~500km op een tank bezine is wel heel erg mager, ...
...
Even snel uitrekenen, dat zou betekenen als je een kleine auto met een kleine tank hebt (+/- 45 liter), je een verbruik hebt van 1 op 11..
Kleine of grote autp maakt niet zoveel uit, wat uitmaakt is hoeveel je er mee kan vervoeren, dus 2-persoons of 4 persoons.
offtopic:
De huide auto's krijgen een A-, B-, C-(enz) label aan de hand van de verhouding tussen CO2-uitstoot (equivalent van het verbruik) en de lengte van het voertuig. Een grote auto kan daarmee een goed label krijgen ondanks dat hij meer verbruikt als een andere kleine auto met een slecht label.
Dat is fout, je zou het vooral moeten laten correleren met het aantal zitplaatsen (of het te vervoeren gewicht en volume) en dat eventueel moeten bijstellen aan de hand van een comfort-factor voor die grote auto. Die grotere auto zal meer comfort bieden, vooral op langere afstand belangrijk, en een betere wegligging hebben. Laatste maakt, samen met de grotere kreukelzone's de grote auto veiliger. Daarmee rekening houden is dus wel terecht, maar de basis moet zijn de vervoerscapaciteit (in personen, gewicht volume).
Ongeacht of die auto klein is of groot, als je 500 km rijd met een tank van 45 liter, dan is het verbruik dus 1:11 en dat is een verbruik dat past bij oldtimers en hele grote auto's, categorie directiewagen.
Echter mijn 14 jaar oude 'kleine middenklasser' van 1055kg doet het niet bijster veel beter, de grootste hoeveelheid die ik getankt heb is 47 liter, meestal zit het rond de 45. Daarbij haalde ik in het begin incidenteel 600km of meer, (1:16-1:17) maar tegenwoording meestal rond de 550 (1:12) en steeds vaker slechts 1:11 (ondanks een rustigere rijstijl als vroeger).
Nu heeft deze een korte overbrenging (vooral 4 en 5) en een distributieketting hetgeen beide niet echt bevorderlijk is voor het verbruik, maar hetgeen er mede voor heeft gezorgd dat ik de teller al tot 211.500km heb kunnen rijden). direct wegdoen die kar want die zuipt je dan helemaal arm!
Volgens jou rijd die auto mij dus helemaal arm, helaas heb ik geen geld voor een andere, dus zal ik bij deze moeten blijven.
Deze oude jap is echter beduidend beter als de 1002 kg zware Franse auto die ik daarvoor had, gedurende de 6 jaar dat ik die had, was er steeds weer van alles kapot waardoor die auto mij echt arm heeft gemaakt. Dat steeds weer kapot gaan van allerlei onderdelen was niet exemplarisch, maar gebeurt bij iedere Franse auto boven de 120.000km en zelf veel andere Europese auto's zijn minder betrouwbaar als Japanners (vooral de oude).
Ontopic:
Goed begin, al is het niet voldoende, dit soort initiatieven is heel goed om ervaring op te doen met dit soort principes, zodat eventuele problemen voorkomen worden tegen de tijd dat de zonnecellen goed genoeg zijn (qua rendement, aanschafprijs en bij productie verbruikte materialen en energie), accu's goed genoeg qua capaciteit/gewicht-verhouding, levensduur en elektrische auto's daadwerkelijk op op de markt komen.
Een belangerijke factor in deze is dat we auto's lichter moeten maken. De laatste jaren zijn auto's in gewicht toegenomen (Vergelijk bijvoorbeeld de gewichten van
- Peugeot supermini's 205 gewicht740 - 980 kg, 206 gewicht: 910 - 1190 kg, 207, gewicht: 1156 - 1418 kg,
of
- Peugeots kleine middenklassers 309 gewicht 840 - 1005 kg, 306 gewicht 982 - 1270 kg, 307 gewicht 1158 - 1510 kg
in beide gevallen steeds ongeveer een toename van zo'n 200kg per generatie.
Indien je een specifiek model, met een bepaalde grootte van de motor vergelijkt met diens opvolger, met dezelfde motor, dan wordt het nog treffender.
De oorzaak van die gewichtstoename is te vinden in betere passagiers-bescherming bij crashes (veiligheidskooien, kreukelzone's) maar ook toegenomen luxe zoals autoradio, navigatie, airco, elektrische ramen en spiegelverwarming.
Veel daarvan willen we niet missen, maar door ook voor de zelfdragende carrosserie (of chassis-carrosserie) lichtere materialen te gebruiken
(aluminium is lichter maar duur en kost veel energie voor de productie, is dus niet ideaal tenzij we de auto kunnen upgraden (nieuwe accu's, electromotoren, software wielophanging besturing) in dezelfde body.. Ook hebben we veel van die crash-voorzieningen niet nodig als we voor het stads- en korte-afstand-verkeer genoegen nemen met langzamere auto's.