Electrabel wil voor de Belgische kust een kunstmatig eiland laten verrijzen voor energieopslag. In het donutvormige eiland wordt bij lage energieprijzen water uit het bassin weggepompt. Op momenten van energieschaarste loopt zeewater in het bassin en drijft het turbines aan.
Elektriciteitsproducent Electrabel heeft samen met een baggerbedrijf en twee investeringsmaatschappijen het iLand-consortium opgericht. Het consortium heeft bij de overheid een concessie aangevraagd om het kunstmatige eiland aan te mogen leggen en te exploiteren, schrijft zakenkrant De Tijd. De 'energiedonut' zou op vier kilometer voor de kust van Wenduine moeten verschijnen, niet ver van de Zeeuwse kust.
Na de aanleg van het eiland willen de bedrijven het met zeewater gevulde bassin leegpompen zodra de energieprijzen laag zijn. Dat kan bijvoorbeeld als windmolenparken meer elektriciteit produceren dan wordt gevraagd. Zodra de vraag naar energie toeneemt, en de stroomprijs dus stijgt, kan het kunstmatige meer weer gevuld worden. Het zeewater zal dan turbines aandrijven en elektriciteit produceren. Het iLand-concern denkt dit proces winstgevend te kunnen uitvoeren. Concurrenten hebben negentig dagen de tijd om een beter voorstel in te dienen.
De aanleg van de energiedonut, die naar verwachting vijf jaar gaat duren, moet bijdragen aan een oplossing voor het probleem van opslag van groene energie, vooral afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Een ander consortium aast op een tweede concessie van de Belgische overheid in de Noordzee. Dit soortgelijke project zou in de haven van Zeebrugge aangelegd moeten worden.
De Belgische overheid streeft ernaar om op termijn haar kerncentrales te sluiten, zodra er voldoende groene energie gegenereerd kan worden. Dit gaat tot nu toe zeer moeizaam; twee kernreactoren, één in Doel bij Antwerpen en één in Tihange bij Luik, liggen lange tijd stil doordat er scheurtjes in de reactorwanden zijn gevonden. Een tweede reactor in Doel ligt sinds kort stil na een mogelijke sabotageactie. De Belgische regering maakt zich met de naderende winter zorgen over de energievoorziening.