Mercedes rust SLS AMG Electric Drive uit met vier elektromotoren

Mercedes-Benz heeft op de autotentoonstelling in Parijs de SLS AMG Electric Drive aangekondigd. De sportauto heeft vier elektromotoren en haalt 250km/u. Het zou daarmee de snelste elektrisch aangedreven serieproductieauto ter wereld zijn.

De Duitse autofabrikant heeft bij elk wiel van de SLS AMG Electric Drive een zogeheten synchroonmotor geplaatst, waarin een permanente magneet zit. Deze elektromotoren, die elk 45kg wegen, leveren in totaal een vermogen van 552kW, ofwel 750pk. Het maximale koppel, dat volgens Mercedes vrijwel direct beschikbaar is, bedraagt 1000Nm.

Mercedes SLS AMG Electric Drive Mercedes SLS AMG Electric Drive Mercedes SLS AMG Electric Drive Mercedes SLS AMG Electric Drive Mercedes SLS AMG Electric Drive

De Mercdes SLS AMG Electric Drive zou met dit vermogen een topsnelheid kunnen halen van 250km/u. Volgens de autofabrikant is de SLS AMG Electric Drive daarmee de snelste elektrisch aangedreven serieproductieauto ter wereld. De acceleratie van 0 naar 100km/u kost de sportauto 3,9 seconden, terwijl de actieradius op 250km zou liggen.

Om de vier elektromotoren te voeden heeft Mercedes in totaal twaalf 400V-accumodules in de auto geplaatst. De accu's wegen 548kg en hebben een capaciteit van 60kWh. De twaalf accumodules, die elk 72 lithium-ion-cellen bevatten, worden met vloeistof gekoeld en zijn zo laag mogelijk geplaatst om de gewichtsverdeling te optimaliseren.

Optioneel levert Mercedes aan de koper van een SLS AMG Electric Drive een snellader van 22kW. Deze zou, in overleg met de netwerkbeheerder, bij de klant thuis geïnstalleerd kunnen worden. De snellader, Wallbox geheten, kan de accu's in de sportauto in ongeveer 3 uur volladen. Bij het gebruikt van het normale stopcontact kost het opladen aanzienlijk langer; hiervoor is circa 20 uur nodig.

De SLS AMG Electric Drive moet in juni 2013 op de markt komen. De prijs is niet mals; Mercedes hanteert een adviesprijs van 416.500 euro.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-09-2012 • 14:06

152

Reacties (152)

152
149
64
5
0
48
Wijzig sortering
Leuk,

Ik stel voor allemaal een 22KW laadpunt thuis. Enig idee wat dat betekent?

8 Kolencentrales erbij en een complete update van alle electriciteitskabels in nederland. Enig idee wat dat kost?

Laat maar jongens electrische auto's hebben niet de toekomst.
Leuk,

Ik stel voor allemaal een 22KW laadpunt thuis. Enig idee wat dat betekent?

8 Kolencentrales erbij en een complete update van alle electriciteitskabels in nederland. Enig idee wat dat kost?

Laat maar jongens electrische auto's hebben niet de toekomst.
Daar hebben ze nu het smart grid voor uitgevonden. Jij doet alsof heel Nederland een auto van dit caliber wil en ze ook nog eens allemaal tegelijk wil opladen en dat dan ook nog eens iedere dag dat ding helemaal leeg rijdt.

De gemiddelde Nederlander heeft 30 km reisafstand per dag. Dat is 15 heen en 15 terug. Op beide plaatsen aan een 'lanzaam' lader hangen en hij is een uurtje wel weer opgeladen. En als je dat goed met je smart grid regelt, dan lopen ze dus niet allemaal tegelijk te laden, maar alleen als het kan/nodig is Zo van: Is je accu nog 90% vol, dan gaat de auto naast je met slechts 25% lading voor tenzij jij extra veel wilt betalen. Bovendien kan het een zelflerend systeem zijn. Als jij iedere dag behalve in het weekend 30 km rijdt leert het systeem vanzelf wanneer laden wel of niet belangrijk is. En je kan keurig als er eens veel windt staat en er weinig stroom nodig is die wind energie gebruiken om autos tegen een laag tarief op te laden. Zo maak je een automatische buffer voor windmolens.
En wat er bij komt: Met 20% van het vermogen heb je al een fors vemogen. Dus je hoeft ook maar 20% van de laadcapaciteit te hebben.
Vergeet niet dat een electromotor zijn maximale koppel heeft bij zijn laagste toerental, dus op het moment dat je weg rijdt. Met een 50pk electromotor race je iedereen met een BMW 5 serie er uit bij een verkeerslicht. Je kan met een relatief kleine motor uit omdat het gewoon een ander systeem is. Er zijn ook nog eens veel minder transmissie verliezen in versnellingsbakken enzo. Die heb je gewoon helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 25 juli 2024 14:05]

22KW is een 32A krachtaansluiting. Dat is in een modern huis nog wel aan te sluiten. Wordt wel je eigen aansluiting verzwaard naar 63A, en mag je een vermogen per jaar aan vastrecht gaan betalen :P
Misschien kan Rijkswaterstaat overstappen naar deze auto. Heeft een langere actieradius dan de auto's die ze getest hebben bij de proef.
Zou me niks verbazen.

Opzicht maakt het radius van 250 km niets uit op het moment. Natuurlijk zitten elektrische auto's in hun kinderschoentjes, kijk terug in geschiedenis van benzine wagens toen gingen auto's ook niet zo ver.

Wat betreft oplaadtijd, het is accu en kan zo vervangen worden.. Als je beetje laatste nieuws leest weet je wat je in toekomst te wachten staat. 5 min opladen dacht ik?

I can't wait :)
Wat betreft oplaadtijd, het is accu en kan zo vervangen worden.
Ik citeer: "De accu's wegen 548kg en...". Succes met vervangen ;)
en ze worden enorm gekoeld om dat enorme vermogen er snel uit te halen ;)
De 250 km hoe berekenen ze die ?

De auto heeft 552kw aan vermogen en een accu capaciteit van 60 kw.
Bij zeg 200km per uur verbruik je misschien 250kw, Na iets meer dan 25 minuten is het dan einde oefening en sta je langs de kant.. Na 25 minuten heb je net 83 km kunnen rijden.

Nu rij je natuurlijk niet zo lang met die snelheid, behalve op de autobahn maar het laat wel zien dat die 250 km ergens vandaan moet komen, heel rustig rijden met je 750 pk.
Een goed gestroomlijnde auto heeft voor 200 Km/u ongeveer 130 Pk of 100 KW nodig. bij een capaciteit van 60 KWh kan dat tempo dus 36 minuten volgehouden voordat de auto leeg is en is er dan 120 Km afgelegd.
Hoe kom je daar bij?

De Honda Civic Hybrid heeft een 70PK sterke benzine motor en die auto haalt ook 200Km/u.

De Civic heeft ook nog 20PK electro, maar die is tegen die tijd al op.

Mijn fiat Seicento haalt tussen de 140 a 150 op een 40PK motortje.
Dat klopt wel hoor wat Homer zegt.

Een Honda Civic Hybrid haalt met 81 kW 185 km/h. (200/185)^3 *81 = 102 kW om 200 te rijden
Je Fiat met waarschijnljk 39 pk haalt 140 km/h. (200/140)^3 *39 = 113 pk om 200 te rijden

http://www.autooz.nl/auto.../2012/4144948/118354/753/
http://www.autoweek.nl/auto/18079/fiat-seicento-900-ie-young
Inderdaad vergelijkbaar:

- Citroen Xantia break 81kW top 190 fabrieksopgave (kennelijk aerodynamischer dan de Honda!)
- Alfa 33 1.5IE 73kW top 179 op GPS, 180 fabrieksopgave (omgerekend 102kW om 200 te rijden)

Ter referentie voertuigen met een hogere luchtweerstand:

- Ford Escort van 44kW top 140 op GPS (128kW om 200 te rijden)
- Ford Transit hoog 52kW top 128 op GPS (198kW om 200 te rijden)

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 14:05]

grappig mijn moeders opel astra cabrio(bertone) F x1.8xe met 116pk haalt 205km/u op de snelweg(192km echte kilometers) in duitsland.
Dat is wel heel erg 'spot on' als je uitgaat van een derdemachtsfunctie met de luchtweerstand: (200/192)^3*116 = 131pk

Het puntje hoort overigens niet thuis in de motorcode ;)

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 14:05]

Voor brandstof auto's wordt de actieradius via een vastgestelde testroute bepaald. Ik ga ervan uit dat de 250 km van deze auto via dezelfde testroute bepaald is. In deze test zitten stadsritten, provinciale wegen en snelwegen verwerkt.

Tevens mag je ervan uit gaan dat bij lage snelheden de auto vermogen nodig heeft om zich te verplaatsen. Alleen wanneer de top gehaald wordt en bij sportief accelereren kan het voorkomen dat je het volledige vermogen aanspreekt.
De testroute om verbruik te meten is een lachertje en puur theoretisch. Kijk naar verschillende test en je zult grote afwijkingen vinden tussen opgave en echt verbruik.

Daarnaast denk je nu echt als je een 750pk auto hebt je met een slakkengang gas gaat geven (die volgens de testmethode).

Gisteren rijkswaterstaat komt tot andere conclusies que bereik en waar zou dat nu vandaan komen.

Het is hiet gewoon een concept car om te laten zien wat ze kunnen, maar praktisch zal het niet zijn. Daarnaast als je al het geld hebt en uitgeeft aan een sls maakt die brandstof ook niet uit.
Ik vind het meest vreemde nog dat een 750PK motor 728KG weegt, maar wel de term SLS meekrijgt ("Sport Leicht Super").

Daarbij: je hebt niet te maken met een motor in het front/achterin, geen versnellingsbak, brandstoftank dus de rest van de auto zou daar best op aangepast mogen worden, lijkt me. Nu is het nog een relatief klassiek auto-model. Een aangepast model zou gunstiger zijn als het gaat om specifieke stijfheden en gewicht.
de kracht die benzine per liter geeft gaan wij in geen 100jaar halen met een alternatief(lees huidige techniek batterij, waterstof is dat misschien wel mogelijk) de geschiedenis heeft geleerd dat er maar een groei van 2% a 3% van batterijcapaciteit is.
De enige oplossing zou superzonnepanelen zijn + het opvangen van remenergie en dan oplaadbaar

[Reactie gewijzigd door Hippievogel op 25 juli 2024 14:05]

3% groei op batterijcapaciteit? waar haal je dat vandaan? NiMH-batterijen hadden al een dubbele capaciteit ten opzichte van NiCad-batterijen, en Li-ion heeft ongeveer dezelfde energiedichtheid als NiMH, maar weegt een stuk minder.

De volgende stap, Li-air batterijen, zou tot tien maal de energiedensiteit van Li-ion kunnen halen, en dat bij een nog lager gewicht. Er moet nog wel wat onderzoek volgen naar het correct functioneren van deze batterijen over langere tijd (de poreuze luchtkathode raakt namelijk vrij snel verstopt met lithiumoxide), maar ze zitten er wel degelijk aan te komen.

Kortom: er is wel degelijk een toekomst voor elektrische wagens met accu's, want laat daar nu net zowel de energiedensiteit als het gewicht belangrijk zijn.
Je noemt het de motor, maar het gaat om het equivalent van het grootste deel van de aandrijftrein (motor, gangwissel, cardan, differentieel, enz.) inclusief gevulde brandstoftank. Dan is 728kg (4*45+548) alsnog niet superlicht, maar toch al net even iets anders dan wat jij voorstelt.

In hoeverre de auto niet aangepast is, kan ik van buiten maar heel gedeeltelijk zien. Als jij meer informatie over de constructie hebt ben ik zeker nieuwsgierig naar een linkje!

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 14:05]

Jij vind dat vreemd?? Kennelijk weet je niet veel van auto's... De pk/kg ratio is zeer goed. Meer dan 1 pk beschikbaar voor elke kg die je mee moet sleuren.

Moet jij eens proberen in je mooie middenklasser.

Voorbeelden: de dikste motor van een Porsche zit in een Cayenne een 4,8 V8 BiTurbo, 550 pk, 750 Nm. Gewicht: 2355 kg Minder pk, meer gewicht.
Een porsche gt3 rs 500 pk: +-1350 kg. minder pk, meer gewicht
Ferrari enzo 660 pk, 1365 kg. minder pk, meer gewicht

Dus daarom SLS ja.
Anoniem: 154887 @bbob27 september 2012 20:31
Dat het opgegeven verbruik en de praktijk niet overeenkomen maken de tests nog steeds interessant om merken en modellen onderling te vergelijken. Alle auto's moeten immers onder dezelfde omstandigheden dezelfde rit doen.
Oja, vandaard dat alle opgegeven km cijfers van elektro wagens keer op keer blij lange na niet gehaald worden. (zie vorige elektro artikel).

En dan nog; 550KG aan accu's !
Een snellader, die zeer inefficient snellaad: bakken met elektra zijn daarvoor nodig.

Wie gaat deze auto nu al kopen btw ?
Actieradius: zo'n 120 KM max, om je garage 8)7
(of ergens een laddstation vinden, 20 uur of drie uur wachten)

[Reactie gewijzigd door Madrox op 25 juli 2024 14:05]

De 250 km hoe berekenen ze die ?

De auto heeft 552kw aan vermogen en een accu capaciteit van 60 kw.
Bij zeg 200km per uur verbruik je misschien 250kw, Na iets meer dan 25 minuten is het dan einde oefening en sta je langs de kant.. Na 25 minuten heb je net 83 km kunnen rijden.

Nu rij je natuurlijk niet zo lang met die snelheid, behalve op de autobahn maar het laat wel zien dat die 250 km ergens vandaan moet komen, heel rustig rijden met je 750 pk.
Is denk ik begrens op 250km/u, zoals meeste Duitse automerken doen, hebben ze ooit afgesproken met elkaar. Vinden 250KM hard zat, op de Duitse snelwegen.

750pk en 1000Nm moet wel harder kunnen, kan niet anders dan dat het op een of andere manier is begrens. RS4 die is al begrens op 250km en die heeft maar 420pk en komt niet in de buurt van 1000nM koppel.
bmw m5 507pk 330km/h
lamborghini gallardo 320km/h 500pk het gaat ook om de versnellingsbak die je hebt.
De meeste normale auto's zijn inderdaad elektronisch afgeregeld op 250km/h. Echter, als ik lekker met 260km/h op de linkerbaan zit, moet ik toch nog af en toe aan de kant, hoor :)

Vooral de topmodellen van fabrikanten gaat er (ruim) overheen.
Waarschijnlijk net als bij Fisker, 80 km op de accu en dan verwkistend verder met een aggregaat die 1:10 loopt met een klein tankje. Bij Fisker iets van een 2L turbo.

Tot nu toe heeft elke actieradius boven de 80-100km nog een (verbrandings)luchtje!

Vond overigens die Jaguar met twee microturbines veel leuker (en had 800pk).
Behalve deze dus, want deze heeft meer dan 500 kg aan batterijen.

Die Jaguar was inderdaad erg gaaf. Jammer wel dat de productieversie twee keer zo duur wordt als deze Mercedes en geen microturbines zal hebben.
De vraag is of je moet willen dat je accu's steeds vervangen worden. Ze vormen hier een structureel onderdeel van de auto. Dat koppel je niet zomaar even los.
Als je je accu snel wilt kunnen verwisselen moet je kleinere, makkelijk te vervangen, losstaande, generieke accu's nemen. Deze heeft een grote, hypermoderne vloeistofgekoelde accu die verdeeld over de auto is geplaatst. Die haal je er niet zomaar even uit en daar heeft ook niet zomaar ieder accuwissel station een opgeladen reserve-exemplaar van op voorraad.

Bovendien, wil je wel dat je in je hypermoderne Mercedes na een accuwissel een Lada of Kia accu krijgt. Ik denk het niet... De accu is bij elektrische auto's zo'n kritisch onderdeel dat auto's zich daarmee juist kunnen onderscheiden, zoals dat nu ook met motorvermogen gebeurt.

Grappig trouwens dat de snelste elektrische auto ter wereld nog steeds een klassiek 'verbrandingsmotor onder de motorkap' uiterlijk heeft, terwijl de motoren bij de wielen zitten en de accu verdeeld over de auto is geplaatst. Daar is dus nog zeker iets te verbeteren.
Daar is dus nog zeker iets te verbeteren.
Hoezo, extra kofferbak is nooit weg ;)
bij een prijs van 4 ton en een actiradius van 120 KM op volle snelheid op de autobahn bij 60 kilowattuur (en reken maar dat die accu niet 100% volzit in werkelijkheid, dat lukt alleen in tests), dus in werkelijkheid een actieradius van 100 KM voor deze auto,
dan praten we niet meer over de prijs van accu of het enorme verbruik.

Dat zijn geen aspecten meer.

Maar denken ze nu serieus er meer dan 1 van te verkopen voor iets wat nog geen 100 KM gaat halen op de autobahn?

Want met dit soort auto's ga je die 200 feitelijk gewoon rijden en afspraken voor directeuren met chauffeur zijn meestal NIET om de hoek.
Directeuren met een chauffeur zullen niet snel in een tweezits sportwagen gaan zitten. ;) Dit lijkt me meer een auto voor mensen die zelf heel graag rijden, maar ook dan is de actieradius van 100km heel klein.
daarom moeten ze ook partjes maken dat het stackable is zoals een rack server. of aa batterijtjes , no just kidding. gewoon bijv. 20 accu's voor de sls en 4 voor de kia
Grappig trouwens dat de snelste elektrische auto ter wereld nog steeds een klassiek 'verbrandingsmotor onder de motorkap' uiterlijk heeft, terwijl de motoren bij de wielen zitten en de accu verdeeld over de auto is geplaatst. Daar is dus nog zeker iets te verbeteren.
Ik denk dat dat juist een groot pluspunt is. Wanneer de Prius en de Insight een wat meer conventioneel uiterlijk gehad zouden hebben zouden ze IMHO een stuk beter verkopen dan ze nu doen. Niet dat het nu slecht verkoopt, maar toch.
Probleem met elektrische auto's is dat ze er 100 jaar geleden ook al waren en toen verder kwamen als nu (relatief). Wat een vooruitgang...

[Reactie gewijzigd door madmaxnl op 23 juli 2024 07:40]

ja, alleen vergeet je, dat zew ook een kwart van de snelheid hadden en dus ook veel minder luchtweerstand.
Klopt ja, maar het zegt wel iets over de efficiëntie van een elektromotor en de efficiëntie van da accu's. Het zijn heel erg simpele onderdelen.
Nou, kan zo vervangen worden ja, maar niet door één mens. Heb je al een robotinstallatie oid voor nodig die dat doet en die een flink gewicht kan tillen. Wel interessant model voor elektro-auto's: gewoon accu vervangen door robot @ tankstation ;)
Voor 416.500 euro per stuk?
Nee bedankt, ze kunnen beter iets nuttigers doen met ons belastinggeld.
548 KG aan batterijen is wel serieuzer dan die speledingetjes die ze als electrische auto te koop zetten.
Sinds wanneer gaat het belastinggeld naar Mercedes-Benz ?
Dat zijn toch echt hun eigen verdiende centjes door het verkopen van prachtige automobielen door de jaren heen. Als ik het geld zou hebben zou ik deze kopen, maar voor nu is het veel te veel :P Neemt niet weg dat ze (afgezien van de kleur) weer een prachtige auto hebben weten te produceren.
Ehm.. heb je het stukje gemist waarbij deze auto's bijna een half miljoen kosten?
De SLS AMG Electric Drive moet in juni 2013 op de markt komen. De prijs is niet mals; Mercedes hanteert een adviesprijs van 416.500 euro
Als overheid kan je niet zo veel uitgeven aan bedrijfsauto's, en dan volhouden dat er streng bezuinigd moet worden. Als je hiermee een proef met 25 auto's wilt doen, ben je direct al meer dan 10 miljoen kwijt, alleen voor de auto's.

De enige toepassing voor deze auto is erg rijke mensen/bedrijven die dit willen showen. Het is gewoonweg te duur om groot gebruikt te worden.
Je neemt de opmerking om een AMG Mercedes te gebruiken als bedrijfsauto serieus? 8)7 Want AMG's worden nu natuurlijk ook echt massaal gebruikt als bedrijfsauto's... Je weet dat AMG de over the top luxe-divisie is van Mercedes?
Luxe zou ik niet direct zeggen , alle dikke bakken van Mercedes voldoen al aan 'Luxe'.
AMG slaat eerder op de performantie denk ik :)
Klopt, AMG was een apart duits autobedrijf en is eerst binnen de mercedes showrooms verkocht alvorens het in mercedes opging als Mercedes-Benz AMG met getunede mercedes'en

http://www.mercedes-amg.com/#/philosophy
laat ik je uit je droom halen,

ooit gehoord van co2 handel, ik ben nu 22 ik wist er al vanaf toen ik 15 was.
http://www.co2markt.eu/home/
co2 besparen levert heeeeel veel geld op voor de overheid.
Volgens de fabrikant...

Uit de test van de Rijkswaterstaat bleek net dat de actieradius een stuk lager was dan wat de fabrikanten beweerde, waarom zou Mercedes hier een uitzondering op zijn?
Wat doet zo'n snellader nou? En is dat slecht voor de accu's? Dat staat er niet bij.

Waarom moet het zo met een omweg; gewoon een UPS-like apparaat neerzetten met bijna dezelfde capaciteit als de accu van de auto, die plug je in het stopcontact, die laadt op, je duwt de stekker van de auto in die UPS... geen problemen met het netwerk en toch kunnen snelladen. Is dat niet veel gemakkelijker dan dit?

Overigens is deze kleur verboden in Nederland. Dit is chroom, en dat mag wettelijk niet eens. :)

[Reactie gewijzigd door naarden 4ever op 25 juli 2024 14:05]

Genoeg Li-on gebaseerde accu's die prima,zonder schade, snel te laden zijn.
Hoe meer cellen,des te makkelijker en hoe hoger de stroom mag en kan zijn.
Wat een snellader doet? Het woordt geeft het al een beetje weg: accu's snel laden.

Waar snel in dit geval nog steeds maar 1/3C is... wat eigenlijk extreem traag laden is. Toch heet het een snellader.... ik snap de verwarring.

Je kunt twee auto's kopen.... het is in feite een rijdende UPS.
Wat doet zo'n snellader nou? En is dat slecht voor de accu's?
Sneller laden inderdaad. Meer amperes je accu in jagen.
Maar als je accu vol is, wordt die energie omgezet in warmte, dus pas op dat je accu niet te vol raakt. Een trage lader laadt dusdanig langzaam dat de accu's de warmte weer kunnen afvoeren, dus overladen is niet zo'n probleem. Bij een snellader zou je brand/explosies krijgen als je blijft laden.

En tijdens het laden kun je helaas niet bepalen hoe vol de accu is, dus je moet af en toe stoppen, meten en beslissen of je weer verder gaat laden. Dus dat vergt wat intelligentie in de lader.

En dan zit je nog met dat verschillende (delen van) cellen op verschillende momenten vol kunnen zijn. Je kunt je voorstellen dat de delen die het dichts bij de aansluiting zitten, het hardst geladen worden. Je zou eigenlijk elke cell afzonderlijk moeten laden, wat nog meer complexiteit aan de lader toevoegt.
Waarom moet het zo met een omweg; gewoon een UPS-like apparaat neerzetten met bijna dezelfde capaciteit als de accu van de auto, die plug je in het stopcontact, die laadt op, je duwt de stekker van de auto in die UPS... geen problemen met het netwerk en toch kunnen snelladen. Is dat niet veel gemakkelijker dan dit?
Nee, dat is helemaal niet makkelijker. Dat betekent namelijk dat je óók die 500kg aan accu's in je huis moet hebben staan! En die accu's kosten waarschijnlijk zo'n 100.000 euro. (Misschien zelfs veel meer dan dat)

Dat is absoluut niet makkelijker dan een snellader, hetgeen niet veel meer is dan een uit de kluiten gewassen transformator. Dat is klein, handzaam, en goedkoop.

En de laadtijd zal hetzelfde zijn.... snelladen levert een enorme hoeveelheid warmte op, vanwege de interne weerstand, en die moet je accu pakket kunnen afvoeren. Die drie uur zal dus gewoon de maximale snelheid zijn. (Verder gaat de levensduur ook hard achteruit met snelladen, dus dat is ook limiterend)
Waarom zou je geen chromen auto mogen? waar staat dat in de wet?
spiegeld te veel en kan daardoor gevaarlijke situaties opleveren is geloof ik de reden.
Geen idee welke wet dat onder valt..
Het mag wel, maar je mag andere weggebruikers niet verblinden. Dus wanneer je auto te veel zonlicht reflecteert, komt hij echt niet door de keuring van de RDW.

Ik denk wel dat het bij deze auto meevalt. Het is niet echt chroom, gezien de blauwe gloed..
Staat in de wet. Je mag geen reflecterende auto hebben. Hij moet dus een kleurtje hebben. Metallic is echt de limit helaas. Heb een tijdje terug ook een volledig spiegelende auto gezien, mag ook niet in NL. Op zich wel goed want dat zou me een zootje worden 's nachts. Die auto's worden practisch onherkenbaar door de schitteringen.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 25 juli 2024 14:05]

Nee, dat mag niet, ik zoek nog even op waar, maar het antwoord is iets met 'x percentage reflecterend oppervlakte'.
Een van de regels van de RDW, dit mag dus niet.

edit: kan het niet vinden bij de RDW (staat niet in de M1 individuele keuring), misschien is het een Europese typegoedkeuring.

[Reactie gewijzigd door airell op 25 juli 2024 14:05]

Wat doet zo'n snellader nou?
Wilde gok: hij laadt snel.
Normale acculaders laden vaak met 10% van de accu capaciteit. Op die manier wordt er het minste gas geproduceerd in de accu alleen kost dat de benodigde tijd.

Een geoptimaliseerde snellader heeft meestal 7 of meer trappen (stroomsterktes) waarbij de lader eerst achterhaald (vaak via de accu spanning) wat ongeveer de capaciteit is welke de accu nog heeft. Naarmate de accu zijn maximale capaciteit bereikt, zal de stroomsterkte afnemen. Een goede snellader heeft vrijwel geen nadelige effecten op de levensduur van de accu.

Huishoudens welke bijvoorbeeld elektrisch koken hebben bijvoorbeeld al een krachtstroom (380V / 3 x 230V) aansluiting. Daarbij werd het mij niet helemaal duidelijk op welk voltage de elektro motoren zelf werken. Als dat minder dan 400V is (bijvoorbeeld 230V) dan gaan je al accu's al een 1,73 (380 --> 230V is wortel uit drie) langere tijd meer dan als je 380V motoren zou gebruiken. Immers vermogen is spanning x stroom..

Volledig elektrisch aangedreven auto's zoals deze auto en de Leaf hebben de toekomst. Alleen klanten welke welke een normale SLS kunnen veroorloven (zowel aankoop, onderhoud, verbruik, verzekering, etc) kunnen sneller een elektrische veroorloven dan de doelgroep welke met de leaf, Prius en Ampera wordt aangesproken.. Daarbij hebben veel technieken uit de SLS serie ook hun weg gevonden naar de 'normale' consumenten auto's zoals ABS en EPS..
Wat iedereen vergeet te melden hier is dat voor snelladen veel ENERGIE nodig is.
Veel meer dan met gewoon laden. Dit is zeker een issue, daar debateren ze nml. ook over op "hoog niveau" .
De brandstofcel heeft toekomst accu's niet wat denk je dat er met het elektranetwerk gebeurt als iedereen om 6 uur zijn auto aan de lading zet bam alle schakel stations vallen uit ivm overbelasting van het netwerk!
De vrieskast-methode werkt alleen voor NiCd-accu's :+ en NiMh-accu's (of waren dat nou juist de LiIons?) verslechteren vooral over tijd, niet zozeer door gebruik.

En dan heb je nog andere verschillen in gebruik. Zo is het voor een NiCd goed om volledig ontladen te worden, terwijl dat voor een lood-accu juist slecht is.
Ik vraag me af hoever de reikwijdte is. Verder mooi bakkie ;)

edit (gevonden): Range: 250 km (according to NEDC)

edit2: oh wat slecht gelezen, las er helemaal overheen in het artikel 8)7

[Reactie gewijzigd door SamStar op 25 juli 2024 14:05]

60kWh aan accu's, piek van de motoren op 552kW. Ofwel als je continue voluit gaat zijn binnen 10 minuten de accu's leeg (6,5 minuut als je echt die 552kW continue zou halen). Dan ben je erg nuttig met je claim 'snelste electrische auto"...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 27535 op 25 juli 2024 14:05]

Bugatti Veyron rijd anders ook zn tank leeg in 7 minuten. Das gewoon een eigenschap van deze high end autos.
Gelukkig moet je dan geen 20h bij de pomp staan :)
Maar wel bij de bandenspecialist langsgaan want op topsnelheid zijn de banden binnen 20 minuten versleten. (bron: een van de mooiste TopGear afleveringen ooit).

Bij 'slechts' 250 km/u doe je er gelukkig langer mee.
Sorry hoor, maar met 650KG aan acuu's, hoe snel denk je dat dei banden slijten als je een beetje gast ?
ja als je zo'n directeur vertelt dat hij 20 uur moet wachten 100 kilometer verderop als hij met 200 gaat rijden, dan staat die wagen direct weer bij de dealer, vooral in Duitsland ;)
Omdat even in perspectief te zetten, als je onder de douche staat, komt er zo'n 10 liter per minuut naar beneden. Bij een Bugatti Veyron is dat zelfs dus nog meer en dat is een hoop energie/benzine.
60kWh aan accu's, piek van de motoren op 552kW. Ofwel als je continue voluit gaat zijn binnen 10 minuten de accu's leeg (6,5 minuut als je echt die 552kW continue zou halen). Dan ben je erg nuttig met je claim 'snelste electrische auto"...
Het is een elektrische auto. En er staat AMG op, ook al geen toonbeeld van praktische toepasbaarheid. Natuurlijk is het niet nuttig.
Dat gaat je niet lukken, deze auto is begrensd op 250 km/h. Zodra je die snelheid gehaald hebt zal hij dus z'n vermogen terugschroeven. In 10 minuten ben je trouwens toch al ruim 40 km verder als je 250 per uur gaat.
250 kilometer, staat in het artikel. Maar dat zal denk ik van de rijstijl afhangen?

Wel grappig dat ze ook aan de bestuurder denken, rauw wegtrekken kan nog steeds met het juiste geluid:
Starting with a characteristic start-up sound, which rings out on pressing the "Power" button on the AMG DRIVE UNIT, the occupants can experience a tailor-made driving sound for each driving situation: incredibly dynamic when accelerating, subdued when cruising and as equally characteristic during recuperation.
45kg extra in elk wiel?
Vooral geschikt voor een kaasrechte weg dan, want als je een slecht wegdek hebt schud je helemaal kapot...
Of van die 4 ton is 3 ton uitgegeven aan schokdempers.
Ik begrijp niet goed waarom dit bericht negatief bestempeld wordt. Mijn eerste reactie was ook: 45 kg extra in elke wiel... en een dergelijke "unsprung mass" is echt niet wenselijk: http://en.wikipedia.org/wiki/Unsprung_mass

Het originele artikel meldt echter dat de motoren geen deel uitmaken van de "unsprung mass":
-
This enables the unique distribution of torque to individual wheels, which would normally only be possible with wheel hub motors which have the disadvantage of generating considerable unsprung masses.
In dit artikel over de aandrijving wordt een en ander verduidelijkt. Met name hier is te zien waar de elektromotoren zich bevinden. Die behoren dus inderdaad niet tot de onafgeveerde massa.
Mercedes zal volgens jou niet weten waar ze mee bezig zijn?

Jij weet zeker meer dan die ingenieurs?

Overigens is dit natuurlijk wel echte 4x4.

Een dergelijk auto zal dus nog minder moeite moeten hebben met slecht terrein dan een Land Rover.

Je hebt alleen het probleem met de hoogte van de auto.
Lees mijn quote van het originele artikel. Mercedes weet het heel goed: de motoren maken geen deel uit van de unsprung mass...

Het was een terechte opmerking van RocketKoen, die op dat moment verrassend negatief gemod werd.

[Reactie gewijzigd door V_J op 25 juli 2024 14:05]

Voor "unsprung mass" hebben we in het nederlands gewoon een term: "onafgeveerd gewicht". :)
Hangt er vanaf. Ik gok dat Mercedes er wel voor gezorgd heeft dat de motoren niet direct op het wiel zitten, zodat deze wel om het afgeveerde gedeelte van de auto zitten. Daarmee verlies je misschien een beetje voordeel van elektrische aandrijving (namelijk geen aandrijfas nodig), maar zorg je er wel voor dat je elektrische sportauto nog enigzins kan concurreren met de niet elektrische variant.
De motoren zitten in dit geval niet in de wielen. In de bron staat vermeld dat de motoren elk met een axiale tranmissie verbonden zijn met de wielen, om hoge ongeveerde massa's (zoals bij motoren in de wielen) te voorkomen:
The four compact permanent-magnet synchronous electric motors, each weighing 45 kg, achieve a maximum individual speed of 13,000 rpm and in each case drive the 4 wheels selectively via a axially-arranged transmission design. This enables the unique distribution of torque to individual wheels, which would normally only be possible with wheel hub motors which have the disadvantage of generating considerable unsprung masses

[Reactie gewijzigd door Gurby op 25 juli 2024 14:05]

De Duitse autofabrikant heeft bij elk wiel ...
Niet in elk wiel.
20 uur opladen. Lekker praktisch. Het doet me denken aan van die minihelikoptertjes waarmee je kan spelen. Vijf minuutjes pret, 50 minuten opladen.

Met die auto wordt het: 1 uurtje pret, 20 uren wachten :)
Nee hoor, als je die auto kunt betalen neem je er natuurlijk de snellader bij.
Waarom neemt iedereen meteen aan dat men letterlijk elke dag de batterij leeg rijd, rij een EV en gebruik zelden meer dan 30% van de batterij.

Niet dat je geen gelijk hebt, als je +4 ton kan betalen voor een auto, dan kan er ook wel wat extra af voor krachtstroom aansluiting, als je dat al niet hebt.
Waarom neemt iedereen meteen aan dat men letterlijk elke dag de batterij leeg rijd, rij een EV en gebruik zelden meer dan 30% van de batterij.
Omdat jij niet maatgevend bent voor andere mensen en geen kip met een SLS AMG die 250 km max range gaat halen? 't is een SLS, én een AMG. Dat rechter pedaal dat moet naar beneden, de neus omhoog en het asfalt naar achteren. Als je 50 km enkele reis forenst naar je werk (wat, als je buiten de grote stad wilt wonen in je landhuisje maar wel in die grote stad moet werken om die miljoenen te verdienen om dit alles te betalen, geen bijzonder groot aantal kilometers voor Dutisland is) krijg je die SLS echt wel leeggetrapt.
Zij niet dat er geen mensen zullen zijn die hem vaak of zelfs dagelijks bijna leeg rijden, zie het alleen niet zo gouw gebeuren bij elke eigenaar.
Die helikoptertjes zijn anders wel knap in elkaar gezet.

Het is nu pas mogelijk om zulke helikoptertjes te bouwen omdat de motortjes en accu licht gemaakt kunnen worden.

En je kan er juist lang mee vliegen, ik weet niet welke helikoptertjes jij hebt maar die ik heb gekocht hoefden maar 5 minuten te laden voor 10 minuten vliegen.
Lichte plastic helikoptertjes joh.

Reken het eens uit voor een normale helikopter met 2 personen erin en wat bagage wat je aan batterijen nodig hebt en of die batterij zichzelf wel kan optillen :)
Anoniem: 351392 27 september 2012 14:10
max snelheid van 250km/u en actieradius van 250km....
hah elk uur in het stopcontact :+

beetje jammer van de prijs maar altijd positief dat electromotoren nu steeds meer toegepast worden in auto's
Jammer van de prijs? Als je (baas) het leasebedrag dat er bij hoort op kan/wil hoesten, rijd je deze auto zonder bijtelling :+
Je kan dus maximaal een uurtje rijden in duitsland... :)
Twee-en-een-half als je die 250 km wilt halen. Tien minuten als je de 250 km/h wilt halen...
Even overleggen in Berlijn gaat dagen kosten nu met al dat laden onderweg :)
Op 250 km/h denk ik niet dat je de 250 km radius haalt hoor, eerder 50 km radius :P
Niet vergeten: " its own noise generator for a 'specially developed, futuristic noise."

;(
Wat is daar mis mee? veel mensen geven aan dat ze het geluid missen in een electo auto.
Zeker bij supercars is het geluid een belangrijk onderdeel van de beleving.. McLaren heeft zelfs een persoon in dienst die verantwoorldelijk is voor het geluid van de uitlaat, niet performance van uitlaat, puur het geluid..
Allemaal geleuter wat je hier verkondigd. Die accu's hier begeven het MASSAAL.
Al aan m'n 3e lithium ion bezig voor de macbookpro en de kleine batterijtjes die heb ik misschien 100x opgeladen?
Elke autofirma heeft dat, naar ik me herinner heeft Mercedes een afdeling acoustiek met meer dan 250 man.
Na het weekend is hij EUR 7000,- duurder. Wees er dus snel bij!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.