MTI Micro kondigt oplader met brandstofcellen aan

Het Mobion-systeem van verwisselbare cartridges en een oplader moet eind 2009 geschikt zijn voor toepassing op de consumentenmarkt. De brandstofcellen van het Amerikaanse MTI Micro moeten elk 25 wattuur kunnen leveren.

De combinatie van lader en cartridge zou vooral voor gadgets als telefoons, camera's en mp3-spelers gebruikt kunnen worden. Elke cartridge bevat een brandstofcel die ongeveer 25 wattuur zou kunnen leveren. Het Mobion-systeem werd ontwikkeld door Mechanical Technology Inc. Microfuel Cells, of MTI Micro. De brandstofcellen zijn van het 'direct methanol fuel cell'-type en leveren 1800 wattuur per kilo. Per wegwerpmodule zou dat op 25 wattuur komen, voldoende om een mobieltje tien keer op te laden.

De lader voor de modules verkeert nog in het prototype-stadium. Vooralsnog zouden consumenten de lader met een usb-aansluiting kunnen gebruiken om apparatuur op te laden. Leds maken daarbij duidelijk hoeveel energie de lader nog kan leveren. MTI Micro beloofde eerder dat het in 2007 consumentenproducten op de markt zou hebben, maar stelde die projectie dit voorjaar noodgedwongen bij. Toen werd beloofd dat het bedrijf in 2009 een alternatief voor traditionele accu's zou leveren.

Mobion lader en cartridge

Door Willem de Moor

Redacteur

11-12-2008 • 14:34

21

Lees meer

Reacties (21)

21
20
5
3
0
2
Wijzig sortering
Ik vind er echt niks aan. En ik snap ook niet waarom dit op de markt komt...

Ik ga toch niet van batterijen (die ik moet gaan kopen) overstappen naar batterijen (die ik moet gaan kopen)

In mijn ogen een halve oplossing... ik moet nog steeds naar de winkel om batterijen te kopen... of er nu brandstof of elektriciteit in zit...

Voor mij zou een oplossing eerder een zonnecel zijn... of iets met warmte...

ik zie alleen maar nadelen... en geen enkel voordeel ten opzichte van een traditionele batterij...

Ook al kan is de capaciteit van deze cellen per cm3 hoger, dan nog vind ik het idee van losse batterij achtige dingen... niks.

Ik hoop niet dat dit een tussenoplossing word voor bv zonne energie, en dat de markt even lekker 3 jaar lang deze rotzooi gaat leveren.

Sry voor mijn pessimisme, maar ik vind dit hele concept een stap terug. In ieder geval niet vooruit.
Ik ben het niet helemaal met je eens. Jij hebt het over voordelen ten opzichte van een traditionele batterij. Maar ik denk niet dat je het moet vergelijke met een traditionele batterij omdat het helemaal niet als vervanging van traditionele batterijen is bedoeld, maar eerder als een portable stopcontant. Neem nou een ipod of een de gemiddelde smartphone, hier gaan geen "gewone penlites" in, dus extra batterijen kopen is helemaal geen optie.

Bovendien is het veel meer low-cost dan de zonnecellen van dit moment, en natuurlijk is het een tussenoplossing totdat er sterkere zonnecellen voor een redelijke prijs te koop zijn. Maar totdat die wél beschikbaar zijn (ik schat over een jaar of 6-8), is er een mooie oplossing te koop voor de mobiele mens, die overigens óók nog eens veel meer stroom levert dan de gemiddelde batterij of accu (zo las ik op de MTI site dat de gemiddelde mobiele telefoon 10+ keer opgeladen kan worden).

Bovendien lijkt het me ook nog eens erg ruimte-besparend als je bijvoorbeeld op reis gaat. Je hoeft nu alleen nog maar wat usb kabeltjes mee te nemen ipv al die stekkerblokken voor al je electronische equipment.

Waar ik overigens wel mijn vraagtekens bij zet is de milieuvriendelijkheid van dit apparaat. Met de huidige green-age movement van de maatschappij vraag ik me af wat voor brandstof hier inzit. Wel denk ik dat een lege plastic-brandstof cartridge beter voor het milieu is dan een lege penlite batterij, zeker aangezien de meeste mensen niet de moeite nemen om lege batterijen naar een recycle punt te brengen.
Is misschien handig als je ergens in de wildernis zit.
Verder gewoon het stopcontact gebruiken of de usb poort in je pc.
Bespaard je toch weer wat geld (wat zou deze oplader moeten kosten?).
lijkt me voor professionele fotografen ook wel handig, ik neem tenminste aan dat dit goedkoper gaat zijn dan meerdere accu's meezeulen.
een dSLR wordt niet gevoed via de USB kabel, die hebben allemaal een separate lader...

Daarnaast, is het niet per definitie goedkoper, en als die fotograaf 10 accu's nodig heeft, dan koopt ie er 10. Daar zitten de kosten niet in.

In het geval van het werken in de rimboe, lijkt me een lader op zonne energie nog een meer voor de hand liggende oplossing.
ik zit zelf als met de fietsreizende fotograaf echt continue te zoeken achter een goede oplossing. Ik vrees dat ik je beeld van de heilige zonnecel even moet bijstellen. Als ik voor een filmprojectje een time-lapse wil doen tegen de avond, heb ik nog steeds een pak batterijen nodig om zonder onderbreken te kunnen doorwerken. In het geval van timelapses ben je trouwens altijd gelimiteerd in de tijd als je lange non-stop beeldenreeksen wilt maken. Nu heb je daarvoor gewoonweg een stopcontact voor nodig. Ik werk voor ingewikkelde projecten soms zelfs met de laptop aan de camera. Besef je wel hoeveel batterij dat vreet? Je vertrekt dan niet zomaar met een draagbaar zonnepanneeltje op pad hoor. Hoe meer energie zo'n ding per gewicht kan leveren, hoe beter. In dat opzicht lijkt me ontwikkeling naar bevoorbeeld deze brandstofcellen wel een goede zaak.

Wel vraag ik me af of dit wel zo'n duurzame oplossing is. Signalen als "wegwerp" en "brandstof" lijken me niet bij deze tijd te passen. In die optiek is de zon of de wind in combinatie met goede oude herlaadbare batterijen dan weer wel beter...

Besluit is dat deze techniek misschien wel functionaliteit bied, maar dan voor een kleine niche van de markt. De kostprijs en de netto energie per gewicht dat dit apparaatje zal leveren lijken mij de sleutel-elementen

[Reactie gewijzigd door ottovds op 26 juli 2024 11:03]

De brandstof is normale methanol. Dat is nog vrij eenvoudig te verkijgen als je wilt gaan navullen; pak wel de goed pure analytische.

En we moeten met zulke nieuwe ontwikkelingen nog niet te hard op 'duurzaam' hameren, het fossiel verbruik van de gemiddelde europeaan is nog steeds aardig hoog, een DMFC op fossiel vs hernieuwbare MeOH slaat daar geen deuk in een pak boter.
In jouw geval zou een aggregraat beter passen die je achter je fiets meesleept. Of gewoon met de auto gaan en een 12>230 omvormer kopen. Maar daar zal je zelf vast wel eens bij hebben stilgestaan.

Een groene oplossing is het niet inderdaad. :(
Ik zou de kosten wel willen weten. Dat gaat naast de hoeveelheid energie dieh et kan opslaan toch het belangrijkste worden hiervan.
mijn beschijden marktinzicht zecht dat dit in eerste insatantie erg duur zal zijn. Maar zecht niet dat het geen kans heeft in een bepaalde (rijke, maar veel vragende) marktniche.
is die 25 wattuur niet wat weinig?
Dit lijkt me een oplossing gepositioneerd voor de 'mobiele' mens.
Neem dit maar eens mee op de vlieger. Gegarandeerd dat ja als halve terrorist aan de kant wordt genomen.
Is ook niet geheel onlogisch hoor, methanol is brandbaar en de vlammen zijn ontzichtbaar. Klinkt best goed als je een fikkie wil starten.
*ziet dit toch wel als een festival gadget*

Op pinkpop was men telefoon toch mooi leeg en bij de organisatie waren er 120 wachtende voor me.....
Per wegwerpmodule
:/ Jammer dat de modules dan weer niet navulbaar zijn |:(
Oh, daar is vast wel een oplossing voor te vinden, er zal toch ergens een plek moeten zijn waar die dingen in de fabriek gevuld zijn, daar kun jij dus ook vullen.
Per wegwerpmodule zou dat op 25 wattuur komen, voldoende om een mobieltje tien keer op te laden.
Een kilowattuur kost ongeveer €0,25. Ik denk niet dat ik daar een berekening bij hoef te maken om aan te tonen dat die modules dus EXTREEM duur zijn in verhouding tot stroom uit het stopcontact. Dat zijn batterijen/accu's natuurlijk ook, maar die kun je weer opladen. Deze modules kun je na gebruik wegflikkeren.

Daar komt dan ook nog es bij dat je dat apparaat moet aanschaffen. En om maar over het milieu te beginnen: per 25 wattuur wordt er dus een plastic bakje op de vuilnisbelt gegooid. Een bakje dat wrs zelf meer dan 25 wattuur heeft gekost om te produceren.

Even doorontwikkelen nog.
Idee: +1
Uitvoering: -1
Het gebruik van een brandstofcell is anders bedoeld. Je bent dus bijvoorbeeld op lange (remote) trips niet meer afhankelijk van een stopcontact of van zonnecellen. De brandstofcel levert stroom zolang je brandstofvoorraad reikt. In dit geval is dat gewoon pure methanol, die desnoods op biologische wijze kan worden geproduceerd. Als het ding ingebrugerd raakt kun je dat op elke hoek van de straat kopen en spiritus (85% methanol) kost je een euro de liter

Gewoon navullen dus die cartridge.

Idee +10, maar dat is al oud, alleen nog niet bekend van de efficientie en levensduur
uitvoering: dat valt te bezien als ie geintroduceerd wordt maar dat zou wel eens heel gunstig uit kunnen pakken
'Die Philips dingen'

werken niet met brandstof cellen, maar daar zit gewoon een accu in die je op kan laden. Overigens kan ik mijn Xperia ongeveer 1,5 vol laden en dan is mijn philips portable accu ook leeg.

Deze zullen een stuk krachtiger zijn dan de gewone oplaadbare accu's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.