Nanodraden vertienvoudigen capaciteit lithium-ion-accu's

Door gebruik te maken van silicium-nanodraden hebben onderzoekers van de universiteit van Stanford oplaadbare lithium-ion-accu's ontwikkeld die tien keer zoveel energie leveren als met bestaande technologie mogelijk is.

Zeven onderzoekers van de Stanford Universtity hebben hun vinding deze week beschreven in Nature Nanotechnology. De opslagcapaciteit van lithium-ion-accu's wordt begrensd door de hoeveelheid lithium die de anode kan bevatten. Deze anode bestaat meestal uit koolstof, terwijl silicium voor een veel grotere capaciteit kan zorgen. Het nadeel van silicium is echter dat het in omvang toeneemt als het positief geladen lithium-atomen opneemt tijdens het opladen, en krimpt als lithium aan het silicium wordt onttrokken tijdens het gebruik. Deze cyclus zorgt ervoor dat het silicium verpulvert, waardoor de prestaties van de accu afnemen.

De Amerikaanse wetenschappers hebben dit probleem omzeild door het lithium in een woud van minuscuul kleine silicium nanodraden te plaatsen. De draden worden vier keer zo groot als ze lithium opnemen, maar breken niet, in tegenstelling tot andere silicium-vormen.

'Gezien de volwassen infrastructuur die rond het gebruik van silicium bestaat, kan deze technologie snel uitgerold worden', denkt Yi Cui van het onderzoeksteam. Accu's kunnen laptops in dat geval van twintig uur stroom voorzien in plaats van twee uur, maar Cui denkt dat bijvoorbeeld ook fabrikanten van elektrische auto's geïnteresseerd zullen zijn in de technologie.

Silicium nanodraden

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-12-2007 • 14:26

62 Linkedin

Lees meer

'Intel moet accu's gaan maken' Nieuws van 12 december 2008
Toshiba demonstreert fiets met Scib-accu Nieuws van 23 november 2008
IBM wil dna chips laten bouwen Nieuws van 20 februari 2008
Chip met nanobuisjes haalt 1GHz Nieuws van 31 januari 2008
Onderzoekers fabriceren nanoradio Nieuws van 29 januari 2008

Reacties (62)

62
61
13
5
0
9
Wijzig sortering
@Yngwie:
Dan lijkt het me logisch dat je hem gewoon net zo lang oplaadt totdat je geen tijd meer hebt. Je hoeft hem niet 100% vol te laden(lithium-ion kennen geen geheugeneffect).
Als dit werkelijk zo is als dat het lijkt, zou het geweldig zijn...mits het binnen 1 tot enkele jaren uitkomt tegen normale prijzen. Dan wordt de elektrische auto ineens een heel stuk interessanter, aangezien de actieradius bijvoorbeeld 5 keer vergroot wordt met 50% minder accu's...Scheelt weer gewicht en ruimte.
[conspiracy]
De electrische auto werkte al prima maar is tegengewerkt door de olie industrie. [/conspiracy]
Ik hoop echter dat met ontwikkelingen zoals deze de electrische auto er alsnog komt.

Nu nog een nieuw soort zonnepaneel met hoger rendement op het dak en de auto laad zichzelf ook nog eens op als het geparkeerd staat.
Vandaal loopt eventjes langs met een mes en snijd in het zonnepaneel, of gaat dat niet zo makkelijk?
Hangt van zonnepaneel af. Gewone zonnepanelen voor op je dak zijn voorzien van een geharde glasplaat net als je autoruit. Als zo'n plaat een te harde klap krijgt breekt het in 1000 stukjes. Het springt niet weg.

Er zijn ook flexibele zonnepanelen. Die zullen wel voorzien zijn van een kunststof toplaag.

(heb hier een zonnepaneel staan met de glasplaat in 1000 stukjes. En het paneel doet het gewoon nog!)
//offtopic,

Ik heb een zonnecel in mijn schuifdak, laat de fans blazen terwijl mijn auto staat te bakken in de zon, werkt erg goed(al vier jaar lang). Ik weet eigenlijk niet of mijn accu ook geladen wordt met die zonnecel.
Nee een schuifdak optie van VW.
Dat is nou natuurlijk niet echt tweakerwaardig he :)
Het wordt nog mooier: aangezien het gewicht afneemt, is de benodigde energie ook kleiner en wordt je actieradius dus nog groter. Goede ontwikkelingen dus!
Da's mooi, Si lijkt zeer op C dus de methode van het laten groeien van die buisjes is sneller op te schalen dan bij een comlpeet nieuw proces.

Snel een patent nemen op de manieren om C-buisjes te laten groeien, maar dan met Si als materiaal..
Je mag er vanuitgaan dat ze dat patent al lang en breed hebben.
Ik vind dit persoonlijk vooral interessant voor gebruik in (semi-)professionele camera's en reportageflitsers. Nu zijn de AA batterijen in een flitser vaak vrij snel leeg, zo'n ding als dit kan waarschijnlijk meer doen. Nooit meer reservebatterijen mee op reportage! :)
Mijn flitser doet het anders zo'n 1000 fotos lang op een setje van 4 2600 mAh batterijen. Ik vind dat nog wel meevallen. En vier extra batterijen zijn ook echt zo zwaar :P
Anoniem: 134818
20 december 2007 14:29
'Gezien de volwassen infrastructuur die rond het gebruik van silicium bestaat, kan deze technologie snel uitgerold worden',

Kijk dat horen we nog es graag. Normaal duurt het altijd erg lang voor je onderzoek echt op de markt ziet komen.
Ik ben bang dat snel hier vrij relatief zal zijn, meestal duurt een technologische implementatie in commerciele producten toch wel een jaar of 4-5. Met snel zal de beste man waarschijnlijk iets rond de 1-2 jaar bedoelen.

Er gaat nou eenmaal een hoop tijd zitten in testen en foolproof maken van nieuwe technologieen. We kunnen natuurlijk niet hebben dat je nieuwe model accu bij temperatuur schommelingen spontaan ontploft ofzo.
Je hebt helemaal gelijk, maar de onderzoekers van Stanford hebben een reputatie mbt tot het snel op de markt zetten van producten. Een voorbeeld hiervan is Google, maar daar hoefde men bij Stanford natuurlijk niet een x aantal jaar te testen uiteraard.
Software is wel even iets anders dan hardware, een paar fouten maken in software is niet een vreselijke ramp. Accu's kunnen daarentegen wel gevaar opleveren, dus moet de technologie grondig getest worden.
wanneer heeft dat ooit een fabrikant (*kuch* sony *kuch*) weerhouden om iets op de markt te brengen?
een paar fouten maken in software is niet een vreselijke ramp
Zeg dat maar tegen de astronauten in die spaceshuttle die toendertijd in rook opging. :(
Anoniem: 244270
@Spockz21 december 2007 21:17
om maar te zwijgen van sommig microSOFTWARE ... heeft er ooit al eens iemand berekend hoeveel tijd er in totaal VERLOREN is gegaan met het gesukkel met Windows en Co. beginnend bij de versie 2.x over 3.x, NT, 98, 2000, ....en de minuten die vandaag met Vista NOG STEEDS worden verloren bij het herhaaldelijk opstarten, het heropstarten, het vastlopen, het van grote ergernis zich zijn colère verdrinken in koffie waardoor je nog eens twee dagen ziek wordt, gevold door een maagzweer die je een maand inactief houdt .... Geen vreselijke ramp zeg je? Met die opgestelde som kon men GEMAKKELIJK een paar wereldoorlogen financieren !!!!! Dus als je het zo bekijkt is dat Gates knoeiwerk misschien wel vredelievend bedoeld. Aan alles zit blijkbaar toch wel ergens een positief kantje nietwaar ...
@ Spockz: Dat was geen software :) Dat was een onderdeel wat niet goed vastzat.
Als jouw rekenen klopt, dan is dat toch een afname van 50/80% van de tijd dat het geintroduceerd wordt. En dat is toch een aanmerkelijke afname.
Ja, maar dat zegt ie toch ook: snel is relatief. in procenten is het een hele verbetering maar het duur tnog wel een poos voor het er is. Niet wachten met je kerstboodschappen dus :)
Hmm... "snel" is redelijk relatief... en ook niet onbelangrijk : wat kost dat ?

Als het "te duur" is om te produceren en "er redelijk aan te verdienen" kan dat snel uitrollen wel eens heel lang gaan duren...
Anoniem: 160979
@hatex21 december 2007 00:19
Er hoeft er maar 1 te zijn die het ondersteund. Het is nogal een klantentrekker: nu 10 keer langer met je laptop werken! Ik zou dat kopen, want die 2 uur is echt vreselijk irritant kort.
beetje afhankelijk van de prijs heh. Als ik twintig laptops moet kopen en de prijs is 1400 dollar met 2-uur accu en 3400 dollar met 20-uur accu, dan bstel ik er één met zo'n accu (kan ik eindelijk lekker op een terrasje werken) en de rest van de gebruikers valt buiten het budget. Aan de andere kant, als de accu drie keer zo duur is, dus ipv 1400 dollar voor de laptop 1800 dollar, dan kun je er mij zo twintig verkopen, dat krijg ik wel uitgelegd bij de budget bespreking. (boekhouders geloven sowieso dat je anders tien accu's voor een notebook gekocht had ;) )
Het is nogal een klantentrekker
Ja, idd, het lijkt me dat financiers staan te springen hier geld in te steken. Vaak zeulen 'uitvinders' met hun uitvindingen een hele hoop financiers af voor ze geld weten los te peuteren, al gaat dit in de VS veel makkelijker dan in de EU.
In de VS is men normaal gesproken (afgezien van credietcrisis dus) namelijk sneller geneigd in 100 risicovolle ondernemengen te investeren als men op voorhand weet dat 95 daarvan binnen een jaar failliet zijn.

Ik neem ook aan dat men meer haast maakt / bereid is te maken met het introduceren van nieuwe producten naarmate er meer aan te verdienen valt. Waarschijnlijk zal het US-leger wel een van de gegadigden zijn om deze technologie snel in de praktijk te nemen, en dan blijken dingen vaak opeens 'sneller dan normaal' te kunnen.
leuk en aardig.. op 1 ding na.... het opladen zal toch ook 10x langer duren neem ik aan.. en aangezien het volledig opladen vanaf 0 van mijn laptop toch ook een 2 tot 3 uur duurt... dan kan ik een dag wachten voordat ie vol is :P
De stroom waarmee je een accu kan laden groeit lineair met de capaciteit,
dus de tijd die het kost om op te laden blijft ongeveer gelijk voor hetzelfde type batterij.
of ze maken er gewoon 10 die 10x kleiner zijn, die ze dan paralel schakelen
als opladen uberhaubt al een probleem zou zijn
Mooi bericht maar ik vraag me af hoe lang dit gaat duren. Er zijn zo vaak berichten geweest op tweakers over verzoveelvoudigingen van de accucapaciteit maar tot nu toe is er nauwelijks iets veranderd.
De snelheid van het licht is alles behalve absoluut, tenzij je lichtsnelheid in een vacuüm bedoelt. Licht kan bijvoorbeeld in water vertraagd worden tot wel 2/3e van de "vacuüm snelheid"

Op harvard hebben ze de snelheid van het licht al weten te vetragen tot 15 meter per seconde. Dit gebeurd uiteraard in laboratorium omstandigheden, maar neemt niet weg dat de snelheid van het licht relatief is.

@edit
Ass-ware heeft gelijk, ik bedoel uiteraard: "het licht relatief is".

[Reactie gewijzigd door oscardt op 21 december 2007 02:19]

Op harvard hebben ze de snelheid van het licht al weten te vetragen tot 15 meter per seconde. Dit gebeurd uiteraard in laboratorium omstandigheden, maar neemt niet weg dat de snelheid van het licht absoluut is.
Erh, dat neemt het dan dus juist wel weg ... toch ?
Hm ik had liever gehad dat ze verder gingen met Li-Polymeer accu's die zijn veiliger...
Li-Ion blijft een explosieve combinatie bij produktiefouten en/of lader logica fouten
Li-Polymeer accu's zijn niet per definitie veiliger hoor, Li-FePO en Li-Titanaat wel.

edit: filmpje van een Li-FePO cel en een spijker

[Reactie gewijzigd door elleP op 20 december 2007 14:51]

Li-Polymeer accu's zijn niet per definitie veiliger hoor, Li-FePO en Li-Titanaat wel.

edit: filmpje van een Li-FePO cel en een spijker
En hoe vaak gebeurt het in de praktijk dat je een spijker door je batterij gaat werken ?
Hier kan de auto industrie inderdaad mooi zijn voordeel mee doen. Uiteraard ook mooi dat een laptop gewoon een dag kan draaien zonder daarvoor alle HDD's uit te zetten en het scherm op 10% helderheid
Een gemiddelde accu (Alles op hoog) 2/3 uur * 10 = 20/30 uur. Dat zou die wel uit kunnen houden ja. Misschien zijn dan de SSD al mainstream. Nieuwe zuinigere Intel processortjes. Dan moet 48uur toch wel lukken denk ik zo.
Geef mij maar een accu die het maximaal ongeveer 10uur uithoud, en dan kunnen ze het formaat van de accu verkleinen.

Waarschijnlijk zal de capaciteit eerst toenemen, maar daarna gaan ze ook het formaat verkleinen met gelijke accuduur.
dat is prachtig, nu kunnen alle mobiele apparaten zoals laptops, mobieltjes en mp3 spelers een stuk meer energie of langer met energie gaan. lijkt me ook handig in ups'en, maar ik weet niet wat voor accu's daarin zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee