensen hebben uiteraard niets beters te doen dan 2 uur per dag te forenzen?
Onzin, op een speedpedelec ben je op dat soort routes veel sneller dan met de auto.
En op me oude aprillia was ik nog veel sneller dan een speedpedelec.. 110km/h over het fietspad.. 5 euro benzine per week nodig.. bijkomend voordeel is de veel betere verlichting/vering/remmen en banden dan een speedpedelec.. plus je maakt wat geluid er bij dus je laat andere weggebruikers wat minder schrikken.. Al een paar keer zoon pedelec bijna van de weg gereden.. je verwacht de snelheid niet en dan ga je fout inschatten.

Als ik moest kiezen tussen een scooter en zoon stomme trapfiets... dan kies ik toch voor me eigen veiligheid ipv het imago dat je een fietser bent.. (terwijl je eigenlijk de moeite niet doet).. en elektrische scooters bestaan ook tegenwoordig.

Als je dan denkt aan bv ouderen die niet het evenwicht hebben en de weerstand om een eventuele val op te vangen (hoort ook bij het 2 wieler rijden).. dan is het veel verstandiger om bij een 4 wieler te blijven.. en dan lijkt me een wagentje als dit zeer geschikt.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 30 januari 2022 11:15]

Bij "me aprillia" haakte ik al af.
Onzin, da's niet eens een fiets meer, getuige ook het brommerkenteken.
Je moet trappen om vooruit te komen. Je moet zelfs behoorlijk doortrappen om 45kmh te halen.
En de gelegenheid te hebben om te kunnen douchen/omkleden op je bestemming.
Leuk om gutsend van het zweet in je pak bij een klant binnen te komen...
Het voordeel van een elektrische fiets is dat je de trapondersteuning kunt instellen zodat je niet hoeft te zweten
En je komt nog steeds nat aan
Ademende Gore-tex regenkleding houdt je droog en zweetvrij.
Dat is ook het voordeel van een elektrische fiets, je gaat altijd 25km/u en hoeft nooit te zweten, want trapondersteuning
In de praktijk is dit niet heel vaak het geval. En anders: op de fiets als het droog is en met de auto als het regent. Zeker op de korte afstanden, waarbij 25km voor veel mensen niet echt een fietsbare afstand is.
In de praktijk ... waarbij 25km voor veel mensen niet echt een fietsbare afstand is.
Dat is feitelijk juist, de mensen die hun dagelijkse van +/- 50km (25 heen en 25 terug dus) woon-werkverkeer op de (elektrische) fiets doen zijn behoorijk ver in de minderheid. Dat is in de praktijk toch echt al 'het domein' van de scooter/speedelec als het al niet (zoals gewoonlijk) de auto of het OV is.
Er wordt nu gediscussieerd of dit of n fiets beter is, maar beiden zijn n alternatief voor het gebruik van de gewone auto bij korte afstanden.

Ik hoef gelukkig nooit in de file te staan, dus heb geen idee hoelang iemand gemiddeld in de file staat. Maar ik kan me voorstellen dat met zowel n fiets of deze tweezitter men sneller ter plaatse is.
Eens hoor, zo'n beetje alles is beter dan een koekblik op korte afstanden.

Echter of deze opel sneller gaat zijn betwijfel ik dan weer. Tenzij er een directer fietspad ligt waar je ook met de brommer mag komen, zul je gewoon op de rijbaan tussen al het andere verkeer klem komen te staan.
Wat is dan duurzamer?
Gewone fiets tot de 7-8-9 kilometer, e-bike voor 10-20km en de speedpedelec voor 20+? dan heb je 3 fietsen. Kan je er eentje van schrappen, maar is dat duurzamer? De auto blijf je dan houden voor de echt lange stukken of als je passagiers/bagage mee moet.
Je kan natuurlijk ook een speed pedelec gebruiken voor de kortere verplaatsingen. Niemand verplicht je de ondersteuning hoog te zetten en er snel mee te rijden.
Je moet er wel de weg mee op, je mag bibeko niet op het fietspad vaak. 20-25 op de weg is levensgevaarlijk. Ook kan je niet samen met iemand fietsen.
Of je de ondersteuning aan/hoog zet maakt voor een speedelec toch niet uit waar je je ermee mag begeven? Volgens mij blijft het een speedelec waarmee je op veel plekken op de weg moet, niet het fietspad omdat je rustig aan doet.

Je zou een duidelijk herkenbare langzaamaan modus moeten hebben waarmee je als een gewone fiets geldt.
Je vergeet de vergrijzing. Veel ouderen hebben dit soort energie niet. Er is al enige malen een experiment op tv te zien waarbij jongeren een pak met gewichten aan krijgen wat duidelijk maakt wat je voelt als je zeventig bent en gebrekkig. Een dergelijk autootje is dus helemaal zo gek nog niet. Misschien zou het in een auto deel project moeten worden getrokken. Voor mijn gevoel is het een koekblik, maar als het heel makkelijk wordt om er even mee naar de supermarkt te rijden. Tja op de fiets is ook niet altijd alles. Zou er denk ik wel aan kunnen wennen... ;-)
Tot 25 km is iets te enthousiast imo. Ik ga liever niet 's avonds laat fietsen over een verlaten Rijnwaalpad met een muziekinstrument op mijn rug. Momenteel doe ik deze reis nog met twee fietsen en een korte treinrit, maar een auto zou me hierbij gewoon veel tijd schelen.

(Dit autootje is trouwens ook voor die reis niet geschikt, want hij mag niet op de snelweg)

[Reactie gewijzigd door Michelli op 28 januari 2022 15:39]

Klinkt alsof je een Nissan Leaf zoekt. Volgens opgave Nissan heb je die rond de 25k als je subsidie kan krijgen.
2e hands Hyundai Ionic Electric 28kWh, 200km is in de winter wel zo'n beetje het maximum, maar dat ding kan erg snel laden voor zo'n relatief kleine accu, is super efficient en is ruim zat voor de meeste toepassingen.

Echt goedkope EV's bestaan nog niet, deze schurkt ook tegen de €20k aan, maar is natuurlijk wel heel wat anders dan dit soort echte stadsautootjes.
Wordt er in de stad Groningen niet verwacht dat je daarvoor de fiets pakt? 😉
Hah. Goed punt. Maar sommigen kunnen dat niet.
Ik heb nu een plugin hybride waar ik geen laadpaal in de buurt kan vinden die vrij is als ik thuis kom van werk. Hoe zit het dan met deze voertuigen?
Zou niet prettig zijn als die van de zelfde laadpalen gebruik mogen maken met het gronisch tekort aan laadpalen in de steden zoals bij ons in Den Haag.
Deze laadt gewoon op een huishoudstopcontact. In 3,5 uur is ie helemaal vol en het is maar 1,8 kW (8 Ampère), dus je hebt er ook geen speciale installatie voor nodig.
Maar hoe krijg je zo iets dan de trap op om aan het stopcontact aan te sluiten?
Want van gemeente mag je geen kabels over de stoep laten lopen ivm struikel gevaar en kan je boete voor krijgen.
Ik heb hier in de straat mensen met een Biro. Zij parkeren hem op de stoep tegen vlak tegen hun tuinhek aan. Verlengsnoertje direct de tuin in en klaar.

Voetgangers lopen er eenvoudig omheen en er kraait geen haan naar.

Als je in een appartement woont kan het wellicht in de garage. Tenzij je die niet hebt. Dan lekker fietsen...

Ik weet niet of de batterij uitneembaar is. Dat zou het helemaal oplossen.
Betaalbare ev bestaat bij Dacia . Weet enkel de naam van het model niet meer juist.
Dacht dat hij rond de 16000 euro kost of minder.
Een Dacia Spring bijvoorbeeld?
Geen gezin?
Zo'n auto is voor ons nooit een optie. En daar wil je toch k niet in gezien worden.
- de verbouwing van de ringweg om 050 is slechts bedacht om vol gas te kunnen rijden tussen Assen, Drachten en Hoogezand. De stad zelf krijgt een veel drukker onderliggend wegennet
- het vernieuwde Julianaplein is een gedrocht voor de omwonenden
- alle aangedragen alternatieven pasten niet in de visie van RWS
- alle kostenoverschrijdingen komen voor rekening van gemeente en provincie
- de tunnels die geen tunnels mogen heten (wetgeving & veiligheidsvoorwaarden) zijn zo krap dat bij ongelukken je klem zit. Ze heten nu verdiepte ligging met deksels
- vrachtverkeer van Assen -> Drachten moet tegen een helling op en dus meer uitstoot

https://groningenverdientbeter.nl
Duizenden ?
Trouwens, erg prijzige dingetjes voor wat het is.
Prima, zeker ideaal voor de binnenstad. Als ze maar van de 80km wegen wegblijven
Hahaha, minder uitstoot??? En die extra elektriciteit hoe wordt die opgewekt???
Dit argument is al zo ontzettend vaak ontkracht dat feiten jou waarschijnlijk gewoon niet zoveel interesseren. Ook gelet op je gebruik van vraagtekens.
Grappig dat je een bron citeert die aantoont dat de uitdagingen van batterijgrondstoffen worden opgelost door nieuwe celchemie en recycling. Oftewel: als er eenmaal voldoende grondstoffen zijn gewonnen hoeft er verder niet meer te worden gedolven.

Maar de life cycle uitstoot van EVs is al vaak onderzocht in vergelijking met fossiele auto's. En de uitkomst is dat zelfs in landen die bijna volledig op kolenstroom draaien, de EV over de levensduur minder uitstoot dan een gelijkwaardige fossiele auto. In Nederland vermindert de uitstoot met ongeveer de helft. Dat kun je hier opzoeken:

https://www.co2emissiefactoren.nl/lijst-emissiefactoren/

CO2 uitstoot per kilometer "well-to-wheel":

Benzine auto: 174 - 218 gram
Diesel: 166 - 203 gram
Elektrisch (grijze stroom): 104 gram
Elektrisch (NL stroom mix): 85 gram
Elektrisch (100% groen): 3 gram

En als je dan zo'n klein wagentje als deze Opel gaat vergelijken met een fossiele wagen is het verschil nog veel groter.
K denk dat Opel een beetje van dat oude stoffige imago af wilt.
Zeker als je naar hun nieuwe Astra kijkt is dit veel moderner en gedurfder dan hun vorige Astra:
https://www.autoweek.nl/a...stra-2021-back-to-basics/

Edit: gedurft is mss niet het juiste woord, bedoel vooral veel jonger en moderner als voorgaande modellen

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 28 januari 2022 13:40]

Zeker geen lelijke auto, maar ik zie er eerlijk gezegd weinig gedurfds in. Misschien die LED koplampjes die erg lijken op die Volvo al 5 jaar levert...
Ik denk dat het meer invloeden zijn van de PSA Groupe die Opel ongeveer 5 jaar geleden hebben overgenomen.
Voorkant van de Hyundai Ioniq 5 gekopieerd, of ten minste sterk afgekeken van, zijkant van de vorige generatie Mazda 3, en die achterkant komt me ook heel bekend voor… Ja, erg gedurfd, hoor. 8)7

Edit: Hyundai, niet Kia.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 28 januari 2022 16:30]

Die voorkant lijkt echt totaal niet op een kia...
Maar het ging me er meer om dat deze er veel jonger en sportiever uitziet dan voorgaande modellen, niet zozeer "gedurft", heb mijn comment dan ook aangepast

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 28 januari 2022 13:50]

Inderdaad bij nader inzien geen Kia, maar ik heb die voorkant al eerder gezien op een andere auto - ik kom er alleen even niet op welke.
Ik denk dat je de Hyundai Ioniq 5 bedoelt.
Je hebt gelijk. Opel heeft die voorkant gekopieerd, of tenminste sterk afgekeken, van de Ioniq 5.
ik vind dit behoorlijk stoffig naar mijn mening
Opel zijn probleem is dat het niet duidelijk is in welk segment ze zitten.
Ze zijn geen prijsvechter maar ook geen premium merk, ze zetten zich in de markt als een goedkope Duitste fabrikant met Duitse kwaliteit.

Probleem is dat er van die "Duitse kwaliteit", voor zover dat al bestaat maar weinig sprake is. Intellilink dat navigeert met een specifieke app op de telefoon wat de helft van de tijd niet werkt maar dan moest je ook nog een duur abbonement hebben op die half gare navigatie app op je telefoon. Maar ook besparen op foute dingen zoals geen vlotter steken voor de koelvloeistof dus als er een rubberen koelslang scheurt loopt alle koelvloeistof weg zonder dat je het weet met overhitting motor en defecte motor tot gevolg.

Een oud stoffig imago is niet erg maar dan moet je niet afkomen met dergelijke app rommel of dergelijke belachelijke besparingen want daar word opa niet blij van. Met Skoda die wel kwaliteit voor een strak budget levert is het niet te verwonderen dat Opel al jaren op rij naar beneden gaat in verkoop.

Dan moet je wat gaan doen dus Opel tracht hetzelfde trucje als Citroën maar dat is ook meteen hun probleem, dat spreekt de klassieke Opel rijder niet aan, het is niet uniek en de bij de niet Opel rijder hebben ze een imago probleem. Dat PSA dan beslist om een Citroën Ami te rebadgen met een Opel logo, een Franse wagen gaan verkopen als zogenaamd Duitse kwaliteit, dan moet het intern toch echt wel al diep zitten.
De doelgroep van Opel past wellicht beter bij een elektrische brommobiel dan bij DS.
We vergeten even de Opel Rak serie? Noem dat maar stoffig (ja, als je er achter staat, dan ben jij stof)
https://www.youtube.com/watch?v=xO2NxU5vsNM

[Reactie gewijzigd door bert56 op 28 januari 2022 15:49]

Fantastisch, ik ben helemaal om. Wanneer staat die bij de dealer? ;)
Als je 100 jaar terug moet gaan geef je hem dus eigenlijk volledig gelijk. _/-\o_
Misschien proberen ze zo Opel in leven te houden...
Want wat is Opel anders nog waard?
Het is vreemd, ja. Opel is onder water hetzelfde merk als Holden, en Holden zijn allemaal retestoere bakken, en bij Opel is het allemaal bejaardenparade.
Niet meer. Opel en Holden waren beide merken van General Motors. Maar Opel is verkocht aan PSA (nu Stellantis) en Holden is opgeheven. Onderhuids worden de Opels dus Frans, zo is dit dus een Citroen Ami en de nieuwe Corsa gebaseerd op de Peugeot 208.
In NL ook verkrijgbaar. Wellicht grijze import
Ziet er een beetje uit als een mini-Multipla... en ik vind hem net zo verschrikkelijk eruit zien :)
Smaken verschillen gelukkig, maar op de titel afgaande had ik er toch een iets ander beeld bij.
Verschrikkelijk een Multipla zonder de ruimte en het gebruiksgemak. Gezien de lage snelheid meer een soort mislukte messerschmidt.
Je zou toch verwachten dat er inmiddels een kleine maar voldoende grote afzetmarkt moet zijn voor elektrische stadsautootjes. Waar blijven toch die Japanse elektrische kei autootjes?
Seems to have a similarity to the Smart. Perhaps, there will be a "sports" car in the future with the sound effect of a V12/V10/V8?

Considering @bzzzt's response earlier and below(?), perhaps it could be designed with a pop-out shopping basket with the passenger seated in it to pick the groceries as it travels in the aisles en route to the checkout.

Is there a Tweaker with the artistic skills to make a drawing of the (future) Opel V12 Cabriolet shopper? If so, I look forward to seeing the drawing. Who knows, Opel may like it and, at least, design a "concept" car based on the drawing?
Grappig dat men het over tweezitters of elektrische auto's heeft terwijl dit feitelijk natuurlijk gewoon een brommobiel is en onder die naam ook al jaren op de weg te zien is.
Kruising tussen een scooter en een auto?

Noemen we dit niet al jaren gewoon een invaliden karretje?
De term die ik wel eens heb gehoord is gehandicaptenvoertuig, hoewel het natuurlijk bruikbaar is voor iedereen met het juiste rijbewijs (AM).

[edit]
Als ik de definitie van Wikipedia mag geloven, dan zou dit geen gehandicaptenvoertuig zijn omdat het te breed is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 januari 2022 09:18]

Inderdaad.
Een gehandicaptenvoertuig is een voertuig dat is ingericht voor het vervoeren van een gehandicapte. Maximale afmetingen van het voertuig: 1,10 m breed, 3,50 m lang, 2,0 m hoog.
En het is maar goed ook dat er regels op maximale dimensies zijn want:
Gehandicaptenvoertuigen mogen de stoep, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad en de rijbaan gebruiken
Dit is dus een brom-mobiel
Let op: De gesloten gehandicaptenvoertuigen moeten niet worden verward met brommobielen. Dat zijn bromfietsen op meer dan twee wielen met een gesloten carrosserie. Brommobielen zijn te herkennen aan de 45 km/u-sticker op de achterkant. Zij moeten de regels voor personenauto’s volgen,

[Reactie gewijzigd door djexplo op 28 januari 2022 09:23]

Helemaal gelijk. Bijbehorend Wikipedia artikeltje.

