Estland opent meest dichte laadpuntennetwerk voor elektrische auto's

De overheid in Estland heeft een aanzienlijk aantal nieuwe laadstations voor elektrische auto's geïnstalleerd, waardoor het land nu naar eigen zeggen als eerste een landelijk dekkend netwerk heeft. De laadpalen staan onderling niet meer dan 60 kilometer uit elkaar.

De Estse overheid hoopt zo dat automobilisten eerder overgehaald worden om een elektrische auto aan te schaffen. In de Baltische staat zouden dergelijke auto's nog maar weinig populair zijn, maar de beschikbaarheid van laadstations moet een deel van de nadelen van elektrisch rijden wegnemen. Er zijn onlangs 165 nieuwe laadstations geplaatst, waardoor het land nu naar eigen zeggen als eerste ter wereld een landelijk dekkend laadnetwerk heeft.

Ook moeten de laadstations elektrische auto's sneller opladen dan gebruikelijk is. In plaats van uren zouden de laadpalen een accu in maximaal 30 minuten kunnen opladen. Ook geeft de overheid in Estland subsidie op de aanschaf van elektrische auto's; dat bedrag kan oplopen tot maximaal 18.000 euro. De hoge aanschafprijs wordt vaak genoemd als een van de nadelen van elektrisch rijden.

De lage beschikbaarheid van laadstations is een van de grote problemen die verhindert dat elektrisch rijden populairder wordt. Onder andere in Nederland is nog geen goed dekkend netwerk van laadpalen. Onlangs werd bekend dat de elektrische auto in Duitsland op een mislukking lijkt uit te lopen.

Door RoD

Admin Mobile

23-02-2013 • 14:02

89 Linkedin

Submitter: Woverke

Reacties (89)

89
79
56
10
0
9
Wijzig sortering
Dat zal dan op bepaalde hoofdwegen zijn. Estland is namelijk een van de dunstbevolkte landen van Europa.

Jammer dat deze landen aan die flauwekul meedoen. Elektriciteit wordt ook nog veelal met fossiele brandstoffen opgewerkt. Windmolens draaien op subsidie en kerncentrales hebben helaas ook nadelen, vooral het afval-probleem. Elektrisch rijden is dus helemaal niet zo duurzaam.
Jammer dat je het flauwekul noemt want het is wel de toekomst. Electrisch rijden heeft namelijk een paar enorme voordelen: 1] geen lokale uitstoot 2] geen afhankelijkheid meer van het midden oosten 3] centraler efficienter opwekken 4] makkelijk van energiebron wisselen, wind als wind beschikbaar is, zon als zon beschikbaar is etc.5] het rijdt lekker want sneller optrekken, minder geluid en minder vibraties.
dat 'minder geluid' kun je straks weer doorstrepen als die rare snijbonen bij de EU hun zin krijgen: nieuws: Europarlement: elektrische auto's moeten meer geluid maken :+

[Reactie gewijzigd door Menesis op 23 februari 2013 18:10]

dat 'minder geluid' kun je straks weer doorstrepen als die rare snijbonen bij de EU hun zin krijgen: nieuws: Europarlement: elektrische auto's moeten meer geluid maken :+
Een aantal maanden geleden reed er ineens een prius voor mijn neus voorbij. Je hoort die dingen dus echt niet. Ik ben ermee akkoord dat je moet opletten als je oversteekt, maar voor kinderen en dergelijke lijkt het me toch wat veiliger dat dingen lawaai maken. Zeker als er veel omgevingslawaai is hoor je ze dus niet. Zolang ze geen lawaai maken koop ik er geen. Ik wil niet dat er op een bepaalde dag een voetganger tegen mijn voorruit plakt, een blinde bijvoorbeeld.
Juist, zo beginnen veel grote bedrijven met lease auto's op stroom.
Mijn oom heeft nu ook een auto van het bedrijf de: Opel Ampera, hij heeft van het werk een laadpunt op de oprit en op de parkeerplaats van het bedrijf.
Alle voordelen die jij noemt, bevestigd hij met de puntjes op de i.

Hij is overgestapt van de Jaguar X-type naar de Ampera, en hij voelt zich tov voorheen een zeer gelukkig weggebruiker.
Anoniem: 174926
@SvMp23 februari 2013 14:15
wat jij zegt klopt helemaal niet. Elektriciteit zelf al wordt ze opgewekt door een % aan fossiele brandstoffen dan nog is ze schoner dan rijden op gewone brandstof.

Dit soort initiatieven kost meestal zeer weinig omdat elektriciteit nu eenaam overal voor handen is en het neemt het laatste grootste negatief punt van elektrische auto's weg: range anxiety.

Waarschijnlijk zijn dit nog trage laadstations en niet te vergelijken met het super charger netwerk dat tesla motors ook binnenkort in europa zal ontplooien waarbij volladen kan worden gereduceerd tot 40 minuten.

In vele Europese landen wordt elektriciteit trouwens opgewekt door een mix van gas, steenkool, nucleair, groene energie; veel natuurvriendelijker dan uw aardolie die ook nog es moet worden getransporteerd en ontgonnen.

edit: ik moet wel toegeven dat de elektriciteit's mix in Estland (90% shale, oil) er niet zo goed uitziet
http://www.mkm.ee/public/ELMAK_EN.pdf

Uit het plan blijkt dat ze grote stappen willen zetten om dit te verbeteren naar de toekomst.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 174926 op 23 februari 2013 14:22]

Het gaat om DC (CHAdeMO) snellaadstations die met 50kW kunnen laden. Dat is is niet heel verschillend van wat Tesla neerzet. Daarnaast zit er op de laadstations een 22kW AC outlet.
Volgens mij is allang bekend dat de de olie en aardgas op aarde net zo fossiel is als de aargas op Titan, of hebben daar ook miljoenen jaren geleden planten gegroeid..........
Waarschijnlijk zijn dit nog trage laadstations en niet te vergelijken met het super charger netwerk dat tesla motors ook binnenkort in europa zal ontplooien waarbij volladen kan worden gereduceerd tot 40 minuten.

Er staat toch echt in het artikel heel duidelijk dat de palen in Estland de accu in 30 minuten kan opladen.
Ze zijn dus een stuk beter/sneller dan de Tesla`s.
Elektriciteitscentrales op fossiele brandstof worden ook gesubsidieerd, dus subsidie is absoluut geen argument tegen windmolens.
Elektrisch rijden wordt duurzamer wanneer we meer duurzame energie gaan opwekken. Bij elektrisch rijden is het dus slechts een kwestie van tijd terwijl rijden op fossiele brandstoffen nooit duurzaam zal worden.
Elektrisch rijden is dus ook absoluut geen flauwekul, je bent tekenend voor ontwikkelde landen, vastgeroest in de status quo, blind voor economisch en ecologisch gezonde alternatieven.

Edit: Dit is bedoelt als reactie op SvMp

[Reactie gewijzigd door Crazy Harry op 23 februari 2013 14:32]

De duurzame elektriciteit die je opwekt gaat eerst naar het huidige elektriciteitsverbruik. We slagen er nu al niet in om dit verbruik duurzaam op te wekken.

Rijden kost enorm veel mechanische energie met een zeer variabele vraag (elektromotorische kracht wint hier), verwarming kost ook veel energie met een iets minder variabele vraag maar elektrische verwarming is enorm inefficient (als je de hele keten meerekent).

Dit zijn twee problemen die je niet met windmolens kunt oplossen, je hebt duurzame brandstoffen nodig die je kan meenemen en die en passant ook elektrische energie kunnen opwekken. Zeker voor problemen waar energiedensiteit een belangrijke rol speelt kan je het je niet permitteren om zware inefficiente energieoplsag systemen te introduceren.
Anoniem: 397134
@SvMp23 februari 2013 14:35
Niet geheel waar. Het klopt volledig dat er alsnog CO2 wordt geproduceerd bij het maken en vervoeren van stroom voor een elektrische auto. Je moet alleen niet vergeten dat een elektriciteitscentrale qua CO2 uitstoot per Joule opgewekte energie veel effectiever is dan het hele traject aardolie-->benzine-->verbrandingsmotor. Als je bij beide vormen gaat kijken hoeveel CO2 er exact wordt geproduceerd stoot je per kilometer in een elektrische auto ongeveer 100 gram CO2 uit, tegen bijna 500 gram voor een gemiddelde auto op benzine. Een veel groter nadeel van elektrische auto's is de accutechnologie, welke gebruik maakt van vervuilende en zeldzame materialen die ook nog eens voornamelijk uit china komen. Dit neemt niet weg dat innovatie belangrijk is. De eerste stap die genomen moet worden zijn de plugin hybrides met kleine verbrandingsmotor. Daarna als de accutechnologie verbetert is mogelijkerwijs volledig elektrische auto's of desnoods auto's op waterstof, ook al is het rendement daarvan ook nog teleurstellend op het moment.
Dat zal dan op bepaalde hoofdwegen zijn. Estland is namelijk een van de dunstbevolkte landen van Europa.

Jammer dat deze landen aan die flauwekul meedoen. Elektriciteit wordt ook nog veelal met fossiele brandstoffen opgewerkt. Windmolens draaien op subsidie en kerncentrales hebben helaas ook nadelen, vooral het afval-probleem. Elektrisch rijden is dus helemaal niet zo duurzaam.
Kolencentrale zijn veel schoner dan auto's. Komt eigenlijk alleen maar waterdamp en co2 uit kolencentrale tegenwoordig, rest word er voor 99,9% eruit gefilterd, dat doet een auto niet, hou er maar eens doek voor de uitlaat van 10 jaar oude auto en dan vooral veel gebruikte bestel auto's die op diesel lopen.

Daarbij heb je geen fijnstof uitstoot in woonwijken waar veel mensen bij elkaar wonen, wat gigantisch voordeel is tegenover verbrandingsmotors die daarom alleen al zeer gevaarlijk.zijn.

Dat maakt zelfs stroom wat opgewekt is met kolen vele malen schoner dan verbrandingsmotor, wereld van verschil. Een Amstedam waar geen verbrandingsmotors meer zullen rond rijd zal de luchtkwaliteit zeer ten goede komen. Durf wel te stellen dat het mensenlevens gaat schelen!

En daar houd het niet op wat word per dag meer en meer groene stroom opgewekt, en techniek omdat te bewerkstelen word ook steeds beter en minder belastend voor het mileu.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 februari 2013 18:03]

Om dit flauwekul te noemen vind ik wat ver gaan.

Zelfs al wordt elektriciteit opgewekt m.b.v. fossiele brandstoffen dan nog heeft het zin om elektrisch te rijden. Een energiecentrale heeft een aanzienlijk hoger rendement dan een verbrandingsmotor van een auto. Dit gecombineerd met het hoge rendement van een elektromotor betekent toch een besparing en minder uitstoot.
Hoe kom je daar nu bij? Het gemiddelde rendement van een energiecentrale is zo'n 40% (sterk afhankelijk van de leeftijd van de centrale), daar komen leveringsverliezen bij die kunnen oplopen tot 10%. Dat is samen nog wel beter dan het rendement van een gemiddelde benzinemotor (25%), maar al slechter dan een moderne diesel. En dan hebben we de verliezen in de electrische auto nog niet eens meegerekend, daar kon ik geen cijfers over vinden. In mijn ervaring worden dat soort zaken in de eerste generatie van nieuwe technologie nog al eens veel te rooskleurig voorgesteld, zie bijvoorbeeld spaarlampen. Een nadeel van electrische auto's is bijvoorbeeld het hoge rijgewicht door de batterijen.

Bronnen:
De energieraad kwam in 2009 tot de conclusie dat de co2-uitstoot van electrische en benzineauto's gewoon vergelijkbaar is:
http://www.algemene-energieraad.nl/newsitem.asp?pageid=15674

Daarbij moet ik wel aantekenen dat ze van een verouderd gemiddeld rendement van 33% voor electriciteitscentrales uitgaan. Dat schijnt --volgens Essent-- voor moderne centrales een stuk beter te zijn:
http://www.energieexpert....met-een-hoger-rendement/#
Essent zwijgt echter over het percentage van de electriciteit dat al uit die geweldig efficiente moderne centrales komt. Het zou me niet verbazen als dat ook nog tegenvalt...
Toch maak je een denkfout, die de meeste mensen maken.
Misschien is electrisch rijden nu nog niet veel zuiniger. Maar dan vergelijk je een technologie die pakweg 100 jaar oud is met een technologie die nog geen 10 jaar bezig is. Nu hoor je aan je post te zien bij de overgrote meerderheid die alleen maar korte termijn denkt en alleen maar aan zichzelf, maar over 100-200 jaar, wanneer wij al lang dood zijn, moeten mensen ook nog van A naar B komen. Tegen die tijd zal electrisch rijden rijden op fossiele brandstof met handen en voeten voorbij gestreefd zijn. Plus dat we verschillende manieren hebben om electriciteit op te wekken. We moeten wel degelijk nu al zoveel mogelijk ontwikkelen en innoveren. En dat jij dan nu nog niet goedkoper uitbent is niet echt relevant voor het onderhouden van de maatschappij in de toekomst.
Een goede verbrandingsmotor kan hetzelfde rendement halen indien dit enkel gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Voordeel dat je dan nog hebt is dat je in de winter de restwarmte kan gebruiken voor je verwarmingssysteem. Je actieradius in de winter is wegens slechte performantie van de batterijen bij koud weer en wegens zeer inefficiente verwarming (gas => warmte => elektriciteit => transport ==> batterijen => verwarmingselementen = verliezen) gewoon dramatisch te noemen. Dat je batterijen nodig hebt in je auto is logisch, geen eigen energieopwekking is echter gewoon ridicuul als je de auto in meer dan enkel ideale omstandigheden wil gebruiken.
Anoniem: 390875
@SvMp23 februari 2013 14:33
En dan die fietsers.. de metaal sector draait ook op subsidies, bij het verwerken van staal worden vele chemicaliën verbruikt en heel veel energie (omsmelten, vormen, etc.) gebruikt, en lichte fietsen van kunststoffen gebruiken juist nog meer fossiele grondstoffen.

Om over wandelaars maar te zwijgen, liters en liters deodorant die ertegenaan gegooid wordt om maar van de zweetlucht af te zijn, miljoenen schoenen die op vuilnishopen terechtkomen, en wat te denken van al die koeien die worden gefokt zodat die wandelaar bij thuiskomst een bieflapje kunnen eten voor de energie, maar ondertussen methaan uitstoten dat nog veel erger is dan koolstofdioxide?

Jammer dat mensen aan die flauwekul meedoen. Fietsen en wandelen is dus helemaal niet zo duurzaam.

:+
Ja, maar binnenkort worden dit misschien hernieuwbare bronnen. Het voordeel is dat je de auto's niet met een nieuwe motor moet uitrusten omdat de energiebron verandert (steenkool, olie, gas, wind, zon ...): het wordt allemaal eerst elektriciteit.

Dus heeft het weldgelijk zin om nu al te beginnen rijden met elektrische auto's.
het is helemaql geen nzin, het duurt decennia voordat het huidige wagenpark vervangen is door electrische auto's, en er moet een keer mee begonnen worden om ook te zorgen dat men verder investeert in ontwikkeling van verbeterde electrische auto's. maar als niemand er mee begint zal de techniek ook achterblijven, en fossiele brandstof is gewoonweg steeds schaarder terwijl electriciteit op meerdere schone/duurzamere methodes op te wekken is.. Het is simpelere om 1 plaats (bv steenkoolcentrale) dat nog vervuild te vervangen of minder vervuilend te maken, dan die miljarden auto's die nog op de weg rondrijden, dus als er niet mee begonnen wordt om al die auto's te vervangen door electrische auto's dan ben je gewoonweg te laat voordat alle bezine/diesel 'op' is.. en vergeet niet, inprincipe hoef je bij een electrische auto de huidige accu alleen maar te vervangen door een nieuwe kleinere (maar groter in capaciteit) accu als er weer verbeterde accu's zijn...
Je kan het overzicht van oplaadpunten hier terugvinden: http://elmo.ee/charging-network/
Anoniem: 16328
@SvMp23 februari 2013 14:14
Dit gebeuren is vast voor een groot deel gesubsidieerd met geld uit de Europese Unie. Het komt op mij ook nogal onzinnig over voor een land met iets meer dan 1 miljoen inwoners.
Wat doet het ertoe of de EU meebetaald of niet.
Estland is zo groot als de provincie Noord-Brabant en Limburg samen.
Ook niet meer dan een miljoen inwoners....

Nederland kan er nog wat van leren en bovendien is Estland één van de meest innoverende landen binnen Europa. Heeft het nauwelijks een begrotingstekort en kent het in tegenstelling tot Nederland wél economische groei.

Omdat Estland behoort tot de voormalige Sovjet Unie wil dat nog niet zeggen dat ze er achterlijk zijn. Sterker nog de Baltische staten behoren tot die republieken die zich altijd tegen de Russen hebben afgezet en veel meer te vergelijken zijn met landen als Zweden, Finland en Denemarken.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 23 februari 2013 14:24]

Estland is inderdaad verrassend vernieuwend tegenwoordig! Ze komen van heel, heel ver.

Overigens, die statement over de grootte van het land zou ik wel even terugnemen. Per Wikipedia is Estland in zijn geheel net wat groter dan Nederland. Op een kaart is het ook wel duidelijk.
Ik had het dan ook puur over de oppervlakte, niet de inwoners.
Dit vind ik een goede stap van Estland!
Het is, vind ik, een ontwikkeling die bij uitstek moet worden voorgetrokken door overheden. De "acceptatiedrempel" om de consument te doen besluiten over te stappen op elektrisch rijden is schijnbaar niet echt te overbruggen door de industrie (bijvoorbeeld autofabrikanten).

Het is mij trouwens nog niet echt duidelijk of elektrisch rijden alles bij elkaar nu minder belastend is voor het milieu dan rijden op fossiele brandstoffen. Denk aan manier van opwekken van elektriciteit, transport ervan, ook accu ontwikkeling en verwerking (recycling en bouw van accu's).

Er zijn verschillende studies verschenen over de impact van elektrisch rijden, niet allemaal zijn de resultaten van deze studies positief over de impact op het milieu:

Electric cars 'pose environmental threat'

Proof electric cars DO cause more pollution than normal ones: Study shows impact is worse than petrol-powered vehicles

Wat doet bijvoorbeeld de Europese Unie met elektrisch rijden? Zijn er omvangrijke studies bekend die worden uitgevoerd in opdracht van de EU bijvoorbeeld?

[Reactie gewijzigd door Mont2uk op 23 februari 2013 14:22]

Als je elektrisch rijden echt wilt stimuleren, dan zou je de aanschaf fiscaal aftrekbaar moeten maken. De auto's zijn zo duur dat deze niet te betalen zijn voor mensen met een modaal inkomen. Het is een speeltje van de elite. Daarom is het ook zo schandalig dat we er wel voor moeten betalen met z'n allen.
En dat terwijl de eerste normale auto's 100 jaar geleden door elke bouwvakker
te betalen waren.
Zal wel een Volla accu zijn bij -20 achterlijk idee :)
Hoe zit dat nu eigenlijk met zo'n laadpunten? Zijn die gratis te gebruiken voor iedereen of pomp je elektriciteit per kilowattuur? Iemand moet die elektriciteit toch betalen?
Volgens The Verge zou je voor een vast bedrag van 30 euro per maand onbeperkt van de laadpalen gebruiken kunnen maken. http://www.theverge.com/2...-vehicle-charging-network
Volgens mij wordt je auto geidentificeerd via de aansluiting en krijg je er achteraf een factuur van.
Thuis zal het wel over je eigen net heen gaan, dus gewoon op de electriciteits rekening komen te staan, en bij die stations zou het best wel over kilowattuur gaan, denk ik.

Dat lijkt mij iig het meest logische.
Estland is anders heel goed bezig qua innovatie en technologie.
In 2004 al bezig met WIFI in de hoofdstad:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3673619.stm

En ook op het gebied van Internetbeveiliging kunnen ze met de top meedoen.

http://www.pri.org/storie...tol-of-the-world2072.html

Ontopic:

Mooi dat een land als Estland zo bewust bezig is met innoveren.
Je ziet het zelfde in Zweden, daar heb ik ook al veel meer oplaadpunten gezien. En met voldoende oplaadpunten waarom zou je dan niet Elektrisch gaan rijden?

[Reactie gewijzigd door triesvan op 23 februari 2013 14:11]

Mooi dat een land als Estland zo bewust bezig is met innoveren.
Je ziet het zelfde in Zweden, daar heb ik ook al veel meer oplaadpunten gezien. En met voldoende oplaadpunten waarom zou je dan niet Elektrisch gaan rijden?
Tja, hoe innovatief is het nu werkelijk om met belastinggeld oplaadpalen neer te zetten? Laten we wel wezen, die palen kopen ze gewoon in. Het s gewoon 'off-the-shelf' technologie. Innovatie betekent voor mij iets nieuws doen.

