EU houdt Nederlands verbod op verkoop snorfietsen met benzinemotor tegen

Het kabinet kan de verkoop van snorfietsen met een benzinemotor vanwege overkoepelende EU-regels niet verbieden. In het Klimaatakkoord was in eerste instantie afgesproken dat de betreffende voertuigen vanaf 2025 niet meer verkocht mochten worden.

Het in Nederland verbieden van snorfietsen met een benzinemotor ter stimulering van de verkoop van elektrische snorfietsen zou de interne markt van de Europese Unie schaden, zo stelt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegenover NU.nl. Lidstaten zouden niet zomaar lokaal producten mogen verbieden die elders gewoon beschikbaar zijn.

Omdat dit plan niet door kan gaan, gaat Staatssecretaris Vivianne Heijnen naar eigen zeggen op zoek naar 'alternatieve maatregelen om de elektrificatie van de snorfiets verder te stimuleren en zo het doel uit het Klimaatakkoord te halen'. Uiterlijk dit najaar zou daar meer informatie over naar buiten worden gebracht.

Volgens brancheorganisatie Bovag is er daarentegen geen wettelijke inmenging nodig om de verkoop van elektrische snor- en bromfietsen te bevorderen. Er zouden al genoeg betaalbare elektrische varianten van de vervoersmiddelen beschikbaar zijn. Dat lijkt op basis van recente cijfers van RAI Vereniging te kloppen: afgelopen voorjaar werd de helft van alle nieuwe bromfietsen die verkocht werden elektrisch aangedreven. Wat snorfietsen betreft heeft nog net iets meer dan de helft een verbrandingsmotor, maar al met al lijkt de verkoop van elektrische scooters inderdaad ook zonder stimulans relatief aantrekkelijk te zijn.

Ather 450X
Afbeelding 450X via Ather

Door Yannick Spinner

Redacteur

03-08-2022 • 15:48

471

Reacties (471)

471
441
184
13
0
185
Wijzig sortering
Nou komt het conservatieve, non-ambitieuze Nederland eens met een voorstel wat een kleine bijdrage levert aan klimaataanpak en schiet de EU het af omdat het de "interne markt" zou beschadigen.
We lijken alle signalen (als wereld zijnde) maar niet te willen oppikken.....Als we steeds winstbejag en marktwerking boven de klimaataanpak/gevolgen stellen, dan komen we er niet...
Het is ronduit triest te noemen dat we nú pas eens gaan nadenken om zuiniger met energie om te gaan omdat de toevoer ervan (notabene door een bloederige oorlog!) dichtgeknepen wordt. Nou hebben we een kans om van 1 vervoersmiddel volledig over te stappen op elektrisch en de fossiele brandstof versie ervan uit te bannen en alwéér moet marktwerking roet in het eten gooien :'(
Tsja ik denk dat als er genoeg betaalbare elektrische alternatieve zijn mensen toch meer kiezen voor elektrisch dan benzine of diesel mits het alternatief betaalbaar is. Als ik voor 300 Euro al een step kan kopen, prima vervoer die je overal kan meenemen. Richting de bus en weer verder naar je bestemming van de bus station.

In Nederland mogen officieel nog steeds geen elektrische steps rijden bijvoorbeeld, waarom moet dit nog zolang duren? Prima alternatief voor de scooter en of fiets. Stel je wil even naar de binnenstad, pakt zo een ding heen en terug. Kost je geen drol en is schoon vervoer en geen parkeer kosten.

Deelsscooters zoals check en go sharing en of felyx zijn leuk, maar nu de prijzen daar ook oplopen vind ik zie ook niet zo erg voordelig meer, 4 euro voor ongeveer 10 minuten rijden is best duur (dit terwijl ik zelf bij 1 van de bedrijven werk als bijbaan).

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 00:34]

Omdat het standpunt van de RDW is dat je niet een wildgroei van onbekende voertuigen op de weg wilt hebben, vanwege de veiligheid. Dat elektrische steps niet toegestaan zijn klopt niet volledig, met de juiste keuring mag dit namelijk wel, en vallen ze meestal onder bestaande bromfiets regels. Hiervoor zijn dus het hebben van een rijbewijs, hebben van een kenteken en verzekerd zijn doorgaans een verplichting, naast dat de maximumsnelheid van het voertuig bekend moet zijn.
Dat dit proces een langdurig en duur proces is, is vervelend, maar als een fabrikant zijn voertuigen in Nederland wilt verkopen dan maakt het niet bijzonder veel uit of het nu gaat om een vrachtauto of een elektrische step.

Dat gezegd hebbende, ben ik wel van mening dat er vaart gemaakt mag worden met een categorie waarin elektrische steps makkelijker toegelaten kunnen worden.
De RDW was juist heel soepel. Tot er een ondeugelijke stint vol jonge kinderen onder een trein kwam.
Had niets met soepel te maken maar met het onzorgvuldig controleren vd stint?
Een van de regels daarin is echter wel dat het voertuig een zit moet hebben wanneer motorisch aangedreven. Hoeveel steps ken jij met een zitje? Volgens mij ben je dan vrij rap weer terug bij de bromfietsen/scooters namelijk...
Toch kan je bij de Mediamarkt een elektrische step kopen die street legal is. Is dat dan een Maas in de wet?
Melden ze wel dit bij voor het hele klassement: "Let op: de meeste e-steps zijn momenteel in Nederland niet toegestaan op de openbare weg."

En de eerste 3 steps die ik open hebben dit op de product pagina: "Toegestaan op openbare weg: Nee"


Je mag ze kopen, je mag ermee door je huis scheuren en door je tuin maar niet op de openbare weg.
Nutteloos dus maar geen maas in de wet.
Ze hebben daar steps in de winkel staan, bij de meeste staat specifiek dat ze niet op de openbare weg mogen, maar zag 2 stuks die specifiek op de openbare weg mochten. Daar zat ik dan specifiek naar te kijken. Lijkt me voor sommige dingen wel makkelijk om de auto gebruik te verminderen.
Heb je een linkje naar het product?
Wat dat betreft zijn ze in andere landen toch flink soepeler betreft e-steps.

In Dusseldorf kwam ik dit soort stepjes tegen die je met een app kan activeren, best grappig.

https://www.li.me/nl-nl/vehicles/scooter
Google voor de grap eens op "elektrische step met zadel". Je zal versteld staan.
Een step met een zadel is niet echt een step zou ik zeggen. Het hele idee is je staand met je voeten afzetten.
Ik heb nooit iemand zien steppen op een elektrische step. Het is eigenlijk ook geen step maar een sta brommer.
Met die logica, die ik overigens volg, is een elektrische step ook geen step maar een... Euh... Ja, wat eigenlijk?
Een electrische fiets is nog steeds een fiets, je word geholpen bij het trappen. Een step is een ding waarop je staat en je afzet, bij een electrische krijg je daar hulp bij. Echter als de step een zadel heeft en geen stappen vereist. Tja dan is het gewoon een rare scooter.
Dan is het idd een dunne scooter, geen step nee.
Dan is het meer een e-loopfiets ipv een e-step. In Frankrijk zie je ze veel, bijvoorbeeld; Gyroboarder B19, Moovway B3.
Een elektrische mini scooter begrijp ik. Want je loopt ook niet.
In Frankrijk noemen ze het 'draisienne' wat staat voor loopfiets
Wat mij betreft een slechte naam. Je loopt niet en je fietst niet.
Toevallig ken ik er wel een aantal van ja, en ken er ook een aantal zonder zitje welke inderdaad niet op de weg mogen.
Dat dit proces een langdurig en duur proces is, is vervelend, maar als een fabrikant zijn voertuigen in Nederland wilt verkopen dan maakt het niet bijzonder veel uit of het nu gaat om een vrachtauto of een elektrische step.
Behalve het feit dat je bij de verkoop van een vloot vrachtwagens van een paar ton per stuk zat marge hebt om een keuring te laten doen, en bij een handjevol steps van een paar honderd euro niet. Het enige wat dit doet is de kosten van die dingen gigantisch omhooggooien.
Er worden per maand 1000 vrachtauto’s in Nederland verkocht. Een elektrische step kan een fiets vervangen. In Nederland worden ongeveer bijna 100.000 fietsen per maand verkocht.
Je hoeft niet iedere step apart te keuren, een typekeuring is voldoende. daarnaast is een step technisch gezien eenvoudiger dan een vrachtauto.
Maar een vrachtwagen heeft een zit en een step niet, toch helaas dan volgens de RDW. ;)
Een elektrische step valt onder bijzondere bromfietsen. Daar zijn er 17 van goedgekeurd in Nederland.

De reden dat er geen steps bij zitten is omdat je dan dus ook een rijbewijs nodig hebt, een kenteken op de step en een WA verzekering. En vanaf volgend jaar ook een helm.
De elektrische step gaat ook geen bal helpen aan het milieu, omdat hij nauwelijks fossiel aangedreven vervoersmiddelen vervangt, maar juist fietsers en voetgangers stimuleert om meer energie te gaan gebruiken.
Het is gewoon een compleet overbodig apparaat en wat mij betreft mag hij verboden blijven.
Ben ik het niet mee eens. Het stimuleert het gebruik van het openbaar vervoer wel. Vooral als je op plaatsen moet zijn die niet fatsoenlijk bereikbaar zijn met de ov, waarvan we steeds meer krijgen in Nederland. Zo'n draagbare elektrische step is dan een uitkomst.
Maar dat kan ook met een vouwbare fiets (=geen onnodig energieverbruik, minder milieuschade in de productie omdat er geen batterijen in hoeven, minder onderhoud nodig, langer houdbaar en ga zo maar door). En voor mensen die slecht te voet/fiets zijn is zo'n step ook geen oplossing omdat ie veel te instabiel is.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 00:34]

Als iemand die in deftige kledij gaat werken ga ik nooit een vouwfiets gebruiken.
Je broek gaat er van kapot bijvoorbeeld.
Verder is hem rondzeulen ook een grotere kans om iets stuk te doen.
Op een elektrische step kan ik net blijven staan en verniel ik niets van mijn kledij.
Verder heb ik ook geen zin om te lopen zweten in mijn pak omdat er wind tegen is.

Ik ben het volledig eens dat een elektrische step een nuttige toevoeging is aan het vervoersprobleem.

Ik heb er zelf geen maar huur er continu even 1.
Voordien gebruikte ik de fietsen van de stad alleen wanneer alcohol mij niet toeliet om de wagen te nemen.
Nu neem ik gewoon al sneller de step.
Lekker dronken op zo'n ding door de buurt scheuren (natuurlijk ook nog in het donker) is nou juist een van de problemen die de overheid heeft met die dingen.
VRT schreef eerder dit jaar een verhelderend artikel over ongevallen met e-steps.

Met een niet-elektrische step ben ik eens in quasi stilstaande fase gevallen en ik heb daarna maanden last gehad aan mijn hand.

Met de fiets ben ik al verschillende keren stevig gevallen (door een spiegelglad wegdek, door een defect aan de fiets, door een stuurfout en door onverantwoorde andere weggebruikers waardoor je vol in beide remmen moet gaan om erger te voorkomen). Meestal met schade aan de fiets, kleding en/of mezelf, maar nooit zo lang last van ondervonden als bij die stomme val met de step.

Geef mij maar de fiets om mee te vallen.
Zo'n vouwfiets neemt veel meer ruimte in en is ook nog eens een stuk zwaarder. Waardoor het ook geen optie meer is voor een grote groep die wel goed ter been zijn. Verder moet je in de trein staan. Geen idee of je het in bussen en trams mee mag nemen.
Waar krijg je het idee dat een vouwfiets veel zwaarder is? Dat is gewoon helemaal niet waar. Integendeel

De Ninebot (de step van Segway) met de kleinste batterij weegt 15.3kg. Dat is in de praktijk ongeveer hetzelfde als de meeste vouwfiets (die zitten meestal tussen de 14kg en 15kg). Als je een model met een wat grotere batterij wilt, ben je met zo'n step gauw bij 20kg (zoals bij de Ninebot Max) en meer, terwijl duurdere vouwfietsen in het middel juist lichter worden (onder de 12kg met off-the-shelf vouwfietsen is gewoon prima mogelijk bij een vergelijkbare prijs).

Ze nemen wel iets meer ruimte in, maar zeker niet teveel om ze onder dezelfde omstandigheden als die step meet te nemen in het OV. Als het te vol is voor die vouwfiets, is het ook te vol voor je step.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 00:34]

Overigens weegt een Kwiggle fiets 9 kilogram en die vouwt op tot 55 liter: Past dus in kluisjes en vliegtuig overhead bagage. Daar mag je dus mee in de trein zonder fietsticket want het is gewoon handbagage.
Anoniem: 345323 @Sando4 augustus 2022 08:19
Wat een cool ding! Nog nooit van gehoord, maar dit lijkt me inderdaad een heel goed alternatief voor de vele batterij aangedreven apparaten die je tegenwoordig ziet.
Wat een vet ding, thnx!
Ik ben dan misschien een uitzondering. Bij mij zou het wel het autogebruik vervangen, zeker als de brandstof prijzen verder omhoog gaan en de 0,19 per kilometer niet meer voldoende is om je brandstof mee te betalen. Dan moet het wel legaal zijn natuurlijk. Ik doe er 25 minuten over met de auto naar mijn werk te gaan. Met ov is het 1,5 uur. Met een step zou ik er minder dan een uur over doen. Door een beperking is (vouw)fietsen geen optie voor mij.
Een beperking waardoor een step wel en een fiets niet mogelijk is lijkt me inderdaad nogal een uitzondering.

Ik zei ook nooit dat ze ze niet moeten toelaten (hoewel wonende in Berlijn ik je kan vertellen dat het er ook voor zorgt dat je overal van die huur-steps hebt en die zijn bloedirritant omdat de gebruikers zich de ballen erom zorgen of het een beetje netjes geparkeerd is en niet in de weg staat). Maar op zeldzame uitzonderingen als de jouwe na is het geen winst voor milieu en verduurzaming en dat is dus gewoon geen argument waarmee je die toelating kunt rechtvaardigen.

En er kleven nogal wat andere risikos aan die toestellen in het verkeer (nogmaals, daarvoor moet je alleen even over de grens kijken naar landen waar het wel mag). Ik kan die dingen nog als voetganger, nog als fietser, nog als automobilist waarderen. De mensen die het gebruiken houden zich voor geen meter aan de regels, ze letten niet op, die dingen zijn een stuk onzekerde (fysiek) dan fietsen, mensen rijden er met meerdere personen op (die huur-toestellen kosten bijna evenveel kosten als een ride-share auto(!) en zijn alsnog niet profitabel), wat gewoon echt niet fatsoenlijk/veilig kan en ga zo maar door.

Waar ik dan eerder iets in zou zien is die dingen via een verordening van een arts voor een specifieke doelgroep toe te laten (mensen met een beperking waar zo'n step goed uitkomt bijvoorbeeld). Maar voor het brede publiek is in mijn ogen een verlies in vrijwel alle opzichten.
En hoe lang doe je er met een fiets over?
Een Kugoo S1 pro is goedkoop, heeft een actieradius van plm. 30 kilometer en weegt slechts 11 kilo. Het ding rijdt prima en is opgevouwen gemakkelijk te dragen. Prima geschikt voor woon-werkverkeer en OV. :)
Ik heb nog nooit een vouwfiets in bus of tram gezien, want die reis doe je juist op de fiets.
Als je in de stad woont misschien, maar er is ook nog zoiets als streekvervoer. Er zijn best wat buslijnen in Nederland die tientallen kilometers lang zijn. Het is best logisch om met je step naar de bushalte te gaan, de bus te pakken naar de stad, en daar weer met de step verder te reizen.
Er zijn heel veel apparaten overbodig in het leven. De Pricewatch van Tweakers staat er vol mee. Ik zou niet inzien waarom we steps zouden (blijven) verbieden puur omdat het ‘overbodig’ is. Argumenten om steps te verbieden zouden van een andere aard moeten zijn, te weten de verkeersveiligheid. Maar als verkeersveiligheid geen issue is zie ik niet in waarom die steps verboden moeten zijn.
Tja. Het gros van de overbodige zaken op de Pricewatch blijven toch echt binnenshuis en daar heeft niemand last van.
offtopic:
edit: jaja, ik weet het: klimaat, milieu etc. Ik bedoel in het fysieke domein

Maar ga even een dagje Antwerpen doen en maak mee dat je -als je niet continue oplet- zo omver kan worden gereden door een van de vele deelsteps waar mensen > 25 km/uur mee rondsjeesen. Je concludeert dan ook: het is niet alleen overbodig (al valt daar voor bepaalde doelgroepen best over te discussiëren) maar vooral onveilig.

[Reactie gewijzigd door oltk op 23 juli 2024 00:34]

Als we een product willen verbieden omdat sommige mensen zich niet aan de regels houden, laten we dan ook maar de smartphone verbieden omdat sommige mensen er achter het stuur mee bezig zijn.
Dank! In de lijst drogredenen is dat ook een mooie :)

maar als jij vindt dat dit een argument is om het toe te staan: Laten we dan ook maar wapens toestaan. Want tja. verbieden is zoooo 2018. Dan kunnen we wel bezig blijven tenslotte...

edit/ps: ik betoogde nie dat mensen zich met die steps niet aan de regels houden (dat interpreteer jij valselijk uit het feit dat het onveilig is). Ik beargumenteerde dat dit de voetgangers/verkeersveiligheid nóg verder verminderd. En smartphones achter het stuur gebruiken is inderdaad verboden. Dan is een verbod op smartphones de facto niet meer zinvol.

[Reactie gewijzigd door oltk op 23 juli 2024 00:34]

Als we een product willen verbieden omdat sommige mensen zich niet aan de regels houden, laten we dan ook maar de smartphone verbieden omdat sommige mensen er achter het stuur mee bezig zijn.
Waarom dan niet het stuur allen tezamen verbieden? Mensen houden zich niet aan de regels in de auto, op de motor, op de brommer en op de fiets. Ik weet alleen nog niet hoe we die benenwagen kunnen verbieden.

Ik heb zelf zo'n e-step. Voor mij ideaal. Gewoon netjes aan de fiets regels houden. Staat bij mij overigens op 20km/h ingesteld en niet op de maximale 25km/h. Vind het hard zat gaan. Hand uitsteken is wel een probleem overigens, dus ik steek zelf mijn been uit bij het willen afslaan. Ik gebruik de step heel soms om naar het werk te gaan, maar vaker gewoon voor de korte ritjes. Hierdoor blijft de brandstof auto keurig voor de deur staan en dit is toch wat men wil?
Hier in Arnhem wordt je als je niet oplet omver gereden door flitsbezorgers, net als in elk ander groot dorp in Nederland. Dat is een samenspel van (asociale) weggebruikers, daarvoor hoef je geen hele categorie te verbieden.
In de categorie "drogredenen" is dit een mooie (zie de lijst met redeneringen) :). Ik moest even puzzelen, maar kies voor de Petitio principii.

"We hebben geen verkeerslichten nodig, want er houden zich ook geen mensen aan de snelheidsregels"
Je kan er een mooi verhaal van draaien maar verbieden is geen oplossing van jouw probleem. Want daarna heb jij weer ergens anders last van, kunnen we dát ook weer gaan verbieden.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 00:34]

Het probleem met de elektrische step is vooral dat mensen er op één of andere manier massaal denken er mee door voetgangersgebied te kunnen sjezen. Stoepen, winkelstraten, metrostations etc waar het krioelt van de mensen die kriskras door elkaar lopen, daar komt dan ineens een idioot op een step met 25 km per uur doorheen zetten. Heeft al heel wat ernstig letsel veroorzaakt. En onverzekerd, want illegaal.
Iets zegt me dat je heiliger probeert te zijn dan je bent. Je pleit dat mensen minder mobiel moeten zijn, omwille van het milieu. Ik durf te wedden dat jij vast naar bestemmingen gaat voor je plezier, met vervuilende transport middelen. Of vervoer geruikt om meer in een dag gedaan te krijgen. De step heb jij blijkbaar niet nodig, dus is het makkelijk om dat af te schieten.

De step maakt het OV aantrekkelijker. Een fiets is niet realistisch de bus in mee te nemen (vooral niet tijdens spitsuren). En stel je moet met de bus van dorp A naar dorp B reizen, om dan vervolgens dorp B af te moeten gaan voor weet ik nog wat, is het handiger om harder te gaan dan 5 km/u.

Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen. Elektrische steps mogen daar de wegen op. En het is heel harmonieus. Je ziet daar dat het kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd.
En gevaarlijk. Laatst ging er mij een knul op zo'n ding voorbij met meer dan 30 km, 0p een weg met meerdere kruisingen, als ie daarvoor moet stoppen lukt dat nooit.
Handhaven aub, en helemaal in de ban doen.
Dat een elektrische step nog steeds niet mag, begrijp ik niet. Overal ter wereld zie je mensen erop rijden. Het beste alternatief om ergens op korte afstanden snel te zijn.
Als je in Brussel loopt, word je op elk willekeurig moment van de de sokken gereden door die elektrische step. Ze hebben de snelheid van de fiets, maar kunnen door die kleine wieltjes minder snel uitwijken. Misschien dat een ervaren gebruiker dat wel zou kunnen, wat ik betwijfel, dan zou een bewijs van rijvaardigheid nodig zijn.
Ze hangen in bomen. Liggen op kluisjes op de stoep. En het zijn er veel. Heel veel. Van verschillende aanbieders. Ik vind het geen verrijking van Brussel.
Het is een relatief nieuw fenomeen en de wetgeving is zich nog aan het ontwikkelen.
Over 5 jaar zal dat wel in betere banen geleid zijn indien er geen gekkere dingen gebeuren...
Anders koop je een scootmobiel. Ook electrisch aangedreven, mag mee in de bus, is toegestaan op de weg, gaat ook ongeveer 16 kmh en je kant zitten terwijl je onderweg bent.

Toegegeven, op vakantie heb ik wel (al dan nuchter wel veel schik op die stepjes)

Ik ben nog geen dertig, maar wat is er mis met een ouderwetse fiets en 2 benen die het aandrijven?
Scootmobiel is NIET toegestaan in het OV.
Een electrische rolstoel en loopfiets weer wel.
Sinds wanneer is een scootmobiel niet toegestaan in het ov? Bij mij op de tram komen ze vaak zat naar binnen rijden. Een fiets die niet vouwbaar is gaat er bij wel gewoon uit. (Uitgezonderd kleine kinderfietsen)
Is een tram entree niet 'gelijksvloers' met het trottoir? Bus en trein hebben een trapje en een scootmobiel is zwaar en redelijk groot, lijkt me niet dat de berijder zo'n ding makkelijk de bus in krijgt. Het mag misschien wel hoor, weet ik niet, maar makkelijk is anders lijkt mij.
@AT-B zei:
Scootmobiel is NIET toegestaan in het OV.
Een electrische rolstoel en loopfiets weer wel.
Jij zei:
Is een tram entree niet 'gelijksvloers' met het trottoir? Bus en trein hebben een trapje en een scootmobiel is zwaar en redelijk groot, lijkt me niet dat de berijder zo'n ding makkelijk de bus in krijgt. Het mag misschien wel hoor, weet ik niet, maar makkelijk is anders lijkt mij.
Nieuwe treinen van de NS hebben gewoon een gelijkvloerse instap hoor. Is namelijk wettelijk verplicht. Bus kan wel eens moeilijk worden gedaan vanwege het type bus en moderne trams zijn ook gelijkvloers, maar mijn reactie op @AT-B ging erover dat deze persoon ervan overtuigd is dat het ronduit verboden is en dat is niet zo.
Ah oké, mijn ervaring is anders maar goed het is dan ook jaren geleden dat ik met trein/bus ben gegaan. Ik dacht ook dat een scootmobiel wellicht verboden was, maar dat is dus niet zo.
Voor de trein heb je dan hulp bij het instappen nodig met zo'n plankgrval, stadsbussen zijn al, sinds de eerste keer dat ik er een nam in 2003, gelijkvloers. Tegenwoordig ook vaak voorzien van een knielfunctie, waarbij de vering inzakt bij een halte.
Die steps zijn wel gewoon te koop.

Daar zit het pijnpunt, verbod om de spullen te verkopen.
Een step is niet verboden. Je mag er gewoon mee rijden op je eigen terein, op je eigen vakantie park, in je eigen fabriekshal. Alleen niet op de openbare weg.
Is een (wel goedgekeurde) elektrische step niet precies wat NL wil aanmoedigen.

Step met motor en veilige remmen noemen we namelijk een SCOOTER in nederland. De 'stepjes' die ik in veel Europese steden zie rijden zijn per definitie onveilig. onmogelijk om te remmen zonder over het stuur gelanceerd te worden (of de snelheid moet ongelofelijk traag zijn ~10km/h)
Nederland kan gewoon een helmplicht invoeren voor een snorfiets en steps toelaten onder europese wetgeving en het zal al verschuiven inderdaad. In Belgie rijdt bijna iedereen op die steps, jong en oud. Waarom zou je veel meer geld betalen voor een zware scooter die net zo hard kan waar je een helm bij op moet? (ja misschien voor grotere afstanden, maar dan kun je ook een fiets kopen of een normale bromfiets).
E-steps zijn helemaal niet verboden in NL. Dat is best een hardnekkige misvatting. Ze zijn jaren geleden door de minister aangewezen als bijzondere bromfiets. Dat wil dus zeggen dat als ze aan alle eisen voldoen die voor een brommer gelden, ze gewoon de weg op kunnen.

Nederland was zelfs een van de eerste landen waar er behoorlijke regelgeving was met betrekking tot e-steps. Alleen was de praktijk dat geen enkele fabrikant zich de moeite wilde nemen om zo'n e-step door de toelatingskeuring van de RDW te krijgen.

Dat is ooit zo gekomen nadat er een aantal aanrijdingen tussen O.G. Segways en voetgangers waren. Toen is er een AMVB doorgejast die van Segways en vergelijkbare apparaten een bromfiets maakte. Dus rijbewijs, kenteken, zadel, spiegel, verlichting, de hele reut moest erop en eraan. En dat hebben de fabrikanten gewoon niet willen doen.

Inmiddels zijn er betere regels om een toelating te krijgen, maar nog steeds moet er een verzekeringsplaatje op en zijn zaken als verlichting en dergelijken gewoon verplicht. Tenzij het ding alleen trapondersteuning heeft, dan is het net als een e-bike.
Nou komt het conservatieve, non-ambitieuze Nederland eens met een voorstel wat een kleine bijdrage levert aan klimaataanpak en schiet de EU het af (...)
Hetzelfde als bij pulsvisserij.

Er werd een spookbeeld gecreëerd waarbij pulsvisserij de vissen zou elektrocuteren. Vooral de Fransozen hebben het sentiment van dit broodje aap verhaal lekker opgestookt om hun eigen vissers te beschermen. Maar de EU heeft het pulsvissen verboden. Blijkbaar heeft men liever dat vissers meer stookolie gebruiken en de complete zeebodem met wekkettingen wordt omgeploegd waardoor all het leven daar wat niet op tijd weg kan zwemmen kapot gaat.

Het is te modern, andere landen zouden Nederland niet bij kunnen benen en dat mag niet van de EU.

Van de andere kant, zijn elektronische steps -die je over de grens overal kan huren en gebruiken- al toegestaan op de Nederlandse openbare weg?
Bij Pulsvissen heeft onze regering serieus steken laten vallen door veel meer vergunningen uit te geven dan was afgesproken met Europa en werkelijk 0 onderzoek te doen in de 10 jaar dat ze bezig waren met pulsvissen. Dit heeft kwaad bloed gezet bij andere landen waardoor dus dat spookbeeld is aangeslagen.
Toch wel raar dat er wel ingegrepen kan worden bij pulsvissen, maar BPM is er nog steeds. Dit zet toch wel kwaad bloed bij de gemiddelde burger.
Nu je het over de elektrische step hebt, ik zou zo graag willen dat dit wordt toegestaan. Het is een betaalbaar (veel goedkoper dan een elektrische fiets of scooter) en makkelijk vervoersmiddel voor in steden en dorpen. Echt belachelijk dat het nog niet op de openbare weg mag.
Maar of op steenkool en gas rijden nou zoveel beter is dan 4T benzine motortjes? Het verlegt t probleem naar de energiecentrales. In duitsland zijn ze inmiddels ook weer meer en meer steenkool aan t stoken door t gebrek aan gas
Je kunt 'm gewoon met zonnestroom laden thuis... En je voorkomt met elektrificatie van brommers en scooters uitstoot op juist die plekken waar veel mensen er last van hebben (binnenstedelijke omgeving, die al slechte luchtkwaliteit kent).
Dan moetje ofwel heel veel panelen hebben, ofwel niets anders aan stroomverbruik hebben. In de praktijk zul je altijd kolen/gas gebruiken om je electroscooter te laden.
Volgens Milieu Centraal is het verbruik van een E-scooter ca. 3 tot 6 kwh per 100 km, afhankelijk van hoe zuinig het model is. Ik weet niet hoeveel km een scooterrijder gemiddeld rijdt, maar bij bijvoorbeeld zo'n 20 km per werkdag kom je dan op zo'n 230 kWh per jaar. Op een gemiddeld huishoudelijk verbruik van zo'n 3000 kWh valt het verbruik dan toch echt heel erg mee.
In de praktijk is al 39% (12-maands gemiddelde) van alle elektriciteit al hernieuwbaar. Volgend jaar is dat nog meer, en daarna nog meer. Een liter benzine blijft altijd 2,3 kilo CO2 uitstoten.
Eens dat het erg treurig overkomt, maar dat de EU de homogeniteit van de interne markt bewaakt is ook erg belangrijk voor klimaatdoelen. Het zorgt ervoor dat landen onderling minder goed uitgespeeld kunnen worden door grote vervuilende multi-nationals.

Was de wereld maar zo eenvoudig dat alle goede initiatieven meteen opgepakt werden. :( Maar helaas hebben we mologgen als de EU ook nodig om mondiale problemen aan te pakken.
Het zorgt ervoor dat landen onderling minder goed uitgespeeld kunnen worden door grote vervuilende multi-nationals.
Ik snap niet helemaal hoe het toestaan van een milieuvriendelijkere manier van vervoer de grote vervuilende multinationals in de hand speelt.
Het is om moedeloos van te worden. Iedereen heeft er de mond vol van, maar zelf aanpassen ho maar. Op geo-politiek niveau spelen er veel teveel belangen, en daarbij trekt moedertje natuur altijd aan het kortste eind, want ‘die klaagt niet’.

Mijn advies, hoe pessimistisch ook; geniet van alles zolang het er nog is. Klimaatverandering is niet meer terug te draaien. Deze trein blijft doorrijden tot het spoor op is.

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 23 juli 2024 00:34]

Eens, want dan zou je nu direct de welvaart moeten stoppen in bepaalde werelddelen China/India/Afrika die relatief recent zijn begonnen onze luxe te ervaren.

Op zich ook een beetje sneu om te zeggen wij in het westen hebben er heerlijk van genoten, maar jullie mogen dat niet gezien wij alles al gesloopt hebben :+

Dit gaan we gewoon niet meer keren en dit bericht is het zoveelste bewijs. Money talks en de economie moet blijven groeien anders wordt het ook drama.
Elke verandering gaat met horten en stoten, zeker als je het hebt over logge instanties als overheden. Nu gaat er waarschijnlijk alsnog een oplossing gevonden worden om scooters op brandstof terug te dringen. Je kan ze bijvoorbeeld verbieden in de binnensteden. Dan dring je het gebruik ook ernstig terug.
Ja natuurlijk , maar als het echt 5 voor 12 is dan zijn het allemaal babystapjes die het tij niet gaan keren. Of is die haast er eigenlijk niet zo? (lees enkel voor de gewone mens)
Prima dat dit wetsvoorstel van tafel is. De markt regelt het zelf al goed, vraag en aanbod is goed afgestemd op elkaar en elektrische alternatieven concurreren goed ten opzichte van het reeds bestaande aanbod. Deze wet voegt niks toe en kost alleen maar energie en tijd.
Als iets goed gaat hoeft daar geen wet voor te komen. We hebben al meer dan 30.000 wetten en regels in Nederland volgens mij, niemand weet nog wat wel en niet mag.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 23 juli 2024 00:34]

Je denkt toch niet dat het verbieden van kleine scooters het probleem gaan oplossen. Dit is een non-starter. Maak elektrisch maar goedkoper.
Ach, dan verbieden we het toch niet, maar dan belasten we deze categorie gewoon met een uitzonderlijke belasting.

Zelfde effect.
Scooters zijn al zoveel zuiniger dan auto's. Spendeer eerder geld om het beeld van scooter rijders te verbeteren. zodat dit een veel normale alternatief wordt dan de auto.
De meeste 4 tak bezine scooters kunnen met 1 liter 35 kilometer of meer rijden. Dat is een heel stuk zuiniger dan welke bezine auto dan ook. Daarnaast heb je minder grondstoffen nodig om een scooter te maken.

Ik heb zelf in 2013 een scooter gekocht toen ik nog 5 dagen in de week naar kantoor moest. Dit was 25km van mij vandaan. ik heb nu 50,000 km op de teller staan. ik heb van het bezine geld (0,19 per kilometer) de aanschaf, onderhoud, benzine en verzekering van de scooter dubbel en dwars kunnen betalen. Dat gaat je met een auto nooit lukken.

Electrisch is ook wel beter voor het milue, maar met een bezine scooter rijden is al een heel stuk beter voor het milue dan een auto.

[Reactie gewijzigd door lekrutes op 23 juli 2024 00:34]

Let op dat je klimaatverandering niet verkeerd begrijpt.

Het probleem is niet dat het ooit zoveel graden warmer of kouder was op aarde. Het probleem is dat het zo snel warmer wordt. Over de afgelopen 50 jaar is het gemiddeld 2 graden warmer geworden in Nederland. Dat soort verandering heeft normaal honderden of duizenden jaren nodig, en dit veroorzaakt veel problemen - De onnatuurlijk snel warmer wordende zomers zullen ook jou niet zijn ontgaan.

In plaats van de klimaatverandering in zijn geheel af te schilderen als een schijnprobleem wat 'de machtigen' creeëren moet je het als een probleem zien waarvoor 'de machtigen' hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

We moeten inderdaad naar een zuinigere maatschappij gaan, maar de grote bedrijven - bijvoorbeeld Tata en Shell, die je ook noemt - moeten hierop het voortouw nemen. Zij hebben een voorbeeldfunctie hiervoor.

Als voetnoot: Uiteindelijk is zuiniger leven, schonere lucht en beter natuurbehoud voordelig voor iedereen op de planeet, ook al zou naderhand blijken dat de klimaatverandering helemaal niet zo onnatuurlijk is. Tenminste, ik zou geen geldige reden weten om mijn kinderen straks in de smog te laten leven, alleen om één of andere aandeelhouder een iets comfortabelere laatste 10 jaar van zijn leven te laten leven op een eiland ergens anders op de planeet :P

Er is ook geen groter plan, alleen overmatige hebzucht van enkele individuen, of extreem narcissisme. Maak er niet meer van dan het daadwerkelijk is.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 23 juli 2024 00:34]

Een groter plan? Laat me raden: the great reset? Jammer dat dit soort complottheorieën nu ook al Tweakers bevuilen.
Mijn punt is juist dat de spelers met het grote geld niet het beste met ons voor hebben. Het grote geld gaat rond in de olieindustrie. Daar komen dan ook alle klimaatontkennende verhalen vandaan.
1 opvallend punt aan klimaatontkenners: ze weten allemaal te vertellen welke informatie er zoal niet klopt, maar niet 1 ervan is in staat om vervolgens met wel kloppende informatie te komen. Dat kan niet. De claim dat bepaalde informatie niet klopt suggereert het hebben van wel kloppende informatie. Anders kun je dat niet beweren.

Conclusie: ze hebben geen informatie. Het zijn allemaal leugenaars met een niet nader genoemd, en waarschijnlijk niet gerelateerd motief voor het doen van dergelijke uitspaken.
Je kan wel EU de schuld geven, maar wie heeft dit nu precies afgeschoten? De Europese Commissie? De Europese rechters? Ik krijg de indruk dat het ministerie hier zelf tot de conclusie is gekomen dat er geen wettelijke rechtsgrond is te bedenken voor dit plan (en, voeg ik er dan aan toe, dat er dus alternatieven moeten worden gezocht).

Als dat zo is, dan is de kop van het artikel m.i. tendentieus, Boris Johnsoniaans zou je kunnen zeggen.
Volgens mij staan er in dit land zo wat de meeste laadpalen van Europa, dus zo conservatief zijn we nu ook weer niet.
Het boeit toch allemaal geen reet zolang de grote bedrijven (zeker die in het oosten) niet worden aangepakt. Het enige dat de overheid doet is ons als consument/gewone medemens een schuldgevoel aanpraten, langzamer laten rijden, en meer laten betalen, terwijl dat allemaal maatregelen zijn waarvan inmiddels is bewezen dat ze weinig of niks uithalen.
Daarnaast zijn er enkele bedrijven die meer uitstoot hebben dan sommige hele landen, maar daar wordt niks aan gedaan. Die krijgen hier en daar een keer een boete voor het dumpen van grote hoeveelheden schadelijke stoffen of het flink overschrijden van de limieten van uitstoot, maar niet genoeg om het gedrag van die bedrijven te veranderen.

Als die bedrijven gewoon harder teruggefloten werden dan zouden wij de komende 150 jaar nog gewoon met een ouderwetse dieselmotor rond kunnen rijden zonder dat er ook maar iets van te merken was.
Dit artikel heeft lobby verkeerd geschreven als "interne markt".
Ik dacht bovendien dat vrijwel alle Europese regels landelijk regelgeving niet mochten overstijgen. Dus je kunt landelijk dan toch nog steeds anders beslissen? Hoe meer druk je legt op het verkopen van elektrische snorfietsen hoe sneller je de markt goedkoper maakt doordat massaproductie standaard wordt.
Overheid zou meer belasting kunnen zetten op deze producten en daarmee de markt stimuleren om juist elektrisch te gaan lijkt me? Sowieso wordt met de nieuwe wet in 2023 om verplicht een helm op snor te dragen de Snor markt ook wel vernield. Vraag me af hoeveel er nog een snor kopen volgend jaar.

Je weet wat ze zeggen "You never let a serious crisis go to waste" Soms is juist een oorlog hoe erg dat ook is een zegen om juist dingen in gang te zetten. De EU had al jaren geleden dit kunnen zien aankomen ze wisten dat Rusland gewoon een risico was/is.
Nederland die non-ambitieus is? Dat is grappig. Bij alles van de EU en groen(bewezen werkzaam of niet) zijn we haantje de voorste en dan is het nog niet genoeg?
Tja, in tegenstelling tot hoe men zich voordoet, staat de "E" in EU nog altijd voor "Economische".

Ieder besluit of regel is terug te voeren op een bevordering van de handel. Men kleed het altijd mooi in in een sociaal acceptabel papiertje, maar onder de streep moet er geld verdient worden.
Minder energie verbruiken is slecht voor de maatschappij, welvaart en stabiliteit.
We moeten juist meer energie verbruiken, zonder energie geen arbeid! Zo snel mogelijk overstappen naar niet-fossiele bronnen voor minder geopolitiek- en milieuproblemen.
Ik rijd lekker rond op & in een stel elektrische voertuigen, maar nog nooit, echt nooit, heb ik mijzelf de illusie voorgehouden dat ik daarmee "het klimaat" aan het redden ben.

Het is lekker stil en de vervuiling is buiten de stad. Maar buiten de stad is niet weg. En wanneer je productie meerekent valt het hele milieuverhaal in duigen.

Blijft leuk hoor, elektrisch. Maar man man neem jezelf niet zo in de maling!
In plaats van verbieden kan je beter stimuleren. bij een elektrische auto krijg je wel subsidie.
Haal de btw er maar vanaf en maak het mogelijk te laden bij de laadpalen voor scooters.
Wat mij betreft is het vooral jammer voor de leefbaarheid. De geluidsoverlast en uitlaatgassen van die dingen zijn niet te harden.
Voordeel van een electrische snorfiets is dat deze toegestaan is op zgn niet-verplichte fietspaden. Een snorfiets met benzinemotor mag dat niet. Veel snorfietsrijders weten dat niet maar het kan een bekeuring opleveren. De wetgever heeft dit gedaan om fietsers te vrijwaren voor uitlaatgassen en fijnstof.
Dankzij die scooter laat je de auto staan.
Maar ondertussen is een elektrische step of éénwieler wel nog steeds verboden in NL...
Het lijkt me zo heerlijk. Het geluid en stank overlast wat dit type voertuig (op benzine) produceert vind ik persoonlijk echt asociaal met de bevolkingsdichtheid in de Nederlandse steden. Terwijl juist hoe dichter bevolkt hoe meer van deze ellendige apparaten. Genoeg alternatieven die niet stinken en geen geluidsoverlast veroorzaken denk ik dan en als je dan ook nog eens uitstoot terugbrengt...
Zijn vooral 2 tak scooters die zo stinken. Die zijn een stuk minder zuinig dan 4-tak scooters. 2-tak scooters zouden ze ook gewoon moeten verbieden.
En ze hebben geen katalysator, dus maken er echt een zooitje van. Ongeacht het aantal taks.
Helaas gaat dit alleen over snorscooters en niet over motorscooters met de bijbehorende achterlijke uitlaat.
Hier in Amsterdam mag je per 2025 met een ice brommer de stad niet in. Als de rest van de grote steden dit overnemen dan komt het min of meer neer op een verbod. (En volgens mij zit dat er wel aan te komen)
Nou, eigenlijk vind ik dat vooral in voetgangersgebieden er voor alle gemotoriseerde voertuigen een verbod mag komen dus ook elektrisch aangedreven voertuigen. Wel dan natuurlijk met uitzondering voor aanvoer en afvoer van voorraad voor de winkeliers.
En voor minder valide mensen in een scootmobiel mét aangespaste snelheid...
Mee eens want soms schrik je je ook te pletter als die dingen met een snelheid aangescheurt komen.
Anoniem: 392841 @Roel19663 augustus 2022 18:58
Helaas lijken die dingen vrij vlug op te trekken naar 15-20 km/u als de eigenaar dat wil. Snap niet waarom die zo hard kunnen - je hoort ze (bijna) niet en de meeste bestuurders ervan zijn nou niet echt vriendelijk qua verkeersgedrag - heb lopend en op de fiets meermaals voor die dingen uit moeten wijken omdat eigenaren dachten 'Fuck iedereen anders, ik eerst' en dan recht op je af komt.
Snap niet waarom die zo hard kunnen
Een elektromotor levert direct alle vermogen zonder vertraging maar je dit wel elektronisch kan regelen. Alleen ja, iedereen kan dit gewoon aanpassen en dat is denk ik ook het probleem. Dan krijg je weer dat als je dit niet toegankelijk maakt in de software dat mensen het niet meer interessant vinden. Goed voorbeeld daarvan is de Tesla waarbij vooral vaak de aandacht gaat naar het snelle accelereren.
Anoniem: 392841 @Roel19663 augustus 2022 19:37
Alleen dan heb je het over een scootmobiel in dit geval qua snelheid.

Als iemand met zo'n ding harder wil dan 20 km/u (wat iets boven het gemiddelde ligt van de meeste reguliere fietsers qua tempo en iets onder het gemiddelde van de meeste fietsers met een electrische fiets) dan moet je je afvragen waar diegene het voor wil - omdat ze het nodig hebben, of omdat ze de aso willen uithangen?

Bij reguliere brommers, scooters etc is het argument logisch - maar voor scootmobielen, welke bedoeld zijn voor minder valide mensen om toch ergens binnen een redelijke tijd naartoe te komen binnen korte tot middellange afstand, zou zoiets nooit mogen gebeuren naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 392841 op 23 juli 2024 00:34]

Alleen dan heb je het over een scootmobiel in dit geval qua snelheid.
Mijn buurvrouw heeft zelf een scootmobiel gekocht en daar zit dus ook niets van begrenzing in, of ja, je kan daar zelf kiezen met een of ander knopje. Resultaat was wel dat toen ze dat ding pas had dat ze al tegen iets aan gereden was omdat dat ding in 1 keer wegschoot.
maar voor scootmobielen, welke bedoeld zijn voor minder valide mensen om toch ergens binnen een redelijke tijd naartoe te komen binnen korte tot middellange afstand, zou zoiets nooit mogen gebeuren naar mijn mening.
Het probleem is dat scootmobielen ook op straat mogen en ze dan snel moeten kunnen accelereren als ze b.v. op een kruising met druk verkeer staan. Dus ik snap wel waarom die mogelijkheid voor dat snelle accelereren erin zit want anders kan het voor gevaarlijke situaties zorgen.

Evenzogoed ben ik het met je eens dat scootmobilisten zich ook net zo goed aan regels moeten houden en niet door druk bezochte winkels en straten mogen gaan scheuren.
Dat dus...
Die mensen moeten absoluut de mogelijkheid hebben om zich voort te bewegen, maar ze moeten zich wel aanpassen aan de omgeving waar ze rijden, dus stapvoets op de stoep en als je echt harder wil dan ga je maar op de straat/fietspad...
Ken iemand die recentelijk op een scootmobiel zijn gekomen, mensen gaan totaal niet aan de kant, je moet wel wat agressief rijden wil je ergens komen.
Ik denk dat dat een kip/ei discussie wordt...
Dat de scootmobiel is toegelaten in huidige vorm is een ramp.

Inherent onstabiel driewielers die 45 km/u mogen. Besturingmechanismes ontworpen voor mensen met extreme handicaps, maar die voor de meeste mensen van rijervaring op normale voertuigen een dodelijk instinct maakt. Wat een zootje.
Je moet niet Brommobielen en scootmobielen door elkaar halen, een scootmobiel mag max. 20 km/u en een brommobiel max 45 km/u maar met de laatste mag je niet op de stoep en of fietspad komen...
Let op, ik zeg expliciet mag want opvoeren kan je bijna alles...
Een scootmobiel heeft geen carrosserie. Een scootmobiel mag wel 45 km/u, gelukkig doen de meeste fabrikanten dat niet maar dat is puur aan de fabrikant. Driewielers gaan zo snel van onder controle naar ondersteboven in de bocht dat de oudjes er nu al massaal uitvliegen, bij 45 km/u weten die fabrikanten ook wel dat het niet lang gaat duren voordat de overheid ingrijpt.

Het verschil tussen een gehandicapte voertuig met gesloten carrosserie en een brommobiel is ook behoorlijk arbitrair. Canta associalen rijden niet in een brommobiel, en mogen ook gewoon 6km/u op de stoep rijden ... kan niet, mag wel.

Zoals ik zeg, wat een zootje.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 23 juli 2024 00:34]

in voetgangersgebied is het sowieso al niet toegestaan om te fietsen / steppen / scooteren / etc. Dat verbod is er dus al. Alleen wordt er niet (genoeg) op gehandhaaft, in ieder geval in Nijmegen niet…
Kapitaalvernietiging
Ondanks dat ik best wel een groen denkend mens ben vind ik het ook prima dat de EU een verbod op snorfietsen met benzinemotor tegenhoud. De prijzen van elektrische snorfietsen zijn nog steeds echt niet voor iedereen betaalbaar. Daarbij denk ik dat dit een goed alternatief kan zijn in plaats van een auto te gebruiken. Uiteindelijk is het verbruik van zo'n snorfiets vele malen lager dan een vergelijkbare auto met brandstofmotor. Ik denk zelfs dat als je zo'n snorfiets puur qua productie/energieverbruik vergelijkt met een EV dat een snorfiets met brandstofmotor het zelfs misschien wint.

Wel ben ik er voorstander van om ook voor zo'n snorfietsen een soort van verplichte APK in te voeren en de regels veel strengen te handteren. Zeker wanneer ik hier in onze stad kijk dan val je vaak om van de stank van die opgevoerde snorfietsen en vooral ook het lawaai. Misschien het wat meer onmogelijk maken dat er allerlei illegale uitlaten, sproeiers, carburateurs etc.. nog verkrijgbaar zijn.

Punt wat ik verder naar elektrische snorfietsen wil maken is dat je je soms kapot schrikt als er opeens zo'n snorfiets of scooter langs gezoefd komt. O.a. een pizza koerier hier in de buurt maakt nu gebruik van elektrische scooters en snorfietsen en die jongens en meisjes vaak door alles heen scheuren. Misschien een idee om iets van een sensor in te bouwen die een geluidje maakt bij nadering van een object.

[Reactie gewijzigd door Roel1966 op 23 juli 2024 00:34]

Snorscooters bedoel je vast. En inderdaad die zie je in de stad rond scheuren dat je zal kunnen denken dat het gewoon bromscooters zijn met een blauw plaatje.
Snorscooters bedoel je vast.
Klopt, dat is nog een ouderwetse benaming, snorfiets maar ik bedoel inderdaad gewoon snorscooters.
En inderdaad die zie je in de stad rond scheuren dat je zal kunnen denken dat het gewoon bromscooters zijn met een blauw plaatje.
Sterker nog, snorscooters en bromscooters zijn precies hetzelfde, zelfde motor met alleen het verschil dat een snorscooter begrenst word. Soms worden ze elektronisch begrenst maar kan ook door de uitlaat af te knijpen of extra veren in de koppeling te zetten. En ja, je snapt natuurlijk wel dat het een koud kunstje is dat eruit te halen en dat gebeurd dan ook door veel jongeren.
Bij de benaming snorfiets denk ik eerder aan een spartamet haha.
Ik had een Gilera runner bromscooter, die liep al 90 als je er een andere uitlaat onder deed. Zo hard gaan ze standaard in Italië. Een prop uit de uitlaat halen en de “piemel” doodlopend stukje eraf van de originele uitlaat volstaat ook. Ik kende iemand die zelfs een motorscooter had weten te verzekeren als bromscooter 8)7

[Reactie gewijzigd door Bulls op 23 juli 2024 00:34]

Voor heel wat jaren terug had ik een Vespa Sfera die ik gekocht had als bromscooter en er verder ook volledig standaard uit zag. Alleen vond ik het wel al vreemd dat als ik het gas helemaal opentrok dat dat ding tegen de 90tig haalde. Wel was ik zo verstandig dit buiten de bebouwde kom te doen op een recht stuk waar geen verkeer was en ook maar even om uit te testen. Nu bleek achteraf dat er meerdere versies Sfera af fabriek zijn en die wat ik dus had bleek een 70cc versie te zijn. Eigenlijk had die begrenst moeten zijn maar blijkbaar dus nooit gebeurd vanaf nieuw af fabriek. Heb het ook maar zo gelaten en goed op de snelheid gelet want vond het zonde eraan te gaan sleutelen.
Dat is wel apart, maar eigenlijk had je dan wel een goede deal
Klopt, maar dat is wel al heel wat jaren terug en men toen nog niet zo nauw keek.
Ondanks dat ik best wel een groen denkend mens ben vind ik het ook prima dat NL een verbod op snorfietsen met benzinemotor tegenhoud

Het is niet NL dat een verbond tegenhoudt, het is de EU die dat juist tegenhoudt vanwege overkoepelende regels. Nederland probeert verkoop juist te verbieden.
Oeps, typefoutje.
Ik heb het meteen gecorrigeerd, dank je !
Als je bedenkt dat een brommer 20 keer vervuilender is dan een bus, dan liever vandaag dan morgen over op elektrisch.

Dan heb ik het nog niet eens over het geluid…

https://www.parool.nl/nie...end-en-ongezond~b68a7952/

[Reactie gewijzigd door Johan Bogle op 23 juli 2024 00:34]

Kunnen we wel een verzoek doen om ICE bladblazers te verbieden? Is ook mengsmering, en maakt een kabaal voor een langdurige periode op dezelfde plek. Dat is naar mijn mening nog een tandje erger dan ICE snorfietsen. Die maken soms ook kabaal (opgevoerd/uitlaat gemodificeerd), maar die rijden tenminste door.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:34]

Denk dat we niet te veel achter al dat 'wettelijk verbieden' moeten gaan staan wat de laatste jaren nogal een opmars heeft gemaakt. Het maakt azijnzijkers van de mensen en drijft ook mensen uit elkaar als er voor iedere 'mening' een regel en/of verbod moet komen. Straks accepteren wij zo massaal het 'verbieden' dat er veel makklijker nog veel meer verboden gaat worden en dan kom je er op gegeven moment achter dat je geen vrijheid meer hebt en het toch wel stiekem op een dictatuur is gaan lijken. Hoe draai je dat dan terug? Ik denk niet meer....
Bij de aanbesteding van groenonderhoud door gemeenten/waterschappen wordt tegenwoordig gevraagd om geluidsarme machines te gebruiken. Dit gebeurt zeker niet overal, maar er wordt steeds meer rekening mee gehouden. Accu-kettingzagen, accu-bladblazers, accu-grastrimmers, enzovoort.

Ook bij onderhoudswerken 's nachts worden bijvoorbeeld vrachtwagens gebruikt die bij het achteruitrijden niet piep-piep-piep doen, maar lucht uitblazen, dus een witte-ruis-achtige psch-psch-psch.

[Reactie gewijzigd door EmbeddedPower op 23 juli 2024 00:34]

Hoezo de bladeren niet gewoon laten liggen?
Aansprakelijkheid van de wegbeheerder.

Nat blad wordt ontzettend glad, als jij dan als automobilist uit de bocht glijdt of op je voorganger klapt en opgooit dat dat veroorzaakt werd door de enorme hoeveelheden blad op de weg, dan loopt de wegbeheerder het risico daar verantwoordelijk voor gesteld te worden. Evenzo voor voetgangers – oma ging wandelen, gleed uit over de natte blaadjes en brak haar heup. Aanklacht richting de gemeente, want waarom liggen daar enorme hopen blaadjes?

Dan kan ik ook nog dingen erbij halen als het slecht zichtbaar maken van verkeerstekens op het wegdek (haaientanden, zebrapaden, middenstrepen, noem ze maar op) waar de wegbeheerder ook verantwoordelijk voor is.
En het verstoppen van hemelwaterafvoer (goten en putten dus :P) is ook een issue.

Aan de andere kant, als de bladeren blijven liggen rijden er misschien minder snorfietsen rond, omdat het gevaar op uitglijden bestaat... Win-win dus :+
Anoniem: 392841 @Chip.3 augustus 2022 19:16
Hangt een beetje van het terrein af, maar bv op fiets- en wandelpaden kunnen ze wanneer het koud wordt en regent mogelijk blijven 'kleven' en daarmee het pad vrij glibberig maken (met alle risicos op valpartijen vandien).
Die snorfiets ruik je anders vaak nog een paar minuten nadat ie voorbij is. Nee de uitstoot van die dingen is enorm. Ik snap alleen niet dat ze er niet voor kiezen om ze gewoon de markt uit te prijzen door heftige belastingen. Als iemand voor 20k een brandstofbrommer wil, dan is dat prima. Maar dat zullen er niet veel zijn.

Verder zie ik een verbod op houtkachels, zowel binnen als buiten, graag doorgaan. Vooral in de lente en herfst slaat het enorm op je longen hier in de regio. Er zijn een paar buren die hun verwarming niet aanzetten en lekker hout gaan staan stoken. Oprotten met die enorme vervuiling.

En cruise schepen mogen ze ook wel verbieden. Die hebben hier weinig te zoeken en zijn gewoon veel te vervuilend. Maar dat mogen we niet benoemen want er gaat teveel geld in om. Net als kerosine niet belast mag worden, want oh wee dat we niet naar de rimboe kunnen vliegen terwijl Nederlandse zomers steeds warmer worden.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 00:34]

Vergeet je ook niet alle auto's verbieden, vrachtwagens, niet meer thuisbezorgen, geen reiskosten-vergoeding meer (je gaat maar dichter bij je werk wonen) etc etc. Geen plastics meer, geen staalfabrieken.. kan nog wel ff doorgaan. Terug naar wonen in een grot, jagen en verzamelen....
Kunnen we niet beter verbieden dat men mag leven? Dood vervuilen we niets.
Maja, maar het probleem is dat er heel vaak geknoeid wordt met die snorondingen. Daardoor maken ze teveel lawaai en vervuilen ze meer dan voorzien.
Uberhaupt slaat het concept van verplaatsen van rommel met een hoop herrie nergens op. Je kan beter een bladzuiger kopen als je last hebt van blaadjes.
of vlammenwerper maar is misschien een beetje gevaarlijk als het op het openbaar terrein is.
En je naam veranderen naar Hanz.
Zo jammer dat "+1 Grappig" niet meer bestaat...
alleen met een 3ltr en turbo
wel autoafslag als je een peuk wilt roken
Bladzuigers zijn leuk voor de particulier met een miniscule tuin, maar voor grotere tuinen en openbare ruimtes is dat natuurlijk geen optie. Bovendien zijn juist die bladzuigers gruwelijk irritant omdat mensen daar uren lang mee bezig zijn om een klein hoopje bladeren op te zuigen.
Mja maar je kunt de slurf ook weer gewoon in een container of laadruim uit laten komen. Ja je bent iets minder efficiënt, maar werkt sneller dan hoe ze het nu bij elkaar halen. Ze lopen hier vaak met een stuk of 4 van die dingen en zijn dan een hele dag bezig met een paar straten, terwijl ze met 2 of 3 bladzuigers volgens mij veel sneller klaar zullen zijn. Met de blazer kun je dan alles nog de weg op blazen, maar verder is het veel nutteloze energie.

En meerdere accu's zodat ze die makkelijk kunnen verwisselen tijdens hun werk, is ook nog niet zo'n raar idee. Dan blijft het toch draagbaar en maakt het minder lawaai.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 00:34]

Mja maar je kunt de slurf ook weer gewoon in een container of laadruim uit laten komen. Ja je bent iets minder efficiënt, maar werkt sneller dan hoe ze het nu bij elkaar halen.
Het gaat niet om het legen van een opvangzak, het opzuigen van blaadjes door een dunne pijp is gewoon veel te veel werk voor grote tuinen. Dan praat ik over tuinen van 1500+ vierkante meter.
Als je niet weet hoe een hamer werkt betekend dat niet dat een hamer een dom stuk gereedschap is.

Een bladblazer is hartstikke handig en werkt heel goed, maar je moet wel weten hoe je hem gebruikt.

Ik gebruik hem regelmatig. Overigens wel een accu variant van Stihl. Veel stiller.
Bladblazers zijn uitgevonden voor mensen die vroeger geen brommer van hun moeder mochten kopen.
Dus stillere versies zullen sowieso niet verkocht worden. Is het je nooit opgevallen dat de bladblazer (persoon) het gasgeven met zo'n ding tot een kunst heeft verheven, en het net klinkt of hij (altijd mannen met van/met een beperkte lengte) op een heel klein circuit aan het rondrijden is?

Het is slecht voor het milieu omdat er minder insecten door komen en dus vogels minder voedsel kunnen vinden. Daarnaast zijn ze compleet zinloos.
En bij uitbreiding alle tuintoestellen voor particulieren :).
I know, beetje kort door de bocht, maar de meeste komen toe met een batterij-aangedreven toestel.
Hier in Frankrijk 3 mannen in werkkleding met 35 graden en benzine bladblazers blaadjes wegblazen vanwege extreme droogte en hitte in de zomer. Hoe debiel kun je zijn.
Echt hoor, je kunt mij niet wijs maken dat dië goed zijn voor het milieu, of voor de publieke gezondheid. Enige reden voor deze ondingen is volgens mij dat ze iets mobieler zijn maar als je gewoon een accu op kinderfietswielen zou hebben is het even mobiel én een stuk stiller, en een stuk schoner
De groenmannen hier hebben ze al op accus! Scheelt ongeveer alles.
Soms werkt de markt gewoon prima. Zodra ik een elektrische motor kan krijgen met een goede actieradius doe ik me benzine variant ook weg.

Veel mensen willen elektrisch, vooral door huidige prijzen van Benzine. Al die compensatieregelingen voor fossiele brandstoffen zoals btw omlaag is ook onnodig. Laat gewoon de markt zijn werk doen en fossiel wordt onbetaalbaar.
Dat is leuk maar zonder fossiel kan ik niet naar m’n werk (en EV aanschaffen is tot op heden een utopie met een bouwvakkers-salaris)
En als ik zonder fossiel wel naar m’n werk kan zal ik op m’n werk toch nog fossiel moeten hebben (elektrische werkbussen? Goed verhaal, lachen we hartelijk om in de bouwkeet).
Onzin.

https://nos.nl/artikel/24...-olie-en-gasbedrijf-shell
https://www.autoweek.nl/a...danks-zakkende-olieprijs/

Je sponsort op dit moment gewoon de oliekoningen, dat geld had beter gebruikt kunnen worden voor extra subsidie op alternatieven (brommers, auto's, treinen, alles).
Is super kut dat we Shell en co spekken met recordkwartaalwinsten.

Alleen zitten veel mensen vast, die kunnen wel (met moeite) de maandelijkse brandstofkosten betalen, maar niet even 25-30k neerleggen voor een tweedehands elektrische auto.

Het is een vicieuze cirkel van armoede, je kan geen investering maken om je vaste lasten omlaag te halen, waardoor je vaste lasten blijven groeien.

2x modaal en hoger hebben wel hun vaste lasten met elektrische auto's kunnen verlagen, waardoor het gat tussen arm en rijk ook weer een stukje groter wordt.

Ik wil heel graag elektrisch rijden, waar ik mensen in mijn omgeving heb die voor 150 euro per maand bijtelling een dikke Tesla oid onder hun reet hebben zitten. Zou mij dat al 2 keer zo veel gaan kosten (slechte timing, bij de lage bijtelling was ik niet in de gelegenheid) en zit ik dus vast aan een goedkoop gaar kut ICE autootje, waar ik net zo veel bijtelling voor betaal.... Totaal van de pot gerukt.

We hadden de elektrificering van het wagenpark kunnen gebruiken om iedereen er financieel beter op te maken, maar dat is niet gebeurd. Bouwvakker @Keltie en ik hebben er voor betaald zodat de mensen die het eigenlijk zonder hulp prima konder veroorloven, lekker goedkoop elektrisch kunnen gaan rijden.

Maar schuif vooral de schuld bij hem in de schoenen.
Bouwvakker @Keltie en ik hebben er voor betaald zodat de mensen die het eigenlijk zonder hulp prima konder veroorloven, lekker goedkoop elektrisch kunnen gaan rijden.
Zo jammer dit, je verhaal was prima, maar dan weer zo’n opmerking. Subsidie is niet geld toe krijgen. Ik kies een auto op basis van het totale plaatje financieel gezien. De staat is er bij mij niet minder aan gaan verdienen en er is dus ook geen belasting misgelopen. Als de bijtelling er niet was, had ik de auto niet gekocht. Het is dus een stimulans van een bepaalde markt.

De enige die er aan verdient heeft is volgens mij het automerk en jij en de bouwvakkers hebben er zeker niet voor “betaald”. Het is dus een stimulans uiteindelijk voor de merken die voor elektrificatie gingen en de hogere prijs die er voor betaald kon worden icm met zelfde maandlasten als een ICE heeft er voor gezorgd dat er dus meer vraag naar was.

