Studenten TU/e werken aan modulaire auto

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven werken aan een auto waarbij vrijwel elk onderdeel aanpasbaar is. De modulaire Nova moet ook na aanschaf aangepast kunnen worden aan de wensen van de eigenaar.

Volgens de TU/e is de Nova op tal van manieren te configureren. Zo kunnen delen van het interieur, waaronder de stoelen, vervangen worden. Ook het infotainmentsysteem in het concept zou naar wens zijn aan te passen, evenals de accu's en de motor. De zijpanelen van het voertuig kunnen dankzij een kliksysteem vervangen worden.

Veel details wil het ontwikkelteam, een groep van automotive-, elektrotechniek-, werktuigbouw- en 'software science'-studenten, nog niet prijsgeven; een presentatie van het concept zal op 16 april tijdens de AutoRAI plaatsvinden. Wel willen de ontwikkelaars kwijt dat de elektrisch aangedreven Nova een verbruik van 1 op 800 zou halen als de vergelijking wordt gemaakt met een benzineauto. De topsnelheid is echter beperkt; de Nova zou maximaal 90km/u kunnen behalen.

Bij het Nova-project zijn ook diverse bedrijven betrokken, meldt het Eindhovens Dagblad. NXP levert elektronica voor de communicatie, terwijl de firma Cleantron de accu's levert. NPSP is verantwoordelijk voor de biobased composieten waarmee de Nova is opgebouwd.

Nova

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-02-2015 • 12:20

93

Reacties (93)

93
93
47
0
0
35
Wijzig sortering
Hoe modulair is dat dan? Nu kan je (niet zo eenvoudig, maar het kan) stoelen en infotainmentsysteem ook gewoon vervangen, alles wat los kan, kan worden vervangen. De oude 2DIN principes is ook kwestie van 3 kabels en weer verder gaan.

Echt modulair zou wel grappig zijn, wil je in het weekend even flink planken, hoppa de 250+ PK motor erin. Doordeweeks file woon/werk, de zuinige 80pk versie erin :P (of hoe dat vergelijkbaar is in electromotoren).
Wel willen de ontwikkelaars kwijt dat de elektrisch aangedreven Nova een verbruik van 1 op 800 zou halen als de vergelijking wordt gemaakt met een benzineauto.
Is dat dan ook niet een berekening slim gebruiken? Kostentechnisch zou je dat wel kunnen halen maar hoe vergelijk je een liter benzine met een 'liter' accu? :P
Hoe modulair is dat dan?
Nu wil ik een kleinere auto, maar als ik over een jaar kinderen heb wil ik graag een station. Zou wel gaaf zijn als ik dan de achterkant van de auto kan inwisselen voor een andere module.
Ga er maar van uit dat dat niet kan, en als je het wel kan, dan is het waarschijnlijk net zo duur als dat je gewoon een nieuwe koopt. en vergeet niet, hoe modulair dan ook, bij elke 'grote' aanpassing zal de auto toch eerst weer gekeurd moeten worden, dus even van een kleine auto omvormen naar een grote auto, dan zul je em moeten laten keuren, andere soort motor er in, dan moet je em (officieel) laten keuren.. Heel simpel, als de auto afwijkt van wat er op het kentekenbewijs staat, dan moet je dus opnieuw laten keuren, zelfs bij het wijzigen van de kleur moet je de auto al opnieuw laten 'keuren' (immers wijkt deze dan af van het kentekenbewijs)...
Het idee is trouwens al oud. Jaren geleden een concept gezien waar een chassis werd gebruikt met alle benodigdheden. Je hoefde er enkel een andere carroserie op te vijzen, en dat was het. De sturing was via fly-by-wire.
De huidige volkswagen golf werkt met een modulair onderstel
Niet echt het zelfde. Nu worden onderstellen vaak gedeeld over meerdere modellen/merken. Waar ik het over heb is één enkel onderstel en meerdere carrosserien die je kan kopen zodat je steeds kunt switchen.
Vroegah, stond er bij een volkswagen die erg op een audi leek, toch echt audi in de papieren....

Het ging dan over de audi 100 van 1976 waar door volkswagen een vw-logotje in de grill was gezet. Kan ff niet op het typenummer van de volkswagen komen...
Anoniem: 576247 @roches13 februari 2015 15:02
Was dat niet Santana?
Connectables van Matchbox?
Of beter:
Ik ben 5 dagen per week alleen onderweg. In het weekend gaan we er samen op uit.

Ik zie dus wel mogelijkheden in een systeem waarbij:
- onderstel is fixed (electromotoren, sturing via drive-by-wire, accu's)
- alles daarboven is inwisselbaar. bvb een kleinere 2-zit met minder luchtweerstand of een stationwagon opbouw met grote koffer, of zelfs een wagen met laadbak voor als je verhuist.

