'Elektrische auto dreigt te floppen in Duitsland'

De introductie van de elektrische auto in Duitsland dreigt volgens deskundigen te mislukken. Doordat er te weinig elektrische auto's rondrijden, blijft de installatie van laadpalen ver achter. Ook is de actieradius van de voertuigen te beperkt.

De Duitse regering heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor de introductie van elektrische auto's. In 2020 zouden er één miljoen moeten rondrijden. Dit zou niet alleen nodig zijn vanwege milieutechnische redenen, maar Duitsland zou met zijn grote auto-industrie en de bijbehorende economische belangen ook een voortrekkersrol moeten gaan spelen op de wereldmarkt.

Hoewel er veel plannen zijn ontwikkeld om de 'groene' auto aan de man te brengen, dreigt een succesvolle introductie van de elektrische auto in Duitsland echter niet te gaan lukken, zo schrijft de Süddeutsche Zeitung. Deskundigen wijzen op een aantal factoren. Allereerst zou er een tekort zijn aan laadpalen. Er zouden onvoldoende oplaadpunten worden geplaatst omdat er te weinig elektrische voertuigen rondrijden. Diverse proefprojecten zijn om die reden inmiddels stopgezet. Een ander kritiekpunt is de beperkte actieradius: vooral bij hogere snelheden op de snelweg zijn de accu's van een elektrische auto te snel leeg. De invoer van een landelijke snelheidslimiet van 120km/u is bovendien al niet haalbaar gebleken in Duitsland.

Op de plaatsen waar openbare oplaadpunten zijn te vinden, gaat ook nog veel mis. Elektrische auto's zouden in bepaalde gebieden kosteloos bij de laadpalen mogen parkeren, maar in de praktijk zouden deze parkeerplekken vaak worden ingenomen door 'normale' auto's. Ook komt het voor dat elektrische auto's door de politie worden weggesleept, omdat zij niet als schoon voertuig herkenbaar zijn via bijvoorbeeld de kentekenplaat.

De elektrische auto zou in Duitsland alleen een kans maken als de wetgeving wordt aangepast. Zo zouden steden kunnen overwegen om voor bepaalde delen van de stad zeer strenge emissienormen op te stellen, waardoor het aantrekkelijker wordt om met een elektrisch aangedreven voertuig ritjes te maken. Ook het aanscherpen van de emissie-eisen voor autofabrikanten zou kunnen helpen, maar de Duitse auto-industrie verzet zich fel tegen het nog strenger maken van de normen.

In Nederland lijkt de uitrol van oplaadpunten tot nu toe voorspoediger te verlopen dan in Duitsland. In november vorig jaar werd de tweeduizendste laadpaal geopend en volgens Stichting E-laad zal het niet lang duren voordat er meer dan 2500 publieke oplaadpunten beschikbaar zijn. Wel dreigt er volgens de organisatie stagnatie, omdat voor het 'slagen' van de elektrische auto's in vrijwel elke straat oplaadpunten nodig zijn. Momenteel zouden de palen echter commercieel nog niet te exploiteren zijn. Stichting E-laad roept dan ook op om de komende jaren publiek geld in de aanleg te steken.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-01-2013 • 12:39

395

Lees meer

Nissan introduceert Leaf in Japan
Nissan introduceert Leaf in Japan Nieuws van 3 december 2010

Reacties (395)

395
391
312
41
0
23
Wijzig sortering
Dit is mede te wijten aan de europese autofabrikanten: Die lopen achter in ontwikkeling van elektrische auto's t.o.v. bijv. de Japanners. Mede daarom hebben ze een europese laadstandaard geïntroduceerd naast de reeds bestaande Japanse, waardoor ontwikkeling van opladers en auto's nog langer duurt. Gevolg is dat de markt voor snelladers stagneert, omdat exploitanten van deze laders willen wachten op een lader die ook de europese standaard ondersteunt.
Bijkomend nadeel is dat er een lappendeken van standaarden ontstaat waardoor de consument niet kan opladen waar hij wil. Het zal een paar jaar duren voordat van elke standaard een dekkend netwerk bestaat of er één "winnende" standaard uit komt.

Overigens zijn er ook nog maar amper elektrische auto's op de markt, wederom omdat de europese autofabrikanten geen haast maken (waarom zouden ze ook, zolang er geen alternatief is is de brandstofauto een prima cashcow). Dit jaar zouden er een aantal europese modellen op de markt moeten komen en krijgen we tenminste wat te kiezen naast de paar modelen die er nu zijn.
Dat met die laadstandaarden was inderdaad een probleem, maar dat is al opgelost. In Japan hebben ze van begin af aan de CHAdeMO stekker gebruikt, een erg 'domme' verbinding die weinig ruimte biedt voor communicatie tussen de laadpaal en de auto. Ook heb je voor DC-laden een extra stekker nodig. De Combo2 stekker heeft deze nadelen niet en is de standaard van de Duitse en Amerikaanse fabrikanten. Omdat Japanse bedrijven als Nissan al wat eerder waren met hun elektrische auto heeft logischerwijs de CHAdeMO stekker op dit moment de grote overhand bij de laadpalen. Mede ook omdat Nissan honderden miljoenen pompt in het laten plaatsen van laadpalen. Iets wat de Duitse autoindustrie niet als zijn taak ziet.
De toekomst van de laadstekkers ligt in handen van de Combo2 stekker, ook de Japanners hebben dat ingezien en zullen de CHAdeMO stekkers langzaam gaan vervangen (tot 2020).
De elektrische auto zou in Duitsland alleen een kans maken als de wetgeving wordt aangepast.
Tot aan deze zin was het bericht nog positief.

Als de wetgeving wordt aangepast moet je die wetgeving ook handhaven. Elke wet heeft een hoeveelheid kosten tot gevolg. Als de kosten hoger liggen dan de baten, dan zou de wet al niet eens in behandeling genomen moeten worden.

Het milieu moet zeker ontzien worden. Maar het is niet te houden om jaarlijks miljarden te steken in dat behoud. Het moet duurzaam zijn.

Dus moet er een beter plan komen met dat opladen van die auto's.

Die plannen zijn er al lang, om "verwisselbare accu's" te denken hoef je echt geen licht te zijn. Maar de industrie wil er niet aan omdat er standaardisatie moet zijn en dat dus betekent dat één van de betrokkenen een te groot deel van het geld zou kunnen krijgen.

Dus moet er eerst nog 50 jaar gesteggeld worden tot ze het eens zijn over de verdeelsleutel van de opbrengsten.

En de tijd die gedaan wordt over het bedenken van die verdeelsleutel, DAT is waar de overheid zou moeten ingrijpen.

De wet aanpassen is een zwaktebod. Je rekt daarmee alleen maar de dood van het huidige onhoudbare plan. En het gaat een hoop geld kosten die beter ergens anders aan besteed kan worden.
Er zijn een aantal grote problemen die verwisselbare accu's tegenhouden. En die standaardisatie is daar niet eens de grootste van.

Accupakketten zijn duur en verslijten met de jaren. Denk aan 10.000+ euro en een levensduur van 8 jaar. Dit is een accu waar je honderden kilometers mee kunt rijden. Zelfs zo'n accupakket als in de Nissan Leaf, waar je zo'n 100 km mee kunt rijden zal nog een paar duizend euro kosten. Als je een gloednieuwe accu inlevert en je krijgt een oude, vrijwel versleten pakket terug ben je niet blij.

Accupakketten zijn log en zwaar. Die verwissel je niet even zomaar. Zie bijvoorbeeld deze foto's van de battery pack van de Chevrolet Volt; dat ding is huge en dan heb je het nog maar over de battery pack van een hybride. Hier zie je die van de Tesla S en die van de Nissan Leaf.

Standaardisatie is minder logisch dan het lijkt. Elke auto is anders. Een smart heeft een ander battery pack nodig dan een Range Rover of een bestelwagen. Voorlopig is thuis en op je bestemming opladen en de range extenden met een verbrandingsmotor waarschijnlijk gewoon de meest haalbare oplossing.
Dit is wel heel slecht nieuws.

Hoewel ik wel van mening ben dat de huidige elektrische auto niet voor mij geschikt is (thuis geen oplaadmogelijkheid, lange afstanden rijden), is het gewoon noodzakelijk dat de fabrikanten door de harde appel heenbijten. Ik weet zeker dat, op moment deze auto's worden verbeterd, de vraag ook zal stijgen.

Het blijft ook een kip en ei verhaal. Deze hele ontwikkeling moet gewoon goed en snel op gang komen om roots te krijgen.
Je bent een stuk beter af met een "electromotive" oplossing:
Een kleine generator levert direct stroom aan de accu's en electromotoren.
Omdat je geen aandrijfassen hebt (de motoren zitten direct op de achterwielen gemonteerd, zonder aandrijfas van motor naar versnellingsbak naar differentieel) wat veel efficienter is en door het hogere koppel is een versnellingsbak dus overbodig.
Op die manier bespaar je ook gewicht (geen 300kg accupakket) en het brandstofverbruik met een 2-liter Euro95 generator is gemiddeld 1 op 50.
Met een 2 liter diesel generator op biobrandstof zelfs 1 op 100.

Bovendien is het veel goedkoper dan electrische auto's.
Niet alleen is de auto zelf goedkoper (minder onderdelen), maar er zijn geen laadpunten nodig en de bestaande infrastructuur hoeft niet aangepast te worden.
Als alle auto's die nu op de weg rijden binnen een tijdsbestek van 10 jaar vervangen zouden worden door deze electromotives (en ook de bussen en vrachtwagens natuurlijk) dan zou dit het brandstofverbruik op landelijk niveau met grofweg 2/3 verminderen met minimale investeringen.

Combineer dat met biobrandstoffen (ethanol, biodiesel) en de uitstoot van schadelijke gassen wordt hiermee enorm verminderd.
Volledig akkoord!
Vooral het niet gebruiken van een (hoofd-)accu vind ik hier belangrijk. Accus zoals we ze nu kennen zullen volgens mij nooit benzine/diesel kunnen vervangen. Er worden al veel redenen gegeven hiervoor in andere comments (trage technologie, beperkte levensduur, gewicht, traag opladen, etc) maar ik denk dat de belangrijkste reden tegen het gebruik van accus in autos gewoon de grondstoffen zijn. De grondstoffen die gebruikt worden om accus te maken zijn veel te schaars en vervuilend om de huidige generatie autos volledig te vervangen. Akkoord dat ze nuttig kunnen zijn voor bussen (of openbaar vervoer in het algemeen), maar zeker niet voor algemene personenwagens (Tesla en Fysker zijn dit niet!).

Daarbij is het vervuilingsprobleem van de auto veel breder dan enkel de auto zelf. Eerst en vooral kan je niet zomaar radicaal switchen van technologie, als je accus wilt laden aan het elektriciteitsnet zal je dit net en de centrales ook moeten moderniseren en aanpassen terwijl er momenteel al decennia lang een ganse industrie is voor brandstof. Daarbij komt nog het feit dat bij brandstofwagens nog enorm veel ruimte is voor verbetering zoals bv. het vervangen van traditionele bougies door laser spark plugs waardoor de ontsteking in het midden van de cilinder begint (stond ooit op Tweakers, maar ik kan de link niet meer vinden, sorry). Electromotives kunnen bovendien gemakkelijk gebruik maken van 'Regenerative brakes', kortom er valt nog veel te optimaliseren.

Als laatste wil ik ook even opmerken dat in Vlaanderen weinig of geen gebruik wordt gemaakt van de "Groene Golf" (lichten die op elkaar afgestemd staan). Ik doe ongeveer 35km heen-en-terug met de auto, als ik de lichten mee heb verbruik ik 5.6L/100km, als ik de lichten tegen heb verbruik ik vlotjes boven de 8L/100km. Uiteraard kan je niet elk licht op groen zetten zodat ik de 5.6L terug haal, maar ik wil hiermee aantonen dat zo'n simpele optimalisatie van het verkeer al voor een drastisch lager verbruik kan zorgen. Nog zo'n voorbeeld: op sommige plaatsen in Vlaanderen (*kuch* Mortsel *kuch*) neemt men "groene" maatregelen zoals bv. het verminderen van het aantal rijvakken waardoor er op bijna elk moment van de dag file staat. Kijk dan maar eens naar je brandstofverbruik.
Jouw voorstel is minder zuinig dan een hybride, waarbij de motor direct de wielen kan aandrijven via een stelsel van planeetwielen. Bij een constante snelheid, op een 80km/h weg of op de snelweg, is de brandstofmotor namelijk al zeer efficiënt. Bezine- of diesel-elektrisch rijden zou dan alleen maar verliezen veroorzaken doordat eerst beweging wordt omgezet in elektriciteit, om daarna weer worden omgezet in beweging. De hybride motor drijft dan direct de wielen aan.

Het hele probleem van de reguliere brandstofmotor is dat hoewel er maar 15kW nodig is voor een rit bij constante snelheid, de motor wel 100kW is voor acceleratie etc. Er is dus een relatief zware en minder zuinige motor nodig, en die draait in stadsverkeer etc. in een toerenbereik waar deze niet zuinig is. Hybride auto's, en de door jou voorgestelde electromotive oplossing, kunnen met een veel lichtere motor af die bovendien vaker onder een optimaal toerental draait, als er extra vermogen nodig is wordt de accu tijdelijk ontladen, bij het remmen wordt de accu weer bijgeladen. Vandaar dat de hybride aandrijflaan zo veel zuiniger is.

Verder delen we onze aversie jegens volledig elektrische auto's.

[Reactie gewijzigd door SPT op 23 juli 2024 18:40]

Als we over een jaar of 10-20 niet alleen een infrastructuur hebben, maar ook 70% van de bevolking zonnenpanelen op ons dak hebben zijn we toch zeker een stuk beter uit dan dat we allemaal een generator in onze auto hebben. Deze maken trouwens bij hoge snelheden ook flink wat toeren/lawaai.

Tegen die tijd zal ook bijna 100% van de accu's gerecycled kunnen worden en een actieradius hebben wat makkelijk boven de 1000km zou zijn bij snelheden tot 120km.

Als dit aanslaat zal er ook zeker veel meer research worden gedaan in de ontwikkeling en recycling van accu's wat de ontwikkeling hiervan in een stroomversnelling zal brengen.
Ook ik ben een voorstander van electrisch rijden, zodra het betaalbaarder wordt met een acceptabele actieradius van 500+ km zie ik geen reden om er geen te kopen. Mits de infrastructuur van de oplaadpalen sterk uitgebreid wordt.

In accu's is ook nog erg veel vooruitgang te behalen: link

Veel bedrijven zouden hier mooi op in kunnen spelen, icm subsidies zouden zo op alle bedrijfsparkeerplaatsen een laadpaal kunnen plaatsen. Geen excuus meer om geen electrische auto voor woon werkverkeer te gebruiken, of om altijd maar op je range extender te rijden. Bijkomend voordeel: Je hoeft nooit meer te wachten bij een tankstation.

Wat ook een groot voordeel is, is dat er overal electriciteit aanwezig is, en de infrastructuur eenmaal gerealiseerd is, je er relatief weinig (onderhouds)kosten aan hebt. Als je dit koppelt aan een intelligent netwerk, heb je een gigantische buffer voor groene energie die we in de toekomst nodig zullen hebben. (source) die energie kan je dan mooi opslaan in die buffer.

Wat ook jammer is, is dat er weinig aandacht gegeven wordt voor electrische brommers & motoren. Deze zijn veelal makkelijker op het thuisnetwerk aan te sluiten, en door het geringe gewicht toch nog een acceptabele afstand af kunnen leggen ondanks de beperkte ruimte om accu's te plaatsen. zeker vergeleken bij de 2-takt brommers een hele vooruitgang qua CO2 uitstoot.

Interessante link mbt vrije/groene energie
Edit: typo, aanpassing.

[Reactie gewijzigd door Marko3333 op 23 juli 2024 03:00]

Het waait juist zachter 's nachts.

de tijd van de dag: boven land waait het overdag tot een hoogte van ongeveer 90 meter gemiddeld harder dan 's nachts

Link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Windenergie#De_windsnelheid
Ik zou een elektrische wagen overwegen, maar enkel één wagen: de Tesla Model S. De kleine, onaantrekkelijke elektrische autootjes met hun beperkt vermogen en bereik zijn niets voor de consument, maar die Tesla is een heuse wagen die zeker gezien mag worden. Qua vermogen doet hij het zelfs beter als de doorsnee brandstofwagen en met een bereik van 300 a 400 km kan je toch ook al wat. Europa rondreizen doe ik toch niet en in eigen land geraak je overal (tenzij in Duitsland jaa)

Het is enkel de prijs... zeer schappelijk weliswaar voor hetgeen je ervoor krijgt, maar wel een pak hoger dan mijn budget toelaat :p

[Reactie gewijzigd door Terrestraeon op 23 juli 2024 18:40]

En vergeet niet dat de batterij van de Tesla het maar zo'n 7 - 8 jaar uithoudt. Daarna zul je nog eens zo'n 10.000 dollar (!!) op tafel moeten leggen om hem te vervangen.

Tesla maakt prachtige auto's, maar is op het moment nog alleen weggelegd voor rijke mensen die een leuke tweede auto willen. Die 400 km kun je ook wel vergeten. Dat haal je alleen als je constant honderd rijdt onder ideale omstandigheden. En dan alleen de eerste periode, want die batterijen worden langzaam slechter.
Voor ZZPers kan een Tesla model S heel voordelig uitpakken. Mijn prof heeft er een besteld en erin rijden kost hem straks minder dan een VW Golf! Ik zou er bijna van gaan overwegen om ook voor mezelf te beginnen :+
Hier een mooie blog waarin hij het uitlegt: http://steinbuch.wordpres...r-de-zzper-heel-goedkoop/
Totdat je als ZZP even geen winst maakt, dan komt zo een Tesla opeens heel hard aan.
En zelfs de 8 jaar is niet gegarandeerd. Het mag dan wel binnen de garantie vallen maar de capaciteit loop naar verwachting na om en de nabij 4 jaar zwaar achteruit.
Klopt, alleen LiFePo4 heeft een dergelijk lange levensduur, gewoon Li-Ion heeft dat niet. Dat ligt aan de chemie van Li-Ion die min of meer is uitgewerkt na een jaar of drie (zie laptopaccu's) Ze zijn dan niet onmiddelijk onbruikbaar, maar na die drie jaar neemt de capaciteit -en dus aktieradius- zienderogen af.

De LiFePo4 accu is de toekomst. Het enige nadeel momenteel is nog de koudegevoeligheid (vorst) waardoor de interne weerstand bij dit type accu hoger wordt en de prestaties afnemen. Maar dit is niet blijvend en deze komen weer tot leven wanneer het weer warmer wordt.

Dit type accu wordt al meer en meer toegepast op elektrische fietsen en scooters. Ik heb zelf een elektrische fiets met LiFePo4 accu en deze presteert gewoon minder in de winter, maar super in de rest van het jaar.

Maar er is al een duurdere variant LiFePo4 met de toevoeging Yttrium en deze doet het bij koude al beter. Maar de ontwikkeling gaat snel en er zullen binnen afzienbare tijd betere en duurzamere batterijen komen en door daar meer cellen van toe te passen in packs kan eenvoudig de aktieradius van een elektrische auto naar een acceptabel niveau worden gebracht, zeg een 500km waar je in Nederland prima mee uit de voeten kan.
Gatverdamme zeg wanneer gaan die pipo's nou eens begrijpen dat electrische auto's waarbij ze de accu als energieopslag gebruiken gedoemd zijn te mislukken.

Ze moeten gewoon overstappen op waterstof en de auto wel electrisch aandrijven, dan heb je het beste van ALLE werelden.

waterstoftank -> verbrandingsmotor -> accu -> electrische motor.
- Geen energieverlies bij remmen (energie gaat de accu in).
- Motor draait alleen om accu op te laden (en hòeft dus niet in de binnenstad aan)
- Veel hogere range vanwege waterstof (niet om de 100 meter een laadpaal nodig
- kleinere goedkopere accu die goedkoper te vervangen is en ook minder zeldzame materialen nodig heeft / beter voor milieu
- geen schadelijke uitstoot.

Ben ik nou serieus de enige die heel die electrische auto fad liever ziet verdwijenen dan komen?.. gaan we nou echt het equivalent van een cassetttebandje pushen terwijl blu-ray al uit is? Zijn ze echt zo dom?
Waterstof is ook alleen maar een medium en geen "brandstof" en kost vele malen meer zoveel energie om te maken (en te comprimeren, anders kom je er de straat niet mee uit) dan dat je eruit krijgt..

http://www.co2-feiten.nl/doc.php/Artikelen/11/waterstof?
Anoniem: 419442 @Ayporos27 januari 2013 18:12
Hoe vaak het ook wordt geroepen, waterstof is niet de toekomst.

Er zijn veel inherente problemen aan waterstof die niet zomaar zijn weggewerkt:

- Het is inefficiënt om te maken
- Het is inefficiënt om het te verbranden, of om te zetten naar elektriciteit in een brandstofcel

tov een accu

- Betere accu's zijn overal nuttig, niet alleen voor elektrische wagens. Waterstof is eerder een niche op dit moment. Dat zie ik ook niet zo snel wijzigen.
- Puur elektriciteit is steeds beter dan allerlei omzettingen H20 => Waterstof => Warmte (in een verbrandingsmotor) => Elektriciteit. Het totaal rendement gaat dan enorm laag zijn, maw, veel energie weggesmeten. Accu's daarentegen hebben een zeer goed rendement, en er gebeurt (vanuit de bron van elektriciteit) dan maar één conversie (er is altijd wat verlies bij het opladen). Nu heb ik geen rekening gehouden met het rendement van de bron van de elektriciteit, maar dat deed ik ook niet bij waterstof.

Jouw analogie gaat eerder andersom op, waterstof is het cassettebandje, en accu's zijn de blu-rays. Waarom veel geld verspillen om iets inefficiënt te laten werken nu, als het binnen 10 jaar veel beter kan, en met een technologie waar veel takken iets mee zijn? Waterstof heeft voor de moment gewoon een veel lager e kans van slagen omdat er 2 grote sprongen moeten gebeuren (generatie + omzetting naar elektriciteit) terwijl het bij accu's grotendeels om opslag problemen gaat.
Probleem blijft, dat de belangen te groot zijn in fossiele brandstoffen.(geld/macht )

Perslucht zou de ideale oplossing als de actie radius nogverbeterd moeten worden. Als men af stapt van verbrandingsmotor kost dat anderen geld simpel als dat ,overheid kan geen belasting op lucht heffen wel op brandstof. Koelvloeistof niet meer nodig.
Innovatie die potentieel gevaar vormt wordt de nek om gedraaid.
Stel jij ontwikkeld rubber dat niet slijtage gevoelig is hoe zouden auto bandenfabrikanten zich gaan voelen.
Over je complottheorien ben ik het niet helemaal eens maar over het verhaal van perslucht wel. Dat is imho een ideale oplossing. Redelijk makkelijk op te slaan, overal te maken met een simpele compressor en je hoeft niks te vervoeren zoals bij waterstof wel het geval is. Ook een voordeel is dat je tank in een minuut of 2 weer vol is en je weer kan rijden. Dat je actieradius minder groot is is minder een probleem als je zo snel weer kan 'tanken'

Ik ving laatst op dat PSA een hybride systeem gaat maken op basis van perslucht en een bedrijf in Zuid frankrijk heeft al rijdende perslucht auto's.

Waarom dat gekut met accu's snap ik ook niet. accu's zijn waardeloos. denk er maar eens over na: alles waar een accu in zit is gewoon shit en na een paar jaar kan je de boel weggooien tenzij je in de gelukkige positie bent om de accu te kunnen vervangen.

Als het met electrische auto's net zo gaat als met mijn afstandsbedieningen en fotocamera's dan kan ik maar beter vast gaan lopen. Altijd is de accu op als ik het ding nodig heb.
Voor liefhebbers van complottheorieen i.c.m. electrisch rijden, bestaat de klassieker 'Who Killed the Electric Car?' . Genieten voor voor- en tegenstanders van de foliehoedjes! :) http://www.youtube.com/watch?v=IENnSK8Q6nE
Er is weinig ideaals aan: zeer lage energiedichtheid en lage theoretische maximale efficientie bij het comprimeren (om nog te zwijgen van praktische efficientie).
Het probleem is zeer simpel: er bestaat momenteel *niets* met een dergelijk hoge energiedichtheid die op een dergelijk eenvoudige manier kan worden vrijgemaakt als fossiele brandstoffen. Zelfs al verbetert de capaciteit van batterijen, we gaan er ons een punt van moeten maken dat we nooit fossiele brandstoffen gaan overtreffen op dat vlak.
Keep on dreaming. Er bestaat geen complot theorie. Als er een beter/goedkoper alternatief bestaat dan zou dit zo'n groot nieuws zijn dat welke olie organisatie dan ook die niet in de kiem kan smoren.
Ook het perslucht verhaal blijf hardnekkig hangen. Heb je enig idee hoeveel energie verloren gaat als je lucht samendrukt in de vorm van warmte? Bovendien bevat samengedrukte lucht niet eens zoveel energie. Ook is die tank op heel hoge druk niet ongevaarlijk.
Als je dan nadenkt dat het geld voor onderzoeken naar alternatieven toch ergens vandaan moet komen, is wat Offens zegt wel weer wat minder vergezocht...
Hij praat gewoon onzin.

De energiedichtheid van samengeperste lucht is om en nabij sub-zero, het comprimeren zelf daarbij nog uiterst inefficient, hierbij onstaat enorm veel warmte. Dat is een simpele fysische wet). Als je op de middelbare school natuurkunde hebt gedaan weet je dit, over dat niveau "simpel" hebben we het.

edit: link faal

[Reactie gewijzigd door Wilke op 23 juli 2024 18:40]

Bij het comprimeren ontstaat warmte die wordt afgegeven aan de omgeving. Maar... bij het expanderen van de lucht wordt deze warmte weer onttrokken aan de omgeving. Als deze uitwisseling van warmte naar de omgeving perfect zou zijn is de efficientie 100% bron:http://en.wikipedia.org/w...torage#Isothermal_storage.

In de praktijk is de warmte uitwisseling natuurlijk niet ideaal. Ik heb wel eens gelezen dat een rendement van zo'n 60% haalbaar is. Het leuke is daarbij dat een persluchtmotor niet warm maar koud wordt. Gratis airco dus :)

Dus, het rendement is zeker niet "sub zero" !

[Reactie gewijzigd door 225812 op 23 juli 2024 18:40]

Je zegt een paar dingen die kloppen, maar trekt volstrekt ongerelateerde conclusies.

De grote hoeveelheid warmte die ontstaat bij compressie gaat grotendeels verloren, en heeft wel energie-input gekost. Dat maakt het rendement laag. Het klopt dat er bij decompressie warmte aan de omgeving wordt onttrekken - ja, en wat heeft dat te maken met de efficientie van het comprimeren? Niets.

Over sub-zero energiedichtheid (waarvan ik zei dat het sub-zero is, niet het rendement): van de pagina die je zelf linkt: practical achievable energy densities for the [200 bar!] containers would be from 40 to 100 kJ/kg.

Ter vergelijking: benzine: 46 MJ (40.000 KJ) per kg, en een LiIon batterij: 720 KJ/kg.

Dus bij 200 bar (!!) hebben we het over 5-14% van de accu's waar iedereen in dit topic over klaagt, en 1.0-2.5% van een kg benzine. Sub-zero dus, want 200 bar is al behoorlijk hoog.
Het is geen complot, het is pure marktwerking.

Als jij fossiele brandstof levert, zou jij er dan om staan te springen als jouw buurman auto's gaat maken die op water rijden?
Watersotf heeft ook voordelen:

Energie-inhoud: Ondanks een lage dichtheid heeft waterstof een hoge energie-inhoud. Uitgedrukt in MJ/kg is dit bij waterstof 120 MJ/kg. Ter vergelijking: bij methaan bedraagt dit 50 MJ/kg en bij benzine 46 MJ/kg. Anders gezegd: 1 kg waterstof bevat evenveel energie als 2,4 kg methaan of 2,6 kg benzine. Als de energie-inhoud wordt bekeken als functie van het volume, uitgedrukt in MJ/Nm3, is de specifieke energie-inhoud van waterstof (10,8 MJ/Nm3) relatief laag. Methaan levert ter vergelijking 35,9 MJ/Nm3.

-brandstof: water. Hoeveel water hebben we? Juist ;)

http://www.agentschapnl.n...stofbussen-voor-amsterdam

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juli 2024 18:40]

Waterstof als brandstof (weggooien ) is idioot.
Je houdt daarmee de enorme distriebutie vervuiling bezig.

Het recyclen als medium voor eneregie-cellen die een elektro motor aandrijven dat is 2x beter.
/toekomstmuziek

Waterstof door electrolyse van water met energie uit kernfusie zou natuurlijk wel erg mooi zijn. Dan houden we onze geliefde brandstofmotors, maar dan wel volledig co2 neutraal :).

Daarnaast geen vieze troep om een accu te maken.

//toekomstmuziek

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 23 juli 2024 18:40]

Waterstof verbranden levert gewoon weer water op. Je haalt niks weg, je brengt niks in. Behalve dat je energie investeerd om waterstof en zuurstof te scheiden (electrolyse), en dat later weer terughaalt als je het weer bij elkaar brengt (verbranden).
Voor de duidelijkheid: niet de brandstof, maar het uiteindelijke restproduct uit de uitlaat is water. De brandstof varieert van kolen tot plutonium tot wind- of waterkracht. Het opslagmedium is waterstof (ook geen water, daarvoor moet je het eerst oxideren en dan is de energie eruit).
je vergeet alleen dat accu's ook risico's met zich meebrengen bij kortsluiting bestaat de kans tot explosie! en al de energie voor accu's moet ook opgewekt worden! En als iedereen elektrische gaat rijden treed er nog een ander probleem op het elektriciteitsnetwerk is hier niet op gebouwd!
Waterstof kan vervoerd worden per boot of vrachtwagen zelfs op een veilige manier als je maar de juiste voorbereidingen treft ! Ik zie geen heil in accu's tenzij de capaciteit met het 10 voudige word verhoogd!
Alle energie voor accu's moet ook opgewekt worden. Dat klopt. En waar denk je dat waterstof vandaan komt? Er zijn twee manieren:
- electrolyse. Dat betekent dat je electriciteit moet opwekken. Maar in plaats van die electriciteit in een accu te steken, ga je die door water laten lopen, het waterstof opvangen, transporteren, stockeren, verbranden, electriciteit opwekken - en dan in een accu steken. Prima als je je energierekening te laag vindt, maar niet voor mij.
- kraken van aardgas. Ook dat kost een hoop energie - en niet te vergeten ben je dan eigenlijk nog steeds op eindige grondstoffen aan het rijden.
Buiten het feit natuurlijk dat die energie ook nog opgewekt moet worden, en vooralsnog gebeurt dat op een niet bijzonder schone manier.

Energie opwekken in een auto is vrijwel per definitie efficienter dan in een centrale energie opwekken, dat opslaan in een accu-achtig systeem (accu, waterstof, wat je wilt) en het dan in de auto weer omzetten. Bij elke omzettingsslag gaat er energie verloren.

Beste zou zijn als je kinetische energie zou kunnen opslaan, maar veel verder dan een vliegwiel ga je niet komen.
Daar je dan geen rekening houd met het feit dat het hier gaat om de toekomst. In de toekomst staan er overal kernfusie centrales die als restproduct waterstofgas produceren.

Hier wil ik niet mee zeggen dat ik denk dat waterstof de toekomst is, het ligt alleen wat genuanceerder.

De verbrandings-efficiëntie valt ook wel mee. Een volledige electrische auto produceert ook enorm veel warmte, dit door de hoge belasting van de accu en de regel units voor opladen en verbruik.
Je hebt op sommige punten gelijk, maar door je manier van brengen ga je hier niemand mee overtuigen. Probeer eens alleen feiten te geven in plaats van overdreven onwaarheden.
waterstoftank -> verbrandingsmotor -> accu -> electrische motor.
- Geen energieverlies bij remmen (energie gaat de accu in).
- Motor draait alleen om accu op te laden (en hòeft dus niet in de binnenstad aan)
- Veel hogere range vanwege waterstof (niet om de 100 meter een laadpaal nodig
- kleinere goedkopere accu die goedkoper te vervangen is en ook minder zeldzame materialen nodig heeft / beter voor milieu
- geen schadelijke uitstoot.
Ik zie hier maar een punt en dat is de waterstof tank ipv een accu.
-'Energie gaat de accu in' is ook zonder waterstof.
-Bij puur elektrisch is er ook 'geen uitstoot in de binnenstad'.
-'geen schadelijke uitstoot' is ook het geval bij puur elektrisch.
-Range van elektrische auto's is bij auto's zoals de Model S genoeg voor elke forens, zelfs de mensen die een paar honderd kilometer per dag rijden. Zie ook de nieuwe Niassan Leaf.

Dus om op je enige argument, dat je tevergeefs hebt geprobeerd om te praten in 5 argumenten, terug te komen.
-Waterstof tanks zijn totaal onpraktisch. Zoek maar eens wat meer op over waterstof en waterstofopslag.
-Infrastructuur voor waterstof is er ook nog niet, dus zelfde situatie als laadpalen.
-je voegt een extra laag onefficientie toe door extra energieomzetting.
Ben ik nou serieus de enige die heel die electrische auto fad liever ziet verdwijenen dan komen?.. gaan we nou echt het equivalent van een cassetttebandje pushen terwijl blu-ray al uit is? Zijn ze echt zo dom?
Ja jij bent de enige, en ik zou je eigen reactie eens doorlezen voordat je andere mensen dom gaat noemen.
Waterstof dient bovendien verspreid te worden. (net als branstof)

Dit gebeurt toch veel makkelijker voor stroom waarbij gebruik gemaakt kan worden van bestaande infrastructuur.
Waterstof, dan maar eens een botsing hebben op een volle waterstof tank...
met waterstof krijg je in het geval van een botsing en een tank die barst dat het waterstof zich zeer snel omhoog beweegt (aangezien het veel lichter is dan lucht) en krijg je een vlam boven de auto.
bij vloeibare brandstof krijg je een poel onder de auto die ook gaat branden. waardoor dus de hele auto in lichterlaaie staat
en bij een lithium accu krijg je een vlam in de auto die ook nog is zeer moeilijk te blussen is omdat deze uit zichzelf weer ontvlamt en dus ook de hele auto uitbrand.

kort filmpje waarin een lek met benzine en waterstof word vergeleken, behoorlijk amerikaans, maargoed:
https://www.youtube.com/watch?v=IknzEAs34r0

en bij een botsing overleeft de tank het nog bij G krachten waarbij jij en ik al lang het loodje hebben gelegd.
De grootste probleem van batterij auto's zit em niet alleen in de kwaliteit van de accu, de kou, maar men vergeet ook nog is dat elektro motoren simpelweg ook niets mogen trekken...

Mensen sleuren nogal wat mee met hun auto, neem een aanhanger, sleurhut of boot... dat kan niet met een rijdende batterij.

Daarbij komt ook nog is dat brandstof om stroom te leveren vooralsnog gewoon uit de olie gehaald moet worden... De gemiddelde diesel of benzine auto nog minder uitstoot heeft per uur dan een mens...

Het is allemaal onzin met rijdende batterijen... ik hoor al die mensen zeggen ik rij groen... nou vergeet het maar, de footprint van een batterij auto is velen malen duurder dan een hele dikke vette hummer... helaas, maar de kans van slagen is zeer klein.
De grootste probleem van batterij auto's zit em niet alleen in de kwaliteit van de accu, de kou, maar men vergeet ook nog is dat elektro motoren simpelweg ook niets mogen trekken...

Mensen sleuren nogal wat mee met hun auto, neem een aanhanger, sleurhut of boot... dat kan niet met een rijdende batterij.
Dat is natuurlijk complete lariekoek, de auto levert zelf ook een zekere hoeveelheid weerstand. Een elektromotor merkt echt niet het verschil tussen luchtweerstand, of weerstand van een aanhangwagen.

Wat wel het probleem is op dit moment met hybide auto's is dat de software bepaalt dat de elektromotor bij een bepaalde weerstand gaat helpen om de branstofmotor te ontlasten en zo energie te besparen. Een aanhangwagen zou simpelweg de software in de war brengen en voor problemen kunnen zorgen. Een specifieke knop voor "aanhangwagen" met een aparte motormapping die reageert op andere belastingniveau''s zou voldoende moeten zijn. Vroeger ging met met caravans en 70 pk de berg op, tegenwoordig heeft de motor van een prius al ruim meer vermogen, zelfs zonder de elektromotor. Vermogen kan dus ook het probleem niet zijn.

Nog een voorbeeld, treinen "trekken" soms tientallen wagons, ook met een elektromotor.
[...]


Dat is natuurlijk complete lariekoek, de auto levert zelf ook een zekere hoeveelheid weerstand. Een elektromotor merkt echt niet het verschil tussen luchtweerstand, of weerstand van een aanhangwagen.

Wat wel het probleem is op dit moment met hybide auto's is dat de software bepaalt dat de elektromotor bij een bepaalde weerstand gaat helpen om de branstofmotor te ontlasten en zo energie te besparen. Een aanhangwagen zou simpelweg de software in de war brengen en voor problemen kunnen zorgen. Een specifieke knop voor "aanhangwagen" met een aparte motormapping die reageert op andere belastingniveau''s zou voldoende moeten zijn. Vroeger ging met met caravans en 70 pk de berg op, tegenwoordig heeft de motor van een prius al ruim meer vermogen, zelfs zonder de elektromotor. Vermogen kan dus ook het probleem niet zijn.
Dat niet eens. Een Prius kan echt zonder problemen een aanhangwagen of caravan trekken. Elektromotoren hebben zelfs méér koppel dan hun benzineslurpende tegenhangers.

De reden waarom ze een Prius alleen niet met trekhaak uitvoeren is omdat je dan alle belastingvoordelen (0% bijtelling, geen BPM, geen wegenbelasting) spontaan kwijt bent. 8)7
Amen! Meer koppel per cm^3 motorinhoud, minder bewegende delen, meer stijfheid, minder wrijvingsverliezen, beter doseerbaar dus minder uitdagend voor overbrenging. Alleen jammer van de trade off van het accu pack.

Alles bij elkaar optellende ben ik verbijsterd dat de ontwikkeling (die er nu wel is) zo lang op zich heeft laten wachten.

Ik heb het in de thread al gezegd: waarom geeen bovenleiding op hoofdroutes. Met de accu rij je naar de hoofdwegen, waar kan worden ovwergeschakeld op bovenleiding. Dan kan de accu kleiner en is minder bepalend voor verdere ontwikkeling.
zelfs de mensen die een paar honderd kilometer per dag rijden. Zie ook de nieuwe Niassan Leaf.
bron
De Leaf komt niet verder dan 175km. Maar dat is genormaliseerd, dus met winters weer gaat het vermogen van de kachel er nog af en de capaciteits afname, met de temperatuur.
Dus dan houd je nog 125 km over. Dat is wel heel wat anders als een paar honder km!
We moeten gewoon helemaal afstappen van die van al die grote energie opslag. Een kleine accu voor efficiëntie (denk aan rem energie terugwinning en piekbelasting) en de rest gewoon, al dan niet draadloos, via de weg.
Heb je een stuk minder energie nodig om te rijden, dankzij gewichtsreductie. Ook hoef je dan niet van die milieu vervuilde accu's te hebben die na 7jaar waardeloos zijn geworden.
Beter voor de portemonnee in aanschafwaarde en waardebehoud.
Geeft meteen een nieuwe dimensie aan wegenbelasting. :P

[Reactie gewijzigd door vjweirnogeenn op 23 juli 2024 18:40]

Waterstof is niet de oplossing. Als dit wel zo zou zijn werd het wel meer gebruikt. Waterstof is sowieso een lastig iets om op te slaan. Verder kost het maken van waterstof ook enorm veel energie.
Anoniem: 83718 @Ayporos27 januari 2013 19:24
Je vergeet een aantal stapjes voor het pijltje waterstoftank!
zoals verlies energie-->waterstof.
Elektrolyse = veel energie
Waterstof compressie/koeling=veel energie --> minstens 800 atmosfeer.
Uiteindelijke energieopbrengst van 1 liter waterstof onder 800 atmosfeer<1 liter benzine zonder drukvaten.

Laadpalen om de 100 meter slaat nergens op, voor het normale NL woon-werkverkeer is een electra-auto meestal prima, voor de rest van de zinloze straat-vullende auto's helemaal.

Dit soort standpunten is meer een soort van egoisme, terwijl je voor de vooruitgang een soort van altruisme nodig hebt.....niet ikke, ikke, ikke, maar vooruitzicht, op een gemeenschappelijke "betere" maatschappij,
terwijl je daar soms kortstondig voor moet inleveren.
(helaas werkt dit niet door onze poengedreven maatschappij, dus ikke blijft)

Dat een pure "waterstof opslag-economie" nergens in de natuur voorkomt ondanks dat waterstof relatief makkelijk te oogsten is, itt tot bv een "energie-opslag-economie" door waterstof te binden aan koolstof (zoals in elke plant) bewijst eigenlijk al dat het na 2 miljard jaar evolutie(=proberen) niet levensvatbaar (=rendabel) is gebleken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 23 juli 2024 18:40]

@ Ayporos: Heb je wel eens van een brandstof cel gehoord?
Die waterstofonzin zie ik ook liever verdwijnen - althans voorlopig omdat het onpractisch is en net zo goed vervuilend, en daarna door voortschrijdende techniek wellicht permanent.

Ik geef je echter in zoverre gelijk dat de rest van jouw hybrideconcept overeenkomt met wat mij ideaal lijkt. Liever morgen alle auto's hybride dan vandaag, en inderdaad met kleine en goedkope accu's die net voldoende zijn om de belangrijkste rendementswinst te behalen.
Het leuke is ook dat er om de haverklap Eco-wedstrijden zijn, waar 1:1000 voor benzine niet eens meer bijzonder is.
OK, dat zijn speciaal gebouwde zeer onveilige 1 persoons-autootjes,
maar als spin-off zou 1:100 toch wel haalbaar moeten zijn?
Het enige dat dat soort goedkope auto's tegenhoud zijn die idioten die
met veel te grote & zware auto's de wegen afcrossen, en daardoor de algemene verkeersveiligheid negatief beinvloeden.
Zo'n grote & 1200kg zware VAG diesel (in mijn geval) ligt anders wel erg goed en fijn op de weg, dat kan ik van een Peugeot 107 nauwelijks zeggen: zenuwachtig op het stuur, vering van beton en je moet het goed op toeren houden wilt de 995cc driecilinder motor iets zinvols doen. Bovendien kun je in de kleine zuinige 107 nog geen krat bier in de kofferbak kwijt, laat staan 4 grote reiskoffers. (ja ik heb in beide auto's 40.000+ km gemaakt)

Zodra de actieradius van elektrische auto's boven de 400 km komt EN het er een beetje leuk uit gaat zien, ga ik deze zeker overwegen. Wel het gewicht en formaat om goed op de weg te liggen, niet de maximale uitstoot en goed voor de portemonee. Zonnepaneeltje op het dak plaatsen, en karren maar!

Trouwens, elektrisch rijden heeft als grootste nadeel nog steeds dat veel energie nog steeds wordt opgewekt in kolencentrales met een rendement van 30%. Laten we eerst de daken van zonnepanelen voorzien, windmolens bouwen en CO2-vrije kerncentrales bouwen. Enkel warmte speelt dan nog een rol, dus dan zijn we een stuk verder qua uitstoot.


edit@mae-t hieronder:
Dat op toeren houden is anders in de file wel een probleem. De auto stationair rustig laten bollen is niet te doen, zeker niet met 2% helling omhoog. Gevolg: je bent noodgedwongen een pedaalridder die de koppeling binnen 100.000km verbrand heeft. Een CVT gaat vanzelf op toeren zitten, dus zou best een mogelijkheid zijn. Zie ook 2Tronic varianten.

Over de Fiat/Ford/Citroën kan ik kort zijn: Die wil ik niet. Dan moet ik iedere drie jaar een andere auto aanschaffen, omdat die bij de 250.000km op zijn. De VW/Audi/Seat/Skoda diesels zijn dan pas ingereden, en begeven het pas tussen 5 en 8 ton. De C4 is trouwens net zo zwaar als mijn VW... Oké, het scheelt 10 kg.

Het onnodig vervangen van auto's kost ook veel uitstoot (smelterijen, spuiterijen etc.) en is voor het milieu waarschijnlijk minstens net zo slecht als langer door rijden met een auto die dat wèl aankan.
Bovendien is die laatste optie beter voor mijn portemonee.

[Reactie gewijzigd door Waterbeesje op 23 juli 2024 06:20]

Dat op toeren houden mag toch geen bezwaar zijn? Toegegeven, een CVT zou veel beter op zijn plaats zijn in zo'n auto, maar ze schakelen zeker niet verkeerd in mijn ervaring en kunnen zelfs in tussensprintjes goed hun mannetje staan. Verder zoek je het natuurlijk wel een beetje in uitersten; Wat de rest van de argumenten betreft zou je met een auto tussen jouw VW en de 107 in ook prima uit de voeten kunnen. Ford heeft in de middenklasse bijvoorbeeld uitstekende onderstellen, zuinige motoren en redelijk practische inrichting. FIAT idem en die kijken bovendien ook weer naar het gewicht tegenwoordig. Als Citroën bij zinnen komt en hydropneumatische vering op een C4 gaat leveren, dan ga je qua comfort en wegligging waarschijnlijk vèr boven je VW uit.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 18:40]

@aanvulling hierboven: Ik geef toe dat ik minder dan 1000km met een 107 heb gereden, maar daar was ook een heel stuk fileverkeer bij, ook stukje brug op. Echter geen enkel probleem met veelvuldig koppelen of met slippende koppeling rijden, dat was niet vaker of extremer dan in een stuk zwaarder gemotoriseerde wagens (wat je mist aan koppel, mis je ook aan gewicht en het is geen slap motortje verder). Ik wil in files regelmatig stationair in 1 en 2 rijden, kan me niet herinneren dat dat enig probleem was. In zijn 3 durf ik niet helemaal met zekerheid te zeggen, was alweer een paar jaar geleden. Waarmee ik overigens niet zeg dat ik een slome rijstijl heb, maar ik pas me wel makkelijk aan de beschikbare techniek aan kennelijk, zowel aan de onderste als aan de bovenste limieten.

Dat het gewichtsverschil zo klein was had ik niet door, dat is een tegenvallertje en misschien in een volgende generatie groter of lees C3 i.p.v. C4, en dan heb je in elk geval comfort.

Wat merkkeuze betreft, daar kan ik ook heel kort over zijn: ONZIN. Ford wil ik nog wel het nadeel van de twijfel geven op basis van eerdere ervaringen en technische informatie, al weet ik niet hoe (on)betrouwbaar hun huidige eco-motoren zijn. Over FIAT en Citroen kan ik wel iets zinnigs vertellen.

Ik rij op het moment, bewust uitgezocht (na bezit van Opels, Volvo, Alfa, Fords en rijden in talloze andere merken - meestal honderden tot duizenden km per stuk), een Citroen Xantia uit 1999 met 330k op de teller en LPG. Motorisch als nieuw, carosserie heeft wat plekjes en een klein fabrieksfoutje in het laswerk, koppeling vervangen is het grootste dat ik eraan heb hoeven doen tot nu toe, en dat zou best eens nog de eerste geweest kunnen zijn. De hoge stand en goede staat zijn niet exemplarisch; veel Xantia's halen dat en van latere modellen heb ik die indruk ook.

Verder ben ik goed bekend met een koeriersbedrijf dat al een jaar of 5 een hoop FIAT's verslijt. Dat verslijten moet je niet al te letterlijk nemen, ze gaan er daar uit met 3 tot 4 ton op de teller op het moment dat er bijvoorbeeld een aantal duurdere dingen aan zitten te komen, zoals een koppeling vervangen. Van minstens 1 doblo die inderdaad richting 4 ton liep, weet ik dat er nu een particulier in rijdt. Die zal de 5 ton minstens volmaken voor hij in de buurt van versleten komt. Op precies 1 wiellager na hebben die auto's als ze eruit gaan alleen reguliere beurten gehad. Zou dat niet zo zijn dan lagen ze gisteren nog buiten, maar helaas voor jou is het wel zo.

Een VW uit het Lopez-tijdperk daarentegen... Nou zijn ze sindsdien heus wel beter geworden, maar het blijven VW's dus relatief duur rijden en je moet ervan houden (ik heb wisselende ervaringen met les- en huurexemplaren, eigenlijk vond ik de 1,3l crossflowdiesel en de SDI/TDI de sterke punten en de rest van de auto's varieerend van best aardig via niet heel bijzonder tot een beetje crappy). Overigens na het Lopez-tijdperk ook nog wel domme constructiefoutjes bij VW van het kaliber waar ik Ford ook nog wel voor aanzie; wat dacht je van een bevriezende carterventilatie in bepaalde kleinere motortypes? De motor gaat dan olie drinken...

P.S. Als je echt auto's zoekt die op basis van reputatie extreem hoge kilometerstanden zouden moeten kunnen halen, moet je bij Mercedes of Volvo zijn. Alleen kom je dan ergens bij een miljoen km toch op het punt dat je voor het totale milieu-effect beter 2 zuinigere auto's had kunnen verslijten in dezelfde tijd.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 18:40]

"idioten die met veel te grote & zware auto's de wegen afcrossen" zijn echt niet de enige reden waarom er strenge veiligheidseisen worden gesteld aan een auto.
Een Renault Twingo van 850kg, bijvoorbeeld, voldoet prima aan die strenge eisen en haalt zelfs meer sterren dan nodig is.

Ik heb momenteel een bedrijfsbus en een stationwagen, maar dat is vooral vanwege transportbehoeften. Privé heb ik zonder enig probleem ook in wagens tussen 750 en 950kg gereden.
Dit is onzin. fabrikanten bieden aan gratis de accus te vervangen. Ik weet dit omdat wij met ons bedrijf de eerste zijn in onze omgeving in eindhoven die een "volledig" electrische auto hebben aangeschaft voor kleine ritjes in eindhoven.

De peugeot ion rijdt 150 km op een lading (in de stad) het is inderdaad geen auto om vanaf ons hoveniersbedrijf in eindhoven helemaal naar rotterdam te rijden... echter wanneer er genoeg laadpalen waren kun je met de snellader de accu in 20 min weer helemaal opladen. als je dus even snel een boodschap doet onderweg is de auto weer vol.

Wel zouden volledige elektrische autos (dus niet de opel ampera die ze voordoen als een auto die 600 km rijd op een accu maar continue debrandstof motor gebruikt ter onder ondersteuning) minimaal 500 km moeten kunnen rijden...
Maar ho eens even, 7-8 jaar is best wel een lange tijd. Al helemaal als je ziet dat de gemiddelde Nederlander om de 6 jaar een andere auto koopt, al dan niet nieuw (cijfers staan ergens op de ANWB site, kan de exacte bron even niet vinden). Dus voor de doelgroep (boven-modaal) NL is 7-8 jaar ruim voldoende.

Afstand is een groter probleem, vooral in landen groter dan NL (Duitsland, Frankrijk, Spanje etc.)
is op het moment nog alleen weggelegd voor rijke mensen die een leuke tweede auto willen. Die 400 km kun je ook wel vergeten. Dat haal je alleen als je constant honderd rijdt onder ideale omstandigheden.
Het is toch van de zotte dat mensen hun auto misbruiken zoals ze dat nu doen? Om een paar minuten te besparen dubbel zoveel brandstof verbruiken. Een auto voor > 5 personen die 95% van de km's maar 1 persoon bevat, fors meer verbruikt omdat hij er 'SUV' uit moet zien en nog meer verbruikt omdat de motor 'lekker snel' is.

Stel dat er een energiecrisis zou ontstaan dan kan het zijn dat een auto sowieso een luxe product wordt. Openbaar vervoer is dan veel interessanter, verhuizen naar de regio van je werk is dan ineens bijna een must. En 130 op de snelweg? Doe maar 100, dan kan ik aan het eind van de maand uit eten...

Vergeet niet dat de huidige auto voor een groot deel luxe is en die luxe moet je verdienen of op z'n minst kunnen betalen. (En nodeloos vervuilen is ook gewoon luxe)
een auto is geen luxe voor een werkend gezin het is een noodzaak.

neem nou almere VEEL meer inwonders dan dat het banen heeft neem nou amsterdam and rotterdam minder inwoners dan dat het banen heeft.

neem de NS en bussen die sochtends al BOMVOL zitten.
al die mensen kunnen echt niet ineens met de bus of trein.
en al konden ze dat wel het OV is duurder dan een goedkope auto zelfs met 2 euro per liter.

zoek maar eens uit wat een jaar 5x in de week met variabele werktijden van amsterdam naar almere en weer terug kost.
een auto is goedkoper en dat is nog maar een korte rit.

en zeg nou zelf wil jij met onbekenden in je auto zitten.
ik niet

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 18:40]

't Spijt me, ondanks dat ik altijd een redelijk tot zeer goed inkomen heb gehad, heb ik nooit de noodzaak van een auto ingezien, die 6 x per jaar dat ik groter/verder eigen vervoer nodig heb leen of huur ik wel zo'n ding. De trein is verder prima,
lekker achterover met een sixpack en een boek.
Als je de prijs van je auto uitgaven bij je woonlasten optelt kan je gewoon verhuizen van Almere naar Amsterdam, en een fiets kopen.
(maar ja, een fiets is geen heilige koe! En vroem,vroem... moet je dan zelf zeggen)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 23 juli 2024 18:40]

Helemaal eens, moet je zien hoe ze hier al in paniek raken als je beweert dat auto's overbodig en luxe zijn, zomaar even een paar paniekreacties hier in de buurt:

een auto is geen luxe voor een werkend gezin het is een noodzaak

Heeft geen zin om in de buurt van je werk te gaan wonen want bedrijven verhuizen continu

Zoals het land nu is ingericht is een auto wel degelijk noodzakelijk, dus geen luxe. Q.E.D.

ga jij dan wat huizen verkopen die zijn er namelijk niet


In Duitsland snappen ze het tenminste en trekken de stekkers uit de electrische auto projecten, je moet het even proberen en dan snap je dat waterstof en accu's gewoonweg geen verbetering zijn t.o.v. fossiele verbrandingsmotoren.

Nogmaals: met electrisch rijden (en benzinerijden) zijn we totaal op de verkeerde weg, treintje-rijden over magneetbanen, aangedreven door duurzame energie is de toekomst, maar dat krijg je er de komende decennia heus niet door, dat is aantasting van vrijheid vinden velen. Daar is echt een mentaliteitsverandering voor nodig, kijk alleen maar eens naar de reacties op een techforum als dit :X

[Reactie gewijzigd door Benno de Bruin op 23 juli 2024 18:40]

Een auto heb je meestal gewoon nodig.

Als ik van Hilversum naar Rotterdam moet, wat volgens de NS toen in 1 uur 10 minuten kon, had ik een goede aansluiting nodig, en die was er bijna nooit. Dan moet ik in Hilversum nog met de bus naar het station, en in Rotterdam zelf nog eens met de metro. Netto resultaat is an snel dat ik 2 uur onderweg was, met de auto 40-50 minuten. Maar ik had alleen de NS reisplanner bekeken en ja gezegd met mijn stomme kop.
En werkgevers verwachten hoe langer hoe meer flexibiliteit van je, en dat betekent vaak dus gewoon in bezit van een auto.
En laat ik Huizen naar Amsterdam, Rotterdam naar Breda en Hilversum naar Ijsselstein(bijna 2 uur) maar niet eens noemen.

Ik kan je genoeg voorbeelden geven van hoe het ov gewoon enorm tijd vreet, en dan heb ik het nog niet eens over dat het openbaar vervoer heel laat of vroeg, zo je wil, niet rijd. En dan valt alles met ploegendienst of nachtwerk in eens af.
Als jij dagelijks van hilversum naar rotterdam moet voor je werk moet je óf een ander baantje zoeken in je woonplaats, óf dichter bij je werk gaan wonen, daar moet je het OV niet de schuld van geven, hoe belabberd dat ook is, dat ben ik met je eens.

Mocht het zo zijn dat je al die bovengenoemde routes regelmatig rijdt voor je werk, dan is een auto logisch, omdat je productiever wordt. Maar dat zal niet bij veel mensen het geval zijn.
Mogen mensen nog zelf bepalen wat ze als noodzaak zien? Ik rijd voor klanten het hele land door. Sommige in de grote stad die prima met het OV te bereiken zijn, de volgende kan de bakker op de hoek van de Kerkstraat en de Torenstraat in Kneuteburgerhei zijn.

Veel plezier, met je openbaar vervoer in zo'n geval. Voor sommige mensen is, hoe het land nu is ingedeeld, eigen vervoer gewoon een must. Dat dat voor jou niet geldt, heeft daar niets mee te maken.
In steden als Almere en Amsterdam is een auto inderdaad luxe. Maar ik woon in Harderwijk en ondanks dat ik 10 minuten lopen van het station woon, ben ik met het OV anderhalf uur onderweg naar bijvoorbeeld Huizen, terwijl dat met de auto een half uurtje is. En dan zit je toch nog aardig tegen de randstad aan... kun je nagaan hoe erg het wordt als je echt naar het Noorden of Oosten gaat.

Ontopic: ik geloof veel meer in de brandstofcel. Misschien niet op waterstof omdat het minder praktisch is, maar op alcohol. Ze produceren dan ook wel CO2, maar zijn veel efficienter dan een verbrandingsmotor. Accu's hebben ook veel nadelen voor het milieu. Ik vergelijk een accu met ADSL. Het werkt, maar de actieradius en snelheid blijft beperkt en het is gebaseerd op iets ouds. Analoog daaraan zou je de brandstofcel kunnen vergelijken met kabelinternet. Ik ben benieuwd hoe we die analogie kunnen doorzetten naar glasvezel.
Je negeert alleen volledig het feit dat zowel brandstofcellen als accu's op dit moment niet bruikbaar zijn door technische/productie limitaties bij praktijkgebruik. In brandstofcellen vervuilen de membranen en brandstofcellen zijn ontzettend duur en: niet verkrijgbaar. Ik kan het weten, want ik heb ze wel eens probreren te kopen. Ze lijken eeuwig in ontwikkeling.

Accu's hebben de bekende problemen van: te weinig energie dichtheid/EUR per gewicht en per volume + beperkt laad/ontlaad cycli.

Dus mijn stelling: elektrische autos komen er wel, zodra geschikte accu's geproduceerd worden (zie ontwikkelingen IBM).
De auto is niet goedkoper dan het OV, zeker niet als je in de file staat. De auto is een luxe product, hoe graag je ook zou willen dat het niet zo is. Er zijn namelijk alternatieven. Zijn die even prettig? Misschien niet. Maar dat maakt nou juist dat de auto dus een luxe product is. 'Wil je met onbekenden in de auto zitten' - carpoolen is de enige manier om autorijden goedkoper te maken dan het OV gebruiken. Dus ja, als je krap zit en je auto wil houden is dat misschien de enige oplossing.

'Een werkend gezin' zijn we allemaal, of een werkend persoon. Daar doet de grootte van een familie niets aan af. Forensenverkeer zou voornamelijk via het OV moeten gebeuren en dat is nu nog te weinig het geval en het OV netwerk en de diensten zijn nog niet ingericht op een grotere forensenstroom. Komt nog bij dat de overheid alle investeringen in het OV het liefst door andere (markt)partijen betaald ziet en je hebt het resultaat dat de auto inderdaad de voorkeur geniet voor de gemiddelde burger. Dat is een gemiste kans.

Het OV moet gratis zijn en veel beter beschikbaar. Ook bij wat minder goed weer. Pas dan heb je recht van spreken wanneer je als overheid uitdraagt dat men minder in de auto moet stappen.

Ontopic: hetzelfde principe geldt voor de elektrische auto. Het is een kip-ei verhaal, geen oplaadpunten dus geen interesse, geen interesse dus waarom investeren in oplaadpunten.
Almere <> Amsterdam is nou geen afstand die niet op een andere manier dan met de auto te overbruggen is.
Bovendien kun je ook gewoon rekening houden met het feit dat als je ergens werkt dat je er niet 100km vandaan moet gaan wonen (of andersom). Natuurlijk zijn er mensen die door omstandigheden zo terecht zijn gekomen en natuurlijk zijn er beroepen waarbij een auto noodzakelijk is maar voor het merendeel van de mensen is de auto echt alleen maar luxe en géén noodzaak. het gemiddelde aantal km's per dag dat mensen met de auto rijden ligt op net iets meer dan 10km. Dat is zelfs lopend nog te doen.

Ik denk persoonlijk dat de auto zoals die nu bestaat straks helemaal gaat verdwijnen.
Niet alleen zie je nu al dat het een bijna onmogelijke opgave is om zo'n vreselijk inefficient apparaat op iets anders te laten lopen dan op een olieprodukt waar gewoon gruwelijk veel energie in zit (1 keer tanken en je zit al op je halve jaarverbruik aan stroom thuis aan energie! ) maar je ziet ook dat het gewoon overal té druk en té vol wordt met auto's.

Kijk eens in een gemiddelde woonwijk. JE ziet alleen maar lange rijen blik staan. Kijk bij een gemiddeld winkelcentrum, alleen maar vierkante kilometers gevuld met blik.

En intussen klagen we met zijn allen steen en been dat er geen natuur meer is, dat de steden onleefbaar worden, dat er geen ruimte meer is, dat fietsers zo asociaal met zijn tweeen naast elkaar fietsen etc. . Misschien dat je dan eens even stil moet staan bij hoe ontzettend veel ruimte 1 auto waar meestal maar 1 persoon in zit in beslag neemt.

De auto zoals die er nu is is alleen houdbaar als de wereldbevolking gelijk blijft of afneemt.

Case in point: Chinese steden. Mensen fietsten vroeger overal heen, niks aan de hand. Welvaart kwam en mensen stapten massaal in de auto. Niet alleen zijn de steden intussen zo goed als onleefbaar geworden door de files die er dag en nacht staan, ook de luchtkwaliteit is zó slecht geworden dat je mondkapjes op moet en andere manieren van transport zijn ongeveer onmogelijk geworden. Fietsen tussen miljoenen auto's is geen doen en een 10 baans (snel) weg oversteken is ook niet zo'n succes. De chinese steden zijn van prima bereikbaar met een goed lopend transport systeem (namelijk alles per fiets) naar vastgelopen verkeersinfartcten gegaan met een luchtkwaliteit die zelfs een kettingroker nog niet voor zijn kiezen krijgt.

Het is niet voor niets dat ze in China nu steden aan het ontwerpen zij die volledig autovrij zijn. Diezelfde beweging zie je ook in Europa met autovrije binnensteden in Nederland, milieuzones voor vrachtwagens en mileuzones voor auto's in Duitsland etc.

En voor mensen mij gaan bestempelen als autohater: ik ben een autoliefhebber maar ik ben wel realistisch en autorijden zal in de toekomst denk ik gaan verdwijnen. Het is gewoon onhoudbaar. Persoonlijk transport zal blijven, daar ben ik van overtuigd maar wel in een andere vorm.
Het is wel luxe, want zonder een auto geen Almere zonder industrie/kantoren... dan waren die huizen (+het werk) elders gebouwd omdat er geen vraag was naar huizen zonder kantoren/industrie in nabije (als in fiets/ov-bare) omgeving
Ik heb een tip.

Ga niet in Almere wonen maar verhuis dichter naar je werk, kun je lekker met de fiets.

Wie zou er überhaupt in Almere willen wonen al waren er banen zat?
Een auto is wel luxe, forenzensteden zoals Almere zijn gewoon een vergissing. Ga gewoon verhuizen ipv forenzen. De overheid zou ook een veel actievere rol moeten spelen in het creëren en spreiden van werkgelegenheid en stimuleren en onwikkelen van openbaar vervoer. Helaas hoef je dat van onze hedendaagse bestuurlijke lamlullen niet te verwachten, die zijn alleen bezig met hun carrière na de politiek, zoals Gerdi Verbeet deze week duidelijk uitlegde in het nieuws.

In dit land van gas en kolen (lees de Groene van deze week maar eens) is natuurlijk al helemaal geen noodzaak om maar iets te doen aan duurzame energie. Laat staan dat er geînvesteerd moet worden in kennis, we zijn een bulkeconomie. Daarom kun je wel accu's gaan vullen met fossiele brandstof, maar dat maakt een electrisch aangedreven auto nauwelijks groener dan een benzine-auto.

Dit nog los van de langetermijn gevolgen voor het milieu als het om de grondstoffen voor die accu's gaat. Met electrisch rijden zijn we totaal op de verkeerde weg, treintje-rijden over magneetbanen, aangedreven door duurzame energie is de toekomst, maar dat krijg je er de komende decennia heus niet door, dat is aantasting van vrijheid vinden velen. Daar is echt een mentaliteitsverandering voor nodig.

[Reactie gewijzigd door Benno de Bruin op 23 juli 2024 18:40]

Met electrisch rijden zijn we totaal op de verkeerde weg, treintje-rijden over magneetbanen, aangedreven door duurzame energie is de toekomst

Dit dus, het wordt tijd dat daar op gefocused wordt, m.i. is dit de enige juiste manier om de forenzen-, energie- en veiligheids issues op te lossen.

Ik weet niet hoeveel tijd en geld hier in geinvesteerd wordt voor onderzoeksdoeleinden maar volgens mij lang niet voldoende.
Heeft geen zin om in de buurt van je werk te gaan wonen.

Been there, done that, got the t-shirt and stopped wearing it ;)

Bedrijven verhuizen ook en als je gaat jobhoppen vind je zeker niet snel iets in de buurt.

EDIT: Goede regel van de overheid zou zijn bedrijven die te veel personeel van ver laten komen 75% belasting te laten betalen. Kunnen ze daarmee een betere infrastructuur bekostigen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 28912 op 23 juli 2024 18:40]

Zoals het land nu is ingericht (je zegt het notabene zelf al) is een auto wel degelijk noodzakelijk, dus geen luxe. Q.E.D.

Ik geef je overigens volkomen gelijk dat die inrichting verkeerd is, maar maak daar als politiek dan korte metten mee (kort is relatief, dat duurt wel een jaartje of 10 a 20) inplaats van altijd die verrotte autopest-mentaliteit te vertonen.

Over pesten gesproken: Zo'n boeteclausule schiet natuurlijk niet op als het om een bedrijf gaat dat daadwerkelijk personeel van ver moet halen, wegens specialisatie of andere omstandigheden. Stimuleringsmaatregelen en aanpassen van regelgeving in positieve zin, zijn altijd beter.

Het zou bijvoorbeeld op iets kleinere afstanden al heel wat schelen indien woon- en bedrijfsbestemmingen weer gewoon wat meer gemengd zouden worden zoals tot ver in de vorige eeuw nog zeer gebruikelijk was. Winkels en wat kleinere bedrijven gewoon in woonwijken (of op het platteland toch in elk dorp inplaats van dat je spookdorpen krijgt zoals nu), je ziet vaak aan de panden nog wel dat er ooit zoiets gezeten heeft. Dingen die je daarvoor moet aanpassen zijn het bestemmingsplan, de hinderwet, etc. Belastingvrijstellingen of subsidies kunnen ook nodig zijn. Ook het autoluw maar vooral in algemene zin slecht bereikbaar(!) maken van stadscentra is iets dat de overheid kan terugdraaien. Autoluw terugdraaien klinkt tegenstrijdig, maar het idee is als je in totaal minder met de auto hoeft te doen, dat je die dingen waar hij wel gepast voor is ook gewoon kunt doen zonder door gekke hoepels te moeten springen.

Ook het OV speelt in bovenstaande alinea een flinke rol. Dan bedoel ik niet het gebroddel met Hoogwaardig OV zoals een Zuidtangent, maar een wat efficienter en fijnmaziger systeem. Het op die - en andere manieren uitkleden van het OV speelt immers ook een rol in het noodzakelijk maken van autogebruik.

Last but not least: de huizenprijzen. Hieronder wordt ook al geklaagd dat die het verhuizen of ueberhaupt het vestigen moeilijk maken. Dan is het een geluk bij een ongeluk (en anders had het beleid moeten zijn) dat die behoorlijk aan het dalen zijn en dat dat nog wel even zal doorgaan.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 18:40]

en nee ze kunnen ook niet gebouwd worden omdat de ruimte op is .
Ik weet niet of je wel eens boven, pak hem beet, Amersfoort bent geweest, daar heb je namelijk helemaal niets meer behalve een paar plaatsen, een handvol dorpen en wat vee. Noord-Nederland bestaat voor meer dan 90% uit weiland. Er kunnen daar met gemak nog miljoenen Nederlanders en asielzoekers bij, probleem is meer dat niemand er wil wonen, om het even cru te stellen. Vooral omdat er niet zoveel werk is. De agrarische sector is daar grotendeels weggetrokken.

Bij de f-jes leer je al dat als je allemaal op een kluitje gaat staan, je nooit een goeie wedstrijd krijgt. Zou er niet zoveel zijn geïnvesteerd in de nutteloze vastgoedfraudesector en kantoren, en zouden de overheid en bankensector de huizenmarkt niet volkomen hebben vernaggeld, dan was het veel eenvoudiger om overal genoeg woonruimte te realiseren. Helaas wil nu iedereen in de randstad wonen.

Juist daar zijn auto's dus overbodige luxe, en zou er inderdaad eens in beter OV geïnvesteerd moeten worden: als dat érgens uit zou kunnen is het wel hier.
Dat OV ben ik juist uit gestapt omdat het er simpelweg niet is.

Voorbeeld: dorpje waar ik woon heeft 1x per uur een bus op werkdagen van de ochtendspits tot en met avondspits. 's Avonds en in het weekend rijdt er niets (= 0). Ik wil in het weekend graag naar vrienden/familie toe, dus moet ik een auto aanschaffen. De auto heb ik, dus ga ik deze ook voor het werk gebruiken. Niet alleen omdat het goedkoper is, maar ook omdat het 33 tot 60% reistijd scheelt (incl files op de ring Rotterdam).

Het OV is een drama geworden: duur en inefficiënt. Lang leve de privatisatie van alles!


Volgende puntje: verhuizen naar mijn werk. Daar kan ik van mijn loon geen huis kopen, smpelweg omdat je voor een huis van 3 ton geen lening meer krijgt als je <€75.000 bruto verdient. Dus koop ik mijn huis daar waar het betaalbaar is. Ook een huis huren voor 1.200 euro per maand lijkt mij te veel van het goede.


Dan liever in de auto stappen en een paar liter diesel verstoken.


Elektrisch rijden kan nog succesvol worden, maar leg dan de auto's eerst eens vol zonnepanelen. Daarnaast kunnen daken van bedrijven vol panelen gelegd worden, waardoor je voor een prikkie je auto kunt bijtanken. Neem dan kolossale loodaccu's, want lood is goed te recyclen.
dat er leeg land is betekend niet dat je het vol kan bouwen...
priveland kan je niet bouwen simpel zat.
en dat geld dus ook voor boerenland (wat de helft van nederland is.
en afpaken is ook niet slim daar komt namelijk ons eten en de export vandaan.
Ja, 95% van de tijd slechts 1 persoon, en inderdaad zou een kleinere wagen dan ook volstaan. Behalve natuurlijk die 2 weken in juli waar het hele gezin met de sleurhut naar het zuiden wilt... Tijdelijk een grotere wagen huren? Veel succes, er zijn nog 1 miljoen wachtenden voor u, want iedereen wilt natuurlijk op hetzelfde moment. Twee wagens kopen? Zowel voor mijn portefeuille als voor het milieu geen goede zaak. Of toch maar 1 wagen, voorzien voor de maximale transportnood, en de rest van het jaar met een te grote wagen rijden? 't Zal toch dat laatste worden.
Een auto voor > 5 personen die 95% van de km's maar 1 persoon bevat, fors meer verbruikt omdat hij er 'SUV' uit moet zien en nog meer verbruikt omdat de motor 'lekker snel' is.

Dat is de zogenaamde compensatie factor. Sommige mensen hebben nou eenmaal iets nodig om iets anders te compenseren.

De hele gedachtengang van sportieve gezinsauto's SUV, terreinauto's etc. in de stad is mij altijd ontgaan. Nou ja behalve dan dat dit onzekere mensen zijn die iets te compenseren hebben. Angst, minderwaardigheidsgevoelens, complexen etc.

Moet je maar eens om je heen kijken wie in die Amerikaanse enorme ,bijna vrachtwagen-achtige, pick-ups rijden en of daar nog een zinnig woord uit komt......

Grote compensatie auto = kleine......... ;)

Back-on-topic:

In Duitsland kan ik me voorstellen dat de veel grotere afstanden nu (nog) een probleem zijn voor de nu (nog) beperkte actie radius van E-cars. Duitsland kennende zullen ze ook dit probleem weten op te lossen. Al zal daar wel weer een groene/linkse regering voor nodig zijn........

Edit hieronder:

Ik begrijp uit de reacties het volgende:

Groene technologie is slecht voor het milieu.
Middenklassers en kleinere auto's zijn altijd oncomfortabel.
Kleine SUV's zijn veel veiliger dan gemiddelde andere auto's.

Het is net alsof ik de fabeltjes krant lees, veel vermaak maar helaas complete BS.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2024 18:40]

De hele gedachtengang van sportieve gezinsauto's SUV, terreinauto's etc. in de stad is mij altijd ontgaan.
In Nederland ja, ga eens naar een ander land, waar het niet zo mooi plat is. En het is niet omdat je een SUV in de stad ziet, dat de mensen werkelijk in de stad leven he.

Tegenwoordig is de nieuwe zaak: Compacte SUV. Een combinatie van een SUV, met een gewone auto. En die begin je enorm veel op de baan te zien, zeker in Duitsland.

Vaak zijn deze Compacte SUV, komt ze door de Europese Keuring met 5 sterren, en als je de rapporten leest / bekijkt, dan zijn de gevolgen van een ongeval vaak beperkt tot lichte "schade".

Dan spreken we nog niet, over situaties zoals rijden in de sneeuw, heuvelachtig gebieden, enz enz ...

Willen of niet, je denkt dat het compensaties zijn voor bepaalde zaken, maar als persoon dat op punt staat om een Compacte SUV te kopen, zeg ik vrij duidelijk: Ik compenseer niet. Mijn oude wagen is een 20 jaar oude Toyota Corolla. Een typische stadsauto. Maar waar ik nu woon in Duitsland, is dit gewoon niet genoeg meer.

Persoonlijk zou ik geen elektrische wagen kopen voor de eerste 10 a 20 jaar. Tot ze de boel meer deftig op punt gezet hebben. Je hebt altijd wel mensen dat zoals je zegt, compenseren: "O kijk, ik rij met een elektrische wagen, ik ben echt groen". Waar hun batterijen eindigen... tja, dat is een andere zaak als die batterijen een paar mensen vergiftigen aan de andere kant van de wereld, waar ze deze ''recycleren". Maar ik was toch zo groen he ;)

In praktijk moet er nog veel gebeuren eer elektrische auto's gaan overleven. Doet me denken aan de LPG rage van een 10 jaar geleden. De toekomst ... je ziet er geen kat mee rijden. Ze hebben dat snel aangepakt door subsidies te verminderen, en andere smerige tukjes. In mijn mening, zijn Hybride auto's meer de toekomst.
Vaak zijn deze Compacte SUV, komt ze door de Europese Keuring met 5 sterren, en als je de rapporten leest / bekijkt, dan zijn de gevolgen van een ongeval vaak beperkt tot lichte "schade".
Voor de rijder van de SUV wel. Voor de tegenpartij geld nog altijd: Hoe groter de auto, hoe meer schade. Er zijn nauwelijks SUVs te krijgen waar een voetganger levend onder vandaan komt terwijl een voetgangers versus een non-SUV heel wat minder schade krijgt.
Maar dit verhaal gaat dus niet op voor Nederland,
en de aangehaalde "lichte schade" gaat op voor de SUV, niet voor degene
waar je bovenopknalt.
Hier kan ik meerdere dingen op zeggen, ik zal met het meest positieve beginnen...

Als ik als regelmatige zakelijk rijder (>40.000 km/jaar) in een kleine, over het algemeen niet erg comfortabele auto 2 tot 3 uur per dag moet doorbrengen dan ben ik gebroken op het werk, dan kan ik minder efficiënt werken, en zouden er ipv 1 FTE zeg maar 1,25 FTE op mijn werkzaamheden gezet moeten worden. Dat zou de economie enorm schaden, laat staan mijn energie om me voor goede doelen in te zetten welke ik dan zou missen.

Een, wat sommige mensen een wat grotere auto noemen, is intrinsiek veiliger bij een ongeval. Statistisch zou ik al meerdere ongelukken moeten hebben gehad (afkloppen), maar een ongeval in een kleinere auto levert meestal meer ziektekosten op.

Te hard, en zeker aso rijden kan met (bijna) elke auto, rij maar eens een keer als het wat drukker is op de weg en kijk hoe vooral kleine auto's met mensen uit de leeftijdscategorie petje achterstevoren op onverwachte manoeuvres uit halen, rechts inhalen, plakken, etc. Veel ervaren bestuurders met grotere auto's rijden misschien wel harder, maar geven wel richting aan en plakken niet aan iemands bumper.

Met de stelling dat het alleen een compensatie factor is ben ik het zeker niet eens.

PS: Ik rijd een mooie 14% auto uit de middenklasse (zeker niet het hoge segment). SUV's zijn in mijn rollen en bij mijn collega's absoluut uit de gratie. Er zijn wel zat mensen die een audi of zoiets willen rijden, die betalen ook voor net dat beetje extra luxe.
Dat zou de economie enorm schaden, laat staan mijn energie om me voor goede doelen in te zetten welke ik dan zou missen.
Bijna niemand hoeft zoveel te rijden voor zijn of haar werk, en gelukkig maar, enorm schaden lijkt me dan ook enorm overdreven ;) En met goede doelen koop je primair een stukje goed gevoel voor jezelf, dat zou je dan missen inderdaad, als jij "voor straf" daar minder mee bezig bent, omdat je in een oncomfortabele auto zou moeten rijden. Je hoeft je niet belangrijker te maken dan je bent hier.

Wel kun je een afweging maken of in jouw geval iemand in een goedkope rammelbak laten rijden goedkoper is dan wat minder presteren.
Dus de mensen die dat wel moeten die moeten dan maar gaan lopen, omdat jij het onzin vindt? Bijzondere gedachtegang, moet ik zeggen.
Als ik als regelmatige zakelijk rijder (>40.000 km/jaar) in een kleine, over het algemeen niet erg comfortabele auto 2 tot 3 uur per dag moet doorbrengen dan ben ik gebroken op het werk, dan kan ik minder efficiënt werken, en zouden er ipv 1 FTE zeg maar 1,25 FTE op mijn werkzaamheden gezet moeten worden. Dat zou de economie enorm schaden, laat staan mijn energie om me voor goede doelen in te zetten welke ik dan zou missen.
Als je het over economisch effectieve keuzes hebt, dan verkies jij toch voor het verkeerde. Je verkiest een duurdere auto, terwijl je het probleem dat je omschrijft waarschijnlijk met een veel goedkopere autostoel kunt oplossen. Een beetje stoel kost je 1500 euro. Dat scheelt best met een luxere auto (buiten de aanschaf/leaseprijs om).
Een, wat sommige mensen een wat grotere auto noemen, is intrinsiek veiliger bij een ongeval. Statistisch zou ik al meerdere ongelukken moeten hebben gehad (afkloppen), maar een ongeval in een kleinere auto levert meestal meer ziektekosten op.
Nog zo'n goedpratend argument dat niet helemaal op gaat. Als je het over intrinsieke veiligheid hebt, zit je er niet ver naast. Maar de aanvullende waarde in dit geval is en blijft de bestuurder zelf. Weten dat je minder goed uit een ongeval vandaan komt doet je beter opletten dat je niet in een ongeval komt. Je anticipeert beter in het verkeer en let meer op je eigen acties, in plaats van het gevoel te hebben dat je op een veilige manier een ongeval kan krijgen. Je moet dat soort situaties juist voorkomen. En dat doe je voor het grootste aandeel helemaal zelf. Technische mankementen komen ook bij luxere auto's voor.
zeg, wil je de Fabeltjeskrant er buiten laten! :(
die was tenminste nog op actuele feiten gebaseerd :+
Als Groenlinks zo doorettert als het nu doet is dat hokje er over een paar jaar niet meer, de krant gelezen? :P

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 18:40]

als ik de verhalen hoor van de batterijen van elektrische fietsen en van sommige elektrische auto's, dan is dat gewoon vrij negatief
de huidige batterijen zijn gewoon niet geschikt voor intensief gebruik én lange levensduur

persoonlijk zie ik veel meer in bv waterstof
Waterstof moet ook opgewekt worden uit water en dat kost energie... En het is onpraktisch om op te slaan, het vergt een veel grotere en dikkere (en dus zwaardere) tank dan een LPG-tank.

Elektrisch rijden wordt snel beter en betaalbaarder met de komst van de LiFePo4 accu. De gewone Li-Ion heeft simpelweg een te korte levensduur (jaar of drie) door de chemie en LiFePo4 kan tien jaar oud worden.

Zie hier een artikel over duurzaamheidstesten met LiFePo4. Ruim 3000 herladingen en na 10 jaar nog 80% capaciteit beschikbaar. Getest in grote bestelbussen en vrachtwagens. Dat is pas duurzaam!
Volgens mij wordt waterstof gekoppeld aan een ander atoom(weet even niet welke) en dan wordt het dus als vloeistof opgeslagen, dit werkt redelijk goed.
Dat hebben ze met zuurstof geprobeerd. Werd het prima vloeibaar van, alleen een praktische brandstof is het niet. Wel weer een hoop dweilwerk opgeleverd voor de schoonmakers. 8)7

Beter is het om waterstof aan koolstof te binden en er methaan (gas) of methanol (vloeibaar) van te maken. Daar heb je zelfs die twee rot-producten van het broeikaseffect, namelijk CO2 en waterdamp, bij nodig. ;)
Gokje, je koppelt er twee aan een zuurstof-atoom? Of vier aan een koolstof-atoom?

Het hele punt van het genereren van waterstof is nu juist om het van andere atomen áf te krijgen. Als je het dan weer aan wat anders gaat hangen, is meteen het nut verdwenen.
Vooral de combi elektrisch / waterstof lijkt een veelbelovende optie...
Anoniem: 83718 @mxcreep27 januari 2013 15:24
Waterstof is een erg gevaarlijke zeer explosieve energiedrager die behoorlijk wat energie kost om te maken, niet is te vervoeren in bestaande infrastructuur, nauwelijks is op te slaan(zonder lekkage), hoogst reactief is op andere stoffen.
En! is alleen bruikbaar onder extreem hoge drukken.

Omzetten van waterstof (bij de bron) naar b.v. methaan kost je dan wel gelijk 30% van je energie, maar maakt het vervoerbaar door bestaande aardgasbuizen!
En te gebruiken in nu alle bestaande auto's (met wat aanpassingen)

Door de noodzakelijk C-atomen te winnen uit de atmosfeer is een en ander geheel
CO2 neutraal.

Waterstof ontsnapt zelfstandig, zelfs uit de meest dure containers, wegens de extreem kleine moleculen. De invloed van waterstof op andere stoffen in onze omgeving is nog nooit (echt) onderzocht!, vooral omdat waterstof in vrije vorm op de aarde niet aanwezig is! (het ontsnapt naar de ruimte, of reageert met andere stoffen)
Wat doet het beton van een parkeergarage met waterstofauto's, die 5% lekken per dag, en de diffusie door het gebouw/beton/metaalbewapening!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 23 juli 2024 18:40]

Omschakeling naar een nieuwe primaire energiedrager is iets wat op wereldschaal moet gebeuren, maar er zijn maar heel weinig landen waar zo'n fijnmazig gasnet ligt dat je er de pompstations mee kan bereiken. Omzetting naar methaan kost dan alleen maar, zonder dat je er veel voordeel aan hebt.

Vroeger was het inderdaad zo dat je een auto vrij simpel kon aanpassen op LPG, maar dat ligt al een tijdje acht ons. In moderne auto's (direct ingespoten brandstof) is de aanpassing veel ingrijpender, dus duurder.
Omzetten naar bv methaan kost niets, behalve het verlies aan de bron,
al onze infrastructuur is er geschikt voor, je gasfornuis brand ook prima op methaan! (na een nieuwe verdeler)

Het valt me al een aantal jaren op, een motorprobleem was vroegah fundamenteel vrij makkelijk te verhelpen (ik spreek uit '80 brommer ervaring)
als vroegah de brommer niet draaide blies je even door het brandstof-slangetje/sproeiertje (verstopping), misschien moest je dan even aan het knopje van je sproeiertje draaien...problem solved, het ding reed na even aantrappen/duwen in 99% van de gevallen.
Een moderne scooter heeft aparte benzine/olie-vaten, een mengeenheid, een accu en startmotoren, plus een centrale regeleenheid,
en krijg je na een probleem hooguit 50% succes kans om het ding in ieder geval minimaal nog naar huis te krijgen....
"Voorsprong door techniek" heet dat?
(de enige voorsprong is voor de garage/dealer die meer winst maakt voor een simpele oplossing)

Dus uiteindelijk lijkt me het omschakelen naar een andere brandstof, geholpen door onze intra-infra-en ultra controllers alleen maar gemakkelijker, een simpel downloaden van andere firmware!

Een elektromotor is fundamenteel trouwens zoveel simpeler dan elke brandstofmotor dat dat zeker geen aanschaf-prijsverschil van +100% rechtvaardigt!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 23 juli 2024 18:40]

Door de noodzakelijk C-atomen te winnen uit de atmosfeer is een en ander geheel
CO2 neutraal.
Dat heb ik trouwens ook nooit begrepen: Het moet toch prima mogelijk zijn om in auto's de CO2 op te slaan in een drukvat als het uit de uitlaat komt? Dan is het enige uitstootproduct van een normale brandstofauto alleen nog water.

Die uitgestoten CO2 kun je dan weer prima ergens anders gebruiken, bijvoorbeeld om methaan (of methanol) te maken van waterstof.
Nee, dat kan niet, allereerst komt die Co2 erg heet uit je motor,
het ter plaatse koelen en opslaan kost veel energie! (je kan geen mr. bean achtig ballonnetje aan je uitlaat hangen)
Nee, dat kan niet, allereerst komt die Co2 erg heet uit je motor,
het ter plaatse koelen en opslaan kost veel energie! (je kan geen mr. bean achtig ballonnetje aan je uitlaat hangen)
Die restenergie (warmte) kun je dus prima gebruiken via een warmtewisselaar om bijvoorbeeld je interieur te verwarmen.

Bovendien zit de meeste warmte niet in de CO2 (die valt qua uitstoot nog mee), maar in de waterdamp. Trek dat door een condensor heen (via de intercooler of airconditioning-circuit) en je hebt gelijk het water van de CO2 gescheiden. Vloeibaar water gewoon onder de auto uit lozen.

Het enige wat je dan nog rest is het 'warme' restgas (voornamelijk CO2 en wat meuk zoals NOx) van een graadje of 60 door een compressor heen halen zodat het veilig en compact in een tank wordt opgeslagen. En dat kost misschien wel energie, maar als je je auto via een renewable energiebron (H2 verpakt als methanol, waar die CO2 weer een grondstof voor is) van power kan voorzien maakt dat niet eens zo veel uit.
Ja, misschien kan je zo met veel moeite een aspect aan ons fossiele brandstofverbruik pareren.The bottom line blijft nog steeds dat we onze eindige fossiele brandstof voorraad in een rap tempo opmaken.

Vanuit deze optiek wordt het worstelen met de CO2 opslag een beetje een achterhoede gevecht. Veel energie spenderen om de status quo van ons bestaande leefpatroon te handhaven.

De vraag die we ons zouden kunnen stellen is of het radicaal anders inrichten van ons leven niet veel profijtelijker kan zijn. Elektrisch rijden is een invalshoek, maar slechts een enkele, en helaas een nog niet bijster goed uitgewerkte ook. Hoe technologisch innovatief ook beantwoorden elektrische voertuigen niet aan de eisen die wij in ons bestaande leefpatroon aan een vervoermiddel stellen.

Alleen, ligt dat aan die voertuigen, of aan onszelf? We kunnen hemel en aarde gaan bewegen om vervoertechniek te fabriceren die, met behoud van ons levenspatroon, ons milieu minder belast. Wie weet op welke (andere) vlakken we dan concessies moeten doen om dit te bereiken.

Waar ik beducht voor ben is dat we leiden aan een soort collectieve tunnelvisie. Zijn we als samenleving wel in staat om echt zo baanbrekend te veranderen dat ons vervoersprobleem gewoon compleet irrelevant wordt? Laat ons politieke systeem dergelijke verregaande doelstellingen wel toe, trekt het dat? Zal het bestaande bedrijfsleven dit met zijn gevestigde belangen niet alleen maar afremmen?

Die IT technologie, waar ons hart van vol is, is een van die alternatieven. Niet zaligmakend, mensen blijven groepsdieren, en voor communicatie zijn veel zintuigen tegelijk nodig, fysiek verplaatsen blijft dus nog wel even nodig. Toch is IT zo hard aan het ontwikkelen dat de toekomst ieder decennium volledig kan worden herschreven, en zeker ook onze manier van samenleven en -werken.

Opmerkelijk dat juist op een IT site als Tweakers dit geluid in een thread als deze niet meer prominent aanwezig is. Met verbrandingsauto's rondrijden is zo van gisteren, en ook elektrische voertuigen zijn niet meer dan een moderne implementatie/emulatie van die gisteren techniek.

Misschien vinden we het gewoon allemaal te leuk.Hardrijden is snoep voor de kleine hersentjes. En een verbrandingsmotor is nu eenmaal veel meer fysiek dan een zoemende elektromotor. Wordt dat najagen van ons persoonlijk gerief de achilleshiel van onze soort? Om eerlijk te zijn zie ik weinig tekenen die op het tegendeel wijzen. De soorten die in staat zijn om te veranderen zijn de meest levensvatbare gebleken, kunnen wij veranderen? Aan onze hersens zal het niet liggen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 18:40]

Moet je geen botsing krijgen. Hoeven ze geen sleepwagen en/of ambulance te sturen maar een stratenmaker.

Waterstof is leuk en krachtig maar ook erg explosief..
Behalve dat ze die waterstof in vloeibare vorm gebruiken voor brandstofcellen en niet in de explosieve gasvorm. Denk niet dat ze jouw idee van een bom op vier wielen verkocht zouden krijgen ;)

[Reactie gewijzigd door Slaxz op 23 juli 2024 18:40]

Anoniem: 83718 @Slaxz27 januari 2013 17:05
Waterstof in vloeibare vorm bestaat alleen nabij het absolute nulpunt (20K),
en om het in die toestand te krijgen en houden heb je dus al zoveel energie nodig dat het totaal niet aantrekkelijk is!

Plus dat het dan na een ongeluk, en explosieve expansie 10x zo erg zou zijn!
Waterstof in vloeibare vorm bestaat alleen nabij het absolute nulpunt (20K),
en om het in die toestand te krijgen en houden heb je dus al zoveel energie nodig dat het totaal niet aantrekkelijk is!

Plus dat het dan na een ongeluk, en explosieve expansie 10x zo erg zou zijn!
Brandstofcellen doen het ook prima op methanol. Just saying. :Y)
En hoe kom je aan methanol?
Leg even de totale energie-cyclus af.....
En hoe kom je aan methanol?
Leg even de totale energie-cyclus af.....
Waar denk je dat die waterstof vandaan komt? Komt zeker uit de lucht vallen?

Je loopt linksom of rechtsom gewoon energie ergens in te verpakken (vast, gas of vloeibaar) zodat het makkelijk mee te nemen valt. Benzine is niks anders, alleen is dat door de natuur miljoenen jaren geleden 'voorverpakt'. Methanol, waterstof en accu's zijn verpakkingen van energie die we nu opwekken.

Hoe dan ook moet die energie ergens vandaan komen en een elektrische- of waterstofauto die op energie loopt die uit een kolencentrale komt, is net zo vervuilend als je simpele benzine-hok.

IMO kunnen we een heel eind komen met methanol, omdat het ook in bestaande verbrandings (en turbine-) motoren bruikbaar is en het toch te fabriceren valt uit waterstof. Gebruik je daarvoor nu een schone energiebron (Generation IV pebble-bed centrales op thorium of, straks, fusie) dan kunnen we nog de nodige kilometers vooruit.
Wat denk je dat er gebeurt als daar de druk vanaf is?... Zucht
Dat zou het zelfde zijn als dat ik zou zeggen ik zou maar een benzine auto willen en dat is een porsche. De Telsa is een auto waar iedereen wel in gezien zou willen worden, maar kijk eens op de weg. Daar rijden het meerderdeel eenheidsworst auto's die er niet bij zonder uit zien. En waarom, omdat ze betaalbaar zijn...

Tesla biedt vanaf medio 2012 de Model S aan met keuze uit drie accupakketten. De kleinste accu biedt een reikwijdte van 260 kilometer, de middelste 370 kilometer en met het grootste pakket zou je zelfs 480 kilometer ver moeten kunnen komen. Kost wel 20.000 dollar extra.

En duitsers rijden nou eenmaal graag in duitse auto's. Maar waar zijn de gewilde Mercedessen, BMW's e.d. in electro editie ????

Ik snap gewoon weg niet waarom het meerendeel van de electrische auto er niet uit zien. Hoe moeilijk kan het zijn om er een acceptable carroserie op te zetten ? De Fluence van Renault ziet er best okay uit, de Volt van Chevrolet is best aardig. Maar daar heeft het het gros nog steeds range extenders en dat is toch niet helemaal hetzelfde als een electrische auto. En vooral in NL worden de Volt en de Ampere "misbruikt" alleen voor de fiscale bijtelling, want meer dan de helft schijnt dat ding dus niet electrische te willen opladen en rijden dus steeds met de extender aan.

De Prius, als ze nou gewoon dat onderstel eens nemen en een stel vormgevers er op los laten die ook mooie auto's kunnen ontwerpen, ik ben wel eens benieuwd waar daar uit komt.
100% electrische, ik denk gewoon dat we er nog niet klaar voor zijn, dus geef het nog even tijd.

[Reactie gewijzigd door bonus op 23 juli 2024 18:40]

De reden dat ze er niet uitzien is omdat het nog niet kan.

Je krijgt of een auto tegen een acceptabele prijs en een acceptabel bereik, waarbij dan elke gewichts- en weerstandbesparende truc uit het boekje gebruikt is om dat te bereiken. Maar die ziet er dan niet uit.

Of je krijgt een auto tegen een acceptabele prijs die er wel goed uitziet, maar waar je dan maar 100 km mee kunt rijden voordat hij leeg is.

Of je krijgt een auto die er goed uitziet en een groot bereik heeft. Maar die heeft dan een accu van 15.000 dollar er in zitten waardoor hij voor de meeste mensen onbetaalbaar wordt.

De technologie is er gewoon nog niet klaar voor. Overheden zouden in fundamenteel onderzoek naar batterij technologie moeten investeren als ze de adoptie van elektrisch rijden aan zouden willen jagen, in plaats van tegen beter weten in laadpaaltjes gaan bouwen.
Iets kan er niet uit zien alleen omdat het een electrische auto is ???? En de Tesla S dan ???? Het kan dus echt wel ! Al een Fysker al gezien, erg fraai, maar weer erg duur. Dus nee dat het niet kan, kan niet het argument zijn...

Er moet een gulden middenweg zijn. Prius onderstel met een Golf (de best verkochte auto) kap erop, hoe moeilijk kan het zijn. Cw waarde van de nieuwe Golf moet goed genoeg zijn. Als het dan nog aan het uiterlijk ligt, snap ik niet waarom mensen massaal zo'n benzine/diesel ding kopen.

Ik zie gewoon niet in, dat alleen omdat het een electrische auto is hij er lelijk uit moet zien. En als iets er lelijk uit ziet kopen mensen het niet, even buiten het feit qua gebruiksgemak en kleine actieradius. En als mensen het niet kopen zal iets nooit een succes worden...
Iets kan er niet uit zien alleen omdat het een electrische auto is ????
Even goed terug lezen. 'bonus' wil graag een goedkope elektrische auto (geen hybride met range extender) met veel bereik en die er ook nog eens goed uitziet.

Over smaak valt natuurlijk te twisten. Maar als je met weinig energie, tegen lage kosten, ver wilt rijden moet je gaan denken aan plastics als materialen en druppelvormige auto's e.d.

Kijk eens naar de auto van het Nuon Solar Team. Dat soort vormgeving krijg je als je gewoon zo ver mogelijk wilt met de beschikbare energie. Dat is een soort van wetmatigheid, ingegeven door de randvoorwaarden.

Of kijk eens naar de Tata Nano. Dat soort auto's krijg je als je ze gewoon zo goedkoop mogelijk wilt houden.

De Tesla S is een prachtige auto inderdaad. Maar 'bonus' vindt ze te duur en vraagt zich af waarom er geen goedkope auto uitkomt die er zo uitziet. Mijn antwoord is dat dat (nog) niet kan. Of die auto ziet er hetzelfde uit, kost minder en rijdt minder ver, of hij kost minder en rijdt even ver, maar levert in op looks doordat goedkopere materialen en efficientere (maar wellicht minder mooie) vormen gebruikt worden, of hij ziet er hetzelfde uit, kost minder maar rijdt ook minder ver.

Bonus wil én, én, én ... en dát kan (nog) niet.
Anoniem: 478065 @bonus27 januari 2013 16:13
Volkswagen is hier niet mee bezig, vandaar ook die Star Wars Darth Fader reclame van Greenpeace, niemand had alleen door dat het geen reclame voor VW was!

http://www.youtube.com/watch?v=nXndQuvOacU
Er is al een Jetta hybride dus de Golf zal snel volgen. Overigens is dat ook maar een saai rijdende auto waar ik mn Giulietta niet voor zou inleveren. Een DS5 hybride zou het overwegen voor mij wel waard zijn.
Bekijk de Model S eens, die heeft een belachelijk lage luchtweerstand. Het kan dus ook anders. En ja de Model S is aan de dure kant, maar Tesla werkt al aan een goedkoper model dat moet kunnen concureren met bijv. een BMW 3 serie.

Je hoeft geen sprongen te verwachten in elektrische motoren of accu's, dat gaat gewoon niet gebeuren. Het is nu puur aan de autofabrikanten om het voorbeeld van Tesla te volgen en ook elektrische auto's betaalbaar proberen te maken.

Duitsers rijden graag duitse autos, en terecht. Het probleem is dat de duitse automerken niet inzetten op elektrisch zoals bijvoorbeeld Nissan en Toyota dat doen.
Mercedes heeft (zakelijke) electrische auto's, bereik is wat minder: 200 - 250 km. En via het bedrijf smart ook nog een personenauto ( +/- 15 mille, 140 km bereik).
Duitsers rijden graag duitse autos, en terecht. Het probleem is dat de duitse automerken niet inzetten op elektrisch zoals bijvoorbeeld Nissan en Toyota dat doen.
De Opel Ampera (nota bene Auto van het Jaar) is toch Duits en elektrisch? Deze auto heeft bovendien een range extender, dus ik begrijp het probleem van de beperkte actieradius niet zo. Over de levensduur valt weinig te zeggen omdat deze auto's nog niet zolang op de markt zijn. En dat de installatie van laadpalen achter blijft door het lage aantal verkochte auto's is ook een beetje de oorzaak van het probleem, zonder voldoende laadpalen wordt elektrisch rijden nooit populair.
De enige reden waarom die autos lelijk zijn is omdat ze geen mooie auto willen maken of omdat ze meer cabineruimte uit het formaat willen halen. licht/sterke/aerodynamische vormen zijn vaak de mooiste en hoeven echt niet meer te kosten.
Maar je wilt als fabrikant natuurlijk niet hebben dat je een goedkope auto te mooi maakt, want dat zorgt voor minder verkopen van je mooie dure auto's.
De fabrikanten die alleen maar elektrische auto's maken laten zien dat je juist wel mooie elektrische auto's kan maken. Je kan bij een elektrische auto alle functionele onderdelen in het chassis stoppen. Dan kan je daarna er een prachtige cabine er op zetten.
Sorry maar de auto's die er niet uit zien hebben ook niet echt een acceptabele prijs...
Anoniem: 478065 @OddesE27 januari 2013 16:09
In deze overgang zijn er daarom juist concepten als de Chevy Volt, met een eigen turbine om stroom op te wekken, met een aceradius van 300 km.

Je ziet dat door producten als de iPad de ontwikkelingen razend snel gaan, daar heb je echt geen overheden voor nodig, die technologie wordt gewoon ook in auto's toegepast.

De overheid geeft alleen subsidie om het prijs verschilt te compenseren in deze overgangs-situatie, nieuwe producten zijn altijd relatief duurder tot het algemeen is. Zo kan het proces versneld worden, wat uiteindelijk weer goedkoper is voor iedereen.
En duitsers rijden nou eenmaal graag in duitse auto's. Maar waar zijn de gewilde Mercedessen, BMW's e.d. in electro editie ????
De grote merken lijken wel de kat uit de boom te kijken. Mercedes komt pas binnenkort met een hybride model, de volledig elektrische komen nog later.

Ik snap het floppen opzich wel. De snelwegen daar zijn prachtig om over heen te raggen met hoge snelheid, en meestal liggen de op- en afritten véél verder uit elkaar dan in Nederland. Vaak rij je een grotere afstand. Dan is zo'n elektrische winkelwagen gewoon onpraktisch.

Nee, geef mij maar lekker zware verbrandingsmotoren :D
Mercedes heeft toch ook al een full electric voorgesteld. Alleen steken ze het onmiddellijk in een SLS AMG jasje, waardoor het natuurlijk voor de gewone sterveling onbetaalbaar wordt.

4 elektro motoren
- Vermogen: 552kW (750pk)
- Koppel: 1000Nm
- 0 tot 100kmpu: 3.9s
- topsnelheid: 250kmpu
- actieradus: 250km

Launch: juni 2013
Prijs: 416500€ :X De prijs van een heel groot huis/2 huizen!


Zie ook: nieuws: Mercedes rust SLS AMG Electric Drive uit met vier elektromotoren

[Reactie gewijzigd door kluyze op 23 juli 2024 18:40]

Verbranginsmotoren hebben een pruts rendement.
Mazda heeft de 2 EV als protoype rond rijden in Japan ( http://www.autoguide.com/...apan-later-this-year.html )
er is simpelweg geen elektrische auto te maken voor 100.000 euro die 200+km/h gaat en dat 1-2 uur volhoud op een accupakket. Ben jij wel eens op autobahn geweest. een accupakket van de tesla zou bij 200km/h(als hij dat al haalt, niet dus) in 10 min leeg zijn.
De kleine, onaantrekkelijke elektrische autootjes met hun beperkt vermogen en bereik zijn niets voor de consument
Proest! Dat geldt misschien voor jou ja, maar hoe weet jij wat de consument wil? Heb je een marktanalyse bij de hand? Het hele land zit vol met kleine autootjes tegenwoordig (107, C1, yaris, Ka, Up, mii, etc.) dus het lijkt me dat je er iets naast zit.

Ik denk dat het eerder mee te maken heeft dat het voor het gros van de consumenten 1) te onbekend is (hoe werkt het, waar kan ik opladen, kan ik wel naar het buitenland etc) en 2) te duur, in combinatie met een beperkt aanbod wat niet voldoende aansluit op de behoefte.

Daarnaast kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er een sterke conventionele-autoindustrie lobby achter zit...

* edit: Typo

[Reactie gewijzigd door ejay79 op 23 juli 2024 18:40]

Anoniem: 83718 @ejay7927 januari 2013 15:52
Nou, hij heeft gedeeltelijk gelijk,
ik zag laatst een opa in de buurt, die had een prachtig leuk klein 45 KM/H wagentje gekocht. Electrisch! Zag er lief uit, dus ik alles uitzoeken!

Electrisch tegenover b.v. een Canta!
Aanschaf electrisch = 10.000 euro (zelfs de deuren kosten extra)
Lease contract batterij 70 euro per maand!

Aanschaf Canta = 5.000 (met deuren)
70 euro per maand geeft je al 35 liter benzine in de Canta!
met een verbruik van 1:25 (zoiets) kan je dus met je Canta al 875 kilometer afleggen,
terwijl die batterij nog niet eens is opgeladen!
(je elektra-verbruik komt dus nog bovenop die 70 euro!)

Oftewel, een halve aankoop-prijs, en ten opzichte van alleen de batterij-lease prijs al 875 gratis kilometers per maand!

Dit is niet de manier om elektrisch te promoten!

Subsidies werken hier ook niet, dat is een sigaar uit eigen doos,
maar waarom is dat elektrische autootje 2 x zo duur als de benzine variant?
De techniek; motor/tandwielen//wielen etc kost maar de helft van een Canta.
Als de aanschafprijs dan inderdaad 2500 euro zou zijn, zou ik er wel over nadenken!

http://www.lowtechmagazin...yse-elektrische-auto.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 23 juli 2024 18:40]

Waarom moet een elektrische auto aantrekkelijk zijn?

Dit getuigt van zeer weinig begrip van de redenen waarom we überhaupt aan de elektrische auto moeten. We doen dat om redenen van anthropogenische klimaat verandering, redenen van natuur en milieu en uit respect en verantwoordelijkheid voor miljoenen andere soorten waar we de aarde mee delen.

Jij zou geen 'lelijke' auto nemen omdat je de betrekkelijke schoonheid van een individueel vervoersmiddel, het hele concept is al waanzinnig slecht voor onze wereld, belangrijker vindt dan het juiste doen voor de ecologie van onze planeet.

Misschien zou je je paradigma's moeten heroverwegen. Het idee van individueel materialisme zou wel eens te schadelijk kunnen blijken voor de aarde. Kunnen we die levenswijze volhouden zonder een schadelijke invloed op de ecologie?

Bovendien zijn we blijkbaar zo verwend dat een persoonlijk vervoersmiddel moet voldoen aan alle eisen, zelfs die minder belangrijk zijn om ons klimaat te sparen, zoals 'schoonheid'.

Het doen van het juiste, onderdeel te zijn van een beweging om ons klimaat te beschermen geeft veel voldoening en kan compenseren voor een 'lelijke' auto. De natuur zelf is het schoonste en mooiste op aarde en die te beschermen of tenminste minder te schaden is voorwaar een nobel initiatief en de beloning voor dat gedrag is de wetenschap dat die natuur kan voortbestaan.

Wat 'vermogen' betreft, is het noodzakelijk om alles in het leven te willen maximaliseren tot het maximum vermogen, het allermooiste, het meest doeltreffende, dat wat de meeste opties biedt, het grootste bereik et cetera? Is het echt nodig dat we omdat we gewend zijn aan de wonderlijke energie dichtheid van olie dat ons op een tank honderden kilometers verder brengt, die standaard vol te houden? Kunnen we ook voldoende ver komen met een voertuig met een beperktere actieradius?

Ik denk dat het kan. We kunnen immers dichter bij ons werk gaan wonen. Maar er zullen ergens in ons leven offers moeten vallen als we onze verantwoordelijkheid willen nemen. Je omarmt op zich de groene beweging. Maar slechts tot een bepaald punt omdat na dat punt de persoonlijke opoffering te groot wordt.

En de vraag rijst, op basis waarvan is dat offer te groot? Enerzijds een gebrek aan invoeling wat betreft de dringendheid van de noodzaak het klimaat stabiel te houden, tot persoonlijke en maatschappelijke verandering waaraan we zo gewend zijn dat we slechts met enorme moeite kunnen afkicken van onze hoge eisen aan materiële goederen. Anders gezegd, we zijn gewend aan de waarden van onze samenleving die ons influisteren dat we het recht hebben om een mooie auto die ons ver weg brengt - en dat tegen lage kosten.

Ons vermeende recht op individueel vervoer is een illusie die voortkomt uit ons westerse ideaal van individualisme, dat ieder van ons persoonlijke rechten heeft tot expansie van zijn vermogen en bezit. Dat het ten koste gaat van de leefbaarheid op aarde zelve is van geen belang, althans, dat was zo totdat het duidelijk werd dat onze aarde verandert door onze invloed.

Wij verheerlijken dat individualisme tot een groot goed. Maar overdenk het volgende:

"That proves to be a common theme throughout history. The values to which people cling most stubbornly under inappropriate conditions are those values that were previously the source of their greatest triumphs over adversity."
-- Jared Diamond, in 'Collapse'.

De waarden beschreef ik al en de omstandigheden zijn die van klimaat verandering en het geheel aan druk op natuur en milieu door onze extractie van materialen uit de aarde onder druk van een denkwijze die de natuur als commodity ziet. Een commodity zonder toegevoegde waarde in de zin van klimaat stabiliteit, de prijs van het verstoren van de leefomgeving van zowel mens als dier. In de prijzen van onze materiele goederen is niet meegenomen dergelijke zaken en wat de schade is en de kosten voor reaparatie vanw at we kapot maakten.

Onze culturele waarden dienen te veranderen en op een persoonlijk vlak betekent dat we minder hoge eisen zullen moeten stellen aan onze bezittingen. Dat houdt in dat we genoegen gaan nemen met onaantrekkelijke autootjes en misschien wel genoegen moeten nemen met nog minder materiële bezittingen en een wandeling naar de bushalte.

Het is tijd dat we schuldbewustzijn ontwikkelen. Maar niemand wil zich schuldig voelen voor zijn of haar aandeel in de ramp die we zijn voor de ecologie voor de wereld. Maar een mens kan zijn waarden overwinnen en inruilen voor betere: we worden niet existentieel gelukkiger door de aanschaf van materiële bezittingen of door het 'spel der economie'. Als mens hebben we véél minder nodig dan we denken. We kunnen prima overleven en gelukkig worden zonder een overschot aan bezittingen die we niet meenemen in de dood.
Waar mensen gelukkig van worden zijn menselijke dingen. Vriendschap, familie, gemeenschapszin en de diepgevoelde zekerheid dat onze bijdrage aan de wereld een positieve balans heeft aan het einde, dat we goed zijn geweest voor anderen en de wereld achterlaten in harmonie. Mensen vragen zich vaak af waar het leven voor dient, wat voor zingeving er is om hen te sturen in hun gedrag. En ik zeg, laat het de natuur zijn, de wereld zelf met al haar diversiteit in soorten. Als er iets leiding kan geven aan menselijk gedrag kijk dan naar de natuur.

Wil je een reden voor je leven, laat dan de reden zijn die natuur niet te schaden. Leef sober en nobel en daarin vind je meer zelf respect en, wellicht, genoegdoening voor het feit dat je leeft. Omarm de natuur en bestudeer haar en leer dat dat in de dynamische balans van het leven er geen reden is voor aversie of angst. En een boom is altijd, per definitie, mooier dan een auto.
Sentimentele onzin die volledig voorbij gaat aan de realiteit: de enige reden dat er uberhaupt (mogelijk) een millieuprobleem kan zijn is dat er teveel mensen zijn die consumeren. Ik zie liever dat we onbeperkt consumeren met wat minder mensen als dat we allemaal op een houtje gaan zitten buiten omdat de hele wereld maar grenzeloos wil doorfokken.

Verder is de natuur geheel onverschillig als het aankomt op vervuiling. Het zijn (sommige) mensen (meestal uit eigen belang) verschillig zijn. Open je ogen: http://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c
Dat is dus de crux: elektrische auto's zijn met de huidige stand der techniek niet alleen voor jou, maar voor 80% van de autorijdende bevolking ongeschikt. De beperkte actieradius, lange laadtijden en beperkt aantal oplaadpunten zijn simpelweg onoverkomelijk, zeker zolang er een veel beter alternatief (brandstofmotor) voorhanden is.

Nu kun je het aantal oplaadpunten middels bakken subsidie opvoeren, maar daar los je die andere nadelen niet mee op. Er is al wel eens sprake geweest van een generieke accu die snel vervangen moet kunnen worden, maar ik zie dat in de praktijk niet snel gebeuren.

En dan hebben we het nog helemaal niet over de discussie of elektrische auto's 'overall' (dus met productie en afbraak van al die accu's) wel zoveel milieuvriendelijker zijn dan brandstofwagens.
Anoniem: 399807 @alexbl6928 januari 2013 12:06
Ik herken je overwegingen. Waar jij tegenaan botst zijn onze culturele normen en waarden.

Ind it soort discussie zoeken mensen naar oplossingen. Hoe kunnen we blijven rijden. Ze vragen zich zelden of nooit af of het onze diepgevoelde normen en waarden zijn die we moeten inruilen voor energie zuinige normen en waarden. Misschien, in zekere zin, zijn onze auto's niet het probleem. Het probleem van wat voor 'betere' auto's we zouden kunnen rijden lost als vanzelf op als we onze waarden en normen onderzoeken.

Lossen we klimaat problematiek, global warming en het uitsterven van soorten op door anders te rijden of door onze maatschappij dusdanig om te vormen dat rijden niet noodzakelijk meer is?

Ik denk dat structurele oplossingen niet komen vanuit een waarde waarin ieder van ons het recht zou hebben om een auto te bezitten. In plaats van de auto te vergroenen, moeten we onze cultuur vergroenen. Dat betekent dat we meer werk thuis moeten doen. Elke dag op en neer rijden naar een kantoor is een wanhopige visie op de maatschappij!

Het is een drama, de illusie van een waanzinnige, zoom uit en zie ons wegennet en ons gesteun en politieke gepuf en gehijg om deze slagaderen open te houden omdat onze economie anders een hart aanval krijgt.

Laat mensen thuis werken en de wegen raken leeg. Centreer industrie waar handen aan de machine nodig zijn en laat het OV deze mensen daar brengen. Laat mensen dichter bij hun werk wonen, loop- en fietsafstand. Maak het OV gratis.

De reden dat OV gratis moet zijn is omdat we zo publiekelijke verantwoordelijkheid nemen voor de wereld. Iedereen dient mee te betalen aan vervoer van mensen waar nodig maar helaas druist dat in tegen de waarde van individueel bestaan, immers, je koopt wat je wilt en betaald niet voor wat je niet uit de winkel meeneemt. Maar de wereld is een collectieve zaak en het behoud daarvan mag een aanslag zijn in onze portemonnee.

Mobiliteit dient te verminderen en zo snel mogelijk een zaak van het verleden te zijn. Wie meent het recht te hebben naar de andere kant van de ecologie te vliegen waarin we leven om daar in de zon te liggen luieren, die persoon is niet langer geschikt voor deze wereld; het gebruik van financiële middelen voor persoonlijk genot ten koste van de uitstoot van enorme hoeveelheden broeikas gas is immoreel en verraad aan alle flora en fauna.

Als we de natuur thuis respecteren en de tijd nemen die te bestuderen, dan gaat er een wereld open net over de drempel van je huis. We moeten leren genieten dat we ver weg op vakantie net zo ongelukkig zijn als we hier zijn. Respijt van ongeluk kun je lokaal vinden, de natuur is overal even mooi, doch anders. En wat we het beste kennen is blijkbaar dat wat ons het minst bevredigt. Hoe verwend willen we zijn, maar een den is even mooi als een palm en een appel even lekker als een kokosnoot.

Hoe dan ook dienen we lokaal te leven, dicht bij familie en werk. We beteugelen onszelf in onze gretigheid en ervaren minder maar wat we ervaren heeft meer waarde en geeft meer voldoening in de kennis van onszelf en waar we de bereidheid vinden persoonlijke opofferingen te maken voor het welzijn van het leven zelf.
Daar ben ik het niet mee eens. Het is zelfs omgekeerd. Elektrische wagens zijn voor slechts 20% van de bevolking ongeschikt. Het is enkel en alleen psychologisch dat mensen 800 km actieradius willen.

In Vlaanderen bv. is de gemiddelde verplaatsing voor woon-werkverkeer 18,8 km. (bron) Als je dan die wagen voor het merendeel enkel gebruikt om te gaan werken, dan is een elektrische wagen gewoon een goede keuze. Alles wat de mensen tegenhoudt is het feit dat ze één keer per jaar op vakantie willen naar het zuiden van Frankrijk en dat ze dan niet ver genoeg kunnen rijden. Maar zeg nu eens eerlijk. Met het geld dat je uitspaart aan benzine kun je voor die week dan wel een auto huren of met het vliegtuig gaan.
In nederland is de gemiddelde aantal gereden kilometers per dag 37 km. Bron CBS
Maar dat is het probleem niet. De adoptie van de elektrische auto hangt ook samen met de early adopters. Er is nog niet echt een coolness factor bij de electische auto. Ik vind de Tesla een geweldige auto, maar om een product te laten slagen moet er een grotere doelgroep zijn die er mee gezien wil worden. Succesvoller zijn nu de hybride auto's. De verkoopaantallen zijn in 2012 meer dan verdubbeld t.o.v 2011. Er rijden nu 84.117 hybride auto's rond Bron Rai Dat is succesvol te noemen. Persoonlijk denk ik dat de prijs de grootste rol speelt.

Neem nu een Nissan Leaf, Deze kost 35.590 (prijspeil jan 2013) De leaf heeft een bereik van +/- 100 km en het duurt 12 uur om hem op te laden.
Zet daarnaast bv een zuinige Prius Deze kost € 26.425 (prijspeil jan 2013) neer met een bereik van pak em beet 600km op een volle tank (geschat) die is niet alleen 9.165,- goedkoper, maar je hebt een grotere auto 115l meer. Zie voor meer verschillen autoweek autovergelijker

Die 9.165,- is echt veel geld en daar moet je aardig wat kilometers voor rijden om dat terug te verdienen.

Dus naar mijn mening wordt de electrische auto pas succesvol als de prijs echt naar beneden gaat en dan praat ik over een instapprijs voor de leaf van 15000,- of minder.
Het bereik omhoog gaat naar minimaal 300km. Daarmee kom je in alle uithoeken van nederland zonder aan een laadpaal te hangen. De laadtijd teruggebracht wordt naar maximaal 10 minuten.

Als je het aan mij vraagt duurt dat niet zo heel erg lang meer. Eerst worden de hybrides gemeengoed en blijven de A segmenters nog erg lang conventioneel op benzine rijden.
Intussen wordt er niet alleen vanuit de auto industrie, maar ook vanuit de electronica industrie erg gepushed op batterijen die lang meegaan en die veel capaciteit bevatten.
Ook de behoefte om zonne /wind energie op te slaan draagt hieraan bij.

Als er een doorbraak op een van de bovenstaande punten komt dan kan het heel snel gaan. Denk maar aan de Ipad die werd ook pas succesvol toen de batterijen, de schermen, de infrastructuur (wifi, e.d.) ver genoeg waren om het product succesvol op de markt te brengen.

Het probleem zit niet zo zeer in de laadpalen alleen, want iedereen heeft stroom. Het is gewoon de prijs van de auto, de capaciteit van de batterij en de coolness factor bij de rijkere medeburger die niet matcht met de huidige tijdsgeest.
Maar zeg jij nou eens eerlijk. Tegen de prijs die je betaalt voor een elektrische wagen wil je toch niet een auto moeten huren elke keer dat je een langere afstand moet rijden?

En natuurlijk, de gemiddelde verplaatsing is misschien maar 19 km, maar het gebeurt echt wel vaker dan eens per jaar dat je een afstand moet afleggen die hoger is dan het bereik van een betaalbare elektrische auto. Dat is namelijk maar zo'n 100 - 150 km. Dus je zult in de praktijk nog veel vaker een auto moeten huren.

Maar die lage gemiddelde verplaatsing maakt wel de business case voor hybrides meteen rond. Met een accu voor de eerste 50 km zul je dan in de praktijk vooral elektrisch rijden (mits je thuis en/of op het werk kunt opladen, maar dat is te regelen). Én je kunt er dan gewoon mee op vakantie ook nog!
Maar zeg jij nou eens eerlijk. Tegen de prijs die je betaalt voor een elektrische wagen wil je toch niet een auto moeten huren elke keer dat je een langere afstand moet rijden?
En daar zit nu toch wel een mooie markt aan?
Bied een elektrische wagen aan en daarbij de mogelijkheid een aantal dagen per jaar een benzineslurper te gebruiken.

Wil je een weekendje weg? Geen probleem, daags voor vertrek mag je bij je garage je auto inruilen en daags erna lever je hem terug in. Op reis? Idem.

Een alternatief zijn laadstations waar de batterij in enkele minuutjes vervangen wordt. Deze stations zouden dan langs de grote autosnelwegen met een tussenafstand van pakweg 100km geplaatst kunnen worden.

Een derde mogelijkheid is om treintjes van een 5-10tal elektrische wagens te maken. Dan kom je met een stuk energie minder ook toe.

Met deze maatregelen kun je een elektrische wagen voor heel veel mensen een aantrekkelijk alternatief maken.
Anoniem: 83718 @H!GHGuY27 januari 2013 14:55
Beter nog, hou op met het persoonlijk bezit van auto's (of vervoermiddelen in het algemeen)
Als je kijkt in een gemiddelde woonwijk, staan de straten vol met blik, een deel hiervan rijdt s'morgens weg, om naar het werk te gaan, het andere deel staat er de rest van de dag te staan, misschien als boodschappenwagentje? of voor af en toe gebruik.
Die auto's voor het werkverkeer staan verder na aankomst wederom stil, tot je 8 uur later weer naar huis gaat. oftewel een nuttig gebruik van 1 uur per dag! (met de gemiddelde woon-werk-afstand)
Oftewel een auto-delen principe, je koopt een aandeel in vervoer, bent afhankelijk van je deel-inkoop zeker van een auto voor de deur als je tijdgebonden bent,
en minder zeker (wel veel goedkoper) als je af en toe een auto nodig hebt.
Iedere auto is door iedereen te gebruiken (behalve die tijd-gereserveerde exemplaren)
Zo'n principe zou het zinloos volzetten van straten kunnen halveren!
Optimaal zou zijn als auto's zichzelf autonoom kunnen verplaatsen, naar gebieden waar een aanvraag is, zodat ze niet de hele dag zinloos staan te wachten op parkeerplaatsen bij bedrijven.

De techniek is hier in feite klaar voor,
het is alleen de gedachte aan die persoonlijke "heilige koe" die het tegenhoud.
Elektrisch of brandstof is dan verder alleen afhankelijk van je gebruik,
de ver-rijder zal automatisch een brandstof auto krijgen, de boodschapper een
leuk elektrisch karretje.

Raar genoeg zijn mensen bereid gemiddeld 1/5 van hun inkomen in te leveren voor eigen vervoer dat ze maar <1/24 van hun tijd gebruiken!

Als je uiteindelijk alleen het vervoer optimaal zou kunnen verdelen, heeft iedereen 2 maanden extra vakantie per jaar!

Een ander voordeel van een "gemeenschappelijk" auto-bezit is de veiligheid!
Momenteel slepen auto's onnodige kilo's staal mee, om zich te wapenen tegen botsingen tegen objecten die groter&sneller zijn. (lees de patser in zijn/haar hummer of "stadse" terreinwagen/te hard rijdende ferrari)
een "standaard" computer-gereguleerde auto kan dat gewicht halveren!
Met een computer-gereguleerde aanpak kan iedereen verder 150-200 rijden op de snelweg! (of dat gewenst is wegens snelheid<-> luchtweerstand en daaruit enorm extra (kwadratisch) energieverbruik is een ander verhaal)
(maar ik geloof dat onderhand met de file's de gemiddelde woon/werksnelheid <50 km/h is)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 23 juli 2024 18:40]

Helemaal eens, de overheid en industrie denkt dat techniek ons gaat redden. 'Als we maar betere accu's/meer laadpalen/etc hebben dan zijn we er'.

Terwijl je idd gewoon kan uitrekenen 'zoveel kilo voertuig om 80 kilo mens te vervoeren'. 'Bezettingsgraad een auto x%' etc.

De oplossing ligt in een sociale verandering. Er is weinig mis met olie als brandstof, het is een energiedrager die weinig weegt en veel gebruiksgemak heeft.

De bezettingsgraad van auto's moet gewoon omhoog. Gewoon smartphone app die carpoolen (in spits) of deelgebruik regelt.

Een ouderwetse vervuilende auto die 4 mensen meeneemt is milieuvriendelijker dan een nieuwe elektrische die nogsteeds ouderwets wordt gebruikt, 2x per dag door 1 persoon.

PS op dit moment elektrisch vervoer dan moet je niet kijken naar traditonele auto's, maar je moet langs de snelwegen snelle fietspaden aanleggen, evt. overdekt. Lichtgewicht 'ligfiets' achtige dichte voertuigen met een max van 70kmh. Of maak lichte voertuigen die over lange afstanden aanhaken aan een kabelbaan of railsysteem en kunnen ontkoppelen bij de stad waarna ze op accu verder kunnen rijden, tijdens de baan worden ze elektrisch aangedreven én bijgeladen. Voordeel van n kabelbaan is dat je alleen palen in de grond hoeft te slaan waarbij de natuur eronder nog z'n vrijheid heeft. Zo'n systeem is eenmalig een grote investering(en werkgelegenheid) Daarna door het energiezuinige(lichtgewicht dus weinig kracht nodig) en tijdsbesparing(overstappen niet nodig) zal het een grote winst opleveren voor NL

[Reactie gewijzigd door stefanv op 23 juli 2024 18:40]

Ik denk niet dat je persoonlijk bezit van auto's er helemaal uit krijgt. Mensen willen toch graag 'hun ding' hebben en van de heilige koe van Nederland blijft Den Haag ook mooi af.

Het grote knelpunt bij EV's is ook vooral snelwegritten op lange afstanden. Dat zou je op kunnen lossen door het te combineren met railvervoer -- kent iemand de oude autoslaaptrein nog? Dat zou een ideaal platform zijn voor EVs.

Voor een lange rit rijd je je EV gewoon achterop de trein, plugt hem daar in en je kan in alle luxe in een coupé vertoeven als je een internationale rit wil maken. Wil je een ritje van een uurtje maken, dan blijf je lekker in de auto zitten en bij een afrit die in de buurt van je bestemmng ligt kar je weer van de trein af.

Zo los je gelijk meerdere problemen op: Tanken langs de snelweg is niet meer nodig (wagens worden aan boord opgeladen), de actieradius is geen probleem meer en de snelwegen worden ontlast van files.
Zeg nu zelf, wil jij een auto delen met jan en alleman die er geen zorg voor de auto dragen omdat het niet hun bezit is? Afgesleten remschijven, een pook waar je mee kan roeren in de versnellingsbak, een koppeling die doorgetrapt is, vuile bekleding van mensen die in de auto eten, stank van rokers en je moet elke keer je spullen er weer uit halen. Veel mensen hebben geen startkabels, ehbodoosje, e.d. bij dus die zal er geheid ook niet standaard bijzitten.
Ik ben pertinent tegen het delen van een auto. Als ik zie hoe het gros van de mensen met het interieur van hun auto omgaan, dan weiger ik een auto te delen met die viezerikken. En als het een deelauto wordt, wordt het alleen maar erger, want niemand voelt zich dan nog verantwoordelijk voor het schoonhouden van de cabine, laat staan onderhoud. Projecten met het delen van een auto, hebben geleerd dat het delen van een auto alleen maar werkt als je deze minder als 2-3x per week nodig hebt en er een onomstotelijke registratie is van wie de auto gebruikt heeft en eventueel heeft versmeerd. Als je de auto dagelijks nodig hebt, kan een dergelijk abonnement totaal niet uit.

Daarnaast werkt het delen van de auto alleen als het flexwerken een feit is. Als iedereen tegelijk op zijn werk moet zijn/naar huis gaat, zal je enorme wagenparken moeten hebben om aan de vraag rond die tijden te kunnen voldoen. In de daltijden heb je dus gigantische hoeveelheden auto's over die niet worden gebruikt. Hé, dat is gelijkwaardig aan de situatie die we nu hebben! Auto's die zich autonoom verplaatsen naar de volgende "klus"? Weet je hoeveel energie je daarmee verbruikt? Je gaat auto's over tientallen kilometers verplaatsen voor het huisvrouwtje dat 5 km rijdt om boodschappen te doen en daarna mag die auto weer die tientallen afleggen naar de persoon die na zijn werk weer naar huis wil.

Nee, het vervoersprobleem zit echt niet in het persoonlijke bezit van een auto. Als je daar vanaf wil, zal je zwaar moeten investeren in hoogwaardig openbaar vervoer met een prettig prijskaartje voor de reiziger. Pas als je dat heb gerealiseerd, dan is het voor diezelfde consument economisch rendabel om de auto aan de kant te zetten en een abonnement te nemen voor het openbaar vervoer. Kijk maar eens naar steden als Valencia waar je voor 1,50€ nagenoeg de hele stad doorkruist. Daar betaal je in Nederland zeker het 4-voudige voor in vervoer dat slechter van kwaliteit is.

Om terug te komen op de electrische auto: Ik zou heel erg graag mijn diesel inruilen voor een auto als een Ampera. Woon-werk verkeer kan ik puur op de accu's rijden en als ik dan een keertje verder moet, dan kan ik met de range-extender toch verder rijden dan met een puur electrische auto. Helaas is die auto veel te duur voor mij in aanschaf. 50.000euro is geen kattepis.

[Reactie gewijzigd door thunder8 op 23 juli 2024 18:40]

Stel dat ik dan een auto deel met een aantal mensen.

Wat als er één iemand de auto in de prak rijd? Wat als diegene ontkent, wie is er verantwoordelijk?
Wat als er een alcoholslot op komt omdat één iemand lamlazarus rondreed?
Wat als één van ons 280 per uur rijd en gezien word? Wie is er aansprakelijk? En wat als iedereen ontkent?
Wat als er 2 zijn met ploegendiensten/onregelmatige uren of werken op oproepbasis? Hoe reserveer je tijd daarvoor?
Wat als ik en 4 anderen graag een peuk opsteken maar de 5e rookt niet en moet er niets van hebben?
Wat als er één een hond heeft en ik geen zin heb om in die stank te zitten?
Wat als ik ineens aan de andere kant van het land ga wonen, kan ik dan op geheel eigen houtje mijn deel verkopen voor wat ik wil? Moet dat wel of niet een prijs zijn die afgesproken word met de rest? Moet die iemand eerst goedgekeurd worden?
Wat als ik de enige ben die iedere week de tank volgooit en de rest weigert gewoon, hoe dwing ik iets af?

Klinkt leuk, maar zitten eventueel nog wat haken en ogen aan.
Een derde mogelijkheid is om treintjes van een 5-10tal elektrische wagens te maken. Dan kom je met een stuk energie minder ook toe.
Ja, dit idee hebben een collega en ikzelf ook al eens verkend. Het vertrekpunt was toen niet zozeer het elektrische auto gebruik maar de starheid van ons huidige OV systeem, zowel qua dienstregeling als qua mismatch tussen vraag en aanbod. Een dergelijke oplossing zou gezien kunnen worden als een hybride tussen OV en prive transport. Bij een dergelijke oplossing zou informatietechnologie de brug tussen vraag en aanbod moeten slechten.

Een variant op de accu wissel benadering is om het hele voertuig te wisselen. We kantelen dan wat weg van voertuig bezit en meer toe naar voertuig gebruik. Op een wisselplaats, net zoals waar vroeger de paarden van een postkoets werden gewisseld kan je dan overstappen in een volgeladen voertuig. Een dergelijke moderne wisselplaats moet logistiek verrekte goed in elkaar steken wil het het volume van de huidige verkeersstromen kunnen verwerken. Misschien kosten dergelijke wisselplaatsen teveel ruimte.

Ik zat nog aan een andere radicale variant te denken, een soort kruising tussen de trolleybus en de botsautootjes op de kermis (misschien een wat ongelukkige associatie). Voer elektrische auto's uit met een sleepcontact, een pantograaf (a la botsauto) hang een elektrisch grid boven de hoofdverbindingsroutes. Het grid moet, wanneer nodig, de breedte van meerdere rijbanen afdekken. Zo krijgt de oplossing meer flexibiliteit dan de trolleybus benadering. Met een dergelijk grid is het accupakket in de auto niet meer limiterend voor de afstand en kan misschien zelfs verkleind worden, wat voertuiggewicht scheelt. Er zijn natuurlijk nog wat kleine probleempjes op te lossen, zoals veiligheid en het te investeren kapitaal, maar die zijn niet onoverkomelijk (geld is maar geld, kan onmogelijk de rem zijn voor een goed idee).

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 02:22]

Yes, helemaal gelijk.

Ik wil deze zomer met vriendin naar Italië. Nu zaten we er eerst aan te denken om met de auto te gaan, maar na een kostenvergelijking met vliegtuig+auto huren denken we er ineens heel anders over.

Naar Italië vliegen kost retour 100 euro pp. = 200 euro.
Naar Italië rijden kost 2x1600km=3200km. Benzineprijs 1,8 euro, vebruik auto 1:12.
(3200/12)*1,8 = 480 euro aan benzinekosten. En dan reken ik afschrijving, autoverzekering, tolwegen, parkeerplekken, etc nog niet eens mee.

Een auto huren voor 10 dagen kost nog geen 200 euro.

Kortom:
Vliegtuig+huren = <400 euro + fris aankomen.
Auto rijden = >480 euro + vele uren pure ellende in auto.

Dus wat zit iedereen te zeiken over elektrisch? Voldoet met 300km+ range voor praktisch iedereen. Voor die paar uitzonderlijke gevallen per jaar ga je gewoon met de trein+huren, of vliegen+huren. Is vaak nog goedkoper en relaxter ook.

[Reactie gewijzigd door Bartjuh op 23 juli 2024 18:40]

Ik heb aan een bereik van 100 km genoeg op een dag. Met 50 kom ik er overigens ook, maar dan moet ik op de zaak wel laden.

Probleem is alleen dat ik dan thuis, om de boel weer op te laden, wel even met een haspel van het balkon naar beneden moet, daar de stoep en de straat over en dan maar hopen dat niemand 's nachts de stekker eruit trekt, want anders kan ik morgen niet naar mijn werk. Plus de baas vindt het vast ook geen probleem dat ik mijn auto op zijn kosten even aan de prik hang...
Nee, het is geen kip-ei probleem. Het probleem is de actieradius en de laadtijd. Dat het aantal laadpunten erbij wordt gehaald is een omdat dat het enige is wat geforceerd kan worden. (oooh, ik moet hier heel erg mijn best doen om er geen politieke rant van te maken, maakbare samenlevingen en zo)

Duitsland is aanzienlijk groter als Nederland, en een 200 km rijdt je al snel. Dan kun je elke 20 meter een oplaadpunt neer zetten: het probleem is dat je 100 km kunt rijden, 2 uur moet opladen en dan weer 100 km kunt rijden. En natuurlijk, dat wordt langzaam maar zeker beter, maar goed, de afstand die je wil rijden is ook maar een voorbeeld. Het gaat om het principe. Met meer oplaadpunten verbeter je de actieradius niet, de afstand maak je er ook niet korter mee en je staat nog steeds even lang te wachten op het opladen.

Los eerst het echte probleem op, en ga dan pas naar het aantal laadpunten kijken.
Met meer oplaadpunten verbeter je de actieradius niet
Nee, maar voor een hybride hoef je de actieradius ook niet te verbeteren, die is al gewoon goed. Wat je er wel mee verbeterd zijn de kosten. Elektrisch rijden is goedkoper. Als je dan zo'n hybride hebt is het natuurlijk wel fijn dat je hem kunt opladen.

Maar je hebt gelijk. Een oplaadpunt bij een tankstation of rustplaats naast de snelweg is nutteloos. Je gaat daar geen twee uur staan wachten. Zo'n oplaadpunt heeft alleen zin als je wachten (lees: parkeren) kunt combineren met het opladen. Dus die palen moeten op de eindbestemming staan; het parkeerterrein bij het bedrijf dat je bezoekt, of thuis.
electrisch rijden is helemaal niet goedkoper weet je wat een set nieuwe accus elke paar jaar kost ?
reken dat eens door plus het feit dat die bakken al veel duurder zijn dan ben je met een benzine auto voordeliger uit.
Het is helemaal niet noodzakelijk om elektrische auto's op dit moment in te voeren. Het levert in het geheel geen voordeel op. De marginale eenheid elektriciteit wordt in Nederland nog altijd met fossiele brandstoffen opgewekt, zodat elektrische auto's indirect ook gewoon op fossiele brandstoffen werken. De oorzaak daarvan is dat het gebruik van groene stroom volledig aanbodgedreven is: schommelingen in het gebruik van elektriciteit worden nooit opgevangen door zonnecellen of windmolens tijdelijk van het net te halen, maar voornamelijk door gasgestookte centrales tijdelijk wat minder hard te laten draaien.

Een gemiddelde gasgestookte centrale heeft een rendement van nog geen 40%. In het elektriciteitsnet gaat zo'n 5% van de elektriciteit verloren bij het transport, bij het laden en ontladen van de accu's gaat zo'n 30% van de energie verloren, en een elektromotor heeft een rendement van zo'n 95%. Een elektrische auto heeft dus over de gehele cyclus een rendement van slechts zo'n 25% (zie bijvoorbeeld deze info van de Energieraad). Dit rendement is vergelijkbaar met het rendement van de gemiddelde automotor. Echter, de meest zuinige hybride auto's of dieselmotoren behalen rendementen van tussen de 30 en de 35%. Er kan dus in het wegverkeer veel meer energie worden bespaard door in te zetten op zuinigere niet-elektrische auto's.

Ook de inzet op energie besparen in het wegverkeer, goed voor ongeveer 25% van ons totale energieverbruik, vind ik echter een vreemde keuze. Terwijl het grootste deel van de energieverbruikers netjes vastzit met een draadje en al op elektriciteit werkt, zodat het relatief eenvoudig is om deze te voeden met elektriciteit uit groene bronnen ipv. elektriciteit uit kolen (zeer vervuilend!), gas- en olie; komt men met het bizarre plan om juist auto's op groene elektriciteit te laten rijden. Daarbij lopen we tegen allerlei moeilijkheden aan die (goh...) het gevolg zijn van het feit dat het bij een auto itt. tot bijv. een stofzuiger niet zo handig is als deze met een lange haspel aan het stopcontact zit. Dit leidt tot een noodzaak auto's vol te stoppen met accu's (die ook weer vervuilend zijn), hoge kosten, en een beperkte actieradius.

Ik krijg steeds meer de indruk dat in het energiebesparingsdebat niet erg veel waarde wordt gehecht aan het tegengaan van de opwarming van de aarde of het milieu. De Green Paradox , één van de meest relevante toevoegingen aan de wetenschappelijke literatuur op dit terrein, laat ons zien dat de hoeveelheid co2 die we op de lange termijn uitstoten gelijk is aan de hoeveelheid fossiele brandstoffen die wordt verbrand. Met andere woorden: de enige mogelijkheid om de co2 uitstoot te verminderen is fossiele brandstoffen in de grond laten zitten. Geen enkel land neemt zich echter voor om daar aan te beginnen: elke keer dat we in Nederland weer een nieuw olieveld vinden ontstaat er een soort jubelstemming door het geld wat we gaan verdienen door het veld tot op de laatste druppel leeg te pompen. We bouwen nieuwe kolencentrales, en subsidies voor zonnestroom en windenergie zijn ingeperkt. De hele discussie over elektrische auto's gaat niet om het milieu, maar wordt slechts misbruikt door zogenaamde milieubewuste mensen om zichzelf op de borst te kloppen en te laten zien hoe goed ze wel niet zijn. Ondertussen vliegen diezelfde milieubewuste mensen wel graag de hele wereld over, en bespreken ze het onderwerp milieu het liefst op de meest exotische bestemmingen.

[Reactie gewijzigd door SPT op 23 juli 2024 18:40]

per definitie zijn er niet genoeg grondstoffen om de accu's te maken voor het huidige dit is bekend, elektrische auto's zijn alleen interessant in combinatie met een brandstofcel, iets waar de Duitsers al lang mee bezig zijn, en milieutechnisch veel beter is. al met al heel goed nieuws voor het milieu :*)
Dit is geen nieuws maar een media-offensief
www.groen7.nl

In Duitslan doet de EV of HPEV het juist heel goed in de grote steden.
Zie maar naar de smartjes die zo kunt meenemen vanaf de kant.
Hoewel ik wel van mening ben dat de huidige elektrische auto niet voor mij geschikt is (thuis geen oplaadmogelijkheid, lange afstanden rijden), is het gewoon noodzakelijk dat de fabrikanten door de harde appel heenbijten.

De oplossing is dan ook electrische auto's met range extenders zoals de Volt, Ampera en Karma's. Deze kunnen 100% electrisch rijden (anders dan bijvoorbeeld de Prius) en ook gebruik maken van de electrische auto-infrastructuur. Maar je kunt ook gewoon klassiek tanken.
De electrische auto? Welke de electrische auto?

Als je het mij vraagt, is er een elektrische auto fabrikant, Tesla. Die dankzij een enorme berg import heffingen, EU-regeltjes en administratieve muren inderdaad never nooit hier gaat komen voor een bedrag waar iemand op zit te wachten.

Als je leest dat bijv. zonne panelen hier niet meer naar binnen mogen, omdat alles bedrijven die hier te dure panelen maken... dan ja... hm....

Het is vrijwel onmogelijk om gewoon losse, degelijke accu's de grens over te krijgen. Laat staat met een complete auto er omheen.

Als elektrisch tijden het streven is voor 2020, waarom zijn alle import regeltjes er dan tegen Europa? Wellicht gaat het allemaal wat soepeler als we elektrische auto's en accu's ook daadwerkelijk het land binnen krijgen...? Zomaar een ideetje?
De elektrische auto's mogen toch wat duurder zijn dan gewone, als je de elektriciteitskosten uitrekent ben je tot een factor 10 goedkoper uit, dus een tank van 80 euro benzine zal qua radius ongeveer gelijk zijn aan 8 euro elektriciteit.
En het onderhoud (van de motor) weet ik niet precies de kost, maar een verbrandingsmotor lijkt me wel duurder.
(meer een algemene reactie maja :))

[Reactie gewijzigd door Dukekiller op 23 juli 2024 18:40]

Ik geef de elektrische auto geen schijn van kans. Ja, elektro-motoren wel, maar in het feit dat je al dan niet thuis of op locatie ergens een stroomkabel moet prikken in je auto om op te laden... het idee alleen al. Betrekkelijk kansloos, zal op de langere termijn nooit van de grond komen.

Het gaat uiteindelijk om de brandstof (en de toelevering daarvan). Nu is het duidelijk: je rijdt naar een pomp en tankt daar brandstof. Met elektrisch laden werkt dat helaas niet zo, want dat kost te veel tijd (dus moet je het doen terwijl je parkeert). Daar wringt de schoen.

Men zou meer moeten investeren in de ontwikkeling van nieuwe (niet-fossiele) brandstoffen. En dan bedoel ik dus brandstoffen voor bij het gebruik van elektro-motoren, niet de Otto motor. Denk bijvoorbeeld aan Solar Fuels of waterstof. In ieder geval iets van de electrolyse in je auto kan opwekken, zodat je af bent van het supergrote en onoverkomelijke nadeel van het hedendaagse elektrische rijden: dat je lang moet wachten voordat je opgeladen bent (nog los van de beschikbaarheid aan laadpalen, want daar hebben we wel invloed op).

[Reactie gewijzigd door ebia op 23 juli 2024 18:40]

Misschien zit de Duitse autoindustrie helemaal niet te wachten op het produceren van elektrische auto's! Duitsland is altijd al een land geweest waar veel autoindustrie te vinden was.
Het maken van zuinige benzine of diesel auto's levert waarschijnlijk meer geld op dat het maken van elektrische auto's.
In Nederland gaat deze vlieger niet op omdat we hier nagenoeg geen autoindustrie hebben.

Het excuus van een beperkt actieradius vanwege de lange snelwegen en hoge snelheden is flauwekul. Je hoeft niet zo hard te rijden en daarbij komt dat het gros van de autoritten kort zijn en je daarmee met een elektrische auto prima uit de voeten kunt.

Het enige nadeel van elektrische auto's is vooral de relatief hoge prijs.
Wat wel juist is dat er voldoende laadpalen moeten zijn, dus eerst flink investering in de aanleg van laadpalen is noodzakelijk om er een succes van te maken.
Jammer, maar te verwachten.
Er staat genoeg techniek achter slot en grendel, maar de sleutel is in handen van de verkeerde lobbies.
Waterstof zou beter gaan omdat de grote olie jongens je dan nog onder hun controle kunnen houden en flink cashen. Voor stekker electrisch is veel meer samenwerking nodig en die gaat er echt niet komen als er zoveel honderden miljarden nog te verdelen zijn aan milieu vernietigende olie en gas.
Anoniem: 190996 27 januari 2013 13:43
Het is belangrijk om te beginnen met de juiste toepassingen. Bezorgdiensten van pakketjes, taxi's in binnensteden zijn, gemeentelijke voertuigen zijn logische voertuigen om mee te beginnen. Die hebben genoeg aan 1 acculading per dag en leveren de meeste winst omdat de uitstoot in stadscentra wordt verkleind.

Ons hele wegvervoer is ontworpen rondom de verbrandingsmotor. Die het mogelijk maakt om energie voor 500 km mee te nemen in een acceptabel gewicht en volume. En die zoveel afvalwarmte produceert dat je 'gratis' je auto verwarmt.

Denk je elektrisch dan ligt het voor de hand om elektriciteit continu toe te voeren. Met een geleider in de autosnelweg en een kleinere back up accu. Of inductie als dat qua rendement goed wordt.

Zolang je blijft proberen een elektrisch voertuig te vermommen als een wagen op fossiele brandstof zal het een inferieur product blijven. Vooral omdat de nadelen van de verbrandingsmotor maatschappelijk zijn geaccepteerd. Iedere ochtend zie ik bij de basisschool hoe de uitlaat van een diesel op gelijke hoogte als de mond van een vier jarige kleuter zijn rommel uitblaast. Als we die uitlaat verplicht op 1m60 zouden monteren zouden we er snel anders over gaan denken.
Ik snap niet waarom elektrische auto's zo gepushd worden door overheden. Buiten de kleine actieradius, de lange laadtijden bieden ze milieutechnisch weinig tot geen voordeel doordat de fabricage van de accu's een behoorlijke aanslag op het milieu is en ook nog eens periodiek vervangen moeten worden.

Een veel bruikbaardere oplossing zou imho zijn om bijvoorbeeld auto's op ammonia te laten rijden. Met een simpele katalysator is dit eenvoudig te gebruiken in een verbrandingsmotor. Het heeft een energiedichtheid die half zo groot is als benzine (wat betekent dat met een iets grotere tank je dezelfde actieradius hebt als met huidige auto's), heeft het grote voordeel van benzine/diesel: snel bijtanken zonder lange laadtijden. Daarnaast kan een bestaande motor eenvoudig worden omgebouwd en hoeven er geen dure (en vervuilende) accu's te worden gefabriceerd. Omdat het vloeibaar is, net als benzine, is het eenvoudig een benzinepomp ook ammonia te laten verkopen, zodat het zonder grote problemen mogelijk moet zijn een distributienetwerk op te zetten.

Ammonia is eenvoudig te fabriceren (dus raakt niet op zoals benzine), het enige dat je nodig hebt is energie. Dit biedt hiermee dus ook oplossingen voor het probleem dat we nu gaan merken door het vergroten van de aanvoer van duurzaam geproduceerde elektriciteit: namelijk dat we geen controle hebben over de geleverde capaciteit en we dus, om piekbelasting te kunnen opvangen, altijd ook kolen- of nucleaire energiecentrales ernaast moeten hebben draaien. Met ammonia kunnen we overtollige energie gebruiken en bij piekbelasting de productie minderen of zelfs tijdelijk stopzetten.
Ik heb het al vaker gezegd, electrische auto's met de accu's zoals we ze nu kennen is een heilloze weg. Ik zie het al voor me; parkeerplaatsen met onafzienbare velden met laadpalen die ook nog eens vandaal gevoelig gaan worden want wat is er nou leuker om zo'ding om te schoppen. Zie je het al voor je in bv. een stad als Amsterdam, overal paaltjes langs de gracht met auto's aan een snoertje ??? Humor als je 's morgens naar je werk moet en iemand heeft je stekker eruitgetrokken of in geval van een stekkerslot, je kabletje maar door geknipt en zeg niet dat dat niet gaat gebeuren want het gaat geheid wel gebeuren. Het hele accu verhaal komt uit een industrie die koste wat kost geld wil blijven vedienen aan de mobiliteit van mensen. Zie het voorbeeld van Renault met z'n wisselaccu's. We zullen echt naar een compleet ander systeem moeten zoals bv waterstof maar ja dan kunnen de grote olie jongens er niet zoveel meer aan verdienen want het is tenslotte maar water....

Ik weet wel het is allemaal wat kort door de bocht maar ik blijf accus zien als een heilloze weg, we zijn al niet eens in staat om een smartphone veel langer te laten werken dan een dag en ik wil echt wel in een dag naar ZuidFrankrijk kunnen rijden vanuit het Limburgse waar ik woon.Gaat echt niet lukken op een accu auto of dat nou een Tesla of goedkoop kleintje is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.