Het Japanse technologiebedrijf NEC zegt een doorbraak in batterijtechniek te hebben bereikt. De accu's met organische radicalen die het bedrijf ontwikkelde, moeten tienduizend keer ontladen en geladen kunnen worden.
De accu van NEC werkt op een redox-reactie van radicalen, wat wil zeggen dat zogeheten radicalen - moleculen met vrije elektronen - omkeerbaar geoxideerd en gereduceerd kunnen worden. Deze redox-reactie is snel, waardoor de accu's eveneens zeer snel ontladen en weer opgeladen kunnen worden. NEC ontwikkelde dit type accu, ook wel bekend als ORB, in 2001 en het bedrijf heeft nu de energiedichtheid van zijn accu's verhoogd. Het elektronicabedrijf zegt 5.000 watt per liter te hebben gerealiseerd, een verbetering van een factor drie ten opzichte van zijn huidige batterijen.
De accu's worden geprint, waarbij de inkt voor de elektrode gelijkmatig wordt verdeeld. Een tweede verbetering betreft de uniformiteit van het organische radicale materiaal en de koolstofvezel die de tweede elektrode vormt. Volgens NEC zouden accu's die met deze techniek worden gemaakt, ten minste 10.000 maal geladen en ontladen kunnen worden. Een batterij ter grootte van een muntje en 1mm dikte zou een ontlaadstroom van 1A kunnen genereren en 2W aan elektriciteit kunnen leveren. De accu's zouden onder meer in e-paper, smartcards en draagbare elektronica een toepassing kunnen vinden. NEC werkt nog aan een methode om de accu's gebruikersvriendelijk te maken, bijvoorbeeld door ze via inductie oplaadbaar te maken.