Ik snap wel waar de verwarring vandaan komt. Ze liggen heel dicht bij elkaar qua fysieke functie (maximumsnelheid) en vorm.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 januari 2022 09:30]

Die dingen zijn een hel op het fietspad, gelukkig nog nooit één op het voetpad gezien.
Dat zou echt een ramp zijn, horen daar echt niet thuis. Ik vind dat zo'n tweepersoon ding ook niet op het fietspad hoort.
brommobielen mogen / moeten weldgelijk op het fietspad, ze horen alleen binnen de bebouwde kom op de rijbaan voor zover: A; het 60km of minder wegen zijn, B: brommers en fietsen niet expliciet verboden zijn.

hier in Amsterdam rijden brommobielen altijd op het fietspad en die zijn daar ook op berekend (fietspaden zijn hier behoorlijk breed.

Wel ben ik van mening dat er meer regels en handhaving zou mogen bestaan over het gedrag van voortuigen op plaatsen waar ze eigenlijk niet helemaal thuishoren. dat zou bijvoorbeeld ook moeten gelden voor een max snelheid voor scootmobielen in de binnenstad of op de stoep, en voor alle soorten voortuigen (ook wielrenners) op het fietspad.
Dat is dus onjuist. Ze mogen ook op 80 kilometer wegen. Alleen niet op alle provinciale wegen.
Helaas, want tegenwoordig hebben brommobielen een zelfde look als een Toyota Aygo, Citroën C1 e.d. totdat je het 45km plaatje ziet
... totdat je het 45km plaatje ziet
Erger, dan hebben ze een gewone gele kentekenplaat met fantasietekst (of er staat 45km op die gele plaat). Dan verwacht je in eerste instantie dat het een volwaardige auto is, die zich ook als volwaardige auto gedraagt, en pas als je er bijna op zit, kom je er achter dat die dat niet eens kàn.

Wat die Rocks-e betreft: is er ook een imperiaal of bagagerek voor? Want een beetje serieus boodschappen ermee doen dreigt al krap te worden.
Ehm... provinciale wegen zijn de enige wegen waar je 80 mag. Ik ken voor de rest geen wegen waarbij 80 KM. geldt, aangezien stadswegen meestal begrensd zijn op 60 a 70 KM. Ik kom af & toe wel eens een brommobiel op provinciale wegen tegen, ondanks dat ze vaak zonder begrenzer rijden (zo'n 60 KM/h) is het levensgevaarlijk, aangezien je dan nog steeds een snelheidsverschil van zo'n 20 KM/h hebt, laat staan als die begrensd is op 45 KM/h...
Er zijn genoeg stukken snelweg waar je maar 80 mag. Bijvoorbeeld ring west in Amsterdam
Ja in de overbevolkte randstad zie je inderdaad nog wel eens van dat soort begrenzingen, ook niet zo vreemd aangezien de wegen daar niet berekend zijn op zoveel verkeer.
Niet wel eens, maar vrijwel altijd. In de randstad is boven de 80 een natte droom. Na al die jaren zijn de wegen er ook prima op berekend en komen er ook steeds nieuwe wegen. 80 heeft buiten de spits meer te maken met "klimaatdoelen".
Buiten de provincie heb je ook nog gemeentelijke wegen waar je ook 80 mag
Als je te gaar bent om op tijd een paar achterlichten op tijd te spotten met 20 km/u verschil behoor je ook geen auto te rijden... :>
Woon jij wel in Amsterdam?
zelfs SNORfietsen moeten daar op de rijbaan tegenwoordig. (met een paar uitzonderingen langs cornelis douwes)
Je wordt een 50km 1-baans weg opgegooid met iets wat maximaal 25km mag en een inhaalverbod geld (want 1-baans of doorgetrokken streep in midden)
Ik heb al zo vaak dreigende automobilisten gehad die me gewoon van de weg af willen drukken, omdat ik niet 'snel' genoeg ga.
Als het ze niet zint, moeten ze bij Femke zijn, niet bij mij.
Die dingen zijn een hel op het fietspad,
Wat dan ook niet mag, want personenauto's mogen ook niet over het fietspad.

Uiteraard is wat mag niet altijd gelijk aan wat men doet, maar ik heb ze nog nooit op een fietspad gezien (gehandicaptenvoertuigen uiteraard wel). ;)

Gevaarlijker zijn brommobielen op wegen buiten de bebouwde kom. Je krijgt daardoor grote snelheidsverschillen (45 vs 80 km/u), en gevaarlijk gedrag van weggebruikers.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 januari 2022 09:34]

Wat is dat nou weer voor een opmerking? Dat is net zoiets als: Boeing 747's zijn echt een ramp op de snelweg, gelukkig nog nooit een op de vluchtstrook gezien.
Ha ha ha, mooi vergelijk, maar ik zou ook inderdaad niet happy zijn met een 747 op de snelweg, dan sta je echt maanden in de file voor je thuis bent....
Zo'n vliegtuig past ook helemaal niet op de vluchtstrook.
Die heeft de volledige snelweg nodig. ;)
(oudje) https://youtu.be/wELQtrLIMDc
Dat hoort nergens. Dat is onmiddellijk het probleem.
Ze zijn gelijkgesteld aan brommers. Die moeten, waar nodig, ook op de rijbaan.
Kunnen ze daar de echte automobilisten ophouden. :)

Je mag ze meestal wel op de stoep parkeren, desnoods in een brommervak.
Maar ook niet op de provinciale 80km wegen.
De échte brommobielen waren heel smal, hadden een 50cc motortje en die pasten wel op fietspaden, maar de tegenwoordige brommobielen zijn net zo groot als een Suzuki Alto. De wetgeving is volstrekt doorgeslagen dat dit soort grote dingen als "bromfiets" worden gezien en zonder autorijbewijs mag worden gereden. Ze hebben ook geen 50cc bromfietsmotortje meer maar een tweecilinder diesel of benzinemotor met heel wat meer paardjes dan een bromfiets...
Dit model is koekblik 3.0 electrische aangedreven.
Meer Tupperware dan een koekblik :)
Haha een voertuig van een meter breed en twee meter hoog! Uitdagend in de bocht.
Dit is geen brom-mobiel, want die mogen een maximaal nominaal vermogen hebben van 4 kW.
Dit is een lichte vierwieler. Deze mogen een vermogen hebben van 6 kW. Verder worden ze gelijk gesteld aan bromfietsen.
Perfect as a shopping cart/trolley!
Volgens mij is de correcte term brommobiel. Maar ja, ze zijn zeer populair bij mensen die minder valide zijn.
Tegenwoordig ook het voertuig van de gemiddelde stedelijke yup, al rijden die veelal in een Biro
Zie jij hier yuppen in rijden?
Onder de rook van Amsterdam zie ik hier veel van deze voertuigen (Biro) staan, voor mijn gevoel voornamelijk door scholieren gebruikt. Naast de dikke auto's van pap en mam.
De yuppen gaan met de Van Moov, swap fiets en Urban Arrows heen en weer. Of juist met een Ka, Leaf, Honda E of deelauto's

Redelijk gewone auto's voor langere stukken of fietsen voor de korte stukken.

Juist de scholieren pakken de deel scooters of dit soort "gekke" voertuigen

Misschien is dit een stuk beeldvorming door de omgeving/wijk waar ik woon.

[Reactie gewijzigd door RedRayMann op 28 januari 2022 09:52]

Als dat Amsterdam Zuid is dan snap ik je verhaal maar als te goed. Overigens zie ik in Amstelveen wel vaak moeders met kinderen samengepropt in een Biro (of soortgelijk voertuig) de kinderen wegbrengen.
Does the "Biro" have a pop-out shopping basket with shopping cart/trolley dimensions?
Echt bizar ja. Voor dat geld rij je een dikke Duitse 2e hands. Met een sloot opties en veiligheidsvoorzieningen...
Maar niet als 16 jarige (met brommerrijbewijs).
Probeer die dikke Duitser maar eens in Amsterdam te parkeren. Zo'n Biro kan je inclusief "all city" parkeervergunning krijgen.
Om het nog maar niet te hebben over het verschil in prijs/km voor elektrische auto's, en het feit dat je volledig leeg kan lopen aan het op de weg houden van een 'dikke' auto (bij wat oudere auto's is de kans op ongepland onderhoud een stuk groter).
Maar vergeet even zaken als onderhoud en mankementen niet hè. Juist een Duitse 2e hands staat daarom berucht, met dure onderdelen en relatief langdurige reparaties. Dat kan zo een duizendje of meer per jaar zijn. Ook zijn die een bak lastiger te parkeren en heb je nog wegenbelasting en andere ongein te betalen. Hier heb je nog garantie op, is parkeren goedkoper, geen onderhoud, geen wegenbelasting, enzovoorts.

Ik denk dat je appels met peren aan het vergelijken bent hier. Twee producten voor een compleet ander doel.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 28 januari 2022 09:49]

er zitten voordelen aan zeker, maar hoofdzakelijk als je in een grote stad woont en daar ook werkt.

tevens heb ik voor 10k ....bijna zeker mijn 2 auto's in de afgelopen 10 jaar gereden inclusief aankoop 1e onderhoud voor 7 jaar (toyota celica... 1300 euro en nooit wat aan gehad dus bijna geen extra kosten gemaakt) en aankoop 2e (nieuwere toyota celica....flink wat roest T.T) maar zelfs met die roest reparatie erbij tik ik misschien net de 10k...tel ik wel de benzine er niet bij maar tel ik wel wat aanpassingen die ik zelf wou er bij (originele vering terug ipv verlagings veren en 15" velgen set + banden ipv 17" wat er heel vet uit zag maar jezus wat een lawaai en icm de verlagings veren een harde oncomfortabele bak op alles buiten de gladste wegen...zoals waar ik de test rit gemaakt heb >.> nu is hij gewoon plezant en sportief een fijne balans).

(1e staat tevens rip in de garage, rem kapot en roest begint flink uit te breken aan de onderkant dus die is zo goed als naar de sloop...moet alleen nog fysiek daar naartoe)

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 28 januari 2022 10:17]

Ik heb er eentje gehad uit 1993, wat een zalige auto in de bochten! Na aankoop van een Avensis doorgegeven aan mijn dochter die er tot voor een jaar of vier mee gereden heeft.
Do you have a penchant for Celicas?

Do you get "Wheeler Dealers" on your TV service(s)?
en een sloot benzine, een half loon aan wegenbelasting en een frinke toef verzkeringspremie en als kers op de taart een half fortuin aan parkeergelden.

dan is er al snel de vraag: waarom met 50km/h in een dikke bwm met. 1/8 door de stad tuffen als je ook voor 1/35 met een brommobiel kan tuffen a 45km/h waarbij je geen wegenbelasting betaald en in veel gevallen ook geen parkeergeld, en ten laatste dat je verzekeringspremie echt een prikkie is vergeleken bij die van auto's. Bovendien is een AM rijbewijs voor veel meer mensen dan een. B rijbewijs - zowel kwa rijvaardigheidseisen als kwa kosten.
Bovendien zijn er ook nog varianten die zelfs geen AM-rijbewijs vereisen - maar hoe dat nu precies zit weet ik niet - en ik ben er ook niet zo'n voorstander van.
I have a stretch-limo. It can come in various colours and is available in single or double deck versions and all I have to do is stand in a shelter beside the road. When I see one that I want I stick my hand out and it stops, I board it, flash my "Freedom Pass" and sit down. Yes, I have to share it, but there are fewer people wanting to use the "stretch-limo" over the past 2 years.
Nou voor €15k rij je geen dikke Duitse 2e hands, tenzij je 15 jaar oud shopt ofz.

Maar los van dat zijn het geen vergelijkbare vervoersmiddelen. Je koopt een Biro in Amsterdam vooral omdat je ze overal mag parkeren omdat het een brommer is. Niet omdat je een auto zoekt
Ik denk dat je de prijs van 2e hands Duitse auto's finaal overschat. De restwaarde van veel modellen is bijzonder mager. Voor 15k zit je zo in een BMW 5 serie uit 2015.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 28 januari 2022 09:51]

Ik denk dat je de prijs van 2e hands Duitse auto's finaal overschat. De restwaarde van veel modellen is bijzonder mager. Voor 15k zit je zo in een BMW 5 serie uit 2015.
Nee hoor dat doe ik niet, ik ken de auto wereld erg goed.

Ik denk dat het probleem eerder zit in de term “dikke”.

Edit: voor €15k zit je niet in een goeie 5 serie uit 2015.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 28 januari 2022 09:54]

Toch wel hoor, https://www.autoscout24.n...m=2015&atype=C&fc=0&qry=&

Zelfs met lederen bekleding en navigatie.
Toch wel hoor, https://www.autoscout24.n...m=2015&atype=C&fc=0&qry=&

Zelfs met lederen bekleding en navigatie.
Hahaha en 250d km op een 2liter motortje. Dat is dus precies mijn punt, een dikkie Duitse voor €15k ga je niet vinden.
Toch vermoeiend altijd, dat gatekeepen.
Dat verkleinen van dikke naar dikkie maakt er wel duidelijk van dat je nivo van de zandbak nog niet helemaal ontgroeid bent...
Dat verkleinen van dikke naar dikkie maakt er wel duidelijk van dat je nivo van de zandbak nog niet helemaal ontgroeid bent...
Dat is een tikfout, geen bewuste actie maar over de zandbak gesproken: het is niveau geen “nivo”

[Reactie gewijzigd door Donstil op 28 januari 2022 21:48]

Edit: oeps dubbel

[Reactie gewijzigd door Donstil op 28 januari 2022 21:48]

Maar waar parkeer je die?
Ik lees dat iedereen het heeft over 'parkeren in Amsterdam'... Er is meer in Nederland dan Amsterdam en daar heb ik het over. ;)
Dus waar parkeer je die? Overal.
Waarschijnlijk is de keuze met voldoende parkeerplaats dan al snel een reguliere auto hé. Ik zie zie bij ons deze trend ook totaal niet en zie je voor korte ritjes juist veel meer elektrische bakfietsen (kosten rustig 2 tot 5k). In mijn regio zou ik dat eerder aanraden en als je verder moet of droog wilt zitten te kijken naar een gebruikte elektrische auto (Zoë, eGolf, i3) gezien parkeren en laden geen probleem is.
Dus waar parkeer je die? Overal.
Je maakt er een grapje over maar er is echter wel een trend gaande, zeker als dit deelautootjes gaan worden. Naast strooifietsen, strooistepjes en strooiscooters krijgen we ook nog strooiwagentjes? :P ;)
Ik dacht eerder aan een kleine benzinewagen, inculsief taxen, benzine, verzekering, onderhoud voor 5 jaar.
En dan heb je een auto in plaats van een golfkarretje.
Voor dat geld rij je een dikke Duitse 2e hands
Rijbewijs, wegenbelasting en verzekering. :/
Deze heeft in Belgie geen wegentaks, die dikke Duitser daarentegen ...
Ik moest tot de laatste alinea lezen voordat ik doorhad dat het hier helemaal niet om een auto gaat, maar om een invaliden wagentje.
De My ami Cargo is een bezorgautootje.

Elke 16 jarige wil wel bezorger worden met zo'n karretje. Wat? Ze geven geld toe!
Ze hebben verschillende modellen. Hier de buggy versie;

https://m.youtube.com/watch?v=vNcuhenrJro
Nee dat heet een brommobiel.
Nee, dat heet een brommobiel.
Een invaliden kar mag niet breder zijn dan 1.20 Meter.
En mag daarom op stoepen en fietspaden rijden.
Een brommobiel is 1.50 Meter, en moet dezelfde regels volgen als een auto, en mag niet op fietspaden rijden.
Lijkt me erg vervelend om achter zo een ding te rijden dat niet harder kan dan 45 km/u terwijl je op de meeste wegen 50km/u of harder kan rijden.
En ze mogen vaak ook nog eens op provinciale wegen rijden. Ja dan moet je als automobilist flink in de remmen als er zo'n ding rijdt. Maar ja... Ze moeten érgens rijden. Voor fietspaden zijn ze weer veel te breed.
Wie is "ze" in deze context? Want een brommobiel mag echt niet op een provinciale weg rijden.
'Ze' zijn de brommobielrijders. En ze mogen wel degelijk op provinciale wegen rijden. Behalve op snelwegen, autowegen en provinciale wegen waar bord C9 staat.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brommobiel ;)

[Reactie gewijzigd door Donderwolkje op 28 januari 2022 09:25]

Kom er ook wel eens eentje tegen en dat is op een N-weg waar je 6 kilometer niet in mag / kan halen...
Veel auto's halen hem dan alsnog, toeterend, in.
Vaak mag je dit soort voertuigen gewoon inhalen, idem voor tractoren. Je zal pech hebben dat je uitgerekend bij een weg woont waar dit niet mag.

Tractoren hebben dan vaak nog het inzicht/fatsoen om even een extra rondje rotonde te rijden of even ruimte te maken voor inhalen waar het kan, maar dat zie ik de gemiddelde brommobiel niet doen.
laatst zat ik een keertje achter een tractor die oprecht 15 kilometer achter elkaar alle passeerhavens negeerde en rustig doorreed met 25km/h....
Uit frustratie, en dat wordt na een tijdje gevaarlijk op de weg want ik overwoog illegaal inhalen, maar zelf geparkeerd op zo'n haven voor een ruim kwartiertje.

Positieve punt is wel dat ik nu alle complimenten die ik maar kan verzinnen uit mijn longen gooi als een tractor nu wel netjes ruimte maakt of dat extra rondje doet. Na die ervaring weet je pas écht te waarderen.
Ff flink gas bij en je kan m via die passeerhaven zelf inhalen :+
Ben blij dat ik het toen niet deed met mijn 55 pktjes haha, weet niet of ik dat gered zou hebben.
nu moet het toch lukken met een cilinder extra en bijna 200 pktjes meer :X
Klopt, kom er hier wel eens eentje tegen op de N-weg. Levensgevaarlijk als je het mij vraagt.
Dit inderdaad. :(

Als je er af en toe een tegenkomt met iemand die niet op een andere manier mobiel kan zijn is het helemaal niet erg, maar meestal zitten er tegenwoordig gewoon tieners in die te lui zijn om te fietsen (of we moeten opeens een een explosie van minder valide tieners hebben , maar dat betwijfel ik) en dat vind ik irritant als automobilist.
Als je er af en toe een tegenkomt met iemand die niet op een andere manier mobiel kan zijn is het helemaal niet erg, maar meestal zitten er tegenwoordig gewoon tieners in die te lui zijn om te fietsen (of we moeten opeens een een explosie van minder valide tieners hebben , maar dat betwijfel ik) en dat vind ik irritant als automobilist.
Hoe weet je dat die tieners te lui zijn om te fietsen en misschien geen andere opties hebben?

Andersom, hoe weet je dat er normaliter iemand in zit die anders niet mobiel is? Zou zo'n persoon niet eerder een invalidenvoertuig (op het fietspad) gebruiken?

Ik denk dat je te snel oordeelt over de beweegredenen van medeweggebruikers. Eenmaal op de weg moet je je daar niet druk over maken. Iedereen heeft ergens waar ze moeten of willen zijn, jij ook. Het is dan ook de verantwoording van iedereen dat ze dat zo veilig mogelijk doen. Jezelf frustreren is contraproductief daaraan. ;)

Zelf zou ik mij niet druk maken over iemand die een brommobiel op de weg gebruikt. Die houdt zich aan de regels. Ik zou eerder (niet in het verkeer) mijn zorgen uiten over gevaarlijke regels.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 januari 2022 09:44]

Je hebt helemaal gelijk dat ik dat niet kan weten, maar als er iemand inzit die eruit ziet alsof die twee keer zo oud is als ik is het best redelijk om aan te nemen dat die persoon niet makkelijk een fiets kan pakken als er twee mensen die eruit zien alsof ze half zo oud zijn als ik inzitten dan is de aanname dat ze wel hadden kunnen fietsen (of de bus hadden kunnen nemen) ook niet heel onredelijk.

Misschien heb ik helemaal ongelijk en worden die dingen uitsluitend gebruikt door superfitte 70+ers en minder valide tieners, maar ik denk van niet ;)

Ik zal in het verkeer altijd mijn best doen het voor iedereen zo veilig mogelijk te houden, maar iedereen irriteert zich in het verkeer wel aan iets, zelfs als het niet verboden is. :)
Er rijden al voldoende van dit soort wagentjes rond met een plofmotor. Ik had ook mijn bedenkingen, zeker omdat die dingen ook op de provinciale wegen mogen rijden, waar ik dacht dat ze platgereden zouden worden door het andere verkeer, dat daar 80 mag en 100 rijdt.
Dat is allemaal heel erg meegevallen, je hoort vrijwel nooit over ongelukken op doorgaande wegen en ze beperken zich (kennelijk) netjes tot stedelijke omgevingen met 30 en 50 km wegen.
Soms is het goed om je bedenkingen en twijfels te toetsen aan de werkelijkheid.
en ze beperken zich (kennelijk) netjes tot stedelijke omgevingen met 30 en 50 km wegen.
Ha! Nee hoor! Althans, Mijn vader niet. Heft in zijn jonge jaren nooit een auto rijbewijs gehaald, en is scooter blijven rijden, op den duur heeft hij een Brommobiel aangeschaft en daarmee naar zijn werk gereden waar een 80km weg tussen zit. Nu woont hij in een boeren gehucht en kom je ook tractors tegen op die wegen dus de meeste mensen zijn gewend aan 25km/u rijdende tractors die soms noodgedwongen toch een klein stukje over zo'n weg moeten.

Een Brommobiel is aanzienlijk smaller dan de meeste auto's op de weg als mijn ogen nog goed zijn zou je op de meeste 80KM wegen 2 van die karretjes naastelkaar hebben staan ongeveer. Dus als een brommobiel naar rechts zou sturen kan het je meer dna genoeg inhaal ruimte geven(Wat mijn pa ook doet in die gevallen). Natuurlijk is het wel zo dat je altijd wel van die GTI'tjes hebt die in halen over een doorgetrokken lijn met 100KM/u op een 80 weg.

Ook is het niet toegestaan voor een brommobiel om op een 100KM weg te rijden, enkel tot en met 80km wegen mogen ze. Althans... voor zo ver ik weet, even snel googlen hielp mij ook niet, Ook mogen ze niet meer op fietspaden rijden, vroeger mocht dit wel. Sommige mensen zie je dan ook nog naar het fietspad wijzen als je in zo'n auto zit. Natuurlijk heb je van die vlugge knapen die dan alsnog even gebruik maken van het fietspad.. want soms moet je ergens heen waar je anders gewoon niet kan komen. Uiteraard ook even goed opletten voor C9 borden(Verbod langzaam rijdend verkeer) als die er staan mag je niet op die weg rijden.

Brommobielen zijn een beetje vreemd qua wetgeving vind ik, je moet een AM rijbewijs hebben, maar je moet je houden aan de verkeersregels voor personen auto's. Nu heb ik nooit een AM rijbewijs gehaald en ben bezig met mijn auto rijbewijs, maar als scooter bestuurder leer je niet alle verkeersregels voor een personenauto en waar je op zou moeten letten etc. Maar misschien ben ik daar wat te kortzichtig in..
Ze mogen inderdaad op 60 en 80-wegen komen (C9 borden uitgezonderd)
Autowegen en snelwegen mogen ze niet komen omdat ze niet aan de vereiste constructiesnelheid komen.

Echter naar mijn mening vind ik dat ze de minimale constructie-snelheid voor een auto-weg moeten veranderen naar 70 i.p.v. de 50 die het nu is. En dan scooters, brommers en brommobielen naar 50 zetten i.p.v. de 45 van nu. Zodat ze in de bebouwde kom even hard mogen als het andere verkeer.
Scooter theorie van vroeger verschilt niet zoveel met auto theorie hoor.. tegenwoordig is scooter theorie en praktijk, eigenlijk zeer vergelijkbaar dus (en ook haast even duur als een auto rijbewijs).. daarom zie je ook geen jeugd meer op scooters... (1 jaar later kunnen ze het echte rijbewijs al halen en dan krijg je AM er bij).
Als je 100 rijd op een 80 weg (wat ik eigenlijk nooit zie gebeuren dus ik weet niet op wat voor wegen jij rijd). Mag je van mij direct je rijbewijs inleveren.
Huh ? Dat is *letterlijk* dagelijkse kost op grote hoeveelheden 80-wegen.

Ik weet niet precies waar je woont en wat voor wegen je in gedachtes hebt, maar op heel veel 80-wegen in bv. de 3 noordelijke provinciën kun je prima veilig 100 km/h rijden.

Nee, het mag niet. Maar in de praktijk doet iedereen dat.
Die types mogen van mij direct hun rijbewijs inleveren. De meeste wegen waar je maar 80 mag zijn onoverzichtelijk, hebben gelijkvloerse kruisingen. En meest belangrijk: in het algemeen geen vluchtstroken en vangrail!

Als je met 100 op zo'n weg op de verkeerde weghelft terecht komt, praat je over een botsing met een snelheids-impact van 180~200KM/uur.........

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 28 januari 2022 10:43]

Als je met 100 op zo'n weg op de verkeerde weghelft terecht komt, praat je over een botsing met een snelheids-verschil van 180~200KM/uur.........
Als je met 80 op de verkeerde weghelft komt heb je nog steeds een snelheids verschil van 160~180km/u, ik denk dat die 20km/u meer of minder dan niet zoveel verschil gaat maken met een frontale botsing.
Nee, maar die 20 KM/uur kan wel het verschil zijn dat je nog terug kan sturen (reactie-tijd) of genoeg te kunnen remmen om het tot blikschade te reduceren.

En in het geval van een pech-geval op jouw strook (remember geen vluchtstrook) kan die 20 net het verschil zijn tussen nog kunnen stoppen en erop knallen.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 28 januari 2022 10:53]

Prachtig verhaal, maar met die redenering kun je de maximum snelheid ook verlagen naar 60 km/h. Of 40 km/h.

Er zitten zoveel aannames in je verhaal ("de meeste wegen", "in het algemeen geen vluchtstroken", etc etc) maar het is allang duidelijk dat het per situatie verschilt. Er zijn genoeg wegen en tijdstippen te bedenken dat je 100 km/h op zo'n weg kunt en eveneens zijn er wegen en tijdstippen dat 80 km/h al teveel is.

Om dan zo'n absoluut standpunt te maken van 'JE RIJBEWIJS INLEVEREN' is onzinnig. Dat is meer mijn punt.
Gewoon punten rijbewijs voor iedereen net als in Engeland.
Zo werkt de natuurkunde niet hoor. Een frontale botsing met 100 km/h is hetzelfde als tegen een betonnen muur rijden met 100 km/h, ervan uitgaande dat de auto's dezelfde massa hebben.
Veilig is relatief blijkbaar. De meeste mensen die 100 rijden op die wegen doen dit ook bij kruisingen, slecht zichtbare overgangen waar bijvoorbeeld fietsers over kunnen steken en andere onderdelen van het 80km wegennet dat niet geschikt is voor inzichtsbeperkten. In zeeuwsch Vlaanderen heb je genoeg van die wegen en ik zou geen van die bestempelen als "veilig" voor 80km/h laat staan 100.
Is inderdaad een relatief begrip en ik kan me ook best 80 wegen voorstellen waar het absoluut niet kan. Maar om dan meteen je rijbewijs in te leveren gaat me wat ver.

De wetgever heeft ook wel enige verantwoordelijkheid in deze. Op sommige van die wegen moet zo'n karretje gewoon niet toegelaten worden voor de veiligheid.

Neem maar een parallel-weg oid, als je zo'n karretje kiest dan moet je ook begrijpen dat de maximum-snelheid van 45 km/h zo'n ding een behoorlijk gevaar maakt op een aantal wegen.
Maar om dan meteen je rijbewijs in te leveren gaat me wat ver.
Daar heb ik geen woord over gerept, enkel dat deze wegen voornamelijk niet veilig zijn voor hoge snelheden, er zijn enkele uitzonderingen maar dat zijn meestal wegen die ontworpen zijn als autowegen en nooit als zodaning in gebruik zijn genomen.
Op sommige van die wegen moet zo'n karretje gewoon niet toegelaten worden voor de veiligheid.
Daar kan ik zeker in komen, maar dat heeft niets met 100km/h rijden op buitenwegen te maken en meer met het algemene wegbeeld van die weg.
Neem maar een parallel-weg oid, als je zo'n karretje kiest dan moet je ook begrijpen dat de maximum-snelheid van 45 km/h zo'n ding een behoorlijk gevaar maakt op een aantal wegen.
Als een parallelweg aanwezig is, staat er bijna altijd een C09 bord op de hoofdweg (aka traktor+brommerverbod ofwel geen langzaam verkeer en brommobielen) bord waarmee ook deze brommobielen niet op de hoofdweg toegelaten zijn.

Staat dat er niet dan kan je dus ook 15/25km/h voertuigen verwachten op die weg. Dat je dat niet verwacht zegt meer over jou dan de weg.

edit: quotes gefixt

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 28 januari 2022 12:40]

Ja maar dat is ook gewoon hartstikke krom allemaal. Hetzelfde verhaal met scooters die maar 45 km/h mogen. Er is gewoon geen enkele goede reden te verzinnen waarom dit niet minstens 50 km/h is, het slaat helemaal nergens op.
Ik ken geen enkele scooter, die nog met begrenzer rijdt. Ik reed vroegah iig nooit op een begrensde brommer, gewoon 60 a 70, dan kun je prima met het verkeer meekomen.
Ik wel, ik heb er zelf nog een haha. Maar dat is omdat ik nog in de inrij periode zit. :P
Het heeft ermee te maken dat de minimale constructiesnelheid om op de autoweg te mogen in de wet staat op 50KM/uur. Die snelheid is al lang levensgevaarlijk en niemand zal proberen met 50 de autoweg op te gaan.
Dus waarom de politiek niet simpelweg die wet aan past? Geen idee.
och gut, zo erg, 30seconden later thuis zijn op de hele route...
Gaat er om dat als je 45 gaat alle auto's je komen inhalen.. word je 10-20 keer ingehaald elke ochtend.. terwijl als dat ding 60 kan dan word je nooit ingehaald.. is uiteindelijk veiliger... hangt wel wat van je wegen af natuurlijk.. Mijn scooter kon ook altijd hard genoeg, niks zo vervelend als iemand die zit te drukken achter je.
Die titel is wel erg multi-interpretabel :+
1. Verwachting dat het een auto was
2. Verwachting dat het een 'sportieve' tweezitter zou zijn (zoals bijv. smart roadster)
Ik dacht ook gelijk: "Elektrische Opel Speedster voor minder dan 10.000 euro? Sign me up!"
Onder tweezitter versta ik een Roadster & ik moest inderdaad ook gelijk aan de Opel/Lotus Speedster denken, toen ik de titel las. Totdat ik de foto zag & ik een Citroen Ami herkende...
Oef, yes please! Of die one of a kind: Opel Manta GSe :'( Erg jammer helaas haha.
Daar heb ik ook heel wat verloren pogingen bij gedaan om te vinden of die toch ergens te koop was, geweldig ding. Maar helaas...
De nieuwe Opel Mokka-e heeft er een klein beetje van afgekeken. Visueel opzich wel leuk gedaan en gelukt, maar ik ben nog lang niet toe aan een SUV. Ik rij nu zelf een Fiesta ST2 uit '14.
Ik ga als ik ook de plek heb maar gewoon voor een oude Manta A voor erbij, vind t mooie auto's en een stuk betaalbaarder dan een oude Amerikaan.
het komt bij velen en mezelf binnen als een clickbait-titel :/
Ja, en ik had verwacht dat ie met chauffeur kwam en er een champagnekoeler in zou zitten.... 8-)
De titel klopt 100%, niets misleidends of dubbelzinnigs in te vinden. Men kan moeilijk rekening houden met de hersenspinsels van individuen die van alles bedenken bij een paar woorden :+
Nee idd, want een tweezitter kan niet ook een motor betekenen? :P
Klopt. Opel is autofabrikant en voor motor hebben we een woord: motor :+
Ja precies, want Opel zou niet met een motor op de markt mogen komen...
Ik vraag me af hoe je Lamborgini noemt, aangezien ze én tractoren én auto's maken of Peugeot, die én auto's én fietsen maken; die toevallig ook nog eens beide tweezitters kunnen zijn. :+

Zo kunnen we prima doorgaan, maar de titel was duidelijker geweest als er autoscooter of brommobiel had gestaan.

Het was overigens ook geen kritiek, meer een momentje van "oh haha, dat is natuurlijk ook een tweezitter".
Ach nog altijd beter dan een Renault Twizzy. :P
Ik zou best een Renault Twizy achtige auto willen hebben, maar je hebt gelijk de Twizzy is niet wat je zoekt, niet droog en heeft ruim 2x hogere luchtweerstand dan een moderne sedan.

Maar zou best wel een 1 persoons (+ 50L bagage ruimte) goedkope EV auto voor woon/werk willen hebben, zoals de VW L1 (niet de XL1), zijn het mooie auto's, nee niet bijzonder, maar belangrijker vind ik goedkoop vervoer dat ook nog eens goed voor het milieu is.

Een L1 plus een grotere auto huren wanneer je grotere dingen wil transporteren zou een grote invloed kunnen hebben op onze mobiliteit (neemt veel minder ruimte in dan een sedan of SUV).
Anoniem: 551631
@player-x28 januari 2022 16:52
Off-topic maar heb jij je verdiept in die xl en l1's is dat een voortborduursel van Loremo?
Dat heb ik namelijk een hele tijd gevolgd aangezien die pretendeerde 1 op 40 met een diesel te kunnen bereiken.
Ben dat project op een gegeven moment echter uit het oog verloren, en het is volgens mij overgenomen door VW
Yup... Had hetzelfde. Koude kermis
Ik had ook een Smart achtig voortuig verwacht, niet deze elektrische brommobiel...
3. Verwachting dat er in de prijs een nul te weinig stond. :D
Het had ook een elektrische tandem kunnen zijn :P.

Maar gezien de reacties is er wel goed op geklikt.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 28 januari 2022 12:40]

Leuk ding, lekker functioneel hoekig ook. Lijkt me een ideale bezorgauto voor de plaatselijke pizzaria.
Tja, afgezien van de topsnelheid, want deze gaat maar 45km/u ipv 250 km/u.
Welke pizzaria bezorgt zijn pizza's met 250km/u? Hier in de regio worden ze vaak bezorgd met een electrische fiets. Dan zit zo'n autotje toch een stuk droger.
Ik heb in mijn jeugd pizza’s rond gebracht. Het laatste waar de baas gevoelig voor was moet wel de regen geweest zijn die ik op mijn kop kreeg tijdens het bezorgen. Die had echt geen elektrisch autootje gekocht voor ons gekocht van €10k.
Ik zie ook wel eens een Renault Twizy rondrijden als bezorgauto voor eetgelegenheden. Deze is goedkoper.
Naast de regen is de kans op letsel bij een ongeval een stukje kleiner in zo'n auto vgl. met iemand die met z'n brommer geschept wordt. De baas is echt wel gevoelig over mogelijke claims dat hij mensen te hard opgejaagd heeft en ze daarom verongelukt zijn. Ik zie in ieder geval veel bezorgers in kleine autootjes hier in de stad...
Daarom was "the great resignation" een heel ding. Minder bazen, meer leiders.
Dat voelt niet als iets wat door komt in de plaatselijke pizzeria :P
Volgens mij was het overduidelijk een grapje van Menesis die gaat over hoe asociaal/gevaarlijk (snel) sommige bezorger rijden (zei het op een speedelec, scooter/brommer, etc).
Met andere woorden om goede indruk te maken op de baas en om tijdig hun gestelde pizza aflevertijden te halen, zouden de meeste bezorgers als het aan hen ligt het liefst met 250 km/u door de straten racen.
Vind 'em wel grappig eigenlijk.
:+
Precies jij begreep ‘m gelukkig :D :+
Voor een brommobiel, want dat is het feitelijk, is 10K niet heel veel. Een Ligier, dat veelal nog op brandstof rijdt, kost nieuw snel 15K. Ook zijn bedragen boven de 20K niet uitzonderlijk. Ik als autobezitter zou dit aan me voorbij laten gaan, maar voor mensen die geen rijbewijs B hebben, maar wel AM, kan dit wel een uitkomst zijn als ze milieuvriendelijk en relatief goedkoop van A naar B willen.
Dat viel mij ook op inderdaad. Naam die bij mij naar boven komt is de Biro, en die begint op 13,5K. En ziet er toch echt een stuk minder stevig uit dan de plaatjes in dit artikel.
Denk dat Biro en Ligier zich wel even achter de oren gaan krabben nu ze deze competitie gaan krijgen.
Voor 13,5K zit je bij Birò nog buiten, dan heb je geen deuren... De Urban mét deuren zit op 15K. En dat terwijl de Citroën Ami (het franse broertje van deze Opel) in Frankrijk 7K kost; dan is 10K voor het Opeltje dus nog steeds een flinke bom met duiten, het andere logo kost geen 3000 Euro lijkt me. Die Ami is in Frankrijk al een tijdje op de markt maar nog niet bijster succesvol; nou heeft Frankrijk sowieso geen geweldige EV-dichtheid dus dat straalt waarschijnlijk ook af op de acceptatie van zo'n electrische stadsmobiel. Ligier met z'n diesel-brommobielen heeft er nog niet heel veel last van volgens mij.

Overigens zijn prijsverschillen ook niet altijd desastreus. Skoda en Audi verkopen auto's die onderhuids behoorlijk op elkaar lijken, met behoorlijk uiteenlopende prijzen. En toch verkopen ze allebei...
Ik ben 41 jaar en heb geen autorijbewijs vanwege het feit dat ik bekend ben met een milde vorm van epilepsie sinds mijn 23e. Ik kan wel proberen een autorijbewijs te behalen maar loop ook de kans dat deze weer ingeleverd moet worden zodra ik een aanval heb gehad. Elke 3 jaar krijg je ook nog eens te maken met dure medische keuringen .
Voor mij is een normale rijbewijs behalen niet interessant.

Een bromfietsrijbewijs heb ik op mijn 18e levensjaar behaald.
Al jaren oriënteer ik me op de brommobielen markt maar ik kom keer op keer tot de conclusie dat je voor €15.000 nieuwwaarde jarenlang kan reizen met het openbaar vervoer.

Een bromscooter blijft goedkoper en handiger in de stad met parkeren en de verzekering is ook nog eens goedkoper.
Nadelen van een brommer rijden zijn:
  • Als je onderuit gaat of ongeluk krijgt ben je kwetsbaar.
  • Telkens jouw helm afzetten bij een winkel bezoek .
  • Handschoenen vaak uittrekken voor meer gemak bij bepaalde handelingen.
  • Bij slechte weersomstandigheden wil je graag droog zitten of niet onderuitgaan door gladheid.
  • Bij slechte weersomstandigheden wil je graag beter zicht hebben (mist condenseert op jouw vizier en regen wordt een soort van kleine kristallen wanneer een tegenligger aan komt rijden met zijn verlichting).
Vele nieuwe brommobielen hebben altijd iets om niet leuk te vinden. Denk aan :
  • Oncomfortabele harde stoelen en voor comfort moet je dan ineens bijbetalen voor betere stoelen.
  • Accu-radius.
  • Slechte geluidsisolatie en vele rammeltjes.
  • ± €50 per maand accu huur (Renault).
  • Afvoerputje voor de regen bij jouw voeten (Renault Twizy)
  • Ontbrekende ramen in de deuren, lekker koud en nat bij slecht weer. (Renault Twizy).
  • Passagier zit oncomfortabel achter bijrijder. (Carver en Renault Twizy).
  • Afwerking voelt goedkoop aan (plastic fantastic). (Geldt voor meeste moderne brommobielen vanwege het feit dat een brommobiel maximaal 350 kilogram ledig gewicht mag wegen).
Bij de in Leeuwarden gevestigde Carver kan de passagier niet rechtop zitten want zijn hoofd raakt het dak. Wil je iemand meenemen moet het dak open of eraf.
Wil je meer ventilatie dan moet je de ramen eruit halen en deze ergens in jouw Carver zien te plaatsen. Waarom geen ramen met een scharnier of elektrische bediening? Dan is gelijk dit ongemak opgelost. De elektrische Carver kost eveneens rond de €10.000.

Wat 45km vervoer valt er nog hoop qua design en comfort te verbeteren. Maar denk ook aan de accu techniek waar een hoop winst nog valt te behalen.

Wat mij ook tegen houdt om een elektrische voertuig te kopen is vanwege het feit dat ik in een appartementencomplex woon en hier helemaal geen laadpalen zijn en elektriciteit in schuurtjes is niet aanwezig.
Persoonlijk ben ik tegen voertuigen met accu's omdat accu degradatie al vrij snel zijn intrede doet. Zeker bij bij koud weer of na 3 jaar gebruik zal je minder aantal kilometers kunnen rijden dan in vergelijking met toen jouw voertuig nieuw was.. In feite ga je gewoon een accu-abonnement aan. Mij niet gezien.
Over 3 jaar mogen scooters met een verbrandingsmotor niet meer verkocht worden.
Dus je hebt ontkomt er niet aan indien je bromfiets of brommobiel wilt rijden dat je aan accu's gebonden bent met de bijbehorende nadelen.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 28 januari 2022 15:21]

Waarom mag je met epilepsie welop een brommer / in een brommobiel rijden? Dat lijkt mij net zo gevaarlijk.
Je hebt daar zeer zeker een valide punt.
Ik had mijn brommer rijbewijs op mijn 18e en epilepsie kreeg ik rond mijn 23e levensjaar.
Dus technisch gezien was er toen ik mijn bromfietsrijbewijs behaalde niets aan de hand en daarom wordt ik niet opgeroepen voor een medische keuring. Maar ik weet ook niet beter dan dit.

Als ik rijd zijn het meestal korte stukken (supermarkt, werk). Ik calculeer zeer zeker het risicofactor wat ik heb mee in het geheel en ik heb nog nooit een ander schade toegebracht.
fietsen en lopen is milieuvriendelijk. Dit apparaat is dat niet.
Het gaat om het feit dat deze elektrische variant de alternatieven gaat verdringen en dat zijn de brandstof-aangedreven brommobielen. Daarmee is dit wel degelijk een milieuvriendelijk alternatief.
Fietsen en lopen is prachtig, maar die opties zijn niet in beeld voor de doelgroep van deze auto's: ouderen en mensen die slecht ter been zijn.
Is dat de doelgroep? Volgens mij is de doelgroep in elk geval voor een aanzienlijk deel tieners die te lui zijn om te fietsen ;)
Dat is borrelpraat, sorry.
Dit zijn de cijfers:
Totaal aantal brommobielen in Nederland: 18108.
Aantal eigenaren 16-18 jaar: 299.
Aantal eigenaren 65 en ouder: 7031
Bron
Met andere woorden: ongeveer 1,65% van de brommobielen wordt gebruikt door tieners.
Interessant dankjewel!

Vergeet alleen niet dat de eigenaar van zo’n ding met een prijs van meer dan 10K heel vaak een ouder van een tiener zal zijn als er een tiener in zit en dat het niet per se op naam van de bestuurder hoeft te staan.

Niettemin heb je gelijk dat het grootste deel van die dingen niet van tieners is en waarschijnlijk ook niet door tieners gereden wordt. Misschien vallen ze mij gewoon meer op omdat het zo onnodig lijkt.

Weer een illusie armer :)

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 28 januari 2022 12:01]

Het is milieuvriendelijker dan een standaard brommobiel dat op diesel rijdt. Daarmee vergeleken is het wel degelijk milieuvriendelijk. De productie buiten beschouwing gelaten. Als we de productie ervan meetellen, is zelfs een fiets niet helemaal milieuvriendelijk.
Alleen worden dit soort voertuigen vaak gebruikt door mensen die slecht ter been zijn. Wandelen, en vaak ook fietsen, is dan doorgaans geen optie.

Net als dat niet praktisch is om te wandelen als je van de ene kant naar de andere kant van een stad moet.

Dan is dit een mooi compromis. En het is al een heel stuk milieuvriendelijker dan een traditionele invalide-auto met brandstofmotor.
En als je ook niet te voet gaat, verbrand je nog minder, is je footprint lager en wordt het milieu nog minder belast.
Gelukkig zitten de intelligente mensen hier ;)
We zeggen ook niet dat het schoon is enkel dat ik milleuvriendelijker is.

We weten allemaal dat Accu's ook niet heel vriendelijk zijn, daarom is iedereen bezig dit te verbeteren.
Met fossiele brandstoffen kan dat niet.

Wat elektrische auto's doen is de druk wegnemen op fossiele brandstoffen en op de Co2 uitstoot van auto's. Daarom is het millieuvriendelijker.

Niemand in de auto industrie is onder de illusie dat auto's op stroom 100% millue vriendelijk zijn, maar zijn wel een stuk beter voor de natuur dan een auto die Olie nodig heeft voor de brandstof, daarnaast kan je met electrischiteit ook betere efficientie behalen. Op den duur kan je verder rijden per charge dan je kan per volle tank. Zo ver zijn we nog niet, maar dat gaat wel komen.

Het is niet zo dat stroomopwekking op de huidge manier gedaan blijft worden, niet voor niets zijn ze op zoek naar hoe dat beter kan. Misschien eens in verdiepen, dan doet dat misschien wat met je misplaatste cynisme.
ik heb me er al ruimschoots in verdiept. Vandaar dat ik cynisch ben.

Het milieu redt je niet door overal accu's in te stoppen.
Nee de beste oplossing voor de milieuproblemen is nogal drastisch (minder mensen), dus dat zie ik niet gauw gebeuren.
Tenminste, zolang de VS en Rusland elkaar niet de oorlog verklaren....
met die eerste zin sla je de spijker op zijn kop.
Het word eens tijd dat NL die 45 km/h verhoogd naar 55 ofzo, dit soort karretjes en scooters die maar 45 gaan kunnen helemaal niet lekker mee met het verkeer.. ze rijden vooral automobilisten in de weg, en die gaan dus weer gevaarlijk inhalen, wat de veiligheid niet bevorderd.
Binnen een paar jaar mag je nog maar 30 km/h in de bebouwde kom. Dan maakt het weinig meer uit waar je in rijdt.
Ja. Alleen of dat dat zo'n succes gaat zijn. Nu mag je 50 maar vrijwel iedereen rijd ca. 60 waar ik woon (als ik 50 / 55 rij lopen veel andere auto's op mij uit, of komen van ver rap naderbij om zich in mijn kofferbak te parkeren). Ook in de schoolzone waar je maar 30 mag rijd vrijwel iedereen hard.

Een melding bij de gemente en wijkagent levert een reactie op van "wij kunnen dat niet afdwingen".

Dus ze kunnen wel een bord 30 neerzetten maar daarmee zijn ze er nog niet.

Dan zou je deze dingen ook moeten limiteren tot iets van max 35 anders rijd er menigeen gewoon 45 mee in een 30 zone.
Politie is het grootste probleem niet, het OM ligt om de een of andere reden dwars. Als de weg niet volgelegd word met drempels of versmallingen, die voor fietsers alleen maar gevaar opleveren en voor hulpdiensten ook een probleem, weigeren ze mee te werken aan handhaving. Maar ja, als die weg zo afgeknepen is, is die handhaving niet meer nodig.

Tenzij de landelijke politiek het OM eens hardhandig aanpakt heeft de wijkagent gelijk.
Dat gaat hm echt niet worden.. in grote steden zoals rotterdam heb je veel lange rechte stukken waar je veilig 60 kan, succes met daar 30 afdwingen.
Soms zou ik wel eens willen kijken tijdens de review hoe de mensen reageren als de uiterlijk wordt beoordeeld. Lijk mij dat dit niet ontworpen is voor de Europese markt. Vind het niet heel lelijk, maar mooi dat zeker niet.
Stiekem voelt dit best Japans aan ofzo
Mag je daarmee op de stoep parkeren?
Hangt ervanaf hoe hij geclassificeerd is.

Als het om een brommobiel gaat, mag dat niet:
Een brommobiel is een bromfiets op meer dan twee wielen die voorzien is van een carrosserie. De regels in het algemeen zijn gelijk aan die voor personenauto’s. Dit geldt ook voor de regels met betrekking tot parkeren.

Een brommobiel mag dus niet op de stoep geparkeerd worden. Er mag geparkeerd worden langs de weg daar waar toegestaan in parkeervakken. Voor betaald parkeren gelden ook dezelfde regels als voor personenauto’s. Wel is het mogelijk om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan te vragen. Meer over deze kaart vind je op de website van de overheid.
Echter, wordt hij als invalidenvoertuig geclassificeerd, dan mag dat wel:
Een invalidenvoertuig is speciaal gemaakt voor het vervoer van mensen met een lichamelijke beperking. Een invalidenvoertuig is niet breder dan 1.10 meter en kan maximaal 45 kilometer per uur rijden. Met een invalidenvoertuig is het toegestaan om op de stoep of de weg te parkeren.

Op de stoep
Wanneer je invalidenvoertuig op de stoep geparkeerd staat hoef je geen parkeergeld te betalen.

Op de weg
Als je invalidenvoertuig op de weg in een parkeervak staat dan dien je dezelfde regels te volgens als autobestuurders. Er moet dus wel parkeergeld betaald worden. Maar ook bestuurders van een invalidenvoertuig kunnen als ze daar recht op hebben gebruik maken van een gehandicaptenparkeerkaart.
Zie https://directverzekerd.n...iel-of-invalidenvoertuig/
Nuttige toevoeging dankje!
Voor betaald parkeren gelden ook dezelfde regels als voor personenauto’s.
Behalve dat de regels van de natuurkunde ervoor zorgen dat je ook in hele kleine parkeerplekjes past op stroken waar geen parkeervak verdeling is. Je betaalt helaas wel nog steeds per plek en niet per meter.
Hier een review van de Citroen Ami die wel verdacht veel op deze Opel lijkt

Edit: Oops, artikel weer niet eens gelezen, ik zag de auto en dacht gelijk aan de review

[Reactie gewijzigd door Vagax op 28 januari 2022 12:01]

Hier een review van de Citroen Ami die wel verdacht veel op deze Opel lijkt
Zoals ook in het artikel staat :+
De Rocks-e is gebaseerd op de vergelijkbare Citroën Ami en heeft een lengte van 2,41 meter en een breedte van 1,39 meter.
Hetzelfde moederbedrijf tegenwoordig 😄

Voor stadsverkeer prima overigens en 10x handiger dan een full-size wagen.
Opel en Citroën behoren tegenwoordig dan ook tot dezelfde groep (Stellantis). ;)
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee