Mede-uitvinder li-ion-accu ontwikkelt goedkoop te produceren solid-state-accu

Een team wetenschappers onder leiding van de 94-jarige mede-uitvinder van de lithium-ion-accu, heeft een all-solid-state-accu ontwikkeld die over veelbelovende eigenschappen voor grootschalige inzet beschikt.

Volgens de 94-jarige John Goodenough van de Cockrell School of Engineering bij The University of Texas lost de vinding van zijn team een groot aantal problemen van de huidige accu's op, onder andere wat betreft kosten, veiligheid, energiedichtheid, levensduur en snelheid van laden en ontladen.

De energiedichtheid van de solid-state-accucellen van de professor zou drie keer zo hoog liggen als de huidige li-ionvarianten, een groot aantal laad- en ontlaadcycli ondersteunen en in minuten opnieuw geladen kunnen worden. Bovendien is de accu goedkoop te produceren, is deze opgebouwd uit duurzame materialen en functioneert deze ook bij temperaturen onder 60 graden Celsius, wat een probleem is bij andere solid-state-accu-varianten.

Het grote voordeel van solid-state-accu's is dat er geen vloeistoffen inzitten, waardoor ze niet gaan lekken. Bovendien is de kans op explosies kleiner omdat zich geen dendrieten, of een vertakkend netwerk, van lithium vormen als de accu's snel worden opgeladen.

De basis van de accu ligt bij het gebruik van een elektrolyt van glas. Deze maakt het mogelijk een anode van alkalimetalen zoals lithium, natrium of kalium te gebruiken zonder dat dendrietvorming optreedt. De onderzoekers stellen voor bijvoorbeeld het goedkope natrium in te zetten.

De wetenschappers hebben hun werk in het wetenschappelijke tijdschrift Energy & Environmental Science gepubliceerd.

John Gooedenough

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-03-2017 • 21:35

185

Submitter: Raven

Reacties (185)

185
183
112
15
2
38
Wijzig sortering
Geniale man heeft zijn halve leven aan onderzoek naar betere batterij besteed.
https://qz.com/338767/the...idea-for-a-new-one-at-92/
En nu dus nog steeds. Mooi om te lezen dat ie nog steeds de laatste jaren van z'n leven slijt aan het verbeteren van onze wereld. Wat hijzelf niet veel meer zal meemaken.
Verbeteren van de wereld? Hij wil op zijn leeftijd gewoon niet met een lege scootmobiel langs de weg komen te staan :-)

Nee hoor, oprecht een held. En het bewijst ook wel een beetje dat het voor ouderen ook goed is om continue het denkertje te blijven gebruiken en zich onder de mensen te blijven begeven.
Inderdaad als je achter de geraniums gaat zitten wordt je niet oud. Hopelijk kan ik ook zo bezig zijn op die leeftijd (als ik het haal).
Geweldige opmerking! :)
Maar idd, wat een held. _/-\o_
Jammer genoeg word de waarde door het artikel nog niet genoeg duidelijk gemaakt door fouten. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat accu's minder presteren onder 60 graden C, die temperatuur bereiken we namelijk bijna nergens op aarde. Ik denk dat ze bedoelen 60 graden Fahrenheit wat 15,6 graden Celcius is.
Solid state accus werken vaak pas boeven de 60 graden goed. Dat is precies de reden dat je ze niet zo vaak tegen komt. (als in: nooit) . Simpel op te lossen door ze te verwarmen.

Of ze hebben een lage energie afgave(lage reactiviteit) , maar dat beperkt ook weer de toepassingen.
Het is natuurlijk wel de vraag bij welke temperaturen deze batterijen dan wel goed blijven functioneren. Als deze bijvoorbeeld onder de 30 of 40 graden niet goed functioneren dan is het nog steeds lastig voor toepassingen buiten zoals auto's
Even de bron lezen, altijd een goed idee:
Additionally, because the solid-glass electrolytes can operate, or have high conductivity, at -20 degrees Celsius, this type of battery in a car could perform well in subzero degree weather. This is the first all-solid-state battery cell that can operate under 60 degree Celsius.
Het zou zelfs wel eens kunnen zijn dat deze technologie bij lage temperaturen beter presteert dan lithium-ion.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 23 juli 2024 00:59]

Als een accu alleen goed presteert boven de 40 graden lijkt het me voor toepassing binnen ook lastig. Ik zou het in huis niet graag zo warm hebben.
lithium-ion presteert ook beroerd onder lage (onder nul) tempraturen. dat is ook de reden dat de tesla de accu opwarmt onder extreme omstandigheden, ook werkt regeneratie niet onder zeer koude temperaturen.
Er staat dat huidige solid state accu's dit probleem hebben, en dat deze solid state batterij dat probleem dus niet heeft. Huidige lithium-ion batterijen zijn niet solid state.
Het is correct wat je zegt. Wel is het zo dat de huidige Li-ion cellen ook temperatuur gevoelig zijn. Bij koud weer presteren ze beduidend minder. Daarom gebruiken verschillende auto fabrikanten ook verwarming van de accu's bij koud weer. Dat kost ook energie natuurlijk maar minder dan het effect van kou is.
ze bedoelen volgens mij dat li-ion boven de 60 graden Celsius slechter performen.
Net zoiets als dat het slechter gaat onder 0.

http://www.nature.com/articles/srep12967
Nee, 15,6 graden zou geen verbetering zijn, 60 graden onder 0 zal wel kloppen.
Hopelijk gaat z'n eigen accu nog even mee en maakt hij het ons nogmaals iets gemakkelijker in het leven😁
Kijk dat is nog eens een 50+er die makkelijk weer ergens aan de bak komt. :+ Mooi man, dit is inderdaad duidelijk iemand die veel plezier en energie (pun intended) uit zijn werk haalt.

Kan niet wachten om straks ook lekker door te gaan tot mijn 75e. :'(

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 23 juli 2024 00:59]

Met regelmaat komen er dergelijk berichten langs, maar nooit hebben we nog iets functioneel en productie gezien. Hoe zou dit anders zijn dan alle andere berichten over batterijen?
"Nog nooit" is natuurlijk onzin.

Het is waar dat veel spectaculaire ontdekkingen alleen werken onder de zeer gecontroleerde omstandigheden van een lab, ultra-pure bestanddelen nodig hebben of te complexe fabricage stappen waardoor ze niet (of te duur) te producren zijn op industriele schaal.

Maar de Li-ion batterij van vandaag is veel verder ontwikkeld dan die van 10 jaar geleden en "breakthroughs" die we over de afgelopen 10 jaar in het nieuws hebben gelezen hebben in meer of mindere vorm wel hun weg gevonden naar goedkope producten die jij en ik al bezitten.

Zo had de Panasonic 18650 formaat batterij van de eerste Tesla Roadster uit 2008 een capaciteit van 2.2Ah, de laatste generatie Panasonic van hetzelfde formaat zit op 3.4Ah.

En om niet alleen Tesla/Panasonic als voorbeeld te nemen: In 2005 publiceerde Tweakers een artikel waarin Toshiba claimde dat zij een batterij hadden ontwikkeld die in 1 minuut tot 80% opgeladen kon worden. Destijds een spectaculaire claim. Nu kun je ze gewoon kopen en kijken we niet meer op van dergelijke claims.

Dus spectaculaire berichten over doorbraken in batterijtechniek zitten allang in dagelijkse producten, alleen valt het jou waarschijnlijk niet op doordat jouw Overton-venster ook mee ontwikkelt.

Edit: De reacties op dat Tweakers artikel uit 2005 zijn hetzelfde als in 2016. Erg leerzaam voor psychologen...

[Reactie gewijzigd door styno op 23 juli 2024 00:59]

Leuk weetje, dat Overton-venster! :)

Het doet me denken aan reacties als "de smartphone is nu uitontwikkeld". Heel conservatief eigenlijk.
Omdat John B. Goodenough in 1974 de fundamentele studies heeft gedaan die de huidige li-ion accus hebben opgeleverd?
Omdat dat bijzonder genoeg was om daarvoor de Enrico Fermi prijs (soort Nobelprijs) te ontvangen?

Dus Goodenough verdient wel meer krediet dan de meeste andere would-be uitvinders van betere batterijen. Maar of het uiteindelijk gaat lukken om kosteneffectief verbeterde li-ion accus te produceren zal de toekomst ons leren.
Anoniem: 14842 @quarkstar3 maart 2017 06:31
Ik denk ook niet dat het commentaar was op de uitvinder.

Meer een algemene opmerking dat de meeste technologieen die een doorbraak betekenen op iets met energiegebied een stille dood sterven. Of dat toeval is of dat grote bedrijven met een "vested interest" in energie zoals Shell of Samsung daar een rol in spelen laat ik even in het midden...
Het grootste probleem is dat de meeste "doorbraken" die gerapporteerd worden, behaald worden onder laboratoriumcondities. In een gecontroleerde omgeving iets ontwikkelen is veel makkelijker dan een daadwerkelijk product dat iedereen (veilig) kan gebruiken.

Stel nu dat er in goede omstandigheden een mooie accu ontstaat, maar dat deze gevaarlijk is bij temperatuurschommelingen, of enkel zinnige resultaten behaald in een beperkt temperatuurgebied. Belangrijker nog: het duurt jaren om een nieuwe dusdanig te testen dat het veilig op de markt gebracht kan worden. Zelfs bij bekende technologieën als de lithium ion accu's gaat het soms nog mis(Note 7 bijvoorbeeld). Bedenk dan hoeveel moeilijker het is om een verder onbekende technologie veilig te implementeren.
Nou hier staat het beruchte zinnetje "het is pas over 10-20 jaar productierijp" niet bij. Weet niet zo goed of dat nu positief of negatief is.
Dat zal Goodenough ("goed genoeg?") waarschijnlijk niet meer meemaken....
Exact mijn gedachte. Als het om batterijen gaat en hun "revolutionaire" nieuwe technieken, wil ik het eerst zien en dan geloven..
In alle andere artikels spreekt men altijd direct van enkele nadelen, ofwel duur, ofwel lage energiedichtheid, enz, dan is het op dat moment al direct duidelijk dat dat waarschijnlijk nooit in productie zal gaan. Nu spreekt men over goedkoop, makkelijk te produceren en een hoge energiedichtheid. Dat klinkt alvast goed, dus wie weet is het deze keer wel raak.
Misschien is het niet anders, misschien wel. Laten we hopen dat dit wél wat wordt.
Paar artkelen van andere 'revolutionaire accu's':
- nieuws: Onderzoeker ontwikkelt per toeval nanodraad-accu die 200.000 cycli ov...
- nieuws: Belgen ontwikkelen zeer snel op te laden accu

Een heel gros artikelen gaan over verbetering voor degradatie en laadsnelheid.

Ik hoop ook dat het iets wordt, maar ben skeptisch tot een prototype gemaakt is waarmee de claims ook bewezen kunnen worden.
Normaal gesproken worden de patenten opgekocht, door de bestaande partijen van onderzoeksinstituten, en eindigen ze een jaartje of 15 in de kast.
Hier zou ik wel graag wat onderbouwing voor zien. Alle patenten zijn op te zoeken en in te zien (google patents), zou je er een kunnen geven met een veelbelovond technologie, die vervolgens van 'eigenaar' gewisseld is?
Het mag er ook zijn die gemaakt door een zgn patenttroll is, die worden vaker niet dan wel ook echt gebruikt.
Ja tuurlijk,als je een briljante accutechniek hebt ontwikkeld heb je de huidige holy grail te pakken en dat laat je 15 jaar in een kast liggen.

Je aluhoedje knelt een beetje geloof ik.
Op zich heb je een punt, maar het duurt jaren voordat een volledig (lees: werkbaar) prototype gemaakt kan worden, jaren voordat dit makkelijk geproduceerd gaat worden en weer jaren voordat het massa-geproduceerd kan worden.

De li-ion accus is begin jaren 70 'fundamenteel' uitgevonden , maar pas op grote schaal (veilig) te gebruiken eind 1990, begin 2000, en op massaproductie schaal 5-10 jaar later. Daarbij hebben er 100'en onderzoeken plaats gevonden en duizenden mensen aan gewerkt. Dus 2030-40 voor deze technologieen lijkt mee een goede (lees rooskleurige) schatting.
at is inderdaad wat er in het verleden is gebeurd, natuurlijk zijn de paden naar een product toe veranderd.... De technologie zijn veel beter, maar investeerders zijn ook bereid heel veel durfkapitaal in goede ideeën te steken en hebben daarbij best hoge verwachtingen ook wat betreft ontwikkeltijden. Dat is niet goed per definitie, maar houdt wel de druk op de ketel. Als voorbeeld : de NASA is ook tientallen jaren bezig geweest om iets degelijks de ruimte in te schieten, maar een SpaceX doet daar een fractie over.... Tuurlijk is daar meer kennis over maar met genoeg kapitaal en drijfkracht kom je heel ver...
Ben ik het ook helemaal mee eens hoor. In dit soort zaken zullen we toch echt eerst een proof-of-concept moeten zien. Ik denk alleen wel dat we het niet te snel af moeten schieten. Wie weet is dit nu wel die doorbraak waar we op zaten te wachten, en dan vind ik dat we er zo snel mogelijk op in moeten springen :)
Fabrikanten willen helemaal niet dit soort accu's, die willen accu's die 2 a 3 jaar mee gaan en dan dusdanig slecht zijn dat de eigenaar besluit om een nieuw toestel te kopen want, dagwaarde toestel is lager dan kosten vervangen accu.
Vandaar dat je ook regelmatig over doorbraken in accu's leest maar er nooit een fabrikant mee aan de slag ziet gaan.
Wat nou als er één fabrikant besluit het toch te verkopen?
Iedereen koopt dat toestel want heeft een goede accu, concurrentie heeft een probleem.

Dus ik geloof er niet zo in, het lijkt ook erg op de hoax over de farmaceutische industrie die zogenaamd een geneesmiddel tegen kanker op de plank hebben liggen maar dit niet uitbrengen om hun markt te berschermen of zo.
Alleen een goede accu is niet de hoofdreden om voor een bepaald merk te kiezen.
Daarbij zou dat merk z'n eigen glazen ingooien doordat iedereen blijft steken om dat model, er is namelijk geen intentie om een nieuwer toestel te kopen.
2e hands marktwaarde blijft ook hoog waardoor verkopen van een nieuwer model ook tegen zullen vallen, innovatie van model naar model is tegenwoordig niet dusdanig hoog dat de aanschafkosten van het nieuwere model niet opwegen tegen de veranderingen.
Dat is allemaal speculatie en rare aannames om je samenzweringsverhaaltje "waar" te maken. Een monopolist zal wellicht niet zoveel zin hebben in innovatie, maar wanneer in een competitieve markt iemand met een beter product de markt open kan breken heeft deze zicht op miljoenen winst maken voor een x aantal jaren. Dat laat niemand liggen die een beetje inschatting kan maken van kosten en baten.

Dat jij dat niet zou doen "omdat je dan je eigen glazen ingooit", moet je zelf weten, maar in het echte leven loop je dan een groot risico dat je weggeconcurreert wordt door andere fabrikanten die wel met het betere product op te markt komen.
Je hebt duidelijk de reportage over "geplande slijtage" nooit gezien. Kernelementen van het verhaal: Ergens halverwege vorige eeuw vonden wetenschappers een onverslijtbare nylondraad uit. Je kon met de kousen zelfs een auto mee voorttrekken. Dezelfde wetenschappers hebben dan de opdracht gekregen om een slechtere draad uit te vinden, omdat anders niemand nog nylonkousen zou kopen. Het moést dus kunnen verslijten. Hetzelfde is met elektronica gebeurd. Bvb huishoudtoestellen vroeger gingen een eeuwigheid mee, terwijl nu... Men heeft in printers software gevonden die valselijk aangeeft dat er bepaalde onderdelen versleten zijn. Gevolg: de consument koopt uit gemak maar gewoon een nieuwe. De stelling van Goldwing1973 is dus helemaal niet uit de lucht gegrepen. Een verslijtende batterij is een godsgeschenk voor gsm-makers. Het zal ook bij mij de reden zijn om een nieuwe gsm te kopen. Mijn Nexus 5 werkt nog steeds super, met Android 6 erop. Maar de batterij...

http://www.mo.be/artikel/gemaakt-om-stuk-te-gaan

En de reportage:
https://m.youtube.com/watch?v=h4txUebz4Xo
Door massa productie zijn veel dingen goedkoper worden, daarnaast moeten producten ook goedkoper blijven zodat ze verkocht worden.

Het klopt dat vroeger veel zaken beter waren. Wasmachine ging 20 jaar of langer mee, zat gewoon vol ijzer, zware componenten en nu 20 jaar later veel plastic.
Kijk dan eens naar de prijs, van veel producten, die zijn niet veel hoger geworden en dat kan alleen door goedkopere componenten die minder lang meegaan.

Maar wacht je kan ook een goede bijv miele wasmachine kopen die wel heel lang meegaat, die kost dan wel 2x of 3x zo veel. Zou je inflatie 20 jaar terug rekenen dan is de prijs van die hele goede vergelijkbaar met toen.

Wat je ook ziet is dat men nu zaken "beter" kan berekenen, krachten die materiaal zou moeten kunnen hebben. Vroeger kon dan minder dus maakte men het gewoon dikker en sterker. Dat zie je ook bijv bij bruggen. Waar men nu berekend en na 10 jaar blijkt dat het gaat hangen. Vroeger gewoon 2 of 3x zo dik. Nu berekenen want ieder centje is er 1.

De geplande slijtage heeft meer te maken met het betaalbaar houden van bepaalde producten, het moet goedkoop en voor kwaliteit moet je betalen.

Onverslijtbare nylondraad zijn ook weer van dat soort fantastische verhalen.
Er zijn genoeg materialen op de markt gekomen, supervezels die heel sterk zijn maar buig ze geen 5000 keer want dan breken ze. We werken nu met koolstofvezels, licht en sterk, steeds goedkoper.
Die verhalen van onverwoestbaar, als het zo zou zijn wordt het meestal meteen in militaire toepassingen gebruikt want daar kan men nog verdienen.
Tevens is slijtage geen slecht ding. Het zorgt namelijk dat je kan vernieuwen. Een koelkast die je 20 jaar geleden kocht verbruikt een stuk meer elektriciteit dan een koelkast die nu de helft van die prijs kost.

Alles verbetert, zelfs dingen die lang meegaan. Zoals huizen en auto's. Als je stappen zet van 10 jaar veranderen er veel dingen. En naarmate elk product meer en meer elektronica gaat bevatten wordt dit vernieuwingseffect steeds sterker.

[Reactie gewijzigd door Torched op 23 juli 2024 00:59]

Hmmm niet helemaal. Je hebt een snellere vernieuwing zonder "onverslijtbare" onderdelen. Economisch bekeken: Als spullen langer meegingen maar meer energie gebruiken dan zouden de kosten van het gebruik op een bepaald (later) moment toch de aanschaf van een nieuw apparaat rechtvaardigen.
Anoniem: 543328 @Pieeeeeee3 maart 2017 10:10
Ik kan mij best voorstellen dat veel ondernemers en bedrijven willen dat zaken slijten zodat ze meer omzet kunnen genereren. Maak bij zeker 1 ondernemer ben ik er redelijk van overtuigd dat zijn motieven echt duurzaam zijn; Elon Musk. Wanneer Elon geld gedreven zou zijn was hij al lang of gaan rentenieren na de verkoop van PayPal of had hij zijn geld in minder risico volle ondernemingen gestopt om er meer van te maken. En niet zoals nu ontzettend veel stress, zorgen en risico opgezocht met projecten waar de meeste mensen hem jaren geleden voor gek mee versleten hebben. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat wanneer hij de techniek zou hebben om batterijen te produceren die niet slijten hij dit zou toepassen (en daarmee wellicht ook de rest van de markt zal dwingen om deze techniek toe te passen).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 543328 op 23 juli 2024 00:59]

Ja, verslijtende apparaten zijn wel een dingetje natuurlijk. Maar energie dichtere accus zijn wel een oplossing voor een probleem. Bijvoorbeeld steeds kleiner wordende electronica. Tevens zou een fabrikant gek zijn om een duurder onderdeel te gebruiken wat slechter presteert. Economische waanzin is dat.

Ik kan mij zo voorstellen dat de eerste die deze accus implementeert en de mogelijke ruimtebesparing weet te benutten een competitief voordeel heeft.
Niet om je verhaal te ontkrachten (want daar ben ik het in grote lijnen mee eens), maar de nexus 5 is geen goed voorbeeld. Je hebt juist een super toestel gekocht wat betreft het vervangen van de batterij. Het is echt ontzettend makkelijk zelf te doen:

Vervangen batterij: https://www.youtube.com/watch?v=VSGNUrpwIno
Batterij a EUR 16,- : pricewatch: LG Nexus 5 BL-T9 Accu
Tools a EUR 5,-: https://www.bol.com/nl/p/...0000038347922&itm_role=in

Ik zou zeggen doe er je voordeel mee. Als je overweegt je telefoon te vervangen alleen vanwege de batterij, kun je voor 2 tientjes weer een hele tijd vooruit. Heb het zelf inmiddels meerdere malen gedaan, naar alle tevredenheid van betrokken partijen.

edit: prijzen waren in de tussentijd gewijzigd. :)

[Reactie gewijzigd door diyoo op 23 juli 2024 00:59]

Ik heb de reportage even gekeken en de printer geeft gewoon precies aan wat er aan de hand is:

"Parts inside your printer are at the end of their service life. See your printer's documentation for details."

Vervolgens komt een computer technicus aan het woord die de "dirty little secrets van inktjet printers" onthult. Wat blijkt, het reservoir dat de inkt opvangt bij het schoonspuiten van de inktkoppen zit vol. Deze moet dus geleegd worden en de sponsen erin vervangen, exact zoals de printer software vermeldt. Dat computerwinkels vervolgens zeggen dat een reparatie 120 euro gaat kosten en aanraden om een nieuwe te kopen is niet de schuld van de fabrikant.

Overigens als de beste man wat vaker zou printen of gewoon een printer had gekocht met printkoppen op de cartridges was er niets aan de hand geweest.

Als je wilt dat je spullen lang mee gaan moet je:
1. Weten hoe het werkt en hoe je er mee om moet gaan
2. Investeren in kwaliteit en niet altijd het goedkoopste willen
Dit zijn allemaal op-korte-termijn innovatieve producten. Want hedendaags hebben we in deze tijdperk nog steeds dit soort batterijen die in mobiele telefoons zit. Dus wanneer de solid-state-batterij uitkomt is het net als nu iedereen (fabrikanten) gaan het gebruiken en zit je weer in het zelfde schuitje alleen een aantal jaar verder. En zo blijft de cirkel rond gaan. Kortom. Het is niet innovatief genoeg dat het nooit meer ontwikkeld wordt en dus blijft de concurrentie alsnog op een laag pitje.
Dan gooi je hem na 2-3 jaar weg omdat er geen firmware updates meer voor uitkomen of omdat de "oude" hardware niet meer in de nieuwste apps ondersteunt word.
Farmaceutische industrie heeft wel degelijk baat bij langdurig onderdrukken van symtomen ipv in een keer genezen. Denk aan astma en de miljoenen van die puffers die er dagelijks over de toonbank gaan. Als dat te genezen is met 1 pil is dat een miljarden verlies. Bij batterijen denk ik dan ook niet aan fabrikanten voor hun nieuwe model, maar aan de olie industrie. Geloof jij echt niet dat auto fabrikanten en de gehele olie industrie niet zo nu en dan samen een bakkie doen? Een batterij die in 5 minuten op te laden is en een 100kwh aan stroom bevat kan de hele olie industrie in een keer overbodig maken. En jij gelooft niet dat er mannetjes zijn die proberen er een stokje voor te steken mocht er zo een batterij uitgevonden worden?

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 00:59]

Alsof ze zelf die ziektes niet ook kunnen krijgen....
De farmaceutische industrie is een geldgestuurde tak van sport. Het zijn naïeve mensen die denken dat de farmaceuten er voor onze gezondheid zijn.
Anoniem: 55563 @Soldaatje3 maart 2017 04:40
Dergelijke verhalen over kankermedicijnen geloof ik ook niet zo, al was het maar omdat zo'n middel juist enorm veel geld kan opbrengen. Wel is het een gegeven dat van alle verkochte medicijnen hooguit een paar procent daadwerkelijk een geneesmiddel is. Het leeuwendeel zijn middelen die weliswaar de kwaliteit van leven kunnen verbeteren en de levensverwachting flink omhoog kunnen trekken voor zieke mensen. Echter vormen chronisch zieke mensen met een hoge levensverwachting wel dé goudmijn voor een industrie waar bizar veel geld in omgaat. Als we straks kanker en andere veel voorkomende ziekten makkelijk kunnen genezen dan valt er weinig geld meer te verdienen aan pillen. Nieuwe 'wondermiddelen' wordt redelijk veel onderzoek naar gedaan door zelfstandige onderzoeksgroepen maar van de farmaceutische industrie hoef je niet veel te verwachten want die wil zichzelf niet in de vingers snijden. En vergeleken met hun gigantische budgetten stellen die onafhankelijke onderzoeken weinig voor.

Het is net als met de olieindustrie. Daar hoef je om voor de hand liggende redenen ook geen 'nieuwe energie' van te verwachten. In beide gevallen zal wel een keer een omwenteling komen. Alleen komt die erg traag omdat het heel moeilijk is om de overhand van een zeer sterke economische macht opzij te duwen. Misschien hebben we in de farmacie ook wel een soort Elon Musk nodig die met redelijk groot geld langzaam betere middelen op de markt kan krijgen. Probleem daarbij is alleen dat medicijnen een veel langer ontwikkeltraject doorlopen dan bijvoorbeeld een elektrische auto. Maar wie weet lukt het iemand een keer om een eigen koers te varen.
waarom maakt tesla dan accu's met een geplande levensduur van minimaal 10 jaar? :O
Anoniem: 867213 @flippy3 maart 2017 06:52
De accu's van Tesla zijn gewoon Li-On, en gaan zeker geen 10 jaar mee.
http://electricandhybridc.../pages/TelsaRoadster.html
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion-accu

Misschien geeft Tesla wel 10 jaar garantie, maar dat betekent in de praktijk dat deze na een jaar of 5 gratis vervangen zullen worden of iets dergelijks. Geen idee, maar 10 jaar lukt echt niet.

Als de home-accu's zwaar onderbeladen blijven is die 10 jaar misschien nog wel vol te houden, maar bij auto's hebben ze die luxe niet wegens gewicht en actieradius.
Jij en anderen hier die auto accus vergelijken met smartphone accus vergeten wellicht dat de ene li-ion accu de andere niet is (de chemie van een auto accu is anders dan die in een smartphone) en dat de laad/ontlaad regime anders is.

Van een smartphone accu wordt de laatste 10% capaciteit ook gebruikt door de eindlaadspanning te verhogen met een tiende volt. Hierdoor kan de fabrikant met dezelfde accu-grootte claimen dat die 3000 mAh is i.p.v. 2800 en dat betekent een kleinere telefoon en meer omzet. Idem met de leeg-spanning. Die accu slijt daardoor wel sneller. Ook is er in een smartphone geen temperatuurmanagement en accus verouderen snel op hogere temperaturen.

Een autoaccu heeft een laadregime en temperatuurmanagement dat mikt op levenduur ten koste van een klein beetje maximale capaciteit en meer complexiteit. Daarom kunnen zij wel 10 jaar garanderen.

Zie ook de reactie van flippy.nl, een Tesla laad zijn accu kennelijk op tot 4.05V terwijl een smartphone vaak tot 4.1 of 4.2V gaat.
Anoniem: 867213 @styno3 maart 2017 11:27
Dat weet ik, maar bekijk die wiki pagina eens en neem mee dat een auto onder erg wisselende weersomstandigheden z'n werk moet doen. In warme landen zal de slijtage harder gaan, ik koude landen is de effectieve capaciteit lager.

Die 10 jaar blijft erg optimistisch imho.
Bij een home accu van Tesla geloof ik die 10 jaar wel. Beetje oversized maken, constante temperatuur van 15 tot 25 graden...
maar bekijk die wiki pagina eens en neem mee dat een auto onder erg wisselende weersomstandigheden z'n werk moet doen.
Tesla heeft meermaals gezegd dat de sleutel tot lange levensduur het beheersen van de temperatuur is. Accu's in Tesla's zijn dan ook actief vloeistof gekoeld en verwarmd. Te koud is overigens niet snel een probleem, alleen dat electronen wat minder makkelijk vrij komen en dus de capaciteit lager is en het vermogen dat de accu kan leveren ook. Maar te hoog is structureel slecht omdat het chemische reacties op de electroden verhoogt dat permanent een negatieve invloed op de prestaties heeft (lees: capaciteit).

De Nissan Leaf heeft een accu die alleen luchtgekoeld is en die had dus ook last van sneller dan beloofd capaciteitverlies in hete klimaten zoals het zuiden van de VS. Tesla heeft daar met zijn actieve vloeistof batterijmanagement veel minder last van.

Zie ook real-world batterij degradatie gegevens van Tesla rijders. 80% restcapaciteit na 10 jaar lijkt haalbaar gebaseerd op de beschikbare gegevens.
Voor eenieder die meer wil weten waarom Lithium batterijen na verloop van tijd en cycli minder beginnen te presteren is deze presentatie van Prof. Jeff Dahn verplichte kost:
https://www.youtube.com/watch?v=9qi03QawZEk
En een laatste punt, naast temperatuur management en conservatievere op-/ontlaad management, is het aantal op- en ontladingen:

De accu in een smartphone wordt over het algemeen dagelijks gecycled van vol naar (een heel eind) leeg.

De accu van een Tesla -omdat die zo groot is en dus het bereik ook- wordt als het goed is maar zelden volledig ontladen. EV-bezitters wordt aanbevolen om dagelijks hun auto aan de lader te hangen en de meesten zullen maar zelden de batterij de volgende dag volledig leeg rijden.

Dus er zijn drie cruciale zaken die de accu van een goed ontworpen EV met een grote accu -zoals een Tesla- voor heeft op de accu van een telefoon. De ervaring met een telefoon accu gaat dus ook niet op voor een auto accu. De bewering dat een auto accu geen 10 jaar mee kan is dan ook puur op gevoel gebaseerd, er zijn tot dusver geen technische argumenten op tafel gekomen die dit bestrijden.
Anoniem: 867213 @styno3 maart 2017 14:33
Dat laatste is me te makkelijk.
Laten we maar gewoon zien hoever de verschillende automerken in de praktijk komen.
Los van deze discussie is de nieuwe techniek die in het artikel beschreven wordt veel interessanter dan het flauwe bereik van LiOn.
Ja, ik weet dat een Tesla een redelijk actieradius heeft maar die krengen wegen ook enorm veel en zijn ondanks de bizarre subsidieregeling in Nederland nog steeds vreselijk duur.

Wil de electrische auto een kans maken, dan is 600 tot 1000km op 1 lading, wat gewone auto's namelijk ook halen, en een gewicht van beneden de 1400kg een must, en bij voorkeur een aanschafprijs van beneden de 25 mille. Met de nieuwe techniek lijkt dat haalbaar.
Dat laatste is me te makkelijk.
Nee, onderbuikgevoelens zijn te makkelijk ;-)
Wil de electrische auto een kans maken, dan is 600 tot 1000km op 1 lading, wat gewone auto's namelijk ook halen, en een gewicht van beneden de 1400kg een must
Waarom zijn dat de voorwaarden? Voor wie weegt het gewicht van een auto bij aanschaf echt serieus?
en bij voorkeur een aanschafprijs van beneden de 25 mille.
Eens. Hoe lager hoe beter.
Anoniem: 867213 @styno3 maart 2017 15:17
Ik vond het te makkelijk omdat jij er geen empirisch bewijs tegenover kunt leggen. Het blijft afwachten.

Het gewicht is een enorme factor tav verbruik, actieradius, wegligging, trekgewicht vs aanhangersgewicht voor diverse rijbewijzen, wegenbelasting in diverse landen al dan niet gekoppeld aan het vermogen wat weer afhankelijk is van de opslagcapaciteit etc. etc.
En het heeft natuurlijk ook weer een effect op de prijs: kleinere accu == lager gewicht == kleinere motor == zuiniger == goedkoper == goedkoper te produceren.

En voor mij persoonlijk:
Ik weet dat een Tesla rechtuit vreselijk snel is maar al had ik het geld dan zou ik geen auto van 2000kg willen hebben. Te log voor leuke bochtjes, ongeacht of daar nou een Tesla of BMW logo opzit.

Mijn vorige auto was heel snel maar woog ruim 1800kg. De huidige weegt 300kg minder, is veel langzamer, maar rijdt wel lekkerder op bochtige weggetjes.
Het liefste zou ik een auto van minder dan 1000kg rijden maar met mijn postuur gaat dat niet lukken.
Ik vond het te makkelijk omdat jij er geen empirisch bewijs tegenover kunt leggen. Het blijft afwachten.
Ik denk dat batterij experts met accelerated life testing en hun begrip van de chemie beter een inschatting kunnen maken van de levensduur dan jij. Dus als jij beweert dat batterijen "zeker geen 10 jaar meegaan" dan ligt wat mij betreft de bewijsvoering eerder aan jouw kant. Zeker gezien de reeds beschikbare degradatiedata. De oudste Model S EVs zijn al op de helft.

Zuiniger: een zware Tesla is nu al zuiniger dan vrijwel elke fossiele auto dan ook (in kWh/km). En gewicht is maar een kleine factor in het energieverbruik in de praktijk (luchtweerstand is veel belangrijker).

Trekgewicht: een Model X van 2400kg mag tot 1580kg trekken (22" velgen) of 2260kg (20"), in de VS. Van andere landen weet ik het niet. Voor NL-begrippen is dat een hele flinke trekker!

Bochtengedrag: ja, de auto is zwaar maar heeft een enorm laag zwaartepunt. Gecombineerd met one-pedal driving en oneindig koppel zijn zelfs mensen die sportwagens gewend zijn onder de indruk lees ik telkens. Maargoed jij klinkt als een echte auto liefhebber lees ik dus is een Tesla niks, ook al heb je er nooit in gereden. Prima, ieder zijn mening.
Anoniem: 867213 @styno3 maart 2017 19:40
Een Tesla is niets voor -mij-. Ik geloof dat het een prima concurrent is voor een S klasse, 7 serie of Audi A8, maar dat zijn ook geen auto's voor mij.
Ik weet dat de Tesla debiel snel is van 0-100, maar dat maakt het nog geen bochtenridder. Een laag zwaartepunt is fijn, maar al die massa moet wel bij elke bocht een andere kant op en op de Stelvio of de Portugese N2 is dat niet fijn.
Ach ieder zijn ding. Ik bike liever hoog boven de Stelvio ;)

Ff gezocht, leuke beelden van een Model S over Stelvio pas:

https://www.youtube.com/watch?v=aTxsLTbLFas
Anoniem: 867213 @styno3 maart 2017 20:30
Ik ga jou niet dwingen om op een tandem de berg op , of af, te rijden als ik dat niet hoef in een auto van 2100kg.

De Stevio is daar niet eens de mooiste rit (voor auto's in ieder geval), de Sp29 van Sta Caterina naar Ponte di Legno was een stuk interessanter en uitdagender. Maar de stukjes met los gravel en zonder vangrail moet je op een fiets misschien niet willen doen. ;)
Mountainbiken is altijd zonder vangrail en met losse ondergrond. En ja, ik ben wel eens van een berg gekukeld. Moet je met een auto zeker niet doen, al die benzine, glas en staal...
De accus in teslas zijn al ruim richting de 5 jaar oud in veel gevallen. de accu in het model waar ik in rij is nu 4 jaar oud en na 450k gereden te hebben is de slijtage nier eens merkbaar. De voltages van de cellen zelf blijven ook ruim uit de buurt van de maxima. 3.1v leeg en 4.05v vol. Volgens de dealer zit de slijtage nu op 4% en word berekend door de bms.

10 jaar is dus zeker wel haalbaar.
Omdat je de accu's leaset van tesla. Dus je betaald er gewoon voor. (crap, volgens mij had ik dat bij een fabrikant gelezen).

94 jaar en dan nog een team leiden wat zulk onderzoek doet? Dat is nogal een prestatie :D.
Nu de boel nog wat verfijnen en massa produceren en implementeren in alles.

[Reactie gewijzigd door Chaosstorm op 23 juli 2024 00:59]

Hoe kom je daarbij? Tesla doet niet aan accu-lease.
Er waren wat plannen voor met laadstations, dat je steeds een andere krijgt en meteen door kan. Geheel opladen in 2 minuten tijd zegmaar. Of dat er ooit van is gekomen: dunno.
Dat project was helaas mislukt.
De pilot gebruikers hadden aangegeven kans te krijgen dat jullie je oude/verslechterde accu's kan krijgen waardoor de actieradius drastisch lager uit kan komen. Als je niet altijd de mogelijkheid hebt om deze weer snel te vervangen (wat bij diverse gebruikers het geval was), zit je al die tijd met 'oude' accu's.
Een accu van een tesla is iets van 85kw/h. Om deze in 2 minuten op te laden moet je een knap (stroom) netwerk hebben.

nu ben ik niet helemaal thuis met stroom etc maar als je in 1 minuut 42.5 kw/h uit een stopcontact wil halen moet je 42500x60=2550000 watt/seconde trekken? En beetje thuis groep kan je een waterkoker van 3000 watt aanhangen.
Natuurkunde says Watt = joule/seconde (W = J/s) of nuttiger voor ons: volt * ampere (W = V*A). kWh betekent kilowatt-uur, dus 1 kW voor 1 uur = 1000 W (= J/s)* 3600 seconde = 3.6 MJ
Daarmee heeft een Tesla zo'n 306 MJ aan boord, of 306M VoltAmpere (heeele oude eenheid die stiekem het uitleggen makkelijker maakt).
Wil je dat er in zeg 5 minuten in pompen, dan heb je bij 230 V van ons lichtnet een stroom van 306M / (230 * 300) = 4435 A nodig. Een huis-tuin-en-keuken-stop vliegt eruit bij 16 A, dus het is thuis niet mogelijk.

Met zulke stromen kun je ook rustig vergeten dat dit bij jou in de buurt kan, of dat je accu-pack het uberhaupt aankan zonder geforceerde koeling. Snel laden klinkt leuk, maar stuit voorlopig nog op natuurkundige bezwaren.
Ik denk dat een oplaadstroom van 5 kWh per minuut een redelijk einddoel zou zijn voor snellaadstations.
Dat is voldoende snel om de meeste mensen over te halen.
Het was figure of speech, de opzet van die stations was dat je een andere, volle, accu in je auto kreeg en de accu die in de jouwe zit daar achterbleef en weer opgeladen werd voor de volgende passant. :)

Een ruilprogramma zeg maar.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 00:59]

Dat was nissan geloof ik :)
Klopt, Nissan heeft die optie voor hun Leaf. Het is overigens huur en niet lease, dus je moet ze nog wel zelf verzekeren.

Toevallig heb ik voor die constructie gekozen om de simpele reden dat 4 jaar huren goedkoper is dan 6.000 euro neertellen (in mijn situatie met het aantal km's die ik rij, gezien de huur duurder wordt naarmate je meer km's/jr aflegt).
Het voordeel is dat ik de auto kan verkopen met zekerheid dat de accu's vervangen worden als deze verslechterde staat zijn voor het gekozen maandbedrag van de nieuwe eigenaar. Als die ook slechts een jaar of vijf gebruik maakt van de huur is die persoon ook goedkoper uit dan ff 6.000 neerleggen voor nieuwe accu's. Je moet namelijk héél veel km's maken per jaar wil je in de buurt komen van dat bedrag. Als je zoveel km's maakt is elektrisch rijden niet praktisch gezien je dan meerdere keren per dag moet laden. Dus dan kies je sowieso niet voor een auto met dergelijke actieradius.
En hoe bevalt het qua kosten?
Ik heb het een tijdje terug eens door zitten rekenen en kwam tot de conclusie dat ik met een benzine motortje (qua energie kosten in ieder geval) gewoon goedkoper uit was dan met zo'n leaf met alle kosten die er bij komen kijken..
Grootste besparing zit in onderhoud, die heb je vrijwel niet.
(geen uitlaat, geen distributieriem, geen oliefilters, etc.).
Daarbij gaf ik zo'n € 450,- per maand uit aan brandstof, nu € 92 batterijhuur en zo'n € 30,- aan electra (mede door gratis laden bij Fastned die we als aanbieding erbij hadden is dat zelfs minder).

Het rijden is super, echter wel rekening houden met lange afstanden dat je tussendoor moet laden. Ik vindt dat niet erg, en als we dat niet willen hebben we ook nog een 2e auto die nog op fossiele brandstof rijdt.
We hebben de auto vooral voor woon- werkverkeer.
Voor de vakantie krijgen we gratis autohuur bij Herz (was ook een actie), dan nemen we een diesel gezien de actieradius en goedkope brandstof.

Met andere woorden, we besparen een hoop en genieten er ook enorm van. Het is echt super gaaf electrisch rijden. Daarbij dragen we toch ons steentje bij aan het milieu.
dan klinkt dat niet heel verkeerd nee. Ik geef rond de 100-150 euro per maand aan brandstof uit, en toen ik dat eens ging doorrekenen (dat was toen de Leaf net beschikbaar was) schrok ik me bijna kapot van de kosten die er nog aan hingen. Maar als je zo nog wat van die dealtjes er bij hebt, dan kan het toch wel interessant worden.

Wat voor bereik heb jij in de echte wereld ongeveer? je leest vanalles tussen de 250KM met de zwaarste accu, en 100KM met dezelfde accu, er lijkt echt geen peil aan te knopen af en toe...
Praktijk is als je op de snelweg rijdt zo'n 180 km max, maar als je veel 120 rijdt gaat daar al snel 30 km van af.

Echter als ik naar mijn werk rij ga ik via 80km wegen, dan haal ik 180 km op één lading met gemak. Soms bijna 200 km.

Dan heb ik nu mijn eerste winter achter de rug, dan heb je door de kou ook minder actieradius. Dan haal ik zo'n 160 km met één lading.

Daarom zie ik het toch als woon- werkverkeer auto, en tripjes van meer dan 180 km heen en weer pakken we toch weer de andere auto (tenzij we tussendoor makkelijk kunnen laden en het uitkomt/past).

Ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen is weggelegd, echter als je er slim mee om gaat. Af en toe ook je route wil plannen, en een alternatief hebt. Is het heel goed te doen.

Wat het mij uiteindelijk echt heeft bespaart t.o.v. de voorgaande auto's weet ik natuurlijk pas als ik 'm verkocht heb. Dan weet ik m'n afschrijving.
Goed om te weten,

Thnx voor de info, altijd goed om eens van iemand die er "echt" mee rijd te horen hoe het bevalt :)

Ik ga je info in ieder geval met het uitzoeken van een volgende auto meenemen in mn keuze.. :)

[Reactie gewijzigd door VNA9216 op 23 juli 2024 00:59]

Gelukkig komen er steeds meer automerken met meer actieradius! :Y)

Nog een punt voor je overweging, een eigen laadpaal op m'n oprit zou ik niet willen missen. Als je thuis komt en niet kan laden lijkt mij erg vervelend.
Inderdaad, ik woon in een apartement dus dat ligt al gelijk een stuk lastiger. Hier in de hele wijk hebben we misschien 2-3 laadpalen.
Daarom wil ik dan eigenlijk ook een pittige actieradius zodat hij op het werk waar wel palen genoeg voor handen zijn op kan laden.
Renault ook.
Het accu leasen gebeurd bij Renault. Ik wilde toen voor een Twizzy gaan. 45km variant en moest per maand 50 euro voor de accu lease betalen. Uiteindelijk heb ik het daardoor niet gedaan. Dus je hebt wel gelijk dat je het ergens gelezen had.

Meer info:
https://www.renault.nl/mo...s/twizy/batterijhuur.html

[Reactie gewijzigd door aliberto op 23 juli 2024 00:59]

De Renault Zoe is de bekendste (en meest gekochte) EV met accu lease.
Vrij simpel.

Wanneer Tesla accu's gebruikt die maar 2-3 jaar meegaan, dan koopt niemand een Tesla en blijven we lekker met z'n alle benzine en diesel rijden. Er is een duidelijk alternatief.

Op telefoon en laptop gebied (2 willekeurige voorbeelden) is die luxe er niet. Want zonder accu, geen draagbaar apparaat. We zijn afhankelijk van de accu en daar maken producenten gretig gebruik van.
Een van de redenen dat de accus van tesla langer mee gaan is omdat zij de charge cycle beheren. De software heeft extra capasiteit (volgens mij zit er meer in dan verkocht word, kan ook zonder overigens) ter beschikking om via load-leveling er voor te zorgen dat zwaar belaste cellen een betere charge/discharge cycle krijgen dan de minst gebruikte om zodoende de tijd die de accu mee gaat te vergroten.

Wat iedereen doet met zijn telefoon (4-5 keer half leeg, daarna full drain en weer vol opladen of nog appartere load cycles) is bij lange na niet de beste methode om die cell te gebruiken en die sterven dan 20-40% per jaar.

De beste methode om de cell te bewaren is ~1-4 graden Celcius en 40% van de rated capacity. Maar goed, je wilt hem ook gebruiken :Y)

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 23 juli 2024 00:59]

Precies wat jij zegt gebeurt ook al bij smartphones
Wat iedereen doet met zijn telefoon (4-5 keer half leeg, daarna full drain en weer vol opladen of nog appartere load cycles) is bij lange na niet de beste methode om die cell te gebruiken en die sterven dan 20-40% per jaar.
Ik weet niet wat jij met je telefoons doet maar als je 20-40% capaciteit per jaar verliest doe je echt iets serieus fout...... Ik ben zo iemand die gewoon laad wanneer het mij uit komt en slijtage is echt geen 20-40% per jaar; eerder in de orde-grootte van 5-10% per jaar.
En niet alleen Tesla. De accu van mijn ex-Prius van 2004 (indertijd 11 jaar oud) was ook nog gewoon meer dan prima. Geniale auto, zeker voor zijn tijd. Gemiddeld 1:21 met een 1300kg zware comfortabele reisbak.
En niet alleen Tesla. De accu van mijn ex-Prius van 2004 (indertijd 11 jaar oud) was ook nog gewoon meer dan prima. Geniale auto, zeker voor zijn tijd. Gemiddeld 1:21 met een 1300kg zware comfortabele reisbak.
Maakte Toyota voor de eerste generatie Prius niet gebruik van NiMH batterijen?
Weet ik niet, maar ik had een 2e generatie. Nog wel met de 1497cc benzinemotor (atkinson cycle), maar wel met de mooiere lijn. Die eerste was echt lelijk, de tweede maar een beetje ;)
De tweede en derde generatie Prius zijn ook NiMH. De plugin varianten hebben li-ion.
levensduur van het product waar hij in zit?
Dat lijkt me sowieso de meest logische accu levensduur
omdat Tesla het niet kan veroorloven om tegen de klanten te zeggen, " He, je koopt nu een auto van een ton, maar over 3 jaar moet je weer 30.000 investeren voor nieuwe accu's"
Met een telefoon/tablet van 800-1000 euro kan dat wel, zeker omdat we daar al gewend aan zijn.
Omdat je een auto uit 1998 nog steeds voor best wat geld kan verkopen.

Een auto moet toch op z'n minst 5 jaar kunnen werken met normaal gebruik. Kia levert niet voor niets standaard 7 jaar garantie.

Tesla zit in de vervelende positie dat ze iets nieuws hebben gedaan en dan moet het dus wel degelijk zijn. Over 20 jaar hebben we ook daar weer klachten over (ze gaan "maar" 10 jaar mee).
Minstens 5 jaar is wel heel weinig
Precies. Maar voor een telefoon dan weer niet.

10 jaar voor de drijvende kracht achter een auto is heel erg weinig. De gemiddelde brandstof motor lacht je vierkant uit.
Je bedoelt dat je in tien jaar geen kosten hebt aan onderhoud of vervanging van onderdelen van een dode-dino motor? Maar ik ben het met je eens: een levensduur van tien jaar is nog heel weinig voor een auto.
Uiteraard niet, maar een brandstofauto vervang je niet als de accu kapot is.

Een tesla is al bijna de moeite niet waard om de accus te laten vervangen.

Waarom denk je dat de lease priussen gedumpt worden?
Een accu in een brandstofauto heeft dan ook een compleet andere functie als die in een elektrische auto natuurlijk, echt niet te vergelijken. Een brandstofauto vervang je wellicht wel als je een serieus issue met de motor krijgt, pak hem beet, een lekke koppakking of schade na een gebroken distributieriem of zoiets. Punt is: elektrische auto's vertonen andere slijtage en kostenpatronen dan brandstofauto's.
Een accu in een brandstofauto heeft dan ook een compleet andere functie als die in een elektrische auto natuurlijk, echt niet te vergelijken.
Laten we het dan eens goed vergelijken: De benzinetank van een auto vervang je ook niet na 5 jaar. De hele motor overigens ook niet.
Ik rij toch al 8 jaar in zo'n ex-lease prius, en met de accu is echt nog niks aan de hand hoor!!!!

270.000Km and counting!
Het zal ook weer niet zo erg zijn nee, maar "af fabriek" zijn ze helemaal niet meer.

Het idee van de prius (regenerative braking) is met een kwart accu nog steeds beter dan helemaal geen accu.

Bij ons in de C-max scheelt het toch zeker 150KM op een tank (~7KWh capaciteit).
Ik denk dat je voor zo'n auto uit moet gaan van bijvoorbeeld 1000 tot 2000 volledige laadcycli.
Bij een 100 kWh auto is dat gedurende de levensduur zo'n 100.000-200.000 kWh ofwel zo'n 400.000 tot 800.000 kilometer afstand.
Het hangt dus veelal af van hoeveel je rijdt met een Tesla voor de accu is versleten.
De kilometerstand wordt dus nog belangrijker bij een elektrische auto
waarom maakt tesla dan accu's met een geplande levensduur van minimaal 10 jaar? :O
Dat moeten we eerst nog maar eens zien...
Of Zero met een garantie van 5 jaar met onbeperkte kilometers.
waarom maakt tesla dan accu's met een geplande levensduur van minimaal 10 jaar? :O
hoe definieer je levensduur? elke batterij heeft capaciteitsverlies. Als voor Tesla xx% acceptabel is dan is dit voor hun de levensduur. Als dat voor een ander (mobiel) yy% dan is het weer anders.
Het is niet zo dat alleen accu's gebruikt worden in telefoons hoor ;) . Dit heeft ook grote meerwaarde bij elektrische auto's en medische toepassingen.
Mee eens, maar voordat zulke accu's in medische toepassingen toegepast worden zijn we vele (test) jaren verder.
Idem voor auto's
Heb je hier een bron van? Want het lijkt me dat dat schade kan toebrengen aan het vetrouwen van de consument.
Ach voor die 25 eurie die een nieuwe accu incl plaatsen kost.
Dan moet ik mijn toestel wel dermate vaak en hard laten vallen om die dagwaarde lager te krijgen.
Accu's zitten niet alleen in telefoons, maar ook in zat andere apparaten. Leuk voor bijvoorbeeld elektrische auto's of als je een telefoon nog dunner zou willen maken. 3x de capaciteit bij hetzelfde volume is natuurlijk hetzelfde als 1/3 het volume bij dezelfde capaciteit.
Dit is wel erg kort door de bocht. Het kost gewoon heel veel geld om naar een ander productieproces over te stappen. Bedrijven zijn daarin gewoon lui, als er aan de vraag niets veranderd, de grondstof nog steeds beschikbaar is, waarom dan in hemelsnaam overstappen?
Als het echt een goede vinding is, er geen dure patenten aan vast hangen, wordt het echt wel opgepikt.

Het klinkt in ieder geval goed, maar volgens mij is er gewoon nog te weinig vertrouwen in (en terecht).
Ik heb nog nooit een toestel vervangen omdat de accu niet meer goed zou zijn en mijn moeder loopt nog met mijn bijna 5 jaar oude HTC one X die het ook nog prima doet. Volgens mij valt het dus echt wel mee. Bovendien waren er in die tijd ook nog genoeg toestellen met vervangbare accu's, waarom loopt niet bijna iedereen nog met zon toestel dan?
Nee mensen willen gewoon regelmatig weer wat nieuws, of ze laten het ding vallen en lopen met een gebarsten scherm tot hun contract af loopt en vervangen hem daarom.
Ik denk dat in eerste instantie voornamelijk een industrie als energie e.d. hier behoorlijk geïnteresseerd in zou kunnen zijn. Met name met het opkomende zon en wind park. Die energie moet steeds vaker opgeslagen kunnen worden om de momenten op te vangen dat er geen zon of wind is.
Ook als backup batterij is deze techniek zeer gewenst denk ik, vaak zie je dat er naast een nooddiesel aggregaat ook een hele berg accu's geplaatst is om in ieder geval de automatisering nog even in de lucht te kunnen houden wanneer alles zou falen. Ik denk dus dat dit zijn weg naar buiten wel vind.
Je cynisme valt te begrijpen. In de regel gaan fabrikanten altijd voor beter en goedkoper, zeker als ze er ook nog een environment friendly sterretje of stickertje op kunnen plakken.
Misschien willen sommige fabrikanten dit niet, bijvoorbeeld zoals je aanhaalt de gsm producenten kunnen een reden hebben om deze niet te gebruiken. Maar kan me voorstellen dat ze in de autoindustrie maar al te blij zijn met een betere batterij die hogere dichtheid heeft, minder kans op ontploffen, langer meegaat en vooral heel snel kan laden.

En eens zo'n batterij gekend is bij het grote publiek dan zullen die eisen dat de gsm's dit ook gebruiken ;)
Goedemorgen, er zijn op meer plekken accu's te vinden dan enkel je telefoon. Er komen straks meer elektrische auto's, het energiegrid moet verduurzaamd worden en dan ben je afhankelijk van natuurlijke bronnen. Die hebben het nadeel niet altijd en overal constant aanwezig te zijn. Dan moet je energie gaan opslaan, dan is het verdomd makkelijk als je zo flexibel kan zijn zoals met deze accu's.

Volgende keer als er weer eens een stroomstoring is ben je blij met deze techniek, want die zorgt ervoor dat de fiberbackbone van lte-sites en de masten zelf blijven werken en jij nog met je telefoon kan browsen...
Ik denk dat Tesla dit best zou willen hebben. Al hebben die net een mega fabriek gebouwd voor een ander type accu
Voor een telefoon is dit niet zo belangrijk, die worden na 2-4 jaar toch vervangen omdat de rest van de technologie achterhaald is.
Maar voor een auto, of een backup-systeem van een huis is dit essentieel, en willen fabrikanten helemaal niet dat het na 2-3 jaar kapot gaat.
Auto's gaan ook veel meer verhuurd worden, en dan zijn het professionele bedrijven die veel meer kijken naar de total cost of ownership ipv wat kost het nu.
Fabrikanten willen helemaal niet dit soort accu's, die willen accu's die 2 a 3 jaar mee gaan en dan dusdanig slecht zijn dat de eigenaar besluit om een nieuw toestel te kopen want, dagwaarde toestel is lager dan kosten vervangen accu.
Dat is misschien bij telefoons of tablets zo maar bij auto's wordt het toch wat anders. Niemand wil om de 3 jaar een nieuwe Tesla van een ton moeten kopen omdat de accu is versleten, die moet gewoon een leven lang mee gaan.
Zie ook heul veul hiep hiep hoera verhalen over nieuwe ontwikkelingen van accu's. En zie er weinig concreets van terug in de markt die voor de consument bereikbaar is. Denk dat de meest voor de hand liggende verklaring is dat het enorme investeringen kost om een productielijn op te zetten voor (nieuwe) accu's. Producenten zullen wel heel zeker en overtuigd moeten zijn dat een nieuwe techniek - die kort na de uitvinding ervan, ook - op de lange termijn blijft presteren (zowel qua capaciteit als commercieel).

Ik houd de ontwikkelingen (op hobbyniveau) redelijk goed bij omdat het voor mij, als Tesla-rijder, wel enig belang heeft. Het voorgaande is vanuit die achtergrond. Heb in 2012 mijn Tesla gekocht. Niet Model S die we in Nederland zo veel zien, maar het eerste model van hen. De Roadster. Die heeft een accu die rond 2005 - 2006 is ontworpen en in 2008 voor dit model is geselecteerd (laptop accu's van Panasonic). En die oude(?) techniek doet het toch echt heel behoorlijk. Mijn accu heeft sinds (eind) 2012 vijf keer per week (ten minste) 100 kilometer per dag bijgeladen. Heb er inmiddels ruim 110.000 kilometer mee gereden. En de accu heeft nu nog een capaciteit van ruim 93,5% (ten opzichte van de 100% toen ik 'm nieuw kocht en de accu voldeed aan de specificaties van Tesla). Ben daar heel tevreden mee. En het overtreft de verwachtingen die ik kon hebben op basis van de documentatie die Tesla mij liet tekenen bij de koop.

Maar die nieuwe ontwikkelingen blijven wel enorm boeien. Vooral het snel opladen. Moet nu (thuis, op 32 Amp) 3,5 uur laden voor 100 kilometer (mijn auto is niet geschikt voor de Superchargers van Tesla). Thuis is dat geen probleem (de nacht ...). Maar als ik op een dag 400 kilometer zou moeten rijden (met een actieradius van rond de 300 kilometer op een volle accu) dan wordt het lastig als ik aan een publieke laadpaal moet (die doorgaans 16 Amp bieden).

Tesla heeft voor mijn auto sinds een paar maanden een nieuwe accu beschikbaar. Met een actieradius van 550 - 600 kilometer. Maar je wil niet weten wat dat kost ... En daar zit niet de techniek in van wat we lazen in het artikel hier op Tweakers. En dat is dus waarom ik dit bijhoud. Moet ik wachten op de nieuwste techniek ... of geef ik nu dat debiele bedrag uit voor een (bijna) verdubbeling van mijn bereik. We'll see ...
Hoezo weinig concreets? Je hebt auto's van >1000kg die op accu's rijden.
Je hebt een mainframe in je broekzak (welke je binnen 30m tegenwoordig op kan laden) en er zijn zonnecelcentrales die inclusief accu's; Gigawatts aan energie kunnen leveren.
Ja, het gaat altijd minder snel dan je zou willen, maar zeggen dat je er niets concreets van merkt is onzin.
Op zich wel mooi dat er überhaupt een upgrade accu ontwikkeld is voor de roadster! En dank voor het sponsoren van de ontwikkeling van de eerste bruikbare elektrische auto's :)

[Reactie gewijzigd door ATS op 23 juli 2024 00:59]

Ik ga de publicatie morgen nog even lezen. Qua inzetbaarheid gezien is het vooral van belang dat de accu's zoals in dit bericht beschreven goedkoop en simpel geproduceerd kunnen worden. Anders is het weer zo'n geweldige accuvinding die het nooit in consumentenproducten zal halen. Ik hoop van harte dat dit ook echt een commerciële doorbraak wordt, want de lithium accu's zijn echt aan vervanging toe, met onze steeds krachtiger wordende apparaten.
En het moet ook nog eens duurzaam zijn. En veilig. En voldoende vermogen leveren. En snel opgeladen kunnen worden.
Ik ben benieuwd, maar met glas als elektrolyt denk ik in eerste instantie niet dat natrium zich daar erg snel doorheen verplaatst. Aan de andere kant: daar is hij uitvinder voor, natuurlijk.
Anoniem: 776095 @Ruw ER2 maart 2017 22:25
Lithium polymeer is de uiterst ontplofbare oplossing! Prima voor hoog voltage, grote capaciteit en duurzaamheid met laag gewicht. Stroomtoevoer van 1080 ti sli en desktop ryzen 1700x/1800x moet wel kunnen, aangezien je flinke elektromotoren in rc autos kunt laten draaien met een lipo!
Waarom zou je een ontplofbare oplossing willen?
Anoniem: 776095 @pbruins843 maart 2017 07:23
Omdat bij juist gebruik lipo accus hartsikke veilig zijn en grotere capaciteit hebben voor grootte en gewicht dan li-ion accus, alleen ontploffen ze of vliegen ze in brand bij te snel of verkeerd laden.
Op het randje van innovatie maar dan weer wel met een computer met Windows xp op de achtergrond
Met het gebruik van glas tussen de elektrodes zijn we gewoon weer terug bij de Leidse fles (https://nl.wikipedia.org/wiki/Leidse_fles), volgens mij de oudste manier om elektrische spanning op te slaan :-)
Met het gebruik van glas tussen de elektrodes zijn we gewoon weer terug bij de Leidse fles (https://nl.wikipedia.org/wiki/Leidse_fles), volgens mij de oudste manier om elektrische spanning op te slaan :-)
Met een enorm wezenlijk verschil: Bij een Leidse fles is het glas alleen een isolator, wat een Leidse fles alleen maar een condensator maakt en geen accu. De Leidse fles is alleen maar een ladingdrager, er vindt geen chemische reactie in plaats.

Bij deze Lithium-Glas accu is het glas ook een transportmiddel voor de lithium-ionen waardoor wél een chemische reactie plaatsvindt. De energie-opslag zit dan ook in de chemische energie van de onderdelen van de batterij, niet direct in het elektrische veld tussen de (+) en de (-) pool zoals bij een condensator.
Misschien nodig voor oude apparatuur die niet meer op nieuwe besturingssystemen kan werken?
De ellende van industriële meetapparatuur; veelal geen upgrade path naar een nieuw os. En als t werkt (en je er bekend mee bent) waarom dan kostbaar lab budget uit trekken.

Hoe het ook zei chappau voor deze man en zijn team. Ik hoop op die leeftijd nog zulk goede hersenen te hebben. (als ik die ooit al heb)
Moest er ook wel om lachen. Maar laten we eerlijk zijn, het is niet zo dat deze innovatie makkelijker te behalen is met win10 ipv win xp :)
Waarschijnlijk was XP wel Goodenough.

sorry :'(
Op het randje van innovatie maar dan weer wel met een computer met Windows xp op de achtergrond
Misschien omdat ze alleen geïnteresseerd zijn in echte innovatie en niet alleen versienummer verhogingen?
Solid-state accu's worden door de industrie gezien als een van de mogelijke game-changers door hun (theoretische) mogelijkheid om in allerlei vormen geproduceerd te worden waardoor de carrosserie van een auto bijvoorbeeld (deels) gemaakt zou kunnen worden van solid-state batterij. Dit zou het ontwerp van auto's geheel kunnen veranderen.
Daarnaast zijn solid-state lithium batterijen veel minder gevoelig voor invloeden (temperatuur, doorboring etc.) dan bijvoorbeeld lithium batterijen. Een groot deel van een battery pack is electronica om er voor te zorgen dat de batterijcellen niet kapot gaan (slijten, ontploffen etc.). Lithium batterijen zijn ook relatief gevoelig vergeleken met andere batterijtechnieken (redox flow, NaS) maar de industrie heeft dit inmiddels vrij goed onder controle waardoor toepassing in bijvoorbeeld auto's best veilig is (doch niet perfect).
Interessant, maar hoe zit dat dan bij auto ongelukken?
Levert zo'n solidstate accu carrosserie dan geen gevaar op?
Interessant, maar hoe zit dat dan bij auto ongelukken?
Levert zo'n solidstate accu carrosserie dan geen gevaar op?
Het gevaar van een Lithium-Ion batterij (ook bij aanrijdingen) is juist omdat het elektrolyt vloeibaar is en er bij hoge stromen lithium-strengen kunnen vormen die het elektrolyt opwarmen en verdampen, waardoor een drukopbouw in de batterij ontstaat en de batterij ontploft.

Dat gebeurt ook bij een aanrijding, want het elektrolyt zelf zit in een soort 'zak' in het batterijcompartiment, als dat wordt aangereden dan wordt de cel kortgesloten door de metalen carrosserie, terwijl de zak met elektrolyt wordt platgedrukt. Dat is precies niet wat je wil, je wil juist dat de batterij uit elkaar valt zodat er geen stromen meer kunnen lopen.

Als je een solid-state batterij hebt, dan zal hooguit het (vaste) elektrolyt barsten, maar het kan verder nergens heen. De elektrische verbinding is dan al lang en breed verbroken bij een aanrijding, dus er is geen risico op kortsluiting, en er zijn geen vloeibare onderdelen die kunnen zorgen voor een drukopbouw zodat de cel zou kunnen ontploffen.
Bovendien is de accu goedkoop te produceren, is deze opgebouwd uit duurzame materialen en functioneert deze bij temperaturen van -20 tot en met 60 graden Celsius.
Ik denk dat de auteur van dit artikel het niet helemaal begrepen heeft. Volgens mij was het voorheen zo dat een solid state battery enkel bij hoge temperaturen optimaal functioneert echter bij deze nieuwe ontwikkeling is het zo dat deze ook bij lagere temperaturen goed functioneert.
Additionally, because the solid-glass electrolytes can operate, or have high conductivity, at -20 degrees Celsius, this type of battery in a car could perform well in subzero degree weather. This is the first all-solid-state battery cell that can operate under 60 degree Celsius.
https://news.utexas.edu/2...es-new-battery-technology
Correct. Hij kan tot -20, maar over de maximale temperatuur wordt eigenlijk met geen woord gerept; en die 60C inderdaad puur dat het de eerste solid-state batterij is die daaronder nog functioneert.
Voor dit soort zaken is de "Feedback" knop bovenaan het artikel heel handig. :)
Ik denk dat we de uitvinders, engineers en wetenschappers van de jaren 50.60.70 en 80 heel hard gaan missen. Vele zijn al met pensioen en een hoop zijn al uitgestorven.

Als ik alleen al kijk naar ontwikkeling op IC gebied, de meeste zijn allemaal ontwikkeld in de jaren 70 en 80. Bekijk eens een simpel NE555, dat ding wordt meer dan een miljard keer geproduceerd op jaarbasis. Hoop microprocessors, als de 6800 zijn ruim 30 jaar later nog steeds in productie.

En kijk eens naar deze meneer, 94 jaar oud. Die generatie had een visie en die zie ik niet meer bij huidige generaties. Al helemaal doordat grote corporaties alles hebben opgeslokt en je alleen nog een nummer bent. Toen dr tijd kon je nog patenten op eigen naam zetten, nu teken je een contract en ben je een slaaf tot je dood.

[Reactie gewijzigd door sugarlee89 op 23 juli 2024 00:59]

Dat is toch wel wat negatief denken vind ik.
Een uitvinding productie rijp maken en commercialiseren duurt ook even. Dus dingen die de laatste jaren zijn uitgevonden zullen pas over +10 jaar massaal op de markt komen.

In de jaren 50-60-70-80 had je ook al heel wat mega corporaties hoor. Wat wel is, is dat alles gewoon veel ingewikkelder is geworden. Ik denk dat het onmogelijk is om nog een renaissance persoon te zijn, iemand op alle gebieden expert is zoals Leonardo da Vinci. Het wordt allemaal zo gespecialiseerd dat je zeer diep moet gaan om nog iets te verbeteren.
En daar hoor je dan weinig van in kranten of tijdschriften, want hoe kan je zo'n ingewikkeld verhaal nog begrijpelijk brengen voor een persoon zonder kennis in dat gebied?

Ik verbaas me tegenwoordig meer en meer over het grote verschil tussen personen +70 jaar. De ene is gewoon afgeleefd en de andere kan nog 20, zelfs 30 jaar doorgaan.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 23 juli 2024 00:59]

Die specialisme begon in de jaren 60, grote ontwikkelingen vonden toen plaats en daar borduren we nog steeds op verder. Tuurlijk had je toen grote corporaties, maar kon je gewoon in je contract opnemen dat patenten op je eigen naam kwamen. Of je werd ingehuurd en alles op je eigen naam kwam.

Nou dat is echt onmogelijk tegenwoordig.
Wel eens van dementie gehoord? Of gewoon slijtage van het lichaam?
Bedoel er verder niks mee, maar die dingen gebeuren gewoon.
Als ik over het kerkhof loop,zie ik toch een hoop mensen onder de 50 liggen.
Dat kon nog wel eens een probleem worden zodra onze in de jaren 80 gebouwde nukes dringend onderhoud nodig hebben. Niemand weet dan nog hoe dat oude spul allemaal werkt, een beetje zoals je zoontje die over de beeldbuis TV van oma "swipet", en die geen idee heeft wat hij met een DVD schijfje moet doen.

Ik zie op het werk ook dat mensen die echt snappen hoe een computer werkt steeds zeldzamer worden. Low level programmeurs die drivers kunnen schrijven en nieuwe hardware bootstrappen zijn hun gewicht in edele metalen waard tegenwoordig.
Lees tegenwoordig vaak nieuws over accu's.. Alleen waar blijven ze? Hoop dat dit wel in massaproductie gaat
Daar is een keer een achtergrondartikel over verschenen hier op Tweakers...

Edit, ik kan hem zo snel niet terugvinden, maar als je even gaat spitten vindt je wel eerdere berichten over solid-state accu's en andere accu-ontdekkingen...

[Reactie gewijzigd door ATS op 23 juli 2024 00:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.