Mogelijk kun je dan zelfs de opbouw 'leasen'. Je koopt dan waar je 90% van de tijd in rijdt, en leaset/huurt/deelt de andere bovenstukken. Dit kan de TCO voor het bezit van een wagen omlaag brengen.
Een liter benzine levert een bepaalde hoeveelheid energie die gewoon omgezet wordt.
Zo levert een kuub kolen xxxGj aan energie. Die kun je elektrisch weer in je accu stopen.
Een grote energie centrale is misschien 2-5 x zo zuinig als je auto. Dus dan ga je van 1:20 naar 1:100. 1:300 zou betekenen dat benzine dus 15x zuiniger vebrband moet worden :D .
[snip]hoe vergelijk je een liter benzine met een 'liter' accu? :P
1L Benzine komt ongeveer overeen met 10kWh. (~3.8*10^7 Joules)
Ze bedoelen waarschijnlijk dat er 800km (waarschijnlijk <50km/u) gereden kan worden als je de motor 10kWh voert.

Daarbij moet je waarschijnlijk rekening houden met het feit dat 1L Benzine wel ongeveer 10kWh aan energie bevat, maar de werkelijke opbrengst lager is, dat het laden en ontladen van een accu gepaard gaat met verliezen, dat het regelen van de spanning gepaard gaat met verliezen en dat de accu in de auto waarschijnlijk lang niet groot genoeg is om 800km mee te rijden.

Het is jammer dat ze dit soort uitspraken doen, zonder er exact bij te zeggen hoe deze geïnterpreteerd moet worden, vooral als je bedenkt dat 10kWh/800km ~12x zuiniger is dan de Tesla S. Dat was wat mij betreft een mooiere claim geweest.

De informatie is sowieso nogal karig. Ben benieuwd hoe modulair de boel word, maar ben bang dat je je dashboard e.d. kan voorzien van een stripje plastic met een andere kleur.
Voor zover ik weet maakt de maximale prestatie bij een electromotor veel minder uit voor zuinigheid, dus het enige dat je daarbij hoeft aan te passen is je eigen gedrag. Of, als dat niet lukt, gewoon software matig een instelling in de auto die de prestaties limiteert tenzij je de sportstand aan zet of zo. De motor omwisselen lijkt me in ieder geval niet echt nodig.

Daarmee vraag ik me zelf ook een klein beetje af wat het nut is. Natuurlijk is het cool als studieproject en demonstreren wat je kunt, maar ik denk niet dat dit nou de markt op zijn kop gaat zetten of zo. Zoals gezegd, dingen als stoelen kun je al vervangen als je echt wil en het is nou niet dat je dat elke week gaat doen als het ineens veel makkelijker gemaakt wordt. De carrosserie gaat niet modulair kunnen worden want dan is de auto niet sterk genoeg meer (vermoed ik), en dat is vaak toch de reden dat mensen naar een andere auto gaan kijken (omdat ze meer ruimte nodig hebben).
Tweakers vertaald het gewoon onvolledig. Je kan elektrisch inderdaad niet zomaar met benzine vergelijken, je kan het kostentechnisch doen bijv., maar bij de Nova is de vergelijking qua energieconsumptie gebruikt:
However, the first calculations tell that in the most efficient configuration, the car will have an energy consumption of the electric equivalent of 1 liter of fuel per 800 kilometers.

[Reactie gewijzigd door Aikon op 24 juli 2024 22:13]

Is dat dan ook niet een berekening slim gebruiken? Kostentechnisch zou je dat wel kunnen halen maar hoe vergelijk je een liter benzine met een 'liter' accu? :P
De afstand is de delende factor.
Dus 80l benzine = 800KM
dan zou er een XXKW accu inkomen voor dezelfde radius

Naarmate de auto ouder wordt, en de motor slijt, neemt ook de 'zuinigheid' wat af, net als met een accupack
een liter benzine (eigenlijk een kilo benzine) heeft een bepaalde energie inhoud. Volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/Benzine ca 35 MJ (=9,7 kWh). Een accu heeft een bepaalde opslagcapaciteit die doorgaans wordt uitgedrukt in Ah, uiteraard bij een nominale spanning, b.v. 12V of welke spanning dan ook. Ook van de accu kun je dus de energie inhoud bepalen. Verreken vervolgens de gangbare rendementen van een elektromotor, ca 95% en die van een verbrandingsmotor, 20 tot 25% en je kan beide systemen met elkaar vergelijken.
Ik denk dat zeer flexible modulariteit ook beperkingen met zich mee brengt. Modulair binnen bepaald variatie.

Een supercar tot lorry. Nou dat wordt moeilijk.

Van coupe hatchbak. Xcross pickup Hybride . pure Elec 4x4 Batterypack tank ratio.

onderdelen moeten ook beetje generiek zijn.

250PK stelt veel hogere eisen aan de algehele aandrijflijn. Ook zal het ottomotor dan een flinkert zijn. ondanks downsizing met cascade turbo.

Dan heb je dan ook dit als je 250pk motor inwisseld voor 30kw elec. Dan heb je dus een modulaire wagentje met aandrijflijn de 250++ PK aan moet kunnen. Maar een fractie van gebruikt wordt.

Daarnaast dat men vaak voor flotte en zwaardere versies ook de veiligheid delen proportioneel worden. grotere remschijven en flinke remzadels voor sport versies.

Er zijn grenzen aan. De reden dat ze voor max van 90km/u gaan.

Met modulariteit komt er ook een compromise. Specialiteit kent zijn extremen.
De gebruikte berekening gaat ongetwijfeld uit van de energie dichtheid van de energiebronnen en de efficiëntie waarmee ze gebruikt worden.

Van de aandrijflijn van een benzineauto is bekend dat van alle energie die beschikbaar is in de tank maximaal 38% omgezet wordt in beweging (ongeveer).

Een elektrisch voertuig met dezelfde hoeveelheid energie in de 'tank' zal een veel grotere afstand af kunnen leggen doordat de aandrijflijn efficiënter is.

Off topic:
Dat is ook direct waarom elektrische voertuigen (nog) niet de standaard zijn in het straatbeeld. De energie dichtheid van fossiele brandstoffen is zo gigantisch veel hoger dan wat mogelijk is met een accu op dit moment. Het 'verlies' van fossiele brandstoffen wordt goed gemaakt door economie, beschikbaarheid en gebruiksgemak ten opzichte van de alternatieven. Dat geldt overigens ook maar zolang het ecologisch aspect buiten de berekening gehouden wordt.
Ik snap het nut niet van een modulaire auto.

1. Juist mensen die iets aan hun auto willen veranderen, spenderen vaak zelf tijd er aan.
En doen het allemaal vrijwel zelf.

2. Een motor/ versnellingsbak zie je niet een ''normaal consument'' doen, als het alleen om stoeltjes veranderen gaat of een knopje hier en daar dan zie ik niet het WOOOOW FACTOR :s

Vaak zitten de motoren (elektrische) op de aandrijf-as juist om de meeste koppel meteen eruit te halen. Of willen ze met de modulaire auto, de niet autosleutellaars en monteurs nu ook zo iets van maken .. Waar je vroeger de boeken in moest om het vak te leren, is het hier versimpeld voor iedereen???

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 24 juli 2024 22:13]

1. Juist mensen die iets aan hun auto willen veranderen, spenderen vaak zelf tijd er aan.
En doen het allemaal vrijwel zelf.

2. Een motor/ versnellingsbak zie je niet een ''normaal consument'' doen, als het alleen om stoeltjes veranderen gaat of een knopje hier en daar dan zie ik niet het WOOOOW FACTOR :s
En hoe komt het dan dat NU het sleutelen alleen door hobbyisten gedaan wordt!? Nou, simpel: Het is veel te ingewikkeld.
Als het systeem modulair is, en dus eenvoudig, zal ook de "normale consument" in staat zijn het te doen.

Vroeger was het bijna niet te doen om je telefoon andere functionaliteit te geven. Moest je de firmware hacken en zelf de nieuwe functionaliteit programmeren. Nagenoeg niemand die Snake op zijn Nokia 3310 aanpaste omdat het veel te ingewikkeld was. Nu installeert iedere derde n00b een app op zijn smartphone en bereikt daarmee hetzelfde.

"If you build it, they will come"
Het is juist bedoeld dat het door mensen zijn die er ervaring mee hebben het gedaan wordt ;)
Dus jij zit te popelen om mensen hun baan te laten verliezen vooral in de auto-motive wereld omdat zulk soort dingen worden uitgevoerd door de consument die er de ''ballen verstand'' van heeft?

Een modulaire telefoon prima, daar begrijp ik het elke half jaar misschien ene nieuwe CPU of MEMORY noem zo maar op.

Maar om nu de grote onderdelen in een auto zelf te vervangen? Naah doe ik liever zelf (voormalig monteur) of ga naar een garage toe.

LET OP: tweakers en consumenten zijn twee verschillende dingen. Tweakers gaan juist erop af en willen al die ''hacking'' wat jij noemt doen, maar een ''consument'' boeit dat allemaal niet...
Dus jij zit te popelen om mensen hun baan te laten verliezen vooral in de auto-motive wereld omdat zulk soort dingen worden uitgevoerd door de consument die er de ''ballen verstand'' van heeft?
Ik zit te popelen dat iedereen die niet mee gaat met de tijd zijn baan verliest. En ja, dat betekend ook in de automotive industrie!
Net zo goed als dat iemand die nooit iets anders dan Fortran heeft geleerd nu een behoorlijke uitdaging heeft.
Net zo goed als dat mensen die weerstandjes op printplaten solderen een tijd geleden overbodig zijn geworden.
Net zo goed als dat een tank geen "lader" meer heeft omdat we dat nu efficiënter kunnen.
Dit is, serieus, het allerslechtste argument wat er ooit geweest is. "Help, vooruitgang, dalijk heb ik geen werk meer!"

Dat soort dingen worden straks uitgevoerd door de consument omdat hij er de geen verstand meer van HOEFT te hebben.
Scholing kunnen we dan net zo goed vergeten.
Want ja als we alles in het heden modulair gaan maken, huizen/auto's zelfs werk modulair hoeven we niet naar school om het vak te leren.
Okay, ik hap wel naar de troll.

Wie denk je dat alles modulair gaat maken? En hoe denk je dat die mensen dat gaan doen?

Denk je dat de Boer zei "Nou, dan hoef ik niet meer te leren!" toen de tractor zijn handwerk overbodig maakte?
Is het leren van Wiskunde overbodig geworden nu dat we allemaal een rekenmachine hebben?
Zijn programmeurs overbodig geworden toen er compilers kwamen?

Fatalisme heeft nooit een plaats. Het toont slechts een gebrek aan toekomstvisie en zelfreflectie.
Een klein aantal mensen met speciale kennis zal zijn baan behouden, en een heleboel zullen er ontslagen worden. Net zoals de tractor de landarbeider verving.

Sommige autofabrikanten werpen barricades op om onderhoud zelf te kunnen doen, zoals met speciale gereedschappen en software. Toen heeft de overheid bepaald dat onderhoud ook in universele garages uitgevoerd moet kunnen worden.
Persoonlijk vind ik dat ook particulieren die mogelijkheid moeten hebben.
Een consument wil het niet zelf doen en is koste bewust. Maar wat als dingen snel en makkelijk kan doen? Het word goedkoper. Denk je echt dat mensen met winterbanden gingen klooien in nederland als hun halve auto gesloopt moet worden en een monteur er 2 uur per band mee bezig was? Nee maar nu is het makkelijk. Dus doen veel mensen het. In de winter heb ik mijn airco niet nodig maar is toch dood gewicht wat hij mee moet nemen dus is hij minder zuinig. Als ik hem er gewoon uit kan tille mb had ik dat zeker gedaan.
Een telefoon met een ander hoesje / firmware is wel even heel iets anders. Ik zie het nog niet gebeuren dat ik thuis een setje stoelen heb staan (ergens op zolder ofzo) en dan denk, vandaag zet ik ff mn lederen stoelen erin.

Morgen ga ik met collega's op stap, ff de blitz maken met mn VX2000++ motor... vrouwlief kan je ff mee lopen naar de schuur en helpen tillen?

Nee ik zie het nog niet zo gebeuren :+
Maar ik zie het zomaar wel gebeuren dat ik vandaag naar de stort moet en dus m'n achterbank en bijrijders stoel even uit de auto haal zodat ik meer bergruimte heb. Hetzelfde met de accus; de stort is niet zo heel ver weg dus de helft van de accus er uit halen scheelt me weer een aanhanger huren.

Het ding heeft alleen maar een electromotor. Je VX2000++ er in zetten gaat dus zowieso niet gebeuren.Een zuinige electromotor is helemaal niet zo groot. Dus even voor de vakantie de sterkere motor er in zetten zodat je de berg op kunt is niet zo'n probleem.

Hetzelfde met het entertainment systeem; ja er is al een "standaard" maar dat vergt nog steeds bergen gepriegel, geschroef, gevloek en verband voor de scherpe metalen randen. Een écht modulair systeem betekend dat ik mijn verouderde autoradio gewoon er uit kan schuiven en de nieuwe er in schuiven.

En wat betreft "zie het nog niet gebeuren...". Niemand zag tablets "gebeuren" totdat de iPad er was. Niemand zag thuiscomputers "gebeuren" tot IBM. Niemand zag automatische balistische berekeningen "gebeuren" tot WO2 het afdwong. Niemand zag vliegtuigen "gebeuren" totdat Orville en Wilbur het deden....
Wie heeft het over motor? Wat dacht je van een gas instalatie wat goedkoper kan als het makkelijk is. Of je makkelijk een airco kan inbouwen. Als het makkelijker word. Kan de garage het ook goedkoper aanbieden. Er zit immers veel minder man uren in.
Wie heeft het over airco? Wie heeft het over gas installatie? Dat zijn juist de elementen die vrij lastig zijn om als module aan te bieden aangezien daar ook leiding werk aan te pas komt.

Stoelen / motor kunnen prima modulair zijn, alleen vanwege gewicht en ruimte dat het in neemt totaal niet interessant.
Kijk naar games. Vanuit min of meer modulair oogpunt aanpassingen maken aan het speelobject (tank, auto, karakter) door middel van statussen en uitrusting.

Dan zijn miljoenen er dagelijks mee bezig, omdat het kan en laagdrempelig/simpel is. Hordes aan blogs, artikelen, en verschillende standpunten om te bepalen wanneer/wat een oplossing is.

Ik zie het bij auto's prima gebeuren, ik zie alleen niet dat ze het voldoende laagdrempelig kunnen maken door de prijskaarten die over het algemeen aan auto's hangen (entertainment systeem, dat beperkter is dan een 400 euro mobieltje/tablet, voor 1000-1500 euro iemand?)
*nu kun je ook elk onderdeel van een auto aanpassen, kost je alleen wat manuren en een werkplaats* Anderre bak, motor, carroserie (VW kever) allemaal mogelijk.
Het feit dat je onderdelen kan verwisselen door (min of meer) dezelfde onderdelen is iets heel anders dan modulair. Een beter woord daarvoor is dan ook vervangen, ook vaak bekend onder reparatie.

Modulair is bijv. een dikke benzinemotor kan verwisselen door een kleine elek. motor. Of 2 losse stoelen achter door 1 stoel en een stukje laadruimte, of juist een bank.
Stoelen vallen ook onder vervangen want een bank zit met 4 schroeven vaak vast, of je moet echt een e..l zijn en het principe van links is losdraaien en rechts is vastdraaien begrijpen. Maar goed ik begrijp het nut er niet van.

Vooral mensen praten hier over elektromotoren , maar die zitten altijd vaak nog op de aandrijfassen om directe overbrenging te krijgen en zo de meeste koppel eruit te halen. Dit zie ik niet een simpele huistuinkeuken meid vervangen....
Lees nou eens wat ik schrijf: ik snap dat je stoelen kan vervangen door dezelfde stoelen maar dan in een andere kleur of ander stofje.

Die elek. motor is maar een simpel voorbeeld: ik kan me voorstellen dat je bijv. de benzinemotor vervangt door een laadruimte, en vervolgens de lichtmetalen velgen vervangt door elek.motoren.
Nou, elke auto is gewoon modulair hoor... Ook bij dit type 'modulair' kun je alleen gebruik maken van de onderdelen die er beschikbaar zijn, en dat is dus net zo goed als met welke andere auto dan ook al is..
Dikke benzine motor verwisselen met een kleine electro motor, kan ook al 'gewoon', je zult dat overigens dus net zo moeilijk kunnen met deze 'nova' als met welke andere auto dan ook..

Ik zie hier niet echt iets vernieuwends aan..
Het feit dat je gewoon tussen aanhalingstekens zet zegt al genoeg. Als je spreekt over modulair kan je daadwerkelijk iets gewoon vervangen. Maar je hebt gelijk, modulair is meer een totaalconcept: makkelijk te vervangen én veel keuze. Er is een grijs gebied tussen wel en niet modulair, want anders is alles modulair te noemen. Een custombuild is dan 'gewoon' een complexe modulaire build. ;)
Ik denk eerder dat een onderdeel vervangen iets niet modulair maakt maar eerder de afhankelijkheden van andere componenten.

Dat houd in een otto-motor vervangen door elec houd in dat de ECU beide moet kunnen aansturen. Dus de Gaspedaal tot ECU en motor moet abstract met mekaar omgewisseld overweg kunnen. Dus gaspedaal gaskabel naar smoorklep is een no go. Een gasspedaal positie sensor met canbus logic. En via canbus naar een zeer flexible ECU die verschillende soorten motoren kan aansturen. afhankelijk wat ingebouwed is.

Ik heb BMW dashboard in ford gezien, een Fiesta mark 3 of zo met V8 motor. Maar dat lijkt mij niet even ombouwen. Er komt veel van aanpassen en modificeren en adapters zelf fabriceren om incompatible delen te kunnen koppelen. Ook zoekwerk naar iets wat dichter bij de mogelijkheden past.

Een otto-motor heeft bak nodig. Een Elec niet. Dus ipv een AS die in de diffirentieel wordt gestoken en aan de andere kant door de Fusee. Kan Elec motor gefixeerd worden in de fuse, die beide mogelijkheden bied. Een As of een elec motor er in.

Dat houd ook in dat er zeer flexible modulaire Can bus kabelboom met ook voldoende toegankelijke kabel gotten voor het goed weg werken of weghalen van vervallen kabelboom stukken.
Om eerlijk te zijn zie ik dat ombouwen ook niet zo. Ga ik een weekendje weg, ga ik niet voor mijn lol mijn halve auto omkatten met spullen die ik vanwege het ruimtegebrek in opslag tegen het plafond van mijn garage had aangetrokken.

Om eerlijk te zijn heb ik ook wat moeite om de missie van de TUE te doorgronden. In mijn rol op mijn werk heb ik nota bene veel met modulair denken te maken. Vanuit die achtergrond weet ik dat het meer gaat om het denken in interface lagen dan het denken in oplossingen. Zo'n interface laag definieert een grensvlak tussen twee functionele secties. Veelal blijven de functies dan wel gelijk aan weerszijden van de interface. Het tweede voorbeeldje wat Aikon hierboven geeft gaat met een dergelijke definitie van modulariteit aan de haal, omdat de functies aan weerszijden van de interface laag kunnen gaan verschillen.

Stel dat we nu aannemen dat de zowel de naaf motoren als een traditionele motor in de motorruimte moeten kunnen aangrijpen op hetzelfde chassis, dan betekend dit meer ontwerp criteria voor dit chassis. Dit kan resulteren in een tikje meer gewicht, meer features in het model (bijvoorbeeld meer bevestigingsopties voor de niet vergelijkbare oplossingen ed.). Het risico in het trachten twee zulke onvergelijkbare oplossingen te combineren in een universele oplossing is dat voor beide oplossingen de uitkomst een sub optimale wordt. Minder goed dan dan twee afzonderlijk ontworpen, gespecialiseerde oplossingen. Dankzij het voorbeeld van Aikon (hartstikke mooi!) is dus vast te stellen dat er grenzen zijn aan hoe ver modulariteit is door te voeren.

Terug naar de communicatie van de TUE. Aan de Nova kan het nodige uitgewisseld worden. Maakt dit fabrieken flexibeler? Dat zal de klant een zorg zijn, als die haar oplossing maar krijgt. Wordt het product goedkoper? Dit is maar de vraag. Universele secties dreigen vaak complexer te worden dan secties die alleen aansluiten op een toepassing. Het kan zijn dat deze toename van complexiteit opweegt tegen het gemak bij assembleren. Of de voordelen zijn niet bij een specifiek product te halen, maar meer bij een hele product range die oplossingen kan uitwisselen.

Maar wat is de insteek van de TUE nu precies? Upgraden en aanpassen? Autofabrieken worden subsectie verkopers? Dan hebben we dus een auto ATX conventie nodig. Nu gaat ATX in computerland al naar zijn derde decennium in. Een computer heeft een levensduur van 3-5 jaar. Vertaal ik dit naar de auto-industrie, dan worden de getallen groter. De levensduur van een auto is 20 jaar. Wat zou de te voorspellen minimale levensduur voor een modulair auto bouwconcept zijn? 30 jaar? 40 jaar? Ik zet dan al bescheiden in ten opzichte van de verhouding in het ATX voorbeeld. Als ik dat voorbeeld doortrek kom ik op 80 jaar. De auto conventie moet dus snel een half mensenleven aan auto ontwikkeling kunnen afdekken. Bedenk hierbij ook dat een auto factoren complexer is dan een PC. Een auto bezit zo'n 30.000 onderdelen (net gegoogled). Ik heb moeite voor te stellen dat een conventie is op te zetten met 40-50 jaar auto ontwikkeling als scoop. Tegenover uitwisseling van secties sta ik zeker sympathiek, minder slecht voor het milieu. De conventie kan ons echter ook in de staart bijten als ze ontwikkelingen gaat afremmen, dit is mijn twijfel.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 22:13]

In principe is alles toch al verwisselbaar/vervangbaad.
Je kunt in je golf elke motor leggen die je wilt als je maar betaalt.
Nu zal er hier wel een 'range' komen welke je aan kunt passen.
Maar alsnog moet dit door een monteur gebeuren. En als de auto max 80Km/h kan wat valt er dan te veranderen? Van 1.1 naar 1.2 liter?
Je kunt in je bmw de 1.6 liter ook zonder problemenen vervangen voor een 2.5 liter. Als je gewoon een monteur zoekt. De rest zal er niet helemaal op berekend zijn (aandrijfas, cardan, koppeling, transmissie, differentieel), maar dat zal bij deze auto niet anders zijn.
Wat voegt het verwisselen van interieur toe? Ik kan nu toch ook mijn stoelen laten overtrekken, ongeacht het auto merk.
Ik mis een beetje het principe van een 'modulaire' auto. Auto's worden veel te breed gebruikt om modulair te zijn. Je kunt van een hot hatch geen pick-up maken.... Dan zou je een idioot frame krijgen waar je delen aan kunt maken o.i.d.

Ik vind het op zijn zachts gezegd een vreemd concept.
Volkswagen is sowieso een mooi voorbeeld. Veel onderdelen van Seat, Skoda, Volkswagen en Audi zijn onderling te vervangen. Platform van verschillende modellen zijn bijna identiek.
De meest bekende is van andere fabrikant(en) is ongetwijfeld de Aygo, C1 en 107/108.
BMW is bezig is om zijn motoren te moduliseren, die moeten allemaal zoveel mogelijk dezelfde aantal cc per cilinder hebben.
Mercedes die samenwerkt met Renault en onderdelen onderling gebruikt ( vergeet even niet dat het beide tevens trucks fabriceren ), Nissan die weer dieselmotoren van Renault gebruikt, etc, etc, etc.

Daarnaast wordt steeds meer elke niche van de automarkt gevuld juist omdat onderhuids de onderdelen zoveel worden uitgewisseld, maar aan de buitenkant komt er een net wat andere koets op te staan. Dan krijg je modellen ala BMW X6 , door de een gehaat, door de ander geliefd,
maar een ander meer gemeengoed merk is Mini waar onderhand ook 10 koetsen geleverd kunnen worden, onderhuids is het grotendeels hetzelfde waarbij steeds meer ruimte wordt vrijgehouden voor elektrische voortstuwing.

Het grote verschil moet zich aantonen.
En wat ik hierboven ook al aangaf, je mag niet eens zomaar simpel je auto wijzigen, bij elke verandering ten opzichte van het kentekenbewijs moet de auto opnieuw gekeurd worden, dat is dus ook al als jij een 1.1liter motor vervangt door een 2.5liter... Of sterker dus nog, als jij de kleur van je auto veranderd (van zwart naar wit bv).
Dat zijn bureaucratische hobbels die nog even genomen moeten worden. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.
Ik denk dat je modulair ook zeer relatief moet zien.

Motor omlepelen een revisie motor vs kapotte is aantal uur werk.
Kenners weten dat sommige typen auto bepaalde motoren zonder extreme poespas om te lepelen zijn dus ook enkele uurtjes werk.
Dan zijn er kenners die weten welke omgewisseld kunnen worden met wat extra werk dus paar uurtjes tot hele tot have dag.

Maar in veel gevallen is er veel extra aanpas werk tot het omzetten van grote delen kabelboom.
Of ook de ECU mee vervangen moet worden.

Modulair kan je zo zien. Wat is de tijd nodig voor monteur om bepaalde module of onderdeel te vervangen door andertype onderdeel.

Ook hoeveel techische kennis is nodig.
Hoeveel en of er speciale gereedschap nodig voor zijn.

Ik zie liever niet dubbele massa vliegwiel met een Luc SAC erin waarvoor je special gereedschap nodig heb. En gedegen kennis om die kopping niet te slopen

Modulair
ik vraag me alleen af wat de duurzaamheid is van zo'n auto. Ik neem aan als je iets 20 keer erop en eraf klikt dat er ergens zich slijtage vormt. Aangezien er nogal wat krachten op een auto komen lijkt het me niet heel erg leuk als er plotseling een paneel van je auto af komt zetten. En de top snelheid van 90 is weer net jammer. 120 zal toch ook wel haalbaar zijn?
Ik denk dat het met de slijtage wel meevalt, het is geen ikea kast.
nee, het moet juist veel degelijker/veiliger zijn dan een ikea kast...
En het moet simpeler in elkaar te zetten zijn :+
Hoe weet je dat precies ? Werk je er aan mee ? :)
Dat valt vies tegen. Alles moet goedkoper. Zowel materiaal als productiekosten. In plaats van een fatsoenlijk herbruikbare stalen schroef, gebuikt men plastic klemmen. Meteen op twee punten gespaard. En ja. Hoe groot is de kans dat het ooit nog los moet? Nu nihil. Maar als zulke planen doorgaan moet je daar wel aan denken. Meer gewicht en meer brandstofverbruik zijn dan onvermijdelijk.

Werkplaatshandleidingen staan tegenwoordig niet voor niets al vol met "ACHTUNG - BRUCHGEFAHR".
Je kunt het ook vergelijken met een ordinaire PC, die is ook volledig modulair. Alle onderdelen zijn uitwisselbaar en worden door een reeks van bedrijven aangeboden. Als dat met een auto ook zou kunnen dan zou dit de prijs zeer gunstig beinvloeden. Ik zie dus wel degelijk mogelijkheden.
Behalve dat auto's al een groot aantal onderdelen delen. Platforms zijn tegenwoordig zo modulair dat ze van sportwagens tot en met SUVs kunnen worden gebruikt. Motoren worden ook door een heel aantal fabrikanten gedeeld en ophanging, remmen, interieur etc is vaak ook niet beperkt tot maar 1 model.

Ik vind dit idee dan ook vrij dom om verschillende redenen. Leuk dat je bv de motor kan veranderen, maar als jij opeens 2x zoveel vermogen hebt dan moet je chassis, ophanging, remmen, wielen, de rest van je aandrijflijn etc ook daarop berekend zijn.

Dan kan je twee kanten op. Of het standaard model is gigantisch over engineered zodat alles berekend is op de sterkste motor die te krijgen is maar dan is je basis model opeens veel duurder dan noodzakelijk dus niet gaat dat kopen. Of je moet je hele auto herbouwen. Hoe modulair alles ook is, je complete chassis ombouwen is niet in een half uur gedaan.

Zelfde geld voor het interieur. Zelfs een basic interieur zal niet goedkoop zijn dus wie gaat er nou 2 aparte interieurs kopen?

Ook het formaat van de auto kan je niet zomaar aanpassen. Het bodywork is tegenwoordig het chassis dus je kan daar niet zomaar tussen aan of tussen klikken. Dus ook hier krijg je weer een situatie waarbij eigenlijk de hele auto moet worden vervangen of waarbij alles zo sterk en zwaar is dat het wel aanpasbaar is maar dan heb je dus weer een nutteloze auto omdat je veel te veel gewicht mee moet slepen.

Kortom, vrij dom idee. De meeste auto's zijn al behoorlijk modulair en met betrouwbaarheid zit het ook wel goed dus er is eigenlijk helemaal geen reden waarom een auto compleet te verbouwen zou moeten zijn (plus dat autos toch al compleet te verbouwen zijn als je de tijd en het geld ervoor hebt).
90 Km per uur?
Das nou jammer.
Bij 130 wordt het een bruikbare auto, voor mij althans. Ik sla sla de Nova wel over.

Modulair. . Hmm, dus ik rijd met 85 ( 90 op de teller ) over een te diep putje in de weg en mijn zijscherm vliegt door de voorruit van de auto achter mij?

Natuurlijk niet fabriek af. Maar wat als ik al 3 jaar door dat putje heen rijd!?

Voorlopig ga ik modulaire auto's zoals hier bedoeld ruimschoots uit de weg.
Het is dan ook een concept-auto. Het team bestaat tenslotte uit studenten die niet over de mogelijkheden beschikken van de automotive industrie. Het gaat hierbij meer om een proof-of-concept; als 27 studenten het lukt in een jaar tijd met beperkte middelen, dan moet de automotive industrie met al die miljoenen het toch zeker lukken.
Snap ik.
Maar ik ben geboren in een tijd dat de panelen nog op een auto werden geschroefd. Lijkt me behoorlijk modulair. Ook de stoelen en interieur panelen zijn vervangbaar. Ook in een huidige auto.
En het lijkt me erg stug dat er op dit moment niet een paar kleine automerken zijn waar je gewoon alternatieve panelen kan bestellen.
Niks nieuws onder de zon lijkt mij.
Het project zal dus wel eigenlijk gaan over een eenvoudige bevestigingsmethode voor de losse onderdelen.

Het is dan ook òmdat het een studenten project dat ik het niet volledig afkraak.

Hoe dan ook de veiligheid van de bevestiging, van vooral de externe panelen, over tijd maakt me erg sceptisch.

Edit: typos

[Reactie gewijzigd door Gucky66 op 24 juli 2024 22:13]

Leuk idee maar heb het idee dat je dan wel een nieuwe markt aan moet boren want huidige autofabrikanten zullen hier niet om staan te springen.
Dit levert ze niks op.

Het plaatje doet me wat denken aan een Honda Civic, ik hoop ook dat de lijnen enigszins behouden blijven want vaak (niet altijd) moeten die elektrische auto's er futuristisch uit zien, ik hoop dat we daar inmiddels overheen zijn.


Ik vind het hele elektrisch auto gebeuren super interessant en zou voor mijzelf graag panelen op het dak willen en hiermee (deels) de auto opladen.
Ik zou dan 2 auto's willen, 1 voor de lange afstanden en 1 voor de korte ritjes die ik verreweg het meest maak.
Nieuwe markt?
Ik denk dat deze auto heel aantrekkelijk gaat zijn voor de tuning markt.
hoezo? leuker is toch gewoon om een echte auto te tunen.....
ongetwijfeld, zodat je 'mooie' zijpanelen kan kopen met flammen of een draak er op... :|
Maar daar doen fabrikanten niks mee.

Het is niet hun auto...

@SuperDre, ja zou ook niet weten wat er leuk is aan het tunen van een Elektrische auto. Helemaal niet als het meerderendeel van de gebruikers juist baat heeft bij een zo zuinig mogelijk rijdende auto.

[Reactie gewijzigd door kaasaanfiets op 24 juli 2024 22:13]

Staat modulair (fancy woordje) niet gewoon voor het oude principe in autotechniek? Vroeger was het juist een sterk punt als men zelf aan een auto kon werken. Later kregen autofabrikanten toch wel door dat dit niet zo handig was in verband met hun sales. Tegenwoordig moet je bij sommige auto's terug naar de dealer voor het wisselen van diverse onderdelen omdat dit gewoon onmogelijk is voor de klant om dit zelf te doen. Dus we zijn met het "nieuwe" denken weer terug naar af.

En vergeet niet dat sommige onderdelen met elkaar te maken hebben. Dus een echte onafhankelijke keuze heb je niet. Dus zit je weer vast aan bepaalde voorgedefinieerde keuzes. Ze zeggen soms niet voor niets dat een auto zo goed "gebalanceerd" is.

"De zijpanelen van het voertuig kunnen dankzij een kliksysteem vervangen worden". Eeeeeeuh een Smart? En je kan nu ook andere opties bijvoorbeeld qua interieur bij een fabrikant krijgen. Ik vind het dus niet vernieuwend qua insteek. Misschien wel qua materialen maar niet zoals ik het hier nu lees.

[Reactie gewijzigd door Saybia op 24 juli 2024 22:13]

Anoniem: 620028 13 februari 2015 12:56
Dat is niet meer van deze tijd.

Volvo had dat vroegah. 240 360 740, motoren uitwisselbaar en hoop andere dingen.

Als je toen in een vrachtwagen van volvo stapte midden jaren 80 , had je t zelfde interieur als in een 240 of 740.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.