Het Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de Stella gepresenteerd, naar eigen zeggen de eerste gezinsauto die geheel op zonne-energie rijdt. In het voertuig, dat deel zal nemen aan de World Solar Challenge, passen vier personen. De actieradius zou 600km zijn.
De Stella-auto heeft volgens het Solar Team Eindhoven een aerodynamisch ontwerp gekregen waarbij gebruik is gemaakt van lichtgewicht materialen als aluminium en koolstofvezel. Hierdoor is het voertuig zeer zuinig geworden: volgens de bouwers produceert Stella met haar zonnecellen zelfs meer elektriciteit dan er wordt verbruikt. Daarmee zou het voertuig 'energiepositief' zijn en in theorie het energieoverschot aan het lichtnet kunnen terugleveren.
Stella slaat haar energie op in een 6kWh-accu. De actieradius van het voertuig zou 600 kilometer bedragen bij een kruissnelheid van 90km/u, terwijl er vier personen een rit kunnen maken. Ook is een kofferbak aanwezig voor eventuele bagage. Omdat het Solar Team Eindhoven meent dat de Stella een volwaardige gezinsauto is, zal de zonneauto door de Rijksdienst voor het Wegverkeer aan een keuring worden onderworpen.
:fill(white)/i/1372938705.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1372938706.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1372938707.jpeg?f=thumb)
De auto zou aan de chauffeur kunnen aangeven of het voertuig te hard of te zacht rijdt door het stuur te laten uitzetten of inkrimpen. Ook worden knoppen op het dashboard vervangen door een touchscreen en er zijn led-strips op het voertuig geplaatst.
Het voertuig van het Solar Team Eindhoven zal van 6 tot en met 13 oktober meedoen aan de World Solar Challenge in Australië. Daarbij moet Stella een afstand van 3000km overbruggen van Darwin naar Adelaide. Het voertuig is gebouwd voor de zogeheten Cruiser-klasse, waarbij niet de nadruk ligt op snelheid, maar meer op een gebruiksvriendelijke en praktische zonneauto. In totaal doen vijftien teams mee in deze klasse.