En ook met voldoende oplaadpunten zijn er nog genoeg nadelen:
Ook moeten de laadstations elektrische auto's sneller opladen dan gebruikelijk is. In plaats van uren zouden de laadpalen een accu in maximaal 30 minuten kunnen opladen.
Ik vind zelf 30 minuten dus helemaal niet snel. Uitgaande van een elektrisch bereik van 100 km (zoals de Nissan Leaf) sta je dus elk uur een half uur stil. Ik snap sowieso het hele idee van die oplaadpalen niet. Men benadert het alsof ze tankstations moeten vervangen. Ik wil opladen als de auto toch al stil staat, op de parkeerplaats op mijn bestemming. Niet ergens onderweg een half uur langs de snelweg moeten wachten tot ik weer verder kan.
De lage beschikbaarheid van laadstations is een van de grote problemen die verhindert dat elektrisch rijden populairder wordt.
Onzin. Als dat echt zo zou zijn zouden we het probleem dus makkelijk op kunnen lossen door gewoon een hele sloot oplaadpunten te plaatsen. Da's veel te simpel gedacht. Het gebrek aan oplaadpalen is één van de kleinste problemen. Zodra elektrisch rijden echt haalbaar wordt schieten in no-time overal oplaadpalen als paddestoelen uit de grond.

De échte grote problemen zijn:

* Batterijen hebben veel te weinig capaciteit
* Batterijen zijn veel te duur.
* Batterijen gaan niet lang genoeg mee
* Batterijen zijn te groot en te zwaar.
* Batterijen kunnen niet snel genoeg worden opgeladen.

Als deze problemen opgelost zijn heb je niet eens meer zoveel oplaadpalen nodig. Als ik mijn auto gewoon thuis kan opladen en er daarna een paar honderd kilometer mee kan rijden hoef ik alleen nog maar thuis op te laden elke nacht.

Als een overheid echt innovatief hiermee aan de slag wil kunnen ze het geld voor die oplaadpunten beter besteden aan fundamenteel onderzoek naar batterij technologie.

* OddesE vraagt zich af hoeveel van deze oplaadpunten over 10 jaar verouderd zijn want incompatible
Ik moet zeggen dat ik in Amsterdam best tevreden ben met het netwerk in combinatie met huurauto's. Je kan gewoon kijken waar auto's staan en er een pakken als je er een nodig hebt. Dan zet je hem later gewoon weer terug op een oplaadplek en kan iemand anders de auto daarna weer gebruiken. Echt en top-systeem voor in een stad waar een auto hebben toch niet echt de beste optie is.
Voor mensen die niet in de stad wonen en echt een grote actie radius nodig hebben zou ik het inderdaad niet aanraden natuurlijk...
Voor mensen die niet in de stad wonen en echt een grote actie radius nodig hebben zou ik het inderdaad niet aanraden natuurlijk...
en dat zijn nu juist mensen die een auto nodig hebben
@130km per dag woon-werk verkeer zou ik dus dagelijks onderweg stil staan bij een laadpaal met de Leaf. Op het werk opladen kan niet: er staat geen laadpaal, en de auto staat in de parkeergarage. Met een actieradius in de winter van 200km zou ik eerder overstappen.

Daarbij komt ook dat een accu idioot milieu-onvriendelijk is (Lithium, Cadmium, Lood.....) en verwerking veel energie kost. De elektriciteit komt uit de kolencentrale met een rendement van 33%. Wellicht is dit samen beter voor het milieu dan mijn 20 jaar oude dieseltje, maar milieuvriendelijk noem ik het allerminst.

Dat Estland hier ver in voor loopt is wel goed, maar ik hoop dan ook van harte dat de energie niet wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Voor mij doet het denken aan een rijtje laadpalen bij ieder tankstation langs de snelweg. Mochten ze dit voor elkaar krijgen, kunnen we er in de hele EU nog veel van leren.

Trouwens, die 30 minuten laden... ik hoop niet dat ze dat met een lithium batterij doen. Dat zou de levensduur niet echt ten goede komen... die mogen zover ik weet niet blootgesteld worden aan hoge stroom. Nikkelcellen daarentegen zouden daarvoor uitermate geschikt zijn, en als de stroom door de kabels heen kan is 10 minuten laden ook mogelijk: kijk naar de vliegtuigaccu's die in no time leeg worden gezogen door de startmotoren. 40A is goed mogelijk (ja, daarop kun je lassen).
De meeste electrische huurauto's in amsterdam zijn niet voor een rit langer dan +/- 25km beschikbaar, omdat ze staan te 'laden'...
Mijn enige probleem bij de aanschaf van een elektrische auto is:

* Ik heb geen garage om 's nachts.op te kunnen laden.

En als ik zo om me heen kijk geldt dat voor driekwart van de Nederlanders.
Je hoeft niet perse een garage te hebben om op te kunnen laden.
Het zou alleen wel prettig zijn om een eigen parkeer plek te hebben met eigen stroompaal. Op die manier voorkom je dat je alsnog aan een commerciele partij ben overgeleverd om je auto op te laden. Die partijen rekenen toch een marge op de stroomprijs+huur van de stroompaal.
Voordeel van openbare palen is wel dat iedereen overal kan gebruiken en als er 1 stuk is zijn de kosten voor de verhurende partij.
Vriend van mij heeft in de Leidsche Rijn gewoond (straat: Langerak). Met een rato van 1,2 parkeerplekken per huis. Dat is te weinig voor jonge stellen met beide een auto. Was elke dag feest voor een plekkie. Laat staan als je een keer een verjaardag wil vieren.

Kijkend naar de flat waar ik nu woon. De berging zit op het algemene net, en niet in mijn eigen meterkast. Het is dan ook verboden om daar een koelkast of vriezer te plaatsen. Wordt collectief betaald.

Schotels weg uit het straatbeeld, want ik moet 20 meter kabel uit m'n raam kwakken, want daar staat de auto.. Neh, gaat niet werken.

De lease-rijder krijgt dan oplaadvergoeding als ie thuis laadt?

Parkeerplekken zijn over het algemeen gemeentegrond. Reken er maar op dat je dan bij de gemeente zo'n paal kan huren/leasen, en je hebt nogsteeds een 3de partij. Mooie nieuwe melkkoe dan :P

Hoorde een reclame over een electrische auto, met gratis 2 oplaadstations. 1 voor thuis, de andere voor op de zaak. Mijn baas krijgt al een rolling als ik m'n mobiel daar aan de lader heb hangen, hij ziet mij aankomen met een laadstation voor een auto..

[Reactie gewijzigd door RaZ op 24 februari 2013 04:10]

Koop een Tesla Model S en je kan een paar honderd kilometer rijden. En ja een auto is een luxe product, ook als je em voor werk gebruikt, dus de prijs is helemaal niet zo hoog. Daarbij komt dat ze een auto van 30.000 dollar gaan introduceren in 2015 met ook een goeie range en prijs/kwaliteit verhouding. En dat zonder speciale accu technologie.

Het is gewoon mogelijk, de autofabriekanten willen het alleen niet.
(...)
En ja een auto is een luxe product, ook als je em voor werk gebruikt
(...)
Ik ga niet iedere morgen op mijn fiets 65km rijden. En 's avonds 65 terug.
En nee, ik ga ook niet in hartje Rotterdam wonen, ik kan niet tegen alle drukte 24/7.
En nee dichter bij huis kan ik geen werk vinden in mijn vakgebied.
En nee OV is er ook nauwelijks in mijn woonplaats.
En nee, ik ga me niet laten omscholen tot gemeentewerken om in de buurt werk te vinden.
Luxeproduct? Een auto? 70 jaar geleden ja...

Het idee in Estland is mooi, maar forenzen tussen twee grote steden zullen niet massaal voor de E-auto gaan vermoed ik. Een uur per dag gaan "tanken" is veel, in tegenstelling tot de 5 minuten per week als je benzine of diesel rijdt.

Zou tenminste ook mijn motivatie zijn om voorlopig diesel te blijven rijden.
In Estland krijgen ze EU-subsidies (en komt het geld dus bij ons weg),
@SvMp
Estland is een Netto betaler, net zoals Nederland. Alleen Nederland is in de 50 plus jaar dat de EU bestaat vooral een Netto ontvanger geweest. Estland is al zeer snel een Netto betaler geworden en tot de Eurolanden gaan behoren. Daarnaast heeft Estland itt tot NL en BE vrijwel geen staatsschuld. Het staat bekend als de Baltische tijger.

Verder zeg je in een post hieronder dat ze beter in treinen kunnen investeren. In een land als Estland heeft dat geen zin. De bevolking is daarvoor veel te verspreid en woont op een te groot oppervlak om dat economisch, maar ook milieuvriendelijk te kunnen doen.

Ik zou je aanraden om een keertje buiten Nederland op vakantie te gaan.

Waar ik wel bang voor ben is dat ondanks dat Estland het goed aanpakt, de grotere landen als Duitsland dat niet hebben gedaan. Als de markt niet groot genoeg is zullen autofabrikanten naar andere oplossingen gaan kijken en is dit project gedoemd om te mislukken.
Verder zeg je in een post hieronder dat ze beter in treinen kunnen investeren. In een land als Estland heeft dat geen zin. De bevolking is daarvoor veel te verspreid en woont op een te groot oppervlak om dat economisch, maar ook milieuvriendelijk te kunnen doen.
Ik stel me toch vragen bij dat netwerk. Als je de twee grootste steden met elkaar gaat verbinden, zijnde Tallinn (400.000 inwoners) en Tartu (100.000) inwoners dan heb je 3 palen nodig op die 180km.
http://goo.gl/maps/igy3r
Voor het gemak gaan we uit van landsgrenzen van 400km x 400km. Dat wil zeggen dat je met 50 palen het hele grondgebied bedekt heb. Ze hebben 1 eiland dat iets of wat van betekenis is. Daar kom je toe met 2 palen. Op de andere eilanden heb je geen palen nodig, omdat ze te klein zijn, of binnen de 60km liggen als je de veerboten meerekent.

Als via de satelliet beelden even over die weg gaat dan kom je dus nauwelijks een bebouwde kom tegen over die hele afstand. Ik denk dat je hoogstens 1 of 2 gemeentes van meer dan 1.000 inwoners zal vinden. De enige reden dat je daar wil stoppen om de batterijen op te laden is omdat je niet veder kan rijden :D

Ik vermoed dat ze op die 'afgelegen' locaties dan ook geen 5 palen hebben staan.

Tot slot vraag ik me af hoe die batterijen het doen in hun koude winters.

Enfin, je moet ergens beginnen en kijken of het werkt.
Een vloot van splinternieuwe treinen gaat vanaf Juni dit jaar in dienst en vervangt daarmee de volledige vloot van aftandse Soviettreinen. Ook praktisch alle haltes zijn volledig vernieuwd.

Daarnaast blijft busvervoer wel het meest praktische, treinen zijn enkel nodig voor de verbinding tussen de grootste steden en wat voorstadsvervoer rond Tallinn.
Het volledige netwerk van laadpalen, de 507 Mitsubishi i-Miev's voor sociale werkers en het voordeel voor de aanschaf van een elektrische wagen vloeien allemaal voort uit een CO2-quotadeal met Mitsubishi.

Ik ontken verder uiteraard niet dat Estland geen EU-geld krijgt, erg veel zelfs, maar ze doen er ook wel degelijk nuttige zaken mee.

Overigens krijgt een Nederlandse of Belgische boer meer EU-landbouwsubsidies dan een Estse boer.
Anoniem: 249623
@SvMp23 februari 2013 16:37
Daarintegen is de zorg gehéél gratis in Zweden, dat zijn inderdaad 'linkse' hobbies; gelijkheid, daar kunnen we in Nederland, en de rest van de wereld, nog wat van leren.
serieus sommige mensen zien ook in alles politiek pfff
het concept van gelijkheid is niet links en ook niet rechts te noemen
Anoniem: 125738
@klonic24 februari 2013 04:03
Niemand is gelijk, idereen is gelijkwaardig (vergelijk Engels: the same -> equal).[/preach mode]
Anoniem: 249623
@klonic24 februari 2013 09:53
Links betekent niet het opgeven van het individualisme, net zo min dat rechts betekent dat je vrij bent. Of wil je zeggen dat heer Wilders streeft naar een gelijke wereld?
Mensen met hartproblemen mogen niet in een achtbaan...
Nu ga je van de zorg naar iets compleet arbitrairs, graag bij het onderwerp over gelijke behandelingen in verband met de zorg en zorgstelsel bljven.
Links betekend ook niet gelijkheid of iets dergelijks.
Nee inderdaad, links - ookwel socialistisch en in extremere vormen communistisch (toch er even bij zeggen dat de USSR géén communisme was, maar een verkapte dictatuur) - betekent eendracht, samenspel en gelijke rechten, zorg en economische waarde. De geschiedenis heeft keer op keer getoond dat eendracht werkt.

Om zo maar even een Amerikaanse slogan uit de jaren '50 te citeren dat behoorlijk ironisch is: "We need to work together to overcome the danger of communism".
Hoe linkser, hoe meer het geld wordt verdeeld...
Niet persé geld, maar alles. Helaas werkt kapitalisme niet in een socialistische opstelling noch dat kapitalisme voor altijd door kan gaan zonder ongestoord de omgeving te schaden - geld moet rollen, weet je?
...een rechtser politiek regime wordt er meer gestreefd naar individualisme...
Ja want we zijn allemaal zo vrij in dat ó zo liberale Amerika, of toch niet? |:(
...wie goed werk levert wordt goed beloond...
Moet je niet doen, krijg van die rare ego fratsen.
...wie slecht werk levert wordt slecht beloond.
Ja want een kind gaat beter zijn best doen als het slechte cijfers krijgt. 8)7

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 249623 op 24 februari 2013 09:55]

Juist in die Oosblok landen wordt geinnoveerd in technologie. Daar kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen.

Ik verwacht overigens dat als die electrische auto niet is aangeslagen in Duitsland. Dat ook niet zal gebeuren in Nederland. We proberen wel.Maar het schijnt allemaal niet te lukken heb ik het idee en enige snelheid zit er ook niet in.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 februari 2013 18:10]

nederland modaal een stukhoger dan in estland. dus veel mensen daar zullen in erg oude autos rijden. Dat het in nederland niet goed van de grond kom. komt alleen dat men (jij en ik) niet een ritje naar oosterijk wil maken 1000km en om de 2 tot 3 honderd KM een halfuur of langer wachten voordat je verder kan rijden naar je wintersport plaats. terwijl ik met een tank benzinne in een ruk dat kan rijden en ergens een half uurtje stop om te eten.
Tis een baltische staat, geen oostblokland. Jij denkt zeker nog dat een stem van Estland op Armenië bij het songfestival buurlandjespolitiek is?
Skype is van origine ook Estlands...
Racistisch? Zijn Esten een ander ras dan? ;)
Ik vraag me af of een landelijk dekkend netwerk alleen ook voldoende is. Je wil niet 's morgens voordat je naar je werk rijd, eerst naar een laadpaal rijden, daar je auto 30 minuten (wat erg kort is) opladen. Uiteindelijk moet je voor je huis een laadpaal hebben en ik kan je wel zeggen dat ik niet zomaar de parkeer plekken voor het uitzoeken heb bij mijn huis.
Ik vraag me af of de electrische auto uberhaupt wel op korte termijn een succes kan worden. Ik denk dat inductie (of iets dergelijks) in autowegen nodig is om de electrische auto daadwerkelijk een succes te maken.
Voor je huis kun je natuurlijk ook gewoon je auto aan de thuislader leggen en de hele nacht rustig aan opladen.. Deze snelladers zijn er meer voor onderweg even bijladen en een hapje eten ondertussen. Wij hebben er inmiddels ook eentje bij het restaurant staan hier..
hoe zie je dat voor je als een wagen 6 meter vanaf de voordeur langs de stoep geparkeerd staat ?

ja...dan pak je natuurlijk een laadkabel van 6+ meter lang zou je dan zeggen... en die dan gewoon over de stoep leggen zodat iedereen zijn nek erover breekt snachts ?? :)
Ik hoorde van de week nog iets over wat voor vermogen die snellaadpalen gebruiken. Iets in de buurt van 120A bij 230v. Nou zullen ze dat hopelijk niet werkelijk gebruiken maar het kwam bij mij op me werk voorbij omdat er een nieuwe kabel ingegraven moet worden om die aansluiting te realiseren.(totale kosten in de buurt van 20.000 euro) Met een netwerk van die snellaad palen zal er ook vast wat graaf werk gedaan moeten worden. Tenzij je ze natuurlijk dichtbij verdeelstation plaatst.

