Kritiek op inkoopacties zonnepanelen na faillissement Solar Living

De installateurs van zonnepanelen hebben de nodige kritiek gegeven op collectieve inkoopprogramma's van organisaties als Natuur&Milieu, Urgenda en Eigen Huis. De acties zouden de markt verstoren. Onder andere het faillissement van Solar Living speelt een rol.

Pv-leverancier Solar Living en een aantal onderliggende bv's zijn vorige week door de rechtbank van Arnhem failliet verklaard, zo meldt Energie Business. De firma leverde onder andere zonnepanelen aan 2200 particulieren voor het collectieve inkoopprogramma 'Zon Zoekt Dak' van Natuur&Milieu. De firma zou echter als gevolg van een faillissement in België ook in Nederland in de problemen zijn gekomen.

Tegenover Trouw stellen Nederlandse installateurs van zonnepanelen, waaronder leden van brancheorganisatie Holland Solar, dat organisaties als Natuur&Milieu, Urgenda en Eigen Huis met dergelijke grootschalige inkoopprogramma's en het zaken doen met dubieuze buitenlandse bedrijven de markt verstoren. Hoewel de groene organisaties zonne-energie in het algemeen op een goede wijze zouden promoten, zouden zij zich volgens de installateurs niet moeten bemoeien met het 'commerciële veld' door te stunten met goedkope zonnepanelen. De organisaties stellen echter dat zij consumenten op een betaalbare manier warm wil maken voor het plaatsen van zonnepanelen en dat dit alleen met grote leveranciers als Solar Living zou kunnen.

Door het faillissement van Solar Living zouden circa vijftien klanten wachten op panelen die via de 'Zon Zoekt Dak'-actie van Natuur&Milieu waren gekocht. De natuurorganisatie, die zelf schuldeiser is bij de curator van Solar Living, zegt te werken aan een mogelijke oplossing. Natuur&Milieu zou overigens wel begonnen zijn om een nieuw collectief inkoopprogramma op te zetten; onbekend is nog met welke leverancier het zaken wil gaan doen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-12-2012 • 18:53

77 Linkedin

Lees meer

Nederland loopt achter met zonnestroom Nieuws van 23 augustus 2012

Reacties (77)

77
73
49
8
2
17
Wijzig sortering
Solar Living, de vroegere Solar Total. Lees daar maar eens over terug (begin 2012), dan snap je wel waarom zo'n bedrijf het niet heeft kunnen redden. Ze dachten wereldaantallen te kunnen verkopen, maar niet verwacht dat de subsidies allemaal zouden verdwijnen.

Andere kant gaat Natuur&mileu vrolijk verder, volgend jaar alweer de volgende actie.

Het was in 2007/2008 dat er ziekelijke marges behaald werden met panelen, grotendeels puur uit overheidssubsidies. Uiteindelijk werden die geldkraantjes dichtgedraaid, opeens kon niemand meer winstgevend die dingen verkopen. En zo viel ook het doek vorig jaar in Belgie, daar hebben enorm verlies geleden.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 10 december 2012 19:23]

Standaardreactie in elke sector:
Inkoopacties / kortingen verstoren de markt..

Gaat er dan iets mis, met een aanbieder die daaraan meedoet:
"Zie je wel"..

Wat n -1 voor de sector

tuurlijk moet je je niet bemoeien met het commerciële veld....
Dat kost ze geld ;-)

[Reactie gewijzigd door omniaqwerty op 10 december 2012 18:59]

in duitsland doen ze het anders; energieprijs met paar euro omhoog (voor iedereen) vervolgens mooi potje vrij voor subsidie van zonnepanelen. ik zeg doen :+
Nou dan heb ik goed nieuws voor je: vanaf 1 januari gaat dat gebeuren in Nederland!

Iedereen in NL gaat meebetalen aan de SDE+ middels een toeslag op het verbruik. Gemiddeld kost het per huishouden 8 euro per jaar, en dat gaat de komende jaren oplopen.

De details kan je hier nalezen.
Vanaf 1 januari? Per 1 januari wordt de gastax wederom verhoogd bedoel je. Ik heb nog geen energiebelasting verlaagd zien worden. Dit gebeurt al jaren lang. Al sinds de 90er jaren wordt de belasting op energie steeds hoger. Bekijk je huidige rekening maar, meer dan de helft bestaat uit allerlei belastingen. De kruimels die overblijven wordt je mee doodgegooid via allerlei reclames van leveranciers. Feitelijk scheelt het misschien maar 0,01 euro/kWh. Op 3.500 kWh is dat dus 35 euro op jaarbasis. Whooptiedoo...

Onlangs in het nieuws dat huishoudens veel minder energie gebruiken, maar daar financieel geen reet mee opgeschoten zijn. De prijsstijgingen en belastingen gaan veel harder dan de besparingen. Ook onze halfjaarlijkse energiemarktprijzen (waarom?!) zorgen ervoor dat je nooit echt op een goed laag punt in kan stappen.

Maar goed, inkoopacties hebben altijd problemen met de gevestigde orde op een of andere manier omdat het om veel klanten gaat. Maar als één klant dezelfde aantallen/omzet bestelt (bv een corporatie), dan is er opeens niets aan de hand? :?
Die opslag is vooral bedoeld om de megalomane warmte en biomassa stokers van subsidie te voorzien. Particulieren zijn al sinds 2011 uit de SDE regeling gesodemieterd door Verhagen, en kunnen er niks meer mee.

Dus wel: betalen (elk jaar weer meer) >> geld naar de Grote Subsidie Geile Cowboys.
Maar zelf "mogen genieten" van die ge-weeeeeeel-dige SDE regeling: forget it but...

Inkoopactie lawine in Nederland is juist een reactie op de SDE terreur die particulieren tot wanhoop dreef...

Neen, doet u mij ook maar een feed-in regeling (met bescheiden vaste kWh vergoeding), zodat iedereen aan de bak kan gaan op eigen condities, onafhankelijk van marktverstorende grote partijen die hun imago willen groenwassen...
Die gezamenlijke acties zijn in mijn ogen meestal duurder dan als je zelf aan de gang gaat. Dat komt natuurlijk ook door een stuk risico dat ze hebben met het aanbieden van een set voor een x bedrag in de toekomst (meestal een maand of 4-6). Hoeveel zijn de prijzen van de sets dan gezakt? Doordat ze aan de veilige kant gaan zitten ben je meestal duurder uit met dat soort sets dan dat je het zelf doet op dezelfde termijn.

Ze moeten dus niet zo piepen. Als ze normale prijzen hebben dan hebben ze een betere deal dan de inkoopacties. Als ze toch failliet gaan door de acties, dan hebben ze niet goed ingespeeld op de veranderende markt en kunnen ze naar mijn idee alleen zichzelf verwijten maken.
Zelf doe ik ook mee aan een inkoopaktie en heb de prijzen vooraf goed vergeleken. Al met al ben ik middels de inkoopaktie bijna 1000 euro minder kwijt dan wanneer ik het zelf zou doen.
Dan heb je misschien onvoldoende vergeleken.
3000Wp via 123zonne-energie: €6672,-
3600Wp zelf gedaan: €3200,- all-in.
Je vergelijkt nu zelf installeren met laten installeren. Ik ken niet veel mensen die zeelf hun dak op gaan om zonnepanelen te installeren, die laten het lekker doen. Natuurlijk is zelf doen altijd goedkoper.
Voor die ruim 3000 euro verschil kun je ook wel een monteur laten komen als je dat graag wilt en dan houd je nog dik geld over. Kan met niet voorstellen dat een monteur 3000 per dag kost.
3285 Wp voor €5000,-. Niet zelf gedaan....
Geef eens wat details, misschien hebben wij er dan ook nog wat aan...
En volgens mij is die sector nog maar nauwelijks ontpopt. Er zijn nog steeds maar weinig echt grote spelers. In dat gat springen de "Natuur & Milieu" en andere stichtingen juist.
Die grote spelers zijn er wel degelijk, alleen misten zei het marketingaspect of de mogelijkheden om het op grote schaal kostendekkend voor de consument op te kunnen zetten. VEH en N&M hebben flinke achterban met cash, die bereikbaar zijn via diverse media, ze zijn immers lid. Marktpartijen die samen krachten bundelen = win/win/win

Dat de kleintjes of concurrenten nu mislopen door prijs, kwaliteit, het hele plaatje of de branding heet marktwerking en is in het voordeel van de consument. Meer aanbieders and diversificatie van aanbod is prima. Ik ken ook velen die liever niet collectief aan de gang gaan, is ook prima. Al moet ik wel zeggen dat de prijzen van de collectieve inkopen niet veel verschillen van iemand op de hoek bellen. Alleen heb je iets meer zekerheid qua kwaliteit, contractvorming, afhandeling van problemen en de aftersales.

Die van VEH heeft een hoogwaardige kwaliteit panelen, juristenorganisatie dus contract zit goed in orde, en keuringkje van VEH zelf (al vind ik dit onnodig, een monteurtje sluit dat wel netjes aan hoor, zo moeilijk is het niet).
Snap even de link niet tussen de kritiek "zaken doen met dubieuze buitenlandse bedrijven" en het faillissement van Solar Living.
De Europese producenten van PV panelen hebben het zeer zwaar door de Chinese bedrijven die goedkoop produceren door de lage lonen en daarbovenop de subsidie van de overheid.
Voor de consument is het mooi dat de prijzen laag zijn. Alleen is de vraag of je als consument bij "Lin Chung" na 10 jaar nog kunt reclameren als je garandeerde rendement niet meer gehaald wordt.
Ik heb >10 jaar oude PV panelen van Shell solar (was toen ook een gerenomeerd merk). Maar ook daar kun je fluiten naar lange termijn garanties... Dus wat dat betreft, dan liever goedkopere panelen uit verweggistan. De garantie is in beide gevallen KMP. :?
Het gaat hier ook over Solar Living, die zien hun ook als 'dubieus buitenlands bedrijf', zij hadden ook kantoren in duitsland/frankrijk, ze dachten een enorme afzetmarkt in Nederland te hebben gevonden (en andere EU landen). Chineze paneelfabrikanten vallen ook regelmatig om, die kunnen het al lang niet meer rondbenen.
Je doet net of dat het verschil maakt, 82% na 10 jaar of 79%... Ja, dat is het verschil tussen een A-paneel en een C-paneel....voor de rest? Roestbestendigheid en bescherming van de gevoelige delen, daarin zit het verschil....maar dat mag nooit het dubbele kosten van het goedkoopste paneel.....

En daarbij, laten we niet doen alsof de productie ieder jaar even duur blijft......het is en blijft silicon....ieder jaar wordt het ongeveer 40% goedkoper om toe te treden tot die maerkt(wil niet afzijken op het feit dat de panelen de afgelopen 3 jaar niet zijn gedaald, TE grote vraag zeggen ze dan..)

BTW, iedere fabrikant van panelen zal er zorg voor dragen, om ZIJN paneel als "beste" investering te doen overkomen......toch kom ik nog steeds geen paneel onder de €150 Euro komen......deels marketing... en toch zijn er 1000 fabrikanten van Solar-Wafers en maar 3 productieprocessen( en toch bediend 92% van deze fabrikanten dezelfde markt.....met hetzelfde product(rond dezelfde marge.....).

[Reactie gewijzigd door punica op 10 december 2012 22:54]

Lage lonen is slechts een ondergeschikte issue, gezien de impact op de totale prijs van een PV-module. Groot deel van de productie bij de Chinese reuzen is al geautomatiseerd. Met de meest efficiënte, nagelneue, Europese robot-productie straten.

De grootste issue is dat daar monsterachtige productie capaciteiten zijn uitgebouwd waar geen enkel Europees of Amerikaans bedrijf tegenop kan, met hulp van vele miljarden Euro's (renminbi's) aan extreem zachte Staatsleningen. En allerlei bevoorrechtingen met goedkope infrastructuur, productielokaties etc. ("speciale industrie zones" e.d.). Vooral de "leningen" zijn de grote marktverstoorder. Die zijn in Europa op die schaal nooit te verkrijgen, dus concurrentie nadeel.
Ja, ondernemen is risico's nemen en als je niet tijdig op de markt let dan ga je ten onder. Wat mij betreft een ondernemer die zijn zaken niet op orde had. Dat is wat ik uit dit verhaal haal.

Het wordt tijd dat de consument wordt beschermd door dit soort bedrijven. Uiteraard moeten deze consumenten niet voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, maar als er nou een overkoepelende orgaan komt waarbij gerenomeerde bedrijven zich kunnen aansluiten bij een vereniging, dan hebben faillisementen voor de consument in ieder geval een stuk minder last van het ondernermsschap van deze (doorgaans) jonge bedrijven.
Een zonnepaneel heeft over het algemeen 10 jaar of meer garantie, je als consument toch wel verwachten dat je leverancier ook zo lang bestaat voor garantie.
Dan moet je als consument beter je huiswerk doen en onderzoek plegen naar de mogelijke leverancier. Jij hebt je panelen van een autoriteit in de markt, maar anderen kijken naar hun belangenorganisatie als Eigen Huis. Maar ook grote bedrijven als Oskomera laten steken vallen en anders hun onderaannemers wel.
In de zonnepaneel secor is het heel lastig om de juiste aanbieder te krijgen. Daarbij heeft elke zonnepaneel boer een totaal ander verhaal qua prognose voor de opbrengst en zeer grote prijsverschillen, voor hetzelfde resultaat. Dat heb ik deze lente wel gemerkt. Als je dan ook nog eens hoort dat je perse een Zuid opstelling nodig hebt en dat een Oost West opstelling geldverspilling is, tja hoever moet je dan gaan als consument?
De enige manier om aan informatie goede gebruikers informatie te komen is eigenlijk via Tweakers.net. De consument komt doorgaans alleen bij de grote leveranciers uit en deze blijken dus ook niet altijd even goed om te gaan met de prognoses of vragen absurt veel voor de complete setup.
Kortom als je nooit van tweakers.net hebt gehoord, 3 leveranciers over de vloer laat komen, dan is de kans dus groot dat je bij een bedrijf aan komt die failliet raakt. Er zijn geen labels, keurmerken of overkoepelende organisaties beschikbaar voor een goede dealer. Nu kun je eigenlijk alleen op de gok je zonnepaneel leverancier kiezen, want je weet niet of hij er over 5 jaar nog zal zijn. (Ik vraag me eigenlijk af of er een zonnepaneel leverancier bestaat die al 10 jaar in NL zijn diensten al levert)
Anoniem: 192473
10 december 2012 23:07
Overheden willen geen groene stroom. Als ze dat echt willen, dan zorgen ze er wel voor dat alle nieuwe gebouwen zonnepanelen op hun daken krijgen. Zeuren over dat het niet rendabel is, kost te veel oppervlak etc Tja als je alleen denkt aan openvlaktes om ze te plaatsen dan heb je inderdaad niet genoeg ruimte.

Het moet allemaal centraal want dan gaat de energie eerst na de centrale, burgers mogen niet zelf voorzienend worden natuurlijk.
Hoe wil jij zelfvoorzienend worden met zonnepanelen? Overdag prima, maar 's nachts dan? Ga je accu's neerzetten? Dan wordt het nog veel duurder voor je.

Daarnaast zul je de overcapaciteit die je op bepaalde momenten genereert niet willen verliezen lijkt me. De beste manier dan is dit terug te leveren aan het net zodat andere mensen dit kunnen gebruiken en krijg je er nog eens geld voor ook.

Je zult dus altijd een aansluiting op het stroomnet nodig hebben.
Anoniem: 192473
@Macron11 december 2012 14:10
Er bestaan ook ander manieren om energie op te wekken, neem alle natuur elementen en gebruik deze gecombineerd en je komt heel erg ver. Deze manieren zijn al lang mogelijk, het wordt alleen bewust niet toegepast.

Wat zou toch eigenlijk de reden zijn waarom de ontwikkeling van accu´s niet zo snel gaat?.
Klinkt als een complottheorievraag. Ik zou zeggen vraag het eens aan een fysicus..
Klopt. Scheelt de Staat 15 Eurocent per kilowattuur aan gedorven inkomsten, vandaar dat dit land blijft voort-prutsen. Van Den Haag hoef je niks te verwachten. Hoogstens aantasting van de salderingsregeling... :X
Leuk dat ze dat consument goedkopere producten willen aanbieden alleen moeten ze de Europese aanbieders hierin tevens beschermen.
Nou er meerdere van deze bedrijven failliet gaan zal er minder concurrentie plaatsvinden wat de prijs daardoor weer doet stijgen. Eind goed al goed na de subsidie regeling zullen zonnepanelen door deze subsidie alleen maar weer duurder worden dit omdat er juist minder concurrrentie is.

@ hierboven als ze de markt niet zouden beschermen tegen de Japanse en Koreaanse electronica zou niemand en dan niemand meer Europese producten kopen. De invoerbelasting zorgt er juist voor dat de prijzen van dit soort artikelen op die van de Europese producten lijken.

[Reactie gewijzigd door NLKornolio op 11 december 2012 08:43]

Van een voormalig medewerker van een Nederlandse zonnepanelenfabrikant heb ik gehoord dat het grootste probleem niet zat bij de Chinese prijzen maar bij de prijzen van de zonnecellen waarvan de panelen samengesteld worden. Die fabrikanten konden hoge prijzen en lange contracten hanteren dankzij de grote vraag in gesubsidieerde landen zoals Duitsland. En die weigerden die prijzen mee te laten dalen bij de snel dalende marktprijzen. Gevolg: panelen fabrikanten failliet en nu ook de fabrikanten van zonnecellen, vrijwel gehele industrie weg! En goede apparatuur en kennis opgekocht door Chinezen.

Als dat waar is zouden nieuwkomers alsnog op die markt moeten kunnen concurreren. Iets duurder dan Chinezen maar wel in Europa gemaakt met een degelijk keurmerk voor het product, milieubelasting en de arbeidsomstandigheden.

Een taak voor de media om dit nader te onderzoeken en zodoende de politiek in beweging te krijgen.
Nou echt dubieus is dat bedrijf niet. Feit dat ze in problemen zijn gekomen door een enorme voorraad in te slaan die vervolgens minder waard is geworden is niet echt slim te noemen maar toch niet dubieus. En dat bepaalde organisaties die het nu aan het promoten zijn een feitelijk bestaansrecht hebben via bijvoorbeed de Postcodeloterij is dat ook dubieus.

Wellicht proberen de benadeelde producenten/installateurs een bruggetje te slaan met de Postcodeloterij die hele wijken voorzag van nieuwe fietsen en vervolgens de locale fietsenmaker om zeep hielp.Maar dit is veel meer gericht op groot inkopen en daardoor fikse korting bedingen.

[Reactie gewijzigd door pakka680 op 10 december 2012 19:10]

Wat grappig dat ze het "de markt verstoren" noemen terwijl ze gewoon niet tegen concurrentie op kunnen.

Het enige dat een markt verstoort zijn prijsafspraken. Dit is precies het tegenovergestelde. Goed voor de markt dus.
Zwak om zo naar anderen te wijzen. Als ze beter zouden concurreren zouden ze gewoon kunnen blijven bestaan. Dit lukt echter niet dus gaan ze failliet. Dat werkt zo op een vrije markt en dat hadden ze zich eerder moeten bedenken zodat er nog wat aan viel te doen.
Wat een zwakte bod van de heren installateurs, die volgens mij ook nog eens te veel vragen voor het werk.
Twee maanden geleden zelf de markt maar gaan verstoren en 22 panelen op mijn dak gezet. Zo moeilijk was dat echt niet hoor. Alles bij elkaar 12 uur mee bezig geweest. Als ik het had moeten laten doen was ik ruim EUR1800 kwijt geweest (dat is twee jaar zuivere terugverdien tijd).
Ik ben alles bij elkaar EUR1,16 per Wp kwijt geweest en dat is heel wat minder dan de aanbiedingen die ik tegen kom.

De garantie van de panelen wordt gedekt door een verzekering, dus ook als het bedrijf falliet gaat kun je nog terecht voor je garantieclaims.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee