De failliete boedel van de Zweedse autofabrikant Saab is opgekocht door het bedrijf National Electric Vehicle Sweden, een Chinees-Japans consortium. Saab zal voortaan elektrische auto's voor met name de Chinese markt produceren.
Saab ging in december 2011 failliet. Het was ondernemer Victor Muller met zijn bedrijf Spyker niet gelukt om investeerders te vinden om het Zweedse autobedrijf nieuw leven in te blazen. Inmiddels heeft een groep Chinese, Zweedse en Japanse investeerders aangekondigd toch geld te willen steken in Saab. Onder de naam National Electric Vehicle Sweden hebben zij de failliete boedel van Saab overgenomen.
Saab zal volgens de plannen uitsluitend nog elektrische voertuigen produceren. Daarom zijn de eigendomsrechten van de Saab 9-5, een model dat werd ontwikkeld toen Saab in handen was van General Motors, niet meegenomen in het nieuwe bedrijf. Dit gaat ook op voor de divisie die auto-onderdelen maakt; dit bedrijfsonderdeel blijft in handen van de Zweedse overheid.
De nieuwe eigenaren willen vooral met de Saab 9-3 aan de slag. Dit voertuig moet in 2014 in een elektrische versie op de markt komen en zal volgens de plannen gebouwd worden in de Saab-fabriek in Trollhättan. De Saab 9-3 zal gebouwd worden op basis van Japanse technologie. Daarnaast gaat de Zweedse autofabrikant werken aan nieuwe ontwerpen voor elektrische auto's.
Volgens de nieuwe eigenaren gaat Saab zich vooral richten op de Chinese markt. In dat land zou sprake zijn van een toenemende vraag naar elektrisch aangedreven voertuigen, omdat China minder afhankelijk wil worden van fossiele brandstoffen.