Dank je, nu snap ik wat je bedoelt.
Maar je maakt een foutje. Je gebruikt de formule 810kJ*60/3600=13,5kWh terwijl EPA zegt dat het om 56km gaat. Het moet dus zijn 810kJ*56/3600=12,6 ipv 13,5
Blijft over dat er maximaal 10,4 uit die accu kan worden getrokken. Er is dus een verschil van 12,6 - 10,4 = 2,2kWh. Dus er zit of ergens een fout of men heeft gemiddeld over die ritten 2,2kWh geregenereerd dmv remmen of heuvel af rijden.
Verder ben ik het niet eens met je onderstaande berekening. Volgens
http://nl.wikipedia.org/w...itscentrales_in_Nederland gebruiken we in Nederland voornamelijk gasgestookte centrales waarvan de meeste ook nog eens moderne STEGs. Jij gaat uit van 65% verlies in de opwekking. Maar dat is voor een dieselgenerator. Ga dus maar uit van een rendement van 60%.
In jouw berekening voor een verbrandingsmotor vergeet je echter dat ruwe olie getransporteerd moet worden, geraffineerd en weer getransporteerd naar benzinestations.
Voor aardgas ligt het wat simpeler. Ook dat moet getransporteerd worden maar dat gaat meestal per buis i.p.v. per tanker. Raffineren hoeft niet bij gas. Ontvochtigen, druk corrigeren en eventueel caloriegehalte aanpassen door bijmengen. Niet bepaald energie intensief vergeleken met een raffinaderij. En dan moet je ook nog eens uitgaan van die door de EPA opgegeven 810kJ/km en niet 940.
Een jaar of tien geleden legde het energiebedrijf hier al bij iedere nieuwbouwwoning flinke kabels naar iedere woning. Dat maakte het mogelijk dat ieder huis zonder te moeten graven minstens 3 x 35A in de meterkast kon krijgen. Ik kan hier dacht ik zonder graven 3 x 80A krijgen en daarvoor is alleen een aanpassing in mijn meterkast nodig.
Appartementen kregen vaak 1 x 35A
in de meterkast. Wilden ze elektrisch koken dan kwam daar een fase bij. Ook dat kon zonder graven opgelost worden: aanpassing alleen in de meterkast. De buren werden dan om en om op andere fasen aangesloten.
Er lag dus overal ruim voldoende capaciteit aan kabels. Hoe het met de trafo's her en der gesteld is weet ik niet, daarvoor ben ik er te lang uit.
Als jullie 1 x 40A krijgen is de hoofdzekering verderop minstens 50A. Ik ga er vanuit dat dat het energiebedrijf ook bij jullie bekabeling voor 80A heeft gelegd. Een telefoontje naar het energiebedrijf kan je dat zo vertellen.
Huishoudens gebruiken minder elektriciteit dan bedrijven. Zie
http://www.rijksoverheid....it/elektriciteitsverbruik
En omdat ik me uit mijn verleden ook kan herinneren dat er 's nachts een grote overcapaciteit is (centrales worden 's nachts uitgeschakeld) waar de energiebedrijven met veel enthousiasme afnemers voor proberen te vinden ga ik er van uit dat er hooguit her en der een probleem kan zitten. Problemen zijn er om opgelost te worden. Gelukkig is het niet zo dat morgen half Nederland elektrisch rijdt. Er is dus tijd genoeg voor de energiebedrijven om eventuele uitbreidingen te doen.
Interessant detail: de energiebedrijven doen momenteel onderzoek om auto-accuus overdag te gebruiken om pieken weg te werken. Dat combineren ze met 's nachts laden van diezelfde auto-accuus. Hieruit trek ik de conclusie dat de energiebedrijven geen beren op de weg zien. Hooguit teddy-beren
Edit: je schreef
Als de specificaties van de Volt goed bekijkt, dan zie je dat de electromotor minder vermogen heeft dan de verbrandingsmotor.
Hoe bedoel je? De Volt heeft een 111kW elektrische motor en een 59kW ICE (Internal Combustion Engine).
[Reactie gewijzigd door rud op 25 juli 2024 23:57]