Japanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om accu's op basis van lithiumion-technologie te maken die met een vast elektrolyt werken. De accu's zouden even goed functioneren als exemplaren met een vloeibaar elektrolyt.
Vrijwel alle lithiumion-accu's op de markt maken gebruik van twee elektrodes die zijn verbonden door een vloeibaar elektrolyt, waardoor de lithiumionen zich kunnen verplaatsen. Tijdens het gebruik migreren de lithiumionen van de ene naar de andere elektrode, een proces dat tijdens het laden wordt omgekeerd. Om een goede mobiliteit van de ionen te garanderen, is het elektrolyt vloeibaar, maar dat heeft nadelen als lekgevoeligheid.
Een groep onderzoekers van het Tokyo Institute of Technology en enkele onderzoeksinstituten heeft een vast alternatief ontwikkeld. Zij maakten gebruik van een kristallijne structuur van zwavel, fosfor, germanium en lithium, dat wel de mobiliteit van ionen mogelijk maakt, maar niet vloeibaar is. Deze superionische geleider, zoals de onderzoekers het materiaal omschrijven, zou ionen net als 'natte' elektrolyten kunnen geleiden. Dat moet leiden tot makkelijker produceerbare, goedkopere en veiligere accu's.