De elektrische auto is geen oplossing... De negatieve punten worden verspreid door verschillende Tweakers opgenoemd. Ik zal ze maar eens even onder elkaar zetten, vn. aangevuld met mijn eigen mening.
1. Elektriciteit is niet perse duurzaam, het komt niet uit de lucht vallen
Leuk, we 'tanken' elektriciteit, maar waar komt het vandaan? Waarschijnlijk uit een kolen- of aardgascentrale. Lekker milieuvriendelijk... We kunnen bij lange na niet onze huidige stroomconsumptie 'groen' cq. duurzaam maken (meest optimistische doelen zijn 20-25% duurzame stroom in 2020-2025...

), laat staan de enorme elektriciteitsvraag bij overgang naar elektrische auto's.
Daarnaast, iedereen weet dan het rendement van:
olie --> raffinage --> transport --> elektricteitscentrale --> transport --> auto opladen --> auto laten rijden
een stuk lager is dan
olie --> raffinage --> transport & tanken --> auto laten rijden
Conclusie: elektrische auto's zijn niet duurzamer dan, wellicht zelfs minder duurzaam dan*, conventionele brandstofmotor-aangedreven-voertuigen. Tenminste, zolang de elektriciteit niet duurzaam opgewekt wordt: elektrische auto's putten net zo goed fossiele brandstoffen uit!
* wanneer het vervuilende productieproces van elektrische auto's in ogenschouw wordt genomen.
2. Geclaimde actieradius klopt niet: 160km haal je niet!
160km actieradius geclaimed? Ja vast! En je rijdt zeker 1 op 27 met je Toyota Prius?
Niet dus! Iedereen weet dat dit soort getallen niet uitkomen in de praktijk, een Prius rijdt eerder 1 op 18, ofwel 35% slechter. Idem met andere 'superzuinige' auto's als de Nissan Pixo/Suzuki Alto: ook zij presteren ca. 35% onder het geclaimde bij toepassen van "Het nieuwe rijden", maar wel gewoon (voorzichtig) 120km/h rijden etc.
Dan, 160km actieradius is de MAXIMALE radius, dus wie niet harder rijdt dan 90km/h op de snelweg, en nooit stopt, haalt het. Bij gecombineerd stads/snelweg gebruik is het waarschijnlijk eerder in de buurt van 120km per lading. Pas daar nog eens de 35% "werkelijkheidscorrectie" op toe en je komt op
80km per "tank"-lading. Niet echt daverend.
3. Actieradius, 80 of zelfs 160km, is te weinig in praktijk in redelijk wat gevallen
Allereerst is er het forenzenverkeer: deze halen het misschien nét met 160km: maar dat deze radius moet dan ook daadwerkelijk gehaald kunnen worden in stapvoets file- en stadsverkeer.
Maar wat te denken van:
1. Zakelijke rijders (hoeveel leaseauto's in Nederland...? Hoeveel leasekm's?): 160km is minder dan je denkt. Extreem drukke corridor Utrecht-Eindhoven v.v. bijvoorbeeld: haal je niet, zelf niet met de super-optimistische 160km.
2. Dagjesmensen: Haarlem- Beekse Bergen Safaripark v.v. of Utrecht - Walibiworld v.v.? Gaat je niet lukken etc.... DAT is nu juist waar een gezinsauto aan moet voldoen!
3. Vakantiegangers: Utrecht - Zuid-Frankrijk met 20 tussenstops van 30 min? Ja ja: fietsen is sneller.
4. Familie auto gebruik: niet alleen dagelijks forenzen, maar ook kinderen&jezelf van/naar school, sportclubs (UITWEDSTRIJDEN!), muzieklessen, uitgaansgelegenheden e.d.: voor je het weet zit je tenminste 1x pw boven de 160km.
4. Hoe duurzaam, recyclebaar en praktisch zijn Li-Ion laadsystemen?
Ten eerste: Hoe milieuvriendelijk is de productie, transport, verwerking en later recycling van duidenden tonnen aan accu's?
Lithiumvelden zijn met huidige vraag naar alleen al HYBRIDE auto's in 2020 uitgeput.
Bij productie van vol-elektrische auto's is dat zelfs onhaalbaar;
Volgens Meridian International Research zal de wereld onder de meest gunstige omstandigheden per jaar hooguit genoeg lithium kunnen produceren om acht miljoen elektrische auto’s te maken.
, zie
http://www.technischweekb...uto%E2%80%99s.58832.lynkx
Ofwel: alleen het gehele Nederlandse wagenpark kan elektrisch rijden, dan is het lithium op... He wat jammer nou
Ook is de vraag hoeveel extra energie en investeringen recycling van lithiumaccu's dat kost en hoe efficient er gerecycled kan worden (ofwel hoeveel litium er verloren gaat).
Bovendien: lithium wordt natuurlijk ook gebruik voor accu's in taloze andere elektrische apparatuur en in behoorlijk wat medicijnen. Dat is dan niet meer mogelijk!
5. Logistiek en infrastructuur voor bijladen elektrische auto's schiet ernstig tekort, is ondoordacht, en kan niet snel opgebouwd worden.
Hoe snel kan 50% van de benzinepompen voorzien worden van voldoende stroomtoevoer voor het veilig opladen van elektrische auto's? Of dacht men dat je zo een TL-buisje van het benzinepomp-winkeltje kan losschroeven en daar een draad in kan pluggen?
De infrastructuur bij pompen kost zelfs bij hoge investeringen en hoge bouwsnelheid wel 5-10 jaar om te ontwikkelen.
Wie maakt/bepaald de universele 'laadstandaard', zoals stekkertype/voltage/amperage e.d.? Of kan niet beter gewacht worden tot betere laadmogelijkheden? (inductielading e.d.)
Hoe snel kan elke parkeerplek in Nederland voorzien zijn van een laadstation? Dat duurt zeker 20 jaar! In veel wijken heb je al niet eens je eigen parkeerplek bij je huis, laat staan een laadstation! Het is natuurlijk ondenkbaar dat men met stroomhaspels uit de meterkast naar de auto gaat lopen. Die laadstations moeten direct op de parkeerplek staan.
Hoe gaat er betaald worden? Hoe wordt de auto geïdentificeerd? Dat vraagt, zeker voor Tweakers, om makkelijke antwoorden als "RFID chipje inbouwen", maar zo makkelijk IS HET NIET!
Denk aan OV-chipkaart, rekeningrijden, Elektronisch patientendossier etc....
Automatisering op landelijke schaal gaat supertraag: vraagt talloze adviescomissies en tussenkomst van politici, rijksoverheid, gemeenten etc.
Hoe wordt de privacy gewaarborgd (plaats auto aan laadstation)? Wie gaat er betalen voor de bouw van de laadstations? Wie wordt de 'uitbater' van de elektriciteit? Hoe moet het met Shell/BP/Texaco etc.? Of krijgen Nuon/Essent e.d. recht om uit te baten?
Hoe passen de laadstations technisch en qua uitstraling in het stadsbeeld, denk aan 30er-jaren en andere historische wijken, waar vaak weinig ruimte en oude infrastructuur is.
Is heel Nederland al voorzien van glasvezel? Nee. Wanneer ging de eerste glasvezel de grond in? Vele, vele jaren geleden. Het aanleggen van een aan-huis laadstationinfrastructuur vraagt zeker 20 jaar, zo niet langer! Die tijd hebben we niet! Er is immers nog niet eens besloten hoe zo'n ding eruit moet gaan zien en waar het aan moet voldoen (via EU etc)! Alleen dat al duurt 5 jaar. Het is jammer, maar zo is de politiek!
Laatste noot: ondanks dit vrij cynische betoog wil ik toch graag even zeggen dat ik absoluut
voor het investeren tijd, moeite en geld ben in een duurzamer
energie-, product, en mobiliteitsgebruik. Miljarden zelfs. Al ging de BTW er 1% voor omhoog.
Als het niet voor het milieu/de planeet is (bijv. als je aan de kant staat van sommige wetenschappers die menen dat de mens nauwelijks invloed heeft op klimaat e.d., maar dat het wordt veroorzaakt door toenemende zonkracht en andere natuurlijke factoren), danwel omdat de fossiele brandstoffen binnen enkele jaren niet meer snel genoeg gewonnen kunnen worden om de huidige (en stijgende) vraag te beantwoorden, en nog een paar jaar later zelfs geheel verdwenen zij van (onder) de aardbodem.