Toyota begint 'car sharing'-dienst met elektrische auto's in Frankrijk

Toyota gaat in het Franse Grenoble een goedkope autohuurdienst opzetten. Klanten kunnen een kleine elektrische auto oppikken bij een laadstation en die vervolgens bij een ander laadstation weer afleveren. Het gaat vooralsnog om een proef.

Met Cité lib wil Toyota goedkope, korte ritjes aanbieden. Klanten kunnen een elektrische auto oppikken bij een laadstation of een rit reserveren met hun smartphone. Het wagenpark bestaat voor de helft uit de driewieler i-Road, een kleine auto die volgens Toyota net zo wendbaar is als een scooter. De andere helft bestaat uit de Auto Body Coms, eveneens een kleine eenzitter, maar dan met vier wielen.

Aanmelden voor de dienst kost 25 euro, maar vervolgens hoeft de klant alleen nog maar per kwartier af te rekenen. Het eerste kwartier kost 3 euro, het tweede kost 2 euro, en elk volgende kwartier kost 1 euro. Na de rit moet de klant de auto weer afleveren bij het laadstation. Klanten met een abonnement op het openbaar vervoer in Grenoble krijgen korting.

Volgens Toyota, die voor Cité lib samenwerkt met het Japanse bedrijf Ha:mo, gaat het om een proef die drie jaar duurt. Vanaf volgende maand moet de 'car sharing'-dienst beschikbaar zijn. Het is onduidelijk of er ook plannen zijn voor uitbreiding naar andere landen. Voorheen werd een vergelijkbare dienst al eens getest in Japan. Het concept is vergelijkbaar met bestaande autodeeldiensten zoals Car2go en 'bike sharing'-diensten die al in veel steden bestaan.

Door RoD

Admin Mobile

13-09-2014 • 11:03

59 Linkedin

Reacties (59)

59
57
32
10
3
11
Wijzig sortering
De Toyota marketing afdeling heeft zijn werk in elk geval goed gedaan. Als men een beetje verder zou kijken als de neus lang is, zou men merken dat Toyota helemaal niets gaat opzetten. Cité lib bestaat al lang (ze hebben in elk geval al 3 jaar een Facebook pagina), met een gevarieerd wagenpark waarbij het merendeel op benzine rijdt: http://citelib.com/nos-vehicules/ . Ze hebben zelfs al andere Toyota's.

Het enige nieuws lijkt te zijn dat Toyota 70 nieuwe (elektrische) wagens gaat leveren aan Cité lib. Gelukkig wordt er niet bij elke levering van 70+ auto's een persbericht uitgestuurd, de kranten zouden een pak dikker worden ;) .
De naam, 'Cité lib' lijkt geïnspireerd op het razendpopulaire fietsenleensysteem uit Parijs: 'Vélib': http://www.velib.paris.fr/. Dit zijn mooie initiatieven die kansrijk kunnen zijn in sterk verstedelijkte gebieden. Ik vraag me wel af of Grenoble niet net een maatje te klein is om dit tot een succes te maken.
Omdat we in Nederland zo klein wonen en de auto's zo duur zijn moet onze auto een soort compromis zijn. En woon-werk, en gezin, en vakantie, en hobby en als je het nodig hebt ook nog een imago en iets sportiefs of zo. Dus je krijgt een soort van alles een beetje, net niet handig. Geen enkel doel is echt te optimaliseren. Je zou eigenlijk voor je werk iets kleins en snels willen hebben, voor je hobby een bestelauto en voor het gezin en vakantie iets comfortabels.

Als auto's niet zo achterlijk duur waren konden we voor prive een andere auto gebruiken dan voor woon-werk.
Oh dat zou top zijn: nog meer stilstaande auto's.

Dat is juist het mooie van autodelen of car-on-demand: Deze markt staat met o.a. deze dienst van Toyota, maar ook met initiatieven als Greenwheels en Car2Go nu nog redelijk in de kinderschoenen, maar het ziet er wel naar uit dat dit een steeds groter deel van de (stedelijke) mobiliteit gaat vormen. Later zul je dan ook kunnen kiezen uit verschillende typen auto, al naar gelang de behoefte van het moment.
Zelf heb ik wel eens zitten rekenen om een kleine goedkope auto te kopen voor dagelijks gebruik en het geld dat ik bespaar te gebruiken om af en toe een weekend een luxe auto te huren en in de zomer een handige grote auto te shortleasen voor een maand. Dat kwam voor mij financieel vrij neutraal uit waardoor ik om praktische redenen mijn bestaande auto maar heb behouden.

Ik hoop echter dat er meer van dit soort initiatieven komen en dan vooral allemaal met een net iets andere insteek. Vroeg of laat moet het mogelijk zijn een mix te creëren voor mezelf die EN goedkoper is EN handiger.
Goed initiatief.
Zo worden mensen sneller bekend met elektrische auto's en raakt het openbaar vervoer niet overbelast.
Bussen en trams ondervinden nu in de regel al meer last van overbelaste wegen dan van een teveel aan passagiers.

Eigenlijk is de vraag wie deze toestellen gaat gebruiken: lokt het vooral mensen die nu fiets of openbaar vervoer gebruiken, zal het een achteruitgang zijn voor zowel milieu als verkeersdoorstroming. Lokt het mensen die nu een taxi, huurauto of eigen voertuig zouden gebruiken is het een enorme verbetering op beide punten.

Dat marktonderzoek ontbreekt in het artikel en daardoor kun je ook niet zeggen of dit een goed initiatief is of niet.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 13 september 2014 15:50]

Dit soort dingen kan je niet onderzoeken, alleen proefondervindelijk uitvinden. Daarom is het ook een proef.

Het is een goed initiatief in de zin van dat het een goed idee is om het te onderzoeken. Werkt het niet, weer wat geleerd.
Je kunt wel aan marktonderzoek doen, zoals elk bedrijf doet vooraleer het een product lanceert. Peilingen bij een goed gekozen sample laten toe interesse te meten - en hoewel interesse zich niet automatisch vertaalt in effectieve aankoop van het goed of dienst is het er wel evenredig mee.

Ik twijfel er overigens niet aan dat dergelijk marktonderzoek is gebeurd. Het is alleen niet opgenomen in het persbericht en dat is meestal geen goed teken.
Het initiatief is inderdaad goed, maar het zou toch mooi zijn als je met meer personen in zo een auto kan zitten. Meer zoals bij de renault twizzy, waar je in ieder geval met zijn tweeën in kan.
pak dan meteen iets zoals peugeot ion
met 5 man kun je daar in zitten,
tesla performance s kun je ook met 5 in zitten, maar denk dat het dan te duur wordt.

als waterstof veilig is om te vervoeren in het openbaar dan kom je denk dit zeker tegen bij de electrische auto's waterstof is snel te tanken en kun je ook behoorlijk afstand mee rijden. enig dat je uittstoot is waterdamp, volledig veilig.
perfect voor de electrische auto's waar de accu het zwaarste onderdeel is, lees 250-500kg al snel
Waterstof is zo'n beetje de laatste brandstof die je wilt gebruiken.

Los van praktische bezwaren (waterstof lekt doorheen bijna alle materialen en is ook erg corrosief) is de aanmaak ervan veel minder groen dan vaak wordt aangenomen: elektrolyse van water verspilt simpelweg te veel energie, reforming van koolwaterstoffen is nog erger.

Een vijfzitter zou hier ook weinig zinvol zijn. Denk eens na: wat is de meest voorkomende reiziger in een stadscentrum die geen eigen wagen bij de hand heeft? Pendelaars. En die reizen niet in groep.
Dat is het niet eens. Je moet je realiseren dat voor waterstof water moet worden geëlektrolyseerd zoals je zegt. Elektrolyse werkt met elektriciteit, en elektriciteit wordt opgewekt door... jawel... gewoon fossiele brandstoffen.

Alle alternatieve brandstoffen op benzine zijn niet steeds (indirect) niet-duurzaam. Elektrische auto's worden vooralsnog vooral gevoedt met energie die wordt opgewekt in de gascentrale. Nu is de gascentrale misschien 60% efficiënt, en is dat significant meer dan een gemiddelde benzinemotor (denk daarbij aan efficiënties rond de 25-30%), maar dan heb je nog verlies door de weerstand van de koperbaan naar jouw huis, en dan het trafohuisje gooit er weer een efficiëntie onder de 100% doorheen, en dan zet de elektromotor ook nog steeds een deel van de gebruikte energie om in warmte.

Kortom, zo groen ben je niet bezig als je elektrisch rijdt. Het is meer eigen belang (= portemonnee). Een Tesla rijden is bijzonder interessant omdat elektriciteit als 'brandstof' (eerder energiebron) goedkoper is dan bijvoorbeeld benzine.
De 'well-to-wheel' vergelijking tussen elektrisch rijden en fossiel rijden hangt natuurlijk sterk af van de energiemix. In Noorwegen bijv. is dat 98% waterkracht en is elektrisch rijden dus erg schoon. als je zelf zonnepanelen hebt een daarmee oplaadt rijd je ook erg schoon.

In Nederland is de energiemix relatief co2 intensief. Maar ook dan nog is elektrisch rijden minder vervuilend dan benzine en diesel. Puur omdat de efficiëntie van centrale energieopwekking veel hoger is dan verbranden in de auto. In jouw argument neem je wel transportverlies mee van elektriciteit, maar dat is er ook bij fossiel. En het transportverlies van het Nederlandse net is niet zo hoog.

Het mooie van elektrisch rijden is vooral dat het in de toekomst alleen maar schoner wordt. Een steeds groter aandeel in de energiemix wordt duurzaam, terwijl het winnen van fossiele brandstoffen steeds moeilijker, duurder (meer energie nodig om de olie te winnen) en vuiler wordt.

Tav het artikel:
In Frankrijk bestaan al sinds 3 jaar andere elektrische autodeel projecten in verschillende steden (o.a. Parijs en Bordeaux) waar ze met een Frans-Italiaanse kleine auto werken, de Bolloré. In Amsterdam hebben we de witte elektrische Smarts. Het nieuwe aan dit project is volgens mij dat het de lancering is van de Twizzy concurrent van Toyota.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 14 september 2014 06:18]

Dat klopt niet. Los van het feit dat een aantal landen nu al schone elektriciteit hebben, zoals bilgy aangeeft, is er een veel belangrijker punt: een energiecentrale, al draait hij nog op bruinkool, is altijd efficiënter dan een verbrandingsmotor.

Energiecentrales kunnen aan een constantere output werken, halen een véél hogere temperatuur en zijn puur door hun grootte voorzien van veel meer hulpmiddelen om verliezen te beperken. Het gevolg is dat een oude fossiele centrale zo'n 2x minder CO2 per geproduceerde kWh uitstoot dan een recente wagen met verbrandingsmotor en ook qua polluenten wint.

Een thermische energiecentrale (combined cycle gas even weggelaten, die halen tot 60% en meer) haalt een rendement van 35-50% en- belangrijk - haalt doorgaans een reëel rendement dat slechts enkele procenten lager ligt dan haar theoretisch. En dat is nu net het grote verschil met een verbrandingsmotor.

Het rendement van een verbrandingsmotor is met een theoretisch rendement van 25-30% niet slecht. Gezien de sterk variërende belasting en temperatuur die zo'n motor zeker tijdens stadsverkeer ondervindt, blijft haar efficiëntie echter ver onder het theoretische maximum - tot een factor 10 is niet ongewoon!

Verliezen op het transmissienet variëren nogal, maar zijn in Europa nooit hoger dan 10%. De energieverliezen in batterij en elektromotor zijn quasi nihil en ook de transformator haalt vlot de 90% rendement.

Er zijn genoeg studies die aantonen dat zelfs in landen met een notoir vervuilende elektriciteitsproductie zoals China elektrisch rijden loont voor het milieu. En dat is logisch als je rekening houdt met twee ijzeren wetten uit de ingenieurswetenschap: de efficiëntie van thermische installaties schaalt met hun grootte en verbrandingstemperatuur, beide punten waar een energiecentrale wint van een auto.

Voor transporten aan een vrij constante snelheid valt er iets te zeggen voor verbrandingsmotoren (en zeker diesel). Maar vanaf je met variabele snelheid, laat staan start-stopverkeer, te maken krijgt, wint elektriciteit ruim. Ongeacht de bron.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 14 september 2014 21:56]

Een van de voordelen van dit systeem lijkt me juist dat je van laadstation naar laadstation rijdt, waardoor je de beperking van de oplaadtijd en actieradius van de accu's vermindert. Mooi initiatief, ik ben zeer benieuwd naar de resultaten en haalbaarheid.
Ik heb wel eens gelezen dat meer dan 95% van de auto's op de weg maar één inzittende heeft. Zo gek vind ik het dus niet..
Ik heb wel eens gelezen dat meer dan 95% van de auto's op de weg maar één inzittende heeft. Zo gek vind ik het dus niet..
Je moet wel het verschil zien tussen korte en lange ritjes. Voor korte ritten is het vaak logisch dat er maar een enkeling in de auto zit. Voor langere ritten zijn er initiatieven als BlaBlaCar om efficienter gebruik te maken van het aantal zitplaatsen per auto.
Er zijn genoeg initiatieven. Ik heb een aantal jaren gecarpoled met 3 man. Nu rijd ik alleen.

Woon werk verkeer is het probleem en daar rijden veel mensen alleen.
Klopt, terwijl als iedereen gewoon samen met 1 collega zou rijden het aantal auto's op de weg in theorie al bijna gehalveerd kan worden.

Aan de andere kant zijn er natuurlijk situaties waarin het lastig is, wisselende diensten, verplichtingen na het werk, etc...
hoeft niet, bij het merendeel van de verplaatsingen zit er namelijk maar 1 persoon in het voertuig zonder bagage en daar is dit ideaal voor. Neem je minder plaats in op de baan en een vaste plek om te parkeren
Een grote of kleine auto maakt niets uit op " de baan". De breedte van de banen is vast en de zinnige afstand op je voorganger is ook niet anders voor een grote of kleine auto.

Op zich is dit soort initiatieven niet nieuw. Ook niet electrisch (wie kent de witkar in Amsterdam nog.). Maar het gemak van de auto begint voor je eigen deur, en niet drie wijken verder bij het laadpunt. Anders kun je net zo goed het OV nemen. Ik vraag me overigens af wanneer deze dienst intensief wordt gebruikt of de accu's wel snel genoeg worden opgeladen.
dan heb jij duidelijk nog niet in een stad gereden waar veel tweewielers rondrijden, want daar zijn rijvakken in de breedte vaak dubbel en driedubbel gebruikt, om over de lengte nog maar te zwijgen
Het initiatief is inderdaad goed, maar het zou toch mooi zijn als je met meer personen in zo een auto kan zitten. Meer zoals bij de renault twizzy, waar je in ieder geval met zijn tweeën in kan.
Maar in de praktijk blijkt dat meer dan 90 procent van de auto's maar door één persoon bezet worden.

Zo'n rare keuze is dit dan nog niet, zeker niet als je door de gewichtsbesparing nog eens een groter bereik kan realiseren.

De prijs is ook erg netjes eigenlijk. Lijkt me al met al een prima initatief.
Er zijn voor meerdere personen al andere mogelijkheden. Denk aan taxi, eigen vervoer of auto huren.
Duh, in je eentje kan je ook met de taxi, eigen vervoer of een auto huren. 8)7
Mij lijkt ook dat zo`n proef meer kans van slagen heeft als je ook een tweezitter kunt huren ipv ieder zo`n ding (mits daar beschikbaar) en achter elkaar aan.
wat nou as bij dat specifieke laad-station waar jij je auto wilt afleveren/moet afleveren alle plekken vol zijn?
Ik zeg Witkar versie 2.0 ;)
Ik zeg Car2Go versie 0.1. Dit voegt behalve iets lagere tarieven zeer weinig toe aan het concept van Car2Go wat toch al weer een tijdje aardig succesvol is in Amsterdam (en een aantal andere steden wereldwijd).

Juist de mogelijkheid dat je in die smarts wél iemand en wat bagage kan meenemen maakt ze juist zo makkelijk. Als ik alleen zonder veel spullen bij me dan pak ik wel de fiets/tram/bus
Het heeft inderdaad wel veel weg van het witkar project:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Witkar

Hopelijk dit maal met meer succes.
Ik denk dat het ook zeer goed in grote steden als Londen kan werken. Helemaal als je het aan de Oyster card kan koppelen.
Dit is bijna goedkoper dan de bus. Gaaf.
Die €25 is de registratiefee. Daarna is het voor elke rit €3 voor het eerste kwartier, €2 voor het tweede en €1 per kwartier daarna.

Ter vergelijking: Car2go in Amsterdam kost €0,30 per minuut dat je ermee rijdt en iets van €15 per uur als je ze langer gebruikt. Een gemiddeld ritje in de stad is zo'n 15 minuten en dus €4,50.
Ok duidelijk in dat geval is het wel aantrekkelijk inderdaad. Alleen ligt het nog steeds aan de eindbestemming of er een laad paal in de buurt is. Anders moet je alsnog met het openbaar vervoer lijkt mij.
Dat is nog het mooie van Car2Go: je hóeft hem niet aan een laadpaal te hangen als je klaar bent - tenzij de accu onder de 20% staat. Normaliter kan je ze overal in Amsterdam gratis (!) parkeren. Zodra je hem ergens parkeert meld je hem af en is de auto weer voor iemand anders beschikbaar.
Blijft toch duur. 15 minuten in stedelijke omgeving is max 7-10 km. Met een eigen wagen kost je dat ook max 2-5€ all in.
En zie niet in waarom je dan niet met de (elektrische) fiets zou gaan. Is sneller, goedkoper en deur tot deur.
Autodelen lijkt me alleen interessant voor wie zelden een wagen nodig heeft en dus enkel voor langere afstanden. Laten leveren van goederen is ook meestal goedkoper.
En net als car2go.
Lijkt mij een betere vergelijking, ipv bike sharing.
lijkt wel een beetje op een renault twizy
Anoniem: 204567
13 september 2014 19:16
Heel goed initiatief, ik zou hier zeker aan meedoen!
Ik kan iedereen aanraden nu een car2go pasje aan te vragen. Een car2go wagen kan je overal in steden gewoon direct openen, instappen en wegwezen. Perfect alternatief voor het waardeloos geregelde OV binnen de stad en net daarbuiten. Werkt in veel Europese steden dus ook op vakantie te gebruiken (van station naar je hotel bijv).
Je zit nergens aan vast, betaald alleen als je rijdt en dus niet als je tussendoor parkeert.

En je mag car2go overal parkeren, helemaal gratis zelfs in centrum en je betaald niet voor de tijd dat je parkeert.. Hoe ideaal is dat!?
Kan geen Greenwheels (is met abo) of ConnectCar (vergelijkbaar maar wel altijd eerst reserveren en niet gratis parkeren en ook betalen tijdens parkeertijd) tegenop.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 13 september 2014 22:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee