Start-up wil elektrische scooters met verwisselbare accu's op de weg brengen

Start-up Gogoro, opgericht door twee voormalige HTC-topmannen, wil elektrische scooters op de markt brengen waarin geen vaste accu's, maar verwisselbare accupacks zijn geplaatst. Daarnaast zal een scooterchauffeur zijn scooter via een app vergaand kunnen tweaken.

De elektrische scooters van Gogoro, dat het zelf heeft over 'smartscooters', zijn gemaakt van lichtgewicht materialen. De verwisselbare accupacks, die bij speciale oplaadpunten zijn op te halen, moeten onder de buddyseat geplaatst worden. Er kunnen er twee geplaatst worden en ze zijn goed voor een gemiddelde actieradius van circa 60 mijl, omgerekend een kleine 100 kilometer.

Gogoro stelt dat zijn smartscooters binnen 4,2 seconden van 0 naar 50km/u kunnen accelereren, waarbij de topsnelheid op 95km/u ligt. Afhankelijk van het land waar de scooters te koop zullen zijn, kan de topsnelheid echter begrensd worden.

Gogoro

De start-up stelt dat de elektrische scooters door middel van een mobiele app vergaand zijn te tweaken. Zo kan de lay-out van het dashboard aangepast worden, evenals lichtthema's, en kan de scooter ermee ontgrendeld en vergrendeld worden. Ook communiceert de app tijdens het rijden met de elektronica in de scooter om deze zo zuinig mogelijk met de energie te laten omgaan. Volgens Gogoro bevat de scooter in totaal 55 sensors om allerhande informatie te verzamelen. De app geeft ook een seintje als de accu's leeg dreigen te raken en toont naburige oplaadpunten.

Gogoro ziet zijn smartscooters vooral als een kansrijk vervoermiddel in stedelijke omgevingen. Het bedrijf wil geld verdienen via de exploitatie van oplaadpunten en benodigde abonnementen. Onduidelijk is nog of en wanneer de eerste smartscooters daadwerkelijk ergens op straat verschijnen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-01-2015 • 15:33

128

Reacties (128)

128
120
63
2
0
6
Wijzig sortering
Vooral fantastisch voor extreem brommerrijke landen als bv Indonesie en Thailand om heel hard de luchtvervuiling terug te dringen.

Hoewel ze vast een stuk duurder zullen zijn dan de verbrandingsvariant. Dat zal ook de reden wel zijn dat je deze dingen in Nederland, hoewel steeds meer, toch niet massaal ziet. Ik had allang verwacht dat iedere puber zo'n elektrisch ding zou hebben (want gratis volladen bij pa en ma, school, vrienden of buurthuis).
De gedachte bij deze scooter is juist dat hij qua aanschafprijs vergelijkbaar moet zijn met een standaard (zij het wat luxere) scooter, terwijl de dure accu's via een abonnementsmodel maandelijks betaald zouden moeten worden - vergelijkbaar met hoe je anders terugkerende kosten voor brandstof zou hebben. Om die reden kan je deze scooter - in tegenstelling tot de paar andere al beschikbare elektrische modellen - ook niet gewoon op een stopcontact aansluiten. Een abonnement is de basis van zowel het design als het business model.
Vooral fantastisch voor extreem brommerrijke landen als bv Indonesie en Thailand om heel hard de luchtvervuiling terug te dringen.
Hoe denk jij hoe die landen hun elektriciteit opwekken? En hou je ook rekening met de mogelijke industriële vervuiling die je overhoudt door het gebruik van accu's op deze schaal?
In deze post wordt daar uitgebreid naar gekeken. Als je hun data gelooft zal in landen als India en Indonesie, met relatief "vieze" electriciteit, een electrische auto ongeveer evenveel vervuiling opleveren als een normale benzine-auto.

Echter hebben we het hier over scooters, en die hebben zeker in die landen vaak een veel onzuinigere verbranding dan een moderne auto. Bovendien vindt de vervuiling plaats bij de electriciteitscentrales en fabrieken, niet middenin een miljoenenstad. Netto zullen ze er dan gok ik behoorlijk op vooruitgaan om over te stappen op electrische scooters. Helemaal als daar wat meer groene stroom opgewekt kan worden.
In de regio Shanghai/Nanjing in China was het jaren geleden al verboden nog op brommers/scooters met benzine te rijden. Iedereen had daar toen dus al een elektrische brommer/scooter, met verwisselbare accu. Men neemt gewoon de accu mee in huis of naar kantoor om deze daar op te laden. We hebben het hier over een regio met >100 miljoen inwoners en waar gebruik van dit soort voertuigen veel gebruikelijker is dan hier in Nederland. Sterker nog, in China gaan ze langzamerhand steeds meer over op elektrisch rijden. Ze zijn als proefproject begonnen met de kleine voertuigen (maar wel met >100 miljoen inwoners), volgende stap zijn de taxi's en bussen en daarna alle voertuigen.

Op het vlak van het overschakelen op elektrisch rijden loopt China ver voor op de rest van de wereld. De prikkel is luchtvervuiling in de steden zelf. Met verplaatst de luchtvervuiling dus naar gebieden waar minder inwoners er last van hebben en de grote steden schoner worden.
Dan zouden ze de energie ook wel eens schoner mogen opwekken of tenminste hierin financieren.

In Frankrijk zijn ze bezig om eeuwige energie te testen door electronen / atomen door een ruimte te laten vliegen. Tenminste van wat ik er snel van had begrepen.

Zodoende krijg je eeuwige energie, dit omdat de honger naar energie alsmaar stijgt.
In China verbranden ze veel fossiele brandstoffen, ze lopen voor op elektrisch rijden maar nog niet in het opwekken van de energie die daarvoor benodigd is. Die centrale stookt veel meer weg dan al die brommertjes bij elkaar.
Alsof wij hier in het westen alles groen doen. De gemiddelde milieuvervuiling door een chinees is maar een fractie van de milieuvervuiling die een westerling veroorzaakt.

Laten we dus maar eerst zelf de balk uit onze oog halen voor we gaan zeuren over die splinter bij een ander.
wij hier in het westen zijn ook niet verschoond van vervuiling. wij zetten in ons kikkerlandje gewoon een compleet windpark in standby modus omdat de kolencentrale, waar veel beleggers geld in hebben, anders niet op volle kracht kan draaien en beleggers hun rendement niet behalen.

Van mij mogen alle kolen en gascentrales gesloten worden. Er zijn genoeg alternatieven ipv kolen of gas te verbranden.

Het raakt gewoon een keer op allemaal.
. Bovendien vindt de vervuiling plaats bij de electriciteitscentrales en fabrieken, niet middenin een miljoenenstad.
Nog belangrijker is dat (volgens een ander onderzoek waar ik de link even niet van kan vinden) de uitstoot van de vervuiling niet meer op grond nivo plaats vind zoals bij auto/scooter/brommer maar hoger in de lucht waardoor er minder schadelijke directe gevolgen zijn voor de mensen
Waarbij er volgens mij in europa ook nog grotere mate van filtratie plaats vindt waardoor veel giftige stoffen minder vrij komen van een energiecentrale dan van een brommer.

CO2 is vrij onschuldig buiten het feit dat het op lange termijn het broeikaseffect aanwakkert wat overigens een probleem voor een paar honderd jaar is en daarna zal de hogere temperatuur vooral tot minder woestijn en meer vruchtbare grond leiden en is het nog maar de vraag in hoeverre ingrijpen nog helpt.
Het opwekken van grote hoeveelheden energie(stroom) heeft een (veel)hogere efficiëntie dan het omzetten van benzine in kracht op een scooter. Dan is nog buiten beschouwing gehouden dan een energiecentrale op een gelijk toerental zal behouden, terwijl je op je scooter steeds stil staat en weer moet optrekken
Leuk om alleen over vervuiling te praten. Alleen vergeten heel veel mensen hierin de locatie van de vervuiling. Elektrisch vervoer kan altijd nog groen gevoed worden en brandstoffen zouden ook met groen geproduceerde synthetische brandstoffen kunnen worden gecreëerd. Het belangrijkste is echter dat dit soort elektrische voertuigen de CO2 niet meer in de, al vervuilde, binnenstad uitspugen, maar ergens waar mensen er minder/geen last van hebben. Let wel, dit is niet om de vervuiling goed te praten, maar imho wel beter dan maar in de binnenstad uitspugen.
ja luchtvervuiling vervangen door grote hoeveelheden batterijen in het milieu te dumpen :) goed plan.
ben zelf eigenaar van een electrische fiets en weet uit ervaring dat die accus niet lang mee gaan. nieuwe manier van het milieu vervuilen dus

[Reactie gewijzigd door Freakiebeakie op 25 juli 2024 02:36]

De smog blijft weg hoor ;)

Maar batterijen zijn een stuk beter recyclebaar dan uitlaasgassen, lijkt me. Zeker als er zoals in dit geval met een huurconstructie van de accus wordt gewerkt.
Ware het niet dat lithiumaccu's nauwelijks worden gerecycled omdat het gehalte lithium dermate laag is dat het economisch niet loont.
Lijkt me beter werken dan die elektrische bezorgscooters die je nu veel ziet. Accu bijna op, even vervangen en weer door met pizza's bezorgen.
Die zijn er al jaren hoor. Nimoto heeft al jaren e-scooters met verwisselbare accu's in nederland op de markt. Daar zijn de accu's gewoon een soort koffertjes die je er in kan schuiven.

De Nimoto trendy-R zitten er zelfs 2 in. In een praktijktest van de ANWB reed hij met zn 2 accu's 134 KM voor ze leeg waren. Dat zou voor een avondje pizza's bezorgen toch wel een redelijke start moeten zijn, en als je dan gewoon bij de winkel dr even een andere accu in kan gooien en je oude accu(s) in de oplader dan hoef je niet op dit ding te wachten.

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 25 juli 2024 02:36]

Dit waren wel langzamere snor scooters he, geen bromscooters..

In het geval van een bromscooter zal die dan ook minder lang op de accu mee gaan..

Niet dat men gelijk denkt dat bij dat type alle versies daadwerkelijk dan ook 134km halen..

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 25 juli 2024 02:36]

Nee, dat klopt. En als pizzakoerier rijd je ook niet rustig rondjes, maar dat zal bij de in het artikel genoemde scooter net zo zijn. Op de website van deze scooter staat ook al dat de afstand terugloopt naar mate je harder rijd, dus die 100 km lijkt me ook optimistisch. (al is het wel een paar jaar nieuwere techniek dan de trendy-r natuurlijk)

Het is hoe dan ook goed als er wat meer competitie komt in dat segment, maar het concept met wisselstations enzo voor accu's vind ik persoonlijk niet zo heel aantrekkelijk. Ik zie liever een goede hoge snelheid laadmogelijkheden voor onderweg zodat je gewoon bij een auto oplaadpunt je accu even 75% kan opladen in 15-30 min. (overigens heeft Nimoto dat ook niet)

Dat zou voor mij toch een belangrijker punt zijn dan verwisselbare accu's bij "laadstations".

Ook omdat je nooit weet hoe de conditie van de accu die je er meekrijg is.

Het gaat staan of vallen met gigantisch veel wisselpunten door het hele land hebben, Als de wisselpunten alleen in amsterdam, den haag en rotterdam zitten, en verder misschien nog 5 door het hele land zoals vaak de trend is met dit soort initiatieven, dan gaat het nooit werken
Inderdaad, ik denk ook dat dit vooral voor bezorgers, parkeer beheer etc handig is.

Hoewel het wel gaaf zou zijn als dit algemeen goed word, en allerhande scootertjes op de markt komen die met dezelfde accu packs werken, dan denk ik dat het nog best goed uit de verf kan komen in de consumenten markt, zolang er maar veel 'accu wissel punten' zijn.
Anoniem: 500749 @4343656 januari 2015 22:04
wat mij betreft mogen ze dat hele "oplaadpunten" weg laten
waarom niet gewoon via een stopcontact

ander gps/locatie gerelateerd spul onder een of ander abbo moeten ze zelf weten
maar ik vind het belachelijk om mensen afhankelijk te maken van oplaadpunten
niet dat er geen voordelen aan kunnen zitten maar ik zie meer nadeel
waarom een extra monopolie-middel / exploitmogelijkheid toevoegen

edit:
tenminste als dat de enige manier is van opladen, zoals een tankstation
dat je tegen betaling gebruikt maak voor oplaadpunten naast de mogelijkheid om het via een stopcontact te doen vind ik nog niet zo erg

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 25 juli 2024 02:36]

Hoe moeilijk kan het zijn om hier zelf een accupack voor te maken....
Steker nog je kan ze vast binnen no time uit China kopen...
Maar zal een pizzaria er op zitten te wachten dat ze naar een extern bedrijf cq. extern oplaadpunt moeten gaan om weer wat sap voor hun scooters te hebben? Waarvan het nog maar de vraag is hoeveel km het meest dichtbijzijnde punt is? Waarvan het ook nog maar de vraag is welke openingstijden deze heeft?

Ik denk dat zo'n bedrijf veel liever het laden in eigen beheer heeft. Een laadstation met x accu's in de voorraadkast. Accu leeg? Pak een volle en hang je lege accu aan het station. Daar wil je toch helemaal geen extern bedrijf voor nodig hebben?
en met zo'n grote kist achterop kun je vast ook wel wat meer accu's monteren.
Mits de pizza's niet te zwaar zijn natuurlijk
Hmm ben vooral benieuwd naar wat dit gaat kosten. 100 km zou voor een scooter meer dan genoeg moeten zijn voor woon-werk verkeer. Als dit een concurrerende prijs heeft tegenover een normale scooter, zou ik deze zeker wel willen kopen.
Als ik zo die accu kastjes alleen al zie zal er wel een aardig prijskaartje aan hangen ;)
Dat is inderdaad ook waar ik bang voor ben. De huidige electronische scooters zijn meestal ook een paar duizend euro met een kleinere actieradius en het is dan over het algemeen een snor-scooter.
Zowieso zijn een beetje merk scooters al paar duizend euro, daarom rijden er zoveel teeners op die ze van pa/ma krijgen...
Als hij 100kilomter kan is het alleen geen scooter meer, en heb je er dus ook een motorrijbewijs voor nodig :+
Ik denk dat Moonraven 100km afstand (range), niet 100km/u bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Chicken op 25 juli 2024 02:36]

Ik citeer:
waarbij de topsnelheid op 95km/u ligt
Ik citeer de regel daarna:
Afhankelijk van het land waar de scooters te koop zullen zijn, kan de topsnelheid echter begrensd worden.
Helaas is het een beetje ingewikkelder. In Nederland (en misschien ook in andere landen) kennen we scooters in 3 soorten: snorfiets, bromfiets en motorfiets. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Scooter_%28vervoermiddel%29).
100 kilometer is geen 100 kilometer per uur... ;)
Anoniem: 221563 @stewie6 januari 2015 16:28
Nee, dat houd in dat het begrijpend lezen iets is wat je moet leren. Net zoals voor een vak.

Met andere woorden, je geeft nu een textbook voorbeeld van niet begrijpend lezen ;)
En ik had geschreven 100 km. Niet 100 km per uur. Het ging dus om de actieradius niet de maximum snelheid.
dit zou best wel is heel gaaf en goed kunnen werken.

Je kan die extra batterijpunten gewoon als een soort 'vending machine' neerzetten bij elk pompstation of fietsenstalling.
Een start-up als deze heeft eigenlijk een pioneersland nodig, en welk land is nu beter dan Nederland? zeker in de randstad kan dit erg handig zijn, Iedereen met een rijbewijs mag er op rijden. Voor bedrijven kan dit heel interessant zijn zeker als de overheid dan nog eens met subsidies gaat gooien zoals het nu ook doet bij elektrische auto's
dit zou best wel is heel gaaf en goed kunnen werken.

Je kan die extra batterijpunten gewoon als een soort 'vending machine' neerzetten bij elk pompstation of fietsenstalling.
Een start-up als deze heeft eigenlijk een pioneersland nodig, en welk land is nu beter dan Nederland?
Ik zou zelfs ernaar kijken om samen te werken met bijvoorbeeld de NS. Met een elektrische scooter en de trein heb je in principe vervoer van deur tot deur, en tijdens de treinrit kun je je scooter ook aan de stroom hangen om bij te laden.

Met normale verbrandingsmotoren laat de NS het niet toe om brommers op de trein mee te nemen, maar met elektrische voertuigen is het juist een uitkomst.
Anoniem: 202103 @Stoney3K6 januari 2015 16:09
Het klinkt misschien onaardig, maar nu ga je op dezelfde, m.i. onzinnige, toer als het verplaatsen van 1 à 2 ton metaal & plastic (de heilige koe) voor het transporteren van 80 kg menselijk vlees. Delen van schaarse middelen is véél minder belastend (ruimte, milieu) dan privébezit. Carsharing werkt toch ook? Waarom dan niet hetzelfde voor scootertjes?
Het klinkt misschien onaardig, maar nu ga je op dezelfde, m.i. onzinnige, toer als het verplaatsen van 1 à 2 ton metaal & plastic (de heilige koe) voor het transporteren van 80 kg menselijk vlees. Delen van schaarse middelen is véél minder belastend (ruimte, milieu) dan privébezit. Carsharing werkt toch ook? Waarom dan niet hetzelfde voor scootertjes?
Omdat de actieradius van die scootertjes maar beperkt is (in tegenstelling tot auto's), dus voor de middellange afstand (tussen stad en stad) zijn ze niet geschikt.

Aan de andere kant heeft het OV vooral in de kleinere steden en dorpen het probleem dat je tot het station wel komt zonder problemen, maar je van daaraf vaak op een taxi of op de fiets bent aangewezen (want busverbindingen zijn beperkt). Juist voor die korte afstanden van en naar het station is een E-scooter ideaal.
Anoniem: 202103 @Stoney3K6 januari 2015 16:27
Ha, ik reageerde vooral op je tekst "om brommers op de trein mee te nemen", dat leek me niet zo voordelig (en zwaar tillen, de NS zou een voorbeeld kunnen nemen aan de Japanse spoorweginfrastructuur: geen drempels). Nu je het nuanceert, ga ik met je plan mee. Ik zie wel iets in een aanvulling op de OV-fiets met dit soort voertuigen.
Ha, ik reageerde vooral op je tekst "om brommers op de trein mee te nemen", dat leek me niet zo voordelig.
NS weigert brommers vooral om veiligheidsredenen (behalve het feit dat ze onpraktisch zijn). Je wil namelijk geen benzinetanks in je rijtuig.

Een elektrische fiets of scooter is in verhouding een heel stuk lichter, en met speciaal aangepaste rijtuigen die voorzien van een rijplaat en een compartiment waar E-scooters gestald en opgeladen kunnen worden. Als je dat combineert met een abonnementsdienst waarmee je op bepaalde trajecten de scooter op de trein mee kan nemen, heb je wel een deur-tot-deur vervoersoplossing.

OV-fietsen en huurauto's hebben een struikelblok dat mensen veel liever hun privé vervoermiddel gebruiken.
Wanneer was jij voor het laatst in het ov?

Op de meeste trajecten is het nu al zo dat de ns geen langere treinen in kan zetten omdat ze dan langer zijn dan (ieder) perron dat ze aan moeten doen.

Op de meeste trajecten is de trein al zo vol dat je zelf amper kan instappen. Om van redelijk zitten nog maar niet te spreken.

Volgens mij heeft ns niet de capaciteit om (massaal) brommers te vevoeren tijdens de spits.

Bij het station bromfietskluizen bouwen met oplaadmogelijkheid lijkt mij zinvoller dan heen en weer vervoeren van brommers. Blijft er meer ruimte over voor mensen in de treinen.
Anoniem: 202103 @Stoney3K6 januari 2015 16:47
OV-fietsen en huurauto's hebben een struikelblok dat mensen veel liever hun privé vervoermiddel gebruiken.
Daar is zeker wat voor te zeggen, maar voor mij (woon in verstedelijkt gebied) weegt het niet-bezitten van een auto (kapitaalbeslag, overige kosten & rompslomp zoals een parkeervergunning) op tegen de nadelen (reisbehoefte vooraf plannen, soms een overnachting regelen bijv.).
Idee is goed maar het hangt en staat natuurlijk over hoe goed het netwerk is van de punten waar je de accu's kunt verwisselen. Daarnaast ben ik ook benieuwd hoeveel het kost om een accu te verwisselen, denk voor 100km rijden dat mensen niet meer dan een paar euro willen betalen.

Denk dat dit plan alleen kans van slagen heeft als de accu's universeel zijn en niet merkgebonden.
Idee is goed maar het hangt en staat natuurlijk over hoe goed het netwerk is van de punten waar je de accu's kunt verwisselen. Daarnaast ben ik ook benieuwd hoeveel het kost om een accu te verwisselen, denk voor 100km rijden dat mensen niet meer dan een paar euro willen betalen.

Denk dat dit plan alleen kans van slagen heeft als de accu's universeel zijn en niet merkgebonden.
Als ik de foto zo zie zit de accu gewoon in een compartiment onder het zadel en kun je hem er zelf uit halen. Dan kun je gewoon met één accu rijden, en de ander thuis of op de zaak aan de lader laten liggen.
Hoe zou het zitten met s'avonds thuis opladen, voor als je op reis bent (geen wisselpunt in de buurt). Of als de support voor wisselpunten uiteindelijk eens een keer vervalt.

Ik vraag me bovendien af wanneer er een standaard voor verwisselbare accu's komt. Zodat je met 5/6 formaten de meeste voertuigen kan voorzien, ongeacht de fabrikant.
Universele wisselaccu's zullen zeker bijdragen aan een vlotte introductie en handig op die momenten dat er geen oplaadpunt voorhanden is. Ik verwacht dat een aanbieder die alleen maar wisselaccu's aanbiedt zonder dat wordt toegestaan dat je een accu zelf kunt opladen het niet lang zal volhouden. Dat wordt snel - en m.i. terecht - gehackt.

Als zulke voertuigen populair worden, dan voorzie ik ook een hausse in oplaadpunten op plekken waar je electroscooters veilig stalt (werk, stationsstalling, thuis in de schuur). Wat ik me vervolgens afvraag is of er meer dan een droge boterham valt te verdienen met enkel het aanbieden van volle wisselaccu's. Nu al drijven pompstations vnl. op alle handel eromheen. En met de vrijwel alomtegenwoordige beschikbaarheid van stopcontacten is een draagbare accu (met ingebouwd oplaadcircuit) net zo makkelijk meegenomen naar binnen, naar je afspraak.

De energieinhoud is een centenkwestie, of toch niet meer dan enkele kwartjes. Je gaat betalen voor de service, en voor de staat van de accu (direct door een soort statiegeldregeling of indirect via een abonnementsmodel) - je wilt je goede accu toch niet inruilen tegen een die nog maar 80% van de oorspronkelijke capaciteit bezit?
Mooie ontwikkeling. Scooters en brommers zijn extreem slecht voor het mileu http://www.qwic.nl/nl-NL/...uilender-dan-gedacht.html

Vraag me af hoe de scooters begrenst worden, softwarematig? dat duurt niet lang voordat ze "opgevoerd" kunnen worden.

En waarschijnlijk en stuk onderhoudsvriendelijker dan een traditionele scooter/brommer.
Natuurlijk worden ze per software begrensd en zie daar die begrensing kan er eenvoudig weer vanaf.
Politie test dan op een rollenband en jij kan met je smartphone dan de bregenzing er weer opzetten.

Topsnelheid van 95km per uur is levensgevaarlijk met zo een ding. Daarnaast bij die topsnelheid zal je bereik geen 100 km zijn maar eerder 15-20 km.
Waarom is een top van 95 levensgevaarlijk met zo'n apparaat (op wegen waar dat kan en mag natuurlijk)? Als het ding ontworpen is voor die snelheid en de bestuurder er de benodigde papieren voor heeft (motorrijbewijs), dan zie ik het probleem niet. Een normale scooter die opgevoerd is om zo hard te kunnen is zo gevaarlijk omdat de rest van het apparaat er niet op ontworpen is, de bestuurder er die snelheden mee rijdt op plaatsen waar dat niet kan (het fietspad bijvoorbeeld) en daar bovendien niet voor opgeleid is (alleen een brommerrijbewijs in plaats van een motorrijbewijs).
Misschien omdat de omstandigheden hier anders zijn dan daar waar ze ontworpen zijn.
Ik zou er iig niet de snelweg mee op willen, met dat lage gewicht en die kleine wieltjes.
Een zuchtje wind of natte invoegstrook en je ligt op je muil.

En het gaat er overigens ook meer om dat je als bestuurder niet ontworpen bent om met 95km/h ergens tegenaan te klappen :)
Dat is niet helemaal waar wat je daar zegt dat de scooter er niet voor ontworpen is..
Dan is wat men denkt ja omdat men niet beter weet..

Wist je dat een Peugeot 100cc motor scooter precies hetzelfde alles heeft als het 50cc model, alleen dat de onderdelen in het blok zelf zeg maar oversized zijn..

Bij piaggio precies hetzelfde, gebruiken ook de zelfde frames, remmen ect..
Want je kan makkelijk een motorblok van een motorscooter onder je piaggio zip gooien..

Alleen het mag alleen van de wet niet..
Net zo gevaarlijk als opgevoerde brommertjes nu dus, maar dan met instant karma: rij je te hard, sta je halverwege stil omdat de accu leeg is :)
Anoniem: 55563 @bbob6 januari 2015 16:52
In Azië rij ik al jaren rond op een 125 cc en daarmee rij ik regelmatig harder dan 90 kph. Ik ben geen persoon om bewust grote risico's te nemen. Als je weet wat je doet dan is deze snelheid op een lichte motor betrekkelijk veilig.

Een elektrische scooter zie ik wel zitten. Probleem alleen is dat de brandstof hier zo belachelijk goedkoop is dat de stroom en de accu's praktisch gratis moeten zijn voor het een succes kan worden. Misschien moet Tesla ze maar gaan maken want anders zie ik het in ieder geval hier nooit gebeuren.
De politie zal dan vast wel ook wel een app hebben om de event en log data op te vragen.
Zo jongeman, ik zie dat je net 65 reed over een weg waar 50 de maximale snelheid is en aangezien je alleen je brommerrijbewijs hebt je maximaal 45 mag. En ik zie dat je de afgelopen tijd regelmatig de begrenzing hebt gewijzigd.... Etc, etc.
en je denkt dat je zo maar met een willekeurige smartphone contact kan maken.
Ik neem toch echt aan dat wil je contact maken je eerst een code moet ingeven op jou smartphone en pas dan toegang krijgt tot je scooter.

Daarnaast denk je echt dat de politie de app heeft. die moet geinstalleerd worden, wie moet dat doen, op welke smartphones of tablet.
Je brengt het nogal simpel maar feit is dat ze op dit gebied bij de politie achter de feiten aan lopen.
In de stad misschien, maar op 't platteland, waar aangiftes nog met twee vingers getypt worden... :+
Iedere diender heeft inmiddels toch ook wel een smartphone?
Welnee, ik geloof nooit dat er ook maar één korpsleiding uit de vraag komt of het nou blackberry, android of ios moet worden, laat staan alle 26 :)
Gevaar zit hem in hoe je jezelf kleed. Er zijn zat motorscooters die een vergelijkbaar formaat hebben als een 'gewone' scooter, maar gaan ruim 100km/u. Als je daar met een jasje aan op gaat zitten dan is dat levensgevaarlijk als je valt, draag je de juist bescherming is het 'net zo veilig' als op een gewone motor.
Hoeveel bestuurders zullen in de praktijk de juiste beschermde kleding dragen op dit ding en 95 rijden. Denk bijna geen eentje. Zeker als het het software trucje is om het ding 95 te laten rijden terwijl zeg 45 normaal mag.

Helaas is er nog geen wet die je verplicht beschermde kleding te dragen op een motor of dit soort snellere scooters.
Helemaal mee eens, ik dacht dat je expliciet dit dingetje bedoelde ipv motorverkeer in het algemeen. Als dat niet het geval is zitten we op 'dezelfde pagina' ;-)
jij gokt dat 100 km gehaald kan worden met 95km per uur.

Ik gok en eigenlijk weet ik zeker dat het het zo zal zijn. Neem een tesla bereik x km en dat is zeker niet bij volle continue volle snelheid.
Sterker nog weet je hoeveel kw de motor is, hoeveel de accu, als bij 95km de motor vol belast wordt kun je heel simpel berekenen hoe lang de accu meegaat.
Dit is zoals je ziet een scooter, geen motorfiets. Motorfietsen hebben wat grotere wielen.
http://www.motorcity-amst...ter/suzuki-motorscooters/

Volgens mij moet je jouw standpunt over veiligheid en grote wielen enigszins bijstellen. :)
Ik snap de link niet, dat is een pagina met het aanbod van een aantal motorscooters? Ik denk toch dat grote wielen veiliger zijn dan kleintjes.
De motorscooter op die link is goedgekeurd en dus veilig genoeg gevonden voor gebruik bij hoge(re) snelheid. Maar toch blijf jij ondanks dat tegenbewijs denken dat grote wielen noodzakelijk zijn voor veiligheid.
8)7
Bizar dat hier een startup voor nodig is, toen ik twee jaar geleden in Shanghai was zag je niets anders dan elektrische scooters. Al hebben die scooter dan geen versselbare accu's voor zo ver ik kon zien.

[Reactie gewijzigd door FabiandJ op 25 juli 2024 02:36]

Zij willen niet alleen een elektrische scooter op de markt brengen, maar een heel netwerk met overal laad punten.. dat kost geld.. heel veel geld :)
Anoniem: 202103 @iketot6 januari 2015 17:32
Ha, ha. Dat netwerk met oplaadpunten bestaat in zekere zin al: elke wandcontactdoos. Op voorwaarde dat de accu niet al te zwaar is, neem je die overal mee naar binnen. Op het plaatje op de site lijkt deze nu al uit twee delen te bestaan. Het enige dat nodig is, is een geïntegreerd oplaadcircuit.
En een soort DRM voor accu's lijkt mij gedoemd te mislukken. Zo'n beschermingsmaatregel is in korte tijd gehackt, want gemak dient de mens.
Makkelijke manier van denken, maar zij willen dus NIET dat jij de accu mee naar binnen neemt om op te laden naar dat je overal in je stad kan swappen van lege accu naar volle accu.. en dus moeten ze overal punten hebben waar die accu's te verkrijgen zijn.. bv bij tank stations o.i.d. Dus als je het zo bekijkt, kost het wel veel geld ja!
Anoniem: 202103 @iketot7 januari 2015 00:14
Andere moeders hebben ook fraaie & lieve dochters. Er zijn vele aanbieders van electroscooters, geef me een goede reden (en modieus is maar betrekkelijk) waarom ik voor dit merk met zijn ruilbatterijen zou kiezen, als er vele aanbieders zijn waar ik zonder deze restrictie aan mijn trekken kom? Ik ben sceptisch; ik zal er geen aandelen in kopen, mij is het risico te groot.
De range van 100 KM is vrij groot t.o.v. andere en de snelheid die kán worden gereden, plus het 'smart' gedeelte.. ze zijn iets geavanceerder dan de concurrenten
Ik dacht dat elektrische scooters voor enkele tientallen kilometers woon werk verkeer al prima voldeden? Ik hoop dat we niet al te ver doorslaan met verwisselbare accu's en rustig wachten op snellere laadtechnieken.
Vet! Bij het zien van de video kreeg ik een beetje het Tesla gevoel maar dan voor de brommer / scooter.
Je kunt het verdienmodel zo maken dat geld verdient met het laden van accu's. Zolang de prijs per kilometer slechts de helft is ten opzichte van benzine willen mensen het wel. Mits het apparaat beter, sneller en hipper is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.