Toyota schrapt plannen voor nieuwe elektrische auto's

Toyota heeft zijn plannen geschrapt om nieuwe modellen elektrische auto's te gaan produceren. Volgens de autofabrikant, die toegeeft een verkeerde schatting van de markt te hebben gemaakt, zijn hybrides voorlopig de beste keuze.

Het Japanse Toyota heeft laten weten dat zijn geheel elektrisch aangedreven stadsauto eQ, die in 2010 werd geïntroduceerd, in de Verenigde Staten en Japan slecht verkoopt; er zouden slechts circa honderd eQ's zijn verkocht in deze afzetmarkten, terwijl Toyota had verwacht dat het duizenden exemplaren zou kunnen slijten. Het bedrijf geeft toe dat het een te positieve schatting van de vraag heeft gemaakt, meldt Reuters. De plannen voor de introductie van nieuwe elektrische auto's zijn dan ook voorlopig op een laag pitje gezet.

Volgens Toyota-topman Takeshi Uchiyamada, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe voertuigen, kleven er nog te veel nadelen aan de huidige technologie, waardoor elektrische auto's niet voldoen aan de eisen die de consument stelt. Zo is de actieradius te beperkt, duurt het opladen van de accu te lang en zijn elektrische auto's duur in de aanschaf.

Gezien de teleurstellende verkopen van elektrische auto's heeft Toyota aangegeven dat het tot en met 2015 vooral hybride modellen op de markt zal brengen. Het bedrijf, dat met de Prius eind jaren negentig een succesvolle hybride introduceerde, heeft 21 modellen met hybride aandrijving gepland, waarvan veertien nieuwe modellen en zeven modellen die een opknapbeurt krijgen.

De autofabrikant verwacht in de komende jaren wereldwijd een miljoen hybrides te kunnen verkopen. In mei stond de teller al op 4 miljoen verkochte Toyota's die zowel beschikken over een benzinemotor als een elektromotor. Overigens zal de elektrisch aangedreven Toyota RAV4 EV, die het samen met Tesla Motors ontwikkelde, nog wel volgend jaar uitkomen in de Verenigde Staten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-09-2012 • 16:35

135 Linkedin

Lees meer

Reacties (135)

135
133
76
13
1
39
Wijzig sortering
Het bekende kip-en-ei probleem. Er zijn aardige elektrische auto's te vinden, maar de infrastructuur waar ze op moeten rijden is er nog niet klaar voor. Helaas wordt in de infrastructuur ook maar mondjesmaat geinvesteerd, omdat het aantal gebruikers nog beperkt is. Tadaa, het cirkeltje is rond.

Ja, als:
- je een eigen garage/oprit hebt
- je daar een stroompunt aan kunt sluiten
- je nooit meer dan 100km op een dag rijdt
dan heeft een compleet elektrisch voertuig zin. Anders kan je beter een hybride of een auto met alleen een ouderwetse Internal Combustion Engine (ICE) nemen.

Ja, je kan om deze punten heenwerken, door een goede infrastructuur aan te bieden waardoor je op publieke parkeerplaatsen kan laden, en door een tweede auto te gebruiken voor de lange afstanden. Maar ideaal is het niet. En zuiniger is het (nog) nauwelijks, omdat de gemiddelde e-vehicle (Fully Electric Vehicle, FEV) qua productie een enorme hoeveelheid extra elektronische componenten nodig heeft voor o.a. batterijmanagement, aandrijving, etc.

Ik zou graag zien dat deze technologie doorzet, maar het gaat nog wel even duren. Dit is overigens ook de visie van de meeste OEMs, die behalve een paar prototypes nog geen fatsoenlijke series e-vehicles produceren.

Het gaat echt wel veranderen, we hoeven alleen maar te wachten tot fossiele brandstoffen duur genoeg zijn om geen echt alternatief meer te zijn, maar dat gaat gewoon nog een paar jaartjes duren. Dan ben ik blij dat er een alternatief klaar staat, maar tot die tijd geef ik de FEV nog weinig kans.

Overigens is het nog altijd beter voor het milieu om gewoon te gaan fietsen, maar goed O-). Ik heb geen auto en er momenteel ook geen nodig..

[Reactie gewijzigd door Garyu op 24 september 2012 16:44]

Ik denk eigenlijk dat het grootste probleem in de wettelijke/financiële en mentale richting te zoeken is. Het is veel zinvoller om een tweede (electrische) auto te hebben bijvoorbeeld. Maar dat is te duur. Dat is dan nog een voorbeeld waar ik zo 123 op kom, maar ik denk dat er in de wetten en andere regelingen veel veranderd kan worden om de keuzes van mensen een beetje in de juiste richting te helpen. Denk daarbij vooral ook aan (betere) informatievoorziening.
Qua mentaliteit is het belangrijk dat mensen hun autogebruik meestal schromelijk overschatten, of gewoon niet goed weten hoe ze dat nou eigenlijk gebruiken. Veel mensen kiezen met de onderbuik voor een gewone auto bijvoorbeeld omdat ze zichzelf niet de kans willen ontnemen ook eens wat verder te rijden. Dat er daarvoor bijvoorbeeld alternatieven zijn in de vorm van huurauto's wordt niet aan gedacht - dat is gewoon geen onderdeel van de mindset.
Ik denk overigens dat het een zeer goede ontwikkeling zou zijn als autoverhuurbedrijven zich op zuinige langeafstandsauto's gaan richten met een soort van abonnementsvorm en reserveringssysteem. Mensen kunnen dan zelf een kleine plug-in of volledig electrische auto hebben voor dagelijks gebruik, en als ze dan verder moeten halen ze een auto van het verhuurbedrijf.
Het probleem met dat soort oplossingen is dat er gewoon een (te) grote economie om de auto heengebouwd is. Niet alleen de lobby is zeeeer sterk, ook zijn heel veel mensen direct of indirect afhankelijk van dingen die met auto's te maken hebben (zoals garages, de Halfords, NedCar, etc.). In Duitsland bijvoorbeeld komt naar schatting 20-30% van de totale economie op het bordje van de autoindustrie. Daar wil je dus ook niet zomaar in gaan snijden...
Volgens mij is het niet eens een kip ei verhaal. Al zou de infrastructuur erna zijn kun je nog steeds op 1 lading niet afdoende rijden als je kilometers draait. Laat juist het merendeel van de kilometers zakelijk worden gereden, kortom toch wel langere ritten is een electrische auto (op een enkele zoals de Tesla na) niet interessant.

Zolang de technologie en nog belangrijker op termijn niet bekend is hoe de batterijen zich gedragen blijft het gewoon ontwikkelen. Aan de andere kant de meeste producenten hebben ternauwernood een generatie auto van de band lopen. Dit duurt gewoon nog even eer het allemaal naar wens is over een jaartje of 5 a 10 is het een heel ander verhaal. Kijk naar de gewone auto waar deze vandaan komt 10 jaar geleden de Ford Explorer was levens gevaarlijk. Mercedes en BMW's aren tanken en de gemiddelde Franse auto viel al bij aankoop uit elkaar. De ontwikkelingen gaan zo snel zeker in de auto industrie dat dit zeker nog wel zal komen.
De echte kilometervreters zijn echter maar een klein gedeelte van de reizigers, op het moment dat de potentiele gebruikersgroep (die flink groot is) zal de techniek ook flink vooruit zijn gegaan (en bovendien de benzine prijs nog veel hoger zijn, al stijgt deze minder snel dan veel andere goederen)
Ja en nee.
Ik doe woon-werk ongeveer 50km dag, als dat de enige parameter is, is een elektrische wagen een prima oplossing dus. In het weekend rijden we al eens tot bij mijn ouders, of eens naar zee ofzo en dan kom je er dus niet.
Of zullen we dan maar een auto huren, op benzine? Voeg dat dan ook maar toe aan het kostenplaatje van de elektrische auto, die alvast in aankoop ook niet al te goedkoop is.
Precies, dat is het probleem. Een auto moet niet alleen voor je algemene gebruik voldoen, maar voor al je gebruik. Vooral juist bij een elektrische auto, die beduidend duurder in aanschaf is dan een normale auto!
In jouw geval misschien wel. Er zijn echter genoeg gezinnen met twee auto's waarbij er eentje makkelijk vervangen zou kunne worden dooe een ev. Ik doe zelf dagelijks 130 km woon/werk en ben druk onderzoekende of het ons ook past.
Volgens mij is het niet eens een kip ei verhaal. Al zou de infrastructuur erna zijn kun je nog steeds op 1 lading niet afdoende rijden als je kilometers draait. Laat juist het merendeel van de kilometers zakelijk worden gereden, kortom toch wel langere ritten is een electrische auto (op een enkele zoals de Tesla na) niet interessant.
Natuurlijk wel. Sinds kort heeft Schiphol een station waar je accupacks kan wisselen. Deze accupacks worden gebruikt door taxichauffeurs (die heel wat kilometers rijden) maar werkt vooralsnog alleen in de Renault Fluence ZE. Dus het begin is er zeker.
U.S. President Barack Obama has set a goal of getting one million electric vehicles on the road by 2015, a target many analysts say will be impossible to achieve.
De vraag vanuit de markt is er, maar als de autoindustrie niet wil produceren, houdt het op.
Als het goed is kun je in elke gemeente in Nederland een laadpaal aanvragen. Dus ook mensen in een flat en zonder eigen oprijlaan kunnen elektrische auto's opladen voor hun deur, of in ieder geval in de buurt van de deur. Deze laadpaal werkt met een pasje en de stroom wordt dan via het pasje van je rekening afgeschreven, dus niemand kan stroom stelen. Wel kan het zijn dat de buren ook van deze paal gebruik gaan maken (moeten ze wel een pasje hebben).
Soms zijn de quota bij gemeenten voor palen op ... Bezuinigingen?
Dan sta je daar met je goedbedoelde electrische auto te wachten tot een ander vóór je klaar is met laden ... (dat kan nachtwerk worden).
Anoniem: 154505
@Garyu24 september 2012 20:48
Dat is niet correct. Het aantal oplaadpunten is groter dan het aantal elektrische auto's. Het probleem is de hoge prijzen. Milieuvriendelijk is nog niet goedkoper dan milieuvervuilend. En dat heeft te maken met het feit dat beleidsmakers niet goed geinformeerd zijn.
Ze zijn wel geinformeerd (dit rekensommetje kan iedereen maken), maar zijn terughoudend om de samenleving zo op kosten te jagen.
Het grote probleem is dat de meeste mensen niet snappen dat een EV best een redelijk alternatief voor ze is, maar alleen als ze een beetje meer buiten het doosje denken.

Woon zelf in Noorwegen net buiten Bergen en de groot ouders van mijn vriendin hebben behoorlijk wat land, daar hebben wij naast andere familie leden ook ons huis op gebouwd.

We hebben nu met 8 autorijders 3 Think City EVs, en ja het is een belachelijk kleine en lelijke auto, maar 180km actie radius is meer dan voldoende, en we kunnen ze nog steeds in de daluren laden.

En de EVs worden door iedereen gebruikt, in elke auto ligt een logboek waar iedereen zijn km's in schrijft en aan het eind van de maand verdelen we de kosten.

Uitgerekend besparen we minimaal 15.000 euro per jaar aan kosten, omdat we minder auto's nodig hebben en een EV omgerekend ongeveer ongeveer 2 cent/km kost.

Heb daarnaast ook een GS300, Jaguar XJS V12 6L, R33 en een Honda CB500 motor, je zou dus kunnen stellen dat ik snelle vervoersmiddelen best kan waarderen.

Nu is het voor ons wel wat makkelijker, er staat op het land een oude koeien schuur die nu gebruikt word als garage opslag en werk plaats, maar ruimte genoeg bied voor het dubbele van de 16 auto's die er nu in staan.

Denk dat het grootste probleem is dat veel mensen zeggen "100~150km is gewoon veel te weinig", ze vergeten alleen dat de meeste mensen maar max 50km van en naar werk reizen, en daar naast wat boodschappen doen.

Maar met de huidige brandstofprijzen is het gewoon niet te betalen.

Nu word ik wel eens uitgelachen als ik weer eens op de werkplaats of kantoor (werk normaal op zee in de offshore) kom in mijn Think City, tot dat ik ze vertel dat ik 2 cent/km verbruik en de auto 2dehands voor 4000 euro heb gekocht, omdat iedereen ze zo oerlelijk vind, nou ik gebruik de besparing wel voor een extra duikvakantie of zo, en lag inwendig wel als de laatste.

[Reactie gewijzigd door player-x op 24 september 2012 22:20]

..tot dat ik ze vertel dat ik 2 cent/km verbruik ..
Als ik dat zo even uitreken met deze gegevens:

0.22 euro/kWh * 24kW / 160km = 3.3 cent/km. (in Nederland dan wel)

Tel daar nog bij op dat de actieradius altijd flink overdreven is en minimaal 15% verliezen in het laadprocess, dan kom je al snel uit op 4 cent.

De kostprijs van elektrisch rijden wordt door fabrikanten altijd veel te rooskleurig weergegeven door de energiebelasting, BTW en verliezen niet mee te tellen.
Tel daar nog bij op dat de actieradius altijd flink overdreven is
En het zelfde geld niet voor benzine auto's?

Als je een auto hebt de 5L/100km haalt ben je echt spekkoper en een oud wijf als chauffeur.

1.85 euro / (5L / 100km =) 20km = 9.25 cent/km.

En zelfs als je 3L100km haalt win je het nog niet.

1.85 euro / (3L / 100km =) 33km = 5.6 cent/km.

Volgens mij ben ik toch voordeliger uit, en het kan mij geen reed schelen of dat komt omdat ik geen benzine accijns moet betalen of niet, ik houd gewoon 3 keer zo veel over aan het einde van de dag.

Daarnaast word er steeds gesproken hoe duur een vervangingsaccu niet kost als je die nodig hebt, maar daar staat tegenover dat je nouwelijks motor problemen hebt daar je alleen een elctro motor hebt ipv van een gecompliceerde benzine motor

[Reactie gewijzigd door player-x op 25 september 2012 03:19]

Tel daar nog eens bij op dat in Noorwegen ontzettend veel groene stroom opgewekt wordt, en dat in het heuvelachtige landschap een electromotor veel zinvoller is dan een verbrandingsmotor in een lage versnelling.
Het probleem komt pas bij winters weer (want ja, het wordt behoorlijk fris daarboven :P) als de accu's hun capaciteit niet meer kunnen halen door minus 20-30. Dan is je actieradius in het slechtste geval nog maar de helft...
Anoniem: 314060
@Buggle25 september 2012 10:33
Maar die groene stroom is toch voor ons? http://www.allesduurzaam....oene_stroom_uit_noorwegen Noren zelf hebben dus grijze stroom; zie hier de zin-en-onzin van groene stroom in NL.
als de accu's hun capaciteit niet meer kunnen halen door minus 20-30
Hey hey :D

We wonen niet aan de rand van de artic circle, woon in Bergen en daar hebben ze gemiddeld 5 tot 10 dagen -20, maar de meeste tijd zit het gewoon op Nederlandse temperaturen -5c.

Van Kristiansand tot de top van Noorwegen, is net zo ver als Kristiansand naar Rome, Noorwegen is een heel lang land, 2000km met heel verschillend, maar de meeste mensen wonen in het zuiden en langs de kust, waar de temperatuur gematigd is, en niet erg anders dan in NL.

[Reactie gewijzigd door player-x op 25 september 2012 13:04]

Jij bagitalisseerd de kosten van de accu maar ik heb niet elke 3 tot 5 jaar nieuwe accu's nodig die maar liefst 18.000 dollar kosten (rond de 15.000 euro)

http://green.autoblog.com...attery-cost-closer-to-18/

Stel dat je er 5 jaar mee doet, je rijdt er 50.000 km mee dan kost alleen de accuafschrijving je een kleine 7 cent per kilometer
Gebruik je altijd de snellader dan schijnt de levensduur zelfs af te nemen naar 3 jaar.
Een Volledig elektrische auto halen nog niet eens de 100 km op 1 accu lading.
voor meeste mensen is dit voor woon werk verkeer genoeg maar dan moet je s'avonds niet vergeten je auto op te laden.

je zou dan ook niet even naar kennis die wat verder wonen kunnen rijden want zo auto moet ook een flink aantal uur laden voor hij vol is.

ik zie meer in iets zo als een Opel Ampera die volledig elektrisch kan rijden (80 km) en daarna 500 inclusief benzine zo dat je ieder geval veder kan rijden. en als je vergeet of geen tijd hebt om op te laden gewoon op benzine kan rijden.

alleen zijn deze auto nog best duur in verhouding tot een volledig benzine auto. er zijn een hoop c1/aygo/106 op de weg voor dat geld kan je gewoon simepel weg nog niet elektrisch rijden.
Klein detail; de aandrijving van de Ampera is ALTIJD electrisch, ook boven de 80 km!
Alleen wordt dan de benzine motor ingeschakeld om de stroom te leveren.
Klein detail; de aandrijving van de Ampera is ALTIJD electrisch, ook boven de 80 km!
Alleen wordt dan de benzine motor ingeschakeld om de stroom te leveren.
Nee, da's dus niet waar. De ICE kan direct aan de aandrijflijn gekoppeld worden, ondanks dat GM dit feit graag onder het tapijt veegt wegens wetgeving in de VS. Een hybride kreeg geen subsidie, een elektrische auto met hulpmotor wel. 8)7 Wat wel zo is, is dat (itt de Prius en consorten) de elektrische aandrijving veel sterker is dan de ICE, waardoor het volgens de regeltjes in de VS als een elektrische auto met hulpmotor gezien kan worden. Je zou trouwens kunnen verdedigen dat de Prius ook altijd elektrisch is, want één van de twee elektromotoren zit vast aan de uitgaande as en drijft die dus altijd aan. Zonder die E-motor staat een Prius gewoon stil. Het GM-systeem heeft wat meer koppelingen (ICE kan bijvoorbeeld fysiek losgekoppeld worden van de aandrijving), maar in de basis verschillen ze niet echt veel van elkaar.
Dat is niet waar als ik de test in de ANWB Kampioen van een paar maanden geleden moet geloven. niet dat het nou heel veel meer is, maar d'r zijn er zat bij die toch wel ruim over de 100 km gaan hoor. Uiteraard wel weer afhankelijk van wat je allemaal aan zet of niet.
De opgegeven actieradius is typisch 140km. Maar dat haal je alleen als je nergens meer dan 70km/u rijdt, omdat dan de luchtweerstand verwaarloosbaar is. Zo gauw je op de snelweg komt, met 130km/u, dan neemt de lucht weerstand heel snel toe, en dondert je actieradius in elkaar!
Ach, je koopt een elektrische auto toch precies voor het aantal km die je zelf doet?
Als het voor jou niet interessant is omdat je 100 km per dag rijdt, dan is het mss weer net zo interessant voor die mensen die maar 25-50km per dag rijden.

Trouwens, ik merk hier niet veel van de prijs van de elektriciteit tov de prijs van de fossiele brandstof. Ik heb een collega die nu volledig elektrisch rijdt met een Nissan Leaf. Hij bespaart ongeveer 100 euro op brandstof per maand!
Toegegeven, duurt even voor hij de kostprijs terugwint en net daarom heeft hij 'm als leasewagen bij zijn bedrijf.

In België zijn bedrijfswagens heel normaal geworden en denk dat die sector dan ook één van de pioneers zal moeten worden om het negatieve beeld rond elektrische wagens te doorbreken.
Bedrijfswagens in België worden nu ook ZWAAR belast (wets verandering eind 2011), daarmee dat iedereen ze probeert buiten te jagen.
Het is natuurlijk juist voor nederland een prima oplossing.
Natuurlijk heb je nu voor de kleine beurs een goedkopere 2e/3e/4e etc hands benzine auto maar met de onvermijdelijk stijgende brandstof prijzen en het goedkoper worden van electrische auto's zal het break even punt niet heel ver in de toekomst liggen.
Heb je inschattingen van het goedkoper worden van electrische auto's? Volgens mij raken we steeds meer door mineralen heen, is de verwachting dat de electriciteits prijs ook aanzienlijk gaat stijgen en die accu's zijn verre van goedkoop en na 2 jaar al redelijk gaar (en dat is in een hybride... laat staan met alleen accu's - je actie radius wordt dus rap kleiner als je je accu's niet vaak vervangt).

Betwijfel dus ten zeerste dat de accu's ook goedkoper gaan worden. Eerder het tegenovergestelde, maar ben geen expert in die markt - verre verre van.
Heb je al eens gekeken wat zo'n plugin-prius kost t.o.v. een gewone? En die is dan nog nieteens helemaal electrisch.

Het kostenplaatje is wat mij betreft voorlopig nog totaal niet te verantwoorden...
Daarom zouden de fabrikanten ook over moeten gaan op het systeem van accu's lenen/leasen en niet je eigen accu volladen, maar even bij een tankstation van accu wisselen :)

Better Place - Switchable batteries
Zo is de actieradius te beperkt, duurt het opladen van de accu te lang en zijn elektrische auto's duur in de aanschaf.
Nou je het daar toch over hebt... Mijn eerste gedachte was dat ze het dure onderhoud op met name de accu's maar weer eens even vergeten. Tijd geleden nog een reclame oid gehoord waarbij je de auto koopt maar de accu's leased. Kosten 70 euro per maand. Dan worden ze dus wel netjes vervangen als ze slecht beginnen te worden.

Mijn vriendin verbruikt nog niet eens 35-40 euro in de maand aan benzine.. Waarom zou ik ooit het dubbele willen betalen aan lease van de accu's alleen? Dan moet ik ze nog opladen ook... actie radius is niet bijzonder, bijladen duurt lang... Kansloos systeem als je het mij vraagt.
Precies! Wanneer de lease duurder is dan de benzine, dan heb je dus alleen alle de talloze nadelen van Ev voortuigen, zonder enig voordeel!

(Zelfs het milieu is er niet bij gebaad, aangezien onder elektriciteit nog voornamelijk uit fossiele brandstoffen komt. )


Eenzelfde probleem heb je trouwens ook bij hybrides... Technisch gezien absoluut beter dan een normale benzine motor. Maar de eigenlijke kostprijs is zo'n 5000€ meer dan normale prijs. Dat haal je er nooit en te nimmer uit bij de huidige brandstof prijs. Zo veel zuiniger is het ook weer niet. Hybrides zijn alleen betaalbaar, omdat de overheid het fiscaal aantrekkelijk maakt.
(Zelfs het milieu is er niet bij gebaad, aangezien onder elektriciteit nog voornamelijk uit fossiele brandstoffen komt. )
een elektrische auto haalt veel meer kilometers uit de zelfde hoeveelheid fossiele brandstof, EN hij werkt ook prima op elektriciteit die op andere manieren is opgewekt. dus deze stellen van jouw klopt niet.
FOUT! Kijk maar eens heel goed op je electriciteitsrekening naar de hoeveelheid CO2 per kWh. Het verbruik van een zuinige diesel (een moderne of eentje van >12 jaar oud) is net zo groot als die van een EV. Daarnaast zijn de eisen die aan de uitstoot van auto's worden gesteld veel strenger dan die aan electriciteitscentrales worden gesteld om ervoor te zorgen dat de electriciteitscentrales in Nederland nog kunnen concurreren met die in het voormalige oostblok. Kortom: een EV is niet zuiniger en waarschijnlijk zelfs vervuilender dan een moderne diesel.
Een EV heeft pas zin als de electriciteit niet meer voor het grootste gedeelte uit fossiele brandstoffen komt.

@beredikt: In een EV komt ook aardig wat restwarmte vrij. De motoren, aansturing en accu's moeten immers gekoeld worden. Dat kan tot een paar kW oplopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 295700 op 25 september 2012 00:02]

met tactieken als regenerative braking en de totale onnodigheid van een start-stop systeem is in een elektrische auto in de stad VEEL zuiniger als een benzine of diesel auto.
misschien dat een diesel kan concurreren onder de meest gunstige omstandigheden: de continue snelheid op de snelweg, maar anders dus echt niet. de inefficiëntie van de interne verbrandingsmotor + de enorm verspillende versnellingsbak maken het nagenoeg onmogelijk voor een normale auto om het te winnen van een goed ontworpen elektrische auto.

daarbij is het behandelen van de uitstoot van krachtcentrales VEEL gemakkelijker als dat het is bij diesel motoren omdat gewicht en omvang geen enkele rol spelen. de enorme hoeveelheid fijnstof die diesel (ook moderne) nog steeds uitstoten is enorm schadelijk voor mensen in de omgeving. ik kan het weten ik woon langs de Kennedylaan in Eindhoven. mijn ramen zijn 2 weken nadat de ramen lapper is geweest weer zwart.
Je vergeet voor het gemak dat electriciteit moet worden opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen en daarna moet worden getransporteerd, opgeslagen en weer in beweging moet worden omgezet. Dat is verre van efficient. Reken het eerst maar eens uit. Je zult verbaasd zijn over hoe inefficient de electrische auto in werkelijkheid is.
Voor het opwekken van electriciteit wordt per kWh zo'n 462gr. CO2 uitgestoten. De Opel Ampera en Nissan leaf zitten op zo'n 225Wh per kilometer (EPA cijfers). Dat is dus 104gr CO2/km.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 295700 op 25 september 2012 16:28]

Ja en brandstof wordt natuurlijk efficiënter getransporteerd/gewonnen/geproduceerd... 8)7
Dus de kolen en gas groeien bij de electriciteitscentrale aan de bomen?
nee maar de nieuwere gas en kolencentrales werken aan een rendement van 60% (en doe daar nog maar 5% van af voor transport & transformatiekosten; maar dit geldt natuurlijk ook weer voor gewone brandstof)
Als je dan de vergelijking maakt met de nieuwste verbrandingsmotoren die maar een rendement van 22% (gemiddeld met mix stad/snelweg) hebben en een minder efficiente "roetfilter"......

+ kolen zijn veel goedkoper voor dezelfde energie als benzine/diesel (en de rookgassen en fijn stof worden in centrales enorm goed en efficient gefilterd/gecapteerd; en al zeker bij de nieuwere centrales waar bijna geen NOx'en meer uitgestoten worden)
@beredikt: heb je mijn berekening dan niet gezien dat een EV ruim 100gr CO2 per kilometer uitstoot? Ook met jouw efficiente kolen en gascentrales? Er zijn benzine en dieselauto's die daar al onder zitten!

Ga eens op wetten.nl kijken wat de uitstootnormen zijn waar electriciteitscentrales aan moeten voldoen. Daar staan ellenlange rijen met uitzonderingen vanwege de leeftijd van een centrale. Dat is allemaal om ervoor te zorgen dat de Nederlandse electriciteitscentrales nog kunnen concurerren met die in het voormalige oostblok. Bovendien is de vervuiling van de electriciteitscentrales peanuts in vergelijking tot de rest van de industrie en het verkeer. Het energieverbruik (en dus ook de uitstoot) ten gevolge van het verkeer is een faktor 5 tot 10 groter dan die van de electriciteitsopwekking. Ondanks dat het lijkt alsof een groot filter op een electriciteitscentrale zetten de oplossing is, is er veel meer te winnen door de uitstoot van het auto en vrachtverkeer terug te dringen. En daar is de afgelopen decennia enorm veel in verbeterd en de normen worden de komende jaren nog veel strenger. Tel daarbij op dat een auto gemiddeld genomen binnen 10 jaar wordt vervangen waardoor de strengere milieunormen veel sneller door doorwerken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 295700 op 25 september 2012 19:57]

Dan klop er iets met een van onze berekeningen/bronnen.

Zie anders eens: http://nl.wikipedia.org/wiki/Rendement_%28energie%29 en lees de volledige eerste alina (kleine quote ivm verbrandingsmotoren: "zodat uiteindelijk maar 20% overblijft voor de voortbeweging")

Daarbij komend dat elektrische (en hybride) voertuigen geen transmissie hebben.
OK ze hebben wel batterij-oplaad-verliezen en verliezen van hun wisselrichter (in de veronderstelling dat het geen DC-motoren zijn maar dat zal wel niet)

Het is inderdaad een feit dat er nog redelijk wat oude centrales staan met een lager rendement en dat een deel van de elektriciteit van nucleaire centrales komen met radioactief afval
en een (steeds groter) deel van groene energie (die op hun beurt extra reserve capaciteit van andere centrales vereisen dus die op dat moment wat gas terug moeten nemen en dus op een lager rendement moeten draaien)

edit: volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgas zit in 1m³ aardgas 8,8kwh energie (en 1800g co2 bij verbranding)
de nieuwste steg-gascentrales (en superkritische kolencentrales) draaien aan 60% rendement dus voor 0,2 kwh (=1km rijden met elektrische wagen) heb je 66,7 gr co2 + transportverliezen (maar die heb je ook met benzine&dieselwagens) + batterij & omzettingsverliezen

Zal idd niet veel schelen (behalve als nucleaire en groene energie gebruikt wordt)

Maar dan nog heb je het fijn stof die een diesel uitstoot en de NOx'en enzo die in een centrale gemakkelijker onder controle te houden vallen (low-nox branders, denox filters, desox, ...)
+ de prijs van olie die de pan uit swingt (en die wij hier niet in de grond zitten hebben)

[Reactie gewijzigd door beredikt op 25 september 2012 21:46]

En dan hebben we het nog niet gehad over de houdbaarheid van de energie in accu's bij verschillende temperaturen in het jaar, bij stilstand en bij ouderdom van de accu zelf.
Een liter brandstof behoudt zijn energie vele ordes beter. Wat dat betreft is nog flink wat ontwikkeling op dat gebied wel nodig bij accu's.
Elektrisch rijden is leuk, maar staat nog steeds in de kinderschoenen, is mijn idee.
Hier ben ik ook nog een beetje bang voor. Ik heb zelf net een nieuw huis gekocht en denk na over een combinatie van zonnepanelen + eauto. Echter als in de winter de afstand die ik met 1 lading kan doen te weinig wordt houd het op. Renault bijvoorbeeld geeft voor de Zoe 210 km op en dat zou meer dan rijkelijk voldoende zijn voor mij. Als het bij koud weer halveert echter niet meer
een van de hoofdredenen waarom volgens mij enkel de combinatie hybride - stekkeroplaadbare auto succes kan hebben in onze landen is dat in de winter, als de auto's moeten verwarmd worden, dat dit onbegonnen werk is met een volledig elektrische wagen. (warmte kost namelijk een bom aan energie)


dus in de zomer zal je zoveel mogelijk elektrisch moeten rijden (er moet bvb een systeem komen dat je altijd je gps aanlegt (en bij voorkeur je de hele dag plant vlak voor je eerste rit zodat je auto weet wat tegen het einde van de dag/je volgende oplaad-mogelijkheid je hoeveelheid kilometers zullen zijn) zodat op die manier de auto weet hoeveel hij moet bij-genereren op z'n meest rendabele toerental&vermogen).

en in de winter zowieso ook zoveel mogelijk elektrisch en vanaf het begin bij-genereren tot de auto warm genoeg is (want de restwarmte van je verbrandingsmotor is op dat moment "gratis" energie (rendement van die verbrandingsmotor op dat moment = bijna 100%)
Een elektrische auto produceert bij het rijden ook heel veel warmte, dit is trouwens een van de problemen die men probeert te tackelen.

- Actie radius kan veel hoger, maar dan worden de auto's onbetaalbaar vanwege de hoeveelheid accu's

- Motorwarmte vermijden: Vermogen beperken. Vol vermogen beperken in tijdsduur.
een elektrische auto haalt veel meer kilometers uit de zelfde hoeveelheid fossiele brandstof, EN hij werkt ook prima op elektriciteit die op andere manieren is opgewekt.
Een probleem is dat veel van de huidige electrische auto's is afgeleid van een benzine-model. Deze eQ is daar een voorbeeld van, hij ziet er bijna gelijk uit als de iQ en ga er maar van uit dat onderstel en zelfdragende-carosserie ook hetzelfde zijn, kortom de eQ is een afgeleide van de iQ net zoals de Yaris Hybrid en Auris Hybrid afgeleid zijn van de gewone Yaris en Auris.

Met alleen een andere aandrijflijn echter kom je er niet. Het onderstel van de auto is afgestemd op het gewicht van de auto, zowel leeg als maximaal beladen. Door het gewicht van de huidige generatie accupacks kan er met hetzelfde onderstel minder mee genomen worden, het ledig gewicht is immers toegenomen, maar ook beïnvloed het de rij-eigenschappen. Gemiddeld genomen zal, zelfs met mindere belading de auto zwaarder zijn en net zoals een zwaar beladen auto minder fijn rijdt zal deze electrische auto minder goed rijden als de conventionele modellen. Meetbaar zal het vooral zijn in een langere remweg, maar een ander effect is dat in bochten een zwaar beladen ook model zompiger aanvoelt en dat met een lagere snelheid door bochten gereden moet worden.

Bij de hybride modellen speelt dat veel minder omdat de accupacks kleiner, en dus lichter zijn maar ook daar speelt het een rol. De Prius-modellen zijn overigens niet afgeleid van een ECI-model. Rond 1990 heb ik trouwens al een electrische Volkswagen Golf I rond zien rijden, deze was omgebouwd vanaf een conventioneel exemplaar, maar mocht vanwege het ontbreken van een typegoedkeuring het terrein daar niet af. De accu's waren ook relatief klein, simpelweg omdat er weinig plaats was voor grote accupacks. Op dit moment zijn er in Nederland een aantal bedrijven die deze truuk ook uitvoeren.

Wat wel een voordeel is, is dat het zwaartepunt lager kan komen te liggen waardoor de stabiliteit beter en de auto iets veiliger wordt. Bij een bestaande carrosserie echter, waar men bij het ontwerp daarvan geen rekening heeft gehouden met omvangrijke accupacks zal dat effect minder zijn en zal het wisselen van accupacks, zoals dit bij de Renault Fluence beoogd wordt, omslachtiger zijn. Individuele accupacks zullen kleiner zijn en op verschillende plaatsen zitten die mogelijk ook niet altijd goed toegankelijk zullen zijn Hiervoor is een compleet nieuw ontwerp nodig. De enigen die ik ken en die uitgaan van een compleet nieuw ontwerp van carrosserie+onderstel zijn de Tesla, de Think City, de Tazzari Zero en mogelijk enkele andere zoals de de Nissan Leaf, Mitsubishi i-MiEV (nog niet te koop), diens afgeleiden Peugeot iOn en Citroën C-Zero.

De andere modellen, zoals de BYD E6 en Opel Ampera/chevrolet Volt zien er dusdanig conventioneel uit dat ik het onwaarschijnlijk acht dat ze inderdaad helemaal anders gebouwd zijn.

De meeste 'elektrische' auto's zijn eigenlijk omgebouwde conventionele modellen: De Renault Fluence is eigenlijk een Mégane, en hetzelfde geld (blijkt al uit de naam) voor de Audi e-Tron (A1 en R8), Ecar (Fiat) 500 EV, Ecar (Ford) Ka EV, Ford Focus Electric, Honda Jaz/Fit EV, Hyundai i10 Blue On, Mercedes A-klasse e-cell, SLS AMG e-cell, Mini E, Renault Kangoo Z.E., Smart Electric Drive, Skoda Octavia Combi Green E-line, Volkswagen E-Up en Volvo C30 Electric.

Voor ervaring op te doen met electrische aandrijving, bv in het wagenpark van een gemeentelijke reinigingsdienst, is zoiets prima, woonwerk-verkeer zal voor velen ook wel gaan, maar als vertegenwoordigers-auto, familie-auto, vakantie-auto kortom als dagelijkse gebruiks-auto voor alle consumenten- en bedrijfstoepassingen zal je toch echt met een fundamenteel andere constructie moeten komen.

Ik denk daarbij aan ziets als de Renault Twizzy (concept in 45km/u en 75km/u uitvoering) en in het buitenland te koop zijnde modellen die electrisch (max 60km/u, zou voor veel mensen snel genoeg kunnen zijn) of met pedaalkracht aangedreven worden maar echter met een aanschafprijs van rond 30.000 à 40.000 financiëel niet interessant zijn (lichte materialen, handgebouwd). Maak zoiets betaalbaar, vergelijkbaar met de prijs van een bromfiets of goedkope auto en er zal een markt voor zijn.
[...]

Nou je het daar toch over hebt... Mijn eerste gedachte was dat ze het dure onderhoud op met name de accu's maar weer eens even vergeten. Tijd geleden nog een reclame oid gehoord waarbij je de auto koopt maar de accu's leased. Kosten 70 euro per maand. Dan worden ze dus wel netjes vervangen als ze slecht beginnen te worden.

Mijn vriendin verbruikt nog niet eens 35-40 euro in de maand aan benzine.. Waarom zou ik ooit het dubbele willen betalen aan lease van de accu's alleen? Dan moet ik ze nog opladen ook... actie radius is niet bijzonder, bijladen duurt lang... Kansloos systeem als je het mij vraagt.
Accu's voor auto worden elk jaar goedkoper, zie soms dat het binnen jaar 25% goedkoper word dan de vorige prijs. Zo gingen de accu's van de prius van 4000 naar 2500, en nu iets van 1800 euro.
Mijn oom heeft sinds kort een hybride van de zaak. Doordat hun bijdragen aan het eco systeem word het volledig vergoed. Hij krijgt een oplaadpunt op de oprit en die kosten worden vergoed. Er is zeker een markt voor, maar of het voor de particulier nu zo geweldig is dat weet ik niet.
Die subsidies zijn een bewijs van de hoge prijs, en precies de reden dat Toyota niet instapt. De hoeveelheid subsidies is namelijk beperkt, en Toyota zou dus moeten concurreren met alle andere makers van elektrische auto's voor die beperkte subsidiepot. Op eigen kracht verkopen ze niets.
Precies, zo kun je de consument afhankelijk maken van je lease accu, die je tegen de hoofdprijs aanbiedt, exclusief verplichte verzekering natuurlijk...

Doe mij maar een plug-in...
Zie ook onze video over Better Place op Schiphol : video: In vijf minuten een verse accu (video)
Dan moet je bij Renault zijn, daar huur je de batterij en er zijn in Nederland al wat wissel stations open gegaan en duurt +-5minuten om een batterij te wisselen.
Leuk als dat systeem op hol slaat.
Kan je geen kant meer op, ook niet als je accu leeg is...
Geweldig systeem dus.
Ik zie dat als symptoombestrijding, geen goede permanente oplossing.
Leuk als dat systeem op hol slaat.
Kan je geen kant meer op, ook niet als je accu leeg is...
Geweldig systeem dus.
Dat kun je voor ieder denkbaar systeem roepen. Gelukkig heeft dat het menselijk ras nooit tegengehouden.
Als jij geen Old timer rijd zit er gewoon een electrische chip op de motor die de boel regeld. Chip stuk en je motor doet vaak geen moer! ;)

Vooral nieuwe renaults en Peugote willen daar nog wel eens last van hebben (spreek uit ervaring ;) )

Sterker nog heb een keer gehad dat de achterklep niet meer dicht wilde omdat deze chip defecte was (slot werkte gewoon niet meer om hem vast te grijpen)

Dus ook een gewone auto kan er aan geloven.

Electrische auto´s worden de toekomst (maar zijn het nog niet)
Leuk als je pc op hol slaat.
Heeft jou toch ook nooit tegen gehouden?
Of gebruik jij ook geen internet bankieren omdat het toevallig ooit eens op hol kan slaan?
lekker handig, iedere 130km een nieuwe accu gaan halen. Ik tank liever een keer in de week ;)
ik rij liever elke ochtend weg met een volle accu.
Zakelijk is de plugin-prius zeer interessant. 0% bijtelling, waardoor je (prive) benzine volledig aftrekbaar is. Daarnaast nog genoeg andere (fiscale) voordelen.
Let wel, dat is nog steeds een hybride (en daarmee bruikbaar). Volledig elektrisch kom je nog nergens.
Als lease-auto voor een werknemer echter nauwelijks. Ondanks 0% bijtelling (zou er geen 7% bijtelling categorie komen?) moet die 10 mille meerprijs toch ook terugbetaald worden uit de lease-prijs. En zo'n auto betaal je ongeveer 2x.
En bij een hogere lease-prijs heb je bij veel werkgevers ook te maken met een (hogere) eigen bijdrage. Etc.
Voor hetzelfde geld (of iets minder) rijd je ook een 'gewone' Prius full-hybrid.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 339105 op 24 september 2012 19:09]

Ik wil een milieu vervuilende, 300pk benzine slurpende , brullende 6 cylinder. Hoe is deze electrische lunchbox een goede oplossing voor me? Ik snap het inderdaad niet...
Helaas zijn de mooie jaren van autorijden allang achter ons, ik heb als enthusiast niets met electrisch.
Ik heb er zo een :P Nja, 2 cylinders meer dan. Maar geloof me, geen lol aan bij de pomp :-( Ik zou er best zo'n lelijke broodtrommel naast willen hebben... Scheelt een hoop geld!
Ik zou er best zo'n lelijke broodtrommel naast willen hebben
Dat vind ik persoonlijk hèt grote probleem bij volledig elektrische auto's: ze zien er niet uit. Alleen Tesla maakt (met succes) elektrische auto's, ook omdat deze er uitzien als een 'normale' auto. Zou Toyota ook zoiets doen, en niet bij elke elektrische auto menen het hele 'concept van vervoersmiddel' te moeten herdefiniëren, dan zouden ze niet zo slecht verkopen.
De Prius verkoopt anders helemaal niet slecht.
Ik heb er een met 12 en als ik het gas intrap kan ik op de verbruiksmeter zien (een oude) dat ik door de 1 op 1 ga, en als ik het inschat, de nauwkeurigheid zal niet perfect zijn, kom ik tijdens volle acceleratie op iets van 2~3km/L.

En een om een lege XJS vol te gooien moet je eerst je bankrekening checken, want met 200L kom je op zo een 375 euro uit.

Heb een keer hier in Noorwegen bij een bediende pomp in een klein dorpje gehad dat de pomphouder onder de auto keek of hij niet lekte. :+
Toch zijn er hele leuke electrische sport auto's. Maar die hebben helaas nog steeds een te lage actie radius. Als ze dat nou eens konden oplossen, de rest is er schijn baar al...
..en een EV omgerekend ongeveer ongeveer 1.5L/km verbruikt.
Je bedoelt vast 1.5L/100km, anders zou het een beetje extreem inefficiënt zijn.

Maar goed, het lage verbruik is vandaag inderdaad een voordeel. Maar dat voordeel blijft ook niet bestaan natuurlijk.

Eens de meerderheid elektrisch gaat rijden zal de staat zijn accijnzen op brandstof serieus zien dalen. Aangezien dat om een serieus bedrag gaat dat meehelpt de gaten in de begrotingen te vullen zal dat gecompenseerd moeten worden.
Dat kan op 2 manieren:
1) Alle gebruik van elektriciteit word fors duurder.
2) Men maakt een apart duurder tarief voor het opladen van elektrische voertuigen. Je zou dan je voertuig enkel kunnen opladen met speciale omvormers die aparte tellers hebben bijvoorbeeld.

Ook vraag en aanbod zal de prijs de hoogte in jagen. Onderschat niet de impact die elektrische voertuigen zullen hebben op het elektriciteitsnet. Het gemiddeld verbruik van een gezin kan gemakkelijk een veelvoud worden.
Onderschat niet de impact die elektrische voertuigen zullen hebben op het elektriciteitsnet. Het gemiddeld verbruik van een gezin kan gemakkelijk een veelvoud worden.
Waar haal je die onzin vandaan?

Dagelijks laden wij per EV ongeveer 5KW, een gemiddeld gezin met een kind verbruikt 10KW per dag, ja er zullen vast wel dingen moeten veranderen, maar EV laad je s'nachts.

Het kan zelfs een positief effect hebben, door een meer egale belasting op het stroom net, daarnaast kunnen EVs ook gebruikt worden om pieken in het net op te vangen, door terug levering van stroom voor eigen gebruik of aan het net tijdens piek uren.

Een de batterij van een Prius zou bv een huis van stroom kunnen voorzien voor 3 dagen in geval van nood.
Dagelijks laden wij per EV ongeveer 5KW
Dus jullie rijden heel weinig. Is niet representatief. Bij iemand die gemiddeld aantal kilometers per dag rijdt, kan wel degelijk het stroomverbruik verveelvoudigen.
Een de batterij van een Prius zou bv een huis van stroom kunnen voorzien voor 3 dagen in geval van nood.
En hier geef je zelf het bewijs. Voor veel mensen is de batterij-capaciteit van de EV onvoldoende, of net voldoende. Elke dag volledig opladen leidt tot een 4 keer zo hoog energieverbruik.

Jij bent veel te positief gestemd doordat het in jouw specifieke omgeving goed werkt, maar zoals je zelf al aangeeft, alle kosten- en milieuvoordelen gaan verloren zodra je een keer naar de bewoonde wereld wilt op- en neerreizen.
Is niet representatief.
Als je 30~40km weinig vind ook, is imho gewoon een normaal gemiddelde.
quote: Het CBS
Elke dag volledig opladen leidt tot een 4 keer zo hoog energieverbruik.
Wederom denk je dat je een plug-in Prius elke dag volledig moet opladen?

Denk je dat iedereen gemiddeld 150km per dag rijd of zo?
alle kosten- en milieuvoordelen gaan verloren zodra je een keer naar de bewoonde wereld wilt op- en neerreizen.
Nee Bergen is niet het centrum van de wereld, maar het is ook weer niet het einde van de wereld hoor.

En ja naar Nederland reizen is niet goedkoop als ik met de Lexus ga, met zijn 9L/100km, leen dan ook de meestal de Passat 2.0 TDI van mijn zwager, en dan valt het best wel mee, en gebruikt hij een City, de GS, motor of de XJS.

[Reactie gewijzigd door player-x op 24 september 2012 23:10]

Als je 30km per dag rijdt met je auto kan je ook op de fiets gaan (15km enkele reis) ;) maar dat terzijde. Je hebt het met slechts 5Kwh per dag nog altijd over bijna 2000Kwh per jaar extra, en dat is als je nooit en te nimmer meer rijdt dan 30km per dag en dat lijkt me sterk. Je zal denk ik ook wel eens boodschappen doen, naar familie gaan, pretpark bezoeken etc. Nu weet ik dat ik met mijn stroomverbruik van in TOTAAL 1600Kwh per jaar aan de lage kant zit maar met zo'n EV zou mijn stroomverbruik dus al meer dan verdubbelen.
Jij laad dagelijks voor 5kWh per 'gezin' (2x3 personen en 1x2personen). Je stelt je wel nog tevreden met een klein en zuinig modelletje met een vermogen van 34kW.
Belangrijk is ook de vraag: hoeveel km doe je daar dan mee en wat is je rijstijl?
De gemiddelde (grotere) gezinswagen zit al snel aan het dubbele van dat vermogen.

Als je daarmee een uurtje rondrijd met een gemiddeld benut vermogen van 10kW, heb je op het einde van de dag je gemiddeld gezinsverbruik van 10kWh verdubbelt. Dat is dan voor 1 wagen/gezin. Hoeveel gezinnen hebben al niet 2 wagens?

's Nachts laden? Ideale situatie. In praktijk echter gaat niet iedereen mooi wachten tot de nacht valt om de laadstekker in te pluggen. Sommigen werken 's nachts, soms past het niet, anderen gaan laden van zodra er iets verbruikt is ongeacht tijdstip,...

Vele elektriciteitsnetwerken kunnen dat extra verbruik vandaag niet aan. Er zal dus extra geïnvesteerd moeten worden in infrastructuur. Landen die momenteel afhankelijk zijn van import zullen hun eigen productie moeten verhogen (ik kijk naar België, waar het onverwachts moeten stilleggen van 2 kerncentrales voor een tekort dreigt te zorgen: http://www.ed.nl/nieuws/a...wegens-stroomtekorten.ece).
Belangrijk is ook de vraag: hoeveel km doe je daar dan mee en wat is je rijstijl?
zo als ik al eerder zij gemideld 35km per dag, en gewoon met het verkeer me, en niet te gek op het pedaal.
Als je daarmee een uurtje rondrijd met een gemiddeld benut vermogen van 10kW
Nee je verbruikt ongeveer 5KW (is +/- 1 euro), gemiddeld verbruik per dag.
's Nachts laden? Ideale situatie. In praktijk echter gaat niet iedereen mooi wachten tot de nacht valt om de laadstekker in te pluggen.
Nee hoor dat gaat automatisch, de en de schakelbox voor de lader weet wanneer er hoog of dal tarief is.
Vele elektriciteitsnetwerken kunnen dat extra verbruik vandaag niet aan
Zo als ik al zij: "Het kan zelfs een positief effect hebben, door een meer egale belasting op het stroom net, daarnaast kunnen EVs ook gebruikt worden om pieken in het net op te vangen, door terug levering van stroom voor eigen gebruik of aan het net tijdens piek uren.

Daar de meeste auto's gemiddeld 14 uur per dag voor de deur staan, en de gemiddelde gebruiker maar 2 tot 3 uur nodig heeft om zijn auto weer af te tappen.
De resteerde +10 uur kan de accu van de auto gebruikt worden als buffer van het net.

Er zijn al vergaande plannen om (als ik het goed heb) de Nissan Leav hier voor te kunnen gebruiken.

Vooral Landen die windenergie opwekken hebben hier baad bij daar vaak/regelmaatig s'nachts de windmolens worden uitgezet, daar er meer stroom word geleverd dan er vraag is.

[Reactie gewijzigd door player-x op 24 september 2012 23:19]

Dan nog, merendeel van de opgewekte stroom wordt in Nederland gehaald uit fossiele brandstoffen (gas en kolen). Daarnaast, ik kan achter zo'n auto geen aanhanger of caravan hangen, zoals al genoemd zijn de accu's gevoelig aan slijtage, een keer vergeten op te laden kan problemen geven, de auto's zijn vaak kleiner om het gewicht lager te houden ivm de actieradius...
Een tweede auto ga ik niet kopen voor woon-werkverkeer, dat is me te duur in aanschaf, onderhoud (ik ga ervan uit dat die dingen ook onderhouden moeten worden), verzekering en wegenbelasting. Ik zie weinig voordelen.
Dan nog, merendeel van de opgewekte stroom wordt in Nederland gehaald uit fossiele brandstoffen
Met twee grote verschillen, die energie is veel efficiënter opgewekt dan in een auto, daarnaast is het de milieu belasting van centrales ook veel lager dan die van auto's.

Veel gezinnen hebben 2 auto's, waarom niet een zuinige compacte kilometer vreter, en de grote wagen voor boodschappen en dergelijke voor de gene die thuis blijf.
Het kan zelfs een positief effect hebben, door een meer egale belasting op het stroom net, daarnaast kunnen EVs ook gebruikt worden om pieken in het net op te vangen, door terug levering van stroom voor eigen gebruik of aan het net tijdens piek uren.
Zou een hoop schelen als niet iedere keer de gasturbine-centrales uit en aan en op deel last zouden moeten worden gedraaid. Kijk hier maar eens: http://www.google.nl/url?...sJmzWfXs_cOoW7FJg&cad=rja Het rendement valt zo terug van 60% naar 40% voor een moderne STEG-eenheid op deellast. Dit gaat in de toekomst vaker gebeuren door het gebruik van windmolentjes en zonnepaneeltjes waarvan de opbrengst moeilijk te voorspellen is. Het energievraagstuk is nog lang niet opgelost....
Nou ja, uit milieu oogpunt heb je natuurlijk liever een STEG die alleen een paar peak uren draait op (desnoods) 40% efficiency, dan dat hij met 60% efficiency 24/7 voluit draait.

Bovendien draait ook zonder groene energie een STEG normaal gesproken deellast, kolen units en nukes draaien de base. Maar zo was het altijd al. STEGs gaan alleen voluit draaien als de aardgas prijzen heel laag zouden worden, en als je de markt een beetje volgt: dat is in Europa niet zo.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 september 2012 11:17]

Viel mij de laatste keer in Trondheim ook op dat er zoveel EV's rijden.
Blijkbaar is een beter klimaat voor dan hier.

180km is voor mijn dagelijkse behoefte ook meer dan zat. Maarja, mensen (ook ik) kopen nou eenmaal een auto waar ze ook mee op vakantie kunnen.

(ik zie je niet 1-2-3 kampeerspullen meenemen in zo'n th!nk :) )
Net daarom zit nu vaak bij leasingcontracten de optie om 2x per jaar een "gewone" auto te krijgen in ruil voor je elektrische wagen.

Daar kan je 1000 km mee rijden en nog 's extra veel bagage insteken ook.

Het vereist gewoon een andere manier van denken, want 97% van de tijd heb je al die extra brandstof en extra bagageruimte niet nodig toch?
dat wist ik nog niet, dank voor de tip!
Als je, je vakantie goed plant, kan je bv een auto lenen van een vriend of familie lid, in ruil voor jouw auto, of er gewoon een huren, je moet alleen wat creatiever zijn met je planning.

Ik heb dat probleem niet daar ik nog steeds mijn 15j oude maar nog prima bruikbare GS heb voor lange afstanden.
offtopic:
(de XJS heb ik vorig jaar even gebruikt toen we naar Hamburg gingen, maar daar word je niet vrolijk van als je bij de pomp staat, en je een bijna lege 200L tank moet vullen)
Haal je in de praktijk die 180 km actieradius die in de spec staat ?
Ja als ik nog meer zou rijden als mijn oma, maar praktijk denk ik 100~120km, dit zijn oudere accu's, met nieuwere kom je veder.
Maar tijdens normaal gebruik kom je dagelijks niet over de 30~40km of zo heen.

En het is een zeldzaamheid as je meer dan 25% moet laden
Ik overweeg ook een tweede hands Think City aan te schaffen. Momenteel is echter het bedrijf voor de zoveelste keer failliet gegaan. Hoe zit het met reserve onderdelen?
Maar we rijden bij elkaar ongeveer 8 jaar de City's en tot nu toe nooit problemen gehad, en meestal blijven reserve onderdelen langer beschikbaar.

En de auto is bijna alleen plastic dus roesten is ook niet zo een groot probleem.

Maar ja het is wel een gokje, ben zelf behoorlijk handig en heb toegang tot een werkplaats met draaibank en frees en wat nog niet meer, dus heb daar eigenlijk nooit aan gedacht als een probleem.

Maar zou zeggen vraag het even na hoe het zit met reserve onderdelen bij de Nederlandse importeur.
Je beschrijft nu een redelijk specifieke en unieke combinatie van samen auto gebruik. Voor veel mensen gaat deze vlieger niet op. Ik rijd b.v. al bijna 180 km per dag en kan de auto niet in een garage kwijt, dus kan ehm thuis niet opladen. Op mijn werk is daar nu ook geen mogelijkheid voor. Dus voor sommige mensen is dit een uitkomst, voor anderen gewoon nog niet geschikt (helaas). Maar daar komt vast verandering in. Het is echter de markt die de oplossingen moet gaan bieden, mensen gaan niet out-of-de-box denken. Zo werkt het nu eenmaal niet.
Als je 180km/dag rijd is een EV zeker niet echt geschikt voor jou, EVs zijn zeer geschikt voor het standaard woon-werk verkeer, niet als km vreter.

En afhankelijk van hoeveel stads km je rijd is een diesel of een hybride meer geschikt voor je.

En ja ben het met je eens opladen in de stad kan een probleem zijn, daar je dan te maken kan hebben met vandalen en dergelijke.
mensen gaan niet out-of-de-box denken.
Als men 9 tot bijna 20 cent per km moet betalen, gaat men vanzelf buiten het doosje kijken.

Tijdens de oorlog toen brandstof niet voorradig was, bouwde men auto's zelfs om om ze op hout te laten rijden, dus als de nood maar hoog genoeg is, gaat het doosje vanzelf wel open.

[Reactie gewijzigd door player-x op 25 september 2012 13:17]

Kan iemand bevestigen of elektrisch rijden daadwerkelijk goedkoper is dan met fossiele brandstoffen?

In zo'n elektrische auto kruipen heel wat kilowatts in en die moeten ook betaald worden. En afgaande op de huidige energieprijzen zal dit ook niet al te goedkoop zijn. In combinatie met eigen zonnepanelen zou dit wel interessanter kunnen worden.
die electriciteit is het probleem niet, kost zo'n 2-3 cent de km (tov 6-12 lpg, 6-15 diesel en 12-20 benzine, zo'n beetje..)

Het probleem is dat de accu's, a 12-20.000 euro, ook slijten, en als je dat gaat berekenen, je tussen de 20 en 30 cent de km uitkomt.. Dan kan je "net zo goed"* een onzuinige benzineauto rijden..

*behalve voor t milieu, maybe..
Even ter correctie, bij de Honda civic (model hybride beëindigd) en de insight zijn de accu kosten ca. 4000-5000 euro. Excl inbouw dat wel maar dat is een honderd of 3 geloof ik. Daarnaast is het vervangen van die accu in de meeste gevallen onder garantie als er goed met de auto is om gegaan. Ben er in mijn tijd bij een Honda dealer maar heeeel weinig tegen gekomen die geen garantie hadden.

Maar om mezelf even tegen te spreken, je had het natuurlijk over full electric accu's en niet over hybrides. Dan nog is 12-20K wel overdreven afaik.

[Reactie gewijzigd door ScytheNL op 24 september 2012 19:21]

Eeuh.. ja, de accu van de honda is echt flink kleiner dan wat er nodig is voor een full electric pakket.. (zeg _minimaal_ een factor 10), dat zou met dezelfde prijsstelling 40-50k euro kosten.. dus blijkbaar is dat honda pack nog lekker aan de prijs.. Maar het is heel simpel.. Vergelijk eens een electrische auto met een benzineauto van hetzelfde formaat/klasse/uitrusting, en je zult zien dat hij altijd zeker een 20k euro duurder is in nieuwprijs.. Dat is puur de meerprijs van de accu's, een electrische aandrijflijn verschilt niet zo veel van een verbrandingsmotor aan nieuwwaarde..
Nee, dat is niet overdreven. De Tesla heeft een accu van $40.000.
In combinatie met eigen zonnepanelen zou dit wel interessanter kunnen worden.
Dat zeggen alleen mensen die niet kunnen rekenen. Tel maar even uit hoeveel m2 panelen je nodig hebt om een 24 kWh accu in een dag op te laden.

Nadat je bedacht hebt dat dit toch wel wat groter is dan je complete tuin, tel dan ook even hoeveel dat kost. :)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 september 2012 10:51]

Anoniem: 426702
24 september 2012 20:27
Het is een dood geboren kind.
Waterstof en voila.
en voila wat?
Wat je met waterstof oplost is het laadprobleem.
De energie om waterstof te produceren moet je nog steeds ergens vandaan halen.
Dat produktieproces is nu nog erg inefficient en de manieren om de waterstof goed op te slaan voor mobiel gebruik zijn ook nog zo zo.
Dus het nog lang geen voila.
Er wordt gewoon te weinig tijd en geld in de ontwikkeling hiervan gestoken. Dit komt mede doordat de overheid, BP, Shell etc. hierop niet zoveel geld zal verdienen als op fossiele brandstoffen en dit gewoon tegen zal werken.

Ze zijn wel bezig met bio centrales die waterstof opwekken door middel van een soort alg. Maar dit gebeurd nog niet op grote schaal.
Tot nu toe is het een stuk goedkoper gebleken om (groene) stroom te produceren, dan waterstof. De vraag is of het ons ooit gaat lukken.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 september 2012 11:17]

Volgens mij zijn elektrische auto's met range extenders zoals de volt, ampera en de nieuwe prius in de meeste gevallen gewoon volwaardige alternatieven. Als fabrikanten met dat concept een interessante wagen (ook wat betreft uitstraling en kwaliteit) kunnen maken dan is mijn keuze voor de nieuwe leasewagen wel gemaakt mede geholpen door de gunstige belastingen voor deze wagens in de lease.
Anoniem: 154505
@JP198024 september 2012 20:51
En het milieu is dan de verliezer.
Zeker als je een Opel Ampera least met daarbij een tankpas van de baas. Ipv. thuis opladen (zelf betalen) ga je dan natuurlijk tanken (baas betaalt). Daardoor rij je dan een 1800 kilo (!) zware auto vooral op benzine. Nee, goed idee: 0% bijtelling op een Ampera.
Opladen op je werk? Da's dubbel voordelig, aangezien een bedrijf niet de (>200%) energiebelasting betaalt.
Misschien is de Fisker Karma wat voor je?

http://www.fisker.nl
<dubbelpost>

[Reactie gewijzigd door hvh377 op 25 september 2012 21:03]

Strikt genomen zijn de Volt/Ampera en Prius PHEVs en geen FEVs + range extender. Hoewel de Volt/Ampera er dicht bij komt.
Bij de Prius kun je eigenlijk niet spreken van een range extender, want in de basis is de aandrijving van de Prius niet zuiver elektrisch. Puur elektrisch rijden kan maar kort in de Prius PHEV en ook alleen bij snelheden < 50km/h.
Ook bij de Volt/Ampera is de aandrijving niet onder alle omstandigheden volledig elektrisch. Wanneer de accu leeg is, is er onder 'zware' belasting wel degelijk een mechanische verbinding tussen verbrandingsmotor en wielen. Echter, dit is bij een Volt/Ampera (als het goed is) een weinig voorkomende situatie, waardoor deze auto toch onder de FEVs+RE gerekend mag worden.
Een voorbeeld van een 'echte', zuivere FEV+RE is de Fisker Karma. Deze wordt altijd puur elektrisch aangedreven (al dan niet met ingeschakelde verbrandingsmotor-generator).
Anoniem: 130302
24 september 2012 16:58
Hoogtijd dat er een nieuwe soort accu komt.

Voor elke kilometer die je wil rijden, heb je nu zowat een kilogram lithium-ion nodig. En dat gewicht is nog het minste probleem. Het neemt gigantisch veel plaats in beslag en is peperduur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 130302 op 24 september 2012 17:01]

vooral in de afschrijving, men rekent altijd met 2-3 cent aan stroom de km, maar vergeet de 20-30 cent afschrijving op de accu.. voor dat bedrag aan benzine, kan je ook een dikke amerikaan rijden ;) de mensen die electrisch rijden, doen dat dus vooral om het electrisch rijden, niet omdat het zo goedkoop is tov diesel of lpg, of een licht benzinewagentje voor de korte ritjes..
Als de nieuwprijs rond die van de iQ heeft gelegen, kan ik het nog best begrijpen. Ruim 12k voor een 2-zitter (4 is bizar krap), dan koop ik liever een 2dehands auto van 1000-2000 euro en kan ik nog voor 10k komende jaren onderhoud en benzine betalen.

Ik zie om me heen niemand meer een nieuwe auto kopen, alle nieuwe auto's komen vanuit de lease. Als je dan toch 12k hebt als keuze, heb je zeker in de 2dehands markt bizar veel keuze.

Ik zou er zelf 1 willen rijden, doe niet veel kilometers in de week (lange stukken pak ik wel een 'normale' auto), maar zelfs wat ik nu kwijt ben in 1 jaar in aanschaf/onderhoud/kosten van mijn Impreza, komt niet eens in de buurt van aanschafprijs van zo'n electrische auto.
Als de nieuwprijs rond die van de iQ heeft gelegen, kan ik het nog best begrijpen. Ruim 12k voor een 2-zitter (4 is bizar krap), dan koop ik liever een 2dehands auto van 1000-2000 euro en kan ik nog voor 10k komende jaren onderhoud en benzine betalen.
Het is ook niet helemaal eerlijk om de aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto met een tweedehandse benzine te vergelijken.
Kan jij dan een goedkoper elektrisch alternatief noemen?
"Volgens Toyota-topman Takeshi Uchiyamada, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe voertuigen, kleven er nog te veel nadelen aan de huidige technologie, waardoor elektrische auto's niet voldoen aan de eisen die de consument stelt. Zo is de actieradius te beperkt, duurt het opladen van de accu te lang en zijn elektrische auto's duur in de aanschaf"

Dat is niet alleen met de huidige technologie maar dat is al zo lang als er over electrische auto's gesproken wordt en dat is al decennia lang zo.
Men koopt geen elektrische auto wanneer deze minder kan dan een auto die op fossiele brandstof rijdt. Het grootste probleem is de range en batterijtechnologie gaat niet dusdanig hard vooruit dat dat snel gaat veranderen. Elektrische auto's die nu te koop zijn koop je als tweede, misschien zelfs derde auto en alleen wanneer je het geld hebt. Jammer, maar een begrijpelijke keuze.
Toyota staat bekend om zijn hybride auto's, ik denk dat het wel verstandig is om hier mee door te gaan.
Alleen jammer dat de eQ niet aangeslagen is, had een mooi stadsautootje geweest met naar mijns inzien een beter uiterlijk dan alle andere full-electric concurrenten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee