Onderzoekers maken lithium-ionaccu met tien keer zo grote energiecapaciteit

Onderzoekers van de Duitse Universiteit van Kiel ontwikkelen een lithium-ionaccu waarbij de anode volledig uit silicium bestaat. Volgens de wetenschappers leidt dit tot een energiecapaciteit die tot tien keer zo groot is als die van reguliere lithium-ionaccu's.

Volgens de onderzoekers heeft silicium als materiaal relatief gezien de hoogste energiedichtheid en is het daarom in theorie erg geschikt voor accu's. De stabiliteit van silicium was tot nu toe echter een probleem; bij het opnemen van een grote hoeveelheid lithiumionen zet het materiaal met vierhonderd procent uit, waardoor het zou kunnen breken. De onderzoekers denken dat probleem op te lossen door het silicium toe te passen in de vorm van heel dunne draden.

Uit onderzoek blijkt dat silicium zich veel flexibeler gedraagt als het wordt geproduceerd in de vorm van een dunne draad. Dat principe wordt toegepast op poreus silicium. Het silicium is daarbij voorzien van nanoporiën in de microstructuur, waardoor er meer vrij volume is en er meer ruimte is om uit te zetten. Om te voorkomen dat de contactpunten van de anode breken, hebben de onderzoekers een methode ontwikkeld voor een stabiele verbinding tussen beide. De kathode wordt hierbij gemaakt van zwavel, wat net als silicium een hoge energieopslagcapaciteit heeft.

Om de levensduur van de siliciumanodes verder op te rekken, moeten ze door middel van een wafer worden geproduceerd. Zo is het mogelijk om oneffenheden van het oppervlak van de wafer in kaart te brengen; deze oneffenheden beperken de prestaties van de anode.

Voorlopig komen er nog geen accu's op basis van deze technologie op de markt. De onderzoekers erkennen dat het beschreven proces lang duurt en erg duur is. Een prototype moet over drie jaar gereed zijn. Als een dergelijke lithium-ionaccu op basis van silicium realiteit wordt, zal deze niet alleen veel langer meegaan, maar bijvoorbeeld ook veel sneller zijn op te laden dan de huidige lithium-ionaccu's.

Door Joris Jansen

Redacteur

01-05-2018 • 10:46

129 Linkedin

Submitter: leendertv

Lees meer

Reacties (129)

129
126
57
9
1
56
Wijzig sortering
Wat is dit bericht anders als ruim 10 jaar geleden?
nieuws: Nanodraden vertienvoudigen capaciteit lithium-ion-accu's

Of hetzelfde soort bericht van 1,5 jaar geleden
https://www.rtlz.nl/tech/...ij-in-2020-is-hij-te-koop

En hier wordt al genoemd:
Ondertussen zijn er al 500 succesvolle ladingen en ontladingen bij het instituut gedaan met de nieuwe accu’s en is een begin gemaakt met de productie.

[Reactie gewijzigd door antonboonstra op 1 mei 2018 11:07]

Dat ze in plaats van een wirwar van draden nu een grid met porien en stevigere van zwavel aansluitingen hebben gemaakt. Dit is allemaal fundementeel onderzoek en '3 jaar' betekent dat ze nog drie jaar onderzoeksbudget zoeken. Het is niet zo dat twee mannetjes in een lab een receptje koken en dan je volgende smartphone een week met de accu doet.

Er zijn vele labs waar onderzoekers een atoompje uitproberen totdat ze de juiste formule hebben die werkt, daarna moet het ook nog in een industrieel process worden gegoten. Daar gaat dus rustig een paar decenia over heen voordat het ook echt klaar is. Of we hebbdn geluk dat een onderzoeker in een gekke bui een ander atoompje bijgooit en er plotseling een grote doorbraak is.
Er wordt inderdaad al ruim 10 jaar zo nu en dan een onderzoek gepost met accus die 10 keer meer capaciteit hebben. Steeds gaat het om dezelfde techniek en in 10 jaar zijn ze nog geen reet opgeschoten ermee.

Eigenlijk is het vrij logisch ook. Niemand zit te wachten op een accu die niet meer slijt en 10 keer zoveel kan opslaan.

Dan kan opeens een elektrische auto 5000 km rijden op een lading, hebben we smartphones die nooit meer vervangen hoeve te worden en eens per 20 dagen opgeladen hoeven te worden, smartwatches die 30 dagen meer gaan op een lading en kunnen we zonder veel kosten accus in ons huis plaatsen waar we voor een week aan energie in kunnen opslaan met onze eigen zonne panelen...

Er zijn zo onwijs veel instanties en bedrijven die hier GEEN baat bij hebben dat zulke doorbraken gewoon snel weer de kop ingedrukt worden al decennia lang... althans dat is mijn theorie hierover.

Over een paar jaar worden de eerste chips gebakken op 4nm Wellicht zijn er al werkende prototypes hiervan. Je gaat mij niet wijs maken dat er in 10 jaar tijd nog helemaal 0,0 vooruitgang is op het gebied van nanotube accus.

Er wordt grof geld betaald om deze techniek juist NIET op de markt te laten komen.

Uiteraard is dit alleen mijn kijk erop en heb ik totaal geen hard bewijs hiervoor.

[Reactie gewijzigd door sygys op 1 mei 2018 14:58]

Nou, ik weet vrij zeker dat er wel een autofabrikant te vinden is die dit als eerste in zijn auto's wil toepassen.
Stel, je zou nog maar 25% van de ruimte & gewicht van een huidige accupakket in een auto hangen, dan:
1. Is je range meer dan 2,5 groter dan voorheen(want naast de 2,5x grotere capaciteit van de accu weegt de auto veel minder)
2. Je kunt sneller accelereren, want wederom is het gewicht van de auto lager.
3. Je kunt meer ruimte vrijmaken in het interieur van de auto.

Leg me verder eens uit wie waarom iemand niet zou willen dat een elektrische auto een range van 5000km heeft? Of is je hele reactie cynisch bedoeld?

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 1 mei 2018 16:50]

Tuurlijk niet. Een accu met dubbele capaciteit en halvering van laadduur is the holy grail op dit moment.

Niemand kan jou een bedrag bieden wat ook maar in de buurt komt van de winst die je kan maken met zo'n techniek.

Prima dat je dol bent op complottheorien, maar chemtrails zijn ongeveer net zo logisch. ;)
Het zou wel mogelijk maken dat je autos hebt die bv 1000 km kunnen rijden per lading en ook nog maar 20% van de hoeveelheid batterijen aan boord hebben, dit maakt de auto lichter, goedkoper en een minder grote impact hebben op het milieu.. Lijkt me juist wel iets waar we echt wat aan hebben in de samenleving.
Wat een klinkklare onzin. Dus jij gelooft dat onderzoekers geld krijgen om iets niet uit te vinden? Of hoe zou dit precies in zijn werk gaan?

Dat je hier geen bewijs voor hebt is logisch want er is niks.
Het is wel algemeen bekend dat SHELL bedrijven heeft opgekocht om technieken tegen te houden.
Je kan dat op 2 manieren opvatten. Doet Shell dit om innovatie tegen te gaan of om juist in de race te blijven c.q. marktleider te zijn op het gebied van groene energie.

https://www.reuters.com/a...lean-energy-idUSKBN1FF1A8

[Reactie gewijzigd door Leff op 1 mei 2018 21:49]

Ja , allemaal pr praat dat ze zo groen zijn. Follow the money zit ze niet voor niks op de huid. Het hele bedrag wat ze aan groen uitgeven is een schijntje vergeleken bij het olie deel. Dit is echt wij van wc eend bevelen wc eend aan. De meeste mensen met aandelen Shell gaat het om de winst.
Eerlijk gezegd ben ik de "doorbraken" op het gebied van accu's met capaciteiten die ergens tussen de 5 en 70 keer die van een "gangbare" accu hebben, niet meer gaan geloven.

Het originele persbericht van dit nieuws heb ik nergens kunnen vinden. Wel een andere "Doorbraak" van dezelfde universiteit, maar dan uit 2012. Net als al die andere doorbraken hoor je er later niets meer over.
Of er moet ergens een machtige organisatie zijn die alle ontwikkelingen richting productie saboteert, of de meldingen zijn gebaseerd op theorie met hooguit een test op micro-schaal.

Als een ontdekking opgeschaald kan worden, dan is er meestal binnen een paar jaar wel een pré-productie model in elkaar geknutseld en draait er binnen 3 tot 7 jaar (afhankelijk van de technische problemen en de benodigde investeringen) een fabriek te draaien. Van al de doorbraken op accu gebied dan de laatste 20 jaar is er nog niet één zover gekomen.
Het zijn dan ook meestal financiele doorbraken, nodig om nieuwe euros binnen te halen zodat ze hun onderzoek voort kunnen zetten. Daar gaat dan de pers overheen, die een an sich nog redelijk onderzoek heel erg opblaast totdat het een DOORBRAAK!!! is, en vervolgens wordt het weer rustig. Zodra iemand een fabriek op gaat zetten voor deze technologie wordt het tijd om er eens goed naar te kijken.
Die indruk had ik ook.
Deze manier om de gekregen centen te verantwoorden, of om nieuw geld aan te boren vindt ik niet kunnen. Dit geeft veel mensen en bedrijven valse hoop. Als sommige kranten al melden dat de productie al gestart is kan dat ook leiden tot een afwachtende houding bij het ontwikkelen van elektrische alternatieven voor machines die nu nog op fossiele brandstof draaien.

Als een wetenschapper iets te melden heeft, moet hij zeker in staat zijn om een inschatting te maken van de mogelijkheid tot massa-productie. Als dat niet binnen afzienbare tijd haalbaar is (zoals met de op grafeen gebaseerde accu's) kan zo'n melding beter via de reguliere wetenschappelijke bladen gedaan worden. Als je het via een persbericht doet, weet je dat hier de positieve kanten breed uitgemeten worden en de negatieve kanten worden onder het tapijt geveegd.
En waar blijven die organismes in onze biobatterijen!! :+
nieuws: Onderzoekers laden batterij op met suiker

Het is inderdaad wel jammer dat dat soort uitvindingen heeeeeel lang op zich laten wachten om productieklaar te zijn.
Vaak heb ik het gevoel dat het meer te maken heeft met prio voor "oude spullen opmaken en verkopen", dan met het marktklaar maken ervan.
En vergeet niet het uitmelken van de gekochte en beschermde patenten.
Terug verdienen van de investering is een must, maar daarna is het zoo makkelijk, even achterover en uitzingen, tot de concurrentie weer voelbaar wordt en er weer opnieuw naar de innovators wordt geluisterd.

Het is een riskant spelletje maar innovatie en R&D zijn gewoon pijnpunten in een heleboel bedrijven.
Zo doen het omdat ze op een gegeven moment geen keuze meer hebben.
Winst, money in the pocket.

[Reactie gewijzigd door papa_san op 1 mei 2018 15:46]

Vandaar ook dat dit soort fundamenteel onderzoek meestal het terrein is van universiteiten...
gesproken van een olifantengeheugen :)
Wat die van RTLZ (LeydenJar) betreft: die gebruiken een ander productieproces zo te zien. Minder effectief maar makkelijker op te schalen. Maar het principe (anode van nanoscopische draden silicium) lijkt inderdaad hetzelfde. Dat artikel van 10 jaar geleden ging meer over dat het maken van die draden wellicht een oplossing voor het uitzetten is, maar noemt nog geen specifieke productiemethode of zo. Dus er zit langzaamaan wel vordering in.
Weinig denk ik. Ik zie al jaren bijna wekelijks grote vorderingen op gebied van accu's, maar die komen vrijwel nooit op de markt. Er is gewoon een enorm verschil tussen iets in het laboratorium werkend krijgen en iets wat je kan produceren op grote schaal.
Um.. RTLZ moet je een beetje met een korrel zout nemen. Die proberen op elk zogenaamd nieuwe technologie in te spelen met nieuwsberichten maar snappen er zelf werkelijk geen steek van.
De subsidiepot is leeg en moet dus weer gevuld worden, commerciële kernfusie is op deze manier ook al 40 jaar nog 30 jaar van ons verwijderd.
Grappig. Ik had al een deja vu gevoel maar wist niet waarom.

Elke keer denk ik YES een doorbraak.
Je hoort elke zoveel maanden, de afgelopen jaren, wel weer een nieuwe ontdekking met verstrekkende gevolgen voor accu capaciteit/laadsnelheid of beiden, maar mijn telefoon gaat nog steeds slechts een dag mee. Aluminium accu, nanowire accu, solidstate, grafeen etc etc. Vooralsnog neem ik al deze berichten als 'leuk', ik zie het wel als ze uitkomen. :)
De technieken bestaan, maar het probleem is vaak de schaalbaarheid en de resulterende reductie in kosten. Om de eerste accucel te ontwikkelen in een lab kost misschien €50.000. En dan is het belangrijk hoe snel de productiekosten gereduceerd worden bij grotere aantallen. Willekeurig voorbeeld:

1 stuk = €50.000 / cel
100 stuks = € 5.000 / cel
1.000 stuks = € 500 / cel
1.000.000 stuks = € 5 / cel.

De meeste technologieën waar jij over leest halen het prijsniveau van "€5 per cel" niet. Simpelweg omdat de productiekosten niet hard genoeg achteruitgaan bij schaalproductie. Daarnaast is elke nieuwe technologie natuurlijk een gok, zeker als je bedenkt dat de kosten voor de bouw van een dergelijke fabriek gemakkelijk enkele miljarden kost (Panasonic, Tesla, etc). Daarom zijn er slechts enkele producenten, en slechts enkele technologieën. Men kan simpelweg niet gemakkelijk schakelen zonder aanzienlijk risico te lopen.
Op een toestel van 1000 euro is 10% aan accu acceptabel.

Een auto van een ton met een accu van 10.000 euro die 1500KM doet in 1 uur opgeladen is en 10.jaar meegaat idem dito.

Denk eerder dat probleem is opschalen van productie zit ipv kostprijs.

Ik denk dat er genoeg smartphone bezitters zijn die lachend een paar honderd euro zouden neerleggen als accu 10x langer zou meegaan. Meesleuren van powerbank gaat irriteren.
Ik denk dat er genoeg smartphone bezitters zijn die lachend een paar honderd euro zouden neerleggen als accu 10x langer zou meegaan. Meesleuren van powerbank gaat irriteren.
Ik heb nog nooit in de rij gestaan voor een product launch, maar voor een accu die 10x langer meegaat en slechts een paar honderdjes kost, zou ook ik met mijn slaapzak voor de deur liggen wachten.

Het probleem dat ik aankaart is dat een dergelijke accu niet een paar honderd euro meer gaat kosten, maar eerder een paar duizend euro. Niet veel mensen die dat zouden betalen. Met als gevolg dat de nodige investering in een dergelijke fabriek uitblijft. Dus kan ik mijn slaapzakje weer oprollen.
Neem er meteen eentje voor mij mee :)

Breng je koffie en broodjes.


Blijf standby.

Full colour laptop waren ook eens meer dan 25.000 gulden.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 1 mei 2018 23:28]

Die verbeteringen zijn er wel degelijk.

Zo had de 18650 batterij in de Tesla Roadster 2.1Ah (2008), terwijl dezelfde formfactor 4 jaar later in de Model S 3.1Ah bevatte. De laatste stand der techniek bij Panasonic (de productie partner van Tesla) is 3400mAh per cel.

Elon Musk zegt dan ook regelmatig dat gemiddeld de capaciteitdichtheid van lithium batterijen met 8% per jaar toeneemt (andere bronnen noemen ook een dubbelingtijd van ~10 jaar dus dat kan kloppen). Dat is een forse vooruitgang die je maar in weinig takken van industrie tegenkomt.
Kijk dan ook meteen even hoe je die accu mag belasten, meestal als de capaciteit omhoog gaat met de zelfde volume en gewicht, gaat de belastbaarheid omlaag.
Maximale laadstroom:
18650A (vorige generatie): 1475mA
18650B (huidige generatie): 1625 mA

Beide batterijen zijn met 2C te ontladen en hebben een vrijwel identieke spanningscurve. Belastbaarheid gaat dus omhoog bij de nieuwe generatie.

[Reactie gewijzigd door styno op 1 mei 2018 17:12]

Maximale laadstroom:
18650A (vorige generatie): 1475mAh
18650B (huidige generatie): 1625 mAh

Beide batterijen zijn met 2C te ontladen en hebben een vrijwel identieke spanningscurve. Belastbaarheid gaat dus omhoog bij de nieuwe generatie.
Blijkbaar heb je niet zo heel veel verstand van elektronica,
Laadstroom wordt in A of mA aan gegeven niet in mAh of Ah
De laadstroom heeft niks met de belastbaarheid van de cel te maken.

2C beteken 2 maal de capaciteit maar nergens staat in de specs dat 2C de maximale ontlaad stroom is.
Deze 2C is alleen in een test opstelling gebruikt om de grafiek te produceren.
Bij 2C ligt de voltage van de cell A iets hoger bij 500mAh verbruikt dan cel B, dat betekent dat er uit cel A procentueel meer verbruikt is als uit cel B, maar toch nog een hogere voltage heeft,
waar ik dus uit concludeer dat de B cell dus minder belasting kan hebben.
kijk hier maar eens
https://www.nkon.nl/recha...-size/merk/panasonic.html

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 1 mei 2018 16:43]

Lekker neerbuigend na een typo zeg :/
De laadstroom heeft niks met de belastbaarheid van de cel te maken.
Natuurlijk wel, dat zegt ook iets over de efficientie en duurzaamheid van de chemie van de cel.
2C beteken 2 maal de capaciteit maar nergens staat in de specs dat 2C de maximale ontlaad stroom is.
Dat Panasonic niet verder gaat met hun tests dan 2C en dat de protected variant van deze batterij gelimiteerd is op 2C lijkt me genoeg indicatie dat 2C zo'n beetje de limiet is, ondanks dat er in de datasheet inderdaad geen limiet opgegeven is. Hoe dan ook, beide cellen kunnen met 2C ontladen worden waarbij de nieuwere cel meer vermogen kan afgeven vanwege de fors hogere capaciteit (dat de spanning hierbij ietsie pietsie lager is reduceert het afgegeven vermogen veel minder dan de toename in capaciteit, die lijnen liggen vrijwel op elkaar).

De originele stelling dat de hogere capaciteit batterijen minder vermogen af kunnen geven is hiermee misschien niet helemaal ontkracht maar de originele stelling is iig nog minder aangetoond.
Er zijn ook cellen die maarliefst 30A kunnen leveren met capaciteit van b.v. 2500 mAh (voor de e smoker) , het hangt samen met de capaciteit.
Niet zozeer de capaciteit alswel de gebruikte chemie is bepalend voor de eigenschappen van de batterij. De NCR chemie die o.a. Tesla gebruikt voor hun auto's is specifiek bedoeld voor hoge dichtheden en lange levensduur. Bijv. een LiPo chemie kan veel meer stroom leveren maar heeft een veel lagere dichtheid, veiligheid en levensduur.
Zeker van de eenheid ? Moet dat niet gewoon in Ampere zijn ?
Natuurlijk, excuses, te snel gepost. Gefixed.

[Reactie gewijzigd door styno op 1 mei 2018 17:12]

Bij het opschroeven van de energie dichtheid neemt hoe dan ook de kans op een oncontroleerbare reactie toe. De Li-Ion accu's uit de jaren 90 (gebruikt in video camera's) kende vrijwel geen probleem met brandbaarheid omdat de energie dichtheid toen heel laag was.
Ken je dan wel brandproblemen met de huidige video camera li-ion accu's?
En naast de technische ontwikkeling, is de prijsontwikkeling misschien nog wel opmerkelijker. Massa productie zorgt (net als bij zonnepanelen) voor een gigantische prijsdaling.
https://www.trouw.nl/groe...lar-is-geslecht~a481b290/
Ik ben zelf eigenlijk het meest geïnteresseerd in technologieën die de levensduur van een accu verlengen tot bijna oneindig. Veel smartphones hebben niet eens meer een vervangbare accu en worden daarom afgedankt als de accu versleten is. Een enorme catastrofe voor het milieu!

Fabrikanten varen er wel bij, want ze weten dat toestellen zo om de 3 jaar vervangen moeten worden. Eigenlijk zou het wettelijk verplicht moeten zijn om een door gebruiker verwisselbare accu in een toestel te hebben.
Voor smartphones is daar niet echt een goede motivatie. Consumenten hebben al lang geaccepteerd dat een telefoon na een paar jaar aan vervanging toe is.
En fabrikanten verkopen liever elk jaar een nieuwe telefoon dan dat ze 15 jaar meegaan.

Bij auto's is het een ander verhaal. Die moet juist 15 jaar meegaan. En daar gaat het ook wel die kant op. Je ziet nu al tesla's die na 5 jaar en 300.000km nog 95% van het oorspronkelijke actieradius hebben. En dat komt niet eens door een nieuw type batterij, maar door een goed battery management systeem en koeling.
De elektronica van een mobiel kan zeker tien jaar probleemloos mee. Waarom niet de telefoon verkopen / weggeven aan iemand (kind?) die niet de behoefte heeft aan de laatste versie van Android of iets mindere specificaties heeft? Ik vind het puur zonde om zo'n toestel weg te gooien.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 1 mei 2018 14:24]

Hij gaat een dag mee maar de accu capaciteit is flink toegenomen, de Samsung Galaxy S1 had een capaciteit van 1500 mAh, de s8 zit op het dubbele.
Volgens mij neemt de accu ook flink meer ruimte in in de telefoon.
Kijk ook eens naar het formaat. De accu van een S is een stuk kleiner dan die van een S8, dus wat dat betreft is er niet heel veel veranderd.
Op de accu van een S8 kan een Nokia 3310 waarschijnlijk bijna een jaar draaien 8)7 Het is niet alsof die accu's fysiek ook niet groter zijn geworden. Het gaat om de zoektocht naar een hoge energiedichtheid in een accu en liefst een beetje stabiel, zodat het in mobiele apparatuur en elektrische auto's ook veilig is.
Ik heb er zeker wel wat voor over om een wat ouder apparaat te voorzien van een nieuwer type accu die 10x langer meegaat (in plaats van een kleiner apparaat).
Het betreft ontwikkelingen in een lab. Zaken in een lab zijn altijd mooi. De volgende stap is om het op kleinere schaal te kunnen reproduceren en dan te gaan produceren tegen een verkoopbare prijs.

Probleem is dat er vroeger ook allerlei zaken ontwikkeld werden en ja dan duurde het ook jaren voordat het in productie ging. Door internet gaan berichten binnen een paar uur rond de wereld en ja mensen verwachten vaak ook dat het over een maand beschikbaar is.

Of deze techniek van lab naar realiteit gaat zal de toekomst uitwijzen. Er is op accu gebied veel te doen, de belangen zijn hoog zeker gezien tekorten aan schaarse metalen voor huidige accu's. Binnen nu en 10 jaar zal elektrisch rijden ook gigantisch doorbreken en daar zullen ook nieuwe accu's voor nodig zijn om bereik van auto te vergroten en vooral ook snel weer opladen.
Mooie ontwikkeling weer! Hopelijk leidt het dit keer wél daadwerkelijk tot een nieuw product waar we ook daadwerkelijk profijt hebben.
Wat veel mensen vergeten is dat de honger naar stroom ook steeds groter wordt. Snellere cpu's, sneller geheugen, meer features in het OS, meer draadloze technieken, en ga zo maar door. Als je een accu van nu in een Nokia van 15 jaar geleden stopt zal die telefoon weken mee gaan waarschijnlijk. En dit soort nieuwe ontwikkelingen worden eerst uitvoerig getest voordat ze in consumenten producten verschijnen. Daar gaat ook minimaal een paar jaar overheen.
...Als je een accu van nu in een Nokia van 15 jaar geleden stopt zal die telefoon weken mee gaan waarschijnlijk...
Dat valt wel mee. In een Nokia 5110 van 20 jaar geleden zat een accu met 900 mAh. De iPhone X heeft een accu van ca. 2700 mAh. Dat betekent een factor 3 verschil. Er is dus wel degelijk sprake van vooruitgang maar heel hard gaat dat nu ook weer niet (afhankelijk van wat je daar van vind).
Vergelijk de maten maar eens (volumeverschil), dan kom je NOOIT aan die factor 3 lijkt mij. Het is zeker verbeterd, maar mijn inziens veel te traag.
Je moet niet vergeten dat die oude nokia op de 900 mah ook al bijna een week mee ging.. hiernaast is de 2700 mah van de iphone niet het beste voorbeeld.. ik denk dat de gemiddelde telefoon wel rond/boven de 3000 mah zit inmiddels..
maar de batterijen van de huidige modellen gaan toch totaal niet meer voorruit?

Kijk naar mijn S7 Edge die heeft een 3600mAh batterij

Wat hebben de S8 plus en de S9 plus? Maar 3500mAh

Dus in 2 jaar tijd zijn we er op achter uit gegaan ipv vooruit.
Terwijl die plus varianten volgens mij een grotere body hebben dan de S7 Edge...

ik had eigenlijk al lang verwacht dat die plus serie al zeker bij de 4000 zou zitten en de niet plus op 3500.. maar dat is totaal niet gebeurd..
dit heeft meer te maken met de telefoon dan met de accu hoor..
maakt niet uit S3 2100, S4 had 2600, s5 2800 dus dat ging constant met mooie stapjes
daarna de S6: 2550, dus gewoon echt weer onder het niveau van de s4...

S7 maakte wel weer de stap die je eigenlijk voor de S6 al verwachten: 3000

S8 en S9 blijven dus daar op steken die zitten beide nog steeds op 3000

Dus als we echt helemaal door rekenen dan hebben we het over dezelfde soort high-end telefoon over meerdere generaties heen eigenlijk vanaf 2014 (de s5) geen echte vooruit gang meer gehad
We zitten dus nu 4 jaar later.. en het enige wat we er bij hebben gekregen is 200mah, een schamele 7%

dus als we dat door trekken dan zitten we over 4 jaar dus maar net op 3300mah voor dezelfde soort telefoon..
Dat komt omdat er een soort ongeschreven regel is in telefoonland: Het toestel moet bij gemiddeld gebruik een volle dag mee kunnen gaan.
Het plaatsen van een iets kleinere accu levert weer meer ruimte op voor andere componenten en/of maakt het toestel dunner.
Als een fabrikant die consessie kan doen zónder in te leveren op de totale gebruiksduur van een toestel dan krijg je dit soort situaties.
Dat komt omdat de laatste paar jaar geen vooruitgang is geboekt op het gebied van Li-ion-accu's. Voor de S8 en S9 hebben ze iets meer ruimte genomen voor de accu, zodat deze niet zo klein mogelijk gemaakt hoefte te worden, zodat bij de Note 7 het geval was (en voor de nodige problemen zorgde). Het is nauwelijks een achteruitgang, als je kijkt naar de vooruitgang in de afgelopen 20 jaar. Een Nokia van 20 jaar oud heeft een accu van 900mAh, zoals HDoc hierboven aangeeft. De S8 van nu heeft een accu van 3500mAh, bijna 4 keer zoveel. Dat is dus 4 keer zoveel in 20 jaar tijd. Als we die trend vasthouden, hebben we over 20 jaar tijd een accu van 14.000mAh in smartphones zitten. Mits smartphones dan nog gangbaar zijn.
Wanneer de bedenkers van de accu uit het artikel daad bij woord weten te voegen, kunnen we over pak 'm beet 5 jaar een accu van 35.000mAh in smartphones stoppen.
ik durf wel een weddenschap met je aan dat we over 5 jaar geen 35k er in hebben zitten ;)

Sterker nog met de huidige trend die we nu zien de laatste 3 jaar (daar voor ging het echt wel met stappen van 500mah per jaar) dan denk ik dat we over 5 jaar nog nauwelijks opgeschoten zijn
Misschien dat we dan op 4500mah zitten? Dus ongeveer 1/3 meer dan nu?

Want ik geloof er niks van dat bv de S10 en eens op 4000 zit en de s11 op 4500, dat zal in veel kleinere stappen gaan als er al stappen worden gemaakt.
Ik denk dat het ook een uitdaging gaat worden. Maar wie weet.. :)

Om in de S10 en S11 zwaardere accu's te krijgen met de huidige accutechniek, zullen andere componenten kleiner moeten worden, of weggehaald moeten worden. Neem bijv. een 3.5mm jack plug. :+
Volgens mij is er veel over-capaciteit van stroom (in landen als Denemarken en Noorwegen). Daarnaast zijn afgelopen tijd CPU's veel sneller geworden maar ook veel zuinger! Waar vroeger je nog regelmatig systemen met 700-900W moest samenstellen, heb je vaak nu genoeg aan 400-500W. Ik snap ook niet goed wat je met de eerst helft van je reactie bedoeld (vergeleken met de tweede helft).
Klopt, alles an sich wordt zuiniger. Maar overall denk ik dat het alleen maar méér wordt. Als ik na ga wat er recentelijk bij mij thuis alleen al bij is gekomen qua elektrische apparatuur, omdat je steeds meer draadloos of überhaupt elektrisch gaat doen. En dan heb ik het nog niet over zaken waar vroeger gewoon penlite-batterijen in gingen en nu ook een lithium-accu in zit.

Dat wordt nog wel erger als we collectief niet meer op gas mogen koken of verwarmen en geen ICE-auto meer mogen rijden.
Ik heb een huis met zonnepanelen die mijn volledig verbruik dekken, inclusief koken op electriciteit, inclusief een (met zonne-energie) verwarmde zwemvijver inclusief 10.000km electrisch rijden. Ik heb dus globaal gezien een nulverbruik, waar ik 10 jaar geleden 4000kWh/jaar nodig had.
Leuk. Ik heb geen zonnepanelen, geen geld om die op het dak te leggen, geen elektrische auto en geen geld om er twee te kopen, geen vaste parkeerplaats om zo'n ding op te laden en geen geld om mijn keuken te verbouwen om daar elektrisch te gaan koken (ik kan niet gewoon een kookplaatje vervangen, namelijk).

Dus ja, het kan. Maar láng niet voor iedereen. En dus blijft de elektriciteitshonger voorlopig alleen maar toenemen.
U kunt ook een lening afsluiten voor zonnepanelen.
Afhankelijk van uw verbruik kunt u zoiets financieren:
https://www.zonnepanelen....-solar-270-wp-zilver.html

Voor een 10 jarige lening op een rente van 5%, betaalt u jaarlijks 500 euro. U bespaart dan jaarlijks 700 euro op stroomkosten. Dat is gelijk al 200 euro winst elk jaar vanaf het moment dat u de zonnepanelen plaatst. Na 10 jaar heeft u nog minimaal 15 jaar gratis stroom.

Natuurlijk is het voordeliger om de zonnepanelen in een keer te betalen, dan heeft u de kosten terugverdiend in 5 jaar. Maar geen geld voor zonnepanelen vind ik een slecht argument. U kunt het financieren. In vergelijking met wat u maandelijks betaalt aan stroomkosten, bent u goedkoper uit met lening op de zonnepanelen.
Je wil gewoon niet. Geld lenen is zo goed als gratis, dus als je echt zonnepanelen zou willen leggen op je dak zou dat kunnen, en het zou ook nog eens financieel voordelig zijn. Met de opbrengst kan je een elektrische kookplaat kopen.
Ik heb geen elektrische auto, maar een hybride, in de praktijk op termijn niet duurder dan een ICE tegenwoordig. Zo rijd ik ongeveer 30% van mijn km puur electrisch, en de overige tegen een lager verbruik.
Echter zonder het net (en saldering), kan je 's avonds je licht niet aandoen ;) Lokaal buffertje zou daarbij wel helpen (en het net ontzien).
Het meeste verbruik is overdag, maar inderdaad ik heb het net nodig als buffer. Dat is an sich momenteel geen probleem.
400-500W is nog flink overdreven. Mijn pc gebruikt nu 84W, en tijden het spelen van een moderne game trekt ie naar ~250W. Dat is met een moderne 4-core cpu en 1 moderne(-ish) videokaart.

Ik dacht dat vroeger pc's juist minder gebruikten, maar met die mindere energie vooral veel inefficienter om gingen. Dus zeg bijv 2x zo weinig stroom en 10x zo weinig performance.
Als je een accu van nu in een Nokia van 15 jaar geleden stopt zal die telefoon weken mee gaan waarschijnlijk
Een Nokia 3310 ging met z'n originele accu al weken mee!
Allicht, dat snap ik ook. Maar kijk eens op https://tweakers.net/nieuws/zoeken/?keyword=batterij en https://tweakers.net/nieuws/zoeken/?keyword=accu hoeveel veelbelovende aankondigingen er gedaan zijn de afgelopen 10-15 jaar, en hoeveel er daarvan daadwerkelijk in gebruik zijn nu. Natuurlijk kan niet elk product het wereldlicht zien. Maar soms lijkt het wel alsof dit soort ontwikkelingen worden opgekocht en dan weggemoffeld worden.
Jij hebt volkomen gelijk, maar vergis je niet dat die Nokia van 15 jaar geleden alleen maar kon bellen en SMS-en. :X
Tegenwoordig doe je met één toestel wat je 15 jaar geleden 15 toestellen voor nodig had. :9
Een accu van nu in een Nokia van 15 jaar geleden zal zeker niet langer meegaan. De accu's van nu zijn veel kleiner, platter. De capaciteit per cm3 is wel toegenomen maar lang niet genoeg om het verschil in volume goed te maken.

Het is uiteraard ook appels met peren vergelijken want die Nokia kon meestal alleen bellen en SMS'en, maar afgezien daarvan zit de winst vooral in de veel efficientere chips en protocollen voor zenden en ontvangen.
Een accu van nu gaat wel degelijk langer mee in een oude Nokia. In een Nokia zat veelal een NiMH batterij. Als je er een moderne Li-ion batterij instopt met dezelfde afmetingen, dan heb je 2 tot 3 keer zoveel capaciteit. Daarnaast heeft een Li-ion accu een lagere zelfontlading. Het verbruik van de oude Nokia is gelijk gebleven, dus 2 to 3 keer zoveel capaciteit, is gewoon 2 tot 3 keer zo lang kunnen gebruiken.
Ja inderdaad! Altijd die verhalen over vernieuwde batterij technologiën waar je in het vervolg nooit meer wat van hoord. Ben er dus ook skeptisch over maar als dit allemaal ooit in consumenten electronica terecht komt is het wel een doorbraak van jewelste. Als je overigens ook kijkt naar de componenten in bijvoorbeeld je smartphone is de batterij ook zo'n beetje het enige onderdeel dat in de afeglopen aantal jaren niet of nauwlijks is verbetert.
Anoniem: 310408
@Starcaz1 mei 2018 11:26
Als je overigens ook kijkt naar de componenten in bijvoorbeeld je smartphone is de batterij ook zo'n beetje het enige onderdeel dat in de afeglopen aantal jaren niet of nauwlijks is verbetert.
Behalve dan dat de energiedichtheid in 10 jaar meer dan verdubbelt is! Er is wel degelijk grote vooruitgang maar alle grote fabrikanten vinden dat een smartphone een dag moet mee gaan (vind ik ook, iets wat drie dagen meegaat vergeet je veel makkelijker op te laden en met snelladen is mijn telefoon in 17 minuten klaar voor een hele dag).
Ik ben skeptisch. Eens in de zoveel tijd verschijnt er een bericht over nieuwe accu technologie waardoor accu's in alle opzichten beter worden, maar in de praktijk gaat de vooruitgang mondjesmaat en blijven accu's achter bij de processor- en geheugentechnologie.
Het is natuurlijk goed dat er continu onderzoek wordt gedaan om accu's te verbeteren, maar berichten als deze komen op mij vooral over als een vraag om aandacht en investering. Een prototype dat nog 3 jaar op zich laat wachten? En dan? Dan blijkt misschien wel dat het toch niet werkt en er onvoorziene klachten optreden. En wie weet wat er in die 3 jaar voor compleet nieuws bedacht wordt (energieopslag op andere basis).
Een prototype bij dergelijke uitspraken lijkt me juist het allerbelangrijkst om te hebben. Maar al met al uiteraard props voor het idee en het onderzoek, maar wat mij betreft hoeft de massa hier nog niet meer lekker gemaakt te worden.
Vergeet niet dat het tweeledig is. Acuu's worden wel beter maar we vragen ook steeds meer van accu's. Bij iPhones en Macs blijft de netto capaciteit gelijk terwijl de machines wel krachtiger worden.
Ja, maar komt dat niet doordat de chips zuiniger worden? Dat is dus vooruitgang in de chiptechnologie, niet in de accu tech.
Ook hoor. Maar de laatste jaren zijn de mobieltjes (en de laptops) flink dunner geworden en zijn de accu's ook kleiner geworden. Maar de werkduur blijft ongeveer steeds geljik.

De lithium batterijen (de kobalt variant, want die heeft de hoogste energiedichtheid, en wordt gebruikt in electronica) zijn ook stapsgewijs beter geworden. Ze kunnen behoorlijk veel sneller geladen worden (tot 80%) en de capaciteit heeft ook weer een boost gekregen (met de nieuwe 21700 cellen die in o.a. de Tesla gebruikt worden is het specifiek vermogen ook weer gestegen van 280 Wh/kg naar 325 Wh/kg).
Lang niet zo spectaculair als dit bericht, maar wel werkelijkheid.
Heb een paar jaar terug een artikel gelezen waar gespeculeerd werd (op basis van meerdere generaties producten) dat Apple naar een vaste 'batterijtijd' optimaliseert. (1-2 dagen voor telefoon, aantal uur voor MacBook). Als batterijen beter en chips zuiniger worden maken ze de devices kleiner of goedkoper ipv langer lopend.
Acuu's worden wel beter maar we vragen ook steeds meer van accu's.
Dat is toch normaal? Kan je met zowat alles uit de hardwarewereld toepassen. De hardware biedt meer mogelijkheden, dus worden die ook gebruikt. De dag dat een telefoon weken/maanden kan doen met één batterijlading zullen er ineens weer nieuwe dingen uitgevonden worden waar we nu nog niet eens aan denken omdat ze te absurd lijken.
ik wacht liever 3 jaar dan dat we weer een golf van exploderende telefoons krijgen. om maar een voorbeeld te noemen.(ja ik weet dat samsungs niet explodeerden door een "nieuwe" accu tech) verder is het volgens mij altijd weer een uitdaging hoe je de accu's op/ontlaad. en hoe lang kan zo'n accu meegaat en het zijn prestaties behoud.

dit soort vragen kun je alleen beantwoorden door veel testen en dat neemt veel tijd in beslag.

verder staan natuurlijk bedrijven als Tesla te springen om dit soort nieuwe ontwikkelingen want niets liever als 10x zo ver kunnen rijden in je elektrische auto :) dus zij zullen de eerste ladingen wel helemaal opkopen oid.
Tjonge, als al die 'nieuwe accutechniek' ontdekkingen straks tegelijkertijd toegepast worden kunnen we de dagelijkse energiebehoefte van het hele land kwijt in 1 penlite (en die ook nog eens binnen een minuut opladen).

Dat zal nog wel even duren.... waarschijnlijk pas als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.
Zou een goede oplossing zijn, kobalt en andere goedjes in een Lith-ion zijn lastig aan te komen, zuiver zand is wat makkelijker :)
Ik mis hier wel wat kritieke informatie trouwens.

Verwachte aantal cycles
Charge / Discharge rate
Interne weerstand bij een vastgestelde formaat
Spanning
Temperatuur stabiliteit

Vaak is een van deze eigenschappen te slecht om een goede vervanger te zijn voor huidige accu's.
Je ziet weinig van deze 'super accu's' daadwerkelijk geproduceerd worden.
Je mist helemaal geen kritieke informatie. Het is namelijk een onderzoeksproject. Die gegevens die jij wilt daar komen ze tijdens het onderzoek pas later achter..

Je moet (wetenschappelijk) onderzoek niet verwarren met het ontwikkelen van een commercieel product.

Dus, die informatie is dus nog niet bekend. En ook veel te vroeg daarvoro om erover te communiceren.
een ander, mogelijk nog belangerijker onderdeel is: hoe makkelijk is het om te produceren?

Als elke batterij op dit moment 1000x zo duur zou zijn om te maken, dan zal het nog jaren duren voor het op de markt zou kunnen komen, wanneer de kosten eindelijk laag genoeg zouden kunnen zijn.
Dat staat er gewoon in he:
De onderzoekers erkennen dat het beschreven proces lang duurt en erg duur is.
Ik denk dat de ontwikkelaars dit zelf nog niet weten, tenminste dat denk ik :P
Het blijft gewoon een Lithium-ionaccu, dus veel van die parameters zullen wel min of meer gelijk zijn.
Alleen de anode is met andere materialen opgesteld.
Zonder dergelijke ontwikkelingen maakt een electrische auto volgens mij nooit een kans op grotere schaal... duimen dus maar dat het hier ook echt tot een product komt tussen nu en 5 jaar.
Stel je voor, een auto die i.p.v. 500km -> 5000km kan rijden op één lading!
Het maakt de overstap naar elektrisch rijden wel een stuk aantrekkelijker. Het geklaag over actieradius voor de jaarlijkse vakantie met caravan is dan ook meteen opgelost, je hoeft niet op vakantie op te laden.
Ook de mobiele telefoon kan dan opeens 10 dagen mee... Jammer dat we nog minimaal 3 jaar moeten wachten voor een werkend prototype en een bruikbaar product nog langer zal duren.

Ik zou toch denken, gooi daar wat extra miljoenen tegenaan en een bus vol met onderzoekers, zorg dat dit in een jaar op orde komt. :9
Alleen jammer dat elektrische auto's geen caravan mogen trekken.
Anoniem: 310408
@jpsch1 mei 2018 11:29
Uh? Mag zeker wel.
Minder, de Tesla X heeft daar dan weer geen problemen mee, maar valt qua prijsniveau buiten de boot. Mogelijk dat dit probleem met accu's die veel kleiner / lichter zijn ook meteen opgelost is.
De cayenne wel... daar zit de elektromotor dan ook voor de versnellingsbak, dus ook op elektrisch schakelen . 4x4 etc...

Auto's die "simpel" voorwiel aangedreven benzine hebben en achterwiel elektrisch die niet...
Een ampera bijv. heeft niet voor niets een derde remlicht midden onder, (kan dus geen trekhaak onder)

[Reactie gewijzigd door hatex op 1 mei 2018 12:30]

Benzine? Ging er vanuit dat dit over volledig aangedreven elektrische auto's ging (batterijen, actieradius).
De cayenne is een hybrid.. electrisch en/of benzine.
Zeker voor hybrides die dan weer relatief kleine accu's hebben ten opzichte van volledig electrische auto's zou vergroting in capaciteit zeer welkom zijn.

[Reactie gewijzigd door hatex op 1 mei 2018 14:04]

Slarno zegt niets over een Cayenne.
De reactie was ook niet naar slarno maar naar jou : jij zegt electrische auto's mogen geen caravan trekken.
Dat is dus niet geheel waar...
De caravan krijgt ook gewoon electro motoren in de wielen en wordt niet getrokken, alleen maar gestuurd door de auto :)
Dan ben je toch alleen maar accu's aan het vervoeren?
Dat doe je nu toch effectief ook met de benzine(-tank)?

Als de caravan een eigen aandrjiving heeft hoef je niet te trekken en de motoren in de wielen zijn zo klein dat ze nagenoeg geen extra ruimte innemen. Actie radius zal, net zo als bij bezine motoren, minder worden of je moet ook in de caravan een accu-pack kunnen installeren.
Nog een goede reden om morgen massaal op full electric over the stappen. :Y)
Zoveel auto's zijn er nu al niet die 500km halen, laten we dat (in elke weeromstandigheid) eerst maar eens halen :P

Dan gooien er eerder sterkere motoren in, extra hardware, extra gimmicks in de auto, wat zwaarder draaiende software, want hoe anders zie je dit nu bij telefoons? Accu's zijn zoveel meer geworden in de afgelopen jaren, toch gaat menig telefoon 1 max 2 dagen mee (uitzonderingen daargelaten).

Andere kant, wat dacht je van het opladen? Als je nu 500km in een uur kan laden, moet je wel een ziekelijke techniek bedenken om dit onder die factor 10 te gaan krijgen, even buiten dat het niet heel goed is voor je accu voor continue deels opladen en gebruiken.
Volgende headline, Apple iPhone 2018 10 keer hogere prestaties....nettowinst van de nieuwe accu 0
In hoeverre is dit anders dan het Nederlandse Leyden Jar: https://www.leyden-jar.com/
LeydenJar Technologies BV is a spin out from energy research center ECN. We focus on the development of a high capacity, pure silicon anode for use in Li-ion battery cells, to improve the energy density with 50%.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee