Wetenschappers werken aan een manier om elektrische auto's tijdens het rijden op te laden, door magnetische spoelen in het wegdek te plaatsen. Daarmee moet het grootste nadeel van elektrische auto's, de beperkte actieradius, worden opgeheven.
Om elektrische auto's draadloos en tijdens het rijden te kunnen opladen, moeten magnetische spoelen in het wegdek worden geplaatst, denken wetenschappers van de Californische Stanford University. Dat schrijft de New Scientist. De spoelen creëren een zwak veld dat resoneert met een spoel in de auto, waardoor energie wordt overgedragen.
De wetenschappers denken in staat te zijn om gedurende 7 microseconden 10 kilowatt aan vermogen over te brengen tussen twee resonerende spoelen, met een efficiëntie van 97 procent. Dat zou goed genoeg zijn om ook bij hoge snelheden genoeg energie over te dragen om een elektrische auto aan te drijven. Het systeem, dat op dit moment alleen nog op papier bestaat, is volgens de New Scientist veilig, omdat energieoverdracht alleen geschiedt als twee objecten goed op elkaar zijn afgestemd. Daardoor zouden mensen geen gevaar lopen.
Het systeem van de wetenschappers doet denken aan een vergelijkbaar concept van BMW en Siemens, waarbij eveneens via magnetische spoelen en resonantie energie wordt overgedragen. Dat concept werkt echter niet tijdens het rijden, maar is bedoeld voor stilstaande auto's, bijvoorbeeld elektrische taxi's bij een standplaats.
Met het draadloze oplaadsysteem worden de grootste nadelen van elektrische auto's opgeheven, zoals de beperkte actieradius; elektrische auto's kunnen op een volle accu vaak niet verder dan 100 of 200 kilometer rijden. Daar komt bij dat oplaadpunten schaars zijn en het opladen veel langer duurt dan het volgooien met benzine of diesel van een conventionele auto. Daar staat tegenover dat het door de wetenschappers bedachte systeem waarschijnlijk forse investeringen vereist.