Autodealer wil oude Prius-accu's hergebruiken voor opslag zonne-energie

Toyota-dealer Louwman uit Den Haag is van plan om het surplus aan opgewekte zonne-energie van de 980 panelen op het dak van het bedrijfspand tijdelijk op te slaan in oude Prius-accu's. Daarmee kan het bedrijf gegenereerde energie in een later stadium gebruiken.

De firma Louwman Den Haag heeft onlangs door installateur Solarcentury 980 zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand laten neerleggen. Dit komt volgens Toyota neer op een oppervlak van 1600 vierkante meter ofwel circa zes tennisbanen. De zonnepanelen zouden goed zijn voor een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 250kW, goed voor ruwweg tachtig huishoudens.

Naast de aanzienlijke zonnestroominstallatie op het dak zegt Louwman dat het gebruik wil gaan maken van afgedankte batterijen die afkomstig zijn van Toyota Prius-modellen, de bekende hybride auto van het Japanse merk. De dealer stelt dat deze accu's prima hergebruikt kunnen worden voor het tijdelijk opslaan van elektriciteit die via zonne-energie is opgewekt.

De accu's in een Prius worden gemiddeld na tien tot vijftien jaar vervangen en hebben dan circa 20 procent van hun capaciteit verloren. De precieze methode die de Toyota-dealer wil gaan gebruiken voor het benutten van de oude Prius-accu's in combinatie met zijn zonne-installatie is nog niet geheel duidelijk. Wel zegt het bedrijf, samen met de Japanse autofabrikant, dat tijdelijke energieopslag in de nabije toekomst steeds belangrijker zal worden.

Zonnepanelen op dak bij Toyota-dealer

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-04-2014 • 15:34

105

Reacties (105)

105
103
84
15
0
6
Wijzig sortering
Wat een prachtig initiatief. Accu's zijn volgens mij erg lastig te recyclen en op deze manier kunnen ze nog een aanzienlijke periode gebruikt blijven worden en daarbij het elektriciteitsnetwerk ontzien. Dit pakt precies een van de pijnpunten van duurzame energie aan: de aanlevering komt vaak niet overeen met onze vraag. Hoe groter het percentage duurzame energie wordt, hoe groter dat probleem wordt.
Uiteindelijk moeten ze toch een keer gerecycled worden, maar idd het is goed dat dat pas gebeurd als ze echt op zijn. Na 10 a 15 jaar pas 20% capaciteitsverlies is natuurlijk al hardstikke goed, je vraagt je alleen af of als het verval eenmaal heeft ingezet het niet sneller gaat ?
Er zit een hele hoop techniek in die prius die dat allemaal goed bijhoud, het laden en ontladen van die accu's, nemen ze dat dan ook mee uit de auto ?

Ik zag pas ook al een docu of iemand die die oude accu's gebruikte voor windmolens en daar het "overtollige" in opsloeg :) Die dingen moeten toch echt goed zijn, je vraagt je bijna af als ze slechts zo'n laag verval hebben waarom ze uberhaupt vervangen worden...
Als je auto zo'n 20% minder bereik heeft is dat wel vervelend, dus wil je wel nieuwe batterijen. Voor het stationair opslaan van energie kan je natuurlijk iets meer van die dingen kwijt voor dezelfde capaciteit.
De accu in de standaard Prius wordt alleen gebruikt als buffer voor o.a. het terugwinnen van energie bij het remmen. Het bereik van de auto wordt dus niet minder. Het is een hybride, hij rijdt op benzine. Hooguit zal hij iets minder efficient worden. Er is dus geen sprake van 20% minder bereik.

In de Plug-in versie van de Prius zit een grotere accu. Die kan wel opgeladen worden via het lichtnet. Daar zal het bereik op elektriciteit inderdaad teruglopen. Maar zelfs de Plug-in is een gewone hybride. Dat betekent dat ook deze uitvoering gewoon op benzine verder rijdt. Omdat de accu in deze versie stukken groter is dan in de standaard versie zal de efficiency hier niet of nauwelijks afnemen, de buffer is groter.
Ik gok dat het probleem 'em eerder ergens aanders zit. Als een LiIon-accu 'slijt' verliest 'ie niet alleen capaciteit maar word ook de interne weerstand hoger. Dit limiteert feitelijk het maximum vermogen wat je binnen een bepaalde tijd uit een cel kan trekken. Het zou wel eens kunnen dat een pack met een sterk verhoogde interne weerstand bijvoorbeeld niet genoeg vermogen kan leveren om lekker vlot op te trekken, en dat lijkt me een grotere reden om de accus te vervangen dan de 20% capaciteitsverlies.

Het mooie is dat zo'n accu hier inderdaad nog prima voor te gebruiken is: whatever de zonnecellen voeden zal z'n stroom niet in grote pieken trekken en je hebt ruimte genoeg om vele accupacks parallel te zetten om zo de effecten van de interne weerstand verder te verkleinen. In andere woorden: klinkt inderdaad als een ideale recyclingsactie.
De standaard Prius is uitgerust met NiMH-accu's. Alleen de Plug-in is (in Europa) uitgerust met Lithium.

Het overgrote merendeel van de hybrides van Toyota is daarom voorzien van NiMH. Ook bij deze auto's is na verloop van tijd geen verschil in manier van rijden of verbruik vastgesteld. Een tijdje terug is een Prius na 100.000 kilometers door Autoweekgeheel uit elkaar gehaald. Hun conclusie: afgezien van normale slijtage zien we geen verschil.
http://www.kooijman-autog...mheidstest%20Autoweek.pdf
In iedergeval in de oudere types prius'en (en daar gaat het hier om) zitten geen Li-Ion accu's, maar NiMh accu's. Ik weet niet wat daar precies de eigenschappen van zijn..
De accu in de standaard Prius wordt alleen gebruikt als buffer voor o.a. het terugwinnen van energie bij het remmen. Het bereik van de auto wordt dus niet minder. Het is een hybride, hij rijdt op benzine. Hooguit zal hij iets minder efficient worden.
Minder efficiënt = meer brandstofverbruik = minder bereik.
Die 'formule' gaat toch niet helemaal op. Bij een elektrische auto is het bereik daadwerkelijk beperkt wanneer de accu leeg is, omdat er dan gedurende een aantal uur opgeladen moet worden. Bij een hybride met versleten accu sta je enkel wat eerder bij de pomp.
"Bij een hybride met versleten accu sta je enkel wat eerder bij de pomp"
= "minder bereik" , lijkt me... :?
Behalve dat je niet eerder aan de pomp staat, tenzij de capaciteit van de accu tot minder dan 50% van de originele capaciteit is teruggelopen. Dan kan de accu de gerecupereerde remenergie niet meer volledig opslaan.

Verder is het best efficiënt om de accu's nog een tijd in een stationaire toepassing te gebruiken, omdat je dan het de hoeveelheid energie die in het produceren en recyclen wordt gestoken uitsmeert over een langere periode :-)
Touché.

Houd dan in gedachten dat de boordcomputer de accu van de Prius standaard op een ladingspercentage van ongeveer tussen de 40 en 60% probeert te houden. Op die manier kan er altijd wat bij als er geremd wordt en er zit altijd genoeg in om te elektrische motoren aan te drijven indien nodig.

Nu neemt de totale capaciteit van de accu 20% af. Het verschil in efficiency zal te verwaarlozen zijn.
Volgens mij is het recyclen niet eens perse heel moeilijk, maar het is gewoon beter om iets her te gebruiken in plaats van te recyclen.
Reduce, Re-use, Recycle luid de bekende slogan. Ik zou daarbij nog het verschil tussen up-cyclen en down-cyclen aan toe willen voegen. (Bijvoorbeeld recyclen van wegwerp PET-fles naar fleecetrui (UP) tegen van mooi wit papier naar kranten papier naar wc-papier (Down).)

Hergebruik staat zoveel hoger op de ladder, omdat er bijna nooit 100% gerecycled kan worden, bijna altijd een lagere kwaliteit geeft en de energie voor het maken van het materiaal opnieuw benodigd is.

Voor Toyota is dit gewoon een potentieel goede bussinesscase:
Als er een goed voorbeeld is van hoe dit kan, dan krijgen die accu's ineens waarde. Nieuwe accu's kosten veel geld. Als een accu 20% minder capaciteit heeft, kunnen ze 'm misschien nog prima voor 50% van het geld verkopen. Ze houden dat geld zelf (en besparen recylcing kosten) of geven een deel terug aan de dealer of auto-bezitter, waardoor een prius weer aantrekkelijker wordt.

Voor wat betreft de bussiness-case:
In Duitsland wordt het opslaan van zonne-energie op dit moment indirect (en in sommige gebied direct) gestimuleerd. Doordat Duitsland een andere vergoedingsstructuur kent dan NL, krijgen zonnestroomproducenten minder voor stroom die ze leveren, dan ze betalen voor stroom die ze zelf gebruiken (of niet gebruiken als ze zonne-energie hebben op dat moment). Het verschil is 10-15ct per kWh wat een zelf gebruikte kWh meer waard is dan een terug geleverde.
Toyota heeft al tijden recycling hoog in het vaandel staan. Al was het alleen maar omdat de gebruikte materialen duur zijn en het daarom economisch interessant is om ze te recyclen. Zie https://blog.toyota.nl/up...rtner-recyclet-onze-accus
Als het puntje bij paaltje komt gaat hij zijn batterijen gewoon laten reviseren en opnieuw installeren in nieuwe wagens.
Accu reviseren is vrijwel niet mogelijk, het is veel beter om ze te ontmantelen en de grondstoffen te hergebruiken. Dat is niet moeilijk (wel potentieel gevaarlijk) en de materialen zijn zeer in trek.
Dat is wel degelijk mogelijk. De eerste generatie Prius maakte gebruik van gewone consumer D-cellen. Bij de tweede en derde generatie gebruikte Toyota aangepaste cellen. De reden is o.a. dat deze rechthoekig zijn i.p.v. cylindrisch en dat scheelt ruimte.

Aangezien het accupakket uit 168 van deze cellen bestaat kan bij een individuele defecte cel deze gewoon gewisseld worden. In de praktijk doen de Toyota dealers dat weinig, voor hen is het veel simpeler om de gehele unit te vervangen. Maar het gebeurt wel degelijk, ook in Nederland.

Een Amerikaanse garage die veel ervaring met Priussen heeft heeft een blog over reparatie van de accu: http://lusciousgarage.com...attery_rebuild_yes_or_no/
Bij normale slijtage heeft het alleen zin om alle cellen ineens te vervangen, wat al financieel voordeel op kan leveren. Bij voortijdige uitval van enkele cellen is vervanging door een qua slijtage en electrische eigenschappen zo gelijk mogelijke cel misschien wel verantwoord. Gewoon ongezien een enkele nieuwe cel "erin prakken" lijkt een slecht idee: ze staan immers in serie geschakeld dus er kan ongelijke lading of ompoling optreden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 19:44]

De eerste prius was al van 1997... Ook die werd gewoon met accu's geleverd voor energieopslag.
Volgens mij een vergissing met de Prius wagon die in 2012 uitkwam.
Anoniem: 432173 @vleesjus18 april 2014 18:32
Ah my bad, op wikipedia vond ik bij dat eerste model nergens vermelding van een batterij en hoe groot die was ;)
Geniaal hoe jij dus, zoals vele anderen ook, alleen door Wikipedia laten leiden!
Nou de Prius rijdt al wat langer rond dan 2012, ik weet niet of alle accu's her te gebruiken zijn maar sinds 1997 zijn ze al te koop. De Toyota Prius (XW11) eerste model dus is geloof ik al in 2001 hier in NL geleverd (ik heb ze zien rijden).

http://en.wikipedia.org/w...0.3B_1997.E2.80.932003.29
Whut ?
De eerste Prius kwam in '97 al op de markt. En alle hybrides hebben een groter dan normaal accupakket, omdat ze daar teruggewonnen energie in opslaan die later weer gebruikt kan worden ter ondersteuning of volledig electrisch rijden.
En misschien dat je de plugin-Prius bedoeld, die is sinds 2010 op de markt...
Onzin, de 1e prius, die uit 1997 had al accu's aan boord voor de oplag van opgewekte energie door bijvoorbeeld remmen. Jij hebt t over de plugin-hybrid, die is inderdaad relatief nieuw maar het voornaamste verschil is de stekker, niet het feit dat er een accu in zit. (wel een ander type)

Blijft een promostunt natuurlijk ;)

[Reactie gewijzigd door itsme op 25 juli 2024 19:44]

Eerste prius werd ergens in 1999 geleverd als ik het goed heb.
Ik vraag me af waar de "80% presetaties na 10 tot 15 jaar" uitspraak vandaan komt en waarop het gebaseerd is. Zelf heb ik net mijn Toyota Auris Hybride nu net een jaar en er staat al dik 50k op. Vraag me serieus af of je meer dan 200 of 300k op zo'n dergelijke auto kunt schrijven..

(Los van de discussie of je überhaupt hybride moet gaan rijden met 50k, die slaat we hier maar even over :))
Als Prius Plugin rijder vraag ik het me ook af of deze getallen kloppen: Ik begon in november 2012 met ongeveer 22-23km actieradius volledig elektrisch, en tijdens die winter ging dat omlaag naar 18-19km actieradius. In de zomer ging het weer omhoog naar net aan 20km, maar nu na de tweede winter heb ik nog maar 16km actieradius na een volledige laadbeurt. Vorige zomer kon ik redelijk makkelijk elektrisch van kantoor naar huis en de volgende dag terug naar kantoor, maar ik ben benieuwd of het als het weer warmer (>20 graden) wordt ook weer gaat lukken.

Hele mooie reclame, maar ik ben benieuwd of die accu's ook werkelijk in staat zijn om nog enige prestatie te leveren na die tijd.
Dat komt waarschijnlijk omdat de 'gewone' Prius op NiMH accu's werkt, en jouw Plugin op Li-ion. Die zijn bij mijn weten minder duurzaam dan NiMH: ook je laptop-accu is na 3 jaar aan vervanging toe.

Ook gebruik jij je accu heel anders dan de bestuurder van een gewone Prius: je laadt hem helemaal vol, rijdt hem bijna helemaal leeg en laadt hem weer op, terwijl een gewone Prius maar een veel kleiner stuk van de accu-capaciteit benut.

@Mathijs_kok: interessant, ik dacht dat je bij Renault de accu's huurt i.p.v. koopt, dus ik zou eerder een korting op de huurprijs verwachten dan op de aanschafprijs van de auto.
Dat komt waarschijnlijk omdat de 'gewone' Prius op NiMH accu's werkt, en jouw Plugin op Li-ion. Die zijn bij mijn weten minder duurzaam dan NiMH: ook je laptop-accu is na 3 jaar aan vervanging toe.
Dat klopt.

Zelf begrijp ik dan ook niet waarom Toyota geen LiFePo4 accucellen gebruikt. Deze zijn vele malen duurzamer dan "gewoon" Li-Ion.

Bewijzen? Kijk hier maar eens.
Hij had net zo goed de auto volledig retour kunnen doen omdat het simpelweg niet is wat er is verteld. Dan zat de dealer opgescheept met een 2e hands auto die ze nog maar voor een fractie van de adviesprijs kunnen verkopen. Waarschijnlijk hebben ze nu al flink moeten bijleggen maar slim afgehandeld voordat ze nog meer kwijt zijn.
Daar zou ik Toyota zeker op aanspreken. Heb ik ook gedaan met een volledige electrieke Renault. Die haalde met geen mogelijkheid wat de verkoper me had verteld. Na wat praten hebben ze 25% van de aankoopprijs terugbetaald. Met dit soort modellen wil de verkoper zoveel mogelijk problemen uit de weg helpen.
Ik zou zeggen, kijk eens op het hybride forum http://www.john2211.nl/phpbb3/

Er zijn hybride taxi's met meer dan 500.000km op de teller. En met de originele accu.
Heel erg interessant dit. Ben wel benieuwd hoe ze dit willen gaan doen, om het ook rendabel te gaan maken in de toekomst.

Maar dit geeft hoe dan ook een nieuwe impuls als deze manier van opslaan goed in te richten is.
Het is eigenlijk niet eens belangrijk dat dit rendabel is. Doordat iemand het doet, wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen, waardoor we in de toekomst wel rendabiliteit gaan krijgen voor een ganse gemeenschap.

Dat hiermee pakken accu's die niet meer voldoen voor een auto een 2de leven krijgen is natuurlijk prachtig, geen mens weet hoe ze anders n het milieu terecht gekomen waren.
Deze firma Louman is niet de eerste die met dit idee komt. Ben ongeveer een jaar geleden op een bijeenkomst geweest over energieopslag en daar hield Liander een presentatie dat ze al bezig zijn om afgedankte Prius accus bij mensen thuis te plaatsen om de energie in op te slaan die overdag opgewekt wordt. In theorie werkt het maar ze zeiden dat het probleem nu nog de hoge kosten waren.

Ik zal eens kijken of ik deze presentatie ergens op kan duikelen.

Edit: Het was een presentatie van Alliander. Hier de betreffende sheet.

[Reactie gewijzigd door MK1o2 op 25 juli 2024 19:44]

Dat hiermee pakken accu's die niet meer voldoen voor een auto een 2de leven krijgen is natuurlijk prachtig, geen mens weet hoe ze anders n het milieu terecht gekomen waren.
Dan komen ze vroeg of laat toch wel, voordeel is wel dat we dan misschien wel 10 a 20 jaar verder zijn en accu's nog beter kunnen recyclen dan nu...
Hoe groot zal de investering zijn die nodig is om dit technisch mogelijkbte maken?
En wat is het voordeel t.o.v. het terugleveren aan het elektriciteisnet?
Het voordeel t.o.v. terugleveren is dat er minder centrales bij hoeven te draaien om piekbelasting op te vangen. Stel nu dat we 100% duurzame energie willen, waarbij er dus geen kolen-, olie- of kerncentrales meer mogen draaien.

Op een bepaald moment van de dag waait het lekker, schijnt de zon en wordt er veel energie opgewekt. Veel meer dan er op dat moment wordt gebruikt. Gevolg: energie gaat verloren.

Een ander moment is het donker, de wind gaat liggen en er is een grote voetbalwedstrijd op de televisie, iedereen zet zijn/haar TV aan en men wil veel stroom consumeren. Die is er niet. Gevolg: stroomuitval.

Het tweede scenario moet je dus op een of andere manier opvangen. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijke opslag (waarbij je dus gemiddeld genomen genoeg duurzame energie produceert) of door 'bruine' centrales bij te laten draaien om de belasting op te vangen. Deze hebben een bepaalde opstarttijd dus wordt er vaak voor niets gestookt (onnodige kosten en milieubelasting).
Wanneer je een conventionele centrale hebt die die onbalans normaliter opvangt wilt vervangen door een vorm van directe of indirecte opslag van elektriciteit, moet die laatste wel kunnen concurreren met die eerste. Of je het nu centraal of de decentraal doet, groot- of kleinschalig, er moet een zekere haalbaarheid zijn. Als je dure piekstroom opslaat en verkoopt tegen dalstroomtarieven (in de elektrische onbalansmarkt zit het overigens net even wat gecompliceerder in elkaar, maar het gaat om vraag en aanbod en energiemix) dan maak je verlies ten opzichte van scenario's als verkoop tijdens piekuren of eigen gebruik tijdens piekuren.

Toyota kan dus lekker hobbyen met afvalbatterijen, maar dat kan wel eens een dure hobby worden. Immers, het gebruik van de batterijen heeft direct effect op de terugverdientijd van de zonnepanelen (+infrastructuur, installatiekosten etc) zelf. Ik kan me ook voorstellen dat het gebruik van de batterijen effect heeft op eventuele SDE(+) subsidie. Dit hangt dan wel af van de aansluitsituatie.
Anoniem: 120539 @My-life18 april 2014 15:48
In tegenstelling tot een particulier kan een bedrijf niet zomaar salderen, m.a.w.: de (aan het net) geleverde energie levert een stuk minder op dan het afnemen ervan.
Een bedrijf kan net zo goed salderen als een particulier.
Alleen zal het dan onder de noemer "inkomen" vallen, en hoger belast worden, dan de consument, die op zijn beurt "minder" afneemt
Omdat consumenten ook BTW hebben betaald over hun PV is er onlangs een gerechtelijke uitspraak geweest. Daardoor worden consumenten met PV gezien als producenten en mogen zij BTW i.v.m. de geproduceerde kWh-en aftrekken. Zie http://www.lto-energie.nl...pload/Flynth_brochure.pdf

Overigens betalen bedrijven een fractie per kWh van de prijs die consumenten betalen. Zoek maar eens op de site van uw energieleverancier.

Edit: betere link

[Reactie gewijzigd door rud op 25 juli 2024 19:44]

Bedrijven betalen in beginsel een prijs die heel dicht bij de consumentenprijs ligt. Zodra ze grootverbruiker worden, dan dalen de tarieven gigantisch. En dan kunnen ze ook niet meer salderen, gek genoeg.
Ik denk dat ze toch wel blijven terugleveren, maar dat ze nu zelf kunnen bepalen wanneer ze dat doen. Afhankelijk van vraag en aanbod van electriciteit kan de prijs van teruggeleverde stroom gedurende de dag namelijk flink fluctueren.
Ik zou dan niet terugleveren, maar de juist eerst m'n accu's opmaken om zo mijn reguliere (betaalde) afname te verminderen.
Bij Renault koop je de auto maar lease je de accu's, die zijn dus nooit je eigen bezit. Is er bij Toyota ook sprake van die constructie of ben je daar gewoon eigenaar?
En er zit nogal een verschil tussen 80 studentenkamers van energie voorzien of 80 huishoudens met 4 kinderen en thuiswerkende ouders. Als we met dit soort eenheden gaan rekenen ken ik er nog wel een paar.
er bestaat qua stroomgebruik wel degelijk een 'gemiddeld huishouden'. dat is namelijk gewoon de totale energie die in Nederland aan woningen wordt geleverd gedeeld door het totaal aantal woningen. Voor veel niet-tweakers is het gemiddelde huishouden een beter te begrijpen maatstaf dan meervouden van 1800kWh.
Klopt, maar wat zegt dat over het elektriciteitsverbruik in het algemeen? zeer weinig, vooral de industrie verbruikt het meeste energie. Er word nog geen 15% van de energie die opgewekt word gebruikt voor huishoudens. Een rare vergelijking als je het mij vraagt.
Een Liter zegt ook niks over hoeveel water je moet drinken, of hoeveel PK je auto heeft. Het zegt alleen iets over de hoeveelheid vloeistof of cilinderinhoud waar we het over hebben. Een "gemiddeld huishouden" is dus wat betreft energieverbruik gewoon een eenheid, ook wel 'unit of measurement' genoemd.

Eenheden zeggen nooit iets over metingen/verhoudingen. Er is geen vergelijking; dus dat in de industrie meer stroom verbruikt wordt dan in huishoudens doet er in dit geval erg weinig toe.

De eenheid is zo gekozen omdat iedereen wel een idee heeft van wat je in een gemiddeld huishouden gemiddeld in een jaar doet met stroomverbruik. Tig keer de wasmachine, tig keer de droger/vaatwasser; tig uur lampen aan, tig uur de TV aan; en alles bij elkaar kun je dat dus 80 keer doen voor de energiebesparing van Louwman.

quootje van http://eenvoudigleven.blo...9/01/energieverbruik.html
Wat is het gemiddeld energieverbruik van een huishouden?
Voor elektriciteit is het gemiddeld verbruik:

Eénpersoonshuishouden 2200 kWh
Twee persoonshuishouden 3000 kWh
Huishouden met 1 kind 3800 kWh
Huishouden met 2 kinderen 4400 kWh

Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.500 kWh elektriciteit per jaar.
Je bent eigenaar van dd accu's, maar je moet naar 10-15 jaar een nieuw accupakket van een paar duizend euro kopen
Ongeveer €1800,- en is geloof ik inclusief plaatsing in een prius.
Dan zat ik met m'n paar duizend (= €2000,-) aardig in de buurt :P . Ik wist dat in die buurt zat, maar rij zelf al 22 jaar Peugeot, dus ik heb het nooit gehad. Ik zou het zelf nooit aan een 10-15 jaar oude auto uitgeven. Als ik zo'n kostenpost kreeg op mijn ondertussen bijna 11 jaar oude Peugeot, zou ik hem direct de deur uit doen.
Wel zegt het bedrijf, samen met de Japanse autofabrikant, dat tijdelijke energieopslag in de nabije toekomst steeds belangrijker zal worden.
Dat niet alleen, hiermee krijgen de accu's dus nog een (tijdelijk) 2de leven.

Ik ben wel benieuwd hoe lang deze accu's dan nog inzetbaar zijn voordat ze onder een bepaalde capaciteitsgrens komen waardoor ze niet meer bruikbaar zijn.
Als ze maar 5kwh opslaan en je heb ruimte dan is het als nog meer dan de plek waard.
Heb je echter beperkte ruimte word het een ander verhaal.

Echter zullen deze accus snel vor zijn maar daar is ook een simpele oplossing voor.
automatisch om 6 uur in de ochtend tot 9 uur de accus ontladen om het stroomnet en de teller terug laten lopen dan zijn ze weer leeg voor de dag.
En zoveel leveren zonnepanelen ook weer niet. als je per dag 50 kwh ophaald heb je al een behoorlijke ruimte nodig en dat kan je kwijt in een vierkante meter accu opslag.
Zet je de accus 5 hoog in rekken dan kan je zo 250 kwh per vierkante meter kwijt en dat wek je echt niet zomaar even op.
Een beetje PV levert tegenwoordig +/- 180Wp/m2. Toyota heeft 1600m2 aan PV geinstalleerd = 288000Wp. In het artikel is sprake van 250kW maar het is niet duidelijk wat daarmee bedoeld wordt.

Stel 250kWp. Op een beetje dag met acht uur fel licht levert dat dan 2000kWh op. Zo uit mijn hoofd heeft een standaard accu uit een Prius een capaciteit van 1,2kWh. Reken zelf maar uit hoeveel je er nodig hebt.

PV levert veel meer op dan de meeste mensen realiseren. Een dak van 24m2 is meer dan voldoende om het gehele jaarverbruik van een gemiddeld huishouden te dekken.
Een dag is echt nooit volle zon volle zon onder ideale hoek is minder dan 2 uur de rest is opkomen en afgaande zon wat procentueel VEEL minder oplevert.
ik denk dat met de aangegeven data op een goede dag dat ze met moeite 1350KWH halen.
Als je daar de enorme hoeveel heden stroom die deze enorme panden gebruiken en de bijbehorende garage er vanaf haalt denk ik dat je misschien 1000 kwh op moet slaan wat echt niet veel is.
En dat is alleen op top dagen en daar hebben we er maar weinig van.
Het gemiddelde licht onder een ideale hoek dichter bij de 400 kwh dan bij de 1350 en dus is 2 vierkante meter accu opslag bij een 5kwh per accu (wat een erg laag voorbeeld is) meer dan genoeg.
Als je beter stapelt kan je makkelijk met 1 voerkante meter af.
De hoeveelheid fluctueert nogal. In de winter hebben we hele korte dagen, in de zomer hele lange. Wil je bij de opslag niets verloren laten gaan dan zal je daarom rekening moeten houden met de langste dagen.

In de winter zal veel zelf verbruikt worden. In de zomer minder (tenzij er airco gebruikt wordt). Op zondagen zullen ze meestal gesloten zijn en ook op zondag schijnt wel eens de zon. Overigens zijn het lichtpanelen. Ze werken op licht. Zelfs als de zon niet schijnt wekken ze daarom elektriciteit op.
Veel mensen weten niet dat de efficiency van PV omgekeerd evenredig is met de temperatuur van de panelen. Daardoor kan de installatie op een stralende dag in de winter terwijl het 10 graden vriest een hoger piekvermogen leveren dan op een bloedhete dag begin augustus.

Op deze http://pv-solar24.info/ Tweaker-waardige pagina worden volautomatisch continu alle gegevens van een PV installatie bijgehouden, al ruim tien jaar lang.

Uit het artikel op Tweakers blijkt niet precies hoeveel Wp Toyota geinstalleerd heeft. Stel het is 250.000Wp. Uit de meetresultaten van pv-solar24 blijkt dat dan de jaaropbrengst 250.000*.94 = 235kWh. Gedeeld door 365 dagen in een jaar levert dat een gemiddelde dagopbrengst op van 638kWh. Gemiddeld! Op een mooie dag in de zomer kan dat wel daarom drie a vier keer zoveel zijn.

Overigens heeft de opstellinghoek veel minder invloed dan jij denkt. Zelfs al leg je panelen volkomen plat op het dak dan nog heb je +/- 80% van de opbrengst die je zou hebben bij een optimale opstelling. Zie http://www.zonnepanelen.w...g-invalshoek-zonnepanelen
Sorry maar ik heb al anderhalf jaar iemand zijn zonnepanelen in de gaten gehouden en piezen zijn ondanks de temperatuur het hoogste in de top van de zomer.
Temperatuur speeld wel een factor maar die factor is verwaarloosbaar door de zonkracht in in de zomer.
Verder Is het hele verhaal ligtpaneel vs zonnepaneel echt onzin De opbrengst is gewoon afhankelijk van de hoek van het licht dus er is maar een bepaald aantal uren dat het optimaal is en dat zijn er niet veel.
onder de optimale hoek is ongeveer 2 uur optimaal dan heb je nog 3 a 4 uur dat tussen 45 en 70% efficiëntie schommeld door de veranderende hoek en de rest is bijna niks meer.
In de winster is dit nog veel minder omdat e zon veel lager staat.

En die site is enorm chaotisch een aantal betere sites vind je hier:
http://www.solarmanpv.com...lDefault.aspx?come=Public

Als je daar kijkt zal je zien dat op veel dagen een kwart to 35% efficiëntie max heb en gemiddeld niet meer dan 50% efficiëntie over het gehele jaar met een standaard setup.

maargoed als je slim ben lever je zoiezo een groot deel terug omdat dat goed is voor de jaarafrekening en met 40 accus kan je je pand erg lang verlichten dus zo veel accus heb je echt niet nodig.
Met alle respect, maar ik vermoed dat er dan toch echt iets goed mis is met die installatie die jij in de gaten hebt gehouden. Er zijn genoeg bronnen op het internet die mijn post staven.

In Nederland mogen particulieren 1:1 verrekenen. Betaal jij voor een kWh 23c inclusief toeslagen en BTW dan krijg je voor iedere teruggeleverd kWh ook 23c.
Voor particulieren die al aan het elektriciteitsnet gekoppeld zijn heeft het derhalve geen zin om accu's aan te schaffen.

Een heel andere situatie is een huis op een lokatie waar geen koppeling met het elektriciteitsnet mogelijk is of op bijvoorbeeld een boot. Daar kunnen accu's wel degelijk zin hebben.
Ik heb je een link gegeven met honderden installaties die allemaal stuk voor stuk dezelfde waardes geven.
Heb je die waardes van bestaande instlaties wel goed bekeken?
En accus hebben wel degelijk zin Vraag dat maar aan de mensen die hier met oud en nieuw een storing hadden en dus geen stroom.
Degene met zonnepanelen en accus hadden gewoon stroom als enigste.

En als je op die site wat fotos bekijkt zal je zien dat invalshoek juist erg belangerijk is en dat mensen met een vergelijkbare setup toch compleet verschillende opbrenst hebben door een andere invalshoek.

Het zijn harde feiten die je kan terugzien bij vele gebruikers niet een forum waar meningen gepost worden.
Het is harde data direct uit omvormers.

Edit: vergeten te vermelden dat er een limiet is wat je aan het stroomnet kan terugleveren door de meter in je meterkast en zijn limiet.
Dus ook daar zijn accus nuttig voor.
Dit zal voor mensen met een kleine setup geen probleem zijn maar mensen die het wat extremer aanpakken hebben gewoon accus nodig om een deel van de stroom op te slaan en snachts terug te leveren zodat de piek niet te hoog word.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 25 juli 2024 19:44]

Je vergeet het directe eigen verbruik (stroom verbruik terwijl de zon schijnt, die stroom hoeft niet eerst opgeslagen te worden).

Een huishouden heeft gemiddeld ongeveer 1/3 direct eigen verbruik op jaarbasis, als de PV installatie gematched is om het jaarverbruik op te wekken. (Meer als de PV-installatie kleiner is natuurlijk en met het huidige saldeerstelsel nodigd niet echt uit om meer te installeren.)

Voor bedrijven in het eigen verbruik echter vaak hoger, omdat de bedrijfsuren overeen komen met de tijd dat de zon schijnt. E.e.a. is natuurlijk afhankelijk van het bedrijf en zijn bedrijfsvoering.

Buffering (waar dit over gaat) helpt om het eigenverbruik te verhogen, maar de seizoensinvloeden zijn hierbij heel groot. In zomer is er een structureel overschot en in de winter een structureel tekort aan zonnestroom. 's Zomers een hele dag volle zon willen bufferen is dus niet nodig, want binnen 10u na het ondergaan van de zon is er alweer nieuwe zon. 's Winters is de opbrengst meestal te weinig, maar zelfs een zonnige dag is veel korter dan 's zomers.

Hoeveel je dan moet bufferen om een economisch optimum te bereiken is afhankelijk van de prijs van je batterijen, maar als je ze tegen marktprijs moet kopen dan zijn dat op dit moment relatief kleine batterijpakketten. Je wilt dan namelijk je batterij zoveel mogelijk dat van het jaar volledig gebruiken. Denk aan ~100kWh voor een systeem van deze grote, maar omdat de accu's hier niet aangekocht worden is het misschien wel interessant om veel groter te gaan.

Een relatief kleine accu is bijvoorbeeld al genoeg om de pieken op te vangen of als het bijvoorbeeld half bewolkt is, waardoor er periodes met veel en periodes met weinig stroom zijn gedurende een dag.
Dat hangt natuurlijk van meerdere factoren af. Als de ruimte die je ervoor hebt oneindig is is het bij elk rendement boven de 0% nog rendabel. Met het rendement waar ze het over hebben (80%) heb je dus 25% extra ruimte nodig.

Hoe lager het rendement wordt hoe meer ruimte je nodig hebt. Volgens mij is in Japan grond buiten de steden erg goedkoop waardoor het waarschijnlijk lang rendabel blijft. Ook lijkt me dat als de accu in 10 tot 15 jaar slechts 20% capaciteit verliest het nog wel een jaar of twintig duurt voordat het rendement naar de 50% gaat. Als je dat dus als ondergrens zou houden kun je erg lang voort. In die tijd komen er natuurlijk ook weer nieuwe tweedehands accu's binnen.
Je vergeet alleen even dat het in den Haag is en niet japan. De accu's zelf kosten ze waarschijnlijk niets, of nagenoeg niets, omdat het inlever accu's, afdankertjes zijn.
Sterker nog ik denk dat Louwman stevig moet betalen om de accu's als chemisch afval af te voeren.
Is Louwman overigens niet de importeur in plaats van dealer?
Louwman heeft buiten het importeurschap ook een flink aantal dealergarages van Toyota! Overigens doen meerdere merken dat tegenwoordig.

EDIT:
gezien de prijzen van grondstoffen voor accupakketten denk ik NIET dat ze moeten betalen om de oude accupakketten af te voeren. Maar vergeleken met de nieuwprijs van een accupakket is het natuurlijk klein bier wat je er voor terug krijgt. Dus is het veel slimmer om die accus op een vaste plek nog een tijd te gebruiken. Ik vind het een prachtig plan.

[Reactie gewijzigd door antiekeradio op 25 juli 2024 19:44]

Nikkel brengt weliswaar minder op dan lood (een loodaccu 'doet' ongeveer 50 cent per kilo als je hem inlevert bij een metaalhandel), maar het lijkt me sterk dat je ervoor moet betalen om het te recyclen. Voor lithium ligt dat op dit moment nog anders; terugwinnen uit een accu kost meer dan nieuw produceren. Dat zal ook wel veranderen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 19:44]

Leuk maar waarom zou ik als ik mijn accu's laat vervangen en daarvoor moet betalen de accu's achterlaten?
Dan geef ik ze liever aan een familielid of kennis die een zonne installatie wil deaers verdienen immers al meer dan genoeg aan ons.

Mijn auto krijgt dit jaar een nieuwe accu maar de oude gaat gewoon mee naar huis omdat er nog wel genoeg sap uitkomt om tijdens het vissen mijn tent te verlichten.
Hij mag dan hoogst waarschijnlijk niet meer de volle 35 amp. leveren maardefect is hij niet en kan dan met een omvormertje nog prima het hele weekend led lampjes laten branden.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 25 juli 2024 19:44]

Misschien omdat het een ruilartikel is?

Normaal 150, maar voor je oude krijg je 50 terug, ik noem maar wat.
Dat zie je wel meer bij auto onderdelen met bijzondere/duurdere materialen (generatoren/(start)motoren) of redelijk makkelijk te reviseren zijn (vorige lijstje, maar ook koelmiddelpompen/airco compressors).

edit: precies wat Mathijs zegt.

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 25 juli 2024 19:44]

Inderdaad gezien ze nog voor 80% werken zou je in theorie zelfs 80% terug moeten kunnen krijgen, nu gebeurd dat natuurlijk niet, maar dat je er niks voor terug krijgt lijkt me sterk, je kan ze altijd op MP zetten in het ergste geval...
Leuk maar waarom zou ik als ik mijn accu's laat vervangen en daarvoor moet betalen de accu's achterlaten?
Toyota ruilt de accu om. Ik geloof dat de rond de 200 euro terug geven voor de oude.
Ik neem aan dat ze het hier over het high voltage accu pakket hebben en niet over de 12v accu. Hier ga je niet zomaar een paar ledjes op kunnen laten branden. Je kunt ze sowieso niet overal voor gebruiken aangezien er een battery management aan moet hangen, wat bij een 'normale' 12v lood accu niet direct nodig is. Om het nog maar even niet te hebben over het gevaar van deze high voltage paketten in handen van hobbyisten.
ja maar je hebt het nu over een zogenaamde startaccu.

ik weet niet of je ooit een 'hybrideaccu' (zo noem ik het maar even) hebt gezien maar die zijn vaak net zo groot als de achterbank van een gemiddelde sedan.

die neem jij denkt ik niet mee als je gaat vissen.
En daarbij is de 12 volt accu van een prius ook erg klein, aangezien de verbrandingsmotor gestart wordt vanuit de HV accu. Deze levert ook 12 volt via een dc/dc converter aan de accu en aan het 12 volt boordnet. Kortom, deze 12v accu wordt veel minder belast en gaat langer mee.
Hulde voor Louwman voor dit innotiatief, zouden meer bedrijven moeten doen.
Die 980 panelen zullen toch een aardig duit gekost hebben.
Reken maar op een best stukje subsidie hoor ;) Of belasting voordeel, feit is natuurlijk wel dat het een mooie reclame is !
Er zijn behoorlijk wat subsidieregelingen voor bedrijven. Ik neem aan dat Louwman daar gebruik van heeft gemaakt.

Om een idee te geven: tot 1 januari 2014 kon je als kleine ondernemer een Prius Plug-in aanschaffen. Met alle subsidieregelingen betaalde je dan netto na vijf jaar ongeveer 8000 euro voor die wagen. Aanschafwaarde was een veelvoud.
Het automerk Fisker (dat helaas alweer failliet is) had eenzelfde plan voor hun eigen accupakketten als die vervangen moesten worden. Na afschrijving zouden ze bijvoorbeeld naar Afrika gezonden worden om daar lokale en afgelegen dorpen van stroom te kunnen voorzien d.m.v. zonne-energie. Heel mooi initiatief dat helaas niet meer gaat gebeuren. Misschien dat iemand anders het ooit nog eens uitwerkt.

Vind het een goede zaak van Louwman om de accu's op deze manier te hergebruiken. Naast een mooi marketing verhaal, is het interessant hoe lang de accu's het nog volhouden en wat de capaciteit is na x aantal jaren.
Slim plan, die accu's hebben ze toch al dus die kosten niet zoveel.

Alleen is de levensduur natuurlijk een stuk minder dan bij nieuwe. En als Toyota besluit om in een nieuwe generatie Prius/Auris/Lexus een ander accusysteem te gebruiken (met andere voltages bijvoorbeeld) dan moet het systeem weer omgebouwd worden.

We zullen zien hoe toekomstbestendig dit systeem is. Terugleveren aan het net brengt waarschijnlijk minder op, maar is ook beduidend minder onderhoudsgevoelig.
Alleen is de levensduur natuurlijk een stuk minder dan bij nieuwe. En als Toyota besluit om in een nieuwe generatie Prius/Auris/Lexus een ander accusysteem te gebruiken (met andere voltages bijvoorbeeld) dan moet het systeem weer omgebouwd worden.
Al weet je nu natuurlijk wel wat er op dit moment in nieuwe Priussen zit, dus je weet wat je over 10 tot 15 jaar aan accu's kunt verwachten. Je hebt dus tijd zat om daarop in te spelen. Daarbij vraag ik me af of er nog veel omgebouwd moet worden. Natuurlijk zit je met omvormers, maar die zijn denk ik relatief makkelijk te vervangen.
andere accutechnologie kan in het geval van omvormers waarschijnlijk gewoon opgevangen worden met een andere setting/ curve in de omvormer. Het gaat natuurlijk niet om simpel spul zoals een acculader cq netstroom convertertje waar je dit mee aan moet sluiten.
De batterijen kosten weinig tot niets en kunnen nog makkelijk 10 à 20 jaar mee (als ze 15 jaar nodig hebben om 20% te verliezen is het een redelijke aanname dat ze de volgende 15 jaar een 30% gaan verliezen).

Minstens 15 jaar lang gratis storage lijkt me bijzonder rendabel, zelfs als je nadien de randapparatuur moet vervangen.
De accu's in een Prius worden gemiddeld na tien tot vijftien jaar vervangen
Zijn er serieus mensen die een gloednieuw accupakket kopen voor een 10-15 jaar oude auto? Ik kan het me eigenlijk niet voorstellen, omdat de restwaarde van de auto veel lager is dan de prijs van nieuwe accu's. En zeker als ze nog 80% van de capaciteit hebben!
Of bedoelen ze hiermee dat accu's gemiddeld na 10-15 jaar worden afgedankt, doordat de auto richting sloop gaat?
Kan beide, en waarom zou je geen nieuwe accu's kopen, die zijn tegen die tijd ook wel goedkoper dan nu hoor...
Als je Prius inmiddels 10 jaar of ouder is, dan moet je (helaas toch voor de prijs van nu betalen. Maar voor een groot gedeelte gaat het zeker op, de Prius is nu een stuk meer gemeengoed dan hij tien - vijftien jaar terug was, dus voor veel mensen hoeft het nog niet.
Voor een Prius lijkt het me niet. Tesla kan ik me wel voorstellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.