Zeer zuinige stadsauto van TU/e mag de weg op na toewijzen van kenteken

De TU/e heeft een kenteken verkregen voor de Isa, een uiterst zuinige tweepersoons elektrische auto die volgens de bouwers bij de vergelijking met een benzineauto een efficiëntie van 1:500 behaalt. De auto doet mee aan de Shell Eco-marathon maar mag nu ook de openbare weg op.

De Isa is gebouwd door dertien TU/ecomotive-studenten. Naast het behalen van een zo laag mogelijk virtueel brandstofverbruik was een andere doelstelling om de auto geschikt te maken voor het rijden op de openbare weg. De Isa heeft nu van de RDW de typegoedkeuring 'consumentenvoertuig' gekregen met daarbij het kenteken en de auto mag daarmee de Nederlandse weg op.

Volgens de ontwerpers heeft de Isa ongeveer de afmetingen van een stadsauto als de Toyota Aygo, maar de elektrisch aangedreven auto is met een gewicht van 280kg aanzienlijk lichter. De drie accupakketten van in totaal 12kg in het voertuig zouden een actieradius bieden van circa 120km. De in-wheel elektrische motoren in de achterwielen drijven de Isa aan, al is de topsnelheid met 60km/u beperkt.

Omdat de auto zou moeten voldoen aan de eisen van de consument, is het voertuig onder andere voorzien van een infotainmentsysteem dat aan een smartphone gekoppeld kan worden. Ook is car-to-car- en car-to-infrastructure-communicatie aanwezig, waardoor de auto bijvoorbeeld weet of een verkeerslicht op groen of rood staat.

De Isa zal van 15 tot en met 18 mei mee gaan doen met de Shell Eco-marathon in Rotterdam. Daarbij gaan de bouwers van de TU/e uit van een verbruik vertaald naar een benzineauto van 1:500, maar dat zal vermoedelijk onvoldoende zijn om de wedstrijd in de categorie van zuinigste voertuigen te winnen. De kansen zouden hoger liggen in andere wedstrijdcategorieën, zoals design en veiligheid.

De TU/e-studenten hopen dat het Isa-ontwerp uiteindelijk zal resulteren in een productieauto, waarbij het kostenplaatje voor het voertuig wordt geschat op 5500 euro. De ontwikkeltijd wordt wel ingeschat op circa tien jaar.

Isa

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

07-05-2014 • 14:26

249

Reacties (249)

249
244
113
11
1
72
Wijzig sortering
Anoniem: 16328 7 mei 2014 14:28
waarbij het kostenplaatje voor het voertuig wordt geschat op 5500 euro.
:?. 5500 euro voor deze auto dat kan toch helemaal niet?
Waarom niet? Hij is licht dus weinig materiaalkosten en 12 kg aan accu is ook niet veel... Lijkt me dan ook dat je vrij makkelijk de reikwijdte uit kunt breiden, lijkt me niet zo'n punt om de accu capaciteit te verviervoudigen of zo.
Licht is niet per definitie gelijk aan weinig materiaalkosten. Lichte materialen als carbon fiber zijn juist een stuk duurder in productie.
5500 euro productie kosten..
vraag blijft natuurlijk of dat arbeid inbegrepen is.
ook is maar de vraag hoeveel bij de prijs opkomt na
winstmarge,
dealer kosten/marge,
belastingen.

dus je 5500 euro wordt snel 10k+ in uiteindelijke consumenten prijs
Daar staat tegenover dat het hier over een zéér beperkte oplage gaat (uniek stuk?).
Vanaf het moment dat de productie toeneemt in aantal stuks, daalt over het algemeen de prijs per stuk.
Bovenop de productiekosten komt bij een gemiddelde auto ongeveer 50% aan overhead (R&D, marketing, dealermarge, garantie).
Daarna nog belasting, indien van toepassing.
€10.000 zou dus prima kunnen.

Er is alleen 1 addertje. De overhead wordt lager naarmate de productie hoger wordt. Als je 10 miljoen auto's verkoopt van 1 type dan ligt de verkoopprijs veel dichter bij de productiekosten als wanneer je er maar 1000 van maakt.
Die 50% overhead komt uit het gemiddelde van alle auto's (in de VS gemaakt). Ik denk dat elektrische auto's als dit veel meer kosten om te ontwikkelen en de markt nog niet heel groot is. Hierdoor kan hij veel duurder uitpakken.

[Reactie gewijzigd door RocketKoen op 24 juli 2024 09:20]

Anoniem: 178824 @a.prinsen7 mei 2014 15:24
Tata Nano... consumentenprijs 2000 dollar. Tsja, het is een cheap-ass koekblik maar het kan wel.
In India. Hier hebben we een miljard regeltjes over dat soort zaken.
Dit is waarschijnlijk alleen materiaal.
Hoewel het mij ook aan de lage kant lijkt, productie-kost is niet gelijk aan consumentenprijs. Tel daar de gemiddelde winstmarge van producent en verkoper bij en de prijs in de toonzaal ligt direct een pak hoger. Ik heb weliswaar geen idee wat zoal de marges op autos zijn.
Het "kostenplaatje" (wat kost het om te maken) is iets anders als een consumentenprijs (inclusief een beetje marge en heel veel belastingen zoals BPM en BTW).
Zeker als je de kosten nog moet dekken van 10 jaar ontwikkelen. Wat trouwens nog een lange tijd is.
Zeker als je de kosten nog moet dekken van 10 jaar ontwikkelen. Wat trouwens nog een lange tijd is.
Die kostprijs is natuurlijk geschat per voertuig, en er rolt een grotere oplage van de lopende band dan één auto. ;)
Het is nog net even te weinig, inc oplaadtijd om er echt gebruik van te maken. Maar het gaat nu wel hard de goede richting op. Las laatste ook op tweakers dat de oplaad tijd slechts een kwestie van tijd is.
Je laatste zin klopt helemaal ;)

On-topic: het gaat zeker de goede kant op. Met name de Model S is een briljant stukje techniek, evenals de i3. De i3 heeft zijn beperkte range echter als groot nadeel.
Ik denk dat over een jaar of tien er elektrische auto's zijn die met gemak de 500 km halen en met voldoende oplaadpunten om de accu's binnen 20 minuten weer op minimaal 80% opgeladen te krijgen. Daar gaat dit onderzoek van de TU/e natuurlijk zijn steentje aan bijdragen.
De i3 kan optioneel uitgerust worden met een range extender i3 REX (http://www.bmw.nl/nl/mode.../technische-gegevens.html). De actieradius van 170km is hierdoor niet langer een nadeel, de range extender verdubbeld de actieradius naar 340km.

Ik zie hier ook wel een toekomst in. De meeste mensen zullen genoeg hebben aan een actieradius van 170km volledig elektrisch (s'nachts aan de lader). En die 1 of 2 keer per jaar op vakantie kan je gebruik maken van de range extender en heb je niet de nadelen van een zwaar accupakket (ook niet echt duurzaam naar mijn idee).
Anoniem: 481354 @TKroon7 mei 2014 15:36
Nog maals maar een negatief aspekt van accu's.500 km bij 20 graden!Hoe kouder hoe minder bereik.Ook al als de kachel aan moet.En s'zomers de airco..
Er zijn ook andere technieken van rijden op elektriciteit waarbij het "opladen" binnen enkele minuten kan gebeuren. De NanoFlowCell is zo'n voorbeeld en de eerste auto met deze techniek zou binnen 2 jaar op de markt moeten komen.
Het grote voordeel van deze techniek ten opzichte van waterstof is dat het niet onderdruk staat, niet ontploft en dus niet (potentieel) gevaarlijk is, daarnaast zou het mogelijk moeten zijn om thuis de brandstof te produceren.
Als stads / boodschappenauto is hij prima geschikt. Een actieradius van 120km is voldoende om een (mid)dagje door de stad te rijden.

Wat ik mij dan wel afvraag is wat er gebeurt met de actieradius als er een bijrijder instapt, en er de nodige kilo's boodschappen in de achterbak liggen.

Desondanks weer een goede ontwikkeling, en weer een kleine stap dichter bij zuinige auto's waar je geen benzine meer in hoeft te gooien.
o.t.: oplaadtijd is altijd een kwestie van tijd... :+
(kon het niet laten...)
...kon het niet laden...
....de oplaad tijd slechts een kwestie van tijd is.
_/-\o_
Wat gebeurt er met de range als er een tweede persoon instapt?
Dat zal inderdaad meer invloed hebben dan bij andere auto's omdat het totaal gewicht van het voertuig procentueel meer omhoog gaat.
Dat is precies wat ik bedoelde inderdaad. De vraag was niet duidelijk, excuus. Want als het voertuig zelf maar 280 kg weegt, een gemiddeld persoon weegt rond de 80 kg, dan neemt het gewicht toe met 22% (bestuurder weegt ook 80 kg). Daarbij komt dat ze de test vast niet met iemand van 80 kg hebben gedaan, maar vast iemand die lichter is.

Dan zal iemand zonder fluwelen rechtervoet, met passagier, in de winter en in de regen met de muziek aan de 60 km nooit halen ben ik bang.
Dan is deze auto dus niet geschikt voor die persoon.

Dat is namelijk zo typisch voor al die 'schone auto' rijders. Kijk mij eens schoon rijden in mijn Prius, CRZ, whatever. Ik rij met m'n benzine wagen keurig de max. snelheid en ik wordt aan alle kanten gepasseerd door die groene wagens.
Ik neem aan dat ze energie terugwinnen met remmen. Dan maakt het gewicht niet heel veel uit voor de actieradius. Die wordt vooral bepaald door de luchtweerstand.
Het zal wel een flinke impact hebben op de acceleratie.
Een van de grootste factoren bij de auto's voor de totale weerstand is de rolweerstand van het voertuig aangezien deze zo goed als onafhankelijk is van de snelheid. De rolweerstand is echter een functie van oa. Het gewicht van het voertuig.
Als je het voertuig twee keer zo zwaar maakt verdubbeld de rolweerstand en zal de totale weerstand van de auto bij lage snelheden (onder de 30km/h) ook zeker met 40% toenemen. Zeker bij deze auto omdat de luchtweerstand sowieso al gering is in vergelijking met de huidige auto's.
Alleen op snelwegsnelheden is de rolweerstand nauwelijks bepalend en daardoor het gewicht niet erg van invloed.
Even opgezocht en het inderdaad niet juist om de rolweerstand te negeren.
Rolweerstand neemt lineair toe met gewicht. En uit testen blijkt dat elke 10% rolweerstand het brandstofverbruik met 3% verhoogt.

Met die info is ook uit te rekenen hoeveel effect dat heeft op deze auto.
zonder passagier = 280 + 80 = 360 kg.
met passagier = 280 + 160 = 440 kg.
Dat is een toename van gewicht en dus rolweerstand van 22%
Dat zou het actieradius verkleinen van 120km naar 112km.
Ik heb het document even doorgenomen en in de test is gebruik gemaakt van de NEDC (New European Driving Cycle) waarbij ook snelheden van 100km/h worden gereden. Bij die snelheden zal de luchtweerstand van grote impact zijn op het verbruik van de auto en zal een toename van het gewicht dus een kleiner procentuele toename zijn van het brandstofverbruik.

In de SEM (Shell Eco Marathon) worden deze snelheden bij lange na niet gehaald (omdat de luchtweerstand dan een grote rol speelt en de efficiëntie dus lager is). Bij de SEM zou het me verbazen als de teams snelheden van boven de 40km/h halen.
Ik had eigenlijk wel meer verwacht sinds 1973.. http://www.376mpg.com/
Anoniem: 16328 @Whizzy7 mei 2014 14:32
En deze natuurlijk Who Killed the Electric Car?.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 24 juli 2024 09:20]

Ik denk dat de vergelijking in dit geval lastig is, omdat het hier een elektrische motor betreft in plaats van een verbrandingsmotor. Desalniettemin een knappe prestatie in 1973!
Ik vind 1:500 of 1:160 nog wel een aardig verschil persoonlijk :) Desalniettemin niet echt te vergelijken zoals een ander ook al reageerde.
tja, en dan te bedenken dat ze einde van de 19e eeuw al vollop bezig waren met electrische auto's....
Kijk, 5.500 euro is nu een leuke prijs voor een full-electric auto, maarja, dat is pas over 10 jaar. Het zal wel geen snelheidsmonster zijn (kan dat ding wel op de snelweg?), maar het is wel een compleet ander prijs segment als gros van de andere full-electrics.

Voor de prijs van normale electric (25k minimaal) koop ik wel gewoon een 5k auto en rij die 20k wel op aan benzine :)

(Nee, de Twizy noem ik _geen_ auto..).

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 24 juli 2024 09:20]

Volgens de Nederlandse wet, mag dit voertuig op de autosnelweg. Volgens deze site is de maximale snelheid namelijk 60 km/h.
http://www.groen7.nl/tue-presenteert-1500-stadsauto/

Wat dus overeenkomt met de minimumconstructiesnelheid om toegelaten te worden op de autosnelweg.

http://www.rijksoverheid....-voor-het-wegverkeer.html
leesfoutje :P

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 24 juli 2024 09:20]

Het mag wel, maar je bent je leven niet zeker. In de praktijk word je door de politie van de weg gehaald, als je zonder reden 60 km/u gaat rijden op een snelweg.
Er is idd ook nog zoiets in de wet als onaangepast weggedrag en dat kan beide kanten op.
Niet harder kunnen als 60 km/u lijkt mij een hele goede reden om niet harder als 60 km/u te rijden. Als deze auto populair wordt zal er waarschijnlijk een wetsaanpassing komen naar (bijv) minimaal 80 km/u kunnen en mogen.

Edit: @hieronder: niks moet. Verstandig? Nee. Mag het? Ja.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 24 juli 2024 09:20]

Als je auto niet harder kan als 60 km/h dan moet je niet op de autosnelweg gaan rijden.
Als je 60 rijd waar je 100-130 mag zullen ik of mijn medeweggebruikers je met liefde helpen om je van dit idee af te brengen, lol.
Goed punt, ook met een stadsautootje wil je natuurlijk een wel klein stukje snelweg mee kunnen pakken omdat je anders heel ver om moet rijden naar de bouwmarkt / tuincentrum.

En op de snelweg/autoweg/stadsring wil je natuurlijk wel 80-90km/u kunnen om met de vrachtwagens mee te kunnen (en je dus niet een totale-alles-ophoudende-file-veroorzakende-lutser te hoeven voelen...)
Ik zou persoonlijk met dit ding de snelweg niet op willen. Met 280 kilo vraag ik me af hoe veilig het is met zo'n autootje. Een aanvaring met een andere 'normale' auto, en er blijft weinig van de Isa over. Met zo'n laag gewicht zullen de kreukelzones (heeft ie die überhaupt wel?) niet afdoende zijn om de inzittenden te beschermen op die snelheden. Ik zou er de bebouwde kom met max. 50 - 60 km/u er niet mee willen verlaten.
Als ik een aygo kan kopen die 1op500 haalt maakt die vorm me echt niet uit.
Maar een groot gedeelte van het gewicht van huidige auto's komt door geluidsisolatie en veiligheidssystemen (waar we imho wat mee zijn doorgeschoten). Dus ik vraag me af hoe het daar mee staat ?
Maximum snelheid is 60KM p/uur. Dus minder veiligheidsvoorzieningen nodig en ook minder gewicht. Dit soort autotjes mogen van mij snel komen. Voor woon werk ideaal (voor de meesten dan) en lekker goedkoop rijden. Meer heb je eigenlijk niet nodig dan een accu, paar motors en een behuizing. Soort veredelde RC autotje.
Zulke auto's heb je toch indirect al, die brom-mobielen? Ok, 40km/h max, maar de prijzen van die dingen liegen er niet om :P
Ja maar die stinken dan wel vanwege de rare brandstofmotor die erin zit. En elektrisch rijden is ook wel leuk toch. Lekker thuis tanken, eventueel via zonne energie.
Hoe eerder we onafhankelijk in energievoorziening zijn hoe beter. Met auto's van 1800KG (Ampera) gaat dat heel moeilijk door de enorme energievraag maar dit soort lichte auto's moet kunnen denk ik met een vrij bescheiden opstelling thuis op het dak.
Zelfs voor uit de stopcontact te laden zal dit een minimale impact hebben op het energienetwerk.
Dat een lagere maximum snelheid leidt tot minder veligheidsvoorzieningen snap ik op zich nog wel, maar ik vraag me toch af wat er gebeurt als een vrachtwagen zich in één van deze wagentjes boort. Voor de rest vind ik dit toch ideaal als tweede wagen voor mensen die vlakbij hun werk wonen.
Een van deze of een aygo, c1, smart maakt ook weinig meer uit. Openbare weg is helaas niet eerlijk daarin. Laatst een foto van Hummer vs. een klein autotje gezien, ook niet fijn.

Misschien dat in de toekomst de slimme wegennetwerken daarbij kunnen helpen om vrachtwagens uit te rusten met systemen zodat ze actieve beveiliging hebben tegen kleinere auto's en het niet mogelijk is om daar op in te rijden bij wijze van.
Met maar 12kg accu 120km actieradius halen..nou nou...
Dan haal je dus grofweg met 120kg accu 1000km ? Lijkt er wel al op.

Tis ook belachelijk dat je 1000kg metaal moet meezeulen voor 2 personen van 80kg te verplaatsen.

Ik zeg: Iedereen een kart, is veel leuker op de snelweg en goedkoper...
Zo werkt natuurlijk niet.
je vermeerdert het gewicht dan met bijna 40%. om die zware accu's te plaatsen moet je dan hoogstwaarschijnlijk ook weer het chassis verlengen en versterken, wat nog meer gewicht kost. Omdat je nu meer gewicht moet verplaatsen heb je zwaardere motoren nodig, en zo gaat het het maar door

En gewicht is de grootste belemmering bij zuinig rijden !

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 24 juli 2024 09:20]

En gewicht is de grootste belemmering bij zuinig rijden !
Helaas wegen hedendaagse auto veel te veel in verband met alle verplichte veiligheidszaken.

Zo is laatst ASR (anti slip regeling) ook verplicht gesteld door de EU voor alle auto's vanaf 2015 geloof ik. Wat moet je in hemelsnaam met ASR op een auto als een Aygo bijvoorbeeld? Om die 52 hele pk's in bedwang te houden? 8)7
Anoniem: 404669 @PdeBie7 mei 2014 16:21
Bij vorst/sneeuw kun je met een skelter nog slippen, dit zegt dus niet zo veel.
Gezien de vele ongelukken als het weer een dagje regent dus misschien niet zo heel gek bedacht.

(al ben ik het wel met je eens dat er ook wel erg veel onzin tussenzit :) )
ASR is een vorm van Tractiecontrole. Dus voorkomen dat bij het gas geven de wielen gaan slippen.

Je wielen zullen eerder slippen inderdaad met vorst/sneeuw, maar als het vriest/sneeuwt moet je sowieso rustiger rijden. Dus dan heeft ASR/TC sowieso al geen nut meer, want je gaat geen vol gas als je verstandig bent.
de meeste auto's met asr/tc hebben ook esp, en esp voorkomt dat een auto onderstuur/overstuur krijgt in een bocht waardoor dat aanrijdingen voorkomen kunnen worden. zie:http://www.youtube.com/watch?v=Y2uXzp2HzKg
als je onder/overstuur hebt in een bocht ga je simpelweg te hard door die bocht. Op het circuit snap ik dat, maar op de openbare weg niet. ;)
als je iets moet ontwijken in een bocht dan kun je ook onderstuur/overstuur krijgen, ook als rij je maar 60km/h
Maar om dan maar meteen ESP etc. in alle auto's te verplichten is ook overdreven of niet?
Dan moet er eerst gekeken worden hoeveel % van de ongevallen door dit soort situaties komt. Ik vermoed dat dit er niet heel veel zijn.
Ja, dat maakt het Aygo-argument natuurlijk een stuk overtuigender. Het is zo moeilijk om met je driecilinder zonder piepende en rokende banden van je plaats te komen.
Ow het kan zeker wel met een Aygo. Maar dan ben je aan het racen en niet aan het autorijden op de openbare weg :P
Gelukkig zijn dat 2 sensoren en 2 kabeltjes, de rest gaat via de boordcomputer...
ik zat pas eens te denken. Stel dat iedereen ineens zou overstappen naar een elektrische auto.
Dan heeft de economie in een korte tijd een behoorlijk probleem.
Benzinestations zijn niet meer rendabel. Er komt flink minder accijns binnen via de brandstof. Auto garages hoeven bijna geen onderhoud meer te verrichten. kan het stroomnetwerk het wel aan en ga zo maar door.
Het geeft wel even een boost aan de verkoop cijfers maar ik kan me voorstellen dat olie bedrijven de prijzen opdrijven bij elektrische auto's. Hun verdien model verdwijnt zo op deze manier.
Ik denk dat de overheid zich daar ook helemáál niet mee heeft beziggehouden, maar ik denk dat je er donder op kan zeggen dat er een fikse belasting op electrische auto's of elektriciteit verzonnen wordt om dat op te vangen :)

Ik geloof alleen niet dat het zo'n vaart zal lopen. Opladen van een electrische auto als je onderweg bent duurt nog veel te lang om gebruiksvriendelijk te zijn. Met benzine tanken ben je in ±3-4 minuten weer op pad. Met een electrische auto ben je al snel 15-20 minuten aan het laden voordat je weer een stuk(je) kan rijden.
Wat dacht je van inductielussen in het wegdek bij verkeerslichten? Telkens je (opnieuw) voor een rood licht staat, wordt je auto opgeladen! :)
Waar ik dan aan denk als ik de overheid in m'n achterhoofd hou? Inductielussenbelasting en inductielussenenergieopvangersbelasting, hahah :)

Maar even serieus, op zich geen slecht idee inderdaad… alles om die 20+ minuten "tanken" maar op te kunnen lossen. Als je toevallig onderweg naar je werk bent en moet tanken, dan ben je zo 20 minuten te laat. Kom dan maar eens aan op je werk met 't verhaal "ik moest tanken". Daar worden ze niet blij van!
Op stroom zit ook voldoende belasting hoor. Denk niet dat de overheid er erg lang van wakker zal liggen.

Als iedereen een elektrische auto zou hebben dan zou je zelfs de accu's kunnen gebruiken (salderen) om pieken op het netwerk op te vangen waardoor minder stroom verloren gaat aan overproductie. Daarnaast zal particulier energie opwekken steeds intressanter worden, helemaal als de energieprijs stijgt (door belastingen).
Is het niet vreemd dat een auto met een top van 60km/u een kenteken krijgt om op b.v. de snelweg te rijden? Lijkt me levensgevaarlijk. Of is dit in andere wet en regelgeving weer geborgd?
Anoniem: 382093 @Redbull4u7 mei 2014 17:00
Een scooter en een brommobiel hebben toch ook een kenteken? Dus ik denk dat het zo'n soort kenteken heeft.
Duurtest er op en mocht het slagen dan in productie ermee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.