De installateurs van zonnepanelen hebben de nodige kritiek gegeven op collectieve inkoopprogramma's van organisaties als Natuur&Milieu, Urgenda en Eigen Huis. De acties zouden de markt verstoren. Onder andere het faillissement van Solar Living speelt een rol.
Pv-leverancier Solar Living en een aantal onderliggende bv's zijn vorige week door de rechtbank van Arnhem failliet verklaard, zo meldt Energie Business. De firma leverde onder andere zonnepanelen aan 2200 particulieren voor het collectieve inkoopprogramma 'Zon Zoekt Dak' van Natuur&Milieu. De firma zou echter als gevolg van een faillissement in België ook in Nederland in de problemen zijn gekomen.
Tegenover Trouw stellen Nederlandse installateurs van zonnepanelen, waaronder leden van brancheorganisatie Holland Solar, dat organisaties als Natuur&Milieu, Urgenda en Eigen Huis met dergelijke grootschalige inkoopprogramma's en het zaken doen met dubieuze buitenlandse bedrijven de markt verstoren. Hoewel de groene organisaties zonne-energie in het algemeen op een goede wijze zouden promoten, zouden zij zich volgens de installateurs niet moeten bemoeien met het 'commerciële veld' door te stunten met goedkope zonnepanelen. De organisaties stellen echter dat zij consumenten op een betaalbare manier warm wil maken voor het plaatsen van zonnepanelen en dat dit alleen met grote leveranciers als Solar Living zou kunnen.
Door het faillissement van Solar Living zouden circa vijftien klanten wachten op panelen die via de 'Zon Zoekt Dak'-actie van Natuur&Milieu waren gekocht. De natuurorganisatie, die zelf schuldeiser is bij de curator van Solar Living, zegt te werken aan een mogelijke oplossing. Natuur&Milieu zou overigens wel begonnen zijn om een nieuw collectief inkoopprogramma op te zetten; onbekend is nog met welke leverancier het zaken wil gaan doen.