De introductie van de elektrische auto in Duitsland dreigt volgens deskundigen te mislukken. Doordat er te weinig elektrische auto's rondrijden, blijft de installatie van laadpalen ver achter. Ook is de actieradius van de voertuigen te beperkt.
De Duitse regering heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor de introductie van elektrische auto's. In 2020 zouden er één miljoen moeten rondrijden. Dit zou niet alleen nodig zijn vanwege milieutechnische redenen, maar Duitsland zou met zijn grote auto-industrie en de bijbehorende economische belangen ook een voortrekkersrol moeten gaan spelen op de wereldmarkt.
Hoewel er veel plannen zijn ontwikkeld om de 'groene' auto aan de man te brengen, dreigt een succesvolle introductie van de elektrische auto in Duitsland echter niet te gaan lukken, zo schrijft de Süddeutsche Zeitung. Deskundigen wijzen op een aantal factoren. Allereerst zou er een tekort zijn aan laadpalen. Er zouden onvoldoende oplaadpunten worden geplaatst omdat er te weinig elektrische voertuigen rondrijden. Diverse proefprojecten zijn om die reden inmiddels stopgezet. Een ander kritiekpunt is de beperkte actieradius: vooral bij hogere snelheden op de snelweg zijn de accu's van een elektrische auto te snel leeg. De invoer van een landelijke snelheidslimiet van 120km/u is bovendien al niet haalbaar gebleken in Duitsland.
Op de plaatsen waar openbare oplaadpunten zijn te vinden, gaat ook nog veel mis. Elektrische auto's zouden in bepaalde gebieden kosteloos bij de laadpalen mogen parkeren, maar in de praktijk zouden deze parkeerplekken vaak worden ingenomen door 'normale' auto's. Ook komt het voor dat elektrische auto's door de politie worden weggesleept, omdat zij niet als schoon voertuig herkenbaar zijn via bijvoorbeeld de kentekenplaat.
De elektrische auto zou in Duitsland alleen een kans maken als de wetgeving wordt aangepast. Zo zouden steden kunnen overwegen om voor bepaalde delen van de stad zeer strenge emissienormen op te stellen, waardoor het aantrekkelijker wordt om met een elektrisch aangedreven voertuig ritjes te maken. Ook het aanscherpen van de emissie-eisen voor autofabrikanten zou kunnen helpen, maar de Duitse auto-industrie verzet zich fel tegen het nog strenger maken van de normen.
In Nederland lijkt de uitrol van oplaadpunten tot nu toe voorspoediger te verlopen dan in Duitsland. In november vorig jaar werd de tweeduizendste laadpaal geopend en volgens Stichting E-laad zal het niet lang duren voordat er meer dan 2500 publieke oplaadpunten beschikbaar zijn. Wel dreigt er volgens de organisatie stagnatie, omdat voor het 'slagen' van de elektrische auto's in vrijwel elke straat oplaadpunten nodig zijn. Momenteel zouden de palen echter commercieel nog niet te exploiteren zijn. Stichting E-laad roept dan ook op om de komende jaren publiek geld in de aanleg te steken.