Elke EV meer en ICE minder is volgens mij een prima doel.

[Reactie gewijzigd door jordy5 op 23 juli 2024 00:34]

Subsidie van de staat voor een lagere aanschafprijs voor een elektrische auto is geen geld toe krijgen?

De lagere bijtelling is niet minder 'belasting' betalen? Het is een inkomen voor de overheid namelijk.

De mensen die het eigenlijk prima konden missen, hebben een duwtje in de rug gekregen van onze overheid. Terwijl de mensen die het juist prima konden gebruiken, naast de pot vissen en er eigenlijk ook nog eens voor hebben mogen betalen.

Het is inderdaad een stimulans voor een bepaalde markt, maar deze is wel oneerlijk uitgevoerd naar de bevolking toe. We zouden ons eens als maatschappij meer in moeten zetten voor lastenverlaging voor de mensen die dat het hardste nodig hebben.

Net als bv de zonnepanelen. Al met al heeft modaal++ de afgelopen jaren hun vaste lasten enorm kunnen verlagen. Terwijl <modaal zijn/haar energierekening de pan uit ziet rijzen, de brandstofkosten over de kop ziet vliegen en zich ondertussen behoorlijk zorgen mag gaan zitten maken of ze aan het einde van dit jaar hun natje en droogje nog kunnen betalen.

Maatschappelijke armoede doet op de lange termijn bij iedereen pijn, behalve de 1% rijken, die zien de kloof tussen arm en rijk in hun voordeel groeien.
Als ik 12.000 aan bijtelling met een ICE betaal en met de lage bijtelling een duurdere EV kan rijden met 12.000 aan bijtelling. Dan loopt de staat niks mis. Als ze 24k aan bijtelling hadden gevraagd dan kopen mensen geen EV en hadden ze ook geen “inkomen” de staat. Ik heb overigens nog nooit geld gekregen hoor. Denk menig leaserijder ook niet vanuit de lease zelf.

Lekker op “ongewenst” drukken in een normale discussie is wel enorm ondermaats hoor.

[Reactie gewijzigd door jordy5 op 23 juli 2024 00:34]

Onzin.

Nuance:

Mensen die geen nieuwe Golf konden betalen kunnen nu ook geen nieuwe ID.3 betalen.

Ja er zijn problemen met vermogensongelijkheid in NL en daar moeten we wat aan doen.

Je ziet dat al gebeuren, de gemiddelde technische (bouwvakker of anders) schoolverlater verdient goed nu, en de gemiddelde HBO schoolverlater al lang niet meer zo goed. Vooral niet als je secundaire voordelen mee gaat tellen.
Heb je gekeken wat automonteurs en kappers tegenwoordig verdienen? Eigenlijk alleen de zachte sectoren zoals zorg en onderwijs blijven achter onder de VVD. Dat zijn geen mensen die durven een week te staken (met doden tot gevolg).

Terug naar de autos.

Om ook die oude bakkies de deur uit te werken bij mensen die minder dan 5k uitgeven aan een auto zijn oplossingen.

De meest direct maar minst aantrekkelijke: aantrekkelijke financiering. De TCO kan uit, maar een maandlast is niet altijd fijn als je baanonzekerheid hebt. Dus andere opties zijn aantrekkelijker.

Een aantrekkelijke optie die redelijk direct is maar waar gereguleerd op moet worden qua zekerheden: accuhuur. Verlaagd de aanschafdrempel EN het onderhoudsrisico.

De langzaamste maar meest makkelijke en goedkope: tweedehands markt afwachten.

Mijn huidige auto is 4 jaar oud en de een van de eerste autos op de markt die meer dan 400km bereik heeft onder de 50.000€. Een Kia e-Niro. Kostte €47.500 nieuw. Nu na 4 jaar en 130.000km moet hij tweedehands nog 34.000€ opbrengen 🤦. De vraag is enorm!

Het duurt nog even voor de markt zakt, vergeet niet: nieuwe EV’s zijn al schaars op dit moment (de vraag is enorm) laat staan tweedehands.

Maar we hebben ook nog even de tijd! Pas vanaf 2030 hoeven de nieuwe auto’s elektrisch te zijn, en er zijn nog genoeg brandstof auto’s voor de lage tweedehands markt.

@Keltie en jij (en wij) hebben betaald voor de opbouw.
Hybrids en subsidies hebben ervoor gezorgd dat de infrastructuur opgang gekomen is en de merken hebben kunnen investeren in nieuwe fabrieken. Dat is hoe nieuwe sectoren werken. Hetzelfde zijn we nu aan het doen met de waterstofketen.

Net zoals bij de oliekoningen gaan de prijzen gewoon omhoog bij subsidie, maar de energietransitie vind ik persoonlijk een beter doel.

Daarnaast worden die subsidies worden hard afgebouwd, het bijtellingsvoordeel is nagenoeg nihil, het enige is nog de BPM die op 0 staat.

Deze harde argumenten liggen vooral bij het afnemen van de koopkracht. Brandstof auto’s zijn niet “opeens” duurder geworden ofzo. Door het opkomende China en schaarste is alles gewoon duur nu. En nogmaals, nieuwe EV’s zijn nog niet zo duur, qua TCO kan het boven de 14.000km/jaar eigenlijk altijd wel uit. Net als die diesel vroeger ;)

Daarnaast is onze nieuwe bestelde full option VW ID.4 van €63.000 catalogusprijs (€58.000 na onderhandeling) slechts zo’n €3000 duurder dan een vergelijkbare VW Tiguan. In het lagere segment ligt het procentueel nog verder uit elkaar. 10k tussen een Golf basis en een ID.3 basis (die laatste basis is wel luxer in de opties). Maar reken maar door, het kan uit.

Die aanschafdrempel moeten we gewoon verlagen. Iedereen moet gewoon bewegingsvrijheid houden imho.
Exact, Littlemarc leeft in de utopie van de transitie maar helaas niet rekening houdend met hoeveel % nog fossiel gebruikt en ook nog nodig is.

Iedereen wil meewerken maar financieel nog onmogelijk helaas.
Ah, dus omdat mensen zich vastgevreten hebben in de olieindustrie mogen we er nu niets meer aan veranderen? Wat een onzin zeg. Dezelfde mensen die klagen dat ze hun asbestdaken moesten vervangen en van hun loodvrije brandstof afmoeten...
Er is niet gezegd dat het niet veranderd mag worden, er is enkel gezegd dat EV’s voor het gros van de mensen gewoon nog niet betaalbaar en/of praktisch is.

Feit blijft dat de financiële drempel om elektrisch te gaan rijden, nog aanzienlijk veel hoger is dan om een benzineauto te rijden. Vanaf prijs voor een EV ligt momenteel nog boven de 30K (ja, ik weet dat de Dacia Spring bestaat, maar we hadden het over een praktische auto) en eigenlijk nog veel hoger als je ook nog een beetje een gezinsauto wil rijden.

Da’s twee keer zo veel als wat ik ooit aan een auto besteed heb, en ik rijd een station, want gezin.

Dan kun je nu wel rucksichtslos gaan zeggen dat de benzinerijders maar moeten zien waar ze blijven, en dat EV de toekomst is (waar ik het overigens ook faliekant mee oneens ben, want dat trekt ons netwerk niet, daar slaan bij 5% EV al alle stoppen door) maar daarmee stort wel het land in, want dan kan de overgrote meerderheid van het land ineens alleen nog met de fiets naar het werk.

Of zie je dat ook als een noodzakelijk pijnpuntje in de energietransitie?
Er is niet gezegd dat het niet veranderd mag worden, er is enkel gezegd dat EV’s voor het gros van de mensen gewoon nog niet betaalbaar en/of praktisch is.
Inderdaad, daar ligt de kern van het probleem: de vanzelfsprekendheid waarmee mensen aannemen dat ze in bezit moeten kunnen zijn van een auto.
Voor die situaties is de fiets en het OV uitgevonden. De meeste argumenten die mensen dan noemen voor hun autobezit, zijn argumenten die veroorzaakt zijn door dat autobezit in de eerste plaats (men gaat wonen in verweggistan; het OV wordt wegbezuinigd/slechte connecties; de buurten zijn te ver uitgestrekt om fietsbaar/loopbaar te zijn).
Als je blijkbaar een baan hebt waarmee je geen eenvoudige EV kunt betalen, betekent dat niet automatisch dat het milieu en de luchtkwaliteit maar door de knieën moet. Maar dat doen we lekker toch, want het is de makkelijkste oplossing: milieuvernietiging levert immers pas problemen op voor latere generaties...

En het netwerk kan het prima aan. Het is zinloos om een verzonnen toekomstige belasting toe te passen op de huidige staat van het netwerk. Die evolueert mee. En er zijn talloze manieren om belasting en productie op elkaar af te stemmen. Onder andere met markwerking, intelligentere laadprofielen, en het lokaal herverdelen van opgeslagen energie.
Hmmm ik woon tussen horeca bedrijven en ik zie toch regelmatig elektrische busjes hier voedsel afleveren bij de horeca. Deze bussen hebben ook een reeks aan zonnepanelen op het dak.
DHL is daar ook flink mee op weg. Zonnepanelen worden voor zover ik weet dan gebruikt voor de on-board koeling, zodat die niet onnodig aan de accu slurpt.
Anoniem: 562971 @Keltie3 augustus 2022 18:04
Dat een EV überhaupt (nog) toekomst heeft :)
Je lacht er nu misschien nog om in de bouwkeet, maar dat verandert nog wel. Zodra de eerste fabrikant een relatief goedkope bouwt met stopcontacten waarin je je gereedschap kunt opladen en gebruiken dan lach je je collega's uit die nog ICE rijden.
ik wil ook wel een EV maar geen optie tot laden voor de deur.. en wisselende werklocaties dus ook daar kan je niet een EV voorziening maken..

los fan het feit dat ik het vertik om een ruim jaar salaris aan een auto te spenderen
Tijden veranderen. Als de auto onbetaalbaar wordt dan wordt het

Openbaar vervoer
Dichterbij je werk gaan wonen en fietsen
Ander werk zoeken dat lokaal is

De energietransitie zal meer meebrengen dan ICE veranderen voor EV. We zullen ook de manier hoe we reizen en interacteren met de omgeving moeten wijzigen. Luxe opgeven hoort daar ook bij. We hebben op te grote voet geleefd en dat gaat anders worden.
Luxe opgeven hoort daar ook bij. We hebben op te grote voet geleefd en dat gaat anders worden.
Dikke onzin en groenlinks praat. Ik rijd elektrisch (met liefde, net een nieuwe gekocht als particulier), maar luxe opgeven no way.

Waarom zouden we??? Groene energie is SPOTGOEDKOOP, het is alleen wat piekeriger.
Mooi op te vangen met 60kWh aan auto accu voor de deur (thuis of bij de baas) toch?
Wat die jongen en andere Groentjes bedoelen is: de lagere klassen gaan nog meer moeten inleveren

Groen is helemaal niet links, maar flink rechts. Hier noemen we dat soort 'salon links'.
Zoals @Keltie aangeeft werkt hij in de bouw. Ik zie nadelen als die mensen niet meer naar hun werk kunnen (probeer maar eens om 7 uur op allerlei plekken te komen) of hun salaris hoog genoeg moet worden om auto's vanaf 45 duizend euro te kopen. Er is al een tekort aan betaalbare huizen zoals je weet, en aan arbeidskrachten. Het is gewoon een beetje te makkelijk om alles maar 'de markt' te laten oplossen en het 'het individu' af te schuiven als hem dat niet zint. De wereld is gewoon iets ingewikkelder dan dat.
Als het niet meer rendabel is voor @Keltie om met zijn huidige inkomsten een auto te aan te schaffen en die essentieel is om zijn werkt te doen dan zal zal de markt het volgende doen

Of
Zijn werk vervalt want voor de fair market price wil niemand het product

Of
Zijn inkomsten gaan stijgen omdat de markt nog steeds de dienst wil die hij verkoopt (bouwen).

Kortom de markt lost het op. Zelf denk ik dat bouwen gewoon duurder wordt en gebouwen (waaronder huizen) ook duurder worden. The market works :)
Yup, en als mensen dan het niet meer kunnen betalen om te wonen krijg je flinke rellen en revolutie.

Toch ongeloofelijk dat er nog steeds mensen dat riedeltje dat de markt werkt en alles oplost geloven en verder verspreiden.

De markt kon ook de pandemie niet oplossen - de overheden hebben moeten zorgen dat er vaccins geproduceerd en verdeeld werden, anders had jij en de rest van EU nog steeds geen spuitje gehad.

Sommige dingen kan je aan de markt overlaten, andere dingen zoals energie en zorg blijken nu door de realiteit aantoonbaar best net niet aan de markt overgelaten te worden.
Het is zoals @MoominPapa zegt. Onvoorstelbaar hoe ongenadig dat geloof in het werken van de markt (in praktijk niet zoals voorgesteld) en dan ook nog de suggestie dat die werking juist of rechtvaardig is.

Verdiep je in economie zou ik zeggen. Dat hele vraag en aanbod verhaal veronderstelt allerlei vrijheden die er niet zijn. Zoals de vrijheid om niet te wonen, of niet te werken of (makkelijk) ander werk te vinden, of de vrijheid om makkelijk grond te maken op plekken waar veel vraag naar grond is om huizen bouwen.

Dan terug naar die bouwvakker van een jaar 45, onder de plak van groot geld dat bepaalt wat waar gebouwd wordt. Gaat niet echt lekker met de factor "fair" in vraag en aanbod.
En half Nederland wordt dakloos. Lekker dan. Weet je zeker dat je niet naar de VS wil emigreren, die zijn daar ook groot fan van die instelling.
The market works :)
Totdat je een ambulance nodig hebt ...
Ik weet niet hoe ver jij van je werk/standplaats woont, maar ik 11 kilometer en een elektrische auto is voor mij ook een utopie met mijn chauffeurssalaris, maar ik overweeg toch serieus om straks een elektrische scooter oid. te kopen...
Voor 11km ben je waarschijnlijk sneller met een ebike als met een elektrische auto…
Meestal "kost" het 5 minuten extra dus niet noemenswaardig...
Dan ben je toch beter af met de goedkopere optie die de ebike is?
Klopt, maar fatsoenlijke ebikes zijn ook niet goedkoop...
Dus nog ff sparen...
Als tweaker zijnde is het misschien leuk om naar een ombouwset te kijken? Je hebt tegnwoordig kitjes met een middemotor van bafang die redelijk makkelijk te plaatsen zijnm je kan ze vaak via Duitse of Poolse magazijnen laten overkomen via aliexpress.
Nog altijd niet goedkoop maar wel leuk :) Let er wel op dat je geen motor koopt van meer als 250W anders voldoe je niet aan de wetgeving.

Is niet voor iedereen, maar heeft wel een groot tweaker gehalte aangezien je indien je wil zelf aanpassingen kan doen in de firmware van de motor met een kabeltje aan je laptop :)
11 kilometer enkele reis, en regelmatig 's morgens om 3 uur moeten beginnen...
Dan ben ik toch blij als ik nog een half uurtje langer kan blijven liggen...
Dus ja... een beetje lui kan ik me wat dat betreft wel noemen...
Speedpedelec. ben je als nog snel over
Met een speedpedelec moet je weer een helm open ik ben regelmatig aan mijn hoofd geopereerd en kan daarom weinig aan m'n hoofd hebben...
Ik kijk ook met schrik uit naar het moment dat een fietshelm verplicht wordt...
Ze zijn al een tijdje bezig om de helmplicht ook in te voeren voor snorscooters dus ik vrees dat je er dan sowieso aan moet geloven.
... én ook nog eens de megalomane gedachte hebben dat een enorm land dat wel 0,006% van het wereldoppervlak beslaat een echte voortrekkersrol moet gaan voeren om het globale klimaat te veranderen.
Ik vind inderdaad dat een rijk hoogtechnologisch land als Nederland een voortrekkersrol moet nemen en heel veel verschillende projecten en initiatieven moet subsidiëren op zoek naar de beste modellen. Daarnaast vind ik dat het schatrijke Nederland met z'n schatrijke Nederlanders verantwoordelijkheid moet nemen voor de enorme 'voetafdruk' van die consumptie: we moeten onszelf dwingen schoner te leven, en in praktijk is dat ook (niet leuk, weet ik): minder consumeren.

Helpt dat als klein landje? Zeker, goed voorbeeld doet goed volgen. Goede oplossingen zijn goed te exporteren. Hoge eisen aan producten en productie leiden ertoe dat ook elders die die schone producten verkocht worden (want er komen geen twee productielijnen voor de meeste producten). Het is ook goed voor de toekomstige economie om nieuwe dingen te ontwikkelen.
Er zijn in NL een aantal mensen schatrijk ja maar de gewone burger heeft het echt niet zo breed als er geschetst word. Of zijn we alle nieuwsberichten vergeten over mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Geen huizen meer betaalbaar zijn voor de gemiddelde Nederlander, er steeds meer mensen naar de voedselbank moeten.
De vraag is waarom moeten de Nederlanders (lees burgers) verantwoordelijkheid nemen terwijl de grote bedrijven als Shell & Tata Steel vrolijk door onze overheid door gesubsidieerd worden terwijl die mega vervuilend zijn? Over goed voorbeeld doet volgen gesproken.

Naar mijn inziens kunnen we het beste investeren in NL in technologie waarmee andere landen (grootvervuilers) hun problemen mee op kunnen lossen i.p.v. de burger opzadelen met nog meer (financiele) problemen wat bijna 0 impact heeft op het klimaat. Kunnen we ondertussen er mooi voor zorgen dat we eerst onze eigen zaakjes op orde hebben in NL voordat we andere kunnen gaan helpen.
De vraag is waarom moeten de Nederlanders (lees burgers) verantwoordelijkheid nemen terwijl de grote bedrijven als Shell & Tata Steel vrolijk door onze overheid door gesubsidieerd worden terwijl die mega vervuilend zijn? Over goed voorbeeld doet volgen gesproken.
Omdat dezelfde burger deze bedrijven toch echt nodig heeft. Iedereen wil graag met de trein (auto?) vervoerd worden, in een huis wonen of graag eens aan de andere kant van de rivier wandelen, dat is nu eenmaal (betaalbaar) staal voor nodig.

Uiteraard moet het niet zo zijn dat (relatief) makkelijke oplossingen voor bepaalde vervuilingen wegens winstbejag opzij geschoven worden, maar sommige industrieën zijn nu eenmaal vervuilend, maar ook onmisbaar. (Tenzij je een gigantische reductie in populatie wil bewerkstelligen en terug naar de levensstandaard van voor 1800 wil).
Ja mee eens maar hoe kan je dan van de burger verwachten dat die maar even de helft van hun salaris inleveren om klimaatdoelen te halen terwijl dit soort bedrijven door de overheid gesubsidieerd worden. Zelfde geld voor water, we hebben nu een water tekort vanwege droogte. Hoor je meteen iedereen we moeten minder water gebruiken. Maar er zijn bedrijven zoals weer Tata Steel die honderden miljoenen liters water gebruiken maar de burger moet minderen. Het lijkt erop als of in NL de burger voor alles moet opdraaien terwijl de grote bedrijven het meeste vervuilen en die blijven gewoon subsidies krijgen van de overheid.

[Reactie gewijzigd door Tripwire999 op 23 juli 2024 00:34]

Mee eens dat burgers niet alleen lasten moeten dragen. Bedrijven ook zeker. Maar oneens dat in Nederland maar een aantal mensen rijk zou zijn. Wereldwijd gezien is onze armoede rijkdom. Landen als Slowakije (in de EU) hebben een modaal inkomen van een paar honderd euro per maand. De meeste mensen in de wereld hebben niet alleen geen auto van welke soort dan ook, maar überhaupt beperkte mogelijkheden tot vervoer, zelfs verharde wegen zijn geen norm. Wie in Nederland arm of rijk een ongeluk krijgt is 10 minuten verwijderd van een ambulance. Probeer dat eens in Rusland, Turkije, Chili.
Mooi verhaal, maar ik durf te wedden dat jij niet bij de voedselbank loopt, al jaren niet bij de tandarts bent geweest vanwege de kosten en energiekosten op afbetaling moet regelen waarvan al duidelijk is dat die niet te betalen zijn.

Om dan aan te horen dat we een rijk land zijn klinkt behoorlijk armoedig, maar gelukkig kunnen we aanhoren hoe snel de gesubsidieerde EV's wel niet optrekken en hoe goedkoop ("milieuvriendelijk") het is door het hele land crossen.

Wat is het, 2 op de 5 mensen van de week heeft er geen moeite mee dat de democratie met geweld wordt omvergeworpen, dan heb je het als rijk land met ditto hoge belastingen ergens heel goed verneukt.
wat is jouw verhaal? Dat (rijke) landen pas iets tegen klimaatverandering mogen doen als alle burgers in dat land rijk zijn?
Duidelijk niet, ik zeg toch dat de rijken alleen wat tegen klimaatverandering doen als er financieel wat tegenover staat?
Kindsubsidie afschaffen. :+
Dat lost op de lange termijn ook niets op. Je hebt een nieuwe generatie nodig om dingen voor elkaar te krijgen, want anders moeten we nog meer mensen naar hier halen om het werk te doen. Daar wordt nu al door sommige hoogblonde politici om gemopperd.
Da's voor @brabbelaar wellicht geen probleem. Schatrijke Nederlanders blijven toch wel kinderen krijgen.
Als je niet gelooft in man-made climate change, dan val je toch voor mij in dezelfde categorie als flat earthers. Er is 100% consensus onder onderzoekers (en de bijbehorende data en analyse) dat de mens enorme invloed heeft op het klimaat.

https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/
Alle theoriëen waar de meningen en studies wel degelijk over zijn verdeeld, maar "de wetenschap" 100% consensus over heeft, moeten alarmbellen bij je laten rinkelen.
- Er is nooit (accuraat) gekwantificeerd hoeveel invloed de mensheid heeft op de opwarming.
- Er zijn tevens talloze discussies over de theorie dat CO2-concentraties niet proportioneel met de globale temperatuur meestijgen. Je kan veel studies vinden waar wordt geconcludeerd dat een soort "verzadiging" voorkomt rond de 1000 ppm (1.5-2x zoveel als nu), en daarna het broeikaseffect hiervan sterk afneemt.

Of je dit zou moeten willen, daar wil ik niet de discussie over laten gaan, maar 100% consensus over zo'n abstract onderwerp is zeer naïef.

[Reactie gewijzigd door Sloeber op 23 juli 2024 00:34]

Of je dit zou moeten willen, daar wil ik niet de discussie over laten gaan, maar 100% consensus over zo'n abstract onderwerp is zeer naïef.
De 100% consensus betekent dat alle peer reviewed artikelen gepubliceerd in de officiële wetenschappelijke outlets de theorie van man made climate change onderschrijven (en dat in de afgelopen 3 jaar). Dat er misschien mensen zijn die het er niet mee eens zijn, maakt niet uit. Zolang die geen data vergaren en onderzoekspapers schrijven en publiceren die peer reviewed zijn, veranderd er niets aan de consensus.

Als er dus vermoed wordt dat er een verzadiging optreedt, dan zal men dit aan moeten tonen aan de hand van data en onderzoek en hier een peer reviewed artikel over moeten publiceren.
De aarde is een gigantisch open systeem. Elke vorm van input heeft een effect, dat kan je zonder wetenschappelijk onderzoek onderschrijven. De vraag is alleen, hoeveel. Deze is niet beantwoord.

IPCC heeft in een publicatie van 94 voorspeld dat op basis van doorgaan met CO2 uitstoten, de aarde in 2020 tussen de 1.5 en 8 graden zou opwarmen. Het werd uiteindelijk 1.7. Met zo’n gigantische marge (CI=0.95) kan elke boerenlul z’n voorspellingen laten uitkomen.
Toen ik nog op de basisschool zat, werd me verzekerd dat tegen 2020 de zeespiegel met 2 meter gestegen zou zijn. Het is op zijn best een cm of 20 gestegen.

Ik denk dat dit soort doomsday geroep de afgelopen 30 jaar een behoorlijk negatief effect heeft gehad. Door alles enorm te overdrijven, neemt bijna niemand het verkloten van de aarde nog serieus.

Wat ook niet helpt is dat ik persoonlijk het gross van de klimaatactisten niet serieus kan nemen. Huizen kopen bij de kust, met het vliegtuig de wereld rondvliegen alsof het niets is, dikke bak rijden, dure smartphones, merkkleding. En zo een gigantische ecologische voetafdruk hebben die tig keer hoger is dan de gemiddelde burgerpleb. Kijk alleen al naar Klaver, het gezicht van de groene 'revolutie' en wat voor een ecologische ramp aan woonhuis hij bezit.

Nu draait alles om klimaat, bescherming van de planeet, CO2. Terwijl meer CO2 juist goed is voor het wereldklimaat, toen er nog (ruim) 2 keer zo veel CO2 in de lucht zat, was bijna 90% van al het land bedekt met jungles en bossen.

Het draait weer veel te veel om geld, geld dat in zakken verdwijnt van een select groepje mensen. Als het echt om het verbeteren van de wereld ging, had er nu op elk dak zonnepanelen gelegen, had elk huis dubbel HR+ glas gehad, zou iedereen elektrisch rijden. Maar nope, dit is praktisch alleen bestemd voor modaal++, de armer wordende groep plebs krijgt hier geen hulp voor.
Het is wel zo dat als je als onderzoeker een klimaatonderwerp wil onderzoeken dat misschien tegen het huidige verhaal ingaat je daar absoluut geen financiering voor zal krijgen, en als je zelf aan geld weet te komen zal niemand jouw onderzoek publiceren.

Deze gigantische geldstromen worden maar aan 1 kant ingezet.
Zo kan ik ook consensus creeren
Er is helemaal geen 100% consensus onder de onderzoekers die er daadwerkelijk onderzoek naar doen. Maar iedereen die in de categorie wetenschapper valt was bereid een handtekening te zetten, dus ook wetenschappers die in een compleet ander gebied actief zijn. Dat nummer is echt onzin.

Het is simpelweg de best sluitende werktheorie die we hebben en dat is hoe we in de wetenschap alles aanvliegen. Daarom moeten we ook vol inzetten op wat we weten, want de huidige werktheorie is niet bepaald rooskleurig.

Tegelijkertijd moeten we nooit onze ogen sluiten voor een alternatieve verklaring het kan altijd dat we een nieuw aspect vinden wat we nog niet hebben meegewogen. Het periodiek systeem was ook niet in één keer perfect en hiermee zal het net zo zijn.

Er zijn overigens hele prima analyses die verklaren dat de aarde tot 2065 blijft opwarmen zonder dat wij mensen daar ook maar iets tegen kunnen doen. Dat zou best wel vervelend zijn voor een land dat onder de zeespiegel leeft....

Wetenschap is geen religie, zodra je van wetenschap een religie maakt gaan er een hoop dingen fout.
Klimaat verandering is geen grapje, zodra we in welke richting dan ook oogkleppen op zeten kunnen we weleens hele grote fouten maken.
Er is helemaal geen 100% consensus onder de onderzoekers die er daadwerkelijk onderzoek naar doen. Maar iedereen die in de categorie wetenschapper valt was bereid een handtekening te zetten, dus ook wetenschappers die in een compleet ander gebied actief zijn. Dat nummer is echt onzin.
Dat is er wel. Alle onderzoeken van de afgelopen 3 jaar bevestigen de data en modellen. Er is geen enkel onderzoek in de afgelopen 3 jaar gepubliceerd in peer reviewed wetenschappelijke artikelen, die ook maar een andere indicatie vinden dan man made climate change en klimaat verandering. Dus de analyses die je noemt die iets anders beweren, zijn dus geen peer reviewed artikelen.
Jouw geloof in dat jij het beter denkt te weten dan al die wetenschappers is nog veel naïever.
Ik zeg niet dat ik het beter weet. Ik zeg alleen dat wat 'wetenschappers' allemaal zeggen helemaal niet 'de waarheid' hoeft te zijn. En dat er dus waarschijnlijk veel meer speelt als wat we nu menen te weten.
Wetenschappers zijn trouwens, net als jij en ik, mensen, en mensen zijn niet onfeilbaar, ook niet als groep. Probeer je eigen verstand wel actief te houden.
Met zo'n houding schiet je alleen niets op. Trek je dan alles in twijfel? Durf je dan wel te vliegen. Het feit dat we dat doen is geheel gebouwd op wetenschap en theorie. En bij de dokter dan? Trek jij zijn adviezen in twijfel.

Als je eerlijk bent vertrouw jij in heel veel gevallen wel op de wetenschap. Je bent alleen kieskeurig in wat je wenst te geloven en dat noem ik hypocriet.
Er zijn dingen die de wetenschap oplost, exacte wetenschap, daarnaast is er een heleboel "wetenschap" die bestaat uit theoretiseren en proberen die theorieën te bewijzen. Die hele klimaat/milieu business valt onder dat laatste.
Dus ja, ik durf te vliegen, en vaak volg ik de adviezen van een dokter.
Einstein was een wetenschapper van de theoretische kant, en was altijd erg voorzichtig, en tegenwoordig worden er vaak twijfels over zijn theorieën geuit, hoewel veel inmiddels is bevestigd, en daarom, zolang niet bewezen is dat die milieutheorien kloppen blijf ik bij mijn uitspraak.
Dus je bent gewoon aan het cherry picken. Moet ik je nog uitleggen dat je argumenten helemaal nergens op slaan? Wat je zegt is namelijk onzin.

De wetenschap heeft namelijk maar een methode, ook wel bekend als de scientific method. Wat je zegt klopt verder van geen kant. Maar laat maar verder, jij hebt een hersenspinsel waar ik je niet af kan helpen.
Maar het gaat hier toch niet om daadwerkelijk motoren maar om snorfietsen met een wettelijke Vmax van 25km/h?

Ik kan me niet voorstellen dat mensen op die dingen afstanden rijden waarbij de huidige accuradius een probleem is. Dan kom je toch al snel op afstanden waarbij je hoe dan ook een sneller vervoersmiddel wilt dan een snorfiets.

Qua motoren ligt het vooralsnog inderdaad anders omdat die beter geschikt voor grote afstanden die bij lange niet te halen zijn qua actieradius.
Vergis je niet in de gebruikers en de afstanden die ze afleggen.
Nee, in de grotere steden zullen niet de meeste kilometers afgelegd worden, maar hier in het buitengebied wel degelijk.
En niet iedereen heeft het geld om het ouder snorfietser te vervangen voor iets groters (duurder).
Maar dan neem je toch al snel een 45km scooter? IPV 25km?
De markt werkt totaal niet zonder goede regulering.

Het word tijd dat alle verbrandingsmotoren dezelfde strenge normen (geluid, uitstoot,...) opgelegd krijgen als een personenwagen.

Een scooter stoot gemiddeld veel meer rommel uit dan een personenwagen en dan moet die wagen wél naar de keuring en die scooter niet? Dat vind ik onacceptabel.

Bijna elke dag zie ik superluide en stinkende scooters tegen 25km/u door mijn straat uitrijden. Elektrische fietsen halen hun in... Belachelijk dat dat nog mag.

Ik hoop dat Nederland het wel krijgt doorgedrukt en dat veel landen volgen.
Mag ik melden een 4tact schakelbrommer te rijden,welke na 2 jaar elk jaar n uitlaatgastest moet ondergaan
Hier in België lopen we dan maar weer eens achter op Nederland :-).
Dat is nou juist het punt van dit soort regelgeving en andere compensatieregelingen: Om de markt verschuiving te versnellen. (En tevens andere doelen behalen, zie klimaatakkoord)
Omdat de bedrijven nu meer verkopen dan met een normale marktwerkingen kunnen ze ook meer ontwikkelen en zo wordt de gehele EV markt weer toegankelijker, mooi domino effectje.
Dat is nou juist het punt van dit soort regelgeving en andere compensatieregelingen: Om de markt verschuiving te versnellen. (En tevens andere doelen behalen, zie klimaatakkoord)
Omdat de bedrijven nu meer verkopen dan met een normale marktwerkingen kunnen ze ook meer ontwikkelen en zo wordt de gehele EV markt weer toegankelijker, mooi domino effectje.
ik denk dat de compensatieregelingen juist de transitie verzwakken want de prijs van fossiel omlaag ging.
De prijzen van nieuwe accu's zijn ook niet mals. Na een paar jaar mag je je accu vervangen, en dan is het janken met de pet op. Accu's en accu management systemen zijn een stuk slechter in scooters, dan in auto's. Om niet te vergeten dat laden van 0-80% meer dan twee keer zolang duurt als met een BEV auto. Even bijtanken voor die laatste paar kilometer is dus een hel vergeleken met benzine scooters. En daarbovenop slijt je accu, ook al gebruik je hem niet, waardoor het niet geschikt maakt voor een reserve voertuig dat je alleen een paar keer per week gebruikt.
waardoor het niet geschikt maakt voor een reserve voertuig dat je alleen een paar keer per week gebruikt.
Als je geld hebt voor een (elektrische) reserveauto, dan kun je dit ook wel lijden. Naast dat is voor een gemiddelde 2e auto het bereik niet bepaald interessant (tenzij je een enorme roadtrip gaat maken van 200+ km). Dus de degradatie van de accu boeit eigenlijk helemaal niets in dit scenario.
Wie heeft het over een reserve auto? Veel mensen hebben één auto, en dan een scooter als reserve. Je kan zeggen wat je wilt, maar toen een kennis zijn accu na al 2 jaar moest vervangen, en hoeveel dat kost (vervang 2x je accu en je hebt de prijs van de hele scooter betaalt), was de rekensom simpel om weer terug naar benzine te gaan.
Probleem is dat we op het gebied van klimaatverandering flink haast moeten maken. We kunnen niet wachten tot de elektrische varianten van producten hun fossiele brandstof tegenhanger hebben voorbijgestreefd in termen van rendement en functionaliteit. Tegen die tijd is de aarde mogelijk al veel te zwaar opgewarmd en zitten we met de gebakken peren.

Je kan je sowieso afvragen of bedrijven als Tesla en daarmee voor een groot gedeelte de innovatie rondom elektrische auto's überhaupt ooit van de grond was gekomen als we het puur aan de markt hadden overgelaten.
Ik denk niet dat een scooter of bromfietsgebruiker zo veel bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De grote industrieën zullen daarvoor eerst eens minder moeten uitstoten voordat we de consument gek gaan maken hiermee.

Ja, ook ik wil dat mijn kinderen / kleinkinderen op een nog behapbare planeet rond kunnen lopen maar laten we eerst kijken naar de grote uitstoters (Chemelot, Moerdijk, Tatasteel enz) voordat jij en ik ons druk moeten maken om onze uitstoot wat in verhouding vele malen lager ligt.
Ik denk niet dat een scooter of bromfietsgebruiker zo veel bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De grote industrieën zullen daarvoor eerst eens minder moeten uitstoten voordat we de consument gek gaan maken hiermee.
Ik denk niet dat dit de juiste instelling is waarmee we de klimaatcrisis gaan overwinnen. Waar klimaatwinst gepakt kan worden en er een kans is moeten we dat zeker doen. Ik vind dat we echt wel wat beter onze best mogen gaan doen om stappen te maken. Ik snap dat we niet abrupt kunnen overstappen naar duurzame alternatieven en ik ben ook niet zozeer tegen op fossiele brandstoffen, maar ik denk dat we echt wel wat kritischer mogen gaan kijken naar onze waar onze fossiele brandstoffen voor gebruikt worden.

Maar wellicht dat ik ook niet geheel objectief ben en het als een kans zie als eerste stap tegen het grote overlast wat ze opleveren in mijn buurt. Vaak grote stank- en geluidsoverlast door die ronkende motoren. (Motorgeluid kan ik waarderen, maar niet van snorfietsen en scooters).
Ik denk niet dat we ons illusies moeten maken dat we op mondiaal niveau wat gaan veranderen. De energietransitie is sowieso te laat. De aarde gaat er sowieso aan. Ik denk dat we nu moeten denken in termen van damage control en de lokale omgeving schoon te houden.

Mondiaal is het sowieso te ingewikkeld. Hoe zal het rijke Europa met droge ogen tegen India, China, nieuwe Aziatische tijgers of Brazilië zeggen dat ze ze hun productie moeten verschonen (en duurder moeten maken) zonder een gratis alternatief dat beter is te leveren ? Gaat niet gebeuren. India, China, Brazilië...etc gaan de broeikasgassen uitstoten om hun economie te ontwikkelen ...net zoals Europa en Amerika dat gedaan hebben.

De EU gaat het verschil niet maken. Daarom vind ik zelf milieukwesties veel belangrijker dan klimaat. Het stikstof debat vind ik veel belangrijker dan het CO2 debat omdat stikstof milieu is en lokaal ons aantast. Daar kunnen we nog een verschil maken maar op mondiaal niveau is dit kansloos.
China als voorbeeld nemen in deze context is nog al dubieus. In veel grote steden in China mag je al meer dan 15 jaar niet meer met een ICE brommer rijden. dat gaat veel verder dan een verbod op verkopen .
Weet je ook waarom ? Ga eens naar China en ga als voetganger bij het stoplicht staan. De brommertjes blijven accumuleren en als het op groen is kan je de lucht proeven/opeten en is je zichtafstand 1 m tot het is weggetrokken.

Het werd zo erg dat de vervuiling een direct gevaar werd voor mensen en hebben ze ingegrepen. We hebben het echt over een hele andere orde van zaken.
BTW omlaag op fossiele brandstoffen? Huh?

Als 'gewoon de markt' zijn werk moet doen, dus alle accijnzen op benzine afschaffen? En kijken wat mensen dan gaan gebruiken? En als we straks in een crisis komen waarbij olie prijs onderuit duikelt, kunnen we dan nog jaren extra het op snorfietsen met verbrandingsmotoren houden.
Nee, de BTW is verlaagd op brandstoffen tot 31 december, dat vind LittleMarc dus onnodig.

Jullie zijn het eens dus ;)

Overigens zijn de accijns op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) ook verlaagd.

Persoonlijk vond ik die BTW verlaging ook volstrekt onnodig, veel mensen denken dat ze anders de brandstof niet meer kunnen betalen als Henk en Ingrid vs de elitare-EV-rijders, maar in de praktijk hebben ze gewoon Shell gesponsord:

https://nos.nl/artikel/24...-olie-en-gasbedrijf-shell

[Reactie gewijzigd door _eLMo_ op 23 juli 2024 00:34]

De btw is helemaal niet verlaagd op benzine en diesel. De accijns is verlaagd op benzine en diesel. Daardoor daalt indirect de btw ook iets omdat de btw berekend wordt over de prijs inclusief accijns.
Excuus, je hebt gelijk, het originele plan (zie mijn link) was de BTW en wellicht ook accijns, maar het is alleen accijns geworden blijkbaar.
Je kan de accijns niet verlagen zonder de btw ook te verlaagen daarom is het ook niet en-en geworden. In de kamer notulen staat letterlijk dan btw verlaging ook het plan is maar dan via de accijnsverlaging en niet er nog bovenop.
Het is niet verlaagd en dan wel verlaagd. Make up your mind.

Het percentage is niet verlaagd. Je hebt gelijk. Congrats.

Maar de btw is minder (staat krijgt minder doekoes binnen)
De mensen die geen benzine kunnen betalen hebben ook geen geld voor een elektrische auto en waarschijnlijk ook geen oprit om ‘s nachts thuis op te laden, catch22.
Dus nog gewoon BTW op benzine. Alleen gas/elektriciteit is naar laag tarief gegaan. En de markt zijn werk laten doen met accijnzen erbij, is wel een creatieve interpretatie van de markt zijn werk laten doen imo. Dan kan je ook een extra heffing van €10k op elke nieuwe snortfiets met benzinemotor doen, en dan stellen dat de markt zijn werk verder kan doen.

Of er niet omheen draaien, en die dingen gewoon verbieden.
Het is niet hetzelfde want toen de prijs laag was heeft men de accijnzen/btw niet verhoogd om te compenseren. Het was nu ook onnodig ze te verlagen. De spelregels zijn veranderd wegens de hoge prijzen maar andersom weer niet.
Je bedoelt snel kan opladen?

Er zijn al talloze elektrische bromfietsen alleen komt er dan ineens +1000 euro bij als ze hier in Nederland verschijnen.


Je hebt vb talloze fat-bikes die nog geen 1500 ex btw kosten en als ze formeel worden verkocht +2500 ?


Stimulatie om in andermans zak te stoppen is natuurlijk onzin. Eerst het verschil uitleggen waarom een stuk ijzer met een concept van meer dan 100 jaar oud, een electrische motor wat niks nieuws, en een accu wat tegenwoordig in grote hoeveelheden nog geen €300 per kW,
in een bepaalde configuratie de hoofdprijs vraagt ?


En de verhalen van ontwikkelen en arbeidskosten is ook onzin, een uitzendkracht kost hier nog geen €20 de uur, een wia de schroeven laten aandraaien nog geen €10.
De markt zijn werk doen? Shell heeft weer gigantische winsten gemaakt vanwege de hoge prijzen, rata hoe kan dat? Prijsafspraken is in elke sector verboden, maar op de olie-/energiemarkt mag het wel.
We worden gewoon bedrogen waar we bij staan.
Ik zie het nut van een snorfiets niet (nooit gezien overigens).

Qua snelheid kan je net zo goed of beter een fiets pakken.
Qua kosten kan je beter de fiets pakken.
Fietsen is ook nog eens beter voor je conditie, en beter voor het milieu.

OK, als je oud & aftands en/of gehandicapped bent valt er wat voor te zeggen, maar het gros van de snorfietsen die ik inhaal wordt niet bereden door deze groep mensen.
Die dingen hebben 200 km actieradius. De gemiddelde autorijder doet maar 35 km per dag, scooters gaan echt niet 7 keer meer doen dan dat.

Dus je argument slaat nergens op.
Heuh?
Een bromfiets/snorfiets is zeer zuinig, dat verdien je nooit terug als je overstapt op electrisch tenzij je heel veel rijdt.
Stiller... daar gaat je hele lol van een racemotor.
De lol van een motor zit 'm in de bochtjes. Ja er zijn yahoos die de demper er uit halen, aan de andere kant is er een actiegroep 'te luid geluid is uit' van motorrijders zelf. Die storen zich ook aan het lawaai van hun collega rijders.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Littlemarc3 augustus 2022 16:01
Soms werkt de markt gewoon prima. Zodra ik een elektrische motor kan krijgen met een goede actieradius doe ik me benzine variant ook weg.

Veel mensen willen elektrisch, vooral door huidige prijzen van Benzine.
Als er een gebied is waar elektrisch niet aanslaat tot nu toe is het wel bij motoren waar o.a. het motorgeluid voor veel mensen bijdraagt aan de ervaring.
Niet zozeer het geluid. Elektrische motoren zijn duur, het bereik valt ontzettend tegen (geen ruimte voor accu en 2e efficientere elektromotor voor de snelweg) en ze kunnen wat riskanter zijn i.v.m. de grote hoeveelheid koppel die altijd beschikbaar is. Beetje lompe dot gas (...eh.. wattage.. eh.. je snapt m'n punt) door een hobbel of slechte inschatting in de bocht en je gaat onderuit :P De brandstofmotoren zijn iets meer vergevingsgezind wat dat betreft. @mjl heeft de oplossing: goed afstellen.
Fortnine heeft er een leuk filmpje over.

Elektrische scooters zijn naar mijn mening geweldig! Doet het zelfde, zonder het lawaai en de vervuiling. In Den Bosch heb ik onlangs in een elektrische bus gezeten, dat was een vergelijkbare verademing. Ook als ze in de stad langs rijden.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 23 juli 2024 00:34]

Dat ‘riskante’ aspect is prima te ondervangen door de throttle response goed af te stellen. In mijn plug-in hybride is dat met een kastje tussen het gaspedaal en het motor management ook prima te regelen, hierdoor reageert het motor management zodanig dat de benzine motor minder vaak aanspringt.
Wat eventueel als tussenvorm zou kunnen:
Elektrische motoren met een benzine range-extender. De verbrandingsmotor kan dan op optimaal toerental blijven draaien als pure generator.
[...]


Als er een gebied is waar elektrisch niet aanslaat tot nu toe is het wel bij motoren waar o.a. het motorgeluid voor veel mensen bijdraagt aan de ervaring.
In mijn groepje rijden we allemaal Ninja's (relatief stille motor) maar we zijn een minderheid. Toch krijgen we veel interesse op festivals in Duitsland.
Als er een gebied is waar elektrisch niet aanslaat tot nu toe is het wel bij motoren waar o.a. het motorgeluid voor veel mensen bijdraagt aan de ervaring.
Misschien, maar volgens mij is het meer omdat de range heel slecht is omdat motoren extreem slechte aerodynamica hebben.
De motor op zich nog niet eens, het is meer de mens die er op zit die de aerodynamica verpest :+
Dan komen ze over het dijkje langs rijden.
Snap nog steeds niet dat mensen niet gewoon de fiets pakken voor korte afstanden en de auto/ov voor lange afstanden.. |:( . Heb je zo'n mooi functionerend lichaam en dan ga je als een zoutzak op de scooter zitten :/ .
Niet iedereen heeft een auto, of kan die betalen (een snorfiets verbruikt iets minder, en kost ook iets minder). En in grote steden is een auto lastig met parkeren (plaatsen, vergunningen etc).

OV is leuk voor de randstad, maar buiten de randstad meestal geen optie. Er zijn zat dorpen waar je al blij mag zijn met één bus per uur. En in sommige dorpen komt helemaal niet eens een bus.
Een snorfiets heeft een wettelijke Vmax 25km/h.

Een elektrische fiets heeft óók een Vmax van 25km/h (althans, qua ondersteuning dan) waarbij je fysiek weliswaar iets moet doen maar inspannend is het niet vanwege de ondersteuning die het meeste werk doet.

Als geld het probleem is koop je een Ebike voor minder dan een snorfiets en heb je daarbovenop ook nog eens geen certificaat of verplichte verzekering nodig (en ook geen helm mocht je dat vanaf volgend jaar liever niet willen). Daarnaast is een Ebike in fietsenstallingen nóg flexibeler met parkeren dan een snorscooter.

Wat moet je dan in hemelsnaam met een snorfiets boven een Ebike :P ?

Een bromfiets met bijbehorende maximum Vmax van 45km/h valt nog wat voor te zeggen als tussenstap tussen een Ebike en een auto/OV maar snorfiesten zie ik echt geen nut meer voor.

@Jip99
Haha ja een oplossing als dat is vrijwel altijd praktischer dan een legaal alternatief ;)
Qua mogelijkheden heb jij gewoon een bromfiets (zelfs nog wat meer) welke - volgens de wetgeving - veel te snel gaat om snorscooter te mogen zijn tegenwoordig.

Ondanks dat ik ook op bromfietsen gezeten die op 60km/h wegen prima meekomen met het verkeer moet je in een discussie als dit wel uit blijven gaan van de legale definities, en daarbinnen is een snorscooter niet sneller of praktischer dan een Ebike met beide 25km/h :P

Je ziet het ook al met maaltijdbezorging, de snorscooters zijn daar praktisch allemaal over op E-bikes, alleen de 45km/h bromfiets houdt het vooral in het buitengebied vol vanwege de hogere Vmax voor de wat langere afstanden.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 00:34]

Ik heb een oude Peugeot Rapido snor die 55 gaat omdat ik het leuk vindt, en een ebike komt er pas in als ik niet meer normaal op mijn normale fiets kan fietsen.
Je kunt je natuurlijk ook gewoon aan de wet houden.
Mijn scooter reed op de rollenband van de politie destijds rond of net onder de 45km/u. Zei de agent: "u moet hem een beetje laten aanpassen, want zo kunt u niet met het autoverkeer meekomen en dat is gevaarlijk." Gedaan en nu rijdt-ie rond de 50-55.
Gebruik hem alleen weinig tegenwoordig, dus hij moet binnenkort weg, denk ik.
Dat kan, maar ik kies er voor om deze te overtreden, en de boete/inbeslagname van de scooter hou ik altijd rekening mee.

En de wet voor blauwe en gele plaatjes is verouderd in mijn idee, de snor die volgend jaar een helm moet dragen gewoon afschaffen, en de gele plaat scooter 60 laten rijden en alleen maar op de weg.
Kan me voorstellen buiten de randstad. Ik woon zelf in de randstad en doe alles met de fiets. Ik zie op dit moment geen reden om een auto te kopen aangezien 99% van wat ik doe binnen een uur met de fiets kan bereiken.
haast, iets langere afstanden, frequentie, luiigheid, genieten van het zonnetje, goedkoop. Ik ben ook geen voorstander hiervan, maar zijn genoeg redenen uit te leggen.
Nou een speed-pedelec zou dan een aardige vervanging zijn. Die is ook nog eens flexibeler qua inzet ook.
Of geen auto, nachtdiensten draaien (= geen OV of uren wachten) en net te ver om lekker te fietsen.
Snap ik, maar dat is een edge case. Ik heb het voornamelijk over mensen die overdag ergens binnen 10km moeten zijn en dat makkelijk zouden kunnen fietsen.
Gemiddelde snelheid van een fiets is 12 - 14km/h. (bron: CBS)
Dan doe je over 10km 3 kwartier ongeveer.
Met een snorfiets is dat 24 minuten als je écht niet sneller kan dan 25.

Ik snap het dan op zich wel.
De reden waarom de gemiddelde snelheid lager is voor fietsen is de weg (kruispunten e.d.) waar een snorfiets ook last van heeft.
En uiteraard kinderen en ouderen die het gemiddelde omlaag trekken.
Voor een gezonde volwassene is er geen/nauwelijks verschil tussen een fiets en een legale snorfiets.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 00:34]

Ik weet niet of je wel eens bent ingehaald op zo'n oudje met een elektrische fiets, maar ik rij gemiddeld echt niet de 25-27 wat zij rijden hoor. En ik heb mijn hele middelbare-school-gaande leven 30 min heen en terug op de fiets gezeten, met een fietscomputer. Om het een beetje vol te houden zat ik niet vaak boven de 20 hoor. En werd ik ook constant ingehaald door snorfietsen (elektrische had je toen nog niet).

Het verschil hier is dat ik met een bron kom in mijn originele reactie, en jij niet. Als je een bron hebt met "fietsers fietsen gemiddeld net zo snel als een legale snorfiets" (lol) dan kunnen we praten.

[Reactie gewijzigd door voxl_ op 23 juli 2024 00:34]

25~27 (aka max ondersteuning) had je vroeger inderdaad niet, maar over elektrische fietsen had ik het niet.
Ik had het over normale fietsen en dan rijden ouderen een stuk langzamer dan de jongeren en jong-volwassenen.

Maar wellicht zit het verschil in het terrein. Ik ben opgegroeid in Zuid-Limburg en heb gestudeerd in Brabant.
Daar heb je vaak genoeg fietspaden in het buitengebied waar je kilometers geen kruispunten en andere snelheidsremmende infrastructuur tegen komt. Eenmaal op snelheid is het vrij triviaal om 25~30 te blijven rijden met goede versnellingen. Zolang de weg je maar niet dwingt af te remmen.

Als je telkens moet afremmen, ja dan gaat de gemiddelde snelheid omlaag en haal je die gemiddelde snelheid ook niet. Puur omdat telkens optrekken je uit put.

Dat merk ik zelf hier in de stad. Naar een bepaald bedrijventerrein over 4 KM is veel vermoeiender dan naar het naastgelegen dorp 10KM verder.
Naar het bedrijventerrein is kruispunt, kruispunt, etc. Naar dat dorp is 1 kruispunt en dan een heel lang fietspad dat de snelweg volgt. Optrekken, opschakelen en cruisen maar.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 00:34]

De reden waarom de gemiddelde snelheid lager is voor fietsen is de weg (kruispunten e.d.) waar een snorfiets ook last van heeft.
Klopt, maar steeds stoppen en optrekken tot 25km/h is op een fiets ontzettend slopend. Met een e-bike al makkelijker, en met een snorfiets geen probleem.
In een auto of bus zit je ook als een zoutzak. ;)
True, maar ik heb het voornamelijk over de korte afstanden die je binnen een uur kunt fietsen.
een uur fietsen noem ik niet kort.. dat is bijna 20 km als je een beetje doortrapt.
Klopt, 20km is niet per se kort, maar gemiddeld gezien fietsen mensen met een snelheid van 12 km/u, Ik vind dat nog aardig kort. En misschien had ik het anders moeten verwoorden, maar ik doelde voornamelijk op de fietstochten die minder dan een uur duren. De fietstochten die ik 9 van de 10 keer doe zijn 7~12km waar ik 25~45 minuten over doe.
Ik gok dat de meeste mensen een uur fietsen nou niet echt een korte afstand vinden.
Ik ken genoeg mensen die of lichamelijk niet kilometers kunnen fietsen of simpelweg langer dan een uur op de snorfiets zitten.
Ik pak soms de brommer naar werk, veel te ver om te fietsen, goed te doen op de brommer.

De afweging is brommer of auto, niet brommer of fiets.

Scheelt ook flink in de portemonnee
Niet iedereen heeft een mooi functionered lichaam.
Met mijn disabiliteitsuitkering kan ik geen auto veroorloven en openbaar vervoer ook niet en lange afstanden fietsen is uiteraard ook geen optie.
Ik heb wel een fiets die ik gebruik voor boodschappen maar als ik naar de dokter, tandarts of apotheek ga of op bezoek bij mijn ouders zou dat een uur fietsen zijn voor mij en dan is het maar de vraag of het weer mee zit.
Tja, helaas zijn sommige winkels e.d. niet na 18:00 uur en beperkt in het weekend open. Als je na het werk nog de mogelijkheid hebt om er langs te gaan. Met een auto is de kans reëler dat je niet voor een dichte deur staat.
OV? Wat een grapjas. Het OV is duur en traag in dit land.

Ik doe deur tot deur naar mijn werk 22 minuten met de auto, maar 75 minuten met het OV.
De auto kost deur tot deur 2,56 en het ov 7,50.
Zeer zonde dit. Maar, aangezien Nederland nog wel zeggenschap heeft over accijnzen/bpm, gewoon een extra aanschaf tax van €10k op die herrie makende tweetakts dingen? Praktisch t zelfde effect :Y)
gewoon een extra aanschaf tax van €10k op die herrie makende tweetakts dingen?
Men kan ook de accijns verhogen van tweetaktmotorolie en mengsmering. Ja, daar valt omheen te werken, maar het maakt het gebruik van de bestaande vloot en van nieuwe snorfietsen een stuk oncomfortabeler.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:34]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @The Zep Man3 augustus 2022 15:59
Mengsmering is zeer eenvoudig zelf te maken en om een accijnsverhoging op dit punt is inderdaad (eenvoudig) heen te werken. Dat gaat niet veel oplossen ben ik bang.
Nog sterker: mengsmering van de pomp komt er in mijn delicate oldtimer niet in. Veel te schraal gesmeerd met magere kwaliteit olie. Ik meng zelf wel (1:45) met olie waarvan ik weet dat deze goed is. (geen zorgen, slechts een paarhonderd km per jaar voor de fun)

Ik ben het trouwens eens dat de ICE brom/snorfiets een probleem vormt mbt uitstoot en zo, vooral in dichterbevolkte gebieden. Wat ik daar tegenover nog steeds niet begrijp is waarom we nog steeds pickups en halve limosines met semi-vrachtwagenmotoren mogen kopen die gemiddeld 1:10 doen. Landrovertje iemand? Of liever een audi? Of is een golfje ook goed? Moeten die dan niet tegelijkertijd worden aangepakt? Die zijn over 5-10 jaar ook 'bereikbaarder' voor het meer gemiddelde volk.
Die extra kosten die je daarvoor maakt, gaan die op die paar honderd km per jaar over de tijd dat je die brommer hebt verschil maken?

Verder die vergelijking met verbruik gaat nat, want auto's hebben een katalysator. Los van het feit dat:"Maar mama, wat hij doet is erger" een raar argument is.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 23 juli 2024 00:34]

Die extra kosten die je daarvoor maakt, gaan die op die paar honderd km per jaar over de tijd dat je die brommer hebt verschil maken?
Qua kosten is het verschil ook niet heel spectaculair, dat gaat over minder dan €100 per jaar. Het is meer dat de smering die ik gebruik een betere verbranding heeft (minder aanslag op de bougie, cilinderkop en zuiger) en een betere smering geeft (minder slijtage aan de zuigerveren, cilinderwand en krukas-lagers).
Verder die vergelijking met verbruik gaat nat, want auto's hebben een katalysator. Los van het feit dat:"Maar mama, wat hij doet is erger" een raar argument is.
Eigenlijk niet. Ik trek het probleem door naar een breder scala aan wegvoertuigen. Het is meer: "Hij doet het ook, waarom krijg alleen ik (bromfiets) straf?" Je maakt mij niet wijs dat een auto die 1:10 rijdt bijna net zo schoon is als een die 1:20 rijdt, zoals mijn Touran 1.2TSI. Welke overigens ook prima een aanhanger van 1500kg vooruit sleept.
Qua kosten is het verschil ook niet heel spectaculair, dat gaat over minder dan €100 per jaar. Het is meer dat de smering die ik gebruik een betere verbranding heeft (minder aanslag op de bougie, cilinderkop en zuiger) en een betere smering geeft (minder slijtage aan de zuigerveren, cilinderwand en krukas-lagers).
Dus ik herhaal mijn vraag:

Die extra kosten die je daarvoor maakt, gaan die op die paar honderd km per jaar over de tijd dat je die brommer hebt verschil maken?
Eigenlijk niet. Ik trek het probleem door naar een breder scala aan wegvoertuigen. Het is meer: "Hij doet het ook, waarom krijg alleen ik (bromfiets) straf?" Je maakt mij niet wijs dat een auto die 1:10 rijdt bijna net zo schoon is als een die 1:20 rijdt, zoals mijn Touran 1.2TSI. Welke overigens ook prima een aanhanger van 1500kg vooruit sleept.
"Maar mama, hij vervuilt ook meer, dan mag ik het ooooook"
[...]
Dus ik herhaal mijn vraag:

Die extra kosten die je daarvoor maakt, gaan die op die paar honderd km per jaar over de tijd dat je die brommer hebt verschil maken?
[...]
Zeker weten. De brommers die ik heb (Yamaha DT50 MX en RD50 MX uit half jaren '80) zijn gevoelig op vervuiling in en rond de cilinder. De levensduur wordt verlengd, en revisie van de onderdelen is minder frequent.
In de tijd dat dit nog mijn primaire vervoersmiddel was, heb ik een dergelijke revisie 3x uitgevoerd (iedere 10.000 km) en naderhand nog een keer.
Ter vergelijking, een klasgenoot destijds heeft ook eenzelfde brommer gehad en kwam niet verder dan 3000 tot 5000 km met een set cilinder/zuiger. Geen ongewone rijstijl of mishandeling, wel de mengsmering van de pomp.

Bovendien is de verbranding vollediger (want minder roetaanslag) en daarmee verwacht ik ook dat er netto iets minder vieze rook uit komt.
"Maar mama, hij vervuilt ook meer, dan mag ik het ooooook"
Die draai je precies weer om ;)
Als ik geen nieuwe vervuiler (brommer) mag kopen, waarom mag die vervuilende auto dan nog wel?
Ter vergelijking, een klasgenoot destijds heeft ook eenzelfde brommer gehad
Als je 2 niet op dezelfde versleten mate proiducten vergelijkt, ben je niet echt appelen met appelen aan het vergelijken.
Die draai je precies weer om ;)
Als ik geen nieuwe vervuiler (brommer) mag kopen, waarom mag die vervuilende auto dan nog wel?
"Maar mama, hij vervuilt ook meer, dan mag ik het ooooook"
Of beperkingen op de emissies bij het verkrijgen van het kenteken. Dan mag je wel een scooter aanschaffen, maar er niet de openbare weg mee op.
Er zijn inderdaad genoeg andere regels waar uit geput kan worden om het een enorm onaantrekkelijke keuze te maken. Geluidseisen stellen of in bepaalde gebieden niet elektrische scooters weren. Aangezien de markt ook al hard die kant op gaat hoef je niet veel te doen om de verbrandingsmotor in brommers over het randje te helpen.
Beetje dubbel: verbieden van deze vervuilers mag niet (2-tact vervuilt veel meer dan een auto)
Maar als wij vervolgens niet aan de milieueisen van de EU voldoen krijgen we een boete.

Wordt er enigszins rekening mee gehouden dat wij het dichtstbevolkte land van Europa zijn? Of doet Rutte nog steeds allerlei beloften die hij niet waar kan maken?

Begrijp mij niet verkeerd: ik wil graag sneller en groener, maar terwijl Duitsland (bijvoorbeeld) nét begonnen was met het overstappen van kolen en olie naar Gas omdat dat milieuvriendelijker was, moeten wij snel all-the-way naar elektrisch om aan dezelfde eisen te kunnen voldoen.
Zijn tweetakt motoren niet al sinds 2018 uit de nieuw-verkoop gehaald?
Ja 2 takt wordt allang niet meer verkocht.
En het gaat niet alleen maar om voertuigen, je kan niets meer kopen met een 2 takt motor.
Het is dus al verboden maar sommige mensen kijken niet langer dan hun neus lang is.
Anoniem: 454358 3 augustus 2022 15:58
Moet je eigenlijk wegenbelasting voor zon ding betalen? Op een benzine variant zou die dan met een x bedrag omhoog kunnen.
Helaas niet:
Voor brommers en snorfietsen die niet harder kunnen dan 45 km per uur hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Zie https://www.belastingdien...sting/soort_motorrijtuig/

Maar zou wel een idee kunnen zijn om die voor benzinesnortfietsen dan wel in te voeren, en electrische snortfietsen volgens het huidige systeem te laten vrijstellen. Dan kan je toch een beetje die richting in gaan.
Daarnaast het ook zaak om een electrische scooter trendy te maken. Met goede marketing wil elke jongere een electrische omdat het ‘cool’ is (of wat voor term de jeugd tegenwoordig heeft :) ). Bemoeienis door de overheid zal dat eerder in de weg zitten dan bevorderen😂
Goedkoper/betaalbaar zal daar nog altijd veel meer mee helpen.
Ja, zeker mee eens maar als ik zie dat de ‘jeugd’ van tegenwoordig met de nieuwste iPhone rondlopen heb ik zo het idee dat als ze willen ze voor luxe zaken het budget wel hebben.


Maar goed, ik ben oud en neem genoegen met een iPhone SE 😝😉😇 en vind een volledige EV kopen te duur en onhandig.
Ja, maar een smartphone is betaalbaar, zeker als je de kosten over twee jaar uitsmeert, en goedkopere alternatieven gebruiken niet andere energie maar bieden minder functionaliteit en slechtere kwaliteit. Minder makkelijk om dan naar dat alternatief te gaan.

(iPhone SE is een goed voorbeeld: heb die voor twee familieleden besteld, maar spijt van gezien de batterij geen dag meegaat i.t.t. de iPhones waar het op is gebaseerd.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.