Nissan verhoogt efficiëntie en verlaagt kosten van brandstofcellen

Nissan zegt erin geslaagd te zijn het rendement van zijn brandstofcellen bij gelijkblijvende afmetingen te verdubbelen. De autofabrikant slaagde er door het gebruik van nieuwe materialen in om de afzonderlijke cellen compacter te maken.

Volgens Nissan leveren de nieuwe brandstofcellen tweemaal zoveel vermogen als zijn vorige generatie brandstofcellen. Het bedrijf verbeterde de elektrische geleiding van de elektrolyt in de brandstofcellen. Door elektrodes in de brandstofcellen van een dun metaal te maken in plaats van het eerder gebruikte koolstof, konden de cellen dichter opeengepakt worden. Het metaal werd behandeld met een speciale coating om de elektriciteit beter te geleiden en bovendien voorkomt het laagje roestvorming.

Naast het hogere rendement heeft Nissan de kosten van zijn brandstofcellen met vijfendertig procent weten te verlagen. De belangrijkste bijdrage hieraan is een vermindering van het gebruik van platina als katalysator. Ook dit werd mogelijk door de koolstofelektrodes door metalen exemplaren te vervangen. De hogere efficiëntie van de brandstofcellen stelde Nissan in staat de afmetingen van de pemfc's in vergelijking met de vorige generatie te reduceren en toch meer vermogen te genereren. Volgens Nissan levert de nieuwste generatie brandstofcellen 130kW, waar de vorige generatie op 90kW bleef steken, terwijl het volume van de cellen van 90 liter naar 68 liter werd gereduceerd.

Nissan wil de brandstofcellen nog dit jaar in een aantal auto's inbouwen om ze te kunnen testen. Het onderzoek naar de 'groenere' energiebron voor auto's maakt deel uit van het Nissan Green Program, een initiatief van het bedrijf om onder meer CO2-emissie te reduceren. De brandstofcel is slechts een van de alternatieve energiebronnen die het Japanse autobedrijf onderzoekt: Nissan zoekt ook naar elektrische en hybride oplossingen voor zijn auto's, een tactiek die op korte termijn wellicht meer resultaten oplevert. In 2010 moet een volledig elektrische auto, gevoed met lithium-ion-accu's, in productie gaan. Deze auto, voorzien van een elektrische motor met een vermogen van 80kW, heeft de voorlopige naam EV-02 meegekregen en wordt gevoed door accu's die Nissan samen met NEC ontwikkelde.

Nissan brandstofcel en elektrische auto

Door Willem de Moor

Redacteur

07-08-2008 • 17:41

25 Linkedin

Lees meer

Reacties (25)

Wijzig sortering
Mooie ontwikkeling. Op basis van de hier gepresenteerde info is het welliswaar niet mogelijk om een goed oordeel te vormen over de bruikbaarheid maar het feit dat er geinvesteerd wordt in onderzoek en nieuwe technieken is bemoedigend.

Eigenlijk is het al een paar jaar stil rond de brandstofcel. De vorige generatie had teveel problemen om effectief te kunnen worden ingezet. Mercedes Benz stak toen veel energie in brandstofcellen maar daar heb ik de laaste tijd maar weinig van gehoord. Met een brandstofcel kun je gewoon tanken dus je hebt niet het nadeel van een electrische auto die aan de stekker moet of overschakelen op een conventionele aandrijving. Gecombineerd met zonnecellen en een beperkt aantal accu's zou het zo een hele mooie aandrijflijn worden.

Waterstof is welliswaar niet zo goedkoop te produceren en moet meestal gemaakt worden met behulp van conventionele brandstoffen (waar onze energie centrales op gestookt worden) maar misschien dat er in de toekomst ook veel waterstof met behulp van zonneenergie gemaakt kan worden.

Je actieradius zal wel kleiner worden (lagere energieinhoud per liter) maar als je net zo snel kan tanken als met benzine lijkt me dat niet een ernstig probleem

edit: ja, ik ook: mooie ontwikkeling

[Reactie gewijzigd door Indoubt op 7 augustus 2008 18:54]

Misschien moet je dit maar even kijken. Dan zie je gelijk dat wat je zegt onzin is. Een elektrische auto is heel goed haalbaar, wat Shell en consorten je ook willen doen geloven. En natuurlijk is het stil rondom bovenstaande ontwikkelingen. Ze spelen allemaal onder één hoedje en worden van alle kanten op de vingers getikt. Handel is handel, en tegen de tijd dat zij als multimiljonair zullen sterven zijn ze er toch niet meer. En dat is alles wat de grote namen boeit, laat het mij wel eens denken. Natuurlijk heb ik geen bewijs en zijn het speculaties, maar jouw informatie/kijk op de zaak zal 100% veranderen als je eerdergenoemde docu eens zou bekijken. Hoe mooi dit bericht het ook doet lijken..
Dat het technisch haalbaar is, bewijst dit proof of concept wel. 640pk, 0 tot 100 in 4 seconden en een bereik van 400km op alleen electriciteit en 1500 km als de kleine benzine motor als generator bijspringt.
Ik zie niets in waterstof als energiedrager voor auto's.
Het is te omslachtig en geeft teveel rendementsverlies.

Stroom direct opslaan in accu's is veel efficiënter.
En electromotoren hebben inmiddels rendementen tot 98%.
Nou, nee. Het kost, zelfs met de technieken van tegenwoordig, nog een X aantal uren voordat je auto opgeladen is, en dan gaat 'ie ook nog maar een paar honderd kilometer mee. Bij waterstofauto's met brandstofcellen heb je dit probleem niet, waar je simpelweg je tank vult met waterstof.

En qua efficientie... Er gaat bij waterstof / brandstofcellen wel iets verloren, bij het omzetten van waterstof -> electriciteit en electriciteit -> beweging, maar bij het opladen van accu's heb je ook verlies bij het opladen.

Over het algemeen zie ik waterstof / brandstofcelauto's beter geaccepteerd worden dan oplaadbare auto's, omdat ze per gewicht meer energie mee kunnen zeulen, en omdat ze veel sneller bij te tanken zijn. Met als resultaat dat de efficiente actieradius van een waterstof / brandstofcel-auto hoger ligt dan bij een accu-auto.
met kracht stroom kan het in 10 minuten! dus opladen bij tankstations met enorme energie toevoer lost het uren wachten op
Anoniem: 7346
@tibi8 augustus 2008 10:16
Precies en het electriciteitsnetwerk ligt er al; bij ieder huis of bedrijf kan je makkelijk je auto opladen en je blijft toch een bepaalde tijd aanwezig daar; kan je auto mooi opladen.
Met een acciradius van 200Km en laadtijd van bijv.2 uur kunnen 90% van de mensen prima uit de voeten. :*)
Waterstof is in mijn ogen een gemaakte hype om de overstap van benzine en diesel zo lang mogelijk uit te stellen. Wellicht zitten hier de oliemaatschappijen weer achter; aan stroom en accu's kunnen die niets verdienen, wel aan de nieuwe dure waterstoftechniek. :r
Je vergeet alleen dat waterstof met een temperatuur van min tweehonderdnogiets wordt opgeslagen in de auto. En al hebben ze geweldige isolatiematerialen toegepast, het waterstof warmt wel op. Daardoor gaat de druk omhoog, en gaat het waterstof zo door een ventiel weg. Gevolg: na 3 dagen is je volle tank leeg, zonder dat je ook maar met je auto hebt gereden. Op dit moment is dat de stand van zaken met waterstof.

Met een accu heb je in ieder geval dat verlies niet, maar heb je inderdaad weer last van het opladen. Een vakantie naar italie met een accu-auto is natuurlijk een hel.

Ik zie hier iets met een hybride oplossing :Y)
Mooie ontwikkeling.. wat ik mis is evenwel de voeding van de cellen. H2/MeOH/CH4?

(Meestal H2 omdat brandstofcellen gevoed hiermee het verst ontwikkeld zijn, het transportprobleem van H2 maakt het praktische gebruik toch meer een uitdaging dan alleen de brandstofcel)
mooie ontwikkeling!

meer wattage in een kleiner lichter pakket.
ps zijn de kosten niet gedaald omdat het volume afnam van 90 liter naar 68 liter ?
of omdat de productie per liter ook echt goedkoper werd
zoals gesuggreerd werd. (ivm platina)

90/68 is namelijk ongeveer 32%
dus dat is al een flinke kostenbesparing en bijna 35% zoals genoemd
verdere besparing door andere materialen/casing lijkt me dan logisch.
zodat je op dat getal komt
Mooie ontwikkeling, nu nog uitzoeken hoe we het milieu vriendelijkst waterstof kunnen produceren. aangezien de elektriciteit die je meestal gebruikt om waterstof te maken beter kunt gebruiken om huizen mee te voorzien.

[Reactie gewijzigd door SOEPSTENGEL13 op 7 augustus 2008 18:12]

Ik denk niet dat het mileu de autofabrikanten echt intereseerd : de consument koopt toch de grootst mogelijke auto wat in het budget past. Het gaat Nissan meer om de olie prijzen ; dat is een reden dat mensen minder auto;s gaan kopen.
de consument koopt toch de grootst mogelijke auto wat in het budget past.
Als dat zo was verdienden BMW, Mercedes en Audi geen droog brood.
Dat geld wel voor een aantal mensen maar lang niet voor iedereen.
Voor een groot deel wordt er toch eerst gekeken naar de toepassing.
een Volvo V70 inzetten als boodschappen auto is niet praktisch, dus ook als je het zou kunnen betalen is het geen ideale keus als puur boodschappen.
Verder heb je nog op heel veel plaatsen toch zaken als parkeer problemen en moet je rekening houden met de nederlandse wegen. Die zijn niet berekend op de hummer van Gordon.
Tot slot lopen de kosten voor het gebruik sterk op door de toegenomen kosten van de brandstof. Door de kosten van gebruik toenemen blijft er minder budget over om een grote auto te komen.
Dat zie je dan ook dat de verkoop van kleine autos een vlucht hebben genomen.
Energie-cellen zijn juist nodig.

Want er is genoeg groene energie te verdelen, (of aan te tappen)
Met Energie-cellen kunnen je piek-productie opvangen.
De echte grote productie van waterstof kan dan gebeuren
Daar is ook nog heel veel in te verbeteren maar het moet.

Plus Energie productie kan nu makkelijk met 50% rendement gedaan worden.
Auto's zo rond de 30%.
Juist voor auto's gebruiken dus daar zit veel vervuiling.
En de huizen energie-loos maken en ... en ... en ....

EN we moeten niet gaan oogkleppen en kijken naar de grote maatschappijen.
Maar doorzetten, dat achteraan lopen brengt ons weer op de verkeerde stophalte.
Mooie focus voor Sahara landen voor de toekomst, genoeg zon, genoeg ruimte. Ik zeg vol zetten die woestijn (en door de schaduw van de panelen gaat er wellicht ook weer iets groeien)
Gezien het feit dat we met zijn allen al in elektrische auto's konden rijden (de docu: Who killed the electric car anyone?), vind ik elke ontwikkeling omtrent deze auto's/technieken een wassen neus. Leuk, al die schone schijn. Maar we hebben er met zijn allen maar weinig aan. Zolang de industriële sectoren niet aanpassen zullen wij met onze paar autootjes er weinig aan veranderen. Dat is dan een druppel op een gloeiende plaat. Maar ach, het geeft de gemiddelde burger een goed gevoel en het mooiste is dat ze daar dan ook wel een paar extra eurootjes voor over hebben. Want dat is he, handel. En zolang enkel de burger benaderd wordt zal dit altijd zo blijven.

Verder snap ik niet dat dit op tweakers komt. Natuurlijk krijg ik weer commentaar dat ik daarvoor ergens anders moet zijn, maar wilde het toch even gezegd hebben. How gives a shit zolang de voeding van mijn pc alleen maar groter en groter moet zijn. En daarbij hebben we de paar laatste weken erg lekker weer gehad. Ik zeg; gassen met die zooi, haal ik vast de korte broeken uit de kast :P
Maar accu's zijn stukken milieuvervuilender dan electriciteit kan compenseren. Tijdens de levensduur van een beetje normale auto zou je een aantal keren nieuwe accu's moeten plaatsen en de oude op de een of andere manier recyclen oid.

Ontwikkelingen staan niet stil, pas nog een artikel over het efficient produceren van waterstof en zuurstof uit water m.b.v. zonne-energie. Net vandaag in EETimes [url=dit artikel.]http://www.eetimes.com/news/latest/showArticle.jhtml;jsessionid=F3JTP15023UKUQSNDLSCKHA?articleID=209903783[/url]
Misschien komt het nog ooit goed, zeker als we ook nog eens wat vaker gingen fietsen of treinen, ipv steeds meer autokilometers te maken.
De belangrijkste bijdrage hieraan is een vermindering van het gebruik van platina als katalysator.
Lijkt me prijzig aangezien platina (dan wel niet) een van de duurste metalen zijn hier op aarde...
...daarom hebben ze ook een vermindering van het gebruik van platina gedaan.
Anoniem: 243335
7 augustus 2008 23:34
@Tabarass, dank voor de link. En mee eens.

Jammer dat het 'profitmotif' zelf nooit ter discussie staat.
Net als die banden (jaren 80) die 6 x de wereld rond waren geweest en nog nieuw waren.
Dus blijven we bezig met 'Planned Obsolescence' (Marcuse).
Zodat de brave consumensjes altijd blijven afnemen.
Maar ik niet..
Het is natuurlijk mooi dat een krachtige brandstofcel nu kleiner gemaakt kan worden, maar ik vraag me af of het rendement van deze brandstofcel nu ook echt beter is dan voorheen. Met rendement bedoel ik dus de hoeveelheid energie die uit een kilogram waterstof gehaald wordt.

Volgens http://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_cell#Efficiency is het rendement van een brandstofcel namelijk ongeveer 36% onder realistische omstandigheden en dat is denk ik veel te weinig om een echte optie te zijn. Daarbij tel ik nog niet eens mee dat de waterstof ook nog geproduceerd moet worden, dus dan wordt het nog ongunstiger.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee