Toyota Prius moet stroom kunnen teruggeven aan huishoudens

Toyota wil in Japan een proef houden waarbij zijn plug-in-hybride Prius stroom kan leveren aan een huishouden. Dit zou nuttig kunnen zijn bij stroomstoringen of om de belasting van het elektriciteitsnet tijdens piektijden te verlichten.

De mogelijkheid om een Prius te gebruiken om tijdelijk een huishouden van stroom te voorzien, is onderdeel van onderzoek dat Toyota uitvoert op het gebied van elektrische en hybride auto's, en van smart grids. Aan boord van de Prius is een 100V-omvormer geplaatst, die niet alleen de interne accu kan opladen, maar ook stroom terug kan leveren. Bovendien kan de benzinemotor gebruikt worden om niet alleen de accu op te laden, maar ook om elektriciteit te genereren voor een huishouden; volgens Toyota kan een hybride Prius met een volle tank benzine en een volle accu een gemiddeld Japans huishouden vier dagen van stroom voorzien.

Toyota wil het vehicle-to-home-concept eind dit jaar in een aantal 'smart houses' testen in de Aichi-prefectuur. Het is de bedoeling dat een aangesloten Prius 's nachts wordt opgeladen via een 'slim' oplaadpunt, op een moment waarop de Japanse energiecentrales nog zonder problemen aan de vraag kunnen voldoen. Op de piekmomenten overdag moeten de voertuigen echter stroom teruggeven aan een huishouden, zo schrijft de Japan Times.

De brandstofmotor moet volgens Toyota alleen in noodgevallen, zoals bij grootschalige stroomuitval na een aardbeving, worden ingeschakeld. Verder liet de Japanse autofabrikant weten eind dit jaar de nieuwe Prius-modellen met een tweewegomvormer te willen uitbrengen. De autofabrikant kondigde deze modellen vorig jaar al aan.

Toyota smart house-model

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-06-2012 • 16:23

159

Reacties (159)

159
146
77
13
1
25
Wijzig sortering
Werd/wordt al gedaan :)
Er waren mensen die ingesneeuwd waren, en dus gebruikten ze hun prius om hun huis van stroom te leveren
http://gas2.org/2009/01/0...rs-home-during-ice-storm/

handig natuurlijk, want als de stroom op raakt van de accu, wordt ie weer opgeladen door de benzinemotor.
Anoniem: 12026 @kmf6 juni 2012 16:55
Grappig artikel, alleen kan het niet kloppen, een Prius accu levert 200 volt DC, geen 12V.
Denk niet dat je op een avond dat de stroom uitvalt "eventjes" je Prius accu met een omvormer aan je huis koppelt. Als je een grote PV-omvormer hebt staan is het misschien een ander verhaal.
... for electrical engineer John Sweeney and family. He dug up an inverter which made 120v AC from 12v DC current...
Een Prius kan weldegelijk 12V leveren (zoals de meeste moderne autos) en blijkbaar genoeg om 17kWh in 3 dagen te leveren (ongeveer 240W gemiddeld (20A over 12V)).
Volle tank benzine levert met je ogen dicht heel wat meer dan 17 kilowattuur.

De prius levert 500 volt overigens. Dus dat moet dan omlaaggetransformeerd worden naar 230.

Vergis je niet erin dat een pure batterijauto die 100 kilometer haalt maar rond de 22 kilowattuur is. Zo'n prius kom je echt een heel eind verder mee hoor :)

Maar goed alle gekheid op een stokje, als je dan toch gaat verbranden als noodstroom. Neem een kolenbrandertje. Kolen kosten geen drol, verdampen niet en het is ook hoe gedeelte van de stroom dat uit je stopcontact komt, gegenereerd wordt.
Je voordelen van kolen kloppen, maar de laatste stap ontgaat me.
Ik neem aan dat je een stoommachine op je generator aansluit ?
De warmte kan je in de winter goed gebruiken, in de zomer kan je de airco er mee voeden ;-)
Een Prius levert 500V? Waar haal je het toch vandaan? De accu is 201,6V. De inverter maakt 650V DC van. http://www.john2211.nl/Hybride_priusIII_components.htm

Echt, jij roept de raarste dingen. Vind je het gek dat je niet geloofwaardig overkomt.
[...]

Een Prius kan weldegelijk 12V leveren (zoals de meeste moderne autos) en blijkbaar genoeg om 17kWh in 3 dagen te leveren (ongeveer 240W gemiddeld (20A over 12V)).
Daar heb je alleen geen Prius voor nodig. Een oude Ford Escort kan ook 20A bij 12V aan dat invertertje voeden als je hem gewoon op de accuklemmen aansluit.
Kan prima.
De prius heeft 2 accu's. 1 kleine welke gebruikt wordt om de systemen te starten (en het keyless entry-systeem van stroom te voorzien).

En de grote accupakket welke dus wordt gebruikt om de auto te laten rijden, maar OOK alle andere systemen van stroom voorziet. Dus ook de airco, lampen, maar ook de sigarettenaanstekker. En die is dus gewoon 12v.

Effe een omvormer daar in steken die weer van 12v naar 220 gaat, en je bent voorzien.
Anoniem: 175233 6 juni 2012 17:54
Het idee hierachter is zo gek niet... Maar wel anders dan iedereen hier schijnt te denken.

HET grote probleem van alternatieve energie bronnen zoals wind en zonne energie, is dat ze erg wispelturig zijn. De zon schijnt 's nachts niet. Wind waait soms wel en soms niet. Het is dus erg lastig om op het goede moment de benodige elektriciteit te leveren.

Dat zou je kunnen oplossen met een buffer van accu's... maar waar haal je zoveel hoge kwaliteit accu's vandaan? Nou... wanneer iedereen met een Prius rijdt, dan heeft iedereen een uitstekende en grote accu thuis staan. Wanneer die op het net wordt aangesloten, dan levert dan een perfect mogelijkheid om de wispulturigheid van de wind en zon te bufferen.
Anoniem: 287428 6 juni 2012 16:25
Vette shit! ideaal natuurlijk nu in Japan stroomproblemen orde aan de dag zijn. en ook in minder ontwikkelde landen is dit natuurlijk ideaal, maar daar zal de aanschafprijs van dit mooie apparaat een probleem zijn... hmmmm
In hoeverre is er verlies van energie bij dit soort grappen?
Bij iedere omzetting gaat energie verloren. Maar dat is het probleem niet, het probleem is dat we elektriciteit niet kunnen opslaan. Nu er voertuigen op de markt zijn met een zeer grote accu capaciteit (want een auto vreet energie, daar kan een huishouden dagen op draaien) kan je diezelfde accu capaciteit ook gebruiken om pieken in je vaste net op te vangen.

Overigens is dit eigenlijk oud nieuws. De gewone Prius wordt in Amerika door tweakers al langer als noodstroom voorziening gebruikt : http://priups.com/

De High Voltage accu in een gewone Prius levert ongeveer 202V DC en heeft een capaciteit van 1,3kWh. De Prius Plug-in heeft een veel grotere capaciteit. Deze spanning van 202V DC is simpel om te zetten in 240V AC of zoals in Amerika gebruikelijk is 115V.
20kiloWatt !!! leveren is geen enkel probleem voor de HV-accu. Het auto-management zorgt er voor dat deze niet te veel leeg loopt. Dreigt dat toch te gebeuren dan slaat de benzine motor even aan om de HV accu weer op te laden. Zodra dat gebeurd is slaat de benzine motor weer af.
De tweaker van PriUPS geeft aan dat dat perfect werkt. Hij heeft er geen omkijken naar en in tegenstelling tot een gewone generator draait de generator slechts af en toe. Bovendien is de benzine motor in de Prius uiterst stil. Zet daar maar een gewone generator naast, dan kan je niet slapen!

En hoeveel levert een gewone generator? Hooguit een paar kW en die staat dan continu herrie te produceren.

[Reactie gewijzigd door rud op 22 juli 2024 18:42]

Ik vind die naam echt geniaal, gewoon 1 lettertje extra. PriuPs

Zijn de benzine prijzen in de USA nog steeds zo laag?

Moet toch ook een beperking op zitten, kan toch niet hele stroomvoorziening overnemen?
Stel elektrisch koken, of elektrische kachels.

Volgende dag na stroomstoring niet naar werk omdat tank leeg ..

Ook leuk als de auto binnen staat in een garage, en de motor gaat uren aan ...
Diesel doet in de USA nu gemiddeld $4.148 per gallon en benzine $3.941 per gallon.
http://www.thedieseldrive...inue-to-fall-at-the-pump/
1 US gallon = 3.785 liter. Benzine komt dan op $1.04 per liter is 0.83 euro per liter.

De standaard accu in een gewone Prius is 1,3kWh bij 201,6V. De Prius verwerkt tijdens het dagelijkse rijden zonder meer stromen van 100A. In uitzonderlijke gevallen zelfs 140A wat neerkomt op 25kW. Bij het afremmen wordt de kinetische energie van de auto namelijk d.m.v. de elektromotoren in enkele seconden omgezet in elektrische energie. De Prius heeft twee elektromotoren aan boord van respectievelijk 42kW en 60kW die afhankelijk van de situatie wisselend als motor, dynamo of startmotor worden gebruikt. http://www.john2211.nl/Hybride_priusIII_components.htm

Als je met gemak 20kW kunt leveren is elektrisch koken, een kookwas draaien of een elektrische kachel ook geen enkel probleem.

Ik meen dat je om bij 120km/h de luchtweerstand te overwinnen je 25kW nodig hebt (geen wind, vlakke weg, geen acceleratie etc). De Prius doet bij 120km/h ongeveer 1:20 en heeft een tank van 45 liter. Je zou daarom 120/20=6 liter per uur verbruiken en 45/6 = 7,5 uur aan een stuk door kunnen rijden. Een uur of acht vol vermogen leveren zou dus zeker moeten kunnen. N.B. vorig jaar 2000km snelweg in Frankrijk, volle belading van de auto, airco voluit en met 130km/u op de GPS, bergje op, bergje af deed de Prius gemiddeld 1:19. Ik vermoed dat die acht uur a 25kW wel laag ingeschat is.
's Nachts verbruik je meestal erg weinig energie dus de volgende dag met je auto naar je werk zal best gaan.

Overigens wordt de airco in de Prius niet aangedreven via een riem op de motor maar via een eigen elektrische motor. Hiervoor heeft de auto een aparte inverter aan boord die 220V AC levert. In theorie moet het een koud kunstje zijn voor Toyota om de Prius standaard uit te rusten met een wandcontactdoos waar je 220V AC kunt tappen. Wel moeten ze dan wat voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat het maximale vermogen dat die inverter kan leveren, ik meen 1,5kW, niet overschreden wordt en dat de airco niet tegelijkertijd aan gaat. Na de kernramp in Japan heeft Toyota ook iets dergelijks gedaan: http://blog.toyota.nl/pri...t-je-prius-zo-doe-je-dat/

En nee, natuurlijk mag je de auto dan niet in een garage laten staan! Levensgevaarlijk i.v.m. de koolmonoxide ontwikkeling !
Anoniem: 175233 @rud7 juni 2012 10:53
Welke koolmonoxide? Moderne benzinemotors hebben een catalysator waardoor je geen koolmonoxide meer hebt. Je kunt tegenwoordig geen zelfmoord meer plegen op die manier.
De zuurstof in je garage geraakt sowieso op dus zal je verbranding onvolledig zijn en krijg je ALTIJD vorming van gevaarlijke rookgassen. Als het dan al geen CO moest zijn dan sterf je wel aan een te hoge CO2 concentratie (daaraan ga je namelijk ook éérst dood in een gesloten ruimte nog voor je O2 op is)

De katalysator zet de 3 schadelijke componenten CO, HC en NOx om in 3 onschadelijke componenten: CO2, H2O en N2.
De naam drieweg katalysator komt hier ook vandaan.

Schadelijke stof + Toevoegen van = Resulteerd in:
CO + O2 = CO2
HC + O2 = CO2 + H2O
NOx + CO = N2 + CO2

Geen O2 in de zaal en je drieweg katalysator is al voor 2/3 uitgeschakeld....
Anoniem: 434945 @SCS26 juni 2012 20:22
Ik denk niet dat dit goedkoper is dan stroom uit t stopcontact, zelfs niet met de prijzen in de vs.
Leuke link!!

Dat er energie verloren gaat met omzetten is natuurlijk wel een probleem. Als je methode erg inefficient is, is het ook niet echt handig voor 'dagelijks' gebruik. In geval van nood doet dat er inderdaad niet echt toe.
Het verlies valt wel mee in geval van diesel. Bij benzine is het een stuk meer simpelweg daar benzine minder efficient verbrandt.

Diesel zit op ruim 50% en benzine op 25%.

Verder hebben voertuigen zoveel energie nodig dat we over een behoorlijke hoeveelheid praten. Een beetje realistische batterijauto heeft al snel rond de 40+ of meer kilowattuur aan opslag, terwijl gemiddeld huishouden ver onder de kilowatt zit, dus onder de 24 kilowattuur per etmaal.

De batterij in de prius gaat het hier dus niet om, die is erg klein. die gebruiken zou wel heel inefficient zijn overigens. Maar zo'n benzinetankje kan je enorm veel stroom genereren hoor. Neemt niet weg dat het wel een erg dure grap wordt om op deze manier je huishouden van stroom te voorzien.

Want ook als het diesel zou zijn, wat veel efficienter verbrandt, dan nog praten we over enorm hoge kilowattuur prijs.

Handiger is een paar kuub kolen halen en dat in geval van nood gebruiken.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 22 juli 2024 18:42]

Je efficientiecijfers zijn niet helemaal relevant. Het gebruik als generator zal namelijk heel anders zijn dan het gebruik tijdens normaal autorijden. Het grote verschil in efficientie tussen benzinemotoren en dieselmotoren wordt grotendeels veroorzaakt door throttle verliezen in benzineautos. Deze treden vooral op bij deellast.
Bij gebruik als generator kun je prima op bijna vollast draaien, daar waar je motor op het efficientste punt werkt. De CVT in de prius kan er vervolgens voor zorgen dat je de juiste hoeveelheid vermogen produceert.
Nog steeds zal de dieselmotor waarschijnlijk iets efficienter zijn, als gevolg van vooral de hogere verbrandingswaarde van diesel en de hogere compressieverhouding in dieselmotoren, maar de verschillen zullen eerder enkele procenten zijn, zeker niet zo veel als jij aangeeft.
De benzinemotor zal als gevolg van zijn drie-weg catalysator trouwens wel veel minder schadelijke stoffen uitstoten.

In Japan is het stroomtekort aan de orde van de dag nadat bijna alle kerncentrales gesloten zijn. Een paar kuub kolen (waar leg je die neer?) is daar natuurlijk geen goede oplossing voor.
Diesel verbrandt niet efficienter, diesel bevat per liter meer energie dan benzine, 36MJ versus 32MJ. http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwavelvrije_brandstoffen
Een auto die op diesel 1:20 doet is dus ruim 11% minder zuinig dan vergelijkbare auto die 1:20 op benzine doet.

De Opel Ampera en de Chevrolet Volt hebben een 16kWh accu waarvan effectief 10kWh gebruikt wordt http://en.wikipedia.org/wiki/Chevrolet_Volt
Daarmee kan deze 40 tot 80km rijden afhankelijk van terrein, temperatuur etc.

Hoe jij in dus aan die 40+ aan kWh-en komt is mij een heel groot raadsel.

Verder verbruikt een gemiddeld gezin in Nederland ongeveer 3300kWh per jaar http://www.nibud.nl/uitga...ektriciteit-en-water.html en dat is nog geen 9kWh per etmaal.

De accu in de standaard Prius is inderdaad slechts 1,3kWh. Dat is bewust zo gekozen omdat die o.a. gebruikt wordt om de bij het remmen vrijkomende energie op te slaan. En aangezien je na remmen meestal weer optrekt heeft het geen zin om een 1000kWh accu in die auto te bouwen omdat je dat nooit nodig hebt.

De Prius Plug-in heeft meen ik een accu van 4.4kWh waar 3kWh effectief van gebruikt worden. http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Prius_Plug-in_Hybrid
Overigens kan je die 1,3 en die 3kWh niet 1:1 vergelijken, het auto-management systeem gaat er totaal anders mee om.
Batterijen hebben een rendement van bijna 100%.

Echter is een batterij niet echt duurzaam, gaat het ten koste van de levensduur van de batterij en de beschikbaarheid is niet zo betrouwbaar als alternatieven. Maar evenzo, het is een goed idee.
Vergeet niet dat accus een lager voltage hebben (dan netstroom). En een transformator is doorgaans niet bevordelijk voor het rendement.

[Reactie gewijzigd door pvcholten op 22 juli 2024 18:42]

@pvcholten: de meeste inverters hebben tegenwoordig een rendement > 93%
http://www.siderea.nl/zon...oot_zijn_de_verliezen_in_

Transformatoren zitten in de oude zin van het woord zitten er niet meer in.
Anoniem: 81936 @arnem_6 juni 2012 18:19
Bij het laden van accu's gaat zo'n 20% van de energie verloren aan warmte. De energie in de accu's van de Prius is voor de meeste huishoudelijke toepassingen niet direct bruikbaar maar moet eerst door een omvormer. Bij een omvormer heb je ook al gauw 5% energieverlies.
Ik vrees toch dat in minder ontwikkelde landen en erg weinig tot geen Pruis'en rondrijden. Het is nou niet wat je zeg een goedkope auto...
Denk dat ze daar toch voor een goedkoop generatortje ofzo gaan.

[Reactie gewijzigd door bonus op 22 juli 2024 18:42]

Anoniem: 399652 @bonus6 juni 2012 18:51
Ik denk dat je dit enorm onderschat. In arme landen is het verschil tussen rijk en arm groot en zijn de rijker meestal rijker dan in Nederland/Belgie. Ik woon zelf in Thailand en er zijn hier gemliddeld meer hybride wagens dan in Belgie/Nederland. De elektriciteit valt hier veel uit, en ik vind dit dus een uitstekend idee.
Ik ben vorig jaar in Uganda geweest en daar heb je veel problemen met stroomuitval, maar ik heb daar echt geen enkele Prius gezien hoor. Alleen zesdehands Toyota's rijden daar massaal rond. Ik denk dat het in een land met een gebrekkige stroomvoorziening niet echt een handige autokeuze is.
In Nederland is het lichtnet super stabiel.
In België iets minder omdat de palen boven de grond zitten maar alsnog heel stabiel.
100V omvormer maak je Japan en Amerika blij mee maar voor Europa zie ik toch liever 220/230/240V omvormer.
Palen boven de grond zie je nog maar zeer weinig hier in Vlaanderen.
Denk in mijn 32 jaar nog maar 2 onderbrekingen gehad. (uitgezonderd bij onweer natuurlijk)

@WebHawk, nooit eens gehad dat de elektriciteit uitvalt als de bliksem heel kort in de buurt inslaat ?

[Reactie gewijzigd door abusimbal op 22 juli 2024 18:42]

Wat zou onweer ermee te maken moeten hebben?
Schade aan het net door bvb omgevallen bomen?
Grotendeels ligt alles ondergronds behalve het hoogspanningsnet, tussen de centrales en de landen.
Anoniem: 287428 @bonus6 juni 2012 17:16
dat bedoelde ik ook in mijn post -.-
Japan een arm land?
Komt nog bij dat ze ook een verminderde behoefte aan stroom hebben. Het is nou niet zo dat de arme mensen in Afrika helemaal in de stress schieten als er geen stroom is. Ze hebben immers niet allemaal TV's, diepvrieskisten vol plofkippen en magnetrons om zich druk over te maken. Tuurlijk is het handig, maar ze zijn ginds een stuk handiger en veerkrachtiger als het om dat soort dingen gaat.
Afrika is geen land, het is een continent. Oftewel, niet heel Afrika bestaat uit plaggenhutten waar mensen de hele dag rond een vuurtje lopen te dansen.
Hij zou dan wel op diesel moeten kunnen lopen. Benzine is duur...
Hier ja, in sommige landen is diesel duurder dan benzine, bijv. Engeland. In sommige landen is benzine dan weer duurder dan water, bijv. de VAE.

<edit>inderdaad: water duurder dan benzine</edit>

[Reactie gewijzigd door vespino op 22 juli 2024 18:42]

Benzine duurder dan water? :+ Andersom zul je bedoelen ;)
Das nog niet eens de duurste. Hier water voor 35 euro/lliter.
Sterker nog, die fles is slechts 0,75 liter. Dus dan kom je op zo'n 47 euro/liter.
Verenigde arabische Emiraten...25dollarcent voor een liter volgens mij?
In Saudi ongeveer 6 cent per liter.
Hier is benzine ook duurder als water hoor ;-)

Je bedoeld het omgekeerde - waar water (aanzienlijk) duurder is als benzine.
Anoniem: 114278 @maartenv6 juni 2012 18:52
@ Maarten Verbaan:
Helemaal gelijk 4 dagen stroom op een volle tank benzine is op jaarbasis een vermogen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 22 juli 2024 18:42]

In Nederland wordt er op benzine meer accijns geheven dan op diesel, daardoor wordt het voor consumenten relatief duur. In grote delen van de wereld worden benzine en diesel gelijk belast en dan blijkt diesel de (+/- 5%) duurdere brandstof.
Diesel is "maar" 23% goedkoper dan benzine. Beter LPG dan, nog milieuvriendelijker.
in Japan stroomproblemen orde aan de dag zijn
Er zijn natuurlijk wel eens wat natuurrampen maar verder is de stroomvoorziening stabieler dan in Nederland.
En in tegenstelling tot arrogante monopolisten in NL, helpt het wel om te klagen bij je energiebedrijf in Japan.

Het enige doel van dit hele concept is inspelen op het sentiment van mensen om een inferieure Prius te kopen die ze normaal gesproken nooit zouden kopen.
[...]
Er zijn natuurlijk wel eens wat natuurrampen maar verder is de stroomvoorziening stabieler dan in Nederland.
Japan heeft naar aanleiding van Fukushima al zijn kerncentrales gesloten, dus er is momenteel wel degelijk een groot tekort aan elektriciteit. Vandaar dat dit concept ook ontwikkeld is.
Dit is geen nieuw idee.
Mercedes heeft dit idee al erg lang, maar dan voor hun waterstof project.
Hun waterstof auto creërd stroom uit waterstof en die stroom wordt gebruikt om te rijden.
Waterstof wordt in de auto zelf gegenereerd uit stroom uit het lichtnet.
Oftewel je stopt overdag met zonnepanelen energie in de auto. De auto verbruikt een deel om te rijden en levert de rest 'snachts terug aan het lichtnet. Overdag laad de auto weer bij uit de zon en herhaald het verhaal zich.
1 auto heeft meer dan genoeg energie aan boord om zo een gemiddeld duits huishouden van energie te voorzien en nog reserve om de volgende dag gewoon naar het werk te rijden waar de auto aan het lichtnet gekoppeld wordt en zichzelf weer voltankt of bij een waterstof tankstation wordt volgetankt.
Gooi ieder huis en bedrijf vol met zonnepanelen, vermenigvuldig dit verhaal met 10.000.000 en voor Nederland zijn alleen voor de zware energie nog energiecentrales nodig. Oftewel 2 of 3 centrales voor het hele land. De rest draait op 100% schone, duurzame energie.
Anoniem: 12026 6 juni 2012 16:33
Dit is echt een heel mooie ontwikkeling! Zonnecellen worden zo goedkoop, dat je straks wel gek moet zijn om ze niet op je dak te leggen. Daardoor ontstaat er echter een gigantische overcapaciteit (lunchtijd?) die ergens naar toe moet. Als er nu maar genoeg mensen zijn die naast hun plug-in hybride (of EV) zon laadstation met "huis-batterij" hebben, dan kan er heel veel door het net "opgezogen worden". Het idee om je Prius aan het net te koppelen en als backup-generator in te zetten is helemaal slim, de grote electromotor/generator heeft een vermogen van 27kW, daar kan je aardig wat lampen, koelkasten en CV-pompen van aan de praat houden op een stormachtige herfstdag.

Vraagje : Als er zoveel PV-systemen komen, zou er dan ook subsidie komen voor "thuisopslag" systemen zoals deze?

EDIT : 50kW in 27 kW veranderd

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 12026 op 22 juli 2024 18:42]

Dit is inderdaad de bedoeling om deze en toekomstige auto's in te zetten om piekvermogens op te vangen. Dan kunnen we problemen opvangen zoals we in België tijdens het pinkster weekend hebben meegemaakt. http://www.standaard.be/a...l.aspx?artikelid=ON3QOA2D

Als men dan massaal kan opladen met verschillende auto's dan kunnen we deze groene energie opslaan om later te gebruiken.

De KUL doet hier volop onderzoek naar https://www.google.be/sea...ome&ie=UTF-8&q=PHEV's+KUL
Vraagje : Als er zoveel PV-systemen komen, zou er dan ook subsidie komen voor "thuisopslag" systemen zoals deze?
Ik zie de belastingspecialisten al het ene proces na het andere voeren. Wanneer is een thuis opslag ook een vervoermiddel? Of gaan we dadelijk aanvoeren: Ja maar meneer de rechter, dit is een verplaatsbare thuisopslag. Dat is efficienter dan een die maar op één plek is in te zetten. :)
Hmmm minder dan 100 keer verplaatsen per jaar is belastingvrij...daar boven een eige bijdrage van 14% Waar ken ik dat van

[Reactie gewijzigd door Ortep op 22 juli 2024 18:42]

Het zou wel realistisch zijn om enorme belasting bovenop electrische auto's te leggen...

Kijk zo'n electrische auto, Dus NIET deze prius, want die verbrandt dus benzine, is al 5x inefficienter dan diesel verbranden.

dus je belast per saldo het net factor 5x meer dan als je diesel zou verbranden. Dat mag stevig betaald worden vind ik.
Ach, zou je dat even willen onderbouwen? Waaruit blijkt dat een elektrische auto 5x minder efficient is dan een diesel? Bronnen, geen fantasie cijfertjes.

Wat dat met het net belasten heeft weet ik niet. Wel weet ik dat je de Prius plug-in met via een gewoon 240V wandcontactdoosje kunt laden in 1,5 uur. Hoezo, belasting van het net? Ga je dan ook wasmachines extra belasten?

Edit: ik had niet goed gelezen.

[Reactie gewijzigd door rud op 22 juli 2024 18:42]

Met de huizige kunduz-regering denk ik dat het eerder een 'thuis-opslag belasting' gaat worden.
Van de hele totale kosten kan je ook net zo goed een zonnepaneel aanschaffen die je stroom opslaat in een soort generator, en waarschijnlijk is dit nog goedkoper ook.

Wat ik mij wel afvraag he, huidige auto's genereren stroom voor de accu als ze rijden, is het niet mogelijk om dat ook in de elektrische auto's te implementeren zodanig dat de wrijving voldoende is om verder te geraken?

Vaak lees je dat je met een volle accu maar een radius hebt van +- 500KM, maar het lijkt mij toch echt wel te rekken zijn..
Het is mogelijk om de wrijving minder te maken. of het gewicht. maar dat neemt de volgende dingen niet weg:
Grote capaciteit accu, zwaardere accu nodig.
Lichtere accu, Minder capaciteit en dus minder actieradius.
Wil je meer opwekken dan dat je verbruikt? dan heb je zojuist de natuurwet omzeep geholpen. En ben je binnen een paar tellen stinkend rijk.

Alles wat je doet kost energie, en je kunt nooit meer energie opwekken door overige energie terug "op te vangen" en te hergebruiken. Het scheelt je iets, maar nooit voldoende.

[Reactie gewijzigd door D van Haandel op 22 juli 2024 18:42]

Deze auto's doen dat allang: bij remmen wordt de energie opgevangen (de eletromotor werkt dan als een dynamo) en teruggevoerd naar de accu.

Stroom opwekken tijdens het rijden in zijn algemeenheid is natuurlijk onzin: de hoeveelheid energie die je afvangt, moet je net zo hard eerst aanleveren. Dit is niet anders dan bij een dynamo op je fiets: als je die erop zet, maak je stroom. Maar je moet wel harder trappen. Het is dus echt niet zo dat je zomaar "gratis stroom" kunt opwekken uit je rijdende auto (of fiets).

[Reactie gewijzigd door mddd op 22 juli 2024 18:42]

Akkoord, maar met een magnetisch veld kan je stroom genereren, moet wel behoorlijke snelheid hebben, maar dat is mogelijk.

Maar je begrijpt wel denk ik dat als je bijvoorbeeld 500KM radius hebt, met het opwekken ervan kost het 50KM, maar levert 100KM op, waardoor je dus 50KM verder mee komt, 550KM.

Maar goed, zonnepanelen onzichtbaar in het dak etc. is ook allang in ontwikkeling dus ergens moet het wel mogelijk zijn om toch een bepaalde bron te vinden die er toe zorgt dat je verder komt i.p.v. de milieu slechte accu's.

Verder kan je met een windmolen energie opwekken, als zo'n systeem in het klein in een bumper implementeert heb je ook een bron :).

Maar dit is wel erg offtopic.
Laat ik beginnen met je windmolen opmerking:

Als we veiligheidsvoorschriften negeren (zo'n propeller lijkt me niet echt veilig bij een botsing) en puur naar het idee kijken dan is het 1e punt dat je de luchtweerstand van de auto gaat verhogen, want je wil immers de turbines aan gaan drijven. Daarnaast zijn er allemaal extra weerstanden tussen de propeller en de accu, denk aan weerstand in de lagers, bedrading en het verlies door het opslaan in de accu.

Ik denk dat je in het geheel meer moet kijken naar het vermogen waar je mee bezig bent. De systemen die je beschrijft (de turbines/ magnetisch veld) kosten vermogen van de auto om een vermogen op te wekken en dat wat ze opwekken gaat zonder externe energiebron NOOIT hoger worden dan dat ze aan vermogen kosten, dat is nu eenmaal de wet van behoud van energie. Die range ga je dus echt niet vergroten met de systemen zoals jij ze beschrijft.

An sich vind ik elektrisch rijden een strak plan, electromotoren hebben karakteristieken die veel beter het rijgedrag passen dan diesel/benzinemotoren. Het enige wat ik vind is dat ze van accu's af moeten omdat die krengen niet geschikt zijn voor energie opslag, zichzelf redelijk snel afschrijven en een hoge belasting op het milieu hebben.

Wat je met het bovenstaande plan ziet is dat ze daar eigenlijk een soort grote accu van de auto's willen maken om van de energie voorziening een stabieler proces te maken en zo met minder middelen die vraag te beantwoorden. Liever zie ik een ontwikkeling in energieopslag om dat te realiseren.

Edit:
Merk trouwens ook op dat het artikel een extra systeem beschrijft en dat kost dus ook meer vermogen dan het gaat opleveren en dat het dus eigenlijk energie weggooien is. Echter omdat er nu al zoveel energie wordt weggegooid zou deze oplossing de hoeveelheid weggegooide energie moeten terugdringen en is daarom acceptabel.

[Reactie gewijzigd door Zartok op 22 juli 2024 18:42]

Electrisch rijden is WEL 5x inefficienter dan direct op diesel rijden.

Diesel efficiency : 50%+

Nu elektrisch rijden in Nederland. Gros van energie wordt gegenereerd hier met gascentrales en een klein beetje kolen.

Efficiency: 40%.
Transport over hoogspanningskabels efficiency 85%
Snelladen accu efficiency: 40%
Electrische motor efficiency : 80%

Totaal efficiency electrisch rijden : 0.4 * 0.85 * 0.4 * 0.8 = 10.88%

Oftewel direct diesel verbranden is precies 5x efficienter dan een electrische auto.
Jij roept wel veel maar met bewijzen komen ho maar. De meeste diesels komen nooit aan 50%, laat staan 50+ efficiency.
http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_car#Energy_efficiency
"Typically, conventional gasoline engines effectively use only 15% of the fuel energy content to move the vehicle or to power accessories, and diesel engines can reach on-board efficiencies of 20%, while electric drive vehicles have on-board efficiency of around 80%."

Rendement gasgestookte centrale 61% http://nl.wikipedia.org/wiki/Stoom-_en_gascentrale
Als je de restwarmte benut voor stadsverwarming etc kom je op meer dan 80%.

Verlies transport elektriciteit rond de 10%. Kan beter als je de nieuwe technieken gebruikt zoals nu in de koppeling met Engeland en Noorwegen.

Efficiency DC elektrische motor kan heel hoog zijn, bijvoorbeeld 96% http://techon.nikkeibp.co.../NEWS_EN/20090403/168295/

Bij een Lithium-ion accu heb je ongeveer 10% verlies bij het laden van de accu.
'kan heel hoog zijn". Maar is niet heel hoog in wat je in de winkel koopt. Is 80%.

De 40% verbrandingsefficiency werd onder andere ook geclaimd in het spotje dat draaide op RTL7 toen gepleit werd voor windmolens.

Je 61% is creatief geteld en een claim die alleen online gedaan mag worden (online mag je op wiki alles claimen, want niemand kan een rechtszaak krijgen daar, daar er niet bijstaat wie dat gepend heeft).

Verder heb ik 't over snelladen niet over langzaam laden. Bij langzaam laden verlies je ook vet meer dan 10%, snelladen is megainefficient.

Maar je mist verder nog de big picture t.a.v. lithium-ion. Die wordt niet gerecycled en alleen in Azie geproduceerd, maar het is wel het gros van de productieprijs van de auto.

Met electrische auto's breng je in 1 klap de hele autoindustrie in USA en Europa om zeep en verplaats je het probleem naar Azie, waar 0% van de lithium-ion gerecycled wordt.

De prijs van dat niet recyclen, en wettelijk 80% niet recyclen tel je niet mee in je analyse.

Lithium-Ion is heel evil in dit opzicht. Het komt op storthopen terecht en 0 autofabrikanten hebben er nog een plan voor: "dat komt later wel" zo zeiden ze, en ze mochten die dingen al verkopen.
Yeah, right. Zo'n centrale waar gewicht geen rol speelt is 10% minder efficient dan een diesel die lichtgewicht moet zijn. En voor het snelladen heb je vloeibare stikstof koeling nodig om de 60% warmteproductie veilig af te voeren. Ook het geclaimde netverlies is belachelijk hoog. In werkelijkheid is dat 3%, geen 15%.

Kort gezegd: elk cijfer wat je claimt is fout.
Als je nu zei dat olie stinkend duur is, dan had je nog een punt gehad,
maar de cijfers zijn correct en worden ook gehanteerd elders in voorbeeldberekeningen.

Transporteren en omlaagbrengen van stroom is heel simpel en deze getallen zijn dus al sinds een jaar of 100+ accuraat. Je gaat echt niet minder verliezen, eerder meer als het nat en vochtig is. En dat is het toch met enige regelmaat in NL.

Als je het ZELF verbrandt is dat altijd efficienter is dan het eerst inefficient omzetten naar stroom, die stroom heel eind transporteren en dan 500 kilo aan batterij meesjouwen (250 kilo == 22 kWh ongeveer en kom je maar 100 kilometer mee - dus 500+ kilo nodig voor een SERIEUZE auto) nog een keer een electromotor gebruiken om het op te gebruiken. Dat is megainefficient. Dat kan iedereen met 2 breincellen wel bedenken.

Bovendien wil niemand lithium-ion batterijen opruimen. Van EU regels moet maar 20% gerecycled worden. Edoch nieuw produceren in Azie is goedkoper dan recyclen. Zelfs voor die 20% hebben alle fabrikanten al 'uitstel' aangevraagd. "dat lossen we over 10+ jaar wel op". We zijn nu edoch jaren verder en op de hele planeet is er ueberhaupt maar 1 fabriek die *onderzoek* gedaan heeft naar Lithium-Ion batterijen recyclen (een Belgisch bedrijf).

De prijs van de electrische auto's wordt gedomineerd door de prijs van de batterijen. Recyclen van de batterijen is dus zo'n duur proces dat nieuw bouwen van de batterijen economisch handiger is - dus dat doen ze.

Dat betekent dat je elke paar jaar dus een nieuwe auto mag kopen als je batterij ermee ophoudt.

Electrisch rijden is dus economisch en vanuit milieu gezien absolute nonsense.

5x inefficienter dan direct diesel verbranden en superdure aanschafprijs die ja na paar jaar weer mag betalen omdat dan je 500 kilo aan batterijen vervangen mag worden.
Zelfs al zou je compleet gelijk hebben, efficientie is niet de reden waarom ik voor elektrisch rijden ben. Als je dit volledig groen zou doen, dan maakt het niet uit hoe inefficient het is aangenomen dat je voldoende capaciteit hebt.

Momenteel is dat helaas nog, bij lange na, niet het geval. Nu moet er alsnog gestookt worden voor de energie. Als dit 5x minder efficient zou zijn zou het alsnog interresant kunnen zijn. Ten eerste verplaats je de vervuiling, steden en andere gebieden met veel verkeer krijgen op die manier een veel schonere lucht wat beter is voor de volksgezondheid. Zeker in bijvoorbeeld de randstad is dit dus meer dan welkom want de lucht is hier gewoonweg smerig en is dat de ineffieciente waard.

Een ander voordeel is dat de auto's ook minder geluid maken, al kan dat ook gevaarlijkere verkeerssituaties opleveren. Maar zeker langs een rijksweg zou dit een flinke vermindering van de geluidsoverlast op kunnen leveren, hierdoor zou het plaatsen van geluidsschermen op den duur overbodig kunnen worden.

Daarnaast kunnen de accu's mooi worden geladen met het energieoverschot dat er 's nachts is. Zoals ik al bij mijn edit aangaf zou het (ont)laden goed kunnen helpen bij het opvangen van pieken in het net en daarmee energieverspilling tegen gaan.

Het is en blijft natuurlijk wel goed te kijken naar het totaalplaatje om te voorkomen dat we de toestand zoals hij is niet verslechteren. Uiteindelijk draait het om transport en daarbij moet de omgeving zo min mogelijk belasting worden belast, oftewel zo min mogelijk energieaanvoer, uitstoot en geluid.

Daarnaast kun je, jouw getallen nemende de efficiency van electrische auto's makkelijk verhogen door de accu's thuis te laden met een diesel motor. Dat zou het geheel al verhogen naar 16%, waardoor het verschil nog maar rond een factor 3 komt. Bovendien laat je voor het gemak ook maar even een aantal ketens weg, zoals transport van diesel en auto's naar tankstations, rafineren en mogelijke andere takken die ik zo even niet kan bedenken.
Nee, het is wel onzin. Dat magnetisch veld kost meer energie om op te wekken dan je ervan kunt winnen. Windmolen in de bumper, exact hetzelfde verhaal. Zou heerlijk zijn als je met meer dan 100% rendement zou kunnen werken hè? ;)

De enige optie die je noemde die nut heeft is de optie zonnepanelen. Zeker als de auto dan niet in een garage geparkeerd wordt.
zonnepanelen op het dak van een auto, laat me niet lachen.

Gelijk de auto 5000 duurder en compleet nutteloos qua rendement.
Je hebt zeker 12 vierkante meter nodig die recht op de zon staan en dan mag je 5 dagen laden voor een ritje van 100 KM :)
Klopt, wilde eigenlijk nog toevoegen dat het een druppel is op een hete plaat, mja. Ik had al genoeg gaten in het verhaal geschoten, ging er meer op dat dat de enige optie was die geen extra verlies opleverde. :)
Je hebt wel een hele duidelijke mening (dat je veel verder op een accu moet kunnen rijden, ik zou zeggen maak een auto die dat kan, en dat je beter zonnepanelen kan aanschaffen), voor iemand met zo weinig verstand van zaken.

Misschien eerst je erin verdiepen wat een generator is (hint: hij slaat stroom niet op, dat kan deze Prius echter weer wel, juist daarom gaat dat goed samen met overschakelen op zonnepanelen), en wat een perpetuum mobile is, dat is namelijk je tweede idee. En jammer genoeg is dat ook onmogelijk.
nee joh, die accu van die prius is veel te klein. je moet dus direct aan de generator :)

De accu van de prius 2004 is 28 cellen groot en levert in totaal 1 kilowattuur als hij helemaal is opgeladen. Dus daar kun je nog geen wasje mee doen. Dat heb je in een uurtje erdoorheen gejast. Of bij goed gebruik in dit huis hier binnen een kwartiertje :)

Alleen m'n clustertje vreet al 2 kilowatt :)

De wasmachine zit op 2200 watt en heeft 3.5 kilowattuur nodig.
De vaatwasser heb ik niet eens gemeten maar zal ook niet zuinig zijn :)
Zitten ook op aparte stoppen om die reden...

Haardroger? Auch
Oh de verlichting - daar heb ik het niet eens over. De rest zit op papier rond de paar honderd watt.

Dus op de piek is het verbruik hier vele kilowatts wat zich vertaalt in een megaaantal kilowattuur 'eventjes'. Dan gedurende de nacht is grootste verbruiker de computers die aanstaan :)

Het gemiddeld huishouden in Japan ken ik hier niet. Maar vergis je niet erin hoeveel electronica apparatuur de gemiddelde japanner bezit - stevig meer dan de gemiddelde Nederlander.
Als je nu eens echt zoekt? De gewone Prius heeft inderdaad accu van 28 modules van ieder 6 cellen is 168cellen in totaal. Citeren is een kunst. Capaciteit is ongeveer 1,3kWh. Maar in dit artikel gaat het over een Prius Plug-in. Die heeft een grotere accu, namelijk 4,4kWh http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Prius_Plug-in_Hybrid

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per dag minder dan 9kWh. Dat zou je inderdaad niet redden met de accu uit de Plug in. Maar dat hoeft ook niet. Het gaat hier om het opvangen van pieken. En daar is die accu weer groot zat voor.
Het gemiddeld huishouden in Japan ken ik hier niet. Maar vergis je niet erin hoeveel electronica apparatuur de gemiddelde japanner bezit - stevig meer dan de gemiddelde Nederlander.
Het gaat hier ook om opvangen van power outages en rampscenario's. Dan is het veel belangrijker dat je (een deel van) je huis leefbaar warm kan houden en dat de lampjes het doen.

Als er een ramp gebeurt gaat iedereen niet op hun gemakje Twitteren, televisie kijken en achter de Xbox zitten. Die luxe mag weer even wachten tot er weer stroom is. :)
Eh, dus stroom genereren om te rijden hetgeen weer stroom genereert om te rijden etc etc? Voor zover ik weet is dit niet mogelijk, wel eens iets gelezen over een warmte/koude generator die als die eenmaal start zichzelf voed, maar verder is dit onmogelijk lijkt mij.

De extra frictie die wordt gegenereerd om de accu op te laden zou er toe moeten leiden dat dit niet mogelijk is. IE additional power generated < additional power required?
Die prius is niets meer dan een generator met een accu en 4 wielen. Koop bij de bouwmarkt een 220 generator en sluit daar je spullen op aan. Is een stuk goedkoper.
Beide verbranden benzine om stroom te maken.

Ipv dat ze ervoor zorgen dat je 500 km kunt rijden op de accu gaan dit soort onzinnigheden uitdiepen.....
Ben trouwens nieuwsgierig wat er gebeurd als je de kookplaat aanzet of je droogtrommel laat draaien op de prius.

[Reactie gewijzigd door 0vestel0 op 22 juli 2024 18:42]

Je koopt de Prius dan ook niet als generator, maar als auto die als extra ook nog als generator gebruikt kan worden. Dat scheelt weer een hoop plaats, maar ook wat geld.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 22 juli 2024 18:42]

een generator van een paar kva kost 200 euro. als ik in potentieel ramp gebied woon, staan er minimaal 2 id schuur...
Oftewel, je hebt er twee in de schuur staan? Overal is potentieel rampgebied. Helemaal in Nederland is het helemaal niet zo ondenkbaar dat we bv nog eens met grootschalige overstromingen geconfronteerd worden.
Overigens denk ik dat jullie het punt sowieso missen, het gebruik als generator is alleen voor uiterste noodgevallen. Het is in eerste instantie veel meer bedoeld als tijdelijke stroomopslag voor pieken die het stroomnetwerk niet goed aankan, waarbij de aangesloten priussen dus kunnen helpen die piek op te vangen.
Bovendien zal de motor van een prius heel wat meer vermogen kunnen leveren en zal deze dit ook nog een stuk efficienter en schoner kunnen doen dan een goedkope generator. Maar natuurlijk nooit zo schoon als een grote elektriciteitscentrale.

Edit:
@ Bumpy: inderdaad. Dit was een reactie op Ovestel0 en een toevoeging op ThePendulum. Er werd gesteld dat je beter een 220 generator bij de bouwmarkt kon halen voor hetzelfde doel, omdat dit een stuk goedkoper zou zijn.

[Reactie gewijzigd door GrowMyHair op 22 juli 2024 18:42]

Wat je eigenlijk zegt is dat een Prius het weleens beter zou kunnen doen dan een slechte generator 8)7. Zo lust ik er nog wel een paar.
Hoe "schoon" is een grote elektriciteitscentrale dan volgens jou?
Zolang daar kolen in verbrand worden komt er een hele berg troep uit de schoorsteen en worden enorme stukken land tot woestijnen omgebouwd om die kolen boven de grond te krijgen.

Iedere dag weer 24uur per dag, 7 dagen in de week, staat de sterkste energiecentrale allertijden aan de hemel gratis en voor niets energie over de aarde heen te strooien.
Deze energie moet je gewoon efficient opvangen en als je de accu's of brandstofcellen in auto's gaat gebruiken om de tijden, dat een wolk of de nacht de inkomsten van de zon nadelig beïnvloed, op te vangen zal de noodzaak tot die "schone" centrales van jou tot nagenoeg nul teruggebracht kunnen worden.
Met een hele woonwijk (of stad) vol met priussen heb je natuurlijk wel een hele mooie buffer aan energie in geval van calamiteiten. Moeten ze natuurlijk wel aan een soort 'slimme' oplader hangen die in geval van power failure de Prius laat terugleveren aan het net.

Als er dan ergens eens een transformatorhuisje uitfikt (en dat gebeurt soms nog wel eens) kunnen al die auto's e.e.a. opvangen.

Wellicht dat je dit zou moeten gaan combineren met een 'slimme' meterkast die grote verbruikers uitschakelt op momenten je een stroomstoring hebt en je auto energie aan je huis levert.
Ik durf alvast wel de uitspraak te doen dat er heel veel meer particulieren met een Prius (dan wel andere hybrid) zijn, dan met een generator met een beetje vermogen. Oftewel bij grootschalige elektriciteitsuitval helpt dit een hoop meer dan de generatoren die particulieren hebben.

Daarnaast is het gedeelte van zijn accu eraan hangen een goede stap richting het smart grid, wat ervoor zorgt dat het veel beter mogelijk is om grootschalig wind en zonne-energie te gaan gebruiken, omdat als uiteindelijk iedereen een elektrische auto heeft (en laten we wel wezen, het kan nog een tijdje duren, maar de verbrandingsmotor zal uiteindelijk worden vervangen door elektromotoren) je een enorme capaciteit hebt om productie pieken en dalen op te vangen.
Zulk soort dingen kan je nooit in 1x naar overschakelen, dus als je nu het met Priussen kan doen heb je gewoon weer een stapje gezet.

En daarna je opmerking over 500km rijden op een accu, ik heb er nog eentje, waarom houden ze zich met zulk soort onzinnigheden bezig, als ze ook kanker kunnen genezen :z

Als laatste, de elektromotor van een Prius heeft een vermogen van 60kW, dus dat kunnen de accus sowieso al leveren. Hoeveel de omvormer kan leveren is natuurlijk een tweede, maar het is dan ook duidelijk niet de bedoeling om enkel en alleen van de accu van de Prius elektriciteit te halen. Enkel in noodgevallen kan dat, en ik denk dat er ergere dingen dan zijn dan dat je droogtrommel het niet doet.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 22 juli 2024 18:42]

Nee hoor, er zijn veel meer particulieren met generator op deze planeet dan er ooit toyota's gebouwd zijn :)

Als je alleen Nederland kent is het lastig om iets over andere landen te zeggen nietwaar?
Fijn dat ik je ook eens een keer gelijk kan geven. Tot nu toe zijn er meer dan 4 miljoen hybrides verkocht door Toyota. Daarnaast zijn er een beperkt aantal andere fabrikanten van hybrides.

M.b.t. het aantal losse generatoren kan ik zo snel geen harde cijfers vinden maar ik schat dat dat er minstens 10 keer zo veel zijn.
Als laatste, de elektromotor van een Prius heeft een vermogen van 60kW, dus dat kunnen de accus sowieso al leveren. Hoeveel de omvormer kan leveren is natuurlijk een tweede, maar het is dan ook duidelijk niet de bedoeling om enkel en alleen van de accu van de Prius elektriciteit te halen. Enkel in noodgevallen kan dat, en ik denk dat er ergere dingen dan zijn dan dat je droogtrommel het niet doet.
Even een kanttekening: 60kW is ongeveer wat je normaal uit een 63 ampère krachtstroom (400V) aansluiting haalt, en dat is genoeg vermogen om een flatgebouw van 12 huishoudens van stroom te kunnen voorzien.

Een normale huisaansluiting voor een appartement is 16A driefasig of 25A enkelfasig. Als je dus een viertal Priussen in de straat volgas laat ronken heb je het uitvallen van een transformatorhuisje snel genoeg opgevangen.
Dat word dus naar ipv naar de stoppenkast lopen naar je Prius lopen om je zekering te vervangen.
hmja tis maar wat je als onzin bestempeld. Electriciteit kan nu overal benut worden, niet alleen thuis.Ideaal op vakantie...wat een marketingmogelijkheden heb je dan wel niet. Ik zie het dan ook meer als het ten volle benutten van de mogelijkheden die zo'n auto bied.

Ik zie al legio vakantiegaande consument en illegale partyliefhebbers opten voor een Prius. Als dat ding er dan ook nog's een beetje hip uit zou zien...
Anoniem: 12026 @0vestel06 juni 2012 16:49
Het idee is dat je het stroomnet van de hele wijk / stad stabiliseert, niet alleen die van je eigen huis.

Toyota maakt auto's die mensen kunnen betalen, een Prius die 500 km op accu's kan rijden kunnen ze morgen voor je bouwen, kost alleen meer dan een ton. Het mooie van een hybride is nu juist dat je alles op elkaar afstemt : vermogen, zuinigheid en prijs.

Bij de Chevy Volt Opel Ampera, is goed te zien als je de keuzes anders optimaliseert, je krijgt dan een gigantisch dure hybride, die wel iets verder op elektra rijdt dan een gewone Prius, maar wel 45.500 euro ipv 26.000 kost (39.000 voor de plug in).

Als je een kookplaat en droger aan zou kunnen sluiten op een Prius dan zou deze nog niet met zijn ogen knipperen, het batterijpakket kan makkelijk 50 kW leveren.
Nou, noem jij dan maar een vergelijkbare auto die met gelijke uitstoot goedkoper is.

Met gelijke uitstoot bedoel ik dat een diesel veel vervuilender is dan een benzine auto, denk alleen al aan fijnstof. http://nl.wikipedia.org/wiki/Benzine_en_diesel
De Prius doet ongeveer 1:20 http://www.spritmonitor.d...styear_s=2010&powerunit=2

Aangezien diesel per liter ongeveer 11% meer energie bevat dan een liter benzine http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwavelvrije_brandstoffen moet die diesel dan ook nog eens meer dan 1:22 gemiddeld rijden.

Of een auto matig is of niet is afhankelijk van hoe je er naar kijkt. Jij bekijkt alles met een diep zwarte rand.
Als je kijkt naar de uitstoot, kijk dan ook een naar de productie. De accu's en het gehele elektrische circuit moet ook worden gemaakt en vandaag of morgen ook worden afgebroken/opgeslagen. Uiteindelijk is het concept goed, maar het schijnt zo te zijn dat een prius evenveel uitstoot in het gehele traject als een grote stationcar/SUV.
Ach ja, het Hummer is zuiniger dan een Prius sprookje. Een rapport dat is geschreven door een Marketing bureau en dat onderuit wordt gehaald door mensen van MIT. Als ik moet kiezen wie ik geloof, een marketing bureau of iemand van MIT dan weet ik het wel. http://green.autoblog.com...us-vs-hummer-controversy/

Overigens heeft CNWMR in 2008 een 'study' gepresenteerd waarin staat dat de Hummer wel degelijk slechter is http://cnwmr.com/nss-fold...rom%20Low%20to%20High.xls

Edit: En nog een instituut dat geen spaan heel laat van ht CNWMR report:. http://www.pacinst.org/to.../hummer_versus_prius.html
http://www.pacinst.org/to...r_versus_prius_redux.html

[Reactie gewijzigd door rud op 22 juli 2024 18:42]

Een leuke manier ook om je accu te slijten... :)
Accu slijten? opladen en compleet leegtrekken is goed voor de accu. wat mensen nu vaak doen is: een stukje rijden, accu 10% leegmaken en vervolgens aan de lader hangen. Hier gaat de accu stuk van.

Overdag zal de accu leeg getrokken worden. tijdens de nacht bijgeladen. Eigenlijk beter voor de accu dan wanneer je 5km gaat rijden!

Het is ook om de overheid te helpen met het ondersteunen van het energie net. het is niet als complete vervanging van de kerncentrales. Daarom heb je, als de auto niet meer thuis staat. nogsteeds een nutsvoorziening.
Dat hangt helemaal van de accusoort af.
De vorige generatie heeft NiMH accu's die graag in beweging blijven, anders kunnen ze "lui" worden.
De nieuwste generatie heeft Li-ion accu's, de levensduur daarvan wordt bepaald door het aantal cycles. 50% leegrijden en weer opladen telt als een halve cycle, 10% leegrijden en weer bijladen als 0,1 cycle. Regelmatig kleine beetjes opladen maakt absoluut niet uit, van steeds bijna leegtrekken slijten ze het hardst.

[Reactie gewijzigd door MadMarky op 22 juli 2024 18:42]

Dat is zo voor NiCad accu's ja.
De Li-ion en LiFePO4 accu's die auto's gebruiken kun je veel beter na elk gebruik opnieuw laden. En dan 1 keer in de maand helemaal leeg en opnieuw opladen.
De accu's van de prius generatie 1 t/m 3 zijn nimh-accu's. Er zit een beveiliging in dat deze altijd in de range van 20-80% blijft qua capaciteit. (ontladen tot er 20% over is, opladen tot max 80%)
Dat is na onderzoek gebleken dat deze de accu's het langst meegaan. (vandaar dat er ook priustaxi's rondrijden met originele accu met 500.000+ km op de teller)

Vanaf de plugin zijn de accu's pas Li-ion
Met andere woorden gebruiken als grote batterijen..

Zie dit eigenlijk wel zitten ivm nood gevallen etc... Vooral momenteel in Japan waar (denk ik?) nog steeds power roll outs gebeuren?

Opzich vind ik het wel een "goed" concept alleen al omdat je in theorie, wanneer je thuis blijft, je auto zijn accu kunt gebruiken om overdag "goedkope" stroom te leveren aan je huis.

Ik vind het wel jammer dat ze nergens vermelden hoelang hij het zou kunnen trekken op de accu van de auto alleen..


Dat ze als noodgeneratoren gebruikt kunnen worden vind ik ook een goed concept vooral als er een nood toestand is kan dit zorgen dat je water kunt verwarmen etc.

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 22 juli 2024 18:42]

Anoniem: 425334 @Icekiller2k66 juni 2012 16:29
In veel noodgevallen inderdaad, maar denk is aan vakanties en dergelijks, om je caravan van stroom te voorzien.
Ben niet zo een voorstander van de Pruis, maar dit maakt het toch heel aantrekkelijk !
Maar de Prius is helemaal niet gebouwd om een caravan te trekken: http://www.ad.nl/ad/nl/55...een-caravan-trekken.dhtml
Nee, inderdaard.

Wij hebben thuis wel een trekhaak bij de prius maar daar hebben ze een metaal streepje over de bovenkant op gemaakt zodat je geen aanhangers en caravans kunt meenemen.

Die trekhaak kan dat ook alleen maar worden gebruikt voor de fietsendrager
Beter voor een tentenvakantie dus, aangezien sommige campings nog steeds tenten weigeren op het elektriciteit te geven.
Dus bij de werkgever overdag je prius opladen en dan 's avonds thuis van goedkope (gratiesch?) stroom genieten? :+
Beetje priusrijder heeft een tankpas dus die kan ook gewoon thuis zijn motor laten brommen voor "gratis" energie natuurlijk ;)
Nou, dan voorzie ik alweer een fiscale bijtelling als je een dergelijke auto van je werkgever rijdt: Naast de 14% bijtelling voor privégebruik nog een additionele n% voor privé-energieverbruik.

Edit: Naast een kilometer teller moet er dan natuurlijk ook een urenteller in!! Anders heeft je leasemaatschappij of garagebedrijf geen goed beeld van het gebruik van de auto. Immers naast dat je er mee kunt rijden is hij dan ook praktisch inzetbaar als stationair hulpmiddel, en is dan wel onderhevig aan slijtage.

[Reactie gewijzigd door OCU-Macs op 22 juli 2024 18:42]

Zoek eens online wat een prius is. Het is een auto met een superkleine batterij. Het is dus geen batterijauto.

De batterij is dan ook maar rond de 57 kilo en het is NiMh dus vandaar dat capaciteit een stuk kleiner is dan van de meeste LiIon batterijen. Er kan maximaal 1.2 kilowattuur in.

Bij echte batterijauto's begin je op 250 kilo Lithium-Ion voor de lachwekkende batterijauto's, dat zit rondom de 22 kilowattuur voor maar 100 KM bereik en dat loopt stevig op in gewicht voor de serieuzere modellen. En ook in prijs.

In de industrie ligt de kilowattuurprijs voor batterijen zo op de 700 dollar nu (Bloomberg). Daar kunnen wij het echt niet voor inslaan, maar de industrie wel.

Dan is het verder zo dat die batterijauto's natuurlijk als je hele keten meerekent 5x minder efficient zijn dan een motor die op diesel loopt.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 22 juli 2024 18:42]

De NiMH accu in de gewone Prius weegt 42kg. De Lithium-ion accu van de Plug in weegt 80kg http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Prius_Plug-in_Hybrid

Dat een elektrische auto 5x minder effectief zou zijn als een diesel auto mag je d.m.v. bronnen hard maken. Het klopt namelijk niet. Zie mijn posts elders in dit draadje.
Vooral voordelig in de nachtploeg :+
Hoewel ik betwijfel of dit echt een groot voordeel is, lijkt het me ook niet echt een duure feature om te implementeren.
5 dollar gok ik. De motor levert 500 volt. Dat omlaagtransformeren is supersimpel.
Een Prius levert 500V? Waar haal je het toch vandaan? De accu is 201,6V. De inverter maakt 650V DC van. http://www.john2211.nl/Hybride_priusIII_components.htm

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.