een elektrische auto haalt veel meer kilometers uit de zelfde hoeveelheid fossiele brandstof, EN hij werkt ook prima op elektriciteit die op andere manieren is opgewekt.
Een probleem is dat veel van de huidige electrische auto's is afgeleid van een benzine-model. Deze eQ is daar een voorbeeld van, hij ziet er bijna gelijk uit als de iQ en ga er maar van uit dat onderstel en zelfdragende-carosserie ook hetzelfde zijn, kortom de eQ is een afgeleide van de iQ net zoals de Yaris Hybrid en Auris Hybrid afgeleid zijn van de gewone Yaris en Auris.
Met alleen een andere aandrijflijn echter kom je er niet. Het onderstel van de auto is afgestemd op het gewicht van de auto, zowel leeg als maximaal beladen. Door het gewicht van de huidige generatie accupacks kan er met hetzelfde onderstel minder mee genomen worden, het ledig gewicht is immers toegenomen, maar ook beïnvloed het de rij-eigenschappen. Gemiddeld genomen zal, zelfs met mindere belading de auto zwaarder zijn en net zoals een zwaar beladen auto minder fijn rijdt zal deze electrische auto minder goed rijden als de conventionele modellen. Meetbaar zal het vooral zijn in een langere remweg, maar een ander effect is dat in bochten een zwaar beladen ook model zompiger aanvoelt en dat met een lagere snelheid door bochten gereden moet worden.
Bij de hybride modellen speelt dat veel minder omdat de accupacks kleiner, en dus lichter zijn maar ook daar speelt het een rol. De Prius-modellen zijn overigens niet afgeleid van een ECI-model.
Rond 1990 heb ik trouwens al een electrische Volkswagen Golf I rond zien rijden, deze was omgebouwd vanaf een conventioneel exemplaar, maar mocht vanwege het ontbreken van een typegoedkeuring het terrein daar niet af. De accu's waren ook relatief klein, simpelweg omdat er weinig plaats was voor grote accupacks. Op dit moment zijn er in Nederland een aantal bedrijven die deze truuk ook uitvoeren.
Wat wel een voordeel is, is dat het zwaartepunt lager kan komen te liggen waardoor de stabiliteit beter en de auto iets veiliger wordt. Bij een bestaande carrosserie echter, waar men bij het ontwerp daarvan geen rekening heeft gehouden met omvangrijke accupacks zal dat effect minder zijn en zal het wisselen van accupacks, zoals dit bij de Renault Fluence beoogd wordt, omslachtiger zijn. Individuele accupacks zullen kleiner zijn en op verschillende plaatsen zitten die mogelijk ook niet altijd goed toegankelijk zullen zijn Hiervoor is een compleet nieuw ontwerp nodig. De enigen die ik ken en die uitgaan van een compleet nieuw ontwerp van carrosserie+onderstel zijn de Tesla, de Think City, de Tazzari Zero en mogelijk enkele andere zoals de de Nissan Leaf, Mitsubishi i-MiEV
(nog niet te koop), diens afgeleiden Peugeot iOn en Citroën C-Zero.
De andere modellen, zoals de BYD E6 en Opel Ampera/chevrolet Volt zien er dusdanig conventioneel uit dat ik het onwaarschijnlijk acht dat ze inderdaad helemaal anders gebouwd zijn.
De meeste 'elektrische' auto's zijn eigenlijk omgebouwde conventionele modellen: De Renault Fluence is eigenlijk een Mégane, en hetzelfde geld (blijkt al uit de naam) voor de Audi e-Tron (A1 en R8), Ecar (Fiat) 500 EV, Ecar (Ford) Ka EV, Ford Focus Electric, Honda Jaz/Fit EV, Hyundai i10 Blue On, Mercedes A-klasse e-cell, SLS AMG e-cell, Mini E, Renault Kangoo Z.E., Smart Electric Drive, Skoda Octavia Combi Green E-line, Volkswagen E-Up en Volvo C30 Electric.
Voor ervaring op te doen met electrische aandrijving, bv in het wagenpark van een gemeentelijke reinigingsdienst, is zoiets prima, woonwerk-verkeer zal voor velen ook wel gaan, maar als vertegenwoordigers-auto, familie-auto, vakantie-auto kortom als dagelijkse gebruiks-auto voor alle consumenten- en bedrijfstoepassingen zal je toch echt met een fundamenteel andere constructie moeten komen.
Ik denk daarbij aan ziets als de Renault Twizzy (concept in 45km/u en 75km/u uitvoering) en in het buitenland te koop zijnde modellen die electrisch
(max 60km/u, zou voor veel mensen snel genoeg kunnen zijn) of met pedaalkracht aangedreven worden maar echter met een aanschafprijs van rond 30.000 à 40.000 financiëel niet interessant zijn (lichte materialen, handgebouwd). Maak zoiets betaalbaar, vergelijkbaar met de prijs van een bromfiets of goedkope auto en er zal een markt voor zijn.