Niet dat ik het geen goed idee vind maar zonder dat de overheid hier flinke subsidie bij doet is het voor de private sector niet rendabel te realiseren. (lees kosten (graafwerk + kabel + vastrecht kosten) / mogelijk opbrengsten )

[Reactie gewijzigd door The-Source op 23 februari 2013 14:10]

Nog wel iets meer vermogen: ongeveer 50kW, dus 3 fasen van 75A ac.
De uitgang is maximaal 120A bij een accusppanning van ongeveer 415V.

Er zit overigens nog een leuk nederlands tintje aan: de laders zijn in Delft en Eindhoven ontwikkeld door ABB, ik heb er zelf ook aan meegewerkt :)
Al die ophef over elektrische auto's. Dat zal nooit een succes worden. Als auto's bij een "tankstation": en snel zou moeten laten, en er komen gemiddeld duizend bezoekers per dag is er zoveel KW nodig dat normaliter nederland in een dag of misschien week zou gebruiken. Het is gewoon een tussenstap naar beters. Zoals bijvoorbeeld de brandstof cel, of wie weet wat erna komt.
ik zou eerst maar eens uitzoeken hoeveel electriciteit er per dag in Nederland verbruikt wordt .... en daarbij ondanks dat er in de conversie veel energie verloren gaat, is het wel zo dat bij centrale opwekking de uitstoot per energiehoeveelheid minder is. Nadeel is idd wel als straks half Nederland in een thuis oplaadbare (al dan niet hybride) electrische auto rijdt, het net schromelijk tekort schiet ...
er zijn gewoon nog te veel praktische problemen met electrisch rijden...de meeste mensen die ik ken hebben nog niet eens een garage (stroom) waar de auto geparkeerd staat, of moeten hem iedere dag ergens anders in de straat parkeren...

of appartementen complexen zonder vaste parkeerplaats ...enz.

om nog maar te zwijgen over de 500-800? kilo wegende accu die iets van 5 jaar meegaat, en dan vervangen moet worden a 10.000+ euro...

snelladen is ook niet echt bevorderlijk voor de levensduur van accu's


en als je thuis krachtstroom wil, betaal je ook een hoger tarief meen ik

[Reactie gewijzigd door Mr. Detonator op 23 februari 2013 14:48]

Ik heb een Ampera en ik kan je vertellen dat het hier in NL een grote rotzooi is. Wacht al bijna een jaar op een besluit van de gemeente. Daarnaast had ik het probleem dat de dichtstbijzijnde laadpaal buiten mijn parkeer vergunning gebied viel en ik totaal niet werd geholpen door het Citeon voor dit probleem. Nu zit er eindelijk na bijna 1 jaar 1, een paar straten verderop en staan er telkens van die smart 2 go's op of auto's die er helemaal niet horen te staan.
Om het allemaal nog erger te maken las ik laatst dat de plugin hybrides, wat juist de auto's zijn die het elektrisch rijden een impuls kunnen geven binnenkort geen e-laad vergunning meer kunnen krijgen. Het is net alsof de gemeente's willen dat dit gaat falen. Het is echt diep en diep triest.
zonde. want een plug in zoals die.ampera lijkt mij de enigste optie.voor iemand die er ook mee op vakantie wilt.
Het is natuurlijk nog niet optimaal, 30 minuten voor het opladen maar het komt in de buurt.
Het is wel aardig storend om een land in ontwikkeling weer de ontwikkelde landen voorbij te zien streven.
De ontwikkelde landen lijken vastgeroest in de status quo waardoor we vanzelf minder economisch aantrekkelijk worden dan de ontwikkelende landen. En dat juist doordat men dacht dat al die 'linkse' groene duurzaamheid teveel geld kostte.
Verhuis jij eens naar een landje buiten de EU, Noorwegen oid. Denk dat je snel genoeg terug bent als je erachter bent hoe duur het leven daar is met wisselkoersen, invoeren van zaken etc. Je wil niet half weten wat de EU al bereikt heeft de laatste vijftig jaar. Ja, er gaan zaken mis maar het eeuwige gebitch op Brussel begint echt vervelend te worden...
Je verdient in Noorwegen ook 2-3 maal zo veel
Daar gaat het eigenlijk niet echt om hoor. Europa investeert zwaar in regionale ontwikkeling, terwijl er bv in Noorwegen een politiek heerst van "laat het platteland maar verrotten, we investere enkel in de steden". Dus dan zit je met een enorm slecht wegennetwerk, ferry's die stukken van mensen kosten omdat ze niet gesubsidieerd worden en puur afhangen van een privevervoerder enz.
We hebben hier tijd en geld genoeg gehad om infrastructuur van duurzame energie aan te leggen. Maar helaas was investeren in vastgoed, en het zo hoog mogelijk opblazen van de winsten van bedrijven belangrijker dan een lange termijn visie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee